Danskernes holdning til apoteket Oktober 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danskernes holdning til apoteket Oktober 2012"

Transkript

1 Analyse Danskernes holdning til apoteket Oktober 2012 Danskernes tilfredshed med apoteket Resultaterne af en borgerholdningsundersøgelse Oktober 2012 Danmarks Apotekerforening

2 Oktober af 12 Indhold Danskernes samlede tilfredshed med apoteket... 3 Apoteker i tyndt befolkede områder... 4 Ejerskab af apotekerne... 5 Danskernes opfattelse af apotekerne... 6 Danskernes syn på om andre skal kunne sælge receptmedicin... 7 Danskernes tilfredshed med apotekets tilgængelighed og service.. 8 BILAG: Resultater af måling af holdning til apoteker... 9 Fakta om undersøgelserne bag rapporten: I M3-undersøgelsen for Danmarks Apotekerforening er data indsamlet af det nordiske analyseinstitut M3 Research som en internetundersøgelse i uge 40 i 2012 blandt danskere, der er 18 år eller derover.

3 Oktober af 12 Danskernes samlede tilfredshed med apoteket Ni ud af ti danskere er tilfredse eller meget tilfredse med deres apotek, og kun tre procent er utilfredse. Det fremgår af en undersøgelse, som det nordiske analyseinstitut M3 Research har foretaget for Danmarks Apotekerforening i oktober Danskerne bakker også op om de grundlæggende elementer i den nuværende regulering af apotekerne. 80 procent af danskerne er således enige eller overvejende enige i, at det kun bør være en farmaceut, der må eje og drive apotek. Samtidig er næsten 90 procent af danskerne enige eller overvejende enige i, at man bør bevare den udligningsordning, der gør, at apoteker i store byer bidrager til at sikre, at de små apoteker i tyndt befolkede områder kan opretholdes. Analysefirmaet M3 Research har for Danmarks Apotekerforening i uge gennemført en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse blandt danskere for at afdække befolkningens holdning til apotekerne. Undersøgelsen viser, at 89 pct. af danskerne er tilfredse eller meget tilfredse med deres apotek, 87 pct. af danskerne er enige i, at udligningsordningen, der sikrer apoteker i yderområder i Danmark, skal bevares, og 81 pct. mener, at det fortsat kun bør være farmaceuter, der må eje og drive apoteker i Danmark. Danskerne er tilfredse med apoteket I hvilken udstrækning er du alt i alt tilfreds eller utilfreds med apoteket?

4 Oktober af 12 Apoteker i tyndt befolkede områder Der findes i dag en udligningsordning mellem apotekerne, som har til formål at sikre, at der også er apoteker i de områder, hvor kundegrundlaget er for lille til, at det ellers ville kunne betale sig at drive et apotek. Ordningen finansieres af apotekerne selv, ved at store apoteker med stor omsætning betaler et driftstilskud til små apoteker, der har en lav omsætning og et lille kundegrundlag, og som ligger mere end 5 kilometer fra nærmeste andet apotek. Analyser gennemført af Danmarks Apotekerforening på baggrund af de enkelte apotekers regnskaber viser, at over 40 apoteker er lukningstruede, hvis udligningsordningen afskaffes. Op mod ni ud af ti danskere (87 pct.) mener, at man bør opretholde udligningsordningen og dermed sikre det økonomiske grundlag for små apoteker i tyndt befolkede områder. Udligningsordningen, hvor store apoteker i byerne betaler et tilskud til små apoteker i tyndt befolkede områder, bør fortsætte.

5 Oktober af 12 Ejerskab af apotekerne I Danmark og i knap halvdelen af EU s lande (herunder bl.a. Tyskland, Frankrig, Italien, Finland. Østrig og Spanien) med tilsammen over halvdelen af EU's indbyggere er det kun uddannede farmaceuter, der må eje og drive apoteker. Det farmaceutiske ejerskab er den regulering, der sikrer, at apotekerne er uafhængige af økonomiske særinteresser, og at apoteket giver uvildig sundhedsfaglig rådgivning. Farmaceutejerskabet er med til at sikre imod, at kapitalfonde eller andre uden lægemiddelfaglig baggrund kan eje og drive apoteker med primært fokus på indtjening. I dag er apotekerne i kraft af deres lægemiddelfaglige kompetencer en fast forankret del af sundhedsvæsenet og et vigtigt led i patientsikkerhedskæden. Spørger man danskerne, så mener 81 pct., at det fortsat kun bør være farmaceuter, der må eje og drive apotek. Det bør kun være en lægemiddeluddannet (farmaceut), der må eje et apotek EU-domstolen har med to domme afsagt i maj 2009 slået fast, at medlemslandenes lovgivning, som fastsætter, at kun farmaceuter kan eje og drive apoteker, er velbegrundet ud fra hensynet til uvildig rådgivning og kvalitet og sikkerheden af medicindistributionen. EU-domstolen har også fremhævet, at hensynet til apotekernes faglighed og økonomiske uafhængighed ikke blot kan sikres ved at fastsætte et krav om, at apotekeren skal ansætte en driftsansvarlig farmaceut. Det vil i alle tilfælde være ejeren med det økonomiske og personalemæssige ansvar, som sætter standarden for de normer og retningslinjer for opgavevaretagelsen, der skal være gældende på apoteket. Her kan hensynet til bundlinjen komme til at overskygge hensynet til patienten og sundhedsfagligheden.

6 Oktober af 12 Danskernes opfattelse af apotekerne 88 pct. af danskerne er tilfredse eller meget tilfredse med den rådgivning og vejledning, som apotekspersonalet giver, og 98 pct. af danskerne har tillid til, at det er sikkert og trygt at få medicin udleveret på apoteket. Det er et udtryk for, at danskerne oplever, at apotekerne skaber en sundhedsfaglig merværdi, der øger sikkerheden og trygheden i lægemiddelanvendelsen. Kontrol af recepter og sundhedsfaglig rådgivning giver tryghed i behandlingen, og samarbejdet mellem apotek og læge giver en bedre og mere sikker brug af medicinen. Eksempelvis retter apotekerne i samarbejde med lægerne hvert år over fejl og mangler i lægernes receptordinationer en ny undersøgelse tyder endda på at tallet kan være op mod en halv million fejl årligt. Af disse er ca ifølge Lægeforeningen så alvorlige fejl, så de kunne have medført en indlæggelse af patienten, hvis ikke apoteket havde fanget dem. Apotekernes daglige kontrol af alle recepter er således et meget håndfast bidrag til at øge patientsikkerheden. I hvor høj grad er du enig i følgende udsagn? Omvendt er det kun 27 pct. af danskerne, der mener, at det er sikkert og trygt at få udleveret medicin i detailhandelsbutikker, mens to tredjedele er uenige eller overvejende uenige. Danskerne har således ikke samme tillid til og tryghed ved at få sin medicin udleveret i detailhandelen, som på apoteket. Siden 2001 er en del håndkøbsmedicin liberaliseret, så den også må sælges i supermarkeder, kiosker og på tankstationer mv. Siden da har der været en mærkbar vækst i forbruget af visse typer håndkøbsmedicin. Samtidig viser både tyske og danske undersøgelse, at der er lægemiddelrelaterede problemer i hver 5. medicinbrugers anvendelse af håndkøbsmedicin.

7 Oktober af 12 Danskernes syn på om andre skal kunne sælge receptmedicin Spørgsmålet om danskernes tryghed og tillid til, at det er sikkert at få udleveret sin medicin på apotekerne, som de kender dem i dag, kommer også til udtryk ved, at kun 9 % af danskerne synes det vil være en god ide, hvis det blev tilladt for andre end apotekerne at sælge receptmedicin. 76 % mener, at det vil øge risikoen for forkert rådgivning, hvis andre end apotekerne får lov til at sælge receptmedicin, mens 68 % finder, at det øger risikoen for at få udleveret forkert medicin. 59 % af danskerne mener, at det vil give øget risiko for, at der vil komme for meget fokus på mersalg frem for rådgivning.

8 Oktober af 12 Danskernes tilfredshed med apotekets tilgængelighed og service Mens ni ud af ti danskere samlet set er tilfredse eller meget tilfredse med apoteket, så er 88 pct. af danskerne også tilfredse eller meget tilfredse med afstanden til det nærmeste apotek. I dag kan man få udleveret receptpligtig medicin med det samme 314 steder i Danmark, og afstanden til nærmeste apotek er i gennemsnit 3,8 km, hvilket er kortere end i både Sverige og Norge, der har liberaliseret apotekerne. Skal man have udleveret et håndkøbslægemiddel eller kan man vente til næste dag med at få udleveret sin receptmedicin kan man gå omkring steder hen i Danmark enten på et apotek eller et apotekstilknyttet medicinudleveringssted, hvor afstanden fra danskernes bopæl i gennemsnit er 1,6 km. Hvor tilfreds er du med apoteket? 77 procent af danskerne er tilfredse eller meget tilfredse med apotekets indsats for patientsikkerheden, f.eks. i forbindelse med apotekernes receptkontrol. 20 procent svarer Ved ikke eller Hverken/eller. Det skyldes måske manglende kendskab til, at apotekerne ved receptkontrollen hvert år finder over fejl i lægernes recepter, og at apotekerne alene ved receptkontrollen i samarbejde med lægerne i gennemsnit redder 7 danskere om dagen fra en hospitalsindlæggelse som følge af fejlmedicinering.

9 Oktober af 12 BILAG: Resultater af måling af holdning til apoteker M3 Research måling, oktober 2012, blandt ca danskere over 18 år 81 pct. af danskerne synes kun det bør være farmaceuter, der må eje og drive et apotek. 87 pct. af danskerne siger, at udligningsordningen bør fortsætte. 98 pct. af danskerne har tillid til, at det er sikkert og trygt at få medicin udleveret på apoteket. 27 pct. har tillid til, at det er sikkert og trygt at få medicin udleveret i detailhandlen. 68 pct. har ikke tillid hertil. 89 procent af danskerne er tilfredse eller meget tilfredse med deres apotek, som de kender det i dag. 88 procent af danskerne er tilfredse eller meget tilfredse med afstanden til det nærmeste apotek. 88 pct. er tilfredse eller meget tilfredse med den rådgivning og vejledning, som personalet på apoteket giver. 77 pct. af danskerne er tilfredse eller meget tilfredse med apotekets indsats for patientsikkerheden, 20 pct. svarer ved ikke/hverken eller. 77 pct. af danskerne mener ikke, det er nogen god idé at lade andre end apotekerne sælge receptpligtig medicin. 9 pct. mener det i høj grad er en god ide, og 12 pct. mener det i nogen grad. 76 pct. af danskerne mener, at det i høj grad øger risikoen for forkert rådgivning, hvis man tillader andre at handle med receptpligtig medicin. 14 pct. mener det i nogen grad øger risikoen, mens 8 pct. ikke mener, det øger risikoen. 68 pct. af danskerne mener, at det i høj grad øger risikoen for at få den forkerte medicin, hvis man tillader andre at handle med receptpligtig medicin. 18 pct. mener det i nogen grad vil øge risikoen, mens 13 pct. ikke mener det øger risikoen. 59 pct. af danskerne mener, at det i høj grad øger risikoen for, at der bliver for meget fokus på at sælge mere, hvis man tillader andre at sælge receptpligtig medicin. 21 pct. mener det i nogen grad øger risikoen, mens 14 pct. ikke mener det øger risikoen. Fakta om undersøgelsen: I M3-undersøgelsen for Danmarks Apotekerforening er data indsamlet af det nordiske analyseinstitut M3 som en internetundersøgelse i uge blandt danskere, der er 18 år eller derover.

10 Oktober af 12 Tabel 1. Danskernes holdning til apotekerne M3 Research oktober 2012 Spørgsmål som formuleret i undersøgelsen. Det bør kun være en lægemiddeluddannet person (farmaceut), der må eje et apotek. Enig/ overvejende enig Uenig/ overvejende uenig Ved ikke I alt 81% 14% 5% 100% Udligningsordningen, hvor store apoteker i byerne betaler et tilskud til de små apoteker i tyndt befolkede områder, hvor der ellers ikke er et økonomisk grundlag for at drive et apotek, bør fortsætte. Jeg har tillid til, at det er sikkert og trygt at få medicin udleveret på apoteket. Jeg har tillid til, at det er sikkert og trygt at få medicin udleveret i detailhandelsbutikker (f.eks. tankstationer, materialister eller supermarkeder). Apotekerne bør liberaliseres, så alle og enhver frit kan eje, åbne og lukke apoteker, og så apotekerne ikke behøver tage samme pris for medicinen i hele landet. 87% 6% 7% 100% 98% 1% 1% 100% 27% 68% 5% 100% 18% 75% 7% 100%

11 Oktober af 12 Tabel 2. Danskernes holdning til apotekerne Det overvejes i øjeblikket at give alle og enhver lov til at drive apotek i Danmark. I hvor høj grad mener du, at I høj grad/ i meget høj grad I nogen grad I ringe grad / Slet ikke Ved ikke I alt...det er en god idé, at tillade andre at sælge receptpligtigt medicin? 9% 12% 77% 3% 100%...det øger risikoen for forkert rådgivning, hvis man tillader andre at handle med receptpligtig 76% 14% 8% 2% 100% medicin?...det øger risikoen for at få den forkerte medicin, hvis man tillader andre at handle med receptpligtig 68% 18% 13% 2% 100% medicin?...det øger risikoen for, at der bliver for meget fokus på at sælge mere, hvis man tillader andre at sælge receptpligtig medicin? 59% 21% 14% 6% 100% Tabel 3. Tilfredshed med apoteket Spørgsmål som formuleret i undersøgelsen. Tilfreds/ meget tilfreds Utilfreds/ meget utilfreds Hverken/eller/ Ved ikke I alt I hvilken udstrækning er du alt i alt tilfreds eller utilfreds med apoteket? I hvilken udstrækning er du tilfreds eller utilfreds med afstanden til det nærmeste apotek? I hvilken udstrækning er du tilfreds eller utilfreds med den rådgivning og vejledning om lægemidler, som personalet på apoteket giver dig? I hvilken udstrækning er du tilfreds eller utilfreds med apotekets indsats for patientsikkerheden, f.eks. når apoteket kontrollerer recepter eller sikrer sig, at du ikke tager andre lægemidler, der har indflydelse på virkningen af din medicin? 89% 3% 8% 100% 88% 4% 8% 100% 88% 3% 9% 100% 77% 3% 20% 100%

12 Oktober af 12 Danmarks Apotekerforening Kanonbådsvej 10 Postboks København K Telefon

Danskernes holdning til apoteket Maj 2013

Danskernes holdning til apoteket Maj 2013 Analyse Danskernes holdning til apoteket Maj 2013 Tilfredshed med apoteket Kilde: MEGAFON, Maj 2013. Resultaterne af en MEGAFON-undersøgelse Maj 2013 Danmarks Apotekerforening 2 af 13 Indhold Den samlede

Læs mere

MEGAFON: Tilfredse danskere ønsker ikke liberalisering af apoteker

MEGAFON: Tilfredse danskere ønsker ikke liberalisering af apoteker Danmarks Apotekerforening Analyse 2. april 2014 MEGAFON: Tilfredse danskere ønsker ikke liberalisering af apoteker Et markant flertal på tre ud af fire danskere siger nej til en liberalisering af apotekerne,

Læs mere

MEGAFON: Tårnhøj tilfredshed med de danske apotekers service, tilgængelighed og faglighed

MEGAFON: Tårnhøj tilfredshed med de danske apotekers service, tilgængelighed og faglighed Danmarks Apotekerforening Analyse 9. april 2014 MEGAFON: Tårnhøj tilfredshed med de danske apotekers service, tilgængelighed og faglighed Ni ud af ti danskere er tilfredse eller meget tilfredse med apoteket,

Læs mere

Danmarks Apotekerforening. Analyse 3. september 2014 EU-lande med farmaceutejerskab siger nej til shop-i-shop-apoteker

Danmarks Apotekerforening. Analyse 3. september 2014 EU-lande med farmaceutejerskab siger nej til shop-i-shop-apoteker Danmarks Apotekerforening Analyse 3. september 2014 EU-lande med farmaceutejerskab siger nej til shop-i-shop-apoteker Farmaceutejerskab af apoteker er ikke blot et dansk fænomen. Knap 60 procent af EU-borgerne

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne har 3,8 km til nærmeste apotek, og det er 90 procent af danskerne tilfredse

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. 2. Apotekerne har udnyttet sit monopol og forringet tilgængeligheden til lægemidler ved at

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne havde i 2012 3,8 km til nærmeste apotek, og siden da er der åbnet omkring 50

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 424 Offentligt Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne

Læs mere

Øget konkurrence, korteste ventetid, længste åbningstid og bedste tilgængelighed til apotek

Øget konkurrence, korteste ventetid, længste åbningstid og bedste tilgængelighed til apotek Danmarks Apotekerforening Analyse 19. december 2018 Øget konkurrence, korteste ventetid, længste åbningstid og bedste tilgængelighed til apotek Apotekerne havde i oktober 2018 den korteste ventetid, der

Læs mere

50 % flere apoteker øger konkurrencen og giver længere åbningstider og korte ventetider

50 % flere apoteker øger konkurrencen og giver længere åbningstider og korte ventetider Danmarks Apotekerforening Analyse 31. august 2018 50 % flere apoteker øger konkurrencen og giver længere åbningstider og korte ventetider 3 år efter liberaliseringen af apoteksreguleringen i juli 2015

Læs mere

Danmarks Apotekerforening. Danmark har Europas billigste kopimedicin i 2018

Danmarks Apotekerforening. Danmark har Europas billigste kopimedicin i 2018 Danmarks Apotekerforening Analyse 15. november 2018 Danmark har Europas billigste kopimedicin i 2018 Danske apoteker har Europas laveste priser på medicin udsat for generisk konkurrence såkaldt kopimedicin

Læs mere

Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen

Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen Danmarks Apotekerforening Analyse 24. januar 2017 Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen Siden der blev løsnet op for apoteksreguleringen i 2015 og åbnet

Læs mere

Apoteker sikrer sundhedsfaglighed og øger tilgængelighed i byerne men yderområder og vagt presses

Apoteker sikrer sundhedsfaglighed og øger tilgængelighed i byerne men yderområder og vagt presses Danmarks Apotekerforening Analyse 24. juni 2015 Ny apoteksregulering 1. juli 2015: Apoteker sikrer sundhedsfaglighed og øger tilgængelighed i byerne men yderområder og vagt presses Den 1. juli 2015 træder

Læs mere

Sct. Nicolai apotek Besøg af Sundhedssamordningsudvalget

Sct. Nicolai apotek Besøg af Sundhedssamordningsudvalget Sct. Nicolai apotek Besøg af Sundhedssamordningsudvalget Program Lidt om Sct. Nicolai apotek Apotekerne i Danmark Den nye apotekerlov Apotekernes samarbejde med regionen Rundvisning 2 Sct. Nicolai apotek

Læs mere

Lovforslaget forskelsbehandler apoteker og efterlader borgere i yderområder i usikkerhed

Lovforslaget forskelsbehandler apoteker og efterlader borgere i yderområder i usikkerhed Danmarks Apotekerforening Analyse 14. januar 2015 Lovforslaget forskelsbehandler apoteker og efterlader borgere i yderområder i usikkerhed Over 200.000 danskere i mindre byer og landdistrikter risikerer

Læs mere

45 % flere apoteker, længere åbningstider og rekordlav ventetid giver bedre tilgængelighed

45 % flere apoteker, længere åbningstider og rekordlav ventetid giver bedre tilgængelighed Danmarks Apotekerforening Analyse 22. januar 2018 Markant bedre tilgængelighed til apoteker for lavere medicinudgifter: 45 % flere apoteker, længere åbningstider og rekordlav ventetid giver bedre tilgængelighed

Læs mere

Danmarks Apotekerforening. Apotekets kunder er især ældre kroniske patienter, der anvender mange lægemidler

Danmarks Apotekerforening. Apotekets kunder er især ældre kroniske patienter, der anvender mange lægemidler Danmarks Apotekerforening Analyse 26. september 2013 Apotekets kunder er især ældre kroniske patienter, der anvender mange lægemidler Ikke alle danskere kommer lige ofte på apoteket. Apotekernes receptkunder

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234-238 af 7. maj 2007. /Lene Skov Henningsen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234-238 af 7. maj 2007. /Lene Skov Henningsen Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 234 Offentligt maj 2007 25. J.nr. 2007-218-0126 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234-238 af 7. maj 2007. (Alm.

Læs mere

Det er mål og rammer, som Danmarks Apotekerforening er meget enig i og bakker fuldt op om.

Det er mål og rammer, som Danmarks Apotekerforening er meget enig i og bakker fuldt op om. Danmarks Apotekerforening Kanonbådsvej 10 Postboks 2181 1017 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Ministeriet for Sundhed og

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder

TALEPAPIR Det talte ord gælder Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 L 35 Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMKFH Sags nr.: 1401990 Dok. Nr.: 1533125

Læs mere

Kommentarer til Rapport om modernisering af apotekersektoren, juni 2014

Kommentarer til Rapport om modernisering af apotekersektoren, juni 2014 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 551 Offentligt Kommentarer til Rapport om modernisering af apotekersektoren, juni 2014 Baggrund Regeringen vil i efteråret 2014 fremsætte lovforslag

Læs mere

Erhvervslivet imod tvungen adskillelse af revision og rådgivning

Erhvervslivet imod tvungen adskillelse af revision og rådgivning Erhvervslivet imod tvungen adskillelse af revision og rådgivning Det diskuteres i øjeblikket at ændre reglerne for revisorer for at skabe en større adskillelse imellem revisor og kunder. Et forslag er

Læs mere

1. Generelle bemærkninger til Konkurrencestyrelsens analyse

1. Generelle bemærkninger til Konkurrencestyrelsens analyse Danmarks Apotekerforening Bredgade 54 Postboks 2181 1017 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Konkurrencestyrelsen Nyropsgade

Læs mere

Der er lidt længere til apotek i Sverige og dobbelt så langt til apotek i Norge som i Danmark

Der er lidt længere til apotek i Sverige og dobbelt så langt til apotek i Norge som i Danmark Danmarks Apotekerforening Analyse 29. august 2011 Der er lidt længere til apotek i Sverige og dobbelt så langt til apotek i Norge som i Danmark af Pernille Langgaard-Lauridsen En analyse som GEOMATIC har

Læs mere

Danmarks Apotekerforening. Næsten alle medicingennemgange afslører medicinproblemer

Danmarks Apotekerforening. Næsten alle medicingennemgange afslører medicinproblemer Danmarks Apotekerforening Analyse 13. juni 2013 Næsten alle medicingennemgange afslører medicinproblemer 94 procent af alle personer, der fik gennemført en medicingennemgang på apotek, fik afdækket et

Læs mere

Håndkøbsmedicin. Håndkøbsmedicin er lige så rigtig medicin som receptpligtig

Håndkøbsmedicin. Håndkøbsmedicin er lige så rigtig medicin som receptpligtig Håndkøbsmedicin Håndkøbsmedicin er lige så rigtig medicin som receptpligtig medicin. Du skal derfor også bruge håndkøbsmedicin med omtanke. Det kan du læse mere om her i brochuren. Håndkøbsmedicin er

Læs mere

Danmarks Apotekerforening. Fald i salget af svage smertestillende lægemidler efter receptpligt

Danmarks Apotekerforening. Fald i salget af svage smertestillende lægemidler efter receptpligt Danmarks Apotekerforening Analyse 17. december Fald i salget af svage smertestillende lægemidler efter receptpligt Det månedlige salg af svage smertestillende lægemidler er i faldet med cirka procent,

Læs mere

1. Tvivlsomme hovedkonklusioner om problemer i apotekssektoren

1. Tvivlsomme hovedkonklusioner om problemer i apotekssektoren 15-05-2012 400/00034 Danmarks Apotekerforenings notat om udkast til henvendelse fra Konkurrencerådet til ministeren for sundhed og forebyggelse og erhvervs- og vækstministeren om konkurrenceforholdene

Læs mere

Markedsanalyse. 11. juli 2018

Markedsanalyse. 11. juli 2018 Markedsanalyse 11. juli 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Officielle anbefalinger og kostråd ja tak Sundhedsdebatten fortsætter, og der

Læs mere

Forbrugernes opfattelse af telebranchens service og produkter

Forbrugernes opfattelse af telebranchens service og produkter 2015 Telebranchen Forbrugernes opfattelse af telebranchens service og produkter. juni 2015 Spørgeskemaundersøgelse gennemført af YouGov, april 2015. Base: 09 interviews blandt 15-7 årige. Tabeller viser

Læs mere

FAKTA. Rapport: Forebyggelse ifølge danskerne

FAKTA. Rapport: Forebyggelse ifølge danskerne FAKTA Rapport: Forebyggelse ifølge danskerne Forebyggelse ifølge danskerne er en ny rapport fra TrygFonden og Mandag Morgen, som kortlægger danskernes holdninger til forebyggelsespolitik. I det følgende

Læs mere

Bedre service og mere sundhed

Bedre service og mere sundhed 10 FARMACI 06 JUNI 2015 APOTEKERLOV Ny apotekerlov: Bedre service og mere sundhed Apotekernes nye lov, L 580, skaber mulighed for flere apoteksenheder og flere sundhedsydelser på apotekerne. Det giver

Læs mere

Lægemiddelforsyningsstrukturen omkring Vinderup Apotek

Lægemiddelforsyningsstrukturen omkring Vinderup Apotek Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Sundhedsstyrelsen khm@dkma.dk sst@sst.dk Dato: 2. april 2012 Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMSAH Sags nr.: 1201866

Læs mere

Har din medicin skiftet navn?

Har din medicin skiftet navn? Har din medicin skiftet navn? Substitution betyder erstatning for. På apoteket betyder substitution, at den samme medicin kan have forskellige navne og forskellige priser. I denne brochure kan du få en

Læs mere

Apotekerforeningens høringssvar del II over udkast til ændring af apotekerloven: Uddybende bemærkninger til de enkelte dele af lovudkastet

Apotekerforeningens høringssvar del II over udkast til ændring af apotekerloven: Uddybende bemærkninger til de enkelte dele af lovudkastet Apotekerforeningens høringssvar del II over udkast til ændring af apotekerloven: Uddybende bemærkninger til de enkelte dele af lovudkastet I det følgende uddybes Apotekerforeningens bemærkninger om: Shop-i-shop

Læs mere

Markedsanalyse. 25. maj 2018

Markedsanalyse. 25. maj 2018 Markedsanalyse 25. maj 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne vil gerne på gårdbesøg Muligheden for at besøge et landbrug imødekommer

Læs mere

Dansk Erhvervs høringssvar vedr. Udkast til forslag til lov om ændring af apotekerloven (Modernisering af apotekersektoren)

Dansk Erhvervs høringssvar vedr. Udkast til forslag til lov om ændring af apotekerloven (Modernisering af apotekersektoren) Ministeriet for sundhed og forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K Sendt pr. e-mail til: jurmed@sum.dk 22. august 2014 Dansk Erhvervs høringssvar vedr. Udkast til forslag til lov om ændring af apotekerloven

Læs mere

Laveste ventetid målt på apotekerne siden 2008

Laveste ventetid målt på apotekerne siden 2008 Danmarks Apotekerforening Analyse 6. november Laveste ventetid målt på apotekerne siden 2008 I den seneste måling af apotekernes ventetid fra oktober var den gennemsnitlige ventetid 3 minutter og 1 sekund.

Læs mere

NEMID IMAGEMÅLING 2013 MEC - OKTOBER 2013

NEMID IMAGEMÅLING 2013 MEC - OKTOBER 2013 NEMID IMAGEMÅLING 2013 MEC - OKTOBER 2013 # METODE METODE Evaluering af holdningen til NemID MÅLGRUPPE Målgruppen er personer i aldersgruppen 18 år+, svarende til godt 4,4 millioner danskere. DATAINDSAMLING

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

Antidepressive lægemidler Solgte mængder og personer i behandling

Antidepressive lægemidler Solgte mængder og personer i behandling Danmarks Apotekerforening Analyse 1. april 213 Kvinder i Syddanmark bruger oftest antidepressiv medicin Forbruget af antidepressiv medicin er mere end firedoblet i perioden fra 1996 til 212. Alene i perioden

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade København K

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade København K Danmarks Apotekerforening Kanonbådsvej 10 Postboks 2181 1017 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Ministeriet for Sundhed og

Læs mere

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder AF SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Beklædnings- og fodtøjseksport for 32,8 mia. kr.

Læs mere

L 38 selvvalg for visse håndkøbslægemidler

L 38 selvvalg for visse håndkøbslægemidler L 38 selvvalg for visse håndkøbslægemidler Dagsorden Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 L 38 Bilag 8 Offentligt Baggrund afsæt i moderniseringen af apotekersektoren Reglerne i dag m.v. Lægemiddelstyrelsen

Læs mere

Kommuner opruster på medicinsikkerhed

Kommuner opruster på medicinsikkerhed 6 FARMACI 06 JUNI 2013 Kommuner opruster på medicinsikkerhed Landets kommuner bruger i stigende grad apotekerne til at få styr på medicinsikkerheden på ældre- og socialområdet. Både Kommunernes Landsforening

Læs mere

Taxiundersøgelse for. Færdselsstyrelsen

Taxiundersøgelse for. Færdselsstyrelsen April 2010 Taxiundersøgelse for Færdselsstyrelsen Udarbejdet af: Charlotte Egholm Nielsen Majbrit Petersen Baggrund og metode I 2004 blev der på anledning af Færdselsstyrelsen gennemført en undersøgelse

Læs mere

Kort ventetid og længere åbningstider på apoteket

Kort ventetid og længere åbningstider på apoteket Danmarks Apotekerforening Analyse 28. september 2016 Kort ventetid og længere åbningstider på apoteket En ny måling viser, at 84 procent af borgerne bliver ekspederet på apoteket inden for fem minutter.

Læs mere

Parkinson Café 3400 Hillerød. 15. Oktober 2018

Parkinson Café 3400 Hillerød. 15. Oktober 2018 Parkinson Café 3400 Hillerød 15. Oktober 2018 Agenda Velkomst / Navneskilte Kaffe og kage Sang fra Højskolesangbogen Hvad Grønnegade centret tilbyder (Bendt Pedersen) Opfølgning på balancevest (Anders)

Læs mere

Kommunaldirektører: Nu har vi fokus på virksomhedernes forhold

Kommunaldirektører: Nu har vi fokus på virksomhedernes forhold Annette Christensen, fagleder anch@di.dk, 2829 8384 SEPTEMBER 19 Kommunaldirektører: Nu har vi fokus på virksomhedernes forhold Rundt om i landets kommuner har man i dag større fokus på at skabe et godt

Læs mere

Patienter skal frit kunne vælge sygehus i hele EU

Patienter skal frit kunne vælge sygehus i hele EU Author: Kristine Jul Andersen National nominee for Denmark Media: Dagbladet, Frederiksborg Amts Avis, Sjællandske, 01/11/2008 Patienter skal frit kunne vælge sygehus i hele EU Alle borgere i EU skal have

Læs mere

Capacent har på vegne af Dansk Erhverv gennemført en befolkningsundersøgelse om offentligtprivat

Capacent har på vegne af Dansk Erhverv gennemført en befolkningsundersøgelse om offentligtprivat Notat Befolkningsundersøgelse om offentligt-privat samarbejde Til: Fra: Dansk Erhverv, LBU Capacent har på vegne af Dansk Erhverv gennemført en befolkningsundersøgelse om offentligtprivat samarbejde. Meget

Læs mere

Medlemsundersøgelse. Virksomhedernes syn på en lempelse af revisionspligten

Medlemsundersøgelse. Virksomhedernes syn på en lempelse af revisionspligten Medlemsundersøgelse Virksomhedernes syn på en lempelse af revisionspligten Regeringen planlægger som en del af afbureaukratiseringsplanen at lave yderligere lempelser i revisionspligten for knap 70.000

Læs mere

Virksomhederne mere tilfredse med erhvervsklimaet

Virksomhederne mere tilfredse med erhvervsklimaet September 2013 Virksomhederne mere tilfredse med erhvervsklimaet Af konsulent Nikolaj Pilgaard Virksomhederne er blevet stadig mere tilfredse med det lokale erhvervsklima siden 2010. Især de større virksomheder

Læs mere

Godt erhvervsklima giver arbejdspladser

Godt erhvervsklima giver arbejdspladser September 2012 Godt erhvervsklima giver arbejdspladser AF KONSULENT NIKOLAJ PILGAARD, NIPI@DI.DK Blot halvdelen af landets virksomheder er tilfredse med det lokale erhvervsklima, og næsten hver femte er

Læs mere

To ud af tre ældre med demens eller Parkinsons sygdom bruger mere end fem lægemidler

To ud af tre ældre med demens eller Parkinsons sygdom bruger mere end fem lægemidler Danmarks Apotekerforening Analyse 25. juni 2014 To ud af tre ældre med demens eller Parkinsons sygdom bruger mere end fem lægemidler 700.000 danskere bruger mere end fem forskellige lægemidler. Dermed

Læs mere

Selvvalg af håndkøbsmedicin i Danmark

Selvvalg af håndkøbsmedicin i Danmark A August 2016 Baggrund & Budskaber Selvvalg af håndkøbsmedicin i Danmark 1. Forslaget: Sundheds- og Ældreministeriet har stillet forslag om at indføre selvvalg af håndkøbsmedicin i Danmark. Forslaget er

Læs mere

Tilfredshed blandt beboere i plejebolig

Tilfredshed blandt beboere i plejebolig Tilfredshed blandt beboere i plejebolig Rapport Region Lyngby-Taarbæk Hovedstaden Kommune Marts 2018 29/6/16 Kapacitetsudredning 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING 2 Metode 3 2. HOVEDKONKLUSIONER 4

Læs mere

DANMARK. Standard Eurobarometer 88 MENINGSMÅLING I EU. National rapport.

DANMARK. Standard Eurobarometer 88 MENINGSMÅLING I EU. National rapport. MENINGSMÅLING I EU DANMARK http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion Undersøgelsen er blevet bestilt og koordineret af den Europa Kommissionen, Generaldirektoratet for Kommunikation. Denne rapport

Læs mere

for kvaliteten af lægemiddelbehandlingen og samtidig indebære en serviceforbedring for patienterne i form af forbedret tilgængelighed.

for kvaliteten af lægemiddelbehandlingen og samtidig indebære en serviceforbedring for patienterne i form af forbedret tilgængelighed. Formanden Danmarks Apotekerforening Bredgade 54 1260 København K Telefon 33 76 76 00 Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K 13-08-2018 BIS/TAN/412/00061 Svar på høring om udkast

Læs mere

Sundhedsydelser og medicinsamtaler på apoteket

Sundhedsydelser og medicinsamtaler på apoteket Sundhedsydelser og medicinsamtaler på apoteket Forfatter Nina Nelson og Jytte Muszynski Hvad er en sundhedsydelse? En sundhedsydelse er en sundhedsfremmende eller sygdomsforebyggende aktivitet, som apoteket

Læs mere

BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 2017

BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 2017 BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 217 APRIL 218 WELCON Tal og data er udarbejdet af DAMVAD Analytics for Vindmølleindustrien. KONTAKT: Peter Alexandersen, presse- og kommunikationsansvarlig

Læs mere

Regulering af apotekssektoren. Konkurrenceanalyse 02/2010

Regulering af apotekssektoren. Konkurrenceanalyse 02/2010 Regulering af apotekssektoren Konkurrenceanalyse 02/2010 Februar 2010 REGULERING AF APOTEKSSEKTOREN FEBRUAR 2010 Oplag 500 stk. Konkurrencestyrelsen Nyropsgade 30 1780 København V Tlf.: 72 26 80 00 Fax:

Læs mere

NEMID IMAGEMÅLING 2014 ANALYTICS & INSIGHTS - OKTOBER 2014

NEMID IMAGEMÅLING 2014 ANALYTICS & INSIGHTS - OKTOBER 2014 NEMID IMAGEMÅLING 2014 ANALYTICS & INSIGHTS - OKTOBER 2014 # METODE METODE Dataindsamling & Målgruppe Målgruppe Målgruppen er personer i aldersgruppen 18 år+, svarende til godt 4,4 millioner danskere.

Læs mere

Kapitel 10. Langvarig sygdom, kontakt til praktiserende læge og medicinbrug

Kapitel 10. Langvarig sygdom, kontakt til praktiserende læge og medicinbrug Kapitel 10 Langvarig sygdom, k o n t a k t t i l p ra k t i s e rende læge og medicinbrug Kapitel 10. Langvarig sygdom, kontakt til praktiserende læge og medicinbrug Andelen, der har en langvarig sygdom,

Læs mere

Iværksættere og selvstændige i DM

Iværksættere og selvstændige i DM Iværksættere og selvstændige i DM Dansk Magisterforening har i foråret 2015 foretaget en undersøgelse blandt foreningens medlemmer, der er selvstændige erhvervsdrivende. Undersøgelsen har til formål at

Læs mere

Lægemiddelforsyningen i området omkring Farsø Apotek og Løgstør

Lægemiddelforsyningen i området omkring Farsø Apotek og Løgstør Dato 15. januar 2018 Sagsnr. 2017102895 MRU Lægemiddelforsyningen i området omkring Farsø Apotek og Løgstør Apotek Indhold 1. Baggrund 2 2. Vesthimmerland Kommune 3 3. Apoteksforhold 3 3.1 Farsø Apotek

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse for den sociale hjemmepleje 2011

Brugertilfredshedsundersøgelse for den sociale hjemmepleje 2011 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Mål- og Rammekontoret for Voksne NOTAT Til Socialudvalget 14-02-2012 Sagsnr. 2012-25259 Dokumentnr. 2012-135470 Brugertilfredshedsundersøgelse for den sociale hjemmepleje

Læs mere

IDRÆT I GRØNLAND. Analyse og anbefalinger. Trygve Laub Asserhøj. Idrættens Analyseinstitut

IDRÆT I GRØNLAND. Analyse og anbefalinger. Trygve Laub Asserhøj. Idrættens Analyseinstitut IDRÆT I GRØNLAND Analyse og anbefalinger Trygve Laub Asserhøj Idrættens Analyseinstitut Konference Fremtidens idræt i Grønland d. 17. august 2016 Oversigt Kort om baggrunden for analysen Analysens resultater

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om Lægemiddelstyrelsens elektroniske registrering af borgeres medicinoplysninger

Høring over udkast til bekendtgørelse om Lægemiddelstyrelsens elektroniske registrering af borgeres medicinoplysninger Indenrigs- og Sundhedsministeriet primsund@im.dk lfi@im.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK DATO 1.

Læs mere

Pharmadanmark. Sekretariatet. Sundhedsstyrelsens udtalelse om autorisation af farmaceuter respons fra Pharmadanmark og samarbejdspartnere

Pharmadanmark. Sekretariatet. Sundhedsstyrelsens udtalelse om autorisation af farmaceuter respons fra Pharmadanmark og samarbejdspartnere Sekretariatet Pharmadanmark Sundhedsstyrelsens udtalelse om autorisation af farmaceuter respons fra Pharmadanmark og samarbejdspartnere 01.12.2014 Opsummering af bemærkninger 1. Vi noterer med tilfredshed,

Læs mere

Boligejer 2010. boligejerne sover godt med gæld. Ann Lehmann Erichsen Forbrugerøkonom April 2010. Undersøgelsen er gennemført af Synovate for Nordea

Boligejer 2010. boligejerne sover godt med gæld. Ann Lehmann Erichsen Forbrugerøkonom April 2010. Undersøgelsen er gennemført af Synovate for Nordea Boligejer 20 boligejerne sover godt med gæld Ann Lehmann Erichsen Forbrugerøkonom April 20 Undersøgelsen er gennemført af Synovate for Nordea Yngre boligejere har større lån end ældre i forhold til værdien

Læs mere

Adgang til specialiseret viden og effektivisering er drivkraft bag kommunernes brug af rådgivere

Adgang til specialiseret viden og effektivisering er drivkraft bag kommunernes brug af rådgivere DI VIDENRÅDGIVERNE - ANALYSE November 2014 Adgang til specialiseret viden og effektivisering er drivkraft bag kommunernes brug af rådgivere Næsten 90 pct. af kommunerne benytter ekstern videnrådgivning

Læs mere

EUROPEAN CONSUMER PAYMENT REPORT. Danmark

EUROPEAN CONSUMER PAYMENT REPORT. Danmark EUROPEAN CONSUMER PAYMENT REPORT 216 Danmark 1 Intrum Justitia har indsamlet data fra 21.317 forbrugere i 21 europæiske lande, for at få indsigt i de europæiske forbrugeres hverdag; deres forbrug og evne

Læs mere

Et medicinsikkert Danmark apotekernes input til regeringens sundhedsreform

Et medicinsikkert Danmark apotekernes input til regeringens sundhedsreform Danmarks Apotekerforening Oktober 2018 Et medicinsikkert Danmark apotekernes input til regeringens sundhedsreform Regeringen har bebudet en sundhedsreform. Den skal række frem og sætte retningen for sundhedsvæsenet

Læs mere

Medicinposer til alle i Region Midtjylland

Medicinposer til alle i Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Dato: 13.03.19 Henriette Haase Fischer Mail:

Læs mere

Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig

Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Indhold 1. Konklusioner (side 3) 2. Om undersøgelsen (side 5) 3. Forholdet

Læs mere

Studieprøven. Skriftlig fremstilling. Skriftlig del. November-december 2015. Opgave 1: Uddannelse og løn. Opgave 2: Verdens nye middelklasse

Studieprøven. Skriftlig fremstilling. Skriftlig del. November-december 2015. Opgave 1: Uddannelse og løn. Opgave 2: Verdens nye middelklasse Studieprøven November-december 2015 Skriftlig del Skriftlig fremstilling Opgave 1: Uddannelse og løn Opgave 2: Verdens nye middelklasse Opgave 3: Sygefravær Du skal besvare én af opgaverne. Hjælpemidler:

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

idényts villapanel om kriminalitet: Vold og overfald får villaejere til at ændre adfærd Ny rapport - maj 2008

idényts villapanel om kriminalitet: Vold og overfald får villaejere til at ændre adfærd Ny rapport - maj 2008 idényts villapanel om kriminalitet: Vold og overfald får villaejere til at ændre adfærd Ny rapport - maj 2008 Indhold: 1. Pressemeddelelse: Vold og overfald får villaejere til at ændre vaner 2. Factsheet

Læs mere

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder Organisation for erhvervslivet oktober 29 Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder AF KONSULENT TOM VILE JENSEN, TJN@DI.DK OG KONSULENT KIRSTEN ALKJÆRSIG, kna@di.dk Virksomhedernes vej ud af

Læs mere

temaanalyse 2000-2009

temaanalyse 2000-2009 temaanalyse DRÆBTE I Norden -29 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766554 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 dræbte i norden -29 Dette notat handler om ulykker med dræbte

Læs mere

Introduktion til apotekssektoren

Introduktion til apotekssektoren Introduktion til apotekssektoren Samfundsfarmaceutisk Kompendium Lovforståelse 2.22 Introduktion til apotekssektoren Side 1 af 5 Farmakonomskolen, version 4 Apotekssektoren i Danmark I Danmark findes der

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om adgang og registrering af lægemiddel- og vaccinationsoplysninger

Udkast til bekendtgørelse om adgang og registrering af lægemiddel- og vaccinationsoplysninger Danmarks Apotekerforening Kanonbådsvej 10 Postboks 2181 1017 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Ministeriet for Sundhed og

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

06. juni 2007 København. Ejerleder 2016

06. juni 2007 København. Ejerleder 2016 06. juni 2007 København Ejerleder 2016 Kort om analysen Nykredit Ejerlederanalyse gennemføres hvert andet år blandt ca. 1.000 ejerledere. Ejerledere er i denne sammenhæng defineret som en person, der både

Læs mere

Mere end hver sjette ufaglærte EU-borger er i dag arbejdsløs

Mere end hver sjette ufaglærte EU-borger er i dag arbejdsløs Mere end hver sjette ufaglærte EU-borger er i dag arbejdsløs Ledigheden i EU-7 var i maj måned på næsten 5 mio. svarende til, at ca.,3 pct. af den samlede arbejdsstyrke i EU-7 er arbejdsløse. Arbejdsløsheden

Læs mere

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder AF SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Beklædnings- og fodtøjseksport for 32,8 mia. kr.

Læs mere

Stor interesse for IDAs fagtekniske selskaber. En undersøgelse blandt ingeniører og naturvidenskabelige kandidater

Stor interesse for IDAs fagtekniske selskaber. En undersøgelse blandt ingeniører og naturvidenskabelige kandidater Stor interesse for IDAs fagtekniske selskaber En undersøgelse blandt ingeniører og naturvidenskabelige kandidater August 2016 Høj andel IDA-medlemmer, der også er medlem af fagtekniske netværk i IDA Undersøgelsen

Læs mere

Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet

Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet marts 2016 Nyt fra rff TISFORBRUG OG ARBEJSTIMER Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet Andel, der spiser forskellige måltider som hovedaktivitet

Læs mere

METODE Dataindsamling & Målgruppe

METODE Dataindsamling & Målgruppe METODE Dataindsamling & Målgruppe Målgruppe Målgruppen er personer i aldersgruppen 18 år+, svarende til ca. 4,5 millioner danskere. Interviews 1500 interviews i målingen. Dataindsamling Dataindsamlingerne

Læs mere

- Knap halvdelen af befolkningen er helt eller overvejende enige i, at vikarer har lav status blandt de fastansatte.

- Knap halvdelen af befolkningen er helt eller overvejende enige i, at vikarer har lav status blandt de fastansatte. Analysenotat Befolkningsundersøgelse om vikarbureauer Til: Fra: Dansk Erhverv/LBU Capacent har på vegne af Dansk Erhverv gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt befolkningen på 18 år eller derover.

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 L 35 Bilag 1 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 L 35 Bilag 1 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 L 35 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsnr.1401990 Dok.nr.1543248 Kommenteret høringsnotat vedrørende

Læs mere

Undersøgelse om konkurrenceudsættelse

Undersøgelse om konkurrenceudsættelse Sagsnr. 17-212 Ref. LSH/EDO Den 3.februar 2017 Undersøgelse om konkurrenceudsættelse Undersøgelsen er gennemført af Epinion for LO blandt 2.559 respondenter, der udgør et repræsentativt udsnit af hele

Læs mere

Fremtidens apotek. forslag til modernisering af apotekssektoren

Fremtidens apotek. forslag til modernisering af apotekssektoren Apotekerne møder hver dag de mest ressourcesvage borgere i samfundet. Blandt de svageste mennesker i samfundet er der en højere forekomst af fysiske og psykiske sygdomme, og mange har oveni sociale og

Læs mere

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster i disse år tusinder af danske arbejdspladser. De finanspolitiske stramninger, der ligger i støbeskeen de kommende år

Læs mere

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks Organisation for erhvervslivet September 2009 Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks velstand Danmark ligger helt fremme i feltet af europæiske lande, når det kommer til eksport af varer der indbringer

Læs mere

Pultz K, Salout M. Pharmakon, oktober Apotek og praktiserende læge.

Pultz K, Salout M. Pharmakon, oktober Apotek og praktiserende læge. Titel og reference 20.3 Ydelsen Medicingennemgang for ældre afprøvet på 5 apoteker. Pultz K, Salout M. Pharmakon, oktober 2005. Placering i sundhedssektoren Kategori Formål Apotek og praktiserende læge.

Læs mere

Faktaark om psykisk arbejdsmiljø og jobtilfredshed 2014

Faktaark om psykisk arbejdsmiljø og jobtilfredshed 2014 Faktaark om psykisk og jobtilfredshed 2014 Ref. KAB/- 12.06.2015 Indhold Hovedresultater... 2 Jobtilfredshed... 3 Trivsel... 5 Psykisk... 5 Tale åbnet om psykisk... 7 Forbedring af det psykiske... 8 Dette

Læs mere

Befolkning og valg. Befolkning og valg. 1. Udviklingen i Danmarks befolkning. Statistisk Årbog 2002 Befolkning og valg 37

Befolkning og valg. Befolkning og valg. 1. Udviklingen i Danmarks befolkning. Statistisk Årbog 2002 Befolkning og valg 37 Befolkning og valg 1. Udviklingen i Danmarks befolkning Figur 1 Befolkningen 197-22 5.4 5.3 5.2 5.1 5. 4.9 4.8 Tusinde 7 75 8 85 9 95 Befolkningens størrelse Siden midten af 7 erne har Danmarks befolkning

Læs mere

Ad. side 14, Figur 2: Beløbene vedr. recepturgebyr, variabel og fast avance fremgår af bekendtgørelse nr. 183 af 20. februar 2012.

Ad. side 14, Figur 2: Beløbene vedr. recepturgebyr, variabel og fast avance fremgår af bekendtgørelse nr. 183 af 20. februar 2012. Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kfst@kfst.dk SHA@kfst.dk Dato: 22. maj 2012 Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik

Læs mere