Det blev besluttet at vende tilbage til problemstillingen på et senere tidspunkt på et mere oplyst grundlag.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det blev besluttet at vende tilbage til problemstillingen på et senere tidspunkt på et mere oplyst grundlag."

Transkript

1 Referencegruppen for bestyrelsesforeningerne for opfølgning på styringsanalysens forslag Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal København K Tlf Fax uvm@uvm.dk CVR nr Notat om bestyrelsesansvarsforsikringer Indledning 1. På referencegruppens møde den 24. januar 2007 var som punkt 3 en drøftelse af problemstillinger vedrørende bestyrelsesansvarsforsikring på baggrund af en henvendelse fra Handelsskolernes Bestyrelsesforening og Danmarks Erhvervsskoleforening, nu Erhvervsskolernes Bestyrelsesforening, fra 12. oktober oktober 2007 Sags nr.: Det blev besluttet at vende tilbage til problemstillingen på et senere tidspunkt på et mere oplyst grundlag. 2. Erhvervsskolernes Bestyrelsesforening har efterfølgende i notat af 11. maj 2007 beskrevet, hvordan en sådan forsikringsdækning kan få betydning. Henvendelserne fra Erhvervsskolernes Bestyrelsesforening vedlægges. 3. Nærværende notat skal danne grundlag for en fornyet drøftelse af problemstillingen i referencegruppen. Nuværende forhold 4. Det er i dag Undervisningsministeriets opfattelse, at de statslige tilskud ikke skal anvendes til forsikringer, der dækker bestyrelsesmedlemmernes personlige erstatningsansvar. Baggrunden herfor er bl.a., at det vurderes at stride mod de hensyn, der ligger bag sanktions- og reaktionssystemet i lovgivningen om de regelstyrende uddannelsesinstitutioner. Hensynene er at sikre overholdelse af lovgivningens bestemmelser og vilkår. Det er bestyrelsen, der over for undervisningsministeren er ansvarlig for institutionens drift, herunder forvaltningen af de statslige tilskud. Der kan henvises til beskrivelsen af forholdene i Undervisningsministeriets vejledning om statens selvforsikringsordning (afsnit I.), der vedlægges som bilag.

2 5. Undervisningsministeren har dog i et svar til Folketingets Uddannelsesudvalg i august tilkendegivet, at der kan ske en drøftelse af spørgsmålet, hvis en eller flere bestyrelsesforeninger for de selvejende uddannelsesinstitutioner fremsætter et ønske herom. 2 Henvendelse fra Erhvervsskolernes Bestyrelsesforening 6. Erhvervsskolernes Bestyrelsesforening ønsker en forsikringsdækning for det økonomiske ansvar, der kan pådrages af et bestyrelsesmedlem ved uagtsomme handlinger eller undladelser i bestyrelseshvervet. En forsikring vil ikke dække forsæt. Som eksempel nævnes erstatningskrav fra en privat kursusudbyder, der hævder at have et tab, fordi en institution ved udbud af åben uddannelse har overtrådt konkurrencereglerne. Undervisningsministeriets bemærkninger: Det fremgår ikke, hvorfor kursusudbyderen i den beskrevne situation skulle rette sit erstatningskrav mod bestyrelsesmedlemmerne personligt og ikke mod institutionen som sådan. Det fremgår af standardvedtægterne, at bestyrelsesmedlemmerne ikke hæfter personligt for institutionens økonomiske forpligtelser, men det er dansk rets almindelige erstatningsregler, der gælder. Det må antages, at erstatningskrav normalt vil blive rettet mod den selvejende institution som sådan og ikke mod enkeltpersoner. Et personligt økonomisk ansvar for bestyrelsesmedlemmer i fonde, selskaber osv. er typisk kun aktuelt, hvis den juridiske person ikke kan betale eller selv har haft et tab som følge af handlingen eller undladelsen. De sager, som ministeriet kender til, vedrører alle konkurssituationer (Nordisk Fjer, AOF Århus og Mindship-fonden) eller tab påført institutionen (Luftfartsskolen). Der er i selskabsretten en righoldig praksis om den slags situationer, hvor aktieselskaber mv. ikke har kunnet betale. 7. På baggrund af en henvendelse til et forsikringsselskab oplyser Erhvervsskolernes Bestyrelsesforening, at en forsikring typisk endvidere vil dække bestyrelsesmedlemmers forsvarsomkostninger i forbindelse med erstatningskrav. Det er ved telefonsamtale den 4. juni 2007 mellem juridisk konsulent Jens Andersen, Erhvervsskolernes Bestyrelsesforening, og fuldmægtig Henrik Thode, Undervisningsministeriet, oplyst, at de ikke i praksis på skoleområdet havde oplevet tilfælde, hvor et bestyrelsesmedlem havde brug for forsvar i forhold til 3. mand, men det forsikringsselskab, foreningen havde talte med, havde påpeget, at det var lige så vigtigt som erstatningsansvarsdækningen. 1 Svar på spørgsmål 164 Alm. del (Uddannelsesudvalget).

3 Det fremgik videre under telefonsamtalen, at selskabets forsikring også omfatter direktionen dvs. den daglige leder og andre topchefer og selskabet råder til at tegne forsikring såvel for direktionen som bestyrelsen (det var dog formentlig muligt at undlade direktionsdækningen). 3 Undervisningsministeriets bemærkninger: Ministeriet er ikke bekendt med tilfælde, hvor der er gået efter manden i stedet for bolden. Hvis der skal være adgang til bestyrelsesansvarsforsikring, vil forsvarsomkostningsdækningen være en naturlig del af denne almindelige ansvarsforsikringer indeholder typisk retshjælpsdækning. Med hensyn til forsikring af direktionen må det afvises. Det må betragtes som et løn- og ansættelsesspørgsmål, der må behandles i forbindelse med overenskomstforhandlinger. 8. Erhvervsskolernes Bestyrelsesforening henviser endvidere til, at der på universitetsområdet er hjemlet en adgang til tegning af bestyrelsesansvarsforsikringer. Det er oplyst, at 7 universiteter har tegnet forsikringer med summer på op til 50 mio. kr. og en årlig præmie på op til kr. Undervisningsministeriets bemærkninger: Undervisningsministeriet har i sommeren 2006 fået oplyst, at 8 ud af de 11 universiteter (12 i alt) havde benyttet sig af muligheden for at tegne en forsikring. En ansvarsforsikring for hele bestyrelsen kostede mellem kr. med en dækning på op til 10 mio. kr. De efterfølgende sammenlægninger mv. på universitetsområdet kan have ændret forholdene. Adgangen for universiteterne til at tegne bestyrelsesansvarsforsikring blev første gang etableret i forbindelse med loven om DTU s overgang til selveje (lovforslag nr. L 116 folketingsåret 2000/01). Der henvises i forarbejderne 2 til, at der pålægges bestyrelsen for DTU et ganske betydeligt ansvar for økonomien. De eksterne medlemmer vil blive honoreret og kan have tilknytning til erhvervslivet, hvorfor de må anses for professionelle bestyrelsesmedlemmer. Domstolene vil derfor formentlig pålægge ansvar, hvis spørgsmål herom skulle blive rejst. Muligheden for at kunne tegne forsikring og dermed beskytte det enkelte medlem mod personlige krav kan derfor være en nødvendig forudsætning for at sikre rekrutteringen af de rigtige folk til bestyrelsen. 9. Erhvervsskolernes Bestyrelsesforening anfører bl.a., at der er usikkerhed med hensyn til den økonomiske risiko, der kan være ved at lade sig udpege som bestyrelsesmedlem, hvilket kan vanskeliggøre rekrutteringen. Der henvises bl.a. til, at der kan udvikle sig en uheldig profil af bestyrelserne, hvor der kun vil være eksternt udpegede medlemmer, som den udpegningsberettigede har ansvarsforsikret eller vil tabsdække. 2 Ændringsforslag nr. 2 i betænkning over L 116 afgivet 6. december 2000.

4 Det blev i telefonsamtalen den 4. juni 2007 mellem juridisk konsulent Jens Andersen, Erhvervsskolernes Bestyrelsesforening, og fuldmægtig Henrik Thode, Undervisningsministeriet, nævnt som det største problem, at der ikke er nogen, der vil udpeges. Det blev dog ikke konkretiseret med eksempler. 4 Undervisningsministeriets bemærkninger: Argumentet med at sikre rekrutteringen blev også brugt på universitetsområdet, jf. ovenfor om DTU-loven. Undervisningsministeriet er ikke bekendt med, at der har været problemer med at skaffe bestyrelsesmedlemmer begrundet i bestyrelsesansvarsforsikringsforholdene. Det må dog erkendes, at eftersom bestyrelsesansvarsforsikringer i dag må formodes at være udbredt i professionelle bestyrelser, vil der kunne være personer, som ikke vil indgå i bestyrelser uden sådan en forsikring. Bestyrelsesansvarsforsikringer på andre områder 10. Det er i selskabsretten antaget, at forsikring kan tegnes og betales af selskabet i et rimeligt omfang. Spørgsmålet er ikke reguleret i selskabslovene 3. På universitetsområdet er der lovhjemlet adgang til tegning af bestyrelsesansvarsforsikringer. 11. På det kommunale område har Indenrigsministeriet i en udtalelse af 21. november 1997 (J.nr ) udtalt, at en kommune ikke lovligt vil kunne tegne en bestyrelsesansvarsforsikring, der dækker kommunalbestyrelsesmedlemmernes erstatningsansvar over for kommunen. 12. Med hensyn til forsikring for bestyrelsesmedlemmer udpeget af en kommunalbestyrelse efter 68 a i lov om kommunernes styrelse har Indenrigsministeriet i en udtalelse af 5. november 1999 (J.nr ) tilkendegivet, at en kommunalbestyrelse som følge af den kommunale interesse, der er knyttet til udpegningen af et bestyrelsesmedlem i medfør af 68 a i lov om kommunernes styrelse, lovligt kan tegne en bestyrelsesansvarsforsikring, der (også) dækker sådanne bestyrelsesmedlemmer. Det forudsættes i udtalelsen, at den ydelse medlemmet herved opnår, er af beskedent omfang. 68 a i lov om kommunernes styrelse giver kommunalbestyrelserne adgang til at udpege bestyrelsesmedlemmer til selskaber, foreninger, fond m.v., der: 1. varetager opgaver som kommunen selv kan løse, uanset selskabet mv. også varetager opgaver, som kommunen ikke selv kan løse, såfremt der er en kommunal interesse i den virksomhed, der udøves. 3 Paul Krüger Andersen, Aktie- og anpartsselskabsret, 9. udgave, 2006, side 452.

5 2. udelukkende varetager opgaver som kommunen ikke selv kan løse, såfremt kommunen har en interesse i den virksomhed, der udøves. 5 De udpegende bestyrelsesmedlemmer er kun undergivet kommunalbestyrelsens instruktionsbeføjelser vedrørende de kommunale opgaver, men ikke i andre opgaver, herunder blandede spørgsmål (dvs. spørgsmål, der vedrører både de kommunale opgaver og de andre opgaver). Blandt de hensyn, der nævnes i udtalelsen, er bl.a. undgåelse af en situation, hvor ingen kvalificerede personer på grund af risikoen for at pådrage sig et betydeligt erstatningsansvar vil påtage sig et bestyrelseshverv. Det påpeges bl.a. også, at en kommune ikke lovligt vil kunne påtage sig at hæfte for betaling af erstatning som et bestyrelsesmedlem, der er udpeget af kommunalbestyrelsen i medfør af 68 a i den kommunale styrelseslov, pådrager sig. Det fremgår, at Indenrigsministeriet finder, at der er tale om bestyrelsesmedlemmets egen økonomiske risiko og dette gælder, uanset at vedkommende er udpeget til hvervet, fordi kommunalbestyrelsen har en interesse heri, og uanset om kommunalbestyrelsen kan udøve instruktionsbeføjelse over for den pågældende ved udførelse af hvervet. Afslutning 13. Bestyrelsens ansvar og opgaver indebærer, at bestyrelsen skal bestræbe sig på at drive institutionen optimalt. Mindre duelighed i så henseende, fejlskøn med hensyn til udvikling i elevantal eller anden udvikling medfører ikke erstatningsansvar. Det er bestyrelsens opgave at drive institutionen og foretage de relevante skøn m.v. En vurdering af erstatningsansvar sker ikke ud fra bakspejlsbetragtninger. Alvorlige fejlskøn m.v. fra bestyrelsens side kan efter omstændighederne medføre, at den træder tilbage eller afsættes (af ministeren i sidste instans, hvis dens dispositioner bringer videreførelsen i fare), men erstatningsansvar kræver tillige, at dispositioner er uagtsomme eller forsætlige i juridisk forstand. Det kan navnlig tænkes at være tilfældet, hvis en disposition foretages uden tilstrækkelige undersøgelser af de faktiske forhold, utilstrækkeligt kendskab til lovgivningen eller kendte relevante oplysninger ikke inddrages. Et eksempel kan være pådragelse af risici, der ikke står i rimeligt forhold til institutionens økonomiske eller faglige kapacitet. 4 4 Ovenstående betragtninger om bestyrelsesansvarets karakter bygger på Paul Krüger Andersen, Aktie- og anpartsselskabsret, 9. udgave, 2006, side 444ff, men tilpasset uddannelsesinstitutionernes opgaver. Der kan i øvrigt henvises til afsnit 3. Bestyrelsens opgaver og ansvar i Kammeradvokatens notat af 20. december 2005 (J.nr ), der findes på Undervisningsministeriets hjemmeside på adressen

6 Bestyrelsesansvaret i selvejende uddannelsesinstitutioner vurderes ikke at adskille sig fra bestyrelsesansvaret i aktieselskaber, hvorom Paul Krüger Andersen bl.a. anfører: Bestyrelsesansvaret er generelt ikke mere vidtgående end at rimeligt aktive personer kan holde sig klar af ansvaret uden speciel sagkundskab i almindelighed er fornøden Risikoen for at blive pålagt erstatningspligt må vurderes som ringe, hvis bestyrelseshvervet varetages med den nødvendige omhu og indsigt. Normalt vil erstatningssager mod bestyrelsesmedlemmerne bliver rejst enten af en ny bestyrelse eller Undervisningsministeriet. Det vil formentlig være sjældent på de regelstyrende institutionsområder, at 3. mand anlægger sådanne sager direkte mod bestyrelsesmedlemmerne. Undervisningsministeriet er ikke bekendt med tidligere eksempler herpå. Problemstillingen med rekrutteringen har imidlertid i forhold til selskaber med kommunal interesse været medbegrundede for, at det er tilladt adgang til forsikringstegning. På universitetsområdet har sådanne hensyn også spillet ind. Der må også henses til, at bestyrelsesansvarsforsikringer i dag er udbredt på mange forretningsområder 6, men også på foreningsområder som eksempel kan nævnes, at Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation har tilbud om sådanne forsikringer 7. Samtidig er det et hensyn, at bestyrelsesmedlemmerne ikke i deres bestyrelsesarbejde bør være unødigt hæmmet af en frygt for at ifalde ansvar. Det er af stor betydning, at bestyrelserne er villige til på baggrund af deres sunde fornuft og et tilfredsstillende informationsniveau at træffe de beslutninger, der er nødvendige for den overordnede ledelse af institutionerne. 15. Følgende taler imod adgang til tegning af bestyrelsesansvarsforsikring: Der er tale om anvendelse af statslige tilskudsmidler til et formål, der er unødvendig for en almindelig fornuftig og omhyggelig bestyrelse. Det kan give mindre ansvarlighed i bestyrelserne. Det følger af lovgivningen, at bestyrelserne er ansvarlige overfor ministeren og en forsikring vil stride mod de hensyn, der ligger sanktions- og reaktionssystemet. Følgende taler for adgang til tegning af bestyrelsesansvarsforsikring: Der er på mange lignende områder adgang til tegning af forsikringer: 5 Paul Krüger Andersen, Aktie- og anpartsselskabsret, 9. udgave, 2006, side I Finansministeriets Staten som aktionær, 2004, oplyses det i afsnit 6.4.: I 2001 havde 38 pct. af de adspurgte danske aktieselskaber tegnet en bestyrelsesansvarsforsikring, 12 pct. forventede at tegne en sådan inden for de kommende år, og endelig svarende yderligere 15 pct., at de havde kendskab til, at bestyrelsesmedlemmer havde tegnet en individuel bestyrelsesansvarsforsikring. Disse procenter er næppe blevet mindre anno ( 7 Se

7 * Kommunerne kan tegne forsikringer for bestyrelsesmedlemmer de udpeger. * Universiteterne kan. Universiteter er ganske vist større institutioner, men kravene til bestyrelsernes ansvarlighed må være de samme uanset institutionens størrelse. Hensyn til rekrutteringen. 7 Hvis der på de regelstyrende institutionsområder etableres hjemmel til, at institutionerne kan tegne og betale en sædvanlig og rimelig bestyrelsesansvarsforsikring for bestyrelsens medlemmer vil det kun være en mulighed for institutionerne. Bestyrelserne skal selv tage stilling til ( frit valg ) og udgiften skal finansieres inden for de nuværende økonomiske rammer. 16. En lovbestemmelse indenfor sådanne rammer vil kunne formuleres sådan: Lovtekst: XX. Bestyrelsen kan tegne en sædvanlig bestyrelsesansvarsforsikring. [Undervisningsministeren kan fastsætte regler herom.] Lovbemærkninger: Det foreslås, at bestyrelserne skal kunne beslutte at tegne en sædvanlig bestyrelsesansvarsforsikring for bestyrelsens medlemmer. Der er allerede på universitetsområdet adgang til tegning af bestyrelsesansvarsforsikring. Bestyrelsesansvarsforsikringen vil alene kunne omfatte bestyrelsens stemmeberettigede medlemmer, og det ansvar de kan ifalde som følge af deres medlemskab af bestyrelsen. Det forudsættes, at bestyrelsesansvarsforsikringen tegnes i et anerkendt forsikringsselskab, og at indhentning af tilbud på forsikringen sker i overensstemmelse med udbudsreglerne. Der vil eventuelt som led i de statslige indkøbsordninger kunne etableres forsikringer som institutionerne vil være forpligtet til at bruge, hvis en forsikring ønskes tegnet. Udgiften til forsikringen skal afholdes inden for de eksisterende økonomiske rammer for den enkelte institution.

8 8 Uddrag af Undervisningsministeriets vejledning om statens selvforsikringsordning (april 2007): Bilag»I. Om bestyrelsesmedlemmers erstatningsretlige stilling I.1. Bestyrelsesmedlemmers tilskadekomst Institutionens bestyrelsesmedlemmer er, som den overordnede ledelse, ikke i institutionens tjeneste og er således ikke omfattet af institutionens sikringspligt efter lov om arbejdsskadesikring. En bestyrelses medlemmer er derfor ikke under deres arbejde som bestyrelsesmedlemmer omfattet af lov om arbejdsskadesikring. Institutionerne må ikke tegne ulykkesforsikringer for bestyrelsesmedlemmerne. I.2. Om bestyrelsesansvar I.2.1. Generelt om bestyrelsesansvar Statens selvforsikringsordning dækker ikke bestyrelsesansvar. Dette skal bl.a. ses på baggrund af, at hvis et erstatningskrav mod bestyrelsesmedlemmer rejses af Undervisningsministeriet ville det medføre, at en eventuel erstatning i sidste ende skulle dækkes af Undervisningsministeriet. Normalt indeholder uddannelsesinstitutionens vedtægt en bestemmelse om, at medlemmerne af bestyrelsen er erstatningsansvarlige efter dansk rets almindelige regler, og at de i øvrigt ikke hæfter personligt for institutionens gæld. De almindelige (ulovbestemte) erstatningsregler gælder også for institutioner, der ikke omtaler spørgsmålet i deres vedtægt. Da der ikke er etableret en særlig hjemmel, der giver institutionerne mulighed for at tegne bestyrelsesansvarsforsikringer, må institutionernes midler ikke anvendes til tegning af sådanne forsikringer. I.2.2. Særligt om de lovregulerede institutioner Lov om Centre for Videregående Uddannelse og andre selvejende institutioner for videregående uddannelser m.v. og lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse indeholder begge i 12 følgende bestemmelse: 12. Beslutning om at anlægge retssag mod bestyrelsesmedlemmer, ledere, revisorer eller andre i anledning af tab påført skolen kan træffes af bestyrelsen eller undervisningsministeren.. Bestemmelsen om søgsmålskompetencen blev første gang indsat i Undervisningsministeriets selvejelovgivning ved lov nr. 458 af 1. juni 1994 om ændring af lov om erhvervsskoler (Bygningstaxameter m.v.). Om baggrunden for bestemmelsen om søgsmålskompetence fremgår det af

9 bemærkningerne til Lovforslag nr. 159 Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsskoler (Bygningstaxameter m.v.) (Folketingstidende , tillæg A, spalte 5763), at: 9 Til forslaget til 10b om søgsmålskompetence bemærkes, at de af Folketinget valgte statsrevisorer i Beretning 11/90 om selvejende institutioners retlige stilling har påpeget, at det er uheldigt, at der ikke er lovhjemmel for ministeren til at gøre erstatningsansvar gældende over for bestyrelsesmedlemmer m.v. i sager, hvor skadelidte er den selvejende institution. I fondslovene, der ikke gælder for de godkendte selvejende uddannelsesinstitutioner, har fondsmyndigheden en hjemmel til at anlægge søgsmål mod bestyrelsesmedlemmer m.fl. Det foreslås på denne baggrund, at der indføres en tilsvarende søgsmålskompetence for undervisningsministeren. Reglen vedrører som i fondslovene alene erstatningssøgsmål i anledning af skade, som er tilføjet skolen. Undervisningsministeren vurderer på baggrund af tabets størrelse og bestyrelsens adfærd, om søgsmål skal anlægges i det enkelte tilfælde. Søgsmålsadgangen tænkes normalt kun anvendt i grovere tilfælde. Forslaget indebærer ikke en skærpelse af bestyrelsesmedlemmernes ansvars- og hæftelsesforhold. For bestyrelsesmedlemmer gælder som hidtil dansk rets almindelige erstatningsregler. Bestyrelsesmedlemmerne eller andre hæfter i øvrigt ikke personligt for skolernes økonomiske forpligtelser. Uden for lovbestemmelsen falder tilfælde, hvor udenforstående eller ansatte har lidt et tab på grund af skolens adfærd. Disse personer vil naturligvis som hidtil selv kunne rejse krav over for den ansvarlige.. Bestemmelsen om søgsmålskompetence (med henblik på erstatningskrav mod bestyrelsesmedlemmer) må ses i sammenhæng med de øvrige sanktions- og reaktionsbestemmelser i lov om Centre for Videregående Uddannelse og andre selvejende institutioner for videregående uddannelser m.v. og lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, herunder bestemmelserne om påbud, om undervisningsministerens indsættelse af en ny bestyrelse og om tilskudsmæssige konsekvenser overfor institutionerne. Det vil efter Undervisningsministeriets opfattelse stride mod de hensyn, som ligger bag sanktions- og reaktionssystemet i lov om Centre for Videregående Uddannelse og andre selvejende institutioner for videregående

10 uddannelser m.v. og lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, hvis institutionerne tegner forsikringer, der dækker bestyrelsesmedlemmernes personlige erstatningsansvar. Hensynene bag sanktions- og reaktionssystemet i lovgivningen er at sikre institutionernes overholdelse af lovgivningens bestemmelser og vilkår. Det er efter lovgivningen bestyrelsen, der over for undervisningsministeren er ansvarlig for institutionens drift, herunder for forvaltningen af de statslige tilskud. 10 Hensynene bag reglerne om søgsmålskompetence (med henblik på erstatningskrav mod bestyrelsesmedlemmer) er, ud over det sædvanlige erstatningsretlige hensyn til genoprettelse af den økonomiske skade, som skadelidte (institutionen) har været udsat for som følge af den erstatningspådragende adfærd, således også af præventiv karakter. Med hensyn til tredjemands erstatningskrav mod bestyrelsesmedlemmer (eksempelvis institutionens medkontrahenter, ansatte eller uddannelsessøgende) bemærkes, at hvis institutionens virksomhed holder sig inden for rammerne i lov om Centre for Videregående Uddannelse og andre selvejende institutioner for videregående uddannelser m.v. eller lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, og bestyrelsen i øvrigt ikke tilskynder til grov retsstridig adfærd overfor tredjemand, finder Undervisningsministeriet ikke, at institutionens bestyrelsesmedlemmer normalt vil kunne komme i en situation, hvor de personligt vil kunne drages erstatningsretligt til ansvar overfor tredjemand. Undervisningsministeriet har på den baggrund ikke fundet anledning til etablering af en særlig hjemmel, der giver institutionerne adgang til at tegne bestyrelsesansvarsforsikringer. Af samme grund dækkes bestyrelsesansvar ikke efter reglerne om statens selvforsikringsordning, dvs. de enkelte bestyrelsesmedlemmers personlige ansvar over for den institution, hvis bestyrelse de er medlem af, eller erstatningskrav fra tredjemand begrundet i bestyrelseshvervet.«

11 Bilag til notat om bestyrelsesansvarsforsikring 26. oktober2007 (sags nr )

12 Bilag til notat om bestyrelsesansvarsforsikring 26. oktober2007 (sags nr )

13 Bilag til notat om bestyrelsesansvarsforsikring 26. oktober2007 (sags nr )

14 Bilag til notat om bestyrelsesansvarsforsikring 26. oktober2007 (sags nr )

15 Bilag til notat om bestyrelsesansvarsforsikring 26. oktober2007 (sags nr )

Vedrørende inhabilitet i forbindelse med bestyrelsesbeslutning om udbudsplaceringer

Vedrørende inhabilitet i forbindelse med bestyrelsesbeslutning om udbudsplaceringer Bestyrelsen for Professionshøjskolen Sjælland University College Slagelsevej 7 4180 Sorø Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 1. august 2006 RN B201/06

RIGSREVISIONEN København, den 1. august 2006 RN B201/06 RIGSREVISIONEN København, den 1. august 2006 RN B201/06 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Undervisningsministeriets tilsyn med Luftfartsskolen (beretning nr. 1/03) I. Indledning

Læs mere

Aktstykke nr. 17 Folketinget 2009-10. Afgjort den 5. november 2009. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 27. oktober 2009.

Aktstykke nr. 17 Folketinget 2009-10. Afgjort den 5. november 2009. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 27. oktober 2009. Aktstykke nr. 17 Folketinget 2009-10 Afgjort den 5. november 2009 17 Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 27. oktober 2009. a. Økonomi- og Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Z Kommune. Z Kommune har herefter forelagt statsforvaltningen følgende

Z Kommune. Z Kommune har herefter forelagt statsforvaltningen følgende Z Kommune 22. juni 2009 Den 29. maj 2009 har Z Kommune rettet telefonisk henvendelse til Statsforvaltningen Nordjylland angående byrådets beføjelser over for Z selskab A/S. Det blev nærmere oplyst, at

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04

RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04 RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 1/03 om Undervisningsministeriets

Læs mere

Renter af forsikringsydelsen erstattes dog, selvom dækningssummen derved overskrides.

Renter af forsikringsydelsen erstattes dog, selvom dækningssummen derved overskrides. Side 1 af 6 PROFESSIONEL ANSVARSFORSIKRING Almindelige forsikringsbetingelser MI-95-02 i tilslutning til gældende lov om forsikringsaftaler 1.0 Forsikringens omfang Forsikringen dækker det erstatningsansvar,

Læs mere

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget Christiansborg Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København

Læs mere

Bestyrelsesansvar i en grundejerforening

Bestyrelsesansvar i en grundejerforening - 1 Bestyrelsesansvar i en grundejerforening Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Bestyrelsens pligter og ansvar i ikke-erhvervsdrivende foreninger har været omtalt flere gange på nærværende

Læs mere

Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde

Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde 7. april 2017 Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde Fondsbestyrelsens opgaver og ansvar er blevet behandlet i forbindelse med en konkret sag, som bl.a. vedrører de forhold,

Læs mere

I en af Erhvervsankenævnet indhentet redegørelse for sagens faktiske omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 22.

I en af Erhvervsankenævnet indhentet redegørelse for sagens faktiske omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 22. Kendelse af 27. juni 2006 (J.nr. 2005-0002442). Fond pålagt at indsende ny revideret årsrapport da den offentliggjorte årsrapport ikke indeholdt revisionspåtegning underskrevet af en statsautoriseret eller

Læs mere

ændringsforslag til L 118 i relation til grundlovens 41, stk. 2

ændringsforslag til L 118 i relation til grundlovens 41, stk. 2 Uddannelsesudvalget L 118 - Bilag 9 Offentlig Parlamentarisk Afdeling Lovsekretariatet 10. december 2004 Notat om ændringsforslag til L 118 i relation til grundlovens 41, stk. 2 Sammenfatning: Notatet

Læs mere

Internt materiale bliver eksternt ved fremsendelse til den kommunale tilsynsmyndighed

Internt materiale bliver eksternt ved fremsendelse til den kommunale tilsynsmyndighed Internt materiale bliver eksternt ved fremsendelse til den kommunale tilsynsmyndighed Udtalt, at det ikke var i overensstemmelse med motiverne til offentlighedsloven at antage - således som Indenrigsministeriet

Læs mere

Notat. De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer

Notat. De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer Notat Vedrørende: De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer Notatet er afgrænset til kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer i hhv. kommunale fællesskaber (godkendt efter 60 i kommunestyrelsesloven)

Læs mere

Oprettelse af. FGU-institutionen i Hjørring, Brønderslev, Frederikshavn og Læsø Kommuner med midlertidig vedtægt

Oprettelse af. FGU-institutionen i Hjørring, Brønderslev, Frederikshavn og Læsø Kommuner med midlertidig vedtægt Oprettelse af FGU-institutionen i Hjørring, Brønderslev, Frederikshavn og Læsø Kommuner med midlertidig vedtægt Hermed oprettes følgende institution for forberedende grunduddannelse med følgende midlertidige

Læs mere

Oprettelse af. FGU-institutionen i Bornholms Regionskommune. med midlertidig vedtægt

Oprettelse af. FGU-institutionen i Bornholms Regionskommune. med midlertidig vedtægt Oprettelse af FGU-institutionen i Bornholms Regionskommune med midlertidig vedtægt Hermed oprettes følgende institution for forberedende grunduddannelse med følgende midlertidige vedtægt, jf. 59, stk 1,

Læs mere

Vedtægt for Fonden Miljøpunkt Indre By & Christianshavn

Vedtægt for Fonden Miljøpunkt Indre By & Christianshavn 1 11. september 2017 Vedtægt for Fonden Miljøpunkt Indre By & Christianshavn (Omfattet af fondsloven) 1 Navn, hjemsted og stiftelse 1.1 Fondens navn er Fonden Miljøpunkt Indre By & Christianshavn (i det

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Betingelser for Bestyrelsesansvarsforsikring. Andelsbolig-, ejer- og grundejerforeninger Bet. nr

Betingelser for Bestyrelsesansvarsforsikring. Andelsbolig-, ejer- og grundejerforeninger Bet. nr Betingelser for Bestyrelsesansvarsforsikring Andelsbolig-, ejer- og grundejerforeninger Bet. nr. 2201.10.15 Indholdsfortegnelse Aftalegrundlaget... 3 1. Hvem er forsikret?... 3 2. Hvad omfatter forsikringen?...

Læs mere

Vedtægt for Gribskov Gymnasium

Vedtægt for Gribskov Gymnasium Vedtægt for Gribskov Gymnasium Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål 1. Gribskov Gymnasium er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Gribskov Kommune, Region Hovedstaden

Læs mere

Forsikringsbetingelser for ERHVERVSANSVARSFORSIKRING

Forsikringsbetingelser for ERHVERVSANSVARSFORSIKRING Lokal Forsikring G/S CVR-nr. 68 50 98 15 www.lokal.dk Forsikringsbetingelser for ERHVERVSANSVARSFORSIKRING i tilslutning til dansk lovgivning om forsikringsaftaler m.v. Indholdsfortegnelse: 10 Hvem er

Læs mere

TotalErhverv Direktions- og bestyrelsesansvarsforsikring. Forsikringsvilkår TE-BYS-01

TotalErhverv Direktions- og bestyrelsesansvarsforsikring. Forsikringsvilkår TE-BYS-01 TotalErhverv Direktions- og bestyrelsesansvarsforsikring Forsikringsvilkår TE-BYS-01 Indholdsfortegnelse Hvem er forsikringstager og sikrede 1. Hvad dækkes 2. Hvad dækkes ikke 3. Hvor dækker forsikringen

Læs mere

Vedtægter for Rungsted Gymnasium

Vedtægter for Rungsted Gymnasium Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål Vedtægter for Rungsted Gymnasium 1. Rungsted Gymnasium er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Hørsholm Kommune, Region Hovedstaden,

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag. til Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v., lov om institutioner

Læs mere

Forsikringsbetingelser for

Forsikringsbetingelser for Gjensidige Forsikring Nyropsgade 45 DK-1602 København V Tlf. +45 70 10 90 09 Fax +45 70 10 10 09 CVR-nr. 32 45 02 02 info@gjensidige.dk www.gjensidige.dk dansk filial af Gjensidige Forsikring BA, Norge

Læs mere

Information til Dansk Byggeris repræsentanter i Bestyrelser for uddannelsesinstitutioner

Information til Dansk Byggeris repræsentanter i Bestyrelser for uddannelsesinstitutioner Information til Dansk Byggeris repræsentanter i Bestyrelser for uddannelsesinstitutioner Udpegning Dansk Byggeris repræsentanter i bestyrelser på erhvervsskoler og centre for videregående uddannelser

Læs mere

Er det farligt at sidde i bestyrelser?

Er det farligt at sidde i bestyrelser? Er det farligt at sidde i bestyrelser? Erstatningsklimaet Skærpelser i lovgivning og praksis? Undgå ansvar Beskytte mod ansvar Advokater i bestyrelsen Forøget aggression Konkursboer (standsningssager)

Læs mere

Granskningstema for ebh-fonden, CVR-nr. 15 63 60 84. 18. marts 2009 Sag 08-331.558 /cdp. Kampmannsgade 1 1780 København V

Granskningstema for ebh-fonden, CVR-nr. 15 63 60 84. 18. marts 2009 Sag 08-331.558 /cdp. Kampmannsgade 1 1780 København V Granskningstema for ebh-fonden, CVR-nr. 15 63 60 84 18. marts 2009 Sag 08-331.558 /cdp Baggrund Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har som fondsmyndighed for ebhfonden, CVR-nr. 15 63 60 84 foretaget undersøgelser

Læs mere

Vejledning. for Bestyrelsesmedlemmer udpeget af Københavns Kommune. Udarbejdet den 30. maj 2006 for Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen

Vejledning. for Bestyrelsesmedlemmer udpeget af Københavns Kommune. Udarbejdet den 30. maj 2006 for Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen Vejledning for Bestyrelsesmedlemmer udpeget af Københavns Kommune Udarbejdet den 30. maj 2006 for Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen af DLA Nordic A/S adv. Klavs V. Gravesen, adv. Anne Krebs, adv.fm.

Læs mere

udbydelse ved salg af kommunale ejendomme til medlemmer af kommunalbestyrelsen

udbydelse ved salg af kommunale ejendomme til medlemmer af kommunalbestyrelsen Salg af kommunale ejendomme til medlemmer af kommunalbestyrelsen eller kommunalt ansatte Henstillet til indenrigsministeriet, at ministeriet gjorde samtlige kommunalbestyrelser og amtsråd samt hovedstadsrådet

Læs mere

Undervisningsministeriet har modtaget ansøgning af 28. april 2005 om ministeriets forhåndsgodkendelse af sammenlægning af Lyngby Uddannelsescenter

Undervisningsministeriet har modtaget ansøgning af 28. april 2005 om ministeriets forhåndsgodkendelse af sammenlægning af Lyngby Uddannelsescenter Lyngby Uddannelsescenter Hillerød Handelsskole Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf 3392 5000 Fax 3392 5567 www.uvm.dk Forhåndsgodkendelse af sammenlægning af Lyngby Uddannelsescenter

Læs mere

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget L 56 Bilag 5 Offentligt

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget L 56 Bilag 5 Offentligt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 L 56 Bilag 5 Offentligt Enhed Forvaltningsjura Sagsbehandler Henrik Villum Jensen Koordineret med Ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om kommunernes

Læs mere

Udover afklaringen af, hvilke institutioner, der er omfattet af ordningen, er jeg enig i

Udover afklaringen af, hvilke institutioner, der er omfattet af ordningen, er jeg enig i Finansministeren Den 12. december 2006 Statsrevisoratet Christiansborg Beretning 2/06 om statens køb af juridisk bistand Jeg vil nedenfor give mine kommentarer til beretning 2/06 om statens køb af juridisk

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07

RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07 RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning 2/06 om statens køb af juridisk bistand

Læs mere

Statsforvaltningerne Udsendt på Dato: 6. juni 2007 Kontor: Forvaltningsjuridisk kt. J.nr.: Sagsbeh.: chv/jlg

Statsforvaltningerne Udsendt på  Dato: 6. juni 2007 Kontor: Forvaltningsjuridisk kt. J.nr.: Sagsbeh.: chv/jlg Statsforvaltningerne Udsendt på e-mail Dato: 6. juni 2007 Kontor: Forvaltningsjuridisk kt. J.nr.: 2005-2210-10 Sagsbeh.: chv/jlg Ændring af de kommunale tilsynsmyndigheders praksis vedr. inhabilitet som

Læs mere

Bestyrelsesmedlemmers rettigheder, pligter og ansvar

Bestyrelsesmedlemmers rettigheder, pligter og ansvar Bestyrelsesmedlemmers rettigheder, pligter og ansvar 8. august 2013 Esbjerg Forsyning A/S Ravnevej 10 6705 Esbjerg Ø Telefon 7614 2414 Fax 7614 2485 www.esbjergforsyning.dk post@esbjergforsyning.dk Bestyrelsesmedlemmernes

Læs mere

Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser. 19. februar 2015

Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser. 19. februar 2015 2015-3 Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser Ombudsmanden rejste på eget initiativ en sag over for Undervisningsministeriet om anvendelsen af sanktioner over for elever i de gymnasiale

Læs mere

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737).

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). / Besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 Sag 197/2014 Advokat Anne Almose Røpke kærer Vestre Landsrets afgørelse om acontosalær i sagen: Jens Nielsen mod Finansiel Stabilitet A/S. I tidligere

Læs mere

Bestyrelsesmedlemmers personlige hæftelse

Bestyrelsesmedlemmers personlige hæftelse Bestyrelsesmedlemmers personlige hæftelse Udgangspunkt: Ingen personlig hæftelse Fonden/selskabet hæfter alene. Ingen personlig hæftelse for bestyrelsesmedlemmer eller andre. Forudsætning: Fonden/selskabet

Læs mere

Vedtægt for Nærum Gymnasium

Vedtægt for Nærum Gymnasium Vedtægt for Nærum Gymnasium Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål 1. Nærum Gymnasium er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Rudersdal Kommune, Region Hovedstaden,

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 18. december 2007 til et kommunalbestyrelsesmedlem:

Statsforvaltningens udtalelse af 18. december 2007 til et kommunalbestyrelsesmedlem: Statsforvaltningens udtalelse af 18. december 2007 til et kommunalbestyrelsesmedlem: 18-12- 2007 De har klaget over, at Rønnede Kommune (nu Faxe Kommune) har undladt nyt offentligt udbud i forbindelse

Læs mere

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven?

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? N O TAT Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? Juni 2015 Side 1/7 Dette notat handler om, hvorvidt og i givet fald på hvilken måde en kommune i et udbud

Læs mere

Vedtægt for Vordingborg Gymnasium & HF

Vedtægt for Vordingborg Gymnasium & HF Vedtægt for Vordingborg Gymnasium & HF Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål 1. Vordingborg Gymnasium & HF er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Vordingborg Kommune,

Læs mere

Vedtægter for den erhvervsdrivende. Fond Agendacenter Indre By/Christianshavn

Vedtægter for den erhvervsdrivende. Fond Agendacenter Indre By/Christianshavn Vedtægter for den erhvervsdrivende Fond Agendacenter Indre By/Christianshavn (omfattet af fondsloven) 1. Navn, hjemsted og stiftelse 1.1 Fondens navn er Agendacenter Indre By/Christianshavn (i det følgende

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om maritime uddannelser

Forslag. Lov om ændring af lov om maritime uddannelser 2010/1 LSV 39 (Gældende) Udskriftsdato: 9. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 201006522 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den

Læs mere

9913-1 Maj 2013. Vilkår for Patientforsikring

9913-1 Maj 2013. Vilkår for Patientforsikring 9913-1 Maj 2013 Vilkår for Patientforsikring Topdanmark Forsikring A/S Vilkår for Patientforsikring 9913-1 Maj 2013 2 Generelle oplysninger Aftalen er indgået med Topdanmark Forsikring A/S, i det følgende

Læs mere

Instruktionsbeføjelse og oplysningspligt for medlemmer af udvalg, råd og nævn, udpeget af Kommunalbestyrelsen

Instruktionsbeføjelse og oplysningspligt for medlemmer af udvalg, råd og nævn, udpeget af Kommunalbestyrelsen Instruktionsbeføjelse og oplysningspligt for medlemmer af udvalg, råd og nævn, udpeget af Kommunalbestyrelsen Efter Økonomiudvalgets behandling den 4. maj 2011er notatet suppleret med afsnit om tavshedspligt,

Læs mere

Telefonnotat Erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med formøder med deltagelse af borgmester og gruppeformænd

Telefonnotat Erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med formøder med deltagelse af borgmester og gruppeformænd Enhed Forvaltningsjura Sagsbehandler KUB Koordineret med Sagsnr. 2013-11230 Doknr. 187075 Dato 06-01-2014 Telefonnotat Erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med formøder med

Læs mere

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4.

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. november 2004 Besvarelse af spørgsmål 3 (L 13) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 23. november 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af

Læs mere

Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse

Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse Denne forretningsorden er fastsat i medfør af lovbekendtgørelse nr. 1143 af 23. oktober 2017, med de ændringer, der følger af lov nr. 65 af 30. januar 2018

Læs mere

Vedtægt for Munkensdam Gymnasium. Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål

Vedtægt for Munkensdam Gymnasium. Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål Vedtægt for Munkensdam Gymnasium Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål 1. Munkensdam Gymnasium er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Kolding Kommune, Region Syddanmark,

Læs mere

2. Ministre har ingen almindelig pligt til videregive oplysninger til Folketinget herunder pligt til at besvare spørgsmål fra Folketinget

2. Ministre har ingen almindelig pligt til videregive oplysninger til Folketinget herunder pligt til at besvare spørgsmål fra Folketinget Retsudvalget REU alm. del - Bilag 198 Offentligt Folketingets administration Lovsekretariatet 14. december 2004 J.nr. 17 Notat om ministres oplysningspligt i forhold til Folketinget 1. Indledning Den 15.

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen på Gribskov Gymnasium

Forretningsorden for bestyrelsen på Gribskov Gymnasium Forretningsorden for bestyrelsen på Gribskov Gymnasium Fastsat i medfør af 18 i lov nr. 575 af 9. juni 2006 om institutioner for almengymnasiale uddannelser mv. og 14 i vedtægterne for Gribskov Gymnasium.

Læs mere

Vedtægt for Aarhus HF og VUC

Vedtægt for Aarhus HF og VUC Vedtægt for Aarhus HF og VUC Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål 1. Aarhus HF og VUC er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Aarhus Kommune, Region Midtjylland,

Læs mere

1.0 De sikrede Forsikringen dækker forsikringstageren og de i forsikringstagerens tjeneste værende personer.

1.0 De sikrede Forsikringen dækker forsikringstageren og de i forsikringstagerens tjeneste værende personer. ERHVERVSANSVARSFORSIKRING Almindelige forsikringsbetingelser EA-05-01 i tilslutning til gældende lov om forsikringsaftaler 1.0 De sikrede Forsikringen dækker forsikringstageren og de i forsikringstagerens

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Styrelsen for Undervisning og Kvalitet FGU Task Force Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Frederiksholms Kanal 26 1220 København

Læs mere

Forsikrings- og erstatningsspørgsmål

Forsikrings- og erstatningsspørgsmål Forsikrings- og erstatningsspørgsmål Dette notat skal afdække de problemstillinger, som findes vedrørende universitetets erstatningsansvar og forsikringsforhold. Der er tre overordnede problemstillinger.

Læs mere

Arbejdsgiveransvar nr

Arbejdsgiveransvar nr Indholdsfortegnelsen er ikke en del af de almindelige betingelser for Arbejdsgiveransvar Afsnit Indhold Side nr. 1 De sikrede... 1 2 Forsikringen omfatter... 1 3 Forsikringen omfatter ikke... 1 4 Undladelse

Læs mere

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler 1)

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler 1) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler BEK nr 1185 af 06/12/2004 (Gældende) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring,

Læs mere

Ægtefælleinhabilitet for medlemmer af kommunale udvalg

Ægtefælleinhabilitet for medlemmer af kommunale udvalg Ægtefælleinhabilitet for medlemmer af kommunale udvalg Afstået fra at tage stilling til nogle klager over indenrigsministeriets (vejledende) udtalelser vedrørende kommunalbestyrelsesmedlemmers adgang til

Læs mere

Stk. 2. Bestyrelsen sammensættes således: Stk. 3. Bestyrelsen bør have en ligelig sammensætning af kvinder og mænd.

Stk. 2. Bestyrelsen sammensættes således: Stk. 3. Bestyrelsen bør have en ligelig sammensætning af kvinder og mænd. Vedtægt for Tårnby Gymnasium & HF udkast Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål 1. Tårnby Gymnasium & HF er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Tårnby Kommune, Region

Læs mere

SKADESANMELDELSE DET DANSKE ADVOKATSAMFUNDS ERSTATNINGSFOND A-AFDELING. om tab, lidt ved en advokats eller dennes personales uretmæssige forbrug

SKADESANMELDELSE DET DANSKE ADVOKATSAMFUNDS ERSTATNINGSFOND A-AFDELING. om tab, lidt ved en advokats eller dennes personales uretmæssige forbrug DET DANSKE ADVOKATSAMFUNDS ERSTATNINGSFOND A-AFDELING SKADESANMELDELSE om tab, lidt ved en advokats eller dennes personales uretmæssige forbrug af betroede midler 1. Anmelders navn, stilling og bopæl 2.

Læs mere

August Vilkår for Droneforsikring

August Vilkår for Droneforsikring 9919-1 August 2016 Vilkår for Droneforsikring Topdanmark Forsikring A/S Vilkår for Droneforsikring 9919-1 August 2016 2 Generelle oplysninger Personoplysninger mv. Som kunde har du naturligvis mulighed

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 7. april 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2010-702-0142 Dok.: JOK41561 Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende

Læs mere

ADMINISTRATOR ANSVAR. Willis i Danmark. Ansvarsforsikring. Markedsandele. Ansvarsforsikring. Ansvarsforsikring

ADMINISTRATOR ANSVAR. Willis i Danmark. Ansvarsforsikring. Markedsandele. Ansvarsforsikring. Ansvarsforsikring ADMINISTRATOR ANSVAR Jan Linde 18. November 2008 Willis i Danmark Danmark: Partnerejet virksomhed Willis Ltd. ejer 87 % 4 kontorer og 347 ansatte (07) DKK 378,5 mio. i omsætning (07) Internationalt: 16.000

Læs mere

Notat om. Skoleledernes

Notat om. Skoleledernes Notat om Skoleledernes tilsyns ansvar 2013 tilsynsansvar Skolelederforeningen har udarbejdet et notat som en hjælp for medlemmerne til at få afklaret skoleledernes tilsynsansvar over for eleverne ved skolerejser

Læs mere

Lov om aktiv beskæftigelsesindsats Danske risikorådgiveres temadag 2015 Fakta om hvordan tingene hænger sammen, forsikrings- og erstatningsretligt.

Lov om aktiv beskæftigelsesindsats Danske risikorådgiveres temadag 2015 Fakta om hvordan tingene hænger sammen, forsikrings- og erstatningsretligt. Lov om aktiv beskæftigelsesindsats Danske risikorådgiveres temadag 2015 Fakta om hvordan tingene hænger sammen, forsikrings- og erstatningsretligt. Karin Hornbøll og Dorthe Albertsen Agenda Kommunens forsikringer

Læs mere

Høringssvar til forslag til lov om ændring af selskabsloven, lov om visse erhvervsdrivende virksomheder, lov om erhvervsdrivende fonde og forskellige

Høringssvar til forslag til lov om ændring af selskabsloven, lov om visse erhvervsdrivende virksomheder, lov om erhvervsdrivende fonde og forskellige Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø København, den 16. november 2015 Høringssvar til forslag til lov om ændring af selskabsloven, lov om visse erhvervsdrivende virksomheder,

Læs mere

Bestyrelses- og ledelsesansvarsforsikring

Bestyrelses- og ledelsesansvarsforsikring Bestyrelses- og ledelsesansvarsforsikring Foreninger, ikke-erhvervsdrivende fonde, selvejende institutioner, stiftelser mv. Almindelige betingelser DFO99-01 Indholdsfortegnelse Definitioner Pkt. Side hvem

Læs mere

TH. LANGS HF & VUC - vi bringer dig videre

TH. LANGS HF & VUC - vi bringer dig videre Vedtægt for Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål 1. er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Silkeborg Kommune, Region Midtjylland, og omfattet af lov om institutioner

Læs mere

Vedtægter for Skive Gymnasium & HF

Vedtægter for Skive Gymnasium & HF Vedtægter for Skive Gymnasium & HF Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål 1. Skive Gymnasium & HF er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Skive Kommune, region Midtjylland

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

Udkast til. Forslag. Lov om ændring af lov om erstatningsansvar

Udkast til. Forslag. Lov om ændring af lov om erstatningsansvar Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Bilag 329 Offentligt Lovafdelingen Udkast til Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2010-702-0142 Dok.: DBJ40356 Forslag til Lov om ændring af lov om erstatningsansvar (Tidspunktet

Læs mere

1 medlem, der udpeges af grundskolerne i Brønderslev Kommune i forening. 1 medlem, der udpeges af kommunalbestyrelserne i regionen i forening.

1 medlem, der udpeges af grundskolerne i Brønderslev Kommune i forening. 1 medlem, der udpeges af kommunalbestyrelserne i regionen i forening. Vedtægter Vedtægt for Brønderslev Gymnasium og HF Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål 1. Brønderslev Gymnasium og HF er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Brønderslev

Læs mere

Vilkår for Droneforsikring

Vilkår for Droneforsikring DF20919-1 August 2016 Vilkår for Droneforsikring - en del af Topdanmark Danske Forsikring A/S Vilkår for Droneforsikring DF20919-1 August 2016 2 Generelle oplysninger Personoplysninger mv. Som kunde har

Læs mere

Vedtægt for Marselisborg Gymnasium

Vedtægt for Marselisborg Gymnasium Vedtægt for Marselisborg Gymnasium Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål 1. Marselisborg Gymnasium er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Århus Kommune, Region Midtjylland

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ændring af lov om institutioner for erhvervsrettet

Forslag. Lov om ændring af lov om ændring af lov om institutioner for erhvervsrettet Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 121 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af lov om institutioner for erhvervsrettet

Læs mere

Afdelingen for Uddannelsesstøtte Kontor for Voksenuddannelsesstøtte

Afdelingen for Uddannelsesstøtte Kontor for Voksenuddannelsesstøtte Afdelingen for Uddannelsesstøtte Kontor for Voksenuddannelsesstøtte Vester Voldgade 123, 1. 1552 København V Tlf. 3392 6005 Fax 3392 5666 Mail sustyrelsen@su.dk www.udst.dk Vejledning vedrørende fuldmagt

Læs mere

Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse

Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse Denne forretningsorden er fastsat i medfør af 18 i lov nr. 880 af 8.8 2011 om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse samt

Læs mere

Forsikringsbetingelser for

Forsikringsbetingelser for Gjensidige Forsikring Otto Mønsteds Plads 11 DK-1563 København V Tlf. +45 70 10 90 09 Fax +45 70 10 10 09 CVR-nr. 33 25 92 47 info@gjensidige.dk www.gjensidige.dk dansk filial af Gjensidige Forsikring

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Omkostningsgodtgørelse udgifter til sagkyndig bistand ydet efter, at der er truffet afgørelse i klageinstansen Højesterets dom af 10/10 2013, jf. nr. 350/2011, jf. tidligere SKM2011.827.ØLR Af advokat

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2014-15 (1. samling) REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 682 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 18. maj 2015 Kontor:

Læs mere

Det betyder også, at det er bestyrelsen (og bestyrelsesmedlemmerne) der har ansvaret for lokalafdelingen herunder ansvaret, hvis noget går galt.

Det betyder også, at det er bestyrelsen (og bestyrelsesmedlemmerne) der har ansvaret for lokalafdelingen herunder ansvaret, hvis noget går galt. Bestyrelsesansvar Et notat til medlemmer af SINDs lokalafdelingers bestyrelser 01/02/2015 Helene Kemp SINDs lokalafdelinger varetager og udøver SINDs interesser i én eller flere kommuner i en region. Lokalafdelingerne

Læs mere

Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid

Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid Udtalt, at hensynet til at sikre størst mulig offentlighed omkring kommunalbestyrelsens arbejde - og som en vigtig side heraf pressens adgang

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger: Den 13. december 2007 Statsforvaltningen Sjælland, det kommunale Tilsyn, har via Beskæftigelsesnævnet, modtaget Deres mail af 26. august 2007,

Læs mere

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5.

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5. København, den 19. december 2013 Sagsnr. 2012 2488/MLA 1. advokatkreds K E N D E L S E Advokatrådet har ved anklageskrift af 11. juli 2012, modtaget i Advokatnævnet den 12. juli 2012, som korrigeret ved

Læs mere

For institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse

For institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse Bilag 2c Til institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse Lov- og Kommunikationsafdelingen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og Lovforslag nr. L 23 Folketinget 2011-12 Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere

FOB Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance

FOB Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance FOB 2019-20 Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance om solceller Resumé Finansministeriet undtog i en afgørelse til en journalist en række oplysninger fra aktindsigt

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen for Nordfyns Gymnasium

Forretningsorden for bestyrelsen for Nordfyns Gymnasium Forretningsorden for bestyrelsen for Nordfyns Gymnasium Nærværende forretningsorden er fastsat i medfør af 18 i lov nr. 575 af 9. juni 2006 om institutioner for almengymnasiale uddannelser mv. og 14 i

Læs mere

I medfør af 3, stk. 5, og 42, stk. 7, i lov nr. 41 af 22. januar 2018 om forsikringsformidling fastsættes:

I medfør af 3, stk. 5, og 42, stk. 7, i lov nr. 41 af 22. januar 2018 om forsikringsformidling fastsættes: BEK nr 481 af 03/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juni 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr.1912-0014 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 9. januar 2008 til Svendborg Kommune: Vejledende udtalelse vedrørende Svendborg Kommunes

Statsforvaltningens udtalelse af 9. januar 2008 til Svendborg Kommune: Vejledende udtalelse vedrørende Svendborg Kommunes Statsforvaltningens udtalelse af 9. januar 2008 til Svendborg Kommune: Vejledende udtalelse vedrørende Svendborg Kommunes støtte til Svendborghallerne P/S: Svendborg Kommune har ved skrivelse af 28. juni

Læs mere

Vedtægt for VUC Lyngby Opdateret august 2014

Vedtægt for VUC Lyngby Opdateret august 2014 Kapitel 1: Navn, hjemsted og formål 1. VUC Lyngby er en selvejende institution inden for den offentlige forvaltning med hjemsted i Lyngby-Taarbæk Kommune, Region Hovedstaden, og omfattet af lov om institutioner

Læs mere

K E N D E L S E. indklagede for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5:

K E N D E L S E. indklagede for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5: København, den 1. marts 2013 Sagsnr. 2012-1522/MLH 1. advokatkreds K E N D E L S E Advokatrådet har ved anklageskrift af 23. april 2012 og korrigeret anklageskrift af 24. august 2012 rejst sag ved Advokatnævnet

Læs mere

VEJLEDNING OM. Tegningsregler

VEJLEDNING OM. Tegningsregler VEJLEDNING OM Tegningsregler UDGIVET AF Erhvervsstyrelsen Maj 2011 Indholdsfortegnelse 1. Tegningsregler for aktie- og anpartsselskaber.... 2 1.1 Begrænsninger i tegningsreglen:... 3 1.2 Fortolkningstvivl...

Læs mere

Stormrådet VEJLEDNING. Vejledning om håndtering af mistanke om svindel i stormflodssager

Stormrådet VEJLEDNING. Vejledning om håndtering af mistanke om svindel i stormflodssager VEJLEDNING Stormrådet Dato: 5. maj 2015 Sag 14/09584-6 /SKI KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Vejledning om håndtering af mistanke om svindel i stormflodssager Tlf. 41

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Justitsministeriet Lovafdelingen Dato Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2005-792-0027 Dok.: JEH40009 Besvarelse af spørgsmål nr. 19 og 20 stillet den 3. marts 2005 af Folketingets Retsudvalg (REU alm.

Læs mere

Rigsrevisionen har fastlagt en række principper for, hvordan Rigsrevisionen betragter ministeransvar og ansvarsplacering, jf. pkt.

Rigsrevisionen har fastlagt en række principper for, hvordan Rigsrevisionen betragter ministeransvar og ansvarsplacering, jf. pkt. Rigsrevisionens syn på ministeransvar og ansvarsplacering i forhold til udøvelse af den statslige revision 17. april 2018 Indledning Formålet med dette notat er at klargøre Rigsrevisionens syn på ministeransvar

Læs mere

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet FOU nr 2012.0011 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2019 Ministerium: Journalnummer: Folketinget Opfølgning / Opfølgning til Ingen 2012-11. Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet

Læs mere

NOTAT. Habilitetsspørgsmål: Kommunalbestyrelsesmedlemmer, der også er medlemmer af havnebestyrelsen

NOTAT. Habilitetsspørgsmål: Kommunalbestyrelsesmedlemmer, der også er medlemmer af havnebestyrelsen NOTAT DATO 27-08-2008 JOURNAL NR. SAGSANSVARLIG Cristina Nissen DIREKTIONSSEKRETARIATET Habilitetsspørgsmål: Kommunalbestyrelsesmedlemmer, der også er medlemmer af havnebestyrelsen Udviklingsafdelingen

Læs mere