Det synes vi altså! En vifte af anbefalinger til forbedring af børns forhold i Danmark

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det synes vi altså! En vifte af anbefalinger til forbedring af børns forhold i Danmark"

Transkript

1 Det synes vi altså! En vifte af anbefalinger til forbedring af børns forhold i Danmark

2

3 Udfordringer for 2009 og fremover Børnerådet har i år valgt at udforme årsberetningen for 2008 som en samlet oversigt over de udfordringer, vi stod overfor i 2008 på børne- og ungeområdet, og som stadig er aktuelle i En stor del af disse udfordringer har Børnerådet beskrevet i sit supplement til den statusrapport, som den danske regering hver femte år skal sende til FNs Børnekomité. Børnerådet fremlægger i sin supplerende rapport en kritisk analyse af børns vilkår i Danmark, samt en række anbefalinger til regeringen om, hvordan der kan rettes op på de utilfredsstillende forhold. Du sidder nu med en tryksag i hånden, hvor Børnerådet præsenterer sine anbefalinger i en kort form. Vi har lagt vægt på en enkelt og direkte fremstilling, så pointerne er hurtige at gå til. Uddybning, detaljer og kildehenvisninger finder du i selve rapporten Rapport til FN s Komité for Barnets Rettigheder supplerende rapport til Danmarks 4. periodiske rapport, der kan downloades fra Jeg håber, at du bliver inspireret til at skubbe med på udviklingen, så vi får styrket børns retsstilling i Danmark. Det er der god brug for. Med venlig hilsen Charlotte Guldberg Formand for Børnerådet

4

5 1Fattigdommen vokser i Danmark Nej, det har vi ikke råd til. Sådan lyder svaret til fl ere og fl ere børn, når der skal bruges penge til fritidsaktiviteter, nyt tøj eller computer og internet. Antallet af fattige i Danmark er steget de seneste år: Knapt børn rammes i dag hårdt af forældrenes økonomiske vanskeligheder. Dårligt helbred, kriminalitet og social isolation er blot nogle af de problemer, som disse børn må kæmpe med, viser undersøgelser. Danmark har ikke en offi ciel fattigdomsgrænse. Men følger man OECD, er man fattig, hvis man som voksen har mindre end 250 kr. til rådighed om dagen efter skat. Og alt tyder på, at det er meget svært at komme op over fattigdomsgrænsen, når man først er kommet under den; hver fjerde fattig i Danmark har levet for under 250 kroner om dagen i mere end tre år. Fattigdommen rammer i særlig grad indvandrerfamilier, og især 300-timers reglen giver problemer. Reglen er diskriminerende, mener Børnerådet. 95 % af de personer, der frakendes kontanthjælp efter reglen, er ikke født i Danmark. Børn i indvandrerfamilier belastes derfor særligt hårdt, og det har direkte og konkrete følger for deres mulighed for integration, fx når familierne ikke har råd til fritidstilbud. BØRNERÅDET ANBEFALER: Regeringen indfører en fattigdomsgrænse i Danmark. På den måde kan samfundsdebatten tage udgangspunkt i reelle tal og fakta. 300-timers reglen afskaffes.

6

7 2Børn i voksenfængsler - en skamplet på retssystemet Forebyggelse nævnes alt for sjældent i debatten om, hvordan vi bedst håndterer unge, der begår kriminalitet. Derimod er hårdere straf et populært og let svar fra mange, selvom intet tyder på, at straf er vejen frem. Men der er alvorlige problemer med vores håndtering af børn, der begår kriminalitet. Ifølge retsplejeloven må børn under 15 år som udgangspunkt og kun i helt særlige tilfælde - ikke tilbageholdes i mere end seks timer. Mangel på ressourcer i politikredsene er en helt uacceptabel begrundelse, men netop ressourceproblemer fører alt for ofte til, at børn alligevel tilbageholdes i enerum i længere tid. Når unge under 18 år skal afsone fængselsstraffe er der også problemer. I 2007 blev 164 unge sendt i voksenfængsler fordi der ikke var plads på de sikrede institutioner. I 2008 var tallet altså en stigning på næsten 50 %. Det er en skamplet på retssystemet, at børn og unge skal afsone sammen med voksne. Når man er under 18 år skal man altid have mulighed for at afsone under trygge forhold og blandt specialuddannet personale, der kan hjælpe en på ret kurs igen. Også kommunerne har svært ved at behandle unge, der begår kriminalitet, med respekt for deres rettigheder. Mindre end 10 % af kommunerne laver handleplaner for unge, der har begået særlig farlig kriminalitet, inden for de gældende tidsfrister. Under 10 % af kommunerne har sat sig konkrete mål for deres indsats for at bekæmpe ungdomskriminalitet. BØRNERÅDET ANBEFALER: Alle kommuner forpligtes til ved lov at lave konkrete målsætninger for at reducere ungdomskriminaliteten. Retsplejeloven ændres, så børn under 15 år ikke må anbringes i enerum og højst kan tilbageholdes i fire timer, inden de løslades eller overgives til forældre, værge eller de sociale myndigheder.

8

9 3Giv børn mere ret! En 13-årig bliver slået derhjemme, men kommunen reagerer ikke trods adskillige henvendelser. En 11-årig anbringes uden for hjemmet uden at blive hørt og uden at kunne klage over anbringelsesstedet. En 15-årig føler sig chikaneret af lærere og skoleleder på sin skole, men uden forældrenes hjælp kan barnet intet stille op. Scenarier som disse foregår hver eneste dag i Danmark. Men de berørte børn kan praktisk talt ikke klage nogen steder over myndigheder og andre autoriteters behandling af dem. På de områder, hvor det i dag er muligt for et barn at klage, er klageadgangen ofte skruet sammen, så kun voksne kan fi nde ud af det, og børns henvendelser er der ofte slet ikke ressourcer til at håndtere. Børn og unge ved heller ikke altid, at de kan klage. Hvor mange børn går fx til Ankestyrelsen, kommunalbestyrelsen eller Klagenævnet for vidtgående specialundervisning? Folketingets Ombudsmand behandlede i 2008 blot fem klager fra børn eller unge under 18 år. FAKTA: BØRNERÅDET ANBEFALER: Regeringen opretter en statslig, uafhængig ombudsmyndighed forankret direkte under Folketinget, som kan hjælpe børn med deres klager, og som kan gå ind i enkeltsager på eget initiativ. Børns klagemuligheder udvides generelt. De eksisterende klageadgange bliver bedre og mere tilgængelige for børn. Norge, Sverige, Island, Finland og en lang række øvrige europæiske lande har børneombudsinstitutioner. De fungerer som fortalere for børns rettigheder og som ombud for børn og unge, der oplever at deres rettigheder bliver krænket.

10

11 4Børn i asylsøgende familier har også rettigheder Børn i danske asylcentre har det ikke godt. Det viser adskillige undersøgelser. Forældrenes traumer påvirker ofte børnene i en sådan grad, at deres barndom bliver alt andet end sund. Uvisheden, mens børn og forældre venter på en afgørelse i deres sag, eller når de efter et afslag venter på at kunne vende sikkert hjem, er direkte skadelig for børnene. Familierne udsættes for gentagne fl ytninger mellem forskellige asylcentre mens deres sag kører, selvom vi ved, at fl ytninger ødelægger børns netværk og relationsdannelse. En undersøgelse fra Udlændingeservice viser, at børnenes behov for psykologbehandling stiger voldsomt efter blot et enkelt års ophold i et asylcenter. Alligevel bliver centrene hjem for fl ygtningefamilier i årevis. Børnerådet mener, at der er hårdt brug for hurtige og effektive ændringer, så børn af asylsøgende forældres rettigheder bliver overholdt i Danmark. FAKTA: BØRNERÅDET ANBEFALER: Asylfasen for familier med børn maksimalt varer to år. Afviste asylsøgende børnefamilier, der har opholdt sig i mere end to år i Danmark, bevilges opholdstilladelse hurtigst muligt. Børnene og deres familier tilbydes en permanent bolig eller plads i ét opholds-center, så længe deres sag verserer og senest efter seks måneder. Alle børn i asylsystemet så tidligt som muligt tilbydes psykologisk udredning og behandling. 35 % af de 4-16-årige børn i danske asylcentre har tegn på psykiske lidelser. Undersøgelser viser, at børnenes største problem er at være vidne til forældrenes lidelser.

12

13 5Uledsagede børn på flugt I 2008 kom i alt 316 uledsagede børn på fl ugt til Center Gribskov mod BØRNERÅDET 123 børn året før. Men tal fra Dansk Røde Kors, der driver asylcentret i Gribskov, viser, at op mod 70 % af børnene forsvinder fra centeret igen i løbet af kort tid. Ofte søger børnene videre mod et andet land, hvor de har slægtninge, der venter på dem. Siden 2002 er over 600 børn forsvundet fra de danske asylmyndigheder. Udrejst, skønnet udrejst eller stadig registreret som udebleven, lyder integrationsministeren svar på, hvad der er blevet af disse børn. Reelt er deres skæbne imidlertid ukendt, selvom der er begrundet frygt for deres sikkerhed og velfærd. En væsentlig årsag til børnenes fl ugt fra de danske myndigheder er den såkaldte Dublin-forordning, som forhindrer Danmark i at hjælpe børnene videre under betryggende forhold. Forordningen opererer med et meget snævert familiebegreb, der fx udelukker bedsteforældre, onkler og tanter fra at modtage de uledsagede børn. Børnerådet mener, at antallet af de mindreårige fl ygtninge, der efter mødet med det danske system tvinges ud på endnu en farefuld fl ugt alene, skal reduceres. ANBEFALER: Regeringen sikrer, at uledsagede flygtende børns rettigheder overholdes. Regeringen iværksætter en undersøgelse af, hvad der sker med de mange uledsagede børn, der forsvinder fra danske asylcentre. Regeringen, på baggrund af den ovennævnte undersøgelse, iværksætter konkrete initiativer, der forebygger, at uledsagede børn på flugt forsvinder. Regeringen stiller forslag om, at EUlandene udvider familiebegrebet i Dublin-forordningen, så ikke kun forældre og værger regnes for familie.

14

15 6Stress og utryghed plager skolebørn Nervøsitet, søvnbesvær og hovedpine. Det er nogle af de problemer, som hver fjerde barn i Danmark døjer med. Hver femte barn vurderer deres livskvalitet til at være middel eller derunder. Børnene selv peger især på travle forældre og dårlig stemning i familien som de væsentligste årsager til problemerne. De vil have forældre med tid, overskud og lyst til at lege og hygge. Men indtil videre er der ikke udsigt til, at børnene får deres ønske opfyldt. Der er langt mere fokus på at øge de voksnes arbejdsindsats end på at sikre forældre overskud og tid til at være fysisk og psykisk til stede i familierne. Et tydeligt eksempel er Familie- og Arbejdslivskommissionen to år gamle anbefalinger. Her pegede man netop på de problemer, som børnefamilierne har med at få tiden til at slå til. Desværre er kommissionens arbejde blevet lagt på hylden. Istedet øges arbejdsmarkedets pres på børnefamilierne. BØRNERÅDET ANBEFALER: Regeringen indarbejder anbefalingerne fra Familie- og Arbejdslivskommissionen i videst mulige omfang til fordel for børn og unge: Lovfæstet ret til at passe syge børn, løn i forbindelse med børns sygdom, ret til mindst to ugers ferie med små børn hvert år. FAKTA: Flere undersøgelser fra Børnerådet viser, at børn og unge oplever stressede forældre som en alvorlig belastning. Børnene fortæller om fysiske og psykiske symptomer som følge af travle, vrede og uengagerede forældre.

16

17 7Undervisningsmiljøet stinker Mobning er stadig et problem for alt for mange skolebørn. Ca. hver fjerde elev føler sig udsat for mobning af andre elever. 10 % af eleverne har inden for det seneste halve år følt sig mobbet af en lærer. Nedslidte skoler, uhumske toiletter og mobning er også faste elementer i alt for mange børns skoleliv. Over halvdelen af eleverne synes, at skoletoiletterne lugter og er ulækre. Børnene fortæller om toiletter uden sæbe og toiletpapir og uden mulighed for at lukke døren. Hertil kommer urin, afføring og brugte menstruationsbind på bræt, gulv og vægge. Hver tredje elev og især pigerne - svarer, at toiletternes tilstand betyder, at de går og holder sig. Hvert tredje barn, der ikke vil bruge skolens toiletter, fortæller om koncentrationsbesvær i timerne. Derfor skal børn have en lov, som er lige så omfattende og effektiv som de voksnes arbejdsmiljølov. Den nuværende undervisningsmiljølov er ikke i stand til at løse de problemer, som fi ndes på skoleområdet i dag; ingen stilles til ansvar, når loven overtrædes. FAKTA: BØRNERÅDET ANBEFALER: Børn og unge får den samme beskyttelse som voksne i dag har efter arbejds-miljøloven, både når det drejer sig om det fysiske og psykiske miljø, klageadgang, ansvarspræcisering og sanktionsmuligheder. Den lovpligtige undervisningsmiljøvurdering af skolen skal indgå i de kvalitetsrapporter, der hvert år skal afleveres til Undervisningsministeriet. Børnerådet har spurgt børn i 6. klasse om, hvordan de oplever mobning i dagligdagen. 25 % har oplevet at blive mobbet inden for de seneste par måneder. Omtrent en tredjedel svarer, at de ikke ved, hvad de skal gøre, når de selv eller andre bliver mobbet.

18

19 8Kommuner overholder ikke undervisningspligten Omkring 600 børn i skolealderen modtager ikke undervisning, viser en landsdækkende undersøgelse. Disse børn står fuldstændig uden for uddannelsessystemet og er uden undervisningstilbud af nogen art. Man må oven i købet forvente, at det reelle antal børn er langt større, blandt andet fordi skoleforvaltningerne sløser med at registrere børn med meget fravær. Undersøgelsen viser også, at jo dårligere skolerne og de sociale myndigheder er til at samarbejde om fraværsproblemerne, jo fl ere børn i de pågældende kommuner står uden for uddannelsessystemet. Børn, der ikke modtager undervisning, risikerer at miste de muligheder, deres jævnaldrende har, for at skabe et godt liv herunder at få en uddannelse. Og der er stor risiko for, at disse børn kan ende i kriminalitet. Undervisningsministeren lovede i 2008 at undersøge, hvordan antallet af børn, der ikke modtager undervisning, kan nedbringes, men der er endnu ikke taget initiativer til at løse problemerne. BØRNERÅDET ANBEFALER: Undervisningsministeren snarest indfrier sit løfte og laver en målbar handlingsplan, som sikrer, at antallet af børn, der ikke modtager undervisning, nedbringes.

20

21 9Over 4000 danske børn har en forælder i fængsel Børn af fængslede bliver ofte overset af samfundet. De får ikke den hjælp, de har brug for, og deres behov for støtte er stort. Det Kriminalpræventive Råd anslår, at der er mellem 4000 og 7000 børn, der har enten en mor eller far i fængsel. Og tre pct. af alle børn i Danmark har i løbet af barndommen oplevet at have en forælder bag tremmer. Børnene reagerer på samme måde som børn, der mister en forælder pga. sygdom eller ved en ulykke. Men de kan ikke være sikre på at få hjælp til at tackle sorgen. Børnerådet mener, at samfundet er forpligtet til at hjælpe disse børn. FAKTA: BØRNERÅDET ANBEFALER: Hvert fængsel udnævner, ligesom i Sverige, en børnetillidsmand blandt de ansatte fængselsfunktionærer, som skal sikre gode rammer for de indsattes børn. Alle indsattes familier får god og klar information om de tilbud, der findes for de indsattes familier. Indsatte med børn placeres i fængsel så tæt på hjemmet som muligt og afsoner under forhold, der begrænser adskillelsen mellem forælder og barn mest muligt. Engelsborgs Familiehus er en udslusningsinstitution under Kriminalforsorgen. Siden 2005 har indsatte haft mulighed for at afsone sidste del af deres dom sammen med familien. Afsoningen foregår i hjemlige forhold, hvor familien bor i små lejligheder. Beboere i familiehuset kan tage kærester/ægtefæller og børn mellem 0-15 år med.

22

23 Psykisk syge børn venter og venter Antallet af børn, der bliver henvist til psykiatrisk behandling, er steget med 163 % siden 1996, og ventelisten er stadig alt for lang. Derfor skal der oprettes fl ere pladser til børn og unge, der lider af en psykisk sygdom, mener Børnerådet. Rekruttering og uddannelse af personale er helt afgørende. Sundhedsministeren har indført en behandlingsgaranti, der giver børnene ret til udredning og behandling i den private sektor, hvis de ikke kan få en plads på et offentligt sygehus inden for to måneder. Men ifølge en rapport fra Sundhedsstyrelsen venter halvdelen af de henviste børn og unge alligevel mere end to måneder. Børnerådet frygter, at en behandlingsgaranti ikke vil løse problemet, da der kun er et begrænset antal børne- og ungepsykiatere og sygeplejersker, og dem vil det offentlige og private blot komme til at konkurrere om og dermed gøre behandlingen dyrere. BØRNERÅDET ANBEFALER: Der iværksættes en markant kapacitets-udbygning af børneog ungepsykiatrien. Regeringen grundigt genovervejer fordele og ulemper ved privatisering inden for børne- og ungepsykiatrien, da privati-seringen kan dræne det offentlige system for arbejdskraft og faglighed og fordyre behandlingerne. Derfor må man tænke i andre løsninger, og se på årsagerne til problemet i stedet for at udstede værdiløse garantier. Forsøg på at nedbringe ventelisterne må aldrig 0FAKTA: ske ved at indlægge børn på afdelinger for voksne. En voksenpsykiatrisk afdeling er bestemt ikke for børn, men tal fra Sundhedsstyrelsen viser alligevel, at 17 % af de indlagte børn indlægges på en venteliste til behandling for en psykisk I 2009 står mere end børn på voksenafdeling. lidelse.

24

25 1 Tilbud og forbud til usunde børn Hver femte barn vejer for meget, og den danske ungdom ligger stadig i top i Europa, når det gælder alkoholforbrug. Triste fakta, som kræver handling, mener Børnerådet. Nemmere adgang til det sunde og ingen adgang til alkoholhylderne. Det er kort sagt Børnerådets forslag til, hvordan man kommer stigningen i antallet af usunde børn til livs. Hvis man spørger eleverne selv, så svarer langt de fl este i 8. klasse, at det er de overvægtige selv, der sammen med deres forældre har det overordnede ansvar for at tabe sig. Men også venner og sundhedsplejersken har en rolle at spille, mener eleverne. hæves Børnerådet mener, at alle har en opgave i at støtte og udvikle børns sundhed, men at dette kun kan gøres, hvis det offentlige sørger for, at rammerne er i orden. BØRNERÅDET ANBEFALER: Regeringen sikrer gode sundhedstilbud, som alle børn og unge i dagtilbud, skoler og fritidstilbud kan benytte sig af. Det betyder nem adgang til sundhedspersonale, sund mad og drikke og mulighed for kropslig udfoldelse. Aldersgrænsen for salg af alkohol til 18 år.

26

27 2 Forebyggelse er altafgørende I 2007 traf kommunerne nye afgørelser om anbringelse af børn uden for hjemmet. Det er cirka ni nye anbringelser hver dag gennem hele året. I alt er ca børn anbragt uden for hjemmet. Disse tal viser, at der er seriøse problemer med indsatsen for udsatte børn og unge. Mange problemer kunne løses, hvis forarbejdet blev gjort ordentligt. Men kommunerne laver fejl i to ud af tre anbringelsessager. Det er især de lovpligtige 50-undersøgelser og handleplaner, som sagsbehandlerne i kommunen ikke laver. I hver tredje sag bliver der ikke engang gennemført en samtale med barnet forud for en anbringelse - selvom det er et lovkrav. Samtaler med børnene halter også under anbringelserne. Ved 19 % af tilsynsbesøgene tales der sjældent eller aldrig med barnet, viser tal fra SFI. Ifølge Lov om Social Service skal kommunen gennemføre et tilsyn minimum én gang om året. Børnerådet mener, at dette er for lavt sat. Dårligt forarbejde og mangelfulde tilsyn fører til ustabile anbringelser. Omkring hver fjerde anbringelse bryder sammen efter kort tid. Børn anbragt uden for hjemmet plages af dårligt fysisk og psykisk helbred. De klarer sig ofte dårligere i skolen, og socialt halter de også langt bag efter andre børn. De har brug for særlig støtte, og de skal have reel mulighed for at klage over de afgørelser og den behandling, voksne udsætter dem for. BØRNERÅDET ANBEFALER: Regeringen sikrer, at kommunerne overholder Lov om Social Service. Alle anbragte børn får en kontakt-/ tillids-person, der uafhængigt af de anbringende myndigheder kan tale barnets sag. Regeringen sikrer, at de individuelle tilsyn med anbragte børn og unge foretages hyppigere, at kvaliteten højnes, samt at tilsynet gøres uvildigt.

28

29 Hvem kender børns rettigheder? Det er ikke mange børn, der kender deres rettigheder. En undersøgelse, BØRNERÅDET ANBEFALER: som Børnerådet har lavet, viser fx, at kun 18 % af børnene i 7. klasse har hørt om FNs Børnekonvention - og færre ved, hvad den handler om. Undervisning i Børnekonventionen indgår som en obligatorisk del af Børnenes uvidenhed skyldes blandt andet, at dommere, advokater, politi, grunduddannelserne på alle relevante lærere, pædagoger, sundhedspersonale, politi, sundhedspersonale osv. ikke uddannelser, så alle, der arbejder for støder på Børnekonventionen i løbet af deres uddannelse. og med børn, er omfattet. Konventionens budskaber formidles til Konventionen og dens indhold og hensigt er ganske enkelt ukendt stof for børn gennem skolesystemet, ved mange af de faggrupper, der har med børn at gøre. Hvis ikke de voksne at Børnekonventionen integreres i kender til Børnekonventionen, så taler de selvfølgelig heller ikke med børn skolernes pensum for hele skoleforløbet. om den og tanken om, at børn har rettigheder bliver ofte for fjern og abstrakt til at man gør noget ved det. Kendskabet til Børnekonventionen udbredes på hovedsprogene blandt indvandrere og flygtninge i Danmark. Alle kommuner informeres om Børnekonventionen og deres forpligtelser i forbindelse med den praktiske ind- 3arbejdelse af konventionen.

30

31 Tag børn med på råd Det bliver nok liiige lovlig rodet, gør det ikke? Sådan tænker mange voksne, når talen falder på at inddrage børn i kommunerne, på skolerne, i klubberne, foreningerne osv. Men børn vil faktisk gerne være med, når de voksne træffer beslutninger om forhold, der angår børn og der er ingen undskyldninger for at lade dem stå uden for døren. Børn og unge kan udmærket involveres, og der er fl ere gode eksempler på, hvordan det kan gøres rundt omkring i landet. Desværre er der bare alt for langt mellem eksemplerne og især på det kommunale niveau er der god plads til forbedring. Det er fx et fåtal af kommunerne, der har inddraget børn i udarbejdelsen af de lovpligtige børne- og ungepolitikker. BØRNERÅDET ANBEFALER: Regeringen pålægger kommunerne at inddrage børn og unge, når børne- og ungepolitikerne revideres. Kommunerne skal gøre en speciel indsats for at få udsatte børn og unge også dem med særlige behov med i arbejdet. Også når det gælder skolen er der lang vej i mål. En undersøgelse fra Børnerådet har vist, at over halvdelen af danske skolebørn i 5. klasse synes, de er for lidt med til at bestemme i skolen. Seks ud af ti vil gerne have mere indfl ydelse, og hele 30 % ved ikke hvad elevrådet på deres skole arbejder med.

32

33 Om Børnerådet Børnerådet er et statsligt råd, der skal sikre børns rettigheder. Børnerådet er politisk uafhængigt og handler på baggrund af egne beslutninger. Børnerådet er tværfagligt sammensat og består af en formand og seks medlemmer. Tilsammen repræsenterer rådet en bred indsigt i børns opvækst og udvikling. Rådets daglige arbejde varetages af Børnerådets sekretariat. Se mere om rådets aktiviteter, organisation og økonomi i Børnerådets årsrapport 2008 på Rapporter og undersøgelser i 2008 Forskelligheder og fællesskab om at være anderledes i folkeskolen Mobning 2008 Kommunernes håndtering af ungdomskriminalitet Mærker for Livet debathæfte om piercinger, tatoveringer, omskæring. Konferencer, film og web i 2008 For ung til at være kriminel en dokumentarfi lm om unge på kant med loven interaktivt, webbaseret onlinespil om ungdomskriminalitet Sammen mod mobning kampagne i samarbejde med Undervisningsministeriet m.fl. Børnerådets årsmøde: Børn på banen inkl. pjece om involvering af børn og unge Børn af fængslede konference i samarbejde med bl.a. Foreningen Savn Boerneinfo.dk Børnerådets hjemmeside til børn har fået nyt design

34 BØRNERÅDET TEKST: FLEMMING SCHULTZ, BØRNERÅDETS SEKRETARIAT. DESIGN: OKTAN, PETER WALDORPH. TRYK: NORHAVEN Børnerådet Vesterbrogade 35A 1620 København V Tlf.: brd@brd.dk

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER ÅRSBERETNING OG VISIONER 2007-2008

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER ÅRSBERETNING OG VISIONER 2007-2008 ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER ÅRSBERETNING OG VISIONER 2007-2008 FOKUS PÅ BØRNENE Børnerådet har haft travlt i 2007. Levevilkårene for børn i Danmark har været til debat i mange sammenhænge, og i Børnerådet

Læs mere

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? Det kunne ikke i tilstrækkelig grad betale sig at arbejde i det gamle system. Derfor er svaret ikke bare at rulle de lave ydelser tilbage. Til gengæld mener

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET VOLD I HJEMMET En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet november

Læs mere

POLITISK OPLÆG FLERE UNGE GODT FRA START FEBRUAR 2015 ET LIV UDEN MOBNING

POLITISK OPLÆG FLERE UNGE GODT FRA START FEBRUAR 2015 ET LIV UDEN MOBNING POLITISK OPLÆG FLERE UNGE GODT FRA START FEBRUAR 2015 ET LIV UDEN MOBNING FORORD En person, der har været udsat for mobning i sin barndom eller ungdom, risikerer at blive påvirket af det hele livet. Det

Læs mere

NOTAT: MULIGHEDER FOR FORBEDRING AF ADGANGEN TIL HJÆLP TIL SELVSKADENDE BØRN OG UNGE

NOTAT: MULIGHEDER FOR FORBEDRING AF ADGANGEN TIL HJÆLP TIL SELVSKADENDE BØRN OG UNGE Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 731 Offentligt NOTAT: MULIGHEDER FOR FORBEDRING AF ADGANGEN TIL HJÆLP TIL SELVSKADENDE BØRN OG UNGE Indholdsfortegnelse Muligheder for forbedring af

Læs mere

Indeklima og medbestemmelse

Indeklima og medbestemmelse Børnepanelrapport nr. 2 / 2011 Indeklima og medbestemmelse BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser I Børnerådet har vi valgt at have ekstra fokus på skolemiljø, og her er indeklimaet en vigtig del.

Læs mere

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE KÆRE VOKSEN Du er vigtig for børn og unges trivsel. Udover at være en faglig støtte i hverdagen er du også en voksen, som kan

Læs mere

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE ELEV PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK En undersøgelse i Børnerådets Børne-

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en skærpet indsats mod mobning på skolerne

Forslag til folketingsbeslutning om en skærpet indsats mod mobning på skolerne 2007/2 BSF 47 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 30. januar 2008 af Christine Antorini (S), Kirsten Brosbøl (S), Carsten Hansen (S), Leif Lahn Jensen

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 137 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Åbent samråd UDU alm. del, samrådsspørgsmål Z-Ø Folketingets

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet, foranstaltninger

1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet, foranstaltninger Bevillingsområde 30.46 Forebyggelse/anbringelse af børn og unge uden for hjemmet Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Familieliv En undersøgelse blandt 8. klasses elever i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet juni 2015

Læs mere

DANSKE PATIENTER. Børn som pårørende. Undersøgelse blandt Danske Patienters medlemsforeninger vedrørende børn som pårørende

DANSKE PATIENTER. Børn som pårørende. Undersøgelse blandt Danske Patienters medlemsforeninger vedrørende børn som pårørende DANSKE PATIENTER Børn som pårørende Undersøgelse blandt Danske Patienters medlemsforeninger vedrørende børn som pårørende Børn som pårørende Baggrund Hvert år oplever 82.000 danske børn, at deres mor eller

Læs mere

Holbæk Kommunes. ungepolitik

Holbæk Kommunes. ungepolitik Holbæk Kommunes Børneog ungepolitik Indhold Forord... side 3 Udfordringerne... side 4 En samlet børne- og ungepolitik... side 5 Et fælles børnesyn... side 6 De fire udviklingsområder... side 7 Udviklingsområde

Læs mere

Børn og unge er eksperter i eget liv

Børn og unge er eksperter i eget liv Børn og unge er eksperter i eget liv NBK Stockholm 14. september 2012 Trine Nyby, Chefkonsulent Flemming Schultz, Kommunikationschef Børnerådets undersøgelse blandt anbragte børn & unge Udspringer af viden

Læs mere

[Det talte ord gælder]

[Det talte ord gælder] Socialudvalget 2010-11 SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 458 Offentligt [Det talte ord gælder] Der er stillet 2 spørgsmål til mig på baggrund af Godhavnsrapporten. Jeg besvarer spørgsmålene samlet.

Læs mere

Skolebestyrelsens principbeslutning

Skolebestyrelsens principbeslutning HER ER VI GODE VED HINANDEN Her er vi gode ved hinanden er Gjern Skoles trivselspolitik/antimobbestrategi. Formålet med strategien er løbende at have fokus på den enkelte elevs trivsel i fællesskabet,

Læs mere

Der er brug for helhed i indsatsen. . I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus.

Der er brug for helhed i indsatsen. . I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus. Der er brug for helhed i indsatsen Lad mig præsentere jer for 3 børn i Danmark der møder konssekvensen af at vokse op i fattigdom:. I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus. 1) Jakob er otte år og bor alene

Læs mere

Behandling af klager over mobning på skolerne

Behandling af klager over mobning på skolerne Behandling af klager over mobning på skolerne J.nr.: 17.01.00 K09 Sagsnr.: 17/28327 BESLUTNINGSTEMA Center for Skole og Uddannelse har udarbejdet sagsfremstillingen. Den 1. august 2017 trådte en lovændring

Læs mere

Børnerådet - Høringssvar

Børnerådet - Høringssvar Side 1 af 8 Socialministeriet Børne -og familieenheden BØRNERÅDETS KOMMENTARER TIL HØRING OM UDKAST TIL LOVFORSLAG OM ÆNDRING AF LOV OM SOCIAL SERVICE OG LOV OM RETSSIKKERHED OG ADMINISTRATION PÅ DET SOCIALE

Læs mere

Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir

Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 73 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Anledning Dato / tid Talens varighed SUU samråd spm. AC, AD

Læs mere

Scenariet HELHED. Fokusområde: Kvalitetssikring og sammenhæng i dagtilbud for de 0-6 årige i kommunen.

Scenariet HELHED. Fokusområde: Kvalitetssikring og sammenhæng i dagtilbud for de 0-6 årige i kommunen. Scenariet HELHED Kvalitetssikring og sammenhæng i dagtilbud for de 0-6 årige i kommunen. Der skal være sammenhæng i indsatser og tilbud, så børn og unge oplever en koordineret og tværfaglig indsats med

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

"Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper" Projekt 46

Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper Projekt 46 Projekt nr. 46 Konsulent Referent Dato for afholdelse Jørgen Anker Anshu Varma 23.oktober 2007 Godkendt d. "Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper" Projekt 46 Deltagere Birgitte

Læs mere

KristenDemokraternes Valgprogram 2018

KristenDemokraternes Valgprogram 2018 Side 1 af 5 KristenDemokraternes Valgprogram 2018 O2018-01 Valgprogram 2018 Historik Forslagsstiller/ Udvalg Dato Vedtaget/forkastet Hovedbestyrelsen 2018.05.26 Vedtaget Side 2 af 5 Det Gode Liv for Børn

Læs mere

Aktuel lovgivning. Kun den voksne med alkoholproblemet har et lovkrav på at blive behandlet for alkoholproblemet

Aktuel lovgivning. Kun den voksne med alkoholproblemet har et lovkrav på at blive behandlet for alkoholproblemet Strategi for familieorienteret alkoholbehandling i Danmark Barnet og Rusen 2014 Sandefjord d. 24.09.14 Kirsten Mundt, projektleder Sundhedsstyrelsen Ill. Pia Thaulov Ill. Pia Thaulov Aktuel lovgivning

Læs mere

#stopvoldmodbørn 11/2/2017

#stopvoldmodbørn 11/2/2017 Links til materiale fra Red Barnet Fakta og film om skærpet underretningspligt: redbarnet.dk/stopvold Fire film, bl.a. Den perfekte middag om vold i familien: redbarnet.dk/sigdet Kvinders vold og seksuelle

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Undervisningsmiljø i elevhøjde

Undervisningsmiljø i elevhøjde Undervisningsmiljø i elevhøjde Samlet gennemgang og perspektivering af resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen i skoleåret 2007/08 fra 4.-9. klassetrin - Aalborg Kommunale Skolevæsen 1 Forord Rapporten

Læs mere

Sårbarhedsundersøgelse 2017

Sårbarhedsundersøgelse 2017 Sårbarhedsundersøgelse 2017 En spørgeskemaundersøgelse blandt 1.030 forældre til børn med autisme Maj 2017 Indledning: Når børn får diagnosen autisme, så kommer forældrene ind i det offentlige system og

Læs mere

Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn

Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du i en periode ikke skal bo hjemme hos din mor og/eller far. Din sagsbehandler bestemmer,

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen

Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen 1. Generelt Hvordan er mobning defineret? Loven fastsætter ikke en central, nagelfast definition

Læs mere

SOCIAL ULIGHED I SUNDHED

SOCIAL ULIGHED I SUNDHED KAPITEL 2: SOCIAL ULIGHED I SUNDHED de rige er raske, de fattige er syge 20 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 21 Kapitel 2: Nogle er sundere end andre Det er dit eget valg,

Læs mere

Institut for Menneskerettigheder har følgende bemærkninger til udkastet:

Institut for Menneskerettigheder har følgende bemærkninger til udkastet: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet uibm@uibm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 9 7 9 M O B I L 3 2 6 9 8 9 7 9 E M K

Læs mere

Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte

Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk den 14. december 2015 Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte Att. Styrelsen

Læs mere

Forord. Ét overgreb mod et barn er ét for meget derfor ændrer vi nu reglerne, så vi bedre kan gribe ind i tide. Justitsminister Søren Pape Poulsen

Forord. Ét overgreb mod et barn er ét for meget derfor ændrer vi nu reglerne, så vi bedre kan gribe ind i tide. Justitsminister Søren Pape Poulsen Forord Seksuelle overgreb mod børn er en af de mest grusomme og modbydelige forbrydelser. En forbrydelse, som kan påvirke offeret resten af livet. Når det forfærdelige sker, at et barn bliver udsat for

Læs mere

Bilag 2. Hovedpunkter i anbringelsesreformen:

Bilag 2. Hovedpunkter i anbringelsesreformen: Bilag 2 Hovedpunkter i anbringelsesreformen: 1. Tidlig og sammenhængende indsats. Forebyggelse og en tidlig indsats er af afgørende betydning for at sikre udsatte børn og unge en god opvækst. Anbringelsesreformen

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

Rapport til FN s Komité for Barnets Rettigheder. Supplerende rapport til Danmarks 4. periodiske rapport

Rapport til FN s Komité for Barnets Rettigheder. Supplerende rapport til Danmarks 4. periodiske rapport Rapport til FN s Komité for Barnets Rettigheder Supplerende rapport til Danmarks 4. periodiske rapport Børnerådet Maj 2009 Børnerådets rapport til FN s Komité for Barnets Rettigheder Supplerende rapport

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om obligatorisk indsats for børn som pårørende

Forslag til folketingsbeslutning om obligatorisk indsats for børn som pårørende Beslutningsforslag nr. B 49 Folketinget 2014-15 Fremsat den 19. december 2014 af Özlem Sara Cekic (SF) og Jonas Dahl (SF) Forslag til folketingsbeslutning om obligatorisk indsats for børn som pårørende

Læs mere

Børns Levestandard i Grønland. Nuuk Kommune 8. nov. 2007

Børns Levestandard i Grønland. Nuuk Kommune 8. nov. 2007 Børns Levestandard i Grønland Nuuk Kommune 8. nov. 2007 Børns Levestandard i Grønland Del 2 En statistisk analyse af indkomstdata for husstande med børn Christina Schnohr, Sissel Lea Nielsen og Steen Wulff

Læs mere

1 Bilag. 1.1 Vignet 1. udkast

1 Bilag. 1.1 Vignet 1. udkast 1 Bilag 1.1 Vignet 1. udkast Case Fase 1: Forventninger Yousef er 17 år gammel og er uledsaget mindreårig flygtning fra Irak. Yousef har netop fået asyl i Danmark og kommunen skal nu finde et sted, hvor

Læs mere

Orienteringsskrivelse om ændring af lov om social service (Styrkelse af indsatsen over for kriminalitetstruede børn og unge)

Orienteringsskrivelse om ændring af lov om social service (Styrkelse af indsatsen over for kriminalitetstruede børn og unge) Til samtlige kommuner og regioner m.fl. Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk Orienteringsskrivelse om ændring af lov om social service (Styrkelse

Læs mere

1.udgave 2009 Indholdsfortegnelse. Indledning...3 Hvad forstår vi ved mobning...3 Signaler ved mobning...4

1.udgave 2009 Indholdsfortegnelse. Indledning...3 Hvad forstår vi ved mobning...3 Signaler ved mobning...4 1.udgave 2009 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Hvad forstår vi ved mobning...3 Signaler ved mobning...4 1 Handling når der opleves mobning...4 Handleplan til lærere og pædagoger til forebyggelse af mobning...5

Læs mere

Sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet i Norddjurs Kommune

Sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet i Norddjurs Kommune Sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet i Norddjurs Kommune 2012 Formål Den sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet skal medvirke til at forebygge kriminalitet i Norddjurs Kommune.

Læs mere

FN s Børnekonvention og barnets ret til en tilstrækkelig levestandard

FN s Børnekonvention og barnets ret til en tilstrækkelig levestandard FN s Børnekonvention og barnets ret til en tilstrækkelig levestandard Børns levestandard i Grønland - del 3 Sammenfatning Steen Wulff og Sissel Lea Nielsen MIPI Videnscenter om Børn og Unge, Nuuk, 2007

Læs mere

Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen (Grønland) Imaneq 4, Postboks Nuuk Greenland. Att.

Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen (Grønland) Imaneq 4, Postboks Nuuk Greenland. Att. Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen (Grønland) Imaneq 4, Postboks 260 3900 Nuuk Greenland Att. inin@nanoq.gl W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T

Læs mere

LEVs børneterapeuter. - en service til forældre med udviklingshæmmede børn i alderen 0 7 år

LEVs børneterapeuter. - en service til forældre med udviklingshæmmede børn i alderen 0 7 år LEVs børneterapeuter - en service til forældre med udviklingshæmmede børn i alderen 0 7 år Det er en skelsættende begivenhed at få et udviklingshæmmet barn. For mange forældre betyder det en voldsom ændring

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AN om social ulighed i sundhed d. 24. juni 2016

TALEPAPIR Det talte ord gælder. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AN om social ulighed i sundhed d. 24. juni 2016 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 723 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AN om social ulighed i sundhed d. 24.

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en forstærket social- og integrationsmæssig indsats på skole-, dagtilbudsog boligområdet

Forslag til folketingsbeslutning om en forstærket social- og integrationsmæssig indsats på skole-, dagtilbudsog boligområdet 2008/1 BSF 171 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 3. april 2009 af Mette Frederiksen (S), Yildiz Akdogan (S), René Skau Björnsson (S), Pernille

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde 2014-2017 Den socialpolitiske indsats i København retter sig mod de borgere, der måtte have brug for en særlig indsats. Det er de socialt udsatte

Læs mere

Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2010

Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2010 Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2010 Hvordan har du det? 2010 er en spørgeskemaundersøgelse af borgernes sundhed, sygelighed og trivsel. I kraft af en stikprøvens størrelse

Læs mere

Socialpædagogernes tale om anbringelser og anbragte børn i plejefamilier

Socialpædagogernes tale om anbringelser og anbragte børn i plejefamilier Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 215 Offentligt Socialpædagogernes tale om anbringelser og anbragte børn i plejefamilier Af Verne Pedersen, næstformand i Socialpædagogerne

Læs mere

Undervisningsmiljøundersøgelse:

Undervisningsmiljøundersøgelse: Undervisningsmiljøundersøgelse: Undervisningsmiljøundersøgelsen er foretaget i efteråret 2006 og omfatter afdelingen i Ølstykke, Smørum og Stenløse I alt har 147 elever i Egedal Ungdomsskole deltaget i

Læs mere

Målsætninger for Børne og ungeområdet i Frederikssund Kommune

Målsætninger for Børne og ungeområdet i Frederikssund Kommune Målsætninger for Børne og ungeområdet i Frederikssund Kommune Den 21. juni 17 godkendte Byrådet i Frederikssund Kommune en revideret Børne- og ungepolitik. Børneog ungepolitikken er gældende fra 17-21

Læs mere

På anmodning fremsendes notat forelagt Retsudvalget den 8. februar 2007.

På anmodning fremsendes notat forelagt Retsudvalget den 8. februar 2007. Retsudvalget REU alm. del - Bilag 368 Offentligt Folketingets retsudvalg På anmodning fremsendes notat forelagt Retsudvalget den 8. februar 2007. Projektgruppens erfaringer: Politimand, UU-vejleder, socialrådgiver,

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik

Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik 2012-2015 J. nr. 16.20.00P22 1 Forord Alkohol- og stofmisbrug har store menneskelige omkostninger for den enkelte borger med et misbrug og for dennes pårørende. Et alkohol-

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Undersøgelse blandt FOA-medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren om erfaringer med selvmord og selvmordforsøg blandt borgere

Undersøgelse blandt FOA-medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren om erfaringer med selvmord og selvmordforsøg blandt borgere FOA Kampagne og Analyse Februar 12 Undersøgelse blandt FOA-medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren om erfaringer med selvmord og selvmordforsøg blandt borgere FOA har i perioden fra 13.-. december 12

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

undervisningsmiljø i folkeskolen

undervisningsmiljø i folkeskolen dcum.dk undervisningsmiljø i folkeskolen opgaver for ledelse og bestyrelse 3 Undervisningsmiljø i folkeskolen Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, udgiver dette materiale for at give en nem og hurtig

Læs mere

NOTAT// Aldersgrænser og Lægeundersøgelser for 75+ årige, der vil forny kørekort. 15. januar 2017

NOTAT// Aldersgrænser og Lægeundersøgelser for 75+ årige, der vil forny kørekort. 15. januar 2017 15. januar 2017 NOTAT// Aldersgrænser og Lægeundersøgelser for 75+ årige, der vil forny kørekort Dansk Folkeparti har foreslået afskaffelse af kravet om at 75+ årige skal undersøges af lægen for at forny

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole.

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole. Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole. Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

Livsstil og risikoadfærd 2014. 8. og 9. klasse 2012-2014. Indhold

Livsstil og risikoadfærd 2014. 8. og 9. klasse 2012-2014. Indhold Livsstil og risikoadfærd 8. og 9. klasse - Indhold Baggrund... 2 Fire kategorier af risikoadfærd... 3 Resumé... 4 Risikoadfærd... 4 De unges risikoadfærd fordelt på skoler... 5 Skolen... 7 Mobberi... 8

Læs mere

Udlændingenævnet har i sit høringssvar også efterlyst en mere detaljeret beskrivelse af undtagelserne.

Udlændingenævnet har i sit høringssvar også efterlyst en mere detaljeret beskrivelse af undtagelserne. TALEPAPIR 2. D E C E M BER 2 0 1 4 FORETRÆDE FOR UUI VEDR. L 72/2014 DEN 2.12.2014 J. NR. FORETRÆDE FOR UUI, MIDLERTIDIG BESKYTTELSESSTATUS Regeringen har på flere punkter ændret lovforslaget i lyset af

Læs mere

Alle for én mod mobning i skolen

Alle for én mod mobning i skolen Alle for én mod mobning i skolen 1 Alle for én mod mobning i skolen Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

Læs mere

Alle for én mod mobning i skolen

Alle for én mod mobning i skolen Alle for én mod mobning i skolen 1 2 Alle for én mod mobning i skolen Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

Læs mere

1. Forståelse af begreberne æresrelateret vold eller æresrelaterede konflikter og den politiske fokus.

1. Forståelse af begreberne æresrelateret vold eller æresrelaterede konflikter og den politiske fokus. TALEPAPIR Dato: 2. december 2008 Kontor: Integrationskontoret J.nr.: 2008/5024-692 Sagsbeh.: DWP Fil-navn: Talepapir seminar Oslo Talepapir om æresrelaterede konflikter til seminar i Oslo den 4. 5. december

Læs mere

Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning"

Orientering om Undervisningsministeriets Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning Punkt 6. Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning" 2016-004962 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, Undervisningsministeriets"Aktionsplan

Læs mere

Socialforvaltningen har givet input til spørgsmål 1-3 og har besvaret spørgsmål 4 selvstændigt.

Socialforvaltningen har givet input til spørgsmål 1-3 og har besvaret spørgsmål 4 selvstændigt. KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Direktionen Til Badar Shah, MB E-mail: Badar_Shah@kk.dk Kære Badar Shah 25. februar 2019 Sagsnr. 2019-0046943 Dokumentnr. 2019-0046943-1

Læs mere

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle Kommunes Sundhedspolitik 2017-2024 Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle vil Livet I Vejle Kommune er langt de fleste borgere sunde og raske. Sådan bør det fortsat være. Men sundhed er en ressource,

Læs mere

Antimobbestrategi. På Søndermarksskolen har vi fokus på god trivsel derfor tolererer vi ikke mobning. Indhold: Mål..Side 2.

Antimobbestrategi. På Søndermarksskolen har vi fokus på god trivsel derfor tolererer vi ikke mobning. Indhold: Mål..Side 2. Antimobbestrategi På Søndermarksskolen har vi fokus på god trivsel derfor tolererer vi ikke mobning Indhold: Mål..Side 2 Definition Side 2 Forebyggelse af mobning......side 2 Opmærksomhedspunkter ved mobning..side

Læs mere

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle Kommunes Sundhedspolitik 2017-2024 T S A K UD Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle vil Livet I Vejle Kommune er langt de fleste borgere sunde og raske. Sådan bør det fortsat være. Men sundhed

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Tømmerup Fri- og Efterskole, friskolen og SFO

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Tømmerup Fri- og Efterskole, friskolen og SFO UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Tømmerup Fri- og Efterskole, friskolen og SFO Dato: 1. august, 2012 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til:1. august, 2015 UMV en indeholder

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 955 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Samråd SUU alm. del spm AÆ og BP Samrådsspørgsmål AÆ Ministrene

Læs mere

Børns Levestandard i Grønland. Familieudvalg og Landstingsmedlemmer

Børns Levestandard i Grønland. Familieudvalg og Landstingsmedlemmer Børns Levestandard i Grønland Familieudvalg og Landstingsmedlemmer 6.nov. 2007 / Nuuk Børns Levestandard i Grønland Del 2 En statistisk analyse af indkomstdata for husstande med børn 6. november 2007 Christina

Læs mere

ENDRUPSKOLEN. Antimobbestrategiplan FREDENSBORG KOMMUNE

ENDRUPSKOLEN. Antimobbestrategiplan FREDENSBORG KOMMUNE ENDRUPSKOLEN Antimobbestrategiplan FREDENSBORG KOMMUNE Indhold Indledning Definition på mobning Skolens politik Målsætning Evaluering Handleplan til lærere til forebyggelse af mobning Forældreindsats til

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Livsstil og risikoadfærd. 8. og 9. klasse 2012 og Indhold NOTAT

Livsstil og risikoadfærd. 8. og 9. klasse 2012 og Indhold NOTAT NOTAT Livsstil og risikoadfærd 8. og 9. klasse og Indhold Baggrund... 2 Fire kategorier af risikoadfærd... 3 Resumé... 4 Risikoadfærd... 4 De unges risikoadfærd fordelt på skoler... 5 Skolen... 7 Mobberi...

Læs mere

Tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn

Tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn Center for Dagtilbud 2008 Tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn - Børn i daginstitution Indhold Kære Forældre... 3 Hvorfor nu sprogvurdering?... 5 Sprogvurdering hvordan foregår det?... 6 Sprogunderstøttende

Læs mere

Børn og unge er fundamentet for fremtiden!

Børn og unge er fundamentet for fremtiden! SAMMEN om GODE KÅR Børne- Ungepolitik Nyborg Kommune 2015-2018 Børn og unge er fundamentet for fremtiden! Børn og unge skal vokse op under gode kår, der giver dem mulighed for at udvikle og udfolde sig

Læs mere

Integration. Indledning. Rettigheder og pligter. Uddannelse og læring

Integration. Indledning. Rettigheder og pligter. Uddannelse og læring Integration Indledning Radikal Ungdom har en vision om et samfund bestående af demokrati og åbenhed, hvor mennesker uanset etnisk oprindelse, religion, seksuel orientering og politisk overbevisning kan

Læs mere

Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik

Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik 2012-2015 J. nr. 16.20.00P22 1 Forord ved Borgmesteren Her kommer tekst fra borgmesteren J. nr. 16.20.00P22 2 Indhold 1. Rusmiddelpolitik for Gladsaxe Kommune...

Læs mere

LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE

LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE Venstres reformer, før valget i 2011, har lagt grunden til 90 pct. af de samlede økonomiske effekter, som har sikret dansk økonomi. Og siden valget har Venstre

Læs mere

Til alle interesserede i Frederikssund Kommune. Høring om ny sundhedspolitik

Til alle interesserede i Frederikssund Kommune. Høring om ny sundhedspolitik Til alle interesserede i Frederikssund Kommune Dato 6. februar 2015 Sagsnr. SUNDHED Høring om ny sundhedspolitik Byrådet har på sit møde 28. januar 2015 besluttet at sende forslag til en ny sundhedspolitik

Læs mere

KØBENHAVNSKE FOLKESKOLEELEVERS SUNDHED

KØBENHAVNSKE FOLKESKOLEELEVERS SUNDHED KØBENHAVNSKE FOLKESKOLEELEVERS SUNDHED Resultater fra Københavnerbarometeret 2012 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Københavnske folkeskolelevers sundhed Resultater fra Københavnerbarometeret

Læs mere

Holbæk Private Realskole

Holbæk Private Realskole Holbæk Private Realskole På vores skole går trivsel og læring hånd i hånd. Det lykkes når skole, forældre og elever i fællesskab forstår, hvilken rolle de hver især spiller, og hvilke muligheder vi sammen

Læs mere

Den fulde lovtekst kan findes på https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id= I forhold til antimobbestrategien står der følgende:

Den fulde lovtekst kan findes på https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id= I forhold til antimobbestrategien står der følgende: Antimobbestrategi Pr. 4. april 2017 er Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø blevet ændret. Ændringerne træder i kraft pr. 1. august 2017. Ændringerne vedrører et nyt krav

Læs mere

Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018

Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018 Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018 Med Københavns sundhedspolitik ønsker vi, at københavnerne skal leve med bedre livskvalitet og have lige muligheder for et godt og langt liv. Mange københavnere

Læs mere

Antimobbestrategi. Målsætninger. Begreber

Antimobbestrategi. Målsætninger. Begreber Antimobbestrategi Formål Hvad er formålet med jeres antimobbestrategi? Målet med vores antimobbestrategi er, at skolen forebygger og reducerer mobning (digitalt og på skolen) i videst mulige omfang og

Læs mere

DANSKE PATIENTER ANBEFALINGER

DANSKE PATIENTER ANBEFALINGER DANSKE PATIENTER ANBEFALINGER til national indsats for børn med sygefravær Anbefalinger til national indsats for børn med sygefravær 30 procent af danskerne vurderede i 2013, at de lever med enten sygdom

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMSAH Koordineret med: Sagsnr.: 1609031

Læs mere

Trivselspolitik på Vallensbæk Skole

Trivselspolitik på Vallensbæk Skole Trivselspolitik på Vallensbæk Skole Formålet med at tale og skrive om trivsel på skolen er fortsat at minimere mobning på skolen. Vallensbæk Skole har gennem lang tid gjort en aktiv indsats for at minimere

Læs mere