Budget 2016 Miljø-, Klima- og Trafikudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Budget 2016 Miljø-, Klima- og Trafikudvalget"

Transkript

1 Side 1 af Generelt Udvalgets ansvarsområde Udvalgets ansvarsområde kan kategoriseres ud fra Miljø-, Klima og Trafiks organisatoriske struktur: Natur og Klima varetager myndighedsopgaver og visse driftsopgaver inden for hovedområderne: Landbrug, vandforsyning, jordforurening, natur, vandløb, VVM, jordvarme, affald, varmeplan, energi og klimaområdet. Beredskab under Ejendomsadministration (CETS) Beredskabsområdet dækker al beredskabslovgivning, visse dele af bygge- og miljølovgivningen samt forhold vedr. skorstensfejning. Beredskabet afvikler på brandskolen forskellige kurser for kommunalt ansatte, Falck og de maritime skoler. Fra 2016 overgår beredskabet til Beredskab Fyn i et fælles fynsk beredskab, som et 60 selskab. Trafik og Infrastruktur (CETS) varetager administration af vejlov, vejdata, trafiksikkerhed, befordring, vedligehold af grønne områder, vejvedligehold samt gennemførelse af diverse bygge- og anlægsopgaver inden for vejområdet. Svendborg Havn, Færge og Sundfart er kommunens maritime organisation, som varetager drift og anlæg samt havnemyndighed vedrørende kommunens erhvervs-, lyst-, færge- og ø-havne samt både- og anløbsbroer, vandarealer og sejlløb. Herudover faciliteter organisationen den maritime udvikling i Fremtidens Havn samt udnyttelse af havnenes rekreative muligheder, herunder markedsføring og branding. Endvidere varetages den kommunale rederidrift med drift og sejlads med ø-færgerne og MS Helge. Natur og Klima Arbejder for at sikre samspillet mellem natur, miljø, klima, borgere og erhverv, så der sikres balance mellem beskyttelsen og benyttelsen. Det sker gennem kompetent sagsbehandling, hvor samspillet og hensynene vurderes konkret i hver enkelt sag og i samarbejde med borgere og erhvervsliv. Har fokus på at sikre opfyldelse af kommunens vedtagne klimamål. Deltager i udviklings- og planmæssige opgaver for kommunen. Indsatsområder i 2016 omfatter: Implementering af de statslige vand- og Natura-2000-planer, herunder etablering af vådområdeprojekter ved Hørup Å og Bøllemosen. Revision af vandløbsregulativer. Forberedelse af nyt, særskilt udbud af vandløbsvedligeholdelsesopgaven. Revision af spildevandsplan. Implementering af ny affaldsplan. Nye planer vedrørende grundvandsbeskyttelse. Gennemførelse af Svendborg Kommunes Klima- og Energipolitik. Styrkelse af serviceniveauet på husdyrbrugsområdet. Beredskab under Ejendomsadministration (CETS) Beredskabets opgaver overgår pr. 1. januar 2016 til Beredskab Fyn, hvorefter de fremtidige mål for området varetages af den nye bestyrelse (beredskabskommision) på vegne af de ni ejerkommuner.

2 Side 2 af Trafik og Infrastruktur (CETS) Svendborg Havn, Færge og Sundfart Indsatsområderne i 2016 omfatter: Der vil også i 2016 være et fortsat fokus på opfølgning af de udarbejdede ydelsesbeskrivelser i forhold til udbudte opgaver ved drift af grønne områder, veje m.m. Udover sikker omkostningsstyring og sikring af kvaliteten i opgaveløsningen, skal dette danne et sikkert detailgrundlag for det kommende udbud af entreprenøropgaver som påregnes udbudt i Nuværende driftskontrakt er forlænget med 1år til udløb i I 2014 blev den grønne plan politisk vedtaget. Der er i 2015 arbejdet på delopgaver i planen og i 2016 udarbejdes handleplan for prioritering af opgaver for realisering af den grønne plan over en flerårig periode. I 2016 gennemføres en trafiksikkerhedsinspektion som opfølgning på Trafiksikkerhedsplan Den maritime organisation vil i 2016 have fokus på: - Facilitering af den maritime udvikling i fremtidens havn, herunder, udarbejdelse af strategi og masterplan for anvendelse af havnens vandarealer, forretningsplan, samt handlingsplan der fastlægger økonomi og tidshorisont for håndtering af driftsefterslæb og investeringer i havnekonstruktioner.. - Valg af nyt havneforvaltningssystem. - Udarbejdelse af Strategi for udvikling af Et øhav i verdensklasse og Vild med Vand, - Igangsætte projekt Vild med Vand i Svendborg. - Etablerer et forskningssamarbejde med SDU med det formål at fremskaffe dokumentation for fremtidige investeringer i havnene. - Udarbejdelse af ny takststruktur for fastliggende lystbåde. - Hjemtage Hjortøboen til egen drift samt gennemfører prøvehandlinger med øhop samt teletaxi løsninger. - Etablerer et struktureret samarbejde med Svendborg Event i forhold til arrangementer på Svendborg Havn.

3 Side 3 af Økonomisk oversigt (Mio. kr.) Miljø-, Klima- og Trafikudvalget Vedtaget budget priser Drift Natur og Klima Beredskab under Ejendomsadministration (CETS) Trafik og Infrastruktur (CETS) 12,9 12,9 12,6 12,6 12,6 11,2 11,2 11,2 11,2 11,2 85,0 83,5 88,5 88,5 88,5 Havn og Færger 7,7 5,5 5,5 5,5 5,5 Miljø-, Klima- og Trafikudvalget i alt 116,8 113,1 117,8 117,8 117,8 + angiver merudgift/mindreindtægt, - angiver mindreudgift/merindtægt ændringer Mio. kr. ændringer - Drift Lejeindtægter Frederiksøen - Flyttet fra ØKU til MKT -2,1-2,1-2,1-2,1 Netto overførsel regnskab ,5 0,0 0,0 0,0 Oprettelse vaskeri Beredskab - nyttejob -0,2 0,0 0,0 0,0 Etablering af nyt kørselskontor fase 1 8,8 8,8 8,8 8,8 Pris og lønfremskrivning 0,6 0,6 0,6 0,6 Lov og cirkulæreprogram -0,1-0,1-0,1-0,1 Vejafvandingsbidrag tilbagebetaling -6,0 0,0 0,0 0,0 Vejafvandingsbidrag nedsættelse -2,6-2,6-2,6-2,6 Rammebesparelse for budget ,4-0,4-0,4-0,4 Afgræsning af kommunale arealer 0,1 0,1 0,1 0,1 Rekreativ udvikling af Sofielundskov 0,0 0,1 0,1 0,1 ændringer drift i alt -1,4 4,4 4,4 4,4 + angiver udgift - angiver indtægt Summen af ovennævnte er lig med forskellen mellem de oprindelige overslagsår i vedtaget budget 2015 og det vedtagne budget Økonomisk redegørelse Drift: Driftsbudgettet for 2016 udgør ca. 113,1 mio. kr. netto, hvilket er et fald på ca. 1,4 mio. kr. i forhold til budgetoverslagsåret 2016 i det vedtagne budget Faldet skyldes primært en budgetteret tilbagebetaling fra Vand og Affald i 2016 samt en generel tilpasning vedr. vejafvandingsbidraget. Der er overført et indtægtsbudget vedr. lejeindtægter på

4 Side 4 af Frederiksøen samt indarbejdet en rammebesparelse. Herudover er der sket en tilpasning jf. Lov- og cirkulæreprogrammet. Området er også blevet tilført den almindelige pris- og lønfremskrivning. Der har ligeledes været overførsler fra 2014, samt at der er tilført midler til etablering af kørselskontoret. I forbindelse med budgetforliget 2016 blev der afsat 0,1 mio. kr. til afgræsning af kommunale arealer samt 0,1 mio. kr. til rekreativ udvikling af Sofielundskov gældende fra 2017 og frem. Natur og Klima: Rammebetingelser Området er underlagt en række sektorlove, herunder miljøbeskyttelsesloven, husdyrloven, vandforsyningsloven, råstofloven, jordforureningsloven, naturbeskyttelsesloven, vandløbsloven, kystbeskyttelsesloven, planloven, miljømålsloven med flere. En del af Langeland og Ærø Kommuners opgaver på natur- og miljøområdet løses af Svendborg Kommune gennem det forpligtende samarbejde. Der er på området fastsat en række servicemål, der sikrer den hurtigst mulige sagsbehandling. Størstedelen af området omfattet af et kvalitetsstyringssystem. Certificering af systemet er i medfør af politisk beslutning ophørt med virkning fra Derudover indgår området i kommuneplanen og er underlagt regionens råstofplan samt statens vandområdeplaner og Natura 2000-planer. Miljømålsloven forpligter kommunen til at gennemføre vandområdeplaner og Natura 2000-handleplaner. Hvad vil vi i 2016: Tema: Naturindsatser Mål: I 2016 og årene fremover vil Svendborg Kommune værne om og udvikle naturværdierne og sikre en forbedret adgang til naturen. Vejen til målet: De bevillingsmæssige rammer for Natura 2000-indsatsen og for den øvrige natur er reduceret i medfør af Flest mulige krav i Natura 2000-planerne vil blive søgt gennemført via relevante tilskudsordninger. Tema: Forbedring af vandmiljøet Mål: I 2016 og årene fremover vil byrådet gøre en særlig indsats for at forbedre vandmiljøet i og omkring Svendborg Kommune. Vejen til målet: Det vil ske ved implementering af statens vandplaner, herunder ved at etablere vådområdeprojekter ved hhv. Hørup Å og Bøllemosen. Tema: Nedbringelse af 3-sagspukkel Mål: Fra 2015 og halvandet år frem skal kommunen afvikle den sagspukkel, som fulgte af at staten efter, at de har lavet et ekstraordinært serviceeftersyn på naturbeskyttelsesområdet. Vejen til målet: Opgaven afsluttes i 1. halvår 2016 som planlagt.

5 Side 5 af Tema: Vandløbsvedligeholdelse Mål: Inddragelse af berørte lodsejere i processen omkring udarbejdelse af nye vandløbsregulativer. Vejen til målet: Revision af vandløbsregulativer fortsætter som planlagt i Der vil blive afholdt en række borgermøder, ligesom berørte lodsejere vil få mulighed for at booke korte møder med administrationen, hvor der kan stilles opklarende spørgsmål, og hvor betydningen for den enkelte lodsejer konkretiseres. Tema: Spildevandsplanlægning Mål: Opstart af revision af spildevandsplan Vejen til målet: Der etableres en tværgående arbejdsgruppe med deltagere fra vand & Affald A/S, GISkontoret, CETS og Natur og Klima. Særligt fokus rettes mod kommunikation med involverede lodsejere. Tema: Implementering af ny affaldsplan Mål: Øget genanvendelse af dagrenovation fra nuværende 31% til 50%. Vejen til målet: Via øget borgerinddragelse skal der i 2016 identificeres affaldshåndteringsløsninger, der sikrer øget genanvendelse. Tema: Nye planer for grundvandsbeskyttelse Mål: Sikring af god, tilstrækkelig og sikker grundvandsforsyning til Svendborg Kommunes borgere. Vejen til målet: Der udarbejdes i 2016 nye indsatsplaner på baggrund af statens færdiggjorte grundvandskortlægning. Arbejdet med ny vandforsyningsplan for alle vandværker i kommune påbegyndes i Senest 1 år efter vedtagelsen af de kommunale vandhandleplaner, dvs. ultimo 2016, skal der meddeles indvindingstilladelser, hvor retten til indvinding er udløbet (800 indvindere). Samarbejdet med Region Syddanmark om forurenede grunde styrkes i 2016, som følge af at regionen i 2015 har undersøgt 78 industrigrunde, og i 2016 har planlagt videregående undersøgelser på 68 forurenede grunde. Tema: Udmøntning af kommunens klima- og energipolitik Mål: På klima- og energiområdet vil der være fokus på at leve op til det fastlagte mål for omstilling af samfundet til vedvarende energi. Vejen til målet: Samarbejde med Go2Green, Bæredygtigt Fællesskab, Energitjenesten, andre kommuner, m.fl. Igangsættelse af konkrete handlinger og aktiviteter, som bidrager til reduktion af energiforbrug eller omstilling til vedvarende energikilder. Fokus i 2016 vil bl.a. være på skoler og uddannelsesinstitutioner, samt på deleøkonomi. Dialog og samarbejde med forsyningsselskaberne om fremtidens varmeforsyning. Tema: Videreudvikle og styrke serviceniveauet på husdyrbrugsområdet Mål: Fortsat styrkelse af information og dialog mellem landmænd og kommune. Vejen til målet: Videreudvikling og afholdelse af dialog- eller fyraftensmøder mellem landmænd og kommune

6 Side 6 af Der sættes fokus på tilgængeligheden af relevante landbrugsoplysninger særligt på kommunens hjemmeside. I 2016 vil vi i.f.m. kampagnetilsyn foretage kortlægning af gyllebeholdere på ejendomme uden husdyr. Økonomisk oversigt for politikområdet Natur og Klima Vedtaget budget priser Drift Naturforvaltningsprojekter Natura 2000 Vandløbsvæsen - Fælles formål Vedligeholdelse af vandløb Miljøbeskyttelse m.v. Klima og Energi 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,7 0,4 0,4 0,4 0,4 0,7 0,7 0,7 0,7 0,7 0,7 1,7 1,7 1,7 1,7 0,6 0,5 0,5 0,5 0,5 1,3 1,2 0,9 0,9 0,9 Løn samt øvrige kt. 6 m.m. 8,7 8,2 8,2 8,2 8,2 Natur og Klima i alt 12,9 12,9 12,6 12,6 12,6 + angiver udgift - angiver indtægt Økonomisk redegørelse Drift: I forbindelse med budget 2015 blev Natur og Klimatilført 0,5 mio. kr. til løn til behandling af 3-sager under Naturområdet. Fra 2016 og frem er budgettet tilbage til basis. Overførsler fra 2014 til budget 2016 er på 0,263 mio. kr. fordelt ud på flere områder. Der er også på området indarbejdet en rammebesparelse på 0,036 mio. kr. fra 2016 og frem. Af øvrige økonomiske budgettilpasninger jf. ovenstående tabel kan nævnes følgende. Under vedligeholdelse af vandløb er området tilført ca. 1,0 mio. kr. som er flyttet fra Trafik og Infrastruktur. Dette er en del af HedeDanmark kontrakten, hvor det er planen ved næste udbud, at vandløbsvedligeholdelsen skal udbydes separat. Tabeller og nøgletal Løbende priser Udvalgte satser Indbyggertal i året (Antal) gennemsnitlig Samlet netto-co 2 -emission i Svendborg Kommune (Tons/År) CO 2 udledning per person (Tons/år) 7,3 7,1 7,1 Udviklingen i CO 2 udledning (2011 er udgangspunkt) 100,0 97,1 97,1

7 Side 7 af Svendborg Kommune har valgt at blive klimakommune ligesom størsteparten af de øvrige kommuner i Danmark. Det er sket ved at underskrive en aftale med Danmarks Naturfredningsforening (DN) om årligt at reducere CO 2 -udledningen med minimum 2 % og minimum 5 år frem i tiden. Aftalen er indgået i september Regnskab 2014 tallene er stadig under udarbejdelse og fremgår derfor ikke af tabellen. Beredskab under Ejendomsadministration (CETS): Rammebetingelser Beredskabsområdet er underlagt Beredskabskommissionen, som er politisk ansvarlig. Området vedrører al beredskabslovgivning, visse dele af bygge- og miljølovgivningen samt forhold vedr. skorstensfejning. Hvad vil vi i 2016: Beredskabets opgaver overgår pr. 1. januar 2016 til Beredskab Fyn, hvorefter de fremtidige mål for området varetages af den nye bestyrelse (beredskabskommision) på vegne af de ni ejerkommuner. Økonomisk oversigt for politikområdet Beredskab under Ejendomsadministration (CETS) Vedtaget budget priser Drift Beredskab 11,2 11,2 11,2 11,2 11,2 Beredskab under Ejendomsadministration (CETS) i alt 11,2 11,2 11,2 11,2 11,2 + angiver udgift - angiver indtægt Økonomisk redegørelse Drift: Svendborg kommunes økonomisystem er ikke tilpasset aftalen med Beredskab Fyn endnu. Trafik og Infrastruktur: Rammebetingelser Trafik og Infrastruktur er organisatorisk opdelt i 2 Teams: Team Park og Vej og Team Trafik. Området er underlagt nogle bindende kontraktforhold gennem Funktionsudbud og Partneringsaftalen på vejområdet. På drift og vedligeholdelse af Svendborg Kommunes Veje og Grønne områder er indgået kontrakt med HedeDanmark. Team Park og Vej og Team Trafik opererer inden for Naturbeskyttelsesloven, Skovloven, Lokalplaner, Lov om indhentning af tilbud i bygge- og anlægssektoren, Vandløbsloven, Spildevandsloven,

8 Side 8 af Bekendtgørelse om anvendelse af vejafmærkning, Lov om privat fælleveje, Lov om offentlige veje, Færdselsloven, Bekendtgørelse af lov om vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, Svendborg Kommunes Vinterregulativ, Bekendtgørelse om afmærkning af vejarbejder, Bekendtgørelse om vejafmærkning, Bekendtgørelse om vejbelysning og Parkerings bekendtgørelse for Svendborg Kommune. Desuden varetages opgaver indenfor befordring tilknyttet sundhedsloven, lov om trafikselskaber og lov om folkeskolen. Hvad vil vi i 2016: Tema: Opmåling og klassificering af vejområdet og grønne områder Primo 2016 foreligger en overordnet plan, kaldet Registrant for de samlede vejelementer til brug for fastlæggelse af serviceniveau og budgetmæssige drøftelser. Planen skal forelægges politisk. Grundlaget for registranten er de detaljerede opmålinger og klassificeringer inden for vejområdet og de grønne områder der er gennemført i Dataindsamlingen gennem 2015 giver et kvalitetsløft af det udbudsmateriale der i 2016 skal udarbejdes og udbydes for entreprenørydelserne i Svendborg Kommune. Der vil i 2016 blive påbegyndt udarbejdelse af handleplaner der skal synliggøre vedligeholdelsestilstand og eventuelt efterslæb indenfor vejområdet. Der sættes som udgangspunkt fokus på områderne fortove, skilte og vejafmærkning. I 2014 blev Plan for grønne områder politisk vedtaget. Der er i 2015 arbejdet på delopgaver i planen og i 2016 udarbejdes handleplaner for prioritering af diverse opgaver for derigennem at sikre realisering af planen over en flerårig periode. Handleplanerne er tænkt som et prioriteringsværktøj for de indsatser der gøres over en flerårig periode for virkeliggørelse af de politiske fastsatte mål i den førnævnte Registrant for de samlede vejelementer og Plan for grønne områder. Borgerne skal opleve, at Svendborg Kommune udøver en professionel og effektiv håndtering af såvel små som store sager. Mål: Målet for 2016 er at få udarbejdet en overordnet plan, kaldet Registrant for de samlede vejelementer samt iværksat handleplaner der sikrer realisering af den overordnede plan. Sammen med generel driftsoptimering er dette vejen til mere for mindre og levere sikker drift. Vejen til målet: I 2016 fortsætter vi med fokus på driftsoptimering og koordinering af indsamlede data til brug for diverse handleplaner og sikring af et optimalt udbudsmateriale fortsættes endvidere det fokus på øget tværfagligt samarbejde med de involverede entreprenører, som der med succes blev fokuseret på i Dette fokus har på flere områder medført en mere enkel opgavehåndtering med billigere enhedspriser til følge. Dette har givet yderst konkurrencedygtige priser på en lang række områder, hvoraf kan nævnes oprensning af gadebrønde, afmærkning af veje, vedligehold af grusveje og stier etc.

9 Side 9 af Økonomisk oversigt for politikområdet Trafik og Infrastruktur Vedtaget budget priser Drift Offentlige toiletter 1,2 1,2 1,2 1,2 1,2 Grønne områder 6,0 6,0 5,9 5,9 5,9 Skove 0,3 0,3 0,4 0,4 0,4 Badevandundersøgelser 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 Standardopgaver for andre områ 4,2 3,3 3,3 3,3 3,3 Veje fælles formål 3,4 3,1 3,1 3,1 3,1 Parkering -1,5-1,5-2,6-2,6-2,6 Vejvedligeholdelse 30,8 21,7 27,8 27,8 27,8 Vintertjeneste 8,0 8,0 8,0 8,0 8,0 Kollektiv trafik 25,9 34,1 34,1 34,1 34,1 Sydfyns Flyveplads 0,7 0,5 0,5 0,5 0,5 Kystbeskyttelse 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 Konto 6 5,6 6,4 6,4 6,4 6,4 Stadepladser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Trafik og Infrastruktur i alt 85,0 83,5 88,5 88,5 88,5 + angiver udgift - angiver indtægt Økonomisk redegørelse I forbindelse med budgetforliget for 2016 er der afsat 0,1 mio. kr. til afgræsning af kommunale arealer. Der er ligeledes afsat 0,1 mio. kr. til afledt drift fra 2017 og frem til rekreativ udvikling af Sofielundskov. Herudover er der indarbejdet en rammebesparelse på afvandingselementer og fortovsrenovering på ca. 0,261 mio. kr. fra 2016 og frem. tet er ydermere nedskrevet med ca. 0,3 mio. kr. vedrørende ny vejlov jf. Lov- og cirkulæreprogrammet. Af øvrige økonomiske budgettilpasninger jf. ovenstående tabel kan nævnes følgende. Under standardopgaver for andre områder (HedeDanmark) er vandløbsvedligeholdelse flyttet til Natur og Klima, hvor opgaven skal udbydes separat. Under vejvedligeholdelse er der indarbejdet en forventet indtægt på ca. 6,0 mio. kr. fra Vand og Affald A/S vedrørende vejafvandingsbidrag i 2016, samt en budgetnedskrivning af vejafvandingsbidraget på 2,6 mio. kr. fra 2016 og frem. Under kollektiv trafik og konto 6 skyldes budgetændringerne oprettelse af det nye kørselskontor.

10 Side 10 af Svendborg Havn, Færge og Sundfart: Rammebetingelser Svendborg Havn, Færge og Sundfart varetager drift og anlæg af kommunens havne, samt broer. Endvidere varetages den kommunale rederidrift. Hvad vil vi i 2016: Tema: (Implementering af Fremtidens Havn samt maritim vækst) Implementeringer af Fremtidens Havn rykker nærmere. I havneplanen fremgår det bl.a., at Vi vil fastholde og udvikle den unikke og levedygtige maritime karakter i havnen samt Vi vil øge kvaliteten i og markedsføringen Svendborg Havn som det naturlige udgangspunkt for lystsejlads i øhavet. Havneadministrationen ser det som sin vigtigste opgave proaktivt at deltage i implementering af havneplanen og i særdeleshed i forhold til Maritim Liv. Maritimt Liv skal sikre, at livet i havnebassinerne og på kajerne ikke lægges dødt ved havneplanens gennemførelse, som det er set andre steder i landet, når byen vokser ned over havnen. Livet på vandarealerne skal sikres ved en strategi og masterplan for anvendelse af havnens vandarealer, samt udarbejdelse af forretningsplan for Svendborg Havn, som beskriver dennes kerneopgaver i forhold til maritimt liv og dermed sikre en bæredygtig maritim organisation. I forbindelse med implementering af havneplanen er det nødvendigt, at håndterer havnekonstruktionernes driftsefterslæb og investeringsbehov i en handlingsplan, der identificerer efterslæbet samt anviser nødvendig genoprettende vedligeholdelse og peger på forbedringer og tilpasninger i tilknytning hertil. Handlingsplanen skal ligeledes understøtte udviklingsprojekter i tilknytning til masterplanen for vandarealernes anvendelse samt forretningsplanen for Svendborg havn, ligesom den skal fastlægge økonomi og tidshorisont. I forbindelse med de senere års vedligeholdelsesprojekter i havnene er der gennemført en omfattende tilstandsregistrering af havnenes konstruktioner. Da det nuværende forvaltningssystem Port 97 er outdated og ikke længere udvikles, er det nødvendigt, for at fastholde det nuværende overblik over havnenes konstruktioner, at søge efter et nyt havneforvaltningssystem, som kan give de nødvendige redskaber og informationer til styring af havneanlæggenes vedligeholdelse. For at udnytte Svendborgs beliggenhed ved Danmarks absolut mest attraktive farvand for lystsejlads og søsport i forhold til tiltrækning af turister og bosætning samt for at skabe vækst og nye arbejdspladser, vil der blive udarbejdet en maritim strategi for udviklingen af destinationsprojektet Et Øhav i Verdensklasse samt implementering af projekt Vild med Vand, som skal byde alle med drømme om oplevelser på vandet velkommen i havnene. Et øhav i Verdensklasse og Vild med Vand er som beskrevet ovenfor vækstprojekter. For fremover at sikre den optimale udnyttelse af havnenes økonomiske og samfundsmæssige potentiel forslås det i samarbejde med Naturturisme og FLID (Foreningen af Lystbådehavne i Danmark) at indgå et samarbejde med SDU, som skal afdække hvordan havnene direkte og indirekte påvirker det omkringliggende samfund. Analysen skal hjælp med at værdisætte havneområdet samt ved eksempelvis en cost benefit model skabe dokumentation for fremtidige investeringer i havneområderne. Lystbåde- og ø-havnens omsætning kan ikke sikre den tekniske drift samt håndterer udvikling og forbedringsprojekter. Det er derfor nødvendig med en ny takststruktur, som frigør økonomi til at løse denne udfordring. Takststigninger samt en gradvis afskaffelse af de statiske indskud kan være med til at frigøre driftsmidler. Det kommunale rederi med ø-færgerne og MS Helge er afgørende for at skabe muligheder for vækst i øhavet. I tilknytning til arbejdet med øernes visionsplan, er det besluttet at hjemtage Hjortøboen til egen drift. Dette giver mulighed for at søsætte prøvehandlinger med øhop og teletaxi løsninger. Disse handlinger skal ses som det første skridt i udviklingen af en strategi / masterplan for fremtidens

11 Side 11 af kommunale færgestruktur. I 2014 blev det nye Svendborg Event etableret. I sammenhæng med dette samt det stærkt stigende antal arrangementer på Svendborg Havn Oplevelseshavnen, er det nødvendigt at indgå et struktureret samarbejde mellem Svendborg Event og Svendborg Havn. Mål: - Strategi og Masterplan for vandarealernes anvendelse. - Forretningsplan for Svendborg Havn, som beskriver havnens kerneopgave i forhold til Maritimt Liv - Handlingsplan der fastlægger økonomi og tidshorisont i forhold til driftsefterslæb i havnens konstruktion i sammenhæng med forbedring og udviklingsprojekter. - Valg af nyt havneforvaltningssystem. - Strategi for udvikling af Et Øhav i Verdensklasse samt Vild med Vand. - Igangsætte Vild med Vand. - Forskningssamarbejde med SDU / SDU studerende. - Ny takststruktur for fastliggende lystbåde i de kommunale havne. - Hjemtagning af Hjortøboens drift samt gennemførelse af prøvehandlinger. - Etablerer et struktureret samarbejde mellem Svendborg Event og Svendborg Havn om afholdelse af arrangementer på havnen. Veje til målet: En stor del af 2016 s målsætninger er af strategisk og administrativ karakter og flere af disse skal løses i samarbejde med andre afdelinger i den kommunale organisation og/eller med eksterne interessenter. Dette arbejde skal strukturers, aftales og organiseres. Økonomisk oversigt for politikområdet Svendborg Havn, Færge og Sundfart Vedtaget budget priser Drift Færgedrift 7,1 7,4 7,4 7,4 7,4 Havne 0,5-1,9-1,9-1,9-1,9 Havn og Færger i alt 7,6 5,5 5,5 5,5 5,5 + angiver udgift - angiver indtægt Økonomisk redegørelse I 2016 udgør det samlede driftsbudget for Svendborg Havn, Færge og Sundhedsfart netto 5,5 mio. kr., fordelt med netto 7,4 mio. kr. på færgedrift og -1,9 mio. kr. på havnen. På Færgedrift skyldes forskellen mellem det vedtagende budget i 2015 og det korrigerede budget 2016 at der er sket en kompensation af indtægtsbudgettet, grundet nedsættelse af godstakster til øerne, på 0,216 mio. kr. i 2016 og stigende til 0,229 mio. kr. i Den store forandring på Havne skyldes overordnet overførsler på 0,193 mio. kr. i 2015, som ikke er der i 2016, en indarbejdelse af et indtægtsbudget på -2,239 mio. kr. vedr. lejeindtægter på Frederiksøen samt -0,023 mio. kr. i rammebesparelser i 2016 til 2019

12 Side 12 af Tabeller og nøgletal Løbende priser Skibsanløb/godsomsætning Skibsanløb* Udlosset gods, fra udland (ton) Udlosset gods, fra indland (ton) Indladet gods, til udland (ton) Indladet gods, til indland (ton) *Skibsanløb for skibe ankommet/afgået med gods.

Udvalgets ansvarsområde. Udvalgets ansvarsområde kan kategoriseres ud fra Miljø-, Erhverv og Teknik organisatoriske struktur:

Udvalgets ansvarsområde. Udvalgets ansvarsområde kan kategoriseres ud fra Miljø-, Erhverv og Teknik organisatoriske struktur: Generelt Udvalgets ansvarsområde Udvalgets ansvarsområde kan kategoriseres ud fra Miljø-, Erhverv og Teknik organisatoriske struktur: Serviceudgifter Natur og Miljø varetager myndighedsopgaver og visse

Læs mere

Budget 2014 Udvalget for Miljø og Teknik

Budget 2014 Udvalget for Miljø og Teknik Side 1 af 12 Generelt Udvalgets ansvarsområde Udvalgets ansvarsområde kan kategoriseres ud fra Miljø og Tekniks organisatoriske struktur: og Anlæg varetager opgaver inden for hovedområderne: Trafik: Administration

Læs mere

Budget 2014 Udvalget for Miljø og Teknik

Budget 2014 Udvalget for Miljø og Teknik Side 1 af 12 Generelt Udvalgets ansvarsområde og Anlæg varetager opgaver indenfor hovedområderne: Administration af vejlov, vejdata, trafiksikkerhed, vedligehold af grønne områder, vejvedligehold, bygningsvedligehold

Læs mere

Udvalgets ansvarsområde. Udvalgets ansvarsområde kan kategoriseres ud fra Miljø-, Klima og Trafiks organisatoriske struktur:

Udvalgets ansvarsområde. Udvalgets ansvarsområde kan kategoriseres ud fra Miljø-, Klima og Trafiks organisatoriske struktur: Generelt Udvalgets ansvarsområde Udvalgets ansvarsområde kan kategoriseres ud fra Miljø-, Klima og Trafiks organisatoriske struktur: Serviceudgifter Natur og Klima varetager myndighedsopgaver og visse

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Mio. kr. Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø varetager opgaver inden for to politikområder: Miljø og planer samt Kommunale veje og trafik. Politikområde Ejendomme er fra 1.1.2018 flyttet

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder i 2014 På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2014: Vand- og Natura 2000 planer Gennemførelsen af den kommunale del af de statslige Vand- og Natura 2000

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2016-2019 pr. politikområde : 15 Natur, Vand og Miljø I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2016-priser 2016 2017 2018 2019 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 10.503

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2015-2018 pr. politikområde : 15 Natur, Vand og Miljø I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2015-priser 2015 2016 2017 2018 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 10.957

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2013: Naturpolitik Byrådets konstitueringsaftale har fastlagt, at der skal udarbejdes en naturpolitik. Politikken

Læs mere

Miljø- og Planudvalget årsplanlægning 2018 og et blik ind i resten af valgperioden

Miljø- og Planudvalget årsplanlægning 2018 og et blik ind i resten af valgperioden Miljø- og Planudvalget årsplanlægning 2018 og et blik ind i resten af valgperioden Politikområde 4: KLIMA OG ENERGI Forsyning (myndighed/planlægning) Renovation herunder bortskaffelse af olie og kemikalieaffald

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2014-2017 pr. politikområde : 15 Natur, vand og miljø I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2014-priser 2014 2015 2016 2017 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 7.749

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2014 (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2014 (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2014 (version 10042014) Politikområde 1: DEMOKRATI Poltikker: Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde 4:

Læs mere

Revideret: Acadre

Revideret: Acadre Revideret: 31.3.2015 Acadre 14-26574 Miljø-, Klima- og Trafikudvalget Kort fortalt! Center for Ejendomme og Teknisk Service Beredskab og indsatsledelse: 287 udrykninger en stigning på 45 346 brandsyn 135

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 2 - TEKNIK-

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø varetager opgaver inden for tre politikområder: Miljø og planer Ejendomme Kommunale veje og trafik Miljø og planer Miljø og planer varetager opgaver

Læs mere

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto Sektor Miljø og Plan Budget - Sektor Miljø og Plan Beløb i 1.000 kr. 2018 2019 2020 2021 2022 Serviceudgifter VandMiljø Udgifter 13.951 27.313 26.898 26.356 26.356 Indtægter -80-750 -750-750 -750 Netto

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø varetager opgaver inden for tre politikområder: Miljø og planer Ejendomme Kommunale veje og trafik Miljø og planer Miljø og planer varetager opgaver

Læs mere

KOMPETENCEPLAN FOR KLIMA-, MILJØ- OG TEKNIKUDVALGET I THISTED KOMMUNE

KOMPETENCEPLAN FOR KLIMA-, MILJØ- OG TEKNIKUDVALGET I THISTED KOMMUNE KOMPETENCEPLAN FOR KLIMA-, MILJ- OG TEKNIKUDVALGET I THISTED KOMMUNE "Kompetenceplan for Klima-, Miljø- og Teknikudvalget" i Thisted Kommune er udarbejdet med henblik på at skabe overblik over fordelingen

Læs mere

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab Tillægsbevillinger. Omplaceringer

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab Tillægsbevillinger. Omplaceringer Sektorbeskrivelse for miljø- og teknikudvalget (note X) 1.000 kr., netto Oprindeligt budget 2012 Tillægsbevillinger Omplaceringer Korrigeret budget 2012 Regnskab 2012 Afvigelse til korr. budget 2012* Sekretariat

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø revision 3 September Økonomisk overblik for Holbæk Kommune Ledigheden for de forsikrede ledige er fortsat faldende i Holbæk Kommune og mere end på landsplan. Det er den væsentligste

Læs mere

Sagsfremstilling: Nedenfor beskrives de vigtigste mål og indsatser som udvalget forventes at arbejde med i 2015. Beskrivelsen tager udgangspunkt i:

Sagsfremstilling: Nedenfor beskrives de vigtigste mål og indsatser som udvalget forventes at arbejde med i 2015. Beskrivelsen tager udgangspunkt i: 04-02-2015 Side 1 TM - Fokus 2014-2015 og årsplan for 2015 Sagsnr.: 15/972 Resumé: I denne sagsfremstilling forelægges udvalget en oversigt over de vigtigste mål og indsatser, som udvalget - og administrationen

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø revision 2 April Holbæk Kommune En stærk Medspiller så dagens lys den 1. januar. Organisationsændringen betyder store ændringer i hele den administrative struktur. Der er brudt

Læs mere

Erfaringer fra udbud på vej- og park området i Svendborg Kommune v/ingeniør Kim Jensen

Erfaringer fra udbud på vej- og park området i Svendborg Kommune v/ingeniør Kim Jensen Erfaringer fra udbud på vej- og park området i Svendborg Kommune v/ingeniør Kim Jensen Svendborg Kommune Indbyggere: Ca. 58.000 Areal: ca. 416 km 2 Vejlængde: Grønne områder: ca. 850 km offentlig vej ca.

Læs mere

Pol. Org. Nr. Tekst Bemærkninger Natur og Klima Rammebesparelse generelt

Pol. Org. Nr. Tekst Bemærkninger Natur og Klima Rammebesparelse generelt BUDGET 2016-19 MILJØ-, KLIMA- OG TRAFIKUDVALGET REDUKTIONSBLOKKE Afsnit: Side: Oprettet: Rev.: 1000 kr. DRIFT Pol. Org. Nr. Tekst 2016 2017 2018 2019 Bemærkninger 001.00.01 Natur og Klima -36-36 -36-36

Læs mere

Vi vil tættere på naturen! Vi vil være nysgerrige og lærende! Fordi vi kan mere i fællesskaber

Vi vil tættere på naturen! Vi vil være nysgerrige og lærende! Fordi vi kan mere i fællesskaber NOTAT Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød kommunen@alleroed.dk alleroed.dk Morten Knudsen 5. januar 2019 Allerød Kommunes politiske styringsmodel Visionen er det helt overordnede pejlemærke for kommunens

Læs mere

Udviklingsaftale i Center for Teknik og Miljø. Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur

Udviklingsaftale i Center for Teknik og Miljø. Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur Indledning Aftalen indgås mellem Teknik og Miljøudvalget og Flemming Kortsen, Centerchef for Teknik og Miljø. Målet med aftalen

Læs mere

Miljø-, Klima og Trafikudvalget Kort fortalt!

Miljø-, Klima og Trafikudvalget Kort fortalt! Miljø-, Klima og Trafikudvalget Kort fortalt! I 2015 Natur og Klima Klokkefrøstien færdiggjort og indviet Sørup Sø restaureret Havørred Fyn-projekt i Spangebækken Afvikling af 3-sagspukkel Landmandsdialog

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 1 - TEKNIK-

Læs mere

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan Den dobbelte ambition Direktionens strategiplan 2016-2018 Godkendt af Byrådet den 27. januar 2016 Direktionens strategiplan 2016-2018 Direktionens strategiplan tager udgangspunktet i Byrådets Vision, Udviklingsstrategien,

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 31. maj 2018 Teknik- & Miljøudvalget. Center for Plan & Miljø. Drift. Afvigelse mellem seneste skøn. Område/1.000 kr.

Budgetopfølgning pr. 31. maj 2018 Teknik- & Miljøudvalget. Center for Plan & Miljø. Drift. Afvigelse mellem seneste skøn. Område/1.000 kr. Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning Korrigeret budget incl. overførsler Overførsler fra sidste finansår Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 31. marts 2018 Teknik- & Miljøudvalget. Center for Plan & Miljø. Drift. Afvigelse mellem seneste skøn. Område/1.000 kr.

Budgetopfølgning pr. 31. marts 2018 Teknik- & Miljøudvalget. Center for Plan & Miljø. Drift. Afvigelse mellem seneste skøn. Område/1.000 kr. Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning incl. overførsler Overførsler fra sidste finansår Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring

Læs mere

indeholder flere berøringsflader og løses i samspil med andre af kommunens enheder,

indeholder flere berøringsflader og løses i samspil med andre af kommunens enheder, Job- og personprofil Afdelingsleder, Natur og Miljø Gentofte Kommune, den 3. februar 2016 Jobbet Opgaverne i Natur og Miljø kan grupperes i to typer: Myndighedsopgaver med afsæt i lovgivning, og strategi-

Læs mere

Miljø- og Teknikudvalget. Evaluering af udviklingsmål 2017

Miljø- og Teknikudvalget. Evaluering af udviklingsmål 2017 Evaluering af udviklingsmål 2017 Februar 2018 Indhold...3 MTU 1 Mangfoldig natur...3 MTU 2 Færre uheld i trafikken...4 MTU 3 Flere buspassagerer på det samlede busnet...5 MTU 4 Klimaforebyggelse CO2...6

Læs mere

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr.

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. 2012 2013 2014 2015 1: Byfornyelse 2: Små trafiksikkerhedsprojekter 2: Ny skolestruktur - sikre skoleveje 2: Innovationsproj. - statslige puljer 3: Renovering af signalanlæg

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2017

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2017 Budgetkontrol pr. 1. oktober 217 Politikområde Natur, vand og Miljø i 1. kr. 217 1 Naturbeskyttelse: 2 - Naturforvaltningsprojekter 1.25 297 1.55-15 3 - Sandflugt 58 58 58 4 Vandløbsvæsen: 5 - Fælles formål

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for NATUR OG MILJØ VISION Kommunens overordnede natur- og miljøvision: Vordingborg Kommune har et smukt kystlandskab og en mangfoldig natur, der får kommunen

Læs mere

Budget 2012 Udvalget for Miljø og Teknik

Budget 2012 Udvalget for Miljø og Teknik 2012 Generelt Udvalgets ansvarsområde Entreprenørafdelingen løser forskellige driftsopgaver for kommunes forvaltninger og afdelinger/institutioner, bl.a.: Pleje og vedligeholdelse af grønne områder, skove,

Læs mere

Dokumentation for rammefortælling

Dokumentation for rammefortælling Dokumentation for rammefortælling Langeland Kommune Langeland Kommune Kommunal strategisk fokus på styrkepositionen Erhvervsmæssige styrkepositioner Maritim IT Turisme Kommunalbestyrelsen i Langeland Kommune

Læs mere

Budgetstrategi

Budgetstrategi Budgetstrategi 2019-2022 Overordnet om budgetstrategien Budgetstrategien beskriver den overordnede proces herunder produkter og tidsfrister i forbindelse med arbejdet med budgettet for det kommende år

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø Budgetrevision 2 Marts Holbæk Kommune Budgetrevision 1 Budgetrevision 1 viste et forventet merforbrug på driften på 41 mio. kr. Det skyldtes primært et merforbrug på beskæftigelsesområdet

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

Center for Teknik og Miljø

Center for Teknik og Miljø -18 Præsentation varetager en alsidig vifte af opgaver indenfor miljø, natur, vand, energi, affald, veje og grønne områder. Arbejdet omfatter udarbejdelse af en række planer til myndighedsbehandling efter

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

Redegørelse for planens Forudsætninger. Kommuneplan Forslag

Redegørelse for planens Forudsætninger. Kommuneplan Forslag Redegørelse for planens Forudsætninger Kommuneplan 2017-29 Forslag August 2017 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Om forudsætninger for Kommuneplan 17...2 Redegørelse for forudsætninger...4 Rækkefølge

Læs mere

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision 2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen Rammer og vision Der er i Guldborgsund Kommune en stor udfordring med den ændrede demografi. Der bliver færre borgere

Læs mere

Regnskab 2018 Miljø- og Naturudvalget

Regnskab 2018 Miljø- og Naturudvalget Kort fortalt! Aktiviteter i 2018: Svendborg Kommune har realiseret fire vandplanindsatser, jf. vandområdeplan 2016-2021. To vådområdeprojekter er under realisering. Der er gennemført forskellige indsatser

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med Lokal Agenda 21-strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng

Læs mere

Teknisk Udvalg arbejdsopgaverne. Januar 2018

Teknisk Udvalg arbejdsopgaverne. Januar 2018 Teknisk Udvalg arbejdsopgaverne Januar 218 Styrelsesvedtægten Teknisk Udvalg 18. Teknisk Udvalg består af 7 medlemmer. Stk. 2. Udvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens opgaver på teknik-,

Læs mere

Budgetkontrol pr Udvalget for Børn og Unge

Budgetkontrol pr Udvalget for Børn og Unge (Mio. kr.) Løbende priser Økonomisk oversigt Udvalg Regnskab 2016 Vedtaget budget Korrigeret budget (1) Forventet regnskab Afvigelse i forhold til korr. Budget Drift Serviceudgifter i alt 928,1 947,1 947,9

Læs mere

Udvalgets ansvarsområde

Udvalgets ansvarsområde Side 1 af 18 2011 Generelt Udvalgets ansvarsområde Entreprenørafdelingen løser forskellige driftsopgaver for kommunes forvaltninger og afdelinger/institutioner, bl.a.: Pleje og vedligeholdelse af grønne

Læs mere

Den udgave, du sidder med nu, er drøftet i centrets MED-regi i uge 7 og vil være centrets strategiplan for 2013. God læselyst!

Den udgave, du sidder med nu, er drøftet i centrets MED-regi i uge 7 og vil være centrets strategiplan for 2013. God læselyst! 1 Indledning I skrivende stund er vi i starten af 2013. Arbejdet med strategiplanen er i år gennemført i en komprimeret proces, da arbejdet med kommuneplanen, revision af tekster til ny hjemmeside samte

Læs mere

Referat Miljø-, Klima- og Trafikudvalget's møde Mandag den 07-09-2015 Kl. 15:00 Udvalgsværelse 3

Referat Miljø-, Klima- og Trafikudvalget's møde Mandag den 07-09-2015 Kl. 15:00 Udvalgsværelse 3 Referat Miljø-, Klima- og Trafikudvalget's møde Mandag den 07-09-2015 Kl. 15:00 Udvalgsværelse 3 Deltagere: Birger Jensen, Jens Munk, Jesper Kiel, Ove Engstrøm, Mads Fredeløkke, Flemming Madsen, Søren

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Pr. ultimo oktober 2016 Teknik- og Miljøudvalget Tillægs- Om- Forbrug Forbrugs Anmodning Anmodning bevillinger placeringer procent om- placeringer tillægsbev. 68.110 1.972 0 70.082 31.161 44,5 69.599-483

Læs mere

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område Sagsnr. 286217 Brevid. 2486696 NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område 16. januar 2017 Baggrund og formål Af tillægsaftale til budgetforliget for 2017 fremgår,

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Pr. ultimo oktober 2015 Teknik- og Miljøudvalget Tillægsbevillinger Omplaceringer s procent 73.959-1.012 0 72.947 42.217 57,9 71.389-1.558 0 Natur og miljø 16.644-1.020 0 15.624 12.457 79,7 14.066-1.558

Læs mere

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan Den dobbelte ambition Direktionens strategiplan 2013-2015 Godkendt af Byrådet den 20. marts 2013 Direktionens strategiplan 2013-2015 Direktionens strategiplan tager udgangspunktet i Byrådets Vision, Udviklingsstrategi

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 18032014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

UDVIKLINGSPOLITIK

UDVIKLINGSPOLITIK UDVIKLINGSPOLITIK 2018-2021 3 FORORD INDHOLD FORORD Forord 3 Vision 4 Bæredygtighed og cirkulær kommune 5 Demokrati og borgerinddragelse 6 Erhvervslivets herunder turisterhvervets - vilkår 7 Helhedssyn

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 24042014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

3.5 Havne og søtransport

3.5 Havne og søtransport 19-12-2005 18:16 Side 2 Odense Havn Foto: Fyns Amt 3.5 Havne og søtransport 3.5 Havne.qxd Amtsrådets mål Det er amtsrådets overordnede målsætninger på området, at: 104 at fastholde og fremme Odense Havn

Læs mere

FYNBUS STRATEGI FOR. Flere passagerer

FYNBUS STRATEGI FOR. Flere passagerer FYNBUS STRATEGI FOR Flere passagerer 2016 1 Indhold Om FynBus strategi for flere passagerer 2016... 3 Strategiens grundlag... 4 Fra strategi til virkelighed... 5 Strategiens indsatsområder... 6 Strategi

Læs mere

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima 13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima overslag Regn skab 2012 Udvalget for Natur, Miljø og Klima 7.934 14.652 14.197 14.195 14.152 14.152 Planlægning 91 101 101 101 101 101 Natur og miljø 12.50 3 14.155

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget Langsigtede mål

Børne- og Skoleudvalget Langsigtede mål Børne- og Skoleudvalget 1. BSU vil i samarbejde med forældre og civilsamfundet hjælpe alle børn til at realisere deres potentiale. Det skal ske i et innovativt læringsmiljø, der understøtter børnenes åbenhed,

Læs mere

Teknik- og Miljøområdet budgetopfølgning pr. 30. april 2015

Teknik- og Miljøområdet budgetopfølgning pr. 30. april 2015 Projektteam Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.01.10-Ø00-27-15 Dato: 28.5.2015 Bilag 1 Teknik- og Miljøområdet budgetopfølgning pr. 30. april 2015 I det følgende vedlægges budgetopfølgning

Læs mere

Set udefra Opgaver Kernen Teknisk Forvaltning Beredskabet

Set udefra Opgaver Kernen Teknisk Forvaltning Beredskabet Teknisk Forvaltning Beredskabet Vores viden forebygger brand og katastrofer Vi løser brand. og katastrofesituationer professionelt og sikkert Vi er hverdagens helte brandteknisk sagsbehandling forebyggelse

Læs mere

KVALITETSKONTRAKTER SVENDBORG KOMMUNE MILJØ OG TEKNIK SEPTEMBER 2012

KVALITETSKONTRAKTER SVENDBORG KOMMUNE MILJØ OG TEKNIK SEPTEMBER 2012 KVALITETSKONTRAKTER SVENDBORG KOMMUNE MILJØ OG TEKNIK SEPTEMBER 2012 1 Serviceområde: Det tekniske område Fokusområde: Responstid på udrykninger Ifølge Byrådets beslutning om den risikobaserede dimensionering

Læs mere

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne Uddybende projektbeskrivelse Ridestier på Sydfyn og Øerne Indledningsvis præsenteres partnerskabet Naturturisme I/S, og den udvikling som partnerskabet har besluttet at igangsætte på Sydfyn og Øerne. Dette

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med LA21 strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng i

Læs mere

Direktionen udarbejder oplæg til overordnet politik for det samlede klima- og miljøområde

Direktionen udarbejder oplæg til overordnet politik for det samlede klima- og miljøområde initierede temaer Eget mål Klima og miljø Direktionen udarbejder oplæg til overordnet politik for det samlede klima- og miljøområde Direktionen sikrer, at de politisk vedtagne handleplaner iværksættes.

Læs mere

Budgetkontrol pr Miljø-, Klima- og Trafikudvalget

Budgetkontrol pr Miljø-, Klima- og Trafikudvalget (Mio. kr.) Løbende priser Økonomisk oversigt Udvalg Regnskab 2016 Vedtaget budget 2017 Korrigeret budget 2017 (1) Forventet regnskab 2017 Afvigelse i forhold til korr. Budget Drift Serviceudgifter i alt

Læs mere

Godkendelse af kompetencefordelingsplanen mellem Miljø- og Energiudvalget og Miljø- og Energiforvaltningen

Godkendelse af kompetencefordelingsplanen mellem Miljø- og Energiudvalget og Miljø- og Energiforvaltningen Punkt 2. Godkendelse af kompetencefordelingsplanen mellem og Miljø- og Energiforvaltningen 2018-006425 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender, at kompetencefordelingen mellem og Miljø-

Læs mere

Kompetencefordelingsplan

Kompetencefordelingsplan yråd Generelle forhold, budget, regnskab m.v udgetforslag I I I I Regnskab I I I udgetkontrol I I I Mødedatoer, UMT I Anlægsopgaver, bevillinger I I I Anlægsfrigivelser I I Regnskab, andre direktørområder

Læs mere

Beskrivelse af det fremtidige plansystem et diskussionsoplæg

Beskrivelse af det fremtidige plansystem et diskussionsoplæg VIBORG STORKOMMUNE PROJEKTSEKRETARIATET Beskrivelse af det fremtidige plansystem et diskussionsoplæg A. Overordnet beskrivelse af processen i plansystemet 16. august /HK Grundidéen i plansystemet er, at

Læs mere

Naturbeskyttelse Vintervedligeholdelse Trafiksikkerhed Bygningsvedligeholdelse Klima og energirigtige løsninger Planlægning

Naturbeskyttelse Vintervedligeholdelse Trafiksikkerhed Bygningsvedligeholdelse Klima og energirigtige løsninger Planlægning MILJØ OG TEKNIKUDVALGET OVERSIGT OVER SERVICEMÅL 2013 Miljøpolitik Veje, grønne områder og kollektiv trafik Vedligeholdelse kommunale bygninger Adgang til natur Naturbeskyttelse Vintervedligeholdelse Trafiksikkerhed

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø Budgetrevision 3 August Holbæk Kommune Hovedhistorie udvalgsnotaterne Ved Budgetrevision 2 besluttede Byrådet udgiftsreduktion for 35 mio. kr. og derudover at overførslerne

Læs mere

Natura 2000 handleplaner - gennemførelse

Natura 2000 handleplaner - gennemførelse Natura 2000 handleplaner - gennemførelse type: Fagområde De kommunale Natura 2000-handleplaner skal gennemføres i perioden 2013-2015. Kommunen er ansvarlig for at handleplanerne gennemføres. Det drejer

Læs mere

Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi Aalborg bygger bro.

Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi Aalborg bygger bro. Punkt 6. Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg bygger bro. 2018-088099 Magistraten fremsender til s drøftelse, høring af Erhvervsstrategi 2019-2022 - "Aalborg bygger bro". kl. 08.30

Læs mere

Budgetopfølgning pr Teknik- og Erhvervsudvalget

Budgetopfølgning pr Teknik- og Erhvervsudvalget (Mio. kr.) Løbende priser Økonomisk oversigt Udvalg Regnskab 2018 Vedtaget 2019 Korrigeret 2019 (1) Forventet regnskab 2019 Afvigelse i forhold til korr. Budget Drift Serviceudgifter i alt 277,2 269,9

Læs mere

By og teknik opfølgning på indsatsområder 2014

By og teknik opfølgning på indsatsområder 2014 By og teknik opfølgning på indsatsområder 2014 1. Udvikling af Fredericia bymidte og FredericiaC FredericiaC projektet har allerede sat Fredericia på landkortet, og projektet har stor betydning for udviklingen

Læs mere

Bevilling 52 Teknik og Miljø

Bevilling 52 Teknik og Miljø Bevilling 52 Teknik og Miljø Bevillingen Teknik og Miljø hører under Teknik- og Miljøudvalget. Bevillingen administreres af Center for Teknik og Miljø og omfatter fysisk planlægning, bygningsmyndighed,

Læs mere

Regnskab 2009. Vedtaget budget 2010

Regnskab 2009. Vedtaget budget 2010 Side 1 af 10 Økonomisk oversigt (Mio. kr.) Løbende priser forhold til korr. Skattefinansieret - drift: Entreprenørafdelingen -3,2 0,4 1,2-0,6-1,8 Beredskab 9,6 10,6 10,5 10,5 0,0 Byg, Veje og Miljø -1,9-1,9-4,4-4,4

Læs mere

GÆLDENDE FORRETNINGSPLAN FOR ENTREPRENØR- OG SERVICEFORRETNINGEN I

GÆLDENDE FORRETNINGSPLAN FOR ENTREPRENØR- OG SERVICEFORRETNINGEN I Dette Bilag udgør Bilag F til Aftale om virksomhedsoverdragelse BILAG F GÆLDENDE FORRETNINGSPLAN FOR ENTREPRENØR- OG SERVICEFORRETNINGEN I 2019 APRIL 2019 Side 1 Forretningsplan for Drift & Service Introduktion.

Læs mere

Norddjurs Kommune halvårsregnskab opgjort pr. 30. juni Tillægsbevillinger 1+2

Norddjurs Kommune halvårsregnskab opgjort pr. 30. juni Tillægsbevillinger 1+2 Sektorbeskrivelse for Miljø- og teknikudvalget. 1.000., netto Oprindeligt budget Sekretariat Miljø og teknik 1. 2. 3. 4. 5. 6. Tillægsbevillinger Korrigeret Halvårs- budget regnskab regnskab * 1+2 afvigelse

Læs mere

Natura 2000 handleplan - gennemførelse

Natura 2000 handleplan - gennemførelse Natura 2000 handleplan - gennemførelse type: Fagområde De kommunale Natura 2000-handleplaner skal gennemføres i perioden 2013 2015. Kommunen er ansvarlig for at handleplanerne gennemføres. Det drejer sig

Læs mere

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi Kommissorium Bæredygtighedsstrategi 2020-24 November 2018 Formål: Bæredygtighedsstrategi 2020-24 afløser Bæredygtighedsstrategi 2016-20, som byrådet vedtog i foråret 2016 og som har haft stor betydning

Læs mere

Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget Generelle bemærkninger til Budget Generelt

Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget Generelle bemærkninger til Budget Generelt Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget 2020 Generelle bemærkninger til Budget 2020 1. Generelt Ifølge Social- og Indenrigsministeriet skal byrådet inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for

Læs mere

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram 2019 På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune 1 Forord Dette er Miljø- og Planudvalgets dynamiske arbejdsprogram for proces, ideer og konkrete handlinger

Læs mere

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 29. juni 2015 Forslag til - til offentlig høring Forslag til rent drikkevand til en kommune i vækst beskriver, hvor drikkevandet indvindes,

Læs mere

Budget 2015 Budgetbemærkninger Syddjurs Kommune

Budget 2015 Budgetbemærkninger Syddjurs Kommune 1 of 6 Indholdsfortegnelse Udvalget for natur, teknik og miljø...2 Vej- og trafikområdet...2 14.228 Vej og parkvæsen...2 14.228 Vej og parkvæsen anlæg...3 14.232 Kollektiv trafik og havne...3 14.022 Jordforsyning

Læs mere

Mål og Midler Politisk Organisation

Mål og Midler Politisk Organisation Mål og Midler Politisk Organisation Fokusområder i 2016 Fokusområder er de målsætninger og indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetåret. De udvælges ud fra Byrådets flerårige politikker,

Læs mere

Vedtaget af Byrådet den 22. december Klimastrategi

Vedtaget af Byrådet den 22. december Klimastrategi Vedtaget af Byrådet den 22. december 2009 Klimastrategi 2 Indledning Viborg Kommune ønsker at forstærke sin indsats for forbedring af klimaudviklingen. Klimaet er under forandring, blandt andet kendetegnet

Læs mere

Dette materiale i form af præsentationsplancher er tænkt som baggrundsmateriale til den første introduktion til driftsbudgettet for

Dette materiale i form af præsentationsplancher er tænkt som baggrundsmateriale til den første introduktion til driftsbudgettet for Dette materiale i form af præsentationsplancher er tænkt som baggrundsmateriale til den første introduktion til driftsbudgettet for 2020-23. Emnet vil indgå i By- og Landskabsudvalgets drøftelser på møderne

Læs mere

Lov- og cirkulære. Budget

Lov- og cirkulære. Budget Lov- og cirkulære Budget 2015-2018 Lov og cirkulære korrektioner budget 2015-2018 Udvalg Nr. Tekst 2015 2016 2017 2018 LC501 Effektiviseringer på beredskabsområdet -1,173-1,173-1,173 LC502 Effektivisering

Læs mere

(i 1.000 kr.) Forslag nr. Forslagsstiller Budgetområde og bemærkninger Budget Budgetoverslag Byrådets beslutning 2016 2017 2018 2019 For/imod/undlod

(i 1.000 kr.) Forslag nr. Forslagsstiller Budgetområde og bemærkninger Budget Budgetoverslag Byrådets beslutning 2016 2017 2018 2019 For/imod/undlod Side 1 SVENDBORG KOMMUNE ØKONOMI BUDGETFORSLAG 2016 C:\Users\OKBJAN\Documents\[CaseNo14-41040 217976-15_v1_Afstemningsliste B2016 2. beh. i Byråd.XLS]udvalgsopdelt BUDGETOVERSLAGSÅRENE 2017-2018-2019 (+)

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. august 2018

Budgetkontrol pr. 1. august 2018 Politikområde Natur, vand og Miljø 1 Naturbeskyttelse 6.442 394 1.442-5.000 2 Vandløbsvæsen 6.111 2.437 6.011-100 3 Miljøbeskyttelse 4.128 1.777 4.128 0 Natur, Vand og Miljø i alt 16.681 4.608 11.581-5.100

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget - foreløbig budgetramme for

Teknik- og Miljøudvalget - foreløbig budgetramme for Teknik- og Miljøudvalget - foreløbig ramme for - 2021 i Noter I hele 1.000 kr. rammen i rammen Drift 1. Bolig og erhverv -178 39 0-139 -178 39 0-139 Teknik - og Økonomiforvaltning -178-178 -178-178 Projekter

Læs mere

TEKNIK- OG MILJØUDVALGET BEVILLINGSRAMME 10.30

TEKNIK- OG MILJØUDVALGET BEVILLINGSRAMME 10.30 Bevillingsramme 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder Ansvarligt udvalg Teknik- og Miljøudvalget Sammendrag Kommunalbestyrelsen besluttede den 28. maj, Punkt 16, at sammenlægge bevillingsrammerne

Læs mere

Ejendomsstrategi og anlægsstyring. ØDF kreds syd og midt 30. marts 2017

Ejendomsstrategi og anlægsstyring. ØDF kreds syd og midt 30. marts 2017 Ejendomsstrategi og anlægsstyring ØDF kreds syd og midt 30. marts 2017 1 Ejendomsstrategi og anlægsstyring Kommunernes anlægs- og ejendomsudgifter - to vigtige perspektiver for økonomifunktionen: - Eksisterende

Læs mere

Budgetopfølgning pr Teknik- og Erhvervsudvalget

Budgetopfølgning pr Teknik- og Erhvervsudvalget (Mio. kr.) Løbende priser Økonomisk oversigt Udvalg Regnskab 2017 Vedtaget budget 2018 Korrigeret budget 2018 (1) Forventet regnskab 2018 Afvigelse i forhold til korr. Budget Drift Serviceudgifter i alt

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen - og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for - og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2015 Anlæg 2015 Udgift Indtægt Udgift Indtægt Aalborg Forsyning, Gas 14.401 14.571 Aalborg Forsyning,

Læs mere