Levesteder for smådyr

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Levesteder for smådyr"

Transkript

1 1 Levesteder for smådyr I hæftet Krible Krable Den levende legeplads* kan I finde mange konkrete forslag til at indrette jeres legeplads, så den tiltrækker smådyr og insekter. I hæftet nævnes forskellige forslag til at skabe gode livsbetingelser for de mange smådyr, som I kan finde uddybet her. Oversigt over forslag til insekttiltrækkende levesteder: Lad de små dyr flytte ind: Skab et vådområde s.2 Lad de små dyr flytte ind: Lav en åben kompost s.4 Lad de små dyr flytte ind: Lav en bladbunke s.6 Lad de små dyr flytte ind: Byg et kvashegn s.7 Lad de små dyr flytte ind: Lav et rådnebur s.10 Lad de små dyr flytte ind: Lav en stenbunke s.12 Lad de små dyr flytte ind: Grenbunker s.14 Lad de små dyr flytte ind: Træstubbe og stammer s.16 Lad de små dyr flytte ind: Byg insekthoteller og insektboliger s.22 *Hæftet Krible Krable - Den levende legeplads kan findes her:

2 2

3 3 Lad de små dyr flytte ind: Skab et vådområde Skrevet af Anna-Klara K. Kjeldgaard Mange krible krable-dyr er glade for sol og varme, men der er også en hel del smådyr, der har brug for at leve nær et vådområde. Det gælder bl.a. padder og insekter som guldsmede og myg, der i larvestadiet lever i vand. Fotograf: Rikke Laustsen. Skab et vådområde Med få remedier er det muligt at lave et vådområde og dermed skabe levested for smådyr som insekter, padder og fugle. Det eneste, der skal til, er en balje, et par store sten, vand og en skovl til at grave. Grav et hul der passer til baljen. Sørg for at baljens kant ikke raver højere op end overfladen og dæk gerne kanterne til med jord for at få det til at se mere naturligt ud eller læg sten rundt om, som gjort på billedet. Derefter lægges stenene i baljen, og den fyldes herefter med vand.

4 4 Godt med lys Hvis der kommer padder, kommer der også andre dyr for at spise padderne. Skal der tages hensyn til padderne, har vandhullet godt af at få lys. Årsagen hertil er, at temperaturen i det stillestående vand gerne må stige, og i perioder må vandhullet også gerne tørre ud. Hvis det placeres mod syd, er der som regel gode lysforhold. En måde at hjælpe lysforholdene på, kan ske ved at fjerne højtskyggende vækster og grene fra træer og buske. Fotograf: Rikke Laustsen. Overvej placeringen Der skal generelt være en afstand mellem træer og vådområde, som svarer til træernes egen højde. Rent faktisk siges det, at træer gerne må stå længere væk end 2-3 gange deres højde for at sikre tilstrækkeligt med lys og varme. Samtidig undgås det derved, at der ryger blade i vådområdet om efteråret. Blade i et vådområde er ikke godt, da det er med til at give et for højt næringsindhold, samtidig med, at det kan give så dårlige iltforhold, at padderne på sigt ikke kan leve der. Smides der en bunke kvas i nærheden af vandhullet, er der skabt gode forhold til skjul og fødesøgning på land. God fornøjelse!

5 5 Lad de små dyr flytte ind: Lav en åben kompost Skrevet af Anna-Klara K. Kjeldgaard Kompost er et bæredygtigt sted til affald som f.eks. grøntsagsskræller, kaffegrums og æggeskaller. En åben kompost er også et glimrende sted at finde forskellige krible krable-dyr. I kompostbunken lever dyr som regneorme, springhaler, bænkebidere og skolopendere. Derudover illustrerer kompostbunken en nedbrydningscyklus for, hvordan smådyr og bakterier omdanner planterester m.m. til jord. Hvordan man laver åben kompost Ud af træbrædder bygges en ramme. Undgå at bruge trykimprægneret træ. Der er ingen krav til størrelsen af trærammen, men den bør ikke være mindre end 1 m i højden og bredden. Er det valgte omfang af kompostkasse omkring 1 m3 i omfanget, kan det være en god idé at have mere end én, da den hurtigt bliver fyldt op. Fotograf: Anna-Klara K. Kjeldgaard. Gode råd Komposten skal stå i skygge eller halvskygge og ikke i direkte sol, da den nemt tørrer ud. Desuden lugter en kompost, der står i fuldsol på de varme sommerdage mere end en, der ikke gør. I en åben kompostbeholder skal der kunne komme tilstrækkeligt luft ind, så den ikke bliver sur. Det kan ske, hvis der er et lille mellemrum mellem brædderne, hvor luften kan trænge ind. Men der må ikke være for stort et mellemrum, da komposten så tørrer ud. Der skal både være tørt og vådt i komposten. Husk at alle grønsagsrester består af omkring 70 procent vand. For at undgå at komposten bliver for våd, er der også brug for nogle tørre grene eller flis fra haven. Komposten har også godt af at blive vendt rundt i ny og næ, det kan gøres med en skovl.

6 6 I vinterhalvåret, hvor komposteringen ikke går så stærkt, skal der tilføres kulstofholdigt drys i form af høvlspåner, savsmuld, tørt haveaffald og lignende, ellers bliver indholdet let slimet og ildelugtende. Det anbefales at kickstarte sin kompost ved at skaffe røde kompostorme. Vær opmærksom på, at der skal være mad tilgængeligt til dem i form af køkkenaffald og blade. Uden mad er der mulighed for, de stikker af. Om vinteren er det også en god ide at frostsikre komposten, så ormene ikke får det for koldt. Det kan evt. gøres ved at ligge kvas, halm eller gamle tæpper omkring rammen og ved at sprede noget halm og savsmuld op i komposten. Fotograf: Anna-Klara K. Kjeldgaard. Husk at grave komposten ud når den er formuldet. I denne forbindelse er det en god idé at have en aftagelig side eller et andet system, der gør det let at skovle jorden ud af rammen. God fornøjelse! Kildehenvisning

7 7 Lad de små dyr flytte ind: Lav bladbunker Skrevet af Anna-Klara K. Kjeldgaard Der skal ikke meget til at skabe skjul og levesteder til gavn for de små krible krable-dyr. Levestederne kan laves ved udelukkende at bruge naturlige materialer, der ofte allerede er til stede udenfor. En meget simpel og hurtig måde er at samle nedfaldende blade i en eller flere bunker. Bladene kan både samles ved at bruge koste, river, skovle eller hænder. Det er lige til at gå til, og er en aktivitet selv de mindste kan være med til. Placer evt. bladbunken så den ikke ligger alt for udsat for blæsevejr og vindstød. Det er naturligvis mest oplagt at skabe dette levested om efteråret, når træerne taber deres blade. Liv og glade dage En bunke med nedfaldent løv kan tilgodese et væld af dyr. Bladene er et godt gemmested, der både giver ly og læ, når sæsonen ændrer sig til barskere kår. Nogle insekter lægger deres æg i bladene. Her ligger æggene i hvilestadie, indtil temperaturerne begynder at stige. For andre insekter kan bladbunken være et fint sted at overvintre. Er bladbunken stor nok, kan det være, at der flytter et pindsvin ind, så pas på med at sparke bunken omkuld. God fornøjelse! Fotograf: Anna-Klara K. Kjeldgaard. Gamle, nedfaldne blade.

8 8 Lad de små dyr flytte ind: Byg et kvashegn Skrevet af Anna-Klara K. Kjeldgaard Kvashegn er et glimrende og flerfunktionelt tiltag til at skabe skjul og levesteder for de små krible krable-dyr. Ikke alene er hegnet levested for havens smådyr; det giver også læ og et meningsfuldt sted til placering af haveaffald. Derudover repræsenterer hegnet en nedbrydningscyklus i og med, at det formulder nedefra og skal fyldes op hvert år. Sådan bygges et kvashegn Hegnspælene sættes i to rækker. Afstanden mellem de to rækker afhænger af, hvor bredt et hegn der ønskes, men kan f.eks. være 80 cm - 1 m. De to rækker af hegnspæle behøver ikke at stå med pælene placeret lige over for hinanden. Står de lidt forskudt øger det blot stabiliteten. Efterhånden, som stolperne rådner, placeres der nye mellem de gamle for at opnå den samme afstand mellem dem igen. Hegnspælene sættes med en afstand på omkring 1 meter i længderetningen. Hvis afstanden overstiger 1,5 meter, bliver det svært at holde styr på indholdet. Fotograf: Susanne Laustsen. Herefter fyldes der grene mm. på imellem de to rækker. Alt kan i princippet bruges. De tykkeste og mest lige grene lægges helt ud til siderne og saves til, så de ikke er længere end afstanden mellem

9 9 stolpernes yderside. De placeres skiftevis ovenpå hinanden i længderetningen. Midten fyldes efterhånden, som der arbejdes op ad med sidegrenene. Man skal regne med, at hegnet synker cm per år, så der er mulighed for at komme af med sit eget og eventuelt naboens grenaffald hvert år. Højde og bredde cm er en passende bredde på hegnet. Et smallere hegn giver arbejde med saksen, når kvaset skal lægges ned. Højden afhænger naturligvis af hegnets funktion. 1 1,2 meter er derimod en fin højde. Et hegn, der er under 60 cm, vil give meget klippearbejde. Hegn, der er højere end 1,5 m, vil blive besværligt at fylde op og noget ustabilt. Man skal regne med, at hegnet synker ca cm på et år alt efter, hvor hårdt, det er presset, og hvor frisk et materiale, der anvendes. Fotograf: Susanne Laustsen.

10 10 Valg af hegnspæle I princippet kan alt slags træ samt jernpæle bruges som stolper. Det er blot et spørgsmål om æstetik og holdbarhed. Det harmonerer godt at bruge runde eller irregulære træstolper, der ikke er afbarkede. Så kan de forfalde i takt med hegnet. Det lille kvashegn Skal hegnet bruges til smågrene, staudetoppe og lidt kvas, anvendes 6 8 cm tykke, tilspidsede grene til hegnspælene. Grenene bankes i jorden og erstattes let, når de rådner. Hassel og pil er gode til de små hegn. De laver lange, lige grene og er lette at skaffe. Man skal dog regne med, at de allerede skal skiftes ud efter et par år. Det store kvashegn Hegn, der skal rumme kraftige grene, har bruge for mere solide og holdbare stolper til hegnspæle. Størrelsen på pælene skal være cm. Hegnspælene graves cm ned i jorden. Vælges den solide model og dermed de kraftige stolper, gælder det om at vælge en holdbar træsort. Den bedste holdbarhed fås ved at bruge robinie eller eg, der har en holdbarhed på ca år. Lærk har en holdbarhed på 4 10 år. Den ringeste holdbarhed finder man hos bøg, ask og birk. God fornøjelse! Kildehenvisning

11 11 Lad de små dyr flytte ind: Lav et rådnebur Skrevet af Anna-Klara K. Kjeldgaard Et rådnebur illustrerer en spændende cyklus, for hvordan ådselædende insekter og deres larver i samarbejde med bakterier og svampe gradvist nedbryder døde dyr. Slutresultatet er knoglerne fra dyret, hvilket både er et fint samleobjekt og rent visuelt giver børn og voksne kendskab omkring dyrs skeletter og anatomi. Hvordan et rådnebur laves Et rådnebur kan være en mælkekasse, et gammelt fuglehus eller en selvbygget kasse beklædt med hønsenet. Rådneburet kan også laves alene ved at bruge hønsenet, der f.eks. bukkes til en kvadrat eller et rør. Når rådneburet er klart, placeres et ådsel inde i buret. Buret skal lægges, så ådslet inde i buret har direkte kontakt med jorden. Fotograf: Britta Lærke Madsen. Rådnebur med hare.

12 12 Overvej placeringen Husk på at døde kadavere godt kan lugte, særligt hvis det ligger et sted med direkte sol i alle solskinstimerne. Fisk især kan lugte voldsomt. Overvej derfor hvor rådneburet placeres. Ådsler Ådslerne kan skaffes på forskellige måde. Der kan f.eks. rettes henvendelse til den lokale skovfoged, dyrlæge eller dyrehandler for at undersøge, om de har mulighed for at donere afdøde dyr som små pattedyr eller fugle. Har man museplager og bruger musefælder, er musene fra fælderne oplagte. Fugle, der er omkommet ved at flyve ind i vinduer eller lettere påkørte, døde dyr som pindsvin, ildere og harer, kan også bruges. Høns, kyllinger og fisk kan også bruges. Fotograf: Britta Lærke Madsen. Rådnebur med ræv og rådnebur med mus og muldvarpe. Naturens gang Ud over at følge med i den naturlige nedbrydningsproces ved at observere rådneburet, giver oplevelserne anledning til gode samtaler og refleksioner sammen om liv og død. God fornøjelse!

13 13 Lad de små dyr flytte ind: Lav en stenbunke Skrevet af Anna-Klara K. Kjeldgaard Der skal ikke meget til at skabe skjul og levesteder til gavn for de små krible krable-dyr. Levestederne kan laves ved udelukkende at bruge naturlige materialer, der ofte allerede findes udenfor. Byg en stenbunke Byggeriet af en stenbunke er en sjov aktivitet for både børn og voksne, og efterfølgende er der skabt grobund for lærerig observation året rundt. Følgende instruktioner er en inspirationsvejledning. Der er nemlig ingen regler for størrelsen på sten eller hvor høj eller bred stenbunken skal være; kun fantasien sætter grænser. En plads i solen Stenene placeres, så de har kontakt med jordoverfalden. Find en solrigt plet hvor det er passende at opbygge stenbunken. Mange smådyr er glade for varme. Overfladen på stenene opvarmes af solens stråler og skaber dermed et attraktivt sted til dyrene at solbade, samtidig med, at smådyrene hurtigt kan krybe i skjul, hvis de skulle føle sig truede. Firben er også glade for at sidde på solvarmede sten, så hvis der lever nogle i nærområdet, kan stenbunken også være til gavn for de koldblodede smådyr. Selve bunken danner et skyggefuldt og halvfugtigt miljø, hvilket tilgodeser dyr som bænkebidere og skolopendere. Derudover etableres der med stenbunken et sted med god mulighed for overvintring. Fotograf: Anna-Klara K. Kjeldgaard.

14 14 Sådan kan stenbunken laves Saml et passende antal sten i forskellige størrelser f.eks. nogle store med en diameter på ca cm, nogle mellemstore med en diameter på ca cm og nogle mindre med en diameter på 6-10 cm. Start nu med at opbygge stenbunken: Levestedet kan laves i stil med en stenhøj. Her placeres de store sten nederst, derefter de mellemstore og til sidst de små. Stenbunken kan også være mere fladtrykt i sit udseende, hvor stenene ligger mere tilfældigt oven på hinanden. I så fald er der ingen rækkefølge og de små og mellemstore sten kan også placeres, så de udgør dele af bunden. Det er dog vigtigt at sørge for, at stenene ligger stabilt, så bunken ikke braser sammen. Sørg for der er hulrum Uanset hvordan stenene placeres, er det vigtigt, at der er mange små hulrum i stenbunken, så dyrene har mulighed for at krible og krable på kryds og tværs inde mellem stenene. Etableres stenbunken på legepladsen i en børnehaven, kan en eller flere af stenene evt. udnævnes til løftesten, dvs. sten, børnene frit kan løfte på, for at se, hvad der gemmer sig bag. Løftesten kan evt. markeres med en klat maling. På den måde undgås det, at levestedet i sin helhed forstyrres eller ødelægges for hyppigt. Fotograf: Britta Lærke Madsen.

15 15 Lad de små dyr flytte ind: Grenbunker Skrevet af Anna-Klara K. Kjeldgaard Der skal ikke meget til at sikre skjul og levesteder for de små krible krable-dyr og ofte kan det gøres ved at bruge naturlige materialer, der allerede er tilstede udendørs f.eks. forskellige former af dødt træ. Lad det ligge Det er såre simpelt. Det eneste, der skal til, er at efterlade de døde former for træ, hvor det nu er passende. Derudover undgås en køretur med tungt haveaffald til genbrugspladsen. Den store grenbunke Grenene kan med fordel samles til en større bunke. En grenbunke er et fremragende overvintringssted både for insekter, men også for pindsvin. Måden, træet placeres på, er en smagssag. Nogen foretrækker måske, at det ligger i en mere naturlignende bunke, men træet kan også placeres i skulpturelle bunker og opsætninger. Smådyrene er på sin vis ligeglade. Fotograf: Anna-Klara K. Kjeldgaard.

16 16 Bundter med smågrene Tag et bundt tynde grene eller bambuspinde med en længde på ca cm og bind dem sammen med to stykke snor, så grenbunken holdes sammen i hver ende. Lav gerne flere grenbunker og placer dem på forskellig vis. Nogle kan ligge, så de har jordkontakt, andre kan hænges op f.eks. i træer eller på en husgavl. Mellem grenene er der masser af gode skjulesteder for krible krable-dyrene. Bemærk om placeringen har betydning for, hvilke smådyr der flytter ind. Grenbunker, der ligger direkte på jorden, er oplagte levesteder for smådyr som f.eks. bænkebider, jagtedderkopper og løbebiller. I de ophængte grenbundter er det oftere flyvende insekter som f.eks. bier, hvepse, mariehøns, møl og viklere, der får gavn af skjulestedet. Sikring af vigtigt levested Dødt træ er et vigtigt levested for rigtig mange organismegrupper, herunder bl.a. smådyr som træhvepse, borebiller, insektlarver fra fluer, biller og hvepse, ørentviste, bænkebidere m.m. Rent faktisk er dødt træ tidligere blevet betegnet som et altafgørende habitat, når det kommer til at sikre den biologiske mangfoldighed i f.eks. skovene. Forskellige former for dødt træ Det er ikke nødvendigvis de samme dyr, der lever i de forskellige typer af dødt træ. Derfor kan det være en fordel at have mange forskellige former for dødt træ som f.eks. træstammer, træstubbe og grene i varierende størrelser. For mere inspiration herom se levestedsfakta-ark om træstubbe og træstammer. God fornøjelse! Fotograf: Rikke Lausten.

17 17 Lad de små dyr flytte ind: Træstubbe og stammer Skrevet af Anna-Klara K. Kjeldgaard Dødt træ som træstubbe og stammer rummer store mængder af krible krable-dyr som bl.a. træhvepse, borebiller, insektlarver, skolopendere, ørentviste og bænkebidere. For at tilgodese disse smådyr kan man med fordel beholde dødt træ i haven. Fotograf: Helle Buur. Død gren på træstub. Fotograf: pixabay.com. Stående stamme med spættehuller. Om træstubbe Placeringen af træstubbe giver sig selv, men højden på stubben behøver nødvendigvis ikke være i ankelhøjde. Træstubbe, der er i højden fra 1 m og opefter, er glimrende levesteder for spætter og flagermus. Så længe alle grene er fjernet, er der ingen fare for, at en tung gren dumper ned og rammer nogen. En liggende træstamme tiltrækker nogle andre insekter end en stående død stamme. Forklaringen er, at der opstår nogle anderledes vind, lys og temperaturforhold for den stående stamme kontra den liggende.

18 18 Byg et redehus til insekterne Sav et ca. 20 cm langt stykke af en træstamme, hvis diameter er omkring 10 cm. Skær nu en skive på ca. 1 cm af hver ende af træstykket. Bor så et hul ned midt gennem træstykket. Hullet skal være ca. 4 cm i diameteren. Hvis ikke et stort nok bor haves, kan stammen flækkes, hvorefter de to halvdele udhules ved brug af sav eller stemmejern og hammer. Derefter bindes eller skrues træstykkerne sammen igen, og hulrummet fyldes med halm eller hø. De to skiver på 1 cm, skrues eller sømmes nu på igen i hver ende, hvorefter der bores en masse små huller i forskellige størrelser (1/2-3 cm) ind til hulrummet i stammen. Redehuset kan enten hænges op i et træ eller placeres et sted, hvor det kan stå uforstyrret. Huset er både oplagt til overvintring eller som redested for diverse krible krable-dyr. På opdagelse i det døde træ Fotograf: Anna-Klara K. Kjeldgaard. Afbarket gren med udflyvningshuller. Mange af de dyr, som lever i og af dødt træ, efterlader synlige spor fra deres tilstedeværelse bl.a. i form af boremel, gangsystemer og udflyvningshuller. Gangsystemer opstår f.eks., når forskellige larver har gnavet sig vej i træet lige under eller i selve barken. Gangsystemerne kan danne nogle enormt smukke mønstre. Prøv at brække et stykke mørt bark af og se, om der gemmer sig gange bag. Udflyvningshuller laves bl.a. af træhvepse og borebiller. En gammel tommelfingerregel siger, at hvis hullet er kuglerundt, er det som regel fra en hveps, hvorimod huller, der er mere aflange, er fra billerne.

19 19 Fotograf: Øverst: Gangsystemer i selve træet. Nederst: Afmærkning af gangsystem i bark.

20 20 Om nedbrydningsprocessen af dødt træ Nedbrydningsprocessen af dødt træ er en spændende og lærerig cyklus, der kan sættes i forlængelse med større kredsløb for naturens økosystemer. Det døde træ omdannes af smådyr, svampe og bakterier. De forskellige organismegrupper er alle vigtige for nedbrydningen, da de ikke optræder i processen på samme tid. Gamle træstubbe kan være årevis om at blive nedbrudt. De bakterier, svampearter og smådyr, der kan findes i helt friske træstubbe, er som regel nogle andre end dem, som indfinder sig senere i forløbet. De senere kommende arter er afhængige af det forarbejde, der er lavet af de første arter. Prøv at observere en træstub over en årrække og bemærk, hvilke arter der kommer og går. Fotograf: Anna-Klara K. Kjeldgaard. Træstub hvor nedbrydningen af selve kernevedet er længst, hvilket kan ses på hullet i midten.

21 21 Sikring af vigtigt levested Dødt træ er et vigtigt levested for rigtig mange organismegrupper som svampe, bakterier, orme og insekter m.m. Rent faktisk er dødt træ tidligere blevet betegnet som et alt afgørende habitat, når det kommer til at sikre den biologiske mangfoldighed i skovene for eksempel. Forskellige former for dødt træ Det er ikke nødvendigvis de samme dyr, der lever i de forskellige typer af dødt træ. Derfor kan det være en fordel at have mange forskellige former for dødt træ som f.eks. træstubbe, grene og hele eller halve træstammer, stående som liggende. For mere inspiration se fakta-ark om grenbunken som levested. Fotograf: Rikke Lausten. Træstub der er langt i nedbrydningsprocessen. Barken er for længst nedbrudt og store dele af det ydre og den indre splintved er omdannet. God fornøjelse!

22 22 Lad de små dyr flytte ind: Byg insekthoteller og insektboliger Skrevet af Anna-Klara K. Kjeldgaard Formålet bag insekthoteller er at skabe leve-, skjule- og redesteder for insekter, hvilket kan gøres med adskillige slags materialer. Kun fantasien sætter grænser for, hvordan hotellet kan se ud, og hvor stort det skal være. Der findes imponerende store insekthoteller, der fylder hele husgavle og på nettet er der utallige vejledninger tilgængelige for, hvordan man etablerer insekthoteller. Derudover er der en vejledning i naturvejledernes blad NATURvejleder fra juni 2015, årg. 24, nr. 2., side 18. Bladet kan findes via nedenstående link. Dette faktaark beskriver nogle modeller, der er mindre i størrelsen, kræver færre materialer og er simple at gå til. Fotograf: Naturhistorisk Museum, Aarhus.

23 23 Fotograf: Rikke Laustsen. Fotograf: Sara Gelskov. Inspirationsvejledning til simple insektboliger og det lille insekthotel Boliger af rør Materialer: Drænrør eller plastikrør eksempelvis nedløbsrør til tagrender Snor Hule grene (eks. bambus) Grene med en diameter på ca. ½- 1 cm, eks. pilegrene, hassel, bøg etc. 1 større gren på længde med røret og en diameter på ca cm Vejledning: Snoren fastgøres til røret, så det kan hænge på en væg eller i et træ. Bor en masse huller i forskellige størrelser i tværfladen i begge ender på den store gren. Fyld nu røret, så det er tæt pakket med smågrene, den store gren og bambuskvistene. Boligen er nu klar til at blive hængt op. Alternativt kan man også fylde røret med andre materialer som kogler, halm, flis og savsmuld. Her er det dog en god idé et lukke rørets ender med hønsenet, så materialet ikke for let blæser ud.

24 24 Boliger af træskiver Materialer: Træskiver af hele stammer eller tykke grene. Snor Vejledning: Sav det ønskede antal træskiver. Skiverne skal have en tykkelse på 6-10 cm. Bor herefter en masse huller i forskellige størrelser i træskivernes. Sæt snor så skiverne kan hænge Hæng skiverne op i træer eller på en væg. Det lille Insekthotel Materialer: Rammen kan f.eks. være en trækasse, en gammel sættekasse eller et fuglehus Hønsenet Materialer til at fastgøre hønsenet eks. hæfteklammer, søm eller skruer Urtepotter eller mursten med furer og huller. Naturmaterialer som: Træstykker, grene, sten, muslingeskaller, flis, træspåner, agern, hasselnødder, grankogler, halm, mos og plantestængler fra eks. græsser, tagrør, pileurt, bambus Fotograf: Vejledning: Inden selve byggearbejdet begynder, er det en god idé at bestemme sig for, hvor mange rum hotellet skal indeholde, og hvilke materialer man vil fylde de forskellig rum op med. Valget for hvor mange rum, der skal være, kan også afhænge af, hvilken slags ramme der bruges. Bygger man selv rammen, eksempelvis en firkantet kasse, er dette første skridt.

25 25 Anvendes et fuglehus er det en god idé at lave en bagvæg på huset ligesom i et dukkehus i princippet. Når rammen er på plads, skal rummene fyldes op. På de rum fyldt med materialer som muslingeskaller, frø og nødder, kogler, halm eller sten sættes der et stykke hønsenet henover for at sikre, materialerne bliver i rummet. Insekthotellet hænges op helst et sydvendt sted, hvor der er læ. Fotograf: Anita Søholm.

26 26 Fotograf: Lenette Schunck Fotograf: Sara Gelskov. Kildehenvisning Larsen, L. J., Insekthaven med blomstereng og insekthoteller, Forlaget Bogprint, 1. udgave, 2. oplag 2014.

INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER

INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER TRÆSTYKKER MED HULLER Et insekthotel med træstykker, hvori der er boret huller i forskellige størrelser, vil være godt for både bier og hvepse. Huller af forskellig

Læs mere

100 hoteller i Randers

100 hoteller i Randers nye 100 hoteller i Randers Byg et insek thote l - baggr und/tips/tricks Hvad er et insekthotel? Vores velplejede haver og parker ser måske nok flotte ud for os mennesker, men for insekterne giver det boligmangel.

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter?

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter? Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter? Træstykker Et rum i dit insekthotel fyldt med træstykker, hvori der er boret huller i forskellige størrelser, vil være perfekt for både bier og hvepse.

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

Krible - Krable. Ædespor

Krible - Krable. Ædespor Udgivet af Ildfluerne i Det Danske Spejderkorps. Redaktionsudvalg: Susanne Hansen, Ander Nielsen og Claus Hjelm. Foto: Anders Nielsen og Claus Hjelm Ædespor Krible - Krable Løsningen til Krible Krable

Læs mere

Kom tættere på insekterne

Kom tættere på insekterne Kom tættere på insekterne Det er en fantastisk god idé at bygge et insekthotel, for her kommer man helt tæt på de insekter, der flytter ind. I naturen slår insekterne sig ned i krat, under store sten,

Læs mere

Eleverne vil i denne opgave få en forståelse for nedbryderes liv og funktion i skoven.

Eleverne vil i denne opgave få en forståelse for nedbryderes liv og funktion i skoven. Tema Skov Insekter Stofkredsløb Titel Skovens liv og lyst. Opgavebeskrivelse For at insekter, dyr og svampe kan boltre sig i skoven, er der brug for levesteder og føde for dem. Men hvor finder vi dem,

Læs mere

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

den levende legeplads

den levende legeplads den levende legeplads RNATURVEJLEDE Forord Legepladsen er til leg - men legepladsen kan også være et sted, der inspirere børn til at undersøge, udforske og lære. En legeplads med spændende natur danner

Læs mere

Gode råd og vejledning om kompost.

Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

Kompost Gode råd og vejledning om kompost.

Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

den levende legeplads

den levende legeplads RNATURVEJLEDE RNATURVEJLEDE Læs mere Hent inspiration og ideer til børnevenlige Krible Krable aktiviteter m.m. www.natur-vejleder.dk/krible-krable1 www.kriblekrable.nu www.dr.dk/kriblekrable den levende

Læs mere

Lidt om bål. Bålregler

Lidt om bål. Bålregler Natur/teknik Lidt om bål Side 1 Lidt om bål Bål er varme. Bål er mad. Bål er lys og gløder. Lige fra urgamle tider har ilden været en vigtig del af menneskets liv. Det at kunne lave ild gav varme og magt.

Læs mere

Undersøgelse NATURENS AFFALDSBEHANDLING

Undersøgelse NATURENS AFFALDSBEHANDLING k o m p o s t NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og

Læs mere

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk ÅBNINGSTIDER PÅ GENBRUGSSTATIONERNE Odensevej 230, 5700 Svendborg Mandag-fredag 10.00 18.00 Lørdag, søndag og helligdage 9.00-18.00 Lukket den 24., 25. og 31. december samt 1. januar Industrivænget 1,

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

EMNE Dyrs levesteder i byen Byen. Naturhistorisk Museum. Karen Howalt og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum

EMNE Dyrs levesteder i byen Byen. Naturhistorisk Museum. Karen Howalt og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum EMNE Dyrs levesteder i byen Byen SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Middel (4. - 6. klasse) I Danmarkshallens afsnit De ferske vande Henrik Sell og Karen Howalt, Naturhistorisk

Læs mere

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen.

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen. Dyrespor Dyrene der lever i skoven, laver også spor. Der findes for eksempel spor efter de mange rådyr, der lever i skoven. Prøv selv at finde ét næste gang du kommer til noget mudder. Istidens spor Denne

Læs mere

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm Halm Halm blev brugt til at blande i lerklining, både i vikingetiden og i bindingsværkshuse omkring 1634. Halmstrå kan let knække. Flere halmstrå sammen er stærkere end ét strå. Halm Halmstrå er hule,

Læs mere

Kompost er havens guld

Kompost er havens guld Kompost er havens guld - Vejledning i opstart og pasning af kompost i lukket kompostbeholder Ca. 1/3 af det affald vi producerer er grønt affald, der kan komposteres. 100 kg grønt affald giver 20-40 kg

Læs mere

KRIBLE KRABLE. på bondegården

KRIBLE KRABLE. på bondegården KRIBLE KRABLE på bondegården Solen skinner, og Anna og Ludvig er sammen med deres far og mor cyklet til Høstmarked på en økologisk gård, ikke så langt fra hvor de bor. Her kan man se, hvor dyrene bor og

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Opgavebeskrivelse Askebarkbillen en sværm af liv går ud på at få et overblik over hvor mange askebarkbiller der er i et område.

Opgavebeskrivelse Askebarkbillen en sværm af liv går ud på at få et overblik over hvor mange askebarkbiller der er i et område. Tema Kryb og kravl Skov Titel Askebarkbillen Det skjulte liv i skoven. Opgavebeskrivelse Askebarkbillen en sværm af liv går ud på at få et overblik over hvor mange askebarkbiller der er i et område. Mål

Læs mere

Fra agern til egetræ

Fra agern til egetræ Claus Nar Mini, Farum Gode kammerater og naturvenner Fra agern til egetræ Skrevet af Kristian kristian@clausnar.dk 09-11-2016 Dette er en samling af instruktioner i hvordan man får et agern til at blive

Læs mere

Økologisk Havekursus Allerød 2019

Økologisk Havekursus Allerød 2019 Økologisk Havekursus Allerød 2019 Karin Gutfelt Jensen Facebook & Instagram: Lottenborghave Økologi Forholdet mellem de levende væsner Forholdet mellem de levende væsner og deres miljø Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Tøm ofte spanden med det grønne køkken affald, så undgår du lugt i køkkenet. Kompostering er nemt! Genbrug det grønne køkken affald Hjemmekompostering giver mere plads

Læs mere

Monteringsvejledning

Monteringsvejledning Monteringsvejledning Indholdsfortegnelse Nødvendigt værktøj Fundament Kontrol af pakkens indhold Kantramme og strøer Vægge Dør og vinduer Gavltrekant Tag Forankring af tag Gulv Overfladebehandling Vedligeholdelse

Læs mere

Etablering og pleje af levende hegn

Etablering og pleje af levende hegn Etablering og pleje af levende hegn Etablering og pleje af levende hegn Det vildtvenlige hegn er kendetegnet ved.at det er tæt i bunden. Derfor skal man sørge for at pleje hegnet i tide, så buskene får

Læs mere

Økologisk Havekursus 2018

Økologisk Havekursus 2018 Økologisk Havekursus 2018 Karin Gutfelt Jensen www.lottenborghave.dk info@lottenborghave.dk Økologi Om forholdet mellem de levende væsner, og Om forholdet mellem de levende væsner og deres miljø. Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Lisbeth Jørgensen og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Lisbeth Jørgensen og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSRAD HVOR LØSES OPAVEN? PRODUKTION O COPYRIHT TENINER Skovens fødekæder Svær 7.-10. klasse) Danmarkshallens skovafsnit Henrik Sell og Lisbeth Jørgensen, Naturhistorisk Museum Lisbeth Jørgensen

Læs mere

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog RNATURVEJLEDE Krible Krable bog til børnehavebørn (Barnets navn) Krible Krable Bog Bidragsydere til materialet Tekst: Charlotte Buchhave, pædagogisk udviklingskonsulent, Randers kommune Helle-Marie Taastrøm,

Læs mere

Bål. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse

Bål. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse Bål Indholdsfortegnelse Brændeværdier... 2 Båltænding... 3 BÅLSTART... 3 Båltyper... 4 KOGEBÅL... 4 GLØDEBÅL... 4 Gammelmandsild... 5 Jægerild... 6 Nying ild... 7 Pagodebålet... 8 Pyramidebålet... 9 Stjernebål...

Læs mere

Guide: Sådan tænder du et bål

Guide: Sådan tænder du et bål Guide: Sådan tænder du et bål Af: Henrik Vang Christensen, indehaver af www.børninaturen.dk Hvad bruger du som tænd kilde til at få gang i bålet? Hvor lang tid går der, inden du kan lave snobrød? Hvad

Læs mere

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr Den levende jord Brug det afklippede græs som jorddække i bedene. Foto: Mette Kirkebjerg Due. I naturen er jorden sjældent nøgen. Er det mindste vil naturen hurtigt dække det i et kludetæppe af GIV JORDEN

Læs mere

Tørt sand og vådt sand.

Tørt sand og vådt sand. 1 2 Våd, vådere, vådest Målet med dette idékatalog er at inspirere til en række naturvidenskabelige og natur-sproglige aktiviteter for de helt små børn i dagpleje og vuggestue med udgangspunkt i elementet:

Læs mere

Vedrørende gennemgang og vurdering af 54 ahorn langs Vestre allé, samt rønnetræer og lindetræer i Baggårde onsdag den 5/

Vedrørende gennemgang og vurdering af 54 ahorn langs Vestre allé, samt rønnetræer og lindetræer i Baggårde onsdag den 5/ Til Park og Vej Tranderupmark 2 5970 Ærøskøbing ATT: Kurt Nørmark. Skovfoged Hans Thekilde Nielsen Mobil: 61 55 21 23 HTN@Skovdyrkerne.dk 15. januar 2019 Vedrørende gennemgang og vurdering af 54 ahorn

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

Placering: Udstyr: Sådan dokumenterer I forskningen: Efter eget valg. Evt. Kamera eller smartphone med kamera. Evt. InstagRAMMEN

Placering: Udstyr: Sådan dokumenterer I forskningen: Efter eget valg. Evt. Kamera eller smartphone med kamera. Evt. InstagRAMMEN 1 Hvad kan de? På Sletten skal I undersøge om der findes planter med særligt sjove, skøre eller seje egenskaber! Her finder I 8 fortællinger om allerede eksisterende specielle planter, og med denne nye

Læs mere

Dit haveaffald sådan gør du!

Dit haveaffald sådan gør du! Dit haveaffald sådan gør du! Din have og dit affald Som haveejer er du selv ansvarlig for at komme af med dit haveaffald. I denne folder kan du se, hvordan du kan komme af med det. Du kan også læse om,

Læs mere

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte:

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte: Byg Åer og søer Tilmelding: Side 1 af 22 Et vinduesmodul bliver til I vinduet (se forneden) bliver der plads til et lille trinbræt, lidt mark (eller skov) og den øverste del af åen. Og en lille og gammel

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvor skal beholderen stå? side 3. Sådan holder du komposteringen ved lige side 5. Sådan holder du komposteringen ved lige side 6

Indholdsfortegnelse. Hvor skal beholderen stå? side 3. Sådan holder du komposteringen ved lige side 5. Sådan holder du komposteringen ved lige side 6 Indholdsfortegnelse Hjemmekompostering - praktisk, billigt og nemt! side 1 Hvad er kompostering? side 2 Hvor skal beholderen stå? side 3 Sådan kommer du i gang side 4 Sådan holder du komposteringen ved

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

insekter NATUREN PÅ KROGERUP

insekter NATUREN PÅ KROGERUP insekter NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 1 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: FLAGER-MUS Indhold 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor er der flager-mus om

Læs mere

HVAD KAN DU GØRE? HJÆLP. FOTO: Maria Gram DE VILDE BIER!

HVAD KAN DU GØRE? HJÆLP. FOTO: Maria Gram DE VILDE BIER! HVAD KAN DU GØRE? HJÆLP FOTO: Maria Gram DE VILDE BIER! BIERNE BESTØVER PLANTERNE SÅDAN HJÆLPER DU BIERNE HJÆLP DE VILDE BIER! Vidste du, at der findes ca. 288 forskellige arter af bier i Danmark? Honningbien

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Foto: CT SkadedyrsService

Foto: CT SkadedyrsService Foto: CT SkadedyrsService Foto: Goritas Morten Ringstrøm Andersen FØJOenyt Larverne lever inde i træet Fra 1 til 10 år afhængi af: Næring i træet Temperatur Træfugt Insektart Foto: Goritas Larverne lever

Læs mere

Placering: Efter eget valg. Udstyr: Evt. Kamera eller smartphone med kamera. Evt. InstagRAMMEN

Placering: Efter eget valg. Udstyr: Evt. Kamera eller smartphone med kamera. Evt. InstagRAMMEN 1 Hvad kan de? På Sletten skal I undersøge, om der findes planter med særligt sjove, skøre eller seje egenskaber! Her finder I 8 fortællinger om allerede eksisterende specielle planter, og med denne nye

Læs mere

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene.

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. Myre-liv Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. 1. Fortælling: Ud med antennerne! Forestil jer.. Bag et gammelt egetræ ligger

Læs mere

Her er årringe fra de sidste hundrede år. Foto: Malene Bendix.

Her er årringe fra de sidste hundrede år. Foto: Malene Bendix. Side 1 af 5 Undervisningsforløb Årringe fortæller historie Fag Dansk Kan også bruges tværfagligt i: Historie Klassetrin 0.-2. Klasse Beskrivelse Lav en historiebog ud fra årringene i et træ. Hvad er der

Læs mere

Trin-for-trin-instruktioner Sådan bygger du et træhus i et træ

Trin-for-trin-instruktioner Sådan bygger du et træhus i et træ Trin-for-trin-instruktioner Sådan bygger du et træhus i et træ Valg af et træ Vælg et træ med den rigtige struktur, og sørg for, at det træ, du vælger, er sundt det er helt afgørende for, at du får et

Læs mere

SÅDAN FÅR DU FLERE DYR, INSEKTER OG FUGLE I DIN HAVE!

SÅDAN FÅR DU FLERE DYR, INSEKTER OG FUGLE I DIN HAVE! for a sustainable EUROPE GREEN CITIES STYRK DEN BIOLOGISKE MANGFOLDIGHED SÅDAN FÅR DU FLERE DYR, INSEKTER OG FUGLE I DIN HAVE! DET HANDLER OM BIODIVERSITET CAMPAIGN FINANCED WITH AID FROM THE EUROPEAN

Læs mere

Side2/9. Billeder af maskinerne: Flishuggeren

Side2/9. Billeder af maskinerne: Flishuggeren Når man går ad stien gennem Tude Ådal i disse dage, vil man straks bemærke, at der er sket en hel del i vinterens løb. Flot udsigt over Tude Å og ådalen er dukket op og landskabets form er blevet tydeligere.

Læs mere

LIDT OM UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER

LIDT OM UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER LIDT OM KOMPOST OG REGLER FOR BRUG AF SKOVMOSENS FÆLLESKOMPOST. UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER Dit grønne haveaffald er guld værd. Din havejord er træt efter mange års intensiv dyrkning.

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Skovens fødekæder Middel (4. - 6. klasse) Danmarkshallens skovafsnit Henrik Sell og Lisbeth Jørgensen, Naturhistorisk Museum Lisbeth

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 5. TEMA: Naturen og naturfænomener. Bandholm Børnehus 2011 Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for

Læs mere

Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene

Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene Biologi, 9. klasse til 1.g Forfattere: Janus Hendrichsen, Flemming Nielsen, Jens Prom Illustrationer: Bryan d Emil Redaktion: Line Anne Roien

Læs mere

Instruktioner til spor

Instruktioner til spor Instruktioner til spor Indhold Introduktion... 2 Generelle sikkerheds regler... 2 Leverede enheder... 3 Ting du selv skal huske... 3 Anbefalet værktøj... 3 Landskabs forberedelser... 4 Samling af sporsektioner...

Læs mere

1 af :41

1 af :41 1 af 7 17-06-19 08:41 Skovmyggen er den myg, de fleste bliver plaget af om sommeren. En myg kan godt stikke flere gange lige efter hinanden. 1. Myg flyver ikke hverken hurtigt eller højt. En myte siger,

Læs mere

Myrer. Mariehøne. Stankelben. Sommerfugl Myg. Hveps

Myrer. Mariehøne. Stankelben. Sommerfugl Myg. Hveps Du kender sikkert mange smådyr, der lever på legepladsen. Man kan finde hvepse, bier, stankelben, mariehøns, myre, myg, sommerfugle og mange andre. Et bestemt dyr, for eksempel en hveps, kalder man for

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Pyntning af liggende hjerte

Pyntning af liggende hjerte Kobber look Vi elsker det rustne jern men kobber looket et altså også lidt sejt. Det er meget nemt at forvandle kedelige æg mv. til smukke og dekorative udsmykninger, ved hjælp af helt almindelig farve

Læs mere

VARIGHED: LANGT FORLØB. Byg EN NEM HULE. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter.

VARIGHED: LANGT FORLØB. Byg EN NEM HULE. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter. VARIGHED: LANGT FORLØB Byg EN NEM HULE Byg EN NEM HULE Varighed: Langt forløb Denne hule kan du bygge derhjemme, evt. sammen med en voksen. Husk at få hjælp af en voksen, når der skal bruges stiksav og

Læs mere

Hvad er kompost? Men samtidig er der andre fordele: Du slipper for at køre haveaffaldet på genbrugspladsen. Du sparer penge til gødning.

Hvad er kompost? Men samtidig er der andre fordele: Du slipper for at køre haveaffaldet på genbrugspladsen. Du sparer penge til gødning. Kompost Du kan nemt lave dit haveaffald og grønne køkkenaffald om til færdig kompost på 1-2 år. Komposten kan bruges som jordforbedring og til at gøde planterne i haven. FAKTA Ajourført: torsdag d. 9.

Læs mere

Tip en 12 er. Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen.

Tip en 12 er. Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen. Tip en 12 er Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen. Spørgsmål: 1 X 2 1 X 2 1 Hvor højt er træet i kasse 1? 20 m 30

Læs mere

Duer og hønsefugle Agerhøne

Duer og hønsefugle Agerhøne Duer og hønsefugle Agerhøne Levesteder: Det åbne land Vingefang: 45-48 cm Længde: 28-32 cm Vægt: 350-450 g Maks. levealder: 5 år Kuldstørrelse: 10-20 æg Antal kuld: 1 Rugetid: 23-25 dage Ungetid: 90-100

Læs mere

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER Niveau 2 Grønsmutter Årstid Hele året Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften Formål Bålmager niveau 2 fokuserer på kogebålet. Grønsmutterne skal lære at lave mad over et bål. Et godt kogebål

Læs mere

Tips om insekter i hjemmet

Tips om insekter i hjemmet Tips om insekter i hjemmet Har du fået ubudne gæster i form af insekter i dit hjem, er rengøring på insekternes yndlingssteder ofte nok, og du kan gøre meget for at forebygge insektangreb. Mange af de

Læs mere

Hvor? Problem Hvad gør vi? Bestyrelsens beslutning Æbletræer på trekanten v. stien til skoven

Hvor? Problem Hvad gør vi? Bestyrelsens beslutning Æbletræer på trekanten v. stien til skoven Noter fra havevandring på Terrasserne 14. september 2015.09.15 Vi havde en rigtig fin vandring sammen med Allan. 10 12 medlemmer trodsede udsigten til regn og deltog nogle stødte til, andre faldt fra.

Læs mere

Klitheden er karakteristisk for Nationalpark Thy og et særligt krible krable levested for smådyr og insekter.

Klitheden er karakteristisk for Nationalpark Thy og et særligt krible krable levested for smådyr og insekter. Intro Klitheden er karakteristisk for Nationalpark Thy og et særligt krible krable levested for smådyr og insekter. Formålet med forløbet er, at eleverne får interesse for, og opnår viden om, de smådyr,

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Forår Brøndby kommune Naturbeskrivelse Når kulden slipper sit tag, og dagene bliver længere, springer skoven ud. Foråret er en skøn tid, hvor dyrene kommer ud af deres

Læs mere

Bedre vandmiljø i Knolden's sø

Bedre vandmiljø i Knolden's sø Bedre vandmiljø i Knolden's sø Søens tilstand Søen er 15 x 25 meter. Dybeste sted er måske 1½-2 meter. Søer er vokset til med vandplanten hornblad. Der er også et 20-40 centimeter tykt lag næringsrigt

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

Emne: Byggekursus 1 Dato: Tilmeldte: Byg et træ. Byggekursus nr. 1. Tilmelding: Side 1 af 14

Emne: Byggekursus 1 Dato: Tilmeldte: Byg et træ. Byggekursus nr. 1. Tilmelding: Side 1 af 14 Byggekursus nr. 1 Byg et træ Tilmelding: Side 1 af 14 Materialeliste Del 1 til at bygge et birketræ Hegnstråd 2 mm. Bindetråd ca. 0,7 mm. Bidetang. Lille træklods (til at sætte træet på). Bøger og billeder

Læs mere

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner.

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. 300-500 æg per hun. De klækker efter 3-5 uger. Hav altid

Læs mere

Travlhed med pyntning til juleudstillingerne

Travlhed med pyntning til juleudstillingerne Travlhed med pyntning til juleudstillingerne I øjeblikket bliver der pyntet på livet løs, til alle vores udstillinger i november måned. Vi synes det er sjovt og spændende nok specielt i år, da vi har udviklet

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Følgende områder var i fokus:

Følgende områder var i fokus: Besøg på Sydsjællands Golfklub Mogenstrup d. 28. november 2012. Formålet med besøget var at møde greenkeeperne og høre om deres udfordringer i forhold til træerne, at få et hurtigt overblik over nogle

Læs mere

Styr PÅ det praktiske

Styr PÅ det praktiske Styr PÅ det praktiske OPBEVARING Sæt bøgerne til vægs, del opslagstavlen op, og gem rodet væg i lommer og kasser på hjul. Her kommer syv skarpe opbevaringsidéer samt en nem vejledning til, hvordan du fører

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 3 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: BÆVER Indhold 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange bævere slap man ud i den danske

Læs mere

Den nysgerrige. Løbelus - niveau 2 - trin for trin. Løbelus Niveau 2

Den nysgerrige. Løbelus - niveau 2 - trin for trin. Løbelus Niveau 2 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en eftermiddag - niveau 2 - trin for trin Hvad vil det egentlig sige at være grønsmutte? Det finder grønsmutterne

Læs mere

Introduktion til færdighedsmærker Spejdere med færdighedsmærket bål kan følgende:

Introduktion til færdighedsmærker Spejdere med færdighedsmærket bål kan følgende: Bål Bål er en af de ting de allerfleste forbinder med at være spejder. Vi bruger bålet til madlavning og til hygge. Når vi laver mad på bål, er det en del af det at kunne klare sig uden de teknologiske

Læs mere

ANDRE MÅDER AT FÅ VARM MAD PÅ

ANDRE MÅDER AT FÅ VARM MAD PÅ ANDRE MÅDER AT FÅ VARM MAD PÅ BRÆNDEBESPARENDE KOMFUR Har i begrænsede mængder brænde eller ønsker I at få mest mulig energi ud af træet, så kan det anbefales at bruge et brændebesparende komfur. Det er

Læs mere

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE BÆVER NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske bæver HISTORIE For 3000 år siden levede der bævere mange steder i Danmark. Men bæverne blev jaget af mennesket. Kødet smagte

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Efterår Brøndby kommune Naturbeskrivelse I løbet af efteråret skifter skoven karakter. Grønne blade skifter farve og gule, orange, røde og brune nuancer giver et fantastisk

Læs mere

Klima-postkort til en politiker. En klimaopfindelse. Hvad skal du bruge. Sådan gør du. Hvad skal du bruge

Klima-postkort til en politiker. En klimaopfindelse. Hvad skal du bruge. Sådan gør du. Hvad skal du bruge En klimaopfindelse Vi kan gøre noget ved de klimaforandringer. Mange mennesker er allerede i gang. Du kan være med. Få en god ide. Tegn, tænk, byg og opfind en klima-løsning. KOPIARK 1 Klima-postkort til

Læs mere

Skoven falmer. Læringsmål. Se på læringsmålene. Hvad kan du lige nu, og hvad vil du gerne kunne efter forløbet?

Skoven falmer. Læringsmål. Se på læringsmålene. Hvad kan du lige nu, og hvad vil du gerne kunne efter forløbet? Skoven falmer Falmer betyder egentlig, at noget mister sin farve, men skoven får jo endnu flere farver om efteråret. I solskin kan skoven med sine gule og røde farver næsten ligne ild. Så hvorfor hedder

Læs mere

Et langtidsholdbart anlæg til varmkompostering.

Et langtidsholdbart anlæg til varmkompostering. Et langtidsholdbart anlæg til varmkompostering. Resume. Denne rapport beskriver udviklingen af et langtidsholdbart komposteringsanlæg, der kan anvendes til varmkompostering i almindelige parcelhushaver

Læs mere

20 RUMMETER BRÆNDE PÅ BARE 9 KVADRATMETER

20 RUMMETER BRÆNDE PÅ BARE 9 KVADRATMETER 20 RUMMTR BRÆND PÅ BAR 9 KVADRATMTR 38 Tekst og foto: eert Mørk. Tegning: hristian Raun ør Det Selv 14/2002 Her har du plads til flere års brænde Brændet ligger både tørt og luftigt i fotografen eert Mørks

Læs mere

Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke!

Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke! Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke! Billede 1: Markfirben Kilde: Colourbox For Danmarks største øgle, markfirbenet, udgør de solbeskinnede skråninger langs Fodsporet

Læs mere

Byens træer. Bytræets Historie Livet i Bytræet Bytræet og Bymennesket

Byens træer. Bytræets Historie Livet i Bytræet Bytræet og Bymennesket Bytræets Historie Livet i Bytræet Bytræet og Bymennesket Udgivet af statens naturhistoriske Museum s tat e n s n at u r h i s t o r i s k e m u s e u m kø b e n h av n s u n i v e r s i t e t Indhold Birgitte

Læs mere

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS ØSTERBRO LÅNEHØNS Høns er en god idé! De er bæredygtige affaldskværne, de producerer friske æg hver dag, de laver den bedste gødning til dine planter, de er ret tamme, og

Læs mere

Byg hoteller til vilde bier og andre Krible Krabledyr

Byg hoteller til vilde bier og andre Krible Krabledyr Byg hoteller til vilde bier og andre Krible Krabledyr RNATURVEJLEDE Bidragsydere til materialet Tekst: Rikke Laustsen, naturvejleder, Krible Krable, Naturvejlederforeningen Majken Sundahl, naturvejleder,

Læs mere

Pionering. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse

Pionering. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse Pionering Pionering er spændende! En udfordring til patruljens evne til at løse en opgave ved hjælp af fantasi og en mængde energi, tov og rafter! Pionering er en fælles opgave for hele patruljen, og mange

Læs mere

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål.

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål. Intro Inspiration Dagplejebarnet i naturen Plan Forløb med læringsmål Dokumentation og tegn på læring Evaluering Egen evaluering Fælles reflektion Udeliv Baggrund for projektet I dagplejen har vi arbejdet

Læs mere

Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen

Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen Træerne kan ses på hjemmesiden dn.dk/evighed - klik på Danmarkskortet og zoom ind på kortet, så de enkelte træer kan klikkes frem. Træer i naturområdet Gjæven Gjæven

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

UDE LIV + LÆRING = SJ O V! SJ O V!

UDE LIV + LÆRING = SJ O V! SJ O V! UDE LIV + LÆRING = SJ O V! Sukker, salt og sne øvelse Denne øvelse er en kemisk proces med hjælp af naturen og køkkenets hjælp. Materialer: 3 dåser eller 3 spande. Sukker og salt. Børnene henter sne og

Læs mere