UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M"

Transkript

1 B KLA UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 15. september 2015 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Katja Høegh, Linde Jensen og Jakob Bjerre (kst.)). 19. afd. nr. B : Custom House ApS (advokat Søren Lundsgaard) mod Vejdirektoratet (advokat Jacob Caroc Claus Schall Holberg) Sagsøgeren i denne sag, Custom House ApS, er ejer af den tidligere Toldkammerbygning beliggende Havnegade 44, 1058 København K. Arealet, som bygningen ligger på, var indtil 2013 et vejareal, som Custom House havde lejet af Københavns Kommune. Københavns Kommune besluttede den 22. januar 2013 at nedlægge arealet som vejareal efter vejlovens kapitel 2. Kommunen anså i den forbindelse ikke Custom House ApS for at have forkøbsret til arealet i medfør den tidligere vejlovs 91, stk. 1, idet kommunen ikke mente, at Custom House ApS som ejer af en bygning på lejet grund (vejarealet) var omfattet af den kreds, ejerne af de til vejen grænsende ejendomme, som er tillagt forkøbsret i 91, stk. 1.

2 - 2 - Custom House ApS klagede til Vejdirektoratet over afgørelsen om ikke at være tillagt forkøbsret. Ved afgørelse af 6. juni 2013 afviste Vejdirektoratet klagen med henvisning til, at Custom House ApS ikke var ejer af en til vejen grænsende ejendom, jf. dagældende vejlov 91, stk. 1, og derfor ikke var klageberettiget efter loven. Custom House ApS anlagde herefter denne sag ved Retten i Helsingør, som ved kendelse af 16. juni 2014 henviste den til behandling ved Østre Landsret i medfør af retsplejelovens 226, stk. 1. Custom House ApS har nedlagt påstand om, at Vejdirektoratet tilpligtes at anerkende, at Københavns Kommune den 22. januar 2013 har truffet en ulovlig afgørelse ved at nægte forkøbsret efter vejlovens 91, stk. 1, ved nedlæggelse af vejareal Havnegade 44, 1058 København K. Subsidiært har Custom House ApS nedlagt påstand om, at Vejdirektoratet tilpligtes at realitetsbehandle selskabets klage af 30. januar Vejdirektoratet har påstået frifindelse, subsidiært hjemvisning. Under hovedforhandlingen har Vejdirektoratet anført, at den principale påstand bør afvises, jf. herved også det, som er gengivet nedenfor fra direktoratets påstandsdokument. Sagsfremstilling Custom House ApS er som nævnt ejer af den tidligere Toldkammerbygning beliggende Havnegade 44, 1058 København K. Arealet, hvorpå bygningen ligger, var vejareal, som Custom House ApS havde lejet af Københavns Kommune i henhold til Tilladelse til råden over vejareal af 9. februar 2000 med tilhørende allonger 1-3, senest af 3. og 16. august 2011, hvor Custom House ApS indtrådte som lejer. Det fremgår af lejevilkårene blandt andet, at lejemålet er tidsbegrænset til den 1. juli 2021, at der er hjemfaldspligt, og at kommunen kan kræve bygningen nedrevet ved lejeaftalens ophør. Det er endvidere oplyst, at lejeaftalen er opsagt, og at der verserer en ankesag herom ved Østre Landsret (B ). Råden over vejarealet var endvidere undergivet Københavns Kommunes Bestemmelser om råden over vejareal, vedtaget i Borgerrepræsentationen den 4. marts 1999 med senere ændringer, jf. den oprindelige tilladelse af 9. februar 2000, punkt 2.

3 - 3 - Københavns Kommune besluttede den 22. januar 2013 at nedlægge arealet som vejareal efter vejlovens kapitel 2. Københavns Kommune anførte i denne forbindelse blandt andet følgende i afgørelsen: Københavns Kommune har besluttet, at matrikulere arealet med skel i facaden og sælge det. Det bemærkes, at kommunen i den forbindelse fastholder, at kommunen ikke vil være forpligtet til at tilbyde Custom House ApS en forkøbsret til arealet efter vejlovens 91. Der sker i princippet ikke herved nogen ændring i jeres (lejers) fysiske eller juridiske vilkår ved vejnedlæggelsen. En evt. ny ejer vil således skulle indtræde i de rettigheder og pligter, som kommunen har som ejer i forhold til arealet. Københavns Kommune er fortsat af den opfattelse, at en lejer af et areal, der agtes nedlagt som vejareal, som udgangspunkt ikke er part i relation til en sådan sag om nedlæggelse af vejarealet. Jeres bemærkninger har ikke ændret på vores opfattelse. På trods af dette ønsker Københavns Kommune dog i denne sag under alle omstændigheder at gøre jer opmærksom på muligheden for at påklage beslutningen til Vejdirektoratet, som normalt er klageinstans i disse sager. Kommunens afgørelse kan jf. vejlovens 4, stk. 1 indbringes for Vejdirektoratet for så vidt angår retlige spørgsmål. Klagefristen er 4 uger fra modtagelsen af dette brev. På denne baggrund besluttede Københavns Kommune den 24. januar 2013 at sælge arealet under Havnegade 44. Der blev gennemført et udbud, hvor RS Arving ApS var højestbydende. Custom House ApS påklagede den 30. januar 2013 kommunens afgørelse til Vejdirektoratet. Den 6. juni 2013 traf Vejdirektoratet afgørelse i sagen som følger: AFGØRELSE AF KLAGE OVER NEDLÆGGELSE AF VEJAREAL jeres j.nr SOF/mar Vejdirektoratet har behandlet jeres klage af 30. januar 2013 på vegne af Custom House ApS. I har klaget over Københavns Kommunes afgørelse af 22. januar 2013 om, at kommunen i forbindelse med nedlæggelse af det offentlige vejareal under Toldkammerbygningen ikke har tilbudt jeres klient som ejer af Toldkammerbygningen at overtage vejarealet, idet I mener jeres klient må anses for nærmeste tilgrænsende grundejer. Vejdirektoratets afgørelse Vi afviser klagen.

4 - 4 - Toldkammerbygningen er i vejlovgivningens 1 forstand ikke en ejendom, men derimod en bygning på lejet grund. Da det nedlagte vejareal ikke grænser til en ejendom, har kommunen lovligt kunnet afhænde arealet til hvem som helst. Og da jeres klient ikke ejer en ejendom, som grænser til det nedlagte vejareal, anser vi ikke jeres klient for part i sagen om nedlæggelse af vejarealet. Baggrund og argumenter Vejnedlæggelsen vedrører arealet under Toldkammerbygningen, beliggende Havnegade 44. Kommunen har vurderet, at arealet ikke har trafikal betydning, pga. bygningen ovenpå. Arealerne udenom Toldkammerbygningen er og skal fortsat være offentlig vej. 2 Toldkammerbygningen ejes af Custom House ApS. Bygningen har siden sin opførelse i 1930 erne haft tilladelse til at ligge på det offentlige vejareal gennem en tilladelse til særlig råden over vejareal. Kommunen har ved matrikulær ændring af 17. januar 2013 matrikuleret arealet under Toldkammerbygningen som matr.nr. 441, Øster Kvarter, København, og har i den forbindelse nedlagt vejarealet under bygningen som vej. Kommunen har den 24. januar 2013 besluttet at sælge matr.nr. 441 til tredjemand, og køberen er på privatretligt grundlag ved ny areallejekontrakt indtrådt i samtlige rettigheder og forpligtelser i henhold til tilladelsen til særlig råden. Kommunen har ved brev af 21. november 2012 anmodet om bemærkninger fra jeres klient forud for den påtænkte nedlæggelse. Ved brev af 26. november 2012 har jeres klient anført, at de i henhold til vejlovens 3 91 mener at have forkøbsret til det offentlige vejareal, som nedlægges. Kommunen anser jeres klient for lejer af vejarealet og Toldkammerbygningen for at være en bygning opført på lejet grund. Kommunen mener, at der er givet en tilladelse til særlig råden, jf. den nuværende vejlovs 102, stk Kommunen anser ikke jeres klient for part i sagen om nedlæggelse af vejarealet og mener ikke at have pligt til at tilbyde jeres klient forkøbsret til arealet. Kommunen henviser i den forbindelse til, at det fremgår af tilladelsen til særlig råden, at tilladelsens indehaver ved ophør af råderetten skal retablere arealet for lejers regning. 1 Vejloven, privatvejsloven, vejbidragsloven og vintervedligeholdelsesloven 2 Fremgår af dagsorden for mødet den 5. november 2012 i Teknik- og Miljøudvalget 3 Lov om offentlige veje, jf. lovbekendtgørelse nr af 3. november Vejdirektoratet kan oplyse, at denne form for råden over vejarealer i København i 1930 erne var reguleret i Den Københavnske Byggelov fra 1939 eller dens forgænger Byggeloven for Staden København fra 1889.

5 - 5 - I har derimod anført, at en bygning begrebsmæssigt er en ejendom, der er selvstændigt matrikuleret, får sit eget blad i tingbogen og i det hele behandles som en selvstændig ejendom efter tinglysningsloven 5, jf. tinglysningslovens 19. Dermed mener I også bygningen er omfattet af bestemmelsen i vejlovens 91. Og da der er offentligt vejareal på alle sider af bygningen, ejer jeres klient den eneste tilgrænsende ejendom. Jeres klient har derfor som nærmeste ejendomsejer en særlig interesse i det omhandlede vejareal. Hvad kan Vejdirektoratet tage stilling til Vi kan tage stilling til, om kommunen har truffet en lovlig afgørelse (retlige spørgsmål) efter vejlovgivningen, her vejloven. Men vi kan ikke tage stilling til kommunens vurderinger (skøn) inden for lovens rammer. Det følger af vejlovens 4, stk. 1. Det betyder, at vi kan vurdere, om kommunen i forbindelse med en sådan afgørelse har fulgt vejlovgivningen, forvaltningsloven 6 og almindelige forvaltningsretlige regler. Men vi kan ikke tage stilling til, om kommunens afgørelse er rimelig eller hensigtsmæssig. Reglerne om nedlæggelse af offentlige vejarealer Kommunen (vejbestyrelsen) 7 bestemmer, hvilke nye kommuneveje der skal anlægges, og hvilke bestående kommuneveje der skal nedlægges. Det fremgår af vejlovens 23. Hvis en kommunevej, der nedlægges, ikke skal opretholdes som offentlig vej under en anden vejbestyrelse, skal kommunen træffe beslutning om, hvorvidt vejen skal opretholdes som privat adgangsvej for en enkelt ejendom, som privat fællesvej for flere ejendomme eller udgå som færdselsareal. Det siger vejlovens 90, stk. 1. Vejen skal opretholdes helt eller delvist som vej, hvis den efter matrikelkortet er eneste adgangsvej til en ejendom eller en eller flere af dens lodder, og der ikke samtidig etableres anden vejadgang, eller hvis vejen i øvrigt er af vigtighed for en ejendom. Det følger af 90, stk. 2. De nævnte beslutninger skal offentliggøres i lokale blade. Samtidig skal der ske underretning af ejere og brugere af ejendomme, der må skønnes at blive berørt af beslutningerne, jf. vejlovens 90, stk. 5. Hvis vejen eller dele af vejen fremover ikke skal være privat fællesvej, skal der gives ejere og brugere af berørte ejendomme en frist på mindst 8 uger til over for vejbestyrelsen at stille krav om, at vejen bør opretholdes, fordi den enten er eneste adgangsvej eller er af vigtighed for ejendommen. Hvis vejbestyrelsen afviser kravet om opretholdelse, kan afgørelsen kræves indbragt for taksati- 5 Lov om tinglysning, jf. lovbekendtgørelse nr. 158 af 9. marts 2006, med senere ændringer. Administreres af Justitsministeriet. 6 Lovbekendtgørelse nr. 988 af 9. oktober Jf. vejlovens 2, stk. 5 og 6

6 - 6 - onsmyndighederne inden 8 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Det fremgår af vejlovens 90, stk. 6. Hvis vejen fremover ikke skal være privat eller privat fællesvej, skal vejarealet delt efter vejens midtlinje tilbydes ejerne af de ejendomme, der grænser til vejen for overtagelsesbeløb, der fastsættes af vejbestyrelsen, jf. vejlovens 91, stk. 1. Hvis kommunen og den enkelte grundejer ikke kan blive enige om prisen, fastsættes den efter reglerne i vejlovens 51-58, af taksationsmyndighederne, jf. vejlovens 91, stk. 2. Højesteretsdommen U H og vejlovscirkulærets 8 pkt. 48 Højesteret har ved afgørelse af 20. september 1984 (U H) taget stilling til lovligheden af et tilfælde, hvor en vejbestyrelse nedlagde en mindre del af en offentlig vej i vejens ene side for at ejeren af den tilgrænsende ejendom kunne opføre en ny bygning på det nedlagte vejareal. I den forbindelse afhændede vejbestyrelsen det nedlagte areal til ejeren af den ejendom, som grænsede til det nedlagte areal, uden at tilbyde halvdelen af arealet til ejeren af den ejendom, som grænsede til den anden side af vejen, hvor der ikke blev nedlagt vejareal. Det resterende vejareal var fortsat bredt nok til at betjene færdslen. Højesteret udtalte, at reglerne i vejlovens kapitel 9, 90-95, efter deres indhold alene sigter på tilfælde, hvor en offentlig vej eller vejstrækning nedlægges i hele vejens bredde. Retten fandt det dog naturligt at anvende lovens regler om nedlæggelse af veje, herunder reglerne i kapitel 9, analogt i det omfang, hvori dette er muligt. Højesteret bemærkede, at reglen i lovens 91, stk. 1, om deling efter midtlinjeprincippet, ikke kan føre til, at en formindskelse af vejbredden skal ske ved nedlæggelse af lige store arealer i begge vejsider. Da det ikke af færdselsmæssige grunde var påkrævet at opretholde vejen i hele sin bredde, havde vejbestyrelsen haft hjemmel til at formindske vejbredden. Og da vejbestyrelsen heller ikke havde varetaget uvedkommende hensyn ved at tilbyde det nedlagte vejareal til ejeren af den ejendom, som grænsede til det nedlagte vejareal, fandt Højesteret vejbestyrelsens afgørelse lovlig. Af vejlovscirkulærets pkt. 48 fremgår, at anvendelse af procedurereglerne i vejlovens kapitel 9 næppe er påkrævet i tilfælde, hvor en vejbestyrelse beslutter at indskrænke vejens bredde ved at nedlægge vejareal i vejens ene side, hvis det er åbenbart, at det tilbageværende vejareal er tilstrækkeligt til at betjene trafikken og de tilgrænsende ejendomme. Hvad er en ejendom? Ejendomsbegrebet er ikke entydigt fastlagt i dansk ret. Ejendomsbegrebet er fastlagt i følgende love: Udstykningsloven 9, landbrugsloven 10, tinglysningslo- 8 Ministeriet for offentlige arbejders nu Transportministeriets cirkulære nr. 132 af 6. december 1985 om lov om offentlige veje 9 Lov om udstykning og anden registrering i matriklen, jf. lovbekendtgørelse nr. 494 af 12. juni 2003, med senere ændringer 10 Lov om landbrugsejendomme, lovbekendtgørelse nr. 616 af 1. juni 2010, med senere ændringer. Administreres af Fødevareministeriet, NaturErhvervstyrelsen

7 - 7 - ven, vurderingsloven 11, ejerlejlighedsloven 12 ejendom 13. og lov om omsætning af fast Vejlovgivningens forståelse af begrebet en ejendom er i henhold til privatvejsloven 14 det matrikulerede grundareal, jf. punkt 1 i privatvejslovscirkulæret 15. Vejlovgivningens ejendomsbegreb er således som udgangspunkt identisk med udstykningslovens ejendomsbegreb, jf. udstykningslovens 2. Ved en samlet fast ejendom forstås i udstykningsloven ét matrikelnummer eller flere matrikelnumre, der ifølge notering i matriklen skal holdes forenet, jf. denne lovs 2, stk. 1, nr. 1 og 2. Dog fremgår det af privatvejslovscirkulærets pkt. 1, 2. afsnit, at en bygning på lejet grund ikke er en ejendom i lovens forstand. I forbindelse med vedtagelsen af den gældende privatvejslov er ejendomsbegrebet ikke udtrykkeligt omtalt i lovforslaget 16 eller de øvrige forarbejder. Da den gældende privatvejslov som udgangspunkt viderefører den tidligere privatvejslov 17, er der ikke holdepunkter for at antage, at bemærkningerne i privatvejslovscirkulærets pkt. 1, 2. afsnit, ikke længere skulle være udtryk for gældende ret på vejlovgivningens område. Vejlovgivningens ejendomsbegreb adskiller sig således fra den måde ejendomsbegrebet anvendes i f.eks. tinglysningsloven og ejerlejlighedsloven. Vores vurdering Vi kan konstatere, at det vejareal, der nedlægges, udelukkende ligger under Toldkammerbygningen. Det betyder, at arealet siden bygningens opførelse i 1930 erne ikke har haft en færdselsmæssig funktion, og at det resterende vejareal er tilstrækkeligt til at betjene trafikken og de tilgrænsende ejendomme. Kommunen har derfor haft hjemmel i vejlovens 23, til at formindske vejarealet som sket. Vi kan også konstatere, at idet Toldkammerbygningen er fuldstændig omkranset af offentligt vejareal, grænser det nedlagte vejareal ikke til andre ejendomme eller bygninger end Toldkammerbygningen. 11 Lov om vurdering af landets faste ejendomme, jf. lovbekendtgørelse nr. 740 af 30. september 2002, med senere ændringer. Administreres af Skatteministeriet. 12 Lovbekendtgørelse nr af 16. december Loven administreres af Erhvervs- og Vækstministeriet, Erhvervsog Byggestyrelsen 13 Lov om omsætning af fast ejendom, lovbekendtgørelse nr. 1717af 16. december 2010, med senere ændringer. Loven administreres af Erhvervs- og Vækstministeriet, Erhvervs- og Byggestyrelsen 14 Lov om private fællesveje, jf. lov nr af 21. december 2010 med senere ændring 15 Ministeriet for offentlige arbejders nu Transportministeriets cirkulære nr. 134 af 6. december 1985 om lov om private fællesveje 16 Lovforslag nr. 48 af 5. november 2010 til lov om private fællesveje 17 Lov om private fællesveje, jf. lovbekendtgørelse nr. 433 af 22. maj 2008, med senere ændringer

8 - 8 - Vejlovgivningens forståelse af ejendomsbegrebet er ikke defineret i vejloven eller i privatvejsloven. Det er således ingen steder i vejloven defineret, at ejendomsbegrebet i tinglysningslovens 19 finder tilsvarende anvendelse i vejloven. Men i privatvejslovscirkulærets pkt. 1, 2. afsnit, er det præciseret, at i hvert fald på privatvejslovens område er en bygning på lejet grund ikke en ejendom i privatvejslovens forstand. Efter vores opfattelse er der ikke holdepunkter for at antage, at ejendomsbegrebet skulle være forskelligt i de forskellige love, som udgør vejlovgivningen. Toldkammerbygningen kan dermed efter vores opfattelse ikke i vejlovgivningens herunder vejlovens forstand sidestilles med en ejendom, men er en bygning på lejet grund. Partsstatus i forhold til nedlæggelsen af vejarealet For at vi kan tage stilling til en klage, er det et krav, at den, der påklager afgørelsen, er klageberettiget. Det betyder, at vedkommende har en væsentlig, individuel og direkte interesse i sagens afgørelse og udfald. At interessen skal være individuel betyder, at personen skal have en anderledes og mere speciel interesse i afgørelsen end fx trafikanterne på vejen i almindelighed. At interessen skal være direkte gør, at der normalt skal være et vist direkte forhold mellem klager og afgørelsen. En afledet interesse er således ikke tilstrækkelig. Vi mener ikke, at jeres klient er så væsentligt og direkte berørt af vejnedlæggelsen, at de kan anses for part i nedlæggelsessagen. Vi har i den forbindelse lagt vægt på, at jeres klient ikke i vejlovgivningens forstand ejer en ejendom, som grænser til det nedlagte vejareal, men derimod ejer en bygning, der ved lejekontrakt har ret til at ligge på den del af vejarealet, som nedlægges. Vi har endvidere lagt vægt på, at der ikke sker ændring i lejers fysiske eller juridiske vilkår for leje af arealet ved vejnedlæggelsen. En evt. ny ejer vil således skulle indtræde i de rettigheder og pligter, som kommunen har som ejer af arealet. Vi afviser derfor at behandle jeres klage. Konklusion Da det nedlagte vejareal i vejlovgivningens forstand ikke grænser til en ejendom, har kommunen lovligt kunnet afhænde arealet til hvem som helst. Og da jeres klient ikke i vejlovgivningens forstand ejer en ejendom, som grænser til det nedlagte vejareal, anser vi ikke jeres klient for part i sagen om nedlæggelse af vejarealet. Vi afviser derfor klagen.

9 - 9 - Vi foretager os ikke mere i sagen. Sideløbende med klagesagen for Vejdirektoratet udtog Custom House ApS den 1. marts 2013 stævning ved Københavns Byret mod henholdsvis Københavns Kommune og RS Arving ApS med påstand om, at Københavns Kommune og RS Arving ApS tilpligtes at anerkende, at Københavns Kommunes overdragelse af arealet, beliggende Havnegade 44, 1058 København K, til RS Arving ApS er ugyldig. Heroverfor nedlagde Københavns Kommune påstand om principalt afvisning og subsidiært frifindelse. Den 1. maj 2014 afsagde Københavns Byret dom i sagen (BS 2A-1035/2013). Rettens begrundelse og afgørelse lyder: Indledningsvis bemærkes, at uagtet sagsøgeren ikke havde udnyttet den administrative rekursadgang inden nærværende sags anlæg, er den administrative rekurs efterfølgende udnyttet ved Vejdirektoratets afgørelse af 6. juni 2013, hvorfor der ikke på nuværende tidspunkt findes grundlag for en afvisning af sagen. Da nærværende sag materielt vedrører sagsøgerens eventuelle forkøbsret efter vejlovens 91, stk. 2, hvilket retlige spørgsmål er behandlet af først Københavns Kommune og siden af Vejdirektoratet som rekursinstans, findes Vejdirektoratet, som har truffet den endelige administrative afgørelse, at være rette sagsøgte. Herefter frifindes begge de sagsøgte. Procedure Parterne har til støtte for deres påstande gjort de anbringender gældende, der fremgår af deres nedenfor gengivne påstandsdokumenter, og har procederet i det væsentlige i overensstemmelse hermed. Custom House ApS har til støtte for påstanden anført: 3.1 Det gøres gældende, at Vejdirektoratet i medfør af vejlovens 4, stk. 1, kan foretage en retlig prøvelse af kommunernes afgørelse efter vejloven.

10 Københavns Kommunes beslutning om at nedlægge vejarealet efter vejlovens 90, stk. 1 og den deri indbyggede beslutning om ikke at give forkøbsret til Custom House ApS i medfør vejlovens 91, stk. 1 er en afgørelse efter vejloven, som kan prøves retligt af Vejdirektoratet. Sagsøger har i denne anledning en væsentlig, individuel og direkte interesse i sagen, idet det gøres gældende, at Custom House har forkøbsret til det nedlagte vejareal Custom House ApS har forkøbsret til det nedlagte vejareal, idet Custom House ApS ejer den tilgrænsende ejendom, nemlig bygningen beliggende på netop dette vejareal. Da der er tale om udstykning af vejarealet under bygningen afgrænset af soklen, er der ikke andre ejere af tilgrænsende ejendomme end Custom House ApS, jf. vejlovens Efter vejlovens 91, stk. 1, skal ejere af de til vejen grænsende ejendomme tilbydes at erhverve vejarealet, hvis kommunen træffer beslutning om at nedlægge det som offentlig vej, og det ikke opretholdes som privat vej Det gøres gældende, at en bygning også begrebsmæssigt er en ejendom og dermed omfattet af bestemmelsens ordlyd. Det fremgår direkte af lovens egen ordlyd, at der med ejendomme også forstås bygninger, idet 108, stk. 1, har følgende ordlyd: På ejendomme, herunder bygninger, langs en offentlig vej kan vejbestyrelsen eller en kommunalbestyrelsen anbringe: 1) skilt 3.4. Vejdirektoratet ved deres afgørelse af 6. juni 2013 har henvist til, at Custom House ApS ikke er så væsentligt og direkte berørt af vejnedlæggelsen, at de kan anses for part i nedlæggelsessagen. Vejdirektoratet har i denne forbindelse lagt vægt på, at der ikke sker ændring i lejeres fysiske eller juridiske vilkår for leje af arealet ved vejnedlæggelsen Det gøres heroverfor gældende, at vejlovens 91 indeholder en objektiv bestemt forkøbsret. Der er således ikke hjemmel til at lægge vægt på et kriterium baseret på, om en tilgrænsende ejendomsejer måtte blive begrænset i sin råden over sin ejendom ved vejnedlæggelsen og salget heraf til tredjemand eller ej Endvidere er det i øvrigt ikke utvivlsomt, at Custom House ApS s retsstilling som bygningsejere vil være uændret efter en overdragelse af arealet til tredjemand. Brugen af arealet er i dag undergivet Købehavns Kommunens Bestemmelser om råden over vejareal, vedtaget i Borgerrepræsentationen den 4. marts 1999 med senere ændringer, herunder bestemmelsens 2, stk. 2, om, at en opsigelse skal være påkrævet af overordnede hensyn. Det er ikke uden videre klart, hvorledes en sådan

11 begrænsning i opsigelsesadgangen i givet fald overføres på en privat part som erhverver af arealet, eller hvorledes fremtidige ændringer og konsekvenserne heraf skal bedømmes Den subsidiære påstand er nedlagt for det tilfælde, at landsretten alene måtte anse Vejdirektoratets afvisning af den indgivne klage, som en urigtig afgørelse. Over for Vejdirektoratets under hovedforhandlingen nedlagte påstand om afvisning af Custom House ApS principale påstand har Custom House ApS gjort gældende, at den ændrede påstand ikke bør tillades fremsat, da den er fremkommet for sent. Vejdirektoratet har til støtte for påstanden anført: 1.1 Sagens ramme og om de nedlagte påstande Denne sag drejer sig om en prøvelse af Vejdirektoratets afgørelse af 6. juni 2013, hvorved Vejdirektoratet afviste at realitetsbehandle sagen under henvisning til, at sagsøger ikke er klageberettiget. Denne sag drejer sig derfor om, hvorvidt sagsøger har den fornødne væsentlige, individuelle og direkte interesse i spørgsmålet om tilbudspligt efter vejlovens 91, stk. 1, dvs. om sagsøger er klageberettiget. For at vurdere om sagsøger har den fornødne retlige interesse til at blive anset for klageberettiget, er det nærliggende at se på, om sagsøger er indehaver af en til vejen grænsende ejendom i vejlovens 91 s forstand. Denne sag vil derfor til dels omfatte en materiel prøvelse af dette forhold for at tage stilling til sagsøgers processuelle status. Måtte landsretten nå til, at sagsøger ikke har en til vejen grænsende ejendom og/eller sagsøger ikke har den fornødne retlige interesse til at blive anset som klageberettiget, skal Vejdirektoratet frifindes, eftersom afgørelsen om afvisning fra realitetsbehandling herefter må anses for korrekt. Måtte landsretten nå til, at sagsøger har en til vejen grænsende ejendom og/eller sagsøger har den fornødne retlige interesse til at blive anset som klageberettiget, skal sagen derimod hjemvises til fornyet realitetsbehandling hos Vejdirektoratet, eftersom Vejdirektoratet ikke materielt har taget stilling til, om tilbudspligten efter vejlovens 91 herefter bliver udløst. 2.2 Om sagsøgers påstande Sagsøger har nedlagt påstand om, principalt at sagsøgte skal tilpligtes at anerkende, at Københavns Kommune ved afgørelsen af 22. januar 2013 har truffet en ulovlig afgørelse. Denne sag er anlagt imod Vejdirektoratet som rekursinstans, hvorfor sagen skal dreje sig om en prøvelse af Vejdirektoratets afgørelse af 6. juni Ved denne afgørelse afviste Vejdirektoratet at realitetsbehandle sagsøgers klage over

12 Københavns Kommunes afgørelse af 22. januar 2013, hvorved kommunen har afvist at være forpligtet til at tilbyde sagsøger en forkøbsret efter vejloven. Vejdirektoratet har i såvel svarskriftet som i processkrift ad formaliteten af 7. maj 2014 opfordret sagsøger til at ændre den principale påstand således, at sagen ikke drejer sig om Københavns Kommunes afgørelse, men om Vejdirektoratets afgørelse. Det er tillige uklart, hvilken retsfølge om nogen sagsøger ønsker af landsrettens eventuelle konstatering af ulovlighed. Sagsøger har imidlertid ikke efterkommet opfordringerne. Derfor bør sagsøgers principale påstand afvises. Tilbage er herefter spørgsmålet, om Vejdirektoratets skal tilpligtes at realitetsbehandle sagsøger klage, jf. sagsøger subsidiære påstand. 2.3 Overordnede anbringender om sagens realitet Til støtte for den nedlagte principale påstand om frifindelse gør Vejdirektoratet overordnet gældende, at Vejdirektoratets afgørelse af 6. juni 2013 er lovlig og gyldig. Sagsøger har bevisbyrden for, at Vejdirektoratets afgørelse ikke er lovlig og gyldig, og denne bevisbyrde har sagsøger ikke løftet. Kun hvis sagsøger kan påvise den nødvendige væsentlige, individuelle og direkte interesse i spørgsmålet om tilbudspligt, er sagsøger klageberettiget. Til støtte for den subsidiære hjemvisningspåstand gøres det overordnet gældende, at i tilfælde af, at sagsøger løfter denne bevisbyrde, vil dette ikke medføre, at tilbudspligten efter vejlovens 91 herefter automatisk udløses, eftersom dette (materielle) spørgsmål ikke har været prøvet af Vejdirektoratet, hvorfor sagsøger i givet fald først i Vejdirektoratet må få prøvet om der er tilbudspligt over for sagsøger efter vejlovens 91. Vejdirektoratet kan således heller ikke af den grund dømmes efter sagsøgers principale påstand, eftersom Vejdirektoratet ikke kan tilpligtes at anerkende forhold om lovligheden af en underordnet myndigheds afgørelse i en udstrækning, som ikke har været genstand for administrativ behandling hos Vejdirektoratet som rekursmyndighed. 2.4 Særligt om spørgsmålet om sagsøgers manglende klageberettigelse Det gøres gældende, at sagsøger ikke er klageberettiget. For at have en væsentlig, individuel og direkte interesse i spørgsmålet om tilbudspligt efter vejlovens 91, stk. 1, må det mindst kræves, at sagsøger rent faktisk har en til vejen grænsende ejendom. Har sagsøger ikke det, kan sagsøger slet ikke have nogen interesse i at få realitetsbehandlet en sag om tilbudspligten, eftersom sagsøger under alle omstændigheder aldrig vil kunne blive begunstiget af en sådan.

13 Sagsøger er ikke indehaver af en til vejen grænsende ejendom i vejlovens 91 s forstand. Sagsøger er dermed ikke blevet berørt så direkte og individuelt, at sagsøger er klageberettiget. Sagsøger har heller ikke i øvrigt påvist fornøden væsentlig, individuel og direkte interesse i sagens afgørelse og udfald. Det forhold, at sagsøger er lejer af bygningen [rettelig grunden ] skaber ikke en sådan interesse. Sagsøgers lejeforhold for så vidt angår arealet under Toldkammerbygningen er uændrede, idet der ikke er sket ændringer i de fysiske eller juridiske vilkår for lejemålet uanset hvem om nogen der begunstiges af en forkøbsret. Beslutningen vedrørende forkøbsret medfører ikke, at sagsøgeren har en sådan selvstændig væsentlig individuel værnet interesse i sagens udfald, at sagsøgeren er klageberettiget. Sagsøger har i øvrigt været bekendt med, at Købehavns Kommune kunne disponere over arealet uafhængigt af lejeforholdet. Det gøres derfor gældende, at det var korrekt at afvise sagsøgers klage. 2.5 Ad spørgsmålet om en til vejen grænsende ejendom Det gøres gældende, at sagsøger ikke er indehaver af en til vejen grænsende ejendom i vejlovens 91 s forstand. Sagsøger ejer alene en bygning på lejet grund. Det gøres gældende, at en bygning på lejet grund ikke er en ejendom i vejlovgivningens forstand. Der er ikke grundlag for at foretage en udvidende fortolkning af ejendomsbegrebet i vejlovgivningen. Sagsøger ejer således ikke en ejendom i vejlovgivningens forstand. Det forhold, at udlejer af arealet kan bestemme, om bygningen helt skal fjernes eller om hjemfaldspligten skal benyttes, viser, at sagsøger heller ikke har en ejers sædvanlige råden over bygningen, hvorfor bygningen heller ikke selvstændigt kan anskues som sagsøgers ejendom. Tværtimod understøtter det forhold, at bygningens tilstedeværelse hviler på en tilladelse til særlig råden over vejarealet efter vejlovens 102, at der netop ikke er tale om en ejendom, men derimod om udstyr eller inventar på vejarealet. Endvidere gøres det gældende, at sagsøgers bygning ikke er til vejen grænsende hvormed man må forstå, at der skal være tale om en horisontal tilknytning. Bygningen ligger tværtimod ovenpå arealet og tilgrænser således ikke vejen horisontalt. Allerede fordi klager ikke har en til vejen grænsende ejendom i vejlovens 91 s forstand, er sagsøger ikke klageberettiget. 2.6 Ad spørgsmålet om realitetsbehandling

14 Til støtte for den subsidiære påstand gøres det gældende, at der ikke materielt er taget stilling til spørgsmålet om tilbudspligt. Hvis retten finder, at sagsøger er klageberettiget i forhold til spørgsmålet om tilbudspligt, er den rette retsvirkning hjemvisning til Vejdirektoratet for realitetsbehandling. Vejdirektoratet har endnu ikke foretaget en udtømmende materiel prøvelse af sagsøgers eventuelle rettigheder efter vejlovens 91. Der er fx ikke sket prøvelse af undtagelsen i vejlovens 91, stk. 3. Det gøres derfor gældende, at såfremt sagsøger skulle være klageberettiget, skal sagen hjemvises til Vejdirektoratet for realitetsbehandling. Til støtte for at den først under hovedforhandlingen fremkomne afvisningspåstand vedrørende Custom House ApS principale påstand bør tillades nedlagt, har Vejdirektoratet gjort gældende, at Vejdirektoratet under skriftvekslingen har opfordret Custom House ApS til at ændre påstanden, og at det af Vejdirektoratets påstandsdokument fremgår, at påstanden bør afvises. Retsgrundlaget Da vejarealet under Toldkammerbygningen blev nedlagt, havde lov om offentlige veje 91 følgende ordlyd: Såfremt der ikke i medfør af 90 træffes bestemmelse om opretholdelse af en nedlagt offentlig vej som privat, skal vejarealet, uanset fra hvilke ejendomme det er erhvervet, delt efter vejens midtlinje, tilbydes ejerne af de til vejen grænsende ejendomme for overtagelsesbeløb, der fastsættes af vejbestyrelsen. Stk. 2. I mangel af mindelig overenskomst om overtagelsesbeløbets størrelse fastsættes dette efter reglerne i Stk. 3. Når hel eller delvis nedlæggelse af vejen er forudsat i en lokalplan, kan vejbestyrelsen uanset bestemmelserne i stk. 1 og 2 frit råde over vejarealet. Det samme gælder, når en grundejer ikke ønsker at overtage vejarealet for det fastsatte beløb. Om baggrunden for bestemmelsen bemærkes: Af Lov indeholdende nogle Forskrifter om Gader, Veje og Vandløb i Kjøbenhavn af 14. december fremgik blandt andet: Naar en Gade eller Vei i Medfør af 1 erklæres for offentlig, afgjør Kommunalbestyrelsen tillige, hvorledes den med Hensyn til Afløb og hele øvrige Beskaffenhed skal indrettes, samt om og hvorvidt Eierne af de til samme stødende Grunde skulle afholde de til dens første Istandsættelse paa den af Kommunal-

15 bestyrelsen vedtagne Maade medgaaende Udgifter, hvilke i det Hele foreløbigt udredes af Kommunens Kasse. Af Lov om Bestyrelsen af Veivæsenet 6 af 21. juni 1867 fremgik blandt andet: Naar en Vei aflægges og bortsælges, skal det til samme hørende Jordsmon tilbydes de tilgrænsende Lodseiere. Ville disse ikke overtage det efter Vurdering eller anden Overenskomst, kan Sogneforstanderskabet eller Kommunalbestyrelsen afhænde det til Andre. Bestemmelsen i 1867-loven blev ved lov nr. 95 af 29. marts 1957 om bestyrelsen af de offentlige veje erstattet af vejbestyrelseslovens 20, stk. 2, hvoraf fulgte: Stk. 2. Såfremt der ikke inden den i stk. 1 angivne frist fremsættes anmodning om vejens opretholdelse som privat vej for bestemte ejendomme, skal det til vejen hørende jordareal, uanset fra hvilke ejendomme det er erhvervet, delt efter vejens midtlinje, tilbydes de tilgrænsende lodsejere for beløb, der i mangel af overenskomst fastsættes ved vurdering af den i 27, stk. 2 omhandlede taksationskommission, hvis herom trufne afgørelse ikke kan indbringes for overtaksationskommissionen. Såfremt de tilgrænsende lodsejere ikke ønsker at overtage arealerne for det således fastsatte beløb, kan vejbestyrelsen frit råde over arealerne. Bestemmelsen var i overensstemmelse med det forslag til 20, som fremgik af betænkning nr. 117 fra 1955 vedrørende forslag til de offentlige vejes bestyrelse m.m. afgivet den 16. september 1954 af det af ministeriet for offentlige arbejder den 15. marts 1951 nedsatte vejlovsudvalg. Af bemærkningerne til den foreslåede 20 i betænkningen fremgik blandt andet: For at lodsejerne ikke skal blive afskåret fra at varetage deres interesse i opretholdelsen som privat af en nedlagt offentlig vej, foreslås det, at der ved anbefalet brev gives de tilgrænsende lodsejere samt andre lodsejere, der efter vejbestyrelsens opfattelse kan have interesse i at bevare vejen som privat, underretning om nedlæggelsen. Efter 1867-loven skulle det til den aflagte vej hørende jordareal tilbydes de tilgrænsende lodsejere. Loven indeholdt imidlertid ingen bestemmelse om, hvorvidt arealet skulle tilbydes lodsejerne på den ene eller på den anden side af vejen eller deles mellem disse. For at undgå tvivl i så henseende foreslås det i stk. 2, at arealet, uanset fra hvilke ejendomme det er erhvervet, delt efter vejens midtlinje skal tilbydes de tilgrænsende lodsejere.

16 I det forslag til lov om bestyrelsen af det offentlige veje, som Ministeren for offentlige arbejder fremsatte den 7. februar 1956 fremgik det af de specielle bemærkninger til bestemmelsen i 20: Til 19 og 20 Bestemmelserne er uændrede i forhold til 19 og 20 i udkastet. I 20 er dog ændret en paragrafhenvisning på grund af den skete ændring i paragraffølgen. Bestemmelsen i lov om bestyrelsen af de offentlige veje 20, stk. 2, blev ikke ændret ved de lovændringer, som efterfølgende fandt sted frem til 1970 (lov nr. 101 af 25. marts 1959, lov nr. 200 af 31. maj 1963, lov nr. 185 af 4. juni 1964 og lov nr. 127 af 25. marts 1970). Lov nr. 312 af 9. juni 1971 om offentlige veje ophævede pr. 1. april 1972 blandt andet lov om bestyrelsen af de offentlige veje, jf. lovbekendtgørelse nr. 369 af 5. august 1970, 1-11, 13-14, 16-19, 21-22, 31 og 40-46, jf. 48, nr. 2. Bestemmelsen i 20 blev ikke ophævet. Bestemmelsen i vejbestyrelseslovens 20 blev ved lov nr. 286 af 7. juni 1972 om ændring af lov om offentlige veje 1, nr. 15, ophævet og erstattet af en ny 91 i lov om offentlige veje. Bestemmelsen, som fremgik af kapitel 9 om Nedlæggelse af offentlige og almene veje, fik herefter følgende ordlyd: 91. Såfremt der ikke inden den frist, der er angivet i 90, stk. 2, fremsættes anmodning om vejens opretholdelse som privat vej for bestemte ejendomme, skal vejarealet, uanset fra hvilke ejendomme det er erhvervet, delt efter vejens midtlinje, tilbydes ejerne af de til vejen grænsende ejendomme for overtagelsesbeløb, der fastsættes af vejbestyrelsen. Stk. 3. Såfremt en ejer af en til vejen grænsende ejendom ikke ønsker at overtage vejarealet for det fastsatte beløb, kan vejbestyrelsen frit råde over det areal, der er tilbudt den pågældende. Af forarbejderne til bestemmelsen, jf. de specielle bemærkninger i Forslag til Lov om ændring af lov om offentlige veje fremsat den 14. december 1971 af ministeren for offentlige arbejder, fremgik: Kapitel 9. Nedlæggelse af offentlige og almene veje. Til kapitel 9. Bestemmelserne i dette kapitel svarer til de hidtidige bestemmelser i vejbestyrelseslovens 20 og 15.

17 Til Bestemmelserne svarer til vejbestyrelseslovens 20. Man har ikke fundet det nødvendigt at medtage forskriften i vejbestyrelseslovens 20, stk. 1, om optagelse i Statstidende af meddelelse om nedlæggelse af offentlige veje på baggrund af, at der gives interesserede ejere meddelelse om nedlæggelsen ved anbefalet brev. Ved lov nr. 332 af 26. juni 1975 om ændringer i vejlove som følge af ændringer i bygnings- og planlovgivningen m.v., 1, nr. 23, fik bestemmelsen i 91, stk. 1, lov om offentlige veje den ordlyd, som var gældende, da vejarealet, som denne sag angår, blev nedlagt, hvorefter: Såfremt der ikke i medfør af 90 træffes bestemmelse om opretholdelse af en nedlagt offentlig vej som privat, skal vejarealet, uanset fra hvilke ejendomme det er erhvervet, delt efter vejens midtlinje, tilbydes ejerne af de til vejen grænsende ejendomme for overtagelsesbeløb, der fastsættes af vejbestyrelsen. Bestemmelsen i 91, stk. 3, blev ikke ændret. Lovforslaget til Lov om ændringer i vejlove som følge af ændringer i bygnings- og byplanlovgivningen m.v. fremsat den 20. marts 1975 af ministeren for offentlige arbejder, indeholder ikke bidrag til forståelsen af udtrykket ejerne af de til vejen grænsende ejendomme i 91, stk. 1. Bestemmelsen i lov om offentlige veje 91, stk. 3, fik den formulering, som var gældende, da vejarealet under Toldkammerbygningen blev nedlagt, ved 1, nr. 3 i lov nr. 352 af 9. juni Herefter lød bestemmelsen: Stk. 3. Når hel eller delvis nedlæggelse af vejen er forudsat i en lokalplan, kan vejbestyrelsen uanset bestemmelserne i stk. 1 og 2 frit råde over vejarealet. Det samme gælder, når en grundejer ikke ønsker at overtage vejarealet for det fastsatte beløb. Af forarbejderne til den ændrede bestemmelse fremgår, jf. lovforslag nr. 166 af 13. januar 1993 til lov om ændring af lov om offentlige veje og lov om private fællesveje: Almindelige bemærkninger

18 Forslaget omfatter en ændringer af reglerne om afhændelse af arealer af nedlagte offentlige veje, således at vejbestyrelsen, når området er lokalplanlagt, stilles friere end hidtil. Bemærkninger til forslagets enkelte bestemmelser Til 1 Til nr. 2. Efter vejlovens 91, stk. 1 og 2, skal vejbestyrelsen tilbyde vejarealet til ejerne af de tilgrænsende ejendomme delt efter vejens midtlinie. Overtagelsesbeløbet fastsættes i mangel af enighed mellem parterne af taksationsmyndighederne. Når der ved lokalplan er taget stilling til den fremtidige anvendelse af et vejareal, vil det med henblik på gennemførelse af planlægningen ofte være mere hensigtsmæssigt, at vejbestyrelsen kan råde samlet over vejarealet frem for at dele det mellem ejerne af de tilgrænsende ejendomme. Der er heller ikke behov for at sælge arealet, hvis det efter lokalplanen skal anvendes til offentlige formål. Med de gældende regler vil det i disse tilfælde være nødvendigt at generhverve et tidligere vejareal ved ekspropriation, typisk til den pris, som grundejeren har betalt for arealet. Det besværliggør gennemførelsen af lokalplanen, uden at der opnås nogen fordel for nogen af parterne. Vejen er forudsat nedlagt ved lokalplan, når det i planen udtrykkeligt er anført, at vejen skal nedlægges, men også i tilfælde, hvor planen kun angiver, at vejen fremover skal anvendes til ikke vejmæssige formål, f.eks. bebyggelse, grønne områder m.v. Landsrettens begrundelse og resultat For så vidt angår Custom House ApS' principale påstand bemærkes, at Vejdirektoratets afgørelse af 6. juni 2013 ubestridt ikke var en materiel afgørelse, men en afvisning af Custom House ApS klageadgang. Vejdirektoratet har under sagens forberedelse opfordret Custom House ApS til at ændre den principale påstand til at angå Vejdirektoratets afgørelse og har over for Custom House ApS fastholdte formulering af den principale påstand herefter nedlagt påstand om frifindelse. Vejdirektoratet har i påstandsdokumentet og under hovedforhandlingen for landsretten påstået Custom House ApS principale påstand afvist. Custom House ApS har protesteret mod afvisningspåstanden.

19 Landsretten finder, at Vejdirektoratet ikke er afskåret fra at nedlægge påstand om afvisning som sket, idet Custom House ApS må anses for at have tilstrækkelig mulighed for at varetage sine interesser under denne sag, jf. retsplejelovens 363, stk. 1, nr. 2. Påstanden om afvisning tillades derfor fremsat. Landsretten tager afvisningspåstanden til følge, idet landsretten i den foreliggende situation, hvor Københavns Kommunes afgørelse af 22. januar 2013 af Custom House ApS blev påklaget til Vejdirektoratet, der afviste klagen uden materiel prøvelse, ikke finder at kunne pålægge Vejdirektoratet at anerkende, at kommunens afgørelse var ulovlig. Landsretten bemærker, at Custom House ApS ikke herved lider noget retstab, idet landsretten tager stilling til parternes øvrige påstande. Vejdirektoratet afviste ved afgørelsen af 6. juni 2013 den klage, som Custom House ApS havde indgivet til Vejdirektoratet, over, at Københavns Kommune havde nægtet Custom House ApS forkøbsret til arealet under den tidligere Toldkammerbygning efter den dagældende vejlovs 91, stk. 1, idet Vejdirektoratet ikke fandt Custom House ApS klageberettiget. Vejdirektoratet begrundede dette med, at Custom House ApS i vejlovgivningens forstand ikke var ejer af en ejendom, som grænser til det nedlagte vejareal, og at der ikke skete ændring i Custom House ApS fysiske eller juridiske vilkår for leje af arealet ved vejnedlæggelsen. Spørgsmålet er herefter for landsretten, om Vejdirektoratet skal frifindes for Custom House ApS subsidiære påstand, eller om sagen skal hjemvises til Vejdirektoratet til realitetsbehandling. Besvarelsen heraf afhænger af en vurdering af, om Custom House ApS som ejer af Toldkammerbygningen efter den dagældende vejlovs 91, stk. 1, må anses for at have en til vejen grænsende ejendom, eller om Custom House ApS i øvrigt må anses for at have en sådan væsentlig, individuel og direkte interesse i spørgsmålet om tilbudspligt, at Custom House ApS er klageberettiget. Ved vurderingen af om Toldkammerbygningen er en tilgrænsende ejendom, der omfattes af den nævnte 91, stk. 1, lægger landsretten vægt på, at bestemmelsen som anført under afsnittet om retsgrundlaget videreførte vejbestyrelseslovens 20, hvorefter det nedlagte vejareal (jordareal) skal tilbydes de tilgrænsende lodsejere. Betegnelsen lodsejere var i

20 overensstemmelse med det anførte i lov om bestyrelsen af vejvæsenet fra Efter en sædvanlig sproglig forståelse er en lodsejer en ejer af en jordlod. Det må tillige tillægges betydning, at 91, stk. 3, taler om grundejere. Landsretten finder på denne baggrund, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte Vejdirektoratets vurdering, hvorefter Custom House ApS ejerskab af Toldkammerbygningen ikke kan anses for omfattet af den dagældende vejlovs 91, stk. 1, der efter lovforarbejderne angår tilgrænsende grunde eller grundstykker. Denne afgrænsning af bestemmelsen ændres efter landsrettens opfattelse ikke af formuleringen i den dagældende vejlovs 108, stk. 1, hvorefter der på "ejendomme, herunder bygninger, langs en offentlig vej" kan anbringes nærmere angivne opsætninger til brug for færdselstavler m.v., idet angivelsen af "bygninger" i denne bestemmelse må anses for at have nær sammenhæng med bestemmelsens færdselsmæssige betydning. Det forhold, at Toldkammerbygningen efter tinglysningslovens 19 har eget ejendomsblad og i tinglysningsmæssig henseende behandles som en selvstændig fast ejendom fører ikke landsretten til en anden vurdering. Ved vurderingen af om Custom House ApS i øvrigt har en værnet interesse, således at Custom House ApS er klageberettiget efter den dagældende vejlovs 91, stk. 1, lægger landsretten vægt på sagens særegne forhold. Københavns Kommune har således som ejer og udlejer af det nedlagte vejareal der er arealet direkte under og afgrænset af soklen til Toldkammerbygningen i januar 2013 solgt arealet til tredjemand i modstrid med Custom House ApS påberåbte interesser. Landsretten finder herved, at det forhold, at Custom House ApS efter det oplyste er opsagt, at der er en verserende ankesag om opsigelsen, at vilkårene for Custom House ApS lejemål, der er tidsbegrænset til 2021, ikke efter de for landsretten foreliggende oplysninger ændres ved kommunens salg, at der efter lejeaftalen er hjemfaldspligt, ligesom kommunen kan kræve bygningen nedrevet ved lejeaftalens ophør, ikke udelukker, at Custom House ApS kan have en væsentlig, individuel og direkte interesse i sagen og dermed mulighed for at påklage kommunens afgørelse efter den dagældende vejlovs 4 til Vejdirektoratet. På denne baggrund finder landsretten, at Custom House ApS som ejer af Toldkammerbygningen har en væsentlig, individuel og direkte interesse i spørgsmålet om tilbudspligt primært begrundet i bygningens placering. Custom House ApS har derfor ret til at indbringe kommunens afgørelse for Vejdirektoratet til realitetsprøvelse af Custom House ApS påbe-

21 råbte ret efter den dagældende vejlovs 91, stk. 1. Efter parternes herefter samstemmende påstande hjemviser landsretten derfor sagen til Vejdirektoratet til realitetsbehandling. Efter sagens udfald skal Vejdirektoratet betale sagsomkostninger med kr. til dækning af Custom House ApS udgifter til advokat, eksl. moms, samt retsafgift på kr. Landsretten har lagt vægt på, at det har været nødvendigt for Custom House ApS at anlægge denne sag for at opnå en realitetsprøvelse i Vejdirektoratet. Det er endvidere tillagt betydning, at Custom House ApS ikke har fået medhold i sine anbringender om den tidligere vejlovs 91, stk. 1. T h i k e n d e s f o r r e t : Vejdirektoratet tilpligtes at realitetsbehandle Custom House ApS klage af 30. januar Vejdirektoratet skal inden 14 dage betale sagsomkostninger med kr. til Custom House ApS. Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens 8 a. (Sign.) Udskriftens rigtighed bekræftes. Østre Landsret, den

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 6. juni 2013 13/01731-17 x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 6. juni 2013 13/01731-17 x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 6. juni 2013 13/01731-17 x x x NEDLÆGGELSE AF VEJAREAL Vejdirektoratet har behandlet jeres klage af 30. januar 2013 på vegne af C. I har klaget over Kommunens afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 29. august 2016

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 29. august 2016 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 29. august 2016 Sag 218/2015 (2. afdeling) Custom House ApS (advokat Lotte Noer) mod Vejdirektoratet (advokat Jacob Schall Holberg) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

Klage over Aalborg Kommunes afgørelse af 22. december 2015 om vejadgang

Klage over Aalborg Kommunes afgørelse af 22. december 2015 om vejadgang Dato 5. april 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/00867-18 Side 1/6 Klage over Aalborg Kommunes afgørelse af 22. december 2015 om vejadgang Vejdirektoratet

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 4. juni / Ivan Skaaning Hansen

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 4. juni / Ivan Skaaning Hansen DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. juni 2013 13/01595-4 Ivan Skaaning Hansen ih5@vd.dk 7244 3112 Næstved Kommune, Center for trafik Center for trafik Farimagsvej 65 4700 Næstved Att. Per Carl

Læs mere

Afvisning af klage over nedlæggelse af del af kommunevejen Ågabsvej

Afvisning af klage over nedlæggelse af del af kommunevejen Ågabsvej Dato 9. december 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/15959-8 Side 1/5 Afvisning af klage over nedlæggelse af del af kommunevejen Ågabsvej I har i brev

Læs mere

Nedlæggelse af Markedspladsen som offentlig p-plads

Nedlæggelse af Markedspladsen som offentlig p-plads Dato 17. marts 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/11122-15 Side 1/5 Nedlæggelse af Markedspladsen som offentlig p-plads I e-mail af 30. juli 2015 har

Læs mere

kommunen tidligere i 2011 har afgjort spørgsmålet efter bestemmelsen i privatvejslovens 2 47

kommunen tidligere i 2011 har afgjort spørgsmålet efter bestemmelsen i privatvejslovens 2 47 Dato 17. juni 2014 Dokument 13/18712 Side Status for S og beskæring af hæk I e-mail af 23. september og 2. oktober 2013 har I klaget over Kommunens påbud af 6. september 2013 om at beskære jeres hæk langs

Læs mere

Afgørelse af klage over nedlæggelse af del af offentlig sti

Afgørelse af klage over nedlæggelse af del af offentlig sti Dato 12. april 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 17/04940-4 Side 1/5 Afgørelse af klage over nedlæggelse af del af offentlig sti Vejdirektoratet har behandlet

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 15. februar 2013 12/13320 AFVISNING AF KLAGE OG VEJLEDNING OM DOBBELTKOTELETBEN Vejdirektoratet har behandlet din forespørgsel af 15. november 2012. Du har henvendt

Læs mere

Du skriver blandt andet i din klage, at kommunen tilsyneladende ikke forstår betydningen af begrebet faktisk forvaltningsvirksomhed

Du skriver blandt andet i din klage, at kommunen tilsyneladende ikke forstår betydningen af begrebet faktisk forvaltningsvirksomhed Dato 3. december 2014 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon 7244 3119 Dokument 14/16476-11 Side 1/5 Tilladelse til at råde over en del af den private fællesvej Værftsvej Vejdirektoratet

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 13. september 2012 12/03537 OVERKØRSEL OG LUKNING AF VEJ Vejdirektoratet har behandlet klagen af 9. april 2012 fra klagerne over Kommunens afgørelser vedr. overkørsel

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 8. oktober 2012 12/04094 ISTANDSÆTTELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet din klage af 16. januar 2012 over Kommunens afgørelse af 23. december

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 9. november 2012 12/07419 VINTERVEDLIGEHOLDELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet en klage af 10. juli 2012 fra klager over Kommunens afgørelse

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S

Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S Ældre Sagen Nørregade 49 1165 København K Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S Energiklagenævnet

Læs mere

I mener, at Smutvej er en offentlig vej, og at det er Odense Kommunes ansvar at betale for vejbelysningen.

I mener, at Smutvej er en offentlig vej, og at det er Odense Kommunes ansvar at betale for vejbelysningen. Dato 26. maj 2015 Sagsbehandler Freshta Amiri Mail fam@vd.dk Telefon +45 7244 3038 Dokument 15/02771-15 Side 1/8 Udkast til afgørelse, partshøring I har som ejere af ejendommene Svenstrupvej 25, Smutvej

Læs mere

Vejledning til Vejloven

Vejledning til Vejloven Vejledning til Vejloven Klage til Vejdirektoratet December 2015 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon +45 7244 3333 vd@vd.dk vejdirektoratet.dk SE 60729018 EAN 5798000893450 Klage

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 9. april 2010 09/07866 EKSPROPRIATION TIL OFFENTLIG VEJ Vejdirektoratet har behandlet en klage fra advokaten på vegne af K og N C T over Kommunens afgørelse af

Læs mere

Afgørelse på klage over Odense Kommunes afgørelse om belysning på den private fællesvej Goldschmidtsvænget 3-21

Afgørelse på klage over Odense Kommunes afgørelse om belysning på den private fællesvej Goldschmidtsvænget 3-21 Dato 20. november 2014 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon 72 44 30 22 Dokument 14/13568-9 Side 1/5 Afgørelse på klage over Odense Kommunes afgørelse om belysning på den private fællesvej

Læs mere

Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej

Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej Dato 28. juli 2014 Dokument 13/21309 Side Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej Vejdirektoratet har behandlet jeres klage over Kommunens afgørelse af 2. oktober

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 Sag 23/2016 A (advokat Brian Pihl Pedersen) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Trine Schmidt Nielsson) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

Mosters Vænge udgør et net af mindre veje og betjener udelukkende sommerhusejendomme.

Mosters Vænge udgør et net af mindre veje og betjener udelukkende sommerhusejendomme. Dato 23. juni 2015 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon 7244 3113 Dokument 14/16114-21 Side 1/5 Afslag på yderligere påbud om beskæring I e-mail af 13. november 2014 har du klaget

Læs mere

OVERFLADEVAND, DER LØBER FRA PRIVAT FÆLLESVEJ TIL OFFENTLIG VEJ

OVERFLADEVAND, DER LØBER FRA PRIVAT FÆLLESVEJ TIL OFFENTLIG VEJ DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 28. november 2012 12/13596 OVERFLADEVAND, DER LØBER FRA PRIVAT FÆLLESVEJ TIL OFFENTLIG VEJ Kommunen har i mail af 21. november 2012 bedt Vejdirektoratet besvare

Læs mere

Dette skyldes, at vi mener, at du ikke er klageberettiget i forhold til kommunens beslutning om placeringen

Dette skyldes, at vi mener, at du ikke er klageberettiget i forhold til kommunens beslutning om placeringen Dato 30. november 2015 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 15/12960-13 Side 1/6 Klage over placering af lystmast på den private fællesvej Fælledfold, København Vejdirektoratet

Læs mere

Anmodning om genoptagelse - klage over placering af lystmast på den private fællesvej Georginevej, København

Anmodning om genoptagelse - klage over placering af lystmast på den private fællesvej Georginevej, København Dato 27. januar 2016 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 15/17417-18 Side 1/6 Anmodning om genoptagelse - klage over placering af lystmast på den private fællesvej

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2011 10/07895 NEDLÆGGELSE AF VEJAREAL Vejdirektoratet har behandlet din klage af 21. juni 2010 på vegne af klagerne, N vej 6, over Kommunens afgørelse

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 5. februar 2013 11/16848 EGENBETALING AF VEJBELYSNING I brev af 26. oktober 2011 har grundejerforeningen klaget over Kommunens afgørelse af 29. september 2011 om

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017 Sag 100/2016 (1. afdeling) Frode Sejr Hansen (advokat Jørgen Iversen, beskikket) mod Esbjerg Kommune (advokat Hans Peter Storvang) og Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

De i sagen omhandlede parter må antages at have handlet i tillid til, at klagefristen på 4 uger var passeret, da byggeriet blev påbegyndt.

De i sagen omhandlede parter må antages at have handlet i tillid til, at klagefristen på 4 uger var passeret, da byggeriet blev påbegyndt. NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10 juli 2001 J.nr.: 97-33/200-0562 JP Delafgørelse

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar / x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar / x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar 2014 13/14833-12 x x x AFGØRELSE I SAGEN OM NEDLÆGGELSE AF DELE AF VEJ Vejdirektoratet har behandlet Os klage af den 15. juli 2013 over, at kommunen

Læs mere

Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej - kommunens sagsnr G

Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej - kommunens sagsnr G Dato 9. december 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/14281-11 Side 1/7 Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej

Læs mere

2009 4-2. Statsforvaltningens afvisning af klage i byggesag. Ombudsmandens udtalelse. 19. januar 2009

2009 4-2. Statsforvaltningens afvisning af klage i byggesag. Ombudsmandens udtalelse. 19. januar 2009 2009 4-2 Statsforvaltningens afvisning af klage i byggesag To borgere klagede til et statsamt i en byggesag. Sagen overgik til en statsforvaltning som afviste at behandle klagen. Statsforvaltningen henviste

Læs mere

I ikke forstår, at kommunen kan forlange en dyrere fortovsbelægning end den eksisterende

I ikke forstår, at kommunen kan forlange en dyrere fortovsbelægning end den eksisterende Dato 10. juli 2014 Dokument 14/03689 Side ISTANDSÆTTELSE AF N GADE Vejdirektoratet har behandlet jeres klage af 12. marts 2014 over Kommunens afgørelse af 5. marts 2014 om istandsættelse af N gade fra

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016 Sag 64/2016 A og B (advokat Michael E. Hansen for begge) mod Boet efter C ved D og E (advokat Mogens Vinther) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

Hestkær Friskole & Børnehave over Energistyrelsen af 21. juli 2008 afvisning af ansøgning om at blive undtaget fra krav om regelmæssig energimærkning

Hestkær Friskole & Børnehave over Energistyrelsen af 21. juli 2008 afvisning af ansøgning om at blive undtaget fra krav om regelmæssig energimærkning (Energibesparelser i bygninger) Hestkær Friskole & Børnehave over Energistyrelsen af 21. juli 2008 afvisning af ansøgning om at blive undtaget fra krav om regelmæssig energimærkning Nævnsformand, dommer

Læs mere

Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet

Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet Da programmet blev fastlagt, håbede vi, at den nye lov var vedtaget inden dages indlæg. I stedet vil lovforslaget blive kommenteret specielt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 Sag 248/2015 A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afslag på fri proces i en sag om forældremyndighed mv. (advokat Henrik Ehlers)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni. Afgørelse i sagen om opførelse af butiksprojekt på Løversysselvej i Vejle Kommune

13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni. Afgørelse i sagen om opførelse af butiksprojekt på Løversysselvej i Vejle Kommune 1 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni Afgørelse i sagen om opførelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 345/2011 Foreningen "Watzerath Parken c/o Flemming Johnsen (advokat Lars Kjeldsen) mod Global Wind Power A/S, Global Wind Power Invest A/S og Global

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april / Søren Peter Kongsted

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april / Søren Peter Kongsted DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april 2013 12/05101-22 Søren Peter Kongsted spk@vd.dk 7244 3113 OMLÆGNING AF NY VEJADGANG I brev af 10. maj 2012 har du på vegne af ejeren af R vej 41, klaget

Læs mere

Vi kan vurdere, om kommunen i forbindelse med sin afgørelse har fulgt vejloven, forvaltningsloven 3 og almindelige forvaltningsretlige regler.

Vi kan vurdere, om kommunen i forbindelse med sin afgørelse har fulgt vejloven, forvaltningsloven 3 og almindelige forvaltningsretlige regler. Dato 26. oktober 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 17/10857-5 Side 1/5 Afgørelse af klage over nedklassificering af en strækning af Fælledvej Vejdirektoratet

Læs mere

Vejledning til vejloven

Vejledning til vejloven Vejledning til vejloven Beplantning, tankanlæg, betaling for parkering, vejskilte, hegn mod vej December 2015 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon +45 7244 3333 vd@vd.dk vejdirektoratet.dk

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

For de resterende klagere stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 12. maj 2015, dog med en ændret begrundelse.

For de resterende klagere stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 12. maj 2015, dog med en ændret begrundelse. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA En række lejere repræsenteret ved

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 113/2015 Dansk Ejendoms Analyse ved Tue Ulrich Hansen kærer afgørelse i sagen: Claus Wede (advokat Jakob Vinding) mod Søren Visnek (advokat

Læs mere

News & Updates Commercial Real Estate

News & Updates Commercial Real Estate 1 Tidsbegrænsede lejeaftaler 2 Fraflyttede lejeres krav på tilbagebetaling af depositum m.v. 1 Tidsbegrænsede lejeaftaler - i forlængelse af Østre Landsrets dom af 30. november 2011 i sag B-1079-11 refereret

Læs mere

Baggrund De private fællesveje E vej, J vej, del af R vej og del af Re vej ligger på ejendommen matr.nr U Kvarter.

Baggrund De private fællesveje E vej, J vej, del af R vej og del af Re vej ligger på ejendommen matr.nr U Kvarter. Dato 4. juli 2014 Dokument 14/03258 Side Afgørelse - Klage over indførelse af parkeringszone i området Re vej, E vej, J vej, R vej og T vej 44-66 Vejdirektoratet har behandlet din klage af 2. marts 2014,

Læs mere

Vi har senest modtaget jeres bemærkninger af 11. august 2014 til Kommunens udtalelse af 5. august 2014.

Vi har senest modtaget jeres bemærkninger af 11. august 2014 til Kommunens udtalelse af 5. august 2014. Dato 16. september 2014 Dokument 14/07355 Side Vejen Kommunes afslag på at nedlægge den private fællesvej Å vej 1-3 Vejdirektoratet har behandlet jeres klage af 21. maj 2014. Det fremgår af sagens oplysninger,

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 9. november 2012 12/07419 VINTERVEDLIGEHOLDELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet en klage af 10. juli 2012 fra klager over Kommunens afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 Sag 175/2017 IBM Danmark ApS (advokat Jess Thiersen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Vi skal derfor anmode kommunen om at genoptage sagen til fornyet behandling og træffe en ny lovlig afgørelse.

Vi skal derfor anmode kommunen om at genoptage sagen til fornyet behandling og træffe en ny lovlig afgørelse. Dato 2. december 2014 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon 7244 3119 Dokument 14/15740-7 Side 1/5 Godkendelse af udlæg af privat fællesvej, matr. nr. 1 c Snejbjerg By, Snejbjerg

Læs mere

Afgørelse klage over afvisning af partsstatus til nabos anlæg af vej og ny overkørselstilladelse

Afgørelse klage over afvisning af partsstatus til nabos anlæg af vej og ny overkørselstilladelse Dato 19. marts 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon 7244 3065 Dokument 14/17710-11 Side 1/6 Afgørelse klage over afvisning af partsstatus til nabos anlæg af vej og ny overkørselstilladelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

Advokaten mener, at hans klients partsrettigheder gentagne gange er blevet alvorligt overtrådt, og at afgørelsen derfor er ulovlig.

Advokaten mener, at hans klients partsrettigheder gentagne gange er blevet alvorligt overtrådt, og at afgørelsen derfor er ulovlig. Dato 6. oktober 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/13707-4 Side 1/6 Afgørelse af klage over tildeling af vejret mv. til Hybenrosevej Vejdirektoratet

Læs mere

Silkeborg Kommunes afgørelse af 20. april 2017 er ugyldig på grund af utilstrækkelig begrundelse for, at den private fællesvej skal nedlægges.

Silkeborg Kommunes afgørelse af 20. april 2017 er ugyldig på grund af utilstrækkelig begrundelse for, at den private fællesvej skal nedlægges. Dato 27. juni 2018 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 17/07567-33 Side 1/7 Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse af 20. april 2017 vedrørende nedlæggelse af den

Læs mere

Afgørelse af klage over tildeling af vejret til Hybenrosevej jeres j.nr

Afgørelse af klage over tildeling af vejret til Hybenrosevej jeres j.nr Dato 4. marts 2016 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/00108-5 Side 1/6 Afgørelse af klage over tildeling af vejret til Hybenrosevej jeres j.nr. 33-0111 Vejdirektoratet

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 13. juni 2013 12/12380-17 x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 13. juni 2013 12/12380-17 x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 13. juni 2013 12/12380-17 x x x FJERNELSE AF JORDVOLD I e-mails af 29. oktober og 5. november 2012 har du klaget over Kommunens afslag af 26. oktober 2012 på at

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 Sag 79/2014 A og B (advokat Peter Vilsøe) kærer afgørelse om nægtelse af genoptagelse i sagen: C (advokat Lars Langkjær) mod D (selv) I tidligere

Læs mere

Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a.

Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 Sag 182/2016 IWT LLC ApS (advokat Jens Rysgaard) mod Scharf GmbH (advokat Jakob Blicher Ravnsbo) I tidligere instanser er truffet beslutning af Skifteretten

Læs mere

Vi kan vurdere, om kommunen i forbindelse med sin afgørelse har fulgt vejloven, forvaltningsloven 3 og almindelige forvaltningsretlige regler.

Vi kan vurdere, om kommunen i forbindelse med sin afgørelse har fulgt vejloven, forvaltningsloven 3 og almindelige forvaltningsretlige regler. Dato 26. oktober 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 17/10696-8 Side 1/5 Afgørelse af klage over nedklassificering af Elkjærvej 6-16 Vejdirektoratet har

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om sommerhuse og campering m.v.

Bekendtgørelse af lov om sommerhuse og campering m.v. LBK nr 949 af 03/07/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. 029-00113 Senere ændringer til forskriften LOV nr 86 af 28/01/2014

Læs mere

RETTENS DOM (Tredje Afdeling) 17. oktober 1991 *

RETTENS DOM (Tredje Afdeling) 17. oktober 1991 * fremsætte en afvisningspåstand og langt mindre fritage Retten fra at påse, at vedtægtens frister er overholdt. 2. Den udtrykkelige afvisning af en ansøgning, der finder sted efter den stiltiende afvisning

Læs mere

Vi skal derfor bede Kommunen tage stilling til disse udlæg efter privatvejslovens 11, stk. 2 og 4.

Vi skal derfor bede Kommunen tage stilling til disse udlæg efter privatvejslovens 11, stk. 2 og 4. Dato 6. august 2014 Dokument 14/01667 Side Klage over sagsbehandling ved arealoverførsel - Den private fællesvej F vej Folketingets Ombudsmand har i brev af 28. maj 2014 til Vejdirektoratet bedt direktoratet

Læs mere

Klage over afslag på ansøgning om tilladelse til etablering af ny overkørsel til den private fællesvej Schnohrsvej, Rudkøbing

Klage over afslag på ansøgning om tilladelse til etablering af ny overkørsel til den private fællesvej Schnohrsvej, Rudkøbing Dato 7. december 2015 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 15/13523-10 Side 1/5 Klage over afslag på ansøgning om tilladelse til etablering af ny overkørsel til den

Læs mere

Rådgivers afledede interesse i skattesag ikke tilstrækkelig til partsstatus

Rådgivers afledede interesse i skattesag ikke tilstrækkelig til partsstatus Rådgivers afledede interesse i skattesag ikke tilstrækkelig til partsstatus Et revisionsfirma havde ydet rådgivning til en klient om et skattespørgsmål. På grundlag af revisionsfirmaets rådgivning gennemførte

Læs mere

Endelig afgørelse ang. klage over afslag på anmodning om optagelse af privat fællessti

Endelig afgørelse ang. klage over afslag på anmodning om optagelse af privat fællessti Dato 26. juni 2018 Sagsbehandler Julie Flagsø Mail juf@vd.dk Telefon +45 7244 3013 Dokument 18/03783-15 Side 1/5 Endelig afgørelse ang. klage over afslag på anmodning om optagelse af privat fællessti Vejdirektoratet

Læs mere

Afgørelse af klage over Helsingør Kommunes påbud om fjernelse af materiel på vejarealet på den private fællesvej Skellebækbakken

Afgørelse af klage over Helsingør Kommunes påbud om fjernelse af materiel på vejarealet på den private fællesvej Skellebækbakken Jens Oluf Brandorff Skellebækbakken 10 3140 Ålsgårde Dato 22. februar 2017 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon Dokument 16/12247-17 Side 1/5 Afgørelse af klage over Helsingør Kommunes

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 15. juni 2011 10/16469 Lovligheden af ændring af ordning om renholdelse og vintervedligeholdelse Vejdirektoratet har behandlet klage af 16. marts 2011 fra A over

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. marts 2014 Sag 16/2013 (1. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for A (advokat Lennart Fogh) mod City Parkeringsservice A/S (tidligere City Parkeringsservice

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011 Sag 142/2010 (1. afdeling) Lis Anderberg og Kaj Anderberg (advokat John Kahlke for begge) mod PH Byg ApS (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser

Læs mere

Med henvisning til 21 i bekendtgørelse nr. 581 af 22. juni 2000 (tilslutningsbekendtgørelsen)

Med henvisning til 21 i bekendtgørelse nr. 581 af 22. juni 2000 (tilslutningsbekendtgørelsen) AdvokatHuset Att. Erik Turley Slotsgade 48 3400 Hillerød Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Helsinge Kommunes afgørelse af 19. august 2004 vedrørende afslag på ansøgning om fritagelse

Læs mere

Københavns Kommune træffer den 14. august afgørelse om afslag på jeres ansøgning af 19. juni 2015.

Københavns Kommune træffer den 14. august afgørelse om afslag på jeres ansøgning af 19. juni 2015. Dato 25. februar 2016 Sagsbehandler Freshta Amiri Mail fam@vd.dk Telefon +45 7244 3038 Dokument 15/13242-14 Side 1/7 Vejdirektoratets afgørelse på jeres klage over Københavns Kommunes afslag på ansøgning

Læs mere

Vi skal derfor anmode kommunen om at trække sin afgørelse tilbage og genoptage sagen.

Vi skal derfor anmode kommunen om at trække sin afgørelse tilbage og genoptage sagen. Dato 19. maj 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/02249-43 Side 1/5 Afvist partsstatus vedr. vejomlægning Kommunens sagsnr.: 11/4902 I e-mail af 1. februar

Læs mere

Afgørelse af klage over ekspropriation til sti samt pålæg af offentlig sti på privat fællesvej klage fra ejerne af Rungsted Strandvej 100

Afgørelse af klage over ekspropriation til sti samt pålæg af offentlig sti på privat fællesvej klage fra ejerne af Rungsted Strandvej 100 Dato 11. maj 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/15971-26 Side 1/5 Afgørelse af klage over ekspropriation til sti samt pålæg af offentlig sti på privat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 3. december 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 3. december 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 3. december 2014 Sag 131/2014 Jumbo Stillads A/S (advokat Ole Bjørn Christensen) mod LogiCon Nordic A/S (advokat Jakob B. Ravnsbo) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 12. juli 2011 11/01539 STATUS FOR OFFENTLIG VEJ - INGEN AFGØRELSE En kommunes oplysning om en vejs status som offentlig var ikke en forvaltningsretlig afgørelse,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. august 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. august 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. august 2019 Sag 219/2018 A (advokat Rasmus Mangor Andersen) mod B (advokat Anders Rynkebjerg) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Skifteretten på Frederiksberg

Læs mere

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse af 31. oktober 2014 om istandsættelse af privat fællesvej på landet

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse af 31. oktober 2014 om istandsættelse af privat fællesvej på landet Dato 20. januar 2015 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon 72 44 30 22 Dokument 14/15686-23 Side 1/6 Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse af 31. oktober 2014 om istandsættelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 124/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør

Læs mere

Afgørelse af klage over udgiftsfordeling til istandsættelse af Boulevarden - kommunens j.nr. 20140930358

Afgørelse af klage over udgiftsfordeling til istandsættelse af Boulevarden - kommunens j.nr. 20140930358 Dato 20. november 2014 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon 7244 3065 Dokument 14/13405-6 Side 1/6 Afgørelse af klage over udgiftsfordeling til istandsættelse af Boulevarden - kommunens

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015 Sag 232/2014 Jan Laugesen (selv) mod Københavns Kommune Center for Parkering (advokat Anders Valentiner-Branth) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 6. december 2012 12/08337 PÅBUD OM AT FLYTTE HESTEHEGN OG FJERNE JORDVOLD Vejdirektoratet har behandlet din klage af 29. juli 2012. Du har på vegne af klagerne,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011 Sag 3/2010 (1. afdeling) Jørgen Nørgaard (advokat Janus Fürst) mod Alm. Brand Ejendom II A/S (advokat Carl Henrik Petersen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere