Debatoplæg til dialogmøde om kreative erhverv design

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Debatoplæg til dialogmøde om kreative erhverv design"

Transkript

1 Erhvervs- og Vækstministeriet Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Kulturministeriet 19. marts 2012 Debatoplæg til dialogmøde om kreative erhverv design De kreative erhverv har de senere år været i betydelig international vækst og står i dag for en større andel af den globale økonomi end tidligere. Den øgede globale velstand og udviklingen af nye informations- og kommunikationsteknologier har været centrale drivkræfter for væksten på erhvervsområdet. Danmark har et godt udgangspunkt for at få del i den globale vækst inden for de kreative erhverv. 1 Vi har erhvervsmæssige styrkepositioner inden for mode og møbler samt stærke og internationalt anerkendte kompetencer inden for design og arkitektur baseret på bl.a. brugerforståelse, materialekendskab, funktionalitet og æstetik. Også på andre felter er vi godt med. Dansk film har i en årrække nydt betydelig anerkendelse i udlandet, og på det seneste har vi haft en række internationale succeser inden for tv og computerspil, der er hastigt voksende markeder internationalt. Desuden vinder kreative kompetencer og metoder indpas i flere og flere danske virksomheder i udviklingen af produkter og løsninger. Danmark er ligeledes højt placeret i div. internationale sammenligninger af landes styrker inden for design og kreativitet, og vi fremhæves jævnligt i internationale livsstilsmagasiner for bl.a. vores design og arkitektur. 2 Det kan give os en fordel i den stigende internationale konkurrence om at tiltrække investeringer og talenter på det kreative område. Danmarks styrker og potentialer på det kreative erhvervsområde De kreative erhvervs styrker og potentialer kan på en række områder nærmere beskrives med udgangspunkt i nøgletal for f.eks. omsætning, eksport og produktivitet. På andre områder kan de ikke aflæses i virksomhedsstatistikken - her er det snarere enkelte virksomheder eller miljøer i en branche, der klarer sig godt frem for hele branchen. Af tabel 1 fremgår en række nøgletal for de kreative erhverv i Danmark. Der er ca ansatte (årsværk) svarende til 6 pct. af de privatansatte og en årlig værditilvækst på 49,1 mia. kr. i de kreative erhverv. Virksomhederne i de kreative erhverv udgør 6 pct. af det samlede antal virksomheder og står for lidt over 7 pct. af den samlede danske eksport.

2 2/13 Tabel 1. Nøgletal for kreative erhverv og alle private virksomheder, 2009 Antal virksomheder Antal årsværk Omsætning (mia. kr.) Eksport (mia. kr.) Værditilvækst (mia. kr.) Produktivitet (tusinde kr./fuldtidsbesk.) Arkitektur ,2 0,3 3,3 608,6 Bøger og presse ,0 1,9 12,2 547,2 Design ,0 1,0 1,3 603,1 Film og video ,8 0,4 1,3 770,2 Indholdsproduktion og computere ,5 7,7 6,5 672,1 Kunst og kunsthåndværk ,4 0,6 Mode ,3 22,6 9,8 660,0 Musik ,2 0,3 0,7 Møbler og interiør ,4 10,4 5,9 520,5 Radio og TV ,2 4,5 3,1 647,3 Reklame ,9 1,3 5,0 584,6 Kreative erhverv i alt ,9 50,5 49,1 599,8 Kreative erhvervs andel af virksomheder i alt (pct.) Øvrige erhverv ,5 633,1 691,1 656,2 Virksomheder i alt ,4 683,5 740,3 652,1 Anm.: I visse kreative brancher er der udelukkende én ejer beskæftiget i virksomheden. Ejere indgår som regel ikke i opgørelsen af antal fuldtidsbeskæftigede (årsværk). Opgjort på novemberbeskæftigelse inkl. ejere er der godt beskæftigede i de kreative brancher (uanset arbejdstidens varighed). Arbejdsproduktiviteten opgjort som værditilvækst pr. fuldtidsbeskæftigede bliver lavere, hvis novemberbeskæftigelse anvendes i stedet for fuldtidsbeskæftigede (i de kreative erhverv i alt: 480,1 tusinde kr./novbesk). Opgørelsen af værditilvækst og arbejdsproduktivitet dækker en mindre population af virksomheder end de øvrige indikatorer. Det skyldes, at regnskabsstatistikken, som værditilvæksten stammer fra, ikke dækker alle erhverv. Derfor kan produktiviteten for musik og kunst og kunsthåndværk ikke beregnes. Eksporten er opgjort på grundlag af momsstatistikken og indeholder både varer og tjenester. Kilde: Egne beregninger på baggrund af data fra Danmarks Statistik Mode og møbler er danske styrkepositioner Betragtes nøgletallene for udvalgte kreative erhverv, fremgår det, at især dansk mode har klaret sig godt. Mode har den største omsætning blandt de kreative erhverv og har fra et relativt højt niveau formået at øge sin omsætning fra ca. 35 mia. kr. til ca. 45 mia. kr. i perioden , jf. figur 1.

3 3/13 Figur 1. Udviklingen i omsætning i udvalgte kreative erhverv i Danmark, Mia. kr Arkitektur Design Bøger og presse Reklame Mode Møbler og interiør Anm.: Danmarks Statistiks branchenomenklatur er ændret i hhv og Det betyder, at det ikke er muligt at danne tidsserier for alle kreative erhverv. Kilde: Egne beregninger på baggrund af data fra Danmarks Statistik Betragtes udviklingen i omsætningen hos udvalgte kreative erhverv i forhold til alle virksomheder i Danmark, ses det, at arkitektur og design har klaret sig godt. Disse brancher fylder dog betydeligt mindre i dansk økonomi end f.eks. mode og møbler, jf. figur 2. Det fremgår også, at de kreative erhverv har oplevet betydelige omsætningsfald som følge af den internationale krise, og at faldet på nogle områder har været større end i det øvrige erhvervsliv. Figur 2. Udviklingen i omsætning i udvalgte kreative erhverv, (indekseret) Indeks 2001= Arkitektur Design Bøger og presse Reklame Mode Møbler og interiør Kreative erhverv i alt Alle virksomheder Anm.: Danmarks Statistiks branchenomenklatur er ændret i hhv og Det betyder, at det ikke er muligt at danne tidsserier for alle de kreative erhverv. Kilde: Egne beregninger på baggrund af data fra Danmarks Statistik Mode er et stort eksporterhverv, der henter op mod halvdelen af sin omsætning på eksportmarkederne, jf. figur 3. Her er møbel- og interiørbranchen også godt repræsenteret, ligesom også design er med. Store hjemmemarkedsorienterede brancher

4 4/13 som reklame, bøger og presse trækker i sagens natur en mindre andel af sin omsætning på eksportmarkederne. Det samme gælder arkitektvirksomhederne, der fortsat henter ca. 95 pct. af sin omsætning i Danmark. Figur 3. Eksportens andel af den samlede omsætning, Pct Arkitektur Design Bøger og presse Reklame Mode Møbler og interiør Kreative erhverv i alt Alle virksomheder Anm.: Danmarks Statistiks branchenomenklatur er ændret i hhv og Det betyder, at det ikke er muligt at danne tidsserier for alle kreative erhverv. Kilde: Egne beregninger på baggrund af data fra Danmarks Statistik Når eksporttallene for udvalgte varegrupper betragtes, fremgår det, at mode og møbler er varegrupper, der udgør en klar, dansk styrkeposition. Danmark er således den mest specialiserede eksportør af pelsartikler i verden, ligesom vi er specialiserede inden for eksport af beklædningsartikler og møbler, jf. figur 4. Figur 4. Eksportspecialisering for udvalgte varegrupper, Møbler (1,96 pct) Tæpper og gulvtæpper (0,18 pct) Beklædningsartikler, undt. pels og tekstil (3,35 pct) Pelsartikler (1,38 pct) 300+ Strik og trikotage (0,68 pct) Keramik og porcelænsartikler (0,11 pct) Fodtøj (0,68 pct) Lamper og lysudstyr (0,32 pct) Musikinstrumenter (0,02 pct) Smykker (0,58 pct) Tv-apparater m.m. (1,04 pct) Håndtasker og baggage m.m. (0,11 pct) Ure og armbåndsure (0,05 pct) Kilde: Egne beregninger på baggrund af data fra FN Comtrade samt UN Statistics Division korrespondencetabeller.

5 5/13 Flere kreative erhverv har en produktivitetsudfordring En del af forklaringen på, at mode klarer sig godt, kan findes i produktivitetstallene, jf. figur 5. Produktiviteten i dansk mode ligger således over gennemsnittet for det øvrige danske erhvervsliv. Tallene viser samtidig, at flere kreative brancher har en produktivitet under gennemsnittet for det øvrige erhvervsliv. Figur 5. Udviklingen i produktiviteten i udvalgte kreative erhverv, Tusinde kr./ fuldtidsbesk Arkitektur Design Bøger og presse Reklame Mode Møbler og interiør Kreative erhverv i alt Alle virksomheder Anm.: (Arbejds)produktiviteten er opgjort som værditilvækst pr. fuldtidsbeskæftigede. Danmarks Statistiks branchenomenklatur er ændret i hhv og Det betyder, at det ikke er muligt at danne tidsserier for alle kreative erhverv. I visse kreative brancher er der udelukkende en ejer beskæftiget i virksomheden. Ejerne indgår ikke i opgørelsen af antal årsværk. Arbejdsproduktiviteten er derfor overvurderet i disse brancher. Kilde: Egne beregninger på baggrund af data fra Danmarks Statistik For så vidt angår de mere hjemmemarkedsorienterede erhverv som reklame, bøger og presse, skyldes forklaringen på produktivitetsudfordringen formentlig manglende konkurrence. Også design og arkitektur har et produktivitetsefterslæb i forhold til gennemsnittet af det øvrige erhvervsliv, selvom disse virksomheder, ikke mindst arkitektvirksomhederne, har mange højtuddannede. For møbelindustriens vedkommende skyldes det formentlig i højere grad medarbejdersammensætningen med en relativ høj andel af personer med kort uddannelse. De kreative erhverv er præget af mange små virksomheder En del af produktivitetsudfordringen for de kreative erhverv kan også forklares ved virksomhedssammensætningen, idet der er relativt mange små virksomheder i nogle af de kreative erhverv og generelt få store virksomheder, der kan fungere som vækstlokomotiver. Der er dog betydelige forskelle mellem de kreative erhverv, hvor eksempelvis møbler og interiør har relativt få små og dermed relativt flere store virksomheder i forhold til det samlede erhvervsliv. Omvendt for design, hvor der er mange enkeltmandsvirksomheder, men ingen helt store virksomheder, jf. figur 6.

6 6/13 Figur 6. Virksomheder i de kreative erhverv fordelt på virksomhedsstørrelser, 2009 Arkitektur Bøger og presse Design Mode Møbler og interiør Reklame Kreative erhverv i alt Alle virksomheder 0% 20% 40% 60% 80% 100% fultidsbeskæftigede Anm.: Statistikken indeholder kun virksomheder, som har erhvervsmæssig aktivitet over en vis størrelse (min. 0,5 årsværk og/eller beregnet indtjening af en vis størrelse). I en del mindre virksomheder er der udelukkende én ejer beskæftiget i virksomheden, og da ejere som regel ikke indgår ikke i opgørelsen af antal fuldtidsbeskæftigede (årsværk), er der virksomheder med 0 fuldtidsbeskæftigede i figuren. Kilde: Egne beregninger på baggrund af data fra Danmarks Statistik Det kan bemærkes, at det ikke nødvendigvis er problematisk, at der er et vækstlag af mange små virksomheder, eller at kreative iværksættere driver en mindre virksomhed ved siden af andet arbejde el. lign. Men for at skabe vækst og nye arbejdspladser i større målestok er der behov for, at flere virksomheder kommer ind i solide vækstforløb, således at de kan gøre sig gældende internationalt. Her er en udfordring for dele af de kreative brancher. Den nuværende indsats for styrket vækst i de kreative erhverv Der har gennem de seneste år været et stigende fokus på vækstmulighederne i de kreative erhverv i den statslige indsats for vækst og erhvervsudvikling. Dette er både sket i form af en række generelle indsatser, f.eks. inden for uddannelsesområdet med akkrediteringen af designskolerne, initiativer til beskyttelse af immaterielle rettigheder mv., og via mere specifikke indsatser, der støtter op om de forskellige brancher og aktører i de kreative erhverv. Af specifikke indsatser kan f.eks. nævnes institutioner og programmer som Center for Kultur og Oplevelsesøkonomi, oplevelseszonerne inden for mad, mode, musik og computerspil, Det Danske Filminstitut, Dansk Design Center, Dansk Arkitektur Center, Danish Crafts, Eksportrådets BornCreative-program, Kulturstyrelsens deltagelse i biennaler, bogmesser o.l. samt Invest in Denmark. 4 For at styrke den danske markedsføringsindsats er der under Fonden til Markedsføring af Danmark afsat midler til etablering af et konsortium for design og arkitektur, hvor virksomheder, uddannelsesinstitutioner og organisationer går sammen om at skabe en innovativ rammefortælling og gennemføre diverse markedsføringsaktiviteter, der præsenterer nutidig dansk design, mode og arkitektur. Herudover har INDEX: bl.a.

7 7/13 gennem uddelingen af verdens største designpris været med til at markedsføre Danmark som førende designsamfund. Det bemærkes, at en del af tiltagene er opstået ud fra andre hensyn end alene vækstskabelse. Film, musik og bøger er alle eksempler på områder, som støttes ud fra kulturpolitiske hensyn, men som samtidig kan have betydelige kommercielle potentialer, når der anlægges en vækstorienteret tilgang. De kreative erhverv er globale væksterhverv Ifølge FN s handels- og udviklingsorganisation UNCTADs seneste tal på området blev den globale eksport af kreative varer og services mere end fordoblet i perioden svarende til en gennemsnitligt årlig stigning på 14,2 pct. Eksporten af kreative services steg i perioden relativt mere end eksporten af kreative varer, jf. tabel 2. Tabel 2. Global eksport, kreative varer og services, , mia. $ 2002, pct. af global eksport 2008, mia. $ 2008, pct. af global eksport Pct.-vis ændring/år Kreative varer og 267,2-592,1-14,2 services, total - Kreative varer 204,9 3,5 407,0 2,7 12,1 - Kreative services 62,2 3,8 185,1 4,8 19,9 Kilde: Creative Economy Report 2010, UNCTAD De største markeder for kreative varer findes i Europa og USA. De udviklede økonomier Europa, USA, Japan og Canada stod tilsammen for mere end 75 pct. af verdens samlede import af kreative varer i Den største vækst i importen skal findes i andre regioner, hvor især Asien skiller sig ud med en årlig vækst i importen på 15,5 pct. i perioden Også i Sydamerika og Afrika er importen af kreative varer steget markant, dog fra et noget lavere niveau, jf. tabel 3. Tabel 3. Største importmarkeder, kreative varer, Udviklede økonomier 2002, mia. $ 2008, mia. $ Pct.-vis ændring/år - Europa 93,5 184,4 12,0 - USA 68,6 90,0 4,6 - Japan 12,1 18,5 7,3 - Canada 8,2 14,7 10,2 Andre regioner - Asien, ekskl. Japan 31,4 74,4 15,5 - Sydamerika 6,1 16,0 17,4 - Afrika 1,6 5,7 23,6 Kilde: Creative Economy Report 2010, UNCTAD Også EU fremhæver de kreative erhvervs potentiale. Mens beskæftigelsen voksede med gennemsnitligt 1 pct. om året i den europæiske økonomi som helhed i perioden , voksede den med 3,5 pct. i de kreative erhverv. 6 Desuden er antallet af personer beskæftiget i kreative jobfunktioner i EU steget med ca. 3 pct. årligt i perioden Antallet af kreative jobfunktioner stiger ikke kun i de kreative erhverv, men også i det øvrige erhvervsliv.

8 8/13 Det skal bemærkes, at der ikke foreligger tal for den internationale udvikling i de kreative erhverv efter 2008, hvor der har været lavvækst i flere regioner. Som det fremgår af de danske eksporttal for f.eks. mode og møbler, tyder det dog på, at også de kreative erhverv har været relativt hårdt ramt af det internationale økonomiske tilbageslag. Drivkræfterne bag væksten i de kreative erhverv Det er dog vurderingen, at der uanset det økonomiske tilbageslag vil være en betydelig vækst i de kreative erhverv de kommende år. I internationale undersøgelser peges særligt på den øgede globale velstand og udviklingen af nye informations- og kommunikationsteknologier som centrale drivkræfter herfor. Stadig flere forbrugere verden over anvender en større del af deres indkomst på varer og services, der tilbyder en merværdi, som ud over funktion og kvalitet også er kendetegnet ved en særlig oplevelse, historie eller identitet. Denne tendens vurderes at fortsætte, ikke mindst i de nye vækstlande. 7 Samtidig har udviklingen inden for informations- og kommunikationsteknologier (IKT) skabt en helt ny kreativ branche, der producerer indhold til forskellige medieplatforme distribueret via digitale kanaler. Ifølge UNCTAD er netop indholdsproduktion den hurtigst voksende af de kreative brancher. 8 Udviklingen inden for IKT har også skabt nye forretningsmodeller bredt i de kreative erhverv, f.eks. inden for musikbranchen, film- og tv-branchen og forlagsbranchen, hvor e-bogen, tablet-pc ere og smartphones samt en række webbaserede film-, video- og musiktjenester er kommet på markedet i de seneste år. Fælles for disse produkter er, at de udvikles og spredes med stor hastighed, hvilket har skabt et dynamisk marked med stort vækstpotentiale. 9 Vækstpotentialet i de kreative erhverv skal også ses i lyset af, at der er stigende efterspørgsel på kreative kompetencer og metoder i det brede erhvervsliv. Mange virksomheder anvender design- og brugerdreven innovation som led i udviklingen og differentieringen af deres produkter og løsninger. Innovationsmetoderne kan især bruges til at videreudvikle eksisterende teknologier, produkter og løsninger, tilpasse dem brugeren og tænke dem ind i nye sammenhænge. 10 Det gælder også i den offentlige sektor, hvor kreative innovationsmetoder kan anvendes til at skabe udvikling og løse nogle af de samfundsudfordringer, som mange lande står over for. Eksempler fra bl.a. Storbritannien og Danmark har vist, hvordan design- og brugerdreven innovation kan bruges til at forbedre offentlige services inden for sundheds- og velfærdsområdet. 11 Det stigende fokus på kreativitet og design blandt virksomheder har også skabt en tendens til, at flere globale virksomheder lokaliserer deres design- og udviklingsafdelinger i miljøer med stærke kreative kompetencer, såkaldte design hubs. Det har ført til en stigende international konkurrence mellem lande og regioner om at tiltrække sådanne afdelinger i den globale kamp om udenlandske investeringer og talenter. USA, Canada og flere lande i Europa og Asien markedsfører sig som design hubs eller lancerer særlige initiativer og investeringer inden for forskning, innovation

9 9/13 og uddannelse med henblik på at tiltrække investeringer og skabe grobund for kreative iværksættere. 12 Styrket vækst gennem kreativitet og design Som beskrevet ovenfor spænder virksomhederne i de kreative erhverv i Danmark bredt med hensyn til omsætning, eksportorientering, størrelse mv. Udfordringerne for de enkelte brancher og virksomheder vil derfor også variere. Der er dog også en række fælles udfordringer for de kreative erhverv, der i nogen grad adskiller sig fra det øvrige erhvervslivs. Analyser fra bl.a. Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi (CKO) peger på, at virksomhederne inden for de kreative erhverv både udgøres af virksomheder, der er vækst- og forretningsorienterede, og virksomheder, hvor den primære drivkraft er kunstnerisk med mindre fokus på forretning og vækst. Her peges også på, at en del brancher inden for erhvervsområdet har udfordringer med at beskytte sine ophavsrettigheder, ligesom forretningsmodellerne for flere brancher er i hastig forandring, hvilket gør det svært at tiltrække kapital til vækst. Andre udfordringer er f.eks. virksomhedernes størrelse, der kan gøre det svært at begå sig internationalt, og manglende professionalisering i form af f.eks. professionelle bestyrelser. Der kan peges på tre centrale udfordringer for erhvervsområdet: Hvordan skabes flere kreative vækstvirksomheder? Hvordan styrkes innovationen i det øvrige erhvervsliv gennem brug af kreative kompetencer? Hvordan tiltrækkes og fastholdes flere udenlandske virksomheder og kreative talenter? Flere kreative vækstvirksomheder En central udfordring for at realisere vækstpotentialet inden for de kreative erhverv er, at relativt få virksomheder kommer i solide og længerevarende vækstforløb og derigennem opbygger kapacitet til at konkurrere internationalt. Analyser fra bl.a. CKO peger på en række årsager hertil. Strategi- og forretningsudvikling Analyserne peger på, at de kreative erhverv i særlig grad er kendetegnet ved udfordringer inden for strategi og forretningsudvikling, og at disse udfordringer ikke kun er gældende, mens virksomhederne er nye, men er blivende gennem mange af de kreative virksomheders levetid. Årsagen til dette kan muligvis være, at virksomheder inden for de kreative erhverv opererer under meget dynamiske vilkår pga. nye trends, ny teknologi mv., og at forbrugerne af de kreative produkter og ydelser stiller krav om konstant fornyelse. 13 Desuden begynder mange som selvstændige inden for området uden den nødvendige viden om f.eks. strategi, salg og markedsføring. Det er derfor en udfordring at styrke de forretningsmæssige kompetencer bredt i de kreative erhverv. Det gælder for kreative iværksættere, for kreative virksomheder og de studerende på de kreative uddannelser. Finansiering af vækst og udvikling Mange danske virksomheder bredt i erhvervslivet har udfordringer med at få adgang til finansiering af vækst og udvikling, men flere analyser viser, at udfordringen kan være

10 10/13 større i de kreative erhverv. Det skyldes, at det kan være vanskeligt for banker og andre investorer at værdisætte de immaterielle kreative produkter - også selvom de kreative virksomheder kan præsentere en forretningsplan og en sund forretning gennem en årrække. Behovet for kapital kan være særligt relevant for kreative virksomheder, der har en lang proces fra udgifter afholdes, til indtægterne realiseres. Det gælder f.eks. for virksomheder inden for computerspil og film, men også for virksomheder inden for modebranchen, der har store udlæg til design og produktion, før produkterne afsættes 3-6 måneder efter. I en nyere redegørelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet og Kulturministeriet om computerspilbranchens adgang til risikovillig kapital vurderes det, at branchen skal blive mere investeringsmoden, bl.a. gennem etablering af kritisk masse i branchen, lyst til vækst, imødekommelse af investorkrav og udvikling af forretningsmodeller. 14 Disse forhold kan muligvis være gældende for andre dele af de kreative erhverv, der ligesom computerspilbranchen er kendetegnet ved små virksomheder og en betydelig uforudsigelighed i forbrugernes efterspørgsel. Nye forretningsmodeller og immaterielle rettigheder De kreative erhverv er som beskrevet ovenfor ofte i markeder, der konstant forandrer sig. Og bl.a. den hastige teknologiske udvikling bidrager yderligere til, at det kan være en udfordring for mange kreative virksomheder at etablere forretningsmodeller, der sikrer en relativ stabil og forudsigelig forretning. Denne risikoprofil kan også gøre det vanskeligt at tiltrække investorer. Dertil kommer, at den teknologiske udvikling og stigende internationale konkurrence har ændret produktions-, distributions- og salgsvilkårene for mange kreative produkter og løsninger, bl.a. inden for musik, film og computerspil. F.eks. er det blevet vanskeligere at undgå kopiering og beskytte immaterielle rettigheder og derfor vigtigt tidligt i produktudviklingen at beskytte og håndhæve disse. Den digitale teknologi åbner dog også muligheder for, at selv mindre virksomheder kan gøre sig gældende internationalt. Global distribution er ikke længere nødvendigvis forbundet med væsentlige omkostninger, hvilket bl.a. betyder, at de kreative virksomheder kan målrette produkter og services til meget snævre forbrugersegmenter, og at det i mindre grad er logistikken og i højere grad international forankring og markedsføring af de kreative produkter, der bliver afgørende for succes. Diskussionsspørgsmål: Hvordan realiseres potentialet i de kreative vækstlag og mange mindre virksomheder, og hvordan kan der skabes endnu flere kreative vækstvirksomheder, der kan konkurrere internationalt? Styrket innovation gennem brug af kreative kompetencer i det øvrige erhvervsliv Der har gennem de senere år været et betydeligt fokus på de kreative erhvervs, herunder designs, betydning for vækst og udvikling i det brede erhvervsliv. F.eks. kan særlige metoder inden for designdreven innovation bruges til på nye måder at inddrage og involvere brugerne i innovationsprocessen, sådan at det færdige produkt mere præcist

11 11/13 rammer brugerens behov. Designdreven innovation og kreative kompetencer i mere bred forstand kan også bidrage til at udvikle nye anvendelsesmuligheder for allerede eksisterende produkter, herunder nye services. Kreative kompetencer kan ligeledes bidrage til at differentiere produkter og tjenester fra konkurrenterne på markedet, f.eks. ved at produktet giver brugeren en særlig oplevelse, der går ud over produktets umiddelbare funktion, hvorved produktet kan opnå en højere pris. Kreative kompetencer har vist sig også at kunne bruges inden for organisations- og ledelsesudvikling, ligesom markedsføring og PR bruger kreative kompetencer til at skabe særlige oplevelser for målgrupperne. Der foreligger ikke statistik for antallet af danske virksomheder, der anvender kreative kompetencer til innovation, ligesom der ikke foreligger undersøgelser, der præcist viser, hvilken økonomisk værdi designdreven innovation og kreative kompetencer har for virksomhederne. En række undersøgelser indikerer dog, at der er en sammenhæng mellem virksomhedernes brug af kreative kompetencer og deres innovation og produktivitet, samt at en stor del af dansk erhvervsliv anvender design og oplevelser som del af deres forretningsudvikling. 15 En styrket synergi mellem erhvervslivet og de kreative virksomheder har ikke kun potentiale til at styrke innovationen i dansk erhvervsliv, men udgør også et stort markedspotentiale for de kreative virksomheder, der formår at levere værdiskabende ydelser til det øvrige erhvervsliv. Det kræver dog bl.a., at de kreative virksomheder forstår virksomhedernes behov og kan synliggøre gevinsten ved anvendelsen af kreative kompetencer. Diskussionsspørgsmål: Hvordan kan kreative kompetencer i endnu højere grad bidrage til innovation og værdiskabelse i det øvrige erhvervsliv? Tiltrækning og fastholdelse af udenlandske virksomheder og kreative talenter Den øgede globale efterspørgsel på kreative produkter udgør ikke kun et eksportpotentiale for danske virksomheder. Det er samtidig en mulighed for at tiltrække udenlandske talenter og virksomheder, der søger mod stærke kreative miljøer, hvor de f.eks. kan finde uddannelse og forskning i verdensklasse, medarbejdere med særlige kompetencer eller stærke samarbejdspartnere blandt andre virksomheder. Tiltrækning af talent og investeringer til Danmark kan således have positiv betydning for vækst og beskæftigelse i de kreative erhverv og tilstødende brancher. Stærke udenlandske kompetencer kan herudover tilføre viden til danske virksomheder, uddannelser og forskningsinstitutioner og bidrage til væksten. Bl.a. på baggrund af en stærk tradition inden for design og arkitektur har Danmark gode forudsætninger for at tiltrække talent og investeringer på området. Senest har bl.a. større kinesiske virksomheder vist interesse for at placere investeringer i Danmark pga. vores særlige kompetencer inden for design. Danmark og København er dog i direkte

12 12/13 konkurrence med byer som Stockholm, Berlin og Amsterdam, når de udenlandske virksomheder søger et sted at placere deres europæiske udviklingsaktiviteter. Diskussionsspørgsmål: Hvordan kan Danmark positionere sig i den internationale konkurrence om at tiltrække talent og investeringer på det kreative område?

13 13/13 1 se bilag A for en nærmere definition og afgrænsning af de kreative erhverv i Danmark. 2 Global Creativity Index 2011; Global Design Watch Magasinerne Monocle og Wallpaper har flere gange de seneste år fremhævet Danmark og København. 3 Eksportspecialiseringerne beregnes som en varegruppes andel af den samlede danske vareeksport sat i forhold til varegruppens andel af den samlede vareeksport inden for landene i OECD+BRIKS. En værdi over 100 betegner en eksportstyrke. F.eks. betyder en værdi på 200, at varegruppens andel af dansk eksport er to gange større end samme varegruppes andel af den samlede eksport i OECD+BRIKS. Procenterne angiver størrelsen af branchernes eksport i forhold til den samlede danske vareeksport, der havde en værdi på ca. 550 mia. kr. i Se bilag B for en liste med initiativer rettet mod eller med relevans for det kreative erhvervsområde. 5 Data fra UNCTAD er ikke sammenlignelige med data fra Danmark, da UNCTAD anvender en anden afgrænsning af de kreative erhverv. UNCTAD afgrænser kreative varer og services til følgende grupper: Heritage (art crafts goods, other personal, cultural and recreational services), arts (visual arts goods, performing arts goods), media (publishing goods, audiovisual goods, audiovisual and related services) og functional creations (design goods, new media goods, advertising and related services, architecture and related services, research and development services, personal, cultural and recreational services). 6 European Competitiveness Report 2010, European Commission. Se også Unlocking the potential of cultural and creative industries, 2010, European Commission; Europe 2020 Flagship Initiative - Innovation Union, 2010, European Commission. Også EU afgrænser de kreative erhverv på lidt anden vis end UNCTAD og Danmark. EU s afgrænsning: Publishing activities, Programming and broadcasting activities, computer programming, consultancy and related activities, architectural and engineering activities and related technical consultancy, advertising, specialised design activities, photographic activities, translation and interpretation activities, creative, arts and entertainment activities. 7 Analyse af dansk handel og investeringer med BRIK, 2012, Udenrigsministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet og Uddannelsesministeriet; Understanding China s Growing Love for Luxury, 2011, Mckinsey&Company. 8 Creative Economy Report, 2010, UNCTAD. 9 Global entertainment and media outlook: : Digital forecast and trends, 2011, PwC. 10 Design as a driver for user-centred innovation, 2009; European Commission. 11 Servicedesign vejen til enkle løsninger, 2010, Erhvervs- og Byggestyrelsen. Se British Design Councils hjemmeside for projektet Design Bugs Out. 12 Mapping of international design policies and strategies for leading design schools and research institutions, 2011, Quartz+Co for Erhvervs- og Byggestyrelsen. 13 Unlocking the potential of cultural and creative industries, 2010, European Commission; Behovsanalyse: Kreative erhverv i Danmark 2011 del I og del II, Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi (del II under udgivelse). 14 Tiltrækning af kapital og optimering af afsætningsmuligheder for spilproduktion, 2011, Erhvervs- og Vækstministeriet og Kulturministeriet. 15 Vækst via oplevelser, 2011, Erhvervsstyrelsen og Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi; Danske virksomheders brug af design, 2011, FORA for Erhvervs- og Byggestyrelsen; Fremtidens designpolitik vækst og muligheder, 2012, DI m.fl.

Notat. Udviklingen i de kreative brancher i Danmark

Notat. Udviklingen i de kreative brancher i Danmark Notat Udviklingen i de kreative brancher i Danmark Den overordnede udvikling i de kreative erhverv siden 2003 De kreative erhverv er en bred betegnelse, der dækker over meget forskelligartede brancher;

Læs mere

ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv. Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv

ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv. Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv AF ØKONOM JONAS MEYER & STUDENT TOBIAS ALVIN ANDERSEN Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv De kreative erhverv har traditionelt set udgjort et dansk kraftcenter,

Læs mere

Dansk erhvervslivs størrelsesstrukturtpf FPT

Dansk erhvervslivs størrelsesstrukturtpf FPT TP1PT Arbejdspapiret TP PT Virksomheder DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 11 København K Telefon 33 9 33 - Fax 33 11 1 5 Dato: 31. oktober 5 Sagsbeh.:

Læs mere

The Future for Creative Faroes

The Future for Creative Faroes The Future for Creative Faroes The world as a work place implementation of (music) export strategies Kristian Riis Betyder de kreative virksomheders eksport noget på internationalt plan? På verdensplan

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 147 Offentligt. Danmark i arbejde Vækstplan for kreative erhverv design

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 147 Offentligt. Danmark i arbejde Vækstplan for kreative erhverv design Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 147 Offentligt Danmark i arbejde Vækstplan for kreative erhverv design Februar 2013 Danmark i arbejde Vækstplan for kreative erhverv design

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

Danmark i arbejde Vækstplan for kreative erhverv design

Danmark i arbejde Vækstplan for kreative erhverv design Danmark i arbejde Vækstplan for kreative erhverv design Februar 2013 Danmark i arbejde Vækstplan for kreative erhverv design Sammenfatning Danmarks kreative erhverv står stærkt. Dansk design og arkitektur

Læs mere

Vækst og innovation De kreative erhverv som vækstmotor i Danmark

Vækst og innovation De kreative erhverv som vækstmotor i Danmark Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 32 Offentligt Vækst og innovation De kreative erhverv som vækstmotor i Danmark Resumé Der er omkring 85.000 ansatte inden for kreative erhverv

Læs mere

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 7. maj 2015

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 7. maj 2015 Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 7. maj 2015 Copenhagen Film Fund (Fonden) er en erhvervsdrivende fond med et klart defineret formål: At tiltrække

Læs mere

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 20. april 2015

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 20. april 2015 Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 20. april 2015 Copenhagen Film Fund (Fonden) er en erhvervsdrivende fond med et klart defineret formål: At tiltrække

Læs mere

DANSKE INDHOLDSPRODUCENTER

DANSKE INDHOLDSPRODUCENTER DANSKE INDHOLDSPRODUCENTER FILM, TV OG COMPUTERSPIL I TAL 2010 Uden eksporttal 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING 3 1.1 SAMMENFATNING 4 2. METODE 6 3. UDVIKLINGEN I ANTAL KERNEVIRKSOMHEDER 2008 2010 7

Læs mere

Danmark mangler investeringer

Danmark mangler investeringer Organisation for erhvervslivet April 21 Danmark mangler investeringer Af Økonomisk konsulent, Tina Honoré Kongsø, tkg@di.dk Fremtidens danske velstand afhænger af, at produktiviteten i samfundet øges,

Læs mere

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks Organisation for erhvervslivet September 2009 Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks velstand Danmark ligger helt fremme i feltet af europæiske lande, når det kommer til eksport af varer der indbringer

Læs mere

DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65

DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Dato: 31. oktober 2005 Sagsbeh.: kl-oem Faktapapir om kultur-

Læs mere

Dansk Erhvervs Perspektiv

Dansk Erhvervs Perspektiv DANSK ERHVERVS PERSPEKTIV Dansk Erhvervs Perspektiv Analyse, økonomi, baggrund Hver 10. job i Danmark er tilknyttet rådgiverbranchen Resumé Der er stor fremgang i rådgiverbranchen. 2017 var det sjette

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Greater Copenhagen: En vækstudfordring og -mulighed

Greater Copenhagen: En vækstudfordring og -mulighed Greater Copenhagen: En vækstudfordring og -mulighed Denne analyse stiller skarpt på Greater Copenhagens vækst i forhold til en af regionens største konkurrenter, Stockholm. 25.02.2015 Side 1/5 Analysen

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Fordeling af globaliseringsreserven til innovation og iværksætteri mv.

Læs mere

Danske vækstmuligheder i rusland

Danske vækstmuligheder i rusland Organisation for erhvervslivet April 2010 Danske vækstmuligheder i rusland Trods et større tilbageslag i 2009 har de gennemsnitlige årlige vækstrater i Rusland været på imponerende 5,5 pct. de seneste

Læs mere

Åbne markeder, international handel og investeringer

Åbne markeder, international handel og investeringer 14 Økonomisk integration med omverdenen gennem handel og investeringer øger virksomhedernes afsætningsgrundlag og forstærker adgangen til ny viden og ny teknologi. Rammebetingelser, der understøtter danske

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

CENTER FOR KUNST & INTERKULTUR 1

CENTER FOR KUNST & INTERKULTUR 1 CENTER FOR KUNST & INTERKULTUR 1 UDFORDRINGEN KUNSTNERNE OG DE KREATIVE KULTUR SKABER VÆKST Kunstnerne og de kreative er en stor del af drivkraften i en af de største og hurtigst voksende sektorer i Danmark

Læs mere

Highlights for foder- og fødevareingredienssektoren:

Highlights for foder- og fødevareingredienssektoren: Økonomisk analyse 1. juni 2018 Axelborg, Axeltorv 3 19 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Den danske foder- og fødevareingredienssektor Den danske foder- og fødevareingredienssektor

Læs mere

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan 2012-13 v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen 1 Handlingsplan 2012-13 Sundheds- og velfærdsinnovation Sundheds- og velfærdsløsninger Vækstforums strategiske

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Fakta om Advokatbranchen

Fakta om Advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.600 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

Fakta om advokatbranchen

Fakta om advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.700 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Forord Ballerup er en førende erhvervskommune med et mangfoldigt og stærkt erhvervsliv. De private virksomheder

Læs mere

Oplevelsesøkonomi. - definitioner og afgrænsning

Oplevelsesøkonomi. - definitioner og afgrænsning Oplevelsesøkonomi - definitioner og afgrænsning Bred definition: Økonomisk værdiskabelse baseret på oplevelser, hvor oplevelsens andel af og integration i et produkt eller service kan variere En stadig

Læs mere

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT i:\maj-2001\oek-b-05-01.doc Af Lise Nielsen 14.maj 2001 ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT Erhvervenes produktivitet afhænger af, hvordan de bruger kapital og arbejdskraft i produktionen. Danmarks

Læs mere

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering ØKONOMISK ANALYSE. september 8 Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering Tre ud af fire tillidsrepræsentanter i industrien er helt eller delvist enig i, at globalisering samlet

Læs mere

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi. Virksomheder i spil. 18. maj 2011

Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi. Virksomheder i spil. 18. maj 2011 Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi Virksomheder i spil 18. maj 2011 1 Hvorfor skal du arbejde med oplevelser? Skil dig ud fra mængden 2 Tre vinkler på oplevelsesøkonomi Oplevelsesøkonomi = Regionaludvikling

Læs mere

Det Interaktive Danmark i Tal 2015 Interactive Denmark Bernhard Bangs Allé Frederiksberg

Det Interaktive Danmark i Tal 2015 Interactive Denmark Bernhard Bangs Allé Frederiksberg Det Interaktive Danmark i Tal 2015 Interactive Denmark Bernhard Bangs Allé 25 2000 Frederiksberg (+45) 33 86 28 87 Interactivedenmark.dk Cvr nr.: 35180109 Revision 1.0. 8. November 2016 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Store virksomheders betydning for den danske økonomi og potentialet ved at flere virksomheder vokser sig store. Erhvervsstyrelsen

Store virksomheders betydning for den danske økonomi og potentialet ved at flere virksomheder vokser sig store. Erhvervsstyrelsen Store virksomheders betydning for den danske økonomi og potentialet ved at flere virksomheder vokser sig store. Erhvervsstyrelsen 1 Sammenfatning Formålet med denne analyse er at vise store virksomheders

Læs mere

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT, Udenlandske investeringer øger velstanden Udenlandsk ejede virksomheder er ifølge Produktivitetskommissionen

Læs mere

Danmark går glip af udenlandske investeringer

Danmark går glip af udenlandske investeringer Den 15. oktober 213 MASE Danmark går glip af udenlandske investeringer Nye beregninger fra DI viser, at Danmark siden 27 kunne have tiltrukket udenlandske investeringer for 5-114 mia. kr. mere end det

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

> Vækst og udvikling. Israel og Sydkorea deler førstepladsen, når man ser på landenes gennemsnitlige. indikatorerne for vækst og udvikling

> Vækst og udvikling. Israel og Sydkorea deler førstepladsen, når man ser på landenes gennemsnitlige. indikatorerne for vækst og udvikling Side 14 Vækst og udvikling Sådan ligger landet > 1.00 Vækst og udvikling Landenes gennemsnitlige placering på indikatorer for vækst og udvikling 16(14) Danmark og deler førstepladsen, når man ser på landenes

Læs mere

Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse. ATV-konference 9. juni 2017

Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse. ATV-konference 9. juni 2017 Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse ATV-konference 9. juni 2017 1 Indhold 1) Afgrænsning og karakteristik af det industrielle vækstlag 2) Vækst starter hos ledelsen 3) Strategisk innovation i

Læs mere

Industriens udvikling

Industriens udvikling Industriens udvikling 2000-2012 Temapublikation oktober 2013 af Claus Andersen, Søren Kristensen og Ingeborg Vind Indhold Industriens udvikling ift. andre erhverv og i internationalt perspektiv Industriens

Læs mere

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Hvordan går det med IKT-klyngen i Nordjylland? Hvilke forventninger har IKT-virksomheder til 2015? Få svarene

Læs mere

Nye analyser og fremtidige behov

Nye analyser og fremtidige behov Nye analyser og fremtidige behov Trine Bille Associate Professor, cand.polit., Ph.D. Institut for Innovation og Organisationsøkonomi Copenhagen Business School Fra analyser til erhvervsudvikling Vidensdag

Læs mere

Møbelbranchen. J u n i

Møbelbranchen. J u n i Møbelbranchen J u n i 2 0 1 7 De økonomiske nøgletal 2 Omsætning i hovederhverv Sæsonkorrigeret, 3 mdr. gns. Indeks, 2009=100 Indeks, 2009=100 160 160 140 140 120 120 100 100 80 09 10 11 12 13 14 15 16

Læs mere

ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019

ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019 ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019 En vækstskabende robotindustri 5 konkrete tiltag kan beskæftige 25.000 i 2025 i robotindustrien De sidste 20 år er det lykkedes at gøre Danmark til en af verdens førende

Læs mere

SPI. Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme. Copenhagen Capacity Nørregade 7B 1165 København K www.copcap.com. SPI er medfinancieret af: af:

SPI. Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme. Copenhagen Capacity Nørregade 7B 1165 København K www.copcap.com. SPI er medfinancieret af: af: SPI Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme SPI er medfinancieret af: af: Copenhagen Capacity Nørregade 7B 1165 København K www.copcap.com Sammen styrker vi regionen Projekt SPI, Samarbejde om Proaktiv

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen 21.3.2019 A8-0156/153 153 Betragtning 5 (5) Fremme af den europæiske kulturelle mangfoldighed afhænger af, at der eksisterer blomstrende og modstandsdygtige kulturelle og kreative sektorer, som er i stand

Læs mere

STIGENDE IMPORT FRA KINA

STIGENDE IMPORT FRA KINA 15. september 5/TP Af Thomas V. Pedersen Resumé: STIGENDE IMPORT FRA KINA Den relativ store og voksende import fra Kina samt et handelsbalanceunderskud over for Kina på ca. 1 mia.kr. fører ofte til, at

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Vi forstår os selv som en integreret del af én af Europas

Læs mere

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009 Organisation for erhvervslivet november 2009 Eksportens betydning for velstanden i Danmark er fordoblet AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Eksporten er den største vækstmotor i dansk økonomi.

Læs mere

Sundhedseksporten sætter skub i dansk økonomi

Sundhedseksporten sætter skub i dansk økonomi Mie Rasbech, sundhedspolitisk chef mras@di.dk, 3377 3936 Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 MARTS 2018 Sundhedseksporten sætter skub i dansk økonomi Dansk sundhedsindustri har

Læs mere

Velfærdsteknologiske virksomheder ser lyst på fremtiden

Velfærdsteknologiske virksomheder ser lyst på fremtiden Januar 2012 Velfærdsteknologiske virksomheder ser lyst på fremtiden AF KONSULENT MILLE KELLER HOLST, MIKH@DI.DK Velfærdsteknologi er et område i vækst også i Danmark. Teknologien kan bidrage til at udvikle

Læs mere

Up-market-produkter kræver produktudvikling

Up-market-produkter kræver produktudvikling Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JANUAR 2017 Up-market-produkter kræver produktudvikling Fire ud af ti eksportkroner kommer fra up-market-produkter, som kan oppebære højere priser end

Læs mere

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Fødevareindustrien et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Vidste du at: Fødevarebranchen bidrager med 150.000 arbejdspladser. Det svarer til 5 6 pct. af den samlede arbejdsstyrke i Danmark. Fødevarebranchen

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

Dansk handel hårdere ramt end i udlandet

Dansk handel hårdere ramt end i udlandet Organisation for erhvervslivet April 2010 Dansk handel hårdere ramt end i udlandet AF KONSULENT PEDER SØGAARD, PESO@DI.DK Danske grossister har tabt mere omsætning og haft flere konkurser end engroserhvervet

Læs mere

Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder

Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder Eksporten er tilbage på niveauet fra før finanskrisen, men det umiddelbare opsving fra 2010 til starten af 2012 er endt i

Læs mere

Eksport og produktivitet

Eksport og produktivitet Den 9. januar 13 Eksport og produktivitet Vigtigt med konkurrenceevne Skarp global konkurrence I en markedsøkonomi med effektiv konkurrence er det kun konkurrencedygtige virksomheder, der vil kunne blive

Læs mere

Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet

Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet Organisation for erhvervslivet Juni 2010 Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet Af konsulent Maria Hove Pedersen, mhd@di.dk og konsulent Claus Andersen, csa@di.dk Når danske virksomheder frem til krisen

Læs mere

Vanskelige finansieringsvilkår. investeringer

Vanskelige finansieringsvilkår. investeringer Januar 214 Vanskelige finansieringsvilkår dæmper MMV ernes investeringer Af konsulent Nikolaj Pilgaard, nipi@di.dk og konsulent Mathias Secher, mase@di.dk Mere end hver femte virksomhed med op til 1 ansatte

Læs mere

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark.

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark. Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 4 60 32 24. maj 2014 Industriens lønkonkurrenceevne er stadig svækket i forhold til situationen i 2000. På trods af forbedringer siden 2008 har Danmark

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK kreative kompetencer BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK Tema Kreative kompetencer Udbud Beskæftigelse Værditilvækst Iværksætteri Uddannelse Efterspørgsel Kreative kompetencer.indd 1 16-02-2011 16:23:15

Læs mere

BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 2017

BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 2017 BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 217 APRIL 218 WELCON Tal og data er udarbejdet af DAMVAD Analytics for Vindmølleindustrien. KONTAKT: Peter Alexandersen, presse- og kommunikationsansvarlig

Læs mere

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger 1 Indledning Det danske velfærdssamfund står over for store udfordringer med en voksende ældrebyrde, stigende sundhedsudgifter,

Læs mere

Eksport giver job til rekordmange

Eksport giver job til rekordmange Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 OKTOBER 2018 Eksport giver job til rekordmange 805.000 danske jobs afhænger af eksport. Dette er det højeste niveau nogensinde. Virksomheder, der producerer

Læs mere

Ti års fremgang for sundhedsindustrien

Ti års fremgang for sundhedsindustrien Morten Granzau Nielsen, økonomisk politisk chef mogr@di.dk, 3377 4676 Bastian Emil Jørgensen, stud.polit. SEPTEMBER 2018 Ti års fremgang for sundhedsindustrien Eksporten af danske sundhedsprodukter er

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

Fødevareingrediensbranchens betydning for Danmark. Analyse udarbejdet af DAMVAD Analytics for DI Fødevarer, april 2018

Fødevareingrediensbranchens betydning for Danmark. Analyse udarbejdet af DAMVAD Analytics for DI Fødevarer, april 2018 Fødevareingrediensbranchens betydning for Danmark Analyse udarbejdet af DAMVAD Analytics for DI Fødevarer, april 2018 Ingrediensbranchens betydning for Danmark 8.300 fuldtidsjobs Ingrediensbranchen står

Læs mere

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014 Indhold Indledning... 2 Beskæftigelse den generelle udvikling... 2 Jobudvikling i Holbæk Kommune... 2 Jobudvikling i hele landet... 4 Jobudvikling fordelt på sektor... 5 Erhvervsstruktur i Holbæk Kommune...

Læs mere

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille 2005K4 2006K2 2006K4 2007K2 2007K4 2008K2 2008K4 2009K2 2009K4 2010K2 2010K4 2011K2 2011K4 2012K2 2012K4 2013K2 2013K4 2014K2 2014K4 2015K2 2015K4 Løbende priser, mia kroner ANALYSENOTAT Eksporten til

Læs mere

ENERGI- ERHVERVSANALYSEN 2011

ENERGI- ERHVERVSANALYSEN 2011 ENERGI- ERHVERVSANALYSEN Danmark eksporterede i energiteknologi for en værdi af 63,4 mia. kr. Dette er en stigning på 18 pct. i forhold til, hvor eksporten var 53,7 mia. kr. Til sammenligning voksede den

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Det betaler sig at løbe en risiko. Februar 2015

VÆKST BAROMETER. Det betaler sig at løbe en risiko. Februar 2015 VÆKST BAROMETER Februar 2015 Det betaler sig at løbe en risiko Halvdelen af de virksomheder, som ofte løber en risiko, ender med at tjene flere penge. Kun få ender med at tabe penge på deres satsning.

Læs mere

Effekter af Fondens investeringer Christoffer H. Theilgaard, Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 18.

Effekter af Fondens investeringer Christoffer H. Theilgaard, Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 18. Effekter af Fondens investeringer 2013-2017 Christoffer H. Theilgaard, Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 18. april 2017 Copenhagen Film Fund (Fonden) er en erhvervsdrivende fond med et klart

Læs mere

ANALYSENOTAT Status for modebranchen. Lille stigning i omsætningen

ANALYSENOTAT Status for modebranchen. Lille stigning i omsætningen ANALYSENOTAT Status for modebranchen AF ØKONOM JONAS SPENDRUP MEYER & STUDENT JENS VICTOR WULF-ANDERSEN Den danske modebranche spiller en væsentlig rolle for den danske økonomi og sikrer beskæftigelse

Læs mere

Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland

Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland 1. Indledning. Formål, indhold og gennemførelse. Undersøgelsen gennemføres af konsulentfirmaet

Læs mere

Det går godt for dansk modeeksport

Det går godt for dansk modeeksport ANALYSE Det går godt for dansk modeeksport Modeeksporten bidrager positivt til den samlede danske vækst Den danske modeeksport bestående af beklædningsgenstande og -tilbehør samt fodtøj beløb sig på 32,9

Læs mere

Bernhard Bangs Alle 25 2000 Frederiksberg + 45 33862887 Interactivedenmark.dk Cvr nr: 35180109. 2. november 2015

Bernhard Bangs Alle 25 2000 Frederiksberg + 45 33862887 Interactivedenmark.dk Cvr nr: 35180109. 2. november 2015 Bernhard Bangs Alle 25 2000 Frederiksberg + 45 33862887 Interactivedenmark.dk Cvr nr: 35180109 2. november 2015 Det Interaktive Danmark i Tal 2014 1. Indledning Den interaktive branche består af en lang

Læs mere

Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000

Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 14. januar 2013 Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000 Sammenlignet med andre EU15-lande er beskæftigelsen

Læs mere

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og løsninger

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og løsninger Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og løsninger (Opdateret, december 2009) 1 Indledning Det danske velfærdssamfund står over for store udfordringer med en voksende

Læs mere

Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme

Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme og effektiv konkurrence Disruptionrådets sekretariat September 2018 De store globale onlineplatforme er uomgængelige handelspartnere for mange virksomheder verden

Læs mere

RÅDGIVER- BRANCHEN. - En branche i vækst og udvikling

RÅDGIVER- BRANCHEN. - En branche i vækst og udvikling RÅDGIVER- 2019 BRANCHEN - En branche i vækst og udvikling INDHOLDSFORTEGNELSE OM DI RÅDGIVERNE... 1 RÅDGIVERBRANCHEN ER MIDTPUNKT I EN RIVENDE UDVIKLING... 2 RÅDGIVERBRANCHEN I DANMARK ER GANSKE MARKANT...

Læs mere

estatistik Januar 2015

estatistik Januar 2015 Resume Dansk erhvervsliv har siden finanskrisen oplevet en øget internationalisering med en vækst på 20 procent i antallet af eksportvirksomheder fra 2009 til 2013. Stigningen trækkes af en større underskov

Læs mere

Eksport skaber optimisme

Eksport skaber optimisme Januar 2013 Eksport skaber optimisme Af chefkonsulent Marie Gad, MSh@di.dk De mindre og mellemstore virksomheder, der er på eksport markederne, tror på fremgang i 2013. Men hvis flere virksomheder skal

Læs mere

Fødevareingrediensbranchens betydning for Danmark. Analyse udarbejdet af DAMVAD Analytics for DI Fødevarer, april 2018

Fødevareingrediensbranchens betydning for Danmark. Analyse udarbejdet af DAMVAD Analytics for DI Fødevarer, april 2018 Fødevareingrediensbranchens betydning for Danmark Analyse udarbejdet af DAMVAD Analytics for DI Fødevarer, april 2018 Ingrediensbranchens betydning for Danmark 8.300 fuldtidsjobs Ingrediensbranchen står

Læs mere

Virksomheder og arbejdskraft i Danmark

Virksomheder og arbejdskraft i Danmark Virksomheder og arbejdskraft i Danmark Denne analyse ser nærmere på den værdi, virksomhederne skaber i forskellige dele af landet, og deres produktivitet. Analysen understøtter en positiv fortælling om

Læs mere

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Pernille Langgaard-Lauridsen, seniorchefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen, studentermedhjælper soln@di.dk, 3377 3173 MAJ 2018 Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Omsætningen

Læs mere

Investeringer for fremtiden. innovationsfonden.dk

Investeringer for fremtiden. innovationsfonden.dk Vær nysgerrig 1 Investeringer for fremtiden innovationsfonden.dk 2 3 Investeringer for fremtiden Innovationsfonden investerer i det, som driver Danmark fremad. I det, som endnu ikke er skabt. I nye og

Læs mere

Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi

Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 11 Offentligt Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi Oplevelser og kreative erhverv styrker Danmarks konkurrenceevne. v/ formand Hans Skov

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien jun. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Erhvervslivets krav til fremtidens medarbejdere. Charlotte Kjeldsen Krarup, Kontorchef

Erhvervslivets krav til fremtidens medarbejdere. Charlotte Kjeldsen Krarup, Kontorchef Erhvervslivets krav til fremtidens medarbejdere Charlotte Kjeldsen Krarup, ckj@ebst.dk Kontorchef 1 Hvad er FORA? FORA er Erhvervs- og Byggestyrelsens enhed for erhvervsøkonomisk forskning og analyse Vi

Læs mere

Analysen omhandler kun erhvervslivets innovation, forskning og udvikling, og den offentlige sektor er derfor udeladt.

Analysen omhandler kun erhvervslivets innovation, forskning og udvikling, og den offentlige sektor er derfor udeladt. VIDEN OG INNOVATION I NORDJYLLAND INDLEDNING Forskning, udvikling og innovation er en vigtig drivkraft for vækst og beskæftigelse. Ny viden og idéer kan omsættes til kommerciel værdi for både virksomheden

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer

Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE September 2015 Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer Højindkomstlandene udvikler væsentlig flere upmarket produkter, der kan sælges til højere priser og dermed bære

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I steg Danmarks eksport af energiteknologi til 67,6 mia. kr., hvilket er 10,8 pct. højere end året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde dermed 10,8 pct. af den samlede

Læs mere

Det digitale økonomiske fodaftryk

Det digitale økonomiske fodaftryk ANALYSE Det digitale økonomiske fodaftryk www.danskerhverv.dk Det digitale økonomiske fodaftryk Hvor stor er den digitale økonomi? Digitaliseringen har ændret den måde, vi lever, arbejder, kommunikerer

Læs mere

Tøjbranchen i Danmark

Tøjbranchen i Danmark Tøjbranchen i Danmark Vækst i eksporten af modetøj skaber bedre resultater hos producenter og engroshandler. Tøjbutikkerne har det stadig hårdt. Deloitte 2016 Tøjbranchen Indledning Deloitte præsenterer

Læs mere

Europa taber terræn til

Europa taber terræn til Organisation for erhvervslivet Marts 2010 Europa taber terræn til og Kina AF CHEFKONSULENT HENRIK SCHRAMM RASMUSSEN, HSR@DI.DK Europa taber terræn til og Kina under krisen. Samtidig betyder den aldrende

Læs mere

Stadig svag produktivitet trods opjusteringer

Stadig svag produktivitet trods opjusteringer Klaus Rasmussen kr@di.dk, 3377 3908 DECEMBER 2018 Stadig svag produktivitet trods opjusteringer BNP er igen blevet opjusteret væsentligt. Det er den gennemsnitlige produktivitet dermed også. Men opjusteringen

Læs mere