Jeg glæder mig til et godt samarbejde under det danske formandskab i 2010.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jeg glæder mig til et godt samarbejde under det danske formandskab i 2010."

Transkript

1 Sektorprogram for Arbejdsliv - Danmarks formandskab for Nordisk Ministerråd 2010

2 Ministerens velkomst Vi har en lang tradition for nordisk samarbejde på arbejdsmarkedsområdet, hvilket blandt andet skyldes de store ligheder mellem de nordiske arbejdsmarkeder og vores samfund mere generelt. Vi står på mange måder overfor de samme udfordringer, og derfor kan vi have stor glæde af at lære af hinandens erfaringer og af at udvikle løsninger i fællesskab. Nordisk Ministerråd for Arbejdsliv har i samarbejdsprogrammet for perioden lagt vægt på at fremme arbejdsudbuddet ved både at mobilisere den interne arbejdskraftressource og rekruttere velkvalificeret arbejdskraft udefra. Endvidere er det en hovedmålsætning at fremme sundhed og velfærd i arbejdet og dermed også produktiviteten. Den nordiske arbejdsmarkedsmodel er velfungerende, men den skal videreudvikles, så Norden også fremover har attraktive arbejdsmarkeder. Det danske formandskab vil derfor fokusere på mulighederne og udfordringerne for de nordiske arbejdsmarkeder i forhold til at bidrage til fremtidig vækst og velfærd. Målet er at sikre velfungerende arbejdsmarkeder, der kan bidrage til, at de nordiske økonomier i en stadig mere globaliseret verden fortsat er blandt de mest innovative, konkurrencedygtige og inkluderende. Det danske formandskab vil arbejde aktivt på alle disse vigtige områder, så vi sammen kan ruste vores samfund til fremtiden. Jeg glæder mig til et godt samarbejde under det danske formandskab i Inger Støjberg

3 Temaer for formandskabet Globaliseringen er et gennemgående tema for det danske formandskabsprogram, herunder også på arbejdslivsområdet. Den nordiske arbejdsmarkedsmodel skal fortsat skabe attraktive og rummelige arbejdsmarkeder, der kan bidrage til, at de nordiske økonomier har vækst og beskæftigelse og øget velstand i en tid med en stigende globalisering. Sektorens samarbejdsprogram for perioden danner rammen for formandskabets prioriterede aktiviteter i 2010, der først og fremmest fokuserer på fremme af arbejdsudbuddet. På kort sigt har den aktuelle økonomiske krise skabt alvorlige balanceproblemer på de nordiske arbejdsmarkeder. Formandskabet vil derfor sætte fokus på de udsatte gruppers situation på arbejdsmarkedet. På længere sigt er den demografiske udvikling med mindre ungdomsårgange et fælles rammevilkår for de nordiske arbejdsmarkeder med deraf følgende behov for at fremme arbejdsudbuddet ved bl.a. stigende tilbagetrækningsalder fra arbejdsmarkedet og øget rekruttering af udenlandsk arbejdskraft. Formandskabet vil fortsætte erfarings- og idéudvekslingen mellem de nordiske lande om tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft, særligt i forhold til afdækning af kvalifikationer og kompetencer og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft med efterspurgte kompetencer.

4 Der vil endvidere være fokus på udfordringerne for de nordiske arbejdsmarkeder ved den øgede brug af udenlandske arbejdstagere i relation til at sikre ordnede løn- og arbejdsforhold. Et godt arbejdsmiljø skal bidrage til udvikling af attraktive arbejdspladser i Norden. Hvis de nordiske lande skal kunne klare sig i den globale konkurrence, kan det overvejes at styrke mulighederne for et tættere samarbejde om rekruttering og markedsføring af de nordiske lande udenfor norden. Formandskabet er positivt indstillet overfor nordiske drøftelser om perspektiv og muligheder i den forbindelse. Formandskabet vil prioritere det nordiske samarbejde om internationale spørgsmål, blandt andet international regulering og arbejdet i ILO-regi med den sociale dimension af globaliseringen, med henblik på udbredelsen af viden om den nordiske arbejdsmarkedsmodel, social dialog og Decent Work-dagsordenen. Ovenstående temaer vil under det danske formandskab blive behandlet via en række seminarer, der er beskrevet i det følgende. Arbejdslivssektoren fortsætter afdækningen af globaliseringens konsekvenser for de nordiske arbejdsmarkeder via deltagelse i Nordisk Ministerråds globaliseringssamarbejde. Der igangsættes således under det danske formandskab to initiativer under overskrifterne Styrke mulighederne for at de nordiske lande får udbytte af nye økonomiske vækstområder og Rekruttering af udenlandsk arbejdskraft - indvandreres arbejdsmiljø og tilknytning til arbejdsmarkedet i Norden.

5

6 Konference om finanskrisen og udsatte grupper på arbejdsmarkedet Under Sveriges formandskab (2008) fokuseredes på integration af svage grupper på arbejdsmarkedet. Det blev fulgt op af Island i 2009 med bl.a. en konference om mangfoldighed på arbejdsmarkedet. Den danske regeringsindsats Ny chance til alle viste gode resultater med henblik på at (re)integrere udsatte grupper på arbejdsmarkedet. Alt dette vil det danske formandskab følge op på ved bl.a. at fokusere på fastholdelse af udsatte grupper på arbejdsmarkedet særligt i lyset af den nuværende situation, hvor der er risiko for marginalisering af udsatte grupper, og hvor der er behov for at forberede arbejdsmarkederne til en situation efter finanskrisen. Under formandskabet afholdes en konference om udfordringerne ved at fastholde svage grupper på arbejdsmarkedet i den nuværende krise. Erfaringer fra Danmark viser, at der er særlige udfordringer i forhold til at forebygge en stigende ledighed for især unge uden uddannelse, og formandskabet vil derfor især stille skarpt på nordiske erfaringer på dette felt. På konferencen indsamles og drøftes viden og erfaringer, der skal munde ud i anbefalinger, som landene kan bruge i det videre arbejde. Konferencen koordineres med EK-JÄM s konference om finanskrisen og det kønsopdelte arbejdsmarked, da konferencetemaerne er forbundet, idet det kønsopdelte arbejdsmarked er med til at identificere de grupper, der er særligt udsatte i en krisesituation. Deltagerne vil primært være embedsmænd og forskere fra de nordiske lande. Konferencen ventes afholdt i foråret Kontakperson: Vibeke Thorshøj (vt@ams.dk)

7

8 Konference om indvandreres arbejdsmiljø og tilknytning til arbejdsmarkedet i Norden Den øgede globale konkurrence om højt kvalificeret arbejdskraft er en fælles udfordring på de nordiske arbejdsmarkeder. I de nordiske velfærdssamfund er det et ønske, at tilknytning af indvandrere til arbejdsmarkedet fører til integration frem for segregering eller social dumping. Integration i relation til arbejdsmarkedet og arbejdsmiljø betyder, at alle medarbejdere har en nogenlunde ens viden om og forståelse af arbejdsmiljø, og at de har samme muligheder for at agere på baggrund af denne viden. Endvidere betyder det, at indvandrere har nogenlunde samme løn- og ansættelsesvilkår og den samme mulighed for mobilitet, som de indfødte har. Konferencen er et delelement af et større projekt om rekruttering af udenlandsk arbejdskraft Indvandreres arbejdsmiljø og tilknytning til arbejdsmarkedet i Norden. Dette projekt skal udgøre et vidensgrundlag, som bidrager til udvikling af nordiske initiativer, der understøtter udvidelsen af arbejdskraftudbuddet på sigt. Konferencen har til formål at sammenstille den eksisterende viden fra hvert af de nordiske lande. Målgruppen for konferencen er forskere, myndighedspersoner og repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter fra de nordiske lande. Konferencen ventes afholdt i oktober/november Kontakperson: Anne-Marie Von Benzon (avb@at.dk)

9 Ekspertseminar om fri bevægelighed og udfordringer for den nordiske arbejdsmarkedsmodel Den nordiske aftalebaserede arbejdsmarkedsmodel, hvor det i vid udstrækning er arbejdsmarkedets parter, der fastlægger løn- og arbejdsvilkår, er en undtagelse i EU, hvor reglen er lovregulerede arbejdsmarkeder. Denne forskel er blevet meget aktuel i takt med, at den grænseoverskridende mobilitet i EU er øget i de seneste år bl.a. som følge af EU s udvidelse. I den forbindelse skaber EU s regler om fri bevægelighed for arbejdstagere og tjenesteydere nogle udfordringer for de nordiske arbejdsmarkedsmodeller, som alle de nordiske lande i disse år forsøger at imødegå. Der afholdes et ekspertseminar, som skal opridse udfordringerne for de nordiske arbejdsmarkedsmodeller og give indsigt i, hvordan situationen opleves i de forskellige nordiske lande, og hvilke ideer og initiativer der arbejdes med i forhold til at imødegå udfordringerne. Formålet er således at udveksle idéer og erfaringer og på den måde inspirere hinanden i arbejdet med at finde gode og holdbare løsninger på området. Målgruppen for seminaret er embedsmænd, der i de nordiske lande arbejder med området samt arbejdsmarkedets parter i de nordiske lande. Seminaret ventes afholdt medio Kontakperson: Lis Witsø-Lund (lwl@bm.dk)

10 Konference om kvalificeret udenlandsk arbejdskraft i Norden Den demografiske udvikling er en kendt udfordring i alle de nordiske lande, herunder at der på mellemlangt og langt sigt vil blive mangel på højtuddannet arbejdskraft inden for flere sektorer. Tiltrækning af højtuddannet arbejdskraft fra udlandet nævnes som en af flere mulige måder at imødegå disse udfordringer. Rekruttering af arbejdskraft udefra rejser imidlertid en række spørgsmål, bl.a. om hvilken rolle en indsats for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft skal spille over for indsatser i forhold til den hjemlige arbejdsstyrke; hvor og hvordan det er mest hensigtsmæssigt at rekruttere; og hvordan udenlandske arbejdstagere med de rette kompetencer fastholdes. I den forbindelse vil det være nyttigt for de nordiske lande at få kendskab til, hvordan spørgsmålet om højtuddannet udenlandsk arbejdskraft håndteres politisk i de forskellige nordiske lande og hvilke erfaringer og overvejelser, man har gjort sig på området. Der afholdes derfor en konference om højtuddannet udenlandsk arbejdskraft, der vil have fokus på reguleringer, strategier og erfaringer i forhold til kvalificeret udenlandsk arbejdskraft i de nordiske lande. Konferencen skal derigennem fremme videndeling, erfarings- og idéudveksling de nordiske lande imellem. Der vil være tale om en heldagskonference, hvor deltagerne ventes at være myndighedspersoner, forskere og repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter fra de nordiske lande. Konferencen afholdes den 3. maj Kontakperson: Zenia J. Liljeqvist (zjj@bm.dk) og Stig Hansen Nørgaard (shn@bm.dk)

11

12 Trepartskonference om Decent Work og outsourcing Begrebet Decent Work (ordentligt arbejde) har været øverst på ILO s dagsorden de senere år og er styrende for det arbejde, ILO udfører. Decent Work er defineret ved fire forbundne strategiske mål: fundamentale principper og rettigheder, beskæftigelse, social beskyttelse og social dialog. Nordiske virksomheder flytter i stigende grad dele af deres produktion til udviklingslande og vækstøkonomier, hvor regulering og håndhævelse af love og konventioner er mindre effektiv end i Norden. Dette skaber en række udfordringer i forhold til at sikre ordentlige arbejdsforhold for alle medarbejdere. Konferencen vil belyse, hvilken betydning outsourcing har for arbejdet med og udbredelsen af Decent Work-dagsordenen. Det vil bl.a. blive drøftet, om og i givet fald hvordan udenlandske, herunder nordiske, virksomheders sociale engagement kan bruges som løftestang for at skabe bedre arbejdsvilkår generelt på landenes arbejdsmarkeder. Tilgangen vil være praksisnær, og der vil blive fokuseret særligt på forholdene i ét specifikt land, nemlig Vietnam, hvor en lang række nordiske virksomheder opererer i dag, og hvor mange Decent Work-problematikker gør sig gældende. Målgruppen for konferencen er myndighedspersoner, medlemmer af udvalgene under Arbejdsliv, repræsentanter for parterne i de nordiske lande m.fl. Konferencen afholdes den 29. april Kontaktperson: Zenia J. Liljeqvist (zjj@bm.dk) og Uffe B. Rasmussen (ura@bm.dk)

13 Ministermøde Ministermødet samler ministrene inden for arbejdslivsområdet fra alle de nordiske lande. Det endelige tema for ministermødet fastlægges op til mødet for at sikre, at de problemstillinger, ministrene diskuterer, er helt aktuelle og dermed har størst mulig politisk relevans. Der efterlades derfor rum til, at problematikker, der opstår i løbet af formandskabsåret, og som har særlig relevans for gruppen af nordiske ministre, kan tages op. Mødet afholdes i november 2010.

Fremtidens arbejdsmarked

Fremtidens arbejdsmarked Fremtidens arbejdsmarked Lars Djernæs, seniorrådgiver ved Nordisk Ministerråds sekretariat 1 Fremtidens arbejdsmarked Ministerrådet for Arbejdslivs samarbejdsprogram 2013-16 www.norden.org (ANP 2013:754)

Læs mere

Fælles udfordringer og nordisk nytte. Program for Nordisk Ministerråds samarbejde på arbejdslivsområdet 2013 2016

Fælles udfordringer og nordisk nytte. Program for Nordisk Ministerråds samarbejde på arbejdslivsområdet 2013 2016 Program for Nordisk Ministerråds samarbejde på arbejdslivsområdet 2013 2016 2 Fælles udfordringer og nordisk nytte Forord 5 Sammenfatning 7 Indledning 9 Hovedudfordringerne på arbejdslivsområdet 10 Hovedprioriteringer

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Overordnede temaer til drøftelse i partnerskabet Nye teknologier og forretningsmodeller Fremtidens kompetencer

Læs mere

Mandat for Grænsehindringsrådet

Mandat for Grænsehindringsrådet Mandat for Grænsehindringsrådet 2018-2021 Baggrund Arbejdet med at fjerne grænsehindringer er højt prioriteret i det nordiske samarbejde som en vigtig men dog afgrænset del af arbejdet med at nå statsministrenes

Læs mere

Udvalget for Velfærd i Nordens betænkning over Samarbejdsprogram om integration af flygtninge og indvandrere

Udvalget for Velfærd i Nordens betænkning over Samarbejdsprogram om integration af flygtninge og indvandrere BETÆNKNING OVER MEDDELELSE OM REKOMMANDATION Rek. 6/2016/velfærd D 2017 Tidligere nummer Behandles i B 311 Udvalget for Velfærd i Norden Udvalget for Velfærd i Nordens betænkning over Samarbejdsprogram

Læs mere

work-live-stay southern denmark

work-live-stay southern denmark work-live-stay southern denmark Nærværende notat kan anvendes af den enkelte kommune til fremlæggelse i politiske udvalg i forbindelse med drøftelse af foreningen og dens aktiviteter herunder især Bosætningskoordinator-initiativet.

Læs mere

Visionen for LO Hovedstaden

Visionen for LO Hovedstaden Politisk program 2014 2018 Visionen for LO Hovedstaden Tryghed velfærd demokrati udvikling miljø Vi vil maksimal politisk indflydelse, med fællesskabet i fokus. Vi vil i et stærkt fællesskab skabe resultater

Læs mere

Politisk grundlag for ny hovedorganisation

Politisk grundlag for ny hovedorganisation Godkendt på stiftende kongres for en ny hovedorganisation for LO og FTF den 13. april 2018 Politisk grundlag for ny hovedorganisation Formål Fagbevægelsens Hovedorganisation samler Danmarks forbund/fagforeninger

Læs mere

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI UD KA ST ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI MANGFOLDIGHED BRINGER VÆKST TIL ODENSE Mangfoldighed handler om forskellighed. Mangfoldighed kan bidrage til virksomheder og organisationers udvikling, succes

Læs mere

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI MANGFOLDIGHED BRINGER VÆKST TIL ODENSE Mangfoldighed handler om forskellighed. Mangfoldighed kan bidrage til virksomheder og organisationers udvikling, succes og

Læs mere

Indsatsområder for ny hovedorganisation

Indsatsområder for ny hovedorganisation LO-sagsnr. 15-2558 FTF-sagsnr 17-0934 Vores ref. anan/lsh/jsk Den 17. november 2017 Indsatsområder for ny hovedorganisation Udgangspunktet Det fremgår af kongresbeslutningen fra hhv. LO s og FTF s kongresser

Læs mere

Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand. 14 mio. europæiske borgere bor fast i et andet EU-land,

Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand. 14 mio. europæiske borgere bor fast i et andet EU-land, Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand Udfordring Et velfungerende indre marked i Europa er en forudsætning for dansk velstand og danske arbejdspladser. 2/3

Læs mere

Indsatsområde 4: Organisationer i udvikling

Indsatsområde 4: Organisationer i udvikling 12-1169 - JEKR - 26.11.2012 Kontakt: Jens Kragh - jekr@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Indsatsområde 4: Organisationer i udvikling Godkendt på FTF s kongres den 14.-15.11.2012 _ Stærke faglige organisationer

Læs mere

Nordisk Ministerråds samarbejdsprogram for arbejdsliv

Nordisk Ministerråds samarbejdsprogram for arbejdsliv Nordisk Ministerråds samarbejdsprogram for arbejdsliv 2018-2021 541 TRYKSAG 457 Nordisk Ministerråds samarbejdsprogram for arbejdsliv 2018-2021 ANP 2018:712 ISBN 978-92-893-5403-5 (PRINT) ISBN 978-92-893-5404-2

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Temaer for kommende drøftelser

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Temaer for kommende drøftelser Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Temaer for kommende drøftelser Overordnede temaer, som partnerskabet skal drøfte 1. Nye teknologier og forretningsmodeller 2. Fremtidens kompetencer 3.

Læs mere

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Michael Svarer Aarhus Universitet og De Økonomiske Råds Sekretariat RAR Vejlederkonference 8. december 2017 Dagsorden Hvad er temperaturen i økonomien og på

Læs mere

INTEGRATIONSSTRATEGI

INTEGRATIONSSTRATEGI INTEGRATIONSSTRATEGI 2017 2018 ODENSE HAR BRUGFOR ALLE - OGSÅ PÅ ARBEJDSMARKEDET BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 STRATEGISKE FOKUSOMRÅDER 1. EN GOD START I ODENSE FOR ALLE 2. ALLE ER ER EN DEL AF ARBEJDSFÆLLESSKABET

Læs mere

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Udarbejdet af: AC FOA FTF KTO Sundhedskartellet Danske Regioner Dansk Sygeplejeråd Foreningen af Speciallæger HK/Kommunal LO Yngre Læger Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Juni 2010 Vi har et godt offentligt

Læs mere

Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse

Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse Regeringen 24. maj 2012 Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse Danmark har været hårdt ramt af det internationale økonomiske tilbageslag

Læs mere

Fokusområder for Arbejdsmarkedsudvalget

Fokusområder for Arbejdsmarkedsudvalget Fokusområder for Arbejdsmarkedsudvalget 2020-23 1 Fokusområder for Arbejdsmarkedsudvalget 2020-23 Vejle Kommunes Arbejdsmarkedsudvalg vil fortsat arbejde for en sammenhængende, effektiv og meningsfuld

Læs mere

De 4 handleplaner under Strategi- og udviklingsplan 2016 RAR Sydjylland

De 4 handleplaner under Strategi- og udviklingsplan 2016 RAR Sydjylland De 4 handleplaner under Strategi- og udviklingsplan 2016 RAR Sydjylland Bedre match mellem arbejdsløse og virksomheder Langtidsledigheden skal bekæmpes Flere unge skal have en uddannelse Borgere i udkanten

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 Beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 2 Indholdsfortegnelse Beskæftigelsesplan 2016... 4 Den aktuelle situation på arbejdsmarkedsområdet

Læs mere

Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på uddannelsesområdet

Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på uddannelsesområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på

Læs mere

Femern Bælt Komiteens handlingsplan 2016

Femern Bælt Komiteens handlingsplan 2016 Femern Bælt Komiteens handlingsplan 2016 Mål og formål med handlingsplanen Formålet med handlingsplanen er at konkretisere de indsatser, der skal være fokus på og som skal omsættes, for at nå Komiteens

Læs mere

INTEGRATIONSSTRATEGI

INTEGRATIONSSTRATEGI INTEGRATIONSSTRATEGI 2017 2018 ODENSE HAR BRUG FOR ALLE - OGSÅ PÅ ARBEJDSMARKEDET BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 STRATEGISKE FOKUSOMRÅDER 1. EN GOD START I ODENSE FOR ALLE 2. ALLE ER EN DEL AF ARBEJDSFÆLLESSKABET

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Dokumentsamling til behandling af DM s principprogram

Dokumentsamling til behandling af DM s principprogram Dokumentsamling til behandling af DM s principprogram Procesbeskrivelse og læsevejledning Op til afholdelsen af DM s kongres har der været mulighed for at fremsende ændringsforslag til det forslag til

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Strategi for Rådet for Etniske Minoriteter

Strategi for Rådet for Etniske Minoriteter Strategi for Rådet for Etniske Minoriteter 2010-2014 Mission, vision og værdier vedtaget på ekstraordinært rådsmøde den 14. november 2010. Handlingsplan for Rådet for Etniske Minoriteter 2012 vedtaget

Læs mere

PROGRAM FOR ARBEJDSLIV. Islands formandskab 2019

PROGRAM FOR ARBEJDSLIV. Islands formandskab 2019 PROGRAM FOR ARBEJDSLIV Islands formandskab 2019 Program for arbejdsliv Islands formandskab 2019 for Nordisk Ministerråd PolitikNord 2019:711 ISBN 978-92-893-6005-0 (PDF) ISBN 978-92-893-6006-7 (EPUB) http://dx.doi.org/10.6027/pn2019-711

Læs mere

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN RESUMÉ DANMARK STYRKET UD AF KRISEN September 2009 REGERINGEN Resumé af Danmark styrket ud af krisen Danmark og resten af verden er blevet ramt af den kraftigste og mest synkrone lavkonjunktur i mange

Læs mere

Udenlandsk arbejdskraft gavner Danmark - også i krisetider

Udenlandsk arbejdskraft gavner Danmark - også i krisetider Organisation for erhvervslivet 27. april 29 Udenlandsk arbejdskraft gavner Danmark - også i krisetider AF ØKONOMISK KONSULENT JENS ERIK ZEBIS, JEZS@DI.DK Lempelige regler for tilgangen af udenlandsk arbejdskraft

Læs mere

Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE

Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 369 Offentligt T A L E Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE 6. maj 2014 J.nr.

Læs mere

INTERNATIONAL POLITIK. for Kolding Kommune 2012

INTERNATIONAL POLITIK. for Kolding Kommune 2012 INTERNATIONAL POLITIK for Kolding Kommune 2012 1. Forord Vi lever i globaliseringens tidsalder. Verden er åben og tilgængelig som aldrig før; folk i alle aldre rejser til og kommunikerer ubesværet med

Læs mere

Vækst- og udviklingsstrategien

Vækst- og udviklingsstrategien Vækst- og udviklingsstrategien Rådgivende Udvalg for Regional Udvikling, 10. september 2015 Udviklingsdirektør Lars Vildbrad www.regionmidtjylland.dk Vækst- og udviklingsstrategien Flere processer Tidsplan

Læs mere

Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer af gode nyheder.

Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer af gode nyheder. Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 526 Offentligt Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK Marts 2017 Udarbejdet af Opgaveudvalget Erhvervspolitik for Gentofte Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen i 2017 Layout: Rosendahls a/s Downloades på:

Læs mere

STRATEGI FOR BESKÆFTIGELSESINDSATSEN

STRATEGI FOR BESKÆFTIGELSESINDSATSEN STRATEGI FOR BESKÆFTIGELSESINDSATSEN 1 INDLEDNING I Thisted Kommune udarbejdes styringsdokumenter ud fra dette begrebshierarki: Hvad er en strategi? Strategien fastsætter hvad der i Thisted Kommune vil

Læs mere

Internationale principper. for Aalborg Kommune

Internationale principper. for Aalborg Kommune Internationale principper for Aalborg Kommune 2018-2021 De internationale principper for Aalborg Kommune sætter dagsordenen for, at vi kan blive bedre og opnå mere ved aktivt at inddrage internationale

Læs mere

Økonomisk kvartalsoversigt. 1. kvartal 2019 Udgivet: juni 2019

Økonomisk kvartalsoversigt. 1. kvartal 2019 Udgivet: juni 2019 Økonomisk kvartalsoversigt 1. kvartal 2019 Udgivet: juni 2019 Introduktion Økonomisk kvartalsoversigt fra Danske Byggecentre giver et kort og koncentreret overblik over økonomiske forhold af betydning

Læs mere

Gør finanskrise rummelighed til en saga blot? Marie Louise Rasmussen, chefkonsulent i Dansk Erhverv

Gør finanskrise rummelighed til en saga blot? Marie Louise Rasmussen, chefkonsulent i Dansk Erhverv FEBRUAR 2009 BAG OM NYHEDERNE Gør finanskrise rummelighed til en saga blot? Marie Louise Rasmussen, chefkonsulent i Dansk Erhverv Vi har de sidste år haft en rekordlav ledighed i Danmark og en periode

Læs mere

Skabelon for handlingsplan 2012

Skabelon for handlingsplan 2012 Skabelon for handlingsplan 2012 Navn på aktivitetsområde Landsstyrelsen Formål med aktiviteten Landsstyrelsen er URK s øverste ledelse og vil således iværksætte og følge initiativer, som har bred betydning

Læs mere

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Michael Svarer Aarhus Universitet og De Økonomiske Råds Sekretariat RAR Vejlederkonference 8. december 217 Dagsorden Hvad er temperaturen i økonomien og på

Læs mere

Mangfoldighedsindsatsen kort og godt

Mangfoldighedsindsatsen kort og godt Mangfoldighedsindsatsen kort og godt Region Midtjylland Koncern HR Udvikling og arbejdsmiljø 2 Mangfoldighedsindsatsen kort og godt FORORD Region Midtjylland ønsker, at personalesammensætningen afspejler

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi 2016 til 2020

Arbejdsmiljøstrategi 2016 til 2020 Dansk Jernbaneforbund Arbejdsmiljøstrategi 2016 til 2020 Vision, mission & målsætning 02 Indhold Arbejdsmiljøstrategien 2016 2020... 04 Vision for arbejdsmiljøet... 06 Mission på arbejdsmiljøområdet...

Læs mere

Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker

Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2018 Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker Danmark rykker én plads frem og indtager nu 6.-pladsen på IMD s liste over

Læs mere

DET FAGLIGE ARBEJDE OG FORBUNDET - STRATEGI

DET FAGLIGE ARBEJDE OG FORBUNDET - STRATEGI 23. MARTS 2015 JRC / LDG 201403377 DET FAGLIGE ARBEJDE OG FORBUNDET - STRATEGI Ansvarsområdet har ved udarbejdelse af strategi taget udgangspunkt i de af landsmødet vedtagne indsatsområder og ansvarsområdets

Læs mere

Møde i Embedsmandskomitéen for Arbejdsliv. 24. april 2007 i Helsingfors, Finland. Kort referat

Møde i Embedsmandskomitéen for Arbejdsliv. 24. april 2007 i Helsingfors, Finland. Kort referat EK-A 1/07 J.nr. 41012.15.001/07 13.06.2007 LDJ Møde i Embedsmandskomitéen for Arbejdsliv 24. april 2007 i Helsingfors, Finland Kort referat 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden Den finske formand bød

Læs mere

MOD NYE LØSNINGER Dansk Byggeris Strategi 2014-2016

MOD NYE LØSNINGER Dansk Byggeris Strategi 2014-2016 MOD NYE LØSNINGER Dansk Byggeris Strategi 2014-2016 FORORD Dansk Byggeri har udarbejdet en ny strategi. Efter en lang periode med krise og tilpasninger ser vi nu fremad og fokuserer på udvikling. Derfor

Læs mere

Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage

Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage Danmark rykker en plads tilbage og indtager nu syvendepladsen på IMD s liste

Læs mere

Bilag til pkt. 5. Strategi- og handlingsplan for work-live-stay 2013 2015. Baggrund. Strategiske mål 2013 2015. Marts 2014 1. Forslag fra bestyrelsen

Bilag til pkt. 5. Strategi- og handlingsplan for work-live-stay 2013 2015. Baggrund. Strategiske mål 2013 2015. Marts 2014 1. Forslag fra bestyrelsen Bilag til pkt. 5 Forslag fra bestyrelsen Strategi- og handlingsplan for work-live-stay 2013 2015 Baggrund Mangel på højtuddannede hæmmer vækst og beskæftigelse på såvel kort som langt sigt og kan medføre

Læs mere

Handlingsplan 2013-2015

Handlingsplan 2013-2015 Handlingsplan 2013-2015 Denne handlingsplan folder temaerne i Arbejdsmiljørådets strategi ud samt beskriver andre aktiviteter, som rådet iværksætter. Handlingsplanen er inddelt i de temaer, som fremgår

Læs mere

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Michael Svarer Aarhus Universitet og De Økonomiske Råds Sekretariat RAR - Hovedstaden 30. april 2018 Dagsorden Hvad er temperaturen i økonomien og på arbejdsmarkedet?

Læs mere

Norddjurs Kommunes virksomhedsstrategi

Norddjurs Kommunes virksomhedsstrategi A r b e j d s m a r k e d s o m r å d e t Udkast til Norddjurs Kommunes virksomhedsstrategi Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf. 87 59 10 00 www.norddjurs.dk Norddjurs Kommunes virksomhedsstrategi

Læs mere

lighed ligestilling tolerance

lighed ligestilling tolerance SOCIALDEMOKRATERNE I NORDISK RÅD Norden i Europa lighed ligestilling tolerance VIRKSOMHEDSPLAN 2015 s-norden.org 1 EU har væsentlig indflydelse på hverdagen for borgerne i Norden og på de nordiske landes

Læs mere

Helle Kryger Aggerholm, Mona Agerholm Andersen, Birte Asmuß, Gitte Skou Jørgensen og Christa Thomsen

Helle Kryger Aggerholm, Mona Agerholm Andersen, Birte Asmuß, Gitte Skou Jørgensen og Christa Thomsen RAPPORT Helle Kryger Aggerholm, Mona Agerholm Andersen, Birte Asmuß, Gitte Skou Jørgensen og Christa Thomsen Ledelsessamtaler: Resultater fra en dansk spørgeskemaundersøgelse Indholdsfortegnelse RESULTATER

Læs mere

Vækst på et arbejdsmarked for alle Arbejdsmarkedspolitik i Norddjurs Kommune 2015

Vækst på et arbejdsmarked for alle Arbejdsmarkedspolitik i Norddjurs Kommune 2015 Vækst på et arbejdsmarked for alle Arbejdsmarkedspolitik i Norddjurs Kommune 2015 Norddjurs Kommune Godkendt i kommunalbestyrelsen den 24.02.2015 Indhold Indledning - arbejdsmarkedspolitikkens tilblivelse...

Læs mere

Talepunkter Poul-Erik Pedersen Mangfoldighedsledelse 7.maj. Mangfoldighedsledelse på danske arbejdspladser hvor står vi?

Talepunkter Poul-Erik Pedersen Mangfoldighedsledelse 7.maj. Mangfoldighedsledelse på danske arbejdspladser hvor står vi? Talepunkter Poul-Erik Pedersen Mangfoldighedsledelse 7.maj Mangfoldighedsledelse på danske arbejdspladser hvor står vi? Først og fremmest tak for invitationen og muligheden for at tale ved denne konference.

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

6. Overvejelser i forhold til at indføre eller styrke optjeningsprincipper

6. Overvejelser i forhold til at indføre eller styrke optjeningsprincipper 6. Overvejelser i forhold til at indføre eller styrke optjeningsprincipper Med en universel velfærdsmodel er Danmark mere udsat end mange andre lande i forhold til globaliseringen og migration. Ind- og

Læs mere

Mangfoldighedsindsatsen - kort og godt

Mangfoldighedsindsatsen - kort og godt Mangfoldighedsindsatsen - kort og godt Forord Region Midtjylland ønsker, at personalesammensætningen afspejler mangfoldigheden i arbejdsstyrken. Mangfoldighedsindsatsen skal medvirke til at styrke Region

Læs mere

07. oktober 2008. Spørgeskemaundersøgelse blandt udenlandske virksomheder i Danmark

07. oktober 2008. Spørgeskemaundersøgelse blandt udenlandske virksomheder i Danmark 7. oktober 8 Spørgeskemaundersøgelse blandt udenlandske virksomheder i Danmark Om spørgeskemaundersøgelsen Undersøgelsen består af 19 spørgsmål om udenlandske virksomheders syn på Danmark som investeringsland.

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Fremlæggelse af indholdet af Rådsmødet 22. maj til Folketingets Europaudvalg Fremlæggelse af indholdet af Rådsmødet

Læs mere

Light-udgave. Strategi work-live-stay southern denmark

Light-udgave. Strategi work-live-stay southern denmark Light-udgave Strategi 2016-2020 work-live-stay southern denmark Fra opstart til forankring work-live-stay southern denmark skaber sammenhæng og netværk mellem de vigtigste aktører i Syddanmark, så vi sammen

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi

DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi 2017-2018 1 FORORD Danmarks bedste medlemsservice er titlen på Dansk Byggeris nye strategi. Grunden til, at vi har valgt netop den titel, er fordi,

Læs mere

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet Regeringen 20. marts 2006 Landsorganisationen i Danmark Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd Akademikernes Centralorganisation Ledernes Hovedorganisation Dansk Arbejdsgiverforening Sammenslutning

Læs mere

Beskæftigelsespolitiske fokusområder

Beskæftigelsespolitiske fokusområder NOTAT KKR SYDDANMARK Beskæftigelsespolitiske fokusområder KKR Syddanmarks overordnede beskæftigelsespolitiske fokus er Vækst og Arbejdspladser. Dette fokus skal sætte retning for den kommunale interessevaretagelse,

Læs mere

Strategi RAR Vestjylland

Strategi RAR Vestjylland Strategi RAR Vestjylland (2015) 1 Forord Sammen om vækst og udvikling i Vestjylland! Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Vestjylland (RAR) er dannet i en tid, hvor ledigheden er lav, og der i flere brancher

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget d. 30. maj 2018 arbejdsmøde om ny Beskæftigelsespolitik

Arbejdsmarkedsudvalget d. 30. maj 2018 arbejdsmøde om ny Beskæftigelsespolitik Arbejdsmarkedsudvalget d. 30. maj 2018 arbejdsmøde om ny Beskæftigelsespolitik Dagsorden Hvorfor en beskæftigelsespolitik Hvad er en politik sammenhænge til strategier og handlingsplaner Rammer for en

Læs mere

Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland

Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland 1. Indledning. Formål, indhold og gennemførelse. Undersøgelsen gennemføres af konsulentfirmaet

Læs mere

Direktørgruppen, Juli 2011. Ny virkelighed - ny velfærd

Direktørgruppen, Juli 2011. Ny virkelighed - ny velfærd Direktørgruppen, Juli 2011 Ny virkelighed - ny velfærd 1 Ny virkelighed ny velfærd Både kravene til og vilkårene for kommunen har ændret sig markant de senere år, og det er helt andre og mere alvorlige

Læs mere

Strategi for Jobcenter Aalborgs virksomhedssamarbejde 2014-2015

Strategi for Jobcenter Aalborgs virksomhedssamarbejde 2014-2015 Strategi for Jobcenter Aalborgs virksomhedssamarbejde 2014-2015 1 1. Indledning Et stort udbud af kvalificeret arbejdskraft bidrager til at virksomhederne kan vækste til gavn for samfundet. Det er således

Læs mere

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder Organisation for erhvervslivet November 1 Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder AF CHEFKONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Danske fødevarevirksomheder vil vælge udlandet frem for Danmark

Læs mere

Europas mangel på arbejdskraft er den største nogensinde

Europas mangel på arbejdskraft er den største nogensinde 16. november ANALYSE Af Jens Troldborg & Sune Holm Pedersen Europas mangel på arbejdskraft er den største nogensinde Aldrig før har Europas virksomheder haft så svært ved at finde den nødvendige arbejdskraft

Læs mere

Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske

Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske August 2007 Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske Arbejdskraft. 3 ud af 4 direktører fra det midtjyske erhvervsliv har inden for det sidste halve år oplevet problemer med at skaffe

Læs mere

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Att. Danmarks Vækstråd Telefon 38 66 50 00 Direkte 38665566 Fax 38 66 58 50 Web www.regionh.dk Ref.: 15002338 Dato: 22. april 2015 Redegørelse

Læs mere

NETVÆRK og Den internationale dimension. Klædt på til aktiv deltagelse i en globaliseret verden men hvordan?

NETVÆRK og Den internationale dimension. Klædt på til aktiv deltagelse i en globaliseret verden men hvordan? NETVÆRK og Den internationale dimension Klædt på til aktiv deltagelse i en globaliseret verden men hvordan? PROGRAM Præsentation Baggrund - den internationale dimension Internationalisering, IT og Fælles

Læs mere

Danmark mangler investeringer

Danmark mangler investeringer Organisation for erhvervslivet April 21 Danmark mangler investeringer Af Økonomisk konsulent, Tina Honoré Kongsø, tkg@di.dk Fremtidens danske velstand afhænger af, at produktiviteten i samfundet øges,

Læs mere

Kære gæster, Det er med glæde, at jeg på det danske. Folketings vegne kan byde alle 200 deltagere fra de 15

Kære gæster, Det er med glæde, at jeg på det danske. Folketings vegne kan byde alle 200 deltagere fra de 15 Formandens velkomsttale ved åbningen af Østersøkonferencen på Hotel Nyborg Strand 31. august 2009 kl. 10.30 Ca. 5-6 minutter, efterfulgt af musik Efterfølgende taler er Niels Sindal Ref. 08-000894-37 Kære

Læs mere

Odense Byråd,

Odense Byråd, Odense Byråd, 2011 1 Ny virkelighed Ny velfærd Både kravene til og vilkårene for kommunen har ændret sig markant de senere år, og det er helt andre og mere alvorlige udfordringer, der præger dagsordenen.

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

To ud af tre nye job er gået til danskere - UgebrevetA4.dk 01-10-2015 08:45:47

To ud af tre nye job er gået til danskere - UgebrevetA4.dk 01-10-2015 08:45:47 JOBFEST To ud af tre nye job er gået til danskere Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Torsdag den 1. oktober 2015, 05:00 Del: Det seneste år er to ud af tre nye job gået til danskere, viser ny analyse fra

Læs mere

socialøkonomiske virksomheder

socialøkonomiske virksomheder 10 STRATEGI socialøkonomiske virksomheder // SOCIAL ANSVARLIGHED SKAL GØRE EN FORSKEL København har vedtaget en strategi for socialøkonomiske virksomheder. København vil med strategien sætte fokus på dén

Læs mere

Greater Copenhagen: En vækstudfordring og -mulighed

Greater Copenhagen: En vækstudfordring og -mulighed Greater Copenhagen: En vækstudfordring og -mulighed Denne analyse stiller skarpt på Greater Copenhagens vækst i forhold til en af regionens største konkurrenter, Stockholm. 25.02.2015 Side 1/5 Analysen

Læs mere

Flere medarbejdere til et Danmark i vækst

Flere medarbejdere til et Danmark i vækst Flere medarbejdere til et Danmark i vækst - En andengenerationsreform der skal adressere flaskehalsudfordringer på det danske arbejdsmarked Dansk økonomi er sund, og vi er endelig ude af den største økonomiske

Læs mere

Regeringens nye arbejdsprogram

Regeringens nye arbejdsprogram DI Nyhedsbrev Den 24. februar 2010 Regeringens nye arbejdsprogram Nyt regeringsprogram 1. Indledning I går gennemførte statsminister Lars Løkke Rasmussen en omfattende regeringsrokade, og i dag blev regeringens

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

Politik for kvalificeret arbejdskraft og virksomhedsservice. - arbejdsliv, der skaber vækst for den enkelte, virksomheder og fællesskabet

Politik for kvalificeret arbejdskraft og virksomhedsservice. - arbejdsliv, der skaber vækst for den enkelte, virksomheder og fællesskabet Politik for kvalificeret arbejdskraft og virksomhedsservice - arbejdsliv, der skaber vækst for den enkelte, virksomheder og fællesskabet Politik vision og retning I Kolding Kommune vil vi: give virksomhederne

Læs mere

Globalisering skaber velstand, men øger klemmen på de offentlige

Globalisering skaber velstand, men øger klemmen på de offentlige Globalisering skaber velstand, men øger klemmen på de offentlige finanser International åbenhed, samarbejde og samhandel er grundlaget for vores velstand. Sådan har det været hidtil. Sådan vil det være

Læs mere

A FSLUTNINGSKONFERENCE, FAOS, PROJEKT

A FSLUTNINGSKONFERENCE, FAOS, PROJEKT AFSLUTNINGSKONFERENCE PRECAWO PROJEKT A FSLUTNINGSKONFERENCE, FAOS, D E C E M B ER 6 2 0 1 6 B J A R K E R E F S L U N D, C E N T E R F O R I N D U S T R I A L P R O D U K T I O N, A A L B O R G U N I

Læs mere

Udvalg i ny hovedorganisation

Udvalg i ny hovedorganisation Sagsnr. 18-1157 Ref. JSK/BBA Den 31. oktober 2018 Udvalg i ny hovedorganisation I det følgende er principper for udvalg i den nye hovedorganisation beskrevet. Desuden er der gengivet en oversigt over udvalgene

Læs mere

VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK

VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK 1 1. Indledning Denne visionspolitik er den overordnede ramme for arbejdet med erhverv og beskæftigelse i Varde Kommunes organisation, for kommunens samarbejde

Læs mere

Bilag vedr. tværkommunale samarbejder

Bilag vedr. tværkommunale samarbejder NOTAT KKR HOVEDSTADEN Bilag vedr. tværkommunale samarbejder I forbindelse med beskæftigelsesreformen er De Regionale Beskæftigelsesråd erstattet af otte Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR). De enkelte arbejdsmarkedsråd

Læs mere

sektorprogram Social- og sundhedspolitik

sektorprogram Social- og sundhedspolitik sektorprogram Social- og sundhedspolitik Dansk formandskab for Nordisk Ministerråd 2015 Sektorprogram for social- og sundhedspolitik Danmarks formandsskab i Nordisk Ministerråd 2015 ISBN 978-92-893-3924-7

Læs mere

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik 2013-2018 Ballerup Kommune Indhold Forord 3 Ballerup Kommunes erhvervspolitiske vision 4 Fra vision til handling 5 Fokusområde 1 Viden og innovation

Læs mere

Mange på kanten af arbejdsmarkedet & mangel på arbejdskraft ER DER ET PARADOKS?

Mange på kanten af arbejdsmarkedet & mangel på arbejdskraft ER DER ET PARADOKS? Mange på kanten af arbejdsmarkedet & mangel på arbejdskraft ER DER ET PARADOKS? Lisbeth Pedersen Forskningschef SFI Det nationale Forskningscenter for Velfærd Beskæftigelsen i Danmark er høj eller rettere

Læs mere

Diskussionsoplæg: Danske virksomheders rekruttering af kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft og internationalt talent

Diskussionsoplæg: Danske virksomheders rekruttering af kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft og internationalt talent Diskussionsoplæg: Danske virksomheders rekruttering af kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft og internationalt talent Disruptionrådets sekretariat Januar 2018 Spørgsmål til drøftelse 1. Hvordan sikres

Læs mere