DBC S ÅRSBERETNING 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DBC S ÅRSBERETNING 2013"

Transkript

1 DBC S ÅRSBERETNING 2013

2 DBC i 2013 Året 2013 har på flere måder været en milepæl i DBC s udvikling over i serviceorienteret arkitektur og open source. Bibliotek.dk er migreret til en ny version, netop i serviceorienteret arkitektur og open source, og Danbib er på vej i samme retning. Danskernes Digitale Bibliotek og Det Fælles Bibliotekssystem for skole- og folkebiblioteker (FBS) skal basere sig på DBC s nationale services. Dette er muliggjort af DBC s omstilling. Med den serviceorienterede arkitektur råder DBC over et antal byggeklodser i form af webservices. Disse byggeklodsers generiske kvaliteter gør at de, -sammen med en udbygget databrønd, søgeteknologi, og en overvældende mængde metadata-, kan sammensættes efter behov og derved indgå i en række forskellige sammenhænge. Det nye bibliotek.dk er ét eksempel på et produkt eller en platform, der er dannet af disse klodser. Når Danbib er fuldt migreret i løbet af 2014, er det et andet eksempel. Det Fælles Bibliotekssystem, der er resultatet af et Kombit udbud, baseres på DBC s databrønd og en række af vores webservices er et tredje eksempel. Og den DDB-platform, der er under forberedelse, er et fjerde eksempel den sidste i kraft af den hovedaftale, der ved årsskiftet blev indgået mellem Kulturministeriet, KL og DBC. Med en DBC-platform baseret på serviceorienteret arkitektur og open source ser DBC perspektiver i, at også andre kulturinstitutioner får mulighed for at udnytte de allerede udviklede services. Indadtil har året været præget af formuleringen af en ny virksomhedsstrategi. Strategi 2017 fortsætter den åbne linje fra de foregående år. Den nye strategi opererer med fem fyrtårne, som hver især repræsenterer et strategisk indsatsområde for virksomheden. Bibliografisk udvikling og National infrastruktur er to fyrtårne, som for en virksomhed af DBC s karakter nærmest må betragtes som obligatoriske. Fyrtårnet Kulturplatformen" fokuserer på udviklingsresultaternes generiske karakter, og sigter på at nyttiggøre dem i en bredere kulturinstitutionssammenhæng. Et fjerde fyrtårn omhandler forskningsbibliotekerne - der står uden for DDB og derfor fortjener særskilt opmærksomhed. Endelig skal det tværgående fyrtårn "Værdier, kultur og kommunikation" sikre, at vi handler og kommunikerer bedst muligt i overensstemmelse med DBC s nye situation. Visionen er, at DBC opleves som en faglig dynamo indenfor sit felt nationalt som internationalt. Transparens, partnerskaber og kompetent formidling, båret frem af dygtige medarbejdere, skal sikre DBC s synlighed og relevans som central, attraktiv samarbejdspartner i kultursektorens infrastrukturløsninger.

3 Bibliografisk udvikling En markant tendens i den bibliografiske udvikling er et stigende fokus på dannelsen af relationer mellem dataelementer, fremfor at betragte den enkelte katalogpost isoleret. Det kommer til udtryk i udviklingen af - og overgangen til - nye, internationale katalogiseringsregler og formater med udgangspunkt i Linked Data. Resource Description and Access (RDA): Nye internationale katalogiseringsregler Stadig flere lande går over til de nye katalogiseringsregler RDA. Også i Danmark er det et emne der drøftes, og DBC deltager i arbejdsgrupper herom under Bibliografisk Råd. I 2013 har der dels været fokus på at tilpasse danmarc2-formatet til import af poster katalogiseret i henhold til RDA, dels at analysere fordele og ulemper ved RDA. Formålet med analysearbejdet er at tilvejebringe grundlag for en beslutning om dansk overgang til RDA. Analysearbejdet fortsætter i DBC deltager derudover i arbejdet i EURIG (European RDA Interest Group). Bibliographic Framework Transition Initiative (BIBFRAME) RDA er i høj grad baseret på IFLA s Functional Requirements for Bibliographic Records (FRBR) og dermed på gruppering af- og relationsdannelser mellem - dataelementer. MARC-formatet understøtter ikke det fulde potentiale i RDA. Library of Congress har derfor iværksat et arbejde med at udvikle et nyt format til afløsning for MARC-formatet, BIBFRAME, der er baseret på Linked Data principper. DBC har naturligvis fulgt udviklingen i 2013, og forventningen er, at der i 2014 etableres en egentlig arbejdsgruppe under Bibliografisk Råd herom. National strategi for autoritetsdata og VIAF I en udvikling, hvor dannelse af relationer mellem dataelementer tillægges stadig større vægt jf. Linked Data, RDA og BIBFRAME, stiger betydningen af autoritetsdata tilsvarende. DBC har i 2013 deltaget i en arbejdsgruppe under Bibliografisk Råd med henblik på at udarbejde et forslag til en national strategi på området. Arbejdsgruppen forventes at kunne præsentere forslaget i første halvår af På de indre linjer har DBC ultimo 2013 gennemført en omlægning af datamodellen for kontrollerede forfatternavne, som er flyttet fra den enkelte bibliografiske post til særlige autoritetsposter. Det har været en forudsætning for levering af nationalbibliografiske forfatternavne til det internationale samarbejde VIAF (Virtual International Authority File). VIAF-samarbejdet, som går i drift i foråret 2014, medfører bl.a. at de nationalbibliografiske forfatternavne får tilføjet ISNI (International Standard Name Identifier). ISNI er en vigtig nøgle til at kunne give adgang til yderligere information om en forfatter, jf. visionen i Linked Data.

4 Linked Open Data DBC har i 2013 arbejdet med to projekter vedrørende Linked Open Data. Det ene havde som mål at publicere DK5 som Linked Open Data, og linke DK5 til Linked Open Data-versionen af klassifikationssystemet Dewey. En sådan linkning vil give mulighed for at få Dewey-klassificerede materialer med i en søgning på DK5 (eller vice versa). Projektet nåede at publicere DK5 som Linked Open Data, mens linkning til Dewey kan gennemføres i et nyt projekt i 2014, hvis der findes projektmidler. Det andet projekt er initieret af Københavns Biblioteker. Det skal demonstrere mulighederne for at tilvejebringe supplerende data via Linked Open Data, konkretiseret gennem tilføjelse af- og søgemulighed på- forfatternationalitet. Jf. også sidste afsnit under National strategi for autoritetsdata og VIAF. Projektet forventes at fortsætte i Nationalbibliografien Udviklingen i 2013 har været præget af digitaliseringen med en række projekter: Ebib.dk Ca titler blev registreret til nationalbibliografien i forbindelse med sitets lancering. Der er etableret en aftale om at Ebib.dk adviserer DBC om nye titler, så de også registreres i nationalbibliografien. Bibliotekernes NetGuide Posterne i den nedlagte nettjeneste blev gennemgået og relevante poster udbygget til nationalbibliografisk niveau og optaget i nationalbibliografien. Machine learning Der er blevet eksperimenteret med automatisk tildeling af emneord til artikler ud fra matematiske beregninger foretaget på basis af artikeltekster holdt op mod emneordstildelingen i tidligere registreringer. Eksperimenterne har udvist lovende resultater, og vil blive fortsat i Den danske bogstatistik Den danske bogstatistik fremstilles på basis af de nationalbibliografiske registreringer. I 2013 blev denne statistik omlagt til en databaseorienteret publicering, hvor der fremover leveres et datagrundlag fra nationalbibliografien til Danmarks Statistik.

5 Bibliotekskatalogisering Også hvad angår bibliotekskatalogiseringen har digitaliseringen været central for udviklingen. F.eks. har der været fokus på at understøtte de digitale bibliotekstilbud som ebib.dk med metadata. Etableringen af DDB har affødt behov for metadata i den nationale databrønd, til at understøtte det digitale bibliotek. For bibliotekskatalogiseringen har det betydet en ændring fra alene at omfatte katalogiseringsaktiviteter til også at omfatte indsamling og bearbejdning af metadata til f.eks. licenserede digitale ressourcer. I 2013 er den nationale databrønd blevet beriget med metadata for bl.a. Ebib.dk, ekurser.nu samt Biologifaget, Fysik og kemifaget og Geografifaget. Adgang til flere Infomediaartikler Der er gennemført et analyseprojekt til afklaring af, om det er muligt automatisk at berige artikelposter retrospektivt med Infomedia id-numre, hvilket er forudsætningen for at kunne linke fra artikelposterne til selve artiklerne i Infomedia. Analysens resultat var meget positivt og følges op af et egentligt implementeringsprojekt i 2014, hvilket vil resultere i adgang til mere end artikler i Infomedia. Kollektiv katalogiseringsservice Som et nyt produkt har DBC indgået aftale med centralbibliotekerne om metadataunderstøttelse af samarbejdet om indkøb af udenlandske bøger. Der etableres et proces- og dataflow, hvor DBC katalogiserer de indkøbte titler og hvor centralbibliotekerne deler omkostningerne hertil. Det indgår i de videre overvejelser, om data for bestilte titler kan distribueres til andre interesserede biblioteker, til understøttelse af deres indkøb af udenlandske bøger.

6 IT-udvikling Danbib er i flere år blevet udviklet i henhold til Open Library Strategy. I 2013 har udviklingsmålene været koncentreret om at etablere platforme, komponenter, services og brugergrænseflader, der understøtter både nationale og lokale anvendelser. Danbib er således både grundlaget i Danskernes Digitale Bibliotek og i Det Fælles Bibliotekssystem. Migreringen af Danbib fortsætter i Danbib vil fortsat blive realiseret i en serviceorienteret arkitektur (SOA) og via brugergrænseflader rettet imod bibliotekets personale. På den måde vil Danbib være relevant både for bibliotekernes personale, biblioteks- og kultursektoren som helhed samt tredjeparts leverandører, der vil opnå synergi i forhold til den nationale platform. Der har været fokus på at stille funktionalitet til rådighed således, at en række væsentlige processer understøttes gennem Danbib : Katalogisering og opbygning af databrønd Katalogisering direkte til den nationale databrønd er blevet forberedt, så vi er klar til at gå i samarbejde med den kommende leverandør af Fælles Bibliotekssystem for folke- og skolebiblioteker. Der er arbejdet videre med opbygningen af den nationale databrønd og dennes integration med andre platforme inden for kultursektoren og den globale OCLC-WorldCat. Det er sket gennem etableringen af første fase af et nyt DATA-IND/UD system, og gennem realiseringen af DBC's del af et fælles projekt med OCLC. Fremover vil databrønden opdatere WorldCat synkront og automatisk, når der sker bevægelser i databrønden. Bestilling og biblioteksintegration Bestilling og håndtering af materialer i bibliotekernes låne- og materialesamarbejde er blevet yderligere optimeret, og DBC har været med til at udvikle en ny standard for Inter Library Loan ( ILL) i samarbejde med Kulturstyrelsen. Denne skal implementeres i Integration mellem nationale platforme og lokale bibliotekssystemer er yderligere forbedret. Det er sket ved at DBC har stillet flere nye services til rådighed, som rationaliserer sammenhængen mellem den nationale og den lokale platform.

7 Søgning og formidling Der er sket en række større forbedringer og nyudviklinger i søgning, for at understøtte formidlingsog administrative formål i den nationale databrønd og i OCLC-WorldCat. Søgeplatformen blev i 2013 udviklet til et niveau, hvor tidsvarende søgning og præsentation af resultater kan foretages i forhold til både databrønden og eksterne databaser, kataloger og websites. Det understøtter produkter som Bibliotek.dk, Palles Gavebod, det kommende DDB-CMS, og en række nettjenester og andre borgerrettede grænseflader. Bruger- og biblioteksinfrastruktur En yderligere konsolidering af opbygningen af bibliotekernes politikker og servicedeklarationer er gennemført, så disse kan anvendes systemmæssigt og til en række andre formål. Den såkaldte VIPdatabase - der netop indeholder sådanne biblioteks-informationer - er nu de facto en Biblioteksvejviser. Infrastruktur til håndtering af brugernes adgange og transparente anvendelse af bibliotekernes tilbud er i 2013 udviklet til et nyt niveau gennem to større projekter, der har realiseret første driftsversion af et virtuelt fælles lånerregister (CULR). Infrastruktur til håndtering af bibliotekernes digitale licenser og anvendelse af digitale forretningsmodeller er etableret som en første prototype af en platform til håndtering af adgang til digitale systemer (SAOU) Danbib-infrastrukturen publiceres via Open Source og det er i 2013, at visionen om Det serviceorienterede Danbib blev realiseret på et niveau, der gjorde det muligt for biblioteker, andre kulturinstitutioner og kommercielle aktører at genbruge den nationale platform til at understøtte lokal udnyttelse. Dette realiseres i et videre samarbejde med leverandøren af Det Fælles Bibliotekssystem, DANTEK i I 2013 påbegyndtes migrationen af Danbib til en serviceorienteret arkitektur. Med migrationen bliver Danbib den helt afgørende hjørnesten i bibliotek.dk, Palles Gavebod, Professionshøjskolernes sektorløsning og en række lokale platforme, herunder TING-bibliotekernes

8 løsninger. Også i Danskernes Digitale Bibliotek vil det migrerede Danbib udgøre en hovedbestanddel - som udtrykt i en målarkitektur produceret i samarbejde mellem DDB og DBC. Danskernes Digitale bibliotek (=DDB) DBC er blevet valgt som leverandør af infrastruktur til DDB Hovedaftale om Danbib, Bibliotek.dk og DDB-platformen er efter forhandling indgået mellem DBC på den ene side og Kulturministeriet og KL på den anden side i januar 2014 med virkning fra årsskiftet 2014/2015. Aftalen er efterfølgende godkendt i de respektive beslutningsfora i 1.kvartal Hovedaftalen betyder, at DBC skal levere udvikling, vedligeholdelse, drift og support af Danbib og bibliotek.dk, der sammen med Databrønden og DDB-platformen indgår i den nationale biblioteksinfrastruktur. Der er for Danbib og bibliotek.dk tale om en konsolidering af dele af det gældende aftalekompleks mellem parterne. DBC s ydelser til etablering af DDB-platformen er ny, og ikke tidligere leveret fra DBC eller andre. Hovedaftalen, og de i medfør af Hovedaftalen indgåede aftaler, varetager primært følgende hensyn: Etablering af bestillerfunktion Optimering af den samlede It-infrastruktur, herunder størst muligt genbrug af de udviklede services Gennemsigtighed om principperne for prisfastsættelse og aftalt leveranceproces Effektiv styring af de af DBC leverede ydelser Der er udarbejdet en styringsmodel, som DBC og DDB skal samarbejde, styre og prioritere leverancer efter. Modellen dækker videreudvikling, vedligeholdelse, drift og support.

9 Digitale indholdsprodukter Filmstriben.dk Bibliotekernes Filmtilbud - Se film hjemmefra med din biblioteks-pinkode Med ca unikke besøgende om ugen, er dette tilbud stadig mere velkendt blandt biblioteksbrugere. I følge YouGovs brugerundersøgelse i foråret 2013 af forskellige VOD tjenester, er tilfredsheden høj. Næsten spillefilm, kort- og dokumentarfilm m.m. står til rådighed for brugerne i alle landets biblioteker. Med streams i 2013 blev anvendelsen fastholdt i forhold til 2012, hvilket er meget tilfredsstillende i forhold til forøgelsen af udbydere i 2013, hvor først og fremmest Netflix bejler til de filminteresseredes sparsomme tid. Se film på biblioteket Se film på biblioteket rummer ca kort- og dokumentarfilm fra Det Danske Filminstitut, som kan vises på størstedelen af landets biblioteker, bl.a. i Klub Filmstriben for børn. Se film i undervisningen/filmcentralen.dk Se film i undervisningen ændrede i oktober 2013 navn til Filmcentralen.dk og flyttede til et nyt site, som drives af Det Danske Filminstitut. DBC varetager fortsat abonnementstegning, kundesupport, og drift af back-end i tjenesten i samarbejde med den tekniske partner for Filmstriben, Norgesfilm. Filmcentralen baserer sin søgning og hosting af metadata på DBC s databrønd. I 2013 blev det til visninger i skolerne. En forøgelse på knap 7 % sammenlignet med 2012.

10 Forfatterweb & Faktalink Både Faktalink og Forfatterweb er meget benyttede og indarbejdede online-tjenester i skole og bibliotek. I følge tal fra Uni-C, overgås Faktalink og Forfatterweb kun af Infomedia i skolernes anvendelse af eksterne elektroniske kilder. Faktalink er flittigt brugt i opgaveskrivningen, og Forfatterweb anvendes bl.a. af læseklubber også i samarbejde med DR. 60 nye artikler føjet til Faktalink i 2013 og der er kommet 130 nye Forfatterportrætter i Forfatterweb, hvilket udgør en fortsat vækst i indholdsproduktionen på 20 %. Biblioteker og skoler får dermed mere for de samme penge. Faktalink rummer 520 artikler, og Forfatterweb indeholder 810 portrætter. I 2013 er et samarbejde indledt med ereolen og netlydbog om linkning mellem forfattere på de to tjenester og de tilsvarende forfatterportrætter. I slutningen af 2013 blev der fremstillet nye præsentationsvideoer for at synliggøre Forfatterweb og Faktalink på bibliotekernes storskærme m.v. Spilogmedier.dk Gennem 2013 undersøgte vi mulighederne for en mere brugervenlig distribution af spil gennem streaming, som kunne forøge brugen af tjenesten i stedet for den eksisterende download-løsning. Udfordringerne var - og er - store, både teknisk, økonomisk og rettighedsmæssigt. Det viste sig ikke muligt at finde et koncept, der kunne gøre Spilogmedier økonomisk bæredygtigt. Vi besluttede derfor at lukke tjenesten med årets udgang.

11 Øvrige produkter Kurser og konsulentydelser I 2013 blev et samarbejde etableret mellem Gentofte Centralbibliotek og DBC s kursusafdeling. Det resulterede i efteråret 2013 i to opslåede kurser inden for hhv. webservices og musikkatalogisering samt oplæg på en temadag om licenser og Databrønden. Samarbejdet er blevet positivt modtaget af bibliotekerne og fortsætter i 2014, og udvides samtidig til også at omfatte centralbibliotekerne i Roskilde og Vejle. DBC leverer konsulentydelser vedrørende katalogisering og integration til en række kunder. Derudover har der i 2013 været afholdt følgende kurser inden for DBC s kerneområder: Grundkursus i formatering Kursus i katalogiseringsregler Søg videre i Netpunkt Trimning af VIP basen (3 kurser) Formatering for forsknings- og uddannelsesbiblioteker Workshop om katalogisering af musik Palles Gavebod Der er sket en stor udvikling på Palles Gavebod i 2013, hvor den største indsats er blevet lagt på opbygning af et egentligt Community. Desuden er der udviklet en spørgetjeneste, der bygger på DBC s service Open Question samt adgang via UniLogin. Vejle Bibliotekerne har i 2013 stået som juridisk enhed for konsortiet samt for projektledelsen. Fra den overtager Roskilde Bibliotek projektlederrollen. Tre medarbejdere har været allokeret til projektet, hvoraf de to er ansat på deltid af konsortiet, og en er ansat af DBC. Alle tre har været fysisk placeret på DBC. Arbejdet med Palles Gavebod fortsætter i 2014.

12 Databrønd I løbet af 2013 er flere biblioteker blevet tilsluttet Artesis Databrønd som en forberedelse til DDB. Udover folkebibliotekerne er de syv professionshøjskoler tilsluttet. Der er lagt 8 nye danske kilder i brønden i løbet af 2013, og de er alle udvalgt i et samarbejde mellem bibliotekerne og DBC. Der er ligeledes lagt metadata fra to kulturarvskilder fra projektet Formidling af digitaliseret Kulturarv i brønden. Arbejdet med at udvikle og etablere Brønd3 er påbegyndt i 2013, og både bibliotek.dk og de første biblioteker er blevet tilsluttet brønden. Artesis web Artesis web til Professionshøjskolerne er i løbet af 2013 videreudviklet med ny søgegrænseflade målrettet skolernes ønsker og behov. Der er startet udvikling af en mobil grænseflade, der er færdig i en beta version ultimo 2013 og forventes driftsklar i løbet af 1. kvartal En workshop om brug af redaktørdelen af CMS et er desuden afholdt. Materialevurderinger DBC foretog i foråret 2013 en kvalitativ undersøgelse af bibliotekernes holdning til produktet Materialevurderinger. Det skete ved besøg hos en række folke- og skolebiblioteker af forskellig størrelse rundt om i landet. Resultatet af undersøgelsen viste stor tilfredshed med produktet. DBC har iværksat en formidlingsrettet videreudvikling af materialevurderingerne. Disse forbedringer forventes at blive implementeret i 3. kvartal 2014.

13 Dialog med bibliotekerne DBC lægger stor vægt på en løbende dialog med bibliotekerne. Ud over deltagelse i Bibliotekschefforeningens møder, arrangerer DBC dialogmøder med de enkelte biblioteksledere. I 2013 har DBC afholdt møder med centralbibliotekerne og tre større folkebiblioteker. DBC har ligeledes deltaget i Danmarks Biblioteksforenings og DF s årsmøder, Vinterinternatet, den internationale konference Next Library, samt på Kulturstyrelsens årlige møde med kulturinstitutionerne. DBC s medarbejdere har deltaget i en række konferencer og seminarer nationalt og internationalt, og har i flere tilfælde bidraget med faglige oplæg. Årshjulaktiviteter På alle store produktområder har DBC etableret faste mødefora med repræsentanter for bibliotekerne, som giver input til den videre produktudvikling. Udviklingsplanen 2014 for Danbib og bibliotek.dk blev i efteråret 2013 lagt sammen med DDB udviklingsplanen for at sikre koordinering af udviklingsbehov- og ønsker på de tre produkter. DBC vil gennem fast mødeforum med forskningsbibliotekerne sikre, at deres behov og ønsker også kanaliseres ind i udviklingsplanen. Årshjulaktiviteterne er koordineret med DBC s årlige planproces, som sikrer kanalisering af alle udviklingsønsker i produktudviklingen for det kommende år. Innovative kontaktflader DBC s kontaktflade på sociale medier blev i 2013 styrket væsentligt med ibrugtagning af Twitter, Instagram, LinkedIn og Slide Share udover Facebook. På dbc.dk kan man løbende få et overblik over DBC s opslag på de sociale medier. DBC s data har i 2013 været i spil på forskellige innovationscamps. I oktober stillede vi testsystemer til rådighed på HACK 4DK, et årligt hackathon, hvor udviklere over et par dage arbejder med de offentlige kulturdata, som kulturinstitutioner stiller til rådighed. I november åbnede Digitaliseringsstyrelsen dørene til Open Gov Camp, hvor DBC ligeledes deltog og stillede testsystemer til rådighed på opensource.dbc.dk

14 Udvikling gennem partnerskaber DDB-sekretariatet 2013 har været præget af aftaleindgåelse, etablering af årshjul for udvikling og organisering af samarbejdet mellem DDB-sekretariatet og DBC. Resultatet af denne proces er afspejlet i Udviklingsplanen for DDB, Danbib og bibliotek.dk. TING Concept Community TING er et open source community for brugerdreven udvikling i bibliotekssektoren, hvor DBC er partner og leverer services til genbrug. DING2tal, som en række større biblioteker har udviklet, er et eksempel på genbrug og videreudvikling af kode fra DBC OCLC DBC s samarbejde med OCLC er etableret gennem DBC s medlemskab- og danske bibliotekers synlighed- i WorldCat via bibliotek.dk. DBC kører pt. et samarbejdsprojekt med OCLC om synkronisering af data i WorldCat og Danbib. Kultursektoren generelt DBC deltager i projektet Formidling af digitaliseret kulturarv, som er støttet af Kulturstyrelsen og har Vejle Centralbibliotek som projektleder. Det er et samarbejdsprojekt mellem biblioteker, arkiver og museer. DBC s rolle i projektet har været at levere databrønd og søgning. Følgende kilder er lagt i brønden: Danske Billeder, Historisk Atlas og Arkibas. DBC har modtaget en række forespørgsler fra enkeltbiblioteker som København, Roskilde om DBC s interesse for at indgå i lokale samarbejder mellem biblioteker, arkiver og museer. Corporate Social Responsibility (CSR) DBC har en aktiv CSR politik som understøtter følgende målsætninger: DBC skal være en attraktiv arbejdsplads for nuværende og potentielle medarbejdere, ved at vi til stadighed vedligeholder og udvikler de måder, vi varetager den sociale ansvarlighed på. Vi opbygger en social kapital i form af engagement, arbejdsglæde og fleksibilitet ved at praktisere en sund og socialt ansvarlig personalepolitik. Vi arbejder professionelt, målrettet og resultatorienteret med vores projekter og opgaver. Eksisterende og potentielle medarbejdere, kunder, partnere, ejere og det omkringliggende samfund skal vide, at vi er en socialt ansvarlig virksomhed.

15 Medarbejderudvikling Medarbejdere tilbydes kompetenceudvikling og uddannelse, og der er i 2013 anvendt i gennemsnit 5 kursusdage pr. medarbejder. Løbende dialog, årlige medarbejderudviklingssamtaler med fokus på fremtiden, og åbenhed i kommunikationen er alt sammen medvirkende til en positiv virksomhedskultur. Arbejdsmiljø & Sundhed En betydelig faktor i det psykiske arbejdsmiljø er ledelse. På DBC er der i 2013 sat fokus på det personlige lederskab blandt selskabets teamledere, og der har været en tæt kommunikation mellem den øverste ledelse og hele organisationen. I den i 2013 afholdte APV undersøgelse konkluderede de eksterne konsulenter fra HealthGroup: Alt i alt har APV en vist, at DBC har et meget godt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne trives i en tillidsfuld atmosfære mellem ledelse og medarbejdere, og hvor tilfredsheden med jobbet er særdeles høj. Kombineret med en række andre initiativer omkring sundhed, motion, gennemgang af arbejdspladser og muligheder for tværfaglige behandlinger hos sundhedspersonale, opnås et godt arbejdsmiljø, hvor blandt andet sygefraværet er markant mindre end i stat og kommune, samt lidt under gennemsnittet i det private. Kulturelle aktiviteter En aktiv og velfungerende personaleforening sikrer et spændende kulturelt tilbud på DBC, og mere end 80 % af medarbejderne er medlem. Der arrangeres udflugter af kulturel karakter, julefest for børn og barnlige sjæle, skiture m.m. Alt i alt et væsentligt bidrag til at øge arbejdsglæden i det daglige. Miljø DBC har i de sidste par år opnået en reduktion i CO2 udledningen på 25 %, kombineret med, at elforbruget er faldet med 24 % over 5 år. Der er i dag ingen CO2 udledning fra DBC s elforbrug, da det indkøbte el er 100 % baseret på vedvarende og miljørigtig energi.

16 Økonomiske nøgletal DBC er fortsat inde i en stabil udvikling, og årets resultat for 2013 er på 3,5 mio.kr. Det er vigtigt for DBC og bibliotekssektoren, at der løbende sker en udvikling af de ydelser der leveres, og at finansieringen af disse ydelser sker i overensstemmelse med de ønsker og krav kunder har, herunder ikke mindst et fornuftigt forhold mellem pris og kvalitet i de leverede ydelser. Denne fælles solidariske finasieringstankegang har alle årene præget samarbejdet, og vil fortsat være bærende i de kommende år. Som alle andre sektorer forventer DBC i de kommende år et øget pres, og stigende krav til levering af flere og bedre ydelser uden at dette fordyrer omkostningerne for bibliotekerne. Opfyldelsen af dette vil DBC været fokuseret på at kunne opnå. Overskrifterne for regnskabet 2013 er: Udviklingen har på alle væsentlige parametre været tilfredsstillende. Omsætningen er steget med 1,9 mio.kr. svarende 1,3 % ift Bruttoavancen er lidt under pres, og falder med 0,5 mio.kr. sammenlignet med 2012.Årets resultat efter skat på 3,5 mio.kr. giver en overskudsgrad på 3,4 % og et afkast på egenkapitalen på 11,0 %, og lever dermed op til ejernes forventninger. Soliditeten er steget med 4,2 % -point til 53,6 %. Udsigten for 2014 er fornuftig, mens der på længere sigt kan forventes pres på indtjeningen.

17 Selskabets hoved- og nøgletal t.kr. t.kr. t.kr. t.kr. t.kr. Hovedtal i t.kr. Nettoomsætning Bruttoresultat Personaleomkostninger Driftsresultat Resultat af finansielle poster Årets resultat Balancesum Investering i materielle anlægsaktiver Egenkapital Gennemsnit antal årsværk Nøgletal Bruttomargin (%) 70,8% 72,4% 73,0% 74,4% 77,4% Egenkapitalens forrentning (%) 11,0% 18,4% 8,3% 2,5% 3,2% Soliditetsgrad (%) 53,6% 49,4% 42,4% 47,7% 45,1% Overskudsgrad (%) 3,4% 4,2% 2,6% 0,7% 0,5% Personaleomkostninger (% af oms.) 61,4% 61,3% 62,4% 65,3% 66,2% DBC s regnskab for 2013 bliver publiceret på i maj 2014.

18 Statistik på kerneområder Nationalbibliografisk produktion Nationalbibliografi (vægtede registreringer) Dansk bogfortegnelse- fysisk (1+2) Dansk bogfortegnelse online ( ) BNG-projektet 300 Internetpublikationer (2) Dansk Billedfortegnelse (5) Dansk Lydfortegnelse (6) Danske Musikoptagelser (7) Dansk Artikelindeks (8) Dansk Anmeldelsesindeks (9) Musikanmeldelser Vægtede registreringer i alt Heri inkluderet Grønlandske Bogfortegnelse 2. Multimedier inkluderet i DBF 3. I statistikken før 2012 er Dansk bogfortegnelse online anført som Internetpublikationer 4. Kopikatalogiseringer i DBF 5. Heraf film online 6. Heraf lyd online 7. Heraf musik online 8. Heraf anførsel af link ved registrering af fysisk version og netversion i samme post 9. Heri inkluderet: Nye medier (vægtet)

19 Brugen af Danbib og bibliotek.dk Antal poster i Danbib (mio.) 31 32,6 33,4 33,8 35,4 Ændring i % +5% +5,2% +2,5% +1,2% +4,7% Antal poster i bibliotek.dk (mio.) 11,7 12,6 12,8 12,9 13,6 Ændring i % +4,5% +7,7%* +1,6% +0,8% +5,4% * Stigningen skyldes primært indlæggelse af Bibzoom-albums Brugen af bibliotek.dk Antal besøg (mio.) 3,6 3,6 3,3 4,1 3,9 Ændring i % +9,1% 0% -8,3% +13,8% -4,9% Danbib-bestillinger (t) Ændring i % +2,6% -2,7% +0,7% +0,9% -2,4% Bestillinger i bibliotek.dk (t) Ændring i % +6,4% +3,3% +16,4% +3,0% -3,6%

20 Brugerskabte data i bibliotek.dk kvt Antal ratings Antal ratede materialer Antal unikke brugere der har rated Antal omtaler Antal omtalte materialer Antal unikke brugere der har skrevet omtale

infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016

infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016 DBC Den bibliografiske og IT mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016 Ejnar Slot Agenda Kort om DBC Materialets (eksempel: Bogens) vej

Læs mere

DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen. Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot

DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen. Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot Agenda (muligvis en pause undervejs) Materialets (eksempel:

Læs mere

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år DBC Strategi 2017 DBC har nye udfordringer i de kommende år Digital transition er stadig det grundvilkår, der bestemmer DBC s strategi. Også i de kommende år. Med alt hvad det indebærer med teknologi,

Læs mere

Forandring i fællesskab

Forandring i fællesskab Forandring i fællesskab DBC s strategi, juli 2017 En biblioteksstrategi Mange bibliotekers erfaring peger i samme retning: Bibliotekerne gør det godt, men internationale og kommercielle aktører formidler

Læs mere

En fælles løsning. DDB, Kombit, brønden

En fælles løsning. DDB, Kombit, brønden En fælles løsning DDB, Kombit, brønden Hvem, hvad, hvor og hvornår Hvem er vi? Danske Folke- og skolebiblioteker i fællesskab. Initiativ fra København, Århus, Esbjerg, Herning, Horsens og Ishøj i samarbejde

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING VEJE TIL VIDEN

DBC S ÅRSBERETNING VEJE TIL VIDEN DBC S ÅRSBERETNING VEJE TIL VIDEN 2 DBC S ÅRSBERETNING 2014 KORT OM DBC DBC driver og udvikler den bibliografiske og it-mæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark. Det gør vi blandt andet ved at:

Læs mere

VEJE TIL VIDEN VIDEN

VEJE TIL VIDEN VIDEN VEJE TIL VIDEN VEJE TIL VIDEN DBC producerer metadata og udvikler den nationale it-infrastruktur til bibliotekerne, så borgerne let finder den information, de søger og bliver præsenteret for den på en

Læs mere

DBC Årsberetning 2012

DBC Årsberetning 2012 DBC Årsberetning 2012 DBC 2013 Indhold Indhold... 1 Danbib: Altings moder og forudsætning for NFBS og DDB... 2 Den bibliografiske udvikling... 3 IT-udvikling... 4 Migration af bibliotek.dk Forarbejde til

Læs mere

Forslag til udviklingsplan 2012 sendes hermed til offentlig høring med svarfrist 24. november 2011.

Forslag til udviklingsplan 2012 sendes hermed til offentlig høring med svarfrist 24. november 2011. 1 Høringsoplæg til Aftale om udvikling af bibliotek.dk i 2012 mellem Styrelsen for Bibliotek og Medier og Dansk BiblioteksCenter 3. november 2011 Indhold Indledning...1 Indsatsområde A: bibliotek.dk migration

Læs mere

Danske biblioteker i WorldCat - et DEFF-projekt

Danske biblioteker i WorldCat - et DEFF-projekt Danske biblioteker i WorldCat - et DEFF-projekt Workshop 24. oktober 2008 Leif Andresen Styrelsen for Bibliotek og Medier Helle Brink Statsbiblioteket 1 Hvad er WorldCat? WorldCat er en verdensdækkende

Læs mere

Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat

Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat Dette notat skal beskrive løsningsmodeller for bibliotek.dk som lokal grænseflade som opfølgning på det notat som blev lavet i 2007 1 og på den workshop som blev

Læs mere

Fremtidens metadata. Oplæg på DDELibra brugergruppemøde 19. november 2015. Susanne Thorborg, DBC. Vejle

Fremtidens metadata. Oplæg på DDELibra brugergruppemøde 19. november 2015. Susanne Thorborg, DBC. Vejle Fremtidens metadata Vejle Oplæg på DDELibra brugergruppemøde 19. november 2015 Susanne Thorborg, DBC Agenda Nogle trends om bibliotekets brugere Hvordan påvirker det metadata og metadatastandarder? Bibliografisk

Læs mere

DDB s mission og vision

DDB s mission og vision STATUS MARTS 2015 DDB s mission og vision Vi styrker, effektiviserer og synliggør det samlede offentlige bibliotekstilbud og sikrer alle borgerenem adgang til udvalgt, kvalitativt, aktuelt og alsidigt

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet via bibliotek.dk Januar 2012 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk... 1 Tekster... 2 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia... 3 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken

Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken Danskernes Digitale Bibliotek Juli 2013 Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken DDB Basispakken består af ydelser, der bygger videre på DanBib og bibliotek.dk infrastrukturkomplekset og skaber

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING 2017

DBC S ÅRSBERETNING 2017 DBC S ÅRSBERETNING 2017 2 Indhold DBC i 2017... 3 Udvikling af it-infrastrukturen... 4 Produkter... 7 Bibliografisk udvikling... 9 Læsekompasset... 11 Tæt dialog med bibliotekerne... 12 Corporate Social

Læs mere

Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING

Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING Velkommen v/rolf Hapel DDB-koordinationsgruppen Dagens program 10.00-10.15 Velkommen v/formand for koordinationsgruppen, Rolf Hapel 10.15-11.15 Hvad

Læs mere

Borgerne har som følge af arbejdet fået:

Borgerne har som følge af arbejdet fået: Danskernes Digitale Bibliotek (DDB) blev i 2012 initieret som et forpligtende samarbejde mellem KL og Kulturministeriet med det formål at styrke, effektivisere og synliggøre det samlede offentlige bibliotekstilbud

Læs mere

TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI

TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI Sådan bliver en bog til at finde TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI Jeg skal bruge en bog om rumfart, som helst ikke er alt for gammel, og som er til at forstå for en niårig,

Læs mere

Søgning vælg ja hvis brugeren skal kunne søge på en given anmeldelse og få den vist i søgeresultatet

Søgning vælg ja hvis brugeren skal kunne søge på en given anmeldelse og få den vist i søgeresultatet Kilder i VIP Zinio (150059-magasin) Søgning vælg ja når metadata skal kunne søges og vises i jeres grænseflade vælg link til onlineadgang for at brugerne kan få adgang til ressourcen hos leverandøren Beskrivelse

Læs mere

Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014

Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014 Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014 hvorfor DDB? hvad er DDB? økonomi organisation centralbibliotekernes rolle licenser, netbiblioteker og apps CMS hvorfor DDB? fælles udviklingskraft og udviklingsmiljø

Læs mere

Den nationale biblioteksinfrastruktur

Den nationale biblioteksinfrastruktur Den nationale biblioteksinfrastruktur Releaseplan 2015 Side 1 af 20 Indhold Indledning... 3 Grundlaget for Releaseplan 2015... 3 Finansieringsgrundlag for Releaseplan 2015... 3 De tre strategiske indsatsområder...

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet via bibliotek.dk April 2011 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk... 1 Tekster... 3 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia... 5 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 4. november 2013, kl. 10.00-14.00 i Kulturstyrelsen. Mødelokale 8.

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 4. november 2013, kl. 10.00-14.00 i Kulturstyrelsen. Mødelokale 8. Referat 12. November 2013 DDB sekretariatet Koordinationsgruppen for DDB Møde den 4. november 2013, kl. 10.00-14.00 i Kulturstyrelsen. Mødelokale 8. Deltagere: Rolf Hapel, Bente Nielsen, Bodil Have, Jakob

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet i bibliotek.dk Maj 2010 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk...1 Tekster...2 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia...4 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

Rammeaftale for DDB-samarbejdet

Rammeaftale for DDB-samarbejdet August 2018 DDB Sekretariatet Rammeaftale for DDB-samarbejdet 2018-2019 NOTAT Indledning Rammeaftalen for DDB-samarbejdet fastlægger mål og prioriteringer for DDB-sekretariats virksomhed i aftaleperioden

Læs mere

Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Sendt til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: Det Kongelige Bibliotek Kontakt: Leif Andresen,

Læs mere

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 2. kvartal 2013

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 2. kvartal 2013 Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib Udvikling bibliotek.dk Udvikling af bibliotek.dk rapporteres særskilt på http://www.kulturstyrelsen.dk/institutioner/biblioteker/nationale-ordninger/bibliotekdk/udvikling-af-bibliotekdk/

Læs mere

NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE. 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup

NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE. 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup Status fra DDB Preben Aagaard Nielsen Projektleder/specialkonsulent Netværk for lånesamarbejde november 2018 Indhold

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING 2015

DBC S ÅRSBERETNING 2015 20 15 DBC S ÅRSBERETNING 2015 VEJE TIL VIDEN VEJE TIL VIDEN 2 DBC S ÅRSBERETNING 2015 KORT OM DBC DBC driver og udvikler den biblio grafiske og it-mæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark. Det

Læs mere

Linked open data. Fra cataloguing til catalinking. Den traditionelle bibliografiske post er i opbrud. De enkelte dataelementer,

Linked open data. Fra cataloguing til catalinking. Den traditionelle bibliografiske post er i opbrud. De enkelte dataelementer, LINKED OPEN DATA VEJE TIL VIDEN Linked open data Fra cataloguing til catalinking af CARSTEN H. ANDERSEN DIREKTØR Datadivisionen / DBC 1 Den traditionelle bibliografiske post er i opbrud. De enkelte dataelementer,

Læs mere

Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg. DDB workshop i samarbejde med DBC

Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg. DDB workshop i samarbejde med DBC Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg DDB workshop i samarbejde med DBC Dagens program 10:00-12:00: Velkommen DDB s målsætninger for mobil og søg (Glenn, DDB) Søgning: Hvor kommer vi fra, og hvor

Læs mere

RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne?

RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne? RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne? Konsekvenser af og hvorfor RDA aktører, aktiviteter og udfordringer v/hanne Hørl Hansen, DBC Resource Description & Access(RDA) Nye

Læs mere

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelonen udfyldes og sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". Deadline er mandag den 4. maj 2015 kl 12.00.

Læs mere

Danske biblioteker i WorldCat

Danske biblioteker i WorldCat Danske biblioteker i WorldCat Helle Brink Statsbiblioteket Temadag om fjernlån FORFRA Danmarks Forskningsbiblioteksforening maj 2010 1 Oversigt 1. Danske biblioteker en kort opdatering 2. Danbib, Netpunkt

Læs mere

Referatet blev godkendt. Fremadrettet sendes referat fra det foregående møde med som en del af bilagsmaterialet.

Referatet blev godkendt. Fremadrettet sendes referat fra det foregående møde med som en del af bilagsmaterialet. Referat Styregruppen for DDB Møde den 26. marts 2014, kl. 15.00-17.00 og d. 27. marts 2014, kl. 17.00 18.00. Deltagere: Ralf Klitgaard Jensen (KL), Steen Kyed (Kulturministeriet), Lone Gladbo (Kulturdirektør

Læs mere

Danskernes Digitale Bibliotek. Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune

Danskernes Digitale Bibliotek. Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune Danskernes Digitale Bibliotek Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune Film, video, TV Streaming- og downloadtjenester Musik E-bogslæsere 1400 1200. Færre biblioteker.. 1000 800 600

Læs mere

Hver projektkandidat gives en prioritet fra 0 til 3, alt efter hvor relevant udviklingsprojektet anses for at være:

Hver projektkandidat gives en prioritet fra 0 til 3, alt efter hvor relevant udviklingsprojektet anses for at være: Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: CBS Bibliotek ved Biblioteksdirektør René

Læs mere

Allerød biblioteker. Handlingsplaner 2012-2013. Endelig udgave 01/02/2012 1

Allerød biblioteker. Handlingsplaner 2012-2013. Endelig udgave 01/02/2012 1 Allerød biblioteker Handlingsplaner 2012-2013 Endelig udgave 01/02/2012 1 Allerød Biblioteker Handlingsplaner 2012 Tema: Åbne biblioteker s. 3 Handlingsplan for tema: Åbne biblioteker s. 4-7 Tema: Inspiration

Læs mere

BEDRE BRUGER OPLEVELSE MED 1DATA SCIENCE VEJE TIL VIDEN

BEDRE BRUGER OPLEVELSE MED 1DATA SCIENCE VEJE TIL VIDEN BEDRE BRUGER OPLEVELSE MED 1DATA SCIENCE VEJE TIL VIDEN 2 Data science er er en en viden skabelig analyse metode, hvor man via via auto matiseret bearbejdning af af større datamængder kan udtrække viden

Læs mere

BIBZOOM STRATEGI 2016

BIBZOOM STRATEGI 2016 BIBZOOM STRATEGI 2016 GODKENDT AF LEDELSEN JUNI 2015 BIBZOOM STRATEGI 2016 Godkendt af Ledelsen Juni 2015 INDHOLD Målgruppe... 3 VISION OG MISSION Vision... 3 Mission... 3 STRATEGI... 3 Bibzoombibliotekernes

Læs mere

FFU bibliotekerne og DDB. Karin Englev, RUb

FFU bibliotekerne og DDB. Karin Englev, RUb FFU bibliotekerne og DDB Karin Englev, RUb DDB organisering FFU-bibliotekerne og samarbejdet med DDB Releaseplan 2016 Påvirkningsmuligheder Udviklingsemner Agenda Organisation DDB er et forpligtende samarbejde

Læs mere

State of the union INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING

State of the union INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING State of the union INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING DDB I ET LIDT STØRRE PERSPEKTIV - Hvad var udgangspunktet? Fællesskab om infrastruktur og indkøb samt formidlingssamarbejde Lokal innovation

Læs mere

Netværk for lånesamarbejde november Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11. DBC, Ballerup 8/11. Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen

Netværk for lånesamarbejde november Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11. DBC, Ballerup 8/11. Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen Netværk for lånesamarbejde november 2017 Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11 DBC, Ballerup 8/11 Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen aca@slks.dk Slots- og Kulturstyrelsen Fusioneret i 2016 af Kulturstyrelsen og

Læs mere

DBC Årsberetning 2011

DBC Årsberetning 2011 DBC Årsberetning 2011 DBC 2012 1 Indhold Det ny DBC... 3 Det nye metadataparadigme... 3 Det ny systemparadigme... 4 DBC s virksomhed i 2012... 4 Udvikling i partnerskaber... 4 Den bibliografiske udvikling...

Læs mere

Sendes til postkassen: med emnet "høringssvar" senest mandag den 31. oktober kl

Sendes til postkassen: med emnet høringssvar senest mandag den 31. oktober kl Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplanen 2017 Sendes til postkassen: ddb@slks.dk med emnet "høringssvar" senest mandag den 31. oktober kl 12.00. 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: Bibliotekslederne

Læs mere

LÆS BLANDT ANDET OM: Bibliotekernes big data Computeren foreslår emneord Ny relevans-rankering på bibliotek.dk

LÆS BLANDT ANDET OM: Bibliotekernes big data Computeren foreslår emneord Ny relevans-rankering på bibliotek.dk #dbc Nr. 2 April 2015 LÆS BLANDT ANDET OM: Bibliotekernes big data Computeren foreslår emneord Ny relevans-rankering på bibliotek.dk 2 #dbc Nr. 2 April 2015 INDHOLD 3 Bibliotekernes big data 6 Det dynamiske

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

Kultur & Fritid. Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID

Kultur & Fritid. Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID Kultur & Fritid Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID Udviklingsplan 2016 Indledning Slots- og kulturstyrelsen har bl.a. på baggrund af tre konferencer

Læs mere

Dansk overgang til nye, internationale katalogiseringsregler, RDA

Dansk overgang til nye, internationale katalogiseringsregler, RDA NOTAT H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon +45 3373 3373 Telefax +45 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk EAN 5798000793132 CVR 2648986 4. marts 2016 Dansk overgang til

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR DANBIB DBC 8. november 2013 BO Weymann

UDVIKLINGSPLAN FOR DANBIB DBC 8. november 2013 BO Weymann UDVIKLINGSPLAN FOR DANBIB 2013 DBC 8. november 2013 BO Weymann DET MIGREREDE DANBIB DANBIB er ved at blive migreret. Strategien for denne migration er beskrevet i DANBIB og Bibliotek.dk migrationsstrategi,

Læs mere

Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Sendt til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: FFUs DDB kontaktudvalg (ved Leif Andresen,

Læs mere

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 18. februar 2014, kl. 10.00 15.00 i Kulturstyrelsen.

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 18. februar 2014, kl. 10.00 15.00 i Kulturstyrelsen. Referat Februar 2014 DDB sekretariatet Koordinationsgruppen for DDB Møde den 18. februar 2014, kl. 10.00 15.00 i Kulturstyrelsen. Deltagere: Rolf Hapel, Annette Brøchner Lindgaard, Bente Nielsen, Bodil

Læs mere

! " #$% &#% ' (% ' # )# *

!  #$% &#% ' (% ' # )# * ! " #$% &#% ' (% ' # )# *!+,% ) 31-05-2006 Kontaktmøde med folkebibliotekerne den 18. maj 2006 Dias 1 ) Statsbiblioteket vil være en markant aktør i vidensamfundet ved at skabe attraktive rum for forskning,

Læs mere

Velkommen Ding2tal DDB CMS Spørgerunde

Velkommen Ding2tal DDB CMS Spørgerunde ding2tal DDBCMS Baggrund... Behov for velstrukturet og veludbygget grænseflade - et fælles basis-tema Behov for en samlet pakke (moduler + basistema) Minimere udgifter lokalt Bibliotekerne bag ding2tal

Læs mere

Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser

Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser Hvordan udvikler man bibliotekernes ydelser med den rette balance mellem de traditionelle og de nye biblioteksydelser? Hvordan får bibliotekerne

Læs mere

VELKOMMEN OG INDTRODUKTION

VELKOMMEN OG INDTRODUKTION DIALOGMØDER 2018 VELKOMMEN OG INDTRODUKTION DIALOGMØDER 2018 Formål med dagen Have den direkte dialog med jer Give større indsigt i hvad der foregår i DDB Få jer inddraget i arbejdet med at sætte retning

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2017

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2017 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 1. kvartal 217 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 217 Udvikling i 217-Q1 i henhold til Releaseplan 217 (R17) Releaseplan 217 indeholder de udviklingsopgaver

Læs mere

Migration af Danbib og bibliotek.dk

Migration af Danbib og bibliotek.dk Migration af Danbib og bibliotek.dk Dette notat beskriver, hvordan et migreret Danbib og bibliotek.dk kan understøtte DDB og den biblioteksprofessionelle infrastruktur. DBC maj 2012. Mål for migrationen

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal 2015

Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal 2015 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal Udvikling i bibliotek.dk i -Q3 Implementering af schema.org (visningen af bibliotek.dk-bogposter

Læs mere

Høringsoplæg til udviklingsplan 2011 for bibliotek.dk

Høringsoplæg til udviklingsplan 2011 for bibliotek.dk 1 Høringsoplæg til udviklingsplan 2011 for bibliotek.dk Indhold Høringsoplæg til udviklingsplan 2011 for bibliotek.dk... 1 Indsatsområde A: Brugerfaciliteter... 3 Tema A01: Brugergrænsefladen... 3 Der

Læs mere

Strategi. for bibzoom.dk. BibZoom.dk. Herning Bibliotekerne Odense Centralbibliotek Statsbiblioteket

Strategi. for bibzoom.dk. BibZoom.dk. Herning Bibliotekerne Odense Centralbibliotek Statsbiblioteket Strategi for bibzoom.dk 2011 - strategi 2011 side 2 Strategi for bibzoom.dk 2011 godkendt af ledelsen den 8. december 2010. Indhold Mission... 3 Vision... 3 Overordnet strategi... 3 Organisering... 3 Ledelsen

Læs mere

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelonen udfyldes og sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". Deadline er mandag den 4. maj 2015 kl 12.00.

Læs mere

Pengestrømsopgørelse for fælles digitalt bibliotek i Beta-regi, oktober 2010

Pengestrømsopgørelse for fælles digitalt bibliotek i Beta-regi, oktober 2010 Pengestrømsopgørelse for fælles digitalt bibliotek i Beta-regi, oktober 2010 Budgetår 20011 priser år 0 år 1 år 2 år 3 år 4 år 5 IT-investeringer: Interne ressourcer 1.800.000 Estimeret årsværk. Eksterne

Læs mere

Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen

Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen Maj 2015 1: Om vejledningen Denne vejledning gælder for driftstilskud fra Danskernes Digitale Biblioteks driftspulje (DDB s driftspulje) for ansøgningsåret

Læs mere

Årsberetning og regnskab 2007

Årsberetning og regnskab 2007 Årsberetning og regnskab 2007 Foreningen afløste den 1. januar 2007 Kultursamarbejdet i Ringkøbing Amt og har fungeret i 1 år. 1 Kultursamarbejdets vision er at synliggøre Midt- og Vestjylland og dets

Læs mere

REFERAT. BIL-udvalget. Kulturstyrelsens udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde

REFERAT. BIL-udvalget. Kulturstyrelsens udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde REFERAT BIL-udvalget Kulturstyrelsens udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde 2015-04-07 Preben Aagaard Nielsen Referat af møde i udvalget den 13. marts 2015 kl. 10.30 14.00 i Kulturstyrelsen

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING 2016 VEJE TIL VIDEN

DBC S ÅRSBERETNING 2016 VEJE TIL VIDEN DBC S ÅRSBERETNING 2016 VEJE TIL VIDEN KORT OM DBC DBC driver og udvikler den bibliografiske og it-mæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark. Det gør vi blandt andet ved at: udfærdige den danske

Læs mere

HANDLINGSPLAN Aalborg Bibliotekernes centralbiblioteksvirksomhed 2018

HANDLINGSPLAN Aalborg Bibliotekernes centralbiblioteksvirksomhed 2018 HANDLINGSPLAN Aalborg Bibliotekernes centralbiblioteksvirksomhed 2018 Materialeoverbygning Opgaver Aalborg Bibliotekerne vil sikre en effektiv medieforsyning til regionens biblioteker og sikre effektive

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2018 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 218 Udvikling i 218-Q1 i henhold til Udviklingsplan 218 (U18) Udviklingsplan 218 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib, bibliotek.dk og den fælles nationale

Læs mere

Samordning og rådgivning

Samordning og rådgivning Side 1 af 5 Gentofte Centralbibliotek - Handlingsplan 2015 Vision Centralbibliotekernes vision er at styrke de muligheder, folkebibliotekerne har for at fungere og udvikle sig fagligt og ressourcemæssigt

Læs mere

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi Vand og Affald 2012 2016 Virksomhedsstrategi forord Vand og Affalds virksomhedsstrategi 2012 2016 er blevet til i samarbejde med virksomhedens medarbejdere, ledelse og bestyrelse. I løbet af 2011 er der

Læs mere

VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK

VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK HVORFOR? HVORFOR? http://www.fremtidensbiblioteker.dk/uploads/website/pdf-filer11/rappportsamlefinal1.pdf HVAD KAN DDB GØRE? Skabe en vision som.. bygger videre

Læs mere

INTRODUKTION TIL DDB S ÅRSHJUL

INTRODUKTION TIL DDB S ÅRSHJUL ÅRSHJUL JANUAR 2015 INTRODUKTION TIL DDB S ÅRSHJUL DDB s årshjul skaber et overblik over de væsentligste årligt tilbagevendende begivenheder i DDB, der har strategisk og økonomisk betydning for DDB s udvikling.

Læs mere

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem 2 CICERO LIBRARY MANAGEMENT SYSTEM Cirka 1.500 folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem DET FÆLLES BIBLIOTEKSSYSTEM Det Fælles Bibliotekssystem er et

Læs mere

Kravspecifikation. for. Indholdskanalen 2.0

Kravspecifikation. for. Indholdskanalen 2.0 Kravspecifikation for Indholdskanalen 2.0 August 2011 2 Indhold 1. Kort projektbeskrivelse... 3 2. Erfaringer fra Indholdskanalen... 3 Konsekvenser... 3 3. Tekniske krav... 4 Redaktionsværktøjet og indholdsproduktion...

Læs mere

Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen. Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016

Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen. Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016 Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016 Foto: Ferie Camp med Cirkus Panik, 2016 (Anne Roesen) Slots- og Kulturstyrelsen fusioneret 2016 af Kulturstyrelsen

Læs mere

Handlingsplan 2014 for Gentofte Centralbibliotek

Handlingsplan 2014 for Gentofte Centralbibliotek 1 vers. 18.12. Handlingsplan 2014 for Gentofte Centralbibliotek 2.1 Materialeoverbygning Centralbibliotekerne indkøber i fællesskab al udenlandsk litteratur (dog undtagen tidsskrifter, subskriptioner,

Læs mere

SALG 2011. BibZoom.dk - Salgsmøde 2011

SALG 2011. BibZoom.dk - Salgsmøde 2011 BibZoom.dk - Salgsmøde 2011 Agenda BibZoom.dk strategi Bibzoom.dk 2011 Dialog Vision BibZoom.dk skal bidrage aktivt til at positionere de danske biblioteker som en innovativ, vigtig og serviceorienteret

Læs mere

Strategi Energi Viborg A/S

Strategi Energi Viborg A/S Strategi 2018 2022 Energi Viborg A/S Energi Viborg A/S vision Energi Viborg vil gennem en professionel og målrettet indsats sikre og udbygge sin position som et stærkt og kompetent multiforsyningsvirksomhed

Læs mere

Hjørring Kommune. Bibliotekspolitik 2011-2014 for. Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark

Hjørring Kommune. Bibliotekspolitik 2011-2014 for. Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark Bibliotekspolitik 2011-2014 for Hjørring Kommune Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark Når 1,3 mio. danskere har svage læse- og regnefærdigheder, og når ca. 2 mio. ikke har

Læs mere

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem 2 CICERO Cirka 1.500 folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem DET FÆLLES BIBLIOTEKSSYSTEM Det Fælles Bibliotekssystem er et af verdens største biblioteks

Læs mere

Strategi Energi Viborg Kraftvarme A/S

Strategi Energi Viborg Kraftvarme A/S Strategi 2018-2022 Energi Viborg Kraftvarme A/S Energi Viborg Kraftvarme A/S vision Energi Viborg Kraftvarme vil gennem en professionel, kompetent og målrettet indsats være en attraktiv varmeleverandør

Læs mere

Danske biblioteker i WorldCat

Danske biblioteker i WorldCat Danske biblioteker i WorldCat BIBSYS brugermøde, Fredrikstad Marts 2009 Helle Brink Statsbiblioteket, Århus, Danmark Oversigt Hvad er danske biblioteker? Hvad er WorldCat? Hvorfor er WorldCat interessant

Læs mere

MØDE MELLEM DDB S STYREGRUPPE OG DDB S KOORDINATIONSGRUPPE Møde den 15. juni 2017, kl i KL (Weidekampsgade 10, 2300 København S).

MØDE MELLEM DDB S STYREGRUPPE OG DDB S KOORDINATIONSGRUPPE Møde den 15. juni 2017, kl i KL (Weidekampsgade 10, 2300 København S). Referat 09. august 2017 DDB Sekretariatet MØDE MELLEM DDB S STYREGRUPPE OG DDB S KOORDINATIONSGRUPPE Møde den 15. juni 2017, kl. 13-15 i KL (Weidekampsgade 10, 2300 København S). Deltagere: Erik Hofmeister

Læs mere

Vejen Kommunes Biblioteker

Vejen Kommunes Biblioteker Vejen Kommunes Biblioteker Drifts- og Afdelingschef Institutionsleder Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Borgmester Direktør 1. Drifts- og udviklingsaftaler i Vejen Kommune Aftalestyring er en central

Læs mere

ODENSE BIBLIOTEKERNE. DELSTRATEGI Digitalisering

ODENSE BIBLIOTEKERNE. DELSTRATEGI Digitalisering ODENSE BIBLIOTEKERNE DELSTRATEGI Digitalisering 2016-2020 Odense Kommune By- og Kulturforvaltningen Fritid og Biblioteker Odense Bibliotekerne Østre Stationsvej 15 5000 Odense C Telefon + 45 66 13 13 72

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 2018 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 2. kvartal 28 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 28 Udvikling i 28-Q2 i henhold til Udviklingsplan 28 (U8) Udviklingsplan 28 indeholder de udviklingsopgaver

Læs mere

Bibliotek.dk - udvikling i 2015

Bibliotek.dk - udvikling i 2015 Status fra DBC Nyt i bibliotek.dk Bibliotek.dk - udvikling i 2015 Nyt netpunkt Mails fra bibliotek.dk - Data@lsynet Opdatering af danbib.dk Bes@l og adgang - udvikling 2015 Konsekvenser af nyt bibliotekssystem

Læs mere

Resultatrapport for Gentofte Centralbibliotek 2002

Resultatrapport for Gentofte Centralbibliotek 2002 Resultatrapport for Gentofte Centralbibliotek 2002 Beretning for Gentofte Centralbibliotek 2002. Gentofte Bibliotekernes målsætning og ambition er at udvikle centralbiblioteket som videns- og informationscenter,

Læs mere

Kulturministeriets it-arkitekturpolitik

Kulturministeriets it-arkitekturpolitik Kulturministeriets Kulturministeriets Januar 2012 Udgivet af Kulturministeriet Udarbejdet af Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V www.kulturstyrelsen.dk post@kulturstyrelsen.dk Kulturministeriets

Læs mere

NAM netværksmøde 18/11

NAM netværksmøde 18/11 NAM netværksmøde 18/11 Netværkets rammer og muligheder Ved Leder af Team CB og Projekter Christine Bruun Dagsorden Netværkets rammer og muligheder: Hvad tilbyder / leverer centralbiblioteket - kort intro

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2017

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2017 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 3. kvartal 27 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 27 Udvikling i 27-Q3 i henhold til Releaseplan 27 (R7) Releaseplan 27 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib,

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi Godkendt i xx den xx.xx.2010 Digitalisering i Viborg Kommune skal understøtte en helhedsorienteret og effektiv service over for borgere og virksomheder effektivisere de kommunale

Læs mere

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 2. maj 2014, kl i Kulturstyrelsen.

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 2. maj 2014, kl i Kulturstyrelsen. Referat 6. maj 2014 DDB sekretariatet Koordinationsgruppen for DDB Møde den 2. maj 2014, kl. 10.00-15.00 i Kulturstyrelsen. Deltagere: Rolf Hapel, Bente Nielsen, Bodil Have, Jakob Lærkes, Flemming Munch,

Læs mere

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelonen udfyldes og sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". Deadline er mandag den 4. maj 2015 kl 12.00.

Læs mere

Markedsundersøgelse Kundehåndteringssystem. marts april 2013

Markedsundersøgelse Kundehåndteringssystem. marts april 2013 Markedsundersøgelse Kundehåndteringssystem marts april 2013 Resultat 1. maj 2013 Formål med markedsundersøgelsen Markedsundersøgelsen skal være med til at konkretisere mulighederne for at gennemføre en

Læs mere

Intelligent brugerinvolvering. Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket. Projekt støttet af DDB-puljen 2014

Intelligent brugerinvolvering. Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket. Projekt støttet af DDB-puljen 2014 Intelligent brugerinvolvering Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket Projekt støttet af DDB-puljen 2014 Silkeborg Bibliotek November 2014 Indhold Historik... 2 Arbejdsgruppen... 2

Læs mere

Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen

Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Temadag arrangeret

Læs mere

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelonen udfyldes og sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". Deadline er mandag den 4. maj 2015 kl 12.00.

Læs mere