KI DA-C. Solens Mysterier

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KI-78-09-820-DA-C. Solens Mysterier"

Transkript

1 KI DA-C Solens Mysterier Solens Mysterier Publikationskontoret

2 JURIDISK MEDDELELSE Hverken Europa-Kommissionen eller en person, der agerer på vegne af Kommissionen, kan holdes ansvarlig for anvendelsen af nedenstående oplysninger. De holdninger, der er gengivet i denne publikation, er udelukkende forfatterens ansvar og afspejler ikke nødvendigvis Europa-Kommissionens holdninger. Se internettet for yderligere oplysninger om Den Europæiske Union ( Katalogoplysninger findes bagest i denne publikation Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2011 ISBN doi: /26976 Den Europæiske Union, 2011 Gengivelse er tilladt, hvis kilden angives. Printed in Luxembourg TrykT på hvidt papir bleget uden brug af frit klor ECF) EURopa-KoMMISSIonEn Generaldirektoratet for Forskning og Innovation Direktorat K Energi Enhed K.1 Horisontale aspekter E-post: rtd-energy-com@ec.europa.eu Kontakt: Jana Masarcova Europa-Kommissionen Kontor CDMA 01/ Bruxelles BELGIEN Tlf Fax

3 EURopa-KoMMISSIonEn Solens Mysterier 2011 Europa-Kommissionen Generaldirektoratet for Forskning og Innovation

4 Det vidste du ikke om solen

5

6 I skoven har alting brug for energi. Philip og Sophia har brug for energi til at lege. Hjorten og kaninen har brug for energi til at springe og hoppe. Fuglene har brug for energi til at flyve. Æbletræet har brug for energi til at lave æbler. Skyerne har brug for energi til at bevæge sig hen over himlen. Solen har brug for energi til at skinne. Men hvor kommer solens energi fra?

7

8

9 Men hvor kommer al den energi fra? Børnene, hjorten, kaninen og fuglene får alle sammen deres energi fra mad. Æbletræet får dets energi fra solen, jorden og vandet. Skyerne bliver blæst af sted med vinden. Men hvor kommer solens energi fra?

10

11

12 Flyet har brug for energi til at flyve. Solen har brug for energi til at skinne. Men hvor kommer solens energi fra?

13

14

15

16

17 Damplokomotivet og dampskibet får deres energi fra kul. Kul og benzin kommer fra dybt nede i undergrunden. Men hvor kommer solens energi fra?

18

19

20 Derhjemme Mange af de ting, vi bruger derhjemme, har også brug for energi fjernsynet, lamperne, computeren, køleskabet, brødristeren, vaskemaskinen og hårtørreren. De bruger en form for energi, vi kalder elektricitet. De får denne elektricitet fra særlige kabler, der kommer ind i huset. Men hvis der ikke er nogen kabler, der er tilsluttet solen, hvor får den så sin energi fra?

21

22

23 I skolen og på arbejde Mange af de ting, vi bruger i skolen og på arbejde, bliver lavet på fabrikker. Fabrikkerne har brug for elektricitet for at kunne lave disse ting. I skolen har lamperne og computerne brug for elektricitet for at virke. Elektriciteten kommer ind i skolerne og fabrikkerne gennem specielle kabler. Solen har brug for energi til at skinne. Men hvor kommer solens energi fra?

24

25

26 Hvordan bliver elektricitet lavet? Elektriciteten kommer ind i vores huse og skoler gennem specielle kabler. Men hvordan bliver elektricitet lavet? Rigtigt meget elektricitet bliver lavet på kraftværker. Først brænder man kul, olie eller gas for at få varme. Så bruger man varmen til at koge vand. Når vand koger, laver det vanddamp. Vanddampen er meget stærk den skubber et specielt hjul, kaldet en turbine, rundt og rundt med stor fart. Turbinen er inde i en kæmpestor magnet. Når turbinen drejer rundt inden i magneten, så laver den elektricitet. Dem, der arbejder på kraftværket, sender elektriciteten gennem nogle meget lange kabler til vores huse, skoler og fabrikker. Solen har brug for energi til at skinne. Men hvor kommer solens energi fra?

27

28

29 Atomkraft Nogle kraftværker koger vandet vha. af uran, et sjældent metal, som man skal være meget forsigtig med. Når vandet koger, laver det en masse vanddamp. Vanddampen skubber turbinen rundt og rundt inden i en stor magnet. Det laver elektricitet. Så sender man elektriciteten gennem elkabler til vores huse, skoler og fabrikker. Men hvor kommer solens energi fra?

30

31

32

33

34

35

36

37 Fang en solstråle! Når solen skinner på specielle paneler kaldet solpaneler, så laver de sollys om til elektricitet. Men hvor kommer solens energi fra?

38

39

40 Solens energi Solen består af en hel masse små og usynlige blokke. De mindre blokke hænger ofte sammen, dvs. at de smelter sammen for at lave større blokke. Når de gør det, skaber de en masse energi, som man kalder fusionsenergi. Denne energi gør solen så lysende og varm. Det er sådan, solen skinner og giver os varme. Det er her, solens energi kommer fra!

41

42

43 Efterligne solen Videnskabsfolk forsøger at efterligne solens måde at lave energi på. Hvis videnskabsfolk kunne kopiere solen, ville de kunne lave masser af elektricitet ved hjælp af fusionsenergi. Fusionsenergien ville være ren og uskadelig i naturen. Men det er meget svært at efterligne noget, der er så varmt som solen! Når de bliver store, vil Philip og Sophia være videnskabsfolk. De vil gerne lære en masse nye ting og oven i købet prøve at lave mere sol til os alle sammen!

44

45 Redaktør og kunstnerisk direktør Alessandro Pascolini Illustrationer Uliva Foà Koordinering Maria Teresa Orlando

46 EUROPE DIRECT er en tjeneste, der hjælper dig med at finde svar på dine spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*): (*) Visse mobiltelefonoperatører tillader ikke opkald til numre eller opkræver betaling for opkald til disse numre.

47 Europa-Kommissionen Solens Mysterier Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor, s. 19 x 25 cm ISBN doi: /26976 SÅDan FÅR Man FaT I publikationer FRa EU Gratis publikationer: Via EU Bookshop ( Hos Den Europæiske Unions repræsentationer eller delegationer. Kontaktoplysninger kan findes på: eller fås ved at sende en fax til Betalingspublikationer: Via EU Bookshop ( Betalingsabonnementer (f.eks. Den Europæiske Unions Tidende og samlinger af afgørelser fra Den Europæiske Unions Domstol): Via Den Europæiske Unions Publikationskontors salgskontorer (

48

49 DA Energi fra vand og vind På et kraftværk skubber vanddamp turbinen rundt og rundt. Men hvad er ellers stærkt nok til at få turbinen til at dreje rundt? Kraften fra kæmpestore vandfald kan også få turbinen til at dreje rundt og lave elektricitet. Andre bruger vinden. Vinden kan skubbe turbinen rundt og lave elektricitet. Men hvor kommer solens energi fra?

Og vinderen er Benny!

Og vinderen er Benny! Og vinderen er Benny! Denne publikation udgives af Generaldirektoratet for Miljø. Den findes også på GD for Miljøs hjemmeside for unge og miljøet : http://ec.europa.eu/environment/youth/index_da.html Manuskript

Læs mere

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*):

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*): Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union Frikaldsnummer (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) Nogle mobiloperatører tillader ikke opkald

Læs mere

Europa-Kommissionen. KH-40-01-117-DA-C Tre hemmeligheder om miljøet. L-2985 Luxembourg

Europa-Kommissionen. KH-40-01-117-DA-C Tre hemmeligheder om miljøet. L-2985 Luxembourg 14 KH-40-01-117-DA-C Tre hemmeligheder om miljøet KONTORET FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABERS OFFICIELLE PUBLIKATIONER L-2985 Luxembourg Europa-Kommissionen Europa-Kommissionen Tre hemmeligheder om miljøet

Læs mere

Jorden brænder! Europa-Kommissionen

Jorden brænder! Europa-Kommissionen Jorden brænder! Europa-Kommissionen Denne publikation udgives af Generaldirektoratet for Miljø. Den udgives på alle officielle EU-sprog. Den findes også på GD for Miljø s Internet-sted for unge og miljøet:

Læs mere

Din ven Tom inviterer dig til at lære noget om miljøet.

Din ven Tom inviterer dig til at lære noget om miljøet. Hvor er du heldig Din ven Tom inviterer dig til at lære noget om miljøet. KH-31-10-910-DA-C Find dine farveblyanter og tuscher frem og måske nogle ugeblade til at klippe i, så du kan gøre Toms verden færdig.

Læs mere

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*):

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*): En gave til Buller Denne publikation udgives af Generaldirektoratet for Miljø. Den findes også på GD for Miljøs hjemmeside for unge og miljøet : http ://ec.europa.eu/environment/youth/index_da.html Manuskript

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Overvågnings- og evalueringsramme for den fælles landbrugspolitik. Landbrug og Udvikling af Landdistrikter

Overvågnings- og evalueringsramme for den fælles landbrugspolitik. Landbrug og Udvikling af Landdistrikter Overvågnings- og evalueringsramme for den fælles landbrugspolitik 2014 2020 Landbrug og Udvikling af Landdistrikter Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål

Læs mere

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*):

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*): Håb for Kayako erne Denne publikation udgives af Generaldirektoratet for Miljø. Den findes også på GD for Miljøs hjemmeside for unge og miljøet : http://ec.europa.eu/environment/youth/index_da.html Manuskript

Læs mere

KH-47-02-260-DA-C Laksen fra den røde kilde. Europa-Kommissionen

KH-47-02-260-DA-C Laksen fra den røde kilde. Europa-Kommissionen 14 16 KH-47-02-260-DA-C Laksen fra den røde kilde Europa-Kommissionen Denne publikation udgives af Generaldirektoratet for Miljø. Den udgives på alle officielle EU-sprog: spansk, dansk, tysk, græsk, engelsk,

Læs mere

STUDÉR. Unge på vej: Europa støtter unge

STUDÉR. Unge på vej: Europa støtter unge BEVÆG DIG LÆR STUDÉR DINE RETTIGHEDER TAG DEL ARBEJD UDDAN DIG BLIV FRIVILLIG IVÆRKSÆT Unge på vej: Europa støtter unge i EUROPA Hverken Europa-Kommissionen eller en person, der handler på Kommissionens

Læs mere

DE NYE REGLER FOR OFFENTLIGE KONTRAKTER OG KONCESSIONER ENKLERE OG MERE FLEKSIBLE

DE NYE REGLER FOR OFFENTLIGE KONTRAKTER OG KONCESSIONER ENKLERE OG MERE FLEKSIBLE DE NYE REGLER FOR OFFENTLIGE KONTRAKTER OG KONCESSIONER ENKLERE OG MERE FLEKSIBLE Indre Marked og Tjenesteydelser 1 Europe Direct er en tjeneste, som hjælper med at svare på dine spørgsmål om Den Europæiske

Læs mere

Livet på Landet. Landbrug og Udvikling af Landdistrikter

Livet på Landet. Landbrug og Udvikling af Landdistrikter Livet på Landet Landbrug og Udvikling af Landdistrikter Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*): 00 800 6 7

Læs mere

Parkeringskort for personer med handicap i EU:

Parkeringskort for personer med handicap i EU: Parkeringskort for personer med handicap i EU: betingelser i medlemsstaterne Europa-Kommissionen Anbring den fritstående folder i vinduet ved siden af parkeringskortet, så sproget i det land, du besøger,

Læs mere

Det er dine oplysninger tag kontrol over dem

Det er dine oplysninger tag kontrol over dem Det er dine oplysninger tag kontrol over dem VEJLEDNING TIL BORGERNE OM DATABESKYTTELSE I EU Retlige Anliggender og Forbrugere BESKYTTELSE AF DINE OPLYSNINGER I EU Vi deler stadig flere af vores personoplysninger,

Læs mere

Et fælles europæisk asylsystem

Et fælles europæisk asylsystem Et fælles europæisk asylsystem Indre anliggender Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*): 00 800 6 7 8 9 10

Læs mere

www.2010againstpoverty.eu 2010againstpoverty@ec.europa.eu

www.2010againstpoverty.eu 2010againstpoverty@ec.europa.eu KE-80-09-930-DA-C www.2010againstpoverty.eu 2010againstpoverty@ec.europa.eu Er De interesseret i publikationerne fra Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og

Læs mere

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen 2 Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen Udgiver: Redaktør: Fagkonsulenter: Illustrationer: Produktion: Tryk og reproduktion: Energistyrelsen, opdatering af 2010-udgave fra Center for

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.5.2010 KOM(2010)227 endelig 2010/0126 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. /2010 om ændring af forordning (EF)

Læs mere

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*):

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*): Lille Floragade Denne publikation udgives af Generaldirektoratet for Miljø. Den findes også på GD for Miljøs hjemmeside for unge og miljøet : http ://ec.europa.eu/environment/youth/index_da.html Manuskript

Læs mere

TAG KONTROL OVER DINE PERSONOPLYSNINGER

TAG KONTROL OVER DINE PERSONOPLYSNINGER TAG KONTROL OVER DINE PERSONOPLYSNINGER Europa-Kommissionen - Generaldirektoratet for Retlige Anliggender Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2012 ISBN: 978-92-79-22651-9 DOI: 10.2838/43405

Læs mere

tre generationer af landmænd

tre generationer af landmænd Historien om tre generationer af landmænd Landbrug og Udvikling af Landdistrikter ÅR med Den Fælles Landbrugspolitik Klar til fremtiden E T P A R T N E R S K A B M E L L E M E U R O P A O G L A N D M Æ

Læs mere

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat?

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat? Du kan gøre en forskel Du har sikkert allerede hørt om klimaforandringer og drivhuseffekt. Om overforbrug og madspild. Du har sikkert også set billeder af isbjerge, der smelter, af oversvømmelser eller

Læs mere

A8-0358/ Forslag til afgørelse (COM(2016)0075 C8-0099/ /0047(NLE))

A8-0358/ Forslag til afgørelse (COM(2016)0075 C8-0099/ /0047(NLE)) 9.12.2016 A8-0358/ 001-010 ÆNDRINGSFORSLAG 001-010 af Udvalget om Industri, Forskning og Energi Betænkning Jerzy Buzek Kul- og Stålforskningsfondens forskningsprogram A8-0358/2016 (COM(2016)0075 C8-0099/2016

Læs mere

Rekruttering i Europa. en vejledning for arbejdsgivere. Europa-Kommissionen

Rekruttering i Europa. en vejledning for arbejdsgivere. Europa-Kommissionen Rekruttering i Europa en vejledning for arbejdsgivere Europa-Kommissionen Hverken Europa-Kommissionen eller nogen anden person, der handler på Kommissionens vegne, kan holdes ansvarlig for eventuel anvendelse

Læs mere

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden Fremtidens energi Undervisningsmodul 4 Goddag til fremtiden Drivhuseffekten Fremtidens energi i Gentofte Kommune og Danmark Vi lever i et samfund, hvor kloge hoveder har udviklet alverdens ting, som gør

Læs mere

Europa-Kommissionens tjeneste for videnskab og viden

Europa-Kommissionens tjeneste for videnskab og viden Europa-Kommissionens tjeneste for videnskab og viden Det Fælles Forskningscenter Joint Research Centre (JRC) e. r p. / r 65 % 80 % 60 % 20 % 73 % DA TSUNAMIS ALERT SYSTEM MUNICIPAL SERVICE + 27.5 1020.0

Læs mere

På vej mod sejr. Med inspiration fra EU s budget finansierer et hold internationale studerende fra Bratislava en eventyrlig studietur gennem Europa.

På vej mod sejr. Med inspiration fra EU s budget finansierer et hold internationale studerende fra Bratislava en eventyrlig studietur gennem Europa. På vej mod sejr Med inspiration fra EU s budget finansierer et hold internationale studerende fra Bratislava en eventyrlig studietur gennem Europa. Europa-Kommissionen, Generaldirektoratet for Budget Manuskript

Læs mere

FØRSTE BOG OM KLIMA OG VEJR BERNDT SUNDSTEN & JAN JÄGER

FØRSTE BOG OM KLIMA OG VEJR BERNDT SUNDSTEN & JAN JÄGER Forskerne tror, at jordens klima forandres, fordi vi slipper alt for meget ud i naturen. Forstå, hvorfor jordens klima er ved at blive varmere. For at kunne løse dette store problem, må vi hjælpes ad.

Læs mere

DA 2015. Resumé af særberetning nr. 18/2015. Finansiel bistand til lande i vanskeligheder DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET

DA 2015. Resumé af særberetning nr. 18/2015. Finansiel bistand til lande i vanskeligheder DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET DA 2015 DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET Resumé af særberetning nr. 18/2015 Finansiel bistand til lande i vanskeligheder DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET 12, rue Alcide De Gasperi 1615 Luxembourg LUXEMBOURG Tlf.

Læs mere

EaSI. Nyt EU-paraplyprogram for beskæftigelse og socialpolitik. Et socialt Europa

EaSI. Nyt EU-paraplyprogram for beskæftigelse og socialpolitik. Et socialt Europa EaSI Nyt EU-paraplyprogram for beskæftigelse og socialpolitik Et socialt Europa EaSI Nyt EU-paraplyprogram for beskæftigelse og socialpolitik Europa-Kommissionen Generaldirektoratet for Beskæftigelse,

Læs mere

på Tandslet Friskole

på Tandslet Friskole på Tandslet Friskole ALLE VORES IDEER TIL BEDRE BÆREDYGTIGHED PÅ VORES SKOLE OG I KLASSEN: Klik på tegningerne for at komme til vores forskellige ideer. Til sidst kan I læse mere om vores klasse. PAPIR

Læs mere

SPROGTJENESTEN I GENERALSEKRETARIATET FOR RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION

SPROGTJENESTEN I GENERALSEKRETARIATET FOR RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION DA GENERALSEKRETARIATET FOR RÅDET SPROGTJENESTEN I GENERALSEKRETARIATET FOR RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Flersprogethed, der fungerer INFORMATIONSSAMLING FEBRUAR 2012 Bemærkning Denne brochure er udarbejdet

Læs mere

Årsberetning 2009 Resumé

Årsberetning 2009 Resumé ISSN 1831-0451 Årsberetning 2009 Resumé den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse Årsberetning 2009 Resumé Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål

Læs mere

Byg selv et solcelleskib

Byg selv et solcelleskib Byg selv et solcelleskib Byggevejledning til solcelleskib samt solcelle-drevet legetøjsbil Formålet med denne aktivitet er på en lærerig, pædagogisk og kreativ måde at lade børn og unge opleve, hvordan

Læs mere

Tænk kvalitet Kvalitet i uddannelsen

Tænk kvalitet Kvalitet i uddannelsen Tænk kvalitet Kvalitet i uddannelsen Tænk kvalitet Kvalitet i uddannelsen Yderligere oplysninger om EU fås på internet via Europaserveren (http://europa.eu) Katalogoplysninger findes bagest i denne publikation

Læs mere

Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse:

Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse: Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Vægtstang Æbler Batteri Benzin Bil Brændselscelle Energi kan optræde under forskellige former. Hvilke energiformer er der lagret i

Læs mere

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4 Goddag til fremtiden Indledning Undervisningsmodul 4 fremtidsperspektiverer og viser fremtidens energiproduktion. I fremtiden er drømmen hos både politikere

Læs mere

Den europæiske søjle for sociale rettigheder. For et mere retfærdigt og mere socialt Europa. Et socialt Europa

Den europæiske søjle for sociale rettigheder. For et mere retfærdigt og mere socialt Europa. Et socialt Europa 1 Den europæiske søjle for sociale rettigheder For et mere retfærdigt og mere socialt Europa Et socialt Europa Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2018 Den Europæiske Union, 2018 Videreanvendelse

Læs mere

EASO s UDDANNELSESPROGRAM

EASO s UDDANNELSESPROGRAM European Asylum Support Office EASO s UDDANNELSESPROGRAM Marts 2014 SUPPORT IS OUR MISSION European Asylum Support Office EASO s UDDANNELSESPROGRAM Marts 2014 SUPPORT IS OUR MISSION Europe Direct er en

Læs mere

Sammen! Europa-Kommissionen

Sammen! Europa-Kommissionen Sammen! Europa-Kommissionen Denne publikation udgives af Generaldirektoratet for Miljø. Den udgives på alle officielle EU-sprog. Den findes også på GD for Miljø s Internet-sted for unge og miljøet : http

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Fordi luftfartøjer bliver certificeret, inden de må flyve. Fordi luftfartssikkerheden konstant overvåges

Fordi luftfartøjer bliver certificeret, inden de må flyve. Fordi luftfartssikkerheden konstant overvåges Hvorfor er Fordi luftfartøjer bliver certificeret, inden de må flyve -- Hvert eneste luftfartøj, der produceres, bliver certificeret af luftfartssikkerhedsmyndighederne, inden det må flyve. Produktcertificeringen

Læs mere

Sug det op. Sug det op. Ingeniørens udfordring Elevhæfte. Materialet er udarbejdet i forbindelse med EU- projektet;

Sug det op. Sug det op. Ingeniørens udfordring Elevhæfte. Materialet er udarbejdet i forbindelse med EU- projektet; hu6 1 Sug det op Sug det op Ingeniørens udfordring Elevhæfte Materialet er udarbejdet i forbindelse med EU- projektet; Engineer. Tekst og redaktion: Læringskonsulent, Experimentarium: Mette Rehfeld Meltinis

Læs mere

STRUKTURÆNDRINGER PÅ FORSKNINGSOMRÅDET

STRUKTURÆNDRINGER PÅ FORSKNINGSOMRÅDET STRUKTURÆNDRINGER PÅ FORSKNINGSOMRÅDET Denne publikation er udarbejdet inden for Det Europæiske Ligestillingsinstituts (EIGE s) program for integrering af kønsaspektet. Den er tilgængelig online på EIGE

Læs mere

en drøm om udviklingssamarbejde

en drøm om udviklingssamarbejde udvikling OG en drøm om udviklingssamarbejde EUROPÆISKE FÆLLESSKABER DE 116 MAJ 2003 OG en drøm om udviklingssamarbejde Denne lille bog indeholder en historie som dem jeg selv plejede at fortælle mine

Læs mere

Rådets rammeafgørelse om bekæmpelse af organiseret kriminalitet: Hvad kan der gøres for at styrke EUlovgivningen

Rådets rammeafgørelse om bekæmpelse af organiseret kriminalitet: Hvad kan der gøres for at styrke EUlovgivningen GENERALDIREKTORATET FOR INTERNE POLITIKKER TEMAAFDELING C: BORGERNES RETTIGHEDER OG KONSTITUTIONELLE ANLIGGENDER BORGERNES RETTIGHEDER OG RETLIGE OG INDRE ANLIGGENDER Rådets rammeafgørelse om bekæmpelse

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0656 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0656 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0656 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.12.2015 COM(2015) 656 final 2015/0299 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den

Læs mere

Sådan brænder vi for naturen

Sådan brænder vi for naturen Sådan brænder vi for naturen Sammen kan vi gøre det bedre Effektiv og miljøvenlig affaldsforbrænding med el- og fjernvarmeproduktion stiller høje krav til teknologien. De høje krav kan vi bedst imødekomme,

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøtte / Danmark Støtteforanstaltning nr. N 67/04 Stikprøvekontrol af bedrifter med slagtekyllinger

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøtte / Danmark Støtteforanstaltning nr. N 67/04 Stikprøvekontrol af bedrifter med slagtekyllinger EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, 01-04-2004 C (2004) 1338 Vedr.: Statsstøtte / Danmark Støtteforanstaltning nr. N 67/04 Stikprøvekontrol af bedrifter med slagtekyllinger Hr. udenrigsminister, Jeg skal herved

Læs mere

Installation af hukommelses- og udvidelseskort

Installation af hukommelses- og udvidelseskort Denne vejledning hjælper dig med at fjerne hukommelses- eller udvidelseskort. Brug følgende illustration til at finde stikket til det kort, du vil fjerne. Stik til harddisk 1 Stik til udvidelseskort Stik

Læs mere

Afgiv et løfte! Europa-Kommissionen

Afgiv et løfte! Europa-Kommissionen Afgiv et løfte! Europa-Kommissionen Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union Frikaldsnummer (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) Nogle mobiloperatører

Læs mere

Lovgivningsmæssig liste (offentlig forhandling i henhold til artikel 16, stk. 8, i traktaten om Den Europæiske Union)

Lovgivningsmæssig liste (offentlig forhandling i henhold til artikel 16, stk. 8, i traktaten om Den Europæiske Union) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. juni 2019 (OR. en) 9704/19 OJ CONS 31 TRANS 359 TELECOM 243 ENER 277 FORELØBIG GSORDEN RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (transport, telekommunikation og energi)

Læs mere

Tidsskrifter og årbøger fra Kommissionens tjenestegrene

Tidsskrifter og årbøger fra Kommissionens tjenestegrene Af Bodil Stubbe Bemærkninger: Nedenstående skema er ikke udtømmende, men skal ses som et repræsentativt udpluk af de vigtigste periodiske publikationer, som Europa-Kommissionens generaldirektorater udgiver.

Læs mere

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune?

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? VARME- KILDER Undervisningsmodul 1 Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? Hvordan bliver din bolig varmet op? Når vi tænder for radiatorerne, er vi vant til, at der bliver dej lig varmt. Det er især

Læs mere

En historie fortalt af Danske Commodities inspireret af Poul la Cours børnebog fra 1906

En historie fortalt af Danske Commodities inspireret af Poul la Cours børnebog fra 1906 En historie fortalt af Danske Commodities inspireret af Poul la Cours børnebog fra 1906 (til de voksne) Vindmøllepioneren Poul la Cour (1846-1908) byggede den første vindmølle i verden, der producerede

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

Effektive løsninger. på dine problemer. i Europa. ec.europa.eu/solvit

Effektive løsninger. på dine problemer. i Europa. ec.europa.eu/solvit Effektive løsninger på dine problemer i Europa ec.europa.eu/solvit KEND DIN RET At bo, arbejde og studere i det EU-land, du vil, er en af dine grundlæggende rettigheder i EU. Virksomheder har desuden ret

Læs mere

NATURFAG Fysik/kemi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10

NATURFAG Fysik/kemi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10 NATURFAG Fysik/kemi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10 Elevens navn: CPR-nr.: Skole: Klasse: Tilsynsførendes navn: 1 Tilstandsformer Tilstandsformer Opgave 1.1 Alle stoffer har 3 tilstandsformer.

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.12.2018 C(2018) 7910 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 3.12.2018 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 138/2004 for så

Læs mere

Ny energi uddannelse på SDU

Ny energi uddannelse på SDU Ny energi uddannelse på SDU Derfor er der brug for nye kandidater inden for energiområdet En sikker energiforsyning er centralt for videreudvikling af velfærdssamfundet Den nuværende infrastruktur

Læs mere

VEJLEDNING TIL BORGERNE OM ADGANG TIL KLAGE OG DOMSTOLSPRØVELSE PÅ MILJØOMRÅDET. Miljø

VEJLEDNING TIL BORGERNE OM ADGANG TIL KLAGE OG DOMSTOLSPRØVELSE PÅ MILJØOMRÅDET. Miljø VEJLEDNING TIL BORGERNE OM ADGANG TIL KLAGE OG DOMSTOLSPRØVELSE PÅ MILJØOMRÅDET Miljø VEJLEDNING TIL BORGERNE OM ADGANG TIL KLAGE OG DOMSTOLSPRØVELSE PÅ MILJØOMRÅDET Europa-Kommissionen Generaldirektoratet

Læs mere

Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet

Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet Anne E. og Transportkommissær Barrot til første spadestik til den sikre rasteplads i Valenciennes. I baggrunden: Europæiske transportarbejdere. Min

Læs mere

Side 1. Flyv ikke højt. historien om ikaros.

Side 1. Flyv ikke højt. historien om ikaros. Side 1 Flyv ikke højt historien om ikaros Side 2 Personer: Kong Minos Daidalos Ikaros Side 3 Flyv ikke højt historien om ikaros 1 Kong Minos 4 2 Et flot palads 6 3 En labyrint 8 4 En fælde 10 5 Vagten

Læs mere

Opgavesæt om Gudenaacentralen

Opgavesæt om Gudenaacentralen Opgavesæt om Gudenaacentralen ELMUSEET 2000 Indholdsfortegnelse: Side Gudenaacentralen... 1 1. Vandet i tilløbskanalen... 1 2. Hvor kommer vandet fra... 2 3. Turbinerne... 3 4. Vandets potentielle energi...

Læs mere

Bekæmpelse af kønsbestemte lønforskelle i Den Europæiske Union

Bekæmpelse af kønsbestemte lønforskelle i Den Europæiske Union DS-31-11-259-DA-C Bekæmpelse af kønsbestemte lønforskelle i Den Europæiske Union Kampagne om de kønsbestemte lønforskelle http://ec.europa.eu/equalpay Europa-Kommissionen Bekæmpelse af kønsbestemte lønforskelle

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft!

Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft! Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft! www.sonnenkraft.dk Derfor er solvarme genialt forever clever Der er masser af god energi i solen Solenergi og energireserver sat i forhold til jordens

Læs mere

15921/17 ADD 1 1 DPG

15921/17 ADD 1 1 DPG Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. januar 2018 (OR. en) 15921/17 ADD 1 UDKAST TIL PROTOKOL Vedr.: PV/CONS 79 TRANS 574 TELECOM 375 ENER 525 3590. samling i Rådet for Den Europæiske Union

Læs mere

BESLUTNING Nr. 1044/99, TRUFFET AF GENERALSEKRETÆREN FOR RÅDET, OM ÅBNING FOR OFFENTLIGHEDEN AF RÅDETS HISTORISKE ARKIVER

BESLUTNING Nr. 1044/99, TRUFFET AF GENERALSEKRETÆREN FOR RÅDET, OM ÅBNING FOR OFFENTLIGHEDEN AF RÅDETS HISTORISKE ARKIVER BESLUTNING Nr. 1044/99, TRUFFET AF GENERALSEKRETÆREN FOR RÅDET, OM ÅBNING FOR OFFENTLIGHEDEN AF RÅDETS HISTORISKE ARKIVER GENERALSEKRETÆREN FOR RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR - under henvisning til

Læs mere

Byg selv en solcellemobiloplader

Byg selv en solcellemobiloplader Byg selv en solcellemobiloplader Byggevejledning til solcelle-mobilopladeren Formålet med denne aktivitet er på en lærerig, pædagogisk og kreativ måde at vise spejderne, hvordan de selv kan lave nyttige

Læs mere

en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra.

en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra. en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra. t mere på Læs mege skolen.dk fjernvarme Lidt fakta om fjernvarme Ud af 2,4 mio. boliger bliver 1,7

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om infrastruktur for geografisk information i Den Europæiske Union 1)

Bekendtgørelse af lov om infrastruktur for geografisk information i Den Europæiske Union 1) LBK nr 746 af 15/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. september 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Styrelsen for Dataforsyning

Læs mere

ISSN Årsberetning Resumé. Europæisk tilsynsførende for databeskyttelse

ISSN Årsberetning Resumé. Europæisk tilsynsførende for databeskyttelse ISSN 1831-0451 Årsberetning 2010 Resumé Europæisk tilsynsførende for databeskyttelse Årsberetning 2010 Resumé Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om

Læs mere

Introduktion. Arbejdsspørgsmål til film

Introduktion. Arbejdsspørgsmål til film OPGAVEHÆFTE Introduktion Dette opgavehæfte indeholder en række forslag til refleksionsøvelser og aktiviteter, der giver eleverne mulighed for at forholde sig til nogle af de temaer filmen berører. Hæftet

Læs mere

Den europæiske adfærdskodeks. for partnerskab. Et solidarisk Europa

Den europæiske adfærdskodeks. for partnerskab. Et solidarisk Europa Den europæiske adfærdskodeks for partnerskab Et solidarisk Europa Den europæiske adfærdskodeks for partnerskab inden for rammerne af de europæiske struktur- og investeringsfonde Europa-Kommissionen Generaldirektoratet

Læs mere

Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur. Sammendrag Årsberetning 2014. Sikkerhed og sundhed er godt for alle både dig selv og din arbejdsplads.

Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur. Sammendrag Årsberetning 2014. Sikkerhed og sundhed er godt for alle både dig selv og din arbejdsplads. Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur Sammendrag Årsberetning 2014 Sikkerhed og sundhed er godt for alle både dig selv og din arbejdsplads. Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at

Læs mere

Årsopgørelse for el samt første acontoregning

Årsopgørelse for el samt første acontoregning Uffe Kousgaard Trægården 9, 2 TH 4000 Roskilde Årsopgørelse for el samt første acontoregning Opgørelsen omfatter dit forbrug fra den 22. juni 2011 til den 20. juni 2012 og første acontoregning dækker dit

Læs mere

FORMULAR TIL BRUG VED INDGIVELSE AF KLAGER OVER PÅSTÅET ULOVLIG STATSSTØTTE

FORMULAR TIL BRUG VED INDGIVELSE AF KLAGER OVER PÅSTÅET ULOVLIG STATSSTØTTE FORMULAR TIL BRUG VED INDGIVELSE AF KLAGER OVER PÅSTÅET ULOVLIG STATSSTØTTE Det hedder i EF-traktatens artikel 88, stk. 3, at Kommissionen skal underrettes så betids om hver påtænkt indførelse eller ændring

Læs mere

Hvad mener du om Internettets fremtid?

Hvad mener du om Internettets fremtid? Hvad mener du om Internettets fremtid? Internettet blev tilgængeligt for almindelige mennesker i midten af 1990 erne. Siden er internettet blevet en vigtig del af vores hverdag. Vi bruger internettet til

Læs mere

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*):

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*): Den Blå Ø Denne publikation udgives af Generaldirektoratet for Miljø. Den udgives på alle officielle EU-sprog. Den findes også på GD for Miljøs hjemmeside for unge og miljøet : http ://ec.europa.eu/environment/youth/index_da.html

Læs mere

Årsopgørelse for el samt første acontoregning

Årsopgørelse for el samt første acontoregning Uffe Kousgaard Trægården 9, 2. th 4000 Roskilde Årsopgørelse for el samt første acontoregning Opgørelsen omfatter dit forbrug fra den 21. juni 2012 til den 24. juni 2013 og første acontoregning dækker

Læs mere

Maritim fysisk planlægning i EU resultater og fremtidig udvikling

Maritim fysisk planlægning i EU resultater og fremtidig udvikling MARITIME ANLIGGENDER Maritim fysisk planlægning i EU resultater og fremtidig udvikling Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union.

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.5.2015 C(2015) 3462 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 639/2014 for så vidt angår betingelserne

Læs mere

Bekendtgørelse om projektkonkurrence

Bekendtgørelse om projektkonkurrence Den Europæiske Union Offentliggørelse af Supplement til Den Europæiske Unions Tidende 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg +352 29 29 42 670 ojs@publications.europa.eu Oplysninger og online-formularer:

Læs mere

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670 Den Europæiske Union Offentliggørelse af Supplement til Den Europæiske Unions Tidende 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670 Mailadresse: ojs@publications.europa.eu Oplysninger

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 5.9.2006 KOM(2006) 488 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om visse restriktive foranstaltninger

Læs mere

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk På de næste sider kan du læse fakta om fjernvarme, solvarmeprojektet og varmeværket i almindelighed. Grdl. 1964 Fjernvarme i Danmark 1,6 mill. ejendomme i Danmark

Læs mere

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus -

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus - Storyline: Dette er historien om Gajus Werner Alexander, en dagdrømmende dreng på 6 år, der bliver kontaktet af jorden, fordi den har brug for hjælp. Gajus beder alle Jordens børn om hjælp, og det lykkes

Læs mere

Europa-Kommissionen som forretningspartner Tips til fremtidige leverandører

Europa-Kommissionen som forretningspartner Tips til fremtidige leverandører Europa-Kommissionen som forretningspartner Tips til fremtidige leverandører EUROPA-KOMMISSIONEN En forretningsmulighed for dig Title 01 Text I N D H O L D Europa- Kommissionen som forretningspartner Tips

Læs mere

Eures. Det europæiske jobnetværk. Europa-Kommissionen

Eures. Det europæiske jobnetværk. Europa-Kommissionen Eures Det europæiske jobnetværk Europa-Kommissionen Hverken Europa-Kommissionen eller nogen anden person, der handler på Kommissionens vegne, kan holdes ansvarlig for eventuel anvendelse af oplysninger

Læs mere

Louise Regitze Skotte Andersen Jesper Repstorff Holtveg. Klasse 1.3 10/12 2007 RTG

Louise Regitze Skotte Andersen Jesper Repstorff Holtveg. Klasse 1.3 10/12 2007 RTG Klasse 1.3 10/12 2007 RTG Louise Regitze Skotte Andersen Jesper Repstorff Holtveg Indholdsfortegnelse Indledning... s. 3 Problemfelt... s. 4 Problemformulering... s. 4 Problemtræ... s. 4 Forskellige former

Læs mere

VI VIL EUROPA. 1 / 1001 Hjem samtalen om EU hjemme hos dig!

VI VIL EUROPA. 1 / 1001 Hjem samtalen om EU hjemme hos dig! 1 / 1001 Hjem samtalen om EU hjemme hos dig! VELKOMMEN TIL SAMTALEN OM EU Kære 1001 Hjem-deltagere Tak fordi I har lyst til at diskutere, hvad EU-samarbejdet i fremtiden skal være! Med 1001 Hjem introducerer

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. november 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. november 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. november 2015 (OR. en) 14624/15 ADD 1 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 24. november 2015 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: ENV 742 STATIS 88 ECO 145 FIN 848 DELACT

Læs mere

Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan

Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan Naturfænomener Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan. Guderup Børnehave ligger i et område hvor der er et ønske fra politisk hold om at børn bliver nysgerrige på de naturvidenskabelig

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.3.2017 COM(2017) 110 final ANNEX 1 BILAG til Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg

Læs mere

Koncernomsætning. Fordelt på divisioner. mio. DKK

Koncernomsætning. Fordelt på divisioner. mio. DKK Koncernomsætning Fordelt på divisioner mio. DKK 30.000 25.000 20.000 15.000 10.000 5.000 04 05 06 07 08* Danfoss Refrigeration & Air Conditioning Division Danfoss Heating Division Danfoss Motion Controls

Læs mere

Verdens første brintby

Verdens første brintby Verdens første brintby Energi til eget forbrug Verdens oliereserver er ved at slippe op. Indenfor de næste årtier vil manglen på olie føre til markante prisstigninger og til øget afhængighed af oliestaterne.

Læs mere

Opgaver for gymnasiet, HF og HTX

Opgaver for gymnasiet, HF og HTX GUDENAACENTRALEN vand - elektricitet - energi Opgaver for gymnasiet, HF og HTX ELMUSEET Forord Det følgende er en opgave om Gudenaacentralen, der er Danmarks største vandkraftværk. Værket ligger ved Tange

Læs mere

Start jagten på strømtyvene på dit værelse. Indsaml målinger her i bogen, og registrer dem på hjemmesiden. Opgave H.1: Opgave H.2: Opgave H.

Start jagten på strømtyvene på dit værelse. Indsaml målinger her i bogen, og registrer dem på hjemmesiden. Opgave H.1: Opgave H.2: Opgave H. 1 2 Start jagten på strømtyvene på dit værelse Indsaml målinger her i bogen, og registrer dem på hjemmesiden Nu sætter jagten på strømtyvene ind hjemme hos dig. Bevæbnet med et SparOmeter skal du nu opspore

Læs mere