Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling"

Transkript

1 57 Negative renter Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken nedsatte i begyndelsen af juli 202 sine pengepolitiske renter til historisk lave niveauer i forbindelse med ECB's rentenedsættelse. Indskudsbevisrenten blev nedsat til -0,20 pct. Dermed betaler de pengepolitiske modparter for at have kronelikviditet placeret i indskudsbeviser hos Nationalbanken. Det er første gang i Nationalbankens næsten 200-årige historie, at en af bankens rentesatser er negativ. Negative pengepolitiske renter er også enestående i et internationalt perspektiv. Sveriges Riksbank indførte i en periode i negative renter på bankernes marginale indskud i Riksbanken, men beløbene var små, og markedsrenterne blev ikke negative som følge heraf. Fastsættelsen af den negative indskudsbevisrente er sket af hensyn til den danske fastkurspolitik. Fastkurspolitikken indebærer, at pengepolitikken alene fastlægges af hensyn til kronens kurs over for euro. For at modvirke en vedvarende valutaindstrømning og tendens til styrkelse af kronen har Nationalbanken siden august 20 foretaget betydelige interventionskøb af valuta og i flere omgange nedsat de pengepolitiske renter både som følge af ECB's rentenedsættelser og ensidigt for at reducere rentespændet mellem Danmark og euroområdet. Ved rentenedsættelsen i juli forblev spændene mellem de pengepolitiske renter i Danmark og euroområdet uændrede. Nogle markedsrenter var allerede negative, før indskudsbevisrenten blev negativ. Efter at de finansielle og politiske spændinger i euroområdet blussede op i 2. halvår 20, faldt markedsrenterne i Danmark. Renterne på korte danske skatkammerbeviser var, ligesom det fx var tilfældet i Tyskland, negative i slutningen af 20 i forbindelse med stor efterspørgsel fra udenlandske investorer. Andre danske pengemarkedsrenter og renterne på danske statspapirer med løbetid op til omkring 3 år lå i ugerne op til Nationalbankens rentenedsættelse i juli 202 i perioder også under 0 pct. Der har været et tydeligt gennemslag til pengemarkedsrenterne og kronekursen, fra den negative rente på indskudsbeviser blev indført. Pengemarkedsrenterne er blevet endnu mere negative end før rente-

2 58 nedsættelsen, og kronen er siden svækket en anelse fra at ligge omkring 0,3 pct. over centralkursen over for euro til ca. 0, pct. over. I denne artikel beskrives baggrunden for negative pengepolitiske renter samt andre eksempler på negative renter. Herefter gennemgås indførelsen af negative pengepolitiske renter i Danmark, og transmissionen til markedsrenterne beskrives. BAGGRUND Centralbanker verden over har i forbindelse med den finansielle krise, der tog sin begyndelse i 2007, gradvis nedsat deres renter til niveauer tæt på nul som reaktion på det alvorlige tilbageslag i verdensøkonomien. Den efterfølgende statsgældskrise i en række lande i euroområdet har svækket de globale vækstudsigter yderligere. Ud over rentenedsættelserne er der foretaget ekstraordinære tiltag for at tilføre økonomien yderligere pengepolitiske stimuli, bl.a. i form af køb af værdipapirer og ved kommunikation om centralbankernes forventninger til de fremtidige pengepolitiske renter. I den økonomiske litteratur antages ofte en nedre grænse for nominelle pengepolitiske renter på nul, jf. Blomquist mfl. (20). I modsat fald kunne der opnås større afkast ved at holde kontanter. Der er dog omkostninger forbundet med placering i kontanter og gennemførelse af større betalinger i kontanter, der skal transporteres, tælles, opbevares og forsikres. Banker foretager store indbyrdes betalinger via konti i centralbanken og er derfor i praksis villige til at betale for at placere i centralbanken, ligesom investorer er villige til at acceptere negative renter på fx bankindskud og placeringer i værdipapirer, jf. Thornton (999). I litteraturen er der flere forslag til, hvordan centralbanker kan bryde den nedre grænse for nominelle pengepolitiske renter. Goodfriend (2000) foreslår en beskatning af bankernes indskud i centralbanken, så den effektive forrentning bliver negativ. Dette vil have samme virkning på markedsrenterne som indførelse af en negativ pengepolitisk rente på indskud i centralbanken. Erfaringer med negative renter Tilfælde med nominelle negative renter er sjældne, men der er dog eksempler fra flere lande. I Japan blev skatkammerbevisrenten negativ i slutningen af 998, og korte pengemarkedsrenter i fx Tyskland, Schweiz og Danmark har i perioder været negative fra midten af 20, jf. figur. Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, nedsatte Fed Funds Target Rate til 0,00-0,25 pct. i december 2008, hvor niveauet har været siden. ECB har senest nedsat udlånsrenten ved de ugentlige markedsoperationer til 0,75 pct. i juli 202, og indlånsrenten blev samtidig nedsat til nul.

3 59 3-MÅNEDERS SKATKAMMERBEVISRENTER I DANMARK, TYSKLAND OG SCHWEIZ Figur Pct,5,0 0,5 0,0-0,5 -, Danmark Tyskland Schweiz Anm.: Renterne for Tyskland er et Bloomberg-indeks for 3-måneders-renten (mid-priser). Renterne for Schweiz er baseret på auktionspriserne på 3-måneders skatkammerbeviser. Den danske rente er beregnet ved lineær interpolation mellem renterne for de to nærmestliggende skatkammerbeviser. Sidste observation 2. september 202. Kilde: Bloomberg, MTS, Nordea Analytics og Schhweizerische Nationalbank. Det eneste tidligere eksempel med negative pengepolitiske renter i nyere tid, som vi har kendskab til, var, da Sveriges Riksbank i juli 2009 satte renten på den marginale indlånsfacilitet ned til -0,25 pct. Renten forblev negativ frem til september 200. Størrelsen af det indestående, der blev forrentet til negativ rente, var dog meget beskeden. Pengemarkedsrenterne blev i perioden med negative indlånsrenter ikke negative, men holdt sig forholdsvist tæt på reporenten. I 970'erne blev der i Schweiz indført en række foranstaltninger for at modgå et apprecieringspres på schweizerfrancen. De pengepolitiske renter var ikke negative, men der blev indført negative renter på udlændinges indskud i schweiziske banker. 2 Negative markedsrenter i Danmark Danske pengemarkedsrenter har i flere tilfælde været negative allerede inden indførelsen af negative pengepolitiske renter, jf. figur 2 (venstre). 2 Det skyldes, at Sveriges Riksbank gennemførte finjusterende operationer på daglig basis for at holde dag til dag-markedsrenten tæt på Riksbankens reporente på +0,25 pct. Bankerne havde fx 23. august 2009 kun indskud på indlånsfaciliteten med negativ rente for 34 mio. svenske kroner. Bankerne havde indskudsbeviser for 30 mia. svenske kroner, og de placerede 67 mia. svenske kroner i Riksbanken via de finjusterende operationer. Indførelsen af negative rente på kortere indskud i schweiziske banker blev refereret til som "commission".

4 60 UDVALGTE DANSKE 3-MÅNEDERS-RENTER OG STATSLIGE NULKUPONRENTEKURVER Figur 2 Pct.,5 3-måneders-renter Pct.,5 Statslige nulkuponrentekurver,0,0 0,5 0,0 0,5-0,5 0,0 -, Cita-swap Skatkammerbeviser FX swap med dollar -0, måned inden rentenesættelsen 6. juli 202, rentenedsættelsen År 0. september 202 Anm.: Venstre figur: Cita-swap er swaprenten i 3-måneders renteswap med dag til dag-renten, T/N-renten. Sådanne swaps kaldes også Cita-swaps. Skatkammerbeviser er 3-månedersrenten fundet ved lineær interpolationen mellem renterne for de to nærmestliggende skatkammerbeviser. FX swap med dollar er det implicitte rentespænd mellem kroner og dollar fra 3-måneders FX swap mellem dollar og kroner tillagt 3-måneders swaprenten i dollar. Den lodrette streg er sat ved 6. juli 202, hvorfra Nationalbankens rentenedsættelse havde virkning. Sidste observation 2. september 202. Højre figur: Den statslige nulkuponrentekurve er estimeret på baggrund af statens udstedelser. Kilde: Reuters EcoWin, Nordea Analytics, MTS og Danmarks Nationalbank På skatkammerbevisauktionen ultimo december 20 blev der udstedt skatkammerbeviser med en løbetid på 2 og 5 måneder til negative renter, men skatkammerbeviserne var allerede forinden blevet handlet i det sekundære marked til negative renter. Skatkammerbeviserne blev igen ultimo maj 202 udstedt til negative renter, mens de øvrige pengemarkedsrenter lå omkring nul. En del af forklaringen på de lave skatkammerbevisrenter er en skævvridning af FX swapmarkedet, særligt mellem kroner og dollar, men også mellem kroner og euro. Skævheden på FX swapmarkedet kan delvis forklares af stor interesse i at sælge valuta på termin i FX swaps, bl.a. fra pensionssektoren, for at afdække valutaeksponeringen fra investeringer i udlandet. Det har drevet terminskursen på fx dollar ned i forhold til spotkursen, så det er blevet dyrere at afdække dollareksponeringen. Det har på den anden side gjort det billigere at købe dollar på termin og omdanne eksponeringen i kroner til dollar. Det har betydet, at investorer med god og billig adgang til dollar har kunnet få et større dollarafkast ved at placere selv til negative skatkammerbevisrenter og samtidig købe dollar på termin, så eksponering i kroner omdannes til dollar via FX swap, frem for at placere direkte i pengemarkedet for dollar. 2 2 Skævheden i swapmarkedet svarer til, at der er afvigelser fra den dækkede renteparitet mellem kroner og dollar. Pariteten udtrykker, at der kan opnås den samme dollarforrentning ved placering direkte i dollar som ved placering i kroner, hvor der samtidig indgås en FX swap fra kroner til dollar, så kroneeksponeringen omdannes til dollareksponering. Under finanskrisen i efteråret 2008 var der også tale om meget store skævheder, jf. Jensen mfl. (2008), boks 2., hvor der også er en nærmere beskrivelse af årsager til skævheder på FX swapmarkedet. Det har næsten udelukkende været udenlandske investorer, som har købt skatkammerbeviser. Skatkammerbeviser har været anset som en bekvem måde at foretage korte placeringer med høj kreditværdighed.

5 6 Inden indførelsen af en negativ pengepolitisk rente var renter på Citaswaps i perioder i juni 202 negative for løbetider op til år. Cita-swaps er renteswaps baseret på dag til dag-renten, T/N-renten, og afspejler markedsforventninger til renten på fremtidige dag til dag-indskud på pengemarkedet. T/N-renten er tæt knyttet til Nationalbankens pengepolitiske renter. Dermed kan negative Cita-swaprenter tages som et udtryk for markedsforventninger om negative pengepolitiske renter. Renterne på danske statspapirer med løbetid op til omkring 3 år var også negative inden rentenedsættelsen, jf. figur 2 (højre). Der var op til rentenedsættelsen forventninger i markedet til, at ECB nedsatte renten, og at Nationalbanken ville følge efter. Fastkurspolitikken og de pengepolitiske instrumenter Pengepolitikken og de pengepolitiske instrumenter, jf. boks, er indrettet med det formål at holde kursen på danske kroner stabil over for euro inden for rammerne af ERM2. 2 I euroområdet har pengepolitikken som mål at holde inflationen under, men tæt på 2 pct. Ved at holde kronen stabil over for euro skabes en ramme for lav inflation i Danmark på lidt længere sigt. Andre hensyn end valutakursen fx konjunkturudviklingen i Danmark indgår ikke i overvejelserne om pengepolitikken. Nationalbanken kan på kort sigt sikre, at kronen er stabil over for euro, ved at købe og sælge valuta på valutamarkedet. Under rolige forhold på valutamarkedet ændrer Nationalbanken normalt sine renter i takt med ECB. I situationer med vedvarende ind- eller udstrømning af valuta og pres mod kronen ændrer Nationalbanken ensidigt sine renter for at stabilisere kronekursen. De pengepolitiske renter er afgørende for renterne på pengemarkedet, som har betydning for kapitalbevægelserne og valutakursen. Nationalbanken har siden august 20 foretaget interventionskøb af valuta for 9 mia. kr. og har i flere omgange nedsat sine pengepolitiske renter, jf. figur 3, både som følge af ECB's rentenedsættelser og ensidigt for at reducere rentespændet mellem Danmark og euroområdet. Kronen har siden efteråret 20, hvor statsgældskrisen i en række eurolande blev intensiveret, ligget stabilt og lidt stærkere end centralkursen over for euro i ERM2. Det er i dag Nationalbankens indlånsrenter, som er retningsgivende for pengemarkedsrenterne i Danmark. Det skyldes, at de danske penge- og realkreditinstitutter, dvs. de pengepolitiske modparter, aktuelt har et betydeligt placeringsbehov i Nationalbanken (positiv nettostilling), jf. figur 4. 2 I prisfastsættelsen af Cita-swaprenter indgår gennemsnittet af de forventede T/N-renter (forwardrenterne) i løbet af swappens løbetid. Exchange Rate Mechanism 2, gældende fra indførelsen af euroen i 999.

6 62 NATIONALBANKENS PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER Boks Nationalbankens mellemværender med de pengepolitiske modparter, penge- og realkreditinstitutterne, styres ved hjælp af de pengepolitiske instrumenter, der er vilkårene for brugen af de ud- og indlånsfaciliteter, som Nationalbanken stiller til rådighed for de pengepolitiske modparter. De pengepolitiske modparter har adgang til to faciliteter i Nationalbanken: markedsoperationer og indskud på folio, hvor sidstnævnte ofte benævnes foliolikviditet eller bare likviditet. Foliokonti Foliokonti er anfordringskonti, hvor modparterne kan placere dag til dag. Foliokontiene spiller en central rolle i det danske betalingssystem. Indestående på foliokonti kan umiddelbart og på modparternes eget initiativ anvendes til at afvikle institutternes indbyrdes betalinger og deres betalinger med Nationalbanken. Nationalbanken sikrer gennem sine markedsoperationer, at der er tilstrækkelig med likviditet i banksystemet til en smidig og sikker betalingsafvikling. Af hensyn til at begrænse de midler, som kan finansiere spekulation i en svækkelse af kronen, er der fastsat rammer for indestående på folio, jf. nedenfor. Markedsoperationer Ved Nationalbankens ordinære markedsoperationer den sidste bankdag hver uge har modparterne mulighed for at låne mod pant og placere i indskudsbeviser, som er indskud i Nationalbanken med en oprindelig løbetid på 7 dage. Hvis det er nødvendigt, foretager Nationalbanken herudover ekstraordinære markedsoperationer, hvor Nationalbanken køber eller sælger indskudsbeviser for at styre likviditeten i banksektoren. Det sker typisk i forbindelse med større statslige betalinger og intervention i valutamarkedet. Nationalbanken foretager desuden månedlige markedsoperationer, hvor modparterne kan låne i 6 måneder mod sikkerhed. Renten på 6-måneders udlån er variabel og fastsat til Nationalbankens 7-dages udlånsrente. Foliorammer Der er fastsat en samlet ramme for de pengepolitiske modparters indskud på foliokonti i Nationalbanken ved dagens slutning. Formålet med foliorammen er at sikre, at der ikke opbygges store indskud, som umiddelbart kan anvendes til spekulation i en svækkelse af kronen. Nationalbanken vil normalt ved markedsoperationer sørge for, at loftet for modparternes samlede indskud på folio overholdes. Hvis modparternes placeringer på folio er større end den samlede ramme, konverteres folioindskud til indskudsbeviser. Inden indførelsen af negative indskudsbevisrenter er det kun sket tre gange, 2. marts 2006 samt 6. januar og 8. juni Efter indførelsen af den negative indskudsbevisrente er der foretaget konverteringer tre gange, 9. juli, 3. juli og 3. august. Den samlede folioramme udgøres af summen af foliorammer for de enkelte modparter. De individuelle foliorammer er fastlagt under hensyntagen til modpartens aktivitet på pengemarkedet. Modparter med en stor aktivitet på pengemarkedet, som er hovedbidragydere til en smidig likviditetsudveksling, får de største foliorammer. 2 For en beskrivelse, se Danmarks Nationalbank (2009). De to sidstnævnte konverteringer skal ses i lyset af, at spændet mellem indskudsbevisrenten og foliorenten blev indsnævret til sit hidtil laveste niveau på 0,05 procentpoint, hvilket betød, at rentetabet ved at placere på folio var begrænset.

7 63 NATIONALBANKENS RENTER OG CITA-SWAPRENTEN Figur 3 Pct 2,0,5,0 0,5 0,0-0, Nationalbankens udlånsrente Indskudsbevisrenten Foliorenten Cita-swaprenten Anm.: Cita-swaprenten er -måneders-renten i renteswap med dag til dag-renten, T/N-renten. Sidste obervation 2. september 202. Kilde: Reuters EcoWin og Danmarks Nationalbank. PENGE- OG REALKREDITINSTITUTTERNES MELLEMVÆRENDE MED NATIONALBANKEN Figur 4 Mia. kr Folioindestående Indskudsbeviser Pengepolitiske lån Nettostillingen Anm.: Den lodrette streg er sat ved 6. juli 202, hvorfra Nationalbankens rentenedsættelse havde virkning. Sidste observation. september 202. Kilde: Danmarks Nationalbank

8 64 De pengepolitiske modparters placeringsbehov i Nationalbanken afspejler de autonome poster på Nationalbankens balance, fx valutareserven, indestående på statens konto i Nationalbanken og seddel- og møntomløbet. Når Nationalbanken fx foretager interventionskøb af valuta fra pengeinstitutterne, øges institutternes placeringsbehov af kroner i Nationalbanken. Det enkelte institut kan ændre på sit mellemværende med Nationalbanken ved fx at placere kroner hos andre pengeinstitutter, men penge- og realkreditinstitutterne under ét kan ikke ændre på det samlede placeringsbehov i Nationalbanken. INDFØRELSEN AF NEGATIVE PENGEPOLITISKE RENTER Der har særligt været tre forhold, som har været centrale i indførelsen af negativ pengepolitisk rente. For det første er det afgørende at sikre gennemslag til pengemarkedet og derved kronekursen. For det andet har et vigtigt hensyn været så vidt muligt at benytte de eksisterende pengepolitiske instrumenter uden at tilføje nye instrumenter eller faciliteter. Endelig er der lagt vægt på en tydelig kommunikation for at forberede de pengepolitiske modparter på den ekstraordinære situation med negativ pengepolitisk rente. Justering af de pengepolitiske instrumenter Indførelsen af negative pengepolitiske renter indebar, at Nationalbanken reducerede indskudsbevisrenten, der er afgørende for pengemarkedsrenterne, så den blev negativ og i modsætning til tidligere kom under foliorenten, jf. figur 5. Placeringer på folio, der benyttes til betalingsafviklingen, forrentes med 0 pct. ILLUSTRATION AF JUSTERINGEN AF DE PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER VED INDFØRELSEN AF NEGATIVE PENGEPOLITISKE RENTER Figur 5 Rente Positive renter Samlet folioramme Rente Negative renter Samlet folioramme Indskudsbeviser 0 Folio Indskud i Nationalbanken 0 Folio Indskud i Nationalbanken Indskudsbeviser Anm.: Bemærk, at Nationalbankens udlån ikke indgår i skitseringen af de pengepolitiske instrumenter.

9 65 Den samlede folioramme sikrer ved den nuværende nettostilling, at de pengepolitiske modparter under ét vil have indskud placeret i indskudsbeviser til negativ rente, så deres marginale likviditetsindskud i Nationalbanken, fx i forbindelse med kapitalindstrømning til Danmark, forrentes negativt. Når indskudsbevisrenten ligger under foliorenten, vil modparterne have incitament til at placere på folio frem for at købe indskudsbeviser. Hvis det samlede folioindestående overskrider den samlede folioramme, vil Nationalbanken som tidligere konvertere folioindestående til indskudsbeviser. Ved indførelsen af den negative indskudsbevisrente blev foliorammerne opjusteret fra 23,5 til 69,70 mia. kr. for at mindske den belastning, som en negativ indskudsbevisrente påfører de pengepolitiske modparter. At et større beløb er placeret på folio til 0 pct., kan modvirke eventuel substitution over mod kontanter. Foliorammerne har i forhold til fastkurspolitikken normalt til formål at begrænse de midler, som umiddelbart kan finansiere spekulation i en svækkelse af kronen. I den nuværende situation med en stærk krone, hvor Nationalbanken intervenerer i valutamarkedet og nedsætter sine pengepolitiske rente for at imødegå en styrkelse af kronen, er det uproblematisk i forhold til fastkurspolitikken at forhøje foliorammerne. Pengeinstitutter med højere pengemarkedsaktivitet fik ved opjusteringen den største forøgelse af deres foliorammer i forhold til den samlede ramme. Nationalbanken lagde i februar 202 en teknisk beskrivelse af håndteringen af mulige negative pengepolitiske renter på sin hjemmeside. Finanssektoren blev umiddelbart herefter orienteret direkte. Det skete for at give modparterne mulighed for at sikre, at it-systemer og forretningsgange var i stand til at håndtere en situation med negative renter. Nationalbanken havde i Kvartalsoversigten, 2. kvartal 202, der udkom medio juni 202, en beskrivelse af Nationalbankens instrumenter til at håndtere en situation med negative renter. Transmissionen til pengemarkedsrenterne Der har været et klart gennemslag til markedsrenterne af Nationalbankens rentenedsættelse til negativ rente på indskudsbeviser. Den umiddelbare effekt var et fald i pengemarkedsrenterne, hvor Cita-renterne for løbetider op til år faldt til yderligere negative niveauer. I timen efter at Nationalbankens annoncerede sin rentenedsættelse 5. juli 202 kl. 6.00, der fulgte ECB's rentenedsættelse kl. 3.45, blev kronekursen over for euroen svækket fra ca. 7,4365 til 7,4405. Nationalbankens pengepolitiske spænd til euroområdet forblev uændret, jf. figur 6 (højre), men kronen blev altså svækket lidt, da den tvivl, der måtte være i markedet, om, hvorvidt Nationalbanken faktisk ville indføre en negativ

10 66 KRONENS KURS OVER FOR EURO SAMT SPÆND MELLEM DANMARK OG EUROOMRÅDET Figur 6 Kroner pr. euro 7,43 Kronens kurs over for euro Basispoint 80 Rentespænd mellem Danmark og euroområdet 60 7, , , Markedskurs (omvendt skala) Pengemarkedsspænd Pengepolitiske spænd Anm.: De lodrette streger er sat ved 6. juli 202, hvorfra Nationalbankens rentenedsættelse havde virkning. Sidste observation 2. september 202. Højre figur: Det pengepolitiske spænd er spændet mellem Nationalbankens udlånsrente og ECB's udlånsrente ved de ugentlige markedsoperationer. Kilde: Reuters og Danmarks Nationalbank. indskudsbevisrente, forsvandt. Kronen er siden blevet yderligere svækket lidt til omkring 0, pct. over centralkursen over for euro, hvor den inden rentenedsættelsen lå 0,3 pct. over, jf. figur 6 (venstre). Udsvingsbåndet for kronen i ERM2 er +/- 2,25 pct. i forhold til centralkursen. Den efterfølgende svækkelse af kronen skal bl.a. ses i lyset af, at tilliden til håndteringen af statsgældskrisen i en række europæiske lande blev forbedret i august, og euroen styrket. Indskudsbevisrenten har som før rentenedsættelsen været retningsgivende for dag til dag-renten samt de længere pengemarkedsrenter. Der forekommer udsving i dag til dag-renten af teknisk karakter, men i gennemsnit vil dag til dag-renten følge indskudsbevisrenten, jf. boks 2. Som følge af, at indskudsbevisrenten blev negativ og lavere end foliorenten på 0 pct., har de pengepolitiske modparter nu et økonomisk incitament til at placere på folio frem for i indskudsbeviser, og de har øget deres indestående på folio i forbindelse med, at foliorammerne blev forhøjet, jf. figur 4. Modparterne har dog i høj grad selv købt indskudsbeviser for at få det samlede folioindestående under den samlede folioramme, så Nationalbanken har siden rentenedsættelsen kun konverteret folioindestående til indskudsbeviser tre gange. Modparterne under ét har i dag indskudsbeviser for omkring 50 mia. kr. Ved en uændret beholdning og en uændret indskudsbevisrente det kommende år indebærer det en renteudgift i størrelsesordenen 300 mio. kr. Rentegennemslaget til pengeinstitutternes detailrenter for private og erhverv er det endnu for tidligt at sige noget endeligt om, men pengeinstitutterne har umiddelbart ikke indført negative detailrenter på indlån. Virksomhederne har dog i enkelte tilfælde haft negativ rente på indlån. Der har primært været tale om særlige korte tidsindskud.

11 67 DE PENGEPOLITISKE RENTER OG DAG TIL DAG-RENTEN Boks 2 De pengepolitiske modparter anvender i overvejende grad dag til dagpengemarkedet til deres daglige likviditetsstyring, og dag til dag-renten er tæt knyttet til de pengepolitiske renter. Da indskudsbeviser har længere løbetid end indskud på folio opstår der udsving i dag til dag-renten af teknisk karakter, men dag til dagrenten vil i gennemsnit ligge tæt på indskudsbevisrenten, når modparterne som i dag samlet set har et betydeligt placeringsbehov i Nationalbanken (positiv nettostilling). På dage uden markedsoperationer vil dag til dag-pengemarkedsrenten tendere at ligge tæt på foliorenten, der udgør alternativrenten til placeringer i pengemarkedet, jf. figur 7. På dage med markedsoperationer er indskudsbeviser et alternativ til placeringer i pengemarkedet. Modparter med likviditetsoverskud vil afveje afkastet ved at placere i indskudsbeviser eller løbende placere i dag til dag-pengemarkedet til næste markedsoperation. Ved placering i pengemarkedet opnås som nævnt en rente tæt på nul på dage uden markedsoperationer. På dage med markedsoperationer kan det derfor betale sig for en modpart at låne ud i dag til dag-markedet til en lavere rente (mere negativ) end renten på indskudsbeviser, hvis banken således undgår at placere i indskudsbeviser. T/N-RENTENS, INDSKUDSBEVISRENTENS OG NATIONALBANKENS UDLÅNSRENTES SPÆND TIL FOLIORENTEN Figur 7 Procentpoint 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0-0,2-0,4-0, T/N-renten Indskudsbevisrenten Nationalbankens udlånsrente Markedsoperationer Anm.: Markedsoperationer omfatter både ordinære og ekstraordinære markedsoperationer. Ekstraordinære markedsoperationer omfatter både på forhånd annoncerede og ikke annoncerede operationer. T/N-renten er vist på afviklingsdagen. Sidste observation 0. september 202. Kilde: Danmarks Nationalbank. Omsætningen for dag til dag-pengemarkedslån har været faldende efter rentenedsættelsen. Der er generelt en sæsontendens, hvor omsætningen falder hen over sommeren, jf. figur 8 (venstre). Samtidig har opjusteringen af bankernes foliorammer betydet, at bankerne har fået

12 68 OMSÆTNING I PENGEMARKEDET OG SEDDEL- OG MØNTOMLØBET Figur 8 Mia. kr Omsætning i dag til dag-markedet Mia. kr Omløb af 500- og.000-kronesedler Anm.: Venstre figur: Omsætningen er opgjort som et 20 dages glidende gennemsnit af usikrede pengemarkedslån samt kroneudlån ved repoforretninger og FX swap. Sidste observation 7. september 202. Højre figur: Seddelomløbet er månedlige observationer til begyndelsen af juni 202 og herefter daglige. Sidste observation. september 202. Kilde: Danmarks Nationalbank. mere råderum til den daglige likviditetsstyring. Det kan gøre, at udvekslingen af likviditet i markedet er mindre nødvendig. Den samlede omsætning er dog ikke faldet til niveauer, der ikke er set før. Ved kontantopbevaring benyttes primært 500- og.000-kronesedler, og omløbet af store sedler har været stabilt, jf. figur 8 (højre). Det afgørende har givetvis været, at pengeinstitutterne ikke har indført negative detailrenter på indlån. Nationalbanken følger udviklingen i pengemarkedet nøje og har mulighed for at foretage tekniske justeringer af de pengepolitiske instrumenter til at sikre gennemslaget til pengemarkedet. Dette sker med en afvejning af hensynet til aktiviteten i pengemarkedet. Nationalbanken har inden for rammerne af det til enhver tid gældende pengepolitiske regelsæt forbeholdt sig ret til uden varsel at foretage ændringer, hvis det findes nødvendigt af penge- og valutapolitiske hensyn.

13 69 LITTERATUR Blomquist, Niels, Niels Arne Dam og Morten Spange (20), Pengepolitiske strategier ved rentens nedre nulgrænse, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal, Del. Danmarks Nationalbank (2009), Pengepolitik i Danmark. Goodfried, Marvin (2000), Overcoming the zero bound on interest rate policy, Journal of Money, Credit and Banking, vol. 32, nr. 4, november. Jensen, Carina Moselund, Anders Jørgensen, Paul Lassenius Kramp og Lars Risbjerg (20), Penge- og valutamarkedet under krisen, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal, Del 2. Thornton, Daniel L. (999), Nominal interest rates: Less than zero?, The Federal Reserve Bank of St. Louis, Monetary Trends.

Lavere omsætning på det danske pengemarked

Lavere omsætning på det danske pengemarked 75 Lavere omsætning på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten i pengemarkedet

Læs mere

Penge- og valutamarkedet under finanskrisen

Penge- og valutamarkedet under finanskrisen 87 Penge- og valutamarkedet under finanskrisen Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, Carina Moselund Jensen, Paul Lassenius Kramp og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Pengemarkedet,

Læs mere

Det danske pengemarked ved lave renter

Det danske pengemarked ved lave renter 9 Det danske pengemarked ved lave renter Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken foretager årligt

Læs mere

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter 9 Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter INDLEDNING Nationalbankens praktiske udførelse af pengepolitikken sker gennem de pengepolitiske instrumenter. Begrebet dækker over de faciliteter, centralbanker

Læs mere

KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015

KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015 KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015 INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken har siden 1982 ført fastkurspolitik over for først D-mark og siden 1999 over for euro. 1 Det sker inden for rammerne af

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør DANMARKS NATIONALBANK Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør Fastkurspolitik og historik Fastkurspolitik siden 1982 Kroner per euro 9.0 8.5

Læs mere

SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET

SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET Af Jonas Lundgaard Christensen, Palle Bach Mindested, Bank- og Markedsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten på det

Læs mere

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner 117 Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I pengemarkedet for kroner udveksler pengeinstitutterne

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 28. november 2011 Rente- og valutamarkedet Markedskommentarer og prognose Udsigter for den globale økonomi Der vil fortsat være fokus på det skrøbelige euroområde, der nu er i recession. Vi venter negativ

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 13.

DANMARKS NATIONALBANK 13. RAPPORT DANMARKS NATIONALBANK 13. SEPTEMBER 217 NR. 6 MONETÆRE OG FINANSIELLE TENDENSER SEPTEMBER 217 Stabil krone og få interventioner Kronen har de seneste seks måneder været stabil på et niveau, der

Læs mere

Rentemarkedet. - Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose august 2016

Rentemarkedet. - Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose august 2016 Rentemarkedet - Markedskommentarer og prognose Kilde: Renteprognose august 2016 Rentemarkedet DKK 1.6 1.4 1.2 1 0.8 0.6 0.4 0.2 September 2015 Forventningen til renteniveauet om 1 år Nu Grafen viser swapkurven

Læs mere

Centralbankernes tiltag og balancer under krisen

Centralbankernes tiltag og balancer under krisen 105 Centralbankernes tiltag og balancer under krisen Niels Arne Dam og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling FRA LIKVIDITETSKRISE TIL KREDITKRISE Den finansielle krise har udviklet sig i etaper. Fra sommeren

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

RENTEGENNEMSLAG OG KONTANTEFTER SPØRGSEL VED NEGATIVE RENTER

RENTEGENNEMSLAG OG KONTANTEFTER SPØRGSEL VED NEGATIVE RENTER RENTEGENNEMSLAG OG KONTANTEFTER SPØRGSEL VED NEGATIVE RENTER Carina Moselund Jensen og Morten Spange, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbankens indskudsbevisrente har siden 6. februar

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Aktiviteten i det danske pengemarked

Aktiviteten i det danske pengemarked 85 Aktiviteten i det danske pengemarked Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling og Henrik Arnt, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det danske pengemarked er markedet mellem penge- og realkreditinstitutter

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken 2 Historiske highlights 1813 1818 1936 Statsbankerotten: Gennemgribende pengereform som følge af voldsom krigsinflation efter Napoleons-krigene. Nationalbanken

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

USA. Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Lønstigninger (YoY), procent

USA. Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Lønstigninger (YoY), procent Konjunktur / Politik 15-11-2017 1 USA Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Da de to foregående måneders rapporter blev opjusteret

Læs mere

Pengepolitikken i Danmark

Pengepolitikken i Danmark UNDERVISNINGSSÆT 3: PENGEPOLITIK Pengepolitikken i Danmark Har du tænkt over, hvorfor eurokursen har været stort set den samme, hver gang du har været på ferie i et euroland? År efter år? Det er slet ikke

Læs mere

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet DI Ultimo august MOGR Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet Rentemarginalen, der måler forskellen mellem udlåns- og indlånsrenten, er inden for det seneste år øget mere i Danmark end

Læs mere

Udviklingstendenser på det danske pengemarked

Udviklingstendenser på det danske pengemarked 95 Udviklingstendenser på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Et velfungerende pengemarked sikrer et klart gennemslag

Læs mere

KonjunkturNYT uge 43. Omtrent uændret forbrugertillid i oktober oktober Internationalt. Danmark

KonjunkturNYT uge 43. Omtrent uændret forbrugertillid i oktober oktober Internationalt. Danmark KonjunkturNYT uge 43 3.- 7. oktober 7 Omtrent uændret forbrugertillid i oktober Nettottal 7, 3 4 6 7 8 9 3 4 6 7 Danmark Omtrent uændret forbrugertillid i oktober Lille stigning i udlånet fra MFI-sektoren

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 44

KonjunkturNYT - uge 44 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Stort set uændret bruttoledighed i september Stigning i konjunkturbarometeret for serviceerhverv i oktober, men fald i de øvrige erhverv Udlånet til erhverv

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 Hovedbudskaber Valutamarkedet viser tegn på normalisering valutareserven er reduceret. Udstedelse af statsobligationer genoptages, og rammen for bankernes

Læs mere

Finansiel uro, likviditet og centralbankerne

Finansiel uro, likviditet og centralbankerne 37 Finansiel uro, likviditet og centralbankerne Morten Kjærgaard, Handelsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING De finansielle markeder har siden sommeren 2007 været præget af uro.

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Har kronen været en sikker havn under statsgældskrisen?

Har kronen været en sikker havn under statsgældskrisen? 69 Har kronen været en sikker havn under statsgældskrisen? Anders Jørgensen og Christoffer C. Larsen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Betegnelsen "sikker

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Danmark og euroen Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Hvad betyder den danske euroundtagelse for de danske rentespænd (forskellen mellem renterne i Danmark og i euroområdet),

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonkturNYT - uge 8. april. maj Dank Faldende huspriser i februar Lille stigning i detailomsætningsindekset i ts Internationalt USA: Stigning i erhvervstilliden i fremstillingssektoren Euroområdet: Stigning

Læs mere

DKK stiger kraftigt Nationalbanken afventende Nordea Research, 3. september 2014

DKK stiger kraftigt Nationalbanken afventende Nordea Research, 3. september 2014 Nationalbanken afventende Nordea Research, 3. september 214 EUR/DKK er på det laveste niveau i mere end to år drevet af renteforskellen Nationalbanken i afventende position Stigende præference for kronelikviditet

Læs mere

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser 87 Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser Jacob Stæhr Mose, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det er relevant for både pengepolitiske og investeringsmæssige beslutninger at have et

Læs mere

5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen?

5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen? 5.1 Redegør for, hvad begrebet pengepolitik omfatter. 5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen? 5.3 Siden finanskrisen begyndelse i 2007 har

Læs mere

Valutareserven og styring af risiko under krisen

Valutareserven og styring af risiko under krisen Valutareserven og styring af risiko under krisen Præsentation til Den Danske Finansanalytikerforening 25. april 2012 Søren Schrøder, Kapitalmarkedsafdelingen Agenda Udviklingen i valutareserven Resultatet

Læs mere

KAB & Lejerbo Lavrentemiljø udfordringer og årsager

KAB & Lejerbo Lavrentemiljø udfordringer og årsager Return on Knowledge KAB & Lejerbo Lavrentemiljø udfordringer og årsager 16. april 2015 Dagsorden Årsagen til de lave renter Nationalbankens og ECB s pengepolitiske tiltag herunder opkøb af obligationer

Læs mere

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro?

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? MAKROøkonomi Kapitel 5 Valuta Vejledende besvarelse Opgave 1 1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? 1 GBP = 0,6300 1,9798 =

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 10

KonjunkturNYT - uge 10 KonjunkturNYT - uge 1 3. marts 7. marts 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i januar, større stigning i omsætningen Stigende priser på enfamiliehuse i 213 Stort fald i antallet af konkurser

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Penge- og valutamarkedet under krisen

Penge- og valutamarkedet under krisen 67 Penge- og valutamarkedet under krisen Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, Paul Lassenius Kramp, Carina Moselund Jensen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Pengemarkedet,

Læs mere

DANMARKS FASTKURSPOLITIK: ERM2

DANMARKS FASTKURSPOLITIK: ERM2 DANMARKS FASTKURSPOLITIK: ERM2 Kasper Jacobsen Kandidatnummer: 13 Masteropgave Masteropgaven er leveret for å fuldføre graden Master i samfunnsøkonomi Universitetet i Bergen, Institutt for økonomi [juni

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken. Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken. Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014 DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014 2 Nationalbankloven Formålsparagraf, 1: "Danmarks Nationalbank, der ved denne Lovs Ikrafttræden overtager

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. RAPPORT DANMARKS NATIONALBANK 15. MARTS 217 NR. 2 Stabil krone og roligt pengemarked Kronen har i de seneste måneder ligget stabilt over for euroen på et niveau lidt stærkere end centralkursen. I lyset

Læs mere

Volatiliteten i dag-til-dag pengemarkedsrenten

Volatiliteten i dag-til-dag pengemarkedsrenten 3 Volatiliteten i dag-til-dag pengemarkedsrenten Allan Bødskov Andersen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I denne artikel analyseres de daglige udsving i den danske dag-til-dag pengemarkedsrente

Læs mere

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE FORORD I takt med det økonomiske opsving i dansk økonomi gennem de seneste fem år har bankerne konsolideret

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende porteføljefordeling og høj

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling i porteføljen

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt Finansudvalget og Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note E Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 5. februar 2015 EU-note Den Europæiske

Læs mere

Afkast rapportering - oktober 2008

Afkast rapportering - oktober 2008 HP Hedge Ultimo oktober 2008 I oktober gav afdelingen et afkast på -13,50%. Det betyder, at afkast Å-t-d er -30,37% mens afkastet siden afdelingens start, medio marts 2007, har været -27,39%. Index 100

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 6.

DANMARKS NATIONALBANK 6. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 6. JUNI 2017 NR. 9 Øget kapital i banker rammer ikke BNP-vækst Pengeinstitutterne har øget kapitalprocenten BNP-væksten er ikke blevet ramt af øget kapitalprocent Velkapitaliserede

Læs mere

Økonomisk analyse. Renteforhøjelser i horisonten

Økonomisk analyse. Renteforhøjelser i horisonten Økonomisk analyse 7. marts 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Renteforhøjelser i horisonten ECB er begyndt på en gradvis normalisering af

Læs mere

Nationalbankens indtjening og risiko under krisen

Nationalbankens indtjening og risiko under krisen 69 Nationalbankens indtjening og risiko under krisen Søren Schrøder og Susanne Hougaard Thamsborg, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Centralbanker verden over har spillet en vigtig rolle under den finansielle

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 2. juni 2010 Rente- og valutamarkedet Markedskommentarer og prognose Fokus siden marts Gældskrisen i eurozonen har udviklet sig fra slemt til meget værre, og enorme redningspakker har været nødvendig for

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 36

KonjunkturNYT - uge 36 KonjunkturNYT - uge 36 1. september 5. september 214 Danmark Medicinalindustrien giver store udsving i industriproduktionen Omtrent uændret dankortomsætning i august Priserne på enfamiliehuse faldt i juni,

Læs mere

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 01.12.2017 Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 Nøgletal i kr. Restgæld pr. 30.12.17 658.925.532 Kursværdi af gæld pr. 30.12.17 770.331.253 Vægtet rente 2,51% Vægtet varighed

Læs mere

Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Portefølje er godt afdækning med god spredning på rentekurven

Læs mere

Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet

Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet 59 Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Intervention er en betegnelse for centralbankers køb eller salg af fremmed

Læs mere

Renteprognose juli 2015

Renteprognose juli 2015 Renteprognose juli 15 Konklusion: Den danske og tyske 1-årige rente ligger om et år - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse På måneders sigt er vores hovedscenarie uændrede renter, hvilket

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Med de nuværende renteforventninger har Faaborg-Midtfyn

Læs mere

Evalueringsnotat finansiel styring 2013

Evalueringsnotat finansiel styring 2013 Dato 30. april 2014 Dok.nr. 58.643/14 Sagsnr. 13/6645 Ref. jobr Evalueringsnotat finansiel styring 2013 I henhold til rammerne i Finansieringspolitikken for Varde Kommune er der udarbejdet denne rapport

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 2015 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 2015 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 215 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Med det store rentefald de seneste kvartaler,

Læs mere

Renteprognose. Renterne kort:

Renteprognose. Renterne kort: 21.03.2016 Renteprognose Renterne kort: De korte renter: Efter rentesænkning fra ECB har vi ikke yderligere forventning om rentenedsættelse. Sandsynligvis forholder Nationalbanken sig passivt i 2016, hvorfor

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling mellem fast og

Læs mere

Rettens sagsnummer VL B-1458

Rettens sagsnummer VL B-1458 Rettens sagsnummer VL B-1458 Rettens navn Vestre Landsret Besvaret af marts 2017 1 Spørgsmål nr. 1 2 Svar til spørgsmål 1-1 I den omtalte periode er det min grundlæggende opfattelse, at den finansielle

Læs mere

Valuta- og derivatmarkederne i 2007

Valuta- og derivatmarkederne i 2007 117 Valuta- og derivatmarkederne i 27 Rune Egstrup og Birgitte Damm Fischer, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Omsætningen på såvel det danske som det globale valutamarked er steget kraftigt.

Læs mere

AKTUELLE ØKONOMISKE OG MONETÆRE TENDENSER

AKTUELLE ØKONOMISKE OG MONETÆRE TENDENSER AKTUELLE ØKONOMISKE OG MONETÆRE TENDENSER SAMMENFATNING Blandt de avancerede økonomier er væksten i euroområdet tiltaget, mens den er bremset lidt op i USA og Storbritannien, om end fra høje niveauer.

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 2. marts 2010 Rente- og valutamarkedet Markedskommentarer og prognose Fokus siden november Recessionen går på hæld holdbart opsving på vej Nøgletal har væeret blandet men nogle har overrasket positivt

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonjunkturNYT - uge. april. maj Danmark Fald i ledigheden i marts Erhvervenes konjunkturbarometre faldt en smule i april, men peger stadig på fremgang Stigende priser på ejerlejligheder i februar Internationalt

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport april 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende høj andel af fast finansiering

Læs mere

Faxe Kommune. Gældsrapport. April 2015. Anne Kathrine Møller Petersen. Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune. Gældsrapport. April 2015. Anne Kathrine Møller Petersen. Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune April 2015 Anne Kathrine Møller Petersen Derivatives Marketing Corporate & Public Sector en Indhold Forudsætninger en: Temaer i det aktuelle marked Overblik over gældsporteføljen Sammenfatning

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk. Notat

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk. Notat 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat TID TIL EFTERTANKE OVER DANSK FASTKURSPOLITIK! Det var godt, at spekulanter ikke løb

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2015 Offentliggjort 16. december 2014 HOVEDPUNKTER FOR STRATEGIEN 2015 INDENLANDSK LÅNTAGNING I 2015 er sigtepunktet for udstedelser af indenlandske

Læs mere

Rudersdal Kommune Status på låneportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 13. jan. 2015. Dealer Pernille Kristensen

Rudersdal Kommune Status på låneportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 13. jan. 2015. Dealer Pernille Kristensen Rudersdal Kommune Status på låneportefølje Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 13. jan. 2015. Dealer Pernille Kristensen Indhold Kommentarer til risiko side 2 Nøgletal til risikostyring

Læs mere

Kvartalsrapport april 2010 Faxe Kommune

Kvartalsrapport april 2010 Faxe Kommune Faxe Kommune Kvartalsrapport april Kvartalsrapport april Faxe Kommune Anbefalinger: Med de nuværende renteforventninger vurderes Faxe Kommunes spredning mellem fast og variabel finansiering passende. En

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 43

KonjunkturNYT - uge 43 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Forbrugertilliden steg i oktober Fald i detailomsætningen i september Dansk inflation på niveau med euroområdets i september Internationalt USA: Uændret inflation

Læs mere

Handels ERFA LMO Forår 2015. John Jensen og Hans Fink

Handels ERFA LMO Forår 2015. John Jensen og Hans Fink Handels ERFA LMO Forår 2015 John Jensen og Hans Fink Dagsorden Hjælpepakke fra ECB og presset på den danske krone Opdatering på råvaremarkedet og gødning Korn, soja og rapsfrø El Ninõ Gødning Mælk og Svinemarkedet

Læs mere

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune Frederiksberg Kommune Rapportering pr. 15. maj 2012 Modtagere: Økonomiafdelingen Afsender: Ole Dyhr Dato: 21. maj 2012 Side 1 af 5 Gældsplejerapportering Rapporteringens formål er at sammenholde kommunens

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 19

KonjunkturNYT - uge 19 KonjunkturNYT - uge 19. maj 8. maj 1 Danmark Pæn stigning i industriproduktionen i marts Stigning i bilsalget i april Fortsat lav restanceprocent og uændret antal månedlige tvangsauktioner let af konkurser

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 182 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 182 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del Bilag 182 Offentligt Finansudvalget og Europaudvalget Folketinget Økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 24. juni 2013 Kvantitative lempelser

Læs mere

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4 PULJEAFKAST FOR 2014 23.01.2015 Udviklingen i 2014 2014 blev et år med positive afkast på både aktier og obligationer. Globale aktier gav et afkast målt i danske kroner på 18,4 pct. anført af stigninger

Læs mere

Risk & Cash Management. 1. marts 2013. Rentemarkedet. Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose 15. februar 2013

Risk & Cash Management. 1. marts 2013. Rentemarkedet. Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose 15. februar 2013 1. marts 2013 Rentemarkedet Markedskommentarer og prognose Kilde: Renteprognose 15. februar 2013 Rentemarkedet DKK siden november og frem over Vores forventning til renteniveauet om 1 år NU November 2012

Læs mere

Rudersdal Kommune Status på låne- og placeringsportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 8. januar 2016.

Rudersdal Kommune Status på låne- og placeringsportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 8. januar 2016. Rudersdal Kommune Status på låne- og placeringsportefølje Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 8. januar 2016. Indhold Kommentarer til risiko side 2 Nøgletal til risikostyring side 3

Læs mere

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 28. maj 2009 Konjunktursituationen og aktuel økonomisk politik Udsigt til produktionsfald både i Danmark og internationalt

Læs mere

Likviditetsstyring i Danmark

Likviditetsstyring i Danmark Likviditetsstyring i Danmark Nationalbanken tildeler i kraft af sin rolle som "bankernes bank" likviditet 1 til penge- og realkreditinstitutterne. Som grundlag for at styre likviditeten udarbejder Nationalbanken

Læs mere

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune Frederiksberg Kommune Rapportering pr. 30. april 2011 Modtagere: Økonomiafdelingen Afsender: Ole Dyhr Dato: 6. maj 2011 Side 1 af 7 Gældsplejerapportering Rapporteringens formål er at sammenholde kommunens

Læs mere

Research Danmark Selvstændig dansk renteforhøjelse er rykket nærmere

Research Danmark Selvstændig dansk renteforhøjelse er rykket nærmere Investment Research 17. december 215 Research Danmark Selvstændig dansk renteforhøjelse er rykket nærmere Vi har set en ny udstrømning af valuta fra Danmark efter Den Europæiske Centralbanks rentemøde

Læs mere

Hvordan virker pengepolitikken i Danmark?

Hvordan virker pengepolitikken i Danmark? 49 Hvordan virker pengepolitikken i Danmark? Af Peter Askjær Drejer, Statistisk Afdeling Marianne Clausager Koch, Økonomisk Afdeling Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling Morten Spange, Økonomisk

Læs mere

Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Region Hovedstaden har en passende fordeling mellem

Læs mere

TALE NATIONALBANKDIREKTØR LARS ROHDES TALE VED REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE 1. OKTOBER 2015 DET TALTE ORD GÆLDER. 1. oktober 2015

TALE NATIONALBANKDIREKTØR LARS ROHDES TALE VED REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE 1. OKTOBER 2015 DET TALTE ORD GÆLDER. 1. oktober 2015 TALE NATIONALBANKDIREKTØR LARS ROHDES TALE VED REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE 1. OKTOBER 2015 1. oktober 2015 DET TALTE ORD GÆLDER Tak for indbydelsen til nu for tredje gang at tale på Realkreditrådets årsmøde.

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonjunkturNYT - uge 18 7. april 3. april 15 Danmark Fald i bruttoledigheden i marts Stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen i februar Stigning i konjunkturbarometret for detailhandlen, små udsving i øvrige

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) L 193/134 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2015/1196 af 2. juli 2015 om ændring af afgørelse ECB/2010/21 om Den Europæiske Centralbanks årsregnskab (ECB/2015/26) STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere