MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG"

Transkript

1 Til Incentive Partners og Teknologisk Institut Dokumenttype Rapport Dato December 2012 Bidrag til projektet Distribution i ydertimerne støttet af Trafikstyrelsens Center for grøn transport MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG

2 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG Revision 2 Dato Udarbejdet af Allan Jensen Kontrolleret af Rasmus Krogh Godkendt af Allan Jensen Beskrivelse Rapport over måling af støj fra delaktiviteter ved Carlsbergs varelevering til kunder i indre by Rambøll Hannemanns Allé 53 DK-2300 København S T F Måling af støj fra varelevering Carlsberg-rev 2_KS udført af AAJ.docx

3 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG INDHOLD 1. Baggrund 1 2. Konklusion og anbefalinger Forenklet model til beregning af støj fra Carlsbergs varelevering Anbefalinger 2 3. Fremgangsmåde Carlsbergs udstyr Andet udstyr 8 4. Resultater Kildestyrke Maksimalniveauer Sammenligning med PIEK-værdier i afstand 7,5 meter Oversigt over resultater, Carlsbergs udstyr og aktiviteter Oversigt over resultater, andet udstyr Støj fra Carlsbergs varelevering Eksempel 1: Varelevering med normal adfærd Eksempel 2: Varelevering med forsigtig adfærd Eksempel 3: Varelevering med normal adfærd og gammel el-palleløfter 20 BILAG Bilag 1 Kildestyrker pr. 1/1 oktav centerfrekvens

4 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG 1 1. BAGGRUND I forbindelse med projektet Distribution i ydertimerne er det hensigten at gennemføre forsøg, hvor Carlsberg leverer varer i tætte byområder i ydertidspunkter. Som grundlag for vurdering af de støjmæssige konsekvenser og muligheder for at begrænse støjen, er der gennemført en undersøgelse af støj fra typiske operationer knyttet til Carlsbergs vareleveringer. 2. KONKLUSION OG ANBEFALINGER De udførte målinger viser, at støjen fra materiel til varelevering er stærkt afhængig af underlaget. De bekræfter endvidere, at støjen fra støjdæmpet materiel er markant lavere end fra standardmateriel, men de to typer reagerer ikke ens på underlagets egenskaber. Et jævnt underlag reducerer nemlig støjen mere fra støjdæmpet materiel end fra standardmateriel. Det er afgørende for den samlede støj fra Carlsbergs vareleveringer, at lastvognene ikke holder i tomgang under aflæsning. Adfærd kan have stor betydning for støjen fra håndtering af varer i vognkasse. Carlsbergs standard el-palleløfter støjer mindre end en tilsvarende ældre model, selvom den ikke er særligt støjdæmpet eller har PIEK-certificering. Alligevel er el-palleløfteren den væsentligste støjkilde var Carlsbergs vareleveringer. Det er i særlig grad tilfældet, når der optræder ujævnt underlag. Støjen fra brug af el-palleløftere er stærkt afhængig af de varer, der transporteres. Ved transport af tomme fustager og kasser med tomme flasker er støjen markant højere end ved transport af omviklede leverancer. 2.1 Forenklet model til beregning af støj fra Carlsbergs varelevering Til oversigtsformål og sammenligning af forskellige situationer har vi opstillet en forenklet støjberegningsmodel, der anvender resultaterne af de udførte målinger samt afstand og driftstid i sekunder pr. time. Modellen beregner vareleveringens støjbidrag i forhold til støjgrænsen i aftenperioden, der i typiske centerområder er L Aeq 45 db, middel over 1 time. I denne rapport er modellen anvendt til beregning af støj i tre eksempler, der illustrerer, at Carlsbergs varelevering under visse forudsætninger kan ske uden overskridelse af støjgrænsen i aftenperioden (45 db).

5 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG Anbefalinger Forsøg med yderligere begrænsning af støjen fra Carlsbergs vareleveringer kan med fordel omfatte følgende: Yderligere reduktion af støjen fra el-palleløfter ved brug af en særligt støjdæmpet elpalleløfter (PIEK-certificeret) Løsninger, der begrænser støj fra tomme fustager og kasser med tomme flasker under transport på el-palleløfter (kan de fx pakkes på en måde, der begrænser sammenstød mellem genstandene?) Støj fra håndtering af varer i vognkasse og på terræn (adfærd og evt. hjælpemidler) 3. FREMGANGSMÅDE Rambøll deltog den 7. november 2012 i levering af varer til udvalgte kunder i København, indre by. Der blev gennemført en registrering af de støjende aktiviteter, som kan forekomme ved vareleveringen. På dette grundlag udarbejdede Rambøll et program for detaljerede støjmålinger, der blev udført hos Carlsbergs depot i Taastrup den 20. november Målingerne blev udført med henblik på efterfølgende bearbejdning af resultaterne for fastlæggelse af en række parametre for de enkelte støjkilder og støjende aktiviteter. Støjmålingerne blev udført på områder med lavt baggrundsstøjniveau. Ved lejlighedsvis generende baggrundsstøj blev målingerne afbrudt.

6 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG meter Figur 3-1. Områder anvendt til støjmålinger (Carlsberg, Bohus Boulevard, Taastrup). Det nordlige område blev anvendt til målinger af støj fra aktiviteter i og ved vognkasse, håndtering af varer på terræn og kørsel med el-palleløfter på jævn asfalt. Det sydlige område blev anvendt til alle øvrige målinger. Der blev i alle tilfælde målt 1,5 meter over et akustisk hårdt terræn (asfalt og betonsten) i et område uden betydende refleksioner fra bygninger eller andre genstande (såkaldt frit felt). De to anvendte belægninger fremgår af Figur 3-2. Den jævne asfaltbelægning er forholdsvis grovkornet. De grove korn betyder, at belægningen trods alt giver anledning til en vis støj fra det afprøvede materiel. De to anvendte belægninger er efter vores vurdering velegnede til at sammenligne støjen fra forskelligt materiel under varierende betingelser. Vi vurderer også, at de er relevante repræsentanter for de belægninger, der kan optræde ved typisk varelevering fra fortovskant i tætte byområ-

7 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG 4 der. Man må dog være indstillet på, at andre belægningstyper og varierende lokale forhold kan give anledning til andre støjniveauer. Figur 3-2. Underlag anvendt ved målingerne. Til venstre: Jævn asfalt (jævn, men forholdsvis grovkornet belægning.). Til højre: Ujævnt underlag (betonsten med markante riller, ca. 5 mm dybe og ca. 10 mm brede). Alle målinger blev udført med integrerende lydtrykmåler på stedet og med båndoptagelse som reserve. I den efterfølgende bearbejdning af måleresultaterne er anvendt direkte overførte måledata fra lydtrykmålerne. Båndoptagelserne er ikke anvendt. Vejrforholdene på måledagen var uden betydning for måleresultaterne (overskyet, svag vind, temperatur ca. 5 grader). De anvendte lydtrykmålere og båndoptageren blev kalibreret på stedet med en akustisk kalibrator. De anvendte udstyr er desuden underlagt løbende akkrediteret kontrol og registreret i Rambølls instrumentdatabase. 3.1 Carlsbergs udstyr Der blev udført følgende støjmålinger: Aktiviteter i lastvogns vognkasse (inkl. lift) Måling i afstanden 10 meter (enkelte i afstand 7 meter) i et punkt direkte bag lastvognen, ud for liftåbningen. En Carlsberg-medarbejder gennemførte en række typiske operationer. Enkelte af disse blev udført både som normalt og forsigtigt, hvor forsigtigt var et forsøg på at undgår smæld og slag, fx en palle der lægges i stedet for at blive tabt mod underlaget.

8 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG 5 Figur 3-3. Måling af støj fra aktiviteter i vognkasse. Vognbunden i den vogn, der blev anvendt ved målingerne, var forsynet med langsgående riller, der reducerer støj ved kørsel med palleløftere i vognbunden (i modsætning til de traditionelle, og mere støjende, tværgående riller). Figur 3-4. Langsgående riller giver anledning til mindre støj end tværgående ved kørsel med palleløfter på vognbunden. Målingerne i vognkassen omfattede håndtering af varer, paller og fustager samt kørsel med eldrevet palleløfter (el-palleløfter) Målingerne omfattede kørsel med el-palleløfter fra vognbund til lift og retur samt fra lift til terræn og retur.

9 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG 6 Betjening af lift Måling i afstanden 10 meter i et punkt direkte bag lastvognen. Den anvendte vogn havde et gummianslag på hele vognkassens ramme, der effektivt forhindrede støj ved lukning af liften. Liften var derudover en traditionel stålplade uden andre støjdæmpende foranstaltninger. Den havde et riflet, hævet mønster (dørkplade) på oversiden. Figur 3-5. Overflade på lift. Håndtering af varer på terræn Måling i afstanden 10 meter fra de støjende aktiviteter, som omfattede: Ølkasser med tomme flasker fra terræn til el-palleløfter og retur Tomme fustager fra terræn til specialbygget sækkevogn Kasser med tomme flasker fra terræn til specialbygget sækkevogn ( normalt og forsigtigt ) Figur 3-6. Håndtering af kasser med tomme flasker på terræn. Kørsel med el-palleløfter Måling i afstanden 10 meter under kørsel i en række situationer: Uden varer Kasser med tomme flasker på palle Tomme fustager på palle Omviklet leverance på palle De fire situationer blev målt på en jævn asfaltbelægning og på et ujævnt terræn (betonsten, se Figur 3-2).

10 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG 7 Kørehastigheden var typisk 1,0 1,3 m/s (3,6 4,7 km/t, svarende til almindelig gåhastighed). Der blev i alle situationer udført to målinger, en fra hver side af udstyret. Middelværdien af disse to målinger blev anvendt i de videre analyser. Det samme måleprogram blev endvidere gennemført med en ældre el-palleløfter i relativt dårlig stand (løse inddækningsplader mv.). Figur 3-7. El-palleløftere. Til venstre en ældre, slidt model (Still EGU 18) anvendt til sammenligning med Carlsbergs nyere standardmodel, Linde TL 16) Figur 3-8. Kørsel med el-palleløftere (på jævn asfalt). Øverst til venstre: Gl. el-palleløfter med kasser med tomme flasker. Øverste til højre: El-palleløfter (Carlsberg standard) med tomme fustager. Nederst: El-palleløfter (Carlsberg standard) med omviklet leverance.

11 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG 8 Øvrige målinger Der blev udført en måling af støjen fra den anvendte lastvogn i tomgang. Måleafstanden var 7 meter. 3.2 Andet udstyr Ved brug af tilsvarende måleopstillinger (måleafstand 10 meter, jævnt og ujævnt terræn) blev der udført en række målinger af støj fra andet udstyr. Dette udstyr anvendes ikke af Carlsberg, men af andre operatører. Målingerne omfattede alene udstyr under kørsel uden belastning, dvs. uden varer, hvilket i de fleste situationer må forventes at være den mest støjende driftsform. Palleløfterne blev dog målt også i situationer med last. Kørehastigheden var typisk ca. 1,3 m/s (ca. 4,7 km/t, svarende til almindelig gåhastighed). Der blev i alle situationer udført to målinger, en fra hver side af udstyret. Middelværdien af disse to målinger blev anvendt i de videre analyser. Der blev udført måling af støj fra følgende udstyr: CC container, stort blomsterbur, traditionel udformning Se også Venligst udlånt af Containercentralen, Odense. Containeren er en stålramme med krydsfinérhyller monteret i profilrammer. Hjulene er hårde. Figur 3-9. CC container CC Euro Trolley, lille blomsterbur, plasthyller Se også Venligst udlånt af Containercentralen, Odense. Containeren har stålbund og hjørnestolper. Hyllerne er plast. De anvendte hjul er forholdsvis bløde.

12 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG 9 Figur CC Euro Trolley Postbur Anvendes af Postdanmark. Stålgitterkonstruktion med hårde hjul. Venligst udlånt af Postdanmark. Enheden har oplukkelige låger i den ene ende. CC Euro Rolley, halvpalle på hjul Se også Venligst udlånt af Containercentralen, Odense. Forsynet med gummihjul og plastbund. Enheden er PIEK-certificeret (overholder L Amax 60 db i afstanden 7,5 meter på et særligt underlag iht. PIEK-standarden).

13 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG 10 Figur CC Euro Rolley. Denne enhed er PIEK-certificeret 1. Standard manuel palleløfter Traditionel udformning med udæmpet pladekonstruktion og hårde kunststofhjul. Stillet til rådighed af Carlsberg. Der blev udført målinger med og uden last. I situationen uden last blev målt med gafler henholdsvis helt nede og løftet ca. 5 cm. Figur Standard manuel palleløfter. BT Lifter Silent, manuel palleløfter Se også Venligst udlånt af Toyota. PIEK-certificeret palleløfter med svingningsdæmpede stålpladeelementer og blødere hjul. Der blev udført målinger med og uden last. I situationen uden last blev målt med gafler henholdsvis helt nede og løftet ca. 5 cm. 1 Om PIEK-certificering, se Ny viden om tekniske løsninger til mindre støj fra varelevering, Rambøll. Miljøprojekt Nr. 1408, Miljøstyrelsen 2012

14 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG 11 Figur BT Lifter Silent. Støjdæmpet manuel palleløfter. 4. RESULTATER For alle udførte målinger foreligger følgende resultater: Kildestyrke for middelniveau, når aktiviteten gennemføres (A-vægtet energiækvivalent lydeffekt, L WA i db). Foreligger endvidere pr. 1/1 oktav, Hz. Kildestyrke for støjens maksimale niveau (A-vægtet maksimalniveau, lydeffekt, L WA,max i db). Middel støjniveau i afstanden 7,5 meter (A-vægtet energiækvivalent lydniveau, L Aeq i db) Maksimalt støjniveau i afstanden 7,5 meter (A-vægtet maksimalniveau, L Amax i db) 4.1 Kildestyrke Kildestyrken (lydeffekten) er udtryk for den lydenergi, støjkilden udsender i omgivelserne. Værdien anvendes ved beregning af støj fra støjkilder overalt i omgivelserne. Det er samtidig en enhed, der gør det muligt direkte at sammenligne styrken af de forskellige støjkilder. Det skal dog bemærkes, at kildestyrker for de aktiviteter, der foregår i vognkasse og på lift er i forhold til en fri lydudbredelse bagud fra lastvognen. Det er altså tale om en worst-case, fx sammenlignet med en modtager placeret foran lastvognen, som vil blive udsat for mindre støj på grund af vognkassens afskærmning. Kildestyrken for middelniveauet (L WA ) er udtryk for støjen, når aktiviteten pågår. Kildestyrkens frekvensfordeling fremgår af bilag Maksimalniveauer Resultaterne for støjens maksimale værdier skal betragtes som orienterende, da der i bedste fald er tale om middelværdier af maksimalniveauet. Maksimalværdierne har betydning, hvis varelevering finder sted i tidsrummet kl , hvor grænseværdien for maksimalniveauet ved omlig-

15 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG 12 gende boliger er L Amax 50 db eller L Amax 55 db (afhængig af områdets karakter). I øvrige tidsrum er der ingen grænseværdier for støjens maksimale niveauer 2. Det er karakteristisk, at de målte maksimalniveauer er så høje, at varelevering i inde by, hvor der er kort afstand til støjfølsomme naboer, ikke umiddelbart kan ske i nattetimerne kl uden overskridelse grænseværdien for støjens maksimalværdi. Grænseværdien i disse områder er normalt L Amax 55 db ved nærmeste nabo. 4.3 Sammenligning med PIEK-værdier i afstand 7,5 meter Måleresultaterne er omregnet til middelniveauer og orienterende maksimalniveauer i afstanden 7,5 meter. Maksimalniveauerne kan dermed sammenlignes med PIEK-certificeringens maksimalværdier, der opgives i afstanden 7,5 meter 2. Det skal dog bemærkes, at maksimalværdierne i denne undersøgelse er orienterende. Det skal understreges, at PIEK-certificering alene anvender støjens maksimalniveauer. Værdierne fremkommer ved måling under særlige betingelser, herunder et specialdesignet underlag for fx kørsel med palleløftere eller rullecontainere, der desuden vil være belastet med gods. Maksimalniveauer i nærværende undersøgelse kan derfor ikke uden videre sammenlignes med PIEKværdier. 4.4 Oversigt over resultater, Carlsbergs udstyr og aktiviteter Tabel 4-1 er en oversigt over resultater af måling af støj fra Carlbergs udstyr og aktiviteter. Værdier for støjens frekvensfordeling fremgår af bilag 1. Værdierne af støjens maksimalniveauer er orienterende. Ved sammenligning af måleresultaterne (L WA eller L Aeq ) kan man bl.a. bemærke følgende: Lastvogn i tomgang er ikke den kraftigste støjkilde, men er motoren i gang under hele vareleveringen, betyder varigheden, at den bliver en dominerende støjkilde, når den samlede støj midles over fx 1 time. Støjen fra håndtering af varer kan begrænses betydeligt, hvis håndteringen sker forsigtigt. Resultaterne dokumenterer derfor, at adfærd ved varelevering har betydning for støjen. De konkrete måleresultater bør dog ikke overfortolkes, da det i praksis formentlig vil være vanskeligt konsekvent at opnå de meget lave niveauer, der blev opnået i denne undersøgelse. Carlsbergs el-palleløfter støjer generelt mindre end en tilsvarende ældre standardmodel: o 6 10 db mindre ved kørsel uden varer eller med omviklede varer på palle (forskellen er størst på ujævnt underlag) o 5 6 db mindre ved kørsel på jævn asfalt med tomme fustager eller kasser med tomme flasker o 1 2 db mindre ved kørsel på ujævnt underlag med tomme fustager eller kasser med tomme flasker For begge el-palleløftere optræder den kraftigste støj ved kørsel på ujævnt terræn med tomme fustager eller kasser med tomme flasker. Samtidig er støjen fra de to palleløftere i denne situation næsten ens. Resultaterne viser, at støjen fra de varer, der transporteres på palleløfterne har stor betydning; det er fx årsagen til, at de to palleløftere støjer næsten ens, når de kører med tomme fustager eller kasser med tomme flasker på ujævnt terræn. Hvis de kører uden varer eller med omviklede varer, er støjen fra Carlsbergs el-palleløfter markant lavere. 2 Om grænseværdier for støj fra varelevering og PIEK-certificering, se Ny viden om tekniske løsninger til mindre støj fra varelevering, Rambøll. Miljøprojekt Nr. 1408, Miljøstyrelsen 2012

16 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG 13 Tabel 4-1 er udtryk for støjen fra de enkelte støjkilder, når de pågår. De kan sammenlignes direkte. Fx er den mest støjendoke aktivitet kørsel med gammel el-palleløfter uden varer og på ujævnt underlag. Carlsbergs el-palleløfter støjer under de samme betingelser 10 db mindre (de to nederste støjkilder i tabellen). Det skal bemærkes, at den anførte varighed er varigheden af støjmålingen. Den er ikke nødvendigvis udtryk for varigheden af de enkelte aktiviteter ved en varelevering. Varigheden har også betydning ved sammenligning af støjkilderne i forhold til støjgrænser, fordi de er fastsat som middelværdier over fx 1 time. Det kan betyde, at en kraftig støjkilde, der er i drift i kort tid, er mindre betydningsfuld end en svagere støjkilde, der er i drift i lang tid. Underlag Metode Varighed sekunder Lydeffekt Lydeffekt LWA LWAmax Niveau afstand 7,5 m LAeq Max niveau afstand 7,5 m LAmax Vognkasse Paller (5 stk.) stables fra stabel til vognbund Normal 20 95,1 111,8 69,6 86,3 Forsigtig 32 77,6 95,1 52,1 69,7 Paller (5 stk.) stables fra vognbund til stabel Normal 12 89,1 103,0 63,6 77,5 Tomme fustager (9 stk) fra palleløfter til vognbund Normal 25 95,6 107,9 70,1 82,4 Forsigtig 41 75,6 89,8 50,2 64,4 Ølkasser ( 9 stk.) m. tomme flasker fra vognbund til stabel Normal 19 92,1 103,5 66,6 78,0 Forsigtig 25 79,2 96,9 53,8 71,4 Vognkasse u. metode Tom elpalleløfter på vognbund 20 77,7 91,3 52,2 65,8 Tom elpalleløfter fra vognbund til lift 8 82,3 93,5 56,9 68,0 Palleløfter, tomme flasker og fustager fra lift til vognbund 41 84,0 100,2 58,5 74,7 Kørsel med elpalleløfter Underlag Palleløfter Kasser m. tomme flasker Jævnt Nuværende 10 87,2 97,0 61,7 71,5 Gammel 9,5 93,2 101,7 67,7 76,3 Ujævnt Nuværende 8 99,8 105,2 74,3 79,8 Gammel 8,5 102,2 108,5 76,7 83,0 Tomme fustager Jævnt Nuværende 9 90,3 98,8 68,3 69,2 Gammel 8 94,9 102,5 69,4 77,0 Ujævnt Nuværende 8,5 100,7 106,3 75,2 80,9 Gammel 9 101,7 107,8 76,2 82,3 Omviklet leverance på palle Jævnt Nuværende 10 84,9 90,8 59,4 65,3 Gammel 9 91,3 98,8 65,8 73,4 Ujævnt Nuværende 9,5 90,3 96,5 64,9 71,0 Gammel 8,5 100,3 106,9 74,8 81,4 Uden varer Jævnt Nuværende 8,5 94,1 102,9 68,6 77,4 Gammel 7,5 100,3 107,5 74,8 82,0 Ujævnt Nuværende 9,5 96,8 101,7 71,4 76,2 Gammel 7,5 106,2 112,1 80,7 86,6 Anden kørsel med elpalleløfter Lift til terræn m. omviklet leverance på palle 6 86,4 100,1 60,9 74,6 Terræn til lift, palle m. ølkasser m. tomme flasker afsættes 6 81,5 91,5 56,0 66,0 Terræn til lift, palle m. tomme fustager fra terræn til lift, afsættes 6 85,9 97,6 60,4 72,1 Uden varer, lift til terræn 4 91,5 102,2 62,9 73,6 Uden varer, terræn til lift 6 91,4 103,5 62,9 74,9 Specialbygget sækkevogn, terræn til sækkevogn Metode Kasser med tomme flasker Normal 19 98,1 111,3 72,6 85,9 Forsigtig 18 90,8 104,4 65,3 78,9 Tomme fustager 10 86,0 99,4 60,6 73,9 Andet Lastvogn i tomgang 14 95,0 97,3 69,5 71,8 Sænkning af lift fra Vognbund til terræn 6 84,4 97,0 58,9 71,5 Hæve lift fra Terræn til vognbund 21 77,8 90,1 52,4 64,6 Lift fra Vognbund til lukke 26 79,5 90,7 54,0 65,2 4 stabler á 5 kasser med tomme flasker Palleløfter til terræn 38 94,0 111,3 68,5 85,8 Terræn til palleløfter 42 91,8 107,1 66,4 81,6 Tabel 4-1. Oversigt over måleresultater for Carlsbergs aktiviteter og udstyr. Gammel el-palleløfter anvendes dog ikke af Carlberg. Støjens maksimalniveauer er orienterende. Alle niveauer er A-vægtede i db.

17 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG Oversigt over resultater, andet udstyr Tabel 4-2 er en oversigt over resultater af måling af støj fra andet udstyr. Værdierne af støjens maksimalniveauer er orienterende. Ved sammenligning af måleresultaterne (L WA eller L Aeq ) kan man bl.a. bemærke følgende: Den støjdæmpede CC Euro Trolley støjer på jævn asfalt mere end 20 db mindre end den traditionelle CC container. På ujævnt underlag er forskellen ca. 10 db. Den traditionelle CC container støjer (i tom tilstand) stort set det samme på ujævnt og jævnt underlag. Den støjdæmpede CC Euro Trolley støjer (i tom tilstand) ca. 10 db mindre på jævn asfalt end på ujævnt underlag. En tilsvarende forskel ses for CC Euro Rolley. En palleløfter uden last støjer mindre, hvis gaflerne hæves et enkelt pumpeslag, ca. 5 cm. Støjen fra den traditionelle, ikke støjdæmpede, manuelle palleløfter er kun i begrænset omfang påvirket af underlagets egenskaber (jævnt/ujævnt), mens den støjdæmpede BTlifter støjer 6 7 db mindre på et jævnt underlag end på et ujævnt. Den støjdæmpede BT-Lifter, manuel palleløfter, støjer på jævn asfalt db mindre end den traditionelle palleløfter (afhængig af om den er belastet eller ej). På ujævnt underlag er forskellen 6 8 db. Måleresultaterne tyder på, at der for traditionelt udstyr ikke opnås en mærkbar begrænsning af støjen, hvis et ujævnt underlag omlægges til et jævnt. Til gengæld opnås der en yderligere markant forbedring, hvis støjdæmpet udstyr kører på jævnt underlag fremfor ujævnt. Grundlaget for disse iagttagelser er imidlertid alene de to underlag, der er benyttet i denne undersøgelse. Iagttagelserne bør derfor ikke føre til en konklusion om, at det generelt ikke betaler sig at anvende jævnt underlag ved etablering eller renovering af faciliteter til varemodtagelse med mindre der også anvendes støjdæmpet materiel. Underlag Metode Varighed sekunder Lydeffekt Lydeffekt LWA LWAmax Niveau afstand 7,5 m LAeq Max niveau afstand 7,5 m LAmax Kørsel med Toyota BT Silent manuel PIEK-palleløfter U. last, gafler løftet 5 cm Ujævnt 8,5 88,8 96,0 63,3 70,5 Jævnt 7 86,3 92,2 60,8 66,8 U. last, gafler ej løftet Ujævnt 8 95,4 102,3 69,9 76,8 Jævnt 7,5 88,6 96,3 63,1 70,8 Med last Ujævnt 9 91,7 98,1 66,2 72,6 Jævnt 7 85,1 90,9 59,6 65,4 Kørsel med standard palleløfter U. last, gafler løftet 5 cm Jævnt 8 99,2 103,5 73,7 78,0 U. last, gafler ej løftet Jævnt 7 102,5 106,7 77,0 81,3 Med last Ujævnt 8 97,9 103,5 72,4 78,0 Jævnt 10,5 94,6 99,7 69,1 74,2 U. last Ujævnt ,6 107,6 77,1 82,1 Postbur Åben låge Ujævnt 8 94,3 99,6 68,9 74,1 Lukket låge Ujævnt 8 95,0 100,1 69,5 74,6 Jævnt 7,5 87,5 97,0 62,0 71,5 Kørsel med CC container Stort blomsterbur Ujævnt 9 106,8 111,0 81,3 85,5 Jævnt 7,5 107,5 111,4 82,0 85,9 Stort blomsterbur m. lidt vægt på hyller Ujævnt 9 103,8 109,0 78,3 83,5 CC Euro Trolley Lille blomsterbur, plasthylder Ujævnt 8,5 97,0 105,7 71,6 80,2 Jævnt 7,5 85,7 95,7 60,2 70,2 CC Euro Rolly, PIEK-cert. ½ palle Ujævnt 8,5 94,9 101,2 69,4 75,7 Jævnt 5,5 84,7 89,3 59,3 63,8 Tabel 4-2. Oversigt over måleresultater for andet udstyr. Støjens maksimalniveauer er orienterende. Alle niveauer er A-vægtede i db.

18 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG STØJ FRA CARLSBERGS VARELEVERING Resultaterne af de udførte målinger kan anvendes til beregning af støjen fra en varelevering. En præcis beregning kræver følgende oplysninger: Udpegning af de støjkilder, der forekommer Varigheden (driftstiden) af hver støjkilde Tidspunktet på døgnet (dag, aften eller nat) Støjkildernes kildestyrke og støjens frekvensfordeling Afstanden mellem de enkelte støjkilder og naboen Detaljerede beregninger skal i henhold til Miljøstyrelsens vejledninger om støj fra virksomheder. Det sker normalt ved brug af en computerbaseret beregningsmodel. Til overslagsformål og sammenligning af forskellige situationer, har vi opstillet en forenklet model, der anvender resultaterne af de udførte målinger samt afstand og driftstid i sekunder pr. time. Modellen beregner vareleveringens støjbidrag i forhold til støjgrænsen i aftenperioden, der er L Aeq 45 db, middel over 1 time. Modellen tager ikke hensyn til afskærmning, refleksioner fra bygninger og støjens frekvensfordeling. Det skal bemærkes, at beregningen forudsætter, at al støj fra leveringen skal tillægges den virksomhed, der modtager varer uanset om de støjende aktiviteter foregår på offentlig vej eller på varemodtagerens areal. I henhold til Miljøbeskyttelsesloven er det i princippet kun den del af støjen, der skyldes aktivitet på virksomhedens areal, som skal indgå. Vi har brugt den forenklede model til gennemregning af tre eksempler.

19 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG Eksempel 1: Varelevering med normal adfærd Der forekommer håndtering af varer i vognkassen uden særligt hensyn til støj ( normal ). Endvidere betjenes liften, der håndteres varer på terræn (normal adfærd) og der køres med Carlsbergs normale el-palleløfter på jævnt terræn og kortvarigt på ujævnt terræn. Det fremgår af tabel 5.1, hvilke støjkilder der indgår, deres varighed og afstanden til nabo. Der er i dette eksempel forudsat en gennemsnitlig afstand på 25 meter for alle støjkilder. I en konkret situation vil afstanden til en bestemt nabo normalt ikke være ens for alle støjkilder. Som en tommelfinerregel kan man regne med, at en støjkilde bliver 6 db kraftigere, hvis afstanden til støjkilden halveres. Hvis driftstiden for en støjkilde øges til det dobbelte, øges dens støjbidrag med 3 db. Den samlede varighed af de støjende aktiviteter er i dette eksempel ca. 4 minutter. En normal varelevering vil strække sig over længere tid, men ikke alle aktiviteter giver anledning til støj, og nogle aktiviteter kan foregå indendørs hos kunden. I tabel 5.1 kan i kolonnen Støjbidrag ref. 1 time ses, hvor meget støj den enkelte støjkilde giver anledning til, når støjen under drift jævnes ud over 1 time. Disse støjbidrag kan direkte sammenlignes indbyrdes, men det er summen af alle bidrag, der skal sammenlignes med grænseværdien. Det fremgår af tabellen, at den samlede støj fra denne varelevering er L Aeq 42 db. De fire vigtigste støjkilder er: El-palleløfter, der kortvarigt passerer et ujævnt underlag (36 db) Stabling af kasser med tomme flasker (35 db) El-palleløfter med tomme fustager på jævnt terræn (34 db) Tomme fustager fra palleløfter til vognbund i vognkasse (34 db) Hvis der indenfor en time gennemføres flere vareleveringer til samme virksomhed, skal støjen fra disse leverancer medtages i regnestykket. Hvis varelevering nr. 2 giver anledning til samme støj som levering nr. 1, vil støjniveauet midlet over 1 time være 3 db højere. Hvis lastvognen i forbindelse med denne varelevering holder i tomgang i 10 minutter, stiger støjniveauet til L Aeq 52 db.

20 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG 17 Beskrivelse Støjkilde Tabel 5-1. Eksempel på beregning af støj fra varelevering med normal adfærd. Aktivitet Lydeffekt for middelstøj LWA, db LWAmax, db Eksempel 1. Normal håndtering. Støjkilde varighed sek Afstand til nabo Støjbidrag ref 1 time Lift Sænkning af lift fra vognbund til terræn Lift Sænke 84,4 97, Hæve lift fra terræn til vognbund Lift Hæve 77,8 90, Lift fra vognbund til lukke Lift Hæve 79,5 90, Vognkasse Paller (5 stk.) stables fra vognbund til stabel Vognkasse Normalt 89,1 103, Tomme fustager (9 stk.) løftes fra palleløfter til vognbund Vognkasse Normalt 95,6 107, Ølkasser med tomme flasker ( 9 stk.) løftes fra vognbund til stabel Vognkasse Normalt 92,1 103, Palleløfter med tomme flasker og tomme fustager fra lift til vognbund Vognkasse Elpalleløfter 84,0 100, Palleløfter Elpalleløfter med varer (omviklet leverance på palle) Elpalleløfter Lift til terræn 86,4 100, Elpalleløfter med ølkasser (tomme flasker) på palle Elpalleløfter Terræn til lift, afsættes 81,5 91, Elpalleløfter med tomme fustager på palle fra terræn til lift Vognkasse Elpalleløfter, afsættes 85,9 97, Vognkasse Kørsel med tom elpalleløfter på vognbund Vognkasse Elpalleløfter 77,7 91, Kørsel med tom elepalleløfter fra vognbund til lift Vognkasse Elpalleløfter 82,3 93, Håndtering på terræn 4 stabler á 5 kasser med tomme flasker fra terræn til palleløfter Varer Håndtering på terræn 91,8 107, Palleløfter Tomme fustager. Elpalleløfter Kørsel, jævn asfalt 90,3 98, Omviklet leverance på palle. Elpalleløfter Kørsel, jævn asfalt 84,9 90, Tomme fustager. Elpalleløfter Kørsel, ujævnt underlag 100,7 106, Omviklet leverance på palle. Elpalleløfter Kørsel, ujævnt underlag 90,3 96, Samlet støjbelastning rel. 1 time Lydeffekt for maksimalniveau Maxniveau

21 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG Eksempel 2: Varelevering med forsigtig adfærd Der forekommer håndtering af varer i vognkassen med særligt hensyn til støj ( forsigtig ). Endvidere betjenes liften, der håndteres varer på terræn (normal adfærd) og der køres med Carlsbergs normale el-palleløfter på jævnt terræn og kortvarigt på ujævnt terræn. Det fremgår af tabel 5.2, hvilke støjkilder der indgår, deres varighed og afstanden til nabo. Den samlede varighed af de støjende aktiviteter er i dette eksempel ca. 4 min. Det fremgår af tabellen, at den samlede støj fra denne varelevering er L Aeq 41 db. De tre vigtigste støjkilder er de samme som i Eksempel 1: El-palleløfter, der kortvarigt passerer et ujævnt underlag (36 db) Stabling af kasser med tomme flasker på terræn (35 db) El-palleløfter med tomme fustager på jævnt terræn (34 db) Støjbidraget fra Tomme fustager fra palleløfter til vognbund i vognkasse er reduceret fra 34 db til 14 db. I denne model for støj fra Carlsbergs varelevering, er det således af mindre betydning om håndtering af varer i vognkassen forgår forsigtigt eller normalt. Det skyldes, at kørsel og anden aktivitet på terræn er de dominerende støjkilder. I situationer, hvor lastvognen står tættest på nærmeste nabo, kan støjen fra aktiviteter i vognkassen have større betydning. Begge eksempler illustrerer, at støjen fra el-palleløfteren er betydningsfuld og selv en kortvarig kørsel over ujævnt terræn kan have stor betydning. Hvis de 2 x 5 sekunders kørsel over ujævnt terræn udgår, falder den samlede støj til 39 db.

22 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG 19 Beskrivelse Støjkilde Aktivitet Lydeffekt for middelstøj Tabel 5-2. Eksempel på beregning af støj fra varelevering med forsigtig adfærd ved håndtering af varer i vognkasse. LWA, db LWAmax, db Eksempel 2. Forsigtig håndtering. Støjkilde varighed sek Afstand til nabo Støjbidrag ref 1 time Lift Sænkning af lift fra vognbund til terræn Lift Sænke 84,4 97, Hæve lift fra terræn til vognbund Lift Hæve 77,8 90, Lift fra vognbund til lukke Lift Hæve 79,5 90, Vognkasse Paller (5 stk.) stables fra vognbund til stabel Vognkasse Forsigtigt 77,6 95, Tomme fustager (9 stk.) løftes fra palleløfter til vognbund Vognkasse Forsigtigt 75,6 89, Ølkasser med tomme flasker ( 9 stk.) løftes fra vognbund til stabel Vognkasse Forsigtigt 79,2 96, Palleløfter med tomme flasker og tomme fustager fra lift til vognbund Vognkasse Elpalleløfter 84,0 100, Palleløfter Elpalleløfter med varer (omviklet leverance på palle) Elpalleløfter Lift til terræn 86,4 100, Elpalleløfter med ølkasser (tomme flasker) på palle Elpalleløfter Terræn til lift, afsættes 81,5 91, Elpalleløfter med tomme fustager på palle fra terræn til lift Vognkasse Elpalleløfter, afsættes 85,9 97, Vognkasse Kørsel med tom elpalleløfter på vognbund Vognkasse Elpalleløfter 77,7 91, Kørsel med tom elepalleløfter fra vognbund til lift Vognkasse Elpalleløfter 82,3 93, Håndtering på terræn 4 stabler á 5 kasser med tomme flasker fra terræn til palleløfter Varer Håndtering på terræn 91,8 107, Palleløfter Tomme fustager. Elpalleløfter Kørsel, jævn asfalt 90,3 98, Omviklet leverance på palle. Elpalleløfter Kørsel, jævn asfalt 84,9 90, Tomme fustager. Elpalleløfter Kørsel, ujævnt underlag 100,7 106, Omviklet leverance på palle. Elpalleløfter Kørsel, ujævnt underlag 90,3 96, Samlet støjbelastning rel. 1 time Lydeffekt for maksimalniveau Maxniveau

23 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG Eksempel 3: Varelevering med normal adfærd og gammel el-palleløfter Der forekommer håndtering af varer i vognkassen uden særligt hensyn til støj ( normal ). Endvidere betjenes liften, der håndteres varer på terræn (normal adfærd) og der køres med en gammel el-palleløfter på jævnt terræn og kortvarigt på ujævnt terræn. Det fremgår af Tabel 5-3, hvilke støjkilder der indgår, deres varighed og afstanden til nabo. Den samlede varighed af de støjende aktiviteter er ca. 4 min. Kørsel med el-palleløfter til og fra lift er dog i eksemplet Carlsbergs almindelige el-palleløfter. Ved brug af gl. el-palleløfter ville støjbidraget herfra formentlig være lidt større. Det fremgår af tabellen, at den samlede støj fra denne varelevering er L Aeq 44 db. De fem vigtigste støjkilder er: Gl. el-palleløfter med tomme fustager på jævnt terræn (38 db) Gl. el-palleløfter med tomme fustager på ujævnt terræn (37 db) Gl. el-palleløfter med omviklet leverance på ujævnt terræn (36 db) Gl. el-palleløfter med omviklet leverance på ujævnt terræn (35 db) Stabling af kasser med tomme flasker på terræn (35 db) Det fremgår, at den gamle el-palleløfter er den dominerende støjkilde uanset terrænunderlaget og de varer, den belastes med. Beskrivelse Støjkilde Aktivitet Lydeffekt for middelstøj Tabel 5-3. Eksempel på beregning af støj fra varelevering med normal adfærd ved håndtering af varer i vognkasse og kørsel med gammel el-palleløfter. LWA, db LWAmax, db Eksempel 3. Gammel el-palleløfter Støjkilde varighed sek Afstand til nabo Støjbidrag ref 1 time Lift Sænkning af lift fra vognbund til terræn Lift Sænke 84,4 97, Hæve lift fra terræn til vognbund Lift Hæve 77,8 90, Lift fra vognbund til lukke Lift Hæve 79,5 90, Vognkasse Paller (5 stk.) stables fra vognbund til stabel Vognkasse Normalt 89,1 103, Tomme fustager (9 stk.) løftes fra palleløfter til vognbund Vognkasse Normalt 95,6 107, Ølkasser med tomme flasker ( 9 stk.) løftes fra vognbund til stabel Vognkasse Normalt 92,1 103, Palleløfter med tomme flasker og tomme fustager fra lift til vognbund Vognkasse Elpalleløfter 84,0 100, Palleløfter Elpalleløfter med varer (omviklet leverance på palle) Elpalleløfter Lift til terræn 86,4 100, Elpalleløfter med ølkasser (tomme flasker) på palle Elpalleløfter Terræn til lift, afsættes 81,5 91, Elpalleløfter med tomme fustager på palle fra terræn til lift Vognkasse Elpalleløfter, afsættes 85,9 97, Vognkasse Kørsel med tom elpalleløfter på vognbund Vognkasse Elpalleløfter 77,7 91, Kørsel med tom elepalleløfter fra vognbund til lift Vognkasse Elpalleløfter 82,3 93, Håndtering på terræn 4 stabler á 5 kasser med tomme flasker fra terræn til palleløfter Varer Håndtering på terræn 91,8 107, Palleløfter, gammel Tomme fustager. Gl. elpalleløfter Kørsel, jævn asfalt 94,9 102, Omviklet leverance på palle. Gl. elpalleløfter Kørsel, jævn asfalt 91,3 98, Tomme fustager. Gl. elpalleløfter Kørsel, ujævnt underlag 101,7 107, Omviklet leverance på palle. Gl. elpalleløfter Kørsel, ujævnt underlag 100,3 106, Samlet støjbelastning rel. 1 time Lydeffekt for maksimalniveau Maxniveau

24 MÅLING AF STØJ FRA VARELEVERING - CARLSBERG 1 BILAG 1 KILDESTYRKER PR. 1/1 OKTAV CENTERFREKVENS L WA i db Beskrivelse LWA, db 1/1 oktav centerfrekvens, Hz Lydeffekt LWA Lastvogn i tomgang 95,0 65,8 73,3 78,8 84,6 91,8 90,5 80,1 66,9 Sænkning af lift fra vognbund til terræn 84,4 67,9 74,1 78,0 78,7 78,4 74,9 68,0 58,3 Hæve lift fra terræn til vognbund 77,8 58,1 61,0 64,5 76,0 69,9 67,0 59,4 54,1 Lift fra vognbund til lukke 79,5 59,5 66,4 66,9 76,9 73,3 68,0 61,7 53,7 Vognkasse. Normalt vis. Palle stables fra stabel til vognbund. 5 paller 95,1 64,3 81,0 86,6 89,9 90,2 87,2 79,6 64,1 Vognkasse. Normal vis. Palle stables vognbund til stabel. 5 paller 89,1 74,3 76,8 76,9 82,9 85,0 82,0 73,6 59,3 Vognkasse. Forsigtigt. Palle stables fra stabel til vognbund. 5 paller 77,6 57,4 68,8 70,9 73,0 71,1 66,2 58,1 48,0 Vognkasse. Normal vis. Tomme fustager fra palleløfter til vognbund. 9 enheder 95,6 63,8 81,2 90,4 90,9 88,6 85,3 79,1 68,3 Vognkasse. Forsigtigt. Tomme fustager fra vognbund til palle. 9 enheder 75,6 61,7 63,6 66,4 69,5 71,4 66,9 58,4 49,4 Vognkasse. Normal vis. Ølkasser med tomme flasker fra vognbund til stabel. 9 enheder 92,1 62,8 70,3 77,6 87,0 87,8 85,5 78,9 71,1 Vognkasse. Forsigtigt. Ølkasser med tomme flasker fra vognbund til stabel. 9 enheder 79,2 56,9 61,7 65,0 74,6 75,2 71,3 64,6 56,7 Vognkasse. Palleløfter med ølkasser (tomme flasker) og tomme fustager fra lift til vognbund 84,0 63,1 71,2 76,0 77,7 79,6 75,5 68,6 63,2 Elpalleløfter med varer (omviklet leverance på palle). Kørsel fra lift til terræn 86,4 69,8 74,7 79,4 80,0 81,1 77,9 72,5 64,6 Elpalleløfter med ølkasser (tomme flasker) på palle fra terræn til lift, afsættes 81,5 71,4 70,9 72,9 75,6 75,1 72,9 67,2 63,6 Elpalleløfter med tomme fustager på palle fra terræn til lift, afsættes 85,9 73,9 75,0 80,2 80,1 78,5 76,4 69,8 64,1 Vognkasse. Kørsel med tom elpalleløfter på vognbund 77,7 55,4 65,9 74,2 70,4 70,5 67,0 60,3 55,1 Vognkasse. Kørsel med tom elepalleløfter fra vognbund til lift 82,3 60,1 70,1 75,4 75,7 76,4 75,5 68,9 63,5 Elpalleløfter uden varer. Kørsel fra lift til terræn 91,5 68,1 80,9 82,1 82,7 85,1 86,6 80,8 73,1 Elpalleløfter uden varer. Kørsel fra terræn til lift 91,4 80,2 81,6 85,6 83,4 83,9 83,9 77,9 70,0 Sækkevogn, specialbygget. Tomme fustager fra terræn til sækkevogn 86,0 60,1 61,3 77,0 80,0 79,3 80,0 77,8 68,3 Sækkevogn, specialbygget. Normal vis. Kasser med tomme flasker fra terræn til sækkevogn 98,1 57,6 66,3 74,6 90,2 95,2 92,0 86,0 81,0 Sækkevogn, specialbygget. Forsigtigt. Kasser med tomme flasker fra terræn til sækkevogn 90,8 57,0 66,2 76,3 82,9 87,2 84,7 80,3 75,0 4 stabler á 5 kasser med tomme flasker fra palleløfter til terræn 94,0 61,1 67,0 74,7 87,4 89,4 88,8 83,6 76,7 4 stabler á 5 kasser med tomme flasker fra terræn til palleløfter 91,8 58,9 64,4 71,3 83,4 87,3 87,1 82,9 77,2 Elpalleløfter. Jævn asfalt. Kørsel med kasser med tomme flasker. Middel af 2 målinger 87,2 70,9 68,5 77,0 81,5 83,2 78,4 73,9 70,7 Elpalleløfter. Jævn asfalt. Kørsel med tomme fustager. Middel af 2 målinger 90,3 59,9 72,2 80,8 86,9 84,8 80,5 74,5 71,7 Elpalleløfter. Jævn asfalt. Kørsel med omviklet leverance på palle. Middel af 2 målinger 84,9 59,9 68,0 77,0 79,9 80,1 75,3 68,9 68,4 Gammel elpalleløfter. Jævn asfalt. Kørsel med kasser med tomme flasker. Middel af 2 målinger 93,2 56,5 74,0 78,7 86,3 88,0 88,1 84,2 71,9 Gammel elpalleløfter. Jævn asfalt. Kørsel med tomme fustager. Middel af 2 målinger 94,9 59,0 77,2 83,0 88,2 89,0 89,9 86,1 73,3 Gammel elpalleløfter. Jævn asfalt. Kørsel med omviklet leverance på palle. Middel af 2 målinger 91,3 63,4 75,2 78,6 83,4 86,6 85,9 82,1 70,8 Elpalleløfter. Jævn asfalt. Uden varer. Middel af 2 målinger 94,1 56,5 69,6 81,6 88,3 89,2 88,0 83,7 76,7 Gammel elpalleløfter. Jævn asfalt. Uden varer. Middel af 2 målinger 100,3 56,8 71,9 78,4 91,5 93,9 96,9 92,4 78,2 Elpalleløfter. Ujævnt underlag. Kørsel med kasser med tomme flasker. Middel af 2 målinger 99,8 63,9 77,5 85,1 95,1 96,0 91,8 84,3 76,5 Elpalleløfter. Ujævnt underlag. Kørsel med tomme fustager. Middel af 2 målinger 100,7 67,4 78,4 90,4 96,8 95,5 92,2 86,4 81,0 Elpalleløfter. Ujævnt underlag. Kørsel med omviklet leverance på palle. Middel af 2 målinger 90,3 63,3 72,8 79,4 84,8 85,6 83,3 78,5 73,0 Gammel elpalleløfter. Ujævnt underlag. Kørsel med kasser med tomme flasker. Middel af 2 målinger 102,2 62,4 79,8 83,6 94,6 96,4 97,4 95,0 81,5 Gammel elpalleløfter. Ujævnt underlag. Kørsel med tomme fustager. Middel af 2 målinger 101,7 65,4 79,6 85,1 93,8 94,1 97,2 95,9 81,3 Gammel elpalleløfter. Ujævnt underlag. Kørsel med omviklet leverance på palle. Middel af 2 målinger 100,3 63,5 77,2 81,6 90,7 92,4 96,6 94,7 80,7 Elpalleløfter. Ujævnt underlag. Uden varer. Middel af 2 målinger 96,8 65,5 72,8 83,0 89,3 92,3 91,6 87,0 80,4 Gammel elpalleløfter. Ujævnt underlag. Uden varer. Middel af 2 målinger 106,2 65,3 77,5 83,2 95,3 98,9 103,1 99,6 85,6 CC container, stort blomsterbur, traditionel udformning, ujævnt underlag. middel af 2 målinger 106,8 64,0 74,3 86,3 98,9 101,8 101,9 99,0 88,6 CC Euro Trolley, lille blomsterbur, plasthyller, ujævnt underlag. Middel af 2 målinger 97,0 64,3 67,7 73,1 86,4 89,1 93,6 91,6 77,6 Postbur (åben låge), ujævnt underlag. middel af 2 målinger 94,3 66,9 69,1 73,7 81,9 87,4 89,4 88,9 85,0 Postbur (lukket låge), ujævnt underlag. Middel af 2 målinger 95,0 61,2 65,0 70,8 80,0 88,5 90,8 89,3 84,4 Standard manuel palleløfter, uden last, ujævnt terræn. Middel af 2 målinger 102,6 66,1 69,8 83,3 88,7 95,4 98,6 97,6 88,8 BT Lifter Silent, PIEK-cert., manuel palleløfter, uden last, gafler løftet 5 cm, ujævnt terræn, middel af 2 målinger 88,8 62,9 64,3 75,3 80,2 84,8 84,2 76,2 69,6 BT Lifter Silent, PIEK-cert., manuel palleløfter, uden last, gafler helt nede, ujævnt terræn, middel af 2 målinger 95,4 64,5 68,5 80,5 86,3 90,6 91,7 84,5 72,0 CC Euro Rolly, ½ palle, trolley, PIEK-cert. ujævnt terræn. middel af 2 målinger 94,9 62,3 65,3 73,1 88,9 91,3 89,1 80,2 75,7 CC container, stort blomsterbur, traditionel udformning, lidt vægt på hyller, ujævnt underlag,måling 1 103,8 66,9 77,1 90,8 97,0 99,4 98,4 92,6 84,4 Standard manuel palleløfter, med last, ujævnt terræn. Middel af 2 målinger 97,9 68,0 76,5 86,1 89,4 92,3 91,7 91,7 83,4 BT Lifter Silent, PIEK-cert., manuel palleløfter, med last, ujævnt terræn. Middel af 2 målinger 91,7 66,8 74,6 84,8 86,6 86,8 82,5 73,8 65,8 CC container, stort blomsterbur, traditionel udformning, jævn asfalt. middel af 2 målinger 107,5 63,8 73,4 86,9 99,4 102,7 102,3 100,2 89,7 CC Euro Trolley, lille blomsterbur, plasthyller, jævn asfalt. Middel af 2 målinger 85,7 62,7 67,8 68,1 77,9 79,5 81,2 78,3 62,9 Postbur (lukket låge), jævn asfalt. Middel af 2 målinger 87,5 61,3 61,4 65,4 73,5 80,7 83,2 82,4 75,9 Standard manuel palleløfter, uden last, gafler helt nede, jævn asfalt. Middel af 2 målinger 102,5 65,5 73,4 86,5 88,2 94,9 98,7 97,5 89,0 BT Lifter Silent, PIEK-cert., manuel palleløfter, uden last, gafler løftet 5 cm, jævn asfalt. Middel af 2 målinger 86,3 67,2 68,8 74,2 77,8 82,3 80,6 74,9 69,2 BT Lifter Silent, PIEK-cert., manuel palleløfter, uden last, gafler helt nede, jævn asfalt. Middel af 2 målinger 88,6 61,9 64,4 74,0 80,6 83,6 84,6 77,4 68,8 Standard manuel palleløfter, uden last, gafler løftet 5 cm, jævn asfalt. Middel af 2 målinger 99,2 64,7 64,4 83,8 85,0 91,2 94,7 94,8 86,3 CC Euro Rolly, ½ palle, trolley, PIEK-cert. jævn asfalt. Middel af 2 målinger 84,7 63,5 62,6 67,1 78,2 80,8 79,5 71,5 61,8 Standard manuel palleløfter, med last, jævn asfalt. middel af 2 målinger 94,6 64,8 74,8 82,2 85,1 88,1 87,9 89,7 81,5 BT Lifter Silent, PIEK-cert., manuel palleløfter, med last, jævn asfalt. middel af 2 målinger 85,1 63,2 73,3 79,1 78,9 80,0 75,2 67,6 64,2

Projekts hovedformål er at udvikle et redskab til teknisk og administrativ implementering af støjsvag teknologi ved levering af varer til butikker.

Projekts hovedformål er at udvikle et redskab til teknisk og administrativ implementering af støjsvag teknologi ved levering af varer til butikker. NOTAT Projekt Kunde Støj fra varelevering til butikker Projekterne DYT og 24T samt Miljøstyrelsen Dato 0-2-3 Fra Allan Jensen Projektstatus december 3. Projektets hovedformål Projekts hovedformål er at

Læs mere

STØJ FRA VARELEVERING KAN NEDBRINGES!

STØJ FRA VARELEVERING KAN NEDBRINGES! STØJ FRA VARELEVERING KAN NEDBRINGES! Allan Jensen, aaj@ramboll.dk, tlf. 5161 5812 STØJKILDER VED VARELEVERING Støjkilder ved varelevering (maksimalniveau) Dørsmæk Trykudligning, bremser Hævning af læssebagsmæk

Læs mere

MULIGHEDER MED STØJSVAGT UDSTYR

MULIGHEDER MED STØJSVAGT UDSTYR MULIGHEDER MED STØJSVAGT UDSTYR - VED VARELEVERING TIL BUTIKKER Jens Duch, JDU@ramboll.dk, tlf. 5161 5365 HVAD ER PROBLEMET? Generende støj Impulsstøj Ofte tæt på boligområder Især støj om natten er knyttet

Læs mere

Måleobjekterne er: Volvo hybrid lastbil FES62R (ved kørsel på batteri og dieselmotor)

Måleobjekterne er: Volvo hybrid lastbil FES62R (ved kørsel på batteri og dieselmotor) NOTAT Projekt Støj fra varelevering Kunde MST med flere Notat nr. 1 Dato 2013-07-12 Til Fra Kopi til Ole Funk Knudsen 1. Støj fra køretøjer Der er udført målinger af kildestyrker for køretøjer. Dette notat

Læs mere

Afprøvning af målemetoder til brug for Piek-certificering støjsvag varelevering

Afprøvning af målemetoder til brug for Piek-certificering støjsvag varelevering Afprøvning af målemetoder til brug for Piek-certificering støjsvag varelevering Miljøprojekt nr. 2052 November 2018 Udgiver: Miljøstyrelsen Redaktion: Allan Jensen, Afdelingschef, Rambøll Fotos: Rambøll

Læs mere

HERLEV GENBRUGSSTA- TION MILJØMÅLING-EKSTERN STØJ

HERLEV GENBRUGSSTA- TION MILJØMÅLING-EKSTERN STØJ Til Herlev Kommune Dokumenttype Rapport: Miljømåling-ekstern støj Dato Maj 2016 Støjberegning til ansøgning om udvidet åbningstid for Herlev Genbrugsstation HERLEV GENBRUGSSTA- TION MILJØMÅLING-EKSTERN

Læs mere

NOTAT. Støjmæssigt råderum for ny erhvervshavn i Køge. 1. Baggrund

NOTAT. Støjmæssigt råderum for ny erhvervshavn i Køge. 1. Baggrund NOTAT Projekt Støjmodel for Køge Havn Kunde Køge Kommune Notat nr. 2A Dato 2014-10-16 Til Simon Leth Nielsen, Køge Kommune Fra Allan Jensen Støjmæssigt råderum for ny erhvervshavn i Køge Dato 2014-10-16

Læs mere

Støjudbredelseskort samt beregningsresultater er et uddrag af en større sammenligning af vareleveringer dateret d

Støjudbredelseskort samt beregningsresultater er et uddrag af en større sammenligning af vareleveringer dateret d NOTAT Projekt Præsentation af støj fra vareleverancer Kunde Lantmännen, Schulstad Notat nr. 02 Dato 2017-08-16 Til Niels Kristian Holm Fra Jens Duch Kopi til Allan Jensen, Rambøll Præsentation af støj

Læs mere

NYT ERHVERVSOMRÅDE VED KØGEVEJ

NYT ERHVERVSOMRÅDE VED KØGEVEJ Næstved Kommune Center for Plan og Miljø Rådmandshaven 20 4700 Næstved Att.: Gregers Kiehn Dansk Akustik Rådgivning Vedbysøndervej 13 4200 Slagelse Tlf.: 58 3 620 E-mail: post@d-a-r.dk Home: www.d-a-r.dk

Læs mere

Beregning af ekstern støj Lunderskov Genbrugsplads og Re Use.

Beregning af ekstern støj Lunderskov Genbrugsplads og Re Use. 11. september 2017 Telefon: + 45 78 103 103 Ref: SNT QA: REH Dok:SNT-06092017-1 Beregning af ekstern støj Lunderskov Genbrugsplads og Re Use. Ekstern støj Østerbro 4 5690 Tommerup Tlf.: +45 78 103 103

Læs mere

Endvidere er der i sidste afsnit en anbefaling om rammer for tilskud til støjisolering af boliger.

Endvidere er der i sidste afsnit en anbefaling om rammer for tilskud til støjisolering af boliger. STØJNOTAT Projekt Vejtrafikstøjberegning Skyttemarksvej, Næstved Kunde Næstved Kommune Notat nr. 1 Dato 2015-06-24 Fra Jacob Storm Jørgensen og Allan Jensen, Rambøll 1. Indledning Næstved Kommune har bedt

Læs mere

Lindø Industripark UDVIDELSE AF KRANSPOR M.M. Ekstern støj T: D: Åboulevarden 80. M: Postboks 615 F:

Lindø Industripark UDVIDELSE AF KRANSPOR M.M. Ekstern støj T: D: Åboulevarden 80. M: Postboks 615 F: Notat Lindø Industripark UDVIDELSE AF KRANSPOR M.M. Ekstern støj INDHOLD 21. april 2015 Projekt nr. 220419 Dokument nr. 1215493551 Version 1 Udarbejdet af HKD Kontrolleret af Godkendt af 1 Indledning...

Læs mere

Orienterende måling af støj fra afsætning og optag af container

Orienterende måling af støj fra afsætning og optag af container KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø Orienterende måling af støj fra afsætning og optag af container Sammenligning af stål- og kunststofrulle Henrik Iven Center for Miljø 11.06.2013

Læs mere

Beregning af ekstern støj Lunderskov Genbrugsplads. Ombygning

Beregning af ekstern støj Lunderskov Genbrugsplads. Ombygning 7. april 2017 Telefon: + 45 78 103 103 Ref: SNT QA: REH Dok:SNT-24032017-2 Beregning af ekstern støj Lunderskov Genbrugsplads. Ombygning Ekstern støj Østerbro 4 5690 Tommerup Tlf.: +45 78 103 103 CVR nr.:

Læs mere

L r /grænse [db] Dag (7-19)

L r /grænse [db] Dag (7-19) Notat Dato: 0.0.01 Projekt nr.: 01-0 T: + 0 00 E: smm@moe.dk Projekt: BIO Byggeplads Emne: Støjkortlægning af aktiviteter juni oktober 01 Notat nr.: 01-0-0 Rev.: 0 Fordeling: 1 Resumé Der er foretaget

Læs mere

EKSTERN STØJ FRA KONCERT - GJETHUSET INDHOLD BILAG. 1 Baggrund og formål 2. 2 Grænseværdier 2. 3 Metode Måleudstyr 3

EKSTERN STØJ FRA KONCERT - GJETHUSET INDHOLD BILAG. 1 Baggrund og formål 2. 2 Grænseværdier 2. 3 Metode Måleudstyr 3 HALSNÆS KOMMUNE EKSTERN STØJ FRA KONCERT - GJETHUSET ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og formål 2 2 Grænseværdier

Læs mere

De udførte beregninger omfatter følgende tre scenarier for aktiviteter på fodbold- og tennisbaner:

De udførte beregninger omfatter følgende tre scenarier for aktiviteter på fodbold- og tennisbaner: NOTAT Projekt Støj fra aktiviteter på fodboldbaner og tennisbaner Kunde Frederikssund Kommune Notat nr. 1 Dato 2016-06-08 Til Fra Frank Brungaard Nielsen, Frederikssund Kommune Jacob Storm Jørgensen, Rambøll

Læs mere

ØSTRE HAVN, P-HUS, BYGGEFELT G2

ØSTRE HAVN, P-HUS, BYGGEFELT G2 Notat A. Enggaard A/S ØSTRE HAVN, P-HUS, BYGGEFELT G2 Miljømæssig påvirkning af P-hus 1. maj 2017 Projekt nr. 226589 Dokument nr. 1223589644 Version 1 Udarbejdet af CVI/EJH Kontrolleret af JEK/MIK Godkendt

Læs mere

Vurdering af ekstern støj fra nedknuser Fåborgvej, 5631-Ebberup

Vurdering af ekstern støj fra nedknuser Fåborgvej, 5631-Ebberup 1. juli 2019 Telefon: + 45 78 103 103 ref.: EAE QA.: REH Dok: 3146-1-a Vurdering af ekstern støj fra nedknuser Fåborgvej, 5631-Ebberup Beregning af ekstern industristøj fra nedknuser position på Fåborgvej,

Læs mere

Vurdering af industristøj Kanalgaden 3, Albertslund. Rev Industristøj

Vurdering af industristøj Kanalgaden 3, Albertslund. Rev Industristøj 15. august 2018 Telefon: +45 78 103 103 Ref: SNT QA: REH Dok: SNT-05032018-1 Sag nr. 2507 Vurdering af industristøj Kanalgaden 3, Albertslund. Rev. 03.08.2018 Industristøj Østerbro 4 5690 Tommerup Tlf.:

Læs mere

Måling af jernbanestøj, Gammelmosevej 257

Måling af jernbanestøj, Gammelmosevej 257 Ingemansson Technology AB Rathsacksvej 1, DK-1862 Frederiksberg C, Denmark Phone +45 3555 7017 Fax +45 3555 7018 www.ingemansson.com Rapport Udført af et akkrediteret laboratorium Projekt: 81-02130 Rapport:

Læs mere

Laban Arkitekter A/S DAGLIGVAREBUTIK, CHR. D. 8.S VEJ, SILKEBORG Støj fra varelevering T: M: Postboks 615 F:

Laban Arkitekter A/S DAGLIGVAREBUTIK, CHR. D. 8.S VEJ, SILKEBORG Støj fra varelevering T: M: Postboks 615 F: Notat Laban Arkitekter A/S DAGLIGVAREBUTIK, CHR. D. 8.S VEJ, SILKEBORG Støj fra varelevering 22. maj 2015 Projekt nr. 220181 Dokument nr. 1215753860 Version 1 Udarbejdet af SHKR Kontrolleret af JEK (arkitekttegning

Læs mere

Hvidovre Rådhus. Måling af støj fra nedbrydning af beton i facade

Hvidovre Rådhus. Måling af støj fra nedbrydning af beton i facade Rekvirent: Bornebusch Tegnestue Att. Leo Villadsen 4. januar 2018 Notat nr.: mlja1801 Forfatter: ALE KS: REN Hvidovre Rådhus. Måling af støj fra nedbrydning af beton i facade 1. Notatets formål og baggrund

Læs mere

JEM & FIX - DRONNINGLUND INDHOLD BILAG. 1 Indledning. 1 Indledning 2. 2 Forudsætninger 2 2.1 Beliggenhed og planforhold 2 2.

JEM & FIX - DRONNINGLUND INDHOLD BILAG. 1 Indledning. 1 Indledning 2. 2 Forudsætninger 2 2.1 Beliggenhed og planforhold 2 2. TK DEVELOPMENT A/S JEM & FIX - DRONNINGLUND TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Forudsætninger 2 2.1 Beliggenhed

Læs mere

NOTAT. 1. Dansk Maskinindkapsling - Visualisering og auralisering af støjindkapsling i rum. 2. Scenarier. 3. Forudsætninger

NOTAT. 1. Dansk Maskinindkapsling - Visualisering og auralisering af støjindkapsling i rum. 2. Scenarier. 3. Forudsætninger NOTAT Projekt Visualisering og auralisering af støjindkapsling i rum Kunde Dansk Maskinindkapsling Notat nr. 0 Dato 2017-07-31 Til Fra Bertel Bording, Dansk Maskinindkapsling Rói Hansen, Rambøll 1. Dansk

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra miniventilatorer Type MicroVent 2-8. Udført for InVentilate. TC Sagsnr.: T Side 1 af

Teknisk Notat. Støj fra miniventilatorer Type MicroVent 2-8. Udført for InVentilate. TC Sagsnr.: T Side 1 af Teknisk Notat Støj fra miniventilatorer Type MicroVent 2-8 Udført for InVentilate TC-1327 Sagsnr.: T23631 Side 1 af 8 19. februar 213 DELTA Venlighedsvej 4 297 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72 19 4 Fax +45

Læs mere

Orienterende støjmåling

Orienterende støjmåling Orienterende støjmåling G.S.V. Materieludlejning A/S Rudolfgårdsvej 1 860 Viby J 17. februar 017 TEKNIK OG MILJØ Virksomheder og Jord Grøndalsvej 1C, Postboks 4049 860 Viby J Telefon: 89 40 13 Direkte

Læs mere

Dansk Shell A/S. Havneterminal Fredericia. Import af råolie - "Miljømåling-ekstern støj" (baseret på måling i Fredericia)

Dansk Shell A/S. Havneterminal Fredericia. Import af råolie - Miljømåling-ekstern støj (baseret på måling i Fredericia) Dansk Shell A/S Havneterminal Fredericia Import af råolie - "Miljømåling-ekstern støj" (baseret på måling i Fredericia) November 2011 Dansk Shell A/S Havneterminal Fredericia Import af råolie - "Miljømåling-ekstern

Læs mere

Måling af støjemission fra BONUS 2,3 MW vindmølle nr. 2300101 ved Rødby

Måling af støjemission fra BONUS 2,3 MW vindmølle nr. 2300101 ved Rødby Testrapport DANAK Reg. nr. 100 Måling af støjemission fra BONUS 2,3 MW vindmølle nr. 2300101 ved Rødby Udført for BONUS Energy A/S Sagsnr.: A 100629 Side 1 af 18 inkl. 6 måleblade og 5 bilag 2003-05-12

Læs mere

Hej Gitte

Hej Gitte Page 1 of 1 05-09-2016 From: Sidsel Marie Nørholm (SINO) Sent: 22-07-2016 08:34:30 To: Gitte Østergaard Sørensen / Region Nordjylland CC: Carsten Villsen (CVI) Subject: Støjnotat om råstofindving på matrikel

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. Projekt Støj fra aktiviteter på fodboldbaner ved Forum Horsens Kunde Hybel A/S Notat nr. 2 Dato

NOTAT. 1. Baggrund. Projekt Støj fra aktiviteter på fodboldbaner ved Forum Horsens Kunde Hybel A/S Notat nr. 2 Dato NOTAT Projekt Støj fra aktiviteter på fodboldbaner ved Forum Horsens Kunde Hybel A/S Notat nr. 2 Dato 2016-06-01 Til Fra Jan Mortensen, CASA Jacob Storm Jørgensen, Rambøll 1. Baggrund CASA har bedt Rambøll

Læs mere

Aalborg Kommune ØSTER HASSING FORSAMLINGSHUS Ekstern støj. Tilkørsel sker fra Hølundvej mod nordøst.

Aalborg Kommune ØSTER HASSING FORSAMLINGSHUS Ekstern støj. Tilkørsel sker fra Hølundvej mod nordøst. Notat Aalborg Kommune ØSTER HASSING FORSAMLINGSHUS Ekstern støj 24. oktober 2016 Projekt nr. 226522 Dokument nr. 1221451565 Version 1 Udarbejdet af HKD Kontrolleret af PEH 1 INDLEDNING I forbindelse med

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra Asnæs olieterminal Driftsscenarie med støjbidrag fra olieskibe oktober Udført for Inter Terminals AOT

Teknisk Notat. Støj fra Asnæs olieterminal Driftsscenarie med støjbidrag fra olieskibe oktober Udført for Inter Terminals AOT Teknisk Notat Støj fra Asnæs olieterminal Driftsscenarie med støjbidrag fra olieskibe oktober 2013 Udført for Inter Terminals AOT TC-100464 Sagsnr I100350 Side 1 af 13 16. oktober 2013 DELTA Venlighedsvej

Læs mere

1 Indledning formål. 2 Forudsætninger. Ringsted Kommune Kasernebyen Støj fra motorvej. Notat

1 Indledning formål. 2 Forudsætninger. Ringsted Kommune Kasernebyen Støj fra motorvej. Notat 6. marts 2018 Notat Ringsted Kommune Kasernebyen Støj fra motorvej Projekt nr.: 230555 Version 2 Revision 1 Udarbejdet af MAM Kontrolleret af CVI Godkendt af MAM 1 Indledning formål Niras har på foranledning

Læs mere

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn.

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn. STØJNOTAT Projekt Støjberegning C.F. Richs Vej 103 Kunde TRESOR Property A/S Notat nr. 1100025914-1 Dato 2016-12-16 Til Andreas Grønbæk, TRESOR Property Fra Jacob Storm Jørgensen, Rambøll 1. Indledning

Læs mere

VIRKSOMHEDENS PLACERING OG OMGIVELSER

VIRKSOMHEDENS PLACERING OG OMGIVELSER Notat Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 1400 F +45 8228 1401 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 N5.006.11 Torben Clausen A/S - Virksomhedsstøj 23. maj 2011 Projekt: 14.7815.03 Til Fra : Jens Østergaard

Læs mere

Thy Windpower Model TWP 6 KW Mølle, på 21 m gittermast "Miljømåling - ekstern støj"

Thy Windpower Model TWP 6 KW Mølle, på 21 m gittermast Miljømåling - ekstern støj Thy Windpower Model TWP 6 KW Mølle, på 21 m gittermast "Miljømåling - ekstern støj" Certifikat nr. 24057 Målingerne er foretaget den 29. februar og 20. marts 2012 Sag nr. 154 Rekvirent Arbejdsmiljøcenter

Læs mere

Indhold. Coop Ejendomme Matrikel 15ae, Albertslund Virksomhedsstøj. 1 Indledning og formål 3. 2 Beskrivelse af området 3.

Indhold. Coop Ejendomme Matrikel 15ae, Albertslund Virksomhedsstøj. 1 Indledning og formål 3. 2 Beskrivelse af området 3. 5. maj 2017 Notat Coop Ejendomme Matrikel 15ae, Albertslund Virksomhedsstøj Projekt nr.: 228691 Dokument nr.: 1223676332 Version 2 Udarbejdet af CVI Kontrolleret af JEK Godkendt af MAM Indhold 1 Indledning

Læs mere

Teknisk Notat. Casa Vita, virkning af støjskærm. Udført for Roskilde Kommune. TC Sagsnr.: I Side 1 af 9. 9.

Teknisk Notat. Casa Vita, virkning af støjskærm. Udført for Roskilde Kommune. TC Sagsnr.: I Side 1 af 9. 9. Teknisk Notat Casa Vita, virkning af støjskærm Udført for Roskilde Kommune TC-101003 Sagsnr.: I100897-01 Side 1 af 9 9. september 2016 DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72 19 40 00 Fax

Læs mere

Beregningerne er udført for aftenperioden på hverdage, hvor støjbelastningen forventes at være højest.

Beregningerne er udført for aftenperioden på hverdage, hvor støjbelastningen forventes at være højest. Grontmij A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F www.grontmij.dk Copenhagen Metro Team I/S Metrovej 11 2300 København S CVR-nr. 48233511 Att.: Christian Tjustrup 20. januar 2014 Vores

Læs mere

Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn.

Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn. Sag nr. 08.580.01 Ekstern virksomhedsstøj Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn. Juni 2009 NIRAS A/S Jesper Konnerup \\arhkfs01\data\sag\08\580.01\project

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. Projekt Kortlægning af støj fra aktiviteter på kunstgræsbaner og vejtrafik Kunde Silkeborg Kommune Notat nr.

NOTAT. 1. Baggrund. Projekt Kortlægning af støj fra aktiviteter på kunstgræsbaner og vejtrafik Kunde Silkeborg Kommune Notat nr. NOTAT Projekt Kortlægning af støj fra aktiviteter på kunstgræsbaner og vejtrafik Kunde Silkeborg Kommune Notat nr. 1 Dato 2016-06-28 Til Fra Alf Christensen og Jann Hansen, Silkeborg Kommune Jacob Storm

Læs mere

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV.

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV. NOTAT Projekt Ungdomshuset - Lydmålinger af støj og undersøgelse af forbedringer Kunde Københavns Kommune Notat nr. 1100023528-Notat-0-Musikstøj fra Ungdomshuset Dato 2016-07-01 Til Bjarke Nielsen, Københavns

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Bilagsfortegnelse

Indholdsfortegnelse. Bilagsfortegnelse Region Nordjylland Støjberegning Nyt universitetssygehus, Aalborg SØ Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Lydmåling i klubberne

Lydmåling i klubberne Lydmåling i klubberne Metoder til egenkontrol LYDMÅLING I KLUBBERNE 1 Egenkontrolmålinger Introduktion Støj (Lyd) er den væsentligste miljøpåvirkning fra motorsportsbaner. Egenkontrollen skal give sikkerhed

Læs mere

1. Indledning VM acoustics er af Henning Christensen fra Jernpladsen A/S rekvireret til at udføre en beregning af den forventede støjbelastning fra virksomheden ved flytning til Gladsaxe Ringvej 51A. Virksomheden,

Læs mere

Vindmøllerejseholdet 1

Vindmøllerejseholdet 1 Vindmøllerejseholdet 1 Baggrund Vindmøllerejseholdet er et tilbud fra staten til kommunerne, om gratis bistand til vindmølleplanlægning. Etableret i 2008, og indgår i Energiaftalen frem til 2015. MILJØMINISTERIET

Læs mere

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S Rapport 5. juli 2019 JN/TSO/støj.05.07.19 Sag: 18.296 Antal sider: 12 Til Sag Emne : Dominia A/S KAB : Roholmparken : Støj fra vejtrafik 1 Indledning I forbindelse med projekteringen af ny bebyggelse til

Læs mere

Rekvirent: De angivne støjgrænser er de i miljøgodkendelsen angivne. Det kan konkluderes, at grænseværdierne er overholdt i referencepositionerne.

Rekvirent: De angivne støjgrænser er de i miljøgodkendelsen angivne. Det kan konkluderes, at grænseværdierne er overholdt i referencepositionerne. Køreteknisk anlæg Miljømåling - ekstern støj Antal sider: 12 Rapport nr.: P6.011.05 Århus den 27. juni 2005 Sag: 35.6141.03 JnH/LCB/JnH Klient: AMU Djursland AMU Centervej 2 8560 Kolind Tlf. nr.: 87 74

Læs mere

Notat N Acoustica Akustik - Støj - Vibrationer. Rev. A Foreløbig. 9. maj 2005 Projekt:

Notat N Acoustica Akustik - Støj - Vibrationer. Rev. A Foreløbig. 9. maj 2005 Projekt: Notat N2.093.05 Rev. A Foreløbig Miljø Industri & Marine IT & Telekommunikation Management Byggeri Anlæg Energi Landbrug Åparken Etape III, Ishøj Vurdering af støj og vibrationer fra S-tog 9. maj 2005

Læs mere

Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING BEREGNINGSMETODE STØJGRÆNSER FORUDSÆTNINGER...

Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING BEREGNINGSMETODE STØJGRÆNSER FORUDSÆTNINGER... Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. INDLEDNING... 3 2. BEREGNINGSMETODE... 4 3. STØJGRÆNSER... 5 4. FORUDSÆTNINGER... 6 5. BEREGNINGSRESULTATER... 8 6. KONKLUSION... 9 7. BILAG... 10 2 1. Indledning

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Herning Kommunes påbud om støjundersøgelse til Alpi Danmark A/S, Vejlevej 5, 7400 Herning

AFGØRELSE i sag om Herning Kommunes påbud om støjundersøgelse til Alpi Danmark A/S, Vejlevej 5, 7400 Herning Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 30. marts 2012 J.nr.: NMK-10-00460 Ref.: LJE/SMA AFGØRELSE i sag om Herning Kommunes påbud om støjundersøgelse til Alpi

Læs mere

Notat N : Gentofte Kommune. Beregning af støj fra trafik på offentlig vej i området ved Bakkens parkeringsplads. : Grontmij A/S, Morten Hell

Notat N : Gentofte Kommune. Beregning af støj fra trafik på offentlig vej i området ved Bakkens parkeringsplads. : Grontmij A/S, Morten Hell Notat Grontmij A/S Danmark T +45 4348 6060 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 N2.136.14 Beregning af støj fra trafik på offentlig vej i området ved Bakkens parkeringsplads 28. oktober 2014 Projekt: 35.3566.04

Læs mere

PRØVNINGSRAPPORT. Acoustica Akustik Støj Vibrationer. A/S Dyrehavsbakken støj fra P-plads Miljømåling - Ekstern Støj. Side 1 af 11 sider

PRØVNINGSRAPPORT. Acoustica Akustik Støj Vibrationer. A/S Dyrehavsbakken støj fra P-plads Miljømåling - Ekstern Støj. Side 1 af 11 sider PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Tekst skrevet med kursiv ligger uden for den akkrediterede tekniske prøvning. A/S Dyrehavsbakken

Læs mere

Teknisk Notat Rev. 2 N

Teknisk Notat Rev. 2 N Sweco Danmark A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 www.sweco.dk CVR-nr. 48233511 Teknisk Notat Rev. 2 N2.128.15 Frederiksberg Ejendomme Etablering af P-kælder og nybygning på Skolen ved

Læs mere

rapport MILJØ-KEMI Dansk Miljø Center A /S INDGÅET 22 DEC. l*oo BYGNINGSAFDELINGEN 5^ ^ 13. /i. &

rapport MILJØ-KEMI Dansk Miljø Center A /S INDGÅET 22 DEC. l*oo BYGNINGSAFDELINGEN 5^ ^ 13. /i. & MILJØ-KEMI Dansk Miljø Center A /S Smedeskovvej 38 8464 Galten Tlf.: 06 94 42 66 Giro: 1 26 22 38 rapport MÅLING AF STØJEMISSION FRA EJ MØBLER K/S, VÆSELVEJ 2, 7800 SKIVE INDGÅET 22 DEC. l*oo BYGNINGSAFDELINGEN

Læs mere

DAGLIGVAREBUTIK NETTO, H.C. ØRSTEDS VEJ INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Beliggenhed og planforhold Støjgrænser 2

DAGLIGVAREBUTIK NETTO, H.C. ØRSTEDS VEJ INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Beliggenhed og planforhold Støjgrænser 2 AMSTRUP & BAGGESEN ENTREPRISE A/S DAGLIGVAREBUTIK NETTO, H.C. ØRSTEDS VEJ STØJBEREGNING ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD

Læs mere

Notat N Damolin A/S, molerindvinding ved Stærhøj Støj fra indvinding af moler. : Søren Klitskov, Damolin A/S

Notat N Damolin A/S, molerindvinding ved Stærhøj Støj fra indvinding af moler. : Søren Klitskov, Damolin A/S Vævervej 7 8800 Viborg Danmark T +45 8928 8100 F +45 8928 8111 www.grontmij.dk Notat CVR-nr. 48233511 N4.024.13 Damolin A/S, molerindvinding ved Stærhøj Støj fra indvinding af moler 23. april 2013 Projekt:

Læs mere

Hvidberg A/S STØJ FRA NEDKNUSNING Vester Gimsingvej, Struer

Hvidberg A/S STØJ FRA NEDKNUSNING Vester Gimsingvej, Struer Notat Hvidberg A/S STØJ FRA NEDKNUSNING Vester Gimsingvej, Struer 24. juni 2014 Projekt nr. 217394-04 Udarbejdet af cvi Kontrolleret af cvi Godkendt af lec I forbindelse med planlagte nedknusnings- og

Læs mere

Ekstern støj ved etablering af dagligvarebutik, Vestergade 96-98, 8550 Ryomgård.

Ekstern støj ved etablering af dagligvarebutik, Vestergade 96-98, 8550 Ryomgård. Kaj Ove Madsen A/S Aarhus Læsøgade 6 8382 Hinnerup Att.: Johan B. Søgaard Esbjerg, den 22. oktober 2014 Sagsnr. KAM.0002-2014 01 Ekstern støj ved etablering af dagligvarebutik, Vestergade 96-98, 8550 Ryomgård.

Læs mere

Til rette vedkommende

Til rette vedkommende Nørrebro 26-3-2011 Til rette vedkommende I forbindelse med etableringen af metrobyggepladsen i Nørrebroparken har E/F Nordbanegade/Vedbækgade sammensat en arbejdsgruppe bestående af frivillige, som har

Læs mere

CLAUSHOLMVEJ, RANDERS VEJTRAFIKSTØJBEREGNINGER

CLAUSHOLMVEJ, RANDERS VEJTRAFIKSTØJBEREGNINGER Til Randers Kommune Dokumenttype Miljømåling-trafikstøj Dato Marts 2016 CLAUSHOLMVEJ, RANDERS VEJTRAFIKSTØJBEREGNINGER VEJTRAFIKSTØJBEREGNINGER Revision 1 Dato 10-03-2015 Udarbejdet af Jacob Storm Jørgensen

Læs mere

Støj fra varelevering til butikker

Støj fra varelevering til butikker Miljøprojekt Nr. 596 2001 Støj fra varelevering til butikker Hans-Henrik Skaaning og Jens K. Nørgaard Carl Bro - Acoustica Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende

Læs mere

Støjsvag varelevering til butikker

Støjsvag varelevering til butikker Støjsvag varelevering til butikker Metoder og beregningsmodellen RUMLE Miljøprojekt nr. 1596, 2014 Titel: Støjsvag varelevering til butikker Redaktion: Allan Jensen Jens Duch Rambøll Udgiver: Miljøstyrelsen

Læs mere

Støj fra Landbrug. Anvendelse af Støjberegningsværktøj Lene Lind, Svendborg Kommune

Støj fra Landbrug. Anvendelse af Støjberegningsværktøj Lene Lind, Svendborg Kommune Støj fra Landbrug Anvendelse af Støjberegningsværktøj Lene Lind, Svendborg Kommune Indhold Lovgivning hvilke oplysninger kan kræves af ansøger? Støjberegningsværktøj praktisk anvendelse Vurdering af resultater,

Læs mere

STÜRUP ANLÆG A/S GRUSGRAV VED GRIM- STRUPVEJ MILJØMÅLING-EKSTERN STØJ

STÜRUP ANLÆG A/S GRUSGRAV VED GRIM- STRUPVEJ MILJØMÅLING-EKSTERN STØJ Til Stürup Anlæg A/S Dokumenttype Rapport Dato Maj 2014 STÜRUP ANLÆG A/S GRUSGRAV VED GRIM- STRUPVEJ MILJØMÅLING-EKSTERN STØJ GRUSGRAV VED GRIMSTRUPVEJ MILJØMÅLING-EKSTERN STØJ Revision 0 Dato 2014-05-05

Læs mere

Indhold. Coop Ejendomme Matrikel 15ae, Albertslund Virksomhedsstøj. 1 Indledning og formål 3. 2 Beskrivelse af området 3.

Indhold. Coop Ejendomme Matrikel 15ae, Albertslund Virksomhedsstøj. 1 Indledning og formål 3. 2 Beskrivelse af området 3. 21. september 2017 Notat Coop Ejendomme Matrikel 15ae, Albertslund Virksomhedsstøj Projekt nr.: 228691 Dokument nr.: 1223676332 Version 5 Udarbejdet af CVI Kontrolleret af JEK Godkendt af CVI Indhold 1

Læs mere

file:///c:/adlib%20express/work/ t / t /f37dfe80-371c-4...

file:///c:/adlib%20express/work/ t / t /f37dfe80-371c-4... Page 1 of 1 From: Allan Jensen Sent: 11-05-2016 09:26:39 To: Morten Suhr Subject: Ringvejsstrækningen. Prioritering af indsatsen Follow Up Flag: Flag Status: Attachments: Opfølgning Red 1100014800-09-001-1-Prioritering

Læs mere

NOTAT. Støjskærm langs Nordhavnsvejen ved Strandvænget. Supplerende undersøgelser. 1. Indledning. 2. Beregningsmetode. 3. Grundlag

NOTAT. Støjskærm langs Nordhavnsvejen ved Strandvænget. Supplerende undersøgelser. 1. Indledning. 2. Beregningsmetode. 3. Grundlag NOTAT Projekt Kunde Nordhavnsvejen Københavns Kommune Dato 5. november 2013 Til Jacob Ingvartsen, Nordhavnsvejen Fra Allan Jensen, Rambøll Støjskærm langs Nordhavnsvejen ved Strandvænget Dato 05-11-2013

Læs mere

Lejerby. Indledning. Trafikstøj Miljømåling - Trafikstøj. Projektnr.: september 2017 RAR

Lejerby. Indledning. Trafikstøj Miljømåling - Trafikstøj. Projektnr.: september 2017 RAR Trafikstøj Miljømåling - Trafikstøj Projektnr.: 17.4453 14. september 2017 RAR Indledning Claus Riis har på vegne af Henrik Hansen - Lejerby bedt Viatrafik om at foretage beregninger af trafikstøj på et

Læs mere

Meteorologi og lydudbredelse

Meteorologi og lydudbredelse Meteorologi og lydudbredelse Vejret under målinger og i beregninger Når man beregner støjbidraget (industristøj), er der i den nordiske beregningsmetode indbygget, at det er medvind og inversion. Når man

Læs mere

Den gode støjrapport. Vise ord fra det forrige århundrede

Den gode støjrapport. Vise ord fra det forrige århundrede Den gode støjrapport Vise ord fra det forrige århundrede Generelt bærer rapporter præg af, at pengene er brugt, når man er nået frem til rapporteringen, tiden er knap, målinger er mere interessante og

Læs mere

Støj fra vindmøller. Jesper Mogensen, Miljøstyrelsen REGLER OM STØJ FRA VINDMØLLER SIDE 1

Støj fra vindmøller. Jesper Mogensen, Miljøstyrelsen REGLER OM STØJ FRA VINDMØLLER SIDE 1 Støj fra vindmøller Jesper Mogensen, Miljøstyrelsen REGLER OM STØJ FRA VINDMØLLER SIDE 1 Oversigt Vindmøllebekendtgørelsen Anmeldelse og tilsyn med vindmøller Støjgrænser Lavfrekvent støj Vejledning om

Læs mere

Regler om støj fra vindmøller

Regler om støj fra vindmøller Jesper Mogensen, Miljøstyrelsen Regler om støj fra vindmøller REGLER OM STØJ FRA VINDMØLLER SIDE 1 Oversigt Vindmøllebekendtgørelsen Anmeldelse og tilsyn med vindmøller Støjgrænser Lavfrekvent støj Vejledning

Læs mere

NOTAT. Vindmøller nord for stilleområde ved Randbøl Hede

NOTAT. Vindmøller nord for stilleområde ved Randbøl Hede NOTAT Projekt Vindmøller på Flyveplads Vandel Kunde Telos Energy ApS Notat nr. 1 Dato 18-04-2012 Til Vejle Kommune, Marianne Bjerre Fra Albert Ernest Coutant og Allan Jensen Kopi til Anders Dolmer Vindmøller

Læs mere

Indhold. CFBO Banebyen Viborg Støjforhold. 1 Indledning 2. 2 Formål 2. 3 Planlagt byggeri på området 3. 4 Grænseværdier for trafikstøj 3

Indhold. CFBO Banebyen Viborg Støjforhold. 1 Indledning 2. 2 Formål 2. 3 Planlagt byggeri på området 3. 4 Grænseværdier for trafikstøj 3 27. november 2017 Notat CFBO Banebyen Viborg Støjforhold Projekt nr.: 230484 Dokument nr.: 1226064490 Version 1 Revision 1 Udarbejdet af SIBJ Kontrolleret af JEK Godkendt af MAM Indhold 1 Indledning 2

Læs mere

UDFÆRDIGET AF KLAUS NYLANDSTED KONTROLLET AF CASPER BJERRING

UDFÆRDIGET AF KLAUS NYLANDSTED KONTROLLET AF CASPER BJERRING memo01.docx 2012032814 PROJEKT Dansk Nedbrydning ApS, Vissenbjerg UDFÆRDIGET AF KLAUS NYLANDSTED DATO 20181114 PROJEKTNUMMER 35.5797.01 KONTROLLET AF CASPER BJERRING NR N5.040.18 1 Indledning Sweco A/S

Læs mere

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn.

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn. NOTAT Projekt Støjberegning Lundebjergvej 4, Frederikssund Notat nr. 1100030198 Dato 2017-10-10 Til Andreas Grønbæk Fra Jacob Storm Jørgensen, Rambøll 1. Indledning I forbindelse med planlægningen af nye

Læs mere

Temadag om luft som varmekilde Mandag den 12. november 2018 Fjernvarmens Hus Merkurvej 7, 6000 Kolding

Temadag om luft som varmekilde Mandag den 12. november 2018 Fjernvarmens Hus Merkurvej 7, 6000 Kolding Temadag om luft som varmekilde Mandag den 12. november 2018 Fjernvarmens Hus Merkurvej 7, 6000 Kolding Claus Backalarz Civilingeniør 1987 DTU Målt og beregnet industristøj i 31 år Ansat i DELTA i 14 år

Læs mere

Støjhandlingsplaner. Formidling og troværdighed--- Trafikdage Aalborg 25. august 2008

Støjhandlingsplaner. Formidling og troværdighed--- Trafikdage Aalborg 25. august 2008 Støjhandlingsplaner Formidling og troværdighed--- Kontakt: Allan Jensen Englandsgade 25 DK-5100 Odense T: +45 6542 5812 M: +45 2051 5293 aaj@ramboll.dk Kontakt: Kenneth G. Lillelund Olof Palmes Allé 22

Læs mere

Maksimalværdien af støjen i natperioden kan jeg ikke vurdere på grundlag af de udførte målinger.

Maksimalværdien af støjen i natperioden kan jeg ikke vurdere på grundlag af de udførte målinger. To: Søren Nabe-Nielsen[/O=HORSHOLM/OU=FIRST ADMINISTRATIVE GROUP/CN=RECIPIENTS/CN=SNA]; Subject: FW: Skubber yderligere på... Sent: Thur 6-16-2011 9:09:19 From: Jørgen Vasehus Madsen From: Jørgen Vasehus

Læs mere

TRAFIKANALYSE FOR SYDLEJREN, FLYVESTATION VÆRLØSE

TRAFIKANALYSE FOR SYDLEJREN, FLYVESTATION VÆRLØSE Til Furesø Kommune og Freja Ejendomme Dokumenttype Notat Dato Juli, 2015 TRAFIKANALYSE FOR SYDLEJREN, FLYVESTATION VÆRLØSE TRAFIKANALYSE FOR SYDLEJREN, FLYVESTATION VÆRLØSE Revision 4 Dato 2015-07-07 Godkendt

Læs mere

Tillæg til vejledning nr. 1/1997: Støj og vibrationer fra jernbaner

Tillæg til vejledning nr. 1/1997: Støj og vibrationer fra jernbaner Tillæg til vejledning nr. 1/1997: Støj og vibrationer fra jernbaner Juli 2007 Hvorfor tillæg til togstøjvejledningen? Miljøstyrelsen udsendte i 1997 en revideret udgave af vejledning om støj og vibrationer

Læs mere

PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner.

PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. PRØVNINGSRAPPORT Rapporten må kun reproduceres i sin helhed. Prøvningsresultaterne gælder alene for de prøvede emner. Miljømåling Ekstern Støj, Bekendtgørelse nr. 1284 Måling af støj fra vindmølle, Cirkel

Læs mere

Støjgrænser. Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj)

Støjgrænser. Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj) Støjgrænser Støjgrænser Støjgrænser /grænseværdier Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj) Vejledende/foreslåede grænseværdier

Læs mere

Vurdering af vejtrafikstøj Kanalgaden 3, Albertslund. Trafikstøj. Rev

Vurdering af vejtrafikstøj Kanalgaden 3, Albertslund. Trafikstøj. Rev 15. august 2018 Telefon: +45 78 103 103 Ref: SNT QA: REH Dok: SNT-05032018-2 Sag nr. 2507 Vurdering af vejtrafikstøj Kanalgaden 3, Albertslund. Trafikstøj Rev. 10.08.2018 Østerbro 4 5690 Tommerup Tlf.:

Læs mere

Bestemmelse af lydeffekt fra Thy Windpower 6 kw mølle "Miljømåling ekstern støj"

Bestemmelse af lydeffekt fra Thy Windpower 6 kw mølle Miljømåling ekstern støj ARBEJDSMILJØCENTER MIDT-VEST APS THY WINDPOWER 6 KW MØLLE ASTRUPVEJ 29, 7760 HURUP Rekvirent Arbejdsmiljøcenter Midt-Vest ApS att. Henning Beyer Lyngbro 7 7900 Nykøbing M DK Bestemmelse af lydeffekt fra

Læs mere

Kan en rundkørsel dæmpe støjen?

Kan en rundkørsel dæmpe støjen? Kan en rundkørsel dæmpe støjen? Gilles Pigasse, projektleder, Ph.D., gip@vd.dk Hans Bendtsen, seniorforsker Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut, Guldalderen 12, 2640 Hedehusene, Denmark Trafikdage på Aalborg

Læs mere

Holbæk Kommune. Juli 2016 rev HOLBÆK SPORTSBY. Støjberegninger Anlægs- og driftsfasen

Holbæk Kommune. Juli 2016 rev HOLBÆK SPORTSBY. Støjberegninger Anlægs- og driftsfasen Holbæk Kommune Juli 2016 rev. 040816 HOLBÆK SPORTSBY Støjberegninger Anlægs- og driftsfasen PROJEKT Støjberegninger Projekt nr. 225806 Version 2 Dokument nr. 1220345117 Version 2 Rapportdato: 8. august

Læs mere

De Nova Jern & Metal Recycling ApS. Oktober DE NOVA, FREDERIKSVÆRK Ekstern støj Rev B

De Nova Jern & Metal Recycling ApS. Oktober DE NOVA, FREDERIKSVÆRK Ekstern støj Rev B Oktober 2012 DE NOVA, FREDERIKSVÆRK Ekstern støj Rev B PROJEKT De Nova, Frederiksværk Ekstern støj RESUME Projekt nr. 15.554.00-03 Dato: 2. December 2013 Udarbejdet af MABO Kontrolleret af CVI Godkendt

Læs mere

BILAG TIL VVM REDEGØRELSE OMØ SYD STØJ 1 KUMULATIVE EFFEKTER. 1.1 Boliger tættest på eksisterende landvindmøller

BILAG TIL VVM REDEGØRELSE OMØ SYD STØJ 1 KUMULATIVE EFFEKTER. 1.1 Boliger tættest på eksisterende landvindmøller BILAG TIL VVM REDEGØRELSE OMØ SYD STØJ 1 KUMULATIVE EFFEKTER 1.1 Boliger tættest på eksisterende landvindmøller De kumulative effekter ved etablering af den kystnære havmøllepark Omø Syd er nedenfor vurderet

Læs mere

Korrektioner. Korrektioner. Genevirkning. Toner. Impulser. Varighed. Baggrundsstøj. Øvelse med toner.

Korrektioner.   Korrektioner. Genevirkning. Toner. Impulser. Varighed. Baggrundsstøj. Øvelse med toner. Korrektioner Korrektioner Genevirkning Toner Impulser Varighed Baggrundsstøj Øvelse med toner 1 Genevirkning af støj Virksomhed Støj Andre virkninger Objektive mål Støjniveau, baggrundsstøj Støjens karakteristika

Læs mere

16 Pålæg - Overholdelse af gældende støjgrænser, og fremsendelse af redegørelse for byggepladsen Kongens Nytorv

16 Pålæg - Overholdelse af gældende støjgrænser, og fremsendelse af redegørelse for byggepladsen Kongens Nytorv COPENHAGEN METRO TEAM I/S Metrovej 11 2300 KØBENHAVN S 16 Pålæg - Overholdelse af gældende støjgrænser, og fremsendelse af redegørelse for byggepladsen Kongens Nytorv 22-03-2016 Sagsnr. 2016-0002562 Dokumentnr.

Læs mere

Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften.

Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften. Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften. Det gælder både, når en gulspurv synger og sender blid lyd mod

Læs mere

Supplerende viden: Arbejdets tilrettelæggelse. Arbejdet skal planlægges og tilrettelægges, så det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt

Supplerende viden: Arbejdets tilrettelæggelse. Arbejdet skal planlægges og tilrettelægges, så det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt Arbejdet skal planlægges og tilrettelægges, så det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Arbejdsgiveren har ansvaret for at skabe rammerne herfor. Det kan være ved planlægning og

Læs mere

6080 VVM SCREENING SKAN- DERBORG SYD AARHUS SYD, VEJTRAFIKSTØJ

6080 VVM SCREENING SKAN- DERBORG SYD AARHUS SYD, VEJTRAFIKSTØJ 6080 VVM SCREENING SKAN- DERBORG SYD AARHUS SYD, VEJTRAFIKSTØJ Projekt Støjnotat - VVM Screening E45 Skanderborg S Aarhus S Kunde Vejdirektoratet Notat nr. 3 Dato 2017-04-18 Til Fra Kopi til Jakob Fryd

Læs mere

Pkt.nr. 2. Forskrift om varelevering til detailhandel i Hvidovre Kommune Indstilling:

Pkt.nr. 2. Forskrift om varelevering til detailhandel i Hvidovre Kommune Indstilling: Pkt.nr. 2 Forskrift om varelevering til detailhandel i Hvidovre Kommune 402851 Indstilling: Teknisk Forvaltning indstiller til Teknik og Miljøudvalget 1. at principgodkende udkast til forskrift om varelevering

Læs mere

Indsigelse vedr. forslag til lokalplan nr. 165 for et vindmølleområde ved Volder Mark.

Indsigelse vedr. forslag til lokalplan nr. 165 for et vindmølleområde ved Volder Mark. Lemvig kommune Aalborg d. 16-9-2013 Teknik og miljø Att: Anja Mauritsen teknik@lemvig.dk Indsigelse vedr. forslag til lokalplan nr. 165 for et vindmølleområde ved Volder Mark. Indhold Opsummering...1 Baggrund...2

Læs mere

Dette notat indeholder en vurdering af støjen fra øget vejtrafik på dage med aktiviteter på stadion, samt beregning af støj fra stadionaktiviteter.

Dette notat indeholder en vurdering af støjen fra øget vejtrafik på dage med aktiviteter på stadion, samt beregning af støj fra stadionaktiviteter. NOTAT Projekt Silkeborg Stadion Støj Kunde Silkeborg Kommune Notat nr. 1 Dato 04-12-2013 Til Fra Kopi til Julie Wissing Friis, Lone Wilson og Carsten Møller Jacob Storm Jørgensen Stig Grønning Søbjærg,

Læs mere

Vurdering af vejtrafikstøj Jonstrupvangvej, Værløse. Miljømåling Trafikstøj

Vurdering af vejtrafikstøj Jonstrupvangvej, Værløse. Miljømåling Trafikstøj 14. december 2017 Telefon: +45 78 103 103 Ref: SNT QA: REH Dok: SNT-07122017-1 Vurdering af vejtrafikstøj Jonstrupvangvej, Værløse. Miljømåling Trafikstøj Østerbro 4 5690 Tommerup Tlf.: +45 78 103 103

Læs mere