Den Grønne Forskønnelsespulje Inspirationskatalog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den Grønne Forskønnelsespulje Inspirationskatalog"

Transkript

1 Albertslund 27. februar 2019 Den Grønne Forskønnelsespulje Inspirationskatalog

2 Indledning Dette katalog er tænkt som inspiration for dig, der gerne vil have medfinansieret f.eks. en nytteeller gårdhave igennem Den Grønne Forskønnelsespulje. Hvad du planter, er selvfølgelig helt op til dig, men hvis du gerne vil give naturen en hjælpende hånd samtidig med, at du måske høster årets første frugter og grøntsager, så finder du her gode idéer til, hvordan du kan starte din nye have eller bed. Der er nemlig masser, man kan gøre for at få sine nytteplanter til at gå hånd i hånd med mange af vores nyttige insektbestøvere de insekter, der bestøver vores planter. En sundere bestand af insektbestøvere, som f.eks. bier, betyder en sundere natur og et mere velfungerende landbrug. Man kan altså vitterligt gøre en forskel og hjælpe med at drive Danmark mod en grønnere fremtid. På de næste sider gennemgås alt fra nyttehaver, bestøvere i byen, hængende haver, opsamling af regnvand, frugttræer- og buske og en planteoversigt, der hjælper dig med at udvælge særligt nyttige planter til forskellige formål. Held og lykke med projektet. Kilde: Shutterstock

3 Nyttehaven Går du med idéer til at starte en nyttehave, er der inspiration at hente her. Hvorfor kun se på planterne, når man også kan udnytte dem vel at mærke uden at de går til? En nyttehave er et slags miniaturelandbrug; et lille stykke jord, der opdyrkes med alt fra grøntsager og urter til frugttræer og bærbuske. Det er en god og billig måde at supplere dagligvarerne på og gør man det økologisk ved at undlade at bruge sprøjtemidler og vækstfremmere, gør man endda samtidigt miljøet en tjeneste. Insekterne er også vilde med nyttehaver og vil med det samme hjælpe til med at bestøve blomsterne. En nyttehave skaber et frirum både for dig og for naturen og selvom den ikke repræsenterer ægte, vild natur, bringer den stor glæde for mange organismer ikke mindst dig selv når du høster årets første kartofler, æbler, hindbær, eller hvad du nu end beslutter dig for at dyrke. Plant dine planter i din egen kompost fra haven (eller fra genbrugsstationen det er gratis), kaffegrums eller i miljøvenlig, økologisk muld og lav dit eget bladlusemiddel af vand, citronsaft, hvidløg og lidt bionedbrydeligt sæbe. For mere inspiration om hvordan du holder haven sprøjtegiftfri: Venstre: salat i højbed. Højre: kvinde ved sine æbletræer (kilde: Shutterstock)

4 Bestøvere i byen Insektbestøvere - herunder bier - er stærkt pressede verden over. Ødelæggelse af deres naturlige levesteder og oprettelse af monokulturer (altså beplantninger, hvor der kun dyrkes én afgrøde), såsom kornmarker, i landbruget udrydder dagligt utallige insektbestøvere. Selvom en stor andel af Danmarks landbrugsarealer er beplantede, er det kun en lille del af arealerne, der kan udnyttes af bestøvere. Hvede og andre kornsorter er afhængig af vinden for at bestøvning kan finde sted og er dermed uinteressante som fødekilde for bestøvere, fx bier, blomsterfluer, sommerfugle og natsværmere. Derfor kan man se kornmarker (og andre former for monokulturer) som en slags biologiske ørkener. Uden bestøvere går vores natur og grundlaget for vores landbrugsindustri næsten til grunde, og det vil have store konsekvenser, både for vores evne til at brødføde os selv men i høj grad også for vores økonomi. Der er dog simple tiltag, der kan hjælpe bestøverne. Landmændene kan plante blomsterstriber bestående af hjemmehørende arter langs grænserne til deres marker. På den måde kan fx bier søge længere væk fra deres stade uden at dø af energimangel, da de kan udnytte nektaren i blomsterstriberne. I byerne kan man i byhaver og gårde plante oprindelige, danske hede- og engplanter. Mange af disse planter er smukke at se på - eksempelvis hedelyng, gærdevalmue og bidende ranunkel - og giver næring til bestøverne. Et bestøversamfund i byen, der trives, gør samtidig oprettelse og vedligeholdelse af nyttehaver let og haverne vil give et større afkast, da flere blomster vil blive befrugtede. Flere bestøvere i og omkring byen betyder større rekreativ værdi for borgerne, potentiale for flere afgrøder og en naturmæssigt sundere - og grønnere - fremtid. Blomsterflue, en vigtig bestøver, suger nektar fra blomst (kilde: Shutterstock)

5 Hængende haver Det er ikke altid, man har lyst - eller plads - til at anlægge en decideret have. Måske har man mere lyst til et projekt i lidt mindre skala. Her kommer de hængende haver ind. Potter og plantekasser kan monteres på altanen eller ud gennem vinduet og de vil hurtigt gøre murene i fællesgården flotte og hyggelige at se på. Sørg altid for at sikre dem grundigt, så de ikke falder ned og gør skade på andre beboere eller gårdinventar. Man kan med fordel købe blomsterpotter i blødt naturmateriale, f.eks. fletkurve eller potter af kokosnøddefibre, så er planterne også lettere at håndtere. Ved at anlægge hængende haver undgår man at ødelægge murfacaden og meget af vandearbejdet tager vejret sig helt naturligt af. Hvis du sår planter fra f.eks. ærteblomstfamilien, optager de tilmed helt selv nitrogen frit fra luften (et næringsstof, som alle planter har brug for). Dette reducerer mængden af gødning, du skal bruge til dem, betydeligt. Ærteblomstfamilien indeholder mange, nyttige arter med meget kønne og yderst velduftende blomster og nogle af dem producerer lækre ærter, f.eks. sukker- og slikært (bladene kan endda spises - sørg dog altid for at du har købt en spiselig art, inden du bruger det i maden). I sidste ende er det selvfølgelig helt op til dig selv, hvad du planter, og der er masser af kultiverede planter og udenlandske arter, der er smukke og nyttige, men det er vigtigt at huske på, at også vores eget, lille Danmark myldrer med smukke planter, der meget gerne gror i dine potter. Spørg nærmere hos din lokale planteskole eller blomsterhandler. Venstre: sukkerærteplante. Højre: nedløbsrør brugt til hængende urtehave (kilde: Shutterstock)

6 Opsamling af regnvand Har du først anlagt en have, vokser der sandsynligvis mange planter, og de er alle sammen tørstige. Vand skal der til, og det er ikke gratis. Det er regnvand til gengæld, og der findes masser af smarte løsninger til at opsamle regnvand, som efterfølgende kan bruges til dine planter. Mange regnvandsbeholdere kan påmonteres aftapningshane, slange, nedløbsventil, pumpe og andre ting, der gør håndteringen af vandet nemmere. Beholderne behøver bestemt ikke at være grimme og fås i mange farver. De er som regel i plast og derfor lette at bære rundt på, når de er tomme. Er du praktisk anlagt, kan du også bygge beholderen selv af f.eks. en gammel tønde eller andre beholdere, du kan få fat på, for størrelsen bestemmer du jo selv. Det er kun fantasien, der sætter grænser, men bygger man den selv, er man nødt til at sikre sig, at beholderen ikke lækker giftige stoffer ud i vandet (brug f.eks. ikke trykimprægneret træ). Regnvandsbeholdere er også prisvenlige, da en beholder til ca. 200 liter vand kan fås for kr. Er beholderen stor nok, kan du endda gøre den rigtigt dekorativ ved at plante en gul åkande eller hvid nøkkerose i den. Det vil dog også kræve, at du lægger en vandplantegødningskugle i jorden, da planten ellers ikke får næring. Næringsstofferne vil størstedels blive opbrugt af planten og kun meget lidt vil slippe ud i vandet. Bliver vandstanden for lav, må der suppleres op med vand fra hanen, ellers går planten ud. Venstre: nedløbsrør, der leder regnvand ned i beholder. Højre: regnvand tappes fra beholder (kilde: Shutterstock)

7 Frugttræer- og buske: gode til most, marmelade og cider Måske er du glad for at lave dine egne moste eller marmelader eller måske er I en hel boligforening, der kunne tænke jer at starte et mosterilaug. Frugter og bær, du selv dyrker, smager kraftigere og mere intenst end produkter, du køber i supermarkedet, og det kan bestemt også smages i din hjemmelavede most eller marmelade. Sorter som Discovery og Elstar er velegnede til æblemost. Blommer fra blommetræer er fantastiske som marmelade, men de kan også sagtens bruges til most, det kræver bare en del frugt. Brug f.eks. sorten Hanita, der er en smuk, blå, oval blomme, som dyrkes af mange over hele landet. Pærer har været dyrket i Danmark i mange hundrede år og af god grund. De vokser, ligesom æbler og blommer, godt herhjemme og er velegnede til most og cider. Plant f.eks. den lille, runde sort, Clara Frijs, eller den velkendte, aflange sort, Conference. Er man til lidt lavere vækster, så kan man plante hindbær, brombær eller stikkelsbær. Alle tre fungerer rigtigt godt til marmelader og saft. Dog kan planterne kan godt vokse sig lidt store og uregerlige, men det er intet problem ved jævnlig beskæring. Fælles for alle frugttræerne- og buskene er, at de producerer smagfuld og sund frugt, der egner sig godt til madlavning og ciderproduktion pga. det høje frugtsukkerindhold. Efter nogle få år er der nok frugt på grenene om sommeren og efteråret, til at børnene kan få rigeligt med frugt med i skole. Bierne er også vilde med træerne og buskene og så er deres blomster endda rigtigt kønne og sommerlige. Venstre: Hanita-blommer. Højre: Conference-pærer (kilde: Shutterstock)

8 Kompost Som regel har du ikke behov for store mængder gødning til dine planter, da de står udenfor, men et lille tilskud engang i mellem kan være en god idé. I stedet for at købe dyr gødning, der er proppet med store mængder næringsstoffer, kan du benytte naturlig kompost (have- og plantebaseret madaffald), der indeholder alt det, dine planter har brug for. Brug gerne al slags haveaffald, alle rå grøntsager, al frugt (bortset fra citrusfrugter pga. den stærke lugt, når de rådner), visne stueplanter og køkkenurter, køkken- og toiletrullerør, æggeskaller, afskårne dele af svampe og kaffegrums. For at sætte skub i komposteringen, skal du huske at blande et par håndfulde jord i beholderen, hver gang du fylder nyt kompost i. Sørg for at kompostbeholderen har et tætsluttende låg og står et sted, hvor eventuelle lugtgener ikke kan genere andre. Komposten strøs ovenpå planternes jord, stikkes lidt ned i jorden med fingrene og overhældes med en smule vand. På Genbrugsstationen kan du hente gratis kompost lige til at tage med hjem i haven. Den kan også med fordel bruges, når du vil starte din egen kompost, da den indeholder alle de mikroorganismer og smådyr, der skal til, for at komposteringen kan gå i gang.

9 Oversigt over nyttige planter til forskellige formål Der findes et hav af forskellige planter, der både pryder og gør gavn i haven, og valget er selvfølgelig dit helt eget. Denne oversigt er ment som en hjælp til dig, der kunne tænke dig at anlægge en have med planter af særlig nyttig værdi, både for at dyrke grønt og frugt men også for at dyrke biologisk værdifulde haver, der hjælper vores lokale dyreliv (herunder især insekterne). Tænk på haven som en nyttig oase ikke kun for dig men også for de insekter, der hjælper os med at få afgrøder hvert år både lokalt og nationalt ved bestøve planterne. Oversigten indeholder planter, der alle er smukke, har særligt høj nektar- og/eller pollenværdi og tidspunkt for hver arts blomstring. Den pollen, planterne har, spredes ikke via vinden (ligesom f.eks. græs og birk), så er du pollenallergiker, udgør planterne ingen problemer. Jo højere n- eller p-værdi, jo bedre for insekterne (n/p = lav; nn/pp = middel; nnn/ppp = høj). Især bier har brug for store mængder nektar og pollen. Er nektar eller pollen markeret med en -, har den ingen betydelig værdi. Du finder både inspiration til stauder og etårige urter, løg og knolde og træer og buske, så der er masser at vælge i mellem. Farven på blomsten er skrevet i parentes. Og husk: selvom planten ikke har et særligt spændende navn, kan den sagtens være meget køn at se på! Tal = blomstringsmåned n = nektarværdi p = pollenværdi Stauder og etårige urter: Anisisop Agastache foeniculum (lilla) Blodkløver Trifolium incarnatum (rød) Blå Anemone Hepatica nobilis (blå) 7-10 nnn p 5-6 nnn ppp ppp

10 Blåpude Aubrieta hybrid (lilla) Boghvede Fagopyrum esculentum (hvid/lyserød) Døvnælde Lamium album (hvid) Følfod Tussilago farfara (gul) Gul Anemone Anemone ranunculoides (gul) Hestehov Petasites hybridus (rød/lilla) Hjertespand Leonurus cardiaca (lys lilla) Hjulkrone Borago officinalis (blå) Honningurt Phacelia tanacetifolium (lys lilla) Isop Hyssopus officinalis (lilla) Julerose Helleborus niger (hvid) Julerose Helleborus orientalis (hvid/lilla) Kalkkarse Arabis caucasica (hvid) Katteurt Nepeta grandiflora (blålilla) Kortlæbe Teucrium massiliense (rødlilla) Krybende Læbeløs Ajuga reptans (blålilla) 4 nnn ppp 6 nnn p 5-8 nnn pp 2-4 nn ppp ppp 2-4 nnn ppp 7-8 nnn pp 6-9 nnn pp 6-10 nnn ppp 7-8 nnn pp 12-4 nnn ppp 1-4 nnn pp 4-6 nnn pp 7-9 nnn p 7-8 nnn pp 5-6 nnn pp

11 Kål/blomstrende Brassica oleracea (gul) Lavendel Lavandula angustifolia (blålilla) Læge Galtetand Stachys officinalis (lys lilla) Lægekulsukker Symphytum officinale (lilla) Lægesalvie Salvia officinalis (blålilla) Lægestokrose Althaea officinalis (hvid/lyserød) Mælkebøtte Taraxacum officinale (gul) Mynte Mentha sp. (hvid) Oregano/Merian Origanum vulgare (hvidlilla) Purløg Allium schoenoprasum (lilla) Skt. Hansurt Sedum telephium (rødlilla) Skov Anemone Anemone nemorosa (hvid) Smalbladet klokke Campanula persicifolia (blålilla) 5 nnn pp 8-9 nnn pp 7-8 nnn p 6-8 nnn p 7-8 nnn pp 6-8 nn ppp 5 nnn ppp 7-8 nnn p 7-9 nnn p 6 nnn p 8-10 nnn p ppp 6-9 nnn pp

12 Sommeranemone Anemone sylvestris (hvid) Staudesalvie Salvia nemorosa (lilla) Timian Thymus vulgare (hvid(lilla) Violfrøstjerne Thalictrum delavayi (lys lilla) Voldtimian Calamintha nepeta (lilla) Vorterod Ranunculus ficaria (gul) 6 - ppp 6-9 nnn pp 7-9 nnn pp 6-7 nn ppp 7-10 nnn pp 3-5 nnn - Løg og knolde: Erantis Eranthis sp. (gul) Hyacint Hyacinthus orientalis (blålilla) Krokus Crocus sp. (hvid/lilla/gul/blå) Perlehyacint Muscari armeniacum (blå) Skovtulipan Tulipa sylvestris (gul) 2-3 nn ppp 4-5 nnn pp 3-4 n ppp 4 nnn p 5 n ppp

13 Træer og buske: Almindelig Røn Sorbus aucuparia (hvid blomst, rødt bær) Amerikansk blåbær Vaccinium corymbosum (hvid blomst, blåt bær) Blodribs Ribes sanguineum (rød blomst, lyseblåt bær) Blomme Prunus domestica (hvid blomst, lilla frugt) Brombær Rubus fruticosus (hvid blomst, sort bær) Dværgmispel Cotoneaster sp. (hvid blomst, rødt bær) Euodia Euodia hupehensis (hvidgul blomst) Fuglekirsebær Prunus avium (hvid blomst, rødsort frugt) Fujikirsebær Prunus incisa (hvid blomst) Hassel Corylus avellane (rød blomst, gullige rakler) 5 nn ppp 5 nnn ppp 4-5 nnn pp 5 nnn ppp 6 nnn pp 6 nnn pp 8 nnn p 5 nnn pp 4-5 nnn ppp ppp

14 Hedelyng Calluna vulgaris (lys lilla blomst) Hestekastanje Aesculus hippocastanum (hvid blomst) Hvidtjørn Crataegus monogyna (hvid blomst) Kirsebærkornel Cornus mas (gul blomst, rødt bær) Klokkelyng Erica tetralix (lilla blomst) Kvæde Cydonia oblonga (lyserød blomst, gult bær) Lind Tilia cordata (gullig blomst) Mahonie Mahonia aquifolium (gul blomst, blåt bær) Mispel Mespilus germanica (hvid blomst, brunorange bær) Mirabel Prunus cerasifera (hvid blomst, orange bær) Pagodebusk Enkianthus campanulatus (lyserød blomst) Pil Salix sp. (gul blomst) 8-9 nnn p 5 nnn ppp 6 nnn pp 3-4 nnn ppp 8-9 nnn pp 5 nnn ppp 7 nnn p 4-5 nn ppp 5-6 nnn ppp 3-4 nnn ppp 5 nnn p 3-5 nnn ppp

15 Slåen Prunus spinosa (hvid blomst, blåt bær) Skovabild Malus sylvestris (hvid/lyserød blomst, gulgrønt bær) Spidsløn Acer platanoides (gul blomst, brungult svævefrø) Surbær Aronia melanocarpa (hvid blomst, sort bær) Surkirsebær Prunus cerasus (hvid blomst, dybrødt bær) Tyttebær Vaccinium vitis-idaea (lyserød blomst, rødt bær) Tørst Rhamnus frangula (hvid blomst, sort bær) Vårlyng Erica herbacea (lys lilla blomst) 4-5 nnn ppp 5 nnn ppp 5 nnn pp 5 nnn ppp 6 nnn ppp 5 nnn p 6-9 nnn p 2-4 nnn pp To eksempler på planter, der har mindre kønne navne, men meget smukke - og nyttige blomster (venstre: vorterod, højre: krybende læbeløs. Kilde: Shutterstock)

16

SOMMERFUGLEBED VED VALLENSBÆK KOMMUNE

SOMMERFUGLEBED VED VALLENSBÆK KOMMUNE SOMMERFUGLEBED VED VALLENSBÆK KOMMUNE SOMMERFUGLE I DANMARK Sommerfuglen er nok det mest kendte og farverige insekt, man kan støde på i Danmark, og de fleste danskere glæder sig nok over sommerfuglen,

Læs mere

Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk

Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk Bestøvning - Både honningbier og vilde bier er vigtige for udbytte og kvalitet - Større diversitet kan give bedre bestøvning Honningbi

Læs mere

Makeupartistens have og plantesalg

Makeupartistens have og plantesalg Makeupartistens have og plantesalg Plante liste Her er vort udvalg af: Stauder Buske Krydderurter Træer Side 2 Akebia Quinata kaldes også for klatreagurk eller chokoladevin og farven er vel også nærmest

Læs mere

Bekendtgørelse om randzoner

Bekendtgørelse om randzoner BEK nr 904 af 30/07/2014 Udskriftsdato: 16. juni 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-4112-000004 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

RETHINK. SMÅDYR på blade på træer og buske. Viden om

RETHINK. SMÅDYR på blade på træer og buske. Viden om Viden om Byens træer og buske er levested for masser af dyr. Bare fordi vi ikke kan se dem, kan de sagtens være der alligevel. Insekter og andet kryb og kravl sidder fast på undersiden af blade og grene

Læs mere

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter.

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Få succes i haven eller på altanen På kurser med hortonom, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Foredrag eksempler på temaer - 2018-2019 1. Den spiselige altan 2. Små

Læs mere

SKOVPLANTER B Birk (Alm/vortebirk) 2/0x

SKOVPLANTER B Birk (Alm/vortebirk) 2/0x SORTIMENTSLISTE SKOV - LÆ- VILDT- JULE OG PYNTEGRØNSPLANTER SKOVPLANTER B Birk (Alm/vortebirk) 2/0x 40-60-100 Birk (Alm/vortebirk) 2/1 40-60-100-140 Bøg (Skovbøg) 2/0x 30-50-80 E Eg - Stilkeg 2/0 30-50-80

Læs mere

Økologisk Havekursus Allerød 2019

Økologisk Havekursus Allerød 2019 Økologisk Havekursus Allerød 2019 Karin Gutfelt Jensen Facebook & Instagram: Lottenborghave Økologi Forholdet mellem de levende væsner Forholdet mellem de levende væsner og deres miljø Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

23 løvfældende træer og buske

23 løvfældende træer og buske Denne Power Point Præsentation giver dig mulighed for at: Se billeder af de 40 planter du kan komme til prøve i. Læse deres navne i tekstboksen Høre deres navne ved at trykke på højtalersymbolet midt på

Læs mere

Valg af planter til den nemme have

Valg af planter til den nemme have Valg af planter til den nemme have Ved at vælge de rigtige planter, kan du få en have, der er nem at holde. Se her, hvilke typer bunddække, stedsegrønne og blomstrende buske samt små træer, der egner sig

Læs mere

Økologisk Havekursus 2018

Økologisk Havekursus 2018 Økologisk Havekursus 2018 Karin Gutfelt Jensen www.lottenborghave.dk info@lottenborghave.dk Økologi Om forholdet mellem de levende væsner, og Om forholdet mellem de levende væsner og deres miljø. Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

Bier behøver blomster. Asger Søgaard Jørgensen

Bier behøver blomster. Asger Søgaard Jørgensen Bier behøver blomster Asger Søgaard Jørgensen Færre bestøvere, honningbier Færre bestøvere, humlebier, vilde bier Blåbær Færre bestøvere, svirrefluer Danmarks Biavlerforening Flemming Vejsnæs Bigården

Læs mere

Kompost Gode råd og vejledning om kompost.

Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

Nem have Vælg disse træer, buske og klatreplanter

Nem have Vælg disse træer, buske og klatreplanter Nem have Vælg disse træer, buske og klatreplanter Gør din have nem at holde med disse buske, klatreplanter og små træer. Nemme træer og buske er sunde og robuste planter, som klarer sig godt i det danske

Læs mere

PLANTEPLAN - Hjerting Strandpark Vest

PLANTEPLAN - Hjerting Strandpark Vest PLANTEPLAN - Hjerting Strandpark Vest 1/11 På sydsiden af eksisterende 2 beplantningsbælte etableres et ca.16 m bredt læbælte bestående af 10 rækker med 1,50 m mellem rækkerne og 1,25 m mellem planterne.

Læs mere

Gode råd og vejledning om kompost.

Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk ÅBNINGSTIDER PÅ GENBRUGSSTATIONERNE Odensevej 230, 5700 Svendborg Mandag-fredag 10.00 18.00 Lørdag, søndag og helligdage 9.00-18.00 Lukket den 24., 25. og 31. december samt 1. januar Industrivænget 1,

Læs mere

Frugtrunden. Stampetoften Etableret 4. oktober 2015

Frugtrunden. Stampetoften Etableret 4. oktober 2015 Frugtrunden Stampetoften Etableret 4. oktober 2015 Blomme Opal Æble Elstar Pære Coloree De Juillet Kirsebær Lapins Blomme Ouillins Reine Claude Æble Gul Gråsten Æble Cox Orange Pære Clara Frijs Æble Cox

Læs mere

Dus med byens bier, og vilde planter?

Dus med byens bier, og vilde planter? Dus med byens bier, og vilde planter? De vilde danske bier dvs. humle- og enlige bier - oplever en del velfortjent opmærksomhed gennem de sidste par år. Men de vilde bier har brug for de rigtige planter.

Læs mere

Makeupartistens have og plantesalg

Makeupartistens have og plantesalg Makeupartistens have og plantesalg Plante liste Her er vort udvalg af: Stauder Buske krydderurter Side 2 Papaver orientale Royal Wedding Hvid med sort m idte Blomstrer juni-juli 80 cm høj Velegnet til

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

KRIBLE KRABLE. på bondegården

KRIBLE KRABLE. på bondegården KRIBLE KRABLE på bondegården Solen skinner, og Anna og Ludvig er sammen med deres far og mor cyklet til Høstmarked på en økologisk gård, ikke så langt fra hvor de bor. Her kan man se, hvor dyrene bor og

Læs mere

Netværket Humlebihaver & certificering af bestøvervenlige haver. Ollerup 31. oktober 2015

Netværket Humlebihaver & certificering af bestøvervenlige haver. Ollerup 31. oktober 2015 Netværket Humlebihaver & certificering af bestøvervenlige haver Ollerup 31. oktober 2015 Humlebihaver, bivenlige haver? Hvem besøger og bestøver havens blomster? Humlebihaver, bivenlige haver? Hvem besøger

Læs mere

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

Registrering af træer og krat i Nordpolen Oktober 2018

Registrering af træer og krat i Nordpolen Oktober 2018 Registrering af træer og krat i Nordpolen Oktober 2018 Foto: Mogens Hansen Udarbejdet af Mogens Hansen og Gunner Thalberg København 2. november 2018 Den 29. oktober foretog vi en registrering af træer

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Tøm ofte spanden med det grønne køkken affald, så undgår du lugt i køkkenet. Kompostering er nemt! Genbrug det grønne køkken affald Hjemmekompostering giver mere plads

Læs mere

Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj

Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj 1 Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj 2 Kom godt i gang med at dyrke køkkenhaven Anmeldt af Maja Grønbæk, Idenyt.dk 2013 Er du nybegynder udi kunsten at dyrke køkkenhave og vil

Læs mere

Tegningsbilag. Entreprise 1220.500. Beplantning. 12 København - Frederikssund 1220 Motorring 4 Tværvej N. September 2015

Tegningsbilag. Entreprise 1220.500. Beplantning. 12 København - Frederikssund 1220 Motorring 4 Tværvej N. September 2015 Tegningsbilag Entreprise 1220.500 Beplantning 12 København - Frederikssund 1220 Motorring 4 Tværvej N September 2015 12 København Frederikssund 1220.500 Motorring 4 Tværvej N DATO 11.09.2015 Projekt til

Læs mere

Tilbudskatalog planter April 2013

Tilbudskatalog planter April 2013 Tilbudskatalog planter April 2013 Vi har i år valgt at følge op på successen med salg af specialplanter, men har valgt at lave vores eget plantekatalog. Det betyder endnu bedre medlemspriser! Planterne

Læs mere

D A Ude lys Glasfibertag (Sort) Taget er isoleret med 150mm mineraluld. A Rustfrie tagrender og nedløb Vægkonstruktion Invendig beklædning

D A Ude lys Glasfibertag (Sort) Taget er isoleret med 150mm mineraluld. A Rustfrie tagrender og nedløb Vægkonstruktion Invendig beklædning 6 5 4 3 2 1 D A Ude lys Glasfibertag (Sort) Taget er isoleret med 150mm mineraluld. A Rustfrie tagrender og nedløb Vægkonstruktion Invendig beklædning med fibercement plader (Grå). Væggen er isoleret med

Læs mere

Nu er de her! for år ets på visit

Nu er de her! for år ets på visit Nu er de her! Af Pia Buusmann. Foto: Jes Buusmann. Regi: Panduro Hobby, Jens Lyngsø Interiør for år ets b lomster på visit Anemoner, scilla, vintergækker og alle deres smukke følgesvende vidner om forårets

Læs mere

En vinterbyhave på Hulgårds Plads

En vinterbyhave på Hulgårds Plads En vinterbyhave på Hulgårds Plads Jeg har udformet en fællesskabende, bæredygtig og original idé til en vinterbyhave på Hulgårds Plads. I ideén indgår der nogle fællesskabende aktiviteter og opholdssteder,

Læs mere

26 løvfældende træer og buske

26 løvfældende træer og buske Denne Power Point Præsentation giver dig mulighed for at: Se billeder af de 40 planter du kommer til prøve i. Læse deres navne i tekstboksen Høre deres navne ved at trykke på højtalersymbolet midt på siden

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

WORKSHOP 05.11.2013 VED LINDEVANGEN

WORKSHOP 05.11.2013 VED LINDEVANGEN WORKSHOP 05.11.2013 VED LINDEVANGEN klassiske eksempler på små haver/ forhaver cth sørensen klassiske eksempler på små haver/ forhaver cth sørensen I N S P I R AT I O N S K ATA L O G T I L R E G N VA N

Læs mere

Plantekendskab: Skov-/ naturtekniker. Plantekendskab: Skov-/ naturtekniker. 26 løvfældende træer og buske. Plantekendskab: Skov-/ naturtekniker

Plantekendskab: Skov-/ naturtekniker. Plantekendskab: Skov-/ naturtekniker. 26 løvfældende træer og buske. Plantekendskab: Skov-/ naturtekniker Disse plantekendskabskort giver dig mulighed for at: Se billeder af de 40 planter du kommer til prøve i. Læse deres navne i tekstboksen, på bagsiden af kortet Navnene er listet op i følgende rækkefølge:

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Adgang til internettet Teksten: Det e ektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. I kan beskrive jeres eget liv og jeres mad i forhold til børn

Læs mere

1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten.

1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten. LEKTION 3C MAD ELLER MILJØ LÆRINGSMÅL 1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten. 2. Forberedelse fremstilling. I kan være med i en fælles idémylder

Læs mere

Når der er truffet nogle principbeslutninger, kan Ludmila færdiggøre planteskitserne.

Når der er truffet nogle principbeslutninger, kan Ludmila færdiggøre planteskitserne. Dato: 09.08.15 Mini-frugtplantage, gennemgang af grønne arealer A, B og C samt Tre-kanten. Deltagere: Hanne, Gitte, Susanne og anlægsgartner Ludmila Liljensøe med medhjælper Anders. Vi foreslår at vi koncentrerer

Læs mere

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst?

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Høst-vejledning Haver til Mavers guide til høst i skolehaven Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Hvordan kan du høste på en god måde? Målgruppe: Elever 3.-6.klasse Læringsmål: Eleven

Læs mere

Tilstede: Jeppe: formand, Flemming: afd. 1, Ingelise: afd. 3, Anette: afd.4, Bro: afd. 5 og Anker: afd. 6

Tilstede: Jeppe: formand, Flemming: afd. 1, Ingelise: afd. 3, Anette: afd.4, Bro: afd. 5 og Anker: afd. 6 Bestyrelsesmøde i Grundejerforeningen Christianslund den 29.10.2013 Tilstede: Jeppe: formand, Flemming: afd. 1, Ingelise: afd. 3, Anette: afd.4, Bro: afd. 5 og Anker: afd. 6 1. Godkendelse af sidste referat.

Læs mere

Slottet i Smørmosen 2016

Slottet i Smørmosen 2016 Oktober-nyheder fra Slottet i Smørmosen 2016 Selvforsyning til husbehov Sensommer i september Jeg bliver nød til at sige det lige ud, september er en skøn måned. Regn til haven, og dejligt vejr ind i mellem.

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

Bivenlige planter til randzonerne her

Bivenlige planter til randzonerne her Bivenlige planter til randzonerne Ifølge bekendtgørelse om randzoner er det tilladt at udså frøblandinger af bivenlige blomstrende planter på op til 3 meter af randzonerne ind mod marken. Det er dog et

Læs mere

http://www.haven.dk/print.asp?x=&type=content&detail=21942

http://www.haven.dk/print.asp?x=&type=content&detail=21942 Page 1 of 5 I stedet for at regnvandet løber ud i kloakken, kan du lede vandet til et regnbed i haven. I regnbedet opsamles og opbevares vandet, indtil det af sig selv synker ned i jorden eller fordamper

Læs mere

den levende legeplads

den levende legeplads RNATURVEJLEDE RNATURVEJLEDE Læs mere Hent inspiration og ideer til børnevenlige Krible Krable aktiviteter m.m. www.natur-vejleder.dk/krible-krable1 www.kriblekrable.nu www.dr.dk/kriblekrable den levende

Læs mere

Biavler siden 2010 Bier i rækkehushave + Aldershvile Planteskole

Biavler siden 2010 Bier i rækkehushave + Aldershvile Planteskole 1 Biavler siden 2010 Bier i rækkehushave + Aldershvile Planteskole Hvorfor er det vigtigt at tale om biernes fødegrundlag? På landet oplever man en forringelse i fødegrundlage pga den måde, man driver

Læs mere

naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP

naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte

Læs mere

Kompost er havens guld

Kompost er havens guld Kompost er havens guld - Vejledning i opstart og pasning af kompost i lukket kompostbeholder Ca. 1/3 af det affald vi producerer er grønt affald, der kan komposteres. 100 kg grønt affald giver 20-40 kg

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

BUSKELUNDHØJEN/BUSKELUNDVÆNGET Beplantningsentreprise

BUSKELUNDHØJEN/BUSKELUNDVÆNGET Beplantningsentreprise Teknik og Miljøafdelingen 26. oktober 2007 BUSKELUNDHØJEN/BUSKELUNDVÆNGET Beplantningsentreprise 1 3. Arbejdsbeskrivelser 3.1 Jordarbejder Forud for plantning fræses alle plantefelterne i 30 cm s dybde.

Læs mere

Natur - H.C. Andersen Haven

Natur - H.C. Andersen Haven Natur - H.C. Andersen Haven Park med ådal og bymæssigt præg Eventyrhaven er på 2,8 ha (28.000 kvm) og hovedindtrykket af en stille og frodig park er bevaret fra parkens tidligste år. En stor kvalitet ved

Læs mere

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr Den levende jord Brug det afklippede græs som jorddække i bedene. Foto: Mette Kirkebjerg Due. I naturen er jorden sjældent nøgen. Er det mindste vil naturen hurtigt dække det i et kludetæppe af GIV JORDEN

Læs mere

Slyngplanter. Frugttræer

Slyngplanter. Frugttræer Slyngplanter Parthenocissus quin. 'Engelmannii' Højde cm. Klatrevildvin Vækst Kraftig, klatre med hæfteskiver co. opb. Løv Mørkegrønt og 5-koblet, smuk rød høstfarve sol. 7,5 l co. opb. 150-175 Blomst

Læs mere

GOD KOMPOST - GLAD HAVE

GOD KOMPOST - GLAD HAVE GOD KOMPOST - GLAD HAVE Skibstrup Kompost og Skibstrup Topdress 2 Skibstrup Kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra

Læs mere

Egebækvej - Midlertidigt Stibro (Under anlæg af M14) Ridesti/Gangsti/Cykelsti. Gangsti/Cykelsti

Egebækvej - Midlertidigt Stibro (Under anlæg af M14) Ridesti/Gangsti/Cykelsti. Gangsti/Cykelsti Egebækvej - Midlertidigt Stibro (Under anlæg af M14) Ridesti/Gangsti/Cykelsti Pilekæret Interrimsbro Bro revet ned Egebækvej Ridesti Gangsti/Cykelsti Egebækvej - ny bro Ridesti Sti Nyt levende hegn på

Læs mere

Plantekendskab: Gartner

Plantekendskab: Gartner Denne Power Point Præsentation giver dig mulighed for at: Se billeder af 40 de planter du kan komme til prøve i Læse deres navne i tekstboksen Høre deres navne ved at trykke på tekstboksen midt på siden

Læs mere

Tilbud på store træer Ellengaard d. 19. august 2015 Tilbud omfatter planter vi har i planteskolen i angivne antal. Ønsker du flere eller andre end vi

Tilbud på store træer Ellengaard d. 19. august 2015 Tilbud omfatter planter vi har i planteskolen i angivne antal. Ønsker du flere eller andre end vi Tilbud på store træer Ellengaard d. 19. august 2015 Tilbud omfatter planter vi har i planteskolen i angivne antal. Ønsker du flere eller andre end vi har på lager nu beregner vi gerne et tilbud på dette,

Læs mere

Sylvester Andersen. Spiselige blomster. muusmann FORLAG

Sylvester Andersen. Spiselige blomster. muusmann FORLAG Sylvester Andersen Spiselige blomster muusmann FORLAG 2 3 Forord 4 5 Blomster. En raffineret tilføjelse til maden, der efterhånden er flittigt brugt i det professionelle køkken, ikke mindst på de finere

Læs mere

Frugttræer og haveplanter. Foråret 2015

Frugttræer og haveplanter. Foråret 2015 Frugttræer og haveplanter Foråret 2015 1 Skovdyrkerne tilbyder igen i år, et bredt udvalg af frugttræer og haveplanter til meget attraktive priser. Alle planter er i den bedste kvalitet og indkøbes hos

Læs mere

Bornholms Landbrug. Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde

Bornholms Landbrug. Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde Program Nyheder i Fællesskema 2018 Ukrudt Torben Videbæk Ole Harild Svampe- skadedyrsbekæmpelse Carsten Mouritsen Blomsterstriber Kaffe Klaus Pedersen Platformen

Læs mere

Klassiske omgivelser Klassiske potter. Men de behøver ikke nødvendigvis at have økonomisk værdi. Potter kan være mange ting det samme kan potteplanter

Klassiske omgivelser Klassiske potter. Men de behøver ikke nødvendigvis at have økonomisk værdi. Potter kan være mange ting det samme kan potteplanter POTTER Klassiske omgivelser Klassiske potter Potter kan være mange ting det samme kan potteplanter Men de behøver ikke nødvendigvis at have økonomisk værdi Der kan være hele urskove i potter, Tivoli Eller

Læs mere

Spis et æble, pluk en blomme

Spis et æble, pluk en blomme Frugttræer Et æble om dagen holder lægen væk. Det gør en pære vel sagtens også. Men hvorfor nøjes med et stykke frugt om dagen. Med kun nogle ganske få frugttræer i haven kan man ofte høste nok til fl

Læs mere

Værløse Naturplejeforening Koklapperne

Værløse Naturplejeforening Koklapperne Værløse Naturplejeforening Koklapperne Demonstrationsforsøg med slåning af Mose-Bunke og Agertidsel Tekst ved naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug Indledning For at kunne opretholde en lysåben

Læs mere

Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin

Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin Maren Korsgaard, Økologisk rådgivning Økologisk inspirationsdag 18. nov. 2014 Første trin: Hvorfor? Lyst til nye udfordringer /mere arbejde

Læs mere

Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg

Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg Historien om heksen, der heksede Madmor Inger om til Mageløse Madam Inger og fik hende til I dag bor der en masse søde børn og nogle voksne ude i huset på

Læs mere

Månedens Smag: Oktober

Månedens Smag: Oktober Månedens Smag: Oktober af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Æblet Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

HVAD ER EN BI? Tørstig bi en bifamilie bruger 30 liter vand om året. Foto: Jan Sæther

HVAD ER EN BI? Tørstig bi en bifamilie bruger 30 liter vand om året. Foto: Jan Sæther HVAD ER EN BI? Tørstig bi en bifamilie bruger 30 liter vand om året. Foto: Jan Sæther En bi er et insekt. Men en bi er ikke bare en bi. I Danmark lever der næsten 300 forskellige arter af bier. Men det

Læs mere

Vækst Opretvoksende 80 cm. Blomst Dyb lilla samlet i store kugler maj - juni I øvrigt Læggedybde ca 12 cm. 30 stk. pr. m²

Vækst Opretvoksende 80 cm. Blomst Dyb lilla samlet i store kugler maj - juni I øvrigt Læggedybde ca 12 cm. 30 stk. pr. m² Allium aflatunense Kr. pr. stk. ved Prydløg 50 stk. 250 stk. 1000 stk. Vækst Opretvoksende 60 cm. Matgrønne, lange og smalle Blomst Lilla samlet i store kugler maj I øvrigt Læggedybde ca. 12 cm. 30 stk.

Læs mere

Plantekendskab: Gartner. Plantekendskab: Gartner. Plantekendskab: Gartner Plantekendskab for anlæg, produktion og skov

Plantekendskab: Gartner. Plantekendskab: Gartner. Plantekendskab: Gartner Plantekendskab for anlæg, produktion og skov Denne Power Point Præsentation giver dig mulighed for at: Se billeder af 40 de planter du kan komme til prøve i Læse deres navne i tekstboksen, bag på kortet Navnene er listet op i følgende rækkefølge:

Læs mere

Flere kommuner er allerede blevet bivenlige, og vi har vedlagt et eksempel fra Gribskov Kommune til inspiration.

Flere kommuner er allerede blevet bivenlige, og vi har vedlagt et eksempel fra Gribskov Kommune til inspiration. Til: Langeland Kommune Att. Astrid Ejlersen Teknik og Miljøudvalget Fredensvej 2 5900 Rudkøbing Langelands Biavlerforening Maria Lantz Hennetvedvej 21 5900 Rudkøbing Mobil 41596844 Email: marialantz@mail.dk

Læs mere

På kanten mellem by og land. Beplantning

På kanten mellem by og land. Beplantning På kanten mellem by og land Beplantning Indhold Fonden Ryslinge Skulpturpark Vision og mål 3 Projektbeskrivelse Åben og lukket Skoven Skov og krat 6 Fremtidssyn Træer som skulpturer Markering af skulpturer

Læs mere

SÅDAN FÅR DU FLERE DYR, INSEKTER OG FUGLE I DIN HAVE!

SÅDAN FÅR DU FLERE DYR, INSEKTER OG FUGLE I DIN HAVE! for a sustainable EUROPE GREEN CITIES STYRK DEN BIOLOGISKE MANGFOLDIGHED SÅDAN FÅR DU FLERE DYR, INSEKTER OG FUGLE I DIN HAVE! DET HANDLER OM BIODIVERSITET CAMPAIGN FINANCED WITH AID FROM THE EUROPEAN

Læs mere

Appelsinhuset af Bent Hojsholt, april 2015

Appelsinhuset af Bent Hojsholt, april 2015 Appelsinhuset af Bent Hojsholt, april 2015 Dette unikke sted udlejes normalt fra marts til og med november. Til max. 2 personer i min. 1 uge. Huset er på 38 m2. Lille stue, soveværelse, køkken og bad.

Læs mere

SkovdyrkerTilbud. Haveplanter, frisk frugt og blomster. Marts 2013

SkovdyrkerTilbud. Haveplanter, frisk frugt og blomster. Marts 2013 SkovdyrkerTilbud Marts 2013 Haveplanter, frisk frugt og blomster De forrige års succes med levering af kraftige og sunde planter, vil vi gerne gentage til alle jer der har købt og jer der skal i gang med

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Biplante- kalender 2007

Biplante- kalender 2007 Biplantekalender 2007 BIPLANTEKALENDER 2007 Plant for dine bier. I disse år synes vores agerjord at blive mere og mere som en ørken for vores bier. Der er langt mellem raps og blomsterplanter. Biplantekalenderen

Læs mere

Anlægsgartner Hegn Naturpleje

Anlægsgartner Hegn Naturpleje Anlægsgartner Hegn Naturpleje Passion er drivkraften Når du vælger Vejle Anlægsteknik til at etablere grønne områder, haveanlæg, indkørsler og indhegning, gør vi det med passion og fokus på kvalitet.

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

Karens Hus & Have Rapport vedr. projekt Karens Hus og Have

Karens Hus & Have Rapport vedr. projekt Karens Hus og Have Karens Hus & Have Rapport vedr. projekt Karens Hus og Have Baggrund Karens Hus og Have ligger placeret på en ca. 2000 m2 stor grund, på et aflukket og hegnet hjørne af Lersø Parken. Størstedelen af arealet

Læs mere

D ET GRØNNE SPISEKAMMER

D ET GRØNNE SPISEKAMMER D ET GRØNNE SPISEKAMMER SMAG PÅ ÅRHUS Festivallens mål om at gøre byens rum spiselige har vi omsat til et konkret rum. Vi ønsker med dette pavillionforslag at fejre og udvide horisonten for det spiselige

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

En kort introduktion til produktion af hjemmelavet bjesk af: Naturvejleder Bo Storm, Frederikshavn Kommune

En kort introduktion til produktion af hjemmelavet bjesk af: Naturvejleder Bo Storm, Frederikshavn Kommune Bjesk...for begyndere En kort introduktion til produktion af hjemmelavet bjesk af: Naturvejleder Bo Storm, Frederikshavn Kommune Indledning En tur i naturen er altid spændende, og jagten på bjeskplanter

Læs mere

Deres grønne kontakt

Deres grønne kontakt Plejeplan TIL GRØN PLEJE ved Gertrud Rasks Vej Aalborg I forbindelse med gennemgang af de grønne områder ved Gertrud Rasks Vej har Buus & Co udarbejdet denne pleje plan til området. Der gives forslag til

Læs mere

Om planterne. Læge-alant. Bumleurt. Glat burre

Om planterne. Læge-alant. Bumleurt. Glat burre Om planterne Læge-alant Planten hører til den gruppe, vi i dag kalder kurvblomstfamilien. Hos denne familie er det, vi opfatter som én blomst, faktisk mange blomster samlet på en skive, i en kurv. Hos

Læs mere

HVORFOR GØRE NOGET VED DET GRØNNE OG HVORFOR EN DRIFT- OG PLEJEPLAN

HVORFOR GØRE NOGET VED DET GRØNNE OG HVORFOR EN DRIFT- OG PLEJEPLAN ERIKSMINDEKVARTERET HVORFOR GØRE NOGET VED DET GRØNNE OG HVORFOR EN DRIFT- OG PLEJEPLAN DRIFT- OG PLEJEPLANEN Indhold/gennemgang af elementer og tilbudsliste, kvalitetssikring mv. Hvad er det I skal bruge

Læs mere

Skulpturer i Hyldespjældet

Skulpturer i Hyldespjældet 3 Et ægtepar fra den københavnske Vestegn er drivkræfter bag en skulpturbank i deres boligområde. De vil bringe kunsten ud til folket og give deres naboer kunstoplevelser i hverdagen. Afdelingen huser

Læs mere

SkovdyrkerTilbud. Haveplanter, frisk frugt og blomster. Marts 2014

SkovdyrkerTilbud. Haveplanter, frisk frugt og blomster. Marts 2014 SkovdyrkerTilbud Marts 2014 Haveplanter, frisk frugt og blomster De forrige års succes med levering af kraftige og sunde planter, vil vi gerne gentage til alle jer der har købt og jer der skal i gang med

Læs mere

Anlægsrapport - F429/FP426 spidsløn (Acer platanoides) Plus - fremavl af træer og buske til landskabsformål Jensen, Viggo

Anlægsrapport - F429/FP426 spidsløn (Acer platanoides) Plus - fremavl af træer og buske til landskabsformål Jensen, Viggo university of copenhagen University of Copenhagen Anlægsrapport - F429/FP426 spidsløn (Acer platanoides) Plus - fremavl af træer og buske til landskabsformål 2001-2010 Jensen, Viggo Publication date: 2009

Læs mere

Anlægsrapport - F399/FP276 lind (Tilia cordata) østpulje - fremavl af træer og buske til landskabsformål Jensen, Viggo

Anlægsrapport - F399/FP276 lind (Tilia cordata) østpulje - fremavl af træer og buske til landskabsformål Jensen, Viggo university of copenhagen Anlægsrapport - F399/FP276 lind (Tilia cordata) østpulje - fremavl af træer og buske til landskabsformål 2001-2010 Jensen, Viggo Publication date: 2009 Document Version Også kaldet

Læs mere

Kampen om madvanerne. Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning

Kampen om madvanerne. Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning Kampen om madvanerne Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning Formålet: med dette materiale er at give eleverne indsigt i Ny Nordisk Hverdagsmad. Mål: Eleverne har til opgave at finde ud

Læs mere

Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret. Oplysninger

Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret. Oplysninger Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret Oplysninger Kvælstof er en gas (luftart). Kvælstof kaldes også nitrogen. Kvælstof er i stand til at danne kemiske forbindelser med andre

Læs mere

Beskæring af frugttræer

Beskæring af frugttræer Sunde træer, lækker frugt Hvorfor er det så vigtigt, at du beskærer frugttræer? Hvor og hvornår skal æble, pære, blomme, valnød, kirsebær, fersken beskæres? Brug det rigtige værktøj og professionel beskæringsteknik

Læs mere

BORGERPANELET VORES ODENSE

BORGERPANELET VORES ODENSE BORGERPANELET VORES ODENSE Tema: Danmarks grønneste storby Samlede resultater 2. kvartal, maj 2017 KORT OM UNDERSØGELSEN Der gennemføres årligt tre undersøgelser i Odense Kommunes borgerpanel. Nærværende

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011

Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej 1 4800 Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk Mobil: 23 20 83 60 Tlf. 54 84 09 86 Blommer til det danske marked RÅDGIVNING

Læs mere

Hæk- og barrods plante priser

Hæk- og barrods plante priser Hæk- og barrods plante priser Alle priser er inklusive moms, afhentet på EllenGaard, levering kan aftales mod fragt tillæg. Bemærk: ved alder udgør hvert af tallene på hver side af den skråt stillede streg

Læs mere