1 Procesretligeemneraf relevansi forvaltningssager Danske Miljøadvokater temadag den 11. november 2015 Partner, advokat(h) Håkun Djurhuus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1 Procesretligeemneraf relevansi forvaltningssager Danske Miljøadvokater temadag den 11. november 2015 Partner, advokat(h) Håkun Djurhuus"

Transkript

1 1 Procesretligeemneraf relevansi forvaltningssager Danske Miljøadvokater temadag den 11. november 2015 Partner, advokat(h) Håkun Djurhuus

2 2 Disposition Sagsstrategi Bevissikring og bevisoptagelse Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse Sagkyndige vidner ekspertudpegede Fremlæggelse af juridiske responsa Ensidigt indhentede erklæringer Rette sagsøgte Påstande Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Opsættende virkning Forvaltningsretlig retskraft Speciallovsstraffesager miljø

3 3 Sagsstrategi Rockwool U H Gavnø MAD og MAD Kolding U H

4 4 Rockwool-Dommen (U H, kommenteret i U1992B.34ff) Emne: Olietankbekendtgørelsen - påbud om oprensning - culpa. Sagens baggrund I 1962 købte Rockwool en naboejendom med henblik på senere udvidelse af eksisterende virksomhed. I 1987 foretog Rockwool udgravninger på ejendommen med henblik på at opføre en administrationsbygning. I forbindelse hermed konstateres der en olieforurening i tilknytning til nogle gamle nedgravede olietanke på ejendommen. Rockwool anmeldte i overensstemmelse med Olietankbekendtgørelsen straks olieforureningen til Høje Tåstrup Kommune.

5 5 Rockwool-Dommen (U H, kommenteret i U1992B.34ff) (fortsat) Det kunne i sagen lægges til grund, at olieforureningen var sket, før Rockwool overtog den pågældende ejendom, ligesom det kunne lægges til grund, at Rockwool ved overtagelsen af ejendommen hverken vidste eller burde vide noget om forureningen. Høje Tåstrup Kommune påbød i medfør af Olietankbekendtgørelsens 16 (nu 22) Rockwool at foretage oprensning. Rockwool efterkom påbuddet under protest. Rockwool påklagede Kommunens påbud til Miljøstyrelsen, der stadfæstede påbuddet i overensstemmelse med gældende praksis. Rockwool anlagde herefter sag mod Høje Tåstrup Kommune og Miljøstyrelsen og krævede de med oprensningen forbundne omkostninger - ca. kr tilbagebetalt under anbringende af, at påbuddet var uhjemlet. Østre Landsret frifandt Høje Tåstrup Kommune og Miljøstyrelsen.

6 6 Rockwool-Dommen (U H, kommenteret i U1992B.34ff) (fortsat) Sagen blev anket til Højesteret, der dømte Høje Tåstrup Kommune og Miljøstyrelsen at godtgøre Rockwool de med oprensningen forbundne omkostninger. Højesteret fastslog i forbindelse med dommen, at Olietankbekendtgørelsens 16 ikke indeholdt den fornødne hjemmel til at pålægge Rockwool at afholde oprensnings-omkostningerne: Som sagen foreligger oplyst, må det lægges til grund, at forureningen er sket før appellantens overtagelse af grunden, at appellanten ikke havde eller burde have haft kendskab til forureningen, og at de omhandlede foranstaltninger ikke har været en forudsætning for det af appellanten iværksatte byggeri. Efter forarbejderne til bekendtgørelse nr. 386 af 21. august 1980 sammenholdt med de ansvarsregler, der i øvrigt gælder i miljø-beskyttelseslovgivningen, findes bestemmelserne i bekendtgørelsens 16 at måtte forstås således, at de ikke har givet fornøden hjemmel til at pålægge appellanten at betale udgifterne ved arbejderne.

7 7 Højesteretsdommer Poul Sørensens kommentarer til Rockwooldommen U 1992B.34 ff Efter en sådan utvetydig udtalelse i betænkningen om, at bestemmelserne i stk. 3 og 5 ikke gælder, når forureningen ikke skyldes grundejerens forhold og hvor betænkningen i disse tilfælde sætter lighedstegn mellem ansvaret for skade på tredjemandsejendomogforforholdenepåegenejendom varderihvertfaldikkegrundlagforatpålæggerockwoolnogen betalingspligt over for det offentlige alene i medfør af Olietank-bekendtgørelsens 16, stk. 5. Det måtte vel også være tvivlsomt, om bemyndigelsesbestemmelsen i miljøbeskyttelseslovens 11 (nu 19) overhovedet indeholder hjemmel for i en bekendtgørelse at pålægge en sådan betalingspligt, hvis denne i øvrigt ikke er hjemlet i loven eller andre retsregler. Uden særlig hjemmel kan ansvar for foranstaltninger til forebyggelse af skader derfor ikke pålægges i videre omfang end erstatningsansvaret for allerede indtrufne skader.

8 8 Gavnø MAD og MAD Sagen angik, om der var adgang til at forbyde offentlighedens færdsel gennem en avlsgård og via et kørespor gennem en dyrefold. I MAD havde Naturklagenævnet stadfæstet afgørelsen om, at tre låger skulle holdes åbne for offentlighedens færdsel, men at færdsel gennem avlsgården syd om driftsbygningerne kunne lukkes. Efterfølgende skete der fjernelse af vejene frem til lågerne, og i stedet var der som adgang til Gavnø fra avlsgården etableret et fast kørespor gennem en dyrefold med grise. Amtet fandt, at køresporet og vejen gennem avlsgården nu var den eneste adgangsvej og påbød derfor åbning af vejen for offentlighedens adgang samt fjernelse af forbudsskiltning. Påbuddet blev påklaget til Naturklagenævnet. Naturklagenævnet fandt, ikke at der Gavnø havde grundlag for at indrette sig i tillid til, at der var truffet en endelig afgørelse vedrørende vejen syd om driftsbygningerne, og at nævnet i den tidligere sag ikke havde stilling til dette vejforløb. Selvom offentlighedens adgang på veje i nærheden af landbrugsejendomme altid ville medføre gener, fandt nævnet ikke at færdsel på denne vej ville medføre sådanne gener for den erhvervsmæssige drift, at dette kunne begrunde lukning.

9 9 Kolding U H (1) Udgangspunktet for sagen var en afvejning af genopretningsprincippet, herunder i JFL 48, stk. 1 og det almindeligt gældende forvaltningsretlige proportionalitetsprincip. I dommen fremkommer Højesteret med specielt én, særdeles bemærkelsesværdig, præmis. Under henvisning til bl.a. forarbejderne til jordforureningslovens 41 citerede Højesteret følgende fra forarbejderne: For at der kan gives et påbud om oprydning, skal der være en miljø-eller sundhedsmæssig begrundelse for foranstaltningen. Ved en forurening, som ikke er særlig mobil, og som ligger dybt nede i jorden, må det vurderes, hvorvidt forureningen nu eller i fremtiden vil kunne udgøre noget problem.

10 10 Kolding U H (2) Herudover anførte Højesteret helt centralt følgende: Højesteret finder, at proportionalitetsprincippet bl.a. må føre til, at en forurening eller restforurening med olie uafhængigtaf omkostningernes størrelse som udgangspunkt ikke kan påbydes fjernet, hvis der foreligger en høj grad af sikkerhed for, at den hverken aktuelt eller i fremtiden indebære en miljø- eller sundhedsmæssig risiko. Bevisbyrden og et særdeles skærpet beviskrav påhviler således den påbudsadressat, der argumenterer for at efterlade en restforurening. Dette er en særdeles væsentlig pointe.

11 11 Disposition Sagsstrategi Bevissikring og bevisoptagelse Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse Sagkyndige vidner ekspertudpegede Fremlæggelse af juridiske responsa Ensidigt indhentede erklæringer Rette sagsøgte Påstande Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Opsættende virkning Forvaltningsretlig retskraft Speciallovsstraffesager miljø

12 12 Bevissikring og bevisoptagelse Frembringelse af bevismateriale: Aktindsigt et vigtigt instrument De nye regler om syn og skøn Retsplejelovens 343 Prøvelse af forvaltningens skøn Ekspropriation, erstatning og udmåling Skønstema juridiske spørgsmål

13 13 Frembringelse af bevismateriale Aktindsigt et vigtigt instrument: Offentlighedsloven Forvaltningsloven Miljøoplysningsloven Processuelle opfordringer i henhold til retsplejeloven Tredjemands edition i henhold til retsplejelovens 299 sagkyndige erklæringer som alternativ eller supplement til skønserklæringer

14 14 De nye regler om syn og skøn (1) Folketinget vedtog den 25. juni 2014 lov nr. 737 om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love. Lovændringerne i relation til retsplejeloven trådte i kraft den 1. juli 2014, bortset fra ændringslovens 1, nr. 18, 31 og 79-81, der trådte i kraft den 1. januar 2015 (bestemmelser vedrørende underskrift på processkrifter og nogle bestemmelser om tvangsauktion).

15 15 De nye regler om syn og skøn (2) De seneste ændringer af retsplejeloven ikrafttræden 1. juli 2014: Retsplejelovens 197, stk. 2 Stk. 2. Retten kan afvise spørgsmål, som ligger uden for skønsmandens faglige kompetence eller rettens afgørelse om foretagelse af syn og skøn, eller som skønnes at være uden betydning for sagen, jf Retten kan endvidere afvise spørgsmål, som på en utilbørlig måde forsøger at lede skønsmanden i en bestemt retning, eller som forudsætter, at skønsmanden tager stilling til spørgsmål, som det er op til retten at tage stilling til. Næsten alle spørgsmål kan stilles

16 16 De nye regler om syn og skøn (3) De seneste ændringer af retsplejeloven ikrafttræden 1. juli 2014: Retsplejelovens 201 Inden udpegningen i en borgerlig sag sendes begæringen om syn og skøn samt spørgsmålene til den skønsmand, som påtænkes udpeget ( ).

17 17 De nye regler om syn og skøn (4) Udenretligt syn og skøn: Ulemper: Intet forum for afgørelse af tvister under skønssagen Ikke hjemmel til at pålægge sagsomkostninger. Kræver derfor klar aftale herom Ingen judiciel kontrol. Retsplejelovens regler gælder ikke, og andre regelsæt skal i givet fald aftales Svært at anvende over for senere indtrædende parter Formentlig ringere bevisvægt under en senere indenretlig sag end indenretlige skønserklæringer U Ø hvor et udenretligt syn og skøn om olieslamforurening ikke var omfattet af Rpl 210.

18 18 De nye regler om syn og skøn (5) Indenretligt syn og skøn uden samtidig retssag RPL 343: Fordel: Billigere fremgangsmåde med henblik på at afklare, om der er grundlag for at føre retssag. Kan således virke procesbesparende. Der ofte være mulighed for at indgå forlig på baggrund af skønserklæring tilblevet i medfør af RPL 343.

19 19 Retsplejelovens 343 Om udmeldelse af syn og skøn i medfør af RPL 343, stk. 1: Bestemmelsen blev indsat i retsplejeloven ved lov nr. 260 af 8. juni 1979 på baggrund af et forslag i Retsplejerådets betænkning om behandling af borgerlige sager (Bet. 698/1973). Positivt kriterium: Hensigtsmæssighed, jf. Bet. 698/1973: Der bør næppe i lovens opstilles betingelser for bevisoptagelsen. Bevisoptagelse bør kunne finde sted, når retten finder det hensigtsmæssigt. Negativt kriterium: Irrelevans RPL 341 Kan der, mens en sag behandles ved forvaltningsmyndighederne, og altså før den verserer som retssag, udmeldes syn og skøn iht. Retsplejelovens 343 til brug for forvaltningsmyndighedernes vurdering af sagen? Hørlyck: Hertil kommer også det foran omtalte biformål, nemlig at undgå retssager. Det er indlysende, at optagelse af syn og skøn, medens sagen verserer for skattemyndighederne, kan bidrage til en forligsmæssig løsning uden at sagen skal indbringes for domstolene. Relevant at foretage isoleret bevisoptagelse i jordforureningssager. Dermed behøver en oprensning ikke afvente en eventuel retssag. Gennemførelsen følger de almindelige regler om bevisførelse i retsplejeloven.

20 20 Retsplejelovens 343 U Ø (MAD ) Mogenstrup B havde i en årrække indvundet råstoffer på arealer stillet til rådighed af C.I forbindelse ansøgning om fornyet indvindingstilladelse, fandt Amtskommunen, at det krævedes tilvejebringelse af regionplantillæg med tilhørende VVMredegørelse. Ifølge B og C var regionplantillægget behæftet med væsentlige faggeologiske fejlvurderinger og VVM-redegørelsen var mangelfuld. B og C begærede optagelse af syn og skøn efter retsplejelovens 343, stk. 1. Landsretten udtalte, at der gælder særlige procedurer for vedtagelse af generelle, offentlige forskrifter, herunder regionplaner, og at: Det må anses for uforeneligt med disse og lignende procedurer at tillade personer, der ønsker at ytre sig om et forslag, at foretage syn og skøn efter retsplejelovens 343 med henblik på at kunne fremkomme med et særligt kvalificeret grundlag for deres synspunkt.

21 21 Retsplejelovens 343 U V: G søgte om tilladelse til etablering af en svineproduktion. Amtet og senere Naturklagenævnet traf afgørelse om, at der skulle foretages VVM-undersøgelse. G anlagde sag mod Amtet og Naturklagenævnet med påstand om, at de skulle anerkende, at den ansøgte etablering ikke var VVM-pligtig. Under sagen begærede G afholdelse af syn og skøn. Landsrettens flertal på 2 udtalte følgende om planlovens VVMregler: Iværksættelse af en sådan procedure, der indebærer bl.a. en offentlighedsfase og en politisk beslutningsproces, har til formål at varetage hensynet til at værne landets natur og miljø under inddragelse af en samfundsmæssig helhedsvurdering, jf. herved planlovens 1. Vi finder det uforeneligt med hensynene bag planlovgivningens regler om VVM-pligt, at en sagsøger ved hjælp af en sagkyndig vurdering indhentet i forbindelse med en retssag skulle opnå, at planmyndighederne blev afskåret fra at varetage den bredere samfundsmæssige vurdering, som en VVM-redegørelse er udtryk for. Da endvidere fremgangsmåden med indhentning af en VVM-redegørelse må antages at give sagsøgeren tilstrækkelig mulighed for at varetage sine interesser, herunder ved inddragelse af udsagn fra eksperter, stemmer vi for ikke at tage begæringen om iværksættelse af syn og skøn til følge.

22 22 Retsplejelovens 343 U V: Mindretallet på 1 dommer udtalte, at Amtet udøvet et skøn over, om G s udvidelse af ejendommen var VVM pligtig, og at Naturklagenævnet har prøvet de retlige spørgsmål. Dommerne henviste til, at der efter planloven var adgang til at indbringe afgørelserne for landsretten, og at landsretten kunne efterprøve retsanvendelsen i forbindelse med skønsudøvelsen og den konkrete subsumption. En vurdering af G s, om udvidelse af svineproduktionen måtte antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet, og dermed var VVM-pligtig, beroede på en konkret vurdering af samtlige foreliggende oplysninger om anlægget og det omliggende miljø, og Amtet fået foretaget faglige beregninger og vurderinger af materialet. Under henvisning hertil udtalte dommeren: Jeg finder derfor uanset VVM-procedurens særlige karakter at sagsøgeren skal have adgang til ved sædvanlig bevisførelse at forsøge at imødegå de faglige vurderinger, der har dannet grundlag for afgørelsen om pålæg af VVM-pligt. Herefter, og da det begærede syn og skøn ikke på forhånd kan antages at være uden betydning for sagen, jf. retsplejelovens 341, stemmer jeg for at tage sagsøgerens begæring om udmeldelse af syn og skøn til følge.

23 23 Prøvelse af forvaltningens skøn Grundlovens 63, stk. 1: Domstolene er berettigede til at påkende ethvert spørgsmål om øvrighedsmyndighedens grænser. Den, der vil rejse sådant spørgsmål, kan dog ikke ved at bringe sagen for domstolene unddrage sig fra foreløbig at efterkomme øvrighedens anbefaling. Fuld prøvelse af legalitet ved domstolene Begrænset prøvelse af det forvaltningsmæssige skøn Højesteretsdommer Jens Peter Christensen i Højesteret 350 år, 2011, side 246: Sagen er imidlertid den, at ingen højesteretsdom eller vistnok nogen dom i øvrigt endnu har underkendt en forvaltningsafgørelse, fordi den blev fundet åbenbart urimelig. ( ) Det nærmeste Højesteret er kommet anvendelse af kriteriet om åbenbar urimelighed som grundlag for prøvelse af forvaltningens skønsmæssige afgørelser, er tilfælde, hvor retten har stadfæstet domme i henhold til landsrettens grunde, hvor landsretten anførte åbenbart urimelig -kriteriet som en del af domsbegrundelsen. (Fremhævet her). Kriterium: Åbenbart urimelig

24 24 Prøvelse af forvaltningens skøn Bilka One Stop Fields MAD Ø Sagen angik Naturklagenævnets afgørelse om, at indretning af stormagasin i Fields i Ørestaden var i overensstemmelse med lokalplanen. Naturklagenævnet havde opstillet fem kriterier for, at der var tale om et stormagasin: - Der skulle foreligge én større butik - Den overvejende andel var udvalgsvarer og et bredt sortiment heraf - Det var en sammenhængende butiksenhed uden skillevægge - Den fremtrådte designmæssigt som en enhed - Den kunne åbnes og lukkes som en enhed De Samvirkende Købmænd gjorde gældende, at projektet ikke opfyldte de opstillede kriterier Naturklagenævnet påstod at de relevante planlægningsmæssige kriterier lå til grund for afgørelsen, og at der ikke var påvist et grundlag for tilsidesættelse af nævnets vurdering, herunder at vurderingen var åbenbart urigtig. Landsretten lagde til grund, at de fem kriterier var saglige og relevante, men at kriterierne vurderet punkt for punkt enten ikke eller kun i begrænset omfang var opfyldt for projektet. Projektet indebar dermed grundlæggende afvigelser fra, hvad der efter planretligt relevante kriterier kunne betegnes et stormagasin. Følgelig var projektet i strid med lokalplanen.

25 25 Prøvelse af forvaltningens skøn U H (TfL ): A søgte om landzonetilladelse samt tilladelse efter bekendtgørelse nr. 877/1998 om erhvervsmæssigt dyrehold mv. til at drive dyrehold, da dyreholdet lå tæt på to naboejendomme. Kommunen meddelte tilladelse på nærmere angivne vilkår. Naboerne påklagede tilladelsen til Skov- og Naturstyrelsen, som stadfæstede tilladelsen, dog med yderligere vilkår. Naboerne påstod herefter Skov- og Naturstyrelsen dømt til at anerkende, at tilladelsen var ugyldig. Landsretten fandt det ikke godtgjort, at støjgenerne fra A s dyrehold oversteg de i tilladelsen fastsatte grænser. Det blev imidlertid lagt til grund, at der i perioder forekom betydelige lugtgener fra dyreholdet, men forholdet kunne ikke i sig selv medføre at tilladelsen var ugyldig. Det fandtes heller ikke godtgjort, at det burde have stået klart for myndighederne, at det ikke ville være muligt at drive dyrehold fra ejendommen uden at påføre omgivelserne ikke uvæsentlige lugtgener. Da naboerne ikke i øvrigt havde godtgjort, at myndighedernes afgørelse har ført til et åbenbart urimeligt resultat, finder landsretten ikke tilstrækkeligt grundlag for at anse afgørelsen for ugyldig. (Fremhævet her). Højesteret stadfæstede af de grunde, der anførtes af landsretten.

26 26 Prøvelse af forvaltningens skøn U H: Sagen angik, om der burde være foretaget nabohøring efter planlovens 20. Kommunen havde skønnet, at nabohøring ikke var nødvendigt, og landsretten fandt ikke grundlag for at tilsidesætte kommunens skøn som åbenbart urimeligt. Højesteret stadfæstede af de grunde, landsretten havde anført. U H: En pige havde ansøgt Integrationsministeriet om familiesammenføring, men fået afslag. For Højesteret havde pigen gjort gældende, at afslaget var åbenbart urimeligt. Højesteret fastslog, at man ikke fandt grundlag for at tilsidesætte det udøvede skøn som åbenbart urimeligt U H: Sagen vedrørte Naturklagenævnets stadfæstelse af Nordjyllands Amts afslag på tilladelse til glasoverdækning. For Højesteret gjorde appellanten gældende, at Naturklagenævnets afgørelse burde tilsidesættes som åbenbart urimelig og i strid med proportionalitetsprincippet. Højesteret, der stadfæstede landsrettens afgørelse, bemærkede, at det appellanten i øvrigt har anført om tilsidesættelse af forvaltningens afgørelse, ikke kan føre til et andet resultat Herved lod Højesteret det stå åbent, hvilken betydning åbenbar urimelig kan have som grundlag for domstolsprøvelse efter grundlovens 63.

27 27 Ekspropriation, erstatning og udmåling

28 28 Ekspropriation, erstatning og udmåling

29 29 Skønstema juridiske spørgsmål

30 30 Skønstema juridiske spørgsmål 1. Brugen af ordet burde mulige alternativer? 2. Brugen af juridisk betonede udtryk alternativ løsning? 3. Anmodning om alternativ besvarelse under opstilling af diverse forudsætninger ( Hvis det lægges til grund ).

31 31 Disposition Sagsstrategi Bevissikring og bevisoptagelse Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse Sagkyndige vidner ekspertudpegede Fremlæggelse af juridiske responsa Ensidigt indhentede erklæringer Rette sagsøgte Påstande Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Opsættende virkning Forvaltningsretlig retskraft Speciallovsstraffesager miljø

32 32 Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse Om afhøring af ansatte ved den relevante forvaltningsmyndighed RPL 169: Tjenestemænd eller andre, der handler i offentligt eller dermed ligestillet hverv, må ikke uden samtykke af vedkommende myndighed afkræves vidneforklaring om et forhold, med hensyn til hvilke, der i det offentliges interesse påhviler dem tavshedspligt. For medlemmer af Folketinget kræves samtykke af tingets formand og vedkommende minister. Nægtes samtykke kan retten, såfremt forklaringens afgivelse findes at være af afgørende betydning for sagens udfald, pålægge vedkommende myndighed overfor retten at redegøre for grundene til nægtelsen. Finder retten herefter, at hensynet til hemmeligholdelse bør vige for hensynet til sagens oplysning, kan den bestemme, at vidneforklaring skal afgives

33 33 Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse U Ø - Skodsborg: I forbindelse med en VVM-sag i tilknytning til etablering af en strand-park ved Skodsborg afhørte Transportministeriet i 1. instans en afdelingschef, der i nogen grad udtalte sig som sagkyndig. Den pågældendes vidneafhøring indgik i præmisserne i byrettens dom. Med henblik på at minimere sagsomkostningerne fravalgte appellanten at gennemføre et omkostningstungt syn og skøn. Appellanten anmodede i stedet landsretten om tilladelse til at afhøre et uvildigt sagkyndigt vidne, hvis forklaring i alt væsentligt skulle være baseret på vidnets paratviden. Under disse omstændigheder tillod landsretten afhøring af det sagkyndige vidne som alternativ til gennemførelse af et syn og skøn.

34 34 Disposition Sagsstrategi Bevissikring og bevisoptagelse Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse Sagkyndige vidner ekspertudpegede Fremlæggelse af juridiske responsa Ensidigt indhentede erklæringer Rette sagsøgte Påstande Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Opsættende virkning Forvaltningsretlig retskraft Speciallovsstraffesager miljø

35 35 Sagkyndige vidner ekspertudpegede Der kan ikke føres sagkyndige vidner under hovedforhandlingen, hvis man herved tilsigter at omgå forbuddet mod fremlæggelse af énsidigt indhentede sagkyndige erklæringer. Hvis det er muligt at gennemføre bevisoptagelse og sagkyndig vurdering gennem en traditionel sagkyndig erklæring eller skønserklæring, skal denne fremgangsmåde anvendes. Forbuddet i retsplejelovens 341 mod irrelevant bevisførelse kan føre til, at afhøring af sagkyndige vidner afskæres. U Ø (Skodsborg)

36 36 Disposition Sagsstrategi Bevissikring og bevisoptagelse Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse Sagkyndige vidner ekspertudpegede Fremlæggelse af juridiske responsa Ensidigt indhentede erklæringer Rette sagsøgte Påstande Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Opsættende virkning Forvaltningsretlig retskraft Speciallovsstraffesager miljø

37 37 Fremlæggelse af juridiske responsa U H: Et juridisk responsum indhentet inden sagsanlæg må ikke fremlægges, når modparten protesterer U /1H og U H: Juridiske responsa indhentet efteret sagsanlæg må ikke fremlægges, når modparten protesterer U H: Byretten tillod ikke responsummet fremlagt med begrundelsen om: Idet det således ikke kan udelukkes, at udtalelsens indhold er påvirket af den måde, sagen er forelagt på, Jf. Højesterets kendelse gengivet i U H, og under hensyn til den af sagsøgte fremhævet højesteretspraksis, finder retten, at responsummet i denne sag ikke bør tillades fremlagt. Derimod fandt landsretten det modsatte: Det juridiske responsum er udarbejdet af professor, dr. Jur. Erik Werlauff den 30. juni 2011, og sagen er anlagt ved stævning dateret 27. februar Da responsummet således er indhentet før sagens anlæg tillades det, uanset at det er ensidigt indhentet, fremlagt.

38 38 Fremlæggelse af juridiske responsa U H: Der blev opnået tredjeinstansbevilling, og Højesteret med deltagelse af 7 dommere afsagde følgende kendelse: Sagen angår, om et ensidigt indhentet responsum vedrørende dansk ret kan fremlægges som bevis i sagen eller indgå i sagen til brug for den juridiske argumentation. Et juridisk responsum om dansk ret angår ikke bevisførelsen, og et sådan responsum kan derfor ikke fremlægges som bevis i sagen. Der er ikke regler i retsplejeloven, som særligt regulerer, om et ensidigt indhentet juridisk responsum om dansk ret kan indgå i en sag til brug for den juridiske argumentation. Retten skal bygge sin afgørelse på anvendelse af gældende dansk ret. Parterne vil i almindelighed behandle sagens juridiske problemer i deres processkrifter og i deres procedure, og det er ikke usædvanligt, at parterne til brug for deres procedure har udarbejdet en materialesamling, der indeholder de relevante retsregler, juridisk litteratur mv. På denne baggrund finder Højesteret, at et ensidigt indhentet juridisk responsum om dansk ret kan indgå i en sag på samme måde som partsindlæg og juridisk litteratur.professor, dr.jur. Erik Werlauffsresponsum af 30. juni 2011 kan således indgå i sagen til brug for den juridiske argumentation, men ikke som bevis (Fremhævet her).

39 39 Disposition Sagsstrategi Bevissikring og bevisoptagelse Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse Sagkyndige vidner ekspertudpegede Fremlæggelse af juridiske responsa Ensidigt indhentede erklæringer Rette sagsøgte Påstande Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Opsættende virkning Forvaltningsretlig retskraft Speciallovsstraffesager miljø

40 40 Ensidigt indhentede erklæringer U H (TBB ): Erklæring, der ensidigt var indhentet forud for sagsanlæg, tilladt fremlagt og forelagt skønsmand U H: Fremlæggelse af erklæring, der ensidigt var indhentet af sagsøger, tilladt, da erklæringen angik forhold af teknisk, økonomisk eller lignende karakter og indhentet inden sagsanlægget U H: Speciallægeerklæring indhentet af Arbejdsskadestyrelsen efter anlæg af erstatningssag kunne fremlægges som bevis og forelægges for Retslægerådet Konsekvenser, tendenser og Højesterets liberalisering

41 41 Disposition Sagsstrategi Bevissikring og bevisoptagelse Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse Sagkyndige vidner ekspertudpegede Fremlæggelse af juridiske responsa Ensidigt indhentede erklæringer Rette sagsøgte Påstande Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Opsættende virkning Forvaltningsretlig retskraft Speciallovsstraffesager miljø

42 42 Rette sagsøgte Hvem skal sagsøges? 1. instans? 2. instans? Dem begge? Forskellen på de to nævn Fuld eller begrænset prøvelse? MAD H (Flemming Winther i Solrød) Kommunen var ikke rette sagsøgte, da kommunens afgørelse havde været prøvet af Naturklagenævnet

43 43 Disposition Sagsstrategi Bevissikring og bevisoptagelse Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse Sagkyndige vidner ekspertudpegede Fremlæggelse af juridiske responsa Ensidigt indhentede erklæringer Rette sagsøgte Påstande Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Opsættende virkning Forvaltningsretlig retskraft Speciallovsstraffesager miljø

44 44 Påstande Eksempler: Natur- og Miljøklagenævnet skal anerkende, at nævnets afgørelse af den i sag nr. er ugyldig. Natur- og Miljøklagenævnet skal anerkende, at nævnets afgørelse af den i sag nr. er ulovlig. Miljøministeren skal anerkende, at randzoneloven er grundlovsstridig. Miljøministeren skal anerkende, at randzoneloven er ulovlig, fordi grundlovens 73 ikke er overholdt.

45 45 Disposition Sagsstrategi Bevissikring og bevisoptagelse Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse Sagkyndige vidner ekspertudpegede Fremlæggelse af juridiske responsa Ensidigt indhentede erklæringer Rette sagsøgte Påstande Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Opsættende virkning Forvaltningsretlig retskraft Speciallovsstraffesager miljø

46 46 Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar Erstatningsansvar efter de almindelige (uskrevne) erstatningsregler Lovfæstet eksempelvis JFL 76, stk. 4: Hvis det af en påbudt undersøgelse, jf. 40, fremgår, at der ikke er konstateret forurening på det undersøgte areal, eller at forureningen ikke helt eller delvist kan henføres til påbudsadressaten, skal den miljømyndighed, der har påbudt undersøgelsen, dække de udgifter, som påbudsadressaten har afholdt til opfyldelse af påbuddet. Kriterium: Erstatningsretlig værnet interesse Hvis myndighedens afgørelse bliver kendt ugyldig, er det lig med culpa?

47 47 Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar MAD H Bilka Horsens Erstatningssagen En række købmand anlagde parallelt med sagen om retlig lovliggørelse sag med påstand om erstatning for det omsætningstab, som var påført fire dagligvarebutikker fra Bilka åbnede i 2001 og til udgangen af Landsretten udtalte, at Det er en forudsætning for [købmændenes] erstatningskrav, at deres individuelle interesser i ikke at blive påført konkurrence indgår blandt de interesser, som planloven har til formål at værne. ( ) Det fremgår specifikt af lovforarbejderne, at detailhandelsreglerne ikke har til formål at regulere konkurrenceforhold, men alene retter sig mod de plandokumenter, der giver mulighed for arealanvendelse til butikker, og at konkurrencen mellem butikstyper vil fortsætte. ( ) Landsretten finder således, at [købmændenes] interesser i at deres dagligvarebutikker i Horsens ikke blev påført konkurrence fra Bilka, ikke indgår blandt de interesser, som planloven, herunder detailhandelsreglerne skal varetage. Herefter, og da der i øvrigt ikke foreligger klare fejl eller andre sådanne særlige omstændigheder, der kan danne grundlag for erstatningsretlig beskyttelse ( ) frifandtes Bilka. Højesteret tiltrådte, af de grunde landsretten havde anført, at der ikke var påført købmændene noget tabt, og udtalte, at der ikke ved afgørelserne, herunder ved kommunens sagsbehandling, er begået sådanne fejl, at der kan blive tale om erstatningsansvar.

48 48 Disposition Sagsstrategi Bevissikring og bevisoptagelse Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse Sagkyndige vidner ekspertudpegede Fremlæggelse af juridiske responsa Ensidigt indhentede erklæringer Rette sagsøgte Påstande Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Opsættende virkning Forvaltningsretlig retskraft Speciallovsstraffesager miljø

49 49 Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Domstolenes sagsomkostningsafgørelse i sager mod offentlige myndigheder: I gamle dage Kan domstolene undlade at tilkende staten omkostninger i en sag, hvor staten blankt frikendes af landsretten og af højesteret?

50 50 Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Retsplejelovens 312, stk. 1 og 2: Den tabende part skal erstatte modparten de udgifter, retssagen har påført modparten, medmindre parterne har aftalt andet. Retten kan dog bestemme, at den tabende part ikke, eller kun delvist, skal erstatte modparten de påførte udgifter, hvis særlige grunde taler for det.

51 51 Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Kolding-dommen Principielle sager eksempel: Vandplansagen

52 52 Disposition Sagsstrategi Bevissikring og bevisoptagelse Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse Sagkyndige vidner ekspertudpegede Fremlæggelse af juridiske responsa Ensidigt indhentede erklæringer Rette sagsøgte Påstande Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Opsættende virkning Forvaltningsretlig retskraft Speciallovsstraffesager miljø

53 53 Opsættende virkning Opsættende virkning i rekurssager Planlovens 60, stk. 5 og 6: Ved rettidig klage efter 58, stk. 1, nr. 3, 4 og 5, kan Natur-og Miljøklagenævnet bestemme, at en af kommunalbestyrelsen eller miljøministeren meddelt tilladelse eller godkendelse ikke må udnyttes, og at et påbud ikke skal efterkommes. Er et bygge-eller anlægsarbejde iværksat, kan nævnet påbyde dette standset. En tilladelse efter 35, stk. 1 må ikke udnyttes før klagefristens udløb. Rettidig klage efter 58, stk. 1, nr. 1 og 2 har opsættende virkning, medmindre Natur- og Miljøklagenævnet bestemmer andet.

54 54 Opsættende virkning Opsættende virkning i rekurssager MBL 95: En klage har opsættende virkning for et påbud eller forbud, medmindre klagemyndigheden bestemmer andet MBL 96: En klage over en tilladelse, godkendelse eller dispensation har ikke opsættende virkning, medmindre ministeren bestemmer andet

55 55 Opsættende virkning Kan søgsmål have opsættende virkning? Forsøgsvindmølleparken i Skarrild Plantage (den materielle karakter af opsættende virkning) Miljøklagenævnets afgørelse vedrørende miljøbeskyttelseslovens 41 efter den såkaldte Herlev-sag. Opsættende virkning gives undtagelsesvist ud fra en konkret vurdering i sager, hvor Hvis det vil medføre uoprettelig skade både økonomisk og ikke økonomisk og skaden ikke kan søges genoprettet ved erstatning. Ud fra en vurdering af muligheden for at vinde hovedsagen.

56 56 Opsættende virkning U H Gyproc-sagen. I sagen blev tilsidesættelse af en af Konkurrencerådet truffet afgørelse ikke tillagt opsættende virkning. Begæring om forelæggelse af spørgsmål for EF-domstolen blev ikke taget til følge. U1995B.128 kommentar til Gyproc-sagen af tidligere Højesteretsdommer Per Walsøe: Domstolene er, selv om lovhjemmel ikke foreligger, ikke afskåret fra undtagelsesvis at tillægge et søgsmål vedrørende gyldigheden af en administrativ afgørelse opsættende virkning.

57 57 Opsættende virkning Østre Landsrets kendelse af 6. februar 2015 (MRSA-sagen) Meddelelse af aktindsigt i resultatet af et metodeafprøvningsstudie vedrørende MRSA i svinebesætninger, som Fødevarestyrelsen gennemførte i 2011 Fødevarestyrelsen suspenderede udleveringen af oplysningerne, indtil landsretten havde truffet afgørelse om hvorvidt søgsmålet skulle tillægges opsættende virkning Landsretten fandt bl.a., at: Der er tale om en principiel sag vedrørende en række komplicerede retlige spørgsmål og af vidtrækkende betydning også for andre landmænd med svinebesætninger. Sagen rejser spørgsmålet om afvejningen mellem offentlighedens ret til aktindsigt over for hensynet til at undgå mulig stigmatisering af de involverede landmænd. Den skade i form af stigmatisering, som sagsøgerne påberåber sig, at de kan blive påført ved en udlevering af de oplysninger, der er søgt aktindsigt i, vil i givet fald kunne være uoprettelig. Landsretten tillagde derfor søgsmålet opsættende virkning Verserer ved Højesteret

58 58 Opsættende virkning De processuelle regler vedrørene opsættende virkning af en ansøgning om kære er fastsat i Rpl 395, jf. 389 a. Rpl 395: Kære har ikke opsættende virkning, medmindre andet er bestemt i loven, eller det bestemmes af den ret, hvis afgørelse kæres, eller den ret, hvortil afgørelsen kæres. Det samme gælder ansøgning til Procesbevillingsnævnet om tilladelse til kære efter 389 a. Rpl 389 a: Kendelser og andre beslutninger, der afsiges af byretten under hovedforhandlingen eller under dennes forberedelse, kan ikke kæres. Procesbevillingsnævnet kan dog meddele tilladelse til kære, hvis kendelsen eller beslutningen angår spørgsmål af væsentlig betydning for sagens forløb eller af afgørende betydning for parten og der i øvrigt er anledning til at lade afgørelsen prøve af landsretten som 2. instans. Stk.2. Ansøgning om kæretilladelse efter stk. 1 skal indgives til Procesbevillingsnævnet, inden 2 uger efter at afgørelsen er truffet.

59 59 Opsættende virkning Østre Landsrets kendelse af 15. september 2015 (den processuelle karakter af opsættende virkning) Opsættende virkning ved ansøgning til Procesbevillingsnævnet om kæretilladelse indtræder ikke, når der er tale om kære fra landsret til Højesteret, fordi Rpl 395 kun henviser til 389a og ikke også til 392. Kendelse: Da der i retsplejelovens 395 ikke er hjemmel til at tillægge en ansøgning om tilladelse til kære efter 392 opsættende virkning, og da der ikke på andet grundlag ses at være hjemmel hertil, bestemmelse, at A s anmodning om, at ansøgning til procesbevillingsnævnet om tilladelse til at kære landsrettens kendelse af 28. august 2015 tillægges opsættende virkning, tages ikke til følge.

60 60 Disposition Sagsstrategi Bevissikring og bevisoptagelse Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse Sagkyndige vidner ekspertudpegede Fremlæggelse af juridiske responsa Ensidigt indhentede erklæringer Rette sagsøgte Påstande Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Opsættende virkning Forvaltningsretlig retskraft Speciallovsstraffesager miljø

61 61 Forvaltningsretlig retskraft Administrative nævn mellem domstole og forvaltning Tvistnævn: Klagenævnet for Udbud (Ledes af formandskab, der er byrets-eller landsdommere, eventuel deltageres af sagkyndige eller jurister). Advokatnævnet (Formand der er højesteretsdommer, to næstformænd, der er dommere, 18 medlemmer, hvoraf 9 skal være advokater og 9 der ikke må være advokater). Nævn, der fungerer som rekursinstans: Flygtningenævnet (Flygtningenævnets uafhængighed er søgt sikret ved regler, der svarer til retsplejelovens regler om dommeres uafsættelighed, ligesom Flygtningenævnets afgørelser er endelige). Natur-og Miljøklagenævnet (ledes som fastkernenævn af formanden (jurist), 7 lægmænd udpeget af Folketinget og 2 Højesteretsdommere).

62 62 Forvaltningsretlig retskraft Behandlingen ved disse nævn har væsentlige lighedstræk med domstolsbehandling Dette er særligt tydeligt ved nævnets sammensætning, herunder formanden (om formanden skal være jurist eller dommer). I Retsplejerådets betænkning 1401/2001 er i kap. 3 og 4 en redegørelse for tvistløsning uden for domstolene, herunder spørgsmålet om forvaltningsdomstole og administrative nævn. I betænkningen side 164 er vedrørende perspektivering til norsk ret anført, at: (Forbrukertvistutvalget svarer til Forbrugerklagenævnet i Danmark). Hvis Forbrukertvistutvalgets afgørelse ikke indbringes for domstolene inden 4 uger, har afgørelsen dog bindende virkning (retskraft) som en dom og kan tvangsfuldbyrdes som en dom. (understreget her). Afgørelserne fra Natur-og Miljøklagenævnet kan ikke tvangsfuldbyrdes som en dom. Men nævnets domstolslignende karakter kan tale for, at nævnets afgørelser har retskraft som en dom.

63 63 Disposition Sagsstrategi Bevissikring og bevisoptagelse Vidneførsel af embedsmænd sagkyndig bevisførelse Sagkyndige vidner ekspertudpegede Fremlæggelse af juridiske responsa Ensidigt indhentede erklæringer Rette sagsøgte Påstande Særligt om offentlige myndigheders erstatningsansvar Retssager mod Staten og dermed Kammeradvokaten Opsættende virkning Forvaltningsretlig retskraft Speciallovsstraffesager miljø

64 64 Speciallovsstraffesager miljø Manuskript kommende bog om erhvervsstrafferet. Forfatter til kapitel 10 med fokus på - Miljøretlig regulering (miljøbeskyttelsesloven, jordforureningsloven, planloven og naturbeskyttelsesloven) - Sagens parter - Anklager og forsvarer - Det strafferetlige ansvarssubjekt: Grundejeransvar og brugeransvar (operatøransvar, driftsherreansvar, forureneransvar) - Medvirken ansvar - Kontrolbesøg og bevisoptagelse - Tvangsindgrebsloven - Isoleret bevisoptagelse - Konfiskation og bødestraf - Processtrategi - Manglende / utilstrækkelig hjemmelsangivelse, begrundelse, partshøring, angivelse af straffesubjekt - Bestemthedskravet - Intertemporalretlige forhold - Vejledningsforpligtelse - Proportionalitet - Håndhævelsesfortabende myndighedspassivitet

65 65 Speciallovsstraffesager miljø Planlovens 64, stk. 1: Medmindre højere straf er forskyldt efter den øvrige lovgivning, straffes med bøde den, der 1) overtræder bestemmelser i en lokalplan eller en af de efter 68, stk. 2, opretholdte vedtægter og planer mv., 2) overtræder 35, stk. 1, 39 og 40, stk. 1, 3) tilsidesætter vilkår for en tilladelse eller dispensation mv. efter loven eller de i medfør af loven udfærdigede forskrifter eller planer eller tilsidesætter kommunalbestyrelsens bestemmelser efter 37, stk. 2, eller 4) undlader at efterkomme et påbud eller forbud, der er udstedt til loven eller de i medfør af loven udfærdige forskrifter, herunder påbud om at berigtige et ulovligt forhold. Den planretlige regulering er ikke omfattet af den særlige straffebestemmelse i straffelovens 196. Dermed kan der ikke, selv i grove sager, ske frihedsstraf.

66 66 Speciallovsstraffesager miljø U Ø, der vedrørte bødestraf på kr. for overtrædelse af planloven. Den pågældende havde undladt at efterkomme kommunens påbud om at fraflytte en ejendom i et sommerhusområde. Byretten idømte den pågældende en bøde på kr. Landsretten nedsatte bøden til kr. og bemærkede herved, at forarbejderne til lov nr af 23. december 1998 om ændring af lov om planlægning ikke var retningsgivende for udmålingen af bødestraffen, idet en påtænkt bestemmelse om skærpet bødestraf ikke var blevet gennemført. U Ø, der vedrørte bøde for overtrædelse af planlovens 64, stk. 1, nr. 4. De pågældende havde undladt at efterkomme kommunens påbud om at fraflytte deres bolig i et sommerhusområde. Landsretten fandt, at bøden for manglende efterkommelseaf et flyttepåbud i et førstegangstilfælde måtte fastsættes til kr. pr. husstand fordelt med halvdelen til hver i et samboende par. Under hensyn til at de pågældende to gange tidligere havde overtrådt bestemmelserne blev bøden fastsat til kr. til hver.

67 67 Speciallovsstraffesager miljø Tvangsindgrebslovens (retssikkerhedslovens) 10, stk. 1 hjemler en ret til ikke at inkriminere sig selv. Bestemmelsen bygger på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention art. 6. Kriterium: Konkret mistanke, der er så stærk, at der er grundlag for at rejse sigtelse indenfor strafferetsplejen. Tvangsindgrebsloven 10, stk. 3 forpligter myndigheden til at vejlede den mistænkte om retten til ikke at inkriminere sig selv. Retten i Esbjergs dom, sags nr /2012, afsagt den 21. oktober 2013 (utrykt): Sagen angik anvendelsen af ulovligt optagne beviser under et kontrolbesøg. T var tiltalt for overtrædelse af en bekendtgørelse om tilsætninger mv. af fødevarer, ved at have solgt laks tilsat nitritsalt. Fødevarestyrelsen havde konstateret, at en virksomhed havde brugt nitritsalt, og undersøgt derfor hvilke virksomheder, der havde købt nitritsalt, med henblik på kontrol med alle virksomhederne, herunder T.

68 68 Speciallovsstraffesager miljø Retten i Esbjergs dom, sags nr /2012, afsagt den 21. oktober 2013 (utrykt) (fortsat): Med henvisning til, at T havde indkøbt store mængder, men ikke handlede med nitritsalt, lagde retten til grund, at Fødevarestyrelsen ved kontrolbesøgets må: have haft mistanke om, at der muligvis var begået uretmæssige forhold i tiltaltes virksomhed. Under kontrolbesøget hos T, talte Fødevarestyrelsen med T om, at T havde solgt laks tilsat nitritsalt, og retten udtalte: Fødevarestyrelsen findes derfor efter dette tidspunkt at have haft en konkret mistanke om, at tiltalte havde begået en lovovertrædelse, der kan medføre straf. Fra dette tidspunkt havde T ikke længere pligt til at oplyse Fødevarestyrelsen om anvendelsen af nitritsaltet, jf. tvangsindgrebslovens 10, stk. 1, og efter stk. 3 havde Fødevarestyrelsen pligt til at vejlede T herom. Det blev lagt til grund, at Fødevarestyrelsen ikke havde vejledt T selvinkrimineringsforbuddet, og de efterfølgende oplysninger, som T afgav til Fødevarestyrelsen angående anvendelsen af nitritsaltet fandtes: derfor at være omfattet af selvinkrimineringsgrundsætningen. De pågældende ulovligt tilvejebragt beviser må derfor ikke udgøre det eneste eller det afgørende bevis mod tiltalte. (Fremhævet her). På baggrund heraf frifandtes T. Afgørelsen udelukker ikke, at ulovligt optagne bevis anvendes, men viser klart, at beviserne ikke kan være det eneste eller det afgørende bevis.

69 69 Kontakt Håkun Djurhuus Partner, advokat (H) København Offentlig Virksomhed T M E djur@bechbruun.com København Danmark Aarhus Danmark Shanghai Kina T

Offentligretlige klage- og retssager. v/håkun Djurhuus Uddannelsesdagen 2015

Offentligretlige klage- og retssager. v/håkun Djurhuus Uddannelsesdagen 2015 Offentligretlige klage- og retssager v/håkun Djurhuus Uddannelsesdagen 2015 2 Klagesager 1. Klagesagsstrategi o Skal man klage, eller skal man gå direkte til domstolene U.2005.2923H o Hvad vil klienten

Læs mere

RETSSAGER MOD OFFENTLIGE MYNDIGHEDER HERUNDER ERSTATNINGSKRAV. Særlige forhold vedrørende retssager, der involverer offentlige myndigheder:

RETSSAGER MOD OFFENTLIGE MYNDIGHEDER HERUNDER ERSTATNINGSKRAV. Særlige forhold vedrørende retssager, der involverer offentlige myndigheder: Indsæt billede: Når du indsætter et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech- Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette

Læs mere

Nye regler om syn og skøn og om brug af erklæringer fra partsudpegede ekspertvidner

Nye regler om syn og skøn og om brug af erklæringer fra partsudpegede ekspertvidner 28 Nye regler om syn og skøn og om brug af erklæringer fra partsudpegede ekspertvidner Ved Partner, Claus Berg 29 Program 1. Væsentlige nye ændringer i retsplejelovens regler om syn og skøn reglerne får

Læs mere

Entreprisedagen Oplæg om sagkyndig bevisførelse

Entreprisedagen Oplæg om sagkyndig bevisførelse 1 Entreprisedagen Oplæg om sagkyndig bevisførelse 4. oktober 2017 Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus, Bech-Bruun 2 Program 1. Væsentlige nye ændringer i retsplejelovens regler om syn og skøn reglerne

Læs mere

Edition responsa Højesterets kendelse af 17/ , sag 110/2013

Edition responsa Højesterets kendelse af 17/ , sag 110/2013 - 1 Edition responsa Højesterets kendelse af 17/12 2013, sag 110/2013 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret fandt ved en kendelse af 17/12 2013 ikke grundlag for - efter retsplejelovens

Læs mere

Vidneafhøring af skattemedarbejder Retten i Aarhus s kendelse af 15/5 2014, jr. nr. BS 13-1321/2013

Vidneafhøring af skattemedarbejder Retten i Aarhus s kendelse af 15/5 2014, jr. nr. BS 13-1321/2013 - 1 06.11.2014-22 Vidneafhøring skattemedarbejder 20140527 TC/BD Vidneafhøring af skattemedarbejder Retten i Aarhus s kendelse af 15/5 2014, jr. nr. BS 13-1321/2013 Af advokat (L) og advokat (H), cand.

Læs mere

De studerende bør efter en samlet vurdering konkludere, at kendelsen ikke er rigtig.

De studerende bør efter en samlet vurdering konkludere, at kendelsen ikke er rigtig. 1 Rettevejledning til opgave 1 1. Er rettens kendelse rigtig? Der kan efter praksis pålægges editionspligt med hjemmel i retsplejelovens 343, sammenholdt med reglerne om edition, jf. Den civile retspleje,

Læs mere

Nyhedsbrev. Retssager og voldgift

Nyhedsbrev. Retssager og voldgift Nyhedsbrev Retssager og voldgift 03.07.2014 REFORM AF DEN CIVILE RETSPLEJE 3.7.2014 Den 11. juni 2014 vedtog Folketinget en reform af den civile retspleje, herunder reglerne om sagens forberedelse, beviser,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 Sag 285/2008 (1. afdeling) Søren Theill Jensen og Anne Margrethe Heidner (advokat Preben Kønig, beskikket for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten

Læs mere

VOLDGIFTENS DAG DEN 8.11.2012 Praksis om bevisoptagelse samt udnævnelse af voldgiftsdommere. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus, Bech-Bruun

VOLDGIFTENS DAG DEN 8.11.2012 Praksis om bevisoptagelse samt udnævnelse af voldgiftsdommere. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus, Bech-Bruun VOLDGIFTENS DAG DEN 8.11.2012 Praksis om bevisoptagelse samt udnævnelse af voldgiftsdommere Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus, Bech-Bruun SPØRGSMÅL TIL DELTAGERNE Hvor mange her har oplevet, at en énsidigt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

Fri proces under anke til højesteret

Fri proces under anke til højesteret Fri proces under anke til højesteret Henstillet til justitsministeriet at meddele fri proces under anke til højesteret af en sag om den fremgangsmåde, der var fulgt ved overførsel af lokalplanlægningen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

Væsentlige ændringer i reglerne vedrørende syn og skøn

Væsentlige ændringer i reglerne vedrørende syn og skøn Væsentlige ændringer i reglerne vedrørende syn og skøn Skrevet af Erik Hovgaard Publiceret 18 Apr 2017 Der er gennem den seneste tid sket væsentlige ændringer i retsplejelovens regler vedrørende syn og

Læs mere

VINTERMØDE 2013 ATV - AKADEMIET FOR TEKNISKE VIDENSKABER PÅBUDSMULIGHEDER. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus

VINTERMØDE 2013 ATV - AKADEMIET FOR TEKNISKE VIDENSKABER PÅBUDSMULIGHEDER. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus VINTERMØDE 2013 ATV - AKADEMIET FOR TEKNISKE VIDENSKABER PÅBUDSMULIGHEDER Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus ANBEFALINGER TIL KOMMUNERNE I FORBINDELSE MED VURDERING AF PÅBUDSMULIGHEDER I RELATION TIL

Læs mere

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion efter stempellovens 29 Udtalt, at den af skattedepartementet anlagte fortolkning af stempelafgiftslovens 30, 2. pkt., hvorefter afgørelser

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

Skatteudvalget B 42 - Bilag 2 Offentligt

Skatteudvalget B 42 - Bilag 2 Offentligt Skatteudvalget B 42 - Bilag 2 Offentligt J.nr. 2005-711-0068 Dato: marts 2006 Til Folketinget - Skatteudvalget B 42 - Forslag til folketingsbeslutning om mere rimelige muligheder for at få tilbagebetalt

Læs mere

Bilka One Stop. Danske MiljøAdvokater First Hotel Grand, Odense 21. maj Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus Bech-Bruun

Bilka One Stop. Danske MiljøAdvokater First Hotel Grand, Odense 21. maj Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus Bech-Bruun Bilka One Stop Danske MiljøAdvokater First Hotel Grand, Odense 21. maj 2014 Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus Bech-Bruun 2 Sagsstrategi? Grundlæggende oplysninger: 1. Københavns Kommune offentliggjorde

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 Sag 118/2018 A (tidligere Advokater ApS) (selv) og B (selv) mod Advokatnævnet (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 Sag 98/2018 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (for begge advokat Morten Knoth Knudsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Odense den

Læs mere

HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING

HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING 17. JUNI 2010 HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING Højesteret har ved dom af 10. juni 2010 fastslået, at en advokat ikke kan kræve betaling af klientens forsikringsselskab

Læs mere

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI Delafgørelse i

Læs mere

LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG

LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG 5. SEPTEMBER 2012 LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG Skønserklæringer indhentet til brug for voldgiftssag mellem entreprenør og bygherre kunne ikke tillægges sædvanlig bevismæssig værdi under en senere

Læs mere

2000-05-16: Viborg Asfaltfabrik I/S m.fl. ctr. Konkurrencerådet

2000-05-16: Viborg Asfaltfabrik I/S m.fl. ctr. Konkurrencerådet 1 af 6 2000-05-16: Viborg Asfaltfabrik I/S m.fl. ctr. Konkurrencerådet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 16. maj 2000 i sag 99-193.956, Viborg Asfaltfabrik I/S (advokat Karen Dyekjær-Hansen)

Læs mere

Noter til civilproces

Noter til civilproces Noter til civilproces Indholdsfortegnelse Saglig kompetence... 4 Forudgående nævnsbehandling (s. 141)... 4 Byretterne... 4 Saglige kompetence (s. 144)... 4 Dommerne i byretssager (s. 152)... 6 Sø- og Handelsretten...

Læs mere

"Henvisning til landsret"

Henvisning til landsret Danmarks Skatteadvokater Grundloven 61. Den dømmende magts udøvelse kan kun ordnes ved lov. Særdomstole med dømmende myndighed kan ikke nedsættes. 62. Retsplejen skal stedse holdes adskilt fra forvaltningen.

Læs mere

Kapitel 6 Lovudkast med bemærkninger 1. Lovudkast

Kapitel 6 Lovudkast med bemærkninger 1. Lovudkast Kapitel 6 Lovudkast med bemærkninger 1. Lovudkast Forslag til Lov om ændring af retsplejeloven m.v. (Midlertidige afgørelser om forbud og påbud) Justitsministeriet 1 I lov om rettens pleje, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737).

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). / Besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB?

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? 27. AUGUST 2013 NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? En ny højesteretsdom har omgjort landsrettens afgørelse og fastslået, at der ikke

Læs mere

Henvendelse vedrørende Sorø Kommune om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Sorø Kommune om aktindsigt Udtalelse til Sorø Kommune om aktindsigt Henvendelse vedrørende Sorø Kommune om aktindsigt 21. november 2018 [A] har den 18. september 2018 på vegne af [B] klaget til Sorø Kommune over kommunens afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015 Sag 140/2014 (1. afdeling) A (advokat Michael Christiani Havemann, beskikket) mod AIG Europe Dansk Filial af AIG Europe Limited United Kingdom (advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 Sag 238/2011 Anklagemyndigheden mod A A/S (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er truffet afgørelse af Retten i Helsingør den 13. oktober

Læs mere

Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse

Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse Civile sager 2. instans Anke 368, stk. 2, jf. stk. 1, 2. pkt. 368, stk. 8, jf. 371 (Sø- og Handelsrettens afgørelser) Straffesager

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 15. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 15. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 15. november 2017 Sag 195/2017 A (advokat Mads Kjeldsted Jensen, beskikket) mod Flygtningenævnet (advokat Karsten Hagel-Sørensen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

BEVISMIDLER HVILKE OG HVORDAN? Ved partner Anne Buhl Bjelke

BEVISMIDLER HVILKE OG HVORDAN? Ved partner Anne Buhl Bjelke BEVISMIDLER HVILKE OG HVORDAN? Ved partner Anne Buhl Bjelke DISPOSITION Hvad er et bevis? Den frie bevisbedømmelse Ensidigt indhentede erklæringer Isoleret bevisoptagelse Bevisførelse ved domstolene Bevisførelse

Læs mere

Ændring til skade for klager

Ændring til skade for klager Ændring til skade for klager (Årsberetning 2004) Der er den 10. februar 2005 afsagt en principiel dom, som tager stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Patientskadeankenævnet kan ændre til skade for klager.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE OM AFHØRING AF KOMMUNES MEDARBEJDERE

HØJESTERETS KENDELSE OM AFHØRING AF KOMMUNES MEDARBEJDERE 25. MAJ 2018 HØJESTERETS KENDELSE OM AFHØRING AF KOMMUNES MEDARBEJDERE Højesteret har i en ny kendelse givet Københavns Kommune medhold i, at der ikke var grundlag for at pålægge to af kommunens medarbejdere

Læs mere

PROCES: DER BØR HURTIGT TRÆFFES BESLUTNING OM FORELÆGGELSE FOR RETSLÆGERÅDET, ARBEJDSSKADE- STYRELSEN M.V.

PROCES: DER BØR HURTIGT TRÆFFES BESLUTNING OM FORELÆGGELSE FOR RETSLÆGERÅDET, ARBEJDSSKADE- STYRELSEN M.V. 20. NOVEMBER 2012 PROCES: DER BØR HURTIGT TRÆFFES BESLUTNING OM FORELÆGGELSE FOR RETSLÆGERÅDET, ARBEJDSSKADE- STYRELSEN M.V. Et par nye retsafgørelser illustrerer, at når retssag er blevet anlagt, bør

Læs mere

ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER

ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER Advokat (H) Kim Trenskow Kromann Reumert ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver Schæffergården,

Læs mere

Påbud om lovliggørelse af spildevandsforhold

Påbud om lovliggørelse af spildevandsforhold Påbud om lovliggørelse af spildevandsforhold Udtalt over for miljøstyrelsen, at der i mangel af udtrykkelige regler om adgangen til at kræve lovliggørelse af spildevandsforhold alene kunne stilles krav

Læs mere

1 Kapitel 4.5. Indrettelseshensynet. Indrettelseshensynet. Den juridiske litteratur

1 Kapitel 4.5. Indrettelseshensynet. Indrettelseshensynet. Den juridiske litteratur 1 Kapitel 4.5. Indrettelseshensynet Indrettelseshensynet Den juridiske litteratur Beskyttelse af borgernes berettigede forventninger har traditionelt været anerkendt i dansk forvaltningsret ikke kun vedrørende

Læs mere

Det er endvidere statsforvaltningens opfattelse, at Køge Kommune ved afslaget på aktindsigt efter offentlighedslovens

Det er endvidere statsforvaltningens opfattelse, at Køge Kommune ved afslaget på aktindsigt efter offentlighedslovens Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune ikke har haft hjemmel til at give afslag på aktindsigt i det mellem kommunen og Agens International indgåede forlig efter offentlighedslovens 10, nr.

Læs mere

VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET

VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET Maj 2008 - 2-1. Sagsgangen forud for hovedforhandlingen i Højesteret Sagsgangen forud for hovedforhandlingen i Højesteret tilrettelægges i samarbejde

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012 Sag 148/2012 Advokat Søren Kjær Jensen kærer Østre Landsrets salærafgørelse i sagen: Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016 Sag 64/2016 A og B (advokat Michael E. Hansen for begge) mod Boet efter C ved D og E (advokat Mogens Vinther) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 Sag 251/2016 DONG Energy Sales & Distribution A/S og Radius Elnet A/S (advokat Erik Bertelsen for begge) mod Transport- og Bygningsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Enkelte sager af mere generel interesse

Enkelte sager af mere generel interesse BILAG 1 Enkelte sager af mere generel interesse Dette bilag indeholder en beskrivelse af og kommentarer til enkelte sager af mere generel interesse om forsvarerens adgang til aktindsigt. 1. Forsvarerens

Læs mere

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges.

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges. 2012-2. Aktindsigt i sag om udlevering til udenlandsk myndighed afgøres efter retsplejelovens regler En journalist klagede til ombudsmanden over Justitsministeriets afslag på aktindsigt i ministeriets

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

Syn & skøn - udformningen af syns- og skønstema - SKM ØL

Syn & skøn - udformningen af syns- og skønstema - SKM ØL - 1 Syn & skøn - udformningen af syns- og skønstema - SKM2016.2.ØL Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret tog ved en kendelse af 14/12 2015 stilling til en række indsigelser mod

Læs mere

Regler for udvidet voldgift om heste. af 15. april 2011

Regler for udvidet voldgift om heste. af 15. april 2011 Regler for udvidet voldgift om heste af 15. april 2011 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 Sag 144/2016 A og B (advokat Jakob Fastrup) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Jens Erik Pedersen) I tidligere instanser er truffet afgørelse

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

Regler for udvidet voldgift om heste. April Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste.

Regler for udvidet voldgift om heste. April Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Regler for udvidet voldgift om heste April 2019 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage stilling

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. december 2017 Sag 237/2016 (2. afdeling) Advokatnævnet (advokat Martin Simonsen) mod A (advokat Claus Bonnez) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Horsens

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 Sag 175/2017 IBM Danmark ApS (advokat Jess Thiersen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn]. København, den 16. december 2015 Sagsnr. 2015 1915 og 2015-1917/LIH 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn]. Klagens

Læs mere

Syn & skøn - grundlaget for skønsmandens besvarelse - ensidigt indhentet erklæring - SKM2014.336.ØLR

Syn & skøn - grundlaget for skønsmandens besvarelse - ensidigt indhentet erklæring - SKM2014.336.ØLR - 1 06.11.2014-21 Syn & skøn ensidigt indhentet erklæring 20140520 TC/BD Syn & skøn - grundlaget for skønsmandens besvarelse - ensidigt indhentet erklæring - SKM2014.336.ØLR Af advokat (L) og advokat (H),

Læs mere

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 361 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. februar 2008.

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 361 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. februar 2008. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 361 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 13. marts 2008 Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015 Sag 46/2015 Advokat A kærer afgørelse i sagen: Advokat A (advokat Martin Lavesen) mod Boet efter B (advokat René Rasmussen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 156/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Juel Halberg, beskikket) I tidligere instans er truffet beslutning af Østre Landsrets 18. afdeling

Læs mere

Sammenskrivning af. Lov om kolonihaver

Sammenskrivning af. Lov om kolonihaver Sammenskrivning af Lov om kolonihaver Dette er en sammenskrivning af Lovbekendtgørelse nr. 790 af 21. juni 2007 med følgende ændringslove indarbejdet i teksten: Lov nr. 1571 af 20. december 2006 Lov nr.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt den 14. september 2018 Sag BS 7799/2018 HJR I/S Gunderup Deponi, Efterbehandlingssamarbejde ved Mariagerfjord Kommune, Randers Kommune og Rebild Kommune (advokat Christian Bachmann)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37558/2018 HJR (1. afdeling) A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afvisning af en anmodning om fri proces i en sag om

Læs mere

Syn & skøn grundlaget for skønsmandens besvarelse admittering af konkrete bilag - SKM HKK

Syn & skøn grundlaget for skønsmandens besvarelse admittering af konkrete bilag - SKM HKK -1 - Syn & skøn grundlaget for skønsmandens besvarelse admittering af konkrete bilag - SKM2010.375.HKK Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesterets anke- og kæremålsudvalg tilkendegav ved

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 22. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 22. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 22. februar 2019 Sag 101/2018 Anklagemyndigheden mod X-Bank A/S (advokat Lotte Eskesen) og T (advokat Jakob Lund Poulsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

Et byggeri kan således være ulovligt på flere måder, idet et byggeri kan være både materielt og formelt ulovligt.

Et byggeri kan således være ulovligt på flere måder, idet et byggeri kan være både materielt og formelt ulovligt. VEJLE DE N DE UDT AL E L SE Juli 2014 Byggeri og energieffektivitet Lovliggørelse af ulovligt byggeri Byggeri, der er ulovligt udført, skal lovliggøres. Udgangspunktet er, at der skal ske retlig lovliggørelse

Læs mere

UDSKRIFf ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFf ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM S2901001- CSN UDSKRIFf AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. april 2016 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Ulla Langholz, Karsten Bo Knudsen og Klaus Rugaard (kst.)). 5. afd. nr. S-2901-15:

Læs mere

Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM ØLR

Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM ØLR - 1 Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM2016.282.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en kendelse af 18/3 2016, at parterne i

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014 Sag 28/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten på Frederiksberg

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 Sag 4/2015 A (advokat Axel Grove) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Pia Hjort Mehlbye) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014 Sag 291/2013 Tårnby Kommune (advokat René Offersen) mod Forenede Danske Motorejere som mandatar for A (advokat Lennart Fogh) I tidligere instanser

Læs mere

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM - 1 Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM2013.469.BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Københavns Byret fandt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 Sag 182/2016 IWT LLC ApS (advokat Jens Rysgaard) mod Scharf GmbH (advokat Jakob Blicher Ravnsbo) I tidligere instanser er truffet beslutning af Skifteretten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 25. marts 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 25. marts 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr. 98-194.486 (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 25. marts 2002 K E N D E L S E Farum Industrirenovation A/S mod Københavns Kommune Den 11. august 1997 indgav klageren,

Læs mere

Civilprocessuel oversigt

Civilprocessuel oversigt Jørgen Jochimsen Civilprocessuel oversigt Jørgen Jochimsen Civilprocessuel oversigt 1. udgave/1. oplag Karnov Group Denmark A/S, København 2017 ISBN 978-87-619-3869-5 Omslag: Axel Surland, Ljungbyhed Sats

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017 Sag 100/2016 (1. afdeling) Frode Sejr Hansen (advokat Jørgen Iversen, beskikket) mod Esbjerg Kommune (advokat Hans Peter Storvang) og Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter en olieforurening på [ ] og [ ]Kalundborg

Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter en olieforurening på [ ] og [ ]Kalundborg [Advokat A] Jord & Affald J.nr. MST-833-00010 Ref. SIHO/LIHAN Den 29. november 2006 Dit j.nr. S4835 Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter

Læs mere

Uddrag af bekendtgørelse af forvaltningsloven

Uddrag af bekendtgørelse af forvaltningsloven Myndighed: Justitsministeriet Udskriftsdato: 19. september 2016 (Gældende) Uddrag af bekendtgørelse af forvaltningsloven 1-8. (Udelades) Kapitel 4 Partens aktindsigt Retten til aktindsigt 9. Den, der er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013 Sag 306/2012 (1. afdeling) A (advokat Gunnar Homann) mod Justitsministeriet (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) Biintervenient til støtte for appellanten:

Læs mere

Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14

Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14 Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14 ATV-Vintermøde 2015 Advokat Jacob Brandt, Bech-Bruun Disposition Den retlige ramme Fredericia-dommens faktum Det principielle materielle

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 19/2009

Rigsadvokaten Informerer Nr. 19/2009 Til samtlige statsadvokater, samtlige politidirektører, Politimesteren i Grønland og Politimesteren på Færøerne DATO 30. november 2009 JOURNAL NR. RA-2009-131-0002 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER RIGSADVOKATEN

Læs mere

Den 8. september 2015 Udgave 6. Notat om sagsomkostninger i civile sager

Den 8. september 2015 Udgave 6. Notat om sagsomkostninger i civile sager Den 8. september 2015 Udgave 6 Notat om sagsomkostninger i civile sager Indledning Formålet med dette notat er at opstille nogle vejledende udgangspunkter for afgørelser om sagsomkostninger i civile sager.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 Sag 75/2011 (2. afdeling) A (advokat Finn Roger Nielsen, beskikket) mod Justitsministeriet (tidligere Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 Sag 248/2015 A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afslag på fri proces i en sag om forældremyndighed mv. (advokat Henrik Ehlers)

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 2. maj 2016 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. C 091/16 (Retten i Grønlands sagl.nr. BS 190100/2013) Sagsøger (advokat Finn Meinel, Nuuk j.nr. 11809)

Læs mere

Lov om ændring af retsplejeloven

Lov om ændring af retsplejeloven Lov om ændring af retsplejeloven (Behandlingen af klager over politipersonalet m.v.) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke

Læs mere

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger FOB 05.591 Kommunes svar på spørgsmål fra borger Ombudsmanden henstillede til en kommune at genoptage behandlingen af en sag hvor kommunen havde undladt at svare på tre breve fra en borger. Kommunen genoptog

Læs mere

Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv.

Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv. Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv. Finansministeriets vejledning om en række forvaltningsretlige regler af betydning i forbindelse med afsked o.lign. Vejedningen

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 4. november 2009 til en borger

Statsforvaltningens brev af 4. november 2009 til en borger Statsforvaltningens brev af 4. november 2009 til en borger 04-11- 2009 Du har på vegne en række sommerhusejere i Kettingskov i brev af 12. oktober 2008 klaget over, at Sønderborg Kommune ikke har sørget

Læs mere

Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse i civile sager og straffesager.

Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse i civile sager og straffesager. Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse i civile sager og straffesager. Civile sager 2. instans Anke 253, stk. 4 og 5, jf. stk. 3 368, stk. 2, jf. stk. 1, 2. pkt. Straffesager

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 Sag 201/2015 LIP Regnskab & Consult ved Lisbeth Irene Vedel Pedersen, Advokat Lisbeth Pedersen ApS og Lipsen Holding ApS (advokat Lisbeth Pedersen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. november 2010

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. november 2010 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. november 2010 Sag 250/2010 A (advokat Tyge Trier, beskikket) mod Forsvarsministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) og Sag 255/2010 Journalisterne

Læs mere

Kolding Kommune Akseltorv Kolding Orientering om afgørelse. Vi har skrevet til, vedrørende ejendommen matr.nr. , kommunens j.nr.

Kolding Kommune Akseltorv Kolding Orientering om afgørelse. Vi har skrevet til, vedrørende ejendommen matr.nr. , kommunens j.nr. Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing Kolding Kommune Akseltorv 1 6000 Kolding 2016-38705 Dato: 06-10-2017 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til, vedrørende ejendommen matr.nr. 2016-0843.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 Sag 183/2014 A (advokat Stine Gry Johannesen) mod Den Uafhængige Politiklagemyndighed I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Aarhus

Læs mere