Håndværkerfradrag (servicefradrag)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Håndværkerfradrag (servicefradrag)"

Transkript

1 Du kan få håndværkerfradrag (servicefradrag) på op til kr. om året inklusive moms for arbejdsløn til service og vedligeholdelse på din bopæl. På den måde sparer du ca kr. i skat. Arbejdet skal stå på listen med ydelser, der giver servicefradrag. Håndværkerfradraget er netop blevet udvidet til også at gælde i 2013 og Du kan stadig indberette fradrag for 2011 og Indberetter du efter den 26. februar, kan der gå op til 14 dage, før du får en ny årsopgørelse, hvor fradraget er på. Du kan få fradrag i g 2014 Som en del af Vækstplan DK genindføres håndværkerfradraget med fuld virkning i 2013 og 2014 og udvides samtidig til at omfatte sommer- og fritidshuse med virkning fra 22. april Så snart detaljerne er på plads, vil vi uddybe informationen her på siden, så du kan se, hvordan du får fradrag i år og næste år. Du kan få fradrag for arbejde udført i 2012, som er betalt i januar eller februar 2013 Du kan få fradrag i 2012 for arbejde udført i 2012, hvis det er betalt senest den 28. februar Det gælder uanset, om du har betalt med betalingskort, på indbetalingskort, via netbank, i banken eller på posthuset. Du kan kun få fradrag for arbejde udført i 2012, som først bliver færdigt i 2013, hvis du får en regning på præcis den del af arbejdet, som bliver udført i 2012 (fx udskiftning af halvdelen af vinduerne i huset i 2012, hvor den sidste halvdel bliver monteret i 2013). Check og kontanter giver ikke fradrag i 2012 Udgifter betalt med check giver kun fradrag, hvis du betalte i løbet af Udgifter betalt med kontanter giver kun fradrag, hvis du betalte i juni Du kan spare ca kr. Håndværkerfradraget er et fradrag i den skattepligtige indkomst på samme måde som for eksempel kørselsfradraget. Da skatten i en gennemsnitskommune er ca. 33,7 procent, vil du typisk kunne spare ca kroner i skat, hvis du får et fradrag på kroner. Det betyder, at du for eksempel kan købe rengøring for ca. 300 kr. om ugen, hvoraf ca. 100 kr. er betalt af fradraget. Fradraget er pr. person Flere personer i en husstand kan få fradrag for den del af en udgift, som de hver især har betalt. Hver person skal indtaste sin andel af udgiften i TastSelv.

2 Ægtefæller og samlevere med fælles økonomi kan dog som de eneste dele, som de har lyst, og trække hver deres del af en regning fra, selvom den ene har betalt hele regningen. Beløbet overføres ikke automatisk til ægtefæller, så I skal indtaste hver jeres andel af udgiften i TastSelv. Hvis for eksempel børn over 18 år i en husstand skal have fradrag for udgiften, skal de have betalt et beløb svarende til fradraget. Beløbet skal betales elektronisk, enten til håndværkeren eller til forældrene. Fire trin til håndværkerfradrag (servicefradrag) Der er fire trin til at få håndværkerfradrag (servicefradrag). Du kan kun få fradrag for arbejdsløn. Bestil et stykke arbejde med servicefradrag Betal elektronisk (fx med dankort eller via netbank) Indberet dine udgifter til SKAT i TastSelv Gem dokumentationen for arbejdet 1. Bestil et stykke arbejde med servicefradrag Arbejdet skal stå på listen med ydelser, der giver servicefradrag. Det skal være udført mellem den 1. juni 2011 og 31. december Vedligeholdelsesarbejde som isolering, facaderenovering og udskiftning af køkken skal udføres af en momsregistreret virksomhed. Udenlandske virksomheder skal både være momsregistrerede i Danmark og stå i RUT-registret. Serviceydelser som rengøring og børnepasning kan udføres af privatpersoner. Bed personen om at udfylde en serviceerklæring. På den måde sikrer du dig, at personen lever op til kravene. Hvis du er grænsegænger, er der særlige krav til leverandøren. 2. Betal elektronisk (fx med dankort eller via netbank) Arbejdet skal betales med en af disse betalingsformer senest den 28. februar 2013: Overførsel til leverandørens konto via posthus, bank eller netbank Kortbetaling via leverandørens hjemmeside eller via leverandørens kortterminal Indbetalingskort (girokort). Check (kun for arbejde udført i 2011) Udgifter betalt med kontanter giver ikke fradrag, medmindre du betalte i juni Hvis dit forsikringsselskab betaler for arbejdet, kan du få fradrag for den del af din selvrisiko, der svarer til arbejdslønnens andel af hele regningen. Du skal så kunne dokumentere, at du har betalt en selvrisiko.

3 3. Indberet dine udgifter til SKAT i TastSelv Du skal indtaste dine udgifter i TastSelv under Indberet servicefradrag (håndværkerfradrag). Indtast hver betaling for sig. Du skal bruge din dokumentation for arbejdet og betalingen, når du indtaster. I TastSelv kan du også indtaste fradrag for arbejde udført i 2012, selv om du har betalt regningen i januar eller februar SKAT overfører automatisk de indtastede oplysninger som et fradrag på din årsopgørelse. Udgiften til arbejdsløn bliver trukket fra det beløb, du skal betale skat af. Hvis du har haft en lønudgift på kroner, kan du på den måde spare ca kroner i skat. Hvis du skal have hjælp til at bruge TastSelv, kan du ringe til SKAT på telefon Det er en god ide at logge på, inden du ringer. Hvis du ikke kan bruge TastSelv, kan du møde op i et skattecenter med dokumentation for arbejdet og betalingen. Flere personer i en husstand Flere personer i en husstand kan få fradrag for den del af en udgift, som de hver især har betalt. Hver person skal indtaste sin andel af udgiften i TastSelv. Ægtefæller og samlevere med fælles økonomi kan dog som de eneste dele, som de har lyst, og trække hver deres del af en regning fra, selvom den ene har betalt hele regningen. Beløbet overføres ikke automatisk til ægtefæller, så I skal indtaste hver jeres andel af udgiften i TastSelv. Hvis for eksempel børn over 18 år i en husstand skal have fradrag for udgiften, skal de have betalt et beløb svarende til fradraget. Beløbet skal betales elektronisk, enten til håndværkeren eller til forældrene - se også under punkt 4 om fælles faktura. Andre kan indberette for dig. I TastSelv kan du autorisere andre til at indberette dit servicefradrag. Vælg Profiloplysninger og tryk på fanen Autorisation af rådgivere/andre. 4. Gem dokumentationen for arbejdet Du skal ikke sende dokumentation til SKAT. Men SKAT kan bede om dokumentation for arbejdet og betalingen indtil slutningen af Hvis leverandøren er en virksomhed, skal du have en faktura. Prisen for arbejdsløn skal fremgå særskilt. Hvis leverandøren er privatperson, kan du bruge en serviceerklæring som dokumentation. Den sikrer dig, at personen opfylder kravene til servicefradrag. Når flere medlemmer af din husstand får fradrag for hver jeres del af en fælles udgift, kan I nøjes med én samlet faktura eller serviceerklæring. Hvis du er grænsegænger, er der særlige krav til din dokumentation. Liste over service og vedligeholdelse med fradrag Her kan du se, hvilke ydelser med servicefradrag du kan få lavet i dit hjem af virksomheder og privatpersoner. Det er kun arbejdsløn, som du kan få fradrag for.

4 A. Service i hjemmet (udført af en virksomhed eller privatperson) Almindelig rengøring Vask og aftørring af flader i boligen Rengøring af toilet og bad Støvsugning, gulvvask og boning Opvask, tøjvask og strygning Rensning eller vask af tæpper, gardiner, persienner m.m. Vinduespudsning Indvendig Udvendig. Børnepasning Børnepasning i hjemmet Aflevering og afhentning af børn til og fra daginstitution, skole, fritidsklub og fritidsaktiviteter. Almindeligt havearbejde m.m. Græsslåning Klipning af hæk Lugning Beskæring af buske og træer Snerydning. B. Vedligeholdelse og reparation af eksisterende helårsboliger (udført af en virksomhed) Boligens ydre rammer Reparation, renovering, isolering og udskiftning af tag, herunder tagrender og afløb Reparation eller udskiftning af ruder og vinduer og terrassedøre med glas Reparation eller udskiftning af yderdøre, terrassedøre m.-m. Reparation, maling og isolering af ydervægge Forbedringer af boligens tilgængelighed for handicappede Fornyelse eller etablering af dræn Radonsikring Installation af solfangere Installation af solceller - dog ikke, hvis reglerne for erhvervsmæssig virksomhed anvendes Installation af husstandsmøller, hvis det er udført og betalt i dog ikke, hvis reglerne for erhvervsmæssig virksomhed anvendes.

5 Boligens indre rammer Reparation eller fornyelse af køkken og bad Gulvarbejder Brandsikring, herunder nettilsluttede røgalarmer Installation eller forbedring af ventilation Installation eller forbedring af afløbsinstallationer Reparation eller udskiftning af vandinstallationer Reparation eller fornyelse af elinstallationer Reparation, installation eller udskiftning af biokedelanlæg Installation eller udskiftning af varmestyringsanlæg Udskiftning eller reparation af fjernvarmeenheder Installation af varmepumper, der ikke kan køle (herunder jordvarmepumper) Maler- og tapetsererarbejde. Reparation eller udskiftning af olie- eller gasfyrskedler og varmeanlæg (oliefyr dog kun for 2011). Uddybning - Ydelser dækket af servicefradrag Listen uddyber vedligeholdelsesydelser og reparation af eksisterende helårsboliger. Du kan kun få fradrag for arbejdsløn. Arbejde på boligens ydre rammer Reparation, renovering, isolering og udskiftning af tag, herunder tagrender og afløb, fx: Nye tagsten, tagplader og tagpap mv. Udskiftning af spær Isolering af taget Nye tagrender/reparation Nye afløbsrør/reparation Afvaskning og maling af eternittag Gangbro ved isolering Etablering af tagkviste, hvis der er hul i forvejen (skråvindue) Reparation eller udskiftning af ruder og vinduer og terrassedøre med glas, fx: Nye vinduer Nye terrassedøre, hvor størstedelen er glas Reparation og maling af vinduesrammer mv. Ovenlysvinduer Yderdøre, som primært er af glas, sidestilles med terrassedøre Døre i franske altaner Vindueshul laves om til et dørhul eller omvendt Forsatsvinduer Reparation eller udskiftning af yderdøre, terrassedøre mv., fx: Nye døre Reparation af gamle døre Maling af døre Vindueshul laves om til et dørhul

6 Reparation, maling og isolering af ydervægge, fx: Murerarbejde Isolering Malerarbejde Hulmursisolering Fugning Sandblæsning m.v. Facaderenovering Reparation og understøbning af sokkel Forbedringer af boligens tilgængelighed for handicappede, fx: Niveaufri indgang til boligen Større badeværelse Fjernelse af trin Udvidelse af døre Fornyelse eller etablering af dræn, fx: Fornyelse og etablering af dræn Udskiftning af opsamlingstank Nedsivningsanlæg Minirensningsanlæg Rodzoneanlæg Radonsikring, fx: Radonudsugning Arbejde på solfangere, solceller og husstandsvindmøller: Installation, reparation eller udskiftning af solfangere Installation, reparation eller udskiftning af solceller - dog ikke, hvis reglerne for erhvervsmæssig virksomhed anvendes Installation, reparation eller udskiftning af husstandsvindmøller, hvis det er udført og betalt i dog ikke hvis reglerne for erhvervsmæssig virksomhed anvendes Arbejde på boligens indre rammer Reparation eller fornyelse af køkken og bad, fx: Opsætning af køkkenelementer Nedrivning af vægge Murerarbejde Malerarbejde VVS-arbejde Tømrer/snedkerarbejde Installation af gulvvarme

7 Gulvarbejde, fx: Afslibning af gulv Lægning af nyt gulv (træ, linoleum, gulvtæpper, klinker mv.) Fjernelse af gammelt gulv Maling af gulv Lakering Isolering af krybekælder op mod gulv Brandsikring, fx: Nettilsluttede røgalarmer Forbedre elinstallationer HPFI-relæ opsætning Udskiftning til branddør Brandadskillelse mellem kælder og stue Installation eller forbedring af ventilation, fx: Balanceret ventilationsanlæg med varmeindvinding Installation eller forbedring af afløbsinstallationer, fx: Installationer omfattet af kap. 8.4 i bygningsreglementet BR10 ( Kloakarbejder på egen grund Udskiftning af kloakrør Fornyelse og etablering af dræn Udskiftning af opsamlingstank Nedsivningsanlæg Regnvandsfaskiner Minirensningsanlæg Rodzoneanlæg Reparation eller udskiftning af vandinstallationer, fx: Installationer omfattet af kap. 8.4 i bygningsreglementet BR10 ( Reparation eller fornyelse af elinstallationer, fx: Afbrydere og stikkontakter Bevægelsesfølere Dagslysføler Nye ledninger Erstatning af stofledninger Nye føringsveje Indfræsning af ledninger i vægge Opsætning af spots

8 Reparation eller udskiftning af olie- eller gasfyrskedler og varmeanlæg samt biokedelanlæg, fx: Pillefyr/biomassefyr/fastbrændselskedler: Hele anlægget inklusive rørinstallationer Solvarmeanlæg: Hele solvarmesystemet inklusive varmtvandsbeholder Vandvarmere i forbindelse med installation af kedler m.v. Etablering af stikledning Udskiftning eller reparation af fjernvarmeunits, fx: Fjernvarmeunits/stik: Der skal være tale om en samlet fjernvarmeunit. Der gives dog fradrag for udskiftning af enkeltdele, f.eks. varmtvandsbeholder eller varmeveksler. Installation af varmepumper, herunder jordvarmepumper, fx: Varmepumper, der ikke kan køle Jordvarme: Hele jordvarmesystemet, inkl. jordslange Installation eller udskiftning af varmestyringsanlæg, fx: Radiatortermostatventiler Vejrkompenseringsanlæg Urstyring Udskiftning af radiatorer Installation af gulvvarme Maler- og tapetserarbejder, fx: Loft og vægge Paneler og indfatninger Tapetsering Stuk - rensning mv. Vandskuring Arbejde, der ikke gives fradrag for Brobelægninger. Havegange (anlæg). Flisebelægning. Indkørsler. Terrasser. Trapper - hverken inde i eller uden for boligen. Læmure, stakitter og lign. Saunaer, spabade og swimmingpools. Altaner - dog er franske altaner omfattet. Carporte, garager, skure, udhuse og overdækkede terrasser - taget er dog omfattet, hvis det er del af samme tagkonstruktion som boligens tag. Udestuer - dog gives der fradrag for udskiftning af vinduer i udestuer. Havestuer. Skorstene. Antenneinstallationer. Døre og vinduer i nye huller. Brændeovn og pejse mv.

9 Røgsugningsanlæg til pejse, ovne mv. Luft/luft-varmepumper, og varmepumper, der kan køle. Reparation eller udskiftning af dørlåse (dørlåse er dog omfattet, når døren udskiftes). Opsætning af postkasser. Opsætning af tyverialarmer. Arbejde på et oliefyr (reparation og vedligeholdelse er dog omfattet, hvis det er udført i perioden ) Rådgivningsydelser fra arkitekter, ingeniører m.fl., f.eks. termografi og kloakinspektion. Krav til servicefradrag Arbejdet skal være udført på din faste bopæl. Dit sommerhus er kun omfattet, hvis du bruger det til lovlig helårsbeboelse. Du må ikke få anden offentlig støtte til arbejdet (fx under hjemmeserviceordningen). Du skal have almindelig skattepligt i Danmark og være fyldt 18 år inden udgangen af det år, hvor arbejdet bliver udført. Arbejdet skal stå på listen over service og vedligeholdelse med fradrag. Vedligeholdelse skal laves af en virksomhed, momsregistreret i Danmark. Service kan også udføres af privatpersoner. Bed personen om at udfylde en serviceerklæring. Krav om dokumentation Du skal ikke sende dokumentation til SKAT for at håndværkerfradrag, men vi bede om dokumentation for arbejdet og betalingen indtil udgangen af Dokumentationen for arbejdet skal indeholde: Identifikation af leverandøren (CPR-nr. for personer og CVR-nr. for virksomheder) Oplysninger om arbejdets art Datoen for arbejdet Adresse på stedet, hvor arbejdet er udført Specifikation af arbejdslønnen Fakturanummer (for virksomheder) Hvis leverandøren er privatperson, kan du bruge en serviceerklæring som dokumentation for arbejdet. Når flere medlemmer af din husstand får fradrag for hver jeres del af en fælles udgift, kan I nøjes med én samlet faktura eller serviceerklæring. Selve betalingen for arbejdet skal kunne dokumenteres med et kontoudtog eller en betalingskvittering. Krav til leverandøren Virksomheder kan udføre både vedligeholdelse og serviceydelser med fradrag. Virksomheden skal være momsregistreret i Danmark. Privatpersoner skal være fyldt 18 år ved udgangen af indkomståret og have almindelig skattepligt i Danmark. Desuden må personen ikke have fast bopæl i den husstand, hvor arbejdet er udført (dette gælder dog kun for arbejde udført og betalt i perioden i 2012).

10 Bed privatpersoner om at udfylde en serviceerklæring. På den måde sikrer du dig, at personen lever op til kravene. Håndværkerfradrag for lejere, andelshavere og folk i ejerlejligheder Du kan få servicefradrag uanset, om du ejer eller lejer din bolig. Hvis du bor i lejebolig, andelsbolig eller ejerlejlighed, skal du dog være særlig opmærksom på tre betingelser. Du skal selv betale for arbejdet. Du skal have ret til at vedligeholde boligen (ved vedligeholdelsesarbejde). Du skal bo i boligen, mens arbejdet bliver udført. 1. Du skal selv betale for arbejdet Du skal betale for arbejdet af egen lomme for at få servicefradrag. Du kan altså ikke få fradrag for udgifter, der betales via huslejen, fra en vedligeholdelseskonto for dit lejemål eller via hensættelser i din boligforening. Som lejer kan du få fradrag for istandsættelse, hvis du har pligt til at udføre arbejdet og bor i lejemålet, mens det udføres. Det gælder også, hvis udgifterne bliver trukket fra dit depositum. Du skal så kunne dokumentere, at udgiften er trukket i dit depositum, og have den øvrige dokumentation for arbejdet og betalingen fra udlejeren. 2. Du skal have ret til at vedligeholde boligen Du kan kun få servicefradrag for vedligeholdelsesarbejde, der udføres inden for din råderet over boligens ydre og indre rammer. Hvis du er lejer, fremgår råderetten af lejeaftalen. Hvis du bor i andelsbolig eller ejerlejlighed, fremgår råderetten af foreningens vedtægter. Som lejer kan du få servicefradrag for forbedringer, hvis de ligger inden for din råderet eller er aftalt skriftligt med udlejeren. Som andelshaver eller ejer kan du få servicefradrag for vedligeholdelsesarbejde og forbedringer, der er udført under din individuelle råderet. Du kan ikke få fradrag, hvis vedtægterne giver råderetten for arbejdet til andelsbolig- eller ejerforeningens bestyrelse, eller hvis udgiften afholdes fra en vedtægtsbestemt opsparing på udvendig vedligeholdelseskonto eller grundfond. I alle tilfælde skal arbejdet være omfattet af listen over ydelser med servicefradrag. 3. Du skal bo i boligen Du kan kun få servicefradrag for vedligeholdelsesarbejde, som bliver udført, mens du har fast bopæl i boligen. Det er ikke afgørende, hvornår du har solgt eller opsagt din lejlighed. Det er derimod afgørende, at du stadig bor i boligen, mens arbejdet udføres. Kravet om, at arbejdet skal udføres på din faste bopæl, gælder alle, der vil have servicefradrag.

11 Håndværkerfradrag for grænsegængere Grænsegængere kan få servicefradrag efter samme regler som alle andre. Dog gælder der særlige krav til leverandøren, til dokumentationen for arbejdet og til, hvordan fradraget bliver oplyst til SKAT. Som grænsegænger kan din leverandør komme fra et EU-/EØS-land. Der er en række krav til dokumentationen. Du kan oplyse SKAT om fradraget i TastSelv eller på en blanket. Vælg ændre årsopgørelsen eller indberet selvangivelsen og vælg rubrik 460 under grænsegængerdata Krav til leverandøren af ydelser til grænsegængere For grænsegængere kan vedligeholdelse udføres af en virksomhed, der er momsregistreret i et EU-/EØS-land, og serviceydelser også af en person, der ved indkomstårets udløb er fyldt 18 år og er fuldt skattepligtig i et EU-/EØS-land. Krav til dokumentation for grænsegængere Som grænsegænger skal du dokumentere arbejdet med en faktura (fra en virksomhed) eller en skriftlig erklæring (fra en privatperson). Dokumentationen skal indeholde oplysninger om: Arbejdets art Lønudgiftens størrelse Leverandørens CVR-nr. eller VAT-nr. (for en virksomhed) Leverandørens CPR-nr. eller tilsvarende udenlandsk personlig identifikation, samt fulde navn og adresse (for en person) Dato for arbejdets udførelse Adresse for arbejdets udførelse Arbejdets skal betales elektronisk, og betalingen skal dokumenteres med kontoudtog eller betalingskvittering. Sådan oplyser du fradraget til SKAT Du kan selvangive servicefradraget på to måder: Log på TastSelv og vælg Ændre årsopgørelsen eller indberet selvangivelsen. Tryk på Vis ud for "Grænsegængerdata for dig selv" og skriv den samlede udgift til arbejdsløn med servicefradrag i rubrik 460. Udfyld rubrik 460 på blanketten Supplement til selvangivelsen for begrænset skattepligtige og send den til SKAT sammen med din selvangivelse. Salg af ydelser med håndværkerfradrag (Privatperson)

12 Som privatperson må du kun udføre serviceydelser, og din løn skal gå direkte fra kunden ind på din bankkonto. Privatpersoner kan kun udføre serviceydelser. Du skal være fyldt 18 ved indkomstårets udløb og være fuldt skattepligtig til Danmark. Kunden skal have dokumentation for arbejdet. Betalingen skal ske til din bankkonto. Din løn kommer automatisk på din årsopgørelse, men du skal selv rette din forskudsopgørelse. Du kan kun udføre serviceydelser Som privatperson kan du kun udføre serviceydelser som rengøring, børnepasning, vinduespudsning og havearbejde med fradrag. Vedligeholdelsesarbejde skal udføres af en momsregistreret virksomhed. Du skal altid momsregistreres, hvis din omsætning overstiger kroner om året. Krav til dig Du skal være fyldt 18 år ved indkomstårets udløb og have almindelig skattepligt i Danmark, for at køberen har ret til fradrag for dit arbejde. Fra 1. januar 2012 gælder der et krav om, at du ikke må have fast bopæl i den husstand, hvor arbejdet er udført. Hvis køber er grænsegænger, er der andre krav til dig som leverandør. Kunden skal have dokumentation for arbejdet Kundens ret til fradrag afhænger af, at du leverer skriftlig dokumentation for arbejdet. Hvis du udfylder og underskriver en serviceerklæring, er du sikker på, at kunden har alle nødvendige oplysninger. Du kan også lave et andet dokument, der indeholder dit CPR-nummer dit kontonummer i en bank beskrivelse af arbejdet adressen hvor arbejdet er udført datoen hvor arbejdet er udført eller afsluttet specifikation af arbejdslønnen. For serviceydelser betragtes hele udgiften som arbejdsløn, hvis udgifterne til for eksempel rengøringsmidler udgør under 2 procent.

13 Betalingen skal ske til din bankkonto Håndværkerfradrag (servicefradrag) Servicefradraget er betinget af, at arbejdet betales til leverandørens bankkonto. Derfor skal du huske at give kunden dit kontonummer. Hvis du får kontant betaling eller betaling med check, kan kunden ikke få servicefradrag. Beløbet er automatisk med på din årsopgørelse Hvis du som privatperson udfører arbejde, hvor køberen får servicefradrag, kommer beløbet automatisk på din årsopgørelse. Din løn fra arbejde med servicefradrag kan have betydning for din ret til SU, pension, boligtilskud mm. Du skal rette din forskudsopgørelse for at undgå at skulle betale restskat For at undgå en restskat, bør du rette din indkomst på den aktuelle forskudsopgørelse. Det gør du ved at logge på TastSelv og vælge Ændre forskudsopgørelsen. Indtast din indtægt fra serviceydelser med servicefradrag i rubrik 11: Indkomst ved privat dagpleje og hushjælp mv. Salg af ydelser med håndværkerfradrag (Virksomhed) Som virksomhed skal du være momsregistreret i Danmark, for at kunden kan få fradrag for dit arbejde. Betalingen skal ske til din bankkonto og kunden skal have dokumentation for arbejdet. Du skal være momsregistreret. Kunden skal have dokumentation for arbejdet. Betalingen skal ske til din bankkonto. Du skal være momsregistreret Som virksomhed skal du være momsregistreret i Danmark, for at kunden kan få fradrag for dit arbejde. Ikke-momsregistrerede virksomheder kan ikke udføre arbejde med servicefradrag. Momsregistrerede virksomheder kan udføre både serviceydelser og vedligeholdelsesarbejde med servicefradrag. Udenlandske virksomheder, der udfører service og vedligeholdelse i Danmark, skal desuden være registreret i RUT-registret. Hvis køber er grænsegænger, er der andre krav til dig som leverandør. Kunden skal have dokumentation for arbejdet Virksomheder skal altid udstede en faktura, når de leverer ydelser, der kan give ret til servicefradrag. Fakturaen skal overholde de almindelige regler. For at få fradrag skal kunden desuden have en specifikation af arbejdslønnen. Det anbefales, at arbejdslønnen specificeres uden moms.

14 For serviceydelser som rengøring og vinduespudsning betragtes hele udgiften som arbejdsløn, hvis materialeudgifterne udgør under 2 procent. Du kan nøjes med at skrive én faktura, selv om forskellige personer i kundens husstand betaler og får fradrag for forskellige dele af udgiften. Betalingen skal ske til din bankkonto Giv kunden et kontonummer, et indbetalingskort eller mulighed for at betale med kort. Det er et krav for at få fradrag, at betalingen sker til leverandørens bankkonto. Hvis du modtager kontant betaling eller betaling med check, får kunden ikke fradrag.

Liste over service og vedligeholdelse med fradrag

Liste over service og vedligeholdelse med fradrag Liste over service og vedligeholdelse med fradrag Her kan du se, hvilke ydelser med servicefradrag du kan få lavet i dit hjem af virksomheder og privatpersoner. Det er kun arbejdsløn, som du kan få fradrag

Læs mere

Liste over service og vedligeholdelse med fradrag

Liste over service og vedligeholdelse med fradrag Liste over service og vedligeholdelse med fradrag Her kan du se, hvilke ydelser med servicefradrag du kan få lavet i dit hjem af virksomheder og privatpersoner. A. Service i hjemmet (udført af en virksomhed

Læs mere

FRADRAG FOR HÅNDVÆRKERUDGIFTER. SKAT har desuden sammenfattet de forhold, man skal være opmærksom på i følgende 4 trin:

FRADRAG FOR HÅNDVÆRKERUDGIFTER. SKAT har desuden sammenfattet de forhold, man skal være opmærksom på i følgende 4 trin: FRADRAG FOR HÅNDVÆRKERUDGIFTER Som opfølgning på vor tidligere orientering om fradrag for håndværkerudgifter (servicefradraget) er nedenfor anført den seneste oversigt fra SKAT over de udgifter, der er

Læs mere

Servicefradrag. Ydelser dækket af servicefradraget. Udskrift af Servicefradrag. 27.07.2011 Side 1 af 6

Servicefradrag. Ydelser dækket af servicefradraget. Udskrift af Servicefradrag. 27.07.2011 Side 1 af 6 Servicefradrag Fra 1. juni 2011 kan du få servicefradrag for arbejdsløn på op til 15.000 kroner til service og vedligeholdelse på din bopæl. Du kan få fradraget i 2011, 2012 og 2013. Det skal der til for

Læs mere

Fradrag for service og vedligeholdelse i hjemmet

Fradrag for service og vedligeholdelse i hjemmet Fradrag for service og vedligeholdelse i hjemmet Fradraget er betinget af, at Fradragets størrelse Fradragsordningen omfatter lønninger i forbindelse med følgende arbejder Personen ved indkomstårets udløb

Læs mere

Arbejdet skal stå på listen med ydelser, der giver servicefradrag. Det skal være udført mellem den 1. juni 2011 og 31. december 2012.

Arbejdet skal stå på listen med ydelser, der giver servicefradrag. Det skal være udført mellem den 1. juni 2011 og 31. december 2012. SKAT: Sådan gør du - de fire trin til håndværkerfradrag (servicefradrag) Der er fire trin til at få håndværkerfradrag (servicefradrag). Du kan kun få fradrag for arbejdsløn. Bestil et stykke arbejde med

Læs mere

Sådan benytter du dig af håndværkerfradraget

Sådan benytter du dig af håndværkerfradraget Sådan benytter du dig af håndværkerfradraget Trænger dit køkken til en ny bordplade, dine træer til en kærlig beskæring eller mangler du en babysitter - så er håndværkerfradraget lige noget for dig. Håndværkerfradraget

Læs mere

Ændring af BoligJobordningen

Ændring af BoligJobordningen - 1 Ændring af BoligJobordningen Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Der er som udgangspunkt ikke skattemæssigt fradrag for privates udgifter til serviceydelser i hjemmet. Fra 1. juni 2011 har

Læs mere

Bekendtgørelse om BoligJobordningen med fradrag for hjælp og istandsættelse i hjemmet eller i en fritidsbolig

Bekendtgørelse om BoligJobordningen med fradrag for hjælp og istandsættelse i hjemmet eller i en fritidsbolig BEK nr 841 af 28/06/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 13. juni 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 13-0201248 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1030 af 01/09/2015 Bekendtgørelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 173 Folketinget 2017-18 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 26. april 2018 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og forskellige andre love (Permanent boligjobordning,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven Til lovforslag nr. L 95 Folketinget 2015-16 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 9. februar 2016 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Grøn boligjobordning i 2016 og 2017) 1 I

Læs mere

nye regler for, hvem der kan få tilskud

nye regler for, hvem der kan få tilskud Nr. 1 September 2011 Lovændring nye regler for, hvem der kan få tilskud Folketinget vedtog den 1. juni 2011 en ændring af hjemmeserviceloven i forbindelse med indførelsen af en forsøgsordning med skattefradrag

Læs mere

Hvad er grøn istandsættelse efter BoligJob-ordningen?

Hvad er grøn istandsættelse efter BoligJob-ordningen? - 1 Hvad er grøn istandsættelse efter BoligJob-ordningen? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) BoligJob-ordningen blev i slutningen af 2015 forlænget med en grøn ordning. Med BoligJob-ordningen

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative), Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om pulje til renoverings- og bygningsarbejder

Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative), Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om pulje til renoverings- og bygningsarbejder Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative), Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om pulje til renoverings- og bygningsarbejder Baggrund På baggrund af den nuværende økonomiske situation er det

Læs mere

- Fradrag for hjælp og istandsættelse i hjemmet Nyt kapitel

- Fradrag for hjælp og istandsættelse i hjemmet Nyt kapitel BoligJobplan - Fradrag for hjælp og istandsættelse i hjemmet Nyt kapitel Danmark har en veludbygget offentlig sektor med et højt niveau for den offentlige service og de offentlige indkomstoverførsler.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) L 5 Bilag 1 Offentligt Lovforslag nr. L 5 Folketinget 2014-15 (2. samling) Fremsat den 3. juli 2015 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ændring

Læs mere

BoligJobordningen. Evaluering

BoligJobordningen. Evaluering BoligJobordningen Evaluering Rapport 12. maj 2015 Indhold 1. Indledning og sammenfatning... 1 1.1 Indledning... 1 1.2 Nærmere om rapportens indhold... 4 2. BoligJobordningen historik og regelsæt... 6 2.1

Læs mere

HALSNÆS BOLIGSELSKAB Beboer nyt afd. 2502

HALSNÆS BOLIGSELSKAB Beboer nyt afd. 2502 HALSNÆS BOLIGSELSKAB Beboer nyt afd. 2502 Fra Bestyrelsen Nr. 7 juli 2011 Lathyrusvej & Vinderød Enghavevej Forfattere: Afdelingsbestyrelsen og beboere 12-07-2011 Det store kattetoilet er fjernet. Nyt

Læs mere

Genindfør BoligJobordningen Men målret fradraget til energieffektivisering og vedvarende energi.

Genindfør BoligJobordningen Men målret fradraget til energieffektivisering og vedvarende energi. Til Statsminister Helle Thorning-Schmidt Finansminister Bjarne Corydon Økonomiminister Margrethe Vestager Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard

Læs mere

Ny grøn Bolig-Job-ordning

Ny grøn Bolig-Job-ordning - 1 Ny grøn Bolig-Job-ordning Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Blandt Venstres valgløfter var et tilsagn om at genindføre BoligJobordningen, der ellers var ophørt med udgangen af 2014. Et

Læs mere

Bekendtgørelse om statstilskud til renoverings- og bygningsarbejder og energibesparende materialer i helårsboliger

Bekendtgørelse om statstilskud til renoverings- og bygningsarbejder og energibesparende materialer i helårsboliger BEK nr 281 af 07/04/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Erhvervs- og Byggestyrelsen, j.nr. 09/00825

Læs mere

Cirkulært nr. 461/ 18.03.2009 Erhvervsforhold

Cirkulært nr. 461/ 18.03.2009 Erhvervsforhold Cirkulært nr. 461/ 18.03.2009 Erhvervsforhold EMNEGRUPPE 3 Tilskud til renoverings- og forbedringsarbejder Spørgsmål om dette cirkulært kan rettes til Dansk Byggeri, Jan Alstrøm tlf. 72 16 02 32, Ib Mechlenborg

Læs mere

Træk din el-installatør fra i skat. og gør din bolig mere værd. Preview BRUG HÅNDVÆRKER- FRADRAGET NU! blueinstall.dk

Træk din el-installatør fra i skat. og gør din bolig mere værd. Preview BRUG HÅNDVÆRKER- FRADRAGET NU! blueinstall.dk Træk din el-installatør fra i skat og gør din bolig mere værd BRUG HÅNDVÆRKER- FRADRAGET NU! blueinstall.dk Håndværkerfradraget kort fortalt Det nye håndværkerfradrag har et grønt sigte. Det betyder fx,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven 2014/2 LSF 5 (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 15-1832372 Fremsat den 3. juli 2015 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag

Læs mere

Ny BoligJobordning. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Ny BoligJobordning. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Ny BoligJobordning Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Sammen med blå blok aftalte regeringen i april 2013 at genindføre den velkendte BoligJobordning med fuld virkning i 2013 og 2014. Grundsubstansen

Læs mere

SKAT & fradrag. En folder om de grundlaggende begreber

SKAT & fradrag. En folder om de grundlaggende begreber SKAT & fradrag En folder om de grundlaggende begreber Den frivillige retshjælp UNG RET har udarbejdet en folder, der skal hjælpe dig til at lære og forstå de grundlæggende regler om, hvad man skal betale

Læs mere

Håndværkerfradraget bliver skævere og skævere

Håndværkerfradraget bliver skævere og skævere Håndværkerfradraget bliver skævere og skævere 3 pct. af det samlede fradrag, der gives igennem håndværkerfradraget, går til de rigeste ti procent af de danske familier. Det svarer i alt til 1 ½ mia. kr.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven Lovforslag nr. L 95 Folketinget 2015-16 Fremsat den 16. december 2015 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Grøn BoligJobordning i 2016 og 2017) 1 I ligningsloven,

Læs mere

Når du flytter fra din bolig

Når du flytter fra din bolig April 2013 Når du flytter fra din bolig Brøndbyparken afd. 3 Vi kan, vi vil og vi skal! Hvad skal du være opmærksom på, når du flytter ud af din bolig Opsigelse 3 måneders varsel Den nemmeste måde at opsige

Læs mere

01/2014 INDUSTRIFORENING HÅNDVÆRKER- OG RØNNE. et tværfagligt netværk af erhvervsfolk, der bl.a. arbejder for at præge erhvervspolitikken

01/2014 INDUSTRIFORENING HÅNDVÆRKER- OG RØNNE. et tværfagligt netværk af erhvervsfolk, der bl.a. arbejder for at præge erhvervspolitikken RØNNE HÅNDVÆRKER- OG INDUSTRIFORENING» et tværfagligt netværk af erhvervsfolk, der bl.a. arbejder for at præge erhvervspolitikken og fremme erhvervslivets synspunkter - både lokalt og regionalt. 01/2014

Læs mere

Ansøgning-kontrakt om tilskud

Ansøgning-kontrakt om tilskud Ansøgning-kontrakt om tilskud Ansøger Navn: El-varme Adresse: Postnr. og by: Olie Tlf. /mobil: E-mail: Naturgas Kontonr.: Reg.nr. (4 Kontonummer cifre) (10 cifre starter evt. med 0'er) Boligtype: helårsbolig:

Læs mere

Råderet inde i boligen

Råderet inde i boligen Råderet inde i boligen Reglerne er beskrevet i Bekendtgørelse om drift af almene boliger m.v. af 23. juni 2005 - Nr. 627 i 82 til og med 95. Alle forbedringer er tilladt Ifølge bekendtgørelsen er alle

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven og lov om hjemmeservice

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven og lov om hjemmeservice Lovforslag nr. L 208 Folketinget 2010-11 Fremsat den 19. maj 2011 af skatteministeren (Peter Christensen) Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og lov om hjemmeservice (Forsøgsordning med fradrag

Læs mere

L 208 Forslag til lov om ændring af ligningsloven og lov om hjemmeservice.

L 208 Forslag til lov om ændring af ligningsloven og lov om hjemmeservice. Page 1 of 11 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk L 208 Forslag til lov om ændring af ligningsloven og lov om hjemmeservice. (Forsøgsordning med fradrag

Læs mere

billund//hansen arkitekter p/s

billund//hansen arkitekter p/s Sag Falstersgade 9, 7000 Fredericia Sag nr. 16-252 Bygh. Falstersgade 9 I/S, c/o Mols Administration, Roskildevej 5, Albertslund Dato 26.09.2016 Emne Overslag excl. moms inkl. moms pos beskrivelse betegnelse

Læs mere

Bilag 2 Ombygning af Danmarks Rostadion til anvendelse for bredden

Bilag 2 Ombygning af Danmarks Rostadion til anvendelse for bredden Prisoverslag 1, Sparsom renovering Enheds- Sum Pos. Ydelse Enhed Antal pris excl. moms kr 1,0 Renovering af eksisterende bygning 1 1,2 Idræts- og omklædningsfaciliteter og fløjbygning: Renovering af tagkonstruktion.

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Udkast

Skatteministeriet J.nr Udkast Skatteministeriet J.nr. 2017-8198 Udkast 21.12.2017 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og forskellige andre love (Permanent BoligJobordning, ophævelse af beskatningen af fri telefon og internet,

Læs mere

Hejrevej Afdeling 6. Råderet. - og mange andre muligheder for forbedringer af boligen

Hejrevej Afdeling 6. Råderet. - og mange andre muligheder for forbedringer af boligen Hejrevej 2-10 Afdeling 6 Råderet - og mange andre muligheder for forbedringer af boligen Om råderet Boligindretning optager mange beboere. Idéer og muligheder for at forandre boligerne synes uendelige.

Læs mere

Sort arbejde eller vennetjeneste?

Sort arbejde eller vennetjeneste? Sort arbejde eller vennetjeneste? Med denne guide hjælper Berlingske dig dels til at forstå lovpakken mod sort arbejde, og hvilke konsekvenser den har for dig. Dels til at få et overblik over hvilke ydelser,

Læs mere

Selvangivelse for solcelle-anlæg

Selvangivelse for solcelle-anlæg Selvangivelse for solcelle-anlæg Har du anskaffet et solcelle-anlæg, skal du være opmærksom på de skattemæssige muligheder, der er for at få din investering finansieret over skattebilletten. Sønderjyllands

Læs mere

Ansøgning-kontrakt om tilskud

Ansøgning-kontrakt om tilskud Ansøgning-kontrakt om tilskud Ansøger Navn: El-varme Adresse: Postnr. og by: Tlf. /mobil: E-mail: Naturgas Kontonr.: Reg.nr. (4 Kontonummer cifre) (10 cifre starter evt. med 0'er) Boligtype: helårsbolig:

Læs mere

ARBEJDERNES BOLIGSELSKAB I GLADSAXE

ARBEJDERNES BOLIGSELSKAB I GLADSAXE ARBEJDERNES BOLIGSELSKAB I GLADSAXE RÅDERETSKATALOG for KONGSHVILEPARKEN RÅDERET FORBEDRING OG ÆNDRING AF BOLIGEN Januar 2012 En lejer i en almennyttig bolig har ret til at udføre forbedringer af boligen

Læs mere

Råderet inde i boligen

Råderet inde i boligen Råderet inde i boligen Reglerne er beskrevet i Bekendtgørelse om drift af almene boliger m.v. af 23. juni 2005 - Nr. 627 i 82 til og med 95. Alle forbedringer er tilladt Ifølge bekendtgørelsen er alle

Læs mere

Ansøgning-kontrakt om tilskud

Ansøgning-kontrakt om tilskud Ansøgning-kontrakt om tilskud Ansøger Navn: El-varme Adresse: Postnr. og by: Olie Tlf. /mobil: E-mail: Naturgas Kontonr.: Reg.nr. (4 cifre) (10 cifre starter evt. med 0'er) Boligtype: helårsbolig: sommerhus:

Læs mere

Vedligeholdelse af din bolig

Vedligeholdelse af din bolig Vedligeholdelse af din bolig Vedligeholdelsesreglement A med NI-beløb for afdeling 1-3074 Signalgården Din afdeling har valgt at vedligeholde Almen Bolig+ familieboligerne efter A-ordning med normalistandsættelsesbeløb

Læs mere

Indledning. Det er dit hjem. Design: Rumfang.dk Maj 2015 BO-VEST

Indledning. Det er dit hjem. Design: Rumfang.dk Maj 2015 BO-VEST Råderet Indledning Når du bor alment, kan du sætte dit eget præg på din bolig. Med råderetten kan du indrette din almene bolig, så den passer til dine krav og forventninger. Det er dit hjem. Design: Rumfang.dk

Læs mere

ARBEJDERNES ANDELS-BOLIGFORENING Side 1. AFDELING 43 R Å D E R E T S R E G L E M E N T

ARBEJDERNES ANDELS-BOLIGFORENING Side 1. AFDELING 43 R Å D E R E T S R E G L E M E N T ARBEJDERNES ANDELS-BOLIGFORENING Side 1. Altandør samt fransk altandør Det er ikke tilladt at male, bore eller på anden måde beskadige altandørens aluminium Antenne, Parabol Placering kun efter afdelingens

Læs mere

Råderet inde i boligen

Råderet inde i boligen Reglerne er beskrevet i Bekendtgørelse om drift af almene boliger m.v. af 23. juni 2005 - Nr. 627 i 82 til og med 95. Alle forbedringer er tilladt Ifølge bekendtgørelsen er alle forbedringsarbejder inde

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven 2015/1 LSF 95 (Gældende) Udskriftsdato: 6. april 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 15-2253539 Fremsat den 16. december 2015 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag

Læs mere

Når du flytter fra din bolig

Når du flytter fra din bolig Når du flytter fra din bolig Brøndbyparken afd. 3 Vi kan, vi vil og vi skal! Hvad skal du være opmærksom på, når du flytter ud af din bolig? Brøndby 2007 v/ Formand: Freddy Rasmussen 1 Opsigelsen - 3 måneders

Læs mere

Vedtaget på afdelingsmødet: 26. februar 2015

Vedtaget på afdelingsmødet: 26. februar 2015 B-ordningen kort fortalt Det er dig som lejer, der skal tage initiativ til at vedligeholde boligen, men det er boligorganisationen, der sørger for boligens indvendige vedligeholdelse med hvidtning, maling,

Læs mere

Tilbudsliste. Rønnekrogen 9, 2880 Bagsværd

Tilbudsliste. Rønnekrogen 9, 2880 Bagsværd Tilbudet omfatter: Murer Tømrer Blikkenslager Glas Maler Jord, beton og kloak VVS El Der kan afgives tilbud på alle entrepriser. Tilbudet skal omfatte den samlede opgave inden for hver entreprise og tage

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven og forskellige andre love Lovforslag nr. L 173 Folketinget 2017-18 Fremsat den 28. februar 2018 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og forskellige andre love (Permanent BoligJobordning,

Læs mere

Byggeprogram Kvindehuset Gothersgade 37

Byggeprogram Kvindehuset Gothersgade 37 Sags nr.: 267500 Dato: 2016-11-10 Byggeprogram Kvindehuset Gothersgade 37 Renovering af kvindehuset i Gothersgade 37 Huset bliver i dag brugt til flere forskellige funktioner blandt andet butik, cafe,

Læs mere

Hejrevej 2-10. Afdeling 6. Råderet. - og mange andre muligheder for forbedringer af boligen

Hejrevej 2-10. Afdeling 6. Råderet. - og mange andre muligheder for forbedringer af boligen Hejrevej 2-10 Afdeling 6 Råderet - og mange andre muligheder for forbedringer af boligen Om råderet Boligindretning optager mange beboere. Idéer og muligheder for at forandre boligerne synes uendelige.

Læs mere

Vedligeholdelse af din bolig

Vedligeholdelse af din bolig Vedligeholdelse af din bolig Vedligeholdelsesreglement A med NI-beløb for afdeling 1-1030 Sundholm Syd Din afdeling har valgt at vedligeholde Almen Bolig+ familieboligerne efter A-ordning med normalistandsættelsesbeløb

Læs mere

VBA. Råderetskatalog. Gældende for Kongsgaard Andelsboligforening Afdeling 1, Varde. Godkendt på afdelingsmødet den 20.09.2010. VBA administrerer:

VBA. Råderetskatalog. Gældende for Kongsgaard Andelsboligforening Afdeling 1, Varde. Godkendt på afdelingsmødet den 20.09.2010. VBA administrerer: VBA Råderetskatalog Gældende for Kongsgaard Andelsboligforening Afdeling 1, Varde. Godkendt på afdelingsmødet den 20.09.2010 Side 1 af 7 Ribe Amts Boligselskab, Kongsgaard Andelsboligforening, Boligselskabet

Læs mere

nyhedsbrev skat Quickguidens indhold er følgende:

nyhedsbrev skat Quickguidens indhold er følgende: nyhedsbrev skat QUICKGUIDE TIL SELVANGIVELSEN 2009 Personer skal indtaste eller indsende selvangivelse for 2009 til SKAT inden den 2. maj 2010 eller den 1. juli 2010 (selvstændige erhvervsdrivende m.fl.

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement Hvidovrebo afdeling 8

Vedligeholdelsesreglement Hvidovrebo afdeling 8 Vedligeholdelsesreglement Hvidovrebo afdeling 8 B-ordning godkendt ved urafstemning iht. beslutning på beboermøde september 2013 Sidst redigeret efter beboermødebeslutning den 10. september 2014 Indhold

Læs mere

Skattekommune. Personfradrag. Samlet forskudsskat efter grøn check er beregnet til 119.241,68

Skattekommune. Personfradrag. Samlet forskudsskat efter grøn check er beregnet til 119.241,68 Forskudsopgørelse Annalise Hyldgaard Hansen N Lambertsens Vej 12, st. tv. 6705 Esbjerg Ø 7 0 7 2 5 7 6 0 Ægtefællens personnummer Skattekommune Esbjerg kommune Skatteprocent Personfradrag Personnummer

Læs mere

Boligaftale for A/B Gilholm

Boligaftale for A/B Gilholm 1 Boligaftale for Denne boligaftale mellem (e) og Andelsboligforeningen Gilholm har til formål at fastlægge de vigtigste rettigheder og pligter for aftalens parter Boligaftalen er udfærdiget

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement Model B med vedligeholdelseskonto

Vedligeholdelsesreglement Model B med vedligeholdelseskonto Mørkhøjvænge Gladsaxe Almennyttige Andelsboligforening Vedligeholdelsesreglement Model B med vedligeholdelseskonto Mørkhøjvænge. Godkendt på afdelingsmødet 18.05.2011 Indholdsfortegnelse I Generelt...

Læs mere

Anlægstilskud Forsamlings- og kulturhuse 2014-2017

Anlægstilskud Forsamlings- og kulturhuse 2014-2017 Anlægstilskud Forsamlings- og kulturhuse 2014-2017 BUDGET 2014 2015 2016 2017 Anlægsbudget 500.000 499.000 500.000 0 Driftsbudget 500.000 0 0 0 I alt: 1.000.000 499.000 500.000 0 I samarbejde med Teknik

Læs mere

Vejledning MD Skat. 1 Oprette brugere Tilpasning af brugere 1

Vejledning MD Skat. 1 Oprette brugere Tilpasning af brugere 1 Vejledning MD Skat 1 Oprette brugere 1 1.1 Tilpasning af brugere 1 2 Komme i gang med indberetning 1 2.1 Særligt om Ejendom 2 2.2 Særligt om virksomhed 2 2.2.1 Virksomhedsordning 2 2.3 Udskrifter 3 3 Forskudsopgørelse

Læs mere

Renovering. Hvad skal jeg vide, før jeg går i gang? I tvivl om energien? Hvordan kommer du videre? Her slipper varmen typisk ud.

Renovering. Hvad skal jeg vide, før jeg går i gang? I tvivl om energien? Hvordan kommer du videre? Her slipper varmen typisk ud. Hvordan kommer du videre? I tvivl om energien? 1. Kontakt en rådgiver Brug en energirådgiver, f.eks. en BedreBolig-rådgiver, til at hjælpe dig med at få overblik over, hvad der skal gøres i huset, og hvilke

Læs mere

Ansøgningsskema Tilskud til energibesparelser Energiselskabernes energispareindsats Skemaet udfyldes med blokbogstaver

Ansøgningsskema Tilskud til energibesparelser Energiselskabernes energispareindsats Skemaet udfyldes med blokbogstaver Ansøgningsskema Tilskud til energibesparelser Energiselskabernes energispareindsats Skemaet udfyldes med blokbogstaver E sparesag nummer: Ansøgning modtaget: Tilskud udbetalt : Installationsnummer: Ansøgning

Læs mere

Råderet inde i boligen

Råderet inde i boligen 3606-0 Engvadgård Råderet inde i boligen Reglerne er beskrevet i Bekendtgørelse om drift af almene boliger m.v. af 15. juni 2006 - Nr. 627 i 82 til og med 95. Alle forbedringer er tilladt Ifølge bekendtgørelsen

Læs mere

Du Kan - Du Må. Den. Køge Boligselskab Tornegården

Du Kan - Du Må. Den. Køge Boligselskab Tornegården Du Kan - Du Må Den Attraktive råderet i Køge Boligselskab Tornegården Hvad er råderet? Når du bor i en almen bolig, har du ret til at forbedre eller forandre den. Det kaldes for råderet. I henhold til

Læs mere

Råderetsregler gældende fra 1. juli 2005

Råderetsregler gældende fra 1. juli 2005 Boligselskabet Danbo Råderetsregler gældende fra 1. juli 2005 Forbedring inden for boligen Lejeren har ret til at udføre enhver form for forbedring inde i boligen og få økonomisk godtgørelse ved fraflytning.

Læs mere

Når du flytter. 1. Boligen skal tømmes og rengøres. Kære beboer

Når du flytter. 1. Boligen skal tømmes og rengøres. Kære beboer Når du flytter Når du flytter Kære beboer Du har nu valgt at fraflytte din bolig i Baldersbo. I den forbindelse ønsker vi at sikre dig en så problemfri fraflytning som mulig. Når du læser denne brochure,

Læs mere

VBA. Råderetskatalog. Gældende for Skovlund Boligselskab Afdeling 1 og 2. Godkendt på repræsentantskabsmødet, afholdt den 21. juni 2010.

VBA. Råderetskatalog. Gældende for Skovlund Boligselskab Afdeling 1 og 2. Godkendt på repræsentantskabsmødet, afholdt den 21. juni 2010. VBA Råderetskatalog Gældende for Skovlund Boligselskab Afdeling 1 og 2. Godkendt på repræsentantskabsmødet, afholdt den 21. juni 2010. Forord Sådan bruger du din råderet: Det være attraktivt at bo alment,

Læs mere

Vedvarende energianlæg (fx solcelle, vindmølle)

Vedvarende energianlæg (fx solcelle, vindmølle) Vedvarende energianlæg (fx solcelle, vindmølle) Vedvarende energianlæg kan for eksempel være solcelleanlæg, vindmøller, biomasseanlæg og biogasanlæg. Ejer du vedvarende energianlæg eller har andele i et

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Frederikparken 15 6400 Sønderborg Bygningernes energimærke: Gyldig fra 28. november 2015 Til den 28. november 2025. Energimærkningsnummer

Læs mere

Villa Majorgården V11

Villa Majorgården V11 Villa Majorgården V11 V11 Majorgården Eksklusiv totalrenoveret villa til den store familie med 7 soveværelser og 3 badeværelser. Renoveringen er foregået med respekt for husets oprindelige sjæl og historie,

Læs mere

Råderet inde i boligen

Råderet inde i boligen Råderet inde i boligen Reglerne er beskrevet i Bekendtgørelse om drift af almene boliger m.v. af 23. juni 2005 - Nr. 627 i 82 til og med 95. Alle forbedringer er tilladt Ifølge bekendtgørelsen er alle

Læs mere

VBA. Råderetskatalog. Gældende for Kongsgaard Andelsboligforening Afdeling 10, Varde. Godkendt på afdelingsmødet den 02.09.2010. VBA administrerer:

VBA. Råderetskatalog. Gældende for Kongsgaard Andelsboligforening Afdeling 10, Varde. Godkendt på afdelingsmødet den 02.09.2010. VBA administrerer: VBA Gældende for Kongsgaard Andelsboligforening Afdeling 10, Varde. Råderetskatalog Godkendt på afdelingsmødet den 02.09.2010 Side 1 af 7 Ribe Amts Boligselskab, Kongsgaard Andelsboligforening, Boligselskabet

Læs mere

Træhuset Amager. Priser,Incl. Moms, som selvbyg, medbyg og nøglefærdigt.

Træhuset Amager. Priser,Incl. Moms, som selvbyg, medbyg og nøglefærdigt. Kære Træhus interesseret På de næste sider finder du de priser vi har beregnet ud fra jeres oplæg / skitse/ tegning. Vi gør os meget umage med at opstille priserne så de er overskuelige, og gøre klart

Læs mere

Liste over tilskudsberettigede tiltag

Liste over tilskudsberettigede tiltag Liste over tilskudsberettigede tiltag Liste over tilskudsberettigede tiltag fra lokal tilskudsordning på Ærø. Primær varmeforsyning (varmepumper, træpillekedel, oliefyr) Solvarmeanlæg /varmt brugsvand

Læs mere

Side 1 af 5 Forældrekøb og -salg af lejlighed Sprog Dansk Dato for 15 jun 2011 08:26 offentliggørelse Resumé Denne vejledning handler om de mest almindelige skatteregler ved forældrekøb, - udlejning og

Læs mere

Årsopgørelsen 2015. Sådan undgår du de værste fælder i din årsopgørelse. Af Martin Skovholm, RevisorGården Holbæk A/S, og Lone Eriksen, PrimaLiva

Årsopgørelsen 2015. Sådan undgår du de værste fælder i din årsopgørelse. Af Martin Skovholm, RevisorGården Holbæk A/S, og Lone Eriksen, PrimaLiva Årsopgørelsen 2015 Sådan undgår du de værste fælder i din årsopgørelse Af Martin Skovholm, RevisorGården Holbæk A/S, og Lone Eriksen, PrimaLiva Årsopgørelsen for 2015 er ved at være klar, og for de fleste

Læs mere

Standardværdier - konverteringstabel. Version 1 rev. 4 (marts 2013). Gældende fra 1. april 2013

Standardværdier - konverteringstabel. Version 1 rev. 4 (marts 2013). Gældende fra 1. april 2013 Standardværdier - konverteringstabel. Version 1 rev. 4 (marts 2013). Gældende fra 1. april 2013 ID_gl. ID_ny Titel 105300 Belys 1 Udskiftning af 10 W halogenbelysning med 1,5 W LED belysning 105450 Belys

Læs mere

ARBEJDERNES BOLIGSELSKAB I GLADSAXE

ARBEJDERNES BOLIGSELSKAB I GLADSAXE ARBEJDERNES BOLIGSELSKAB I GLADSAXE RÅDERETSKATALOG FOR BORREPARKEN RÅDERET FORBEDRING OG ÆNDRING AF BOLIGEN Juni 2015 En lejer i en almennyttig bolig har ret til at udføre forbedringer af boligen Ifølge

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Forbedringer og forbedringsforhøjelser i boliglejemål 25. november 2013 Juridisk direktør Lars Brondt, Ejendomsforeningen Danmark Det lejeretlige forbedringsbegreb Forbedringsbegrebet

Læs mere

Muligheder i et nyt varmeanlæg

Muligheder i et nyt varmeanlæg Program Hvilke muligheder er der for et nyt varmeanlæg? Hvordan er processen i udskiftningen af varmeanlæg? Tilskudsmuligheder Hvor finder jeg hjælp i processen? Muligheder i et nyt varmeanlæg Fjernvarme

Læs mere

Råderet i Cowboybyen

Råderet i Cowboybyen Råderet i Cowboybyen Indledning Ejerforeningen Sortemosen består af 22 ejerlejligheder: 21, hvor beboerne ejer deres hus som ejerlejlighed, og én ejerlejlighed bestående af Afdeling Sortemosen, som er

Læs mere

1. Acontoskat for selskaber

1. Acontoskat for selskaber STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB Skatteinformation november 2013 REVISION & RÅDGIVNING REVISION & RÅDGIVNING RINGAGER 4C, 2. TH. // 2605 BRØNDBY // TEL 38 28 42 84 // CVR 35 38 28 79 // INFO@ALBJERG.DK

Læs mere

Udnyt råderetten i din bolig

Udnyt råderetten i din bolig Udnyt råderetten i din bolig Reglerne om råderet handler om, hvordan du som beboer kan ændre på din bolig, så den passer bedre til dine behov og pengepung. Der er to typer af råderet - den individuelle

Læs mere

HELHEDSPLAN. M ø l l e p a r k e n

HELHEDSPLAN. M ø l l e p a r k e n HELHEDSPLAN M ø l l e p a r k e n Dagsorden AFDELINGSMØDE 23.10.2018 1. Velkomst ved formanden 2. Nedsættelse af stemmeudvalg 3. Gennemgang af projekt v. Jess Sørensen 4. Gennemgang af Økonomi v. projektleder

Læs mere

Rammer for forbedring, vedligehold og ændringer i boligen

Rammer for forbedring, vedligehold og ændringer i boligen Rammer for forbedring, vedligehold og ændringer i boligen Domea Boliger i hele Danmark Side 1 af 15 Indholdsfortegnelse Formål og anvendelse. Side 3 Om råderet.. side 3 Forbedring eller forandring. Side

Læs mere

Bekendtgørelse om grøn BoligJobordning i 2016 og 2017

Bekendtgørelse om grøn BoligJobordning i 2016 og 2017 BEK nr 135 af 16/02/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 15-2253539 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om grøn

Læs mere

Forord. Forældrekøb har fået en opblomstring igen de seneste år.

Forord. Forældrekøb har fået en opblomstring igen de seneste år. Forældrekøb 2017 Forord Forældrekøb har fået en opblomstring igen de seneste år. Vi har derfor udarbejdet denne information, som på en kort og præcis måde beskriver de skattemæssige regler og muligheder

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven og lov om hjemmeservice

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven og lov om hjemmeservice 2010/1 LSF 208 (Gældende) Udskriftsdato: 1. februar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattteministeriet, j.nr. 2011-311-0063 Fremsat den 19. maj 2011 af skatteministeren (Peter Christensen)

Læs mere

LSC Ejendomsservice. et fornuftigt valg

LSC Ejendomsservice. et fornuftigt valg LSC Ejendomsservice et fornuftigt valg Indholdsfortegnelse Hvem er LSC Ejendomsservice................................... 3 Skift lejer på kun en uge.......................................... 4 Hvad tilbyder

Læs mere

Råderet inde i boligen

Råderet inde i boligen Råderet inde i boligen Reglerne er beskrevet i Bekendtgørelse om drift af almene boliger m.v. af 23. juni 2005 - Nr. 627 i ' 82 til og med ' 95. Alle forbedringer er tilladt Ifølge bekendtgørelsen er alle

Læs mere

10 års vedligeholdelsesplan

10 års vedligeholdelsesplan 10 års vedligeholdelsesplan Side 1/8 AB Strand 10. april 2015 Bygningsdel 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 01. Tagværk - 4.180 - - - - - - - - 02. Kælder/fundering - - - - - - - - - -

Læs mere

Skovengen Boliger med individuel indretning

Skovengen Boliger med individuel indretning Skovengen Boliger med individuel indretning Læs om mulighederne i Skovengen: B- ordning Råderet i boligen Fri råderet med individuel husleje. Husorden - Fælles vedtagne regler der gælder for alle der bor

Læs mere

Når du flytter ind i din nye bolig.

Når du flytter ind i din nye bolig. Lyngby-Taarbæk kommune Ejendomskontoret Når du flytter ind i din nye bolig. Hvordan skal du forholde dig og hvad skal du være opmærksom på, når du flytter ind i din nye bolig? Indholdsfortegnelse Velkommen

Læs mere

Brøndbyernes Andelsboligforening

Brøndbyernes Andelsboligforening Glostrup februar 2012 BAB afd. 3 Notat vedr. køkkenudskiftning samt badeværelser Valg af Køkken: Beboerne vælger selv køkkenleverandør. Dog har BAB indgået rabataftale med HTH og Vordingborg-køkkenet.

Læs mere

AFD. - Lavbrinkevej 11 45 & 14 48. R Å D E R E TT E N

AFD. - Lavbrinkevej 11 45 & 14 48. R Å D E R E TT E N AFD. - Lavbrinkevej 11 45 & 14 48. R Å D E R E TT E N Den 1. juli 2005 blev der vedtaget en lov om råderet i den almene boligsektor. Boligindretning optager mange danskere, og ideer og muligheder for at

Læs mere

ARBEJDERNES BOLIGSELSKAB I GLADSAXE

ARBEJDERNES BOLIGSELSKAB I GLADSAXE ARBEJDERNES BOLIGSELSKAB I GLADSAXE RÅDERETSKATALOG for Afd.35, Kagsåvej RÅDERET FORBEDRING OG ÆNDRING AF BOLIGEN En lejer i en almennyttig bolig har ret til at foretage forbedringer af boligen Ifølge

Læs mere