Bilag 2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 2"

Transkript

1 Bilag 1

2 Bilag 2

3 Bilag 3

4 Bilag 4

5 Bilag 5

6 Bilag 6 Beredskabsplan (Sønderborg Kommune) Beredskabsplan for Kværsløkke 18, 6300 Gråsten Indholdsfortegnelse: TELEFONNUMRE...8 BRAND- OG EVAKUERINGSINSTRUKS... 9 OVERLØB AF GYLLE KEMIKALIE- OG OLIESPILD...11 STOPHANER / HOVEDAFBRYDERE STRØMSVIGT BILAG A Kort over ejendommen og udløbspunkter... 14

7 Denne beredskabsplan er udarbejdet som en del af ejendommens miljøgodkendelse med det formål at stoppe og begrænse evt. uheld med konsekvenser for det omgivne miljø. Planens indhold skal være kendt af gårdens ansatte mm. og udleveres til evt. indsatsleder/miljømyndighed i forbindelse med uheld, forureninger, brand ol. Beredskabsplanen revideres/kontrolleres mindst 1 gang om året og skal være let tilgængelig og synlig. Beredskabsplanen findes i mappe forrummet. Bagerst er der et oversigtskort over ejendommen mm. med angivelse af: - Dieseltanke og olietanke (overjordiske og nedgravede) - Drænbrønde / regnvandsbrønd / afløb - Udløbspunkter til vandløb / jord fra dræn - Slukningsmateriel og åndedrætsværn - Afbrydere til diverse pumper, anlæg, strømafbryder m.v. - Trykflasker/oplag af f.eks. F-gas, stationære F-gasbeholdere, svejseanlæg m.v. - Flugtveje for dyr/frigørelse mm. Der opbevares ikke spildolie på ejendommen. Husk: Ved store uheld ring altid 1-1-2, ved mindre uheld ring altid til miljømyndighederne. Er man i tvivl ring Efter brand mm. tag kontakt med miljømyndighederne med hensyn til genopbygning af stald mm.

8 TELEFONNUMRE Miljømyndighed kontaktes på telefon (mandag onsdag kl , torsdag kl , fredag kl ) Falck Brandvæsen Lægevagt Tandlægevagt kontaktes på telefon dag og nat kontaktes på telefon 112 dag og nat kontaktes på telefon fra kl og lørdag, søn- og helligdage hele døgnet kontaktes på telefon lørdage, søndage og helligdage Landbocenteret kontaktes på telefon Dyrlæge kontaktes på telefon Foderstofforretning kontaktes på telefon Elektriker kontaktes på telefon Smeden kontaktes på telefon VVS kontaktes på telefon Ventilationsfirma kontaktes på telefon

9 BRAND- OG EVAKUERINGSINSTRUKS Ved brand der ikke kan slukkes ved egen hjælp. Tilkald brandvæsenet RING 112 oplys: Navn, adressen og telefonnummer der ringes fra. Hvad er der sket og at det er en gårdbrand. Er der tilskadekomne hvor mange? Er dyrene kommet ud art og antal der evt. er fanget. Kontakt ejeren, Hans Henrik på tlf Iværksæt rednings- og slukningsarbejde hvis det er muligt og forsvarligt, herunder fjernelse og evakuering af dyr, olie, trykflasker, gødning og kemikalier. Placering af slukningsmateriel er angivet på oversigtskort. Hvis det ikke er muligt at slukke branden forsøg at begrænse den ved lukning af døre og vinduer. Modtag brandvæsenet og udlevér denne mappe sammen med kortmaterialet. Oplys endvidere: Evt. tilskadekomne eller dyr der ikke er reddet i sikkerhed. Hvor det brænder. Brandens omfang. Hvor der er adgangsveje. På ejendommen findes der følgende materiel, som evt. kan afhjælpe situationen: 5 stk. pulverslukkere (se kortbilag)

10 OVERLØB AF GYLLE INSTRUKS Ved større overløb af gylle eller ved brud på gylletanken RING 112 Oplys: Navn, adressen og telefonnummer, der ringes fra. Hvad der er sket og hvor meget der er løbet ud. Om der er risiko for forurening af vandløb eller drikkevandsboring. Ved mindre spild kontaktes kun miljømyndighederne. Kontakt ejeren Hans Henrik på tlf Kontakt miljømyndighederne på tlf Forsøg opdæmning for at undgå at gylle løber til vandløb øst for ejendommen (se bilag). Iværksæt opsugning/bortgravning af gylle. Opdæmningen kan foretages med jord, halmballer ol. afhængig af mængden af gylle. Er gyllen løbet til vandløbet kan der laves en opdæmning af vandløbet ved at blokere vandløbet med jord (se bilag). Hvis gyllen løber i vandløbet vil det ikke påvirke dambrug. Modtag brandvæsenet/miljømyndighederne og udlever denne mappe sammen med kortmaterialet. På ejendommen findes der følgende materiel, som evt. kan anvendes for at afhjælpe situationen: Rendegraver (står i maskinhuset) Minibigballer (står i halmlade)

11 KEMIKALIE- OG OLIESPILD INSTRUKS Ved større overløb af olie RING 112 oplys: Navn, adressen og telefonnummer, der ringes fra. Hvad der er sket, hvad og hvor meget der er løbet ud. Om der er risiko for forurening af vandløb eller drikkevandsboring. Ved mindre spild kontaktes kun miljømyndighederne. Kontakt ejeren, Hans Henrik på tlf Kontakt miljømyndighederne på tlf Forsøg opdæmning for at undgå, at det spildet spredes over et større areal. Opdæmningen kan evt. foretages med jord, halmballer ol. afhængig af mængden og art. Er f.eks. olie løbet til dræn kan man lave en opdæmning af vandløbet med en bigballe (se vedlagte kort). Hvis olie er løbet i vandløbet vil det ikke påvirke dambrug. Modtag brandvæsenet/miljømyndighederne og udlever denne mappe sammen med kortmaterialet. På ejendommen findes der følgende materiel, som evt. kan anvendes for at afhjælpe situationen: Rendegraver (står i maskinhuset) Minibigballer (står i halmlade) Savsmuld (står i maskinhuset)

12 STOPHANER / HOVEDAFBRYDERE Se placering af eltavler og stophane på kortbilag. Vand: Hovedhane sidder i gårdspladsen. Elektricitet: Hovedafbryder sidder i maskinhuset mod nord. Derudover er der eltavler i ved forrummet og i stald P/P1 Der er både almindelige amperesikringer og automatsikringer. Amperesikringer ligger ved eltavler.

13 STRØMSVIGT INSTRUKS Vurdér om dyr vil lide under træk fra nødopluk eller varme. Tjek alle stalde og se, om nødoplukket er åben. Begræns trækgener og varmeudvikling (overbrusning). Kontroller, at der ikke sker forurening som følge af manglende strøm til pumper ol. Ved strømsvigt på over 2 timer, ring til elselskabet (SE, SydEnergi) og forhør om varigheden af udfaldet.

14 BILAG A Kort over ejendommen og udløbspunkter

15 Bilag 7

16 Bilag 8

17

18 Bilag 9

19

20 Bilag 10

21

22 Bilag 11

23

24 Bilag 12

25 Bilag 13

26 Bilag 14 Aabenraa Kommunes 46 bemærkninger til Kværsløkke 18, 6300 Gråsten Aabenraa Kommune er af Sønderborg Kommune blevet bedt om at vurdere, om der skal stilles vilkår til arealer beliggende i Aabenraa Kommune, som indgår i udbringningsarealerne for Kværsløkke 18, 6300 Gråsten. Kværsløkke 18 har ansøgt Sønderborg Kommune om godkendelse til at udvide slagtesvineproduktionen fra slagtesvin kg, svarende til 271,36 DE til slagtesvin kg, svarende til 394,87 DE. I forbindelse med udvidelsen sker der ingen bygningsmæssige udvidelser. Arealerne i bedriften er godkendt i forbindelse med miljøgodkendelsen til Klattrupvej 37, 6200 Aabenraa. Aabenraa Kommune har følgende bemærkninger hertil: Generelt Anlægget og opbevaringslagrene ligger i Sønderborg Kommune. Udspredningsarealerne ligger både i Sønderborg og Aabenraa Kommune. Kort 1. Placeringen af udbringningsarealerne i Sønderborg og Aabenraa Kommune. Anlægget ligger i midten af den lyserøde cirkel, som har en radius på meter. Da anlægget ligger tættere end meter på kommunegrænsen, behandles anlægsforholdene i forhold til særlig følsom natur beliggende i Aabenraa Kommune også her.

27 De relevante udbringningsarealer ligger lidt spredt i Aabenraa Kommune med arealer vest og syd for Stubbæk, arealer mellem Kruså og Kollund og enkelte arealer lige vest for kommunegrænsen ved Kværsløkke 18. Arealerne, der er angivet som aftalearealer i ansøgningen, er arealer, der tilhører bedriften, og som ikke modtager husdyrgødning. Området er bortset fra skov og andre naturarealer præget af intensiv landbrugsdrift. Natura terrestriske områder Hostrup Sø, Assenholm Mose og Felsted Vestermark Kommunen skal vurdere, om produktionen vil være i overensstemmelse med EFhabitatdirektiv-forpligtelserne. Det omfatter bl.a. at produktionen ikke medfører negative påvirkninger af de arter og naturtyper, som udgør udpegningsgrundlaget i internationale naturbeskyttelsesområder, og forholdene for arter omfattet af direktivets bilag IV må ikke forringes. Indenfor 3 km fra ejendommen ligger det internationale naturbeskyttelsesområde Ino 095, habitatområde H84 og fuglebeskyttelsesområde F58 Hostrup Sø, Assenholm Mose og Felsted Vestermark. Ejendommen ligger som det nærmeste 2,6 km sydvest for Felsted Vestermark, som indeholder moser og overdrev. Kort 2. Natura 2000 områdets beliggenhed i forhold til Kværsløkke 18 der ligger i midten af de lyserøde cirkler, der har en radius på hhv og meter.

28 I det efterfølgende fokuseres på habitatudpegningen, som vurderes at have størst relevans i denne sag. Udpegningsgrundlaget for habitatområdet, dvs. de dyr, planter og naturtyper, som området primært er udpeget for at beskytte og fremme, er angivet i nedenstående tabel. Tabel 1. Udpegningsgrundlag for EF-habitatområde nr. 84. Der er jf. miljømålsloven udarbejdet en naturplan ( ) for habitatområdet, som ved gennemførelse sikrer, at udpegningsgrundlaget over tid opnår gunstig bevaringsstatus dvs. at arterne trives, og naturarealernes biologiske mangfoldighed og areal øges. Den nuværende tilstand, der er undersøgt i forbindelse med udarbejdelse af naturplanen, ses af tabellen og tekstboksen herunder. Tabel 2. Naturtilstand for naturtyperne i H84, som er tilstandsvurderet (fra Natura 2000-plan for Hostrup Sø, Assenholm Mose og Felsted Vestermark).

29 Tabel 3. Beskrivelse af ovenstående tabel 2 (fra Natura 2000-plan for Hostrup Sø, Assenholm Mose og Felsted Vestermark). Hostrup Sø er Sønderjyllands eneste større hedesø og oprindelig en af Danmarks største survandede og næringsfattige søer. Søen er naturligt næringsfattig, men er truet af næringsberigelse. Vandet er brunligt på grund af afvanding af de omgivende moseområder og pga. søbundens tørveindhold. Tidligere voksede de sjældne grundskudsplanter tvepibet lobelie, strandbo, sortgrøn brasenføde og pilledrager i søen, men i dag er kun strandbo tilbage, og søen domineres nu af arter af vandaks. Søen er således negativt påvirket af eutrofiering. Omkring Hostrup Sø ligger moser og overdrevsarealer, blandt andet Bjergskov, som indeholder landsdelens mest artsrige lokaliteter, med mere end 130 arter af karplanter. De arealer med udpegningsgrundlag i habitatområdet, som evt. kan påvirkes af produktionsændringen fra anlægget på Kværsløkke 18 (via luftbåren ammoniak), ligger nordvest for ejendommen. Ud fra kortet nedenfor kan det konkluderes, at der primært er tale om arealer med skovbevokset tørvemose (kode 9998), nedbrudt højmose (kode 7120) og brunvandede søer (kode 3160), hvor nedbrudt højmose, som den eneste vurderede naturtype, vurderes at have en naturværdi, der jf. tabel 2 er moderat til ringe.

30 Kort 3. Habitatnaturtyper i habitatområde H84 nordvest for Kværsløkke 18. De lyserøde cirkler angiver en radius på hhv og meter fra anlægget på Kværsløkke 18. Aabenraa Kommune vurderer, at naturtilstanden er ringe pga. en kombination af de naturforringende faktorer udtørring (lavbunds arealerne afvandes via dybe vandløb og grøfter), næringsberigelse (idet der tilføres næringsstoffer via nedbør/luft, vandløb og overfladetilløb - samt fra tørven der brændes af ) og tilgroning i vedplanter (idet træerne pga. de mere tørre forhold breder sig). Det er derfor vigtigt for at opnå gunstig bevaringsstatus bl.a. at tilførslen af luftbåren ammoniak til mosearealerne reduceres. Der skal foretages en konkret vurdering af, om påvirkningen fra Kværsløkke 18 er uacceptabel høj. Det fremgår af husdyrlovens regelsæt, at som udgangspunkt er beskyttelsesniveauet fastlagt i lovgivningen tilstrækkeligt til at sikre natur og miljø og skabe overensstemmelse med habitatdirektiv forpligtigelserne. Den samlede deposition i området (herunder baggrundsbelastningen med en værdi på kg N/ha) overstiger langt områdets tålegrænse, som ligger på 5-10 kg N/ha. Vurdering Idet bedriften ligger mindst 2,6 km fra Natura 2000 området ved Hostrup Sø, Assenholm Mose og Felsted Vestermark, herunder naturtyperne som indgår i habitatområdets udpegningsgrundlag (H84), og idet beskyttelsesniveauet for maksimal totaldeposition på 0,2 kg N/ha (worst case ved kumulation fra flere husdyrbrug) overholdes ved en beregnet totaldeposition på 0,1 kg N/ha, stilles der ikke yderligere vilkår i forhold til anlægget og dettes ammoniakpåvirkning af Natura 2000 området.

31 Natur i tilknytning til udbringningsarealerne Aabenraa Kommune, har undersøgt for udpegninger af områder beskyttet efter naturbeskyttelseslovens 3 og husdyrlovens 7, jf. nedenstående kort på og i umiddelbar nærhed af udbringningsarealerne. 7 Som det fremgår af nedenstående kort, findes der en del natur i området beskyttet efter husdyrlovens 7 kategori 1-3 natur. Alle tilstødende dyrkningsarealer har også i nudrift fået tilført husdyrgødning. Kategori 1 natur Mark 41-0 grænser mod nord op til et udpeget moseareal (af naturtypen elle- og askeskov), der er betegnet som 7 kategori 1 natur pga. at mosen ligger i Natura 2000 området Bolderslev og Uge Skove. Mosen og den syd for liggende mark er stedvis kuperet, men hældningen fra marken ind mod mosen er ingen steder over 6 eller 12. Ved gennemgang af luftfotos ses der ikke en mørkere grøn farve på mosearealet ud mod mark 41-0, som skulle indikere en næringstilførsel fra marken. Aabenraa Kommune vurderer, at der ikke er risiko for næringspåvirkning i form af deposition i forbindelse med udbringning af husdyrgødning, i form af afstrømning fra udbringningsarealet eller tilsvarende til naturarealet. Mark 31-0 ligger nord for et moseområde ved Hostrup Sø, som er kategoriseret som 7 kategori 1 natur pga. at mosen ligger i Natura 2000 området Hostrup Sø, Assenholm Mose og Felsted Vestermark. Marken er dog adskilt fra mosen af en ugødet bræmme på ca. 25 meter (angivet som aftaleareal 37-0) og vil således ikke modtage direkte påvirkning fra marken, hverken i form af ammoniakdepositon eller afstrømning fra ubringningsarealet. Terrænet er lettere kuperet, dog ikke med hældninger på over 6 og 12, og da pløjeretningen ses at være parallelt med dyrkningsfladen, vurderes udbringning af husdyrgødning på mark 31-0 ikke at være en risiko for mosens tilstand fremover.

32 Kort 4. Kort over 7-natur i umiddelbar nærhed af udbringningsarealerne mod nordvest. Kategori 3 natur Mark 21-0, 20-0, 22-0 og 23-0 støder op til skov, der efter 7 kategori 3 er potentiel ammoniakfølsom. For mark 20-0, 22-0 og 23-0 er der dog ikke direkte kontakt mellem skov og dyrkningsareal, og der er ikke kraftig terrænhældning i retning mod skoven. Mark 21-0 støder direkte op til skov, området er kuperet, men da skoven ligger højere end marken, er der ikke risiko for afstrømning til skoven. Aabenraa Kommune vurderer derfor, at der ikke er risiko for næringspåvirkning i form af afstrømning eller tilsvarende til de potentielt ammoniakfølsomme skove, og at det ansøgte projekt ikke vil få betydning for skovene.

33 Kort 5. Kort over potentiel ammoniakfølsom skov i umiddelbar nærhed af udbringningsarealerne mod syd. Aabenraa Kommune stiller ingen vilkår i denne forbindelse. 3 Der er ikke umiddelbart naturområder nær bedriften eller udbringningsarealerne, som er særligt næringsfattige naturområder (visse heder, moser, overdrev), og som ikke er omfattet af 7 kategori 1, 2 eller 3 omtalt i ovenstående afsnit. Der er dog andre naturtyper (enge, vandhuller og søer) inden for meter af anlægget og op til enkelte af udbringningsarealerne, se kort nedenfor. Der ligger engarealer op til mark 33-1, 34-0 og 2-1, og der ligger vandhuller op til eller i nærheden af en del af udbringningsarealerne. Disse naturarealer er beskrevet og vurderet nærmere i miljøgodkendelsen og tillægget til miljøgodkendelsen af Klattrupvej 37, 6200 Aabenraa, som indeholder de samme udbringningsarealer som Kværsløkke 18.

34 Kort 6. 3 natur i forbindelse med anlæg og udbringningsarealer. Da der ikke i husdyrlovgivningen er fastsat et beskyttelsesniveau for vandhuller og enge, og da disse generelt ikke er så næringsfølsomme som 7 kategori 1, 2 og 3 natur, har Aabenraa Kommune vurderet, at vandhullerne og engene omkring anlægget på Kværsløkke 18 og udbringningsarealerne ikke påvirkes i negativ retning af ammoniakdepositionen fra anlægget og udbringning af husdyrgødning og der stilles ikke vilkår i forhold til disse. Fredninger og øvrige beskyttelser Der er flere arealer, der grænser op til udpegningen beskyttede sten- og jorddiger, idet mark 33-1, 26-0, 21-0, 6-0 og 2-0 grænser op til beskyttede diger (det er dog konstateret, at det registrerede dige i mark 21-0 er fjernet).

35 Kort 7. Sten- og jorddiger i forhold til de nordligste udbringningsarealer. Kort 8. Sten- og jorddiger i forhold til de sydligste udbringningsarealer.

36 I museumsloven nr. 358 af 11. april 2014 er der i 29a fastsat regler om, at der ikke må foretages ændring i tilstanden af sten- og jorddiger og lignende. For sten- og jorddiger og lignende, der er beskyttet som fortidsminder, gælder alene reglerne om fortidsminder. Digerne har ingen betydning for arealanvendelsen, men må ikke fjernes eller på anden måde beskadiges uden dispensation fra kommunen. Derudover er der en fredning af Bolderslev og Uge Skove, som mark 41-0 grænser op til mod nord. Fredningen går ud på, at Bolderslev og Uge Skove skal stå urørt som urskov. Mark 41-0 er ikke omfattet af fredningen. Aabenraa Kommune vurderer på baggrund af ovenstående, at ingen af de ovennævnte forhold udløser vilkår fra kommunens side. Kort 9. Kort over fredninger. Kvælstof og fosfor Nitratudvaskning til grundvand Dele af udbringningsarealerne beliggende i Aabenraa Kommune ligger inden for nitratfølsomt indvindingsområde. Som det ses af nedenstående kort, så ligger enkelte af arealerne øst for ejendommen samt arealerne nord for Kværs i nitratfølsomt indvindingsområde. Det drejer sig om markerne 3-0, 4-1, 4-0, 2-1, 1-0, 5-1, 2-0, 31-0, 16-1, 5-0, 16-0, 13-0, 17-0 og 14-0, i alt 187,90 ha.

37 Kort 10. Kort over nitratfølsomme indvindingsområder. Kommunen vurderer, at udbringningsarealerne hører ind under bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug, bilag 3, nr. 2, situation 3, da der er foretaget en zonering (statslig kortlægning) af området, men ikke udarbejdet en indsatsplan for området. Nærmere bestemt står der blandt andet under situation 3, at tilladelsen eller godkendelsen skal som minimum fastsætte vilkår om, at der ikke må ske en merbelastning, dvs. større udvaskning af nitrat fra rodzonen, såfremt udvaskningen fra rodzonen overstiger 50 mg nitrat pr. liter i eftersituationen, og at er der foretaget en zonering (statslig kortlægning) af det nitratfølsomme indvindingsområde, kan der ikke fastsættes vilkår, der er mere skærpede end en nitratudvaskning, der svarer til udvaskningen fra et planteavlsbrug med et standard planteavlssædskifte. Af tabellen nedenfor fremgår det, at udvaskningen i ansøgt drift ved 1,4 DE/ha ligger mellem 44 og 63 mg nitrat/l, og at udvaskningen i ansøgt drift er faldet mellem 0 og 3 mg nitrat/liter i forhold til nudriften, der er dermed ikke sket en merudvaskning. En udvaskning svarende til et planteavlsbrug ligger på tilsvarende 42 og 63 mg nitrat/l. Da der ikke er sket nogen merudvaskning, skal der ikke stilles yderligere vilkår om nitratudvaskning, der svarer til udvaskningen fra et planteavlsbrug.

38 Tabel 4. Resultaterne fra beregningerne af N-udvaskning for arealer i nitratfølsomme indvindingsområder uddrag fra det digitale ansøgningsskema. En nitratudvaskning på mellem mg nitrat pr. liter er basis for de vurderinger, der er foretaget. Der er valgt samme standard- og referencesædskifte. Da beskyttelsesniveauet er overholdt, da der ikke er nogen merudvaskning i ansøgt drift i forhold til nudriften, stilles der ikke yderligere vilkår til nitratudvaskningen til grundvandet. Nitratudvaskning til overfladevand Størstedelen af udbringningsarealerne afvander via Bjerndrup Mølleå og Uge Bæk til hhv. Sønderå og Grønå og videre til Vidå, Rudbøl Sø og Vadehavet. Enkelte af udbringningsarealerne afvander østover til Flensborg Fjord. Det ses af tabellen herunder, at DE max er 58,8 kg N/ha. Med ca. 76 % af arealerne i opland til Vadehavet, så viser beregningen, at der er en vægtet maksimal udvaskning på bedriften svarende til 55,1 kg N/ha. Tabel 5. Udvaskning fra ejendommen uddrag fra det digitale ansøgningsskema.

39 Ca. 24 % af arealerne afvander til Flensborg Fjord og Nybøl Nor, og ca. 76 % af arealerne afvander til Vadehavet. Det ses af tabellen herover, at beregningen af DE reel svarer til den vægtede maksimale udvaskning fra alle arealerne i opland til Vadehavet og Flensborg Fjord, hvorfor udvaskningskravet til arealerne er overholdt. En udvaskning, der svarer til den vægtede maksimale udvaskning (55,1 kg N/ha/år) eller derunder, er opnået ved hjælp af følgende virkemidler: 1) 13 % ekstra efterafgrøder. Beskyttelsesniveauerne for nitrat til overfladevand er overholdt ved harmonikravet, reduktionspotentialet er højt, og arealerne afvander til Natura 2000 områder (Vadehavet og Flensborg Fjord og Nybøl Nor), som ikke afkaster nitratklasser. Vurdering Beskyttelsesniveauerne for nitrat til overfladevand er overholdt. Da det er beregnet, at DE reel svarer til den vægtede maksimale udvaskning fra alle arealerne i opland til Vadehavet og Flensborg Fjord, så er det vurderet, at der ikke er grundlag for at stille yderligere vilkår til begrænsning af kvælstofudvaskningen udover vilkår om andelen af ekstra efterafgrøder. Nitrat- og fosforklasser og målsatte søer Ingen af arealerne beliggende i Aabenraa Kommune ligger i nitratklasse 1-3. Kort 11. Kort over nitratklasser. Der er ingen synlige udpegninger i forbindelse med udbringningsarealerne.

40 Ingen af arealerne beliggende i Aabenraa Kommune ligger i fosforklasse I-III eller i opland til fosforoverbelastet Natura 2000 område. Kort 12. Kort over fosforklasser. Der er ingen synlige udpegninger på kortet. Målsatte søer En del af udbringningsarealerne ligger i opland til søer omfattet af Vandplanen for Hovedvandopland 4.1 Vidå Kruså. Det drejer sig om arealer i opland til Hostrup Sø samt Store og Lille Søgård Sø.

41 Kort 13. Kort over målsatte søer (vandplan ). Mark 31-0, 33-0, 33-1 og 34-0 ligger i opland til Hostrup Sø. Mark 1-0, 2-0, 2-1, 3-0, 4-1, 5-0, 5-1, 13-0, 14-0, 16-0, 16-1 og 17-0 ligger i opland til Lille og Store Søgård Sø. Søerne er generelt sårbare over for tilførsel af fosfor, og oftest er søer, der er overbelastede med fosfor, præget af masseopblomstringer af alger med uklart vand til følge. Miljømålet i vandplan for Vidå-Kruså, hovedvandopland 4.1 er, at der skal opnås god økologisk tilstand. God økologisk tilstand defineres som en svag afvigelse fra en tilstand upåvirket af menneskelig aktivitet (referencetilstanden). I henhold til Vandplanen for Hovedvandopland 4.1 Vidå Kruså, så er alle tre søer målsat med god økologisk tilstand, jf. tabel fra vandplanen. I følge tabel i Vandplanen for Hovedvandopland 4.1 Vidå Kruså er Hostrup Sø og Store Søgård Sø i en moderat tilstand, mens tilstanden i Lille Søgård Sø er dårlig. Af tabel fremgår det, at tilstanden i 2015 i Hostrup Sø forventes fortsat at være moderat, og at tilstanden i Store Søgård Sø og Lille Søgård Sø forventes at være hhv. ringe og dårlig. Fra vandplanen fremgår det, at ingen af de tre søer opfylder miljømålet. Den eksterne belastning ønskes reduceret for Store og Lille Søgård Sø, og den interne belastning ønskes reduceret i Hostrup Sø. Kort 14. Oplandet til Hostrup Sø i forhold til udbringningsarealerne.

42 Kort 15. Oplandet til Store og Lille Søgård Sø i forhold til udbringningsarealerne også dem beliggende i Sønderborg Kommune. Arealerne ligger ikke direkte ned til nogen af søerne. Enkelte af arealerne ligger ned til vandløb, der som mindre tilløb afvander til de målsatte søer over en længere strækning via større vandløb. Ingen af udbringningsarealerne har væsentligt terrænfald mod vandløb, hvor der kan være risiko for overfladeafstrømning. Arealerne ligger ikke i lavbundsområder. Disse faktorer medvirker til, at det vurderes, at risikoen for en større fosforudvaskning fra arealerne til de målsatte søer (Hostrup Sø samt Lille og Store Søgård Sø) er lille. Aabenraa Kommune finder derfor på baggrund af ovenstående, at der i den konkrete sag ikke er særlige forhold, som kan begrunde skærpede vilkår i forhold til udvaskning af næringsstoffer til vandmiljøet. Oplande til vandområder 274,23 ha svarende til 76 % af alle bedriftens arealer ligger i oplandet til Bjerndrup Mølleå og Uge Bæk, som afvander til Grønå og Sønderå og videre til Vidåsystemet, Rudbøl Sø og Vadehavet. I Vidåsystemet er Sønderådalen udpeget som Natura 2000 område, der udgøres af habitatområde nr. H90 Vidå med tilløb, Rudbøl Sø og Magisterkogen og fuglebeskyttelsesområde F63 Sønderådal. Sønderå leder videre ud i Vidåen og fuglebeskyttelsesområde F60 Vidåen, Tøndermarsken og Saltvandssøen samt habitat- og fuglebeskyttelsesområde F57 og H78 Vadehavet, samt Ramsarområde 27. Vadehavet er angivet som sårbart Natura 2000 område, jf. miljøstyrelsens kortværk.

43 Udledningen af kvælstof m.m. fra husdyrbrugets udbringningsarealer skal i henhold til Bekendtgørelse om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter (bek. nr. 408 af 1. maj 2007) vurderes i forhold til, om det vil skade udpegningsgrundlaget for de ovenfor nævnte habitat og fuglebeskyttelsesområder. Udpegningsgrundlaget for habitatområdet H78 Vadehavet, H90 Vidå med tilløb, Rudbøl Sø og Magisterkogen, fuglebeskyttelsesområderne F63 Sønderådal, F60 Vidå, Tøndermarsken og saltvandssøen, F57 Vadehavet og Ramsarområdet 27 indeholder følgende naturtyper og arter: Naturtyper der indgår i udpegningsgrundlaget for H90: 3150 Næringsrig sø 3260 Vandløb 7230 Rigkær Dyrearter der indgår i udpegningsgrundlaget for H90: Snæbel Flodlampret Bæklampret Dyndsmerling Odder Naturtyper der indgår i udpegningsgrundlaget for H Sandbanke 1130 Flodmunding 1140 Vadeflade 1150 Lagune 1160 Bugt 1170 Rev 1310 Enårig strandengsvegetation 1320 Vadegræssamfund 1330 Strandeng 2110 Forklit 2120 Hvid klit 2130 Grå/grøn klit 2140 Klithede 2160 Havtornklit 2170 Grårisklit 2180 Skovklit 2190 Klitlavning 2250 Enebærklit 2310 Visse-indlandsklit 2330 Græs-indlandsklit 3130 Søbred med småurter 3140 Kransnålalge-sø 3150 Næringsrig sø 3160 Brunvandet sø 3260 Vandløb 4010 Våd hede 6210 Kalkoverdrev 6230 Surt overdrev 6410 Tidvis våd eng 7150 Tørvelavning 7230 Rigkær 9190 Stilkege-krat 91D0 Skovbevokset tørvemose 91E0 Elle og Askeskove Dyrearter der indgår i udpegningsgrundlaget for H78: Havlampret Bæklampret Flodlampret Stavsild Laks Snæbel Marsvin

44 Odder Gråsæl Spættet sæl Fuglearter der indgår i udpegningsgrundlaget for F63: Mosehornugle Rørdrum Sortterne Rørhøg Hedehøg Engsnarre Fuglearter der indgår i udpegningsgrundlaget for F60 og F57: Rørdrum Rørhøg Hedehøg Mosehornugle Spidsand Skeand Pibeand Grågås Kortnæbbet gås Bramgås Almindelig ryle Sortterne Islandsk ryle Hvidbrystet præstekrave Vandrefalk Hvid stork Engsnarre Pibesvane Sangsvane Lille kobbersneppe Blåhals Brushane Hjejle Strandhjejle Plettet rørvagtel Klyde Fjordterne Gravand Krikand Mørkbuget knortegås Lysbuget knortegås Sandløber Sandterne Strandskade Dværgmåge Sortand Stor regnspove Edderfugl Dværgterne Havterne Splitterne Hvidklire Rødben Havørn Blå kærhøg Flere af arterne og naturtyperne er sårbare overfor næringsberigelse af deres levesteder. F.eks. er snæbel i Vidåsystemet følsomme overfor sandvandring og næringsberigelse af vandløbet, idet det kan medføre en skadelig effekt på deres gydepladser, hvis iltindholdet nedsættes og bunden belægges med et slam/sandlag. Højt næringsindhold i åvandet, der føres til Rudbøl Sø, kan medføre en hurtigere tilgroning af Magisterkog og Rudbøl Sø sammenlignet med en ren naturtilstand i oplandet, hvilket giver dårligere leveforhold for bl.a. rørdrum (basisanalyse for H90 og Natura 2000 plan). Rudbøl Sø er i vandplan 4.1 ( ) klassificeret som stærkt modificeret vandområde med karakter af sø. Vidåen, der gennemløber Rudbøl Sø, er ligeledes udpeget som stærkt modificeret vandområde. Rudbøl Sø er i vandplan 4.1 ( ) målsat med et godt økologisk potentiale (svarende til god økologisk tilstand). Målsætningen er ikke opfyldt endnu, da tilstanden er vurderet til at være moderat. Tidsfristen for målopfyldelsen er udskudt til efter 2015, da effektvurdering af allerede foretagne indgreb mangler. Der har været udført forskellige tiltag for at forbedre søens tilstand, men søen er endnu ikke i balance efter

45 indgrebene. Tilstanden må dog ikke forringes. Det skal således sikres, at der ikke ved aktiviteter i oplandet sker en øget tilførsel af næringsstoffer. Ifølge Naturstyrelsens hjemmeside ( under beskrivelsen af naturområdet N89 Vadehavet, beskrives de væsentligste trusler mod naturtyperne og arterne i området som værende bl.a. næringsstofbelastningen, intensiv landbrugsdrift, tilgroning og afvanding. I vandplanen ( ) er tilstanden i Vadehavet angivet som ringe til dårlig, hvor Lister Dyb er angivet som ringe. Årsagen skyldes for højt indhold af klorofyl (næringsstoffer). For at opnå målopfyldelse kræves mindst at tilstanden er god. Efter 11, stk. 1, jf. stk. 3, i husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen (bkg. nr af 8. december 2014 om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug med senere ændringer) skal der meddeles afslag på en ansøgning om tilladelse eller godkendelse efter husdyrbrugslovens 10, 11, 12 eller 16, hvis skærpelsen af harmonikravene efter bekendtgørelsens bilag 3, afsnit D, ikke kan overholdes (det generelle beskyttelsesniveau for nitratudvaskning). Selv om kommunen konstaterer, at beskyttelsesniveauet for nitrat efter husdyrgodkendelsesbekendtgørelsens bilag 3 er overholdt, skal det stadig overvejes, om det generelle beskyttelsesniveau er tilstrækkeligt. Der skal således ske en skærpelse af det generelle beskyttelsesniveau eller meddeles et afslag, hvis der vil være en virkning på miljøet, som ikke er i overensstemmelse med reglerne i habitatbekendtgørelsen (bkg. nr. 408 af 1. maj 2007 om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter med senere ændringer). Før der træffes afgørelse om tilladelse eller godkendelse efter husdyrbrugslovens 10, 11, 12 eller 16 skal der således efter habitatbekendtgørelsens 7, stk. 1, jf. 8, stk. 6, foretages en vurdering af, om det ansøgte projekt i sig selv eller i forbindelse med andre planer og projekter kan påvirke et internationalt naturbeskyttelsesområde væsentligt. Denne vurdering skal fremgå af afgørelsen, jf. bekendtgørelsens 7, stk. 4. I bekræftende fald skal der foretages en nærmere konsekvensvurdering af projektets virkninger på det pågældende område under hensyn til bevaringsmålsætningen for området, jf. habitatbekendtgørelsens 7, stk. 2, og denne konsekvensvurdering skal ligeledes fremgå af afgørelsen, jf. bekendtgørelsens 7, stk. 4. Viser konsekvensvurderingen, at projektet vil skade området, må der ikke gives tilladelse eller godkendelse til det ansøgte, jf. habitatbekendtgørelsens 7, stk. 2. Ved vurderingen efter habitatbekendtgørelsen skal kommunen bl.a. inddrage viden fra vandog naturplanerne efter miljømålsloven (lovbekendtgørelse nr. 932 af 24. september 2009 om miljømål m.v. for vandforekomster og internationale naturbeskyttelsesområder med senere ændringer). Jf. Miljøklagenævnets afgørelse af 3. november 2010 (MKN ) er det praksis, at der ved vurderingen af, om udvaskningen af kvælstof fra en bedrift vil skade et Natura område, der er recipient for udvasket kvælstof fra bedriftens arealer, skal tages udgangspunkt i de retningslinjer, der findes i Miljøstyrelsens digitale vejledning om godkendelse af

46 husdyrbrug samt fortegnelsen over oplysninger fra Det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR) om antallet af husdyr fordelt på de kystvandoplande, der anvendes i vandplanlægningen. Efter vejledningen er det et kriterium (afskæringskriterium pkt. 1), at dyreholdet (antallet af DE) i et aktuelt opland ikke har været stigende siden 1. januar Et yderligere kriterium (afskæringskriterium pkt. 2A og 2B) er, at kvælstofudvaskningen fra den ansøgte bedrift ikke må udgøre 5 % eller mere af den samlede kvælstofudvaskning til det aktuelle område, dog 1 % eller mere af den samlede kvælstofudvaskning, hvis udvaskningen sker til et vandområde, der er karakteriseret som et lukket bassin og/eller er meget lidt eutrofieret. Selv om vejledningens kriterier ikke er overholdt, kan der dog efter omstændighederne meddeles godkendelse med skærpede vilkår, jf. Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 24. november 2011 (NMK ). 274,23 ha af bedriftens udbringningsarealer afvander til det internationale naturbeskyttelsesområde nr. 089 Vadehavet, der således modtager udvaskede næringsstoffer fra arealerne. Afvandingen sker via deloplandet Lister Dyb, som udgør en del af hovedvandopland Vadehavet. Ifølge Miljøministeriets vandplan for hovedvandopland Vadehavet er miljømålslovens miljømål "god tilstand" - bl.a. på grund af udvaskningen af kvælstof fra landbrug i oplandet - ikke opfyldt i området. Aabenraa Kommune finder derfor, at enhver yderligere tilførsel af næringsstof vil forringe mulighederne for at opnå denne målsætning (Effekten af øgede kvælstoftilførsler på miljøet i danske fjorde. Faglig rapport fra DMU nr. 787, 2010) og bidrage til, at den kumulative påvirkning øges i negativ retning. Kommunen har derfor foretaget en vurdering af den mulige påvirkning af Lister Dyb, der stammer fra kvælstofudvaskning, efter retningslinjerne i Miljøstyrelsens digitale vejledning om miljøgodkendelse af husdyrbrug i overensstemmelse med Natur- og Miljøklagenævnets praksis. Kommunen har taget stilling til, om udvaskningen af kvælstof fra udbringningsarealerne - set i sammenhæng med andre kilder til kvælstofudledning i oplandet - forringer tilstanden i vandområdet. Dette kan som udgangspunkt være tilfældet, hvis udviklingen i dyreholdet i oplandet har været stigende siden Kommunen har ved vurderingen af udviklingen i dyreholdet anvendt Miljøstyrelsens oversigt over udviklingen i husdyrholdet ( Denne er offentliggjort på Miljøstyrelsens hjemmeside den 10. december Det fremgår af Miljøstyrelsens oversigt, at dyreholdet i oplandet til Lister Dyb er steget i perioden fra , hvorfor det i henhold til vejledningen må lægges til grund, at udvaskningen af kvælstof fra udbringningsarealerne - set i sammenhæng med andre kilder til kvælstofudledning i oplandet, dvs. kumulativt - risikerer at forringe tilstanden i det internationale naturbeskyttelsesområde Lister Dyb (Vadehavet). Det følger af Natur- og Miljøklagenævnets praksis, at det ansøgte projekt herefter kun kan godkendes, hvis kvælstofudvaskningen fra udbringningsarealerne reduceres til et niveau svarende til planteavl, dvs. at udvaskningen af kvælstof fra rodzonen nedbringes til et niveau,

47 der svarer til en arealdrift med brug af handelsgødning og et plantesædskifte med 10 % efterafgrøder. Aabenraa Kommune har fra ansøger modtaget beregninger (se tabel 5), der viser, at DE reel svarer til den vægtede maksimale udvaskning fra alle arealerne i opland til Vadehavet og Flensborg Fjord ved brug af 13 % ekstra efterafgrøder. Der er i den vægtede maksimale udvaskning indbygget kravet om udvaskning af nitrat svarende til et plantebrug. Kvælstofudvaskningen fra udbringningsarealerne overstiger således ikke et planteavlsniveau. Aabenraa Kommune finder herefter, at kvælstofudvaskningen fra udbringningsarealerne i det ansøgte projekt, ved brug af virkemidler, ikke vil modvirke opfyldelsen af bevaringsmålsætningen for Lister Dyb, jf. habitatbekendtgørelsens 7, stk. 1 og 2. Det fremgår, at det ansøgte husdyrbrug vil have et kvælstofbidrag til Vadehavet svarende til et planteavlsbrug, hvorfor det ansøgte ikke i sig selv har en skadevirkning på det aktuelle Natura 2000 vandområde. I henhold til Miljøstyrelsens afskæringskriterier, som siger, at husdyrbruget ikke må bidrage med over 5 % af den samlede nitratudvaskning til Lister Dyb, vurderer Aabenraa Kommune, at det ansøgte ikke i sig selv har en skadevirkning på det aktuelle Natura 2000 område. 86,84 ha svarende til 24 % af bedriftens samlede arealer ligger i opland til Flensborg Inderfjord og dermed indirekte i opland til Natura 2000 område nr. 197, Flensborg Fjord, Bredgrund og farvandet omkring Als. Det fremgår af Miljøstyrelsens oversigt over udviklingen i husdyrholdet ( kort.htm), at dyreholdet i oplandet til Natura 2000 område nr. 197, Flensborg Fjord, Bredgrund og farvandet omkring Als er faldende. Da ansøgningen viser, at DE reel er mindre end DE max og dermed overholder planteavlsniveauet, så er det vurderet, at ansøgningen ikke vil modvirke opfyldelsen af bevaringsmålsætningen for Natura 2000 område nr. 197, Flensborg Fjord, Bredgrund og farvandet omkring Als. Vurdering Vidå udmunder i Lister Dyb tidevandsområde i Vadehavet. Lister Dyb er karakteriseret som et sårbart vandområde og er omfattet af afskæringskriteriet pkt. 1 og 2A, dvs. at en skadesvirkning på vandområdet ifølge den elektroniske vejledning kan udelukkes, hvis antallet af dyreenheder jf. CHR i oplandet ikke er steget siden 2007, og hvis projektet i sig selv udgør mindre end 5 % af den samlede udledning af kvælstof til vandområdet. Det vurderes derfor samlet for nitrat, at husdyrbruget ikke i sig selv påvirker Vadehavet eller Flensborg Fjord med 5 % eller mere af den samlede N-udvaskning, at husdyrbruget har indarbejdet virkemidler (13 % ekstra efterafgrøder) til at nedbringe nitratudvaskningen til minimum et niveau svarende til den vægtede maksimale udvaskning, og at husdyrbruget derfor i kumulation med andre husdyrbrug ikke medfører en stigning i nitratudvaskningen.

48 Der skal stilles vilkår til de virkemidler, der er benyttet til at nedbringe N-udvaskningen til minimum et niveau svarende til den vægtede maksimale udvaskning (13 % ekstra efterafgrøder). Bedriften vurderes dermed på baggrund af ovenstående hverken i sig selv eller i kumulation med andre projekter at kunne påvirke Natura 2000 vandområdet væsentligt. Påvirkninger af arter med særlige strenge beskyttelseskrav (bilag IV) I det følgende vurderes forekomsten af de bilag IV arter, hvor projektområdet ligger indenfor eller i nærheden af artens naturlige udbredelse. Der er søgt efter registreringer indenfor de seneste 10 år i Håndbog om dyrearter på Habitatdirektivets Bilag IV, Faglig rapport fra DMU nr.635, 2007, og naturdatabaser på Der er i databaserne ingen registreringer af de pågældende arter i eller omkring projektets udbredelsesområde. På baggrund af de faglige rapporter nr. 457 og 635 fra Danmarks Miljøundersøgelser samt Aabenraa Kommunes øvrige kendskab vurderes umiddelbart, at der kan være: vandflagermus, frynseflagermus, pipistrelflagermus, langøret flagermus, sydflagermus, dværgflagermus, markfirben, stor vandsalamander, løgfrø, løvfrø og spidssnudet frø. Aabenraa Kommune har ikke gjort konkrete fund af de nævnte arter, og er ikke på andre måder bekendt med forekomster af andre planter eller dyr omfattet af artsfredning eller optaget på nationale eller regionale rødlister på eller umiddelbart op til husdyrbrugets arealer. Der er dog stor sandsynlighed for, at en eller flere af dem findes i området, ikke mindst grundet de tilstødende naturområder. Konklusion Anlægget ligger indenfor 3 km til Natura 2000 området Hostrup Sø, Assenholm Mose og Felsted Vesterbæk. Det er dog vurderet, at beskyttelsesniveauet i forhold til ammoniakdeposition til særlig følsomme naturområder er overholdt. Da arealerne ligger uden for N og P klasse, er kravene til N og P overholdt ved harmonikravene. Arealerne afvander delvist til Natura 2000 område med stigende dyretryk, ligesom arealerne delvist ligger inden for nitratfølsomt indvindingsområde. Bedriften har i ansøgningen indsat 13 % ekstra efterafgrøder, hvorved planteavlsniveauet overholdes i forhold til udvaskning af nitrat til overfladevand, og nitratudvaskningen til grundvand ligger også indenfor beskyttelsesniveauet. Der er udbringningsarealer, der grænser op til Natura 2000 områder, men det er vurderet, at udbringning af husdyrgødning på disse arealer ikke medvirker til at forringe naturtilstanden i Natura 2000 områderne. Der er ikke observeret eller registreret Bilag IV-arter på eller i nærheden af arealerne.

49 Vilkår Der skal stilles et vilkår om, at 1. der skal etableres 13 % ekstra efterafgrøder ud over det til enhver tid gældende, generelle krav om efterafgrøder, uanset om det generelle krav opfyldes vha. andre virkemidler i henhold til Plantedirektoratets regler eller overføres til andre år. De samme, generelle regler, som gælder for de lovpligtige efterafgrøder, skal også følges for disse ekstra efterafgrøder. Efterafgrøderne eller andre generelle miljøkrav må dog ikke overføres til andre bedrifter. Venlig hilsen Tina Hjørne Biolog

Bilag 2

Bilag 2 Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4 Bilag 5 Bilag 6 Beredskabsplan (Sønderborg kommune) Beredskabsplan for Bygaden 42, 6440 Augustenborg Indholdsfortegnelse: TELEFONNUMRE... 8 BRAND- OG EVAKUERINGSINSTRUKS...

Læs mere

Beredskabsplan. for...

Beredskabsplan. for... BILAG 3 Beredskabsplan Beredskabsplan for.... Indholdsfortegnelse: TELEFONNUMRE... 3 BRAND- OG EVAKUERINGSINSTRUKS... 4 OVERLØB AF GYLLE... 5 KEMIKALIE- OG OLIESPILD... 6 STOPHANER / HOVEDAFBRYDERE...

Læs mere

Beredskabsplan. for TELEFONNUMRE...3 BRAND- OG EVAKUERING...4 OVERLØB AF GYLLE...5 KEMIKALIE- OG OLIESPILD...6 STOPHANER / HOVEDAFBRYDERE...

Beredskabsplan. for TELEFONNUMRE...3 BRAND- OG EVAKUERING...4 OVERLØB AF GYLLE...5 KEMIKALIE- OG OLIESPILD...6 STOPHANER / HOVEDAFBRYDERE... Miljø- og Planlægningsudvalget L 55 - Bilag 8 Offentligt Beredskabsplan for.. Indholdsfortegnelse: TELEFONNUMRE...3 BRAND- OG EVAKUERING...4 OVERLØB AF GYLLE...5 KEMIKALIE- OG OLIESPILD...6 STOPHANER /

Læs mere

1/31 Bilag 1 2/31 Bilag 2 Bilag 3 3/31 Bilag 4 4/31 5/31 6/31 Bilag 5 Beredskabsplan (Sønderborg kommune) Beredskabsplan for Hans Kristian Oksbjerg, Majbølvej 21, 6470 Sydals Indholdsfortegnelse: TELEFONNUMRE...

Læs mere

Beredskabsplan. for. Snogbæk Nederby 26, 6400 Sønderborg

Beredskabsplan. for. Snogbæk Nederby 26, 6400 Sønderborg Beredskabsplan for Snogbæk Nederby 26, 6400 Sønderborg Indholdsfortegnelse: TELEFONNUMRE... 3 BRAND- OG EVAKUERINGSINSTRUKS... 4 OVERLØB AF GYLLE... 5 KEMIKALIE- OG OLIESPILD... 6 STOPHANER / HOVEDAFBRYDERE...

Læs mere

Beredskabsplan. for. Arnbjergvej 42, 6430 Nordborg

Beredskabsplan. for. Arnbjergvej 42, 6430 Nordborg Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4 Beredskabsplan Bilag 5 for Arnbjergvej 42, 6430 Nordborg Indholdsfortegnelse: TELEFONNUMRE... 7 BRAND- OG EVAKUERINGSINSTRUKS...8 OVERLØB AF GYLLE ELLER VASKEVAND... 9 KEMIKALIE-

Læs mere

BEREDSKABSPLAN FOR. Steen Stenskrog, Skovsbjergvej 22, 5631 Ebberup TELEFONNUMRE... 4 BRAND- OG EVAKUERINGSINSTRUKS... 5

BEREDSKABSPLAN FOR. Steen Stenskrog, Skovsbjergvej 22, 5631 Ebberup TELEFONNUMRE... 4 BRAND- OG EVAKUERINGSINSTRUKS... 5 BEREDSKABSPLAN FOR Truelsmosegård Steen Stenskrog, Skovsbjergvej 22, 5631 Ebberup INDHOLDSFORTEGNELSE TELEFONNUMRE... 4 BRAND- OG EVAKUERINGSINSTRUKS... 5 OVERLØB AF GYLLE INSTRUKS... 6 Kemikalie- og oliespildsinstruks

Læs mere

2/54

2/54 Bilag 1 1/54 2/54 Bilag 2 3/54 Bilag 3 4/54 5/54 Bilag 4 6/54 7/54 Bilag 5 8/54 9/54 Bilag 6 10/54 Bilag 7 11/54 12/54 Bilag 8 13/54 Bilag 9 14/54 15/54 16/54 17/54 Bilag 10 18/54 19/54 Bilag 11 20/54

Læs mere

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Til Ikast-Brande Kommune Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Ikast-Brande Kommune har den 18. september 2015 anmodet Vejle Kommune om en udtalelse i forbindelse med ansøgning Miljøgodkendelse

Læs mere

Beredskabsplan for. Nørregård Brandsgårdsvejen 17, 3730 Nexø & Bukkegård Slotsvejen 5, 3730 Nexø

Beredskabsplan for. Nørregård Brandsgårdsvejen 17, 3730 Nexø & Bukkegård Slotsvejen 5, 3730 Nexø Beredskabsplan for Nørregård Brandsgårdsvejen 17, 3730 Nexø & Bukkegård Slotsvejen 5, 3730 Nexø Indholdsfortegnelse: TELEFONNUMRE... 3 BRAND- OG EVAKUERING... 4 OVERLØB AF GYLLE... 5 KEMIKALIE- OG OLIESPILD...

Læs mere

Bilag 2

Bilag 2 Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4 Bilag 5 Bilag 6 Bilag 7 Bilag 8 Bilag 9 Bilag 10 Bilag 11 Bilag 12 45 Bemærkninger til Hesselgaard 1, 6300 Gråsten Bilag 13 Aabenraa Kommune er af Sønderborg Kommune blevet

Læs mere

Beredskabsplan. for. Solevadvej Tommerup

Beredskabsplan. for. Solevadvej Tommerup Beredskabsplan for Solevadvej 35 5690 Tommerup Side 1 af 10 1 INDHOLD 1. INDLEDNING OG FORMÅL MED BEREDSKABSPLANEN... 3 2. SELVE BEREDSKABSPLANEN... 4 2.1 Kortmateriale... 4 2.2 Telefonnumre... 4 2.3 Brand-

Læs mere

0 2,5 kilometer Kertemindevej 250 arealgodkendelse Oversigtskort, alle arealer Bilag 1 Odense Kommune Nørregade 36-38, 5000 Odense C Tlf. 65512525 Initialer: tsan Dato: 03.12.2015 Beskyttede naturområder

Læs mere

Beredskabsplan. for. Tøstrupvej 47

Beredskabsplan. for. Tøstrupvej 47 1 of 11 Beredskabsplan for Tøstrupvej 47 Indholdsfortegnelse: TELEFONNUMRE...3 BRAND- OG EVAKUERING...4 OVERLØB AF GYLLE...5 KEMIKALIE- OG OLIESPILD...6 STOPHANER / HOVEDAFBRYDERE...7 STRØMSVIGT...8 TRANSPORT

Læs mere

Bilag 1a - Oversigt over beliggenhed eksisterende anlæg

Bilag 1a - Oversigt over beliggenhed eksisterende anlæg Bilag 1a - Oversigt over beliggenhed eksisterende anlæg 1/32 Bilag 1b Oversigt over beliggenhed ny stald 2/32 Bilag 2 Situations- og afløbsplan ny smågrisestald 3/32 Bilag 3 Tekniske installationer 4/32

Læs mere

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Billund Kommune Att.: Rikke Holm Sennels Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Billund Kommune har den 28. september 2015 anmodet Vejle Kommune om en udtalelse i forbindelse med miljøgodkendelse

Læs mere

Beredskabsplan for Solbækgård

Beredskabsplan for Solbækgård Bilag 1 1/31 Bilag 2 2/31 Bilag 3 3/31 Bilag 4 Beredskabsplan (Sønderborg kommune) Beredskabsplan for Solbækgård Indholdsfortegnelse: TELEFONNUMRE... 6 BRAND- OG EVAKUERINGSINSTRUKS... 7 OVERLØB AF GYLLE...8

Læs mere

Udbringningsarealerne ligger i opland til Vadehavet og skal derfor selvstændigt godkendes efter husdyrlovens 16.

Udbringningsarealerne ligger i opland til Vadehavet og skal derfor selvstændigt godkendes efter husdyrlovens 16. Digital annonce Aabenraa Kommunes hjemmeside Kultur, Miljø & Erhverv Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Dato: 28-10-2015 Sagsnr.: 15/9612 Dok.løbenr.: 288557/15 Kontakt: Tina Ketelsen Direkte tlf.: 73767864

Læs mere

Kort over afstande fra ejendommen. Bilag 1

Kort over afstande fra ejendommen. Bilag 1 BILAG Kort over afstande fra ejendommen Bilag 1 Oversigtskort over ejendommen Bilag 2 Oversigtskort over staldafsnit og opbevaringsanlæg Bilag 3 Oversigt over gylletransportveje Bilag 4 Bilag 5 Beredskabsplan

Læs mere

BEREDSKABSPLAN. Overgård Svineproduktion på gården Overgård

BEREDSKABSPLAN. Overgård Svineproduktion på gården Overgård BEREDSKABSPLAN for Overgård Svineproduktion på gården Overgård Østermarksvej 11, Bjedstrup 8660 Skanderborg Indholdsfortegnelse TELEFONNUMRE... 3 BRAND- O EVAKUERIN... 4 OVERLØB AF YLLE... 5 KEMIKALIE-O

Læs mere

Bilag 2 2/50

Bilag 2 2/50 Bilag 1 1/50 Bilag 2 2/50 Bilag 3 3/50 Bilag 4 4/50 5/50 Bilag 5 6/50 Bilag 6 7/50 Bilag 7 8/50 Bilag 8 9/50 10/50 Bilag 9 11/50 Bilag 10 12/50 13/50 Bilag 11 14/50 15/50 16/50 17/50 Bilag 12 18/50 19/50

Læs mere

Udtalelse vedr. dyrkningsarealer tilhørende ejendommen Ballegårdsvej 20, 6580 Vamdrup.

Udtalelse vedr. dyrkningsarealer tilhørende ejendommen Ballegårdsvej 20, 6580 Vamdrup. TEKNIK & MILJØ Team Erhvervsmiljø Dato: 29-02-2016 Sagsnr.: 16/860 Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen, Landbrug Nytorv 11 6000 Kolding Att.: Marianne Yde Kontaktperson: Majbrit Holst Nielsen

Læs mere

Bilag 1

Bilag 1 Bilag Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4a Bilag 4b Gyllekøling - Amtsvejen 62 Drægtighedsstald med linespil ammoniakreduktions effekt i % kvadratmeter 0 0 W/m2 0,000 187,500 W 0 Stalde med træk og slip ammoniakreduktions

Læs mere

Beredskabsplan for. Peter Skau Ørby 2 6100 Haderslev Tlf.74579178 mobilnr. 40301728

Beredskabsplan for. Peter Skau Ørby 2 6100 Haderslev Tlf.74579178 mobilnr. 40301728 G:\Natur og landbrug\2 Landbrug\Miljøgodkendelser\Godkendelser og tilladelser\ 12 Godkendelse\Ørby 2, 6100 Haderslev\Version 12-39743\Skema 39743 - Bilagsfiler\20120309 ig Beredskabsplan.DOC 74579178,

Læs mere

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Billund Kommune Verden 1 7200 Grindsted Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Billund Kommune har den 18. maj anmodet Vejle Kommune om en udtalelse i forbindelse med miljøgodkendelse af Bækgårdsvej

Læs mere

Arealgodkendelse af Vippelvej 42, 6360 Tinglev

Arealgodkendelse af Vippelvej 42, 6360 Tinglev Digital annonce Aabenraa Kommunes hjemmeside Kultur, Miljø & Erhverv Miljø og landbrug Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73 76 76 76 Dato: 21-01-2016 Sagsnr.: 15/23889 Dok.nr.: 19494/16 Kontakt: Morten

Læs mere

Nedenstående ses Kerteminde Kommunes vurdering af og vilkår til arealerne.

Nedenstående ses Kerteminde Kommunes vurdering af og vilkår til arealerne. Odense Kommune Att.: Tine Skyttegård Andreasen Sendt pr. mail Side1/5 Miljø- og Kulturforvaltning Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Tlf.: 65 15 14 66 Fax: 65 15 14 99 Email: tbj@kerteminde.dk www.kerteminde.dk

Læs mere

BILAG. Nørre Landevej 42-44, 6470 Sydals

BILAG. Nørre Landevej 42-44, 6470 Sydals BILAG Nørre Landevej 42-44, 6470 Sydals Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 5 Bilag 7 Bilag 8 Bilag 9 Bilag 10 Bilag 11 Bilag 12 Bilag 13 Beredskabsplan Beredskabsplan for Jens Ole Bladt, Nr. Landevej 42-44,

Læs mere

Tillægsgodkendelse nr. 1 til miljøgodkendelse af kvægbruget på ejendommen Hedegårdevej 14, 6360 Tinglev

Tillægsgodkendelse nr. 1 til miljøgodkendelse af kvægbruget på ejendommen Hedegårdevej 14, 6360 Tinglev Digital annonce Aabenraa Kommunes hjemmeside Kultur, Miljø & Erhverv Miljø og landbrug Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73 76 76 76 Dato: 21-01-2016 Sagsnr.: 15/23886 Dok.nr.: 20252/16 Kontakt: Morten

Læs mere

Ny revideret 46-udtalelse Horsbølvej 5, 7200 Grindsted

Ny revideret 46-udtalelse Horsbølvej 5, 7200 Grindsted Billund Kommune, Teknik og Miljø Att. Mette Hammershøj Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Teknik og Miljø Toften 2 6818 Årre Tlf. 7994 6800 www.vardekommune.dk vardekommune@varde.dk Ny revideret 46-udtalelse

Læs mere

Miljøgodkendelse af arealer til

Miljøgodkendelse af arealer til af arealer til Lyngbyskovvej 18, 9575 Terndrup 16 Lov nr. 1486 af 4. december 2009 om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug Dato for offentliggørelse DATO 2013 Journal nr. 09.17.22-P19-6687-12 Rebild Kommune

Læs mere

Arealgodkendelsen omfatter 490,46 ha og kan i sin helhed ses nedenstående.

Arealgodkendelsen omfatter 490,46 ha og kan i sin helhed ses nedenstående. Kultur, Miljø & Erhverv Team Miljø Skelbækvej 2 DK-6200 Aabenraa Tlf. : 73 76 76 76 Digital annonce Aabenraa Kommunes hjemmeside Dato: 15-08-2016 Sagsnr.: 15/18840 Kontakt: Tina Ketelsen Direkte tlf.nr.:

Læs mere

21-8. Odense Kommune

21-8. Odense Kommune Udbringningsarealer Beskyttede naturområder ( 3) 00 Mose Stalde Gyllebeholder Sø Eng Overdrev Kommunegrænse Internationalt beskyttet natur EF-Habitatområde 1800 1800 meter meter 360 360 meter meter Strandeng

Læs mere

46-udtalelse Mølgårdvej 18, 7200 Grindsted

46-udtalelse Mølgårdvej 18, 7200 Grindsted Billund Kommune, Teknik og Miljø Att. Rikke Sennels Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Teknik og Miljø Toften 2 6818 Årre Tlf. 7994 6800 www.vardekommune.dk vardekommune@varde.dk 46-udtalelse Mølgårdvej 18,

Læs mere

Beredskabsplan. for. [virksomhedens navn] TELEFONNUMRE... 3 PERSONULYKKER HUSK AT KONTAKTE (find liste) ANMELDELSE AF ULYKKER... 4

Beredskabsplan. for. [virksomhedens navn] TELEFONNUMRE... 3 PERSONULYKKER HUSK AT KONTAKTE (find liste) ANMELDELSE AF ULYKKER... 4 Beredskabsplan for [virksomhedens navn].... Indholdsfortegnelse: TELEFONNUMRE... 3 PERSONULYKKER HUSK AT KONTAKTE (find liste) ANMELDELSE AF ULYKKER... 4 PERSONULYKKER Forebyggelse af ulykker... 5 Vurdering

Læs mere

Arealgodkendelse af ejendommen Galgebrostene 5, 6372 Bylderup-Bov

Arealgodkendelse af ejendommen Galgebrostene 5, 6372 Bylderup-Bov Digital annonce Aabenraa Kommunes hjemmeside Kultur, Miljø & Erhverv Miljø og landbrug Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73 76 76 76 Dato: 30-08-2013 Sagsnr.: 13/15587 Dok.nr.: 240968/25 Kontakt: Morten

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet - Delplan for Fuglebeskyttelsesområde F60 Vidåen, Tøndermarsken og Saltvandssøen

Læs mere

BILAG 1A OVERSIGT OVER UDPEGNINGSGRUNDLAG I DE BERØRTE NATURA OMRÅDER OG POTENTIEL BETYDNING AF ÆNDREDE GØDSKNINGSNORMER

BILAG 1A OVERSIGT OVER UDPEGNINGSGRUNDLAG I DE BERØRTE NATURA OMRÅDER OG POTENTIEL BETYDNING AF ÆNDREDE GØDSKNINGSNORMER BILAG 1A OVERSIGT OVER UDPEGIGSGRUDLAG I DE BERØRTE ATURA 2000- OMRÅDER OG POTETIEL BETYDIG A ÆDREDE GØDSKIGSORMER af øget næringsstoftilførsel på atura 2000-r ( ), herunder habitat-( ) og fuglebeskyttelsesr

Læs mere

Grundlag for kort over oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder

Grundlag for kort over oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder NOTAT Miljøstyrelsen J.nr. MST-1249-00105 Ref. Anich/klsch Den 3. marts 2017 Grundlag for kort over oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder Problemstilling Miljøstyrelsen har

Læs mere

Bilag til notat om Miljøklagenævnets praksis i sager om miljøgodkendelser af husdyrbrug af 6. juli 2009

Bilag til notat om Miljøklagenævnets praksis i sager om miljøgodkendelser af husdyrbrug af 6. juli 2009 Notits Erhverv J.nr. Ref. LOG & HKJ Den 6. juli 2009 Bilag til notat om Miljøklagenævnets praksis i sager om miljøgodkendelser af husdyrbrug af 6. juli 2009 Miljøklagenævnet henviser i en række afgørelser

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen. Natura 2000-område nr. 69

Forslag til. Natura 2000-handleplan Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen. Natura 2000-område nr. 69 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Natura 2000-område nr. 69 Habitatområde H62 Fuglebeskyttelsesområde F43 Titel: Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Udgiver:

Læs mere

Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015

Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015 Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015 17Lille Vildmose, Tofte Skov og Høstemark Skov 18Rold Skov, Lindenborg Ådal og Madum Sø 14Ålborg Bugt, Randers Fjord og Mariager Fjord 222Villestrup Ådal 201Øster

Læs mere

Arealgodkendelsen omfatter 67,55 ha og kan i sin helhed ses nedenstående.

Arealgodkendelsen omfatter 67,55 ha og kan i sin helhed ses nedenstående. Kultur, Miljø & Erhverv Team Miljø Skelbækvej 2 DK-6200 Aabenraa Tlf. : 73 76 76 76 Digital annonce Aabenraa Kommunes hjemmeside Dato: 05-08-2015 Sagsnr.: 14/35970 Kontakt: Tina Ketelsen Direkte tlf.nr.:

Læs mere

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2 FANØ KOMMUNE OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING

Læs mere

Arealgodkendelse af Hell Markbrug I/S, Søderupvej 20, 6230 Rødekro

Arealgodkendelse af Hell Markbrug I/S, Søderupvej 20, 6230 Rødekro Digital annonce Aabenraa Kommunes hjemmeside Kultur, Miljø & Erhverv Byg, Natur & Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73 76 76 76 Dato: 05-07-2013 Sagsnr.: 12/4652 Dok.nr.: 195944/13 Kontakt: Torben

Læs mere

Indhold Er du i tvivl ring 1-1-2.

Indhold Er du i tvivl ring 1-1-2. Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4 Bilag 5 Indhold 2 INDLEDNING TIL OG FORMÅL MED BEREDSKABSPLANEN... 6 3 SELVE BEREDSKABSPLANEN... 7 3.1 KORTMATERIALE... 7 3.2 TELEFONNUMRE...8 3.3 BRAND- OG EVAKUERINGSINSTRUKS...

Læs mere

Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne på ejendommen matr.nr. 55a Svindinge By, Svindinge beliggende Huslodderne 10, 5853 Ørbæk, cvr.

Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne på ejendommen matr.nr. 55a Svindinge By, Svindinge beliggende Huslodderne 10, 5853 Ørbæk, cvr. Teknik- og Miljøafdeling Henrik Dahlhede Huslodderne 10 5853 Ørbæk Dato: 11-09-2008 Sagsbehandler: Bo Clausen Direkte tlf: 6333 7159 E-mail: bcl@nyborg.dk Sagsid.: 07/8549. Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne

Læs mere

Tønder Kommunes høringssvar på høring af naturplaner

Tønder Kommunes høringssvar på høring af naturplaner NOTAT Miljø og Natur Sags id.: 01.05.18-P17-2-14 Sagsbeh.: DL16CB/DL18LP 02-03-2015 Tønder Kommunes høringssvar på høring af naturplaner 2016-21 Naturstyrelsen har offentliggjort forslag til Natura 2000-planerne

Læs mere

Hjælp til husdyrgodkendelser

Hjælp til husdyrgodkendelser Dato: 14. januar 2015 Sagsbehandler: Therese Nissen, tgdn@dn.dk, 31 19 32 31 Hjælp til husdyrgodkendelser Start med: Hvornår er der klagefrist (hvis der ikke står en dato, er det 4 uger fra godkendelsesdato)?

Læs mere

Naturgenopretning ved Hostrup Sø

Naturgenopretning ved Hostrup Sø Naturgenopretning ved Hostrup Sø Sammenfatning af hydrologisk forundersøgelse Sammenfatning, 12. maj 2011 Revision : version 2 Revisionsdato : 12-05-2011 Sagsnr. : 100805 Projektleder : OLJE Udarbejdet

Læs mere

TILLÆG TIL 10 TILLADELSE. Pelsdyrfarmen på Nørredigevej 166, 9440 Aabybro

TILLÆG TIL 10 TILLADELSE. Pelsdyrfarmen på Nørredigevej 166, 9440 Aabybro TILLÆG TIL 10 TILLADELSE Pelsdyrfarmen på Nørredigevej 166, 9440 Aabybro Tilladelsesdato / offentliggørelse 26. august 2016 Indholdsfortegnelse: Ejer og driftsforhold... 2 Miljøtilladelse efter Husdyrloven...

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å vest for Varde,

Læs mere

Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10

Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10 Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10 1.1 Fosfor til overfladevand - vandløb, søer og kystvande Hovedparten af fosfortab fra landbrugsarealer sker fra kuperede marker i omdrift langs

Læs mere

Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen

Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Natura 2000-handleplan 2016 2021 Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Natura 2000-område nr. 69 Habitatområde H62 Fuglebeskyttelsesområde F43 Titel: Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Udgiver: Varde Kommune

Læs mere

Arealgodkendelse til ejendommen Vøvle Bro Vej 5, 6360 Tinglev

Arealgodkendelse til ejendommen Vøvle Bro Vej 5, 6360 Tinglev Digital annonce Aabenraa Kommunes hjemmeside Kultur, Miljø & Erhverv Byg, Natur & Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73767676 Dato: 21-02-2014 Sagsnr.: 13/16153 Dok.løbenr.: 47673/14 Kontakt: Lonnie

Læs mere

Tillæg til Miljøgodkendelse af husdyrbruget Langagergaard, Østhalvøen 2, 9530 Støvring

Tillæg til Miljøgodkendelse af husdyrbruget Langagergaard, Østhalvøen 2, 9530 Støvring 12 Lov nr. 1486 af 4. december 2009 om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug xx. xxx 2014 Tillæg til Miljøgodkendelse af husdyrbruget Langagergaard, Østhalvøen 2, 9530 Støvring - Flere udbringningsarealer

Læs mere

Arealgodkendelse af Bystedmøllevej 2, 7870 Roslev v/ Klausen Agro ApS, Bysted Møllevej 2, 7870 Roslev

Arealgodkendelse af Bystedmøllevej 2, 7870 Roslev v/ Klausen Agro ApS, Bysted Møllevej 2, 7870 Roslev Arealgodkendelse af Bystedmøllevej 2, 7870 Roslev v/ Klausen Agro ApS, Bysted Møllevej 2, 7870 Roslev efter 16 i Lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug. Meddelt den 26. juni 2014. Godkendelse til udbringning

Læs mere

Arealgodkendelse af ejendommen Løgumklostervej 25, 6360 Tinglev

Arealgodkendelse af ejendommen Løgumklostervej 25, 6360 Tinglev Digital annonce Aabenraa Kommunes hjemmeside Kultur, Miljø & Erhverv Miljø og landbrug Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73 76 76 76 Dato: 13-12-2013 Sagsnr.: 13/17448 Dok.nr.: 347751/13 Kontakt: Morten

Læs mere

Miljøgodkendelse af arealer til

Miljøgodkendelse af arealer til af arealer til Gåsemosevej 7, 9541 Suldrup 16 Lov nr. 868 af 3. juli 2015 om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug Dato for offentliggørelse 20. oktober 2015 Journal nr. 09.17.22-P19-8-13 Rebild Kommune

Læs mere

Miljøgodkendelse af arealer

Miljøgodkendelse af arealer Miljøgodkendelse efter 16 i Husdyrgodkendelsesloven Miljøgodkendelse af arealer Sven Andersen Godthåbsvej 4, 4660 Store Heddinge Godkendelsesdato 19. januar 2017 Teknik & Miljø Indhold... Fejl! Bogmærke

Læs mere

Miljøgodkendelse af arealer til

Miljøgodkendelse af arealer til af arealer til Lille Østrupvej 14, Østrup, 9530 Støvring 16 Lov nr. 1486 af 4. december 2009 om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug Dato for offentliggørelse DATO 2014 Journal nr. 09.17.22-P19-6750-12

Læs mere

Arealgodkendelsen omfatter 40,44 ha og kan i sin helhed ses nedenstående.

Arealgodkendelsen omfatter 40,44 ha og kan i sin helhed ses nedenstående. Kultur, Miljø & Erhverv Team Miljø Skelbækvej 2 DK-6200 Aabenraa Tlf. : 73 76 76 76 Digital annonce Aabenraa Kommunes hjemmeside Dato: 09-04-2015 Sagsnr.: 14/15738 Kontakt: Tina Ketelsen Direkte tlf.nr.:

Læs mere

Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift

Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift Annette Pihl Pedersen LRØ Kort over Natura 2000 områder Forslag til Natura 2000-plan nr 56 Horsens Fjord, havet øst for og Endelave 2009-2015

Læs mere

Natura 2000-handleplan. 2. planperiode. Nissum Fjord. Natura 2000-område nr. 65. Habitatområde H58 Fuglebeskyttelsesområde F38

Natura 2000-handleplan. 2. planperiode. Nissum Fjord. Natura 2000-område nr. 65. Habitatområde H58 Fuglebeskyttelsesområde F38 Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Udkast til politisk 1. behandling Nissum Fjord Natura 2000-område nr. 65 Habitatområde H58 Fuglebeskyttelsesområde F38 Kolofon Titel: Natura 2000-handleplan

Læs mere

Notat. om nitratmodellen i relation til husdyrbrug 1. INDLEDNING

Notat. om nitratmodellen i relation til husdyrbrug 1. INDLEDNING J.nr.: 7510479 SFS/STTA Notat om nitratmodellen i relation til husdyrbrug 1. INDLEDNING Miljøstyrelsen har bedt mig vurdere, om der i overensstemmelse med artikel 6, stk. 3 i Rådets direktiv af 21. maj

Læs mere

Billund kommune. Jorden Rundt Grindsted. Att. Mette Hammershøj. Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Billund kommune. Jorden Rundt Grindsted. Att. Mette Hammershøj. Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune 1 - TM-Landbrug-Høringssvar til anden kommune vedr. mi Billund kommune Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Att. Mette Hammershøj 2. januar 2017 Side 1 af 7 J. nr.: 09.17.00-P19-73-16 Vurdering af udbringningsarealer

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015 Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Natura 2000-planlægning Side 5 i Natura 2000 planen: EU s Natura 2000-direktiver (Fuglebeskyttelses- og Habitatdirektiverne)

Læs mere

Justering af natura 2000 områdernes afgrænsning - udvalgte områder

Justering af natura 2000 områdernes afgrænsning - udvalgte områder Dato: 2. januar 2018 Til: Miljøstyrelsen Skrevet af: Bo Håkansson boh@dn.dk Bilag til Nationalt høringssvar: Justering af natura 2000 områdernes afgrænsning - udvalgte områder Om dette notat Dette notat

Læs mere

Ca. halvdelen af mark 11 ligger i Aabenraa Kommune, der har vurderet på arealet.

Ca. halvdelen af mark 11 ligger i Aabenraa Kommune, der har vurderet på arealet. Kort beskrivelse af det ansøgte projekt: Sønderborg Kommune har krævet ansøgning om 16 godkendelse i henhold til Bekendtgørelse af lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, nr. 1486 af 04. december 2009

Læs mere

Vand- og Natura 2000 planerne. Den supplerende vejledning

Vand- og Natura 2000 planerne. Den supplerende vejledning Husdyrgodkendelser Vand- og Natura 2000 planerne Procedurekrav Den supplerende vejledning Et eksempel Vand & Natura 2000 områdere Den danske model Iværksættelse af en bindende, rullende planlægning for

Læs mere

BILAG. 1. Oversigtsplan 2. Oversigtsplan 2, beliggenhed. 12. Grundvand 1 13. Grundvand 2 14. Kultur og fortidsminder

BILAG. 1. Oversigtsplan 2. Oversigtsplan 2, beliggenhed. 12. Grundvand 1 13. Grundvand 2 14. Kultur og fortidsminder BILAG 1. Oversigtsplan 2. Oversigtsplan 2, beliggenhed 3. Afløbsplan 4. Grundplan, kostald 5. Arealer, transportruter med husdyrgødning 6. Oversigt over Naturgruppens naturpunkter 7. BAT-niveau 8. Udtalelse

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til afgræsning med ammekvæg i Svanninge Bjerge, Nyborgvej 122 og Reventlowsvej 104, 5600 Faaborg.

Ansøgning om tilladelse til afgræsning med ammekvæg i Svanninge Bjerge, Nyborgvej 122 og Reventlowsvej 104, 5600 Faaborg. Notat Ansøgning om tilladelse til afgræsning med ammekvæg i Svanninge Bjerge, Nyborgvej 122 og Reventlowsvej 104, 5600 Faaborg. Udarbejdet af: Elisabeth Oxenbøll Sørensen Dato: 17-04-2008 Sagsid.: 09.17.00-P19-80-07

Læs mere

Ansøgning om miljøgodkendelse af svineproduktion på Kværndrup Vænge 17, 5772 Kværndrup, med tilhørende udbringningsarealer.

Ansøgning om miljøgodkendelse af svineproduktion på Kværndrup Vænge 17, 5772 Kværndrup, med tilhørende udbringningsarealer. Notat Ansøgning om miljøgodkendelse af svineproduktion på Kværndrup Vænge 17, 5772 Kværndrup, med tilhørende udbringningsarealer Udarbejdet af: Jacob Sterup Dato: 27-02-2008 Sagsid.: 09.02.15-P19-39-07

Læs mere

10-tilladelse til husdyrproduktionen på Stårupvej 24, 7840 Højslev

10-tilladelse til husdyrproduktionen på Stårupvej 24, 7840 Højslev 10-tilladelse til husdyrproduktionen på Stårupvej 24, 7840 Højslev v/ Lisbeth og Hans Ladefoged, Stårupvej 24, 7840 Højslev 1 Ansøger: Navn: Adresse: Lisbeth og Hans Ladefoged Stårupvej 24, 7840 Højslev

Læs mere

Arealgodkendelse af Hell Markbrug I/S, Søderupvej 20, 6230 Rødekro

Arealgodkendelse af Hell Markbrug I/S, Søderupvej 20, 6230 Rødekro Digital annonce Aabenraa Kommunes hjemmeside Kultur, Miljø & Erhverv Miljø og landbrug Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73 76 76 76 Dato: 24-04-2015 Sagsnr.: 15/728 Dok.nr.: 107620/15 Kontakt: Morten Hansen

Læs mere

Notat. Baggrund for fastsættelse af beskyttelsesniveauerne

Notat. Baggrund for fastsættelse af beskyttelsesniveauerne Notat Erhverv J.nr. Ref. Den 15. december 2009 I dette notat gøres der rede for, hvorfor overholdelse af husdyrgodkendelseslovens beskyttelsesniveauer normalt betyder, at projektets påvirkning ligger under

Læs mere

"Det etablerede gyllekølingsanlæg i gyllekanalerne skal være i drift hele året (8.760 timer)."

Det etablerede gyllekølingsanlæg i gyllekanalerne skal være i drift hele året (8.760 timer). Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 26. januar 2012 J.nr.: NMK-132-00053 (tidl. MKN-130-00346) Ref.: Bibi Søgaard-Bauditz, Bibis. Kristina Refsgaard, Xkref

Læs mere

Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift

Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift Annette Pihl Pedersen LRØ Kort over Natura 2000 områder Kort over Natura 2000 områder Forslag til Natura 2000-plan nr 77 Uldum Kær, Tørring Kær

Læs mere

Notat vedr. behandling af ansøgninger om udvidelse af husdyrbrug

Notat vedr. behandling af ansøgninger om udvidelse af husdyrbrug Notat vedr. behandling af ansøgninger om udvidelse af husdyrbrug Natur og Miljø den 5. februar 2010 Lovgrundlag: Kommunalbestyrelsen skal efter husdyrgodkendelseslovens 23, nr. 2, varetage følgende hensyn:

Læs mere

Kort beskrivelse af det ansøgte projekt:

Kort beskrivelse af det ansøgte projekt: Kort beskrivelse af det ansøgte projekt: Sønderborg Kommune har krævet ansøgning om 16 godkendelse i henhold til Bekendtgørelse af lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, nr. 1486 af 04. december 2009

Læs mere

Notat. Baggrundsnotat og ordforklaring. - vedr. vurdering af ansøgninger om miljøgodkendelse af husdyrbrug og arealer.

Notat. Baggrundsnotat og ordforklaring. - vedr. vurdering af ansøgninger om miljøgodkendelse af husdyrbrug og arealer. Baggrundsnotat og ordforklaring Notat - vedr. vurdering af ansøgninger om miljøgodkendelse af husdyrbrug og arealer Udarbejdet af: Jacob Sterup & Elisabeth Oxenbøll Sørensen Dato: 25-09-2007 Sagsid.: 09.17.00-P19-71-07

Læs mere

Arealgodkendelse af ejendommen Hønsnapvej 3, 6340 Kruså

Arealgodkendelse af ejendommen Hønsnapvej 3, 6340 Kruså Digital annonce Aabenraa Kommunes hjemmeside Kultur, Miljø & Erhverv Miljø og landbrug Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73 76 76 76 Dato: 25-10-2013 Sagsnr.: 13/25396 Dok.nr.: 290561/29 Kontakt: Morten

Læs mere

Miljøgodkendelse til. Dyrkningsarealerne tilhørende. Ørbækvej 203, 5882 Vejstrup

Miljøgodkendelse til. Dyrkningsarealerne tilhørende. Ørbækvej 203, 5882 Vejstrup Miljøgodkendelse til Dyrkningsarealerne tilhørende Ørbækvej 203, 5882 Vejstrup Godkendelsen omfatter: Ejede dyrkningsarealer Adresse: Ørbækvej 203, 5882 Vejstrup Godkendelsen er meddelt til: Flemming Wulff

Læs mere

Arealgodkendelse til ejendommen Sofiedalvej 27, 6360 Tinglev

Arealgodkendelse til ejendommen Sofiedalvej 27, 6360 Tinglev Kultur, Miljø & Erhverv Byg, Natur & Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73767676 Digital annonce Aabenraa Kommunes hjemmeside Dato: 11-03-2014 Sagsnr.: 13/19715 Dok.løbenr.: 70952/14 Kontakt: Lonnie

Læs mere

Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur

Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 30. september 2015 Bettina Nygaard & Jesper Bladt Institut for Bioscience

Læs mere

Vadehavet Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å vest for Varde, Brede Å, Vidå med tilløb, Rudbøl Sø og Magisterkogen

Vadehavet Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å vest for Varde, Brede Å, Vidå med tilløb, Rudbøl Sø og Magisterkogen Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å vest for Varde, Brede Å, Vidå med tilløb, Rudbøl Sø og Magisterkogen Natura 2000-område nr. 89 Habitatområde

Læs mere

4 Forekomst af bilag IV-arter Væsentlighedsvurdering Påvirkning af udpegningsgrundlaget Påvirkning af bilag IV-arter 15

4 Forekomst af bilag IV-arter Væsentlighedsvurdering Påvirkning af udpegningsgrundlaget Påvirkning af bilag IV-arter 15 REGION SYDDANMARK INDVINDING AF SAND FRA FANØ STRAND ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

År: ISBN nr.: Dato: 18. december Forsidefoto: Naturstyrelsen

År: ISBN nr.: Dato: 18. december Forsidefoto: Naturstyrelsen Forslag til natura 2000 plan 2016-21 Kolofon Titel: Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 Vadehavet - Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å, H86 Brede Å, H90 Vidå med tilløb, Rudbøl Sø og Magisterkogen

Læs mere

Miljøgodkendelse. af udspredningsarealer tilhørende Saltoftevej 3, 4295 Stenlille

Miljøgodkendelse. af udspredningsarealer tilhørende Saltoftevej 3, 4295 Stenlille af udspredningsarealer tilhørende Saltoftevej 3, 4295 Stenlille 16 Lov nr. 1572 af 20. december 2006 om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug Dato for gyldighed 19. september 2016 Teknik, Miljø og Drift Rådhusvej

Læs mere

Arealgodkendelse af ejendommen Burkalvej 3, 6240 Løgumkloster

Arealgodkendelse af ejendommen Burkalvej 3, 6240 Løgumkloster Kultur, Miljø & Erhverv Miljø og landbrug Dato: 13-09-2013 Sagsnr.: 13/17091 Dok.løbenr.: 253310/13 Sagsbehandler: Tina Lawaetz Skovgaard Hjørne Direkte tlf.: 7376 7284 E-mail: tlh@aabenraa.dk Arealgodkendelse

Læs mere

Notat. Miljøgodkendelse af husdyrbrug - behov for bræmmer m.v.

Notat. Miljøgodkendelse af husdyrbrug - behov for bræmmer m.v. Notat Miljøgodkendelse af husdyrbrug - behov for bræmmer m.v. Udarbejdet af: Jacob Sterup Dato: 22-06-2010 Sagsnummer.: 09.00.00-P21-4-07 Version nr.: 1 Indledning Almindelig markdrift og udbringning af

Læs mere

Et forhold vedrørende beplantning på ejendommen i skel mod syd bortfalder, idet beplantning anses for lovligt eksisterende.

Et forhold vedrørende beplantning på ejendommen i skel mod syd bortfalder, idet beplantning anses for lovligt eksisterende. Ditte Madsen Schmidt Peter Nordahl Jensen Sjelborggårdsvej 30 6710 Esbjerg V Kystdirektoratet J.nr. 16/05242-1 Ref. Jacob Hansen Rye 05-01-2017 Afslag på ansøgning om lovliggørende dispensation til vinterfold

Læs mere

Udfordringer ved regulering af afgasset biomasse efter VVM-reglerne og husdyrbrugsloven

Udfordringer ved regulering af afgasset biomasse efter VVM-reglerne og husdyrbrugsloven Udfordringer ved regulering af afgasset biomasse efter VVM-reglerne og husdyrbrugsloven Eva Folke, Tønder Kommune www.toender.dk 1 Biogasprojekter i Tønder Kommune og nabokommuner www.toender.dk 2 Udfordringer

Læs mere

Beregning af arealer med beskyttet natur i relation til husdyrregulering

Beregning af arealer med beskyttet natur i relation til husdyrregulering Beregning af arealer med beskyttet natur i relation til husdyrregulering Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2015 Bettina Nygaard & Jesper Bladt Institut for Bioscience

Læs mere

UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING ER IKKE GODKENDEL- SESPLIGTIG

UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING ER IKKE GODKENDEL- SESPLIGTIG Lars Andersen Gårdvej 4 4871 Horbelev CVR.nr. 75380356 05-08-2015 UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING ER IKKE GODKENDEL- SESPLIGTIG Guldborgsund Kommune har den 28. juni 2015 modtaget anmeldelse om udbringning

Læs mere

16 MILJØGODKENDELSE. Planteavlsbruget på Mustrupvej 29, 8320 Mårslet. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

16 MILJØGODKENDELSE. Planteavlsbruget på Mustrupvej 29, 8320 Mårslet. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune 16 MILJØGODKENDELSE Efter lov om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug, 16 Planteavlsbruget på Mustrupvej 29, 8320 Mårslet Dato for gyldighed: 12.

Læs mere

Ny husdyrregulering: Fra miljøgodkendelse af arealerne til generelle regler

Ny husdyrregulering: Fra miljøgodkendelse af arealerne til generelle regler Ny husdyrregulering: Fra miljøgodkendelse af arealerne til generelle regler vvm+habitatdirektiv brug af afskæringskriterier fastholde beskyttelsesniveau neutralisere merudvaskning/påvirkning fra husdyrgødning.

Læs mere

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig Billund Kommune modtog den 2. november 2016 en ansøgning om miljøgodkendelse

Læs mere

Teknik- og Miljøafdeling

Teknik- og Miljøafdeling Søgyden Teknik- og Miljøafdeling Jan Hansen Søgyden 15 5540 Ullerslev Dato: 16-06-2008 Sagsbehandler: Bo Clausen Direkte tlf: 63337159 E-mail: bcl@nyborg.dk Sagsid.: 07/6805. Miljøtilladelse til ændring

Læs mere