Temagruppe: sunde arbejdspladser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Temagruppe: sunde arbejdspladser"

Transkript

1 Temagruppe: sunde arbejdspladser Den 24. april 2019, Gammeltorv 2, 9000 Aalborg Deltagere: Vibeke Kvist, Vejle; Sofie Worm Tighe, Århus; Rikke Skogstad Allen, Rødovre; Nikolaj Bilgram, Thisted; Kenneth Saugstrup Christensen, Thisted; Linda Jensen, Vesthimmerland; Karen Spejlborg, Fredericia; Jette Søgaard Hansen, Sønderborg; Majken Bordal, Assens; Andreas Jürgensen, Assens; Mads Lind, Hjerteforeningen; Maj-Britt B. Koch, Rygestopkonsulenterne; Jan Anderson, Sund By Netværket; Inger Kjelgaard, Aalborg. Referat: Jette Søgaard Hansen : Mere Røgfri Arbejdstid om hjerteforeningens gratis værktøjskasse v. Mads Lind, hjerteforeningen Mere røgfri arbejdstid henviser til, at begrebet rummer overvejelser, opmærksomheder og udfordringer i forhold til fuldt at implementere røgfri arbejdstid på private og offentlige arbejdspladser. Røgfri arbejdstid er således en proces, hvor mere røgfri arbejdstid er en retning, vi kan arbejde hen imod. Den strategiske målsætning med værktøjskassen er dermed at de-normalisere rygning, så det bliver mindre udbredt at ryge på private og offentlige arbejdspladser. Hjerteforeningen traf i 2017 en beslutning om at strukturel forebyggelse skulle have en større plads med fx arbejdspladsen som arena. I 2018 udarbejdede Hjerteforeningen i samarbejde med Sund By Netværket en publikation med viden og evidens for røgfri arbejdstid og erfaringer fra kommuner. Kræftens Bekæmpelse har et kort på hjemmesiden over, hvor mange kommuner, der har røgfri arbejdstid og hvornår det er indført. I efteråret 2018 begyndte Hjerteforeningen at have fokus på private virksomheder, hvor der blev lavet en kvalitativ undersøgelse, som dog ikke er offentliggjort. Den kvalitative undersøgelse skulle danne baggrund for det videre arbejde med den gratis værktøjskasse, som blev offentliggjort primo Sundhedsstyrelsen er i gang med at planlægge deres markedsføringsstrategi i forhold til røgfri arbejdstid på private virksomheder. Det forventes, at der kommer en informationsindsats til særligt HR-medarbejdere og ledere i oktober Nogle af de vigtige pointer fra IS IT A BIRD s kvalitative forskning i samarbejde med Hjerteforeningen (2018): Der er en bred erkendelse på arbejdspladserne af, at røgfri arbejdstid kommer i en nær fremtid. Der er en generel opfattelse af, at det er uundgåeligt, at røgfri arbejdstid kommer. Der er en klar opfattelse af, at det ikke er muligt at indføre røgfri arbejdstid i selvbetalte pauser på private og offentlige virksomheder. Dette bunder i en indgriben i den personlig frihed og/eller et juridisk aspekt. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et informationsskriv ud fra erfaringer fra eksisterende sager. Dette informationsskriv er ikke offentlig tilgængeligt og rummer ikke en entydig definition af, hvad der juridisk set er muligt, men det kan blandt andet afhænge af virksomhedens brand og image.

2 Røgfri arbejdstid er på både private og kommunale arbejdspladser et uklart begreb blandt andet i forhold til selvbetalte pauser. Top-ledelsen skal være med ved beslutningen om en skærpet rygepolitik for, at det kan implementeres ned gennem organisationen. Ellers kan det komme det til at virke som en mellemleders ambition frem for organisationens. Der er fem tematiske spændinger, som er: det sociale, pausen, forsøg, afhængighed og stigmatisering. Disse kan både være potentialer og barriere (se slide). I forhold til undersøgelsen IS IT A BIRD er der en opmærksomhed på, at ingen private virksomheder har indført røgfri arbejdstid i sin fulde form, så der er i stedet gennemført tre ekspertinterviews med private virksomheder, der har en skærpet rygepolitik. Det er vigtigt at fremhæve, at røgfri arbejdstid ikke er ensbetydende med, at medarbejderen skal stoppe med at ryge. Det handler om, at medarbejderen skal ændre rygeadfærd på arbejdspladsen. Røgfri arbejdstid kan således være en hjælp for de medarbejdere, der gerne vil stoppe med at ryge. Tidlig italesættelse af røgfri arbejdstid og kommunikation er vigtig i forhold til at forberede arbejdspladsen, inden røgfri arbejdstid bliver en realitet. Hjemmesiden er målrettet kommuner og private arbejdspladser med generel viden om røgfri arbejdstid, argumenter for røgfri arbejdstid, eksempler på kommuner og private virksomheder med røgfri arbejdstid og værktøjer til indførsel af mere røgfri arbejdstid. Det er muligt at skrive til Hjerteforeningen, hvis man er interesseret i en trykt udgave af materialet. Drejebogen er opdelt i seks underpunkter med henvisning til værktøjer, der kan understøtte den pågældende del af processen: 1. Udgangspunkt, herunder kortlægning af nuværende praksis 2. Afklaring, herunder mål- og motivationsafklaring fx brand og image, sundhed m.m. 3. Kommunikation 4. Løbende opfølgning 5. Justering af implementering 6. Respons på implementering På hjemmesiden er der også et myteværktøj, hvor fx ledere kan finde argumenter på en række områder, der kan dukke op ved arbejdet med en skærpet rygepolitik : Erfaringer fra kommuner, der allerede arbejder med røgfri arbejdstid Vesthimmerland Kommune v. rygestopkoordinator Linda Jensen Processen startede med en sundhedsdag i november 2014 for alle ledere med fx workshops med sundhedspædagogiske tiltag med fokus på KRAM. Her blev rygekulturen hos medarbejderne, som blev startskuddet til arbejdet med røgfri arbejdstid. Røgfri arbejdstid blev drøftet i MED-udvalget med udgangspunkt i et udkast til en rygepolitik om røgfri arbejdstid. Desuden blev udarbejdet en vejledning til røgfri arbejdstid til fx TR. Til sidst blev også udarbejdet svar på ofte stillede spørgsmål. Svarene blev offentliggjort på intrasiden for medarbejderne. Udkastet til politikken om røgfri arbejdstid blev godkendt den 27. juni 2017 med effektuering 1. januar Nogle arbejdspladser indførte det dog før.

3 I processen frem til røgfri arbejdstid blev der gjort opmærksom på de tilgængelige rygestoptilbud og afholdt workshops. Implementering af røgfri arbejdstid er fortsat en løbende proces, hvor især håndhævelse af røgfri arbejdstid kan være et tema på ledelsesmøder. Thisted Kommune v. Nikolaj Bilgram Processen startede i 2015, hvor medarbejderne i HMU ønskede at indføre røgfri arbejdstid. Dog var ledelsen ikke parat, hvorfor forslaget blev nedstemt. Andet forsøg kom fra en arbejdsgruppe under Sundhedspolitikken På baggrund af erfaringerne fra 2015 blev det dog valgt ikke at gå videre med forslaget. Thisted Kommune blev en del af Røgfri Fremtid i Røgfri Fremtid skulle være et strategisk middel til at indføre røgfri arbejdstid. I november 2018 besluttede Direktionen at arbejde med røgfri arbejdstid. Der blev valgt at gå med en guldmodel for røgfri arbejdstid, herunder matrikler, biler og eget hjem. Desuden blev det lagt op, at det ikke var tilladt at flekse ud for at ryge. Det blev mistolket i HMU, hvilket rejste en diskussion om, hvorvidt det er tilladt at flekse ud, så medarbejderen holder tidligere fri, hvorved flekstiden er deres fritid. Det resulterede i en tilpasset retningslinje, der skal i kommunalbestyrelsen den 30. maj Erfaringerne fra Thisted Kommune er: En opbakning fra MED-systemet vægter højt blandt politikerne Formuleringen af retningslinjerne har stor betydning Tilbud om rygestop og mulighed for betalt nikotinerstatning Lang proces med mulighed for at imødekomme medarbejdernes ønsker inden effektuering : Drøftelse af hvordan det går med at indføre røgfri arbejdstid i kommunerne Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der omkring 26 kommuner, der har indført røgfri arbejdstid med eller uden undtagelser. Der er forskellige erfaringer fra kommunerne i forhold til, hvor udfordringerne er med at indføre røgfri arbejdstid. Det kan være manglende opbakning i MED-systemet, Direktionen eller blandt politikere. Der er forsøgt med flere forskellige argumenter for at indføre røgfri arbejdstid. Argumenter for røgfri arbejdstid kan fx være bedre sundhed, lavere sygefravær eller branding fx at være rollemodel for andre arbejdspladser og følge trop med andre kommuner, der har indført røgfri arbejdstid. Der bør være en opmærksomhed på ikke kun cigaretter, men også røgfri tobak fx snus og IQOS. IQOS (I Quit Ordinary Smoke) er opvarmet tobak, som markedsfører sig på at ville udfase cigaretter.

4 Argumenter imod snus er fx afhængighed og dobbeltbrug af produkter. Snus har ikke en skadelig virkning på niveau med cigaretter, så det kan være hensigtsmæssigt i forhold til selve argumentationen, at røgfri arbejdstid ikke omfatter brugen af snus : Nyt fra Sund By Netværket v. Jan Andersson Introduktion Sund By Netværket er medlemsbaseret med 53 kommuner som medlem. Sund By Netværket arbejder ud fra tre spor: Temagrupper Projekter fx Byens Rum og Naturens Rige, som er baseret på samskabelse Meningstilkendegivelse Sund By Netværket har på nuværende tidspunkt 14 temagrupper. Temagrupperne er forskelligt organiseret, men alle bygger på vidensdeling og erfaringsudveksling. Temagruppen: Sunde arbejdspladser Der er ca. 30 medlemmer i temagruppen om sunde arbejdspladser. Til hvert møde er der gennemsnitlig deltagere. Der er flere arbejdsgrupper under temagruppen om sunde arbejdspladser fx mental sundhed og fysisk efteruddannelse. To nye publikationer Sund By Netværket har i samarbejde med Statens Institut for Sundhed udarbejdet en publikation om samskabelse, der bygger på kvalitative interviews. Peter Thybo har i samarbejde med Sund By Netværket udarbejdet en publikation om det dobbelte KRAM. Materialet kan findes på Sund By Netværkets hjemmeside eller bestilles ved kontakt til Sund By Netværket. Folkemødet på Bornholm i juni Der er lukket for tilmeldinger til Folkemødet på Bornholm i juni, men det er muligt at tage kontakt til Jan Andersson ved interesse for at deltage. Andet nyt Tine Thorsbo fra Næstved overtager Charlottes opgaver i Sund By Netværket de næste 10 måneder : Temagruppen Sunde arbejdspladser fremadrettet Der skal udpeges en formand. Denne kan suppleres af andre medlemmer, der understøtter formandskabet. Formanden skal udarbejde/opdatere temagruppens årshjul, planlægge og facilitere temagruppens arrangementer og være faglig repræsentant for Sund By Netværket på området. Desuden skal formanden deltage i et årligt møde for temagruppeformænd. Sund By Netværket har udarbejdet en publikation, der beskriver temagruppeformændenes opgave. Det

5 besluttes, at Sofie, Inger og Kenneth indgår i et delt formandskab, hvis de har ledelsesmæssig opbakning i egen kommune. Sofie opretter en gruppe på LinkedIn, der afprøves som kommunikationsforum for temagruppen om sunde arbejdspladser. I gruppen på LinkedIn kan fx deles ny viden inden for området og drøftes eventuelle oplægsholdere til kommende temamøder. I efteråret 2019 forventes det næste to-dages temamøde i Vejle. Forslag til oplægsholder er Just Justesen (hverdagsimplementering) og/eller Mads Bab i forhold til mental sundhed. Kenneth sender liste med gode argumenter for sundhedsfremme på arbejdspladser til temagruppens medlemmer. Listen ligger i GoogleDocs : Arbejdsgrupper hvad er sket siden sidst? Opfølgning på arbejdsgrupperne udsættes til næste temamøde : Opsamling på dagen og næste møde Næste møde i temagruppen holdes oktober i Vejle. Det delte formandskab påtager sig programplanlægning for næste temamøde, mens Vibeke er behjælpelig med lokale på Sundhedshuset i Vejle.

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Hjørring Kommune 18. juni 2019 Side 1. Mødedato: 18. juni 2019 Mødet påbegyndt: kl. 12:30 Mødested: 469 Rådhuset - Røgfri arbejdstid - Opfølgning på mødet med

Læs mere

Røgfri arbejdstid I Kræftens Bekæmpelse I Røgfri arbejdstid. - hvordan sikres den gode proces? colourbox

Røgfri arbejdstid I Kræftens Bekæmpelse I Røgfri arbejdstid. - hvordan sikres den gode proces? colourbox Røgfri arbejdstid I Kræftens Bekæmpelse I 2016 Røgfri arbejdstid - hvordan sikres den gode proces? Røgfri arbejdstid hvorfor? Røgfri arbejdstid er et effektivt redskab til både at forebygge rygestart,

Læs mere

Røgfri arbejdstid. Hjerteforeningens landsseminar 6. maj 2017

Røgfri arbejdstid. Hjerteforeningens landsseminar 6. maj 2017 Røgfri arbejdstid Hjerteforeningens landsseminar 6. maj 2017 Dagsorden 1. Hvad er Røgfri arbejdstid? 2. Hvorfor Røgfri arbejdstid? 3. Hvad laver Hjerteforeningen lige nu i forb. med Røgfri arbejdstid?

Læs mere

RØGFRI ARBEJDSTID. - Processtrategi for implementeringen

RØGFRI ARBEJDSTID. - Processtrategi for implementeringen RØGFRI ARBEJDSTID - Processtrategi for implementeringen Hjerteforeningen 2017 Hvorfor Røgfri arbejdstid? Røgfri arbejdstid betyder, at de ansatte ikke må ryge i arbejdstiden. Reglerne gælder hele arbejdstiden,

Læs mere

Kortlægning af kommuner med Røgfri Arbejdstid November-december 2018

Kortlægning af kommuner med Røgfri Arbejdstid November-december 2018 Kortlægning af kommuner med Røgfri Arbejdstid November-december 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Metode... 2 Oversigt over kommunerne... 3 Kommuner med Røgfri arbejdstid på enkelte arbejdspladser...

Læs mere

IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID PROCESSTRATEGI

IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID PROCESSTRATEGI IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID PROCESSTRATEGI 1 Hjerteforeningen har indsamlet erfaringer fra kommuner med Røgfri arbejdstid. Læs her, hvordan I kan implementere Røgfri arbejdstid i jeres kommune.

Læs mere

IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID. Processtrategi

IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID. Processtrategi Hjerteforeningen har indsamlet erfaringer fra kommuner med Røgfri arbejdstid. Læs her, hvordan I kan implementere Røgfri arbejdstid i jeres kommune. IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID Processtrategi Hvorfor

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål om røgfri arbejdstid (FAQ) Indhold

Ofte stillede spørgsmål om røgfri arbejdstid (FAQ) Indhold Ofte stillede spørgsmål om røgfri arbejdstid (FAQ) Indhold Hvad er røgfri arbejdstid?... 1 Hvem har bestemt, at Ishøj Kommune skal være røgfri?... 1 Hvorfor skal Ishøj Kommune være røgfri?... 1 Hvornår

Læs mere

Notat til orientering om status på arbejdet med røgfri arbejdstid i Københavns Borgerservice

Notat til orientering om status på arbejdet med røgfri arbejdstid i Københavns Borgerservice KØBENHAVNS KOMMUNE Københavns Borgerservice Stabe NOTAT Til Økonomiudvalget Notat til orientering om status på arbejdet med røgfri arbejdstid i Københavns Borgerservice Indledning Økonomiudvalget blev

Læs mere

Røgfri arbejdstid i det private*

Røgfri arbejdstid i det private* INDSIGTSPRÆSENTATION Røgfri arbejdstid i det private* *Indsigter om barrierer og potentialer i forbindelse med at fremme røgfri arbejdstid på private arbejdspladser November 1 2018 / Pernille Have / pernilleh@isitabird.dk

Læs mere

Vejledning om røgfri arbejdstid i Skanderborg Kommune Dato 23. februar 2019

Vejledning om røgfri arbejdstid i Skanderborg Kommune Dato 23. februar 2019 Bilag 3 Vejledning om røgfri arbejdstid i Skanderborg Kommune Dato 23. februar 2019 Din reference Helle Vestergaard Ibsen Tlf: +4530542705 Spørgsmål Hvorfor vil Skanderborg Kommune indføre røgfri arbejdstid?

Læs mere

Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund

Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund 1. Røgfri skoletid - Folkeskoler To elever fra hver skoleklasse vil senere i livet dø på grund af rygning, hvis vi ikke handler.

Læs mere

En røgfri generation i 2030

En røgfri generation i 2030 En røgfri generation i 2030 - hvordan tager vi ansvar på Vestegnen og Sydamager? Torsdag den 24. januar 2019 kl. 16.00-20.00 Brøndby Stadion, Roma Logen 16.00-16.20 Ankomst, kaffe, the og kage 16.20-16.45

Læs mere

Partnerskaber Niels Them Kjær

Partnerskaber Niels Them Kjær Partnerskaber Niels Them Kjær Indsæt Tiden flyver kampagnefilm her Hvorfor partnere? Folkelig bevægelse Vi kan mere sammen Fælles vision Antal & kvalitet Inspiration Røgfri Fremtids vision og mål Visionen

Læs mere

Røgfri arbejdstid. Erfaringer fra Middelfart kommune

Røgfri arbejdstid. Erfaringer fra Middelfart kommune Røgfri arbejdstid Erfaringer fra Middelfart kommune 1 Røgfri arbejdsplads i Middelfart Hvorfor gjorde vi det? Hvordan gjorde vi? Har det givet udfordringer? Gode råd til andre 2 Hvorfor? - baggrunden Medarbejdernes

Læs mere

Temadag om røgfri arbejdstid i kommuner Køge den 12. oktober 2017

Temadag om røgfri arbejdstid i kommuner Køge den 12. oktober 2017 Temadag om røgfri arbejdstid i kommuner Køge den 12. oktober 2017 Velkomst V. Peter Frost Kommunaldirektør Køge Kommune FORMÅL Formålet med temadagen er at dele viden og erfaringer om hvilke veje der er

Læs mere

Sundhedsledelse og strategisk sundhedsfremme på arbejdspladsen

Sundhedsledelse og strategisk sundhedsfremme på arbejdspladsen Sundhedsledelse og strategisk sundhedsfremme på arbejdspladsen Arbejdsmiljøkonferencen 2012 den 20. november Anne Blædel Camilla Hjørnholm Olsen Tlf: 3530 3571 Tlf: 3530 2324 Mail: fp93@suf.kk.dk Mail:

Læs mere

Få hjælp til røgfri arbejdstid

Få hjælp til røgfri arbejdstid Få hjælp til røgfri arbejdstid Rygestopkonsulenterne ApS 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Intern Service, Vejen Kommune Ill.: Rygestopkonsulenterne Ordrenr.: 1005-19 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2019

Læs mere

Røgfri arbejdsplads?

Røgfri arbejdsplads? Røgfri arbejdsplads? Røgfri arbejdsplads i Køge Kommune Henrik Borggren Sundhedskonsulent Sundhedsafdelingen og en del af Rygestopteam Køge Formand Sund By Netværkets tobaksgruppe Røgfri arbejdsplads i

Læs mere

Evaluering af. Indførelsen af røgfri arbejdstid

Evaluering af. Indførelsen af røgfri arbejdstid Evaluering af Indførelsen af røgfri arbejdstid Indholdsfortegnelse 1. Resume... 3 1.1 Baggrund og tidligere erfaringer... 3 1.2 Formål... 3 1.3 Den bærende ide... 3 1.4 Målgruppe... 3 1.5 Tids- og handlingsplan

Læs mere

Referat for møde i temagruppen: Sunde arbejdspladser

Referat for møde i temagruppen: Sunde arbejdspladser Referat for møde i temagruppen: Sunde arbejdspladser Program d. 13. marts Kl. 09.00 09.30 Kl. 09.30 10.00 Kl. 10.00 10.30 Kaffe og Let morgenforplejning Velkomst og præsentation Kort præsentation af deltagerne

Læs mere

STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI FLERE RØGFRIE MILJØER OG FÆRRE RYGERE

STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI FLERE RØGFRIE MILJØER OG FÆRRE RYGERE STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI FLERE RØGFRIE MILJØER OG FÆRRE RYGERE RØGFRI KOMMUNE 2018 Strategi for flere røgfrie miljøer og færre rygere er en strategi under Sundhedspolitikken 2014-2018.

Læs mere

Snedsted Skole, Hovedgaden 5, 7752 Snedsted

Snedsted Skole, Hovedgaden 5, 7752 Snedsted 1-1. Snedsted skole høringssvar Snedsted Skole 10. december 2018 SagsID.: 17.00.00-A00-22-17 Medarbejder: bjsk Høringssvar. Røgfri arbejdstid og røgfri matrikler. Der blev afholdt møde i skolens MED udvalg

Læs mere

Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune På vej mod Røgfri Kommune

Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune På vej mod Røgfri Kommune Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune 2019-2030 - På vej mod Røgfri Kommune Vi skal forebygge, at unge begynder at ryge Esbjerg Kommune har en høj andel af dagligrygere. Især udviklingen blandt

Læs mere

Sund By Netværket. Velkommen til temagruppemøde i Sund By. Netværket Oktober KL-Huset

Sund By Netværket. Velkommen til temagruppemøde i Sund By. Netværket Oktober KL-Huset Sund By Netværket Velkommen til temagruppemøde i Sund By Netværket 11-12. Oktober 2017 KL-Huset Overordnet Hvem er Sund By Netværket? Styrke folkesundheden og sikre et sundere Danmark Samskabe, eksperimentere,

Læs mere

Varm luft i en ballon eller en bæredygtig luftballon. Røgfri Fremtid

Varm luft i en ballon eller en bæredygtig luftballon. Røgfri Fremtid Varm luft i en ballon eller en bæredygtig luftballon Røgfri Fremtid En umulig opgave? De unge går på tværs af kommunegrænser Ungdomsuddannelserne har nok at se til Kommunale forebyggere har nok at se til

Læs mere

LISBETH HOLM OLSEN JANUAR 2016 VELKOMMEN TIL TEMADAG OM UNGE OG TOBAK

LISBETH HOLM OLSEN JANUAR 2016 VELKOMMEN TIL TEMADAG OM UNGE OG TOBAK VELKOMMEN TIL TEMADAG OM UNGE OG TOBAK Kommunernes implementering af flerstrenget tobaksforebyggelse 19. og 20. januar 2016 i hhv. København og Kolding Formål - at få inspiration til at bruge og styrke

Læs mere

Drejebog til Sund By Netværkets temagruppeformandsskaber

Drejebog til Sund By Netværkets temagruppeformandsskaber Drejebog til Sund By Netværkets temagruppeformandsskaber Drejebog til Sund By Netværkets temagruppeformandsskaber Sund By Netværket, 2019 1. udgave Digital version: ISBN 978-87-92848-31-4 Trykt version:

Læs mere

Handleplan Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser

Handleplan Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser Handleplan 2017 2018 Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser Målsætning, som indsatsen vedrører (Derfor vil vi. i sundhedspolitikken 2015-2018) Fremme røgfrie miljøer,

Læs mere

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppens sammensætning Delt formandsskab og sekretariatsfunktion mellem region og kommuner:

Læs mere

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse Punkt 4. Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse 2018-007141 Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering KL's udspil om sundhedsfremme

Læs mere

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER . TEMADAG TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER Karen K. Eriksen og Eva M. Burchard Konsulenter i Center for Forebyggelse i praksis, KL Center for Forebyggelse i praksis Formål 2016-2018 Center for

Læs mere

Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen.

Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen. Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen. Gruppens formål: Formålet med gruppens arbejde er at udarbejde et oplæg til en overordnet/generisk model til etablering

Læs mere

1. Rammen for rygeforebyggelse i København Røgfrit København 2025 Den Røgfri Generation 2. Røgfri Skoletid Erfaringer 3. Røgfri Ungdomsuddannelse

1. Rammen for rygeforebyggelse i København Røgfrit København 2025 Den Røgfri Generation 2. Røgfri Skoletid Erfaringer 3. Røgfri Ungdomsuddannelse 1. Rammen for rygeforebyggelse i København Røgfrit København 2025 Den Røgfri Generation 2. Røgfri Skoletid Erfaringer 3. Røgfri Ungdomsuddannelse Erfaringer 4. Røgfri Fritid Visionen er, at vores by i

Læs mere

Handlingsplan 2013-2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen

Handlingsplan 2013-2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen Handlingsplan -2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen Baggrund Det overordnede formål med temagruppens arbejde er at styrke folkesundheden med arbejdspladsen og arbejdslivet som omdrejningspunkt

Læs mere

Netværk for sundhed og lokalsamfund

Netværk for sundhed og lokalsamfund Netværk for sundhed og lokalsamfund Sund By Netværket, Forskningscenter for forebyggelse og sundhed og Steno Diabetes Center byder VELKOMMEN Charlotte Iisager Petersen, sekretariatschef i Sund By Netværket

Læs mere

herefter kommer forslag til rygestopstrategien 2013 samt beskrivelse af forslag til indsatser.

herefter kommer forslag til rygestopstrategien 2013 samt beskrivelse af forslag til indsatser. Notat om tobak som indsatsområde 2013 Forebyggelsesudvalget besluttede på mødet den 2. oktober (sag nr. 2) at tobak skal være et af udvalgets indsatsområder i 2013. Udvalget afsatte en økonomisk ramme

Læs mere

Gennemsnitsalderen for rygestart er 16,8 år i Region Syddanmark.

Gennemsnitsalderen for rygestart er 16,8 år i Region Syddanmark. Rygestop i Vejen Kommune 2014 Tabellerne 4.1.2 og 4.1.3 fra Sundhedsprofilen 2013 1 viser, at tre ud af fire rygere gerne vil holde op med at ryge og mere end en tredjedel af disse ønsker hjælp og støtte

Læs mere

Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen?

Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen? Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen? Lotus Sofie Bast Post doc, ph.d. folkesundhedsvidenskab Statens Institut for Folkesundhed 26. oktober 2016 Vigtige risikofaktorer Rygning

Læs mere

Fælles MED Administration Dok.nr /18

Fælles MED Administration Dok.nr /18 Fælles MED Administration Dok.nr. 198613/18 Deltagere: Claus Fjeldgaard, Rikke Rødekilde, Helle Marguertsen, Anette Brodde, Ulla Rosendahl, Jørn Gasbjerg, Sonja T. Nielsen, Jeanett Dam. Afbud fra: Brian

Læs mere

Referat fra temagruppemøde den 8. februar 2012, kl på Uddanelsescentret, Mosegaardsvej 2, Fredericia

Referat fra temagruppemøde den 8. februar 2012, kl på Uddanelsescentret, Mosegaardsvej 2, Fredericia Temagruppen Sundhed på arbejdspladsen Gitte Pedersen - cn19175@rk.dk - 3637 7656 Kurt Æbelø - kurt.abelo@fredericia.dk - 7210 7236 9. februar 2012 Referat fra temagruppemøde den 8. februar 2012, kl. 10-16

Læs mere

RØGFRI ARBEJDSTID. Nogle personalejuridiske spørgsmål nogle svar. Temadag om Røgfri Arbejdstid Preben Meier Pedersen, chefkonsulent, KL

RØGFRI ARBEJDSTID. Nogle personalejuridiske spørgsmål nogle svar. Temadag om Røgfri Arbejdstid Preben Meier Pedersen, chefkonsulent, KL RØGFRI ARDEJDSTID TEMADAG MIDDELFART 2. OKTOBER 2017 RØGFRI ARBEJDSTID Nogle personalejuridiske spørgsmål nogle svar Temadag om Røgfri Arbejdstid Preben Meier Pedersen, chefkonsulent, KL Hvordan kan man

Læs mere

Godkendelse af Sundheds- og Kulturforvaltningens handleplan til Sundhedspolitikken

Godkendelse af Sundheds- og Kulturforvaltningens handleplan til Sundhedspolitikken Punkt 7. Godkendelse af Sundheds- og Kulturforvaltningens handleplan til Sundhedspolitikken 2019-22 2018-011957 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender forvaltningens

Læs mere

Bliv en vinder uden tobak. Oplæg til fælles indsats om forebyggelse af rygning og rygestop for unge på Vestegnen og Sydamager

Bliv en vinder uden tobak. Oplæg til fælles indsats om forebyggelse af rygning og rygestop for unge på Vestegnen og Sydamager Bliv en vinder uden tobak Oplæg til fælles indsats om forebyggelse af rygning og rygestop for unge på Vestegnen og Sydamager Færre 15-årige ryger 15-årige, der ryger dagligt, ugentligt eller sjældnere,

Læs mere

Referat fra temagruppemøde den 30.1.13, kl. 10-16 Folkesundhed København.

Referat fra temagruppemøde den 30.1.13, kl. 10-16 Folkesundhed København. Temagruppen Sundhed på arbejdspladsen Referat fra temagruppemøde den 30.1.13, kl. 10-16 Folkesundhed København. Deltagere: Anne Blædel, Folkesundhed København, Kbhs Kommune, FP93@suf.kk.dk Charlotte Isager,

Læs mere

Formål med Sund By Netværket

Formål med Sund By Netværket Formål med Sund By Netværket Sund By Netværket er et netværk for kommuner og regioner som politisk har besluttet at indgå i et forpligtende samarbejde for at styrke og udvikle det lokale sundhedsfremmende

Læs mere

Historisk tilbageblik og visionært

Historisk tilbageblik og visionært 10 år med forebyggelse i kommunerne Historisk tilbageblik og visionært fremsyn Astrid Blom, Sundhedsstyrelsen og Jørgen Falk, tidligere Sundhedsstyrelsen Vores disposition Milepæle i den tobaksforebyggende

Læs mere

Formål med Sund By Netværket

Formål med Sund By Netværket Formål med Sund By Netværket Sund By Netværket er et netværk for kommuner og regioner som politisk har besluttet at indgå i et forpligtende samarbejde for at styrke og udvikle det lokale sundhedsfremmende

Læs mere

Velkommen til Krop og bevægelse i Naturens Rige

Velkommen til Krop og bevægelse i Naturens Rige Velkommen til Krop og bevægelse i Naturens Rige 1. fælles workshop Hindsgavl Slot Første workshop i dag! Netværk - inspiration- syv projekter - ressourcer - samskabelse - erfaringer og naturen Hvem er

Læs mere

MUS-samtale. Sundhedsfremme på arbejdspladsen. En vejledning

MUS-samtale. Sundhedsfremme på arbejdspladsen. En vejledning MUS-samtale Sundhedsfremme på arbejdspladsen En vejledning Mus-samtale Sundhedsfremme på arbejdspladsen En vejledning Udgivet af Sund By Netværket 2012. Denne vejledning er del af en serie på foreløbig

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

Sundhed og Forebyggelse. Hvad nu?

Sundhed og Forebyggelse. Hvad nu? Sundhed og Forebyggelse Hvad nu? Hvad var Sund Egedal? Et 4. årigt strategisk mål vedtaget af Byrådet i Egedal Kommune: At gøre det lettere at leve sundt, når man bor eller arbejder i Egedal Kommune 2014

Læs mere

RØGFRI FREMTID Sund By Netværket Tobakstemagruppe Knudshoved 22/5-17

RØGFRI FREMTID Sund By Netværket Tobakstemagruppe Knudshoved 22/5-17 RØGFRI FREMTID 2030 Sund By Netværket Tobakstemagruppe 12-12 Knudshoved 22/5-17 Stagnation 100 80 Mænd Alle Kvinder 60 40 20 0 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2010 2020 2030 Styrker og svagheder i DK Styrker:

Læs mere

TILTAGSKATALOG. Formål

TILTAGSKATALOG. Formål TILTAGSKATALOG Formål At give jer inspiration til hvordan rygning kan mindskes gennem adfærdsændrende tiltag. Tiltagene kan bruges til at skabe gode rammer for mere røgfri arbejdstid og skabe dialog. Anvendelse

Læs mere

Orientering om Sundhedsstyrelsens reviderede forebyggelsespakker

Orientering om Sundhedsstyrelsens reviderede forebyggelsespakker Sundheds- og Kulturudvalget Punkt 5. Orientering om Sundhedsstyrelsens reviderede forebyggelsespakker 2018-037484 Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering

Læs mere

Svendborg Kommune som en del af Partnerskabet Røgfri Fremtid

Svendborg Kommune som en del af Partnerskabet Røgfri Fremtid Svendborg Kommune som en del af Partnerskabet Røgfri Fremtid Rygning, forekomst, helbred og økonomi Rygning er den enkeltstående risikofaktor, der har størst betydning for folkesundheden. Derudover er

Læs mere

Sund By Netværkets opstartsmøde: temagruppen om seksuel sundhed

Sund By Netværkets opstartsmøde: temagruppen om seksuel sundhed Sund By Netværkets opstartsmøde: temagruppen om seksuel sundhed 24. maj 2018 VELKOMMEN Charlotte Iisager Petersen, sekretariatschef Program for dagen 10.15 Velkommen v/ Sund By Netværket og arbejdsgruppen

Læs mere

Temagruppen for børn og unge, somatik

Temagruppen for børn og unge, somatik Temagruppen for børn og unge, somatik 7. Oktober 2015 www.regionmidtjylland.dk Dagsorden 1. Sundhedsaftalen og organisering af sundhedssamarbejdet 2. Temagruppens arbejde og organisering 3. Status Hvor

Læs mere

Røgfrit Skanderborg 2025 Status på forandring og sundhedsplan Kultur- og sundhedsudvalget 9. November 2017 Sundhedsfremmechef Malene Herbsleb

Røgfrit Skanderborg 2025 Status på forandring og sundhedsplan Kultur- og sundhedsudvalget 9. November 2017 Sundhedsfremmechef Malene Herbsleb Status på forandring og sundhedsplan 16-18 Kultur- og sundhedsudvalget 9. November 2017 Sundhedsfremmechef Malene Herbsleb Det visionære mål: andel af dagligrygere reduceres til 4 % i 2025 Langsigtet fokus

Læs mere

UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER

UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS SEPTEMBER 2017 INSPIRATION UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER ERFARINGER FRA KOMMUNER OM HVAD POLITIKKERNE INDEHOLDER, OG HVORDAN DE BLIVER UDVIKLET OG IMPLEMENTERET 2 Center

Læs mere

Notat. Revision af sundhedsordningen. Danske Fysioterapeuter Politik & kommunikation. Til: MED udvalget

Notat. Revision af sundhedsordningen. Danske Fysioterapeuter Politik & kommunikation. Til: MED udvalget Notat Danske Fysioterapeuter Politik & kommunikation Til: MED udvalget Revision af sundhedsordningen Sundhedsfremme og forebyggelse bør indtænkes strategisk, være forankret i organisationens vision og

Læs mere

Referat. Dagsorden. Regionsbestyrelsen, Region Sjælland 07.05.13. Lise Hansen 17.05.13

Referat. Dagsorden. Regionsbestyrelsen, Region Sjælland 07.05.13. Lise Hansen 17.05.13 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Regionsbestyrelsen, Region Sjælland 07.05.13 For referat: Dato for udarbejdelse: Lise Hansen 17.05.13 Deltagere: Lise Hansen, Lars Nielsen, Karen Kochen, Rosa

Læs mere

Røgfri arbejdstid. En undersøgelse af beslutnings- og implementeringsprocesser i de danske kommuner

Røgfri arbejdstid. En undersøgelse af beslutnings- og implementeringsprocesser i de danske kommuner Røgfri arbejdstid En undersøgelse af beslutnings- og implementeringsprocesser i de danske kommuner 2 Røgfri arbejdstid: En undersøgelse af beslutnings- og implementeringsprocesser i de danske kommuner

Læs mere

Notat. Retningslinjer for rygning

Notat. Retningslinjer for rygning Notat Center for Politik og Organisation Stengade 59 3000 Helsingør Dato 05.03.14 Sagsbeh. pho44 Retningslinjer for rygning Formål Blandt KRAM faktorerne Kost, Rygning, Alkohol og Motion er rygning den

Læs mere

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede

Læs mere

Fællestemamøde om Røgfri Fremtid

Fællestemamøde om Røgfri Fremtid Fællestemamøde om Røgfri Fremtid Stand nr. 1 Kræftens Bekæmpelse Oplæg: Kræftens bekæmpelse v. Bruno Langdal - 4 ud af 10 kræfttilfælde kan forebygges ved adfærdsændringer - Tobak er den største synder

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden Region Midtjylland Regionssekretariet 17. marts 2017 /LOHOLK Dagsorden til møde i HMU for fællesfunktioner, stabe og Regional kl. 10:00 i C3, Regionshuset Viborg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse

Læs mere

Røgfri Skole- og arbejdstid på. SOSU Syd

Røgfri Skole- og arbejdstid på. SOSU Syd Røgfri Skole- og arbejdstid på SOSU Syd Hvorfor røgfri skoletid? 37% af erhvervsskoleeleverne ryger dagligt vs 16 % af danskere i gennemsnit 1 Før var der en dominerende Rygekultur på SOSU Syd Elever/kursister/gæster

Læs mere

Status. Horsens Kommunes indsats ift. Sundhedsstyrelsens Forebyggelsespakker. Velfærd og Sundhed Velfærd og sundhedsstaben

Status. Horsens Kommunes indsats ift. Sundhedsstyrelsens Forebyggelsespakker. Velfærd og Sundhed Velfærd og sundhedsstaben Velfærd og Sundhed Velfærd og sundhedsstaben Sagsnr.: 29.09.04-P00-1-14 Initialer: FSF Horsens Kommunes indsats ift. Sundhedsstyrelsens Forebyggelsespakker Status Indhold 1. Resumé...3 INTRODUKTION...5

Læs mere

Forslag til indsatser i Sundhedspolitikkens årsplan Social og Sundhedsudvalget 14. Januar 2019

Forslag til indsatser i Sundhedspolitikkens årsplan Social og Sundhedsudvalget 14. Januar 2019 Forslag til indsatser i Sundhedspolitikkens årsplan 2019 Social og Sundhedsudvalget 14. Januar 2019 Afsæt for årsplan 2019 2017 Sundhedsudvalget prioriterer et fokus på alkohol og tobak herunder kortlægning

Læs mere

Andelen af daglige rygere er størst i aldersgruppen 45 54 år og 55 64 år for både mænd og kvinder 3.

Andelen af daglige rygere er størst i aldersgruppen 45 54 år og 55 64 år for både mænd og kvinder 3. Dato: 9. maj 2014 Rettet af: LSP Version: 1 Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi Projekt: Rygestopinstruktør Stamdata Projektnavn Projektejer Direktørområde Projektleder Projektidé

Læs mere

arbejdspladsvurdering

arbejdspladsvurdering arbejdspladsvurdering (APV) Sundhedsfremme på arbejdspladsen En vejledning arbejdspladsvurdering (APV) Sundhedsfremme på arbejdspladsen En vejledning Udgivet af Sund By Netværket 2012. Denne vejledning

Læs mere

Referat Ligestillingsudvalget for Jammerbugt Kommune

Referat Ligestillingsudvalget for Jammerbugt Kommune Udviklingsafdelingen Toftevej 43 Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Poul Veje Pedersen Direkte 7257 7457 pvp@jammerbugt.dk 20. september 2012 Referat Ligestillingsudvalget

Læs mere

Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Unges Sundhed og Trivsel

Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Unges Sundhed og Trivsel GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Unges Sundhed og Trivsel Mødetidspunkt 23-10-2019 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse A & B Indholdsfortegnelse Opgaveudvalget Unges Sundhed og Trivsel

Læs mere

Kommissorium Projekt rygestoprådgiver

Kommissorium Projekt rygestoprådgiver Kommissorium Projekt rygestoprådgiver Vejen er en kommune i bevægelse, der i fællesskab med borgeren skaber rammer for trivsel, der bidrager til så mange gode leveår som muligt. Baggrund Temaplanen for

Læs mere

EKSPERIMENT- KATALOG. Formål

EKSPERIMENT- KATALOG. Formål EKSPERIMENT- KATALOG Formål Anvendelse Indhold Formålet med Eksperimentkataloget er at give inspiration til at afprøve nogle tiltag i en kort periode fx 2-4 uger. Det kan være en måde at skabe dialog på

Læs mere

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen 2019-2022 Den 24. april 2018 afholdte Sundhedskoordinationsudvalget et politisk opstartsmøde

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

VELKOMMEN TIL TEMADAG OM BEDRE SAMARBEJDE MED UNGDOMSUDDANNELSER OM UNGES TRIVSEL OG SUNDHED

VELKOMMEN TIL TEMADAG OM BEDRE SAMARBEJDE MED UNGDOMSUDDANNELSER OM UNGES TRIVSEL OG SUNDHED VELKOMMEN TIL OM BEDRE SAMARBEJDE MED UNGDOMSUDDANNELSER OM UNGES TRIVSEL OG SUNDHED UNDERVISNING DEN 16. MAJ IMPLEMENTERING AF VIDESBASEREDE ANBEFALINGER I KOMMUNER Center for Forebyggelse i praksis i

Læs mere

Ærø Kommune. OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus REFERAT

Ærø Kommune. OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus REFERAT REFERAT Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 22. februar 2019 10.00-12.00 Sted: Lokale 2.s.50, Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ Deltagere r: René Tækker Clausen, konsulent, Langeland Lisbeth

Læs mere

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 katalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 1 Oversigt over sundhedsindsatser til udvikling/udmøntning Forebyggelsespakke/ sundhedsområde Tobak Udvikling af målrettede

Læs mere

Referat af møde i referencegruppen for hjerte og karsygdomme

Referat af møde i referencegruppen for hjerte og karsygdomme Referat af møde i referencegruppen for hjerte og karsygdomme Tid: Mandag d. 17. november 2014 kl. 14.30 17.00 Sted: Fyrkildevej 7, 9220 Aalborg, mødelokalet hos Sundhed og Sammenhæng 1. etage. Deltagere

Læs mere

Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen?

Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen? Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen? Morten Grønbæk Formand, Vidensråd for Forebyggelse Direktør, professor, dr. med., Statens Institut for Folkesundhed 26. oktober 2016

Læs mere

Kongresforslag til den ekstraordinære kongres den juni Organisationsudviklingsprojektet

Kongresforslag til den ekstraordinære kongres den juni Organisationsudviklingsprojektet Kongresforslag til den ekstraordinære kongres den 21.-22. juni 2017 Organisationsudviklingsprojektet Kongresforslag Organisationsudviklingsprojektet Baggrund DSR s kongres besluttede i maj 2016, at gennemføre

Læs mere

TALEPAPIR. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AO og AP om rygnings udbredelse 27. september 2016

TALEPAPIR. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AO og AP om rygnings udbredelse 27. september 2016 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1029 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AO og AP om rygnings udbredelse 27.

Læs mere

På vej mod Røgfri Skoletid

På vej mod Røgfri Skoletid Rammer På vej mod Røgfri Skoletid 1 Røgfri Skoletid Røgfri Skoletid er for jer, der gerne vil sætte røgfrihed på dagsordenen i udskolingen på jeres skole. I dette katalog kan I finde inspiration til tobaksforebyggende

Læs mere

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor Aalborg

Læs mere

STRATEGI FOR SUNDHED PÅ ARBEJDSPLADSEN

STRATEGI FOR SUNDHED PÅ ARBEJDSPLADSEN STRATEGI FOR SUNDHED PÅ ARBEJDSPLADSEN 2015 2020 1 INDLEDNING Sundhed er individuelt og det skal være frivilligt at deltage i sundhedsfremmende aktiviteter. Strategien skal skabe attraktive rammer, så

Læs mere

Danske erhvervsskolers sundhedsfremmende indsatser og implementeringskapacitet

Danske erhvervsskolers sundhedsfremmende indsatser og implementeringskapacitet Danske erhvervsskolers sundhedsfremmende indsatser og implementeringskapacitet En landsdækkende spørgeskemaundersøgelse Charlotte Demant Klinker, Forsker, Ph.d. Anneke Vang Hansen, Videnskabelig Assistent

Læs mere

Center for Interventionsforskning. Formål og vision

Center for Interventionsforskning. Formål og vision Center for Interventionsforskning Formål og vision 2015-2020 Centrets formål Det er centrets formål at skabe et forskningsbaseret grundlag for sundhedsfremme og forebyggelse på lokalt såvel som nationalt

Læs mere

Velkommen til temadag om Kommunernes implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om mental sundhed

Velkommen til temadag om Kommunernes implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om mental sundhed Velkommen til temadag om Kommunernes implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om mental sundhed Center for Forebyggelse i praksis, KL Understøtter kommunernes implementering af forebyggelsespakkerne

Læs mere

ANBEFALINGER FOR VOKSNE TIL BRUG FOR MEDARBEJDERE MED BORGERKONTAKT OG DERES LEDERE

ANBEFALINGER FOR VOKSNE TIL BRUG FOR MEDARBEJDERE MED BORGERKONTAKT OG DERES LEDERE SUNDHEDSSTYRELSENS FOREBYGGELSESPAKKER 2013 ANBEFALINGER FOR VOKSNE TIL BRUG FOR MEDARBEJDERE MED BORGERKONTAKT OG DERES LEDERE INTRODUKTION Sundhedsstyrelsen har i 2012-2013 udgivet 11 forebyggelsespakker

Læs mere

PERSPEKTIVER PÅ PARTNERSKABER

PERSPEKTIVER PÅ PARTNERSKABER PERSPEKTIVER PÅ PARTNERSKABER V/ LISBETH HOLM OLSEN, CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS Partnerskaber Et partnerskab er en tillidsbaseret aftale af en hvis varighed mellem to eller flere organisationer,

Læs mere

Et tilbageblik. FT Forespørgselsdebat F18. De samvirkende købmænd 12 forslag til et Nationalt Tobaksforlig. KL Forebyggelse for fremtiden

Et tilbageblik. FT Forespørgselsdebat F18. De samvirkende købmænd 12 forslag til et Nationalt Tobaksforlig. KL Forebyggelse for fremtiden Et tilbageblik De samvirkende købmænd 12 forslag til et Nationalt Tobaksforlig KL Forebyggelse for fremtiden FT Forespørgselsdebat F18 Lægeforeningen Fjern røg fra børn og unges hverdag og hjælp flere

Læs mere

INVESTÉR I SUNDHED OG TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN. Et tilbud fra Københavns Kommune til virksomheder i København

INVESTÉR I SUNDHED OG TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN. Et tilbud fra Københavns Kommune til virksomheder i København INVESTÉR I SUNDHED OG TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN Et tilbud fra Københavns Kommune til virksomheder i København INVESTER I SUNDHED OG TRIVSEL Københavns Kommune tilbyder rådgivning til virksomheder, som

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et røgfrit Gladsaxe Handleplan

gladsaxe.dk Sammen om et røgfrit Gladsaxe Handleplan gladsaxe.dk Sammen om et røgfrit Gladsaxe Handleplan 2019-2020 1 Sammen om et røgfrit Gladsaxe Med Gladsaxe Kommunes sundhedspolitik ønsker vi, at alle i Gladsaxe skal have de bedste rammer og forudsætninger

Læs mere

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Dette notat beskriver forslag til en forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske

Læs mere

Forebyg rygning på erhvervsskoler. Erfaringer fra tre projekter: Friske Lunger i arbejde, FOKUS og Røgfri Erhvervsskoler

Forebyg rygning på erhvervsskoler. Erfaringer fra tre projekter: Friske Lunger i arbejde, FOKUS og Røgfri Erhvervsskoler Forebyg rygning på erhvervsskoler Erfaringer fra tre projekter: Friske Lunger i arbejde, FOKUS og Røgfri Erhvervsskoler Kontakt til projekterne: Projekt Friske Lunger i Arbejde Kontakt: Una Arnbjørn, una.arnbjorn@3f.dk

Læs mere

Bilag 1. Socialudvalgets handleplan 2019 til implementering af Sundhedspolitik

Bilag 1. Socialudvalgets handleplan 2019 til implementering af Sundhedspolitik Bilag 1 Socialudvalgets handleplan 2019 til implementering af Sundhedspolitik 2019-2022 1 KEND DIN BY INFORMATIONSKAMPAGNE Sundt byliv Sundhed for alle Vi opnår vore mål ved at give målrettet information

Læs mere

Tværsektoriel forebyggelse

Tværsektoriel forebyggelse Tværsektoriel forebyggelse Niels Sandø Sundhedsstyrelsen 28. September 2009 Sundhedsstyrelsens indsatser vedr. tværsektorielle indsatser Rådgivningsmateriale vedr. tværsektorielle indsatser Kortlægning

Læs mere