BILAG 1 Punkter til fokusgruppeinterview med børnesagkyndige d tema inddragelse af børn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BILAG 1 Punkter til fokusgruppeinterview med børnesagkyndige d tema inddragelse af børn"

Transkript

1 BILAG 1 Punkter til fokusgruppeinterview med børnesagkyndige d Præsentation af mig og mit speciale og fokusgruppeinterviewets temaer - jeg har brug for at lære en masse af jer om jeres arbejdsområde I er eksperterne. Præsentation af deltagerne alder, baggrundsuddannelse, hvor mange år i Statsforvaltningen. Deres navne og arbejdsstedsted oplyses ikke i specialet (anonymisering) Præsentation af fokusgruppeinterview og begrundelse for valg af denne metode, og hvad det indebærer af spilleregler for jer og for mig: jeg er ikke interviewer, men moderator, der præsenterer et emne, som I skal tale om og forholde jer til i dialog med hinanden med henblik på at få holdninger og tavs viden / forforståelser frem, sammenligne erfaringer mv. Bagefter kan jeg stille spørgsmål. Jeg er interesseret i så mange forskellige holdninger og erfaringer som muligt og der findes ikke rigtige og forkerte svar. Temaerne overlapper hinanden, men jeg vil alligevel forsøge at skille dem ad, så I kan forholde jer lidt mere afgrænset til de forskellige spørgsmål. 1. tema: inddragelse af børn inddragelse her = børnesamtale - hvad er formålet med inddragelse? (afdække barnets holdning / barnets perspektiv - støtte til barnet flytte forældrenes fokus påvirke den børnesagkyndiges fokus nye info. giver nye handlemuligheder -) - hvilke overvejelser fører til en samtale med barnet i Statsforvaltningen eller til børnesagkyndig rådgivning til barn (og forældre) (hvad kendetegner et udsat barn, beskyttelse af barnet, forskel på aftalesager og afgørelsessager ) Muligheder og dilemmaer? KONKRETE BESKRIVELSER - selve børnesamtalen (hvilke oplysninger søges indhentet - er disse tilstrækkelige hvilke evt. andre oplysninger? Flytte forældrenes fokus: barnets oplevelser, tanker, følelser. Støtte til barnet: barnets mestring, kompetencer, potentialer ny indsigt og nye handlinger knyttes sammen.

2 Foretages en vurdering af barnets generelle trivsel? hvordan sorteres i oplysningerne ift. relevans / ikke relevans for samværssagen) Muligheder og dilemmaer? KONKRETE BESKRIVELSER - efter børnesamtalen: udarbejdelse af notat fra børnesamtalen muligheder og dilemmaer? (udeladelse af oplysninger - 2. tema: Barnets perspektiv - Hvilke elementer er vigtige for at beskrive barnets perspektiv? (andres (forældre inst./skole) beskrivelser af barnets adfærd barnets behov - barnets egen oplevelse KONKRETE BESKRIVELSER - Hvordan tilvejebringes disse oplysninger / barnets perspektiv? - muligheder og dilemmaer? (forældres oplysninger andres oplysninger samtale med barnet (børnesagkyndig rådgivning til barnet oftest vælges: samtale med barnet) 3. tema: begrebet barnets bedste - hvad forstår I ved begrebet barnets bedste? muligheder og dilemmaer? - hvilke elementer er indeholdt i barnets bedste? (barnets perspektiv forældres perspektiv andet) KONKRETE BESKRIVELSER 4. tema: organisationens rammer - det tværfaglige samarbejde (børnesagkyndige / jurister) lovgivning - det konkrete samarbejde - muligheder og dilemmaer? kultur, hvordan tales om barnets perspektiv og barnets bedste - Adskillelsen ml. børnesagkyndig rådgivning og juridisk sagsbehandling ift. afgørelser (notat om rådgivningens resultat notatpligt ift. oplysninger der er af betydning for afgørelsen (videregivelse kræver samtykke) sagkyndig udtalelse (videregivelse kræver samtykke) - notat fra børnesamtalen - - Hvilken rolle i afgørelsessagen spiller den børnesagkyndige vurdering?

3 BILAG 2 Kodning fokusgruppeinterview: udsagn om formålet med inddragelse. - lovgivningen, hvor der står at børn skal inddrages, når der skal træffes beslutning (lovgivning) - er godt for børn og mennesker i det hele taget i forhold til at blive hørt og set og forstået (aflastning) - det er meget naturligt, når det nu er dem, det handler om at vi taler med dem (barnets perspektiv) - jeg skal have afdækket nogle ting (barnets perspektiv) - rigtigt tit, når vi så kan inddrage barnets perspektiv, at det er det, vi kan lykkes med vi kan lykkes med kompromis et (barnets perspektiv-forlig) - bare det at vi har mødt barnet, det gør jo at forældrene ligesom ser på vores børnesagkyndige syn på en anden måde - altså man kan sige nogle ting, som er genkendelige for forældrene, der gør at vi bliver meget mere troværdige, når vi sidder og siger noget mere generelt (barnets perspektiv-forlig) - (kendskabet til barnet) Det har en helt anden gennemslagskraft (barnets perspektiv-forlig) - budbringer (barnets perspektiv) - vi lytter rigtigt meget til børnene (barnets perspektiv) - at få skabt et rum, hvor børnene kan tale om, hvordan er det ved mor, og hvordan er det ved far og hvad kan jeg godt tænke mig (aflastning) - vi putter jo også rådgivningen ind i en børnesamtale (børnesagkyndig rådgivning) - formålet med at få dem ind og få sagt det må være svært somme tider, og det er jo ikke meningen, at du skal tænke på de ting. (aflastning) - vi jo har en bestilt opgave, kan man sige vi har et mødenotat, hvor der står, at forældrene er uenige om det og det, og vi skal høre barnet i forhold til det (lovgivning) - Formålet er, at vi skal snakke om, hvordan er det ved din mor og hvordan er det ved din far og kunne du tænke dig noget svarende til det (barnets perspektiv) - hvad er det for et barn, lære det lidt at kende (barnets perspektiv) - børnesamtalen er jo rigtig meget et middel til, at der skal træffes en afgørelse (lovgivning) - det er en høringssamtale (lovgivning) - forældrene siger, vi har simpelthen brug for at høre en anden tale med vores barn og høre, hvad er det egentlig vores barn vil, så har forældrene ligesom tilkendegivet, at de vil lytte til det barn, og der skal ikke træffes nogen afgørelse (barnets perspektiv)

4 Kodning fokusgruppeinterview: udsagn om barnets perspektiv, tilvejebragt ved en børnesamtale - alder, modenhed det står også i lovgivningen (lovgivning) - jamen hvad er det for en virkelighed, du har lille ven, hvordan er det du oplever din hverdag og din verden, og hvad er det for problematikker, du står i, og hvad for nogle løsninger, har du (beskrivelser af hverdagen) - at få forstørret den der ondt-i-maven-hed eller kærlighed til fars nye kæreste eller hvad nu det er, som det der pågældende barn er optaget af (mestring og håndtering af følelser) - hele tiden have juraen i baghovedet, men vi skal også sikre, at det bliver en god samtale for barnet (lovgivning) - det er med til at kvalificere, at børnene bliver inddraget, at vi får en fornemmelse vi får et kendskab til de her forældre, så vi ved også lidt om, hvor er det, vi skal hen, når vi taler med børnene. - nuancerne omkring, hvem er det egentlig, der er forældre til det her barn. - hvor er tyngden henne, hvor skal jeg prøve at spørge ind (beskrivelser af hverdagen) - det der foregår hjemme ved far, og det er helt okay, det der foregår hjemme ved mor det er bare forskellige virkeligheder. når vi så har set barnet smile, når de snakker om det personen laver ved far eller hørt, at det er faktisk rigtigt rigtigt hyggeligt omvendt, det barnet laver ved mor (beskrivelser af hverdagen) - jeg vil gerne have mindre samvær hjemme hos mor eller far, og når vi så får en snak om det, så handler det måske om, at mor eller far har fået en ny baby og har ikke så meget tid til mig, og når vi så snakker om, jamen hvad kunne du tænke dig, I skulle bruge noget mere tid på og så har barnet jo masser af ideer (barnets ønsker) - man spørger om der er nogen ting ved deres forældres samarbejde, som I ønsker kommenteret. - du må gerne sige, at tasken den er så tung, når jeg skal tage den med ud til fortovskanten, jeg skal også have lillebror med (barnets ønsker) - der kan også være ting, du gerne vil have at jeg skal snakke med din mor og far om og der synes jeg faktisk, at der er mange børn, der bruger mig som budbringer til de ting (barnets ønsker) - gud ved hvordan det føles at være jeres barn altså det forhold at få børnene ind, og ligesom at få taget noget af dampen af (mestring og håndtering af følelser) - en del af formålet er at vise, hvad for nogle muligheder er der, hvis man som barn føler sig klemt (beskrivelser af hverdagen, barn) - forældrene er uenige om det og det - vi tænke vores spørgsmål ind i forhold til at få belyst det, og få talt om det - vi skal være konkrete om det, de er uenige om (beskrivelser af hverdagen)

5 - det kommer ret præcist de fleste gange hvad de ønsker (holdning til forældrenes uenighed) (lovgivning) - i en eller anden form for loyalitetskonflikt eller virkelig klemt af forælderene (beskrivelser af hverdagen, samspil) - det ikke skal blive et øjebliksbillede, for børn taler jo tit i den situation, de lige er i og der tænker jeg da, hvad det er for nogen spørgsmål, jeg stiller for også at komme andre steder hen (beskrivelser af hverdagen) - hvor vi godt ved, at der er nogen forældre, der har sendt dem med et budskab, og det synes jeg jo at vi er meget trænet i at lytte til, hvad er det for nogen ting, de siger vi får det mere nuanceret (beskrivelser af hverdagen) - var der forskel på relationen til din mor, dengang mor og far var sammen, altså ligesom få det sådan få et eller andet forløb ind i det, og også nogen gange få dem til at tale om, hvad skete der egentlig der, kan du huske det (beskrivelser af hverdagen) - der er jo nogen børn, som har brug for, at man lige dvæler lidt ved skole og fritidsinteresser, og så er der andre børn, hvor det er bare forstyrrer alt for meget, fordi der skal vi bare have snakket om svesken på disken med det samme (beskrivelser af hverdagen) - modenhedsvurdere dem, og for at kan gøre det, så har jeg brug for at komme ind og høre lidt, hvad er du for et barn, hvad er det du interesserer dig for, og hvordan har du det med.. altså det barn der siger, at jeg har ingen venner, eller jeg har alle venner det er der jo stor forskel på (lovgivning) - hvis han fortæller, at han går til fodbold, jamen så spørger jeg selvfølgelig på en naturlig måde, om han også gør det begge steder, og det samme med at have venner på besøg og er det både hjemme ved mor, du har venner på besøg og ved far og hvad med lektier, bakker begge forældre op om det få en fornemmelse af det (beskrivelser af hverdagen) - snakke om konflikten (beskrivelser af hverdagen) - barnet fortæller, at så er begge to ude at se kampen, og står på hver sin side af banen kan vi jo godt snakke om, hvordan er det for dig (mestring og håndtering af følelser) - meget påpasselig med (at rådgive / tale om andre handlemuligheder i situationen) at gøre inde til børnesamtalen, der tror jeg mere, at jeg hører, hvad gør du så (mestring og håndtering af følelser) - og så anerkende det når de så siger det til os, kan det godt være, at de ikke var klar over, at de gjorde det, men det bliver de klar over, idet de siger det (mestring og håndtering af følelser) - Nogen gange kan det også være med til at stimulere dem til at fortælle jeg ved, at der er nogen andre børn, jeg snakker også med andre børn, og de siger sådan og sådan (beskrivelser af hverdagen)

6 Kodning fokusgruppeinterview: udsagn om barnets perspektiv, tilvejebragt ved en forældresamtale - de udtalelser, der er indkommet (beskrivelser af hverdagen) - vores opgave som børnesagkyndige at få beskrevet barnet med de spørgsmål, vi nu kan stille til forældrene - spørgsmål, der jo gør, at vi får det åbnet mere op, og forældrene får nogle flere ord sat på - barnet velfungerende og trives godt og bla bla bla der er ikke noget eller det kan også være at barnet er præmaturt, sensitivt, har forskellige vanskeligheder (beskrivelser af hverdagen, barn) - hjemme ved mor er barnet sådan og sådan, og hjemme ved far er barnet sådan og sådan (beskrivelser af hverdagen) - når han kommer hjem fra samvær hos dig, så har jeg et kæmpe (beskrivelser af hverdagen) - er det noget med samværet de forskellige steder, eller er det noget med skiftet, eller er det noget med, at det barn har specielt svært ved skift generelt eller er det noget med, at der er så stor konflikt mellem mor og far (beskrivelser af hverdagen, barn og forældre) - Markus har lidt svært ved skift er det også noget de oplever i børnehaven det der med, at så kan vi få det målrettet lidt jamen, hvad i forhold til de motoriske milepæle, har han fulgt dem, som han skulle altså den der med at finde ud af, er der andre steder, han har svært ved at sove end hjemme ved far, er det også hos farmor og i fodboldklubben altså det kommer rigtigt meget an på, hvad det er, der sker i selve mødet. Hvad så når I to er sammen, og skal hvad sker der så, hvordan er det så (beskrivelser af hverdagen, barn og forældre) - en af forældrene vil jo nok godt tale det lidt op, hvor vi kan hjælpe med lige at få det bragt lidt ned. Det er jo ikke ualmindeligt, at børn synes, at det er svært at skal være i to forskellige hjem - så lytter vi jo efter er det her mere svært end normalt (samarbejdspotentiale) - far han var slet ikke til stede i det her samvær. Han var helt sikkert hjerneskadet, alkoholskadet (oplysning om samværsforælderen) - få forældrene til at tale om deres fælles barn (beskrivelser af hverdagen, barn) - at evaluere hvordan er det for jer at snakke sammen (samarbejdspotentiale) - barnets trivsel og udvikling, hvad er det forældrene fortæller, hvordan oplever forældrene hver især barnet (beskrivelser af hverdagen, barn og forældre) - godtage, at barnets perspektiv eller barnets virkelighed er forskellige, når det er ved far, og når det er ved mor, og det der med at det bliver nødt til at være okay (samarbejdspotentiale) - vi forstørrer barnets perspektiv og snakker rigtigt meget om, hvor hvad hedder det, skadeligt eller hvilke konsekvenser, det vil have at man ikke kan få lov til at have positive følelser for far hjemme ved mor, eller positive følelser for mor hjemme ved far (samarbejdspotentiale) - barnets perspektiv, det er jo også at indhente udtalelser, og det er juristen, der gør det og det er typisk børnehave, kommune og egen læge (beskrivelser af hverdagen, barn)

7 - belyse barnets perspektiv hører den vinkel vel også med, at vi skal belyse samværsforælderens perspektiv, for at finde ud af, hvad er det for vilkår, eller hvad er det for en situation, barnet kan komme hjem til hvis det er en far på kokain eller et massivt hashmisbrug eller (oplysning om samværsforælderen) - det er jo barnets perspektiv, at vi ikke sidder på mødet og laver en samværsaftale, hvor man kan sige, at den, barnet skal til samvær hos, har forhold, som ikke er godt for barnet (oplysning om samværsforælderen) - bopælsforælderens forhold har vi ikke nogen indflydelse på og skal ikke forholde os til det det er kommunen (oplysning om bopælsforælderen) - hvor man virkelig styrkede barnets perspektiv, fordi man har sagt, jamen det er ikke så meget fokus på jeres forældres rettigheder - men man har forsøgt at vende perspektivet om og sige, hvordan kan vi gøre sådan, at vi fik løst nogle af de konflikter, der er mellem jer (samarbejdspotentiale) - barnets perspektiv det er en belysning, det er nogle faktuelle en faktuel viden, beskrivelse, vurdering-agtig nogle oplysninger (beskrivelser af hverdagen)

8 Kodning fokusgruppeinterview: udsagn om barnets bedste - vi kan lykkes med kompromis et, vi kan lykkes med at få forældre til at træde over i den andens sted og se det derfra - for det er jo den der mistillid mellem forældrene altså det er jo den, vi arbejder hovedsagligt med - jeg har bare set, hvordan det kan give børn skader, når mor og far de ikke kan samarbejde. - det I kan aftale som forældre, det er den bedste løsning. I det øjeblik der skal træffes en afgørelse, så vil mindst en af jer føle, at I ikke fik jeres behov opfyldt og med stor sandsynlighed begge to - Der hvor de har det godt, det er der, hvor man kan samarbejde i et eller andet omfang -det er jo svært at sige, hvad det gode samarbejde er - Man skal også lade være med at holde den fælles konfirmation, hvis ikke man kan finde ud af det det synes jeg, at man har et vigtigt ansvar som voksen for at kigge ind i sig selv og sige - kan jeg klare det kan det blive en god dag og kan det ikke, jamen så må man snakke sig fra at lave to. - Og det er mega mega positivt, så det stiller vi selvfølgelig op til alle de steder, hvor vi kan få forældrene til at mødes - jeg tænker også sagtens, at man kan snakke om barnets bedste i forhold til præcis det, vi laver - og jeg synes netop, det der med valget mellem onder er et fint billede vi kan godt sidde med både de og 8. bedste muligheder ud fra den situation, man nu er i, og der er ikke nogen af muligheder, der faktisk er optimale på nogen måder og er god for barnet, men det er der, vi er. - hvor barnets bedste det er måske sådan mere fremadrettet - og mere tænke hvordan kan vi få drejet på nogle knapper, sådan at mor og far samarbejder til barnets bedste så det kun kan blive bedre forhold. - det kan da godt være, at du suverænt som bopælsforælder må bestemme det og det, men hvis det skal være til barnets bedste, så skal I da gå i en dialog omkring fritidsaktiviteter og forskellige ting og sager - barnets bedste det er til enhver tid at få mor og far til at reflektere. - at få skabt det der rum det er jo virkelig meget til barnets bedste - og der er nogen, der benytter det rum og siger, når vi nu er i gang, så kan vi også lige så godt få snakket om - vores oplevelse er jo i rigtigt rigtigt mange tilfælde, at hvis forældrene kan lave en aftale, så er den jo mere fleksibel det er ikke den der firkantede kasse, som jura er, for det er meget firkantet - så det er da det bedste for de aller aller fleste, at forældrene kan lave en aftale, fordi der er nogle særlige hensyn at tage, og det kun er forældrene, der kender til de - Så er der der, hvor det giver en ro, at der bliver truffet en afgørelse det oplever vi også. Men det er det andet, vi går efter. - barnets ret til begge forældre, hvis omstændighederne ved de forældre er på en måde, som gør at det er fornuftigt for barnet at være der

9 - hvis vi kan mærke, at de er ved at indgå fx en 7/7 aftale med et lille bitte barn eller en aftale, hvor vi skifter mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag, søndag vi har bare en dag hver, altså så er det jo vores opgave at sige stop, stop, stop kære venner julen er jo et glimrende eksempel, hvor der er godt nok mange, der godt kunne tænke sig at være med til 1. juledag ved farmor, 2. juledag ved mormor og så har vi også onkel og tante der har vi jo en klar holdning til, jamen det er ikke barnets bedste at drøne rundt så på den måde kan vi sige, at der er også en kant for, hvad de kan aftale

I forbindelse med din forældreansvarssag er dit barn indkaldt til en børnesamtale. Samtalen er et tilbud til dit barn om at sige sin mening.

I forbindelse med din forældreansvarssag er dit barn indkaldt til en børnesamtale. Samtalen er et tilbud til dit barn om at sige sin mening. I forbindelse med din forældreansvarssag er dit barn indkaldt til en børnesamtale. Samtalen er et tilbud til dit barn om at sige sin mening. Formålet med børnesamtalen I forældreansvarssager er det vigtigste

Læs mere

BØRN I MIDTEN. Råd til forældre, der går fra hinanden FÆLLES BØRN. FÆLLES ANSVAR.

BØRN I MIDTEN. Råd til forældre, der går fra hinanden FÆLLES BØRN. FÆLLES ANSVAR. BØRN I MIDTEN Råd til forældre, der går fra hinanden FÆLLES BØRN. FÆLLES ANSVAR. 1 HVER TIL SIT HVAD MED BØRNENE? Når du og din partner går fra hinanden, er det vigtigt, at I får etableret en samværsordning,

Læs mere

KAPITEL 1. FORÆLDRENES BRUD

KAPITEL 1. FORÆLDRENES BRUD INDHOLD OM BOGEN 7 FORORD 11 LÆSEGUIDE 15 KAPITEL 1. FORÆLDRENES BRUD Indledning Den planlagte skilsmisse Den uventede skilsmisse Hvordan griber vi det an? Hvad skal vi sige, og hvad skal vi undlade at

Læs mere

Interview B: Transskription Socialrådgiver 2 Specialet 2016

Interview B: Transskription Socialrådgiver 2 Specialet 2016 Interview B: Transskription Socialrådgiver 2 Specialet 2016 Efter en kort introduktion vedrørende formålet med interviewet, etiske retningslinjer og anonymitet, tændes der for diktafonen og interviewet

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Statistik om forældreansvarslovens effekt i de sager, der behandles i statsforvaltningerne

Statistik om forældreansvarslovens effekt i de sager, der behandles i statsforvaltningerne J.nr.: 2010-7200-00008 Statistik om forældreansvarslovens effekt i de sager, der behandles i statsforvaltningerne 1. Baggrund Ved vedtagelsen af forældreansvarsloven, der trådte i kraft den 1. oktober

Læs mere

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog.

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Kære statsforvaltning/ kære morogfarskalskilles.dk Jeg

Læs mere

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er.

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er. Børn og skilsmisse Uddrag fra Børns vilkår Bruddet Som forældre skal I fortælle barnet om skilsmissen sammen. Det er bedst, hvis I kan fortælle barnet om skilsmissen sammen. Barnet har brug for at høre,

Læs mere

STATISTIK OM FORÆLDREANSVARSLOVENS EFFEKT I DE SAGER, DER BEHANDLES I STATSFORVALTNNGERNE

STATISTIK OM FORÆLDREANSVARSLOVENS EFFEKT I DE SAGER, DER BEHANDLES I STATSFORVALTNNGERNE 2011 STATISTIK OM FORÆLDREANSVARSLOVENS EFFEKT I DE SAGER, DER BEHANDLES I STATSFORVALTNNGERNE OPLYSNINGER INDSAMLET I PERIODEN 1. FEBRUAR 2010 TIL 31. JANUAR 2011 INDHOLD 1. BAGGRUND 3 2. KORT OM STATISTIKKEN

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Mette Dunker. Jurist, sagsbehandler Koordinator for det tværsektorielle samarbejde i Hovedstadsområdet

Mette Dunker. Jurist, sagsbehandler Koordinator for det tværsektorielle samarbejde i Hovedstadsområdet Mette Dunker Jurist, sagsbehandler Koordinator for det tværsektorielle samarbejde i Hovedstadsområdet Jeres spørgsmål Hvordan påvirker skilsmisser børnene og de voksne? Hvordan kan Statsforvaltningen hjælpe

Læs mere

FILED: NEW YORK COUNTY CLERK 02/06/ :08 PM INDEX NO /2016 NYSCEF DOC. NO. 38 RECEIVED NYSCEF: 02/06/2017

FILED: NEW YORK COUNTY CLERK 02/06/ :08 PM INDEX NO /2016 NYSCEF DOC. NO. 38 RECEIVED NYSCEF: 02/06/2017 2014-170040 NOTAT OM BØRNESAMTALE ( 34) I STATSFORVALTNINGEN Sagsnummer: 2014-170040 Dato: 29-03-2016 Dato for samtalen: 29. marts 2016 Samtalens varighed: 50 minutter Deltagere i samtalen: Sarah og børnesagkyndig

Læs mere

I1: Ja, er det okay, at vi optager samtalen? Det er bare så vi kan huske det, når vi kommer hjem igen.

I1: Ja, er det okay, at vi optager samtalen? Det er bare så vi kan huske det, når vi kommer hjem igen. Interview med Tale-/hørepædagog I1: Interviewer I2: Interviewer R: Tale-/hørepædagog I1: Tak for at du vil være med her i dag til et lille interview. R: Det var så lidt. Hvad skriver I speciale i? I1:

Læs mere

Hvorfor afholde børnesamtalen?

Hvorfor afholde børnesamtalen? Hvorfor afholde børnesamtalen? I forbindelse med din forældreansvarssag er dit barn indkaldt til en børnesamtale. Samtalen er et tilbud til dit barn om at sige sin mening. Formålet med børnesamtalen I

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

Med barnet i centrum. Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning og konfliktmægling

Med barnet i centrum. Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning og konfliktmægling Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning og konfliktmægling MED BARNET I CENTRUM 1 Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Forældremyndighed...

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 -

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne fortælling er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft

Læs mere

Med barnet i centrum. Rigsombudsmanden på Færøerne

Med barnet i centrum. Rigsombudsmanden på Færøerne Rigsombudsmanden på Færøerne Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning og konfliktmægling 1 MED BARNET I CENTRUM Indhold Indledning....1

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

Indhold INDLEDNING. 1 Familiestyrelsen iværksatte med midler fra satspuljen 1. januar 2007 en forsøgsordning med tværfaglige møder i

Indhold INDLEDNING. 1 Familiestyrelsen iværksatte med midler fra satspuljen 1. januar 2007 en forsøgsordning med tværfaglige møder i Indhold INDLEDNING... 1 MÅLGRUPPEN OG VISITERINGEN AF SAGER TIL DET SÆRLIGE SPOR... 2 KOMPETENCER OG SAGSOPLYSNING... 2 Et fælles mål barnets bedste... 2 Opsummering af en del af statsforvaltningens kompetencer...

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Motivational interviewing.

Motivational interviewing. Motivational interviewing. Motivational interviewing er en filosofi og en holdning til livet, mennesker og vaner. Dernæst består den af nogle teknikker, men det vigtigste er holdningen til medmennesket.

Læs mere

Med barnet i centrum. Med barnet i centrum

Med barnet i centrum. Med barnet i centrum Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed,

Læs mere

LIVETS MÅL. Hovedproduktion Roden 2. Skrevet af: Johannes Stilhoff

LIVETS MÅL. Hovedproduktion Roden 2. Skrevet af: Johannes Stilhoff LIVETS MÅL Hovedproduktion 2017 - Roden 2 Skrevet af: Johannes Stilhoff Station Next Fægtesalsvej 7 2650 Hvidovre Telefon: 36774940 Mail: mail@station-next.dk 2017 All Rights Reserved Final Draft ll 30.03.17

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND 18 Børnecoaching Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune Forståelse af sig selv og andre BAGGRUND Kort om metoden

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Bordkort til at fremme den positive forældredialog på skoler

Bordkort til at fremme den positive forældredialog på skoler Bordkort til at fremme den positive forældredialog på skoler - Med fokus på den lyttende og undersøgende dialog Oplever I på jeres skole, at medarbejderne bruger meget tid på kommunikation til og med forældre

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer etablere og fastholde venskaber tager kontakt til andre børn og opfordrer til at lege,

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Hjemviste samværssager

Hjemviste samværssager Ankestyrelsens gennemgang af Hjemviste samværssager December 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Sammenfatning 2 2 Generelt om Ankestyrelsens prøvelse 4 3 Vurdering af sagsoplysningen 6 3.1 Sagsoplysningens

Læs mere

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet?

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Bilag 2 Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Christina Mortensen: Der er rigtig mange måder at arbejde med livshistorie på, for vi har jo den del

Læs mere

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE?

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Fra kollega til leder

Fra kollega til leder Fra kollega til leder At træde ind i rollen og få følgeskab De har valgt dig så selvfølgelig bliver du en god leder! Ledelse er på den ene side ikke svært, på den anden side skal du være ydmyg overfor

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør af 42 og 45, stk. 3, i forældreansvarsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1085 af 7. oktober 2014, som ændret ved 1 i lov nr. 270

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed

Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed Hvilket mindset har socialrådgivere i denne kontekst? Hvilke præmisser baserer socialrådgiveren sin praksis på? I Dansk Socialrådgiverforening har vi afgrænset

Læs mere

DIALOG # 5. Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre?

DIALOG # 5. Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre? DIALOG # 5 Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab

Læs mere

DEN GODE KOLLEGA 2.0

DEN GODE KOLLEGA 2.0 DEN GODE KOLLEGA 2.0 Dialog om dilemmaer Udveksling af holdninger Redskab til provster, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter UDARBEJDET AF ETIKOS OVERBLIK INDHOLDSFORTEGNELSE 3 4 5 5 6 7

Læs mere

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt på døgninstitutioner, opholdssteder, kost- og efterskoler og anbragte på eget værelse.

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt på døgninstitutioner, opholdssteder, kost- og efterskoler og anbragte på eget værelse. Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt på døgninstitutioner, opholdssteder, kost- og efterskoler og anbragte på eget værelse. Ansvar Det personrettede tilsyn er anbringende kommunes

Læs mere

Evaluering af børnesamtalen

Evaluering af børnesamtalen Evaluering af børnesamtalen 15. august - 14. oktober 2011 Statsforvaltningernes evaluering af børnesamtalen 1. Indledning I resultatkontrakt 2011 er der fastsat et krav om, at statsforvaltningerne i 2011

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskende til børn med epilepsi 1 Emner Information Samtale Følelser Opmærksomhed Aflastning 2 At håndtere sygdom Stille Talende Usynlig Hjælper Flygter Nedtoner osv. 3

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty ARTIKEL Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty Christina Copty Terapi mail@christinacopty.dk telefon 31662993 N ogle mennesker fordømmer ægtepar, der vælger skilsmisse,

Læs mere

salmer:252,251,259,257, Helligånd tag mig v. hånden sandhedens ånd, som udgår fra Faderen, skal han vidne om

salmer:252,251,259,257, Helligånd tag mig v. hånden sandhedens ånd, som udgår fra Faderen, skal han vidne om Livet og troen er ikke for fastholdere Prædiken til 6. søndag efter påske 2013 salmer:252,251,259,257, Helligånd tag mig v. hånden Jesus sagde; Når talsmanden kommer, som jeg vil sende til jer fra Faderen,

Læs mere

Dialog blandt forældre om inklusion

Dialog blandt forældre om inklusion Dialog blandt forældre om inklusion Gruppedrøftelser Forældre som rollemodeller 1 Forældre som rollemodeller 2 Konfliktløsning Samarbejde Åbenhed Det sociale liv Forældre som rollemodeller 1 Forældrene

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Orientering om ny lov om Familieretshuset

Orientering om ny lov om Familieretshuset Punkt 7. Orientering om ny lov om Familieretshuset 2019-021819 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til s orientering, at Folketinget har vedtaget ny Lov om Familieretshuset. Beslutning:

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN LEKTIE-GUIDEN S ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN - når lektiesituationen er kørt af sporet BOOKLET TIL FORÆLDRE Af Susanne Gudmandsen Autoriseret psykolog 1 S iden du har downloadet denne lille booklet,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud De pædagogiske læreplaner sætter mål for det pædagogiske arbejde i Holme dagtilbud. Vi opfatter børnenes læring som en dynamisk proces der danner og udvikler gennem

Læs mere

KONTAKT 12/13 nr.9. Indhold: M A J

KONTAKT 12/13 nr.9. Indhold: M A J KONTAKT 12/13 nr.9 M A J Indhold: Aktuelt i s. 2 Nyt fra kontoret s. 2 Billeder tegnet af DF s. 3 Huse fremstillet af 8.C s. 3 Forældrearrangement om inklusion s. 4 Billedudstilling s. 5 Fritternyt s.

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

STYRKET SAMVÆR FOR BØRN OG FORÆLDRE PRAKSIS I ARBEJDET MED STØTTET OG OVERVÅGET SAMVÆR

STYRKET SAMVÆR FOR BØRN OG FORÆLDRE PRAKSIS I ARBEJDET MED STØTTET OG OVERVÅGET SAMVÆR STYRKET SAMVÆR FOR BØRN OG FORÆLDRE PRAKSIS I ARBEJDET MED STØTTET OG OVERVÅGET SAMVÆR INDHOLD Projekt styrket samvær for børn og forældre... 2 Procedure ved opstart af en samværssag... 2 Den første kontakt

Læs mere

Afrapportering af test 2. Test af borgerkommunikation Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Afrapportering af test 2. Test af borgerkommunikation Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Afrapportering af test 2 Test af borgerkommunikation Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Processen BIF optimerer brevene Breve optimeres på baggrund af analysen, anbefalingerne samt inputtet til

Læs mere

Kære forældre til børn i dagtilbud

Kære forældre til børn i dagtilbud Kære forældre til børn i dagtilbud I Jammerbugt Kommune har vi siden 2007 arbejdet med at udvikle kvaliteten i vores dagtilbud. Det har været et mål, at alle, der arbejder med børn i Jammerbugt Kommune,

Læs mere

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP Borgercenter Børn og Unge har modtaget en henvendelse om bekymring for dit barn. HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP? INFORMATION TIL FORÆLDREMYNDIGHEDSINDEHAVERE 1 Du er kommet i kontakt med Borgercenter Børn

Læs mere

Børnemiljøvurdering Filuren 2010

Børnemiljøvurdering Filuren 2010 Børnemiljøvurdering Filuren 2010 Ifølge Dagtilbudsloven skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig børnemiljøvurdering mindst hvert tredje år. Formålet med at der stilles krav til børnemiljøet i dagtilbud,

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Hvad enten du er eller har været i parforhold i kortere eller længere tid, kan du her søge gode råd om, hvordan du får et bedre eller bevarer dit parforhold. Vores

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November De 5 positioner Af Birgitte Nortvig, November 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. EVNEN TIL AT POSITIONERE SIG HEN MOD DET VÆSENTLIGE... 3 2. EKSPERT-POSITIONEN... 4 3. POSITIONEN SOM FAGLIG FORMIDLER... 5 4.

Læs mere

Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1

Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1 Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1 I har været i Børnenes Madhus i et par dage, og I har været ude ved de marietime nyttehaver i går på muslingefarmen... Først kunne jeg godt tænke mig

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Eksempel på Interviewguide plejefamilier

Eksempel på Interviewguide plejefamilier Eksempel på Interviewguide plejefamilier Læsevejledning Nedenstående interviewguide er et eksempel på, hvordan interview kan konstrueres til at belyse kriterium 6 i kvalitetsmodellen på plejefamilieområdet.

Læs mere

En vejledning om skilsmisser for forældre og medarbejdere i Børnegården Vester Nebel. Så alle kommer godt videre - med fokus på barnet

En vejledning om skilsmisser for forældre og medarbejdere i Børnegården Vester Nebel. Så alle kommer godt videre - med fokus på barnet En vejledning om skilsmisser for forældre og medarbejdere i Børnegården Vester Nebel Så alle kommer godt videre - med fokus på barnet Her i institutionen har vi fokus på børnenes trivsel og udvikling og

Læs mere

Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns

Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns Forældrevejledning Dansk Golf Union 02/2014 Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns trivsel,

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør af 42 og 45, stk. 3, i forældreansvarsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1256820 af 723. december november 20175 som ændret ved

Læs mere

Vi ønsker, at Frederik Barfods Skole skal være et trygt og udviklende sted at være.

Vi ønsker, at Frederik Barfods Skole skal være et trygt og udviklende sted at være. Trivselsfolder Vi ønsker, at Frederik Barfods Skole skal være et trygt og udviklende sted at være. Fællesskabet og den enkeltes trivsel er afhængig af hinanden for at skabe et optimalt læringsmiljø. Det

Læs mere

Samvær og Trivsel Til barnets bedste!

Samvær og Trivsel Til barnets bedste! Samvær og Trivsel Til barnets bedste! Indledning Ved et familieopbrud er der mange konsekvenser, både for børn og for voksne. I det forliste forhold er det vigtigste altid, at skabe stabilitet og tryghed

Læs mere

Årsplan for SFO 2015-2016. Ahi International school

Årsplan for SFO 2015-2016. Ahi International school Årsplan for SFO 2015-2016 Ahi International school Formål Som udgangspunkt sætter vi fokus på nogle vigtige pædagogiske principper i vores pædagogiske praksis. Vores målsætninger er: Det unikke barn a)

Læs mere

Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre. - om betydningen af forforståelse og praksis

Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre. - om betydningen af forforståelse og praksis Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre - om betydningen af forforståelse og praksis Nyborg den 26. januar Formelle samtaler Kulturelle forforståelser Skole-hjem samtale som praksis Positioneringer

Læs mere

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske. D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske. D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske praksis D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Program Unge og psykiatriske problemstillinger i Danmark Hvorfor bliver man psykisk

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering klasse. 55% har deltaget.

Undervisningsmiljøvurdering klasse. 55% har deltaget. Undervisningsmiljøvurdering 2016 0-3 klasse. 55% har deltaget. 1. Jeg er en: Dreng 19 svar 44% Pige 24 svar 56% 2. Er du glad for din skole? Ja, meget 27 svar 63% Ja, lidt 16 svar 37% Nej 0 svar 0% 3.

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Notat. Strategi og Organisation. Til: Projektgruppen. Sagsnr.: 2008/06628 Dato: Vinderødundersøgelsen. Direktionskonsulent.

Notat. Strategi og Organisation. Til: Projektgruppen. Sagsnr.: 2008/06628 Dato: Vinderødundersøgelsen. Direktionskonsulent. Strategi og Organisation Notat Til: Projektgruppen Sagsnr.: 2008/06628 Dato: 02-03-2010 Sag: Sagsbehandler: Vinderødundersøgelsen Signe Friis Direktionskonsulent Indledning: Der blev i 2008 nedsat en styregruppe

Læs mere

Det har du ret til! Unge på år, som er anbragt på Godhavn

Det har du ret til! Unge på år, som er anbragt på Godhavn Det har du ret til! Unge på 15-17 år, som er anbragt på Godhavn Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode. Pjecen er til dig, hvor du og

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager

Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager 1 11 1. PJECENS INDHOLD Fra den 1. april 2019 behandles familieretlige

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg?

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg? PAS PÅ DIG SELV Uddannelse i selvomsorg og kollegial omsorg for Bydelsmødre Wattar Gruppen Kognitivt Psykologcenter Center for Socialt Ansvar Hvad er selvomsorg? Når du er god ved dine tanker: så stiller

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Det gode forældresamarbejde. - med afsæt i Hjernen & Hjertet

Det gode forældresamarbejde. - med afsæt i Hjernen & Hjertet Det gode forældresamarbejde - med afsæt i Hjernen & Hjertet Kl. 08.00 Velkomst - Tjek ind: Præsentation af underviser og deltagere - Erfaringer med Hjernen & Hjertet indtil nu... Kl. 08.20 Oplæg v/ Inge

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Trivselsplan (Antimobbestrategi)

Trivselsplan (Antimobbestrategi) Trivselsplan (Antimobbestrategi) På Dragør Skole har vi en fælles trivselspolitik, der er udarbejdet af trivselsudvalget og besluttet af Skolebestyrelsen. Klassernes og den enkelte elevs trivsel er vigtig

Læs mere

BIKVA. opsamling fra fokusgruppeinterview. Tusind tak for jeres deltagelse. Andet:

BIKVA. opsamling fra fokusgruppeinterview. Tusind tak for jeres deltagelse. Andet: Andet: Sociale medier i undervisningen fra hvornår? Evt. allerede fra 3. klasse. Computere med fra hvornår? Og hvad må de bruges til? Spilleregler. Kan skolen være en større debattør i Silkeborgs kulturliv?

Læs mere