Brugervejledning til HASTRID

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brugervejledning til HASTRID"

Transkript

1 Brugervejledning til HASTRID 1

2 2 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks København K Tlf Fax vd@vd.dk Notat Dato Forfatter Udgiver AFJ, JE1, HOL Vejdirektoratet Dokumenthistorik Status Version Ændringer Sider Forfatter Dato Udkast Juli 2010 IHV Dokumentnavn: SAP opgavenr.:

3 3 1.1 Vejnet De forskellige dele af vejnettet oprettes eller korrigeres af Hastrids systemadministrator. I vejnettet skelnes mellem forskellige vejdele, der beskrives ved et nummer. Nedenstående figurer (figur 1) viser, hvorledes vejdele nummereres. Figur 1 Illustration af vejdele I opbygningen af vejnettet indgår nedenstående begreber Efterfølgende gennemgås et eksempel på, hvordan disse begreber kan benyttes i vejnettets konfiguration, og hvordan disse oprettes i Hastrid. Segment Punkt Snit Målepunkt Figur 2: opbygning af vejnet i HASTRID Målepunkt De indlagte målepunkter angiver den eksakte placering af hver enkelt måleenhed, der skal benyttes i målingen for et snit. Et målepunkt skal defineres med ID, Vejnr, Vejdel, Kilometer, Meter, Retning og spor. Derudover kan der valgfrit angives en Beskrivelse samt en Mastra-Snitid.

4 4 Punkt Et punkt definerer endepunkterne for et segment. Punkter er ikke retningsbestemt, og kan dermed benyttes som endepunkter for segmenter i begge retninger. Et punkt er i Hastrid defineret ved et Punkt_ID,, Vejnr, Vejdel samt Kilometer og Meter. Der kan valgfrit angives en Beskrivelse. Snit-målepunkt Til hvert segment skal der tildeles et eller flere snit, som defineres med Snit_id, Vejnr, Vejdel, Kilometer, Meter og Retning ligesom der valgfrit kan angives en beskrivelse. For hvert af disse snit skal der specifikt angives, fra hvilke målepunkter, trafikdata til dette segment skal hentes. I det enkelte snit specificeres også hvordan data fra disse punkter skal benyttes. I visse tilfælde kan det f.eks. ved antalstællinger være nødvendigt at trafikdata fra én måleenhed skal fratrækkes trafikdata fra en anden måleenhed, hvis placeringen af disse i forhold til hinanden påkræver dette. Snit hastighed For hvert snit defineres en referencehastighed, der angiver den fri hastighed ved dette snit. Referencehastigheden benyttes i beregninger af enkelte nøgletal, eksempelvis ved beregning af forsinkelse på en strækning. Som standard anvendes hastighedsgrænsen. Det er muligt at specificeret periodiske hastighedsgrænser med en fra dato og en til dato, hvilket f.eks. kan være nødvendigt i perioder med vejarbejde. Segment Et segment er en vejstrækning, typisk af flere kilometers længde. Segmentet er altid defineret i én retning. En given vej vil altså være delt op i to serier af segmenter, én i hver retning. Segmenterne i en serie hænger sammen i endepunkterne, således at vejens længde svarer til summen af segmenternes længde. Segmenter er typisk defineret, så trafikken er den samme i hele segmentets udstrækning; altså bør der ikke være til- og frakørsler indenfor et segment. Et segment er i Hastrid defineret ved et Segment_id, beskrivelse, Fra Punkt, Til Punkt og en Segment Længde. Rute En rute er en strækning i én retning på en vej. Typisk vil en rute omfatte en hel vej. En rute er i Hastrid defineret med et Rute_id, Beskrivelse samt en længde.

5 5 1.2 Rapporter Under fanen Rapporter, er det muligt at udtrække en lang række historiske oplysninger omkring trafikken på vejnettet. Der findes 3 forskellige udtræk: Tidsinterval vs. nøgletal Dette udtræk giver direkte de ønskede nøgletal for en given periode. Dette udtræk er det eneste, hvor der kan hentes flere nøgletal i samme udtræk, og det kan enten vælges at aggregere over strækninger eller både over strækninger og dage. Dette udtræk er ydermere den hurtigste måde at frembringe en ønsket grafisk fremstilling af en tendens på en vejstrækning, idet der kan bestilles en graf i PDF format. Tidsinterval vs. strækninger I dette udtræk angives det ønskede nøgletal inddelt i de forskellige dele af den ønskede strækning. Det er dermed muligt at vurdere og sammenligne enkelte dele af en længere strækning uden at skulle lave flere udtræk. Der kan enten udskrives på snit- eller segment niveau Tidsinterval vs. dage Derudover er det muligt at lave et udtræk, der angiver de ønskede nøgletal fordelt over dage i den ønskede periode. Dette udtræk giver det bedste overblik, hvis nøgletal for flere dage skal vurderes og sammenlignes. Nøgletal For hver af de mulige udtræk er det muligt at udtrække følgende liste af nøgletal, som angivet i Tabel 1: Nøgletal Beskrivelse Rejsetid Strækningsrejsetiden på den angivne strækning Rejsetids-indeks Rejsetiden relativt til referencerejsetiden Rejsetid pr. kilometer Rejsetid pr. kilometer Gennemsnits-hastighed Gennemsnitshastigheden i det valgte døgnvariationssæt Hastigheds-indeks Gennemsnitshastighed relativt til referencehastigheden Antal Antal køretøjer (Både personbiler og lastbiler) Forsinkelse Individuel forsinkelse for det enkelte køretøj relativt til referencerejsetiden Forsinkelse pr. kilometer Forsinkelse pr. kilometer for det enkelte køretøj relativt til referencerejsetiden Forsinkelses-arbejde Samlet antal minutter brugt på forsinkelse over alle køretøjer Trafikarbejde Trafikarbejdet i form af antal køretøjskilometer Rejsetids-arbejde Samlede antal kørte minutter over alle køretøjer Minutter under grænse Antal minutter med en gennemsnitshastighed under en angivet hastighed inden for døgnvariationssættet Tabel 1: Nøgletal der kan udtrækkes i en rapport Referencerejsetid: rejsetiden for den givne strækning tilbagelagt ved den tilladte hastighed. Referencehastighed: tilladt hastighed. Referencerejsehastigheden for et givet segment kan varierer over tid, for at tage højde for f.eks. perioder med større vejarbejde. Det er dog ikke muligt at tage højde for dynamisk skiltning.

6 6 Rejsetid: Rejsetiden for et enkelt segment udregnes som gennemsnittet af rejsetiden for samtlige køretøjer, der tilbagelægger det givne segment i hvert tidsinterval. For en strækning bestående af flere segmenter udregnes rejsetiden som summen af rejsetiden for hvert segment på strækningen. Gennemsnitshastighed: Gennemsnitshastigheden for et enkelt snit udregnes som den gennemsnitlige hastighed for alle køretøjer, der passere det givne snit i hvert tidsinterval. For strækninger bestående af flere snit, udregnes gennemsnitshastigheden ved at vægte snit-hastighederne med snitlængder. Antal: for et enkelt snit angiver antal det antal køretøjer, der passere det aktuelle snit. For en strækning bestående af flere snit angiver antal det gennemsnitlige antal køretøjer, der passere hvert enkelt snit på strækningen. Generelt gælder: Hvis en rute indeholder et segment uden data i et givent tidsrum, fås ingen hastighed/antal/rejsetid for ruten i dette tidsrum. Hvis ingen snit i et segment er talt i et givent tidsrum, fås ingen hastighed/antal/rejsetid for segmentet i dette tidsrum. Hvis alle snit i et segment er talt, beregnes således: snit _ længde o segment _ rejsetid = snit _ hastighed alle snit o segment _ hastighed = segment _ længde segment _ rejsetid o segment _ antal = alle snit snit _ antal snit _ længde alle snit snit _ længde Hvis nogle (men ikke alle) snit i et segment er talt beregnes således: o Der beregnes et simpelt gennemsnit af de talte snits hastighed: snit _ hastighed gns _ snit _ hastighed = alle snit med hastighed antal snit med hastighed Denne gennemsnitlige hastighed anvendes som hastighed for de snit, hvor der ikke er målt nogen hastighed. På baggrund af denne gennemsnitshastighed kan segment rejsetid og segment hastighed udregnes som beskrevet ovenfor. For segment antal anvendes samme formel som beskrevet ovenfor, men der summeres udelukkende over de talte snit.

7 7 Dermed vil der være resultater for et segment (hastighed/antal/rejsetid), såfremt der er data for mindst ét snit på segmentet. Data i Hastrid er på 1-minuts intervaller. Ved udtræk hvor data er aggregeret over f.eks. 5 minutters intervaller, udregnes ingen rejsetid/rejsehastighed/antal med mindre, der er data for hele tidsintervallet. Forsinkelse: Forsinkelse over et enkelt segment udregnes som forskellen mellem rejsetiden og referencerejsetiden i de tilfælde, hvor rejsetiden er større end referencerejsetiden for det givne segment. Forsinkelse over en strækning bestående af flere segmenter udregnes som summen af forsinkelse for hvert segment på den givne strækning. Hvis der ikke er beregnet nogen rejsetid for et givent segment eller en given rute, udregnes ingen forsinkelse Forsinkelsesarbejde: Forsinkelsesarbejde beregnes som antal køretøjer gange forsinkelsen. Der aggregeres over hhv. dage og segmenter, over dage aggregeres som gennemsnit, over segmenter aggregeres som sum. Hvis der ikke findes nogen værdi for enten antal eller forsinkelse sættes forsinkelsesarbejdet i det givne tidsinterval til nul. Trafikarbejde: Trafikarbejde beregnes som antal køretøjer gange længden af et givent segment eller en given rute. Der aggregeres over hhv. dage og segmenter, over dage aggregeres som gennemsnit, over segmenter aggregeres som sum. Hvis der ikke findes nogen værdi for antal køretøjer sættes trafikarbejdet til nul. Rejsetidsarbejde: Rejsetidsarbejde udregnes som antal køretøjer gange rejsetid. Der aggregeres over hhv. dage og segmenter, over dage aggregeres som gennemsnit, over segmenter aggregeres som sum. Hvis der ikke findes nogen værdi for enten antal eller rejsetid sættes rejsetidsarbejde til nul. Generelt gælder: Udregning af arbejder fortages for hvert segment i hvert minut. Der aggregeres over hhv. dage og segmenter. Over dage aggregeres som gennemsnit, og over segmenter aggregeres som sum. Eksempel: Der foretages et udtræk for forsinkelsesarbejde i tidsrummet 7-8 for novemeber Udtrækket foretages for 5 minutters intervaller. Dette vil resultere i en tabel, der viser forsinkelsesarbejdet i hvert 5 minutters interval mellem 7 og 8. Dette er det daglige gennemsnit af forsinkelsesarbejdet mellem kl. 7 og 8 for hele den valgte strækning. For at finde hhv. 95% fraktilen eller spredning af arbejde aggregeres først over minutter og segmenter, så tidsrum og dage bliver tilbage. Minutter under grænse: Minutter under grænse udregnes over hvert tidsinterval på dagsniveau. Dvs. at tidsintervallet bidrager til minutter under grænse på en given dag hvis den gennemsnitlige hastighed i det givne tidsinterval ligger under den angivne grænse. Foretages ud-

8 8 trækket over en periode på mere end én dag, udregnes minutter under grænse som antallet af minutter i det valgte tidsinterval gange antallet af dag i perioden, hvor gennemsnitshastigheden i intervallet har ligget under grænsen, og delt med det samlede antal dage med observationer i perioden. Eksempel: Der er valgt time-intervaller, alle hverdage i november måned I tidsrummet 7:00 til 8:00 er der 10 dage, hvor den gennemsnitlige hastighed kommer under valgte grænse på 50km/t, hvorfor det samlede antal minutter under grænse i tidsrummet bliver 60*10=600 minutter. Da der er 20 hverdage i måneden, bliver det gennemsnitlige antal minutter under grænse 600/20=30, som er det tal som vil optræde i rapporten ud for tidsintervallet.

9 9 Parametre For hver af rapporttyperne, skal udtrækket defineres inden for fire kategorier. Udvælgelsesbilledet ser ud, som angivet i Figur 3: Figur 3: Udvælgelsesbillede for Matrix-rapport: Tidsintervaller versus Nøgletal Sted Der vælges et ønsket startpunkt og slutpunkt, samt hvilken rute, der skal undersøges. Der kan valgfrit defineres et specifikt startsnit og slutsnit inden for denne rute. (se sektion 1.3 for en gennemgang af vejnettet og dets opbygning). For alle celler søges automatisk på eksisterende steder med mindst to bogstaver indtastet. Derudover er det muligt at taste *, hvorefter det bliver mulig at vælge mulige steder fra en liste. Såfremt det ønskes at foretage et udtræk for ét enkelt snit er dette muligt ved at vælge start- og slutpunkt for det segment snittet ligger på. Dernæst vælges det givne snit som både start- og slutsnit. Tid Under døgn-variationssæt er det muligt at vælge mellem hhv. minut-, 5 minut-, kvarters- samt timeintervaller for et helt døgn. Derudover kan kvartersintervaller for spidsperioderne 7 9 og udvælges. Ønskes en yderligere tidsafgrænsning specificeres dette i cellerne til højre herfor. Under dagtype-afgrænsning er det muligt at specificere om der skal undersøges for alle ugedage, typiske hverdage (defineret som hverdage undtaget helligdage, ferie og speci-

10 10 aldage, se afsnit 1.3 for nærmere beskrivelse), typiske hverdage + ferie, helligdage, søn- og helligdage, sommerferie (juli måned), samt tirsdage, onsdage og torsdage. Derudover er det muligt at undersøge hver enkelt ugedag for sig. Til sidst specificeres hvilken periode rapporten skal indeholde data fra. Den maksimale periode, der kan laves udtræk over er 3 måneder. Grænse (km/t) bruges til at styre minutter under grænse nøgletallet, idet, det er her muligt at definere, hvilken hastighed, der ønskes at undersøge for. Dette felt udfyldes kun ved udtræk af dette nøgletal. Nøgletal Her udvælges hvilke nøgletal, der ønskes i udtrækket. Til at vurdere sikkerheden i de beregnede værdier, er det for rapporttyperne Tidsinterval vs. nøgletal og Tidsinterval vs. strækninger muligt at bestille en 95% fraktil samt en spredning for hver værdi. Yderst til højre kan der bestilles aggregeringer på de ønskede nøgletal. Det er her muligt at få beregnet max og min time med angivelse af klokkeslæt for i hvilket timeinterval hhv. den maksimale og minimale værdi opnås. Derudover er det muligt at få beregnet sum og gennemsnit af værdierne. Udtræk Her defineres det endelige output. Som udgangspunkt leverer programmet et Excel regneark, som kan gemmes og viderebearbejdes, men for Tidsinterval vs. nøgletal rapporter er det også muligt hurtigt at få data illustreret på en graf i PDF format. For de forskellige rapporttyper er der forskellige muligheder for valg af aggregeringsniveau. Disse er beskrevet nærmere i de følgende afsnit Tidsinterval vs. nøgletal Denne rapporttype udtrækkes ved at vælge Tidsinterval vs. nøgletal i fanebladet Rapport i øverste højre hjørne. Herefter fremkommer et vindue, hvor udtrækket skal defineres i de fire kategorier, som beskrevet ovenfor. Det er, som nævnt både muligt at trække en tabel i Excel format, ligesom det er muligt at få data illustreret som en graf i PDF format. For tabellen i Excel format er det muligt enten kun at aggregere over strækninger eller over både strækninger og dage. PDF grafen vil være aggregeret både over dage og strækninger. Et eksempel på et Excel udtræk, hvor der både er bestilt information om rejsetid og gennemsnitshastighed samt angivelse af 95% fraktilen og spredning er vist i Tabel 2. Udtrækket er for tidsrummet 7 til 9 og er foretaget for kvartersintervaller. Der er desuden valgt max. time, min. time og gennemsnit for begge nøgletal.

11 11 Tabel 2: Udtræk af Tidsinterval vs. nøgletal rapport med angivelse af rejsetid og gennemsnitshastighed Et eksempel på en automatisk genereret grafisk fremstilling af rejsetider på en strækning samt angivelse af 95% fraktilen, er vist i Figur 4. Bestilles en graf med flere nøgletal, hvor der er forskellige enheder, vil der ydermere fremkomme en akse med angivelse af enheder i højre side. Figur 4: PDF udtræk af tidsintervaller vs. nøgletal med angivelse af rejsetider

12 Tidsinterval vs. strækninger Denne rapporttype udtrækkes ved at vælge Tidsinterval vs. strækninger i fanebladet Rapport i øverste højre hjørne. I dette udtræk er det kun muligt at bestille ét nøgletal for en bestemt strækning. Dette nøgletal kan enten bestilles sådan at det bliver beregnet for hvert snit eller segment på strækningen. På Tabel 3 er vist et udtræk, hvor rejsetiden er aggregeret over snit. Det ses af udtrækket, at den valgte strækning består af to segmenter hhv og , og at der til hver af disse er tildelt fire snit. Udtrækket er for tidsrummet 7 til 9 og er foretaget for kvartersintervaller. Der er desuden valgt max. time, min. time og gennemsnit for begge nøgletal. Tabel 3: Udtræk af Tidsinterval vs. strækninger rapport aggregeret over snit Tidsinterval vs. dage Denne rapporttype udtrækkes ved at vælge Tidsinterval vs. dage i fanebladet Rapport i øverste højre hjørne. Det er her kun muligt at bestille ét nøgletal for en strækning. Udtrækket er for tidsrummet 7 til 9 og er foretaget for kvartersintervaller. Der er desuden valgt max. time, min. time og gennemsnit for begge nøgletal. Udtrækket er for perioden 4/ til 10/2 2008

13 13 Tabel 4: Udtræk af Tidsinterval vs. dage rapport med angivelse af rejsetider for hverdage i uge 6, 2008 For alle udtræk vil tidsperioder med blanke felter angive manglende data. Hvis der ingen data er i dele af de valgte utræk, tages der hensyn til dette i f.eks. beregning af gennemsnitshastigheden.

14 Dagtype Til benyttelse i specialudtræk, er der i programmet specificeret følgende dagtyper, som angivet i Tabel 5. Dagtype Alle ugedage Typiske hverdage Hverdage Tirsdage, onsdage og torsdage Mandage Tirsdage Onsdage Torsdage Fredage Lørdage Søn&Helligdage Søndage Helligdage Sommerferie (Juli måned) Typiske hverdage+ferie Tabel 5: Specifikation af dagtyper Beskrivelse En hvilken som helst dag i kalenderen. Hverdage, som ikke er specialdage eller feriedage Hverdage, som ikke er helligdage Dage, som er tirsdag/onsdage/torsdage, og som ikke er helligdage Dage, som er mandage, og som ikke er helligdage Dage, som er tirsdage, og som ikke er helligdage Dage, som er onsdage, og som ikke er helligdage Dage, som er torsdage, og som ikke er helligdage Dage, som er fredage, og som ikke er helligdage Dage, som er lørdage, og som ikke er helligdage Dage, som er søndage eller helligedage Dage, som er Søndage Dage, som er helligedage Alle hverdage, som ligger i skolernes sommerferie Hverdage, som ikke er specialdage Specialdage er hverdage, hvor der forventes en generel ændring i trafikmønstret. Det drejer sig dels om hverdage, der ligger mellem helligdag og weekend, f.eks. fredag efter Kristi Himmelfart. Desuden er de 3 hverdage før påsken, og alle hverdage i uge 42 (efterårsferien) markeret som specialdage.

Brugervejledning til HASTRID

Brugervejledning til HASTRID Brugervejledning til HASTRID 1 2 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 9018 1022 København K Tlf. 3341 3333 Fax 3315 6335 vd@vd.dk www.vd.dk Notat Dato Forfatter Udgiver AFJ, JE1, HOL Vejdirektoratet

Læs mere

Information om SpeedMap

Information om SpeedMap september 2012 Information om SpeedMap Præsentation Speedmap anvender GPS målinger fra flåder af køretøjer i trafikken til at beregne hvilke hastigheder, der typisk køres med på vejene. Værktøjet giver

Læs mere

Udtræk Udtræk findes under fanebladet Udtræk i imastra hovedmenuen. Skærmen er delt op i 5 afsnit, blokke, som har hver deres funktion

Udtræk Udtræk findes under fanebladet Udtræk i imastra hovedmenuen. Skærmen er delt op i 5 afsnit, blokke, som har hver deres funktion Udtræk Udtræk findes under fanebladet Udtræk i imastra hovedmenuen. Skærmen er delt op i 5 afsnit, blokke, som har hver deres funktion 1.Trafiksnit Her udvælges hvilke snit, som udtrækket skal omfatte.

Læs mere

Morgenspidstimen skal ligge helt inden for intervallet fra kl. 06 til 10. Eftermiddagspidstimen skal ligge helt inden for intervallet fra 14 til 18.

Morgenspidstimen skal ligge helt inden for intervallet fra kl. 06 til 10. Eftermiddagspidstimen skal ligge helt inden for intervallet fra 14 til 18. Trafikbegreber og deres håndtering i Mastra Spidstimer Der findes to spidstimer, en morgen-spidstime og en eftermiddagsspidstime. Spidstimerne angiver den største taltet trafikmængde i en time for en given

Læs mere

I browserens adressefelt skrives www.imastra.dk. Der logges ind på vanlig vis med brugernavn og password til imastra.

I browserens adressefelt skrives www.imastra.dk. Der logges ind på vanlig vis med brugernavn og password til imastra. December 2014 Vejarbejdsansvarlige modul i Mastra til analyse af trafik Kort vejledning 1. Formål Mastra er et system til lagring, efterbehandling og udtræk af trafiktællinger. Trafiktællinger er grundlaget

Læs mere

Mastra's data skal kunne udstilles på OpenData.dk. De enkelte kommuner er blevet spurgt, og de fleste har givet samtykke.

Mastra's data skal kunne udstilles på OpenData.dk. De enkelte kommuner er blevet spurgt, og de fleste har givet samtykke. OpenData.dk Mastra's data skal kunne udstilles på OpenData.dk. De enkelte kommuner er blevet spurgt, og de fleste har givet samtykke. Der er, efter samme skabelon som er anvendt til SDFE (hvor trafikdata

Læs mere

Notat om Motorvejshastigheder. Status efter seks måneder med 130 km/t.

Notat om Motorvejshastigheder. Status efter seks måneder med 130 km/t. Notat om Motorvejshastigheder Status efter seks måneder med 130. Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 9018 1022 København K Tlf. 3341 3333 Fax 3315 6335 vd@vd.dk www.vejdirektoratet.dk Notat Motorvejshastigheder

Læs mere

Stræknificering af trafiktal: Betjeningsvejledning, version 3

Stræknificering af trafiktal: Betjeningsvejledning, version 3 Stræknificering af trafiktal: Betjeningsvejledning, version 3 Formålet med dette dokument er at forklare, hvordan de enkelte brugere i forskellige vejbestyrelser anvender den metode til generering af stræknificerede

Læs mere

7,0 Periode Kommentar

7,0 Periode Kommentar Mastra TÆLLING : UGEOVERSIGT Side 1 af 1 Tidsinterval: 60min. Udskr. 01.11.2013 10:01-1 Kanal 1 Trafik mod Nord 1.147 115 57 Ugenr. 40 41 Hverdag Ugedag Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn Man Tir Ons Tor Fre

Læs mere

Evaluering af VMS tavler på M4

Evaluering af VMS tavler på M4 Evaluering af VMS tavler på M4 Forsøg med nedskiltning af hastighed ved arbejdskørsel Poul Greibe Belinda la Cour Lund 3. december 2012 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold

Læs mere

Teknisk beskrivelse af opregningsprocessen.

Teknisk beskrivelse af opregningsprocessen. Teknisk beskrivelse af opregningsprocessen. Generelt Opregningsprocessen Talt Trafik DT Time-niveau Døgn-niveau UHDT UDT Uge-niveau HMDT MDT Måneds-niveau HDT ÅDT JDT Års-niveau En generel beskrivelse

Læs mere

Worldtrack Tracking Platform BRUGERVEJLEDNING Version 2.01

Worldtrack Tracking Platform BRUGERVEJLEDNING Version 2.01 2018 Worldtrack Tracking Platform BRUGERVEJLEDNING Version 2.01 WORLDTRACK Ejby industrivej 2, 2600 Glostrup Indhold Introduktion... 2 Login... 2 Menu... 2 Overvågning... 3 Bevægelses status... 4 GPS data

Læs mere

Brugervejledning. Stedfæstelse af skader i forbindelse med ulykker via kort på sygehuse

Brugervejledning. Stedfæstelse af skader i forbindelse med ulykker via kort på sygehuse Brugervejledning Stedfæstelse af skader i forbindelse med ulykker via kort på sygehuse Brugervejledning Version 1 November 2008 Webadr. Pr. 18.11.08: http://vej03.vd.dk/vis/vdaccreg/html/vd_acc.html Vejdirektoratet

Læs mere

Vejledning til Tælleplansmodul

Vejledning til Tælleplansmodul Vejledning til Tælleplansmodul Hvad er en tælleplan, og hvad bruger man den til? En tælleplan er basalt set en samling af snit, som man vil tælle på i et givet år. Tælleplaner kan være organiseret forskelligt

Læs mere

Vejledning i brug af imastra

Vejledning i brug af imastra Vejledning i brug af imastra af Daniel Kristian Carlsen 01.06.2010 1 Indholdsfortegnelse 1 Kom i gang... 3 1.1 Åbn imastra... 3 1.2 Skift adgangskode... 3 2 Oprettelse af kryds... 4 2.1 Før vi går i gang...

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Anbefalinger... 4 1.2 Datahjælp... 4 1.3 Brugerindstillinger... 5 2 Generel funktionalitet... 6 2.1

Læs mere

De udvalgte data kan præsenteres på skærmen, udskrives eller eksporteres til regneark, hvorfra man kan viderebearbejde data.

De udvalgte data kan præsenteres på skærmen, udskrives eller eksporteres til regneark, hvorfra man kan viderebearbejde data. STATISTIK - STATISTIK OVERSIGT STATISTIK Med statistikmodulet er det muligt at udvælge specifikke data fra TimePlan's database, f.eks. fra medarbejderstamkortet og planlægningsbilledet til statistikformål.

Læs mere

IDAP manual Analog modul

IDAP manual Analog modul IDAP manual Analog modul Dato: 15-06-2005 11:01:06 Indledning Til at arbejde med opsamlede og lagrede analoge data i IDAP portalen, findes en række funktions områder som brugeren kan anvende. Disse områder

Læs mere

Hvordan forudser vi de trafikale konsekvenser ved vejarbejder?

Hvordan forudser vi de trafikale konsekvenser ved vejarbejder? Hvordan forudser vi de trafikale konsekvenser ved vejarbejder? December 2014 Civilingeniør Kristian Skoven Pedersen Projektleder Niels Erik Wegener Moltved Vejarbejder reducerer kapaciteten Opmærksomhed

Læs mere

χ 2 -test i GeoGebra Jens Sveistrup, Gammel Hellerup Gymnasium

χ 2 -test i GeoGebra Jens Sveistrup, Gammel Hellerup Gymnasium χ 2 -test i GeoGebra Jens Sveistrup, Gammel Hellerup Gymnasium Man kan nemt lave χ 2 -test i GeoGebra både goodness-of-fit-test og uafhængighedstest. Den følgende vejledning bygger på GeoGebra version

Læs mere

Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej

Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej Effekt på hastighed Lene Herrstedt Poul Greibe 9. juli 2012 tec Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk Indhold Sammenfatning og konklusion... 3 1. Introduktion...

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. september 2013 13/06643-5 René Juhl Hollen rhp@vd.dk MIDTVEJSSTATUS FORSØG MED DIFFERENTIEREDE HASTIGHEDER PÅ HOVEDLANDEVEJSNETTET Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg

Læs mere

Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder

Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder Herunder finder du en vejledning til, hvordan du laver udtræk over patienter fra din praksis baseret på ICPCdiagnosekoder. Tjek her nogle vigtige overvejelser

Læs mere

Søgning på patienter med kræft

Søgning på patienter med kræft Søgning på patienter med kræft Herunder finder du en vejledning til, hvordan du via dit elektroniske journalsystem (Novax) laver et udtræk over patienter fra din praksis, som i de seneste 3 år har haft

Læs mere

Ret konfiguration via kort

Ret konfiguration via kort Ret konfiguration via kort Ret konfiguration via kort anvendes når man i Unikort skal tilrette oplysningerne om tællestedet. Det kan enten være efter at man har sendt en fil med et nyt sted-id ind til

Læs mere

Bruger manual Administrator Psupport

Bruger manual Administrator Psupport Bruger manual Administrator Psupport Side 1 af 50 Indholdsfortegnelse Log-on til systemet.... 4 Månedsskema... 5 Tilføj fraværsdag/periode... 5 Ændre/Slet en fraværsdag/periode... 6 Vis Print... 7 Fraværs

Læs mere

Fremkommelighed på motorveje i Københavnsområdet

Fremkommelighed på motorveje i Københavnsområdet Fremkommelighed på motorveje i Københavnsområdet af civ.ing. Steen Lauritzen, Vejdirektoratet, Danmark I 1997 idriftsatte Vejdirektoratet et system til dynamisk indsamling, behandling og formidling af

Læs mere

Bruger manual Administrator Psupport

Bruger manual Administrator Psupport Bruger manual Administrator Psupport Side 1 af 47 Indholdsfortegnelse Log-on til systemet.... 4 Månedsskema... 5 Tilføj fraværsdag/periode... 5 Ændre/Slet en fraværsdag/periode... 6 Print af månedsskema

Læs mere

TRAFIKMÆNGDER OG REJSETIDER IGENNEM TSA52, ODENSE SV INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2

TRAFIKMÆNGDER OG REJSETIDER IGENNEM TSA52, ODENSE SV INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2 VEJDIREKTORATET TRAFIKMÆNGDER OG REJSETIDER IGENNEM TSA52, ODENSE SV ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk EVALUERING AF ETABLERING AF DYNAMISK

Læs mere

1 Metode og modelgrundlag 1. 3 Prognoseforudsætninger 6. 4 Trafikberegninger 2025 og 2035 8. 5 Trafikarbejde og trafikantbesparelser 17

1 Metode og modelgrundlag 1. 3 Prognoseforudsætninger 6. 4 Trafikberegninger 2025 og 2035 8. 5 Trafikarbejde og trafikantbesparelser 17 VEJDIREKTORATET TRAFIKBEREGNINGER FORUNDERSØGELSE AF RUTE 22 SLAGELSE-NÆSTVED ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK HOVEDRAPPORT

Læs mere

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE Til Vejdirektoratet Dato December 2015 EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE Revision 1 Dato 2015-12-04 Udarbejdet

Læs mere

Ret konfiguration via kort

Ret konfiguration via kort Ret konfiguration via kort I denne kort-applikation kan man angive koordinater til et målested uden koordinater, og samtidig har man mulighed for at rette konfigurations-oplysningerne vedrørende målestedet

Læs mere

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 I denne note skal vi behandle data fra CD-rommen Samfundsstatistik 2008, som indeholder en mængde data, som er relevant i samfundsfag. Vi skal specielt analysere

Læs mere

Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder (eksempel stress)

Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder (eksempel stress) Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder (eksempel stress) Herunder finder du en vejledning til, hvordan du laver udtræk over patienter fra din praksis baseret på ICPCdiagnosekoder. Tjek her nogle

Læs mere

Serviceniveau for til- og frakørsler på motorveje

Serviceniveau for til- og frakørsler på motorveje Vurdering af beregningsmetode Februar 2006 Poul Greibe Scion-DTU Diplomvej, bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold Indledning...3 Baggrund...3 Formål...3 Dataindsamling...4 Trafik- og hastighedsmålinger...4

Læs mere

Vigtigste funktionstaster Microsoft Dynamics C5 2014 / NAV 2013

Vigtigste funktionstaster Microsoft Dynamics C5 2014 / NAV 2013 Vigtigste funktionstaster Microsoft Dynamics C5 2014 / NAV 2013 Her har du de vigtigste funktionstaster, som både gælder for Microsoft Dynamics C5 2014 og NAV 2013. Filtrering af søgekriterier Du kan anvende

Læs mere

Bilag 5: Udrykningsstatistikker.

Bilag 5: Udrykningsstatistikker. Bilag 5: Udrykningsstatistikker. Indhold Generelt for statistikken.... 3 Datagrundlaget for statistikken... 3 Kvalitetssikring af datagrundlaget... 3 Følgende er taget med i statistikken:... 3 Statistik

Læs mere

WorldTrack Elektronisk

WorldTrack Elektronisk 2017 WorldTrack Elektronisk Kørebog QUICKGUIDE V.2 (NOV 2017) WORLDTRACK Ejby industrivej 2, 2600 Glostrup Indhold Indledning... 2 PC Version... 2 Login... 2 Setup...5 Køretøjer...5 SKAT kørselssatser...5

Læs mere

WorldTrack Elektronisk

WorldTrack Elektronisk 2016 WorldTrack Elektronisk Kørebog QUICKGUIDE V.1 (FEB 2017) WORLDTRACK Ejby industrivej 2, 2600 Glostrup Indhold Indledning... 2 PC Version... 2 Login... 2 Setup...5 SKAT kørselssatser...5 Opret ny bruger...

Læs mere

Manual til at finde strækninger i vejman.dk

Manual til at finde strækninger i vejman.dk 1. Gå på hjemmesiden www.vejman.dk. Klik på Log ind oppe i højre hjørne af skærmen. 2. Indtast dit vejman.dk brugernavn og adgangskode, og klik derefter på Log på Brugernavn: k430_entr Adgangskode: entrep

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls 20-03-2017 Out of date Vejledningen til makrosikkerhed er nok noget forældet i forhold til nyere versioner

Læs mere

WorldTrack Elektronisk Kørebog QUICKGUIDE (AUGUST 2018)

WorldTrack Elektronisk Kørebog QUICKGUIDE (AUGUST 2018) 2018 WorldTrack Elektronisk Kørebog QUICKGUIDE (AUGUST 2018) WORLDTRACK Ejby industrivej 2, 2600 Glostrup Indhold Indledning... 2 PC Version... 2 Login... 2 Kladder...5 Setup... 6 Køretøjer... 6 SKAT kørselssatser...

Læs mere

M10 rumlestriber Hastighed og adfærd

M10 rumlestriber Hastighed og adfærd M10 rumlestriber Hastighed og adfærd Poul Greibe 31. oktober 2014 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Baggrund På M10 blev der den 28. august 2014 etableret rumlestriber på 4 forskellige

Læs mere

Sådan kommer du i gang

Sådan kommer du i gang Sådan kommer du i gang 1. Åbn Internet Explorer 2. Skriv følgende adresse i adresselinjen: http://rudersdal.emshost.dk 3. Tryk på ENTER-tasten 4. Tilføj adressen til dine foretrukne hjemmesider: 1 Log

Læs mere

Mastra og nøgletalsdatabase. Marts 2015

Mastra og nøgletalsdatabase. Marts 2015 Mastra og nøgletalsdatabase Marts 2015 Kontakt Fagspecialist: Niels Moltved 7244 3182 nem@vd.dk Kundekonsulent: Bent Juhl Pedersen 4037 1900 bjp@vd.dk vejdirektoratet.dk/raadgivning kmastra kmastra er

Læs mere

Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse. Udarbejdet: Christian Overgård Hansen 28. september 2004

Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse. Udarbejdet: Christian Overgård Hansen 28. september 2004 Notat Sag: Titel: Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse Analyse af antalstællinger Notatnr. 11-7 Rev.: Til: Bjarne Bach Nielsen, Allan Christensen Udarbejdet: Christian Overgård Hansen.

Læs mere

Vejledning Aktiviteter. Opdateret 20. februar 2012

Vejledning Aktiviteter. Opdateret 20. februar 2012 Vejledning Aktiviteter Opdateret 20. februar 2012 Indhold Indledning... 3 Automatisk dannelse af aktiviteter... 4 Årskalender... 4 Dan aktiviteter... 5 Vælg lærere... 6 Opret aktiviteter... 7 Godkend aktiviteter...

Læs mere

Finanstilsynets indberetningssystem. Vejledning til Regnearksskabelonerne

Finanstilsynets indberetningssystem. Vejledning til Regnearksskabelonerne Finanstilsynets indberetningssystem Vejledning til Regnearksskabelonerne Finanstilsynet - 2. udgave oktober 2009 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 2 2 FORUDSÆTNINGER... 3 3 TRIN FOR TRIN... 4 3.1 Hent

Læs mere

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012 Web MTC manual Version 1.1 08-11-2012 1 Revisioner: Version 1.0, 11-10-2012: Oprettelse af dokument Version 1.1, 08-11-2012: Afsnit om udskrivning af rapport tilføjet. 2 Indhold Sideopbygning... 5 Startside...

Læs mere

Juni 2012 Vejledning i rekvirering af mad på Brandevej version 3

Juni 2012 Vejledning i rekvirering af mad på Brandevej version 3 Juni 2012 Vejledning i rekvirering af mad på Brandevej version 3 Deadline for bestilling af mad er kl. 9 efter følgende plan. Mandag inden deadline bestilles til tirsdag Tirsdag inden deadline bestilles

Læs mere

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot?

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot? 5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab 1 5.1 Introduktion til kanalen 1 5.2 HTML-grab kanalside 1 5.2.1 Hvad er et spot? 2 5.2.2 Opret et nyt spot 2 5.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 5.2.4 Rediger

Læs mere

Model til fremkommelighedsprognose på veje

Model til fremkommelighedsprognose på veje Model til fremkommelighedsprognose på veje Henning Sørensen, Vejdirektoratet 1. Baggrund Ved trafikinvesteringer og i andre tilfælde hvor fremtidige forhold ønskes kortlagt, gennemføres en trafikprognose

Læs mere

GENERELT OM EGNE DISTRIKTER... 3 EGNE DISTRIKTERS OPBYGNING... 3 OPRETTE/RETTE EGNE DISTRIKTER... 5 VEDLIGEHOLDELSE AF EGNE DISTRIKTER...

GENERELT OM EGNE DISTRIKTER... 3 EGNE DISTRIKTERS OPBYGNING... 3 OPRETTE/RETTE EGNE DISTRIKTER... 5 VEDLIGEHOLDELSE AF EGNE DISTRIKTER... Vidensdeling vejledning til Egne distrikter m. tilhørende rapporter. Side 1 af 6 GENERELT OM EGNE DISTRIKTER... 3 EGNE DISTRIKTERS OPBYGNING... 3 OPRETTE/RETTE EGNE DISTRIKTER... 5 VEDLIGEHOLDELSE AF EGNE

Læs mere

SecureAware Opfølgning Manual

SecureAware Opfølgning Manual SecureAware Opfølgning Manual Manualen beskriver brugen af SecureAware version 3 Dokument opdateret: juni 2009 Om dette dokument Dette dokument er en vejledning i brug af opfølgnings-modulet i SecureAware.

Læs mere

Afmærkning af vejarbejde

Afmærkning af vejarbejde Afmærkning af vejarbejde Hastighed og indfletning Adfærdsundersøgelse August 2005 Lene Herrstedt Poul Greibe Aps Forskerparken SCION DTU Diplomvej, bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold

Læs mere

Sådan søger du patientgrupper i Novax

Sådan søger du patientgrupper i Novax Sådan søger du patientgrupper i Novax Data- og ICPC-Team i Region Syddanmark, KEU-Syd Nedenfor følger en opskrift på, hvordan du kan fremsøge grupper af patienter i din praksis ud fra kriterier, du selv

Læs mere

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET KL JANUAR 2017 TEKNISK VEJLEDNING KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET OFFICE VERSION 2010 OG 2013 2 VEJLEDNING I ANVENDELSE AF VÆRKTØJ TIL EFFEKTMÅLING INDHOLD INDHOLD INDLEDNING A. TEKNISKE

Læs mere

Oktober 2013 HLG/XIGA. Opstartsvejledning ATS Engros 1/12

Oktober 2013 HLG/XIGA. Opstartsvejledning ATS Engros 1/12 Oktober 2013 HLG/XIGA Opstartsvejledning ATS Engros 1/12 1. ATS Engros vejledning for aktører Formålet med dette dokument er at beskrive, hvordan du kommer i gang med at anvende ATS til test af certifikat

Læs mere

HASTIGHEDSBAROMETER. Indledning. Formål med et hastighedsbarometer

HASTIGHEDSBAROMETER. Indledning. Formål med et hastighedsbarometer DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. december 2008 HASTIGHEDSBAROMETER Indledning Hastighedsbarometeret skal på en enkel måde beskrive hastighedsudviklingen for et begrænset antal af vejtyper.

Læs mere

Analyse af sammenhæng. mellem vejr og hastigheder. udvalgte vejstrækninger

Analyse af sammenhæng. mellem vejr og hastigheder. udvalgte vejstrækninger Analyse af sammenhæng mellem vejr og hastighed på udvalgte vejstrækninger Vejdirektoratet har undersøgt, om bilisterne ændrer hastighed under forskellige vejrforhold. Analysen er bl.a. gennemført for bedre

Læs mere

DEL 3: Standardrapporter

DEL 3: Standardrapporter VEJLEDNING - DEL 3 DEL 3: Standardrapporter Standardrapporternes typer, opbygning og hvordan de trækkes Vejledningen udgør tredje del af de samlede vejledninger til Tilfredshedsportalen: Del 3: Standardrapporter

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_01.xls

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_01.xls Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_01.xls 18-03-2017 Out of date Vejledningen til makrosikkerhed er nok noget forældet i forhold til nyere versioner

Læs mere

Start Excel Du skal starte med at åbne Excel. I Excel åbner du herefter en tom projektmappe.

Start Excel Du skal starte med at åbne Excel. I Excel åbner du herefter en tom projektmappe. Lineær programmering i Excel Version for PC I lærebogens kapitel 29 afsnit 4 er det med 2 eksempler blevet vist, hvordan kapacitetsstyringen kan optimeres, når der er 2 produktionsmuligheder og flere knappe

Læs mere

Bilag 2 Mastra Datakontrol (MDK)

Bilag 2 Mastra Datakontrol (MDK) Dato 2. oktober 2017 Sagsbehandler Inger Foldager Mail IFO@vd.dk Telefon +45 7244 2700 Dokument 17/11327-6 Side 1/9 Bilag 2 Mastra Datakontrol (MDK) 1. Generelt Grovkontrollen Finkontrollen Kørsel af MDK

Læs mere

Opsætning af 60 dags regel

Opsætning af 60 dags regel 2015 Opsætning af 60 dags regel Indhold... 0 Guide til opsætning af 60-dags regel i Autolog Klienten... 1 Hvad er forskellen mellem den Automatiske og Manuelle opsætning af 60-dags reglen?... 2 Hvordan

Læs mere

Mini guide: Selvbetjening fraværsregistrering

Mini guide: Selvbetjening fraværsregistrering Mini guide: Selvbetjening fraværsregistrering Mini guide: Selvbetjening - fraværsregistrering Selvbetjening - fraværsregistrering... 3 Start selvbetjeningen... 4 Fraværsregistrering... 5 Årsag... 5 Start

Læs mere

Opsætning af rapporter

Opsætning af rapporter Opsætning af rapporter Rev. 09-03-2016 Rapporter findes under Kampagnestyring > Rapporter og diagrammer. Klik på Tilføj rapport for at oprette en ny rapport. Det er muligt at trække rapporter på mange

Læs mere

3OMSTILLING. Manual til 3Omstilling Basis og Udvidet Statistik for Administratorer V2.0

3OMSTILLING. Manual til 3Omstilling Basis og Udvidet Statistik for Administratorer V2.0 3OMSTILLING Manual til 3Omstilling Basis og Udvidet Statistik for Administratorer V2.0 Indholdsfortegnelse 1. BASIS STATISTIK... 3 Træk en rapport... 3 Hovednummer rapporter... 3 Visning af data (Tid,

Læs mere

Variabelt 40 km/t skilt på Usserød Kongevej. - Evalueringsrapport

Variabelt 40 km/t skilt på Usserød Kongevej. - Evalueringsrapport - Evalueringsrapport Teknik og Miljø; Vej- og Parkafdelingen Thomas Meier juni 2004 Sammenfatning På den stærkt befærdede Usserød Kongevej, er der i et samarbejde imellem og Usserød Skole opstillet variable

Læs mere

SPAM-mails. ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010. Køber varer via spam-mails. Læser spam-mails. Modtager over 40 spam-mails pr. dag. Modtager spam hver dag

SPAM-mails. ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010. Køber varer via spam-mails. Læser spam-mails. Modtager over 40 spam-mails pr. dag. Modtager spam hver dag SPAM-mails Køber varer via spam-mails Læser spam-mails Modtager over 40 spam-mails pr. dag Modtager spam hver dag 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010 Datapræsentation: lav flotte

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. december 2015 Version 1.2 JobManager supporten

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. december 2015 Version 1.2 JobManager supporten DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. december 2015 Version 1.2 JobManager supporten Jobmanager@vd.dk 7244 7300 AFGIV TILBUD ENTREPRENØR Guldalderen 12 2640 Hedehusene vd@vd.dk EAN 5798000893450

Læs mere

Trafikregistrering og databearbejdning i Mastra. Oktober 2015

Trafikregistrering og databearbejdning i Mastra. Oktober 2015 Trafikregistrering og databearbejdning i Mastra Oktober 2015 Trafikregistrering og databearbejdning i Mastra Vejdirektoratet, kommunerne og private firmater foretager årligt et stort antal trafikregistreringer

Læs mere

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh UDKAST EUC Sjælland Skolegade, Haslev Trafikanalyse NOTAT rev. 1 6. december 2017 adp/uvh Indhold 1 Indledning 1.1 Baggrund 1 Indledning... 1 1.1 Baggrund... 1 2 Området... 3 3 Trafikale vurderinger...

Læs mere

Brug af GPS data i trafikplanlægning Manchet Data for fremkommelighed indtil nu Nye muligheder med GPS Fuldskalaforsøg og dataleverandører

Brug af GPS data i trafikplanlægning Manchet Data for fremkommelighed indtil nu Nye muligheder med GPS Fuldskalaforsøg og dataleverandører Brug af GPS data i trafikplanlægning Af: Jan Holm Civilingeniør, Ph.D., Vejdirektoratet Niels Juels gade 13, 1059 København K, Danmark, tlf. 7244 3458, email hol@vd.dk Manchet GPS data indsamlet fra kørende

Læs mere

Stræknificering af trafiktal: Betjeningsvejledning, version 2

Stræknificering af trafiktal: Betjeningsvejledning, version 2 Stræknificering af trafiktal: Betjeningsvejledning, version 2 Formålet med dette dokument er at forklare, hvordan de enkelte brugere i forskellige vejbestyrelser anvender den nye metode til generering

Læs mere

Booking+ Brugervejledning

Booking+ Brugervejledning Booking+ Brugervejledning Booking+ er et webbaseret, brugervenligt lokaleadministrations- og mødebookingsystem, der kan håndtere lokalereservationer fra forskellige lejere og brugere af fælles mødelokaler,

Læs mere

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser:

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser: 24. april 2009 Højere hastighed og klima Susanne Krawack og Martin Lidegaard Hastigheden på de danske veje har en signifikant betydning for transportsektorens udledning af CO2. Alligevel har det ikke været

Læs mere

Stræknificering af trafiktal: Sammenfatning af regler for opdatering

Stræknificering af trafiktal: Sammenfatning af regler for opdatering Stræknificering af trafiktal: Sammenfatning af regler for opdatering Når strækningerne er overført til Mastra, er næste step at opdatere trafiktallene. Det foregår ved hjælp af 4 metoder, som udføres efter

Læs mere

Vejtrafikkens udvikling

Vejtrafikkens udvikling Vejtrafikkens udvikling Trafikindikatorer, første kvartal 215 I nyhedsbrevet er samlet 12 forskellige indikatorer, som giver et aktuelt overblik over vejtrafikkens udvikling i det seneste kvartal. Vejtrafikkens

Læs mere

Bluetooth detektorer som ny cost effektiv sensor i vejtrafikken

Bluetooth detektorer som ny cost effektiv sensor i vejtrafikken Bluetooth detektorer som ny cost effektiv sensor i vejtrafikken Forfattere: Harry Lahrmann Aalborg Universitet lahrmann@plan.aau.dk Kristian Skoven Pedersen Grontmij-Carl Bro KristianSkoven.Pedersen@grontmij-carlbro.dk

Læs mere

Stræknificering af trafiktal: Opdatering ud fra Indekset.

Stræknificering af trafiktal: Opdatering ud fra Indekset. Stræknificering af trafiktal: Opdatering ud fra Indekset. Tidligere har stræknificeringen af trafiktal været udført i vejman.dk (VIS). I vejman.dk man der været defineret en trafikmodel, hvor de enkelte

Læs mere

Hastighedsmålinger på Gurrevej

Hastighedsmålinger på Gurrevej juli 2005 Belinda la Cour Lund Lene Herrstedt Poul Greibe Aps Forskerparken SCION DTU Diplomvej, bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold Indledning...3 Hastighedsmålinger på Gurrevej...4 2

Læs mere

1. Opbygning af et regneark

1. Opbygning af et regneark 1. Opbygning af et regneark Et regneark er et skema. Vandrette rækker og lodrette kolonner danner celler, hvori man kan indtaste tal, tekst, datoer og formler. De indtastede tal og data kan bearbejdes

Læs mere

Makroer. Ændre makrosikkerhed

Makroer. Ændre makrosikkerhed Makroer Når du åbner kalenderen, bliver du sikkert spurgt, om du vil åbne med eller uden makroer (om boksen med valgmulighederne dukker op afhænger af, hvilket niveau sikkerheden i Excel er indstillet

Læs mere

Opdatering af stræknings-trafiktallene i vejman.dk

Opdatering af stræknings-trafiktallene i vejman.dk Opdatering af stræknings-trafiktallene i vejman.dk Stræknings-trafiktallene opdateres én gang årligt - den kan gøres tiere, men det normale vil være, at det foregår årlig efter at forrige års tællinger

Læs mere

Disposition for kursus i Excel2007

Disposition for kursus i Excel2007 Disposition for kursus i Excel2007 Analyse af data (1) Demo Øvelser Målsøgning o evt. opgave 11 Scenariestyring o evt. opgave 12 Datatabel o evt. opgave 13 Evt. Graf og tendens o evt. opgave 10 Subtotaler

Læs mere

Tilpas: Hurtig adgang

Tilpas: Hurtig adgang Tilpas: Hurtig adgang Genveje, Se skærmtips Se tips Hold alt tasten nede. Og brug bogstaver Word Fanen Filer PDF dokument Brug skabelon Visninger Husk Luk ved fuldskærmsvisning Brug zoom skyder Marker,

Læs mere

Brugervejledning til CRBook. CRBook. Aftalekalender. CRSoft Version Afsnit 0: Side 1 af 17

Brugervejledning til CRBook. CRBook. Aftalekalender. CRSoft Version Afsnit 0: Side 1 af 17 CRBook Aftalekalender CRSoft 2018 Afsnit 0: Side 1 af 17 Forord CRBook er et styringsinstrument for indgåelse af aftaler. Programmet er opbygget omkring en Outlook lignende kalender og man kan anvende

Læs mere

Brugervejledning til tendensanalyser

Brugervejledning til tendensanalyser Brugervejledning til tendensanalyser Generelt om tendensanalyser Tendensanalyser giver et grafisk overblik over den løbende monitering af skadedyrenes forekomst over tid med henblik på at udfærdige varsler,

Læs mere

Aflæses på regnearket: Hvis Isabella køber en is med 2 kugler bliver der trukket 18,00 kr. på rabatkortet.

Aflæses på regnearket: Hvis Isabella køber en is med 2 kugler bliver der trukket 18,00 kr. på rabatkortet. Løsningsforslag udarbejdet i Mathcad - regnearkene er downloadet på www.matsup.dk og arbejdet videre med i excel. Efter endt arbejde er de copy-pastet over i Mathcad. Vaflen i 3.8 er lavet i GeoGebra og

Læs mere

GPS data til undersøgelse af trængsel

GPS data til undersøgelse af trængsel GPS data til undersøgelse af trængsel Ove Andersen Benjamin B. Krogh Kristian Torp Institut for Datalogi, Aalborg Universitet {xcalibur, bkrogh, torp}@cs.aau.dk Introduktion GPS data fra køretøjer er i

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Besøgsgård på Ndr. Dragørvej Trafikale konsekvenser NOTAT 22. september 2016 SB/AHA

UDKAST. Dragør Kommune. Besøgsgård på Ndr. Dragørvej Trafikale konsekvenser NOTAT 22. september 2016 SB/AHA UDKAST Besøgsgård på Ndr. Dragørvej Trafikale konsekvenser NOTAT 22. september 2016 SB/AHA 1 Indledning... 2 2 Nuværende trafik... 3 3 Fremtidig trafik... 4 4 Krydset Ndr. Dragørvej/Hartkornsvej... 5 4.1

Læs mere

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Definition af trængsel Fra DTU Transport 7. oktober 2012 CAB En definition af trængsel skal sikre en ensartet forståelse af, hvad der menes med trængsel, hvad enten

Læs mere

IT/Regneark Microsoft Excel Grundforløb

IT/Regneark Microsoft Excel Grundforløb januar 2018 Indhold Opbygning af et regneark... 3 Kolonner, rækker... 3 Celler... 3 Indtastning af tekst og tal... 4 Tekst... 4 Tal... 4 Værdier... 4 Opbygning af formler... 5 Indtastning af formler...

Læs mere

How to do in rows and columns 8

How to do in rows and columns 8 INTRODUKTION TIL REGNEARK Denne artikel handler generelt om, hvad regneark egentlig er, og hvordan det bruges på et principielt plan. Indholdet bør derfor kunne anvendes uden hensyn til, hvilken version

Læs mere

Beskrivelse af rejsetiden

Beskrivelse af rejsetiden Forudsigelse af forsinkelse på Helsingørmotorvejen Jens Møller-Pedersen, TetraPlan ApS Vejdirektoratet har etableret et rejsetidsinformationsssystem (RIS) på Helsingørmotorvejen, der permanent døgnet rundt

Læs mere

RINGVEJ TIL TÓRSHAVN INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Sammenfatning og anbefaling 3

RINGVEJ TIL TÓRSHAVN INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Sammenfatning og anbefaling 3 LANDSVERK RINGVEJ TIL TÓRSHAVN TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Sammenfatning og anbefaling 3 3 Trafikale

Læs mere