NOTAT. Analyse af bopælspligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Analyse af bopælspligt"

Transkript

1 NOTAT Dato J. nr. 11. juni Analyse af bopælspligt Transport-, bygnings- og boligministeren igangsatte i februar 2017 en analyse af boliger uden bopælspligt i de tre største byer i Danmark. Analysen afdækker omfanget af tomme boliger uden bopælspligt i de tre største byer i Danmark, kommunernes brug af de nuværende regler for håndhævelse af bopælspligten samt en vurdering af behovet for eventuelle justeringer af gældende regler. Der er vedlagt to særskilte notater. Center for Bolig i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen gennemført en statistisk analyse af omfanget af boliger uden bopælspligt i København, Aarhus og Odense. Mens Incentive har udarbejdet en analyse af kommunernes anvendelse af nuværende regler og lovgivning vedr. helårsbeboelse. De to delanalyser danner grundlag for nærværende notat, som opsummerer resultaterne. En vigtig pointe i analysen er, at helårsbeboelse og håndhævelse af bopælspligt alene opleves at være en udfordring i København, mens hverken Aarhus eller Odense oplever at have tilsvarende udfordringer. Det bør holdes for øje, når der tages stilling til eventuelle forslag. Desuden er omfanget af boliger uden bopælspligt meget begrænset i Københavns Kommune. For at finde frem til det reelle omfang er det undersøgt, hvor stor en del af boligerne uden bopælspligt, der er omfattet af en lokalplan med krav om helårsbeboelse, idet boliger, som ikke er omfattet af en lokalplan med krav om helårsbeboelse, lovligt kan anvendes til andre formål. Desuden er det undersøgt, hvornår boligerne er opført, da 91 pct. af de nybyggede boliger tages naturligt i brug inden for 3 år. I Københavns Kommune er der er boliger (opgjort januar 2017), der ikke har været tilmeldt en CPR-adresse af disse er reguleret af en lokalplan med bestemmelser om helårsbeboelse. 72 procent af de boliger er opført indenfor de sidste 3 år og forventes derfor naturligt at blive taget i brug inden for meget kort tid. Der vurderes dermed at være tale om et begrænset antal, selv i Københavns Kommune jf. figur 1.

2 Figur 1. Omfanget af boliger uden bopælspligt i Københavns Kommune. Side 2/10 Fratrukket boliger, der ikke er omfattet af lokalplan med krav om helårsbeboelse. Fratrukket 857 boliger, som er opført inden for de seneste 3 år Tomme boliger uden CPRtilmelding Boliger med krav om helårsbeboelse i lokalplan. 332 boliger Set i lyset af det beskedne omfang af boliger som reelt er uden bopælspligt i Københavns Kommune, skal konsekvenserne af eventuelle lovændringer overvejes nøje. Det er blevet foreslået, at nybyggeri skal omfattes af boligreguleringsloven. Det vil dog have vidtrækkende konsekvenser, og vil ikke være et brugbart instrument for at få de 332 boliger beboet. Såfremt nybyggeri ville være omfattet af boligreguleringsloven og det dermed vil være muligt, at indsætte lejere i nyopførte tomme boliger, ville det i praksis betyde, at boligerne skal tvangsudlejes eller tvangssælges, når de står færdige, såfremt de ikke kan sælges med det samme. Det vil påføre investorer en stor risiko, og dermed påvirke villigheden til at investere i byggeri i Danmark. Det vurderes, at konsekvenserne af den øgede risiko for investorerne vil være større for udbuddet af boliger, sammenlignet med den ringe udbudspåvirkning der er forbundet med det problem, der sigtes på at løse. Analysen viser desuden, at Kommunerne i meget begrænset omfang anvender muligheden for at anvise lejere i dag, ligesom boliger uden bopælspligt har en højere kvadratmeterpris sammenlignet med det øvrige boligmarked. Det peger i retning af, at det ikke vil være muligt at anvise lejere til boligerne, fordi huslejen er for høj. Med andre ord vil forslaget om at nybyggeri omfattes af boligreguleringsloven ikke være hensigtsmæssigt at gennemføre, da konsekvenserne af reguleringen vil være vidtrækkende for udbuddet af boliger, fordi risikoen for investorer øges og fordi sanktionsmuligheden i boligreguleringsloven ikke ville kunne finde anvendelse i praksis. Analysen peger i stedet på, at der kan være behov for vejledning af kommunerne samt for en regulering af mulighederne for korttidsudlejning f.eks. gennem Airbnb.

3 Gældende regler Side 3/10 Boligreguleringsloven varetager hensynet til boligforsyningen og regulerer boliger, der er taget i brug til helårsbeboelse. Formålet med reglerne er at give kommunen mulighed for at fastholde bestanden af helårsboliger. Reglerne i boligreguleringsloven kan derfor først bringes i anvendelse, når boligen er taget i brug til helårsbeboelse. Det fremgår af boligreguleringslovens 50, stk. 1, at en bolig, som inden for de sidste fem år har været anvendt til helårsbeboelse, ikke uden kommunens samtykke må tages i brug til sommerbolig eller anden midlertidig benyttelse, der er til hinder for, at boligen fortsat benyttes til helårsbeboelse. Når boligen er omfattet af denne bestemmelse, tales der om bopælspligt i boligen. Pligten består i, at man skal sørge for at bebo boligen selv eller leje den ud. Bopælspligten indtræder i det øjeblik, boligen tages i brug til helårsbeboelse med fast bopæl. Hvis en ejer ønsker at benytte en helårsbolig til andre formål end helårsbeboelse, skal samtykke hertil indhentes fra kommunen. En sådan ansøgning kan kommunen kun afvise, hvis der er efterspørgsel efter en bolig af den pågældende type i kommunen. Ejeren kan ved et afslag anmode kommunen om at anvise boligsøgende, som ønsker at leje boligen. Kan kommunen ikke dette, anses samtykke for at være meddelt. Hensynet bag reglerne er dermed alene boligsøgende i kommunen og ikke kommunale plan- og strukturovervejelser. Københavns Kommune har oplyst i januar 2017, at der er ca. 800 boliger, hvor der ikke er tilmeldt helårsbeboelse, som er godkendt til gæste- eller ferieboliger, ambassadeboliger, pendlerboliger eller boliger som benyttes af folketingsmedlemmer med fast bopæl uden for Københavns kommune. Boligerne er inkluderet i analysen og indgår dermed i tallene. Sammenfattende indebærer boligreguleringsloven dermed ikke bopælspligt for nyopført boligbyggeri. Nyopførte boliger kan dog være omfattet af en lokalplan, hvori der er fastsat krav om, at boligerne i det pågældende område skal anvendes til helårsbeboelse. Planloven indeholder regler om planlægning for et områdes anvendelse. En lokalplan retter sig alene mod fremtidige forhold, og indebærer ikke handlepligt for ejere og brugere af fast ejendom. Det er dermed ikke muligt at gennemtvinge en ændring af eksisterende lovlig anvendelse. Hvis en bolig, i overensstemmelse med lokalplanen for det gældende område, anvendes som fritidsbolig, kan denne anvendelse videreføres, selv om området ved en senere lokalplan udlægges til helårsbeboelse. Boligen vil dog senere kunne omfattes af den nye lokalplans bestemmelser om helårsbeboelse, hvis den gennem 3 år anvendes som helårsbolig og dermed har ændret anvendelse i planlovens forstand.

4 Hvis et område i lokalplanen udlægges til helårsbeboelse, vil nyopførte boliger i det pågældende område kun kunne anvendes til dette formål. Kommunen vil med påbud kunne bringe en anvendelse, som strider mod lokalplanen til ophør. Hvis boligen anvendes til andre formål f.eks. feriebolig kan ejeren straffes med bøde, såfremt et kommunalt påbud om lovliggørelse af anvendelsen tilsidesættes. Håndhævelsen af en lokalplans krav om helårsbeboelse kan kun ske ved påbud om at ophøre med den ulovlige benyttelse. Da lokalplanen ikke indebærer handlepligt, kan der ikke i medfør af planloven udstedes påbud om at boligen skal anvendes. Det vil sige, at ejeren kan vælge at lade boligen stå tom. Side 4/10 Københavns Kommune har i november 2000 politisk vedtaget, at alle nye boliger som udgangspunkt skal være helårsboliger, hvilket efterfølgende er udmøntet i kommune- og lokalplanerne i København. Ved udarbejdelsen af hver kommuneplan vurderes det, om en mindre andel af boligerne skal kunne anvendes til andre boligformål, herunder til pendlerboliger, til indkvartering af medarbejdere, udenlandske forskere og folketingsmedlemmer, så byen kan opfylde sin rolle som erhvervscentrum, hovedstad og regeringsby. Omfanget af boliger uden helårsbeboelse Den statistiske analyse viser, at der er tomme boliger uden bopælspligt i de tre største byer i Danmark, om end i et meget begrænset omfang. Københavns Kommune har den største andel af tomme boliger uden bopælspligt af de tre byer, og her gælder det under 1 pct. af den samlede boligmasse. Tallene er baseret på udtræk fra januar Der er henholdsvis 544 og 246 tomme boliger uden bopælspligt i Aarhus og Odense kommuner svarende til henholdsvis 0,4 og 0,3 procent af den samlede boligmasse i kommunerne. I Københavns Kommune er der ca tomme boliger uden bopælspligt svarende til 0,9 procent af den samlede boligmasse. En stor del af boligerne uden bopælspligt er opført inden for de seneste 3 år, hvilket betyder, at en stor del af disse vil være korttidsledige, og kan forventes at blive ibrugtaget inden for ganske få år. Opgørelsen viser, at det er en meget lille andel af nye boliger, der forbliver tomme over en længere periode. Eksempelvis står 4 procent af boliger opført i 2014 ledige i 2016, mens under 1 procent af boliger opført i 2009 står ledige i 2016, jf. figur 2.

5 Figur 2. Ibrugtagning af boliger i Københavns Kommune Ibrugtaget, år Opført, år % 86 % 92 % 94 % 96 % 97 % 98 % 98 % 99 % 99 % % 88 % 94 % 96 % 97 % 98 % 98 % 99 % 99 % % 92 % 95 % 97 % 98 % 98 % 99 % 99 % % 80 % 84 % 92 % 95 % 96 % 97 % % 90 % 93 % 94 % 95 % 96 % % 89 % 93 % 95 % 96 % % 84 % 94 % 96 % % 89 % 96 % % 87 % % Side 5/10 I alt, Ibrugtaget år 1 -- år 10 år 1 år 2 år 3 år 4 år 5 år 6 år 7 år 8 år 9 år 10 I alt, opført år 1 72 % 85 % 91 % 94 % 96 % 9 7% 97 % 98 % 99 % 99 % Anm: dataudtræk BBR primo januar og CPR primo januar Boligmasse afgrænset til boliger a) benyttet til helårsbeboelse og b) egentlige boligenheder med eget køkken. Boligens opførelsesår er defineret som boligens første optræden i et BBR-år (BBR ), når boligens første optræden forekommer efter bygningens ibrugtagelsesår. For boliger, hvis første optræden ligger forud for 1990, sættes boligens opførelsesår lig bygningens ibrugtagelsesår. En bolig er defineret som ibrugtaget, når første tilmelding til folkeregisteret er forekommet. x Kilde: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen pba. BBR og CPR 71 pct. af boligerne uden bopælspligt har ejere hjemmehørende i Region Hovedstaden, mens 15 pct. af ejerne er bosat i andre regioner, og godt 12,5 pct. af ejerne til boliger uden bopælspligt er hjemmehørende i udlandet. I Københavns Kommune er der fastsat krav om helårsbeboelse i 32 procent af alle lokalplaner og tillæg til lokalplaner, som var trådt i kraft ultimo marts procent af boligerne i København er omfattet af lokalplaner med krav om helårsbeboelse, 23 procent er omfattet af lokalplaner uden krav om helårsbeboelse, mens 65 procent af boligerne ligger i områder uden lokalplan. Det er således langt fra alle boliger, der er omfattet af krav om helårsbeboelse i kraft af en lokalplan jf. figur procent af de boliger uden bopælspligt i Københavns Kommune ligger i områder, der ikke er omfattet af en lokalplan eller hvor lokalplanen ikke indeholder krav om helårsbeboelse. Der er dermed kun boliger uden bopælspligt, der ligger i områder, hvor de ifølge den gældende lokalplan skal anvendes til helårsbeboelse, mens de boligers anvendelse ikke er reguleret af en lokalplan og derfor lovligt kan anvendes til andre formål herunder som fritidsbolig. Hele 72 procent af de boliger er nye boliger, der er opført inden for de seneste 3 år. Det forventes dermed, at de bliver taget i brug indenfor kort tid, jf. figur 2. Det efterlader 332 boliger uden bopælspligt, hvor der er krav om helårsbeboelse ifølge en lokalplan, og som ikke er opført inden for de seneste 3 år. Købspriserne i boligerne uden bopælspligt er højere, hvis man sammenligner med samtlige boliger i Københavns Kommune. Kvadratmeterprisen i boliger med bopælspligt ligger gennemsnitligt på kr. mens den i samtlige boliger ligger på kr. I boliger uden bopælspligt ligger kvadratmeterprisen

6 på kroner. Det peger i retning af, at det ville være vanskeligt for kommunen at indsætte en lejer i boligerne, da der vil være tale om høje huslejer. 1 Side 6/10 Samlet set er omfanget af boliger uden bopælspligt størst i København, hvor der i alt er boliger uden bopælspligt af disse er reguleret af en lokalplan med bestemmelser om helårsbeboelse svarende til 0,4 procent af den samlede boligmasse i kommunen. Desuden er 72 procent af de boliger opført indenfor de sidste 3 år og forventes derfor naturligt at blive taget i brug inden for meget kort tid. Der vurderes dermed at være tale om få boliger -332 i Københavns Kommune hvor kommunen har besluttet, at der skal være helårsbeboelse, men hvor boligen har stået tom i længere tid. Figur 3: Lokalplaner i Københavns Kommune: udllagt til helårsbeboelse (rød) eller ej helårsbeboelse (blå) Anm.: Lokalplaners egenskaber er identificeret ultimo marts Vi viser egentlige lokalplaner (plantype 20.1), som var i kraft ultimo marts Evt. krav til helårsbeboelse fremgår af planteksten. Figuren skelner mellem egentlige lokalplaner og tillæg til disse planer, som kan have ændrede krav til helårsbeboelse. Kilde: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelse pba. Plansystem DK og Kortforsyningen 1 Kvadratmeterpriserne er regnet i 2015-priser.

7 Kommunernes håndhævelse af gældende regler Side 7/10 Københavns Kommune oplever det som en udfordring, at der er tomme boliger og samtidig boligmangel. Der anvendes fra ,5 årsværk til administration og kontrol af tomme boliger. Kommunen har indskrevet krav om helårsbeboelse i deres lokalplaner fra begyndelsen af 00 erne. I Aarhus og Odense Kommuner anser man ikke tomme boliger som et stort problem, men har indskrevet krav om helårsbeboelse i lokalplaner / kommuneplanen fra starten af 00 erne for at undgå tomme boliger i de nye byggerier. Alle tre kommuner anser kravet om helårsbeboelse i boligreguleringsloven for opfyldt, hvor der er en person, der er tilmeldt folkeregistret på adressen. Alle tre kommuner har praksis for at godkende det, hvis en bolig benyttes som pendlerbolig, og anser ikke pendlerboliger som et problem i forbindelse med krav om helårsbeboelse. Ingen af de tre kommuner fører systematisk kontrol eller tilsyn med overholdelsen af lokalplanernes krav om helårsbeboelse. Kommunerne begrunder dette med, at de ikke oplever det som en mulighed at gribe ind i praksis, hvis en bolig ikke anvendes i overensstemmelse med planloven eller lokalplanens bestemmelser. Kommunerne fører dog tilsyn med overholdelsen af boligreguleringslovens bestemmelser om helårsbeboelse. Københavns Kommune kontrollerer, om boligreguleringslovens bestemmelser er overholdt ved dagligt at samkøre registre. På den baggrund tager kommunen kontakt til ejere af de boliger, hvor der ikke er tilmeldt folkeregisteradresse. Kommunen opretter ca. 60 nye sager om ugen og tager kontakt til boligejerne. Herudover er der ca åbne og verserende sager, hvor kommunen korresponderer med ejere og lejere om at genoptage beboelsen. Det giver anledning til, at størstedelen af boligerne efterfølgende enten bliver tilmeldt folkeregisteradresse, eller der bliver identificeret en gyldig grund til at boligen står tom (fx ombygning eller at boligen er sat til salg). I Aarhus og Odense kommuner tager man kun sager op, når man får en henvendelse fra en borger eller en anmeldelse om ulovlig brug af boligen. I Aarhus Kommune har man indført en praksis for dispensationer for helårsbeboelse, hvis boligen er større end 65 m2, da kommunen ønsker at beholde de små boliger i boligmassen og kommunen ikke har mulighed for at anvise lejere til de store boliger pga. en høj husleje. Københavns Kommune benytter sig oftest af sanktionsmuligheder i boligreguleringsloven. De foretager ca. 50 politianmeldelser om året, hvor kommunen

8 anmoder politiet om at undersøge beboelsen med henblik på tiltale og straf. Under 5 sager om året ender i retten. I Aarhus og Odense foretager de kun meget sjældent politianmeldelser. Side 8/10 Københavns Kommune har kun meget få gange gjort brug af boligreguleringslovens anvisningsret, som giver mulighed for at indsætte en lejer i en tom bolig, mens Odense kommune aldrig har benyttet sig af muligheden. Aarhus Kommune har tidligere gjort brug af muligheden, men den praksis er stort set slut nu, da de fleste tomme boliger er så dyre, at de potentielle lejere ikke har råd til at bo der. Opsummering Københavns Kommune efterspørger bedre muligheder for at håndhæve reglerne om helårsbeboelse. Både Aarhus og Odense kommuner giver imidlertid udtryk for, at de ikke har udfordringer med at administrere helårsbeboelse og at de ikke har behov for ny lovgivning. Odense Kommune udtrykker ligefrem bekymring for, om nye regler vil medføre krav om øget administration. Analysen viser, at udfordringer med tomme boliger oftest løser sig selv inden for ganske få år. At boligerne står tomme i en kortere tidsperiode hænger formentlig oftest sammen med salg/køb og renovering. Det kan endvidere hænge sammen med projektsalg af boliger, der endnu ikke er indflytningsklare. Der vil altid være en vis tomgang i boligmarkedet, og det er nødvendigt for at have et boligmarked, der er attraktivt for investorer. Såfremt der var krav om tvangssalg eller tvangsudlejning efter et kort stykke tid i nyopførte boliger, vil det reducere risikovilligheden i forhold til at investere i nye boliger. Analysen viser ligeledes, at boliger uden bopælspligt har en højere kvadratmeterpris sammenlignet med det øvrige boligmarked. Det peger i retning af, at boligerne i praksis vil være vanskelige at anvise lejere til. Samlet set betyder hensynet til at tillade en naturlig tomgang i forhold til risikovilligheden til investeringer og de høje kvadratmeterpriser i boligerne uden bopælspligt, at forslaget om, at boligreguleringsloven skal omfatte nybyggeri, ikke vurderes at være hensigtsmæssigt. For det første vil det skade risikovilligheden til at bygge nye boliger, for det andet vil sanktionsmuligheden i boligreguleringsloven nemlig at kommunen kan anvise en boligsøgende til den tomme bolig ikke finde anvendelse i praksis, da huslejeniveauet simpelthen er for højt. Dette understreges i øvrigt af, at Københavns Kommune meget sjældent har gjort brug af muligheden for at anvise en boligsøgende, mens Aarhus kommune generelt ikke anviser boligsøgende længere, fordi de kun anviser til boliger, hvor huslejen ikke overstiger kr.

9 Desuden er der en række boliger uden bopælspligt, der ligger i områder, hvor der enten ikke er vedtaget en lokalplan, eller der ikke er krav om helårsbeboelse i lokalplanen. Disse boliger kan dermed lovligt anvendes til andre formål end helårsbeboelse, og det er ikke mulig at gennemtvinge en ændring af anvendelsen af de eksisterende boliger ved udarbejdelse af en ny lokalplan for området. Side 9/10 Alle tre kommuner har praksis for at godkende det, hvis en bolig benyttes som pendlerbolig, og anser ikke pendlerboliger som et problem i forbindelse med krav om helårsbeboelse. Det peger i retning af, at et evt. problem snarere består i, at boligejere i nogle tilfælde bevidst omgår reglerne og anvender deres bolig til korttidsudlejning gennem f.eks. Airbnb i strid med reglerne. Løsningsmuligheder Der er en række muligheder for at kommunerne bedre kan håndhæve reglerne om helårsbeboelse fremadrettet. For det første kan kommunerne fokusere på at vedtage lokalplaner for alle områder med boliger og inkludere krav om helårsbeboelse. Det vil betyde, at omfanget vil blive endnu mindre fremadrettet. I dag er der kun krav om helårsbeboelse i en del af lokalplanerne, ligesom der ikke er vedtaget lokalplaner for alle boligområder. For det andet kan kommunerne fokusere på den del af boligerne, der står tomme, hvor der har været tilmeldt en folkeregisteradresse inden for de sidste 5 år. Her vil de kunne håndhæve helårsbeboelse efter boligreguleringsloven og indsætte en lejer, såfremt boligen står tom. Der er langt flere tomme boliger, hvor der har boet nogen tidligere, end der er boliger, hvor der aldrig har været tilmeldt en folkeregisteradresse, og det vil formentlig være mere realistisk at håndhæve helårsbeboelse i disse boliger, da de generelt har en lavere husleje. For det tredje viser analysen fra Incentive, at kommunerne kan have gavn af en vejledning i reglerne om helårsbeboelse for at tydeliggøre retsstillingen samt sanktionsmuligheder, særligt i medfør af planloven. Det kunne f.eks. opnås med en ny vejledning om helårsbeboelse målrettet kommunerne. Desuden kan der peges på forskellige løsningsforslag, som vil kræve ændringer i gældende lovgivning. En del af disse forslag vurderes dog ikke at være hensigtsmæssige. Der er ikke en samstemmende definition af begrebet helårsbeboelse i boligreguleringsloven og planloven, da planloven ikke opererer med en definition af helårsbeboelse. Såfremt definitionen af helårsbeboelse blev tydeliggjort og ensrettet i boligreguleringsloven og planloven, kan det blive lettere for kommunerne at håndhæve bopælspligten.

10 Københavns Kommune har peget på, at de ønsker mulighed for i højere grad at sammenkøre registre for at kunne kontrollere anvendelse af lejligheder bedre. Det kan undersøges, om det vil være muligt at ændre lovgivningen og anvise en hjemmel til at sammenkøre af registre med henblik på at håndhæve helårsbeboelse. Side 10/10 Sanktionsmulighederne i planloven giver mulighed for at der udstedes bøder, såfremt påbud om anvendelse af boligen i overensstemmelse med gældende lokalplan ikke overholdes. Det kan undersøges, om sanktionsmulighederne bør strammes, hvis anvendelse sker i strid med lokalplanen. Det bemærkes dog, at kommunerne i meget ringe grad anvender gældende muligheder for at påbyde korrekt brug og give bøder som følge af planloven og lokalplansbestemmelserne i dag. En vejledning om gældende regler vil således være mere hensigtsmæssig. Det er ikke handlepligt i medfør af planloven, hvilket betyder, at kommunen ikke kan pålægge ejere af en bolig at anvende boligen til et bestemt formål. Ejerne kan vælge at lade boligen stå tom. Det vurderes dog, at der er et meget begrænset potentiale i de større byer for at lade boliger stå tomme i længere tid. Her vil langt de fleste ejere leje boligen ud eller anvende den til korttidsudlejning f.eks. gennem Airbnb. De gældende regler for korttidsudlejning i boligreguleringsloven kan præciseres. Det foreslås derfor, at der fastsættes regler for korttidsudlejning i boligreguleringsloven, så det fremgår, hvor meget boligerne må udlejes uden kommunalt samtykke. Det vil betyde, at boliger kan anvendes til korttidsudlejning op til et nærmere fastsat antal dage om året. Til yderligere korttidsudlejning vil der skulle indhentes samtykke fra kommunen, medmindre kommunen har besluttet en højere overgrænse. Det vil give kommunerne klare regler på området.

Boliger uden bopælspligt i København, Odense og Aarhus

Boliger uden bopælspligt i København, Odense og Aarhus Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat Boliger uden i København, Odense og Aarhus 13-06-2017 Nærværende notat er hovedsageligt baseret på BBR-registeret

Læs mere

Regulering af bestemmelser om helårsbeboelse i Københavns, Aarhus og Odense kommuner. Rapport Transport-, Bygnings- og Boligministeriet

Regulering af bestemmelser om helårsbeboelse i Københavns, Aarhus og Odense kommuner. Rapport Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Regulering af bestemmelser om helårsbeboelse i Københavns, Aarhus og Odense kommuner Rapport Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Kolofon Udarbejdet af: Lise Hagelund og Kristian Kolstrup Dato: 13.

Læs mere

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 29. oktober 2018 2018-3614 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om kontrol og sanktion vedrørende bopælspligt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen hørte den

Læs mere

Muligheder for regulering af helårsbeboelse, findes i henholdsvis planloven og i boligreguleringsloven, jf. nedenfor.

Muligheder for regulering af helårsbeboelse, findes i henholdsvis planloven og i boligreguleringsloven, jf. nedenfor. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget 30. august 2019 Orientering om ændret praksis for servitutter - helårsbeboelse Konklusion Teknik- og

Læs mere

Nedenfor uddybes kommunens ønsker. 19. juli Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Kathrine Pejstrup Cramer

Nedenfor uddybes kommunens ønsker. 19. juli Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Kathrine Pejstrup Cramer KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 19. juli 2018 Høringssvar fra Københavns Kommune til forslag til lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene

Læs mere

Administrationsgrundlag for. Flexboliger

Administrationsgrundlag for. Flexboliger Administrationsgrundlag for Flexboliger oktober 2018 Baggrund En flexboligtilladelse er en tilladelse efter boligreguleringslovens 50, hvor Byrådet giver samtykke til benyttelse af helårsboliger til midlertidige

Læs mere

Retningslinjer for administration af tomme boliger

Retningslinjer for administration af tomme boliger Retningslinjer for administration af tomme boliger Indledning Glostrup Kommune er forpligtet til at sikre, at ledige boliger i kommunen ikke gennem længere tid står tomme. Forholdet er reguleret i Boligreguleringslovens

Læs mere

Udkast. Forslag. til. Lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene. (Kontrol og sanktion vedrørende bopælspligt)

Udkast. Forslag. til. Lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene. (Kontrol og sanktion vedrørende bopælspligt) Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene (Kontrol og sanktion vedrørende bopælspligt) 1 I lov om midlertidig regulering af boligforholdene, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Kapitel VII Benyttelse af boliger

Kapitel VII Benyttelse af boliger Kapitel VII Benyttelse af boliger 45. Reglerne i dette kapitel gælder for boliger med køkken, der er eller har været benyttet til helårsbeboelse i de i 2 anførte kommuner, jf. dog 46, stk. 1, 3. pkt.,

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene

Forslag til Lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 354 Offentligt Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene (Kontrol og sanktion vedrørende bopælspligt)

Læs mere

Sagsnr Tomme Boliger og Erhvervskontrol afrapportering for 4. kvartal

Sagsnr Tomme Boliger og Erhvervskontrol afrapportering for 4. kvartal KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Til Teknik- og Miljøudvalget 20. marts 2018 Sagsnr. 2017-0087523 Tomme Boliger og Erhvervskontrol afrapportering for 4. kvartal 2017. Baggrund

Læs mere

Lov om midlertidig regulering af boligforholdene 11-12-2013

Lov om midlertidig regulering af boligforholdene 11-12-2013 Titel Lov om midlertidig regulering af boligforholdene Status Gældende Ikrafttrådt 01-01-1980 Type Lov Nummer 238 Publiceret 08-06-1979 Udgiver By- og Boligministeriet Udskrevet af Bjørn Søeborg Dato 11-12-2013

Læs mere

Notat. Begrebsafklaring

Notat. Begrebsafklaring Notat Bilag 1 - Notat om flexbolig Sag: 03.01.04-A26-1-14 Kirstine Marie Tommerup Plan og Kultur 19-07-2017 Begrebsafklaring Flexbolig En flexbolig er en helårsbolig uden krav om helårsbeboelse, som derfor

Læs mere

xx xx 2600 Glostrup Dato Sagsnr. Beboelsesejendom på adressen

xx xx 2600 Glostrup Dato Sagsnr. Beboelsesejendom på adressen xx xx 2600 Glostrup Center for HR og Politik Rådhusparken 2 2600 Glostrup HR.Politik@glostrup.dk www.glostrup.dk Tlf: 4323 61 00 Beboelsesejendom på adressen Dato Sagsnr. Da vi ikke har modtaget svar på

Læs mere

Sag Flexboliger. Retningslinjer for sagsbehandling. Sagsnr. 13/2522 Initialer BjøSøe. Åben sag. Resumé

Sag Flexboliger. Retningslinjer for sagsbehandling. Sagsnr. 13/2522 Initialer BjøSøe. Åben sag. Resumé Sag Flexboliger. Retningslinjer for sagsbehandling. Sagsnr. 13/2522 Initialer BjøSøe Åben sag Resumé Der er vedtaget en Lov om flexboliger. Der skal tages stilling til, 1. om Stevns Kommune ønsker at benytte

Læs mere

Teknik og Miljø Administrationsgrundlag for flexboligtilladelser i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø Administrationsgrundlag for flexboligtilladelser i Slagelse Kommune Teknik og Miljø 2016 Administrationsgrundlag for flexboligtilladelser i Slagelse Kommune Administrationsgrundlag flexboligtilladelser Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning - baggrund

Læs mere

NOTAT. Lovliggørelse af kolonihaverne i Hvidovre Kommune

NOTAT. Lovliggørelse af kolonihaverne i Hvidovre Kommune Lovliggørelse af kolonihaverne i Hvidovre Kommune Kultur-, Teknik, Miljø og Arbejdsmarkedsforvaltningen er på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. september 2014 blevet bedt om at arbejde videre med en

Læs mere

Gribskov Kommune Udvikling, By og Land (Tillægsdagsorden) :00 Lokale 505

Gribskov Kommune Udvikling, By og Land (Tillægsdagsorden) :00 Lokale 505 Gribskov Kommune Udvikling, By og Land (Tillægsdagsorden) 22-02-2018 14:00 Lokale 505 Mødeindhold Punkt Side Punkt 45: Boligreguleringsloven - Petersborgvej 3- statusændring fra 1 Punkt 45: Boligreguleringsloven

Læs mere

Lov om ændring af lov om planlægning. (Planlægning for almene boliger i nye boligområder)

Lov om ændring af lov om planlægning. (Planlægning for almene boliger i nye boligområder) UDKAST 17.11.2014 Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning (Planlægning for almene boliger i nye boligområder) 1 I lov om planlægning, jf. lovbekendtgørelse nr. 587 af 27. maj 2013, som ændret

Læs mere

Til ØU. Orientering om status på det københavnske boligmarked

Til ØU. Orientering om status på det københavnske boligmarked Direktionssekretariatet Økonomiforvaltningen Til ØU Orientering om status på det københavnske boligmarked Resumé På ØU-budgetseminaret den 12. september var der generel efterspørgsel efter ØKF s vurdering

Læs mere

Ulovlig helårsbeboelse i kolonihaver

Ulovlig helårsbeboelse i kolonihaver By- og Kulturforvaltningen Ulovlig helårsbeboelse i kolonihaver Dette notat omhandler de problemstillinger, som ulovlig brug af kolonihaver rejser. I notatet redegøres for reglerne samt praksis på området.

Læs mere

Analyse om brugen af flexboligordningen i yder- og landkommuner

Analyse om brugen af flexboligordningen i yder- og landkommuner Analyse om brugen af flexboligordningen i yder- og landkommuner Anders Nedergaard Lassen & Niels Gadegaard Indledning: Denne analyse undersøger, hvor mange flexboligtilladelser der fra. maj til 3. december

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej Fanø Henvendelse vedrørende Fanø Kommune Flexbolig

Fanø Kommune Skolevej Fanø Henvendelse vedrørende Fanø Kommune Flexbolig Fanø Kommune Skolevej 5 6720 Fanø 2014-217387 Dato: 15-09-2016 Henvendelse vedrørende Fanø Kommune Flexbolig Det tidligere byrådsmedlem i Fanø Kommune Erling Krog har den 8. oktober 2013 rettet henvendelse

Læs mere

Evaluering af den udvidede fleksboligordning

Evaluering af den udvidede fleksboligordning 30. april 2019 NOTAT Evaluering af den udvidede fleksboligordning 1. Fleksboligordningens udvidelse Som led i udmøntningen af den politiske aftale bag Vækstpakke 2014. Danmark helt ud af krisen blev kommunernes

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene. Lovforslag nr. L 98 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene. Lovforslag nr. L 98 Folketinget Lovforslag nr. L 98 Folketinget 2018-19 Fremsat den 14. november 2018 af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene

Læs mere

2018/1 LSF 98 (Gældende) Udskriftsdato: 14. juni Forslag. til. (Kontrol og sanktion vedrørende bopælspligt)

2018/1 LSF 98 (Gældende) Udskriftsdato: 14. juni Forslag. til. (Kontrol og sanktion vedrørende bopælspligt) 2018/1 LSF 98 (Gældende) Udskriftsdato: 14. juni 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2018-3614 Fremsat den 14. november

Læs mere

Vejen Kommunes Boligpolitik

Vejen Kommunes Boligpolitik Vejen Kommunes Boligpolitik Godkendt af Vejen Byråd den. (Udkast ver. den 30. juni 2016) 1 Indhold Indledning... 2 Bredt sammensat boligmasse... 3 Almene familieboliger... 4 Boliger til særlige målgrupper...

Læs mere

AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139 i Horsens Kommune

AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139 i Horsens Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 14. august 2014 J.nr.: NMK-33-02485 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Herning Kommune, afslag på landzonetilladelse til ændret anvendelse, Røddingvej

AFGØRELSE i sag om Herning Kommune, afslag på landzonetilladelse til ændret anvendelse, Røddingvej Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 12. november 2013 J.nr.: NMK-31-00750 Ref.: MILMA AFGØRELSE i sag om Herning Kommune, afslag på landzonetilladelse til ændret

Læs mere

TILSYN OG HÅNDHÆVELSE

TILSYN OG HÅNDHÆVELSE TILSYN OG HÅNDHÆVELSE 73, stk. 1: Kommunalbestyrelsen påser overholdelsen af denne lov., samt af fredningsbestemmelser Når der er konstateret et (muligt) ulovligt forhold er der en forpligtigelse til at

Læs mere

YY Kommune. til etablering af de 12 ustøttede private andelsboliger. af, at andelshaverne er bopælsregistreret i Y Kommune.

YY Kommune. til etablering af de 12 ustøttede private andelsboliger. af, at andelshaverne er bopælsregistreret i Y Kommune. YY Kommune 27-03- 2007 Ved brev af 14. december 2006 anmodede den daværende Y Kommune Statsamtet Nordjylland om vejledende at vurdere, hvorvidt kommunen lovligt kan betinge en kommunal garanti til etablering

Læs mere

Orientering om ændring af dagtilbudsloven lov 1528 af 18. december 2018 om bedre fordeling i daginstitutioner

Orientering om ændring af dagtilbudsloven lov 1528 af 18. december 2018 om bedre fordeling i daginstitutioner Til alle kommuner m.fl. Holmens Kanal 22 1060 København K Telefon 33 92 93 00 sm@sm.dk www.socialministeriet.dk Sagsnr. 2018-3611 Doknr. 638763 Dato 21-12-2018 Orientering om ændring af dagtilbudsloven

Læs mere

(0 m. cii^rø"it^?^i)'"'-.- STATSFORVALTNINGEN # INDGÅcT ^ _. 2 7 my, 2012 MIDTJYLLAND. Syddjurs Kommune Hovedgaden Rønde

(0 m. cii^røit^?^i)''-.- STATSFORVALTNINGEN # INDGÅcT ^ _. 2 7 my, 2012 MIDTJYLLAND. Syddjurs Kommune Hovedgaden Rønde WS101652W slet 27-11-2012 10 43 SEPBARCODE 0U121 cii^rø"it^?^i)'"'-.- STATSFORVALTNINGEN # INDGÅcT ^ _ 2 7 my, 2012 MIDTJYLLAND (0 m Syddjurs Kommune Hovedgaden 77 8410 Rønde 26 11 2012 Vedr. Syddjurs

Læs mere

Bemærkninger vedr. ulovlig overnatning i Albertslund Kommune, jfr. budgetaftalen for 2018

Bemærkninger vedr. ulovlig overnatning i Albertslund Kommune, jfr. budgetaftalen for 2018 Notat Bemærkninger vedr. ulovlig overnatning i Albertslund Kommune, jfr. budgetaftalen for 2018 Budgetaftalen 2018 har følgende tekst: Skærpet krav til overnatning på byggepladser og overnatning i bygninger

Læs mere

OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR BEMYNDIGELSE

OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR BEMYNDIGELSE Center for Miljø OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR EMYNDIGELSE for valgperioden 2014 til 2017 Fra Miljø- udvalget Til Center for Miljø, bygningsmyndigheden Et notat fra: ygningsmyndigheden 14/17010 Oprettet:

Læs mere

Drøftelse af lokalplan for Vellerup Sommerby

Drøftelse af lokalplan for Vellerup Sommerby Drøftelse af lokalplan for Vellerup Sommerby NOTAT Bilag 1: Baggrundsviden om udvikling i sommerhusområder Bilag 1 har til formål, at redegøre for den udvikling, som finder sted i sommerhusområder. Redegørelsen

Læs mere

Lov om kolonihaver og lov om ændring af lov om planlægning og jordkøbsloven

Lov om kolonihaver og lov om ændring af lov om planlægning og jordkøbsloven Side 1 af 5 Til kommunalbestyrelser og Hovedstadens Udviklingsråd samt til orientering til amtsråd DEPARTEMENTET LANDSPLANAFDELINGEN 6. Kontor J.nr. D 201-0003 Ref. Jo Den 20. juni 2001 Lov om kolonihaver

Læs mere

Bopælspligt handlepligter og sanktionering ved manglende overholdelse og overtrædelse

Bopælspligt handlepligter og sanktionering ved manglende overholdelse og overtrædelse F A K T A A R K 31. juli 2018 Bopælspligt handlepligter og sanktionering ved manglende overholdelse og overtrædelse Reglerne om den almindelige bopælspligt på Bornholm gælder i byerne Allinge, Gudhjem,

Læs mere

Vedrørende matr.nr. 23a mfl. Farum By, Farum beliggende Hestetangsvej 90, 3520 Farum Kommunens sagsnr

Vedrørende matr.nr. 23a mfl. Farum By, Farum beliggende Hestetangsvej 90, 3520 Farum Kommunens sagsnr Furesø Kommune Center for By og Miljø Stisager 2 3500 Værløse Att. Lene Vestermann Dato: 15. nov. 2017 J.nr.: 200726123 Side: 1 / 5 Vedrørende matr.nr. 23a mfl. Farum By, Farum beliggende Hestetangsvej

Læs mere

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Motalavej, Slagelse Kommune

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Motalavej, Slagelse Kommune Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. BO0104-00250 Dato: 13. februar 2019 Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168

Læs mere

Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder

Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder UDKAST 19.10.2018 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder Notat BO0103-00020 19-10-2018 I

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 38 Bilag 11 Offentligt Udkast til ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om

Læs mere

Til Teknik og Miljøudvalget, Københavns Kommune, Købehavns Rådhus. Byggeriet på Provstevej 5, København NV

Til Teknik og Miljøudvalget, Københavns Kommune, Købehavns Rådhus. Byggeriet på Provstevej 5, København NV Til Teknik og Miljøudvalget, Københavns Kommune, Købehavns Rådhus Byggeriet på Provstevej 5, København NV side 1 / 4 Bispebjerg Lokaludvalg har fulgt sagen nøje fra start. Vi har også tilkendegivet vores

Læs mere

En samlet kolonihaveindsats til TMU-mødet den 1. oktober 2019

En samlet kolonihaveindsats til TMU-mødet den 1. oktober 2019 En samlet kolonihaveindsats til TMU-mødet den 1. oktober 2019 Anvendelsesbestemmelser - ophold www.ballerup.dk Regler for ophold i kolonihaver Typiske regler for ophold i Ballerup Kommune for nuværende:

Læs mere

Til Center for Miljø og Teknik, bygningsmyndigheden

Til Center for Miljø og Teknik, bygningsmyndigheden Et notat fra: ygningsmyndigheden OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR EMYNDIGELSE for valgperioden 2018 til 2021 (emyndigelsesplan) Fra Miljø- udvalget 14/17010 Oprettet: 13. marts 2018 Sidst opdateret: - - - Til,

Læs mere

Helårsbeboelse i Tversted?

Helårsbeboelse i Tversted? Helårsbeboelse i Tversted? Helårsbeboelse eller ej hvad er bedst for Tversted? Det er der givetvis mange holdninger til. Og det er fint! Men når Tversteds indbyggere og ikke mindst de ca. 250 husstande,

Læs mere

Ledige boliger i den almene boligsektor januar 2017 januar 2018

Ledige boliger i den almene boligsektor januar 2017 januar 2018 TEMASTATISTIK 218:2 Ledige boliger i den almene boligsektor januar 217 januar 218 I januar 218 er der 1.463 boliger i den almene boligsektor, hvilket er 174 boliger færre end i januar 217. Ledighedsprocenten

Læs mere

Jeg anerkender, at det er en udfordring at sikre unge studerende en bolig i uddannelsesbyerne.

Jeg anerkender, at det er en udfordring at sikre unge studerende en bolig i uddannelsesbyerne. Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 512 Offentligt Talepapir Arrangement: UUI alm. del, samrådsspørgsmål Æ Hvornår: 19. april 2016 DET TALTE ORD GÆLDER

Læs mere

Nærmere belysning af genhusning af beboere i de 16 hårde ghettoområder

Nærmere belysning af genhusning af beboere i de 16 hårde ghettoområder Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO401-0123 01-10-2018 Nærmere belysning af genhusning af beboere i de 16 hårde ghettoområder Fraflytningen

Læs mere

Nyhedsbrev. Fast Ejendom. Den 17. april 2015, revideret 20. april 2015

Nyhedsbrev. Fast Ejendom. Den 17. april 2015, revideret 20. april 2015 Den 17. april 2015, revideret 20. april 2015 Nyhedsbrev Ændring af planloven op til 25 % almene boliger i nye lokalplanområder Folketinget vedtog den 26. februar 2015 ændringer i planloven, der giver kommunerne

Læs mere

om leje af almene boliger og lov om leje

om leje af almene boliger og lov om leje Udkast til ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje (Nye kriterier for udsatte boligområder og ghetto-områder, initiativer

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2012-0015 UL/li. København, den 9. oktober 2012 KENDELSE. ctr.

Klagerne. J.nr. 2012-0015 UL/li. København, den 9. oktober 2012 KENDELSE. ctr. 1 København, den 9. oktober 2012 KENDELSE Klagerne ctr. Statsaut. ejendomsmæglere MDE Jens H. Bjerregaard og Jens Saugstrup Kastrupvej 89 2300 København S Nævnet har modtaget klagen den 27. januar 2012.

Læs mere

Flere billige boliger og fleksible boligløsninger

Flere billige boliger og fleksible boligløsninger ANSØGNING NOTAT Frikommunenetværk om billige boliger og fleksible boligløsninger 01-12-2016 Ansøgning om forsøg om billigt nybyggeri Frikommunenetv ærk Flere billige boliger og fleksible boligløsninger

Læs mere

Notat om udarbejdelse af udviklingsplaner. 1. Indledning

Notat om udarbejdelse af udviklingsplaner. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0100-00398 Notat om udarbejdelse af udviklingsplaner 1. Indledning Der er indgået politisk aftale mellem

Læs mere

Notat. Serviceeftersyn af gældende lokalplaner for eksisterende tunge erhvervsområder Teknisk Udvalg. Planlægning og Byggeri

Notat. Serviceeftersyn af gældende lokalplaner for eksisterende tunge erhvervsområder Teknisk Udvalg. Planlægning og Byggeri Notat Emne: Til: Kopi til: Serviceeftersyn af gældende lokalplaner for eksisterende tunge erhvervsområder Teknisk Udvalg Bünyamin Simsek Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde- mandag den 15. april 2013. Planlægning

Læs mere

Svar på spørgsmål til indstillingen vedrørende nye anvisningsog udlejningsregler i udsatte boligområder.

Svar på spørgsmål til indstillingen vedrørende nye anvisningsog udlejningsregler i udsatte boligområder. Svar på spørgsmål til indstillingen vedrørende nye anvisningsog udlejningsregler i udsatte boligområder. Side 1 af 5 I det følgende besvares de spørgsmål, der er rejst på byrådsmødets den 16. januar 2019

Læs mere

Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni 2017

Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni 2017 Dato 12. september 2017 Sagsbehandler Ivan Skaaning Hansen Mail ih5@vd.dk Telefon +45 7244 3112 Dokument 17/10079-18 Side 1/7 Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver herved kommunens tilladelse og hjemviser sagen til kommunen til fornyet behandling som 1. instans.

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver herved kommunens tilladelse og hjemviser sagen til kommunen til fornyet behandling som 1. instans. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 26. november 2012 J.nr.: NMK-31-00716 Ref.: mtj AFGØRELSE i sag om udstykning og opførelse af en helårsbolig i Lemvig kommune

Læs mere

Ledige boliger i den almene boligsektor januar 2018 januar 2019

Ledige boliger i den almene boligsektor januar 2018 januar 2019 TEMASTATISTIK 219:3 Ledige boliger i den almene boligsektor januar 218 januar 219 I januar 219 er der 1.745 boliger i den almene boligsektor, hvilket er 282 boliger flere end i januar 218. Ledighedsprocenten

Læs mere

De tomme boliger. Dette notat vil på baggrund af tal fra Danmarks Statistik kigge lidt nærmere på de tomme boliger.

De tomme boliger. Dette notat vil på baggrund af tal fra Danmarks Statistik kigge lidt nærmere på de tomme boliger. Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 ULØ alm. del Bilag 21 Offentligt De tomme boliger Det faldende befolkningstal giver en række problemer og udfordringer for Lolland Kommune. Et af de vigtigste

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 38 Bilag 18 Offentligt Udkast til ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om

Læs mere

Konkrete spørgsmål og afklaringsspørgsmål

Konkrete spørgsmål og afklaringsspørgsmål ANSØGNING NOTAT Frikommunenetværk om billige boliger og fleksible boligløsninger 09-02-2017 Konkrete spørgsmål og afklaringsspørgsmål Ansøgning om midlertidig huslejetilskud I forhold til et midlertidigt

Læs mere

Notat Lokalplanlægning - delegation

Notat Lokalplanlægning - delegation Til: Kommunalbestyrelsen BY, ERHVERV OG MILJØ Dato: 20. juli 2017 Tlf. dir.: 44772319 E-mail: byogbolig@balk.dk Kontakt: Steen Pedersen Notat Lokalplanlægning - delegation Indledning og resume Det fremgår

Læs mere

D O M. Retten i Randers har den 9. juli 2013 afsagt dom i 1. instans (sag nr. BS 3-1986/2011).

D O M. Retten i Randers har den 9. juli 2013 afsagt dom i 1. instans (sag nr. BS 3-1986/2011). D O M afsagt den 23. juni 2015 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1890 13 (begge ved advokat Gitte Nedergaard, Aarhus) mod

Læs mere

Grundejerforeningen Romalt Gustavsminde Randers SØ. Hermed fremsendes svar på de spørgsmål fremsat pr. den 27. oktober.

Grundejerforeningen Romalt Gustavsminde Randers SØ. Hermed fremsendes svar på de spørgsmål fremsat pr.  den 27. oktober. Grundejerforeningen Romalt Gustavsminde 20 8960 Randers SØ u u Sekretær Lene Buus Høeg/ksf lbh@louadvokatfirma.dk Dir. tlf. 91 356 725 Dato 14. november 2017 J.nr. 31-85007 Vedr. svar på spørgsmål om lokalplaner,

Læs mere

Ændringsforslag. Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje

Ændringsforslag. Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje Til lovforslag nr. L 38 Folketinget 2018-19 Ændringsforslag stillet den 19. november 2018 uden for betænkningen Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger

Læs mere

Mødet blev holdt torsdag den 29. marts 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 16:30 og sluttede kl. 16:50.

Mødet blev holdt torsdag den 29. marts 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 16:30 og sluttede kl. 16:50. ALLERØD KOMMUNE Økonomiudvalget 20102013 Møde nr. 42 Mødet blev holdt torsdag den 29. marts 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 16:30 og sluttede kl. 16:50. Medlemmer: Borgmester Erik Lund

Læs mere

Udlandsdanskere og pensionistreglen om sommerhuse

Udlandsdanskere og pensionistreglen om sommerhuse - 1 Udlandsdanskere og pensionistreglen om sommerhuse Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med virkning fra 15. juni 2017 har pensionister ret til at anvende sommerhuse i Danmark som helårsbolig

Læs mere

Naturstyrelsen har på denne baggrund udarbejdet vejledende svar til de mest hyppige spørgsmål om de nye regler.

Naturstyrelsen har på denne baggrund udarbejdet vejledende svar til de mest hyppige spørgsmål om de nye regler. NOTAT Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST-4408-00265 Ref. ancma/todue Den 24. februar 2015 Spørgsmål og vejledende svar om regler om afdragsordninger og minimumsfrist i forbindelse med påbud

Læs mere

Tilladelse til udlejning i 100 dage af egen helårsbolig

Tilladelse til udlejning i 100 dage af egen helårsbolig Borgmester Anette Mortensen Stevns Kommune borgmester@stevns.dk 28. august 2019 Tilladelse til udlejning i 100 dage af egen helårsbolig Kære Anette Mortensen Folketinget har før sommerferien vedtaget en

Læs mere

Boliger. Tilgangen af boliger , bestanden af boliger pr. 1. januar 2004 samt det beregnede behov for boliger 2004:1

Boliger. Tilgangen af boliger , bestanden af boliger pr. 1. januar 2004 samt det beregnede behov for boliger 2004:1 Boliger 2004:1 Tilgangen af boliger 1999-2003, bestanden af boliger pr. 1. januar 2004 samt det beregnede behov for boliger Flere nye boliger i 2003 end i 2002 Tilgangen af boliger i 2003 Perioden 1999-2003

Læs mere

g Omsorg Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 998, Boligområde nord for Lisbjerg Skole.

g Omsorg Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 998, Boligområde nord for Lisbjerg Skole. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 6. august 2014 for Lisbjerg Skole - Forslag g Omsorg Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 998, Boligområde nord for

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 114 Bilag 9 Offentligt 16. januar 2019 J.nr. 2017-5308 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 114 - Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, kildeskatteloven,

Læs mere

SÆH ønsker ligeledes afdækket, om kommunen kan pålægge de private boligselskaberne at udleje til en andre boligsøgende.

SÆH ønsker ligeledes afdækket, om kommunen kan pålægge de private boligselskaberne at udleje til en andre boligsøgende. Internt notat Team Byggeri og Ejendomme 03-04-2018 Side 1. Notat vedrørende midlertidig anden brug af plejeboliger 1. Sagens omstændigheder SÆH ønsker midlertidig at udleje kommunalt ejede almene ældreboliger,

Læs mere

Obligatorisk byggeskadeforsikring

Obligatorisk byggeskadeforsikring 17. april 2008 Sag 07/05004 /anl Obligatorisk byggeskadeforsikring Fra den 1. april 2008 har professionelle bygherrer pligt til at tegne og betale for en byggeskadeforsikring, når de opfører nybyggeri

Læs mere

Plan- og Udviklingsudvalget

Plan- og Udviklingsudvalget Plan- og Udviklingsudvalget Referat fra møde Onsdag den 4. december 2013 kl. 15.15 i mødelokale Skjalm Hvide, Slangerup Mødet slut kl. 16.30 MØDEDELTAGERE John Schmidt Andersen (V) Guri Bjerregaard (A)

Læs mere

BREVEKSEMPLER BILAG TIL VEJLEDNING OM HÅNDHÆVELSE AF NATURBESKYTTELSESLOVEN, PLANLOVEN OG BYGGELOVEN. Maj 2007

BREVEKSEMPLER BILAG TIL VEJLEDNING OM HÅNDHÆVELSE AF NATURBESKYTTELSESLOVEN, PLANLOVEN OG BYGGELOVEN. Maj 2007 BREVEKSEMPLER BILAG TIL VEJLEDNING OM HÅNDHÆVELSE AF NATURBESKYTTELSESLOVEN, PLANLOVEN OG BYGGELOVEN Maj 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE BREVEKSEMPEL 1: VARSEL AF PÅBUD ULOVLIG TILBYGNING I LANDZONE 3 BREVEKSEMPEL

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12 EM2007/49 Ændringsforslag til Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence Fremsat af Landsstyret til 2. behandling. Til 12 1. Stk. 2 affattes således: "Stk. 2. Påbud kan udstedes, når støtten:

Læs mere

Når målgruppen er alle lejere, er det alene boligorganisationerne, der kan implementere forslaget evt. efter aftale med kommunen.

Når målgruppen er alle lejere, er det alene boligorganisationerne, der kan implementere forslaget evt. efter aftale med kommunen. Tema Forslag Formål Afsnit Boligstøtte til I tilfælde af restance, bliver borgeren overføres den mindre og dermed mere direkte til udlejer, overskuelig frem for til lejer 3.1.1 Umiddelbart gennemførligt/

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 19. marts 2007 til Danmarks Naturfredningsforening:

Statsforvaltningens brev af 19. marts 2007 til Danmarks Naturfredningsforening: Statsforvaltningens brev af 19. marts 2007 til Danmarks Naturfredningsforening: 19-03- 2007 TILSYNET Danmarks Naturfredningsforening har i skrivelse af 20. maj 2005 rettet henvendelse til Statsamtet Vestsjælland,

Læs mere

Januar 1996 J.Nr Lokalplan nr. 61 for et nyt boligområde mellem Enghavevej og Sandbækalle i Videbæk.

Januar 1996 J.Nr Lokalplan nr. 61 for et nyt boligområde mellem Enghavevej og Sandbækalle i Videbæk. Januar 1996 J.Nr. 27-11-61 Lokalplan nr. 61 for et nyt boligområde mellem Enghavevej og Sandbækalle i Videbæk. Videbæk Kommune Lokalplan nr. 61 foret nyt boligområde mellem Enghavevej og Sandbækalle i

Læs mere

Privat lejeret for udlejere. Af Jacob Lichtenstein

Privat lejeret for udlejere. Af Jacob Lichtenstein Privat lejeret for udlejere Af Jacob Lichtenstein Materiale Teksten: Relevante områder af lejelovgivningen for småø-udlejere Skema A Lejefastsættelse i regulerede kommuner Skema B Lejefastsættelse i uregulerede

Læs mere

Vi skal hermed meddele afslag på din ansøgning fra den 24. april 2017 på adressen Heklas Alle 10.

Vi skal hermed meddele afslag på din ansøgning fra den 24. april 2017 på adressen Heklas Alle 10. Teknik- og Miljøforvaltningen Til ansøger c/o VISBY INVEST ApS Rasmus Brøndholt Visby 29. maj 2017 edoc: 2017-0194396 AFSLAG PÅ ANSØGNING Kære VISBY INVEST ApS Vi skal hermed meddele afslag på din ansøgning

Læs mere

Beretning Perioden fra d. 1. juni 2018 til d. 24. august 2018.

Beretning Perioden fra d. 1. juni 2018 til d. 24. august 2018. Beretning Perioden fra d. 1. juni 2018 til d. 24. august 2018. Indholdsfortegnelse 1. Den landspolitiske situation, Folketinget 2. L 231 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven. 3. Regeringens parallelsamfundspakke

Læs mere

Spørgsmål 1. Hvad er de samlede udgifter til anlæg af en parkeringsplads i tilknytning til kollegie- eller ungdomsboliger?

Spørgsmål 1. Hvad er de samlede udgifter til anlæg af en parkeringsplads i tilknytning til kollegie- eller ungdomsboliger? KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling 6. april 2018 Sagsnr. 2018-0094680 Svar på spørgsmål om kollegie- og ungdomsboliger Dokumentnr. 2018-0094680-3 Kære Astrid Aller Tak for

Læs mere

Notat om kolonihaver i Ballerup Kommune

Notat om kolonihaver i Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 17. maj 2018 E-mail: Ulla Palm Larsen Kontakt: ulll@balk.dk 01.12.00-P20-1-18 Notat om kolonihaver i Ballerup Kommune Notatet beskriver formål og rammer for kolonihaver generelt,

Læs mere

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat BO0104-00250 13-02-2019 Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3,

Læs mere

Lokalplan nr for Roskildevej 53-55

Lokalplan nr for Roskildevej 53-55 Lokalplan nr. 148 for Roskildevej 53-55 Hvad er en lokalplan? En lokalplan fastsætter regler om bebyggelse og anvendelse af arealer m.v. inden for planens geografiske område. En lokalplan fastlægger de

Læs mere

Vejledning om post til døren (revideret)

Vejledning om post til døren (revideret) Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Sagsnr.: TS40108-00001 Dato: 06-02-2019 Sagsbehandler: Jens Hork Vejledning om post til døren (revideret)

Læs mere

Den 18. juli 2005 Århus Kommune

Den 18. juli 2005 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Magistratens 2. Afdeling Den 18. juli 2005 Århus Kommune Ejendomsforvaltningen Magistratens 2. Afdeling Indsættelse af midlertidig administrator for Brabrand

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 4. november 2009 til en borger

Statsforvaltningens brev af 4. november 2009 til en borger Statsforvaltningens brev af 4. november 2009 til en borger 04-11- 2009 Du har på vegne en række sommerhusejere i Kettingskov i brev af 12. oktober 2008 klaget over, at Sønderborg Kommune ikke har sørget

Læs mere

Bekendtgørelse om opfyldelse af boligkravet i familiesammenføringssager og om kommunalbestyrelsens udtalelse om referencens boligforhold

Bekendtgørelse om opfyldelse af boligkravet i familiesammenføringssager og om kommunalbestyrelsens udtalelse om referencens boligforhold BEK nr 721 af 13/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2014-960-0025. Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AB fra Folketingets Retsudvalg den 31. marts 2011

Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AB fra Folketingets Retsudvalg den 31. marts 2011 Retsudvalget 2010-11 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 770 Offentligt Dok.: GEN40181 Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AB fra Folketingets Retsudvalg den 31. marts 2011

Læs mere

Videbæk i februar 1999 J. Nr. 27-11 -51.1 Revideret! marts 1999. Lokalplan nr. 51 tillæg nr. 1 for Videbæk Skole.

Videbæk i februar 1999 J. Nr. 27-11 -51.1 Revideret! marts 1999. Lokalplan nr. 51 tillæg nr. 1 for Videbæk Skole. Videbæk i februar 1999 J. Nr. 27-11 -51.1 Revideret! marts 1999 Lokalplan nr. 51 tillæg nr. 1 for Videbæk Skole. Videbæk Kommune Tillæg nr. 4 til Videbæk Kommuneplan 1997 Lokalplan nr. 51.tillæg nr. 1

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Hjørring Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til vinduer og døre udført i plastmateriale samt varsel af påbud

AFGØRELSE i sag om Hjørring Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til vinduer og døre udført i plastmateriale samt varsel af påbud Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 21. december 2015 J.nr.: NMK-33-03261 KlageID: 85120 Ref.: SOELE-NMKN AFGØRELSE i sag om Hjørring Kommunes afslag på lovliggørende

Læs mere

FORSLAG TIL TILLÆG NR 1 TIL LOKALPLAN NR. 2.1

FORSLAG TIL TILLÆG NR 1 TIL LOKALPLAN NR. 2.1 STRUER KOMMUNE Maj 2017 FORSLAG TIL TILLÆG NR 1 TIL LOKALPLAN NR. 2.1 FOR et BoligOMRÅDE VED Søstjernevej og Nørrevænget i Jegind I høring fra den 3. juli til 31. juli 2017 plangrundlag ORdliste Lov om

Læs mere

Kommunernes bevarende planlægning. Rasmus Hee Haastrup, specialkonsulent i Naturstyrelsen

Kommunernes bevarende planlægning. Rasmus Hee Haastrup, specialkonsulent i Naturstyrelsen Kommunernes bevarende planlægning Rasmus Hee Haastrup, specialkonsulent i Naturstyrelsen Plansystemet Lokalplanen Den bevarende lokalplan Lokalplanprocessen i praksis Hvornår skal i komme på banen og hvordan?

Læs mere

Notat vedrørende cykelskur på Grev Schacks Vej 19 og dertil relevant lovgivning

Notat vedrørende cykelskur på Grev Schacks Vej 19 og dertil relevant lovgivning Notat vedrørende cykelskur på Grev Schacks Vej 19 og dertil relevant lovgivning Formålet med dette notat er primært at tydeliggøre forløbet om cykelskuret på Grev Schacks Vej 19, sekundært kort at gøre

Læs mere

FAKTAARK - EJERLEJLIGHEDSUDVALGETS KONKLUSIONER

FAKTAARK - EJERLEJLIGHEDSUDVALGETS KONKLUSIONER FAKTAARK - EJERLEJLIGHEDSUDVALGETS KONKLUSIONER Ejerlejlighedsloven blev vedtaget i 1966 for at sikre retsanvendelsen bedst muligt og for at skabe tryghed for belåning via realkreditinstitutterne. Der

Læs mere

Notatet indgår i et samlet bidrag til behandling på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. september 2014.

Notatet indgår i et samlet bidrag til behandling på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. september 2014. Lovliggørelse af kolonihaverne i Hvidovre Kommune Kultur-, Teknik, Miljø og Arbejdsmarkedsforvaltningen er blevet bedt om at gøre rede for, hvordan kolonihaveområderne i Hvidovre Kommune kan lovliggøres,

Læs mere