Smart affaldshåndtering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Smart affaldshåndtering"

Transkript

1 Smart affaldshåndtering er mere effektiv og gør borgerne mere tilfredse Med smart affaldshåndtering bliver affaldsindsamlingen i byerne mere effektiv. Borgerne får nyttig information, samtidig med at affaldshåndteringen bliver mere miljøvenlig. Det opnås, fordi man lokaliserer og tømmer beholdere og containere, når de er næsten fyldt op - men ikke flyder over - hos private husholdninger, virksomheder og på offentlige steder. Desuden kan man med forskellige incitamenter tilskynde borgerne til at producere mindre affald og genbruge mere.

2 optimering og Effektivisering Internet of Things kommer til at optimere processerne i den fysiske verden. Logistik, forsyning eller ulykkeshåndtering er komplekse opgaver, som styres af mange forskellige parametre, der i dag enten estimeres eller ganske enkelt er ukendte. Med Internet of Things kan man indsamle informationer med langt større detaljeringsgrad og nøjagtighed end nogensinde før. I scenariet intelligent affaldshåndtering i byerne er affaldsindsamlingen effektiviseret ved for eksempel at tilrettelægge indsamlingsruten efter opfyldningsniveauet i skraldespandende. Det betyder, at tomme skraldespande springes over, fulde spande tømmes, og ødelagte spande bliver hurtigt repareret. Med en sådan effektivisering sparer man tid og penge - en vigtig faktor i økonomisk trængte byer. For at udnytte potentialet skal der eksempelvis udvikles algoritmer, der finder de rigtige mønstre i massive datamængder, så de kan anvendes i driftssikre forretningsprocesser og give pålidelige data. grønne Incitamenter Med Internet of Things bliver incitamenter til at ændre adfærd ikke kun af økonomisk karakter. Økonomiske incitamenter har været anvendt i årtier med behersket succes. På nogle områder virker de, og på andre har de kun en begrænset effekt. Det handler om at få feedback med det samme. Computerspil er et fremragende eksempel på et område, hvor der altid er en opgave, der skal løses. En opgave der er udfordrende nok til, at man gider forsøge, men samtidig også er let nok at udføre. Det kan inspirere til adfærdsændring. Forsøg med forskellige incitamenter ud over de økonomiske er et vigtigt område, som Internet of Things kan bane vejen for. I scenariet intelligent affaldshåndtering får borgerne øjeblikkelig tilbagemelding på deres adfærd i form af grønne kreditter, som er en virtuel valuta. Desuden straffes overforbrug af en ressource for eksempel pladsen i affaldsspanden ved at man mister kreditter, hvorimod effektv udnyttelse belønnes med grønne kreditter. Disse kreditter kan så bruges til at opnå en økonomisk gevinst, i form af f.eks. en lavere regning, eller til at måle sig op imod venner og medborgere. Alexandra Instituttet hjælper dig med Teknisk og politisk strategi for en smart city platform Etablering af dataplatform og infrastruktur Udvikling af smart city services Borgerinddragelse og formidling Etablering af økosystem og forretningsudvikling Vil du vide mere, kontakt Lasse Vestergaard, der er ekspert i Internet of Things, åbne data og smart cities. Lasse Steenbock Vestergaard Specialist Smart Urban Designer SMART CITY LAB lasse.vestergaard@alexandra.dk Alexandra Instituttet udvikler avancerede og innovative it-løsninger med vores kunder. Det gør vi ved at samtænke kommerciel relevans, den nyeste it-forskning, teknologi og brugerinddragelse. Vi tilbyder Danmarks stærkeste og mest alsidige kompetencer inden for rådgivning, udvikling og anvendelse af it og teknologi.

3 Smart gadebelysning kan spare energi eller være tændt, når der sker noget At styre lysintensiteten efter hvor mange fodgængere og bilister, der er til stede, er en meget effektiv måde at reducere energiforbruget på. Derudover kan gadebelysning bruges til at gøre opmærksom på farlige situationer såsom olieudslip,... et trafikuheld, hvor belysningen kan hjælpe med at lette redningsarbejdet... gadekunstnere som underholder forbipasserende.

4 Spar energi og bevar goderne Hvornår kan vi slukke for gadebelysningen? Eller noget andet, som vi ikke har brug for lige nu? Det er ikke altid let at afgøre, men hvis vi kan gøre det uden at krænke privatlivets fred eller give afkald på bekvemmelighed, sikkerhed og nødvendighed, kunne vi spare energi. Med Internet of Things kan vi ikke bare regulere, hvornår gadelygterne skal tænde og slukke. Vi kan også klarlægge de forskellige behov, der er for at have gadelygterne tændt og slukket. Desuden kan vi bruge lyset til at gøre opmærksom på en farlig situation i mørket, eller måske bare give folk mulighed for at kigge på forskellige former for underholdning i gadebilledet. Spørgsmålet er, om vi stadig kan bestemme? Kan vi bare bede gadelygterne om at slukke, hvis vi gerne vil beundre nattehimlen? Alexandra Instituttet hjælper dig med Teknisk og politisk strategi for en smart city platform Etablering af dataplatform og infrastruktur Udvikling af smart city services Borgerinddragelse og formidling Etablering af økosystem og forretningsudvikling Vil du vide mere, kontakt Lasse Vestergaard, der er ekspert i Internet of Things, åbne data og smart cities. Lasse Steenbock Vestergaard Specialist Smart Urban Designer SMART CITY LAB lasse.vestergaard@alexandra.dk Alexandra Instituttet udvikler avancerede og innovative it-løsninger med vores kunder. Det gør vi ved at samtænke kommerciel relevans, den nyeste it-forskning, teknologi og brugerinddragelse. Vi tilbyder Danmarks stærkeste og mest alsidige kompetencer inden for rådgivning, udvikling og anvendelse af it og teknologi.

5 dynamiske data viser byens puls - detaljerede datasæt fra byen og dens borgere kan bruges i byplanlægningsprocessen Interaktive sensorer indsamler data om byen - byens puls. Sensorer på alle lygtepæle registrerer data om støj, trafik, miljø, trængsel og temperatur - nærmest hvad som helst. Disse data bliver sendt videre og behandlet, hvorefter de vises som... - dynamiske grafer, der viser spændende detaljer om byen som en levende organisme, f.eks. hvordan folk bruger byen, trafikstrømmen og miljøpåvirkning for eksempel et kort, der viser realtidsdata og historiske data for forurening.

6 Data til byplanlæggerne Traditionel byplanlægning gennemføres med baggrund i myndighedsskabte datasæt. De er relativt pålidelige og tilvejebringes med veletablerede metoder. Lad os antage, at disse data bliver suppleret med langt mere detaljerede data. Data fra et hav af forskellige kilder - både offentlige og private: Crowd-sourcede data fra borgere. Det kan være billeder af ting, de gerne vil have ordnet, som for eksempel et hul i vejen. MIljødata fra sensorer placeret over hele byen. Sensorerne kan tilhøre både private og offentlige organisationer og skal arbejde sammen indbyrdes, for at der kan dannes et samlet billede. Der er ingen tvivl om, at byplanlæggere kan drage nytte af at bruge store datasæt, der er pålidelige og veldokumenterede. Så er der ikke lang vej til at forestille sig, at dynamiske data fødes ind i byplanlægningsprocessen. De dynamiske data vil især kunne bruges til realtidsvurderinger af planlægningens langsigtede virkning. Alexandra Instituttet hjælper dig med Teknisk og politisk strategi for en smart city platform Etablering af dataplatform og infrastruktur Udvikling af smart city services Borgerinddragelse og formidling Etablering af økosystem og forretningsudvikling Vil du vide mere, kontakt Lasse Vestergaard, der er ekspert i Internet of Things, åbne data og smart cities. Lasse Steenbock Vestergaard Specialist Smart Urban Designer SMART CITY LAB lasse.vestergaard@alexandra.dk Alexandra Instituttet udvikler avancerede og innovative it-løsninger med vores kunder. Det gør vi ved at samtænke kommerciel relevans, den nyeste it-forskning, teknologi og brugerinddragelse. Vi tilbyder Danmarks stærkeste og mest alsidige kompetencer inden for rådgivning, udvikling og anvendelse af it og teknologi.

7 den smarte by gør trafikanterne smartere livedata om trafik og offentlig transport kan gøre pendlernes liv nemmere Per tager på arbejde om morgenen. Han anvender den intelligente pendler-applikation på sin mobile enhed for at finde den bedste vej til arbejde. Applikationen modtager live opdateringer om trafik og offentlig transport og udregner den rute, der vil være bedst for ham at køre. I dag ser det ud til, der er kø på hans rute. Forbistrede trafik! Jeg prøver motorvejen, jeg kan altid tage en tidligere afkørsel, hvis det bliver værre. Mens Per er ved at parkere bilen, ruller toget ind, og han skynder sig ombord. Der er kø forude. Hvis du tager den næste afkørsel og parkerer ved Parkér & Rejs-anlægget, kan du spare 10 minutter og stadig nå på arbejde til tiden. På basis af live data om trafik og offentlig transport har den intelligente pendler-applikation guidet Per til letbanen og sparet ham kostbar tid. Som en ekstra bonus har Per tjent kreditter på sin grønne profil, og dem kan han indberette på sin selvangivelse.

8 At finde vej GPS-baseret navigation er blevet en helt almindelig del af hverdagen for både turister og pendlere. GPS hjælper os med at finde et museum eller en restaurant på steder, som vi ikke kender, og den kan hjælpe os med at planlægge ruten til og fra arbejde ud fra trafiksituationen her og nu. Internet of Things kan bidrage med endnu flere data til navigationssystemerne. Vi kan for eksempel inddrage data om vejrforholdene på ruten, få tilbagemeldinger fra folk, som allerede kører derude, se resultater af måliner fra vejsensorer osv. Med et så veludbygget informationsmiks kan ruteplanlægningen blive endnu mere effektiv, og turen kan blive mere behagelig. Den sjette sans Når du holder i kø på motorvejen, har du så nogensinde spekuleret på, om du allerede kunne have været hjemme til aftensmaden, hvis du havde taget en tidligere afkørsel? Der sker hele tiden nye ting i den virkelige verden. Nye hændelser, ændrede planer og ændrede procedurer. For at kunne foretage de rette beslutninger, har man brug for at kunne indhente og bearbejde realtidsoplysninger om en lang række hændelser. Internet of Things vil spille en central rolle som beslutningsgrundlag, idet trafikanterne blandt andet kan indhente data til eget brug fra sensorer i vejen, på trafiklys eller i biler. På den måde kan trafikanten få information om forholdene på den valgte rute, relevante bus- og togplaner, antal ledige parkeringspladser på banegården, vejarbejder, offentlige arrangementer osv. Desuden kan trafikanten få informationer om alle de andre aktiviteter, der enten er til ulempe for vedkommende, eller bidrager til, at han eller hun så effektivt som muligt når frem til sit bestemmelsessted. Alexandra Instituttet hjælper dig med Teknisk og politisk strategi for en smart city platform Etablering af dataplatform og infrastruktur Udvikling af smart city services Borgerinddragelse og formidling Etablering af økosystem og forretningsudvikling Vil du vide mere, kontakt Lasse Vestergaard, der er ekspert i Internet of Things, åbne data og smart cities. Lasse Steenbock Vestergaard Specialist Smart Urban Designer SMART CITY LAB lasse.vestergaard@alexandra.dk Alexandra Instituttet udvikler avancerede og innovative it-løsninger med vores kunder. Det gør vi ved at samtænke kommerciel relevans, den nyeste it-forskning, teknologi og brugerinddragelse. Vi tilbyder Danmarks stærkeste og mest alsidige kompetencer inden for rådgivning, udvikling og anvendelse af it og teknologi.

9 det smarte hjem gør forbrugerne smarte data om vand- og varmeanlæg styrer husstandens behov og hjælper borgerne med at spare penge Med en central styringsenhed i hjemmet får du fuld kontrol over dit hus. Den styrer adgang, energi og opvarmning i huset i forhold til din energiprofil, miljøforhold og pris. Den centrale styringsenhed i hjemmet starter vameanlægget ved at samkøre data om indeog udetemperatur, vejrudsigter fra Internettet og brugerpræferencer. Anlægget regulerer husets energiforbrug efter familiens reelle behov, og sidst men ikke mindst hjælper det dig med at spare penge. Hjemmets centrale styringsenhed viser, hvilke apparater (vaskemaskine, opvaskemaskine, vandvarmer osv.), der er tændt på et givent tidspunkt og synkroniserer dem for at sikre den bedst mulige udnyttelse af energien, idet der tages højde for energiselskabernes prisstruktur.

10 vandforbrug Borgerne i Torino er som borgerne de fleste andre steder: De ved ikke ret meget om deres vandsystemer. Det første skridt er derfor at give borgerne kendskab til formålet med vandsystemerne og deres funktion og enkeltdele. Hvis borgerne opmuntres til at agere mere fornuftigt og miljøvenligt og får mere viden, kan de se og mærke effekten af at ændre vaner og adfærd. Data fra sensorer placeret i alle borgeres hjem vil blive født ind i ALMANAC-platformen sammen med alle offentligt tilgængelige data fra vandmyndighederne. Brugerne af app en kan sammenligne deres eget vandforbrug med naboens og de omkringliggende byers og regioners forbrug. For at oplyse borgerne i Torino, skabe bevidsthed om vandforsyningen og vise mulighederne i EU-projektet ALMANAC, udvikles der en vandbevidstheds-app. Borgerne skal kunne installere app en på deres smartphones, hvor den giver dem feedback på deres eget vandforbrug. Vandbevidstheds-app en vil være synlig overalt, hvor borgere er i alle mulige sammenhænge. Internet of Things vil vise os, hvem vi er! Det kan måske ikke ligefrem kigge ind i vores sjæl, men det kan fortælle os, hvad vi har gjort hvor længe, hvor og hvornår. Vi interagerer hele tiden med ting - rigtig meget med vores mobiltelefoner - og allerede i dag efterlader vores handlinger fodspor. Hvor meget der vil blive registreret og behandlet er et åbent spørgsmål, men for eksempel Facebook og Foursquare giver allerede et fingerpeg om, hvor meget folk er villige til at dele. Så hvorfor ikke registrere dagligdags handlinger omkring og i hjemmet for at finde ud af, hvor ens tid og penge forsvinder hen - hvilken dag, der er god, og hvilken, der er dårlig. Sensorer og tags i genstande kan registrere, hvornår de bliver brugt og hvor længe. At koble det sammen med brugeren er endnu et skridt på vejen. Internet of Things giver os mulighed for at tracke, hvordan vi interagerer med omverdenen. Disse oplysninger kan give os viden om, hvordan vi kan gøre dagen bedre, finde en måde at spare omkostninger og energi, eller blot huske og dele, hvad vi gør, og hvad vi har gjort. Alexandra Instituttet hjælper dig med Teknisk og politisk strategi for en smart city platform Etablering af dataplatform og infrastruktur Udvikling af smart city services Borgerinddragelse og formidling Etablering af økosystem og forretningsudvikling Vil du vide mere, kontakt Lasse Vestergaard, der er ekspert i Internet of Things, åbne data og smart cities. Lasse Steenbock Vestergaard Specialist Smart Urban Designer SMART CITY LAB lasse.vestergaard@alexandra.dk Alexandra Instituttet udvikler avancerede og innovative it-løsninger med vores kunder. Det gør vi ved at samtænke kommerciel relevans, den nyeste it-forskning, teknologi og brugerinddragelse. Vi tilbyder Danmarks stærkeste og mest alsidige kompetencer inden for rådgivning, udvikling og anvendelse af it og teknologi.

11 eksperimenter Internet of Things hjælper eksperimenterende forskning godt på vej Anna er ph.d. studerende i Aarhus og forsker i avancerede kodningsteknikker til trådløse sensornetværk. Helt specifikt er hun kommet med et forslag til en ny kodningsteknik til enheder i et netværk. I sit eksperiment bruger hun Smart- Santander platformen, som har mere end 3000 realtidsenheder koblet op. Smartsantander platformen håndterer hendes anmodning, reserverer et tidsinterval og afsætter ressourcer til hendes eksperiment. Hendes kodningsteknik er blevet lagt ind i softwaren i sensorerne... - og hun kan teste sin teori og sammenligne resultaterne med de tidligere udførte simuleringer.

12 eksperimenterende forskning Vi har en solid viden om mobile netværk, platforme og værktøjer. Vi har udviklet privatlivsfremmende funktionalitet, identifikations- og sikkerhedsfunktioner, indhold, applikationer og tjenester - altid med udgangspunkt i vores praktisk eksperimentelle erfaring. Men hvad med Internet of Things? For virkelig at forstå Internet of Things, dets fordele og udfordringer, er det afgørende, at vi bevæger os ud i den virkelige verden og opbygger den verden skridt for skridt, sensor for sensor, platform for platform, applikation for applikation. Scenariet viser et eksperiment med smartphones. Formålet er at muliggøre eksperimenter på smartphones via integration med SmartSantander platformen. Brugerne kan frakoble og tilslutte applikationen og sensorerne, og privatlivsindstillingerne tilpasses slutbrugerne. Vi har brug for store steder og områder, såsom byer eller industrisektorer, som er villige til at løbe en risiko og høste fordelene. De skal være villige til at indgå i et privat-offentligt partnerskab om forskning og innovation. Alexandra Instituttet hjælper dig med Teknisk og politisk strategi for en smart city platform Etablering af dataplatform og infrastruktur Udvikling af smart city services Borgerinddragelse og formidling Etablering af økosystem og forretningsudvikling Vil du vide mere, kontakt Lasse Vestergaard, der er ekspert i Internet of Things, åbne data og smart cities. Lasse Steenbock Vestergaard Specialist Smart Urban Designer SMART CITY LAB lasse.vestergaard@alexandra.dk Alexandra Instituttet udvikler avancerede og innovative it-løsninger med vores kunder. Det gør vi ved at samtænke kommerciel relevans, den nyeste it-forskning, teknologi og brugerinddragelse. Vi tilbyder Danmarks stærkeste og mest alsidige kompetencer inden for rådgivning, udvikling og anvendelse af it og teknologi.

mobile løsninger og apps med omtanke

mobile løsninger og apps med omtanke mobile løsninger og apps med omtanke Alexandra Instituttet er eksperter i mobile løsninger. Vores kernekompetence er de avancerede, skæve, kreative, skræddersyede og forskningsbaserede løsninger. Vi hjælper

Læs mere

Strategi 2015 SMART CITY FREDERIKSBERG

Strategi 2015 SMART CITY FREDERIKSBERG Strategi 2015 SMART CITY FREDERIKSBERG Hvad er Smart City Frederiksberg? En smart city er fremtidens by hvor beslutningstagerne har redskaberne og data til at træffe bedre beslutninger, forudse problemer

Læs mere

RING M 3 OT P 28 ORVEJ P 28 STRATEGI 2015

RING M 3 OT P 28 ORVEJ P 28 STRATEGI 2015 P 28 RING 3 MOTORVEJ STRATEGI 2015 1 FORORD Kære borgere og samarbejdspartnere i Odense Odenses vision er At lege er at leve. Den handler om at tænke nyt, når det gælder relationer, læring, innovation,

Læs mere

Smart Greater Copenhagen

Smart Greater Copenhagen Smart Greater Copenhagen Vision for fremtidens "Smart Greater Copenhagen" Greater Copenhagen er en grøn og innovativ metropol, hvor ny teknologi og data anvendes i partnerskaber på en sikker og etisk måde

Læs mere

MOBILE LØSNINGER OG APPS MED OMTANKE

MOBILE LØSNINGER OG APPS MED OMTANKE MOBILE LØSNINGER OG APPS MED OMTANKE Vi er eksperter i mobile løsninger. Vores kernekompetence er de avancerede, skæve, kreative, skræddersyede og forskningsbaserede løsninger. Vi hjælper dig med at vælge

Læs mere

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien:

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien: BYGNINGER SMART ENERGI I private hjem bliver el-forbruget sænket ved at udskifte elektriske apparater til moderne apparater med lavt og intelligent energiforbrug. SMART ENERGI I private hjem bliver der

Læs mere

Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development

Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development 3 13. november 2011 4 13. november 2011 Først byplanlægning så SMART implementering» Udfordringerne

Læs mere

!"##$%&'()"*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)"'4%-%.12328,+9! 3

!##$%&'()*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)'4%-%.12328,+9! 3 Sjælsmark 2 !"##$%&'()"*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)"'4%-%.12328,+9! 3 Indbrudssikring/Nabohjælp KRIMINALITETSTREKANTEN Motiveret gerningsmand Gerningssted Offer/Forurettet - Tyvens indgang 26

Læs mere

Niko Home Control. Det smarte hjem

Niko Home Control. Det smarte hjem Niko Home Control Det smarte hjem Introduktion Dit hjem bliver smart med Niko Gør livet mere komfortabelt og sikkert, samtidig med at du sparer mest mulig energi. Niko Home Control er en ny intelligent

Læs mere

Det 63. danske Byplanmøde 26. 27. september 2013 på Frederiksberg SMARTE OMGIVELSER. Ved Filip Zibrandtsen (fzi @realdaniaby.dk)

Det 63. danske Byplanmøde 26. 27. september 2013 på Frederiksberg SMARTE OMGIVELSER. Ved Filip Zibrandtsen (fzi @realdaniaby.dk) Det 63. danske Byplanmøde 26. 27. september 2013 på Frederiksberg SMARTE OMGIVELSER Ved Filip Zibrandtsen (fzi @realdaniaby.dk) MIN SKY IVÆRKSÆTTER INNOVATION RÅDGIVER BYUDVIKLING FREMTIDENS BY KØBENHAVNS

Læs mere

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions SDSD CLEAN Innovating Green Solutions AGENDA 1. Hvem er CLEAN? 2. Hvad laver vi? 3. Hvordan arbejder vi? 2 STÆRKESTE CLEANTECH KLYNGE I DANMARK CLEAN er resultatet af en fusion mellem Lean Energy Cluster

Læs mere

Studietur Frederiksberg München Maj 2015

Studietur Frederiksberg München Maj 2015 Studietur Frederiksberg München Maj 2015 Dette dokument understøtter det program, som er blevet udarbejdet i et samarbejde mellem Innovation Center Danmark i München og KMD. Dokumentet skal dokumentere

Læs mere

GTC PARK Parkering Informationssystem

GTC PARK Parkering Informationssystem GTC PARK Parkering Informationssystem PARKERING INFORMATIONSSYSTEM Effektiv parkeringshenvisning muliggør optimeret udnyttelse af parkeringsressourcer, skåner miljøet, øger brugertilfredsheden og giver

Læs mere

Hotel H10 ITACA Av. Roma, 22 E-08015-Eixample-Sants Station-Barcelona T (34) 93 226 55 94 h10.itaca@h10hotels.com

Hotel H10 ITACA Av. Roma, 22 E-08015-Eixample-Sants Station-Barcelona T (34) 93 226 55 94 h10.itaca@h10hotels.com KTC - Studietur Barcelona 25. 27. maj 2016 Hotel H10 ITACA Av. Roma, 22 E-08015-Eixample-Sants Station-Barcelona T (34) 93 226 55 94 h10.itaca@h10hotels.com Barcelona Barcelona opfattes i dag som en global

Læs mere

DIGITALE LØSNINGER I ALBERTSLUND FOR AT STYRKE OPFYLDELSE AF 2025-MÅLSÆTNINGER OG FN S VERDENSMÅL

DIGITALE LØSNINGER I ALBERTSLUND FOR AT STYRKE OPFYLDELSE AF 2025-MÅLSÆTNINGER OG FN S VERDENSMÅL HANDLEPLAN FOR SAMARBEJDE OG INDSATSER MELLEM DOLL LIVING LAB OG ALBERTSLUND KOMMUNE 2019-2020. DIGITALE LØSNINGER I ALBERTSLUND FOR AT STYRKE OPFYLDELSE AF 2025-MÅLSÆTNINGER OG FN S VERDENSMÅL Indhold

Læs mere

Et sammenhængende Nordjylland

Et sammenhængende Nordjylland Udvikling af digitale løsninger med intelligente trafiksystemer, som sikre fleksibilitet, øger landsdelens sammenhængskraft og medvirker til aktivt samspil mellem by og land Råmateriale Session 1 Fra Strategi

Læs mere

Styring af elforbrug i private hjem. Jonas Thomsen Ph.d. studerende Center for Pervasive Computing Aarhus Universitet

Styring af elforbrug i private hjem. Jonas Thomsen Ph.d. studerende Center for Pervasive Computing Aarhus Universitet Styring af elforbrug i private hjem Jonas Thomsen Ph.d. studerende Center for Pervasive Computing Aarhus Universitet Pervasive Computing - It i alt Computere i alt omkring os Usynlige Underbygger vores

Læs mere

GTC PARK Parkering Informationssystem

GTC PARK Parkering Informationssystem GTC PARK Parkering Informationssystem PARKERING INFORMATIONSSYSTEM Effektiv parkeringshenvisning muliggør optimeret udnyttelse af parkeringsressourcer, skåner miljøet, øger brugertilfredsheden og giver

Læs mere

Smart City i Aarhus. Byens drift og bygningsdrift. 21. marts 2018 / Søren Dall-Hansen

Smart City i Aarhus. Byens drift og bygningsdrift. 21. marts 2018 / Søren Dall-Hansen Smart City i Aarhus Byens drift og bygningsdrift 21. marts 2018 / Søren Dall-Hansen Lidt om Aarhus Kommunes Teknik og Miljø 3 forvaltninger i Teknik og Miljø: Center for Byens Anvendelse (anlæg og drift)

Læs mere

Allerød Kommune NOTAT. Notat om vejbelysning i Allerød Kommune

Allerød Kommune NOTAT. Notat om vejbelysning i Allerød Kommune NOTAT Allerød Kommune Økonomi og it Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Notat om vejbelysning i Allerød Kommune Dette notat beskriver i afsnit

Læs mere

Smart Grid - den danske status. INSERO Energy, 3. februar 2015, v/ Kim Behnke kim.behnke@mail.dk

Smart Grid - den danske status. INSERO Energy, 3. februar 2015, v/ Kim Behnke kim.behnke@mail.dk - den danske status INSERO Energy, 3. februar 2015, v/ Kim Behnke kim.behnke@mail.dk mere end det intelligente elsystem - er kun en del af systemerne. Energy og City er komplette og komplekse systemer

Læs mere

Skab din perfekte komfortzone med evohome WiFi

Skab din perfekte komfortzone med evohome WiFi Skab din perfekte komfortzone med evohome WiFi WiFi Mere komfort, mere kontrol og mindre energi - den smarteste måde at opvarme hjemmet på 2 Komfort og kontrol 3 evohome systemet for intelligent zonekontrol

Læs mere

Juni Den smarte vej frem. Platform

Juni Den smarte vej frem. Platform Juni 2018 Den smarte vej frem latform Fremtidens mobilitet Nye teknologier vil få stor betydning for fremtidens mobilitet: Køretøjer bliver selvkørende med mulighed for andre aktiviteter under kørslen

Læs mere

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB Det er Web Services, der rejser sig fra støvet efter Dot Com boblens brag. INTRODUKTION Dette dokument beskriver forslag til fire moduler, hvis formål

Læs mere

Dansk strategi for ITS

Dansk strategi for ITS Dansk strategi for ITS ITS udviklingsforum marts 2011 Indledning Trafikken er de senere årtier steget markant. På de overordnede veje er trafikken fordoblet de seneste 30 år, og den øgede trængsel på vejnettet

Læs mere

Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem

Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem gunnar.kramp@alexandra.dk Alexandra Instituttet A/S Anvendelsesorienteret forskning Pervasive computing it i alting Viden baseret på den nyeste forskning

Læs mere

FORBRUGERTRENDS INDENFOR HOLDNING TIL BIL, MOBILITET OG MODERNE STORBY

FORBRUGERTRENDS INDENFOR HOLDNING TIL BIL, MOBILITET OG MODERNE STORBY FORBRUGERTRENDS INDENFOR HOLDNING TIL BIL, MOBILITET OG MODERNE STORBY STATUSMARKØRER: FØR: Bil, hus, taske og tv IDAG: Tid, sundhed, motion, børn, fritid. 1. BILENS ROLLE 4 BILEN ER = MOBILITET OG BILPRODUCENTERNE

Læs mere

Hvad er fremtiden for internettet?

Hvad er fremtiden for internettet? Hvad er fremtiden for internettet? pcfly.info Den Internettet er blot et par årtier gamle, men i dette korte tidsrum har oplevet væsentlige ændringer. Den voksede ud af et sammensurium af uafhængige netværk

Læs mere

KTC klar med nyt udspil til Trængselskommissionen

KTC klar med nyt udspil til Trængselskommissionen KTC klar med nyt udspil til Trængselskommissionen Hvis trængslen skal reduceres, så skal det være nemt og attraktivt for pendlerne at springe mellem de forskellige trafikformer og vælge alternativer til

Læs mere

Data proces-model for fremtidens forsynings forbrugs informations system

Data proces-model for fremtidens forsynings forbrugs informations system Data proces-model for fremtidens forsynings forbrugs informations system forsynings forbrugs informations system Måske et andet ord for et.. Fjernaflæsnings system Måske et nyt ord som beskriver det vi

Læs mere

Smart City Strategi for Hillerød Kommune

Smart City Strategi for Hillerød Kommune Smart City Strategi for Hillerød Kommune Denne strategi sætter den overordnede ramme for Hillerød Kommunes arbejde med Smart City. 2018 Hillerød Kommune Trafik, Vej og Park By og Miljø Trollesmindealle

Læs mere

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen.

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 20. juni 2012 2012-732 Forslag til temaer og arbejdsgrupper I forbindelse

Læs mere

ENERGIEFFEKTIVISERING RÅDGIVNING GIVER MASSIVE BESPARELSER RHVERV ET WHITEPAPER FRA JYSK ENERGI

ENERGIEFFEKTIVISERING RÅDGIVNING GIVER MASSIVE BESPARELSER RHVERV ET WHITEPAPER FRA JYSK ENERGI ENERGIEFFEKTIVISERING RÅDGIVNING GIVER MASSIVE BESPARELSER RHVERV ET WHITEPAPER FRA JYSK ENERGI ALLE VIL ENERGI- EFFEKTIVISERE Langt de fleste virksomheder kan se fordele i at spare på energien, hvis det

Læs mere

OS2iot. Baggrund - Potentialer - Incitamenter

OS2iot. Baggrund - Potentialer - Incitamenter OS2iot Baggrund - Potentialer - Incitamenter Afsæt Kommunen skal have den bedste og mest sammenhængende IT til prisen Kommunens beslutningstagere skal have adgang til fyldige og lettilgængelige data som

Læs mere

ROADMAP TIL JERES MOBILSTRATEGI EN GUIDE TIL MOBIL SUCCES I 2015

ROADMAP TIL JERES MOBILSTRATEGI EN GUIDE TIL MOBIL SUCCES I 2015 1 ROADMAP TIL JERES MOBILSTRATEGI EN GUIDE TIL MOBIL SUCCES I 201 1 2 INDHOLD 1 2 6 7 8 9 10 Indledende [Side ] Mobile trends [Side ] Hvor er I nu? [Side 6] Hvad vil I opnå? [Side 7] Hvad får brugeren

Læs mere

HVAD GRUNDFOS KOLLEGIET HAR LÆRT OS OM UNGES ENERGIFORBRUG. Mia Kruse Rasmussen Specialist Anthropologist, Sustainable Transition Lab

HVAD GRUNDFOS KOLLEGIET HAR LÆRT OS OM UNGES ENERGIFORBRUG. Mia Kruse Rasmussen Specialist Anthropologist, Sustainable Transition Lab HVAD GRUNDFOS KOLLEGIET HAR LÆRT OS OM UNGES ENERGIFORBRUG Mia Kruse Rasmussen Specialist Anthropologist, Sustainable Transition Lab Alexandra instituttet a/s PÅ FORKANT AF MARKEDETS BEHOV Vi er et af

Læs mere

En sammenhængende løsning, der reducerer trængsel ved at samtænke parkering, cykler og kollektiv trafik

En sammenhængende løsning, der reducerer trængsel ved at samtænke parkering, cykler og kollektiv trafik 20-08-2013 En sammenhængende løsning, der reducerer trængsel ved at samtænke parkering, cykler og kollektiv trafik - Løsningen er ved at blive implementeret og arbejdet er i gang. Der er blot brug for

Læs mere

OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING TAXAQUIZZEN GRUPPE 8: SALLY//LARS//ERIK//LINE BRUUN PROGRAM: TAXAQUIZZEN

OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING TAXAQUIZZEN GRUPPE 8: SALLY//LARS//ERIK//LINE BRUUN PROGRAM: TAXAQUIZZEN OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING PROGRAM: Taxaquizzen er en dansk tv-serie på Tv2, produceret efter det internationale koncept Cash Cab, som første gang blev vist på britisk tv i 2005. I programmet

Læs mere

Intelligent signalprioritering for busser og udrykningskøretøjer i Vejle

Intelligent signalprioritering for busser og udrykningskøretøjer i Vejle Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Notat: Forbrugernes perspektiver på fleksibelt elforbrug Februar 2017

Notat: Forbrugernes perspektiver på fleksibelt elforbrug Februar 2017 Notat: Forbrugernes perspektiver på fleksibelt elforbrug Februar 2017 EcoGrid 2.0 is a research and demonstration project funded by EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram). The 9

Læs mere

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01 Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Layout_20130819.indd 1 19-08-2013 12:53:01 Danmark i omstilling Hvordan kan byer og landdistrikter udvikles, så vi udnytter vores arealer bedst muligt

Læs mere

INDHOLD. Hvad er et positivt cykelflow Blød eller Hård Hvilke faktorer spiller ind Case Den performativ pendler cyklist

INDHOLD. Hvad er et positivt cykelflow Blød eller Hård Hvilke faktorer spiller ind Case Den performativ pendler cyklist HVORDAN SKABES ET POSITIVT CYKELFLOW? INDHOLD Hvad er et positivt cykelflow Blød eller Hård Hvilke faktorer spiller ind Case Den performativ pendler cyklist Afslutning 2 3 CYKEL - FLOW HÅRD OG FYSISK BLØD

Læs mere

Opsamling på spørgeskemaundersøgelse for FKDS 3.3 om Smart City oktober 2017

Opsamling på spørgeskemaundersøgelse for FKDS 3.3 om Smart City oktober 2017 Opsamling på spørgeskemaundersøgelse for FKDS 3.3 om Smart City oktober 2017 73 respondenter fordelt på 61 kommuner har helt eller delvist besvaret spørgeskemaet. Svarene kommer overvejende fra medarbejdere

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 30. september Drift, refusion og finansiering - Tillægsbevillinger

Budgetopfølgning pr. 30. september Drift, refusion og finansiering - Tillægsbevillinger Budgetopfølgning pr. 30. september 2015 - Drift, refusion og finansiering - Tillægsbevillinger 1.000 kr. Forventet regnskab Forbrug pr. 30. september Korrigeret budget 2015 Forbrugsprocent Afvigelser (A)

Læs mere

KØB AF VARMEPUMPE Luft/luftvarmepumpe

KØB AF VARMEPUMPE Luft/luftvarmepumpe EN GUIDE TIL KØB AF VARMEPUMPE Luft/luftvarmepumpe Varmudgifter er kedelige, men nødvendige i et land som Danmark. For at reducere dem, kræves den rette opvarmning som fungerer præcis til dit hjem. En

Læs mere

VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867

VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867 VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867 VI UDVIKLER, TÆNKER NYT OG SIKRER EN BÆREDYGTIG FREMTID Vi er aktivt med til at løse den klimamæssige udfordring I alle dele af EWII arbejder vi strategisk og

Læs mere

Få styr på vejbelysningen

Få styr på vejbelysningen Få styr på vejbelysningen CityTouch LightWave Remote Lighting Management CityTouch LightWave / Intelligent lysstyring 3 Velkommen til den nye offentlige belysning. I dag er vejbelysning statiske enheder,

Læs mere

ARCHIMEDES projektet

ARCHIMEDES projektet ARCHIMEDES projektet ARCHIMEDES projektet Aalborg er kendt som en af foregangsbyerne i Europa inden for miljø- og energirigtige løsninger på transportområdet. Med ARCHIMEDES projektet bliver denne placering

Læs mere

HVAD ER NÆSTE SKRIDT OG HVAD FINDES DER AF LØSNINGER?

HVAD ER NÆSTE SKRIDT OG HVAD FINDES DER AF LØSNINGER? HVAD ER NÆSTE SKRIDT OG HVAD FINDES DER AF LØSNINGER? ANDERS KRØJMAND HUMLE SMART BRUG AF DATA KAN VI OPTIMERE PÅ AFFALDSHÅNDTERINGEN? DAKOFA, 28. FEBRUAR 2018 1 Agenda Kort gennemgang af hovedkonklusioner

Læs mere

SPOTT trends & business inviterer dig til LIFESTYLE. business. Fra VIDEN til BUNDLINJE 24/11 HER + 27/11 KBH

SPOTT trends & business inviterer dig til LIFESTYLE. business. Fra VIDEN til BUNDLINJE 24/11 HER + 27/11 KBH SPOTT trends & business inviterer dig til LIFESTYLE business Fra VIDEN til BUNDLINJE 2015 2018 24/11 HER + 27/11 KBH SPOTT omsætter trends til business Anja Gaede Trendrådgiver + CO-founder Trend, kommunikation

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING MOBIL APP

BRUGERVEJLEDNING MOBIL APP BRUGERVEJLEDNING MOBIL APP tilgængelig for ios/android/windows Phone 5040327601-WEB Kære kunde. Tak for at du valgte et Meta Trak produkt. Meta Trak er en telematisk enhed, der giver brugeren mulighed

Læs mere

Nyt økonomisk værktøj til regulering af transport

Nyt økonomisk værktøj til regulering af transport Nyt økonomisk værktøj til regulering af transport Ole Kveiborg Danmarks Transportforskning Ph.D. projektet støttet af Transportrådet og Forskerakademiet (Forskningsstyrelsen) Udført på Danmarks Miljøundersøgelser

Læs mere

Artikel. P-henvisning

Artikel. P-henvisning Artikel P-henvisning Rambøll Nyvig Notat nr. 1 Til Vejforum Fra RA Rambøll Danmark as Bredevej 2 DK-2830 Virum Danmark T: +45 4575 3600 D: +45 4574 3620 M: +45 2013 6182 F: +45 4576 7640 ra@nyvig.dk www.nyvig.dk

Læs mere

Smart Cities. Nye veje til vækst og bæredygtighed. Business Region Aarhus den 18. december 2015. Søren Sørensen Adm.

Smart Cities. Nye veje til vækst og bæredygtighed. Business Region Aarhus den 18. december 2015. Søren Sørensen Adm. Smart Cities Nye veje til vækst og bæredygtighed Business Region Aarhus den 18. december 2015 Søren Sørensen Adm. direktør, NRGi Intro til Smart Cities og smarte fællesskaber inkl. cases 1. Introduktion

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2016 TEMARAPPORT. Vand

GRØNT REGNSKAB 2016 TEMARAPPORT. Vand GRØNT GRUNDVAND... 3 Mål for området... 3 Opgørelser af vandforbrug... 3 Opgørelser af ledningstab...4 Konklusion...5 Årets aktiviteter...5 HERNING VAND A/S... 6 Miljø- og fødevaresikkerhedspolitik...

Læs mere

Overvejelser ved valg af smart meters set fra en forsynings virksomhed.

Overvejelser ved valg af smart meters set fra en forsynings virksomhed. Overvejelser ved valg af smart meters set fra en forsynings virksomhed. Præsentation Flemming B Møller Udannelse - Maskinmester - Teknologisk Diplom i vedligehold Erfaring - Driftsleder ved Aarhusvand

Læs mere

Produktportefølje. Frisbee Forever. Produktportefølje for Simon Kunddal

Produktportefølje. Frisbee Forever. Produktportefølje for Simon Kunddal Produktportefølje I dette dokument har jeg kort skitseret en række af de produkter, prototyper og koncepter som jeg igennem henholdsvis mit studie, praktikophold og studiejobs har produceret. Frisbee Forever

Læs mere

Bilag 1: Åben skole kompetencebanken

Bilag 1: Åben skole kompetencebanken Bilag 1: Åben skole kompetencebanken Læringsaktiviteten: Besøg DOLL s lyslaboratorier i Hersted Industripark Fag Klassetrin Natur/teknologi/Biologi/Geografi/Fysik-kemi Mellemtrin og udskoling Varighed

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

What s Hot 2018 Survey

What s Hot 2018 Survey What s Hot 2018 Survey Hvordan ser vores digitale fremtid ud? kaastrup andersen Marts 2018 BAGGRUND Den digitale fremtid giver virksomhederne mulighed for at skabe nye forretningsområder og indtjening.

Læs mere

RÅDET FOR DIGITAL SIKKERHED GUIDE TIL SIKRING AF FORBRUGER- ELEKTRONIK PÅ INTERNETTET

RÅDET FOR DIGITAL SIKKERHED GUIDE TIL SIKRING AF FORBRUGER- ELEKTRONIK PÅ INTERNETTET GUIDE TIL SIKRING AF FORBRUGER- ELEKTRONIK PÅ INTERNETTET TING PÅ INTERNETTET Internet of things er et moderne begreb, som dækker over, at det ikke længere kun er computere, der er på internettet. Rigtig

Læs mere

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Havde du indbrud hen over julen? Eller skal du ud nytårsaften, og er du utryg ved at efterlade huset alene? Der findes masser af teknologi, der kan hjælpe

Læs mere

FRA SPILD TIL RESSOURCER

FRA SPILD TIL RESSOURCER FRA SPILD TIL RESSOURCER Fra at tænke på affald som spild vil vi i højere grad tænke cirkulært i ressourcer. DIVERSITET Fra at omgåes de samme specialer vil professionalisering handle mere om at arbejde

Læs mere

MyWay. ios & Android

MyWay. ios & Android MyWay ios & Android MyWay Brugervejledning a2i Systems ApS Blangstedgårdsvej 8 DK-5220 Odense SØ Denmark Telefon: +45 7020 3120 Mail: support@a2i.dk Web: www.a2i.dk Det er tilladt at tage kopier af dette

Læs mere

DATA. Datastrømme og datadannelse. En måde at tale om det på. Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Data workshop 1, november 2018

DATA. Datastrømme og datadannelse. En måde at tale om det på. Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Data workshop 1, november 2018 DATA Datastrømme og datadannelse En måde at tale om det på Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Data workshop 1, november 2018 Udgangspunkt I: Hvad er data og datastrømme? Hvordan forstå, anvende

Læs mere

Hvordan træffer vi beslutninger om fremtidens transportsystemer?

Hvordan træffer vi beslutninger om fremtidens transportsystemer? Hvordan træffer vi beslutninger om fremtidens transportsystemer? Michael Knørr Skov Afdelingschef, COWI A/S 1 AD 2200? 2 Mythbuster Vi er langt fra færdige med at udvikle Danmarks transportinfrastruktur

Læs mere

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE 2015 20 1 2014 Indledning Indsats for bæredygtig udvikling 2015 giver et overblik over de indsatser, der skal sikre, at Gentofte Kommune lever op til

Læs mere

Mindre CO2 og mindre trafik

Mindre CO2 og mindre trafik Mindre CO2 og mindre trafik Samkørsel vil spare 480.000 tons CO2 om året! Søren Have Juni 2010 soren.have@paconsulting.com Samkørsel kan sænke CO2 emissionen Samkørsel kan betale sig for miljøet og for

Læs mere

Harmoni. Med SAP PI. Når tingene går op i en højere enhed. Kort & Godt. January 2012

Harmoni. Med SAP PI. Når tingene går op i en højere enhed. Kort & Godt. January 2012 January 2012 3. årgang, nummer 1 Harmoni Med SAP PI Når tingene går op i en højere enhed Godt nytår! Vi er kommet ind i 2012 med fuld fart, og vi glæder os til et fortsat godt samarbejde med kunder og

Læs mere

Bring lys over driften af belysningen

Bring lys over driften af belysningen Bring lys over driften af belysningen CityTouch LightPoint Asset Management system for belysning CityTouch LightPoint / Asset Management 3 Velkommen til den nye intelligens inden for belysning. Professionel

Læs mere

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne Beboer Sænk spændingen og sænk el-regningen Stigende el-priser er i stadig højere grad med til at lægge pres på både offentlige og private

Læs mere

IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo

IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo IT-VÆKSTHUSET PÅ 5te < SIDE 02 > SIDE 03 IT-væksthuset er et nyt innovativt vækstmiljø på toppen af IT-Universitetet i Ørestaden i København. DET ER STEDET:

Læs mere

Projekt: I-GTS - Intelligente GodsTransportSystemer. http://www.teknologisk.dk/25017. I-GTS - Temaer

Projekt: I-GTS - Intelligente GodsTransportSystemer. http://www.teknologisk.dk/25017. I-GTS - Temaer Projekt: I-GTS - Intelligente GodsTransportSystemer http://www.teknologisk.dk/25017 I-GTS - Temaer 1 I-GTS ITS vejen til CO2 neutral? I-GTS ideer for nedbringelse af miljøbelastning Nedenfor er der givet

Læs mere

KAN VI BLIVE 100 % FOSSILFRI I MORGEN?

KAN VI BLIVE 100 % FOSSILFRI I MORGEN? KAN VI BLIVE 100 % FOSSILFRI I MORGEN? CITIES baner vejen for en fossilfri fremtid OK, vi indrømmer: 100% fossilfri bliver vi ikke i morgen. Men det er både tankevækkende og motiverende, at det i teorien

Læs mere

Intelligente hjem og målere

Intelligente hjem og målere Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 189 Offentligt Intelligente hjem og målere Fælles infrastruktur Ejerskab Sammenskudsgilde v/ Göran Wilke, Elsparefonden Påstand Når energieksperter kommer

Læs mere

INTERACTIVE SPACES LAB

INTERACTIVE SPACES LAB INTERACTIVE SPACES LAB Dette er et katalog med udvalgte projekter fra Interactive Spaces Lab Mange af projekterne kan ses som videoer på vores vimeo-side: www.vimeo.com/ispaces Eller på vores vimeo-kanal

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) Deltagere/partnere: Systematic A/S Regionshospitalet Randers og Grenå Caretech Innovation Dato: 8.

Læs mere

REGION MIDTJYLLAND, REGIONSRÅDSSALEN

REGION MIDTJYLLAND, REGIONSRÅDSSALEN REGION MIDTJYLLAND, REGIONSRÅDSSALEN Tegnet af Arkitek-irmaet Schmidt, Hammer og Lassen der i samarbejde med entreprenør A. Enggaard står bag byggeriet. Arkitekterne siger om byggeriet: "Vi tror på en

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

Lektiebusser. Evaluering af gratis internet i busser. December 2013

Lektiebusser. Evaluering af gratis internet i busser. December 2013 Lektiebusser Evaluering af gratis internet i busser December 2013 1 Indhold 1 Baggrund og formål... 3 2 Facts og metode... 4 2.1 Repræsentativitet og validitet... 5 3 Respondenter... 6 4 Konklusioner...

Læs mere

Digitalisering og fremtidsperspektiver på digital innovation i kommunalt regi!

Digitalisering og fremtidsperspektiver på digital innovation i kommunalt regi! Digitalisering og fremtidsperspektiver på digital innovation i kommunalt regi! Afdelingschef Kim Gulvad Svendsen Natur og Miljø Baggrund og udfordringer! Der er i Aarhus kommune fokus på at inddrage og

Læs mere

Specialister i softwareudvikling. Mobil apps Online løsninger IT-konsulenter Ændring af eksisterende løsninger

Specialister i softwareudvikling. Mobil apps Online løsninger IT-konsulenter Ændring af eksisterende løsninger Specialister i softwareudvikling Mobil apps Online løsninger IT-konsulenter Ændring af eksisterende løsninger Projekter med Centic 1) Udgangspunktet er jeres virksomhed Den it-løsning vi leverer til jeres

Læs mere

Energi & ressourcer SMART EGEDAL. Erhvervsliv

Energi & ressourcer SMART EGEDAL. Erhvervsliv Sundhed Borgere Energi & ressourcer SMART EGEDAL Erhvervsliv Mobilitet Kommune Den smarte kommune vokser frem! Den måde vi bor, lever, arbejder og driver virksomhed på i Egedal, ændres i takt med den øgede

Læs mere

Notat. Vedr. SMARTE løsninger

Notat. Vedr. SMARTE løsninger Notat Dato: 08.05.2016 Center for Teknik Team Plan horsholm.dk Vedr. SMARTE løsninger Vedlagte notat beskriver mulige spørgsmål og tilgange, der kan inspirere til hvordan parallelopdragets visioner og

Læs mere

Sådan. grøn. bliver din transport. Gode råd til, hvordan din virksomhed kan spare penge på transport samtidig med, at det er til gavn for klimaet

Sådan. grøn. bliver din transport. Gode råd til, hvordan din virksomhed kan spare penge på transport samtidig med, at det er til gavn for klimaet Sådan bliver din transport grøn Gode råd til, hvordan din virksomhed kan spare penge på transport samtidig med, at det er til gavn for klimaet TRANSPORTEN ER EN KLIMASYNDER Vognparken Transport er en af

Læs mere

Byplanlægning med Visual City ÅF s intelligente og integrerede planlægningsproces med visuelle simuleringer og synergianalyse

Byplanlægning med Visual City ÅF s intelligente og integrerede planlægningsproces med visuelle simuleringer og synergianalyse Type bidrag: Indlæg Emne: Byplanlægning Trafik & Transport Mobilitet Projekt: Undersøgelse af nye boiligområder, Visual City Kunde: Partille Kommune, Sverige Indlægsholdere: Cecilia Windh & Marco Paoli

Læs mere

imo-learn MOVED BY LEARNING

imo-learn MOVED BY LEARNING imo-learn MOVED BY LEARNING Lær inkorporeret læring at kende, lær imo-learn at kende imo-learn MOVED BY LEARNING imo-learn omdefinerer den måde, vi lærer på, og sikrer en revolutionerende ny læringsoplevelse.

Læs mere

TIDSSTUDIE VED AFFALDSHÅNDTE- RING I STORKØKKENER

TIDSSTUDIE VED AFFALDSHÅNDTE- RING I STORKØKKENER TIDSSTUDIE VED AFFALDSHÅNDTE- RING I STORKØKKENER - Analyse af effekter ved afskaffelse af madaffald i kantinekøkkener via installation af BioTrans Nordic anlæg. RAPPORT AF KARIN TØNNER & HENRIK OTTESEN

Læs mere

Sådan skabes resultater gennem engagement

Sådan skabes resultater gennem engagement Sådan skabes resultater gennem engagement Engagement er nøglen til frugtbart samarbejde i fremtidens virksomhedskonstellationer. Jens Schultzer Østre Pennehavevej 1D DK-2960 Rungsted Kyst +45 23 99 70

Læs mere

EG Brandsoft Varmestyring med fugtovervågning, der er integreret med Brandsoftkalendersystemet stor varmemæssig besparelse og godt for miljøet

EG Brandsoft Varmestyring med fugtovervågning, der er integreret med Brandsoftkalendersystemet stor varmemæssig besparelse og godt for miljøet EG Brandsoft Varmestyring med fugtovervågning, der er integreret med Brandsoftkalendersystemet stor varmemæssig besparelse og godt for miljøet Varmestyringsmodulet, der kontrolleres fra EG Brandsoft kalenderen,

Læs mere

Her er en statistik der viser antal færdselsuheld og personskader i årene fra 95-09.

Her er en statistik der viser antal færdselsuheld og personskader i årene fra 95-09. Kampagne Vi vil lave en kampagne projekt rettet mod de unge i trafikken. Kampagnen skal sikre unge i at køre mere sikkert, bl.a. ved at få dem til at holde fartgrænsen. Først undersøges trafiksikkerheden

Læs mere

Sikkerhed, effektivitet og komfort med KNX

Sikkerhed, effektivitet og komfort med KNX Sikkerhed, effektivitet og komfort med KNX Sikkerhed Sov godt. Rejse uden bekymringer. Stol på KNX. Observant installation KNX er altid på vagt om natten og når du er ude at rejse. Den intelligente installation

Læs mere

VR/AR/MR effektiviserer på tværs af virksomheden. IDA Driving 3D - Betydningen

VR/AR/MR effektiviserer på tværs af virksomheden. IDA Driving 3D - Betydningen VR/AR/MR effektiviserer på tværs af virksomheden IDA Driving 3D - Betydningen Agenda 1 Introduktion 2 AR, MR og VR - Teknologi status 3 Betydningen 4 Strategisk tilgang 5 Case INTRODUKTION Introduktion

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

Mobilisering af fleksibelt forbrug Nettemadag om fremtidens elsystem. 26. nov. 2013 Louise Jakobsen, Dansk Energi

Mobilisering af fleksibelt forbrug Nettemadag om fremtidens elsystem. 26. nov. 2013 Louise Jakobsen, Dansk Energi Mobilisering af fleksibelt forbrug Nettemadag om fremtidens elsystem 26. nov. 2013 Louise Jakobsen, Dansk Energi Agenda Erfaringer med at finde fleksibilitet stammer fra to forsknings- og udviklingsprojekter

Læs mere

ET INNOVATIONSSAMARBEJDE FOR FORSYNINGSRESILIENCE I FREMTIDENS STORBYER

ET INNOVATIONSSAMARBEJDE FOR FORSYNINGSRESILIENCE I FREMTIDENS STORBYER ET INNOVATIONSSAMARBEJDE FOR FORSYNINGSRESILIENCE I FREMTIDENS STORBYER PIONEERED BY: ENERGI DATA BRUGER VAND RESILIENCE LAB DENMARK ER ET QUATTRO HELIX SAMARBEJDE MELLEM FORSKNINGS- OG UDDANNELSESINSITUTIONER,

Læs mere

Pas på familien og hjemmet med Europas mest populære privatalarm!

Pas på familien og hjemmet med Europas mest populære privatalarm! Pas på familien og hjemmet med Europas mest populære privatalarm! Velkommen til det opkoblede smarte hjem. Smarte tjenester til familien og hjemmet. Forestil dig et alarmsystem, der kan slukke for kaffemaskinen,

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

SpaceWise. Kontorbelysning. Optimér dit kontor med et trådløst belysningssystem. Fleksibel, energieffektiv LED-belysning til kontorer

SpaceWise. Kontorbelysning. Optimér dit kontor med et trådløst belysningssystem. Fleksibel, energieffektiv LED-belysning til kontorer Kontorbelysning Optimér dit kontor med et trådløst belysningssystem Fleksibel, energieffektiv LED-belysning til kontorer Nyd fleksibiliteten og de store besparelser, der kommer med den! Spar energi, pas

Læs mere

Fleksible målinger. Kogebog nr. 3: Platform og data. Sammen skaber vi smart forsyning Internet of Things Visning af data Cloud-løsning

Fleksible målinger. Kogebog nr. 3: Platform og data. Sammen skaber vi smart forsyning Internet of Things Visning af data Cloud-løsning Sammen skaber vi smart forsyning Fleksible målinger Kogebog nr. 3: Platform og data BI WEB Internet of Things Visning af data Cloud-løsning Internetkobling Databaser Netværk 23-01-2018 3. Kogebog: Platform

Læs mere