Slutrapport. Vejdirektoratet Forsøg med modulvogntog Slutrapport Bilag 9B: Samfundsøkonomiske beregningsresultater

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Slutrapport. Vejdirektoratet Forsøg med modulvogntog Slutrapport Bilag 9B: Samfundsøkonomiske beregningsresultater"

Transkript

1 Vejdirektoratet Forsøg med modulvogntog Slutrapport Slutrapport Bilaget viser resultaterne for de samfundsøkonomiske beregninger for evalueringen og analysen. Bilaget er opdelt i følgende hovedoverskrifter: Indledning og uddybning af data, som indgår i evalueringens beregninger Evalueringens resultater Indledning og uddybning af data, som indgår i analysens beregninger Analysens resultater De ikke-værdisatte eksterne effekter, herunder uheld Evalueringen ( ) 1 INDLEDNING Evaluering dækker over den samfundsøkonomiske opgørelse af modulvogntogsforsøgets to afsluttede år: 2009 og Evalueringen tager afsæt i de antagelser og forudsætninger, som er gjort i Bilag 9A, og beregningerne er foretaget i Transportministeriets beregningsmodel TERESA. Data kommer fra forsøgets to år og tendenser observeret i årene forinden. Værdisætningen sker i TERESA, hvor transportøkonomiske beregningspriser anvendes. Alle priser er i 2011 niveau og en 5 % kalkulationsrente er anvendt, hvilket er standardpraksis i TERESA. Bilagets sidste afsnit kommenterer på de ikke-værdisatte eksterne effekter. 2 UDDYBNING AF DATA Foruden de forudsætninger og antagelser, som er gjort i Bilag 9A, er det vigtigt at opridse, hvordan antallet af modulvogntog og almindelige vogntog har udviklet sig i evalueringsårene. 2.1 Udvikling i antal af modulvogntogsenheder og antal kørte kilometer Ud fra særkørsler af kørebøgerne for modulvogntogene (for uge 2 i og uge 44 i 2010) er antallet af indregistrerede modulvogntog og disses gennemsnitlige trafikarbejde pr. uge fundet. Dette danner grundlag for at finde antallet af kørte kilometer samt antallet af modulvogntog i forsøgets to første år. 1 Denne antages at være gældende for 2009.

2 Vejdirektoratet Side 2 År Antal indregistrerede enheder Anvendt til kørsel som modulvogntog Gennemsnitligt trafikarbejde (km) pr. uge pr. modulvogntog Samlet antal kørte km pr. uge Samlet antal kørte km pr. år Figur 1: Kørsel med modulvogntog, jf. Bilag 2B, figur 3, 4 og 5. Væksten i trafikarbejdet imellem de to år ligger på knap 23 %, hvilket er relativt højt. Den høje vækst kan dog forklares med den løbende udbygning af forsøgsvejnettet i årene. Forsøgsvejnettet udbygges også i 2011, om end i mindre grad end de tidligere år. Det antages, at det ikke vil udvides mærkbart efter Udvikling i antal af almindelige vogntog og kørte kilometer Udviklingen i antallet af almindelige vogntog tager udgangspunkt i data fra Danmarks Statistik. År National kørsel (mia. km) International kørsel (mia. km) Samlet kørsel (mia. km) ,40 0,1 2, ,0 0,1 2, ,0 0,1 2,10 Figur 2: Kørsel med danske vogntog, dog uden transitkørsel, jf. rapport, Figur Tallene viser udelukkende antallet af kørte kilometer med dansk indregistrerede køretøjer, hvilket også kun er dem, der medtages blandt modulvogntogene, da opgørelserne begrænser sig til effekterne indenfor de danske grænser. 2.3 Opgørelse af de værdisatte eksterne effekter Udover de forudsætninger og overvejelser, som er gjort i Bilag 9A, uddybes her, hvorledes projektscenariet vægtes med forholdet mellem de afledte eksterne effekter fra modulvogntog og almindelige vogntog. Det gælder for alle de eksterne effekter, at forholdene mellem de eksterne effekter, afledt fra modulvogntog og almindelige vogntog, ganges på antallet af kørte modulvogntogskilometer. Dermed inkluderes vægten af de eksterne effekter afledt af modulvogntog i forhold til almindelige vogntog i projektscenariet. De konkrete vægtninger uddybes i nedenstående afsnit. 2 Dækker over påhængsvogntog og sættevogntog

3 Vejdirektoratet Side Luftforurening og Klimaeffekter Projektscenariet vægtes i forhold til luftforurening og CO 2 udslip. Konkret findes nettoændringen i emissionerne via forskellen af udledninger mellem et modulvogntog og et almindeligt vogntog. Forholdet mellem udledning af luftforurenende emissioner og udslip af CO 2 opgøres for kørsel med et modulvogntog og et almindelig vogntog til hhv. 1,09 for forurenende luftemissioner og til 1,27 for CO 2 3. Forholdet for udledning af luftforurenende emissioner er en gennemsnitsbetragtning af de forskellige forurenende stoffer. Disse forhold ganges på antallet af kørte modulvogntogskilometer for at vægte projektscenariet med ændringen i udledning af emissioner Støj Sammenlignes støjbelastningen, hvor det antages, at belastningen kun afhænger af antallet af aksler, er forholdet mellem støj fra ét modulvogntog og ét almindeligt vogntog 1,40 (forskellen er reelt på 1,5 db, jf. Bilag 8). Dette betyder, at hvis man under disse antagelser ser isoleret på vogntogene, så støjer et modulvogntog 1,40 gange mere end et almindeligt vogntog. Dette forhold bruges som vægt i projektscenariet i den samfundsøkonomiske analyse. 3 EVALUERINGENS RESULTATER Modulvogntogsforsøgets samfundsøkonomiske resultater for er beregnet i TERESA på baggrund af de indsamlede data og de forudsætninger og antagelser, som skitseres i Bilag 9A og ovenfor. Nedenstående tabel viser den samfundsøkonomiske beregning i TERESA. 3 Forholdet mellem udledningen af luftforurenende stoffer fra et modulvogntog og et almindeligt vogntog er baseret på gennemsnittet af udledningerne af NOx, CO, PA, HC og SO 2 pr. km fra hvert modulvogntog og almindelig vogntog, som er hhv. 1,39 og 1,28 g/km, jf. Bilag 7 figur 2. For CO 2 er emissionerne for modulvogntog og almindelige vogntog hhv. 932 og 753 g/km.

4 Vejdirektoratet Side 4 Mio. DKK Evaluering Anlægsomkostninger: Anlægsomkostninger -157,97 Restværdi af anlægsinvesteringer 0,00 Anlægsomkostninger, i alt -157,97 Drifts- og vedligeholdelsesomkostninger: Driftsomkostninger, vej -3,02 Godstransportomkostninger, transportvirksomheder 163,39 Drifts- og vedligeholdelsesomkostninger, i alt 160,37 Eksterne omkostninger: Støj 0,49 Luftforurening 9,53 Klima (CO 2 ) 2,55 Eksterne omkostninger, i alt 12,57 Øvrige konsekvenser: Afgiftskonsekvenser -24,98 Skatteforvridningstab -37,19 Øvrige konsekvenser, i alt -62,18 I alt nettonutidsværdi (NNV) -47,20 Intern rente -21,99 % Figur 3: Nettonutidsværdi for evalueringens resultater, 2011 priser Det ses, at der er en negativ nettonutidsværdi, hvilket primært kan tilskrives, at de positive godstransportomkostninger ikke opvejer anlægsomkostningerne og omkostningerne via skatteforvridningstab og afgiftskonsekvenser, som modulvogntogsforsøget afleder. De samlede anlægsomkostninger er, som nævnt, fundet ud fra de oplyste anlægsomkostninger, hvor anlægsomkostningerne for er talt med. Disse er tillagt nettoafgiftsfaktoren for at omregne til markedspriser og fremdiskonteret til 2011 nettonutidsværdi 4. De dækker over de statslige anlægsomkostninger, de anlægsomkostninger som er oplyst af transportcentre og virksomhederne i virksomhedsordningen. Der ses et negativt skatteforvridningstab, som kan tilskrives omkostningerne til anlægsombygningerne og vedligeholdelse. Forsøget har også resulteret i færre indkomster via afgifter for staten, jf. posten afgiftskonsekvenser i Figur 3. Dette skyldes, at der har været kørt færre kilometer i forsøgsperioden, end man ellers kunne have antaget, havde forsøget ikke forløbet, hvorfor indtægter via fx brændstofsafgifter er faldet. 4 Man tillægger nettoafgiftsfaktoren, som ligger på 17 %, for at få priserne på de statslige anlægsinvesteringer i markedspriser, således at opgørelserne afspejler de priser, som forbrugerne oplever (jf. Transportministeriet, 2003). Se også bilag 9A, afsnit 3.5 for forklaring af, hvordan anlægsomkostninger indgår i TERESA.

5 Vejdirektoratet Side 5 Foruden vedligeholdelsesomkostningerne til anlægsombygningerne, som er sat til at udgøre 1 % af de foretagne omkostninger til anlægsombygningerne, dækker posten drifts- og vedligeholdelsesomkostninger over besparelserne i godstransportomkostningerne, som udgør en stor gevinst for transportvirksomhederne. Ligeledes udgør modulvogntogsforsøgets afledte eksterne effekter også en gevinst. Opstiller man forsøgets omkostninger og gevinster kan man finde benefitcost ratioet, altså forholdet mellem nettonutidsværdien af forsøgets gevinster og omkostninger. Hvis dette forhold er over 1, viser det, at projektet er samfundsøkonomisk gavnligt, det vil sige, at forsøget afleder flere gevinster end omkostninger. mio. DKK Omkostninger Gevinster Anlægsomkostninger 157,97 0,00 Drifts- og vedl.omk. 0,00 160,37 Eksterne effekter 0,00 12,57 Afgiftskonsekvenser 24,98 0,00 Skatteforvridningstab 37,19 0,00 I alt Benefit-Cost ratio (BCR) 0,79 Figur 4: Opsummering af omkostningerne og gevinsterne for evalueringen. Det ses, at benefit-cost ratioen er 0,79, hvilket indikerer, at forsøget yder færre gevinster end omkostninger. Dermed kan man sige, at pr. 1 kr. omkostning afledes kun 0,79 kr. i gevinster i evalueringens toårige periode. 3.1 Resultat for evalueringen med 2011 Oprindeligt var det besluttet, at modulvogntogsforsøget skulle evalueres for en treårig periode, inden man tog stilling til, om forsøget eventuelt skulle forlænges. Evalueringen skulle have dækket alle modulvogntogsforsøgets tre år, men skulle have været udført i foråret 2011, hvor forsøget endnu ikke ville være færdigt. Det er som udgangspunkt valgt at lave evalueringen for modulvogntogsforsøgets to første år, 2009 og 2010, med den begrundelse, at evalueringen hviler på data fra forsøgets to afsluttede år. Herved undgås de usikkerheder som er forbundet ved at fremskrive data. For at supplere resultatet af evalueringens to første år med yderligere et år medtages Nedenstående figurer viser resultaterne af disse beregninger for årene , hvor data for 2011 er fremskrivninger af data fra 2009 og 2010, jf. Figur 7 og Figur 8 i dette bilag.

6 Vejdirektoratet Side 6 Evaluering + mio. DKK 2011 Anlægsomkostninger: Anlægsomkostninger -171,16 Restværdi 0,00 Anlægsomkostninger, i alt -171,16 Drifts- og vedligeholdelsesomkostninger: Driftsomkostninger, vej -4,84 Godstransportomkostninger, transportvirksomheder 260,52 Drifts- og vedligeholdelsesomkostninger, i alt 255,68 Eksterne omkostninger: Støj 0,79 Luftforurening 15,29 Klima (CO2) 2,39 Eksterne omkostninger, i alt 18,47 Øvrige konsekvenser: Afgiftskonsekvenser -36,40 Skatteforvridningstab -42,48 Øvrige konsekvenser, i alt -78,88 I alt nettonutidsværdi (NNV) 24,12 Intern rente 14 % Figur 5: Nettonutidsværdi for evalueringen med 2011 s resultater, 2011 priser Det ses, at når modulvogntogsforsøgets sidste år i de oprindeligt planlagte tre år medregnes, bliver resultatet positivt. Selvom der kommer større omkostninger i form af anlægsinvesteringer, vedligeholdelsesomkostninger, skatteforvridningstab og afgiftskonsekvenser for evalueringen med 2011, betyder de positive godstransportomkostninger, at resultatet bliver positivt. De positive eksterne effekter bidrager også, om end i mindre omfang. Figur 6 opsummerer resultatet for evalueringen med 2011 inkluderet. Figuren viser også benefit-cost ratioen. mio. DKK Omkostninger Gevinster Anlægsomkostninger 171,16 0,00 Drifts- og vedl.omk. 0,00 255,68 Eksterne effekter 0,00 18,47 Afgiftskonsekvenser 36,40 0,00 Skatteforvridningstab 42,48 0,00 I alt Benefit-cost ratio (BCR) 1,10 Figur 6: Opsummering af omkostningerne og gevinsterne for evalueringen med 2011

7 Vejdirektoratet Side 7 Det ses, at der er en benefit-cost ratio på 1,10, hvilket betyder, at pr. 1 kr. omkostning afleder modulvogntogsforsøget 1,10 kr. i samfundsøkonomiske gevinster. ANALYSEN ( ) 4 INDLEDNING Analysen tager afsæt i evalueringen, dens forudsætninger og antagelser. Den adskiller sig fra evalueringen ved at inkludere årene frem til Dog antages det, at der ikke kommer yderligere anlægsombygninger udover dem, der foretages i UDDYBNING AF DATA 5.1 Fremskrivning af antal af modulvogntogsenheder og kørte kilometer På baggrund af den fundne udvikling i antallet af modulvogntogsenheder og antallet af kørte kilometer med modulvogntog, fremskrives udviklingen til År Årlig vækstrate i antal modulvogn- Antal modulvogntogsenheder Årlige vækstrater 5 for antallet Antal kørte km pr. uge pr. modulvogntogsenhed Samlet antal kørte km pr. år togsenhe- der (%) af kørte km (%) (2010) (314) (1.607) ( ) , , , , Figur 7: Fremskrivningen i antallet af kørte modulvogntogskilometer. Det ses, at fremskrivningen i antallet af modulvogntogsenheder er forholdsvis konservativt i forhold til udviklingen i antallet fra 2009 til Dette bygger på de indikationer, som transportvirksomhederne selv har oplyst, jf. Bilag 3D. 5.2 Fremskrivning af antallet af almindelige vogntog og kørte kilometer Antallet af kørte kilometer med almindelige vogntog fremskrives til 2016 med en årlig vækst på 2,2 %, hvilket er Infrastrukturkommissionens anbefalede fremskrivning for trafikvækst. 5 For 2011 og 2012 er disse tal anslået på baggrund af vækstrate og for på baggrund af Infrastrukturkommissionens anbefalinger.

8 Vejdirektoratet Side 8 År Antal kørte mia. km pr. år (2010) (2,1) , , , , , ,4 Figur 8: Fremskrivning i antal af kørte vogntogskilometer med danske lastbiler. Afrundede tal. 6 ANALYSENS RESULTATER Modulvogntogsforsøgets samfundsøkonomiske resultater for er beregnet i TERESA på baggrund af de indsamlede data og de forudsætninger og antagelser, som Bilag 9A skitserer. Nedenstående tabel viser de samfundsøkonomiske beregninger. mio. DKK Analyse Anlægsomkostninger: Anlægsomkostninger -171,16 Restværdi af anlægsinvesteringer 0,00 Anlægsomkostninger, i alt -171,16 Drifts- og vedligeholdelsesomkostninger: Driftsomkostninger, vej -11,49 Driftsomkostninger, transportcentre 763,28 Drifts- og vedligeholdelsesomkostninger, i alt 751,79 Eksterne omkostninger: Støj 2,43 Luftforurening 46,94 Klima (CO 2 ) 8,45 Eksterne omkostninger, i alt 57,82 Øvrige konsekvenser: Afgiftskonsekvenser -86,91 Skatteforvridningstab -53,91 Øvrige konsekvenser, i alt -140,82 I alt nettonutidsværdi (NNV) 497,64 Intern rente 54,11 % Figur 9: Nettonutidsværdi, 2011 priser for analysen. Her ses et positivt resultat. Med den længere tidsperiode i opgørelsen, vejer gevinsterne tungere end i evalueringen. Dog er der også højere anlægsomkostninger her, da der også har været anlægsombygninger i 2011, som tælles med her, men gevinsterne opvejer langt omkostningerne 6. 6 For forklaring af justering af anlægsomkostningerne se bilag 9A, afsnit 3.5.

9 Vejdirektoratet Side 9 Sammenligneligt med evalueringen, ses højere effekt på besparelser for transportvirksomhederne. Afgiftskonsekvenserne er endnu mere negative grundet analysens flere år og vækst i både antal kørte kilometer og antal modulvogntog og dermed flere sparede kørte vogntogskilometer. mio. DKK Omkostninger Gevinster Anlægsomkostninger 171,16 0,00 Drifts- og vedl.omk. 0,00 751,79 Eksterne effekter 0,00 57,82 Afgiftskonsekvenser 86,91 0,00 Skatteforvridningstab 53,91 0,00 I alt Benefit-cost ratio (BCR) 2,60 Figur 10: Opsummering af omkostningerne og gevinsterne i analysen. Igen kan omkostningerne og gevinsterne illustreres via benefit-cost ratioen. Det ses, at benefit-cost ratioen stiger, når flere år medregnes. Dette indikerer, at forsøget forventes at blive mere gavnligt, alt andet lige, indenfor den nævnte årrække. Benefit-cost ratioen er således 2,60, hvilket betyder, at for hver krones omkostning afleder forsøget en samfundsmæssig gevinst af en værdi af 2,60 kr. 7 DE IKKE-VÆRDISATTE EKSTERNE EFFEKTER De ikke-værdisatte eksterne effekter blev kort beskrevet i Bilag 9A. De dækker over: Gener i anlægsperioden Trængselseffekter Uheld Vejslid 7.1 Gener i anlægsperioden Der har givetvis været gener forbundet med de forskellige anlægsombygninger på forsøgsvejnettet og terminalerne. Dog er det generelt uvist, hvor stort omfanget af disse gener har været, og data har ikke været tilgængeligt til at komme med et kvalificeret bud på effekterne. Det vurderes, at generne i perioderne med ombygning har påvirket det samfundsøkonomiske resultat negativt. 7.2 Trængselseffekter Til gengæld vurderes det, at modulvogntogsforsøget påvirker trængselseffekterne positivt, grundet det forudsatte erstattede godstransportforhold. Modulvogntogsforsøget resulterer i færre antal kørte kilometer, hvorfor man, alt andet lige, må forvente mindre trængsel på vejene.

10 Vejdirektoratet Side Uheld Det er, som nævnt i Bilag 9A, ikke muligt at lave en reel sammenligning i uheldsfrekvensen for modulvogntog og almindelige vogntog, da der ikke er opgørelser over uheldsfrekvensen for almindelig vogntog afgrænset til forsøgsvejnettet, men kun for hele Danmark. Således er det ikke muligt at undersøge om modulvogntogsforsøget rent faktisk har ændret uheldsfrekvenserne. I løbet af den forløbne forsøgsperiode er der observeret et fald i uheld på ombygningslokaliteterne, men også ved lignende lokaliteter i hele landet defineret som krydsuheld i landzoner. For at undersøge om anlægsombygningerne har ført til flere eller færre uheld, end det gennemsnitlige årlige antal uheld ved kryds i landzoner, er det derfor undersøgt, hvor mange uheld man har observeret i gennemsnit pr. år i perioderne og 2010, hvorefter forskellen imellem de to perioder kan findes. Som det fremgår af Figur 11, er der sket et fald i personskadeuheld og en stigning i materielskadeuheld, både ved samtlige kryds i landzoner og ved ombygningslokaliteterne. Det fremgår af Figur 11, at antallet af personskadeuheld på ombygningslokaliteterne i 2010 er faldet mere end, hvad man kunne have forventet og med mindre end, hvad man kunne have forventet for materielskadeuheld. Det ses, at det gennemsnitlige antal årlige uheld ved ombygningslokaliteterne er faldet mere end den observerede tendens ved samtlige kryds i landzonen. Personskade uheld (gnm. pr. år) Materielskadeuheld (gnm. pr, år) I alt Observerede antal uheld, ved ombygningslokaliteterne i ,8 43,2 65 Procentvis fald i antal ved samtlige krydsuheld i landzoner i ,8 % 36,7 % Forventet fald i antal uheld ved ombygningslokaliteterne, hvis det procentvise fald for alle krydsuheld i landzoner anvendes 12,2 15,9 28,0 Forventede antal uheld, på ombyg. lok., ,64 27,35 37,0 Faktisk observerede antal uheld, på ombyg. lok., ,0 33,0 41,0 Forskel i antal uheld afledt af forsøget -1,6 5,7 4,0 Figur 11: Værdisætning af forsøgets afledte uheld på ombygningslokaliteterne. Kilde rapport afsnit 9.

11 Vejdirektoratet Side 11 Det ses, at modulvogntogsforsøget har resulteret i færre personskadeuheld og flere materielskadeuheld på ombygningslokaliteterne. Værdisættes disse ændringer i uheld ved brug af nøgletallene for personskadeuheld og materielskadeuheld, oplyst i TERESA, svarer dette til en samfundsmæssig gevinst på ca kr. pr. år 7. Heraf udgør den samfundsøkonomiske værdi af sparede personskadeuheld ca. 4,1 mio. kr. og omkostningen af de flere materielskadeuheld ca. 3,8 mio. kr. Selvom beløbene opgøres pr. år, er der samlet set ikke tale om nogen større effekt, da effekterne for personskade- og materieluheld er modsatrettet. 7.4 Vejslid Der er lavet flere forskellige beregningsscenarier for at finde ud af, om modulvogntog resulterer i mere eller mindre vejslid, se Bilag 4. Ud fra disse beregninger ses der ikke noget entydigt svar, hvorfor det heller ikke er muligt at inkludere denne eksterne effekt i de samfundsøkonomiske beregninger. 7 TERESA bruger en samfundsøkonomisk værdi på kr./personskade og kr./uheld på vej med materielskade priser. Kilde: TERESA

Bilag 9C: Samfundsøkonomiske følsomhedsberegninger

Bilag 9C: Samfundsøkonomiske følsomhedsberegninger Vejdirektoratet Side 1 Bilag 9C: Samfundsøkonomiske følsomhedsberegninger Bilaget er opdelt i følgende hovedoverskrifter: Resultatet af følsomhedsberegning på evalueringen og analysens resultater Besparelse

Læs mere

Vejdirektoratet Side 1 Forsøg med modulvogntog Slutrapport Bilag 9A: Samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger

Vejdirektoratet Side 1 Forsøg med modulvogntog Slutrapport Bilag 9A: Samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger Vejdirektoratet Side 1 Bilaget er opdelt i følgende hovedoverskrifter: En indledning som beskriver tilgangen til de samfundsøkonomiske opgørelser En beskrivelse af de grundlæggende rammer, forudsætninger,

Læs mere

Evaluering af forsøg med modulvogntog. Vejforum 8. december 2011

Evaluering af forsøg med modulvogntog. Vejforum 8. december 2011 Evaluering af forsøg med modulvogntog Vejforum 8. december 2011 Dagens program Velkomst Evalueringens resultater Evalueringen konklusioner Forsøget fremover Præsentation af evalueringens resultater Evalueringens

Læs mere

Nye Vejanlæg i Aalborg Syd - VVM/MV

Nye Vejanlæg i Aalborg Syd - VVM/MV Aalborg Kommune Nye Vejanlæg i Aalborg Syd - VVM/MV - Samfundsøkonomisk analyse Teknisk notat COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk 1 Metode Vurderingen

Læs mere

Samfundsøkonomiske omkostninger ved at reducere hastigheden på Køge Bugt Motorvejen og den inderste del af Holbækmotorvejen

Samfundsøkonomiske omkostninger ved at reducere hastigheden på Køge Bugt Motorvejen og den inderste del af Holbækmotorvejen Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 328 Offentligt Dato 9. februar 2015 Sagsbehandler Jakob Fryd og Jens Foller Mail JAF@vd.dk/JFO@vd.dk Telefon Dokument 15/00993-1 Side 1/7

Læs mere

Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik

Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik Ole Kveiborg, COWI Lise Bjørg Pedersen, DI Transport, Dansk Kollektiv Trafik 1 Formål DI Transport har bedt COWI gennemføre en analyse af: Betydning for

Læs mere

Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig projektgennemførelse af store anlægsprojekter

Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig projektgennemførelse af store anlægsprojekter Udvidet resumé 37 Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig projektgennemførelse af store anlægsprojekter - med ny bane og motorvejsudvidelse på Vestfyn som illustrativt eksempel Ole Kveiborg, COWI A/S,

Læs mere

Opdateret version af TERESA

Opdateret version af TERESA Samfundsøkonomi på transportområdet Opdateret version af TERESA Lavet af DTU Transport og Incentive Partners Thomas Odgaard, Incentive Partners Hvad handler det hele om? Nu har vi et opdateret værktøj,

Læs mere

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser:

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser: 24. april 2009 Højere hastighed og klima Susanne Krawack og Martin Lidegaard Hastigheden på de danske veje har en signifikant betydning for transportsektorens udledning af CO2. Alligevel har det ikke været

Læs mere

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien December 2011 Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Den planlagte betalingsring om København har en negativ samfundsøkonomisk virkning

Læs mere

Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen. 23. marts 2018 Dokument 17/

Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen. 23. marts 2018 Dokument 17/ Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen 23. marts 2018 Dokument 17/13603-8 Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen INDHOLD Baggrund for evalueringen... 2 Opsummering af evalueringens

Læs mere

Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 2017 og 2018

Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 2017 og 2018 2-11-218 Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 217 og 218 Ea Energianalyse har i november 218 opdateret de samfundsøkonomiske fjernvarmepriser for hovedstadsområdet

Læs mere

EKSTERNE OMKOSTNINGER FRA LASTBILTRANSPORTEN INDHOLD. 1 Indledning. Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 296 Offentligt

EKSTERNE OMKOSTNINGER FRA LASTBILTRANSPORTEN INDHOLD. 1 Indledning. Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 296 Offentligt Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 296 Offentligt SKAT/VEJDIREKTORATET EKSTERNE OMKOSTNINGER FRA LASTBILTRANSPORTEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trængselsafgifter - samfundsøkonomisk analyse af en betalingsring. Københavns Kommune, Teknik og Miljøforvaltningen

Indholdsfortegnelse. Trængselsafgifter - samfundsøkonomisk analyse af en betalingsring. Københavns Kommune, Teknik og Miljøforvaltningen Københavns Kommune, Teknik og Miljøforvaltningen Trængselsafgifter - samfundsøkonomisk analyse af en betalingsring Tillægsnotat - udkast COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax

Læs mere

AALBORG LETBANE: SAMFUNDSØKONOMI INDHOLD. 1 Samfundsøkonomisk resume 2 1.1 Metode og forudsætninger 2 1.2 Resultater 4 1.3 Følsomhed 6.

AALBORG LETBANE: SAMFUNDSØKONOMI INDHOLD. 1 Samfundsøkonomisk resume 2 1.1 Metode og forudsætninger 2 1.2 Resultater 4 1.3 Følsomhed 6. AALBORG KOMMUNE AALBORG LETBANE: SAMFUNDSØKONOMI ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Samfundsøkonomisk resume 2 1.1 Metode

Læs mere

Fodgængertrafik Samfundsøkonomisk nøgletalsanalyse

Fodgængertrafik Samfundsøkonomisk nøgletalsanalyse Fodgængertrafik Samfundsøkonomisk nøgletalsanalyse BAGGRUND FOR PROJEKTET Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune (TMF) har bedt Realise ApS om at foretage en indledende analyse af det samfundsøkonomiske

Læs mere

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Notat J.nr. 12-0173525 Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Miljø, Energi og Motor 1. Beskrivelse af virkemidlet Formålet med virkemidlet er at tilskyndelse til en ændret transportadfærd,

Læs mere

SAMFUNDSØKONOMISK SCREENING AF ØSTLIG RINGVEJ INDHOLD. 1 Sammenfatning. 1.1 Baggrund

SAMFUNDSØKONOMISK SCREENING AF ØSTLIG RINGVEJ INDHOLD. 1 Sammenfatning. 1.1 Baggrund TRANSPORTMINISTERIET SAMFUNDSØKONOMISK SCREENING AF ØSTLIG RINGVEJ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Sammenfatning 1 1.1 Baggrund

Læs mere

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet NOTAT Dato J. nr. 15. oktober 2015 2015-1850 Projekt om rejsetidsvariabilitet Den stigende mængde trafik på vejene giver mere udbredt trængsel, som medfører dels en stigning i de gennemsnitlige rejsetider,

Læs mere

Transportøkonomiske enhedspriser. Camilla Riff Brems ModelCenter Danmarks TransportForskning DTU

Transportøkonomiske enhedspriser. Camilla Riff Brems ModelCenter Danmarks TransportForskning DTU Transportøkonomiske enhedspriser Camilla Riff Brems ModelCenter Danmarks TransportForskning DTU Nøgletalskatalog i ny form Regneark Udgør en konsistent ramme Effektiviserer opdatering Oprydning Gennemgang

Læs mere

Tiltaget er beregnet ud fra gældende lovgivning, og tager således ikke hensyn til effekter af en kommende ILUC-regulering el.l.

Tiltaget er beregnet ud fra gældende lovgivning, og tager således ikke hensyn til effekter af en kommende ILUC-regulering el.l. N O T AT 14. august 2013 J.nr. Ref. lbj Krav om 1 pct. 2. generation bioethanol iblandet i benzin 1. Beskrivelse af virkemidlet For at fremme anvendelsen af 2. generations bioethanol stilles der krav om,

Læs mere

Samfundsøkonomiske analyser af cykelsuperstierne. Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal. Sekretariat for Cykelsuperstier

Samfundsøkonomiske analyser af cykelsuperstierne. Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal. Sekretariat for Cykelsuperstier Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal Sekretariat for Cykelsuperstier Incentive Holte Stationsvej 14, 1. DK-2840 Holte kontakt@incentive.dk / @ (+45) 2916 1223 / t incentive.dk / w

Læs mere

Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift på fossile brændstoffer

Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift på fossile brændstoffer Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 7221 8800 Fax 7221 8888 nfr@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk N O T A T J.nr. 20707- Dato 9. september 2013 Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift

Læs mere

COWI-rapport: Betalingsringen giver et samfundsøkonomisk underskud Af Specialkonsulent Mia Amalie Holstein

COWI-rapport: Betalingsringen giver et samfundsøkonomisk underskud Af Specialkonsulent Mia Amalie Holstein Af specialkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89 15. september 2011 COWI-rapport: Betalingsringen giver et samfundsøkonomisk underskud Af Specialkonsulent Mia Amalie Holstein S og SF

Læs mere

Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet.

Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet. Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet. Civilingeniør Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet. Vejdirektoratet gennemførte med bistand fra konsulentfirmaerne COWI,

Læs mere

Analyse af beskatningsmodeller for lastbiler til understøttelse af Grøn Roadmap 2030

Analyse af beskatningsmodeller for lastbiler til understøttelse af Grøn Roadmap 2030 19-11-2015 Anders Kofoed-Wiuff Arbejdspapir Analyse af beskatningsmodeller for lastbiler til understøttelse af Grøn Roadmap 2030 Dette notat beskriver principper for beskatning af lastbiltransport og kommer

Læs mere

Anbefalinger til samfundsøkonomisk evaluering på socialområdet

Anbefalinger til samfundsøkonomisk evaluering på socialområdet Anbefalinger til samfundsøkonomisk evaluering på socialområdet Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: socialstyrelsen@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

SCREENING AF SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER VED HAVNEPAKKE 3 INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Metode 2

SCREENING AF SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER VED HAVNEPAKKE 3 INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Metode 2 DANSKE HAVNE SCREENING AF SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER VED HAVNEPAKKE 3 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Metode

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. september 2013 13/06643-5 René Juhl Hollen rhp@vd.dk MIDTVEJSSTATUS FORSØG MED DIFFERENTIEREDE HASTIGHEDER PÅ HOVEDLANDEVEJSNETTET Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg

Læs mere

Rammerne og indholdet i Transportministeriets nye samfundsøkonomiske manual

Rammerne og indholdet i Transportministeriets nye samfundsøkonomiske manual Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018 CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune som virksomhed i 2018 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2

Læs mere

Bilag 1C: Brostatistik

Bilag 1C: Brostatistik Vejdirektoratet Side 1 Bilag 1C: Brostatistik Bilag 1C: Brostatistik 1. Bro statistik for Storebæltsbroen I midtvejsrapporten fra foråret 2010, var der i det daværende bilag 1B vist de tal, som Storebælt

Læs mere

Fast forbindelse mellem Fyn og Als: Finansiering. Kasper Hove Pedersen, Region Syddanmark. Kristian Pedersen og Mattias Enggaard, COWI A039838

Fast forbindelse mellem Fyn og Als: Finansiering. Kasper Hove Pedersen, Region Syddanmark. Kristian Pedersen og Mattias Enggaard, COWI A039838 MEMO TITEL DATO 26. maj 2016 TIL KOPI FRA PROJEKTNR Fast forbindelse mellem Fyn og Als: Finansiering Kasper Hove Pedersen, Region Syddanmark Kristian Pedersen og Mattias Enggaard, COWI A039838 ADRESSE

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi

faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi greve kommune holbæk kommune høje-taastrup kommune ishøj kommune lejre kommune odsherred kommune roskilde kommune solrød kommune vallensbæk kommune faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi Jernbanekapaciteten

Læs mere

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE Der er gennemført nye beregninger af trafikarbejde

Læs mere

CBA i DK Hvad sker der egentligt?

CBA i DK Hvad sker der egentligt? Seminarium GODSINFRASTRUKTURÅTGÂRDER FÖR NORDENS VÄLFÄRD 23. September 2014 CBA i DK Hvad sker der egentligt? Ole Kveiborg, Chief Project Manager olek@cowi.dk 1 Grundlaget for danske CBA Går langt tilbage

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 385 Offentligt J.nr. 2007-518-0010 Dato: 28. september 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 385-388 af 14. september

Læs mere

Nedsættelse af tophastighed på motorveje fra 130 til 110 km/t

Nedsættelse af tophastighed på motorveje fra 130 til 110 km/t Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 Fax 7221 8888 nfr@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Nedsættelse af tophastighed på motorveje fra 130 til 110 km/t 1. Beskrivelse af virkemidlet

Læs mere

Samfundsøkonomiske analyser af cykeltiltag - metode og cases

Samfundsøkonomiske analyser af cykeltiltag - metode og cases Samfundsøkonomiske analyser af cykeltiltag - metode og cases Af Senior projektleder Eva Willumsen og økonom Jonas Herby, COWI Trafikdage på Aalborg Universitet 2009 ISSN 1603-9696 1 Baggrund og formål

Læs mere

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Mette Bøgelund, Senior projektleder, COWI A/S Trafikdage på Aalborg Universitet 2004 1 I analysen er de samfundsøkonomiske fordele og ulemper

Læs mere

Midttrafiks miljøkortlægning

Midttrafiks miljøkortlægning Midttrafiks miljøkortlægning Køreplanår 29/21 Januar 211 Indledning Forbedring af miljøet er et af Midttrafiks vigtige indsatsområder. Derfor har Midttrafik i efteråret 21 vedtaget en miljøstrategi, der

Læs mere

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Definition af trængsel Fra DTU Transport 7. oktober 2012 CAB En definition af trængsel skal sikre en ensartet forståelse af, hvad der menes med trængsel, hvad enten

Læs mere

ØKONOMISK EVALUERING AF ESBJERG DØGNREHABILITERING

ØKONOMISK EVALUERING AF ESBJERG DØGNREHABILITERING ØKONOMISK EVALUERING AF ESBJERG DØGNREHABILITERING ESBJERG KOMMUNE ÅRHUS MAJ 2011 EPINION KØBENHAVN RYESGADE 3F DK-2200 KØBENHAVN N TLF. +45 87 30 95 00 TYA@EPINION.DK EPINION AARHUS SØNDERGADE 1A DK-8000

Læs mere

KATTEGAT-FORBINDELSEN DEN STRATEGISKE ANALYSE HVAD NU HVIS? V. DIVISIONSDIREKTØR, TRANSPORT JENS EGDAL

KATTEGAT-FORBINDELSEN DEN STRATEGISKE ANALYSE HVAD NU HVIS? V. DIVISIONSDIREKTØR, TRANSPORT JENS EGDAL KATTEGAT-FORBINDELSEN DEN STRATEGISKE ANALYSE HVAD NU HVIS? V. DIVISIONSDIREKTØR, TRANSPORT JENS EGDAL BAGGRUND OG INDHOLD Kattegat-komitéen spørger: Transport- og Bygningsministeriets strategiske analyse

Læs mere

Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens

Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens energiforbrug Indledning Transport, der står for ca. 1/3 af det endelige energiforbrug, består næsten udelukkende af fossile brændsler og ligger samtidig

Læs mere

Når butikkerne lukker, vil husstandene i gennemsnit foretage 2,3 indkøbsture pr. uge og i gennemsnit køre 4,1 km i bil i forbindelse

Når butikkerne lukker, vil husstandene i gennemsnit foretage 2,3 indkøbsture pr. uge og i gennemsnit køre 4,1 km i bil i forbindelse Notat Projekt: Butikslukninger fører til øget kørsel i bil Dato: 6. december 013 Udarbejdet af: Emil Foged og Jonas Herby Butikslukninger fører til øget kørsel i bil Konklusion Butikslukningerne frem mod

Læs mere

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune som virksomhed i 2017 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2

Læs mere

1 Metode og modelgrundlag 1. 3 Prognoseforudsætninger 6. 4 Trafikberegninger 2025 og 2035 8. 5 Trafikarbejde og trafikantbesparelser 17

1 Metode og modelgrundlag 1. 3 Prognoseforudsætninger 6. 4 Trafikberegninger 2025 og 2035 8. 5 Trafikarbejde og trafikantbesparelser 17 VEJDIREKTORATET TRAFIKBEREGNINGER FORUNDERSØGELSE AF RUTE 22 SLAGELSE-NÆSTVED ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK HOVEDRAPPORT

Læs mere

Transport DTU 16. august 2017/nipi

Transport DTU 16. august 2017/nipi Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 473 Offentligt MEMO Til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Vedr Bidrag til spørgsmål 473 Fra Transport DTU 16.

Læs mere

Tilskud til og certificering af samarbejder om virksomheds- og kommunesamarbejder om grøn erhvervstransport

Tilskud til og certificering af samarbejder om virksomheds- og kommunesamarbejder om grøn erhvervstransport Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Dato: 5. juli 2013 Tilskud til og certificering af samarbejder om virksomheds- og kommunesamarbejder

Læs mere

Hvad betyder førerløse biler for resultatet af samfundsøkonomiske analyser?

Hvad betyder førerløse biler for resultatet af samfundsøkonomiske analyser? Hvad betyder førerløse biler for resultatet af samfundsøkonomiske analyser? Aalborg Trafikdage 1 Baggrund og formål Forfatter: Jonas Herby og Christian Frank Dato: 14. marts 2016 Ofte tager samfundsøkonomiske

Læs mere

Afgiftslempelse for gas til tung transport

Afgiftslempelse for gas til tung transport Notat J.nr. 12-073525 Miljø, Energi og Motor Afgiftslempelse for gas til tung transport 1. Beskrivelse af virkemidlet Tung transport drevet med komprimeret naturgas (CNG) er typisk dyrere i anskaffelse

Læs mere

Samfundsøkonomisk vurdering af forbindelse over eller under Randers Fjord

Samfundsøkonomisk vurdering af forbindelse over eller under Randers Fjord Randers, Syddjurs og Norddjurs Kommune Samfundsøkonomisk vurdering af forbindelse over eller under Randers Fjord Rapport September 2008 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax

Læs mere

Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016

Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2 -, SO 2 - og NO x udledning, fra kommunens ejede og lejede

Læs mere

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav... 1 Baggrund og forudsætninger Assens Kommune har bedt Tetraplan om at vurdere de trafikale konsekvenser ved etablering af en grusgrav

Læs mere

60-punktstællinger. Hovedresultater 2012

60-punktstællinger. Hovedresultater 2012 60-punktstællinger Hovedresultater 2012 1 01 Indledning Denne rapport beskriver resultaterne fra manuelle trafiktællinger, som er gennemført i 70 faste udvalgte steder på det danske vejnet. De benævnes

Læs mere

Vejtrafikkens udvikling

Vejtrafikkens udvikling Vejtrafikkens udvikling Trafikindikatorer, første kvartal 215 I nyhedsbrevet er samlet 12 forskellige indikatorer, som giver et aktuelt overblik over vejtrafikkens udvikling i det seneste kvartal. Vejtrafikkens

Læs mere

Trafikken bliver værre og værre

Trafikken bliver værre og værre Af Annette Christensen, Seniorchefkonsulent Anch@di.dk NOVEMBER 2017 Trafikken bliver værre og værre Over halvdelen af virksomhederne oplever, at trafikken er blevet værre de seneste fem år. Det gælder

Læs mere

Modulvogntogene anvendelse og udbredelse Er de kommet for at blive?

Modulvogntogene anvendelse og udbredelse Er de kommet for at blive? Modulvogntogene anvendelse og udbredelse Er de kommet for at blive? Aalborg Trafikdage 24.08.2010 Agenda Formål med workshoppen Forsøget og evalueringen Databehov / datafangst Et eksempel på data: Kørebogen

Læs mere

Miljø og sundhed NOTAT

Miljø og sundhed NOTAT NOTAT By- og Kulturforvaltningen Plan og Byg Byplan Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 66131372 Fax 66133222 E-mail pb.bkf@odense.dk Miljø og sundhed Nærværende notat

Læs mere

Økonomiske, miljø- og energimæssige beregninger i henhold til projektbekendtgørelsen - Tagensvej

Økonomiske, miljø- og energimæssige beregninger i henhold til projektbekendtgørelsen - Tagensvej )&-)*) Bilag 1 til: Ændring af fjernvarmenettet - Tagensvej 7. maj 2007 /HAC Økonomiske, miljø- og energimæssige beregninger i henhold til projektbekendtgørelsen - Tagensvej I henhold til bekendtgørelsen

Læs mere

HVAD VIL VI MED VORES GRUNDVAND? SAMFUNDSØKONOMISKE BRILLER 4. MARTS 2019 CHEFØKONOM, JAKOB ROSENBERG NIELSEN

HVAD VIL VI MED VORES GRUNDVAND? SAMFUNDSØKONOMISKE BRILLER 4. MARTS 2019 CHEFØKONOM, JAKOB ROSENBERG NIELSEN HVAD VIL VI MED VORES GRUNDVAND? SAMFUNDSØKONOMISKE BRILLER 4. MARTS 2019 CHEFØKONOM, JAKOB ROSENBERG NIELSEN DAGSORDEN 1 HVAD ER DEN SAMFUNDSØKONOMISKE ANALYSE? 2 CASE 1: SAMFUNDSØKONOMISK ANALYSE AF

Læs mere

Skat, tilskud og udligning i budget

Skat, tilskud og udligning i budget Skat, tilskud og udligning i budget 2016-2019 Dette notat beskriver den foreløbige budgettering af kommunens skatter, bloktilskud og udligning for budget 2016-19. Der er taget udgangspunkt i de udmeldte

Læs mere

Emne: Befolkningsprognose bilag 1

Emne: Befolkningsprognose bilag 1 Emne: Befolkningsprognose 218-232 bilag 1 Dato 13. marts 218 Sagsbehandler Jan Buch Henriksen Direkte telefonnr. 2937 734 Journalnr..1.-P1-1-18 Resume Der forventes en samlet befolkningstilvækst i Vejle

Læs mere

DEN SAMFUNDSØKONOMISKE VÆRDI AF KOLLEKTIV TRANSPORT

DEN SAMFUNDSØKONOMISKE VÆRDI AF KOLLEKTIV TRANSPORT TIL DI TRANSPORT DEN SAMFUNDSØKONOMISKE VÆRDI AF KOLLEKTIV TRANSPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Indledning DI Transport har

Læs mere

Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015

Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015 Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015 1. Beskrivelse af virkemidlet El- og brintbiler er fritaget for registrerings-, vægt- og ejerafgift frem

Læs mere

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 1. Beskrivelse af virkemidlet Virkemidlet består i at fritage plug-in hybridbiler for registrerings-, vægt-

Læs mere

B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig

B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig Skatteudvalget B 91 - på Spørgsmål 3 Offentligt J.nr. 2007-511-0087 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig bilbeskatning. Hermed

Læs mere

Resultater fra Improsa projektet: uheldsomkostninger og effekten af tiltag mod cyklistuheld

Resultater fra Improsa projektet: uheldsomkostninger og effekten af tiltag mod cyklistuheld Trafikdage 2016, udvidet resumé. Emneplacering: Trafiksikkerhed Resultater fra Improsa projektet: uheldsomkostninger og effekten af tiltag mod cyklistuheld Thomas C. Jensen og Ninette Pilegaard, DTU Transport

Læs mere

Tillæg til Varmeplan TVIS

Tillæg til Varmeplan TVIS Tillæg til Varmeplan TVIS Forudsætninger for projektforslag Januar 2015 TVIS er ejet af Kolding Kommune Fredericia Kommune Vejle Kommune Middelfart Kommune 2 VARMEPLAN TVIS BILAG E FORUDSÆTNINGER FOR PROJEKTFORSLAG

Læs mere

DEN SAMFUNDSØKONOMISKE VÆRDI AF KOLLEKTIV TRANSPORT

DEN SAMFUNDSØKONOMISKE VÆRDI AF KOLLEKTIV TRANSPORT TIL DI TRANSPORT DEN SAMFUNDSØKONOMISKE VÆRDI AF KOLLEKTIV TRANSPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Indledning DI Transport har

Læs mere

Scenarier for transportsektorens energiforbrug i Norge med fokus på vejtransporten

Scenarier for transportsektorens energiforbrug i Norge med fokus på vejtransporten Scenarier for transportsektorens energiforbrug i Norge med fokus på vejtransporten NP årskonference 8. november 2011 János Hethey Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk Transportenergiforbrug Kun indenrigs transport

Læs mere

CO 2 -tiltag her og nu

CO 2 -tiltag her og nu For en bæredygtig transport CO 2 -tiltag her og nu Citylogistik og grøn transport v/dorte Kubel, civilingeniør Agenda Hvad er grøn transport? Grøn Transportvision DK CO2 og luftforurening i byer Virkemidler

Læs mere

Effekt af sortplet-arbejdet i Århus Amt

Effekt af sortplet-arbejdet i Århus Amt Effekt af sortplet-arbejdet i Århus Amt Sektionsleder, civilingeniør Henning Jensen Vejplanafdelingen, Århus Amt E-mail: hej@ag.aaa.dk Ph.d.-studerende, civilingeniør Michael Sørensen Trafikforskningsgruppen,

Læs mere

CO2 beregning 2016 og Klimatiltag 2017

CO2 beregning 2016 og Klimatiltag 2017 CO2 2016 og Klimatiltag 2017 Gribskov Kommune 1 CO2 2016 og Klimatiltag 2017 Indholdstegnelse Indholdstegnelse...2 1. Indledning...3 2. CO2 2016...4 2.1 Afgrænsning...4 2.2 CO2 udledning fra energibrug

Læs mere

TERESA Transport og Bygningsministeriets Regnearksmodel for Samfundsøkonomisk Analyse

TERESA Transport og Bygningsministeriets Regnearksmodel for Samfundsøkonomisk Analyse TERESA Transport og Bygningsministeriets Regnearksmodel for Samfundsøkonomisk Analyse Version 4.06 TERESA stilles til rådighed for fri afbenyttelse for alle interesserede. Hvis modellen videreudvikles

Læs mere

Den danske stat har ifølge Skatteministeriet en årlig indtægt på 310 mio. kr. fra vejafgiften/eurovignetten.

Den danske stat har ifølge Skatteministeriet en årlig indtægt på 310 mio. kr. fra vejafgiften/eurovignetten. Kørselsafgifter for lastbiler bliver en dyr affære Resumé Regeringen vil indføre kørselsafgifter for lastbiler, så lastbiler fremover skal betale pr. km på det overordnede vejnet. Dansk Industri har gennemgået

Læs mere

Quickguide til vurdering af omkostninger ved sociale indsatser og metoder

Quickguide til vurdering af omkostninger ved sociale indsatser og metoder Quickguide til vurdering af omkostninger ved sociale indsatser og metoder Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: socialstyrelsen@socialstyrelsen.dk

Læs mere

UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014

UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014 RANDERS KOMMUNE UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT 1 Baggrund Hvert år foretager DTU en transportvaneundersøgelse.

Læs mere

Samfundsøkonomi i vejregelarbejdet

Samfundsøkonomi i vejregelarbejdet Samfundsøkonomi i vejregelarbejdet Per Antvorskov, Vejdirektoratet Stine Bendsen, COWI 1 Samfundsøkonomi i vejregelarbejdet Baggrund hvad består vejregelarbejdet i og hvordan er arbejdsgangen hvorfor er

Læs mere

Deres ref.: Frank Thrusholm Vor ref.: jhc Dok. nr.: D-230811-11945 Dato: 24.08.2011

Deres ref.: Frank Thrusholm Vor ref.: jhc Dok. nr.: D-230811-11945 Dato: 24.08.2011 Trafikstyrelsen, Bilteknik Att: Frank Thrusholm Gl. Mønt 4 DK-1117 København K Lyren 1 DK-6330 Padborg Telefon: +45 74 67 12 33 Telefax: +45 74 67 43 17 Internet: www.itd.dk e-mail: itd@itd.dk Sendt pr.

Læs mere

Samfunds- og forbrugerøkonomisk analyse

Samfunds- og forbrugerøkonomisk analyse 1 Kapitel 1 Samfunds- og forbrugerøkonomisk analyse I mange rapporter, som tager udgangspunkter i samfundsmæssige problemstillinger, kan det være interessant at se på hvilke løsninger der er mest rentable

Læs mere

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af:

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af: Udspil fra Danske Regioner 14-12-2007 Danmark har brug for en mobilitetsplan Danske Regioner opfordrer infrastrukturkommissionen til at anbefale, at der udarbejdes en mobilitetsplan efter hollandsk forbillede.

Læs mere

Ulykkesanalyse maj 2017

Ulykkesanalyse maj 2017 Ulykkesanalyse maj 17 Dataene i analysen er trukket fra Vejdirektoratets database, der indeholder alle politiregistrerede uheld. Politiet får ikke kendskab til alle trafikuheld. Sammenligninger mellem

Læs mere

Foranalyse af Aalborg Letbane/BRT

Foranalyse af Aalborg Letbane/BRT Foranalyse af Aalborg Letbane/BRT Trafikdage på Aalborg Universitet 26.-27. august 2013 Statslige målsætninger En grøn transportpolitik 2009 Reducere trængsel og påvirkning af klima og miljø. Fremtidens

Læs mere

Detailhandelskunders transport og indkøbsvaner

Detailhandelskunders transport og indkøbsvaner Detailhandelskunders transport og indkøbsvaner Samfundsøkonomiske eksternaliteter fra transporten i forbindelse med indkøb af dagligvarer Rapport Naturstyrelsen Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 3 2 Resultater

Læs mere

På figur 2 og figur 3 er de anvendte linjeføringer for de to alternative vejføringer vist.

På figur 2 og figur 3 er de anvendte linjeføringer for de to alternative vejføringer vist. NOTAT Projekt Omfartsvej omkring Løjt Kirkeby Kunde Aabenraa Kommune Notat nr. 1 Dato 2015-01-20 Til Fra Anne Bjorholm Stig Grønning Søbjærg 1. Indledning Dette notat omhandler en screening af de samfundsøkonomiske

Læs mere

Samfundsøkonomiske forudsætninger

Samfundsøkonomiske forudsætninger 1 VARMEPLAN TVIS BILAG E FORUDSÆTNINGER FOR PROJEKTFORSLAG 22. november 2018 I det følgende opstilles samfunds- og selskabsøkonomiske forudsætninger for fjernvarmeselskabernes udarbejdelse og kommunernes

Læs mere

Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018

Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018 Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018 Skat og generelle tilskud selvbudgettering eller statsgaranti Center for Økonomi og Personale, september 2014 Sag nr. 13/25192 # 166255-14 Indhold Sammenfatning...

Læs mere

BILAG 1. Valg mellem statsgaranteret udskrivningsgrundlag kontra selvbudgettering

BILAG 1. Valg mellem statsgaranteret udskrivningsgrundlag kontra selvbudgettering Staben Dato: 21.09.2016 Sagsbehandler: Kim Frandsen Direkte tlf.: 73767643 E-mail: kkf@aabenraa.dk Acadre: 16/7018 BILAG 1 Valg af statsgaranti eller selvbudgettering Overordnet konklusion Under hensyntagen

Læs mere

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde Miljø- og klimaperspektivet i s arbejde seminarium den 7 december i Helsingborg www.infrastrukturkommissionen.dk sammensætning og ramme Nedsat på baggrund af beslutning i den danske regering i august 2006

Læs mere

Ny samfundsøkonomisk manual og forudsætninger v/lars Olsen - Transportministeriet. Den 27. august 2013 Trafikdage i Aalborg

Ny samfundsøkonomisk manual og forudsætninger v/lars Olsen - Transportministeriet. Den 27. august 2013 Trafikdage i Aalborg Ny samfundsøkonomisk manual og forudsætninger v/lars Olsen - Den 27. august 2013 Trafikdage i Aalborg Hvorfor en ny samfundsøkonomisk manual? 1. Der er sket (sker) en række centrale ændringer i forudsætningerne

Læs mere

ANALYSENOTAT Brexit rammer, men lammer ikke dansk erhvervsliv

ANALYSENOTAT Brexit rammer, men lammer ikke dansk erhvervsliv ANALYSENOTAT Brexit rammer, men lammer ikke dansk erhvervsliv AF CHEFØKONOM, STEEN BOCIAN, CAND. POLIT Englænderne valgte d. 23. juni at stemme sig ud af EU. Udmeldelsen sker ikke med øjeblikkelig virkning,

Læs mere

FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED

FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato Juli 2015 FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED FAXE KOMMUNE CO2-OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Revision 1C Dato

Læs mere

Samfundsøkonomisk evaluering af kampagnen Alle Børn Cykler.

Samfundsøkonomisk evaluering af kampagnen Alle Børn Cykler. Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Resultatet af Lokalbanens fokus på kunderne v/ adm. direktør Rösli Gisselmann. Den Danske Banekonference 14. maj 2014

Resultatet af Lokalbanens fokus på kunderne v/ adm. direktør Rösli Gisselmann. Den Danske Banekonference 14. maj 2014 Resultatet af Lokalbanens fokus på kunderne v/ adm. direktør Rösli Gisselmann Den Danske Banekonference 14. maj 2014 Lokalbanen hvem er vi? Offentligt ejet aktieselskab Operatør og infrastrukturejer/-forvalter

Læs mere

Firehjulstrækkernes CO2 emissioner

Firehjulstrækkernes CO2 emissioner Firehjulstrækkernes CO2 emissioner Jørgen Jordal-Jørgensen, Cowi A/S Miljøprojekt Nr. 1156 2007 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter

Læs mere

Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede institutioner - opfølgning på debat i KKR den 11. maj 2007 11.06.

Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede institutioner - opfølgning på debat i KKR den 11. maj 2007 11.06. GLADSAXE KOMMUNE Kommunaldirektøren Rådhus Allé, 2860 Søborg Tlf.: 39 57 50 02 Fax: 39 66 11 19 E-post: csfmib@gladsaxe.dk www.gladsaxe.dk Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede

Læs mere

1 Gennemgang af timeprisberegning

1 Gennemgang af timeprisberegning 1 Gennemgang af timeprisberegning På baggrund af henvendelse fra Bornholms Regionskommune er BDO blevet bedt om at foretage en kvalitetssikring af kommunens prisberegninger på fritvalgsområdet, idet prisberegningen

Læs mere