Bekendtgørelse om sikring af havne og bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bekendtgørelse om sikring af havne og bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon info@tbst.dk Høringsnotat Dato 30. november 2016 Bekendtgørelse om sikring af havne og bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen har den 21. september 2016 sendt udkast til bekendtgørelse om sikring af havne og udkast til bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Høringsfristen udløb den 19. oktober Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger: Dansk Erhverv, Datatilsynet, Erhvervsstyrelsen og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Trafik- og Byggestyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Bilfærgernes Rederiforening, Danmarks Rederiforening, Danmarks Skibsmæglerforening, Danske Havne, Danske Havnevirksomheder, Danske Maritime, DI Transport, Rederiforeningen af 2010, Rigspolitiet og SikkerhedsBranchen. I det følgende refereres og kommenteres hovedindholdet i de modtagne høringssvar opdelt efter relevante emner. Trafik- og Byggestyrelsens kommentarer til de enkelte emner følger efter i kursiv. 2. Anvendelsesområdet Danske Havne har noteret sig, at der i kapitel 1 i begge bekendtgørelser vedr. anvendelsesområde nævnes militære formål. I flere havne har staten aktiviteter. Myndigheder/staten er fritaget for at etablere en facilitet, såfremt den kun anløbes af statsskibe med splitflag til kajområdet. Danske Havne foreslår, at bekendtgørelserne uddybes med en tilføjelse om, at hvor staten/myndigheden er operatør af faciliteten, eller faciliteten kun anløbes af statsskibe, da er faciliteten undtaget for disse bekendtgørelser. Side 1 (16)

2 SikkerhedsBranchen har foreslået, at det pointeres, at fiskerifartøjer ikke er omfattet af bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter. Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen imødekommer ikke forslagene, idet styrelsen finder det hensigtsmæssigt kun i begrænset omfang at gengive bestemmelser, der allerede følger direkte af forordningen. I bekendtgørelse om sikring af havne er dog medtaget en bestemmelse om, at bekendtgørelsen ikke omfatter militære installationer i havne. Denne bestemmelse er en nødvendighed for implementeringen af artikel 2(2) i direktiv 2005/65/EF af 26. oktober 2005 om bedre havnesikring. Af forståelsesmæssige grunde er en tilsvarende bestemmelse medtaget i bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter, omend dette forhold følger direkte af forordningen. Trafik- og Byggestyrelsen vil overveje i videre omfang at beskrive reglernes anvendelsesområde i vejledningen, der udarbejdes i forlængelse af bekendtgørelserne primo Definition af forsætlig ulovlig handling Danske Havne, Bilfærgernes Rederiforening, Danmarks Rederiforening, Rederiforeningen af 2010, DI Transport og Danske Havnevirksomheder har anført, at en definition af forsætlig ulovlig handling for fuldstændighedens skyld og af forståelsesmæssige hensyn bør medtages i begge bekendtgørelser. Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen finder det ikke relevant at medtage en definition af "forsætlig ulovlig handling" i bekendtgørelserne, da udtrykket ikke anvendes i bekendtgørelserne. 4. Definition af sikringsniveau DI Transport og Danske Havnevirksomheder har noteret sig, at arbejdsgruppens anbefaling nr. 4 om at indsætte en definition på sikringsniveau er imødekommet, men bekendtgørelserne introducerer desværre et nyt begreb, nemlig trusselsniveau, som ikke defineres andre steder. For at undgå forvirring opfordrer organisationerne til at udskifte ordet trusselsniveau med allerede anvendte begreber som risiko eller sandsynlighed. Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen imødekommer forslaget og ændrer definitionen i overensstemmelse med forordningen. Det fremgår i øvrigt af udkastet til henholdsvis 13, stk. 1, i bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter og 12, stk. 1, i bekendtgørelse om sikring af havne, at Trafik- og Byggestyrelsen fastsætter og udmelder sikringsniveauet på baggrund af anbefalinger fra Politiets Efterretningstjeneste. Side 2 (16)

3 5. Fornyet godkendelse af sårbarhedsvurdering og sikringsplan ved større ændringer Danske Havne har noteret sig, at der er kommet øget fleksibilitet i forhold til godkendelse og fornyelse, herunder hvad større ændringer dækker. Dvs. at nye telefonnumre og navne eller en mindre ny aktivitet (pølsevogn, elektriker m.m.) ikke er stor ændring, men at dette naturligvis meddeles til styrelsen. Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen vil udarbejde en vejledning for så vidt angår vurderingen af, hvorvidt en ændring betragtes som en større ændring. I denne vejledning vil endvidere blive afspejlet de forskelle i vurderingen, der er ved henholdsvis havnesårbarhedsvurderingen og sårbarhedsvurderingen af havnefaciliteten. 6. Fornyet godkendelse af sårbarhedsvurdering og sikringsplan senest 5 år efter seneste godkendelse Danske Havne har noteret sig, at det i de to bekendtgørelser nævnes, at Trafik- og Byggestyrelsens godkendelse af en havnesikringsplan og af en sikringsplan for en havnefacilitet udløber 5 år efter godkendelsesdatoen, medmindre den forinden af anden årsag er bortfaldet. Umiddelbart fremgår det hverken af SOLAS kapitel XI-2 eller forordningen, at der er krav om fornyet godkendelse af sikringsplanen hvert 5. år. Forordningen henviser udelukkende til, at havnefaciliteternes sårbarhedsvurdering skal revideres senest hvert 5. år (jf. forordningens artikel 3, stk. 6). Derfor virker kravet til en fornyet godkendelse mindst hvert 5. år som en dansk overimplementering. Revidering af sårbarheds- og sikringsplan er kun et krav, jf. direktivet om sikring af havne. Der er tydeligvis tale om en overimplementering i direktivet, som bør tages med i en EU-evaluering af forordning og direktiv. Bilfærgernes Rederiforening, Danmarks Rederiforening og Rederiforeningen af 2010 har noteret sig, at det i de to bekendtgørelser nævnes, at Trafik- og Byggestyrelsens godkendelse af en havnesikringsplan og af en sikringsplan for en havnefacilitet udløber 5 år efter godkendelsesdatoen, medmindre den forinden af anden årsag er bortfaldet. Umiddelbart fremgår det hverken af SOLAS kapitel XI-2 eller forordningen, at der er krav om fornyet godkendelse hvert 5. år. Forordningen henviser udelukkende til, at havnefaciliteternes sårbarhedsvurdering skal revideres senest hvert 5. år, jf. forordningens artikel 3, stk. 6. Derfor virker kravet til en fornyet godkendelse mindst hvert 5. år som en dansk overimplementering. DI Transport og Danske Havnevirksomheder har noteret sig, at arbejdsgruppens anbefaling 5 ikke er imødekommet. Denne siger, at der ikke bør stilles krav om automatisk fornyelse af sikringsplaner. Forordningens krav gælder kun en revision (ikke en fornyelse) af havnefaciliteters sårbarhedsvurderinger hvert 5. år. Havnefaciliteters sik- Side 3 (16)

4 ringsplaner er ikke nævnt i forordningen og heller ikke i ISPSkoden. Der ses derfor ingen grund til, at disse sikringsplaner automatisk skal bortfalde hvert 5. år, som det fremgår af 8 i udkastet til bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter. Måske er det en overførsel fra direktivets artikel 10, hvorved både sårbarhedsvurderinger og sikringsplaner for havne skal revideres (ikke godkendes på ny) hvert 5. år? Denne bestemmelse siger dog heller ikke, at godkendelser automatisk skal bortfalde. Vi opfordrer derfor til, at arbejdsgruppens anbefaling 5 indarbejdes i bekendtgørelserne for at undgå overimplementering. Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen skal indledningsvist bemærke, at kravet om fornyet godkendelse af sikringsplanen for en havnefacilitet senest 5 år efter seneste godkendelse er en videreførelse af det eksisterende krav, jf. 13 i bekendtgørelse nr. 414 af 8. maj 2015 om sikring af havnefaciliteter. Det følger af forordningens artikel 3(6), at sårbarhedsvurderingen skal revideres senest fem år efter, at vurderingen blev foretaget eller senest revideret. Da den danske myndighedsstruktur er anderledes end der lægges til grund i forordningen og direktivet, skal havnen i samarbejde med politidirektøren udarbejde sårbarhedsvurderingen. Alternativet til denne løsning ville være, at havnen skulle betale en anerkendt sikringsorganisation, som er bemyndiget til at handle på myndighedernes vegne, for udarbejdelse af sårbarhedsvurderingen. Godkendelsen af sårbarhedsvurderingen udarbejdet af en anerkendt sikringsorganisation ville fortsat være en myndighedsopgave, idet dette trin ikke kan delegeres, jf. ISPS-kodens Del A punkt 4.3. Denne løsning er fravalgt i Danmark, hvor vi ikke opererer med anerkendte sikringsorganisationer, der har fået delegeret kompetence. I den forbindelse bemærkes det, at de anerkendte sikringskonsulenter, der omtales i de gældende og i de reviderede bekendtgørelser, blot udøver rådgivningsvirksomhed og således ikke har fået tildelt kompetence til at handle på myndighedernes vegne. Der er dermed tale om en anden konstellation end de anerkendte sikringsorganisationer, der omtales i forordningen og direktivet. Hvor der er krav om revidering af en sårbarhedsvurdering, indebærer det således et krav om, at Trafik- og Byggestyrelsen godkender sårbarhedsvurderingen, da såvel udarbejdelse som godkendelse af sårbarhedsvurderinger er en myndighedsopgave. At godkendelsen af sikringsplanen også skal fornyes, når sårbarhedsvurderingen skal fornyes, er en konsekvens af, at en sikringsplan skal være baseret på en sårbarhedsvurdering, jf. ISPS-kodens Del A 16.1 og SOLAS regel Side 4 (16)

5 På denne baggrund fastholdes det gældende krav om fornyet godkendelse af sikringsplaner for en havnefacilitet senest 5 år efter seneste godkendelse. Det bemærkes, at såfremt der på tidspunktet for den 5-årige fornyede godkendelse af sikringsplanen i øvrigt ikke er andre forhold, der kræver fornyet godkendelse af sikringsplanen, og sikringsplanen løbende er revideret i overensstemmelse med reglerne, skal havnen alene opdatere datoen og versionsnummeret i sikringsplanen og sende denne til godkendelse hos Trafik- og Byggestyrelsen. 7. Udarbejdelse af sårbarhedsvurderinger i samarbejde med politidirektøren Danske Havne har foreslået, at der udarbejdes retningslinjer for politiet i forhold til udarbejdelse af sårbarhedsvurderingen, herunder sagsbehandlingsgaranti og dedikeret ressource/one-point-of-contact. Terrorsikring af havne har udspring i havnens sårbarhedsvurdering. For at sikre en mere smidig papirgang og godkendelsesproces bør også politiets rolle indgå i forhold til bekendtgørelserne. Danske Havne har opfordret til, at 5, stk. 2, i bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter og 4, stk. 2 og 6, i bekendtgørelse om sikring af havne, hvoraf det følger, at sårbarhedsvurderingen skal udarbejdes i samarbejde med politidirektøren, omformuleres til eksempelvis politidirektøren eller en af ham udpeget betjent. Kommentar: Opgavefordelingen mellem de forskellige involverede myndigheder blev fastlagt i forbindelse med vedtagelsen af lov nr af 27. december 2003 om sikring af havnefaciliteter m.v. Tilrettelæggelsen af politiets sagsbehandling, herunder tilrettelæggelsen af den konkrete udførelse af de opgaver, som politidirektøren er ansvarlig for, foretages af Rigspolitiet/politidirektøren. Rigspolitiet har oplyst over for Trafik- og Byggestyrelsen, at det fortsat er korrekt at henvise til "politidirektøren", hvorfor denne formulering fastholdes. Trafik- og Byggestyrelsen vil viderebringe Danske Havnes opfordring vedrørende tilrettelæggelsen af politiets sagsbehandling i forbindelse med udarbejdelsen og godkendelsen af sårbarhedsvurderinger til Rigspolitiet. Rigspolitiet har anbefalet, at det tydeliggøres, at det er havnen, der udarbejder havnesårbarhedsvurderingen og havnefacilitetssårbarhedsvurderingen, og at dette sker i fornødent samarbejde med politiet, idet Rigspolitiet har erfaret, at den nuværende formulering af bestemmelsen, i nogle tilfælde, giver anledning til tvivl om, hvorvidt selve udfærdigelsen af havnesårbarhedsvurderingen og havnefacilitetssårbarhedsvurderingen påhviler den enkelte havn eller politiet. Side 5 (16)

6 Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen vil efter koordinering med Rigspolitiet i videre omfang beskrive indholdet af havnenes samarbejde med politiet i den vejledning, der udarbejdes i forlængelse af bekendtgørelserne. SikkerhedsBranchen har opfordret til, at fundamentet for sårbarhedsvurderingerne og dermed sikringsplanerne er todelt. Man bør have et internt og et eksternt fokus. Det interne fokus bør forholde sig til trusler mod havnen, altså omdømme, økonomi, forurening, skade, trussel mod skib - kaj interaktion. Det eksterne fokus bør forholde sig til trusler mod ISPS - systemet, altså hvad kan en manipulation af lasten medføre af trusler mod skibe til søs, byer og havne der anløbes enten af det aktuelle skib eller efter omlastning. Altså bør en sårbarhedsvurdering (i lighed med ISO 9001:2015) have et risikovurderingsaspekt i alle forhold. Således som man har indført det f.eks. i Antwerpen. Dette bør præciseres i begge bekendtgørelsers afsnit om sårbarhedsvurdering. Kommentar: De momenter, som havnene i samarbejde med politiet skal tage i betragtning ved udarbejdelse af sårbarhedsvurderinger, fremgår af ISPS-reglerne. Trafik- og Byggestyrelsen vil ikke indføre krav om, at havnene skal følge den foreslåede ISO standard, da dette ikke er et krav i henhold til ISPS-reglerne. 8. Sagsbehandlingstid Danske Havne, Danmarks Skibsmæglerforening, DI Transport og Danske Havnevirksomheder har noteret sig, at Trafik- og Byggestyrelsen giver en sagsbehandlingsgaranti på 3 måneder for sikringsplaner. Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen bekræfter, at styrelsen senest 3 måneder efter modtagelsen af en ansøgning om godkendelse af en sikringsplan træffer afgørelse om, hvorvidt ansøgningen kan imødekommes. 9. Den maksimale periode, hvori en godkendt sikringsplan kan anvendes, selvom den er baseret på en sårbarhedsvurdering, der er bortfaldet, fordi den er erstattet af en ny godkendelse Danske Havne og Danmarks Skibsmæglerforening har noteret sig, at der fremover højst må gå 6 måneder fra en sårbarhedsvurdering er godkendt og ind til, at havnen indsender udkast til sikringsplan. Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen skal bemærke, at de 6 måneder er den maksimale periode, hvori en havn må operere efter en sikringsplan, der er baseret på en sårbarhedsvurdering, der er bortfaldet, fordi den er erstattet af en ny godkendelse. Det er ikke tilstrækkeligt, at sikringsplanen blot indsendes til godkendelse hos Trafik- og Byggestyrelsen inden udløbet af de 6 måneder. I de 6 måneder skal sik- Side 6 (16)

7 ringsplanen både udarbejdes af havnen og godkendes af Trafik- og Byggestyrelsen, såfremt havnen i umiddelbar forlængelse af udløbet af de 6 måneder fortsat vil anvende havnefaciliteten som ISPSgodkendt facilitet. 10. Ikke-godkendte havnefaciliteters betjening af skibe i international fart Danske Havne har noteret sig, at hvis en havn lejlighedsvist anløbes af tørbulkskibe, så kan dette håndteres udenfor en ISPS-facilitet, der er dækket af en sårbarhedsvurdering og en DoS i form af en on/off løsning. For krydstogt og flydende bulk er dette ikke en mulighed. Danske Havne noterer, at styrelsen forventer meget få tilfælde, dog må det sikres at løsningen ikke virker konkurrenceforvridende. Danmarks Skibsmæglerforening har noteret sig, at muligheden for dispensation for udfærdigelse af sikringsplan kun omfatter tørbulk. Skibsmæglerforeningen beder om en præcisering af, hvorfor det kun er tørbulk og ikke krydstogtsskibes sæsonbetonede anløb, der er omfattet. Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen skal indledningsvist bemærke, at muligheden for dispensation fra kravet om sikringsplan eksisterer sideløbende med muligheden for etablering af on/off havnefaciliteter. Der kan således fortsat etableres ISPS godkendte on/off havnefaciliteter til betjening af krydstogtskibes sæsonbetonede anløb. Dispensation fra kravet om sikringsplan og muligheden for etablering af on/off havnefaciliteter er to forskellige ordninger. En on/off havnefacilitet er ISPS godkendt og har både en godkendt sårbarhedsvurdering og en godkendt sikringsplan, som havnen opererer efter, når der ligger et ISPS skib til kaj eller last til udskibning. En havnefacilitet, der har fået dispensation fra kravet om sikringsplan, er ikke ISPS godkendt, og der skal udarbejdes en sikringserklæring ved havnefacilitetens betjening af ISPS tørbulkskibe. Da havnefaciliteten ikke er ISPS godkendt, vil det fremgå af skibets log, at det har været betjent af en ikke sikret havnefacilitet. Det beror på en konkret og individuel vurdering, hvorvidt en havn kan meddeles dispensation fra kravet om sikringsplan. Ved betjening af passagerskibe er der en højere risiko for, at en sikringsrelateret hændelse medfører store tab af menneskeliv, end ved betjening af skibe, der håndterer tørbulk. Særlige forhold ved den konkrete havn kan imidlertid tale imod at meddele dispensation fra kravet om sikringsplan, selvom havnefaciliteten kun betjener tørbulkskibe. Side 7 (16)

8 11. Sikringsansvarlig for en havnefacilitet Danske Havne har noteret sig, at i medfør af 12, stk. 2, i bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter skal havnefacilitetens sikringsansvarlige have den fornødne kompetence og viden i henhold til ISPS. Stiller dette krav om uddannelse, eller kan sikringsansvarlige blot nøjes med at læse bekendtgørelser, ISPS-kode og EU-direktiv samt - forordning? Dette hænger ikke helt sammen med 33, at med bøde straffes den som ikke har læst koden og direktiverne ordentligt. Der bør være større tydelighed i bekendtgørelsens sprogbrug. SikkerhedsBranchen har opfordret til, at den fornødne kompetence i 12, stk. 2, defineres. Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen skal indledningsvist bemærke, at overtrædelse af 12, stk. 2, ikke er strafbelagt. Derudover beror det på en konkret vurdering, hvorvidt en person kvalificerer til at være sikringsansvarlig for en havnefacilitet - det vil sige om personen har den fornødne kompetence og viden til at varetage de sikringsmæssige opgaver, som en sikringsansvarlig har ansvaret for i henhold til ISPS-koden. Denne kompetence kan være erhvervet gennem såvel uddannelse som tidligere relevant erhvervserfaring. Ved inspektioner vurderer Trafik- og Byggestyrelsen, hvorvidt den sikringsansvarlige er kvalificeret til at besidde stillingen, idet han/hun vurderes at have den fornødne kompetence og viden i henhold til ISPS-koden til at varetage de sikringsmæssige opgaver. 12. Sikringsrelaterede hændelser Bilfærgernes Rederiforening, Danmarks Rederiforening og Rederiforeningen af 2010 har opfordret til, at en sikringsrelateret hændelse defineres som en trussel mod et skib. Foreningerne har anført, at en sikringsmæssig hændelse i den engelske udgave af forordningen er defineret som any suspicious act or circumstance threatening the security of a ship altså en trussel mod et skibs sikringsforhold. Den danske ordlyd (som godt nok er enslydende med den danske EU-oversættelse af forordningen) er bredere end den internationale lovgivning. Den internationale ordlyd siger klart, at det drejer sig om en trussel mod skibets sikring. Kommentar: I bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter er en sikringsrelateret hændelse defineret som "enhver mistænkelig handling eller omstændighed, som udgør en trussel mod et skib eller en havnefacilitet". At truslen retter sig mod enten skib eller havnefacilitet stemmer overens med både den engelske og den danske udgave af SOLAS, kapitel XI-2, Regel , jf. herunder. Den engelske udgave: Security incident means any suspicious act or circumstance threatening the security of a ship, [...], or of a port facility or of any ship/port interface or any ship to ship activity. Side 8 (16)

9 Den danske udgave:»sikringsrelateret hændelse«betyder enhver mistænkelig handling eller omstændighed, som udgør en trussel mod et skib, [...], eller mod en havnefacilitet, grænseflade mellem skib og havn eller aktiviteter mellem skibe. Danske Havne har anført, at indberetning af sikringshændelser kun bør ske, hvis de ikke kan afvises som betydningsløse og udgør en trussel for et skib eller en havnefacilitet. Den nye bekendtgørelse har en stram formulering om straks indberetning, hvilket bør fortolkes i forhold til definitionen, at indberetning sker, når der er tale om en konkret trussel for et skib eller en havnefacilitet. Dette ønskes bekræftet og tydeliggjort i teksten. DI Transport og Danske Havnevirksomheder har noteret sig, at der er foretaget en ændring i formuleringen af indberetningerne ved sikringsrelaterede hændelser (jf. udkast til bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter 15 og udkast til bekendtgørelse om sikring af havne 13). De ser ikke dette som en stramning, således at betydningsløse hændelser nu skal indberettes. De håber, det er en naturlig konsekvens af, at bekendtgørelsernes definition af sikringsrelateret hændelse er blevet bragt i overensstemmelse med ISPS-koden, hvorved hændelser nu skal udgøre en trussel, før de bliver til sikringsrelaterede hændelser. I vores optik er betydningsløse hændelser således ikke længere en del af definitionen på sikringsrelaterede hændelser, og skal som en konsekvens heraf heller ikke indberettes. DI Transport og Danske Havnevirksomheder beder Trafik- og Byggestyrelsen om at bekræfte denne opfattelse. Kommentar: Enhver mistænkelig handling eller omstændighed, der udgør en trussel mod et skib eller en havnefacilitet, skal indberettes til Trafik- og Byggestyrelsen. Efter de gældende regler skal en sikringsrelateret hændelse, som ikke umiddelbart kan afvises som betydningsløs, indberettes til Trafik- og Byggestyrelsen. Barren for, hvilke hændelser der fremover skal indberettes, ændres ikke ved de reviderede bekendtgørelser. Forskellen består i, at hændelser, der efter de gældende regler afvises som betydningsløse, ikke anses for at udgøre en trussel efter de reviderede bekendtgørelser, hvorfor disse fortsat ikke skal indberettes. Hensynet bag indberetningspligten er blandt andet, at myndighederne skal have mulighed for at vurdere, om hændelsen giver anledning til, at sikringsniveauet skal ændres. Hvis en sikringsrelateret hændelse ikke indberettes i rette tid, kan formålet med indberetningen være forspildt. I erkendelse af, at havnen i mange tilfælde ikke ved, om den står over for en sikringsrelateret hændelse, førend den har foretaget nærmere undersøgelser, ændres tidsfristen for indberetning til "uden ugrundet Side 9 (16)

10 ophold". "Uden ugrundet ophold" efterlader et spillerum for reaktionstiden afhængigt af hændelsens karakter. Det bemærkes, at såfremt havnen opdager en igangværende eller akut sikringsrelateret hændelse, skal havnen kontakte politiet og eventuelle andre beredskabstjenester, før hændelsen indberettes til Trafik- og Byggestyrelsen. 13. Sikringserklæringer Danske Havne har opfordret til, at forordningens definition af en sikringserklæring (DoS) gengives ordret. Dvs.: Sikringserklæring betyder en aftale indgået mellem et skib og enten en havnefacilitet eller et andet skib, som det har berøring med, hvori de sikringstiltag, som de hver især vil gennemføre, beskrives nærmere. Derudover bør havne også have mulighed for at anmode skibet om en sikringserklæring. Kommentar: Forslaget til formuleringen af definitionen af en sikringserklæring imødekommes. På baggrund af ISPS-kodens Del A punkt 5.1. ændres 16 i bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter, hvorefter havnen er ansvarlig for, at der inden en havnefacilitets betjening af et skib omfattet af 1, stk. 1, er udarbejdet en sikringserklæring, hvis det er påkrævet i henhold til sikringsplanen for havnefaciliteten, eller hvis havnefaciliteten i medfør af 9, stk. 1, er meddelt dispensation fra kravet om at udarbejde en sikringsplan. Beskrivelsen af, hvornår et skib kan anmode om udarbejdelse af en sikringserklæring, følger fortsat direkte af forordningen. 14. Sikringsniveau SikkerhedsBranchen har opfordret til, at der indsættes en eksplicit mulighed for havnen for på egen hånd at hæve sikringsniveauet som følge af konkrete trusler mod den enkelte havn enten i forhold til det, SikkerhedsBranchen kalder det interne eller eksterne fokus. Vi forventer ikke hensigten er, at havnene skal sidde passive, indtil myndighederne melder et forhøjet sikringsniveau ud, hvis de selv har konstateret en trussel mod den konkrete havn? Kommentar: Det forventes, at havnene til enhver tid iværksætter øgede sikringstiltag, såfremt de finder det påkrævet. Derudover skal en sikringsrelateret hændelse dvs. enhver mistænkelig handling eller omstændighed, der udgør en trussel mod et skib eller en havnefacilitet, indberettes til Trafik- og Byggestyrelsen. Det tilkommer Trafik- og Byggestyrelsen på baggrund af anbefalinger fra Politiets Efterretningstjeneste at fastsætte sikringsniveauet. Side 10 (16)

11 15. Før-ankomst sikringsinformation SikkerhedsBranchen har opfordret til, at skibe i fast rutefart mellem indenlandske havnefaciliteter generelt bør undtages for afgivelse af før-ankomst sikringsinformation. Kommentar: Det følger af bekendtgørelse nr. 227 af 5. marts 2013 om bedre sikring af skibe i indenlandsk fart, der er udstedt af Søfartsstyrelsen, at skibe, der sejler i dansk indenrigsfart (med undtagelse af passagerskibe i indenrigsfart af klasse A) ikke er omfattet af ISPSreglerne. I Danmark er der ingen passagerskibe i indenrigsfart af klasse A. Det er endvidere baggrunden for, at Trafik- og Byggestyrelsen ved revideringen af bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter har fjernet den gældende 1, stk. 2, da denne bestemmelse var irrelevant. På denne baggrund imødekommer Trafik- og Byggestyrelsen anbefalingen fra SikkerhedsBranchen. Såfremt Søfartsstyrelsen måtte ændre vurderingen af behovet for sikring af skibe i indenlandsk fart, vil kravet om afgivelse af før-ankomst sikringsinformation blive justeret i henhold hertil. Danmarks Skibsmæglerforening har foreslået, at foreningens erhverv præciseres i 2, nr. 12, i bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter, der ændres til: Skibsføreren: Skibsføreren, dennes skibsagent eller skibsmægler, eller enhver anden person, som skibets reder har givet bemyndigelse til at varetage skibsførerens forpligtelser. Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen bibeholder formuleringen i bekendtgørelsesudkastet, da denne formulering følger af artikel 4 i EU- ROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2010/65/EU af 20. oktober 2010 om meldeformaliteter for skibe, der ankommer til eller afgår fra havne i medlemsstaterne, og om ophævelse af direktiv 2002/6/EF. Trafik- og Byggestyrelsen vil i forbindelse med revideringen af vejledningen overveje at gøre opmærksom på, at skibets reder har mulighed for at give skibsagenten eller skibsmægleren bemyndigelse til at varetage skibsførerens opgaver. Danmarks Skibsmæglerforening har derudover foreslået, at det præciseres, at havnene kan hente informationer om et skibs sidste 10 anløb jf. ISPS samt besætnings- og passagerlister via SafeSeaNet. Vi ser desværre, at nogle havne beder om at disse sendes bilateralt, selvom de er tilgængelige i SafeSeaNet. Kommentar: Forslaget ligger uden for Trafik- og Byggestyrelsens kompetenceområde at gennemføre. De nævnte bemærkninger giver herefter ikke Trafik- og Byggestyrelsen anledning til at ændre i bekendtgørelsesudkastene. Side 11 (16)

12 Danske Havne har anført, at der i 17 i udkastet til bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter mangler klarhed over, hvem der håndterer før-ankomst information. Kommentar: Det er fortsat Trafik- og Byggestyrelsen, der er ansvarlig for at modtage før-ankomst sikringsinformation angivet i SafeSeaNet. 16. Alternative sikringsaftaler Bilfærgernes Rederiforening, Danmarks Rederiforening og Rederiforeningen af 2010 har anført, at forordningen giver mulighed for, at lande kan indgå alternative sikringsaftaler, jf. regel 11 i bilag 1 til forordningen. Denne mulighed er ikke gengivet i bekendtgørelsen, og med denne udeladelse risikerer man at overimplementere dele af forordningen, SOLAS konventionen og ISPS koden. Kommentar: I den gældende bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter er muligheden for at indgå alternative sikringsaftaler i henhold til SOLAS Regel 11 ikke gengivet, da muligheden følger direkte af bestemmelsen. Trafik- og Byggestyrelsen imødekommer ikke forslaget om at medtage bestemmelsen i den reviderede bekendtgørelse, idet styrelsen finder det hensigtsmæssigt fortsat kun i begrænset omfang at gengive bestemmelser, der allerede følger direkte af forordningen. Trafik- og Byggestyrelsen vil derimod overveje at beskrive muligheden i vejledningen, der udarbejdes i forlængelse af bekendtgørelserne. 17. Digital fremsendelse af sikringsrelaterede oplysninger Danmarks Skibsmæglerforening har noteret sig en forenkling, idet dokumentation fremover kan indsendes via og derved i elektronisk format. Danske Havne har noteret sig muligheden for elektronisk fremsendelse og opbevaring af materiale. DI Transport og Danske Havnevirksomheder har noteret sig muligheden for digital kommunikation. Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen skal bemærke, at eventuel digital kommunikation skal foregå via postløsningen "Digital Post". Kommunikationen må således ikke foregå via valgfrie adresser. 18. Øvelser SikkerhedsBranchen har opfordret til, at det præciseres, at en fuld skala øvelse er en 1:1 øvelse, hvor sikringsplanen skal gennemprøves fysisk i fuldt omfang. Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen vil informere om de forskellige typer øvelser i vejledningen, der udarbejdes i forlængelse af bekendtgørelserne. Side 12 (16)

13 19. Påbud Rigspolitiet har anført, at 17 i bekendtgørelse nr. 896 af 9. juli 2010 om sikring af havne og 20 i bekendtgørelse nr. 414 af 8. maj 2012 om sikring af havnefaciliteter bør bibeholdes. Bestemmelserne giver politiet en nødvendig adgang til med den fornødne hurtighed at sørge for, at iværksatte sikringstiltag intensiveres og suppleres med yderligere tiltag i det omfang, dette måtte vise sig nødvendigt, og at denne adgang fortsat er relevant - også selvom hjemlerne endnu ikke har været anvendt i praksis. Kommentar: På baggrund af det fortsatte behov for hjemlerne indsætter Trafik- og Byggestyrelsen i overensstemmelse med de gældende bekendtgørelser hjemmel til, at politidirektøren, når det findes sikringsmæssigt påkrævet, kan meddele påbud om, at de iværksatte sikringstiltag skal intensiveres og suppleres med yderligere tiltag. 20. Anerkendte sikringskonsulenter SikkerhedsBranchen har opfordret til, at Trafik- og Byggestyrelsen forpligtes til senest 3 måneder efter en ansøgning om godkendelse af en anerkendt sikringskonsulent er modtaget at meddele ansøgeren om udfaldet af ansøgningen. Danske Havne har opfordret til sletning af følgende linjer i bilag 1 til bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter: En anerkendt sikringskonsulent, som har udført en havnesårbarhedsvurdering eller en revision af en sådan vurdering for en havn, må ikke udarbejde eller revidere havnesikringsplanen for den samme havn. Linjerne omhandler havnesårbarhed og havnesikring, men står i en bekendtgørelse for havnefaciliteter. Det er i forvejen reguleret i 27 (havnefaciliteter) og 23 (havne), hvorfor linjerne evt. kan slettes. Danske Havne har endvidere adspurgt, hvad der sker, hvis det er to forskellige firmaer eller to forskellige sikringskonsulenter i samme firma, som er sikringskonsulenter for en havn er det da lovligt at udarbejde eller revidere havnesikringsplanen for den samme havn? Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen skal indledningsvist bemærke, at det står sikringskonsulenterne frit for at udøve rådgivningsvirksomhed, uanset om de er godkendte hertil af Trafik- og Byggestyrelsen. Ved Trafik- og Byggestyrelsens godkendelse får sikringskonsulenterne ikke delegeret kompetence til at handle på myndighedernes vegne, jf. i øvrigt høringsnotatets punkt 6. Godkendelsen indebærer en blåstempling af sikringskonsulenternes kompetencer, men er ikke en forudsætning for udøvelse af den pågældende rådgivningsvirksomhed. Trafik- og Byggestyrelsen anser det derfor ikke for relevant at anføre sagsbehandlingstid i denne sammenhæng. Side 13 (16)

14 Da de anerkendte sikringskonsulenter ikke har fået delegeret kompetence til at handle på myndighedernes vegne, imødekommer Trafikog Byggestyrelsen forslaget om at slette forbuddet mod, at en sikringskonsulent, der har udført en sårbarhedsvurdering eller revision heraf ikke må udarbejde eller revidere sikringsplanen for samme havn. 21. Klageadgang Danske Havne har noteret sig, at klageadgangen ikke er ændret. Dette skyldes, at der ikke har været reelle klagesager, efter at Trafik- og Byggestyrelsen overtog området fra Kystdirektoratet. En permanent klageinstans udgør derfor en uhensigtsmæssig omkostning. Det skal dog bemærkes, at styrelsens afgørelser til enhver tid kan påklages direkte til transport- og bygningsministeren. Kommentar: Trafik- og Byggestyrelsen skal bemærke, at klageren ikke har et retskrav på at få sin klage behandlet af transport- og bygningsministeren, når klageadgangen er afskåret. SikkerhedsBranchen har anført, at 32 i bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter er meget uheldig og et brud med almindelige forvaltningsretlige principper i dansk ret. Afgørelser skal naturligvis kunne påklages. I dette tilfælde foreslår SikkerhedsBranchen et udvalg bestående af repræsentanter fra havnene og TBST. Nærmere regler herfor bør udarbejdes. Kommentar: Afskæring af klageadgangen er hjemlet i havnelovens 17 a. Klageadgangen er endvidere afskåret inden for Trafik- og Byggestyrelsens sammenlignelige fagområder. Spørgsmålet har endvidere været indgående behandlet i "Arbejdsgruppen om mulig etablering af klageadgang over Trafik- og Byggestyrelsens afgørelser efter reglerne for maritim sikring" bestående af repræsentanter fra branchen, herunder SikkerhedsBranchen, og Trafik- og Byggestyrelsen. Arbejdsgruppen konkluderede, at behovet for et klagenævn/administrativ rekurs ikke er tilstrækkeligt stort, og anbefalede, at der i stedet iværksættes en tilfredshedsundersøgelse. Tilfredsundersøgelsen blev udarbejdet af Trafik- og Byggestyrelsen i samarbejde med branchen og afholdt medio Det er blandt andet disse tilbagemeldinger, der danner grundlag for revideringen af bekendtgørelserne. 22. Ansvar Danske Havne har anført, at ordet "ejer" anvendes ofte men mangler en definition/præcisering. Forslag: Fysisk eller juridisk person der udøver den afgørende indflydelse på facilitetens drift. Udover ejer kan det være en lejer eller anden, der har den afgørende indflydelse på den daglige drift på faciliteten. Ejeren er typisk en kommune, der Side 14 (16)

15 ikke kan/vil gå ind i problematikken om den enkelte facilitet og de pligter/ansvar, der tillægges ejeren gennem hele forslaget. Kommentar: Intentionen er, at det er den juridisk ansvarlige, der ifalder strafansvar. For ikke at skabe tvivl herom ændres udtrykket i bekendtgørelserne fra "ejeren af havnen/havnefaciliteten" til "havnen". 23. Straf m.v. Danske Havne har noteret sig, at de nye bekendtgørelser er mere strafbetonede. Dette bør sammen med sagsbehandlingsproces evalueres af Branchepanelet for Havne, såfremt der opstår negative eksempler. Kommentar: Det er korrekt, at der er flere strafbelagte bestemmelser i de reviderede bekendtgørelser. Dette er en konsekvens af, at de gældende bekendtgørelser er blevet omformuleret. I den reviderede bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter er der i overensstemmelse med forordningen eksempelvis indsat et eksplicit krav om, at der for hver enkelt havnefacilitet omfattet af bekendtgørelsen skal være udarbejdet en sårbarhedsvurdering, der er godkendt af Trafikog Byggestyrelsen. Trafik- og Byggestyrelsen er indstillet på løbende at drøfte relevante emner i Branchepanelet for Havne. For så vidt angår de såkaldte "negative eksempler" bemærker Trafik- og Byggestyrelsen, at det henhører under domstolene at idømme straf for overtrædelse af reglerne. 24. Ikrafttræden Danske Havne har anført, at 28, stk. 6, (sikring af havne) og 36, stk. 4, (sikring af havnefaciliteter) er kompleks og mangler sproglig tydelighed i forhold til formålet. Kommentar: Overgangsbestemmelserne betyder, at de havne, der forud for de reviderede bekendtgørelsers ikrafttræden har sørget for, at der er væsentligt mindre end 6 måneder mellem godkendelsen af deres sårbarhedsvurdering og godkendelsen af deres sikringsplan, ikke stilles ringere end de havne, hvor den tilsvarende periode er helt op til 6 måneder. 25. Øvrige ændringer Trafik- og Byggestyrelsen har ud over ovennævnte ændringer foretaget enkelte sproglige rettelser i bekendtgørelserne i forhold til det udkast, der har været i høring. Der er endvidere indsat mulighed for, at Trafik- og Byggestyrelsen i særlige tilfælde kan dispensere fra bestemmelserne i bekendtgørelserne, når det skønnes foreneligt med de hensyn, der ligger til grund for de pågældende bestemmelser, herunder Det Europæiske Fællesskabs forordninger på området. Side 15 (16)

16 Bilag 1 Høringsparter Bilfærgernes Rederiforening Danmarks Rederiforening Danmarks skibsmæglerforening Dansk Erhverv Dansk Industri Danske Havne Danske Havnevirksomheder Danske Maritime Danske Regioner Datatilsynet Erhvervsstyrelsen Håndværksrådet Kommunernes Landsforening Rederiforeningen af 2010 Rigspolitichefen SikkerhedsBranchen Værnsfælles Forsvarskommando Side 16 (16)

Bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter 1

Bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter 1 Bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter 1 I medfør af 1 a, 14 a, 17 a og 18, stk. 2, 3 og 4, i lov om havne, jf. lovbekendtgørelse nr. 457 af 23. maj 2012, som ændret ved lov nr. 658 af 8. juni 2016,

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 6. december Bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter 1) 30. november Nr

Lovtidende A Udgivet den 6. december Bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter 1) 30. november Nr Lovtidende A 2016 Udgivet den 6. december 2016 30. november 2016. Nr. 1462. Bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter 1) I medfør af 1 a, 14 a og 18, stk. 2, 3 og 4, i lov om havne, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter 1)

Bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter 1) BEK nr 1462 af 30/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 15. juli 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr.

Læs mere

Bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter 1)

Bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter 1) BEK nr 414 af 08/05/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 19. september 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin. Kystdirektoratet, j.nr. 00046 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat 25. august 2016 TS31711-00001 Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) Oktober 2016 Udkast til forslag til lov om ændring af beredskabsloven har i perioden 11. 26. oktober

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

Bekendtgørelse om sikring af havne 1)

Bekendtgørelse om sikring af havne 1) BEK nr 1461 af 30/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 13. juni 2018 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr.

Læs mere

Ny tilsynsstrategi og erfaringer fra tilsyn. Oplæg v/lise Aaen Kobberholm, kontorchef

Ny tilsynsstrategi og erfaringer fra tilsyn. Oplæg v/lise Aaen Kobberholm, kontorchef Ny tilsynsstrategi og erfaringer fra tilsyn Oplæg v/lise Aaen Kobberholm, kontorchef Program 1. Orientering om SafeSeaNet 2. Trafik- og Byggestyrelsens risikobaserede tilsynsstrategi 3. Erfaringer fra

Læs mere

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet:

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om fastsættelse af Københavns Havns søområde 1. Indledning Trafik-, Bygge-

Læs mere

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 Pda@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Bekendtgørelse om sikring af havne 1)

Bekendtgørelse om sikring af havne 1) BEK nr 896 af 09/07/2010 Gældende Offentliggørelsesdato: 10-07-2010 Transportministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Anvendelsesområde, definitioner m.v. Kapitel 2 Sårbarhedsvurdering af en

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanel for Havne den 9. november 2016 kl

Referat fra møde i Branchepanel for Havne den 9. november 2016 kl Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Referat fra møde i Branchepanel for Havne den 9. november 2016 kl. 13.00-15.00 Deltagere Tilstede:

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Høringsnotat - udkast til bekendtgørelse om udpegning af kompetente myndigheder og supplerende bestemmelser i henhold til skibsophugningsforordningen

Høringsnotat - udkast til bekendtgørelse om udpegning af kompetente myndigheder og supplerende bestemmelser i henhold til skibsophugningsforordningen NOTAT Jord og Affald Ref. likjo Den 26. april 2016 Høringsnotat - udkast til bekendtgørelse om udpegning af kompetente myndigheder og supplerende bestemmelser i henhold til skibsophugningsforordningen./../.

Læs mere

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar senest mandag den 19. november 2018 kl

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar senest mandag den 19. november 2018 kl Til høringsparter Dyresundhed J.nr. 2017-14-31-00336 Ref. AJK Dato: 26-10-2018 Høring over udkast til bekendtgørelse om ikke-kommerciel flytning af selskabsdyr, ind- og udførsel af visse levende dyr, samt

Læs mere

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer

Læs mere

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013.

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013. Justitsministeriet Asyl- og Visumkontoret asyl.visumkontoret@jm.dk 19.09.2013 Høring vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af udlændingeloven (Gennemførelse af Dublin IIIforordningen) Dansk Flygtningehjælp

Læs mere

Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud

Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud 17. oktober 2012 Nyhedsbrev M&A/ Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud Den 2. oktober 2012 offentliggjorde Finanstilsynet vejledning nr. 9475 om bekendtgørelse om overtagelsestilbud ( Vejledningen

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 15. juli 2015 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Sagsnr.: TS2010000-00047 Dato 29. november 2017 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

Høring over bekendtgørelse om havneforordningen

Høring over bekendtgørelse om havneforordningen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.tbst.dk Høring over bekendtgørelse om havneforordningen Høringsbrev Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen sender hermed

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Dato: 05-09-2018 Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat TS10901-00016 29-08-2016 Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 12. januar 2017 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2010000-00026 Dato 22. maj 2014 LC Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

BEK nr 798 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. oktober Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 798 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. oktober Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 798 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. oktober 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 142-0009 Senere ændringer til

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

Danske Havne. Netværksmøde om maritim sikring Torsdag den 24. september 2015 hos Associated Danish Ports A/S

Danske Havne. Netværksmøde om maritim sikring Torsdag den 24. september 2015 hos Associated Danish Ports A/S Danske Havne Netværksmøde om maritim sikring Torsdag den 24. september 2015 hos Associated Danish Ports A/S Program - formiddag Kl. 10.00 Kl. 10.15 Kl. 11.15 Kl. 12.00 Velkommen og praktisk information

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema. Hermed sender NaturErhvervstyrelsen følgende udkast i høring:

Høring over udkast til bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema. Hermed sender NaturErhvervstyrelsen følgende udkast i høring: Til høringsparterne på vedlagt liste Center for Arealtilskud J.nr.: 14-80181-000001 12. maj 2014 Høring over udkast til bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema Hermed sender NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Terrorsikring af havnefaciliteter

Terrorsikring af havnefaciliteter Terrorsikring af havnefaciliteter Carl-Christian Munk-Nielsen Gr. 001-16-36 Nr.1 WTC 9-11-2001 Gr. 001-16-36 Nr.2 Kronologi World Trade Center 11. september 2001 Kan man bruge skibe på samme måde? Forskellige

Læs mere

! Databehandleraftale

! Databehandleraftale ! Databehandleraftale Indledning 1.1. Denne aftale vedrørende behandling af personoplysninger ( Databehandleraftalen ) regulerer Pensopay APS CVR-nr. 36410876 (databehandleren) og Kunden (den Dataansvarlige

Læs mere

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1 Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat - SANI Sagsnr.: TS2100201-00020 Dato: 07-12-2017 Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om undervisningsplaner for køreuddannelsen

Læs mere

HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL LOV OM CENTER FOR CYBERSIKKERHED SAMT EVALUERING AF GOVCERT-LOVEN

HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL LOV OM CENTER FOR CYBERSIKKERHED SAMT EVALUERING AF GOVCERT-LOVEN Forsvarsministeriet fmn@fmn.dk pah@fmn.dk hvs@govcert.dk WILDERS PLADS 8K 1403 KØBENHAVN K TELEFON 3269 8888 DIREKTE 3269 8805 RFJ@HUMANRIGHTS.DK MENNESKERET.DK J. NR. 540.10/30403/RFJ/MAF HØRING OVER

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar Finanstilsynet Att.: Susanne Møller Svenssen Århusgade 110 2100 København Ø Bekendtgørelse om de organisatoriske krav til værdipapirhandlere Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær

Læs mere

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme Dato11. juni 2015 Side 1 af 5 Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Boliglovgivning Gammel Mønt 4 1117 København K Att.: Pia Scott Hansen Sendt pr. e-mail til mbbl@mbbl.dk og psh@mbbl.dk J.nr. 2015-338

Læs mere

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion 2-x. Forvaltningsret 1113.1 114.3 115.1 123.1. Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion En friskole glemte at søge Økonomistyrelsen om fleksjobrefusion inden ansøgningsfristen udløb.

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) 10.4.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 98/5 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 324/2008 af 9. april 2008 om fastsættelse af reviderede procedurer for Kommissionens inspektioner inden for maritim sikring

Læs mere

Europaudvalget Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 2987 - Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 26. november 2009 Rådsmøde (transport, telekommunikation og energi søtransport) den 17. december

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning Sorsigvej DE 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20703-00060 Dato: 21-05-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Miljøteknologi MST-5201-00056 Ref. EVNST Den 26. september 2016 Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Et udkast til bekendtgørelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om havneforordningen. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra:

Bekendtgørelse om havneforordningen. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Høringsnotat Bekendtgørelse om havneforordningen 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

BILAG. til. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.5.2018 COM(2018) 278 final ANNEX 1 BILAG til Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af et europæisk søfartsmiljø med ét kontaktpunkt og

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.5.2018 C(2018) 2980 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 22.5.2018 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 29/2012 for så vidt angår kravene

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som. indsamlingsvirksomhed 1)

Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som. indsamlingsvirksomhed 1) Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som indsamlingsvirksomhed 1) I medfør af 7 b, 44, stk. 1, 4 og 5, 45 d, 73, 79 b, stk. 1, 80, stk. 1 og 2, 88, 89 b, 92 og 110, stk. 3, i

Læs mere

På baggrund af den afsluttede høring kan det konkluderes, at der ikke er udtrykt kritik af lovforslaget.

På baggrund af den afsluttede høring kan det konkluderes, at der ikke er udtrykt kritik af lovforslaget. Høringsnotat til Folketingets Grønland s- udvalg 17. marts 2016 Høringsnotat vedrørende forslag til lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse - Lxx 1. Indledning Lovforslaget

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om tilpasning af en række retsakter inden for retlige anliggender,

Læs mere

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer 1)

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer 1) BEK nr 797 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 13. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr.142-0008 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.11.2004 KOM(2004)753 endelig 2003/0134(COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om sikring af visse stoffer der kan anvendes i forbindelse med biologiske anslag rettet mod dyr1)

UDKAST. Bekendtgørelse om sikring af visse stoffer der kan anvendes i forbindelse med biologiske anslag rettet mod dyr1) UDKAST Bekendtgørelse om sikring af visse stoffer der kan anvendes i forbindelse med biologiske anslag rettet mod dyr1) I medfør af 1, 4, stk. 2, og 7, stk. 2, i lov om sikring af dyrepatogener, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat til Udkast til bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende

Høringsnotat til Udkast til bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende Høringsnotat til Udkast til bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende 1. Indledning Den 20. december 2017 blev udkast til bekendtgørelse om behandling

Læs mere

UDKAST. Tillæg til: Forslag. til

UDKAST. Tillæg til: Forslag. til UDKAST Sagsnr. 2017-1265 Doknr. 453394 Dato 13-03-2017 Tillæg til: Forslag til Lov om frikommunenetværk Kapitel 9 Ophævelse af lov om frikommuner m.v. og forlængelse af udvalgte frikommuneforsøg 2012 2015

Læs mere

BEK nr 1406 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1406 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1406 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20165000572 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Styrelsen for Undervisning og Kvalitet FGU Task Force Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Frederiksholms Kanal 26 1220 København

Læs mere

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst)

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst) L 289/18 5.11.2015 AFGØRELSER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2015/1984 af 3. november 2015 om fastlæggelse af vilkår, formater og procedurer for anmeldelser i henhold til artikel 9, stk. 5,

Læs mere

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4.

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. november 2004 Besvarelse af spørgsmål 3 (L 13) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 23. november 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.6.2017 C(2017) 4250 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 23.6.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

BEK nr 838 af 18/08/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar 2017

BEK nr 838 af 18/08/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar 2017 BEK nr 838 af 18/08/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 200800221 Senere ændringer

Læs mere

UDKAST. Kapitel 3 Anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer

UDKAST. Kapitel 3 Anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer Bekendtgørelse om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer erhvervet i udlandet vedrørende udøvelse af erhverv i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1 I medfør af 4 a, 50, stk.

Læs mere

Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014

Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014 Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-435 DA Indholdsfortegnelse 1 Anvendelsesområde... 2 2 Formål... 4 3 Compliance-

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om beredskabsarbejde på jernbane- og luftfartsområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om beredskabsarbejde på jernbane- og luftfartsområdet UDKAST Bekendtgørelse om beredskabsarbejde på jernbane- og luftfartsområdet I medfør af 147 a, 149, stk. 10 og 152 a, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 29. august 2013, og 8 d, stk.

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september.

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september. Miljøudvalget 2013-14 L 62 Bilag 1 Offentligt NOTAT Jura J.nr. 020-00102 Ref. metbr Den 5. november 2013 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige

Læs mere

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K 24. juli 2013 UHa Deres sagsnr.: MST-600-00023 Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade 29 1401 København K Høring af udkast til ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny bekendtgørelse med lister over

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 252/26 Den Europæiske Unions Tidende 19.9.2012 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 844/2012 af 18. september 2012 om fastsættelse af de fornødne bestemmelser til gennemførelse af fornyelsesproceduren

Læs mere

Yvirlit við links til avsnittini:

Yvirlit við links til avsnittini: DEL A OBLIGATORISKE KRAV VEDRØRENDE BESTEMMELSERNE I KAPITEL XI-2 I DEN INTERNATIONALE KONVENTION OM SIKKERHED FOR MENNESKELIV PÅ SØEN, 1974, MED ÆNDRINGER Yvirlit við links til avsnittini: 1. 1. Generelt

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til bekendtgørelse om tilskud til kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering

Høringsnotat. Udkast til bekendtgørelse om tilskud til kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering Høringsnotat Udkast til bekendtgørelse om tilskud til kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering Udkast til bekendtgørelsen og vejledningen blev sendt i ekstern høring den 6. juli 2018 med frist

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed

Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed Til høringsparterne på vedlagt liste Cirkulær Økonomi & Affald J.nr. MST-7719-00073 BENTH/PBR Den 5. oktober 2017 Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 14. marts 2014 (OR. en) 2012/0184 (COD) 2012/0185 (COD) 2012/0186 (COD) PE-CONS 11/14 TRANS 18 CODEC 113 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT Bruxelles, den 5. juli 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES UDTRÆDEN OG EU-REGLERNE OM LUFTFARTS- OG SØFARTSSIKKERHED

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Energistyrelsens kommentarer hertil er anført i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Energistyrelsens kommentarer hertil er anført i kursiv. Kontor/afdeling Center for Forsyning Dato 18. december 2015 J nr. 2015-5895 / XB Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om energivirksomheders oplysning til forbrugere om energiforbrug og fakturering Udkast

Læs mere

Notat. Direktionssekretariatet. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Notat. Direktionssekretariatet. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Notat Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DSB s høringssvar vedr. ny bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere DSB takker for modtagelsen af høringsudgaven af Bekendtgørelse

Læs mere

Databehandleraftale. Mellem. Den dataansvarlige: Virksomhed: CVR: Adresse: Postnummer & By: Land: Databehandleren. Virksomhed: OnlineFox CVR:

Databehandleraftale. Mellem. Den dataansvarlige: Virksomhed: CVR: Adresse: Postnummer & By: Land: Databehandleren. Virksomhed: OnlineFox CVR: Databehandleraftale Mellem Den dataansvarlige: Virksomhed: CVR: Adresse: Postnummer & By: Land: og Databehandleren Virksomhed: OnlineFox CVR: 38687794 Adresse: Pilagervej 32 Postnummer & By: 4200 Slagelse

Læs mere

EIOPA(BoS(13/164 DA. Retningslinjer for forsikringsformidleres klagebehandling

EIOPA(BoS(13/164 DA. Retningslinjer for forsikringsformidleres klagebehandling EIOPA(BoS(13/164 DA Retningslinjer for forsikringsformidleres klagebehandling EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19 info@eiopa.europa.eu

Læs mere

26. april 2006 FM 2006/29. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

26. april 2006 FM 2006/29. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 26. april 2006 FM 2006/29 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Formålet med ændringsforslaget: Reglen, i 7, stk. 1, i landstingsforordning nr. 1 af 12. maj 2005 om lægemidler,

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.10.2015 COM(2015) 512 final 2015/0241 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der på vegne af Den Europæiske Union skal indtages i TIRkonventionens administrationsudvalg

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 24.2.2015 DA L 51/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2015/288 af 17. december 2014 om supplerende bestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat BO0106-00036 29-09-2017 Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger 1. Indledning

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2031 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011

Læs mere

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v.

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v. Vejledning for behandling af prospekter for værdipapirer, der optages til notering eller handel på en fondsbørs eller en autoriseret markedsplads. Finanstilsynet 5. september 2006 1. Indledning 2. Retsgrundlag

Læs mere

Ændringsforslag. til 2. behandling af. Forslag til udbudslov

Ændringsforslag. til 2. behandling af. Forslag til udbudslov Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 164 Bilag 13 Offentligt Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til udbudslov Af erhvervs- og vækstministeren 1)

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) L 306/32 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2016/1993 af 4. november 2016 om fastsættelse af principperne for koordinering af vurderingen i henhold til Europa-Parlamentets og

Læs mere

Efter ombudsmandens opfattelse var Trafik- og Byggestyrelsen berettiget til at sende meddelelserne til mandens e-boks via Offentlig Digital Post.

Efter ombudsmandens opfattelse var Trafik- og Byggestyrelsen berettiget til at sende meddelelserne til mandens e-boks via Offentlig Digital Post. 2016-34 Meddelelser i bilsynssag, herunder administrative bødeforelæg, sendt via Offentlig Digital Post. God forvaltningsskik 29. juni 2016 Ombudsmanden modtog en klage over, at Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2012-13 L 62 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: MDT Sagsnr.: 2012-801-0007 Dok.: 559067 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse Dato 1. november 2016 Side 1/5 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver Høringen Et udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver har i perioden fra den 26. juli til 23. august

Læs mere

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00160 Dato: 16-04-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brugerinformation hos motorkøretøjsforhandlere

Læs mere