Velmenende, men farlig ledelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velmenende, men farlig ledelse"

Transkript

1 Velmenende, men farlig ledelse - om dialog og coaching Tom Bjerregaard Sociolog, ph.d. (4/12) Specialkonsulent, FOA kampagne og analyse

2

3 Dialog er godt! Den positive opfattelse af dialog har dybe rødde i europæisk kultur f.eks. med Platons udlægning af Sokrates dialoger. Og dialog er med hjælp fra Jürgen Habermas toneangivende teori om kommunikativ handlen blevet gjort til det nærmeste, man kommer en herredømmefri samtale.

4 Dialog i casekommunen Forståelsen af dialog som noget positivt kommer til syne i casekommunens værdigrundlag, hvor det fremgår, at dialog er en bærende værdi - åben og anerkendende dialog. Dialogen praktiseres i casekommunen - som alle andre steder - på møder: Morgenmøder, ugemøder og fællesmøder i distrikterne fire gange om året.

5 Dialog - ifølge cheferne Udviklingslaboratorier, hvor der skal skabes teamånd - medarbejdernes ejerskab til kommunens værdier og deres deltagelse, fordi de gerne vil. Dialog forstås som en mulighed, der udover teamånd skal skabe indflydelse, sparring, videndeling, erfaringsudveksling og læring - udover godt arbejdsmiljø og god kvalitet og faglig stolthed. Cheferne udlægger begrebet åben og anerkendende dialog som medinddragende og åben for dialog.

6 Dialog som styringsteknologi På den ene side involveres medarbejderne, og de kan få større medindflydelse, hvis de deltager. På den anden side sætter dialogen relationerne mellem ledere og medarbejdere på en spidsfindig måde: Lederne forholder er faciliterende - spørgende, tilbageholdende og lyttende. Medarbejderne skal deltage, og de kan fastholdes, bedømmes og eksamineres på det, de siger.

7 Styringsteknologi Kan forstås som conduct-of-conduct - forsøget på at styre menneskers indre - tanker, følelser og adfærd især ved at forme deres handlemuligheder, så vi af egen fri vilje gør som vi skal. Styring er en aktivitet, der former aktørernes handlingsfelt - giver friheden form. Michel Foucault

8 Medarbejderne ser også dialog som noget positivt, men De oplever ubehag ved at sidde i en stor gruppe, hvor det forventes, at de har tankerne, ideer og argumenter på plads. De rødmer, føler sig dumme og finder hele situationen pinlig - og er ved at skide grønne grise. De opfordres til at tale lige ud af posen, men det skræmmer dem. De har behov for at have styr på det, inden de åbner munden, og så bliver det ikke til så meget. De vil egentlig gerne deltage, men så pumper hjertet derudaf, og jeg kan helt miste vejret.

9 Eksamination Stemningen er højtidelig - og ikke mindst forpligtende. Medarbejderne oplever, at bordet fanger. Det er som det hele bliver skrevet ned i en sort bog. De føler sig målt og vejet - som om de er til eksamen, og så bliver de nervøse og sveder - og får tyndskid. Det er selve deltagelsen, der binder, og det er naturliggjort, at medarbejderne skal deltage.

10 Ikke for negative Medarbejderne kan ikke være for negative, og tier de, samtykker de. Hermed kan skabes en kunstig konsensus, hvor forskelligheder og interessemodsætninger kan fortone sig. Eventuelle interessekonflikter kan psykologiseres og ses som udtryk for medarbejdernes (uhensigtsmæssige) modstand, frem for at overveje hvorvidt modstanden kan repræsentere fornuftige og legitime interessemodsætninger.

11 Det positives tyranni Du skal bare tænke positivt om det! er i virkeligheden noget af det mest krænkende, man kan sige til mennesker. Det positive kan føre til, at man forklarer problemer med, at personen ikke havde en tilstrækkelig optimistisk og positiv holdning til tilværelsen. Det gælder om at tro på det, men dermed bliver vi fuldstændig enøjede og kommer til at reducere væsentlige sociale, politiske og økonomiske problemer til et spørgsmål om individets motivation og positivitet. Barbara Held

12 Brok Barbara Helds alternativ til positivitetstvangen er, at vi skal brokke os. Friheden til at brokke sig kommer fra en evne til at se virkeligheden i øjnene og acceptere den, som den er. Det giver en form for menneskelig værdighed, som står i modsætning til den altid positive person, der næsten manisk insisterer på, at der ikke findes dårligt vejr

13 Hvad sker der, når man skal være positiv? Medarbejderne siger, at de er bekymrede for at blive betragtet som ikke er alt for arbejdsivrig, sådan lidt tung i. Det hænger i luften - med hævede øjenbryn, overbærende ansigtsudtryk, suk og irriteret eller nedladende tonefald. Og det er effektiv kommunikation, for man er sgu ikke i tvivl. Og så lukker man, og problemerne bliver usynlige og utilgængelige for intervention.

14 Emotionel makeup Ubehag dækkes med emotionel makeup, som naturliggør visse følelser, der defineres som positive, og samtidig marginaliserer andre følelser, der defineres som negative, og medarbejderne kan føle, at det, de oplever i arbejdet, blive tilsidesat - at deres arbejdserfaringer ekskluderes som upassende. Men selv om kritikken og ubehaget tilsidesættes, forsvinder det ikke - tværtimod måske. Kritikken og ubehaget lever bag lukkede døre - uden mulighed for ledernes intervention.

15 Bag lukkede døre Hvis ubehaget lever bag lukkede døre, øges risikoen for, at medarbejderne lukker af over for fællesskabet og finder egne veje. Det opfordres de til, fordi de har lært, at de skal være robuste og kunne rumme borgerne. De individuelle startegier kan være mere eller mindre hensigtsmæssige - de kan f.eks. blive kolde i røven. De individuelle strategier er uden for ledernes rækkevidde, og så vakler grundlaget for det professionelle møde samtidig med, at organisationen for alvor mister muligheden for styring og kollektiv læring.

16 Et generelt fænomen Konkurrencestaten fordrer, at den enkelte hele tiden forsøger at forbedre sig selv og sætte højere mål for sig selv. Problemet er, at disse styringsteknikker individualiserer problemerne. Problemet er, at vi bebrejder os selv i stedet for at bebrejde strukturerne i samfundet - det er jo helt galt. Rasmus Willig

17

18 En coach En coach hjælper dig til at finde svarene i dig selv og bringe dit fulde potentiale i spil. Antagelsen er, at mennesker rummer et autentisk selv, et ubrugt potentiale, som kan bringes i spil, og som den enkelte endda har en moralsk pligt til at bringe i spil.

19 Et perspektiv blandt andre Antagelsen om, at man rummer et autentisk selv, og at dette kan bringes i spil, har rødder i humanistisk psykologi - og i de senere år positiv psykologi, der især fokuserer på, hvad der betragtes som, sunde og velfungerende mennesker - men det sunde og velfungerende er ikke noget endegyldigt I positiv psykologi (og markedsøkonomi) forstås vækst og selvaktualisering som det sunde og velfungerende. Hermed bliver stilstand - det modsatte af vækst og selvaktualisering - til noget negativt, noget forkert, en bagdel, brist, eller defekt, men det er bare ud fra et perspektiv.

20 Uendelighedsmaskinen For at være lykkelig, tror jeg, at der er en ting, man behøver mere end noget andet, og det er fremskridt. Jeg har en nøglesætning i min coaching, jeg kalder Constant Never Ending Improvement. Den lever jeg selv efter. Hvis dit forhold skal være lykkeligt, kræver det udvikling. Hvis du skal være tilfreds med din krop, kræver det træning. Hvis dit arbejde eller din forretning skal være succesfuld, kræver det fremskridt. Anthony Robbins

21 Konstant aldrig afsluttet forbedring Man får aldrig lov at stå stille. Der er altid mulighed for forbedring, og hvis man ikke har forbedret sig, er det ens egen skyld - fordi man ikke har gjort en tilstrækkelig indsats. Budskabet er, at alt kan lade sig gøre, hvis man tror nok på det og vil det nok. Lykkes tingene ikke, er det, fordi man ikke har mobiliseret tilstrækkeligt med vilje og motivation - og man kan kun kritisere sig selv.

22 Velmenende coaching Målet med coaching er at skabe refleksion hos den coachede for at skabe øget bevidsthed om og ejerskab til egne muligheder og mål - samt tillid til egne evner. Målet er empowerment - at udvikle den coachedes evne til at tage hånd om eget liv. Der er gode intentioner bag coaching, men coaching kan også forstås som en styringsteknologi - en styringsteknologi, der naturliggør permanent udvikling.

23 Udviklings udmattet Hvad nu hvis træthed, stress, udmattelse og tomhed er et resultat af kravet om konstant selvudvikling og forbedring. Hvis det er tilfældet, risikerer coachingen blot at forstærke de vanskeligheder, den ellers forsøger at hjælpe til at løse. Hvornår skal man stoppe? Det skal man ikke. Man er aldrig god nok.

24 Arne Nielsson Den traditionelle opdragende forældrerolle er utidssvarende. Den moderne forældrerolle er sparringspartneren man skal coache sine teenagere. Opdragelse er knyttet til, at der er visse ydre rammer, man kan drages op til at kende og leve efter. Det traditionelle begreb om opdragelse bygger altså på, at der er noget uden for selvet, som det har værdi at kende til. Forældrene skal opdrage børnene, så den bliver i stand til at handle i overensstemmelse med de ydre rammer. Spørgsmålet er, om der overhovedet kommer livsduelige voksne ud af rent coachende og ikke-opdragende forældre?

25 Coaching er udbredt En undersøgelse fra 2008 viser, at op mod 80 pct. af landets kommuner brugte coaching til forskellige formål f.eks. faglig sparring, afhjælpning af stress, men også i forhold til medarbejdernes privatliv og sundhedstilstand. Og det er sikkert ikke blevet mindre siden da.

26 Casekommunen: Hvorfor coaching Cheferne: Man kan komme længere ned i samtalen, synes jeg. Samtaler mellem leder og medarbejdere kan blive overfladiske. Med coaching kan man komme i dybden på et personligt plan, og på et forpligtende plan. Nærmeste leder: Det er en måde at få dem ud af busken. Det er ikke fordi, de ikke kan snakke. Det kan de skam også i den grad. Coaching er en måde at komme ind til det væsentlige. Hvordan det hele kører. Hvordan de har det. Og sådan noget.

27 Forhør De er også begyndt at bruge coaching. Det bryder jeg mig ikke så meget om. Der er lidt forhør over det. TB: Forhør? Jah jeg har jo ikke prøvet det [smiler] men jeg har da set krimier [latter]. Det er med, at man bliver presset til at sige noget. Det er det, jeg ikke bryder mig om. Altså, det er jo ikke tvang i den forstand, men alligevel. Det skal selvfølgelig ikke være et forhør. Men rigtigt. Sådan kan det virke. Jeg tror, det er, når de ikke er helt hjemme i det. Hvordan man gør det.

28 Dialog er godt!!! Coaching indgår i casekommunes værktøjskasse, og det kan derfor være vanskeligt - for ikke at sige umuligt - for en medarbejder at nægte at deltage. Tvangen ligger i relationen mellem ledere og medarbejdere - en relation sættes af værdigrundlaget og personalepolitikken, så medarbejdere ikke kan undslå sig dialog, fordi dialog og dermed coaching som en særlig slags dialog, naturliggøres som en god værdi.

29 Ironisk distance Jeg ved ikke. Det er da helt fedt. Det er en samtale helt på dine betingelser. Det er virkelig godt. Det synes jeg. Ja, måske. Det er måske ok og til næste år finder de på noget nyt. Man kan godt opleve det lidt som at være prøvekaniner, for det lederne lærer, når de er på kursus.

30 Melde sig ud Jeg synes noget af det er godt nok. Nogle af spørgsmålene kan godt få mig til at tænke lidt mere over tingene. Jeg har da haft glæde af det. Men det er rigtigt, at det går for langt for langt ind i dit privatliv, mener jeg. Det er bare svært at lade være med at svare. Det er flinkeskolen. Man svarer, når man bliver spurgt. Det gør man, og man kan jo ikke melde sig ud. Så melder man sig helt ud.

31 For intimt Fortæl om dine gode og dårlige sider. Det er jo helt åndsvagt ikke. Hvad fanden skal man svare til det. Man finder da bare på noget, og så er det spild af tid. Jeg bliver skide nervøs. Det er jeg ellers ikke. Jeg plejer at have godt fat om mig selv. Men lige i den situation er det svært. Det bliver på en eller anden måde meget intimt.

32 Intimt forhør??? Jeg sidder og tænker forhør og intimt det passer ikke sammen eller hvad er et intimt forhør [latter] nej, pjat man kan jeg synes også der er noget forhør over det og så bliver man nervøs, som du sagde [peger på anden deltager] det er ubehageligt man bliver trængt op i en krog [rødmer].

33 For tæt på Jeg har ikke lyst til at fortælle om alt muligt. Man skal selvfølgelig være åben, men jeg synes spørgsmålene går for tæt på på en eller anden måde. Eller nogle af spørgsmålene i hvert fald. Det har jeg slet ikke lyst til. Man går derfra med en mærkelig fornemmelse. Jeg vil ikke sige utilpas, men man får det i hvert fald ikke bedre af det, og er det ikke meningen? Ja, og så er det lige før man føler sig skidt tilpas over at være skidt tilpas [latter] nej jeg mener det. Kender I ikke det, at man kan sidde og føle sig dum, fordi man ikke kan finde på noget at svare. Man sidder og væver rundt. Der er det, jeg godt kan følge dig. Nogle gange er det spørgsmålene, der går tæt på og de skal slet ikke være der. Man skal jo ikke sidde der og føle sig skyldig eller nej ikke mere. Det er lige før man skammer sig. Jeg ved ikke det føles påtaget og mærkeligt.

34 Velmenende, men farlig Medarbejderne mener, at lederne gør det - dialog og coaching - i den bedste mening, men de ved ikke, hvad de gør ved os. Det kan være en fejl - noget utilsigtet, men ubehaget kan også skyldes, at ubehag måske endda er en forudsætning for, at den positive ledelse lykkes og virker efter hensigten. I casekommunen er der tale om ledelse med udgangspunkt i det gode og det positive - velmenende ledelse i godhedens regime, men processerne er anledning til ubehag, og man kan sige, at ubehaget er blevet fremelsket.

35 Styringsteknologier dobbelt forførelse Styringsteknologier påvirker både den styrende og de styrede, så noget kan iagttages og siges og andet ikke, og så noget giver mening og andet ikke. De styrende (ledere) styrer således ikke kun gennem styringsteknologier, teknologierne styrer også ledere. Lederne vil det bedste, men der er mange understrømme i sociale processer dialog og coaching. Det er processer, som vi egentlig ikke har adgang til, ikke kan iagttage endsige kontrollere.

36 Fortvivl ikke Ledelse er ikke umulig, men kompleks Alene opmærksomheden på alle understrømmene er første skridt i den rigtige retning Næste skridt er procesopmærksomhed - og at droppe den anerkedende tilgang og i stedet acceptere mangfoldigheden

37 Overdrivelse fremmer forståelsen Svend Brinkmann

38 Men det handler om balance Mellem positivt og negativt, ja og nej, udvikling og stilstand, forandring og stabilitet osv. Lige nu er det kun det ene, der fremstilles som rigtigt.

39 Tak for i dag Og pas godt på jer selv og hinanden, når I støder på velmenende ledelse eller forsøger at praktisere det.

Det professionelle møde. SOSUers faglige fornuft og konstitueringen af deres arbejdsliv på ældreområdet

Det professionelle møde. SOSUers faglige fornuft og konstitueringen af deres arbejdsliv på ældreområdet Det professionelle møde SOSUers faglige fornuft og konstitueringen af deres arbejdsliv på ældreområdet Målet At frembringe empirisk funderet viden om en gruppe SOSUers faglige fornuft og om konstituering

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

At give og modtage konstruktiv feedback

At give og modtage konstruktiv feedback At give og modtage konstruktiv feedback 07.05.06 Hvor svært kan det være? Ret svært åbenbart. Det lyder nemt, men en sikker topscorer i arbejdsklimaundersøgelser er en udbredt oplevelse af, at man ikke

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende De fleste mennesker oplever det en eller flere gange i løbet

Læs mere

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Indledning Velkommen til min E- bog. Mit navn er Vicki Bredahl Støvhase. Jeg har lyst til at skrive denne bog, for

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

Sådan skælder du mindre ud E-bog

Sådan skælder du mindre ud E-bog Sådan skælder du mindre ud E-bog Hvis ikke skældud, hvad så? "Når min mor skælder ud, får jeg ridser i hjertet" Clara, 5år Skældud er stadig en alt for almindelig del af opdragelsen af børn i dag. På tværs

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Alkoholdialog og motivation

Alkoholdialog og motivation Alkoholdialog og motivation Morten Sophus Clausen Psykolog Casper! Vi skal have en snak om alkohol. Jeg synes, du drikker for meget. Det typiske svar på den indgangsreplik vil nok være noget i retning

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Værdi-Type-MUS på Arbejdsmarkedsområdet

Værdi-Type-MUS på Arbejdsmarkedsområdet BILAG 1 - Værdier Forståelsen af GK s værdier tager afsæt i arbejdet fra Fællesuddannelsen, hvor der i skemaet herunder er hentet eksempler som fortæller hvad vi ønsker omkring vores adfærd på arbejdet.

Læs mere

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan?

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? Indhold INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? 14 INDFØRING Filosofi 16 Filosofi spørgsmål og svar

Læs mere

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Kan du huske den sidste gang du havde den der helt perfekte dag med din hest? Vejret var fantastisk, din hest var glad og frisk (uden at være

Læs mere

Informationsteknologiløsninger

Informationsteknologiløsninger Informationsteknologiløsninger Hvem er center for Trivsel og Motivation? Vi motiverer, begejstrer og inspirerer indenfor: Værdier og holdninger. Egen identitet. Egen Styrke og udviklings-områder. Gruppe

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Den svære samtale - ér svær

Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm 18. november 2017 www.diakoni.dk cohj@filadelfia.dk Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm, Filadelfia Uddannelse cohj@filadelfia.dk Den svære samtale ér svær Nogle gange er samtalen svær,

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Idéen bag medfølende brevskrivning er at hjælpe depressive mennesker med at engagere sig i deres problemer på en empatisk og omsorgsfuld måde. Vi ønsker at

Læs mere

Kun ganske få glædesstudier.

Kun ganske få glædesstudier. Depression Glæde 26-02-2015 Med psykomotorik og positiv psykologi Berit Svart Psykomotorisk terapeut, Pb 40.000 depressionsstudier Kun ganske få glædesstudier. 1 Glæde er en af grundfølelserne: Kærlighed-Sorg

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Bilag. Bilag 1. Bilag 1A. Bilag 1B

Bilag. Bilag 1. Bilag 1A. Bilag 1B Bilag Bilag 1 Bilag 1A Bilag 1B Bilag 1C Bilag 1D Bilag 1E Bilag 1F Bilag 1G Bilag 1H Bilag 1I Bilag 1J Bilag 1K Bilag 2 Interview med psykolog Annette Groot Vi har her interviewet Annette Groot, Seniorpartner

Læs mere

DARUMA management & consulting

DARUMA management & consulting DARUMA management & consulting Tanker til eftertanke Tanker til eftertanke er en samling budskaber, vi selv har forfattet eller ladet os inspirere af fra anden kilde. Det er bevidst, der ikke er angivet

Læs mere

Motivation, værdier og optimisme

Motivation, værdier og optimisme Motivation, værdier og optimisme AS3 2 Man kan definere ordet motivation som den mentale proces, der aktiverer vores handlinger, og som derfor har direkte indflydelse på vores resultater. Med andre ord

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

SVEND BRINKMANN. Svend Brinkmann Cand. psych., ph.d., professor PROFESSOR I PSYKOLOGI AALBORG UNIVERSITET SVENDB@HUM.AAU.DK

SVEND BRINKMANN. Svend Brinkmann Cand. psych., ph.d., professor PROFESSOR I PSYKOLOGI AALBORG UNIVERSITET SVENDB@HUM.AAU.DK SVEND BRINKMANN Svend Brinkmann Cand. psych., ph.d., professor PROFESSOR I PSYKOLOGI AALBORG UNIVERSITET SVENDB@HUM.AAU.DK SAMFUNDSMÆSSIGE FORANDRINGER Samfundstyp e Ind ustrisamfund Fast modernitet Forb

Læs mere

Coaching. - at støtte og udvikle dine medarbejdere og kolleger

Coaching. - at støtte og udvikle dine medarbejdere og kolleger Coaching - at støtte og udvikle dine medarbejdere og kolleger At coache er en færdighed som at cykle. Når først du har fået det lært, er det meget let og det vil kunne gøre det uden at tænke over det.

Læs mere

LEDELSE AF STRESS DEN INVESTERENDE LEDELSE OG NØGLESAMTALEN V/PSYKOLOG, PH.D. TANJA KIRKEGAARD

LEDELSE AF STRESS DEN INVESTERENDE LEDELSE OG NØGLESAMTALEN V/PSYKOLOG, PH.D. TANJA KIRKEGAARD LEDELSE AF STRESS DEN INVESTERENDE LEDELSE OG NØGLESAMTALEN V/PSYKOLOG, PH.D. TANJA KIRKEGAARD DEN EMPATISKE TILGANG OG DEN SNAKKENDE OG EKSPRESSIVE DEN TEORETISKE TILGANG OG DEN FRUSTREREDE OG UTÅLMODIGE

Læs mere

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater!

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater! Fra god til fantastisk Skab hurtige og målbare resultater! Team med solid erfaring Step-up blev etableret i 2003 og har lige siden arbejdet med at udvikle mennesker. Vi er i dag mest kendt som dem, der,

Læs mere

En dejlig duft af mad breder sig sådan er det også med en positiv stemning!

En dejlig duft af mad breder sig sådan er det også med en positiv stemning! En dejlig duft af mad breder sig sådan er det også med en positiv stemning! Godt arbejdsmiljø i køkkenet - Fokus på konstruktiv kommunikation og positiv stemning. Den 5. april 2018 TEMA 1 - Et godt arbejdsmiljø

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Ældre, værdighed og rehabilitering

Ældre, værdighed og rehabilitering Ældre, værdighed og rehabilitering Eksempler fra en kommunes undersøgelse af værdighed v. Louise Bjerre Bojsen, Substans Workshop 4 BORGERINDDRAGELSE - REHABILITERING Rehabilitering er en målrettet og

Læs mere

I det følgende vil vi beskrive vores værdier samt hvordan de kommer til udtryk i praksis. Vi arbejder ud fra en tretrinsmodel.

I det følgende vil vi beskrive vores værdier samt hvordan de kommer til udtryk i praksis. Vi arbejder ud fra en tretrinsmodel. Ulvskovs værdigrundlag Menneskesyn Vi opfatter den unge som værende en aktiv medspiller i sit eget liv. Den unge besidder en indre drivkraft til at ændre sit liv (i en positiv retning). Den unge er som

Læs mere

HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER?

HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER? HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER? Få 3 tips til at overvinde de dumme vaner Martine Eskildsen Denne e-bog er lavet til dig, der gang på gang har forsøgt at ændre på dine vaner. Du siger ofte til

Læs mere

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse Vejledning til elevnøgle, 6.-10. klasse I denne vejledning vil du finde følgende: Elevnøgler forklaret i elevsprog. Vejledning og uddybende forklaring til, hvordan man sammen med eleverne kan tale om,

Læs mere

Værdigrundlag. Respekt. Relationsskabelse. Ligeværdighed. Professionalitet. Frihed og ansvar Anerkendelse. Mangfoldighed og accept

Værdigrundlag. Respekt. Relationsskabelse. Ligeværdighed. Professionalitet. Frihed og ansvar Anerkendelse. Mangfoldighed og accept Værdigrundlag Redigeret juni 2017 Relationsskabelse Positive rollemodeller Ligeværdighed Frihed og ansvar Anerkendelse Mangfoldighed og accept Positiv, humoristisk ånd Respekt Åbenhed og troværdighed Professionalitet

Læs mere

Succes med lærlinge Læring og ledelse

Succes med lærlinge Læring og ledelse Succes med lærlinge Læring og ledelse Jeg står i golfklubben i Dragsholm. Klokken er 6.45 en råkold morgen. 30 erhvervsledere er samlet for at få foredrag om ledelse. Under debatten spørger en af lederne,

Læs mere

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principper del 1: Det første skridt mod sandheden Hvilke principper bør vi følge, eller hvilke skridt skal vi tage for at genkende sandheden i en eller

Læs mere

Citater fra borgere:

Citater fra borgere: Citater fra borgere: Jeg har fået hjælp til at blive en bedre mor, at finde mig selv og vide, hvem, jeg er Kunne min søn tale, ville han nok sige, at han er glad for, at mor er i Familiehuset Det er et

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

SÅDAN OPBYGGER DU EN PRIORITERINGSKULTUR

SÅDAN OPBYGGER DU EN PRIORITERINGSKULTUR OPBYG EN PRIORITERINGSKULTUR Side1 1 SÅDAN OPBYGGER DU EN PRIORITERINGSKULTUR Det er muligt at reducere antallet af mennesker der bliver ramt af stress, som følge af at de arbejder mere end, der er godt

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 -

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne fortælling er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft

Læs mere

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan bygger I parforholdet op igen Foto: Scanpix/Iris Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Plej parforholdet på ferien 12 sider og undgå skilsmisse Plej parforholdet på ferien

Læs mere

Livet i familien Af Trond Kristoffersen

Livet i familien Af Trond Kristoffersen Livet i familien Af Trond Kristoffersen Indledning Denne artikel er en slags subjektiv kort version af Jesper Juuls sidste bog. Den er inspireret af en længere samtale med Jesper Juul og et tretimers kursus

Læs mere

Elevdemokrati på H. C. Andersen Skolen

Elevdemokrati på H. C. Andersen Skolen Elevdemokrati på H. C. Andersen Skolen På H. C. Andersen Skolen anerkendes elevernes ret til indflydelse på sager, der har med dem at gøre, på hvordan de skal lære, og på hvordan skolen fungerer i hverdagen.

Læs mere

FORORD AF DIREKTIONEN

FORORD AF DIREKTIONEN FORORD AF DIREKTIONEN Du vil se ordet BUSSEN optræde flere steder i denne værdihåndbog. Vi vil starte med at invitere de rigtige med i BUSSEN. Med de rigtige mener vi ansatte, som vi gerne vil være i familie

Læs mere

Bliv afhængig af kritik

Bliv afhængig af kritik Bliv afhængig af kritik - feedback er et forslag og ikke sandheden Kritik er for mange negativt ladet, og vi gør gerne rigtig meget for at undgå at være modtager af den. Måske handler det mere om den betydning,

Læs mere

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er I Netwerks lærervejledning kan du læse om forberedelse, refleksioner og tilgange til den første indledende samtale med en elev. Dette dokument er et supplement til lærervejledningen, og giver dig nogle

Læs mere

Hold op med at mærke efter i dig selv

Hold op med at mærke efter i dig selv Udgivet på Information (http://www.information.dk) Hjem > Hold op med at mærke efter i dig selv Hold op med at mærke efter i dig selv Psykologiprofessor Svend Brinkmann har lavet en syvtrinsguide, der

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Målret samtalen. sygefraværssamtaler med effekt. Fra fravær til fremmøde Moderniseringsstyrelsen 12. december 2012 v/thomas Gedde Højland

Målret samtalen. sygefraværssamtaler med effekt. Fra fravær til fremmøde Moderniseringsstyrelsen 12. december 2012 v/thomas Gedde Højland Målret samtalen sygefraværssamtaler med effekt Fra fravær til fremmøde Moderniseringsstyrelsen 12. december 2012 v/thomas Gedde Højland Resonans A/S Leder- talentudvikling, team- organisationsudvikling

Læs mere

Coaching forskning og praksis, Oplæg 09. september 2019 SVÆRE SAMTALER - SKAB BEDRE DIALOGER OM VANSKELIGE EMNER PÅ ARBEJDE

Coaching forskning og praksis, Oplæg 09. september 2019 SVÆRE SAMTALER - SKAB BEDRE DIALOGER OM VANSKELIGE EMNER PÅ ARBEJDE Coaching forskning og praksis, Oplæg 09. september 2019 SVÆRE SAMTALER - SKAB BEDRE DIALOGER OM VANSKELIGE EMNER PÅ ARBEJDE LENE FLENSBORG Erhvervspsykolog, partner i Organisation Fokus på leder- og talentudvikling

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Snak om det... med børn i pleje. Familieplejen i Lollands Kommune og Karen Glistrup

Snak om det... med børn i pleje. Familieplejen i Lollands Kommune og Karen Glistrup Snak om det... med børn i pleje Familieplejen i Lollands Kommune og Karen Glistrup Om min faglige bagrund: FØR: Socialrådgiver i kommunal familiebehandling Socialrådgiver og behandler i psykiatrien Projektleder

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig Når du ønsker forandring i dit liv, må du nødvendigvis gøre noget andet end du plejer. Måske du ønsker mere ro, måske du ønsker

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Emmerske Efterskoles antimobbestrategi

Emmerske Efterskoles antimobbestrategi Emmerske Efterskoles antimobbestrategi På Emmerske Efterskole arbejder vi for at: Alle har ret til et mobbefrit børne- og ungdomsliv i et trygt miljø Alle skal have en hverdag med sammenhold, fællesskab

Læs mere

ADHD-foreningens Frivilligpolitik

ADHD-foreningens Frivilligpolitik ADHD-foreningens Frivilligpolitik Velkommen her hos os I ADHD-foreningen er vi glade for, at du og de andre frivillige i foreningen har valgt at bruge jeres tid og kompetencer til at arbejde med ADHD-sagen

Læs mere

LIVETS MÅL. Hovedproduktion Roden 2. Skrevet af: Johannes Stilhoff

LIVETS MÅL. Hovedproduktion Roden 2. Skrevet af: Johannes Stilhoff LIVETS MÅL Hovedproduktion 2017 - Roden 2 Skrevet af: Johannes Stilhoff Station Next Fægtesalsvej 7 2650 Hvidovre Telefon: 36774940 Mail: mail@station-next.dk 2017 All Rights Reserved Final Draft ll 30.03.17

Læs mere

Tag testen: Tænk over, hvordan du handler i din daglige ledelsespraksis og sæt kryds ud for det udsagn, som du synes passer bedst.

Tag testen: Tænk over, hvordan du handler i din daglige ledelsespraksis og sæt kryds ud for det udsagn, som du synes passer bedst. Test dine lederkompetencer Er du fremragende til at foretage et strategisk zoom, og har du nogen gange svært ved at leve dig ind i andre og forstå dem? Test dig selv på de syv afgørende kompetencer fra

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

Udvikling af professionelle studiegrupper. Kirsten Poulsgaard (UCL), Anne Katrine Rask (UCL) og Morten Birk Hansen (Absalon)

Udvikling af professionelle studiegrupper. Kirsten Poulsgaard (UCL), Anne Katrine Rask (UCL) og Morten Birk Hansen (Absalon) Udvikling af professionelle studiegrupper Kirsten Poulsgaard (UCL), Anne Katrine Rask (UCL) og Morten Birk Hansen (Absalon) Ramme for workshop Præsentation af workshoppen og sektorprojekt (15 min) Runde

Læs mere

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det. coaching.dk

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det.  coaching.dk Gratis e pixibog Få mere glæde og overskud i hverdagen 5 steps til et positivt mindset Programmér din hjerne til at fokusere på det positive Find glæden i hverdagen Hvad er det første, du tænker, når du

Læs mere

Tarotkortenes bud på stjernerne juli 2014.

Tarotkortenes bud på stjernerne juli 2014. Tarotkortenes bud på stjernerne juli 2014. Vædderen: På hovedet. På hovedet. På hovedet. Ærkeenglen Jeremiel er englen der hjælper dig med at evaluere dit liv, brug ham. Du skal tillade dig selv at sprede

Læs mere

Vil du tænke dig, jeg har mødt Bodil Jørgensens figur: "Du forstår ikke din egen mor, Trine!"

Vil du tænke dig, jeg har mødt Bodil Jørgensens figur: Du forstår ikke din egen mor, Trine! - eller lægger du ansvaret over til andre? Offer-rollen klæder ingen, hvis du spørger mig. Vil du tænke dig, jeg har mødt Bodil Jørgensens figur: "Du forstår ikke din egen mor, Trine!" Altså ikke som min

Læs mere

Om metoden Kuren mod Stress

Om metoden Kuren mod Stress Om metoden Kuren mod Stress Kuren mod Stress bygger på 4 unikke trin, der tilsammen danner nøglen til endegyldigt at fjerne stress. Metoden er udviklet på baggrund af mere end 5000 samtaler og mere end

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Lederens opmærksomheds-punkter her er bl.a.:

Lederens opmærksomheds-punkter her er bl.a.: Lederstøtte til MUS Her får du hjælp og guidelines til som leder at forberede dig til MUS og derved agere hensigtsmæssigt og værdiskabende i MUS. Vi tager udgangspunkt i spørgerammen fra musskema.dk, hvor

Læs mere

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer OM ENSOMHED Mellem 5 og 10 procent af danske unge mellem 13 og 25 år føler sig ensomme hver dag - og det kan have alvorlige konsekvenser for dem. Deres ensomhed har mange ansigter og kan være svær at genkende,

Læs mere

Klædt på til Network Marketing

Klædt på til Network Marketing Klædt på til Network Marketing Overvejer du at starte i Network Marketing eller er du netop blevet en del af denne spændende branche? Her finder du et par værktøjer til rygsækken - baseret på mine erfaringer

Læs mere

Dette er et uddrag af E Hæftet om Anerkendelse

Dette er et uddrag af E Hæftet om Anerkendelse Dette er et uddrag af E Hæftet om Anerkendelse Generel information og anerkendelse af dig selv Den fulde version af e-hæftet indeholder En fortælling fra det virkelige liv...side 2 Hvad er anerkendelse...side

Læs mere

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på.

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på. Samtaler i udvikling Dette er et uddrag fra bogen Samtaler i udvikling. Kapitlet giver en praktisk anvisning til samtaler med medarbejdere og teams, hvor der anvendes løsningsfokuserede spørgsmål og inspiration

Læs mere

Stress og skam. - når skam bliver en del af stressbelastningen. Psykolog Ole Rabjerg

Stress og skam. - når skam bliver en del af stressbelastningen. Psykolog Ole Rabjerg Stress og skam - når skam bliver en del af stressbelastningen Psykolog Ole Rabjerg Lemvig Bykirke, maj 2019 Jeg tænker hele tiden på, hvad andre tænker om mig. Jeg føler mig udenfor. Når min leder ikke

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

To eksempler på pædagogiske tilgange og metoder, brugt i ADHD-foreningens arbejde..

To eksempler på pædagogiske tilgange og metoder, brugt i ADHD-foreningens arbejde.. To eksempler på pædagogiske tilgange og metoder, brugt i ADHD-foreningens arbejde.. Vækstmodellen -Vejen til den gode samtale Hvad går godt? Muligheder? Udfordringer? Aftaler Vækstmodellen (2009): Marianne

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Et arbejdsmateriale til den vanskelige samtale 1 Hvorfor er samtalen vanskelig? Din selvtillid Metoden Din fantasi Manglende tro på, at tingene bliver ændret Ingen klare mål for,

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Hvad enten du er eller har været i parforhold i kortere eller længere tid, kan du her søge gode råd om, hvordan du får et bedre eller bevarer dit parforhold. Vores

Læs mere

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN LEKTIE-GUIDEN S ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN - når lektiesituationen er kørt af sporet BOOKLET TIL FORÆLDRE Af Susanne Gudmandsen Autoriseret psykolog 1 S iden du har downloadet denne lille booklet,

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Oplæg til forældremødet den 29. september 2005.

Oplæg til forældremødet den 29. september 2005. 1 Oplæg til forældremødet den 29. september 2005. (Jørgen Møller) Tema: Om Fristedets vision, værdier, børnesyn og den pædagogiske tænkning, som vi forsøger at bygge vores praksis på. Jeg er af mine medarbejdere

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

SVEND BRINKMANN PROFESSOR I PSYKOLOGI AALBORG UNIVERSITET Svend Brinkmann Cand. psych., ph.d., professor

SVEND BRINKMANN PROFESSOR I PSYKOLOGI AALBORG UNIVERSITET Svend Brinkmann Cand. psych., ph.d., professor SVEND BRINKMANN PROFESSOR I PSYKOLOGI AALBORG UNIVERSITET SVENDB@HUM.AAU.DK Svend Brinkmann Cand. psych., ph.d., professor ENGELSK UDGAVE PÅ VEJ DEN ACCELERERENDE KULTUR Oplevet hastighedsforøgning Fra

Læs mere

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk 1. Særligt sensitive mennesker er mere modtagelige over for indtryk, fordi nervesystemet er

Læs mere

Hvilke voksenpædagogiske tilgange kan understøtte at voksne, der lever på kanten af samfundet, bliver robuste og selvstændige samfundsborgere?

Hvilke voksenpædagogiske tilgange kan understøtte at voksne, der lever på kanten af samfundet, bliver robuste og selvstændige samfundsborgere? 1 Hvilke voksenpædagogiske tilgange kan understøtte at voksne, der lever på kanten af samfundet, bliver robuste og selvstændige samfundsborgere? Workshop på Voksenpædagogisk træf 2013 v/ Agnethe Nordentoft

Læs mere

10tips til at skabe gnister i borgerkontakten

10tips til at skabe gnister i borgerkontakten 10tips til at skabe gnister i borgerkontakten Brian Vang - 2016 Vær nærværende Vær nærværende og giv borgeren 100% fokus! Nærvær er en grundlæggende forudsætning for at skabe kontakt til andre mennesker,

Læs mere