1) Hukommelsesdybde ( opsamlingshukommelse ). 2) Sample rate 3) Båndbredde 4) Parametre og matematik 5) Dokumentation 6) Brugervenlighed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1) Hukommelsesdybde ( opsamlingshukommelse ). 2) Sample rate 3) Båndbredde 4) Parametre og matematik 5) Dokumentation 6) Brugervenlighed"

Transkript

1 LeCroy DSO Guide Denne skrivelse er ment som en guide / hjælp til hvad man skal være opmærksom på når der skal vælges et digitalt storage oscilloskop ( DSO ). 1) Hukommelsesdybde ( opsamlingshukommelse ). 2) Sample rate 3) Båndbredde 4) Parametre og matematik 5) Dokumentation 6) Brugervenlighed Derudover er det vigtigt at kende oscilloskopets triggerfaciliteter, samplingshastighed på periodiske signaler, processorhastighed og sidst men ikke mindst valg af prober. Hukommelsesdybde En dyb hukommelse giver flere fordele. Først og fremmest: Jo større hukommelse, desto længere tid ( T/div) kan den maksimale opgive samplingshastighed opretholdes. Nedestående formel, som gælder for alle digitale oscilloskoper, viser dette: T Timewindow (TW ) = 10 = div Samplerate = Andre fordele: hukommelsesdybde TW hukommelsesdybde samplerate Der mistes ingen detaljer på grund af højere effektiv samplerate Permanent glitch capture uden forvrængning af kurveform Bedre tids- og frekvensopløsning Ingen dødtid mellem events Nedenfor gives et godt eksempel på hukommelsesdybdens betydning:

2 To ens oscilloskoper, hvor den eneste forskel er, at det ene scop har 100k hukommelse og det andet 1M hukommelse. Begge scoper viser 20ms data ( TW ), det vil sige at T/div. er indstillet til 2ms/div. 100k scopet digitaliserer således: 20ms 0,2us 5MS = = målepunkt s 1M scopet digitaliserer således: 20ms 20ns 50MS = = målepunkt s Det ses, at samplerate og opløsning er en direkte funktion af hukommelsesdybden. Det samme gør sig iøvrigt gældende ved en FFT analyse. Samplerate: Ifølg Nyquist, så skal der samples mindst 2 gange hurtigere end signalets frekvens. I praksis skal der samples hurtigere end 2 gange. Imidlertid, hvis der kun fokuseres på samplerate, og tror at alt er vel, så gør man en fejlkonklussion. Et digitalt oscilloskop bruges netop til at se udpege anormale tilfælde, hvorfor det er vigtigt at se på triggerkapaciteten. Hvis man blot bruger sit oscilloskop med en relativ lille tidsbase og herefter ser på signalet, så skal man gøre sig klart, at man kun ser på en meget lille brøkdel af alle hændelser. Den absolut langsomste del på et DSO er skærmopdateringen. Et almindeligt DSO kan kun opdatere skærmen 5000 gange i sekundet. Hvis der måles på et 1MHz signal ses kun 0,5% af alle hændelser. I 99,5% af tiden er oscilloskopet blindt. Er signale repetetivt, så er det naturligvis ligegyldigt at der kun ses 0,5% af alle tilfælde. Alle LeCroy oscilloskoper sampler iøvrigt mellem 50GS/s og 200GS/s på repetetive signaler. Er det imidlertid sådan, at man ønsker at fange anormale tilfælde, så kan man indstille sin trigger til f.eks glitchtrigger ( pulsbredde ). Her er det naturligvis vigtigt, at der kan indstilles tider der matcher oscilloskopets samplings-hastighed. Med LeCroyes populære waverunner oscilloskoper kan der indstilles glitches ned til 500ps i step à 500ps. I mange tilfæde er det sådan, at når først der er opnået stabil triggertilstand, så er signalet faktisk repetetivt, og her er det så, at LeCroy scoper kan sample ækvivalent mellem 50GS/s og 200GS/s. Af formlen TW = hukommelsesdybde / samplerate, fremgår det, at man skal være opmærksom på hvilken samplerate scopet faktisk sampler med. Selv om et oscilloskop er opgivet med f.eks. 5GS/s, så er det ikke givet, at oscilloskopet sampler med denne hastighed, det kommer nemlig helt an på scopets hukommelsesstørelse og den indstillede T/div. Tabellen efter afsnittet båndbredde giver tre eksempler på samplerate i forhold til hukommelsesstørelse og T/div. Den første række angiver samplerate for et scop med en opgivet samplerate på 5GS/s og en hukkommelsesdybde på 10k. Den anden række angiver samplerate for et scop med opgivet samplerate på 500MS/s og en hukommelsesdybde på 250k. Endelig angiver den tredie række samplerate for et scop med opgivet samplerate på 500MS/s og en hukommelsesdybde på 1M.

3 Båndbredde. Båndbredden angiver indgangsforstærkerens specifikationer for digitaliseringshastigheden. Digitizerens indgangsforstærker og dens filtre bestemmer båndbredden. For at kunne måle på hurtige pulser og stejle flanker, så må digitizeren have en båndbredde der tillader disse højfrekvente signaler at passere. Hvor stor en båndbredde der så skal vælges afhænger af det signal der skal måles på. Det er derfor en god ide, at bestemme sit signal før der investeres i et kostbart oscilloskop. Signalet kan bestemmes ved, at estimere den hurtigste risetime som signalet indeholder. Risetime er defineret som hastigheden af stigetiden fra 10% til 90% af en given puls flanke. Et signals båndbredde er defineret som: 0,35/ risetime. Hvis f.eks. signalets hurtigste risetime er 1ns, så er båndbredden 350MHz. Når fabrikanter opgiver båndbredden på deres oscilloskoper, så er det der hvor signalet er dæmbet 3dB. En god huskeregel : 350 / båndbredde (MHz) = risetime ( ns ), eller 350 / risetime ( ns ) = båndbredde ( MHz ) 350 BW(MHz) Tr (ns ) Hvis et oscilloskop er opgivet til f.eks. 350MHz båndbredde, så betyder det, at alt over 350MHz vil blive filtreret fra. Nedenfor vises hvilket resultat der fåes når der benyttes hhv. et 350MHz oscilloskop og et 1GHz oscilloskop til at måle et signals stigetid ( risetime ) på 1ns. En generel regel er: tr osc.= 0,35/BW (båndbredde). Ved at benytte denne generelle regel ses det, at et 350 MHz oscilloskop i sig selv har en risetime på: 0,35/350 * 10E6 = 1ns (tr osc.). Hvis det signal der skal måles på også har en risetime på 1ns ( tr sign. ), så vil oscilloskopet måle: trmeas= trosc + trsig = = 1, 41ns Et oscilloskop med 1GHz analog båndbredde har i sig selv en risetime på 0,35 trosc = 0, 35ns = I eksemplet her, hvor der måles på et signal med en stigetid på 1ns, da vil GHz oscilloskopet måle: trmeas = 1 + 0,35 = 1, 06ns Ved, i dette eksempel, at vælge et oscilloskop med 1 GHz båndbredde, er målefejlen reduceret til 6%. I ovenstående eksempel er der enda ikke taget hensyn til den målefejl som proben giver anledning til.

4 Prober: Advarsel! Når du tilkobler en probe, så er der stor risiko for, at det målte signal forvrænges. Høj impedans prober. I mange tilfælde vælges en 500MHz 10Mohm passiv probe. Ved at benytte en sådan probe er det muligt at måle på et givet kredsløb uden at belaste kredsløbet, ihvertfald ved DC og lavere frekvenser. Ved højere frekvenser er situationen imidlertid anderledes. Nedestående viser skematisk et målekredsløb samt oscilloskop inklusive probe: Rs Ro S Co OSC Hvis Rs er 50 ohm og Ro 10Mohm, så kan der ses bort fra Ro, og kredsløbet er da reduceret til nedestående diagram: Rs S Co Co et typisk 10 pf.

5 Reaktansen ( impedansen ) for en kapacitans er : 1. Det ses, at jo højere frekvens desto 2π f c mere belaster probens kapacitans ( Co). Måles der f.eks. på et 200MHz signal, så er impedansen af Co = 80 ohm. kapacitansen har endvidere også indflydelse på signalets stigetid. Klassisk kredsløbsteori siger, at risetime af det her beskrevne system er: 2,2 Rs*Co. Hvis kresløbets egen risetime (ts ) er 1ns, så bliver risetime ved tilkobling af oscillo- skopet ( t tot ): 2 ttot ts 12 2 = + (2, ) = 1, 49ns Det vil sige, at tilkobling af oscilloskop med tilhørende 10M ohm probe i dette tilfælde ændrer kredsløbets risetime med 49%. En tredje uheldig indflydelse kapacitansen har, er indflydelsen på båndbredden (BW). Kredsløbet har med tilkobling af oscilloskop og probe en båndbredde på: BW 1 =, hvilket i dette tilfælde giver 318MHz. 2π Rs Co Hvis kredsløbets oprindelige båndbredde var 500MHz, så er båndbredden nu reduceret til 318MHz. Konklusion: Ved at benytte højimpedanset passive prober opnåes en effektiv separation mellem selve oscilloskopet og kredsløbet der måles på, til gengæld har proben ved højere frekvenser en uheldig indflydelse: Belastning af kredsløbet: Rx = 1/ Co*f*2Pi Påvirker risetime: Tr = 2,2*Rs*Co Påvirker båndbredden: BW = 1/ 2Pi*Rs*Co

6 Alternativer til passive prober er aktive FET prober og aktive differential prober. Med disse prober er det muligt at måle op til 2GHz uden at forvrænge signalet og belaste kredsløbet i væsentlig grad. Parametre Med LeCroy scoper kan der måles en række vigtige parametre. LeCroy har, ligesom andre oscilloscopfabrikanter, sin egen terminologi og forkortelser for de forskellige parametre. Nogle af forkortelserne er selvforklarende, mens andre måske ikke helt giver sig selv. Fig. 2, 3 og 4 viser nogle af de væsentligste parametre. I det følgende gives en kort beskrivelse. ampl: Måler foreskellen mellem højeste niveau og laveste niveau. Forskellig fra pkpk, idet støj, overshoot og undershoot ikke medtages. Definitionen er: top base. På signaler som ikke har to entydige niveauer ( f.eks. trekant signaler ) vil ampl og pkpk have samme værdi ( se fig. 2 ). area: Integralet af data. Beregner arealet under en givet signal mellem de to vertikale cursors. Værdier større end nul bidrager positivt og værdier mindre end nul bidrager negativt ( se fig. 3 ). Definition: Sum af data fra first til last multipliceret med den horisontale tidsakse. base: Laveste entydige niveau af et signal, støj og undershoot medtages ikke. På signaler som ikke har noget entydigt lavt niveau ( f.eks. trekant signaler ), vil base have samme værdi som min ( se fig. 2). cycles: Bestemmer antallet af perioder af et periodisk signal mellem de to vertikale cursors. ( se fig. 3 ). cmean: Cyclic mean: Beregner middelværdien af et signal over et helt antal perioder. I modsætning til mean elimineres skævheder forårsaget af fraktionelle perioder. cmedian: Cyclic median: Beregner middelværdien af base og top værdierne over et helt antal perioder. I modsætning til median, elimineres skævheder forårsaget af fraktionelle perioder. crms: Cyclic root mean square: Beregner rms værdierne over et helt antal perioder. I modsætning til rms, elimineres skævheder p.g.a. fraktionelle perioder. csdev: Cyclic standard deviation: standard afvigelsen af data i forhold til middelværdien over et helt antal perioder. I modsætning til sdev, beregnes værdien over et helt antal perioder hvorved skævheder elimineres p.g.a. fraktionelle perioder.

7 delay: Tiden fra trigger til gennemgang: Måler tiden mellem trigger og første 50% gennemgang ( mesial ) efter venstre cursor ( se fig 3 ). Kan f.eks bruges til at måle forsinkelser mellem to signaler, ved at trigge på det ene signal og måle delay på det andet signal. dly: delay: bestemmer tiden mellem 50% niveau af to signaler. t@lv: t at level beregner gennemgang mellem valgfrie niveauer. Tiden imellem gennemgang af to signaler, eller tiden fra trigger til gennemgang af et enkelt signal. c2d±: clock til data±: Beregner differensen mellem tiden fra clock treshold passering til enten næste c2d± eller tidligere c2d± threshold passering (se fig 4). dur: Tiden fra først dataopsamling til tiden for sidste dataopsamling for: Average, histogram eller sequence waveform. duty: Bredde som procent af perioden. Width / period ( se fig. 3 ). f80-20%: fall: f@level: first: fig. 3) freq: ( Se fig. 3 ). Fall 80-20%: Fall tid mellem 80% og 20%. Middelværdien mellem cursors. Fald tid: Fald tid mellem 90% og 10%. Middelværdi mellem cursors. Fald tid: Fald tid mellem to frit specificerede niveauer. Den horisontale værdi ved venstre cursor. Venstre cursor position. ( Se Frekvensen af et signal: 1/ periodetid. Midelvæedien mellem cursors. last: Tiden fra triggerpunkt til højre cursor. ( Se fig 3 ). maximum: Måler højeste punkt på kurven. Højeste vertikale værdi mellem cursors. ( Se fig. 2 ). mean: median: Middelværdien af data. Middelværdien af top og base værdier. minimum: Måler laveste punkt på kurven. Laveste vertikale værdi mellem cursors. ( Se fig 2 ). over-: Procentuelle værdi af negative overshoots i forhold til amplitude: ( base minimum ) / ampl * 100. ( Se fig. 2 ). over+: Procentuelle værdi af positive overshoots i forhold til amplitude: ( maximum top ) / ampl * 100. ( Se fig. 2 ). period: Periodetid ( se fig 3 ).

8 pkpk: Differencen mellem højeste og laveste punkt på en given kurve: Maximum minimum. ( Se fig 2 ). phase: Fase differens mellem signal og referencesignal. points: Antal målepunkter i kurveformen mellem de to cursors. ( Se fig. 3 ). r20-80%: r@level: rise: rms: sdev: t@level: Rise 20-80%: Rise time mellem 20% og 80%. Middelværdien mellem cursors. Rise at level: Rise time mellem to frit specificerede niveauer. Rise time mellem 10% og 90%. Middelværdien mellem cursors. Root Mean Square. Effektivværdien mellem de to cursors. Standard deviation: Beregner standardafvigelsen mellem de to cursors. Time at level: Tiden fra triggerpunktet (t=0) til passering af et frit specificeret niveau. top: Højeste entydige niveau af et signal, støj og overshoots medtages ikke. ( Se fig. 2 ). width: Bredden af et periodisk signal. Bredden beregnes mellem positiv og negativ passage af 50% ( mesial ). ( Se fig. 2 og 3 ). Metronic Aps info@metronic.dk

Af: Valle Thorø Fil.: Oscilloscopet Side 1 af 10

Af: Valle Thorø Fil.: Oscilloscopet Side 1 af 10 Oscilloscopet Kilde: http://www.doctronics.co.uk/scope.htm Følgende billede viser forsiden på et typisk oscilloskop. Nogle af knapperne og deres indstillinger forklares i det følgende.: Blokdiagram for

Læs mere

Fluke ScopeMeter 190 serien

Fluke ScopeMeter 190 serien Fluke ScopeMeter 190 serien ScopeMeter 190 serien : Al denne kraft lige ved hånden! ScopeMeter 190C og 190B serierne har egenskaber, som man normalt kun finder i de bedste bordoscilloskoper. De byder på

Læs mere

Fluke ScopeMeter 120 serien

Fluke ScopeMeter 120 serien Fluke ScopeMeter 120 serien ScopeMeter 120 serien:tre-i-ét-enkelhed strømsystemer. Den kompakte ScopeMeter 120 serie er den robuste løsning til industrielle fejlsøgningsog installationsanvendelser. Det

Læs mere

Storage oscilloscope

Storage oscilloscope Dette dokument er et forsøg på at gøre brugen af GDS-1072A-U Digital Storage Oscilloscope lidt lettere. Hent: Fabrikantens Manual (PDF), En anden Manual: PC-software ( Brug PC-en sammen med Scopet ), Driver

Læs mere

VEKSELSPÆNDINGENS VÆRDIER. Frekvens Middelværdi & peak værdi (max) Effektiv værdi (RMS) Mere om effektiv værdi!

VEKSELSPÆNDINGENS VÆRDIER. Frekvens Middelværdi & peak værdi (max) Effektiv værdi (RMS) Mere om effektiv værdi! AC VEKSELSPÆNDINGENS VÆRDIER Frekvens Middelværdi & peak værdi (max) Effektiv værdi (RMS) Mere om effektiv værdi! Frekvens: Frekvensen (f) af et system er antallet af svingninger eller rotationer pr. sekund:

Læs mere

EMC. Elektromagnetic Compatibility Sameksistens!

EMC. Elektromagnetic Compatibility Sameksistens! EMC Elektromagnetic Compatibility Sameksistens! Forløb for EMC Mandag: Generelt om EMC, R&S kommer på besøg Tirsdag: Brug af instrumenter, signal teori (Cadence), EMC opgaver Onsdag: EMC opgaver Torsdag:

Læs mere

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI Emne 18: Måleteknik Velkommen til EDR Frederikssund Afdelings Steen Gruby 1 Emne 18: Måleteknik I øvrigt Tidsrum :1900 2200 I pause ca. i midten Toilettet er i gangen mellem køkken og dette lokale De der

Læs mere

Den ideelle operationsforstærker.

Den ideelle operationsforstærker. ELA Den ideelle operationsforstærker. Symbol e - e + v o Differensforstærker v o A OL (e + - e - ) - A OL e ε e ε e - - e + (se nedenstående figur) e - e ε e + v o AOL e - Z in (i in 0) e + i in i in v

Læs mere

Projektopgave Observationer af stjerneskælv

Projektopgave Observationer af stjerneskælv Projektopgave Observationer af stjerneskælv Af: Mathias Brønd Christensen (20073504), Kristian Jerslev (20072494), Kristian Mads Egeris Nielsen (20072868) Indhold Formål...3 Teori...3 Hvorfor opstår der

Læs mere

Signalbehandling og matematik 1 (Tidsdiskrete signaler og systemer)

Signalbehandling og matematik 1 (Tidsdiskrete signaler og systemer) Signalbehandling og matematik 1 (Tidsdiskrete signaler og systemer) Session 1. Sekvenser, diskrete systemer, Lineære systemer, foldning og lineære tidsinvariante systemer Ved Samuel Schmidt sschmidt@hst.aau.dk

Læs mere

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber Indhold Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber... 1 Indhold... 2 Lyd er trykforandringer i luftens molekyler... 3 Frekvens,

Læs mere

Betjeningsvejledning Elma 318 Mini automultimeter

Betjeningsvejledning Elma 318 Mini automultimeter Betjeningsvejledning Elma 318 Mini automultimeter El.nr. 63 98 910 288 BM318 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE...2 1. SIKKERHED... 2 2. INTRODUKTION... 4 3. Beskrivelse... 5 3-1 Panel beskrivelse...

Læs mere

Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING

Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING [Skriv tekst] [Skriv tekst] Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING Brugsanvisning Introduktion Styringen og overvågningen af processer med henblik på kvalitetssikring er

Læs mere

Soolai BRUGERVEJLEDNING SPL-32R / SPL-32T

Soolai BRUGERVEJLEDNING SPL-32R / SPL-32T Soolai DK BRUGERVEJLEDNING SPL-32R / SPL-32T Indholdsfortegnelse Tillykke købet af din Soolai SPL-32R / SPL-32T!... 4 Specifikationer... 4 Trådløs modtager SPL-32R funktioner... 5 SPL-32R betjeningsvejledning...

Læs mere

Indhold. Figur 1: Blokdiagram over regulatorprincip

Indhold. Figur 1: Blokdiagram over regulatorprincip m M Indhold.1 Beskrivelse af regulatorer............................. 2.2 Krav til regulator................................. 2.3 Overføringsfunktion for det samlede system................... 4.3.1 Rodkurveundersøgelse..........................

Læs mere

0.1 Modultest af hardware

0.1 Modultest af hardware 0.1 Modultest af hardware Hardwaren af M2 testes ved, at de enkelte blokke først testes hver for sig, og derefter testes det, om hele modulet virker. TS2-monitoren brændes i ROM, og ved at forbinde M2

Læs mere

EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus

EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus Afsnit 4-5-6 EDR Frederikssund Afdelings Joakim Soya OZ1DUG Formand http://en.wikipedia.org/wiki/index_of_electronics_articles http://openbookproject.net/electriccircuits/ 2012-09-13 OZ1DUG 4-5-6 1 Repetition

Læs mere

Strømforsyning +/- 12V serieregulator og 5V Switch mode

Strømforsyning +/- 12V serieregulator og 5V Switch mode Udarbejdet af: +/- 12V serieregulator og 5V Switch mode Side 1 af 15 Udarbejdet af: Komponentliste. B1: 4 stk. LN4007 1A/1000V diode D1: RGP30D diode Fast Recovery 150nS - 500nS, 3A 200V C1 C3 og C4: 100nF

Læs mere

Testsignaler til kontrol af en målekæde

Testsignaler til kontrol af en målekæde 20. marts 2007 RL 12/07 OFC/THP/CB/lm MILJØSTYRELSENS Testsignaler til kontrol af en målekæde Resumé Der er udarbejdet testsignaler, som gør det muligt at kontrollere en samlet målekæde. Testsignalerne,

Læs mere

Projekt. HF-forstærker.

Projekt. HF-forstærker. Projekt. HF-forstærker. Rapport. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Brian Schmidt, Klaus Jørgensen Og Morten From Jacobsen. It og Elektronikteknolog. Erhvervsakademiet Fyn. Udarbejdet i perioden:

Læs mere

Lineær regression. Simpel regression. Model. ofte bruges følgende notation:

Lineær regression. Simpel regression. Model. ofte bruges følgende notation: Lineær regression Simpel regression Model Y i X i i ofte bruges følgende notation: Y i 0 1 X 1i i n i 1 i 0 Findes der en linie, der passer bedst? Metode - Generel! least squares (mindste kvadrater) til

Læs mere

Medicinsk billeddannelse

Medicinsk billeddannelse Medicinsk billeddannelse Introduktion Billedtyper - Opgaver Billedegenskaber Billedbehandling Lars Møller Albrecht Lars.moeller.albrecht@mt.regionsyddanmark.dk Billedtyper Analog f.eks. billeder, malerier,

Læs mere

Modulationer i trådløs kommunikation

Modulationer i trådløs kommunikation Modulationer i trådløs kommunikation Valg af modulationstype er et af de vigtigste valg, når man vil lave trådløs kommunikation. Den rigtige modulationstype kan afgøre, om du kan fordoble din rækkevidde

Læs mere

Få mening i elektriske signaler

Få mening i elektriske signaler ANVENDELSESNOTE Få mening i elektriske signaler Udstyr som konverterer elektricitet til mekanisk kraft driver den industrielle verden, inklusive pumper, kompressorer, motorer, transportbånd, robotter og

Læs mere

Porte (Gates) Gate 1 bruges både med Puls-Ekko- og Ekko-Ekko-metoden. Den har en tærskel og en starttid.

Porte (Gates) Gate 1 bruges både med Puls-Ekko- og Ekko-Ekko-metoden. Den har en tærskel og en starttid. STRENOMETER INFORMATION Porte (Gates) Nogle ultralydsmålere er udstyret med porte, som kontrollerer tidsmålingsprocessen. Ved at bruge porte til at justere tidsmålingsprocessen, kan man måle et specifikt

Læs mere

Projekt Modtager. Kapitel 2. Klasse D.

Projekt Modtager. Kapitel 2. Klasse D. Projekt Modtager. Kapitel. Klasse D. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Klaus Jørgensen Og Morten From Jacobsen. It og Elektronikteknolog. Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: /9-3 3/-3 Vejledere:

Læs mere

Analog Øvelser. Version. A.1 Afladning af kondensator. Opbyg følgende kredsløb: U TL = 70 % L TL = 50 %

Analog Øvelser. Version. A.1 Afladning af kondensator. Opbyg følgende kredsløb: U TL = 70 % L TL = 50 % A.1 Afladning af kondensator Opbyg følgende kredsløb: U TL = 70 % L TL = 50 % Når knappen har været aktiveret, ønskes lys i D1 i 30 sekunder. Brug formlen U C U start e t RC Beskriv kredsløbet Find komponenter.

Læs mere

Microsoft Excel - en kort introduktion. Grundlag

Microsoft Excel - en kort introduktion. Grundlag Microsoft Excel - en kort introduktion Grundlag Udover menuer og knapper - i princippet som du kender det fra Words eller andre tekstbehandlingsprogrammer - er der to grundlæggende vigtige størrelser i

Læs mere

Øvelse i kvantemekanik Kvantiseret konduktivitet

Øvelse i kvantemekanik Kvantiseret konduktivitet 29 Øvelse i kvantemekanik Kvantiseret konduktivitet 5.1 Indledning Denne øvelse omhandler et fænomen som blandt andet optræder i en ganske dagligdags situation hvor et mekanisk relæ afbrydes. Overraskende

Læs mere

Lysets hastighed. Opstilling med et lidt ældre digitaloscilloskop. Reflektorpladen er placeret udenfor billedet.

Lysets hastighed. Opstilling med et lidt ældre digitaloscilloskop. Reflektorpladen er placeret udenfor billedet. Lysets hastighed Eksperiment nummer 133890 Emne Lys; kinematik; fundamentale konstanter Version 2017-08-25 / HS Type Elevøvelse Foreslås til gymab p. 1/4 Opstilling med et lidt ældre digitaloscilloskop.

Læs mere

Introduktion af den komplette 190 Serie II Tekniske data

Introduktion af den komplette 190 Serie II Tekniske data â 20 år med ScopeMeter testværktøj innovation Introduktion af den komplette 190 Serie II Tekniske data 190 Serie II ScopeMeter oscilloscoper - de første højtydende skoper bygget til barske industrielle

Læs mere

www.velleman.be http://forum.velleman.be/

www.velleman.be http://forum.velleman.be/ www.velleman.be http://forum.velleman.be/ Hardware opsætning... 5 Software installation... 6 Opstart af software... 7 Oscilloskop... 8 Spectrum analyser... 9 Periodisk recorder... 10 Funktionsgenerator...

Læs mere

Indhold. Figur 1: Blokdiagram over regulatorprincip

Indhold. Figur 1: Blokdiagram over regulatorprincip Indhold.1 Beskrivelse af regulatorer............................. 2.2 Krav til regulator................................. 2.2.1 Integrator anti-windup.......................... 4.3 Overføringsfunktion

Læs mere

Nu 1080,- Tilbud gælder til og med 31. marts 2012

Nu 1080,- Tilbud gælder til og med 31. marts 2012 1 kvartal 2012 Fluke NEWS Fluke T5 elektriske testere Nu kan man få prober med lange spidser til T5 elektriske testere CAT-II og korte spidser til CAT-IV miljøer. Måler automatisk volt AC og volt DC med

Læs mere

Interferens. Afstand (d interferer ) til det interfererende System. Afstand (d) mellem sender og modtager

Interferens. Afstand (d interferer ) til det interfererende System. Afstand (d) mellem sender og modtager Interferens Interferens er et alvorligt problem for short range enheder, men der er muligheder for at teste resistensen over for interferensen. I denne artikel beskrives nogle af de konsekvenser og scenarier,

Læs mere

Øvelse. Øvelse. D.1 CMOS-øvelse. Under øvelsen laves notater, som senere bruges i den efterfølgende journal! Opgave 1:

Øvelse. Øvelse. D.1 CMOS-øvelse. Under øvelsen laves notater, som senere bruges i den efterfølgende journal! Opgave 1: D.1 CMOS-øvelse Under øvelsen laves notater, som senere bruges i den efterfølgende journal! Opgave 1: A): Opbyg flg. kredsløb: Tilslut til 12 Volt. De to indgange er kortsluttede, og forbundet til en ledning

Læs mere

NDT ULTRALYDSMÅLERE FLAW DETECTION

NDT ULTRALYDSMÅLERE FLAW DETECTION STRENOMETER INFORMATION NDT ULTRALYDSMÅLERE FLAW DETECTION FD700+ & FD700DL+, FD800DL & FD800DL+ STRENOMETER ApS KONGEVEJEN 213, DK-2830 VIRUM 45 95 07 00 E-MAIL: salg@strenometer.dk ndt.strenometer.dk

Læs mere

Deskriptiv statistik. Version 2.1. Noterne er et supplement til Vejen til matematik AB1. Henrik S. Hansen, Sct. Knuds Gymnasium

Deskriptiv statistik. Version 2.1. Noterne er et supplement til Vejen til matematik AB1. Henrik S. Hansen, Sct. Knuds Gymnasium Deskriptiv (beskrivende) statistik er den disciplin, der trækker de væsentligste oplysninger ud af et ofte uoverskueligt materiale. Det sker f.eks. ved at konstruere forskellige deskriptorer, d.v.s. regnestørrelser,

Læs mere

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus Rapport Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus 2003-08-19 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk

Læs mere

Kompendie Slukkespoler og STAT COM anlæg

Kompendie Slukkespoler og STAT COM anlæg Kompendie Slukkespoler og STAT COM anlæg Indhold Slukkespoler... 3 Diagram over 60-10 kv station... 3 Grundlæggene vekselspændingsteori... 4 Jordingsformer...12 Direkte jordet nulpunkt...12 Slukkespolejordet

Læs mere

IDAP manual Analog modul

IDAP manual Analog modul IDAP manual Analog modul Dato: 15-06-2005 11:01:06 Indledning Til at arbejde med opsamlede og lagrede analoge data i IDAP portalen, findes en række funktions områder som brugeren kan anvende. Disse områder

Læs mere

Grundlæggende. Elektriske målinger

Grundlæggende. Elektriske målinger Grundlæggende Elektriske målinger Hvad er jeres forventninger til kurset? Hvad er vores forventninger til jer 2 Målbeskrivelse - Deltageren kan: - kan foretage simple kontrolmålinger på svagstrømstekniske

Læs mere

Robotbil del 1 (Chassis / hjul / motor / motordriver)

Robotbil del 1 (Chassis / hjul / motor / motordriver) Robotbil del 1 (Chassis / hjul / motor / motordriver) Når man vil bygge en robotbil er der forskellige elementer man skal have styr på Chassis / hjul / motor Motor driver Hastighedsbestemmelse / obstackle

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

Statistik Lektion 20 Ikke-parametriske metoder. Repetition Kruskal-Wallis Test Friedman Test Chi-i-anden Test

Statistik Lektion 20 Ikke-parametriske metoder. Repetition Kruskal-Wallis Test Friedman Test Chi-i-anden Test Statistik Lektion 0 Ikkeparametriske metoder Repetition KruskalWallis Test Friedman Test Chiianden Test Run Test Er sekvensen opstået tilfældigt? PPPKKKPPPKKKPPKKKPPP Et run er en sekvens af ens elementer,

Læs mere

LCR-opstilling

LCR-opstilling LCR-opstilling 4206.00 2013-09-18 AA4206.00 Beskrivelse Udstyret består af Resistorer (modstande): 24,9 kω / 3,3 kω / 1,0 kω / 1,0 kω (1 %) Induktorer (spoler): 4,7 mh / 1,8 mh (5 %) Kapacitorer (kondensatorer):

Læs mere

Lektion 9s Statistik - supplerende eksempler

Lektion 9s Statistik - supplerende eksempler Lektion 9s Statistik - supplerende eksempler Middelværdi for grupperede observationer... Summeret frekvens og sumkurver... Indekstal... Lektion 9s Side 1 Grupperede observationer Hvis man stiller et spørgsmål,

Læs mere

Projekt 1 Spørgeskemaanalyse af Bedst på Nettet

Projekt 1 Spørgeskemaanalyse af Bedst på Nettet Projekt 1 Spørgeskemaanalyse af Bedst på Nettet D.29/2 2012 Udarbejdet af: Katrine Ahle Warming Nielsen Jannie Jeppesen Schmøde Sara Lorenzen A) Kritik af spørgeskema Set ud fra en kritisk vinkel af spørgeskemaet

Læs mere

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI Emne 19 & 20: Sender & Modtagerteknik Velkommen til EDR Frederikssund Afdelings Steen Gruby 1 I øvrigt Emne 19 & 20: Sender & Modtagerteknik Tidsrum :1900 2200 I pause ca. i midten Toilettet er i gangen

Læs mere

Brugervejledning. Trådløs HD Sender & Modtager Sæt

Brugervejledning. Trådløs HD Sender & Modtager Sæt Brugervejledning Trådløs HD Sender & Modtager Sæt Indholdsfortegnelse Functions and features... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Package contents... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1. Product overview...

Læs mere

SPEED-Commander Frekvensomformer. Program Nr. 05 Ver. 5.17a. Fortløbende en-vejs positionering

SPEED-Commander Frekvensomformer. Program Nr. 05 Ver. 5.17a. Fortløbende en-vejs positionering SPEED-Commander Frekvensomformer Driftsvejledning Bemærk: Speciel Software Program Nr. 05 Ver. 5.17a Parameterliste og tilslutninger af styreklemmer anvendes vedhæftede programbeskrivelse. Alle øvrige

Læs mere

Filtre. Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere.

Filtre. Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere. 8/5 Filtre bruges til at fremhæve eller dæmpe nogle frekvenser. Dvs. man kan fx få kraftigere diskant, fremhæve lave toner Passive filtre Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere.

Læs mere

2/3 Akset digital tæller

2/3 Akset digital tæller SERIE Z59E 2/3 Akset digital tæller for Elgo Magnetisk målebånd og / eller Encoder ELGO - ELECTRIC Gerätebau und Steuerungstechnik GMBH D - 78239 Rielasingen, Postfach 11 30, Carl - Benz - Strafle 1 Telefon

Læs mere

Matematik C. Højere forberedelseseksamen

Matematik C. Højere forberedelseseksamen Matematik C Højere forberedelseseksamen 2hf113-MAT/C-09122011 Fredag den 9. december 2011 kl. 9.00-12.00 Opgavesættet består af 8 opgaver med i alt 15 spørgsmål. De 15 spørgsmål indgår med lige vægt ved

Læs mere

Mellem mennesker Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 9 Skole: Navn: Klasse:

Mellem mennesker Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 9 Skole: Navn: Klasse: Mellem mennesker Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 9 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Hvilke egenskaber gælder ikke for radiobølger? Der er 5 svarmuligheder. Sæt et kryds. De kan reflekteres, når de rammer

Læs mere

2 Risikoaversion og nytteteori

2 Risikoaversion og nytteteori 2 Risikoaversion og nytteteori 2.1 Typer af risikoholdninger: Normalt foretages alle investeringskalkuler under forudsætningen om fuld sikkerhed om de fremtidige betalingsstrømme. I virkelighedens verden

Læs mere

IMPEDANSBEGREBET - KONDENSATOREN. Faseforskydning mellem I og U Eksempel: R, X og Z I og U P, Q og S. Diagrammer

IMPEDANSBEGREBET - KONDENSATOREN. Faseforskydning mellem I og U Eksempel: R, X og Z I og U P, Q og S. Diagrammer AC IMPEDANSBEGREBET - KONDENSATOREN Faseforskydning mellem I og U Eksempel: R, X og Z I og U P, Q og S Diagrammer Kondensatorens faseforskydning: En kondensator består alene af ideel reaktiv del (X C ),

Læs mere

Case: On-line PD målinger på kabler. Udarbejdet af Jens Zoëga Hansen, DEFU

Case: On-line PD målinger på kabler. Udarbejdet af Jens Zoëga Hansen, DEFU Case: On-line PD målinger på kabler Udarbejdet af Jens Zoëga Hansen, DEFU Baggrund På en primær transformerstation (6 3 kv / 1 kv) blev det besluttet at foretage PD målinger på 1 kv kabelafgangene udgående

Læs mere

Projekt. Analog Effektforstærker.

Projekt. Analog Effektforstærker. Projekt. Analog Effektforstærker. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Klaus Jørgensen Og Morten From Jacobsen. It og Elektronikteknolog. Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: 7/0-03 /-03 Vejledere:

Læs mere

Resonans 'modes' på en streng

Resonans 'modes' på en streng Resonans 'modes' på en streng Indhold Elektrodynamik Lab 2 Rapport Fysik 6, EL Bo Frederiksen (bo@fys.ku.dk) Stanislav V. Landa (stas@fys.ku.dk) John Niclasen (niclasen@fys.ku.dk) 1. Formål 2. Teori 3.

Læs mere

Total systembeskrivelse af AD1847

Total systembeskrivelse af AD1847 Total systembeskrivelse af AD1847 Af Anna Hampen Jens Jørgen Nielsen Johannes Bjerrum Johnny Nielsen 3.semester HIH Anna Hampen, Jens Nielsen, Johannes Bjerrum, Johnny Nielsen 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3

Læs mere

Nye krav til måling af RF-emission > 1 GHz

Nye krav til måling af RF-emission > 1 GHz Nye krav til måling af RF-emission > 1 GHz Der findes i dag stadig flere produkter, der kommunikerer i frekvensområdet over 1 GHz. Samtidig øges den interne klokfrekvens i moderne elektronik, mens kravene

Læs mere

Statistik. Introduktion Deskriptiv statistik Sandsynslighedregning

Statistik. Introduktion Deskriptiv statistik Sandsynslighedregning Statistik Introduktion Deskriptiv statistik Sandsynslighedregning Introduktion Kasper K. Berthelsen, Institut f. Mat. Fag 8 Kursusgange Individuel mundtlig eksamen (7-skala) Udgangspunkt i opgaver Software:

Læs mere

Switchmode Powersupply. Lasse Kaae 2009 Juni

Switchmode Powersupply. Lasse Kaae 2009 Juni Switchmode Powersupply Lasse Kaae 2009 Juni Agenda Teori (Mandag) Pspice simulering (Mandag) Bygge SPS (Tirsdag) Fejlfinding på produkter (Onsdag-Torsdag) EMC (Torsdag) Gennemgang af PSP-diagrammer (Fredag)

Læs mere

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL!

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL! MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL! FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 981 002 317 Ver. 01 11-03-2013 Indhold 1. INTRODUKTION... 4 2. BESKRIVELSE FANTRONIC... 5 2.1 SÅDAN FUNGERER

Læs mere

Indsigelse vedr. forslag til lokalplan nr. 165 for et vindmølleområde ved Volder Mark.

Indsigelse vedr. forslag til lokalplan nr. 165 for et vindmølleområde ved Volder Mark. Lemvig kommune Aalborg d. 16-9-2013 Teknik og miljø Att: Anja Mauritsen teknik@lemvig.dk Indsigelse vedr. forslag til lokalplan nr. 165 for et vindmølleområde ved Volder Mark. Indhold Opsummering...1 Baggrund...2

Læs mere

Nærføring mellem banen Nykøbing F-Rødby og 132 kv kabelanlægget Radsted-Rødsand 2

Nærføring mellem banen Nykøbing F-Rødby og 132 kv kabelanlægget Radsted-Rødsand 2 Dette dokument beskriver en nærføringssag med de forskellige aktiviteter, der er foretaget. En dyberegående teori omkring formler og tilnærmelser, som er anvendt kan studeres i Nærføringsudvalgets håndbog

Læs mere

Spektrumrepræsentation

Spektrumrepræsentation Spektrumrepræsentation (Kapitel 3) Jens D. Andersen Datalogisk Institut Københavns Universitet p.1/35 $ $ $ Spektrumrepræsentation Matematisk repræsentation af en sinusoide: hvor "! er en fasor. Mere komplicerede

Læs mere

Kræfter og Energi. Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter.

Kræfter og Energi. Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter. Kræfter og Energi Jacob Nielsen 1 Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter. kraften i x-aksens retning hænger sammen med den

Læs mere

Statistik - supplerende eksempler

Statistik - supplerende eksempler - supplerende eksempler Grupperede observationer: Middelværdi og summeret frekv... 82b Indekstal... 82c Median, kvartil, boksplot... 82e Sumkurver... 82h Side 82a Grupperede observationer: Middelværdi

Læs mere

Betjeningsvejledning SM-02 SATMETER

Betjeningsvejledning SM-02 SATMETER Betjeningsvejledning SM-02 SATMETER El.nr. 63 98 941 011 DAGATRON SM-02 side 2 1. Beskrivelse af frontpanel LED indikator for horisontal eller vertikal polarisation niveau checker Genopladelige batteri

Læs mere

Måling af niveau med mikrobølgeteknologi radar og guidet radar.

Måling af niveau med mikrobølgeteknologi radar og guidet radar. www.insatech.com Sammenligning af måleprincipper Kapacitiv Ultralyd Radar Guidede Flyder Tryk Radiometrisk Kilde Damping dependent on density Diff. Vejeceller Hydrostatisk www.insatech.com 2 Sammenligning

Læs mere

Opgavesæt udviklet til kursus 48115. Grundlæggende elektronik på mobile maskiner 2. Udviklet i 2015

Opgavesæt udviklet til kursus 48115. Grundlæggende elektronik på mobile maskiner 2. Udviklet i 2015 Opgavesæt udviklet til kursus 48115 Grundlæggende elektronik på mobile maskiner 2 Udviklet i 2015 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling (april, 2016). Materialet er udviklet af Metalindustriens

Læs mere

OZ7TA. Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin

OZ7TA. Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin Jørgen Kragh OZ7TA OZ7TA Amatørtilladelse 1976 Teknisk redaktør af OZ 2002 Formand EDR Gladsaxe RM for EDR kreds 2 Interesseområder: Selvbyg HF Field

Læs mere

Scope start stop Space bar kan også bruges. Start/Stop

Scope start stop Space bar kan også bruges. Start/Stop Picoauto.dk Scope start stop Space bar kan også bruges Start/Stop Hjem = Scobe på start side Lyn = auto setup Autofunktion Tid Spænding Zoom Ændring i tid pr/tern-division Man kan forstørre på 4 måder.

Læs mere

Afsnit 7-8. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG. EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus

Afsnit 7-8. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG. EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus Afsnit 7-8 EDR Frederikssund Afdelings Joakim Soya OZ1DUG 2010-02-18 OZ1DUG 7-8 1 Opgave fra sidste gang. find ud af hvordan modulationskontrol kan gennemføres for CW - FM - AM - SSB Oscilloscop!! 2010-02-18

Læs mere

Lyd, højtalerprincip og harmoniske. Højtaler princip

Lyd, højtalerprincip og harmoniske. Højtaler princip Lyd, højtalerprincip og harmoniske. Højtaler princip Oscilloscopet Kilde: http://www.doctronics.co.uk/scope.htm Følgende billede viser forsiden på et typisk oscilloskop. Nogle af knapperne og deres indstillinger

Læs mere

Ikke-parametriske metoder. Repetition Wilcoxon Signed-Rank Test Kruskal-Wallis Test Friedman Test Chi-i-anden Test

Ikke-parametriske metoder. Repetition Wilcoxon Signed-Rank Test Kruskal-Wallis Test Friedman Test Chi-i-anden Test Ikkeparametriske metoder Repetition Wilcoxon SignedRank Test KruskalWallis Test Friedman Test Chiianden Test Run Test Er sekvensen opstået tilfældigt? PPPKKKPPPKKKPPKKKPPP Et run er en sekvens af ens elementer,

Læs mere

Kapitel 5 Renter og potenser

Kapitel 5 Renter og potenser Matematik C (må anvedes på Ørestad Gymnasium) Renter og potenser Når en variabel ændrer værdi, kan man spørge, hvor stor ændringen er. Her er to måder at angive ændringens størrelse. Hvis man vejer 95

Læs mere

Elektronikkens grundbegreber 1

Elektronikkens grundbegreber 1 Elektronikkens grundbegreber 1 B/D certifikatkursus 2016 Efterår 2016 OZ7SKB EDR Skanderborg afdeling Lektions overblik 1. Det mest basale stof 2. Både B- og D-stof 3. VTS side 21-28 4. Det meste B-stof

Læs mere

Optical Time Domain Reflectometer Princip for OTDR

Optical Time Domain Reflectometer Princip for OTDR Optical Time Domain Reflectometer Princip for OTDR Hvad er en OTDR Backscattered lys Pulse input Hvad er en OTDR? En OTDR er et instrument, der analyserer lys tabet i en optisk fiber og benyttes til at

Læs mere

Strand. Måling af effekttætheder fra GSM, UMTS og LTE basisstation December 2014 FRL

Strand. Måling af effekttætheder fra GSM, UMTS og LTE basisstation December 2014 FRL TT-Netværket, Site S3395, Vejlegårdsparken 92, 2665 Vallensbæk Strand Måling af effekttætheder fra GSM, UMTS og LTE basisstation December 2014 Dato 2014-12-17 Udarbejdet af FRL Kontrolleret af DADH Godkendt

Læs mere

Løsning til eksaminen d. 14. december 2009

Løsning til eksaminen d. 14. december 2009 DTU Informatik 02402 Introduktion til Statistik 200-2-0 LFF/lff Løsning til eksaminen d. 4. december 2009 Referencer til Probability and Statistics for Engineers er angivet i rækkefølgen [8th edition,

Læs mere

Fluke 170 Serie Sand RMS Digitale Multimetre

Fluke 170 Serie Sand RMS Digitale Multimetre TEKNISKE DATA Fluke 170 Serie Sand RMS Digitale Multimetre Fluke 170 Serie DMM'er er branchens standard fejlfindingsværktøjer til elektriske og elektroniske systemer Fluke 170 Serie digitale multimetre

Læs mere

PERSONALSCOPE tm. Brugervejledning for HPS10 HPS40 P E R S O N A L S C O P E. Display Setup. Triggert-V/div X/Y-pos Marker 1-2. Memory.

PERSONALSCOPE tm. Brugervejledning for HPS10 HPS40 P E R S O N A L S C O P E. Display Setup. Triggert-V/div X/Y-pos Marker 1-2. Memory. PERSONALSCOPE tm Brugervejledning for HPS10 HPS40 Display Setup Triggert-V/div X/Y-pos Marker 1-2 Reset Trigger mode Slope Charge Memory Probe x1/x10 ac/dc Gnd Auto P E R S O N A L S C O P E HHPS40/10

Læs mere

Piano Tuning & String Analyzing Tool

Piano Tuning & String Analyzing Tool Piano Tuning & String Analyzing Tool Læs mig indeholder oplysninger om bedst brug af sitet samt oplysninger om Piano Tuning & String Analyzing Tool, operativsystemer og lydkort. Programmet vil herefter

Læs mere

Ekkolodder. af: Jens Sahl Why Worry

Ekkolodder. af: Jens Sahl Why Worry Ekkolodder af: Jens Sahl Why Worry Jens Sahl Why Worry Fisket fra båd siden 1990 Ingeniør (Svagstrøm / software) Oticon høreapparater Optisk / magnetisk Måleudstyr Agenda Hvordan virker ekkoloddet Bølgeteori

Læs mere

Afsnittet her handler om, hvordan man finder ud af, om man har råd til at købe det nødvendige måleudstyr eller ej.

Afsnittet her handler om, hvordan man finder ud af, om man har råd til at købe det nødvendige måleudstyr eller ej. FIberMÅlerUDStYr Fibermåleudstyr Afsnittet her handler om, hvordan man finder ud af, om man har råd til at købe det nødvendige måleudstyr eller ej. Det er væsentligt af man fra starten af sine indkøb vurderer,

Læs mere

Kvadratrodsberegning ved hjælp af de fire regningsarter

Kvadratrodsberegning ved hjælp af de fire regningsarter Kvadratrodsberegning ved hjælp af de fire regningsarter Tidligt i historien opstod et behov for at beregne kvadratrødder med stor nøjagtighed. Kvadratrødder optræder i forbindelse med retvinklede trekanter,

Læs mere

Matematisk modellering og numeriske metoder. Lektion 17

Matematisk modellering og numeriske metoder. Lektion 17 Matematisk modellering og numeriske metoder Lektion 1 Morten Grud Rasmussen. december 16 1 Numerisk integration og differentiation 1.1 Simpsons regel Antag, at vi har en funktion f på intervallet I = [a,

Læs mere

Måleteknik Effektmåling

Måleteknik Effektmåling Måleteknik Effektmåling Formål: Formålet med øvelsen er at indøve brugen af wattmetre til enfasede og trefasede målinger. Der omtales såvel analog som digitale wattmeter, men der foretages kun målinger

Læs mere

Excel-2: Videre med formler

Excel-2: Videre med formler Excel-2: Videre med formler Tips: Du kan bruge Fortryd-knappen ligesom i Word! Du kan markere flere celler, som ikke ligger ved siden af hinanden ved at holde CONTROL-knappen nede Du kan slette indholdet

Læs mere

J-fet. Kompendium om J-FET

J-fet. Kompendium om J-FET J-fet 27/8-215 Kompendium om J-FET FET transistorer Generelt Fet-transistorer er opbygget helt anderledes end bipolar transistorerne. Her er det ikke en basisstrøm, der styrer ledeevnen gennem transistoren,

Læs mere

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch Scratch 2 Fang Prikkerne All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Læs mere

Signalbehandling 1. Compressorer, gates, digitale filtre. Litteratur: Roads s. 390-418

Signalbehandling 1. Compressorer, gates, digitale filtre. Litteratur: Roads s. 390-418 Signalbehandling 1 Compressorer, gates, digitale filtre Litteratur: Roads s. 390-418 Envelopes Tidsvariant forstærkning/dæmpning Mange formål Syntese Overlap (FFT) Klip Musikalsk virkemiddel Compressor

Læs mere

Kronback tracers P4+

Kronback tracers P4+ Brugervejledning Kronback tracers P4+ Fax:(+45) 46 907 910 Side 1 of 19 CONTENT 1. UDFORMNING OG FORBINDELSER 4 1.1. Serie nummer 5 1.2. Grafisk display 5 1.3. Navigationsknapper 6 1.4. 6-30V strømforsyning

Læs mere

EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus. Afsnit 9-9B-10. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG Formand

EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus. Afsnit 9-9B-10. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG Formand Afsnit 9-9B-10 EDR Frederikssund Afdelings Joakim Soya OZ1DUG Formand 1 Opgaver fra sidste gang Pico, nano, micro, milli,, kilo, mega Farvekode for modstande og kondensatorer. 10 k 10 k m A Modstanden

Læs mere

Kapitel 10. B-felt fra en enkelt leder. B (t) = hvor: B(t) = Magnetfeltet (µt) I(t) = Strømmen i lederen (A) d = Afstanden mellem leder og punkt (m)

Kapitel 10. B-felt fra en enkelt leder. B (t) = hvor: B(t) = Magnetfeltet (µt) I(t) = Strømmen i lederen (A) d = Afstanden mellem leder og punkt (m) Kapitel 10 Beregning af magnetiske felter For at beregne det magnetiske felt fra højspændingsledninger/kabler, skal strømmene i alle ledere (fase-, jord- og eventuelle skærmledere) kendes. Den inducerede

Læs mere

LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse

LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse 4 indgange til analoge sensorer Tænd/sluk for maskinen (tryk et sekund) Trykfølsom skærm USB-port. Normal

Læs mere

U Efter E12 rækken da dette er den nærmeste I

U Efter E12 rækken da dette er den nærmeste I Transistorteknik ved D & A forold. 4--3 Afkoblet Jordet mitter: Opbygning og beregning af transistorkobling af typen Jordet mitter ud fra følgende parameter erunder. Alle modstande vælges / beregnes ud

Læs mere