Få svar på dine spørgsmål om opstart

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Få svar på dine spørgsmål om opstart"

Transkript

1 Kunne du godt tænke dig at have din egen butik, men samtidig være del af et fællesskab? Synes du, det er spændende at være en del af et multikulturelt indkøbscenter, hvor man kan få produkter fra hele verden? Og tænker du, det er en spændende udfordring at sælge dit produkt til kunder, der måske kom for at få noget helt andet? Så er det måske noget for dig at åbne butik i et center som Bazar Vest. Når man er en del af et center som Bazar Vest, har man den fordel, at kundestrømmen er stor: Der er et udbud af mange forskellige varer, så derfor er der også en stor og bred kundegruppe. Og butikkerne gør en fælles indsats for at lokke kunderne til centret. Det kan være en fordel, for når kunderne først er der og allerede har afsat tid, er der stor sandsynlighed for, at de også får lyst til at besøge din butik hvis du vel at mærke er god til at få dem indenfor. For selvom du har en butik i et center, skal du alligevel selv gøre en stor indsats for at få solgt dine varer. Som butiksejer skal man altid have fokus på dels at få kunderne ind i sin butik og dels at få dem til at købe sine varer. Det gør det sjovt at have butik: glade kunder, der køber varer alt imens du tjener penge. Det er en win/win-situation. Få svar på dine spørgsmål om opstart Startvejledningen er en service fra imidt til dig, der overvejer at starte egen virksomhed. Vi ønsker dig god fornøjelse med læsningen og håber, at du både finder svar på dine spørgsmål og bliver motiveret til at tage det næste skridt. Har du brug for sparring, er du altid velkommen til at kontakte imidt på info@imidt.dk eller Vi glæder os til at høre fra dig!

2 Men er det overhovedet noget for dig at have en butik? Ved at besvare nedenstående test, kan du få et overblik over, om du har de grundlæggende forudsætninger for at starte en butik. Helt sikkert Som regel I tvivl 1 Jeg kan lide at snakke med folk 2 Jeg har masser af energi 3 Jeg kan lide at tage initiativ 4 Jeg ved, hvad der er moderne, og holder øje med nye trends og tendenser 5 Jeg er god til at holde orden og holde rent 6 Jeg kan holde ud at stå og gå meget 7 Jeg har ikke noget imod at arbejde, når andre har fri 8 Jeg smiler og er oftest i godt humør 9 Jeg kan leve med, at indtjeningen svinger 10 Min familie er med på ideen 11 Jeg er god til at planlægge og organisere 12 Jeg elsker at sælge og snakke med kunder 13 Jeg er nysgerrig og parat til forandringer 14 Jeg kender nogen i branchen, som kan hjælpe mig, hvis det skulle være 15 Jeg kan skaffe kr. Hvis du har mindst 10 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på.

3 Der er flere måder at starte en butik på, og de har alle fordele og ulemper. At starte en uafhængig butik fra bunden Når du bygger op helt fra bunden, kan du selv bestemme, hvordan butikken skal se ud. Du kan prøve ideer af, og du kan være kreativ. Men det er samtidig også usikkert kun at være sig selv. Du vil f.eks. få svært ved at få rabat på dine varekøb, og det er dyrt at lave markedsføring, når man kun har én butik. Og så er det sandsynligt, at du kommer til at lave en masse begynder -fejl, fordi det er din første gang med alle ting. At overtage en eksisterende butik Når man overtager en virksomhed, er mange ting allerede på plads: Lokalerne er indrettet, kunderne kender stedet, og arbejdsgangen ligger fast. Det kan være, den tidligere ejer vil hjælpe dig med gode råd, når du skal i gang, og det kan alt sammen være en god start. Det koster ofte mere at overtage en eksisterende butik, men det kan være en god investering. Du kan omvendt også risikere at overtage en butik med et dårlig ry, og det skal du også være opmærksom på. Eller du kan komme til at betale for noget, du ikke ønsker at overtage, f.eks. et varelager med ældre varer. Selvom butikken allerede har en række forhold på plads, kan du altid forme forretningen, så den bliver præcis, som du ønsker den. At tilslutte sig en frivillig kæde Der er en række fordele forbundet med at indgå i en kæde for de små butikker, fordi man er mange butikker sammen. I fællesskab kan man f.eks. opnå bedre indkøbspriser, markedsføringen kan være fælles, men administration får I hjælp til andre steder. Som ejer af butikken kan du derfor koncentrere dig om at udvikle din butik og holde den pæn og spændende. Ulempen er, at du som del af et fællesskan også forpligter dig til f.eks. at aftage en række varer eller alle dine varer. På den måde mister du også noget af din selvstændighed. At starte i en franchisekæde Når du er del en franchisekæde, køber du adgang til et samlet forretningskoncept. Og det skal følges til punkt og prikke. Derfor er dine opgaver som butiksejer først og fremmest at passe butikken og lede dine medarbejdere. Markedsføring og leverandører skal du til gengæld ikke spekulere særlig meget på, da det er lagt i faste rammer for dig. Der vil også ofte være faste eller vejledende priser på varerne, og det dæmmer op for konkurrencen. Ulempen er, at din funktion nærmere bliver som bestyrer end som iværksætter, da du ikke kan påvirke konceptet, men blot skal følge det.

4 Hvad er din butiksidé? Shopping er en yndet beskæftigelse blandt danskerne. Og når vi handler, søger vi ofte noget andet og mere end produktets funktionelle værdi. Det kan godt være, at du f.eks. sælger orientalske kjoler, men kunderne kommer ikke efter kjolen alene. De kommer også efter en merværdi i form af f.eks. oplevelser, signalværdi og andet. Det kunne være: For at vise deres venner og bekendte, at de kan lide Bazar Vest For at samle viden og få inspiration til senere køb For at være sammen med venner/veninder om noget For at få inspiration til samtaleemner For at forkæle eller trøste sig selv eller andre For at iagttage andre kunder For at have det sjovt For at få tiden til at gå For at drømme sig væk fra virkeligheden. Din butik skal selvfølgelig være baseret på et behov og en købelyst, men der skal ofte mere til end en god butiksidé. Stemning, indretning, tiltaleform og meget andet gør, at kunder føler sig godt tilpas. Det er DIN opgave, at kunderne ikke bare får en vare, men også en god oplevelse, for så kommer de igen og vigtigst af alt: De fortæller det til gode venner. Danskernes forbrugspræferencer er i høj grad betinget af anbefalinger fra venner og veninder. Små butikkers værste konkurrenter er ofte supermarkederne og varehusene. Derfor skal du sørge for, at din butik tilbyder noget særligt, som de store butikker ikke har mulighed for. Det kunne f.eks. være at Sælge varer brugt, som folk normalt køber som nyt Sælge specielle varer til en lille kundegruppe, som så kommer fra et stort område Sælge serviceydelser sammen med produktet Føre mange forskellige produkter inden for et snævert område Sælge overskudsvarer til spotpris Have et etisk vareudvalg, for eksempel Fair Trade og økologi Have et tydeligt etnisk præg, fx afrikanske varer eller indiske smykker Importere varer selv Kombinere din butik med webshop Udnytte et hul i varesortimentet hvad kan man ikke købe i dag, som du kan sælge? Eller noget helt andet? Beliggenheden er det allervigtigste for en butik. Beliggenheden bestemmer, hvor mange kunder, der kommer i din butik. Og beliggenhed er en vigtig årsag til, at vælge at lægge din

5 butik i Bazar Vest. Bazar Vest og alle lejerne reklamerer i hele Aarhus og i resten af Danmark med at være en verden af smag og oplevelser, og det får kunderne til at komme. Med andre ord, så sørger Bazar Vest og de nuværende butiksejere for, at der er mange kunder, som kunne forbi din butik hver dag. At være del af Bazar Vest er at være del af en fælles indsats om at lokke kunderne til. Konkurrent og kollega Når du skal starte en ny butik i Bazar Vest, er det en god ide at bruge noget tid på at undersøge de andre butikker. Der er ingen grund til at sælge det samme som alle de andre det er sjældent en god ide at åbne butik nummer tre eller fire, der sælger det samme. Besøg i stedet de andre forretninger og vurder, hvilke varer kunderne mangler. Tænk nyt og være den første til at se hullet i markedet og det produkt, kunderne har behov for, men ikke får tilbudt. Bazar Vest sørger også selv for, at der er få butikker af den samme type. For eksempel kan du ikke få lov til at åbne en frisørsalon, hvis der er to i forvejen. Bazar Vest forsøger at gøre Bazaren så spændende som muligt for kunderne bl.a. ved at sikre et bredt udbud af forskellige butikker. Selvom du har valgt at lægge din butik i Bazar Vest, skal du selv sørge for, at kunderne også kommer ind i din butik. Det kan du f.eks. gøre ved at fremvise flotte og inspirerende skilte, interessant gadeudstilling, blomster, fakler eller andre artefakter, der gør din butik spændende og dragende udefra. Det er vigtigt, at du tænker over, hvilken slags butik du har, og at dette stemmer overens med de signaler, butikkens ydre sender. F.eks. skal en butik med dyre varer også se eksklusiv ud, hvorimod en butik med lave priser skal vise med sin skiltning og vareudstilling, at her kan kunderne komme ind og gøre et kup. Indretningen af selve butikken er også meget vigtigt. Udstilling, belysning og farver har en stor psykologisk betydning for, hvor meget kunderne køber. Hvis varerne tager sig godt ud, er de mere fristende at putte i kurven, og det kan også have en stor betydning, hvor i butikken de enkelte varer ligger, f.eks. ved indgangen eller ved betalingskassen. Derfor findes der indretningsfirmaer, som specialiserer sig i netop indretning af butikker. Målet med din markedsføring og salgstiltag er, at flere mennesker lærer din butik at kende for noget godt, og at du derfor får solgt flere varer til den rigtige pris. Din markedsføring skal ligesom dine produkter og din service være af ordentlig kvalitet. Det kan du sikre ved at følge disse 11 forslag:

6 1. Det personlige salg uden for butikken Forsøg altid at få kunderne ind i butikken! Find måder at lokke kunder ind på, f.eks. smagsprøver, tilbud eller en kop kaffe. 2. Det personlige salg i butikken Personlig betjening er altafgørende for, at din butik skiller sig positivt ud fra mængden. God, venlig og imødekommende betjening husker kunden og fortæller til andre potentielle kunder. Det bidrager til den samlede oplevelse af købet. 3. Logo Få lavet et pænt logo, der signalerer kvalitet og ordentlighed i det, du sælger. Det er to ting, som er meget vigtige i forhold til dit salg. 4. Visitkort Visitkort er en god måde at øge kendskabet til din butik. Sørg for at uddele dem alle de steder, du kan komme til: I butikken, i venners butikker, til møder og når du er sammen med vennerne. Så er din butik mere genkendelig i dine potentielle kunders hukommelse, næste gang de kommer i Bazaren. 5. Flyers En flot flyer/brochure kan ligesom visitkortet øge dit salg til kunderne, fordi de kan være med til at skabe en præference. Du uddeler dine flyers til kunder i butikken, putter den i brevsprækker i nabolaget, deler dem ud på strategiske steder mv. 6. Reklameskilt Få dig et flot reklameskilt til facaden eller til gangarealet. Her skal du skrive dine gode tilbud, så de folk, der kommer forbi, får lyst til at gå ind i din butik. 7. Lys Sørg for, at der er ordentligt lys i din butik. Er der halvmørkt, tror kunderne, der er lukket, og varerne ser oven i købet også kedelige ud i dunkel belysning. 8. Hjemmeside Kunderne skal kunne finde dig på internettet. Her vil kunderne tjekke dig og kigge efter gode tilbud, produkter og nicher. 9. Elektronisk nyhedsbrev Få dine kunder i butikken til at skrive sig op til dit elektroniske nyhedsbrev, så du kan sende en mail til dem, når du har et godt tilbud. På den måde minder du dem hele tiden om, at du eksisterer, og det kan være med til at skabe en præference. 10. Annoncer Skaf flere kunder via gode tilbud, som du markedsfører igennem ugeaviserne eller de fælles Bazar Vest-tilbudsaviser.

7 11. Events Events kan også øge dit salg ved at øge din synlighed og din butiks særlige kompetencer. Det kan også være en måde, hvorpå din butik knyttes til positive aktiviteter og dermed får et godt omdømme i lokalområdet. Det kan være events som modeopvisning, orientalsk madlavning eller foredrag om butikkens varer. Endeligt bør du tænke på, at En butik skal hele tiden udvikle sig og blive bedre. Det er måden at få nye kunder på og beholde de gamle. Lyt til kunderne Måske spørger de efter varer, du ikke har Vurder om de bør skaffes hjem Kritiserer de, at varerne ikke er friske eller umoderne At butikken er dårligt indrettet Kan du mærke, at de synes butikken er kedelig - Så gør noget ved det. Der kan være økonomiske risici forbundet med at opstarte som selvstændig butiksejer. De fleste selvstændige butikker drives med en relativt lille indtjening, og timelønnen er ofte lav. Større butikker tjener i hovedreglen mere end de små, og butikker, der er med i en kæde, går i gennemsnit bedre økonomisk end individuelt ejede butikker. Det kan derfor være en rigtig god ide at være meget omhyggeligt omkring økonomien. Du skal have dig et overblik over, hvordan dine økonomiske vilkår ser ud, og det kan du få via et driftsbudget. Du skal undersøge priserne på dine varer og andre faste omkostninger såsom husleje, forsikring, revisor og lønnet hjælp i butikken. Du kan tage kontakt til dine leverandører og få priserne. Tænk igennem, hvor meget du regner med at kunne sælge på en dag, på en uge og på en måned. Hvor mange kunder kommer der i din butik, og hvad køber de for i gennemsnit?

8 Driftsbudget For at få overblikket over din økonomi, skal du lave et driftsbudget. Det ser i grove træk ud således: Salg/omsætning af varer - Vareforbrug = Bruttofortjeneste -Faste omkostninger -Renter - Afskrivninger = Overskud (din løn) Se eksempel på et driftsbudget på næste side. Dækningsbidrag det vigtigste tal i din butik 1. For at kunne vurdere, om du er i stand til at tjene penge på din virksomhed, skal du vide, hvor meget kunden vil betale for din vare, altså din salgspris 2. Du skal også finde ud af, hvor meget varen har kostet dig at købe og eventuelt importere, altså din købspris Forskellen mellem de to beløb viser dig, hvor mange penge, du har tilbage til at kunne betale din husleje, telefon, internetopkobling, markedsføring og din egen løn, altså dit dækningsbidrag. Sælger du f.eks. bodylotion i din butik til 125 kr. pr flaske, udregner du dit dækningsbidrag på denne måde: Salgspris (uden moms): 100 kr. (med moms 125 kr.) - Købspris hos grossist: 40 kr. = Dækningsbidrag: 60 kr. (60 %) Dette regnestykke fortæller dig, at for hver gang du sælger én bodylotion til 125 kr., har du 60 kr. tilbage til at betale alle andre udgifter end dem, der er gået direkte til at købe cremen.

9 Driftsbudget det første år et eksempel Her kommer et eksempel på, hvordan et driftsbudget kan se ud det første år. Lad os sige, at du ønsker at starte en butik, som kunne sælge tøj, sko, børnetøj, boligudstyr, parfume eller gaveartikler. Aktivitet Pr. år ekskl. moms Omsætning Salg: kr. x 300 dage Direkte udgifter ved salg Varekøb, udsalg og svind: 60 % af salget Bruttofortjeneste: (Omsætning Direkte udgifter) Dækningsgrad % Faste omkostninger Løn til 1/4 medarbejder Husleje - 25m2 af 250 kr. alt inklusive El, varme, lys Forsikringer Uddannelse og rejser til fx. messe Revisor og administration Telefon, internet Markedsføring og salgsaktiviteter Renter og gebyr til bank Udgifter i alt Overskud (Bruttofortjeneste Faste omkostninger) Tilbagebetaling af lån til familie skal ske ud af dit overskud

10 Hver dag sælger butikken gennemsnitlig varer for kr. (3.125 kr. inklusiv moms) til kunder i butikken. 60 % af omsætningen bruges til at købe nye varer. Men de bruges også til at dække det svind, der er i butikken fx tyveri og gaver, du selv tager til familie og venner samt til prisnedsættelser. Ser budgettet sådan ud, og sælger du varer, der koster 100 kr. (125 kr. inklusiv moms), så er her en oversigt over, hvor mange styk du reelt skal sælge: Salg pr. år: enheder Salg pr måned: 682 enheder (11 mdr.) Salg pr. uge: 160 enheder (47 uger) Salg pr. dag: 25 enheder (300 dage) Prøv at lægge dit eget budget. Er beløbet på bundlinjen stort nok? Hvis ikke, må du igennem budgettet igen for at se, hvad du kan justere på. Hvordan kan du øge din omsætning? Eller hvordan kan du få udgifterne ned? Lav herefter budget for de enkelte måneder i året og gerne for flere år. På kan du finde et regneark, hvor tallene kan skrives ind. Her kan du nemt ændre, og se hvad der sker. Etableringsbudget Før du starter, er det en god idé at lave et etableringsbudget. Det viser, hvor mange penge du skal have fat i, før du kan begynde at sælge noget i din butik. Det kan for eksempel se sådan ud: Etablering af butik Overtagelse 0 Istandsættelse af lokaler 0 Inventar mv Oprettelse af telefon Logo og skilte It-kasse og computer Startudgifter til revisor Varelager I alt

11 Få dig en revisor eller bogholder Som butiksejer skal du bruge din tid på at sælge varer i butikken. Det er derfor en meget god ide at købe en bogholder eller revisor til at håndtere dit regnskab. Det bliver meget nemmere at have en god og velfungerende butik, når du ved, at dit regnskab er i gode hænder. Hvor kommer pengene fra? Hvis du vil starte virksomhed, er det en stor fordel, hvis du har sparet penge op. Måske kan du tage lån i hus eller lejlighed for at dække etableringen og de første måneders drift? Nogle iværksættere kan låne penge i familien. Bank Det er meget svært at låne penge i banken for at starte en butik. Banken låner dig kun penge, hvis de ved, der er dækning for de penge, de låner dig. Det vil sige, at der skal være pant i et hus, en lejlighed eller en bil. Kan du få en anden person til at kautionere for dig, er det også en mulighed. Alle banker beder om at få detaljerede budgetter og planer. Det offentlige Der findes ikke offentlige tilskud til investeringer og drift af butikker i Bazar Vest. De fleste problemer i butikken opstår fordi indehaveren ikke følger nedenstående fem trin. Derfor vil det være en stor fordel for dig at følge disse: Illustrationen herunder viser de punkter, du skal kende til for at kunne lave regnskab i butikken. Punkt 1 og 2 skal du selv lave. Punkt 3 og 4 kan du selv lave, men det er bedre at få en revisor/bogholder til det Punkt 5 er dit ansvar gerne sammen med revisor/bogholder

12 Alle butikker og virksomheder samler moms ind til den danske stat. De indsamlede momspenge skal du gemme, for hver 3. måned skal de indsamlede moms-penge afleveres til SKAT. Du skal dog kun aflevere forskellen mellem de moms-penge, du samler ind,og dem du selv lægger ud i moms. Her er et eksempel på en momsafregning, hvor der er solgt én ting og købt en anden. Husk, du kan få din revisor/bogholder til at indbetale momsen. Du skal betale skat af virksomhedens overskud. Når du har trukket alle virksomhedens udgifter fra virksomhedens indtægter, finder du ud af din skattepligtige indkomst. Du ved sjældent på forhånd, hvor stort et overskud, din butik vil få. Derfor bliver du nødt til at komme med et kvalificeret bud, så du kan udregne din skattepligtige indkomst. Det er her, du kan benytte dit budget til at udregne, hvad du skal indberette til SKAT. SKAT vil sende dig et indbetalingskort, så du i løbet af året får betalt den forventede skat på baggrund af det overskud, du har indberettet, at du regner med at få. Når året er omme, får du en udvidet selvangivelse. Heri skal du oplyse det realiserede overskud af din virksomhed. Har du tjent mere, end du forventede i dit budget, kommer du til at betale ekstra skat. Hvis du har tjent mindre, får du penge tilbage. En revisor vil kunne hjælpe med andre detaljer, så du betaler mindst muligt i skat.

13 For mange butikker er det nødvendigt at have personale ansat. Som butiksejer skal du regne med, at du skal bruge en stor del af din tid på at lede dine medarbejdere. Da det typisk er dine ansatte, der har den primære kundekontakt, er de ansattes adfærd meget vigtigt for butikkens succes. De skal levere den helt rette service til kunderne og bidrage til den rette stemning i butikken. Det er medarbejderne, der er garanter for, at kunderne får de rigtige oplevelser. Derfor skal du tænke nøje over, hvad der skal til for at være en god leder over for dine ansatte. Ansættelsesbrev Når du ansætter medarbejdere, skal de have et ansættelsesbrev. Det gælder også medarbejdere på deltid. Brevet skal indeholde alle væsentlige vilkår, som for eksempel arbejdssted, løn, arbejdstid, ferie, pension, opsigelse m.v. Læs om ansættelsesbrev på: Jobcenter Du kan være heldig at få en person i praktik i butikken og derved få hjælp til den daglige drift. Kontakt Jobcentret for yderligere oplysninger om praktik, jobtræning mv. Sort arbejde Sort arbejde hvor omsætning og betaling til de ansatte holdes uden for regnskabet er ulovligt og strafbart. Du må ikke selv modtage dagpenge, efter du har startet din virksomhed. Du må heller ikke få hjælp i butikken fra nogen, der modtager dagpenge fra det offentlige. Det gælder, uanset om de får eller ikke får betaling for deres arbejde. Arbejdstilladelse Du skal sikre dig, at dine ansatte har arbejdstilladelse til at arbejde i Danmark. Har de ikke det, kan du få en bøde. Når du har besluttet dig for at åbne butikken, skal du registrere din virksomhed og have et CVR nummer/blive momsregistreret. Det er heldigvis meget nemt at starte en enkeltmandsvirksomhed i Danmark. Der er tre ting, der skal være i orden, når du starter virksomhed: 1. Registrering Du skal registrere butikken direkte via Her kan du oplyse dine personlige data, din driftsform og hvilken branchen, din virksomhed er indenfor. Det er alt, og det er gratis.

14 2. Tilladelser Der kan være forskellige tilladelser, der skal indhentes. Orientér dig på eksempelvis Erhvervsstyrelsens hjemmeside. 3. Regnskabspligt Det at føre regnskab et vigtigt styringsredskab i din virksomhed, men det skal også bruges til at opfylde statens regler om regnskabspligt og momsafregning. Reglerne gælder både for virksomheder, der drives på fuldtid og på deltid. Det er dog ikke et krav at registrere virksomheden, med mindre der er en omsætning på over kr. om året. Når du starter virksomhed, skal du vælge, hvilken virksomhedsform du vil starte under. De almindeligste er: Enkeltmandsvirksomhed Personligt ejet enkeltmandsvirksomhed er den mest enkle virksomhedsform. Der er ingen kapitalkrav, og som ejer hæfter du personligt med alt, hvad du ejer. Interessentskab(I/S) Interessentskab (I/S) er en personligt ejet virksomhed blot med flere ejere. Der er ingen kapitalkrav, og ejerne hæfter hver især personligt og solidarisk. Det anbefales at få udarbejdet en interessentskabs-kontrakt. Læs mere på Anpartsselskab (ApS) Anpartsselskab (ApS) kan stiftes af en eller flere personer, og selskabet skal anmeldes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Der er et kapitalkrav på min. kr , og du hæfter med den indskudte kapital. Aktieselskab (A/S) Der er et kapitalkrav på min. kr , men er ellers meget lig reglerne for anpartsselskab. At starte en fødevare butik er mere omfattende end f.eks. at starte en tøjbutik. Ejeren af fødevarebutikken skal overholde en masse regler i forhold til hygiejne, egenkontrol og butiksindretning. Næringsbasen Pr. 1. januar 2015 er hele næringsbrevsordningen, og dermed også Næringsbasen, ophørt. Næringsbasen var et offentligt tilgængeligt register i Erhvervsstyrelsen, hvor alle, der sælger

15 fødevarer, skulle være optaget for lovligt at kunne drive deres virksomhed. Læs evt. mere på Fødevarekontrol Hvis du sælger fødevarer, skal du anmelde din virksomheds aktiviteter til fødevareregionen og søge om tilladelse og godkendelse. Blanketter findes på Myndighederne kommer på besøg for at kontrollere, at fødevarereglerne er overholdt. Myndighederne kommer herefter på anmeldte eller uanmeldte besøg med jævne mellemrum. De ser især på hygiejne og opbevaringsforhold, og de udsteder smileys, som skal hænge synligt. Hvis forholdene ikke er i orden, får du besked på at gøre noget ved det. I værste tilfælde kan virksomheden beordres lukket. Du skal gennemføre en systematisk egenkontrol, hvor du hver dag tjekker alle kritiske punkter. Fødevarestyrelsens folk kan hjælpe dig på vej. Se et eksempel på og søg på egenkontrol. Oplysninger om told og skat findes på Man kan også henvende sig på SKATs kontorer. Forsikring mod ulykker, arbejdsskader og erhvervssygdomme Man er forpligtet til at forsikre sine ansatte mod ulykker, arbejdsskader og sygdom. Som selvstændig kan du forsikre dig selv mod sygdom og skader, men du har ikke pligt til det. Se og Arbejdsmiljøloven Butikker er som alle andre virksomheder omfattet af arbejdsmiljøloven. Der kan være tunge løft og andet farligt arbejde. Derfor er det en god ide at kende arbejdsmiljøloven, som du kan finde her: Hvis du indretter butik uden for Bazar Vest, så kontakt Teknisk Forvaltning i din kommune. Det er ikke alle steder, du må indrette butik. Der kan også være begrænsninger på de varetyper, som du må føre. Nogle kommuner har en detailhandelsplan, så spørg i Teknisk Forvaltning. Handelsskolerne og AMU-centrene udbyder mange forskellige korte kurser inden for butiksfaget. Du kan finde dem ved at slå op på hvor du søger på detailhandel. Du kan lære om for eksempel indkøb, driftsøkonomi, butikkens indretning og meget andet. Hvis du starter virksomhed i en kæde, vil du formentlig blive tilbudt træning i forbindelse med start. Der er ofte også løbende kurser.

16 Branchens organisationer Dansk Erhverv er en arbejdsgiverorganisation med mange medlemmer inden for detail- og engroshandel. Dansk Erhverv rådgiver, arrangerer kurser og foredrag og meget andet. Dansk Erhverv, Børsen, 1217 København K, Tlf: , Dansk Erhverv er paraplyorganisation for mange specialiserede brancheforeninger, f.eks. cykelhandlere, guldsmede, forhandlere af møbler, køkkenudstyr, tekstiler, fotoudstyr og meget andet. Disse organisationer har ofte egne tilbud til medlemmerne, og de udsender nogle relevante og brugbare fagblade. De lokale handelsstandsforeninger er et mødested for de handlende. De afholder ofte gode arrangementer. Hvis man er med i en kæde, er kædens hovedkvarter eller grossisten en af de vigtigste sparringspartnere. De holder ofte øje med nye trends og tendenser, og de forsyner dig med information, som er vigtig for din planlægning. er Danmarks officielle iværksætter og virksomheds hjemmeside. Den giver fyldige oversigter inden for start, drift og vækst af egen virksomhed. Startvækst giver dig gratis vejledning ved start, og over hele landet kan du få gratis vejledning om start af egen virksomhed. Ved vejledningen diskuteres forretningsidéen, moms, skat, budget, salg, m.v. Find dit kommunale vejledningssted på: er et online iværksætterforum, hvor iværksættere diskuterer og hjælper hinanden med praktiske problemer. Der er messer både i Danmark og i udlandet, hvor man kan blive inspireret og få et indtryk af nye tendenser inden for branchen. På specialmesserne finder mindre forretningsdrivende også typisk deres leverandører. kan give overblik over internationale messer. Der er mange valg at træffe, før du starter. Det er vigtigt at behandle alle spørgsmål grundigt: Hvad vil du sælge? Hvad er dine produkter? Andre varer? Hvilke? Andre tjenesteydelser? Hvilke? Andet? Hvad? Hvad skal kunderne især huske om din butik? Kendt forretningskoncept?

17 Venlig betjening? En god følelse i butikken, hvilken? Varer, man ikke kan få andre steder? Friske varer? Fordelagtige priser? Godt vareudbud? Rare lokaler? Rent og pænt? Bekvemmelighed? Andet? Hvem er dine kunder? Beboere i nabolaget? Shoppere fra et større område? Turister? Bestemte aldersgrupper? Bestemte indkomstgrupper? Bestemte livsstilsgrupper? Hvem er konkurrenterne? Andre butikker i nabolaget? Supermarkeder og varehuse? Kædebutikker? Andre? Hvor skal butikken ligge? På hovedstrøg? På sidestrøg? I indkøbscenter? Hvilke nabobutikker vil fremme din butik? Hvilke vil øge konkurrencen? Hvordan får folk øje på din butik? Beliggenhed, hvor der kommer mange folk? Skilte og facader? Varer på gaden? Egne annoncer? Kædemarkedsføring? Hvordan indretter du lokalerne? Butikkens indretning? Stil og atmosfære? Selvbetjening eller diskbetjening?

18 Tyverisikring? Bagbutik og lager? Selvbetjening eller diskbetjening? Gadeudstilling? Parkering eller cykelparkering? Forsyning med varer? Hvor køber du ind? Hvilke betingelser vil du acceptere for at tilslutte dig en kæde? Hvordan leveres varerne til butikken? Kan du få rabatter? Hvor meget spild og svind skal du regne med? Personale? Enmandsforetagende? Partnerskab? Medarbejdere hvor mange? Hvad skal medarbejdere eller partner kunne? Hvilken personlighed eller baggrund skal de have? Løst ansatte eller fast ansatte? Hvordan ser dagen ud i din butik? Åbningstider? Hvordan deler du og personalet arbejdsopgaverne? Hvornår gøres der rent og købes ind? Hvornår laver du regnskaber? Prøv at lave en vagtplan for en uge. Kender du nogen, der kan hjælpe? Hvem kan du gå til, hvis du har brug for hjælp til økonomiske spørgsmål? Hvem kan du gå til, hvis du har brug for at finde leverandører? Hvem kan du gå til, når du skal markedsføre? Hvem kan hjælpe med praktiske opgaver? Kontakt Bazar Vest, Bazarchef Ahmet Øcalan,

19 Fandt du dine svar? Vi håber, at startvejledningen har givet dig svar på mange af de spørgsmål, du har omkring opstarten af din virksomhed. Har du brug for yderligere information, eller har du spørgsmål til indholdet, er du altid velkommen til at kontakte imidt på eller Hos imidt er der gratis vejledning og sparring at hente for dig, der har en iværksætter i maven. Vi glæder os til at høre fra dig!

Er butikslivet noget for dig?

Er butikslivet noget for dig? Butik i Bazar Vest Danskerne har mange penge til forbrug, også selvom den økonomiske udvikling går op og ned. Har du butik i et center som Bazar Vest, har du den fordel, at de kunder, der kommer for at

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Kan du lide at have fingeren på pulsen, og kan du forudsige, hvad danskerne vil købe i dag, i morgen og i næste sæson? Er du nysgerrig, forandringsparat og kan du godt lide at have kundekontakt? Og har

Læs mere

Frisør. - start af frisørsalon

Frisør. - start af frisørsalon Frisør - start af frisørsalon Alle vil gerne se godt ud, og mange interesserer sig for mode. Næsten uanset alder. Markedet for skønhed er i vækst. Mange synes, at de har råd til at forkæle sig selv. At

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Elsker du at køre rundt i byens små gader? Vil du gerne kunne hjælpe folk fra A til B og give dem et smil med på vejen? Så er taxakørsel måske noget for dig. I modsætning til de fleste andre erhverv kan

Læs mere

Haveservice. Det er chancen for iværksættere inden for haveservice.

Haveservice. Det er chancen for iværksættere inden for haveservice. Haveservice Masser af TV-udsendelser viser dejlige og velholdte haver. Der er tips og ideer til at skabe rigtige oaser. Haver er symboler på livsstil og på drømme. De grønne omgivelser er populære, men

Læs mere

- start som selvstændig konsulent

- start som selvstændig konsulent Konsulent - start som selvstændig konsulent Danmark skal overleve på at være et videnssamfund, siger de økonomiske spåmænd. Der handles da også med viden som aldrig før. Viden er faktisk én af de vigtigste

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Føler du, at du besidder en masse viden, der ville kunne hjælpe andre på rette vej? Er du god til at lære fra dig og snakke med mange forskellige typer af mennesker? Så er konsulentbranchen måske noget

Læs mere

Dialog og vejledning ved start. - Sparring og dialog med virksomhedskonsulent fra Væksthus Midtjylland

Dialog og vejledning ved start. - Sparring og dialog med virksomhedskonsulent fra Væksthus Midtjylland Dialog og vejledning ved start - Sparring og dialog med virksomhedskonsulent fra Væksthus Midtjylland Vejledning til iværksættere og små virksomheder Vejledning tilbydes; Iværksættere (inden CVR-registrering)

Læs mere

Butik. Har du fingeren på pulsen, og kan du gennemskue, hvad danskeren vil købe i dag, så har du en stor fremtid i butikshandlen.

Butik. Har du fingeren på pulsen, og kan du gennemskue, hvad danskeren vil købe i dag, så har du en stor fremtid i butikshandlen. Butik Danskerne har mange penge til forbrug, også selvom den økonomiske udvikling går op og ned. Man ser ofte nye, sjove og smarte butikker. Udenlandske kædebutikker skyder også op. Det er med til at gøre

Læs mere

Hvis du sætter mindst 10 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på.

Hvis du sætter mindst 10 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Frisør Alle vil gerne se godt ud, og mange interesserer sig for mode. Næsten uanset alder. Markedet for skønhed er i vækst. Mange synes, at de har råd til at forkæle sig selv. At det styrker deres selvtillid.

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Du har måske aldrig tænkt over det før, men rene og blanke vinduer er en meget vigtig forudsætning for at få kunderne ind i en butik. Blanke vinduer er faktisk en af betingelserne for, at butikker overhovedet

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Nyder du at kunne se resultater af dit arbejde med det samme? Finder du glæde i at holde dine omgivelser rene? Rene og pæne rammer er en nødvendighed inden for de fleste brancher, men mange har ikke tid

Læs mere

Er vinduespolering noget for dig?

Er vinduespolering noget for dig? Vinduespolering Blanke vinduer er en betingelse for, at butikker kan trække køberne ind. Mange mennesker synes, at rene vinduer får humøret til at stige. De, som polerer vinduer, løser en vigtig opgave.

Læs mere

Kapitel 16 Pris. Kalkulationer Opgave 16.1. 1. Forklar, hvilke af udtalelserne, der er rigtige.

Kapitel 16 Pris. Kalkulationer Opgave 16.1. 1. Forklar, hvilke af udtalelserne, der er rigtige. Kapitel 16 Pris Kalkulationer Opgave 16.1 1. Forklar, hvilke af udtalelserne, der er rigtige. Nr. Udtalelser Rigtig/forkert 1. Kunderne signalerer om prisen er OK ved at købe eller lade være at Rigtig

Læs mere

Iværksætterguide. Det har vist sig at jo mere gennemarbejdet din ide er, desto større chance er der for, at netop din virksomhed overlever.

Iværksætterguide. Det har vist sig at jo mere gennemarbejdet din ide er, desto større chance er der for, at netop din virksomhed overlever. Iværksætterguide Forretningsplan Når du går i gang med at overveje mulighederne for at starte egen virksomhed, er der en masse spørgsmål, som du gerne må forholde dig til. Det har vist sig at jo mere gennemarbejdet

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Kioskerne har altid spillet en stor rolle i danskernes dagligdag. Det er i kiosken, man lige hurtigt køber en liter mælk, en pakke smøger eller en cola til at holde blodsukkeret oppe. Det er også i kiosken,

Læs mere

Er en kiosk noget for dig?

Er en kiosk noget for dig? Kiosk Kioskerne har spillet en stor rolle i danskernes dagligdag. Man går lige ind efter en pakke smøger og en cola. Eller spiller sin ugentlige lottokupon. Kioskerne gør det nemt og hurtigt at købe småting.

Læs mere

Rengøring. Der er gode muligheder for at starte egen virksomhed i branchen, fordi der er en stor og stigende efterspørgsel.

Rengøring. Der er gode muligheder for at starte egen virksomhed i branchen, fordi der er en stor og stigende efterspørgsel. Rengøring Rene omgivelser er en livsbetingelse for de fleste. Men mange vil gerne have hjælp til arbejdet. Enten fordi de ikke kan selv, eller fordi de vil bruge deres tid på noget andet. God rengøring

Læs mere

Blomsterbutik. Der er muligheder for at prøve ideer af. Det er en livsstil med stor frihed, som tiltaler mange mennesker.

Blomsterbutik. Der er muligheder for at prøve ideer af. Det er en livsstil med stor frihed, som tiltaler mange mennesker. Blomsterbutik Der er en rivende udvikling i detailhandlen. Det kommer kunderne til gode. De præsenteres for masser af nye varer i spændende butikker. Blomsterbutikkerne er med på denne bølge. At være indehaver

Læs mere

Butik i Bazar Vest. - start butik med tøj, parfume, mad, fødevarer.

Butik i Bazar Vest. - start butik med tøj, parfume, mad, fødevarer. Butik i Bazar Vest - start butik med tøj, parfume, mad, fødevarer. Danskerne har mange penge til forbrug, også selvom den økonomiske udvikling går op og ned. Har du butik i et center som Bazar Vest, har

Læs mere

Sådan vælger du den rette bil

Sådan vælger du den rette bil Når du skal finde dig en bil der passer til dit og familiens kørselsbehov, er det en god ide at starte din research hjemmefra. Her kan du sammenligne bilernes kvalifikationer og prisniveau online for at

Læs mere

Grønthandler. En grønthandler, der kan tilbyde de varer de lokale kunder ønsker, kan få sig et spændende arbejdsliv.

Grønthandler. En grønthandler, der kan tilbyde de varer de lokale kunder ønsker, kan få sig et spændende arbejdsliv. Grønthandler Der er en rivende udvikling i detailhandlen. Det kommer kunderne til gode. De præsenteres for masser af nye varer i spændende butikker. At være detailhandler giver mange udfordringer. Der

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Har du grønne fingre, og kan du lide at arbejde med friske fødevarer? Er du serviceminded, initiativrig og har det store overblik? Så er det måske noget for dig at åbne en grønthandler. Frugt og grønt

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud.

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Wennemoes Bolig På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Ingen bolig passer til vores liv, hele livet. Vi bor alene, vi flytter

Læs mere

Er Fair Trade butikslivet noget for dig?

Er Fair Trade butikslivet noget for dig? Fair Trade Butik Mange har lyst til at starte egen butik. Sælge noget man holder af og glæde andre mennesker. Det kan være svært at finde de rigtige varer at sælge, da der er så mange muligheder. Som selvstændig

Læs mere

ERHVERVSBEKLÆDNING I ODSHERRED

ERHVERVSBEKLÆDNING I ODSHERRED ERHVERVSBEKLÆDNING I ODSHERRED OM OS Dall Koncept består af 4 enheder hvor der henholdsvis kan købes tøj, sportsartikler, logovand og reklameartikler. Vi er et ungt firma, men som har stor erfaring med

Læs mere

KOM GODT I GANG MED DIT BOGHOLDERI

KOM GODT I GANG MED DIT BOGHOLDERI KOM GODT I GANG MED DIT BOGHOLDERI OM MIG Jonas Martinsen Uddannet revisor Arbejdet i EY JM Regnskabsservice startede maj 2015 Kontakt: Tlf. 60535492 Mail: jm@jmregnskabsservice.dk www.jmregnskabsservice.dk

Læs mere

Hvis du har mindst 12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på.

Hvis du har mindst 12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Start med at teste dig selv: 1 Jeg er god til at lytte til folk og forstå deres behov 2 Jeg har en god faglig ballast 3 Jeg har solid erfaring fra tidligere jobs 4 Komplekse problemer tiltaler mig 5 Jeg

Læs mere

Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene.

Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene. Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene. Side 2 Indhold Side 3...Drop opsparingen og investér i stedet pengene Side 4...Hyppigst stillede

Læs mere

Velkommen til startmøde

Velkommen til startmøde Velkommen til startmøde - en kort introduktion til opstart af egen virksomhed Betina Møller Konsulent STARTVÆKST Aarhus www.startvaekst-aarhus.dk bem@startvaekst-aarhus.dk Tlf 2022 2801 www.startvaekst-aarhus.dk

Læs mere

Forretningsplan for. [Specialbutik]

Forretningsplan for. [Specialbutik] Forretningsplan for [Specialbutik] Nærværende skabelon for Forretningsplan for [Specialbutik] har været anvendt i praksis i forbindelse med ansøgning om banklån og kassekredit på i alt kr. 550.000 Enhver

Læs mere

Er taxikørsel noget for dig?

Er taxikørsel noget for dig? Taxa I modsætning til de fleste andre erhverv kan du ikke uden videre starte en taxiforretning. Du skal have en tilladelse. Antallet af tilladelser til taxikørsel fastsættes af kommunerne og af Storkøbenhavns

Læs mere

- start som selvstændig konsulent

- start som selvstændig konsulent Konsulent - start som selvstændig konsulent Danmark skal overleve på at være et videnssamfund, siger de økonomiske spåmænd. Der handles da også med viden som aldrig før. Viden er faktisk en af de vigtigste

Læs mere

Udsigt til billigere mode på nettet

Udsigt til billigere mode på nettet LØRDAG 27. SEPTEMBER NR. 39 / 2014 LØRDAG Udsigt til billigere mode på nettet Onlinegiganten Boozt.com med Hermann Haraldsson i spidsen udfordrer konkurrenterne om det nordiske herredømme. Foreløbig kan

Læs mere

Sermersooq Business Council Postboks 1051, 3900 Nuuk

Sermersooq Business Council Postboks 1051, 3900 Nuuk Sermersooq Business Council Postboks 1051, 3900 Nuuk tlf.: 341080 - fax: 341099 - mail: info@business.gl - www.business.gl Forretningsplan Som iværksætter bør du for din egen skyld udarbejde en forretningsplan.

Læs mere

9. Obligatorisk indberetningsordning

9. Obligatorisk indberetningsordning 9. Obligatorisk indberetningsordning Alle almenvelgørende foreninger, stiftelser og institutioner, der er godkendt til at modtage gaver eller ydelser med fradragsret fra giveren, skal indberette gave-

Læs mere

Økonomi, når du starter virksomhed

Økonomi, når du starter virksomhed Økonomi, når du starter virksomhed 7 ting, du skal vide og 4 ting, du skal gøre Ejerforhold PMV Personligt ejet mindre virksomhed IVS Iværksætterselskab EMV Enkeltmandsvirksomhed ApS Anpartsselskab I/S

Læs mere

Information til ledige med selvstændig virksomhed

Information til ledige med selvstændig virksomhed Indhold 1. Forord 2. Hvad er selvstændig virksomhed? 3. Selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse 4. Selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse 5. Kombinationsforsikring Forord Mange oplever på et

Læs mere

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Mine penge Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk

Læs mere

Økonomi, når du starter virksomhed

Økonomi, når du starter virksomhed Økonomi, når du starter virksomhed 7 ting, du skal vide og 4 ting, du skal gøre 1 Ejerforhold PMV Personligt ejet mindre virksomhed IVS Iværksætterselskab EMV Enkeltmandsvirksomhed ApS Anpartsselskab I/S

Læs mere

Er du den fødte restauratør?

Er du den fødte restauratør? Restaurant Danskerne spiser mere og mere ude. I gennemsnit bliver det til 50 gange om året. Især de unge kan lide det. De falder også for de nye, smarte og anderledes restauranter. Udbuddet af etnisk mad

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV Derfor skal

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Elsker du at nørde med hjemmesider og IT? Vil du gerne hjælpe andre virksomheder til at fremstå præcis som de ønsker på deres online platform? Så skulle du måske starte dit eget webbureau. I dag har stort

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Holder du af at arbejde uden for året rundt? Er du i god fysisk form, kan lide at bruge din krop, og ved du meget om planter? Så er det måske noget for dig at have en haveservice. Haven har fået stor opmærksomhed

Læs mere

Om at starte som freelance / blive selvforsørgende

Om at starte som freelance / blive selvforsørgende Om at starte som freelance / blive selvforsørgende Om registrering, virksomhedsform, regnskab, moms og forsikring og forretningsplan Mogens Thomsen, Iværksætterkonsulent mt@startvaekst-aarhus.dk www.startvaekst-aarhus.dk

Læs mere

Telefoninterview med Carsten Munk. Telefoninterview med importøren Carsten Munk fra The Earth Collection den. 4.03.2013

Telefoninterview med Carsten Munk. Telefoninterview med importøren Carsten Munk fra The Earth Collection den. 4.03.2013 Bilag 3 Bilag 3.1 Telefoninterview Telefoninterview med Carsten Munk Telefoninterview med importøren Carsten Munk fra The Earth Collection den. 4.03.2013 5 C= Carsten Munk, A= Anne Pedersen, J= Josephine

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

medlemskab Viden til vækst retail viden Retail UPdates retail sparring

medlemskab Viden til vækst retail viden Retail UPdates retail sparring medlemskab Viden til vækst retail viden Retail UPdates retail sparring et b a k s m le d e m Om EBELTOFT GROUP Retail Institute Scandinavia er en del af det globale netværk af videns- og konsulenthuse

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Synes du, det er spændende at arbejde med computere og er du glad for at kunne løse andre menneskers IT-problemer? I dag hvor både private og virksomheder er afhængige af et velfungerende IT-system, er

Læs mere

Vil du være god til IT-service?

Vil du være god til IT-service? IT-service Der er ikke ret mange hjem eller virksomheder uden computer. Næsten alle har taget IT og internet til sig. Udstyret er nemt at bruge. Men det er ofte besværligt at få det til at fungere. Derfor

Læs mere

Bilag 6. - Interview med Mikkel 28 år, d. 28 april 2016

Bilag 6. - Interview med Mikkel 28 år, d. 28 april 2016 Bilag 6. - Interview med Mikkel 28 år, d. 28 april 16 5 Interviewperson (Mikkel): M Interviewer (Sofie): I Korte pauser: Fysiske handlinger: () Relevante fysiske træk: [] I: Hvad vægter du højt for, at

Læs mere

ARBEJDS SKADE Forløbet af sager om arbejdsskade og erstatning

ARBEJDS SKADE Forløbet af sager om arbejdsskade og erstatning ARBEJDS SKADE Forløbet af sager om arbejdsskade og erstatning INDHOLD 4 FÅ KLARHED OVER FORLØBET I DIN SAG 4 TO HOVEDOMRÅDER FOR ERSTATNING 5 LOV OM ARBEJDSSKADESIKRING 6 DETTE DÆKKER LOVEN 7 DIN SKADE

Læs mere

Iværksætter så nemt er det. V/juridisk rådgiver og virksomhedskonsulent Charlotte Frimann-Pedersen

Iværksætter så nemt er det. V/juridisk rådgiver og virksomhedskonsulent Charlotte Frimann-Pedersen Iværksætter så nemt er det V/juridisk rådgiver og virksomhedskonsulent charlotte@businessakademiet.dk Iværksætter Hvem er jeg? Baggrund som erhvervsadvokat Business Akademiet Udfordringer omkring det formelle

Læs mere

Er det overhovedet noget for dig at have en gulvservice? Tag testen herunder og se efter.

Er det overhovedet noget for dig at have en gulvservice? Tag testen herunder og se efter. Ved du meget om bygninger og gulvmaterialer? Kan du lide fysisk arbejde, og har du indsigt i arbejdsmetoder og værktøjer? Så er det måske noget for dig at have en gulvservice. Der er mange, der ser et

Læs mere

Årsopgørelsen 2015. Sådan undgår du de værste fælder i din årsopgørelse. Af Martin Skovholm, RevisorGården Holbæk A/S, og Lone Eriksen, PrimaLiva

Årsopgørelsen 2015. Sådan undgår du de værste fælder i din årsopgørelse. Af Martin Skovholm, RevisorGården Holbæk A/S, og Lone Eriksen, PrimaLiva Årsopgørelsen 2015 Sådan undgår du de værste fælder i din årsopgørelse Af Martin Skovholm, RevisorGården Holbæk A/S, og Lone Eriksen, PrimaLiva Årsopgørelsen for 2015 er ved at være klar, og for de fleste

Læs mere

TIGER * En idé var født IVÆRKSÆTTEREN 23

TIGER * En idé var født IVÆRKSÆTTEREN 23 tiger En på spring TIGER * Som en rigtig købmand startede Lennart Lajboschitz med at sælge paraplyer på et kræmmermarked. Siden blev det til en rigtig butik og så til flere. I dag står han bag den ekspanderende

Læs mere

Bilag til referat fra Ordinær Generalforsamling d. 17/4

Bilag til referat fra Ordinær Generalforsamling d. 17/4 Bilag til referat fra Ordinær Generalforsamling d. 17/4 Spørgsmål fra husejerne og tilhørende svar fra Bestyrelsen: 2. Bestyrelsens beretning for år 2015 v/formand John Bünger Svar: Spørgsmål fra salen:

Læs mere

Velkommen til startmøde

Velkommen til startmøde Velkommen til startmøde - en kort introduktion til opstart af egen virksomhed Betina Møller Konsulent STARTVÆKST Aarhus www.startvaekst-aarhus.dk bem@startvaekst-aarhus.dk Tlf 2022 2801 www.startvaekst-aarhus.dk

Læs mere

Iværksætteres overlevelsesevne i Gladsaxe 2007

Iværksætteres overlevelsesevne i Gladsaxe 2007 Iværksætteres overlevelsesevne i Gladsaxe 2007 En undersøgelse af overlevelsesevnen blandt de iværksættere, som Erhvervssekretariatet i Gladsaxe kommune, har været i kontakt med i 2007 Kort om undersøgelsen

Læs mere

Oversigt over forskellige ejerformer

Oversigt over forskellige ejerformer Oversigt over forskellige ejerformer Juridisk enhed og antal ejere Oprettelse Krav til indskud Enkeltmandsvirksomhed I/S ApS A/S 1 person 2 eller flere 1 selskab, personer som ejes af 1 eller flere anpartshavere

Læs mere

Denne startvejledning er til dig, der overvejer, om det helt rigtige er at få sin egen bagerbutik.

Denne startvejledning er til dig, der overvejer, om det helt rigtige er at få sin egen bagerbutik. Kan du lide at have kundekontakt, sælge et produkt, du selv har bagt og stå med fingrene i bolledejen? Og kunne du forestille dig at arbejde i en branche i rivende udvikling, hvor dit job er en livsstil

Læs mere

Er du en god gulvmand?

Er du en god gulvmand? Gulvservice Mange virksomheder opstår ved, at en iværksætter køber en eller flere maskiner, som andre ikke har, og derefter tilbyder sine tjenester med sin storartede maskinpark i ryggen. Gulvservice er

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark

Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark Arbejdsdirektoratet November 2008 Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark INDHOLD 1. INDLEDNING...3 2. DEN DANSKE ARBEJDSLØSHEDSFORSIKRING...3 3. A-KASSERNE...4 4. HVORDAN BLIVER JEG MEDLEM AF EN

Læs mere

Iværksætter noget for dig? Elevopgaver langt forløb

Iværksætter noget for dig? Elevopgaver langt forløb Indledning Hvis du har et job i din fritid, er du sikkert lønmodtager. Du kommer på en arbejdsplads et antal gange om ugen og får løn for arbejdet. Hvis du derimod starter din egen virksomhed, er du iværksætter.

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Vil du være god til at lave hjemmesider?

Vil du være god til at lave hjemmesider? Webbureau En virksomhed uden en hjemmeside er et særsyn i dag. Organisationer, foreninger og projekter af enhver størrelse har deres eget website. Og nogle familier har deres egen familiehjemmeside. Teknologien

Læs mere

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH .DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH Folkeafstemning Deltagelse i euro-samarbejdet Omkring 1 år Op til 2-3 år Virksomhedernes omstilling til euro kan påbegyndes Omstilling i virksomhederne kan ske hurtigt forudsat

Læs mere

Du skal betale boligstøtte tilbage, fordi indkomsten sidste år har været højere, end du har oplyst.

Du skal betale boligstøtte tilbage, fordi indkomsten sidste år har været højere, end du har oplyst. Side 1 af 5 Tilbagebetaling af boligstøtte Du har fået et brev fra Udbetaling Danmark, hvis du skal betale boligstøtte tilbage. Her på siden kan du læse mere om, hvorfor du skal betale boligstøtte tilbage,

Læs mere

1 Indholdsfortegnelse.

1 Indholdsfortegnelse. ET106 Ringsted Tekniske Skole 29. oktober 1999 1 Indholdsfortegnelse. 1 Indholdsfortegnelse. 2 2 Indledning. 3 3 Uddannelse. 3 4 Ide/mål. 3 5 Reklame. 3 6 Vognpark. 4 7 Kunder. 4 8 SWOT analyse. 4 9 Budget.

Læs mere

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university.

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. Interviewer: I Respondent: MJ

Læs mere

Selvstændig virksomhed og efterløn

Selvstændig virksomhed og efterløn Selvstændig virksomhed og efterløn Politisk ansvarlig: Dennis Kristensen Redaktion: Eva Hansen og Mette Wiederholt Pedersen Illustration: Bob Katzenlson Dato: December 2011 Når man går på efterløn, kan

Læs mere

dækninger Forsikringsguide 2015 Et overblik til dig, der er tillidsvalgt

dækninger Forsikringsguide 2015 Et overblik til dig, der er tillidsvalgt Medlemsrabat og særlige dækninger Forsikringsguide 2015 Et overblik til dig, der er tillidsvalgt Forsikringsguide 2015 Kære tillidsvalgte Kære tillidsvalgte Du er hver dag med til at hjælpe dine kolleger,

Læs mere

MOOLA - sundhed for krop & sjæl. Velkommen til MOOLA. Information og inspiration til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl

MOOLA - sundhed for krop & sjæl. Velkommen til MOOLA. Information og inspiration til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl MOOLA - sundhed for krop & sjæl Velkommen til MOOLA Information og inspiration til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl sundhed for krop & sjæl Information og inspiration til en sund krop,

Læs mere

Ref. SOL/KNP 02.10.2014. Selvstændige 2014. Djøf undersøgelser

Ref. SOL/KNP 02.10.2014. Selvstændige 2014. Djøf undersøgelser Ref. SOL/KNP 02.10.2014 2014 Djøf undersøgelser Indhold Indledning... 3 Baggrund... 3 Hovedresultater... 3 Metode... 5 Repræsentativitet... 5 Den typiske selvstændige... 6 Karakteristika... 6 Erfaring

Læs mere

Pro Start Forretningsplan

Pro Start Forretningsplan Pro Start Forretningsplan Dato A. Baggrundsoplysninger om dig og din kommende virksomhed Navn CPR nr. E-mail Adresse Postnr./by Fastnet tlf. Mobilnr. Virksomhedens forventede navn Adresse Postnr /by Tlf.

Læs mere

Ulønnet arbejde kan faktisk godt betale sig

Ulønnet arbejde kan faktisk godt betale sig Lidt smartere... Genbrug er smart. Vi får gavn af ting andre har givet, og det er til glæde for såvel giver som aftager. Genbrugsting skal skabe glæde hos nye ejere, og starte et nyt liv i nye omgivelser.

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

TUSIND TAK, fordi du hjælper med husstandsindsamlingen

TUSIND TAK, fordi du hjælper med husstandsindsamlingen TUSIND TAK, fordi du hjælper med husstandsindsamlingen Kære indsamlingskoordinator Tusind tak, fordi du vil være en del af Gigtforeningen og Scleroseforeningens husstandsindsamling i Region Midtjylland

Læs mere

Velkomstguide og Medarbejdervejledning for:

Velkomstguide og Medarbejdervejledning for: Velkomstguide og Medarbejdervejledning for: Din kontaktperson er: som kan træffes på telefon: 2015 Velkommen til Center for Job og Oplevelse. Vi glæder os meget til, at du skal starte på Centeret. Center

Læs mere

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN Er jeres virksomhed klar til at skalere? Gennemgå fundament-kortene for at sikre, at jeres virksomhed har grundlaget i orden, før skaleringsprocessen går

Læs mere

Bestyrelsens beretning 7 maj 2011

Bestyrelsens beretning 7 maj 2011 Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND V/ Formand Carsten Christensen Birkealle 7, 6710 Esbjerg V. Grundejerforeningen Jegum Ferieland. Bestyrelsens beretning 7 maj 2011 Allerførst velkommen til den årlige

Læs mere

HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION

HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION Denne analyse, lavet i dec. 2006, viser, at ca. 30 % af de organiserede små og mellemstore virksomheder har for lille eller ingen pension eller formue, selvom

Læs mere

HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER

HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER 2016 DINE RETTIGHEDER OPSIGELSESVARSLER I FUNKTIONÆRLOVEN HAR DU VÆRET ANSAT: ER DER ET VARSEL PÅ: OPSIGELSE SKAL SENEST GIVES VED: Under 6 måneder 1 måned

Læs mere

Tag på markeder med PØ

Tag på markeder med PØ Tag på markeder med PØ Markedstid er festtid! Lokale høst-, og havemarkeder, grønne-, mad-, og demokratifestivaler byder op til samtale, smagsoplevelser og inspiration. Det er der, hvor have- og økologifolket

Læs mere

Kapitel 5 - Butiksindretning

Kapitel 5 - Butiksindretning Kapitel 5 - Butiksindretning Opgave 5.1 1. Hvad kaldes en sådan skitse? Og hvorfor sender hovedkontoret sådan en skitse med ud til butikkerne? Skitsen kaldes for et planogram. Planogrammet sikrer, at kædens

Læs mere

Gmail - VS: referat stormøde 03.06.09

Gmail - VS: referat stormøde 03.06.09 Page 1 of 7 Kristian Lange VS: referat stormøde 03.06.09 1 meddelelse Lene Crossmann 3. jul. 2009 20.08 Til: lisegranerud@gmail.com, Bo Winding ,

Læs mere

Spørgsmål og svar om genhusning

Spørgsmål og svar om genhusning februar 2016 Spørgsmål og svar om genhusning Tryk på spørgsmålet, så kommer du til svaret Hvem skal genhuses?... 2 Hvem beslutter, om jeg skal genhuses midlertidigt eller permanent?... 3 Hvornår får jeg

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Lønsikring Krifa Forsikring A/S

Lønsikring Krifa Forsikring A/S Personoplysninger Navn CPR-nr. Adresse Stilling Postnr. / By Telefonnummer E-mail Mobilnummer Skal du sende anmeldelsen ind? 1. Hvornår har du tegnet forsikringen? 2. Hvornår er virksomheden startet som

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE

DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE EFTERLØN, REGLER OG FOLKEPENSIONSALDER Årgang Efterlønsalder, folkepensionsalder og periode med

Læs mere

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen Jeg er glad for at gå i skole 1% 0% 14% 52% 33% Jeg føler mig tryg i klassen 3% 0% 46% 10% 41% Jeg kan lide mine kammerater i klassen 0% 0% 9% 40% 51% Mine venner kan lide mig, som den jeg er 1% 45% 46%

Læs mere

FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER]

FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] [Indledning] Tak for invitationen til at komme her i dag. Og lad mig gå lige til sagen og tale lidt om socialisme. Jeg kan huske,

Læs mere

Tredjesal Effekt 2013 & 2014

Tredjesal Effekt 2013 & 2014 Tredjesal Effekt 2013 & 2014 Indhold Resumé Fakta om undersøgelsen Om Tredjesal Statistik Konklusion Resumé Side 1 Undersøgelsen viser, at netværkskontoret Tredjesals positive tilgang til det selvstændige

Læs mere

Socialøkonomiske Virksomheder i Danmark Når udsatte bliver ansatte

Socialøkonomiske Virksomheder i Danmark Når udsatte bliver ansatte Socialøkonomiske Virksomheder i Danmark Når udsatte bliver ansatte UpFrontNet Netværksdag 27-03-2014 Karsten Albæk, Programleder, Ph.D. substitut for Frederik Thuesen, Programleder, Ph.D. Afdeling for

Læs mere

Arbejdsløs og hvad så?

Arbejdsløs og hvad så? Frederiksberg Arbejdsløs og hvad så? Orientering fra El-fagets arbejdsløshedskasse Januar 2012 Arbejdsløs og hvad så? Vi vil i denne pjece prøve, at besvare nogle af de mest stillede spørgsmål. Du har

Læs mere

Fig. 1.1 Virksomheder i byen.

Fig. 1.1 Virksomheder i byen. Fig. 1.1 Virksomheder i byen. Distributionskæden Produktionsvirksomhed Engroshandelsvirksomhed Detailhandelsvirksomhed Forbruger Fig. 1.2 Distributionskæden. 28/04/09 1 10:22 Side 20 Virksomheder og ejerformer

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om opstart

Få svar på dine spørgsmål om opstart Er du god til sprog og elsker du at lege med ord og oversættelser? Så er sprogservice måske noget for dig. I vores meget globaliserede og multikulturelle samfund, er forståelse for sprog og kultur vigtigere

Læs mere