RISIKO- SITUATIONS- LÆGEMIDLER. Cases baseret på utilsigtede hændelser rapporteret til Dansk Patientsikkerhedsdatabase

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RISIKO- SITUATIONS- LÆGEMIDLER. Cases baseret på utilsigtede hændelser rapporteret til Dansk Patientsikkerhedsdatabase"

Transkript

1 RISIKO- SITUATIONS- LÆGEMIDLER Cases baseret på utilsigtede hændelser rapporteret til Dansk Patientsikkerhedsdatabase

2 Risikosituationslægemidler Hvert år udarbejder Styrelsen for Patientsikkerhed i samarbejde med Det Rådgivende Udvalg for Medicinområdet (DRUM) Risikosituationslægemiddellisten. Listen beskriver en række lægemidler og lægemiddelgrupper, der er involveret i alvorlige utilsigtede hændelser. Analyser af hændelser fra Dansk Patientsikkerhedsdatabase (DPSD) viser, at det udover lægemidlet selv ofte er de situationer, lægemidlerne bliver brugt i, der fører til fejlene deraf navnet risikosituationslægemidler.

3 Syv lægemiddelgrupper, som kræver ekstra opmærksomhed På listen over risikosituationslægemidler er der syv lægemiddelgrupper, der skiller sig ud. De står for en stor del af de utilsigtede hændelser, der opstår på grund af medicineringsfejl, og som har alvorlige konsekvenser for patienterne. Der er tale om meget udbredte lægemidler, som ordineres til mange patienter og borgere, men som ikke desto mindre kan volde stor skade, hvis de anvendes forkert. Bedre håndtering af disse syv lægemiddelgrupper indebærer altså et meget stort potentiale for at forbedre patientsikkerheden. DE SYV LÆGEMIDDELGRUPPER: Antidiabetika (insulin og perorale antidiabetika) Antikoagulantia (AK) (warfarin, hepariner, nye orale AK-lægemidler) Lavdosis methotrexat Koncentreret kalium (kaliumklorid, kaliumphoshat) Opioder (fx morfin, codein, fentanyl, metadon, oxycodon) Gentamicin Digoxin.

4 Cases Styrelsen for Patientsikkerhed har identificeret konkrete problemstillinger fra hændelser rapporteret til Dansk Patientsikkerhedsdatabase (DPSD) og har ud fra disse konstrueret en række cases, som kan anvendes i farmakologiundervisningen på sundhedsuddannelserne. Det er styrelsens håb, at hændelserne kan gøre undervisningen endnu mere virkelighedsnær og bidrage til at skabe dialog om hændelser og forbedringsmuligheder i undervisningssituationen og dermed bidrage til at styrke patientsikkerheden.

5 Antidiabetika

6 Antidiabetika En patient får målt blodsukker x 3 dagligt, og der gives hurtigtvirkende insulin efter behov. Beboeren får samtidig Insulatard til natten og 1 tbl Trajenta til morgen. Mandag måles blodsukker, og der skal efter skema gives 2 enheder Novorapid. På en håndskrevet seddel i boligen læses 2 IE Novorapid som 21 enheder Novorapid. Da blodsukker måles senere på dagen, ligger det på 2,8. Patienten er klamtsvedende, men ellers ikke påvirket.

7 Antidiabetika Patienten er småtspisende, og til tider spiser han ikke. Patienten ønsker selv at administrere insulinbehandlingen. Han er informeret om ikke at tage insulinen ved lavt blodsukker, men det er hjemmesygeplejerskens oplevelse, at patienten tager NovoRapid, selvom han ikke får noget at spise. Tirsdag kl. 18 ringer sygeplejersken som sædvanlig til patienten. Telefonen tages, men der er stille. Sygeplejersken forsøger at ringe op fire gange, men der svares ikke, og hun vælger derfor at køre ud til patienten for at tjekke, hvad der er galt. En uge tidligere er patienten blevet fundet med blodsukker på 1,8. Sygeplejersken finder patienten bevidstløs på badeværelsesgulvet med en blodsukkermåling på 1,2. Patienten er ukontaktbar, har koldsved og lav respiration. Sygeplejersken giver glucagen-pen, som findes i patientens køleskab, og kalder 112, da patienten er svær at vække.

8 Antidiabetika En patient med diabetes skal til morgen have sin vanlige insulin, 64 enheder Lantus. På sengebordet står en beholder med både en Lantus -pen og en NovoRapid -pen. Samtidig med insulininjektionen skal patienten også have sine sædvanlige tabletter, flydende Medilax og Movicol, rørt op i et glas vand. Da sygeplejersken skal give injektionen, begynder patienten at spørge ind til sine tabletter, og hun er forvirret over, at hun ikke får sine fire gule piller, som hun plejer. Sygeplejersken bliver forstyrret og tager den forkerte insulinpen. Blodsukker falder drastisk, og patienten gives glukose iv. Patientens blodsukker har svinget meget i løbet i dagen (fra 2,9-12,2). Patienten har ikke været meget fysisk medtaget, udover hun fremstod træt og bemærkede, at synet blev sløret, og at det sortnede for øjnene ved blodsukker 2,9.

9 Antidiabetika En patient har fået ordineret Tresiba som fast insulin. I patientmodulet er der ordineret 70 enheder givet med Tresiba 200 FlexTouch. Sygeplejersken beder om at få medicinen sendt til afdelingen. Der kommer en Tresiba 100 FlexTouch. Sygeplejersken tænker, at der skal gives dobbelt så mange enheder, når nu styrken på lægemidlet er den halve af det, der er ordineret. Dette konfereres hurtigt med en kollega, der bekræfter. Der gives derfor 140 enheder. Ikke længe efter går det op for sygeplejersken, at dette højst sandsynligt har været forkert, idet dosistæller på pennen viser antal enheder.

10 Antidiabetika Mandag fjernes en patients ernæringssonde. Patienten har diabetes og skal have målt blodsukker 5 gange i døgnet. Patienten spiser og drikker sufficient, og blodsukker er stabilt. Der føres kost-/væskeskema 3 dage efter, at sonden er fjernet. Fredag måles patientens blodsukker til 2,9, og der gives derfor ikke den faste Lantus 40 enheder. I stedet drikker patienten et stort glas juice og får en portion yoghurt. En time efter er blodsukkeret steget til 6,8, og patienten får nu Lantus 40 enheder. Forvagten informeres om, at blodsukkeret har ligget lavt. Patienten tilses ikke yderligere af læge. Lørdag nat findes patienten ukontaktbar. Blodsukker måles til 1.9, og blodtrykket er lavt. Der gives glucose i.v., hvorefter blodsukkeret retter sig. Patienten er dog stadig ukontaktbar, falder yderligere cirkulatorisk og får respirationsstop. Der behandles på stuen, hvor patienten bliver intuberet og overflyttet til intensiv, hvor han stabiliseres.

11 Antikoagulantia

12 Antikoagulantia En 95-årig patient indlægges med en betydende gastrointestinal blødning. Ved indlæggelsen pauseres patientens blodfortyndende behandling med Lixiana og Clopidogrel. Lixiana genoptages efter et par dage, og der tillægges højdosis Fragmin. Clopidogrel seponeres. Men da patienten udskrives, bliver seponeringen af Clopidogrel ikke tilføjet i FMK, og patientens egen læge får ikke epikrisen. Patienten udskrives således 4 døgn efter indlæggelse med Lixiana samt Fragmin, og der bliver fra hjemmeplejen givet Clopidogrel. Patienten genindlægges med gastrointestinal blødning og melæna.

13 Antikoagulantia 76-årig patient indlægges til operation. Patienten er i behandling med Pradaxa på grund af atrieflimren og har desuden moderat nedsat nyrefunktion. Pradaxa pauseres før operation d. 13/2 og genoptages d. 15/2. Den 16/2 bliver patienten pludselig dårlig og ender med at blive indlagt på intensiv med nyresvigt. Patienten behandles hurtigt og får det bedre, men dagen efter får patienten blødning fra mavetarmkanalen, som kræver blodtransfusion. Efterfølgende blodprøver viser, at patienten er svært overdoseret med Pradaxa, men det retter sig, efter der er givet antidot.

14 Antikoagulantia En patient indlægges med urinvejsinfektion. Da patienten skal have skiftet sine JJ-katetre (slange, der ligger i urinlederen fra nyren til blæren), pauseres patientens warfarin-behandling. Der er ikke blevet ordineret en anden blodfortyndende behandling, og warfarin-behandlingen bliver ikke genstartet. Efter at urinvejsinfektionen er færdigbehandlet, bliver patienten pludselig ukontaktbar, og hendes læber er blålige. Det bliver efterfølgende konstateret, at patienten har fået en blodprop i lungen.

15 Antikoagulantia En 90-årig patient udskrives efter længere tids indlæggelse. Der er under indlæggelsen opstartet behandling med Cordarone 100 mg x 1 dagligt. Ved udskrivningen skiftes fra Xarelto til Marevan. INRkontrol skal efter udskrivning ske via praktiserende læge. Ved udskrivning har patienten ikke modtaget AK-instruks og bliver ikke tilknyttet en AK-sygeplejerske. Den praktiserende læge er på tre ugers ferie ved udskrivningstidspunktet. Kort tid efter genindlægges patienten med forhøjet INR på 7,3. INR-værdierne er meget svingende.

16 Antikoagulantia Tirsdag morgen bliver en 79-årig patient indlagt på grund af mistanke om en lille blodprop, da han viser symptomer som snøvlende tale, savlen efter væskeindtag og dårlig balance. Det viser sig, at social- og sundhedsassistenten ved medicinadministration ikke har udleveret Pradaxa 5 ud af 7 dage. Patienten får dosisdispenseret medicin, og Pradaxa er sidedoseret.

17 Antikoagulantia En patient med hoftefraktur ligger på skadestuen og skal videre til operation. Der er travlt, og den ortopædkirurgiske bagvagt ordinerer mundtligt Fragmin 2500 IE. Dette høres som enheder af sygeplejersken. Sygeplejersken tage Fragmin frem og læser på pakken anti-xa IE. Hun opdager ikke, at det er enheder pr. ml. Den forfyldte sprøjte på 0,72 ml indeholder IE. 2 timer efter operationen begynder patienten at bløde kraftigt fra såret.

18 Lavdosis methotrexat

19 Lavdosis methotrexat En patient er alment dårlig med sort tynd afføring, tendens til næseblod og væskende sår i munden. Han har ligget i sengen en uge, da han bliver indlagt. Patienten har en ordination på methotrexat 2,5 mg, 8 tabletter hver torsdag. Social- og sundhedsassistenten har dispenseret 8 tabletter dagligt ved 14-dages dispensering i patientens eget hjem. På medicinkortet er der angivet antal tabletter markeret med tal ud for morgendosis. Ude i bemærkningsfeltet er med store bogstaver angivet, at de 8 methotrexat-tabletter kun skal gives på torsdage.

20 Lavdosis methotrexat En patient udskrives efter at have været indlagt med methotrexat-forgiftning. Da hjemmesygeplejersken dispenserer patientens medicin efter udskrivelsen, opdager hun, at der ligger 6 methotrexattabletter i tabletglasset med Folimet á 1 mg. Tabletterne ligner hinanden. Methotrexat bliver fjernet fra glasset med Folimet.

21 Lavdosis methotrexat En patient i methotrexat-behandling for leddegigt bliver indlagt til indsættelse af kunstig hofte. Patienten bliver i forbindelse med operationen behandlet med flucloxacillin og udvikler postoperativt akut nyresvigt, som bedres spontant. Under forløbet fortsættes patientens vanlige methotrexat-behandling. Efterfølgende bliver patienten dårlig med feber, og der konstateres svær knoglemarvssuppression og et meget lavt antal hvide blodlegemer. Der konstateres methotrexat-forgiftning. Patienten optransfunderes og behandles med bredspektret antibiotika, hvorefter patienten langsomt får det bedre.

22 Lavdosis methotrexat Patient i methotrexat-behandling har lidt forhøjet levertal. Lægen beslutter sig for en sikkerheds skyld for at få kontrolleret levertallet igen efter et par uger uden at ændre i patientens medicinske behandling. Da patienten henvender sig i klinikken ca. 3 uger efter kontrolblodprøven, opdager sygeplejersken en ALAT-værdi på 200 U/l, som der ikke er reageret på. Der er ingen notater, der beskriver blodprøvesvar, og patienten tager fortsat 10 mg methotrexat ugentligt.

23 Lavdosis methotrexat En patient er d. 19/12 gået fra Methotrexat-tabletter 25 mg ugentligt til injektion med Metex. Dette bliver hjemmeplejen gjort opmærksom på via en telefonkontakt. Patienten ringer til afdelingen d. 23/1. Han har fået sår i munden, efter at han er startet på injektion Metex. Sygeplejersken spørger patienten, om han stadigvæk får folsyre. Det mener patienten ikke, at han nogensinde har fået. Der bliver derefter hurtigt ordineret Folimet. D. 26/1 ringer patienten igen. Han synes, sårene er blevet værre. Det bliver derfor aftalt, at sygeplejersken skal kontakte hjemmeplejen, da det er dem, der dispenserer patientens medicin og giver Metex -injektionen. Efter kontakt med hjemmeplejen viser det sig, at de stadigvæk dispenserer methotrexat 25 mg ugentligt, samtidig med de giver Metex en gang ugentligt.

24 Koncentreret kalium

25 Koncentreret kalium Et barn skal opereres inden for kort tid. Barnets serum-kalium ligger på 2,4. Derfor kontaktes en læge, som over telefonen ordinerer 1 mmol kaliumklorid tilsat 4 ml NaCl indgivet i.v. over 30 min. Sygeplejersken trækker 2 mmol kaliumklorid og 8 ml NaCl op, så fortyndingen kan indgives via pumpe. Blandingen skal gives med en hastighed på 10 ml/t. Da barnet er på vej til operation, uddelegeres administreringen af blandingen pludselig til en anden sygeplejerske, der midlertidigt sidder ved barnet. Da den første sygeplejerske kommer tilbage til barnet, ser hun, at pumpen kører med en hastighed på 20 ml/t. Pumpen har været i gang i 20 minutter. Den slukkes med det samme, og lægen orienteres.

26 Koncentreret kalium En patient har i venstre underarm fået kaliumklorid 1 mmol/ml infusionsvæske i perifer venflon. Det er uvist, hvor længe infusionen har varet, men der ses nu et ca. 10 cm langt og 3 cm bredt område med nekrotisk væv.

27 Koncentreret kalium En patient indlægges akut med kramper. Der konstateres lavt serum-kalium, og der ordineres glucose med kalium 30 mmol i.v. for at få kaliumniveauet op. Sygeplejersken er usikker på, hvilken glucose-opløsning, der skal anvendes, og han henvender sig til lægen. Samtidig spørger han, om han bare skal tilsætte kaliumklorid til glucosen. Lægen bekræfter valg af glucose og svarer Ja til tilsætning af kaliumklorid. Sygeplejersken skynder sig derefter ud i medicinrummet, får hurtigt blandet opløsningen og får den hængt op. Først senere, da han rapporterer til nattevagten, går det op for ham, at han har tilføjet en oral opløsning af kaliumklorid til glucosen.

28 Koncentreret kalium En patient indlægges med diarré og forstyrrelser i væske- og elektrolytbalancen. Læge og sygeplejerske taler sammen om ordinationerne, og der gives mundtlig ordination. Sygeplejersken hører det som GIK-drop. Hun blander det (500 ml) og opsætter det til langsomt indløb. Lægen mener dog GI-drop og ordinerer dette skriftligt. Dagvagten reflekterer over, at der er kalium i droppet, da hun tager droppet ned. Der tages blodprøver, som viser et serumkalium på 7,7. Knapt 10 timer senere ligger serum-kalium stadig højt.

29 Opioider

30 Opioider En sygeplejerske kommer hjem til en ældre patient for at skifte smerteplaster. Patienten er udskrevet fra sygehus en uge tidligere. Sygeplejersken opdager, at der under indlæggelsen er sket en ændring i behandlingen med smerteplaster fra Norspan 25 mikrogram/t. til Durogesic 25 mikrogram/t. Durogesic 25 mikrogram/t findes ikke i patientens hjem. Der er kun Norspan 20 mikrogram/t og 5 mikrogram/t. Sygeplejersken finder et nusset udseende og ikke tilstrækkeligt klæbende Durogesic 25 mikrogram/t på siden af patientens højre bryst. Hun kan ikke finde ud af, hvor længe det har siddet på patienten, men patienten virker som om hun har ondt og er utryg og ked af det.

31 Opioider En patient får ordineret OxyContin 5 mg fast morgen og aften og Oxynorm 5 mg p.n. max 2 gange dagligt. I løbet af natten er patienten stærkt smerteplaget og jamrer sig meget. Nattevagten kan ikke finde Oxynorm 5 mg, men finder endelig Oxycodonhydrochlorid "Lannacher" 5 mg på stuen. I løbet af natten får patienten to gange Oxycodonhydrochlorid "Lannacher" 5 mg, men er stadig plaget af smerter. Næste dag bliver det opdaget, at patienten har fået depottabletterne som p.n.

32 Opioider En 87-årig svagelig patient indlægges. Ved indlæggelsen får patienten 18 forskellige medikamenter, herunder Codein 25 mg dagligt samt Diazepam 15 mg dagligt. Patienten har nedsat nyrefunktion med egfr på 8-12 ml/min. Patientens medicinliste bliver ved indlæggelsen overført fra FMK. På FMK optræder Depotplaster Matrifen ikke, men Matrifen optræder på den ordinations- og administrationsliste, der etableres i den elektroniske patientjournal. Patienten får derfor depotplaster Matrifen 50 mikrogram/time under indlæggelse. To dage senere får patienten tiltagende vejrtrækningsproblemer. Der må behandles med Naloxon, og patienten får det bedre. Efterfølgende seponeres Matrifen.

33 Opioider En patient får af hjemmesygeplejersken dispenseret medicin i doseringsæsker til 2 uger af gangen. Der doseres blandt andet Contalgin 10 mg, 2 depottabletter 2 gange dagligt samt Morfin 10 mg p.n. max 4 gange dagligt. Efter et lægebesøg ændrer patientens læge smertebehandlingen, så patienten nu skal have Contalgin 30 mg, 2 depottabletter 2 gange dagligt. Hjemmesygeplejersken skal derfor ændre i den dispenserede medicin. Hun lægger Contalgin 30 mg, 2 depottabletter 2 gange dagligt i doseringsæskerne uden at tage de 2 depottabletter af 10 mg op. Desuden var p.n.-medicinen lagt i doseringsæskerne som fast medicin, således at der er doseret Morfin10 mg, 1 tablet 4 gange dagligt. Patienten bliver kort tid efter indlagt akut på sygehus pga. bevidsthedssvækkelse.

34 Opioider En sygeplejerske skal give et barn på 10 år med postoperative smerter Oramorph oral opløsning. Der skal gives 0,3 mg/kg/dosis hver time af en opløsning på 2 mg/ml. Sygeplejersken tager fejl af styrkerne, da hun skal dispensere, og tager en opløsning af styrken 20 mg/ml i stedet for en 2 mg/ml. Barnet får efterfølgende bradykardi og må have Naloxon og observeres på opvågningsafsnit i nogle timer ekstra.

35 Opioider En svært dement patient findes sovende og ukontaktbar. Trods mange forsøg lykkes det ikke at vække patienten. Da patienten endelig åbner øjnene, kan han ikke fokusere og falder i søvn igen. Lægevagten kontaktes og beder personalet om at se patienten an og vende tilbage, hvis patientens tilstand forværres. Efter nogle timer vågner patienten kortvarigt og får væske og yoghurt. Plejeren opdager, at patienten har et smerteplaster siddende i ganen.

36 Gentamicin

37 Gentamicin En patient med kronisk nefropati indlægges med urinvejsinfektion. Patienten har gennem flere år haft tilbagevendende urinvejsinfektion og langsomt vigende nyrefunktion med en egfr på 9-10 ml/min. Urinvejsinfektion bliver blandt andet behandlet med gentamicin. Patienten har ved indlæggelsen en serum-kreatinin på 610 µmol/l. Ved udskrivelse tre dage senere er serum-kreatinin 715 µmol/l. En uge efter udskrivelsen kommer patienten i nefrologisk ambulatorium med svær uræmi, en serumkreatinin på 1480 µmol/l og en egfr på 4 ml/min. Patienten må indlægges akut og er påbegyndt kronisk dialysebehandling. Den dyrkede urin viser E Coli.

38 Gentamicin 78-årig mand med kendt lungecancer indlægges febril med lavt antal hvide blodlegemer (neutrofiler). Han har lige været gennem en behandling med Carboplatin og Vinorelbin. Patienten sættes i henhold til den regionale instruks i behandling med Cefuroxim og Hexamycin. Patienten får 385 mg i.v Hexamycin i 3 døgn. Serum-kreatinin og egfr er normal 1. og 2. døgn, men er ikke analyseret 3. døgn. 4. døgn er serum-kreatinin steget til 175 µmol/l, og patienten udvikler så gradvis aftagende nyrefunktion med nyresvigt/uræmi. 14 dage efter indlæggelse er patientens serum-kreatinin 988 µmol/l. Patientens BMI er >25.

39 Gentamicin En patient indlægges med sepsis, og der er ordineret gentamicin i det elektroniske medicinmodul. Afdelingen har ikke gentamicin, men der findes Nebcina, som skal gives i stedet. Man glemmer dog at ændre blodprøverne, og der er derfor ordineret kontrol af serum-gentamicin. Dette opdages på behandlingens fjerde dag. Patienten nyre- og hørefunktion undersøges efterfølgende.

40 Digoxin

41 Digoxin Pga. atrieflimren loades patienten med tablet digoxin á 250 mikrogram. Herefter ændres dosis til 187,5 mikrogram (korrekt vedligeholdelsesdosis) i medicinmodulet i EPJ, men det ordinerede præparat (tabletter á 250 mikrogram) ændres ikke til de tabletter, som oftest bruges til vedligeholdelsesbehandling, dvs. tabletter a 62,5 mikrogram. Ved udskrivelse udskrives patienten med en recept lydende på 3 tabletter dagligt. Det betyder, at patienten får (3*250=) 750 mikrogram dagligt i stedet for (3*62,5=) 187,5 mikrogram (dosis 4 gange for høj).dette opdages desværre ikke ved udlevering af medicin på apoteket. Patienten indlægges 5 dage efter udskrivelse med forgiftning med digoxin.

42 Digoxin En patient får en mætningsdosis af digoxin i forbindelse med behandling for atrieflimren. Dagen efter opstarter patienten på vedligeholdelsesdosis. Begge doser er ordineret i den elektroniske patientjournal, og mætningsdosis bliver utilsigtet sideløbende givet i fem dage. På femtedagen opdages dobbeltdoseringen. Serum-digoxin måles på dette tidspunkt til 3,1 nmol/l.

43 Digoxin En patient kommer til lægen efter at have blødt fra munden en lille uges tid. Patienten er i warfarinbehandling, og der tages blodprøve, som hurtigt kommer til laboratoriet. Patienten har det godt og tager hjem, men bliver efterfølgende dårlig og indlægges. Her måles INR til 10. Patienten sendes hjem samme dag Tre dage efter kommer en sygeplejerske fra den lægepraksis, patienten er knyttet til, på sygebesøg. Hun opdager tilfældigt at patientens doseringsæsker er fejldoserede. Der ligger 3 warfarin-tabletter til morgendosering. Det skulle have været digoxin.

44 Digoxin Patienten er påbegyndt i digoxinbehandling på grund af atrieflimren og får jævnligt taget blodprøver. Over de sidste tre uger har serum-kreatinin været støt stigende. Den seneste måling af serum-digoxin viste 2,0 nmol/l. Patientens behandling med digoxin fortsætter uændret, og en uge senere indlægges patienten med en serum-digoxin på 5,1 nmol/l.

45 Læs mere om risikosituationslægemidler:

Syv risikosituationslægemidler, der kræver din særlige opmærksomhed

Syv risikosituationslægemidler, der kræver din særlige opmærksomhed Syv risikosituationslægemidler, der kræver din særlige opmærksomhed med forslag til sikkerhedsforanstaltninger Maj 2018 Titel på udgivelsen: Syv risikosituationslægemidler, der kræver din særlige opmærksomhed

Læs mere

Risikosituationslægemidler. Pia Knudsen, Farmaceut, Styrelsen for Patientsikkerhed, Vidensformidling og læring

Risikosituationslægemidler. Pia Knudsen, Farmaceut, Styrelsen for Patientsikkerhed, Vidensformidling og læring Risikosituationslægemidler Pia Knudsen, Farmaceut, Styrelsen for Patientsikkerhed, Vidensformidling og læring En svær dement borger sad og tyggede på noget. Med besvær kunne vi få det ud af hendes mund,

Læs mere

Seks lægemiddelgrupper, der kræver din særlige opmærksomhed. og forslag til sikkerhedsforanstaltninger

Seks lægemiddelgrupper, der kræver din særlige opmærksomhed. og forslag til sikkerhedsforanstaltninger Seks lægemiddelgrupper, der kræver din særlige opmærksomhed og forslag til sikkerhedsforanstaltninger 2015 Alle lægemidler kan indgå i en utilsigtet hændelse, men nogle lægemidler ses hyppigere i utilsigtet

Læs mere

Korrekt håndtering af medicin

Korrekt håndtering af medicin Korrekt håndtering af medicin Et værktøj for plejecentre, hjemmepleje, hjemmesygepleje, bosteder m.v. Ansvar, sikkerhed og opgaver 2. udgave, november 2019 Indholdsfortegnelse Læsevejledning... 3 Lægen

Læs mere

Stop medicineringsfejl

Stop medicineringsfejl Stop medicineringsfejl Stop medicineringsfejl Læringsseminar 2 Medicinering og introduktion til medicinpakken og indikatorer Torben Hellebek, praktiserende læge og Brian Bjørn, DSFP Hvorfor interessere

Læs mere

Risikosituationslægemidler almen praksis

Risikosituationslægemidler almen praksis Risikosituationslægemidler almen praksis version 2 Introduktion Risikosituationslægemidler er af Styrelsen for Patentsikkerhed defineret som lægemidler, der er involveret i rapporterede alvorlige eller

Læs mere

Styrelsen for Patientsikkerheds arbejde med læring

Styrelsen for Patientsikkerheds arbejde med læring Styrelsen for Patientsikkerheds arbejde med læring Janet Johannessen Vidensformidling og Læring Styrelsen for Patientsikkerhed Synergi mellem tilsyn og læring Utilsigtede hændelser anvendes udelukkende

Læs mere

Risikosituationslægemidler almen praksis

Risikosituationslægemidler almen praksis Risikosituationslægemidler almen praksis Introduktion Risikosituationslægemidler er af Styrelsen for Patentsikkerhed defineret som lægemidler, der er involveret i rapporterede alvorlige eller dødelige

Læs mere

Intern prøve farmakologi den 6. juni 2008 kl til Hold S07V

Intern prøve farmakologi den 6. juni 2008 kl til Hold S07V den 6. juni 2008 kl. 9.00 til 11.00 Side 1 af 6 Case: En 58-årig kvinde indlægges på mistanke om akut blindtarmsbetændelse. Hun opereres samme aften og ordineres tablet morfin 10 mg p.n. mod postoperative

Læs mere

Tema: Patientsikkerhed Forveksling af lægemidler

Tema: Patientsikkerhed Forveksling af lægemidler Tema: Patientsikkerhed Forveksling af lægemidler Den Regional Lægemiddelkomité d. 23. september Lilian Brøndgaard Nielsen og Julie Rasmussen www.regionmidtjylland.dk Overblik Eksempler på forveksling pga.

Læs mere

Kikkertundersøgelse af blæren

Kikkertundersøgelse af blæren Patientvejledning Kikkertundersøgelse af blæren m.h.p. fjernelse af polypper/vævsprøver. Patienter der skal indlægges. Kvalitet Døgnet Rundt Urologisk afdeling Kikkertundersøgelse af blæren i bedøvelse

Læs mere

Risikosituationslægemidler. Marie Melskens og Lone Stengelshøj Olsen

Risikosituationslægemidler. Marie Melskens og Lone Stengelshøj Olsen Risikosituationslægemidler Marie Melskens og Lone Stengelshøj Olsen 26.11.2012 26.11.2012 Agenda Hvad kendetegner udviklingen i utilsigtede hændelser om medicinering i Dansk Patientsikkerhedsdatabase?

Læs mere

Hvilke medicineringshændelser rapporteres i DPSD?

Hvilke medicineringshændelser rapporteres i DPSD? Hvilke medicineringshændelser rapporteres i DPSD? Farmaceut, Pia Knudsen Patientombuddets læringsenhed Patientombuddet 22. november 2012 slide 2 Afsluttede sager 1/1 8/11 2012 70000 60000 50000 40000 30000

Læs mere

Lokal instruks for håndtering af medicin:

Lokal instruks for håndtering af medicin: Lokal instruks for håndtering af medicin: August 2012. Medicinordination: Ordinationen foretages af en læge. Den kan både være skriftligt, elektronisk og mundligt. Ordination registreres i Bosted i dagbog

Læs mere

Medicineringsfejl 2008

Medicineringsfejl 2008 H:S Enhed for Patientsikkerhed og H:S Klinisk Farmakologisk Enhed Medicineringsfejl 2008, Risikomanager, Hvidovre Hospital Defintioner Omfang og inddeling af medicineringsfejl Hvis skyld er det? Systemanalyse

Læs mere

Tjek på beboerens medicin

Tjek på beboerens medicin Dette er et redskab til at afdække mulige problemer og tegn på problemer med beboerens medicin. De mulige problemer, som er listet på de følgende sider, er udvalgt på basis af litteratur om emnet, på anerkendte

Læs mere

Medicin ved hofte- og knæoperation

Medicin ved hofte- og knæoperation Gentofte Hospital Ortopædkirurgi Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Medicin ved hofte- og knæoperation Fordeling af tabletter Den normale fordeling og dosis af tabletterne er: Præparat

Læs mere

Lægemiddelregning. Repetition af formler & opgaveregning. Mia Lolk Lund Klinisk farmaceut Sygehusapotek Fyn, OUH

Lægemiddelregning. Repetition af formler & opgaveregning. Mia Lolk Lund Klinisk farmaceut Sygehusapotek Fyn, OUH Lægemiddelregning Repetition af formler & opgaveregning 1 Mia Lolk Lund Klinisk farmaceut Sygehusapotek Fyn, OUH Lægemiddelregning Agenda Enheder Styrke Dosering Infusionshastighed Fortynding 2 HUSK Vær

Læs mere

Hjertets kranspulsårer - Undersøgelse (KAG) og Ballonudvidelse med stent (PCI)

Hjertets kranspulsårer - Undersøgelse (KAG) og Ballonudvidelse med stent (PCI) Hjertets kranspulsårer - Undersøgelse (KAG) og Ballonudvidelse med stent (PCI) Med denne patientinformation vil vi byde dig velkommen til HjerteCenteret på Privathospitalet Mølholm og informere dig om

Læs mere

Intern prøve farmakologi den 4. januar 2008 kl. 9.00 til 11.00. Hold S06S

Intern prøve farmakologi den 4. januar 2008 kl. 9.00 til 11.00. Hold S06S Intern prøve farmakologi den 4. januar 2008 kl. 9.00 til 11.00 Side 1 af 5 Case: Fru Andersen på 61 år skal have fjernet et 10 cm stort hernia incisionalis via en åben abdominal operation. Hun får postoperativ

Læs mere

Ambulant forløb efter laparoskopisk nefrektomi (Er der nogen begrænsende faktorer?)

Ambulant forløb efter laparoskopisk nefrektomi (Er der nogen begrænsende faktorer?) Ambulant forløb efter laparoskopisk nefrektomi (Er der nogen begrænsende faktorer?) Dato: / / Indhold. Side 1. Ambulant samtale præoperativt 1-4 2. Dagen før operation / sygeplejerske 5 3. Dagen før operationen

Læs mere

Lægemiddelregning. Opgaver og e-læring

Lægemiddelregning. Opgaver og e-læring Lægemiddelregning Opgaver og e-læring Regn den ud! Hospitalsapoteket har udarbejdet dette sæt opgaver i lægemiddelregning. Flere sygeplejersker har efterspurgt dette, og flere undersøgelser har vist, at

Læs mere

Patientsikkert sygehus

Patientsikkert sygehus Patientsikkert sygehus Hvordan kan man opnå og fastholde et højt complianceniveau Ved Karen Kaae Dodt Regionshospitalet Horsens I forbindelse med operation Life deltog vi bla. i medicin afstemningspakken

Læs mere

Skema til vidensdeling omkring medicinering i sektorovergange

Skema til vidensdeling omkring medicinering i sektorovergange Skema til vidensdeling omkring medicinering i sektorovergange Strategisk Kvalitet d. 17-11-2017 Dette dokument indeholder tre skemaer for henholdvis kommune, almen praksis og hospitaler. Skemaerne er baseret

Læs mere

Farmakologi - intern prøve. Intern prøve farmakologi den 25. august 2006 kl til 11.00

Farmakologi - intern prøve. Intern prøve farmakologi den 25. august 2006 kl til 11.00 Intern prøve farmakologi den 25. august 2006 kl. 9.00 til 11.00 1 Case: En 66-årig mand henvender sig til praktiserende læge p.g.a. meget stærke smerter i højre storetå. Smerterne er opstået akut samme

Læs mere

Utilsigtede hændelser i sektorovergange

Utilsigtede hændelser i sektorovergange Utilsigtede hændelser i sektorovergange Eksempler, april 2010 Eksemplerne er baseret på virkelige hændelser, der her fremlægges som resumeer og i redigeret form. Uagtet, at der er tale om borgere, beboere,

Læs mere

Enheder - opgave 1. Metronidazol suppositorier findes som 1 g Hvor mange mg metronidazol indeholder hvert suppositorie? g l mol. mg ml mmol.

Enheder - opgave 1. Metronidazol suppositorier findes som 1 g Hvor mange mg metronidazol indeholder hvert suppositorie? g l mol. mg ml mmol. Enheder - opgave 1 Metronidazol suppositorier findes som 1 g Hvor mange mg metronidazol indeholder hvert suppositorie? g l mol x 1000 mg ml mmol x 1000 / 1000 / 1000 µg µl µmol 1 1 g x 1000 1000 mg Enheder

Læs mere

Nordjysk Praksisdag 12/9-14 AK-behandling - hvordan hjælper vi patienten bedst muligt? Helle Ravnslund Sørensen Sygeplejerske Trombosecenter Aalborg

Nordjysk Praksisdag 12/9-14 AK-behandling - hvordan hjælper vi patienten bedst muligt? Helle Ravnslund Sørensen Sygeplejerske Trombosecenter Aalborg Nordjysk Praksisdag 12/9-14 AK-behandling - hvordan hjælper vi patienten bedst muligt? Helle Ravnslund Sørensen Sygeplejerske Trombosecenter Aalborg Trombosecenter Aalborg, Funktioner Rådgivning Placering:

Læs mere

Døgnrytmeplaner Ortopædkirurgisk afd. B. Ortopædkirurgisk afdeling B Sygehus Sønderjylland Aabenraa Revideret oktober 2009

Døgnrytmeplaner Ortopædkirurgisk afd. B. Ortopædkirurgisk afdeling B Sygehus Sønderjylland Aabenraa Revideret oktober 2009 Døgnrytmeplaner Ortopædkirurgisk afd. B Ortopædkirurgisk afdeling B Sygehus Sønderjylland Aabenraa Revideret oktober 2009 Døgnrytmeplan for 6 14 vagter Kl. 06.00 Kl. 07.00 Kl. 07.15 Kl. 07.30 Kl.. 08.00

Læs mere

Lægemidler og patientsikkerhed - et bud fra Infomatum

Lægemidler og patientsikkerhed - et bud fra Infomatum Lægemidler og patientsikkerhed - et bud fra Infomatum Hvem er vi? 2004 Dansk Lægemiddel Information A/S og Den Almindelige Danske Lægeforening opretter Infomatum A/S Selskabets formål: indsamle, bearbejde

Læs mere

Patientinformation. Laparotomi. Underlivsoperation ved åbning af bughulen. Gynækologisk klinik

Patientinformation. Laparotomi. Underlivsoperation ved åbning af bughulen. Gynækologisk klinik Patientinformation Laparotomi Underlivsoperation ved åbning af bughulen Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Laparotomi I denne pjece kan du læse om forløbet fra indlæggelse til udskrivning

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen, Aalborg. Intern prøve i farmakologi Den 3. februar 2006 Kl. 9.00-11.00

Sygeplejerskeuddannelsen, Aalborg. Intern prøve i farmakologi Den 3. februar 2006 Kl. 9.00-11.00 Intern prøve i farmakologi Den 3. februar 2006 Kl. 9.00-11.00 1 Case: Bente Andersen er 35 år. Hun har reumatoid artritis og behandles derfor med Voltaren. Hun har tidligere haft ulcus ventriculi. Ved

Læs mere

Intern prøve farmakologi den 8. juni 2007 kl til Hold S06V

Intern prøve farmakologi den 8. juni 2007 kl til Hold S06V Intern prøve farmakologi den 8. juni 2007 kl. 9.00 til 11.00 Hold S06V Side 1 af 5 Case: 62-årig kvinde med kendt hypertension, der igennem mange år har været velbehandlet med thiazid og ACE-hæmmer, henvender

Læs mere

Medicinhåndtering. 1 of 67

Medicinhåndtering. 1 of 67 1 of 67 Indhold ATC-OPGAVE... 4 Refleksion Overvejelser i forbindelse med medicinhåndtering!... 5 #1 Medicinrummet... 6 Patient case... 7 Opgave Medicin medbragt hjemmefra... 9 Opsamling på medicinrummet...

Læs mere

CAPRELSA DOSERINGS- OG OVERVÅGNINGSGUIDE TIL PATIENTER OG DERES OMSORGSPERSONER (PÆDIATRISK ANVENDELSE)

CAPRELSA DOSERINGS- OG OVERVÅGNINGSGUIDE TIL PATIENTER OG DERES OMSORGSPERSONER (PÆDIATRISK ANVENDELSE) Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan nye sikkerhedsoplysninger hurtigt tilvejebringes. Læger og sundhedspersonale anmodes om at indberette alle formodede bivirkninger CAPRELSA

Læs mere

Ballonudvidelse med stent af forsnævringer i hjertets kranspulsårer (PCI)

Ballonudvidelse med stent af forsnævringer i hjertets kranspulsårer (PCI) Ballonudvidelse med stent af forsnævringer i hjertets kranspulsårer (PCI) Med denne patientinformation vil vi byde dig velkommen til Privathospitalet Mølholm, HjerteCenter og informere dig om forholdene

Læs mere

Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af PFO)

Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af PFO) Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af Med denne patientinformation vil vi byde dig velkommen til HjerteCenteret på Privathospitalet Mølholm og informere dig om behandlingen. Personalet vil

Læs mere

Vejledning - Høj og lav blodglucose

Vejledning - Høj og lav blodglucose Vejledning - Høj og lav blodglucose Høj blodglucose (hyperglykæmi) Symptomer: Træthed Hyppige og store vandladninger Tørst Uoplagthed, depressionsfølelse Kvalme Mundtørhed Hudkløe Synsforstyrrelser Øget

Læs mere

- fra risiko til sikkerhed i medicinering Erfaringer fra patientsikkerhedsarbejdet i Danmark

- fra risiko til sikkerhed i medicinering Erfaringer fra patientsikkerhedsarbejdet i Danmark Højrisikomedicin - fra risiko til sikkerhed i medicinering Erfaringer fra patientsikkerhedsarbejdet i Danmark Den Norske Patientsikkerhedskonference d. 29. september 2011 Marianne Lisby, Postdoc, Ph.d.,

Læs mere

DOSIS. dispensering. af medicin i Københavns Kommune. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen www.kk.dk.

DOSIS. dispensering. af medicin i Københavns Kommune. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen www.kk.dk. DOSIS dispensering af medicin i Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen www.kk.dk Etcetera-design Hvad er dosisdispensering Sundhedsstyrelsen anbefaler dosisdispensering

Læs mere

Kræft i livmoderhalsen

Kræft i livmoderhalsen Patientinformation Kræft i livmoderhalsen Om operationen hvor livmoderen fjernes gennem et snit i maveskindet Cervixcancer Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet

Læs mere

Medicin i Nexus. Medicininformation: Skal udfyldes for at kunne receptforny og genbestille.

Medicin i Nexus. Medicininformation: Skal udfyldes for at kunne receptforny og genbestille. Indholdsfortegnelse Der skal ALTID udfyldes følgende, før du kan komme i gang med medicin i Nexus:... 2 Medicininformation:... 2 Tilknyt til FMK/opdatere FMK... 3 Opret lokalt medicinskema i Nexus/opdater

Læs mere

Marie Melskens, Lægemiddelstyrelsen. Nov. 2011

Marie Melskens, Lægemiddelstyrelsen. Nov. 2011 Risikosituationslægemidler Marie Melskens, Lægemiddelstyrelsen Nov. 2011 Agenda Utilsigtede hændelser om medicinering i DPSD Hvorfor fokus på disse lægemidler Processen med at identificere disse lægemidler

Læs mere

Årsrapport Generelt om UTH i Speciallægepraksis. - UTH i Speciallægepraksis

Årsrapport Generelt om UTH i Speciallægepraksis. - UTH i Speciallægepraksis Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Årsrapport 2015 - UTH i Speciallægepraksis Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Der er i 2015 rapporteret 57 utilsigtede

Læs mere

Nyhedsbrev. Tema: Risikomedicin. Nyt udvalg skal rådgive om potentielt farlig. medicin. Se listen over risikosituationslægemidler. side!

Nyhedsbrev. Tema: Risikomedicin. Nyt udvalg skal rådgive om potentielt farlig. medicin. Se listen over risikosituationslægemidler. side! 4 Nyhedsbrev Tema: Risiko oktober 2012, årgang 2 Indhold: Nyt udvalg skal rådgive om potentielt farlig Risikosituationslægemidler Hvad bør sundhedspersoner gøre? OBS-meddelelse om stort stomioutput Utilsigtede

Læs mere

Regler for ansvar for medicinering og forebyggelse af medicineringsfejl. Anne Mette Dons Chef for Tilsyn Sundhedsstyrelsen

Regler for ansvar for medicinering og forebyggelse af medicineringsfejl. Anne Mette Dons Chef for Tilsyn Sundhedsstyrelsen Regler for ansvar for medicinering og forebyggelse af medicineringsfejl Anne Mette Dons Chef for Tilsyn Sundhedsstyrelsen Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler Vejl. nr. 9429 af 30/06/2006

Læs mere

KORREKT HÅNDTERING AF MEDICIN

KORREKT HÅNDTERING AF MEDICIN KORREKT HÅNDTERING AF MEDICIN ET VÆRKTØJ FOR PLEJEHJEM, HJEMMEPLEJEN OG BOSTEDER - ansvar, sikkerhed og opgaver LÆSEVEJLEDNING Denne pjece er et værktøj for personalet på plejehjem, i hjemmeplejen og på

Læs mere

Mia Madsen og Tanja Gajic Steno Apotek MANGELFULDE RECEPTER. Hvor blev recepten af?

Mia Madsen og Tanja Gajic Steno Apotek MANGELFULDE RECEPTER. Hvor blev recepten af? Mia Madsen og Tanja Gajic Steno Apotek MANGELFULDE RECEPTER Hvor blev recepten af? Indholdsfortegnelse Projektets baggrund... 2 Problemstillinger... 2 Målgruppe... 2 Metode... 2 Tidsplan... 3 Resultater...

Læs mere

Fjernelse af en nyre - nefrektomi

Fjernelse af en nyre - nefrektomi Urologisk Afdeling C2U - Fredericia Fjernelse af en nyre - nefrektomi Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Indlæggelse på Urologisk Afdeling Du skal have fjernet din ene nyre og derfor skal

Læs mere

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Patientinformation Kræft i livmoderen Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden Kikkertoperation LAVH Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet din livmoder

Læs mere

Anlæggelse, skift og fjernelse af nyrekateter - nefrostomikateter

Anlæggelse, skift og fjernelse af nyrekateter - nefrostomikateter Urologisk Afdeling - Fredericia Anlæggelse, skift og fjernelse af nyrekateter - nefrostomikateter Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Hvad er et nyrekateter? Et nyrekateter er et tyndt rør/slange,

Læs mere

En best practice-model for sikker dosisdispensering

En best practice-model for sikker dosisdispensering En best practice-model for sikker dosisdispensering Et resultat af projektet Dosisdispensering fra maskine til mund Modellen er udarbejdet på basis af de anbefalinger til dosisdispenseringsordningen, som

Læs mere

Intern prøve farmakologi den 27. januar 2009 kl. 9.00 til 11.00. Hold S07S

Intern prøve farmakologi den 27. januar 2009 kl. 9.00 til 11.00. Hold S07S den 27. januar 2009 kl. 9.00 til 11.00 Side 1 af 6 Case: En 58-årig mand henvender sig til egen læge på grund af anstrengelsesudløste smerter i brystet samt åndenød. Lægen ordinerer, på mistanke om angina

Læs mere

Indhold. Valg af effektuering...4. Ændring af effektuering midt i en dispenseringsperiode...5. Ved seponering...5

Indhold. Valg af effektuering...4. Ændring af effektuering midt i en dispenseringsperiode...5. Ved seponering...5 Indhold Oprette og opdatere FMK...2 Tilretning af medarbejder fejl ved FMK-opdatering...2 Lokal ordination...3 Dispensering...3 Flytning af ordinationer mellem Anden medicin og Medicin dispenseret til

Læs mere

Opdateret notat om lægens ansvar ved brug af FMK

Opdateret notat om lægens ansvar ved brug af FMK Dato 23-09-2014 hra Sagsnr. 5-1010-188/1 7222 7804 Opdateret notat om lægens ansvar ved brug af FMK En læge eller tandlæge (herefter benævnt lægen ) er i medfør af autorisationslovens 17 forpligtet til

Læs mere

1. Panodil Retards virkning og hvad du skal bruge det til

1. Panodil Retards virkning og hvad du skal bruge det til Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil Retard 500 mg depottabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Gem indlægssedlen. Du kan få brug for at

Læs mere

Urologisk Afdeling - Fredericia Fjernelse af en nyre og urinleder ved kikkertoperation Vejledning til patienter

Urologisk Afdeling - Fredericia Fjernelse af en nyre og urinleder ved kikkertoperation Vejledning til patienter Urologisk Afdeling - Fredericia Fjernelse af en nyre og urinleder ved kikkertoperation Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Indlæggelse på Urologisk Afdeling Du skal have fjernet din ene nyre

Læs mere

Medicin i Nexus. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse

Medicin i Nexus. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse FMK-Tilknytning... 2 MEDICININFORMATION... 2 Tilknyt til FMK/opdatere FMK... 3 Opret lokalt medicinskema i Nexus/opdater allerede eksisterende:... 5 REGISTRER AT

Læs mere

Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS)

Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS) Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS) Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Indlæggelse på Urologisk Afdeling Du skal have fjernet

Læs mere

Farmakologi - intern prøve. Intern prøve farmakologi den 31. august 2007 kl. 9.00 til 11.00

Farmakologi - intern prøve. Intern prøve farmakologi den 31. august 2007 kl. 9.00 til 11.00 Intern prøve farmakologi den 31. august 2007 kl. 9.00 til 11.00 1 Case: Case: Fru Nielsen på 56 år har lige gennemgået en tarmoperation. Postoperativt får hun pga. stærke smerter en kombination af morphin

Læs mere

Ambulant forløb efter laparoskopisk nefrektomi (Er der nogen begrænsende faktorer?)

Ambulant forløb efter laparoskopisk nefrektomi (Er der nogen begrænsende faktorer?) Ambulant forløb efter laparoskopisk nefrektomi (Er der nogen begrænsende faktorer?) Dato: SJ-267 0 Ambulant samtale præoperativt Dato: Punkter 1-5 udfyldes af patient under supervision af læge/sygeplejerske

Læs mere

Opgave 6. I plejeboliger, vejledning til skuespillere

Opgave 6. I plejeboliger, vejledning til skuespillere Opgave 6. I plejeboliger, vejledning til skuespillere Mina Olesen Baggrundshistorie (som beskrevet for eleverne) Mina Olesen er 79 år og har boet alene, siden ægtefællen Keld Olesen døde for 15 år siden.

Læs mere

Fordeling af hændelser i sektorovergange. 2

Fordeling af hændelser i sektorovergange. 2 Fordeling af hændelser i sektorovergange 2 www.regionmidtjylland.dk Samlet antal UTH vs. UTH i sektorovergange 3 www.regionmidtjylland.dk Hvor alvorlige er hændelserne i sektorovergange? 4 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Til patienter og pårørende. Carotisoperation. Operation på halspulsåren. Vælg billede. Vælg farve

Til patienter og pårørende. Carotisoperation. Operation på halspulsåren. Vælg billede. Vælg farve Til patienter og pårørende Carotisoperation Operation på halspulsåren Vælg billede Vælg farve 2 Åreforkalkning i halspulsåren (carotisstenose) Åreforkalkning i halspulsårerne gør blodkarrene stive og forsnævrer

Læs mere

Opgave 5. På hospital, vejledning til skuespillere

Opgave 5. På hospital, vejledning til skuespillere Opgave 5. På hospital, vejledning til skuespillere Karsten Berg Baggrund (som beskrevet for eleverne) Karsten Berg er 37 år, skibsingeniør og gift med Lilly, og sammen har de tre børn på fem, syv og otte

Læs mere

Til patienter og pårørende. Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof. Hæmatologisk Afdeling

Til patienter og pårørende. Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof. Hæmatologisk Afdeling Til patienter og pårørende Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof Hæmatologisk Afdeling Indledning Denne vejledning skal give dig og dine pårørende viden om den medicinske kræftbehandling

Læs mere

UTH KLINIK FREDERIKSHAVN

UTH KLINIK FREDERIKSHAVN UTH KLINIK FREDERIKSHAVN 1 LÆRING OM UTILSIGTEDE HÆNDELSER MELLEM SUNDHEDSAKTØRER I FREDERIKSHAVN KOMMUNE. APOTEKER PREBEN SMED JEPPESEN SÆBY APOTEK 2 BAGGRUND DPSD INDBERETNINGER HVORDAN KAN VI BRUGE

Læs mere

UNDERBILAG 18G TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS TILBUDSDEMONSTRATION DEN GAMLE

UNDERBILAG 18G TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS TILBUDSDEMONSTRATION DEN GAMLE UNDERBILAG 18G TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS TILBUDSDEMONSTRATION DEN GAMLE Indhold 1. Patientrejse med tilhørende brugerrejser.... 1 1.Patientrejse med tilhørende brugerrejser. Persona Den gamle Historie Gurli

Læs mere

Indlæggelsesrapport. Pårørende / Relationer. Modtager. Afsender 5790000121441 M 5790001354145 M 4202360 M

Indlæggelsesrapport. Pårørende / Relationer. Modtager. Afsender 5790000121441 M 5790001354145 M 4202360 M Indlæggelsesrapport Modtager Lokationsnr. Sygehusafdelingsnu mmer Enhed Afdeling Organisation 5790001354145 M 4202360 M Q Infektionsmedicinsk Afdeling Odense Universitetshospital Adresse Sdr. Boulevard

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Patientinformation April 2011 Forfatter: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling

Læs mere

Medicin i Nexus. Medicininformation: Skal udfyldes for at kunne receptforny og genbestille.

Medicin i Nexus. Medicininformation: Skal udfyldes for at kunne receptforny og genbestille. Indholdsfortegnelse Der skal ALTID udfyldes følgende, før du kan komme i gang med medicin i Nexus:... 2 Medicininformation:... 2 Tilknyt til FMK/opdatere FMK... 3 Opret lokalt medicinskema i Nexus/opdater

Læs mere

Sundhedsaftale, Region Hovedstaden 2011-2014. Medicinhåndtering ved sektorovergange: Kommunikation, koordination og kontinuitet

Sundhedsaftale, Region Hovedstaden 2011-2014. Medicinhåndtering ved sektorovergange: Kommunikation, koordination og kontinuitet Medicinhåndtering ved sektorovergange: Kommunikation, koordination og kontinuitet Nr. 11.1. Godkendt af den administrative styregruppe Dato: 26. november 2010 Bemærkninger Medicin Medicinhåndtering ved

Læs mere

Under skift til dosis pakket medicin er der ordineret 100 ug eltroxin i stedet for 50 ug i dosispakket. Fejlen blev opdaget ved skæve blodprøver.

Under skift til dosis pakket medicin er der ordineret 100 ug eltroxin i stedet for 50 ug i dosispakket. Fejlen blev opdaget ved skæve blodprøver. Årsrapport 2017 Tendenser i 2017 I 2017 er der i alt rapporteret 1229 antal hændelser fra/om almen praksis og lægevagten. Der er sket en stigning i antal alvorlige hændelser. Det betyder dog ikke nødvendigvis,

Læs mere

Håndkøbsmedicin. Håndkøbsmedicin er lige så rigtig medicin som receptpligtig

Håndkøbsmedicin. Håndkøbsmedicin er lige så rigtig medicin som receptpligtig Håndkøbsmedicin Håndkøbsmedicin er lige så rigtig medicin som receptpligtig medicin. Du skal derfor også bruge håndkøbsmedicin med omtanke. Det kan du læse mere om her i brochuren. Håndkøbsmedicin er

Læs mere

Sødisbakkes instruks for medicinhåndtering

Sødisbakkes instruks for medicinhåndtering 1 Sødisbakkes instruks for medicinhåndtering Dokumentoverblik Dokumenttype: Lokal instruks for medicinhåndtering ved Sødisbakke. Instruksen er formuleret med udgangspunkt i Specialsektorens regionale retningslinjer

Læs mere

Sidst revideret d. 13-06-2012

Sidst revideret d. 13-06-2012 Renal denervering 2 Sidst revideret d. 13-06-2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 4 2. Renal denervering... 4 3. Generel information... 4 3.1 Forberedelse hjemmefra... 4 3.2 Medicin... 4 3.3 Rasering...

Læs mere

Rehabiliteringscenter Strandgårdens lokale instruks for Medicinhåndtering

Rehabiliteringscenter Strandgårdens lokale instruks for Medicinhåndtering Rehabiliteringscenter Strandgårdens lokale instruks for Medicinhåndtering Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Dokumenttype: Lokal instruks Anvendelsesområde: Rehabiliteringscenter Strandgården Region

Læs mere

H:S Bispebjerg Hospital. Kerneårsagsanalyse. Glukoseinfusion tilsat 10 dobbelt insulindosis

H:S Bispebjerg Hospital. Kerneårsagsanalyse. Glukoseinfusion tilsat 10 dobbelt insulindosis H:S Bispebjerg Hospital Kerneårsagsanalyse Glukoseinfusion tilsat 10 dobbelt insulindosis maj 2005 1. Resume af hændelsen En patient med type 2 diabetes skal opereres. Efter anæstesiens start ordineres

Læs mere

Regional vejledning om håndtering af patienter med dosispakket medicin ved indlæggelse og udskrivning.

Regional vejledning om håndtering af patienter med dosispakket medicin ved indlæggelse og udskrivning. Regional vejledning om håndtering af patienter med dosispakket medicin ved indlæggelse og udskrivning. Baggrund Det fremgår af medicinafsnittet i den gældende sundhedsaftale, at der i de lokale samordningsfora

Læs mere

TSN-opsamling TSN-koordinationsgruppemøde d. 7. marts

TSN-opsamling TSN-koordinationsgruppemøde d. 7. marts TSN-opsamling 2018 TSN-koordinationsgruppemøde d. 7. marts 2019 www.regionmidtjylland.dk Fordeling af hændelser i sektorovergange 2 www.regionmidtjylland.dk Antal afsluttede UTH vs. sektorovergange 3 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Aciclovir Hexal, 200 mg 400 mg og 800 mg, tabletter Aciclovir

Aciclovir Hexal, 200 mg 400 mg og 800 mg, tabletter Aciclovir Indlægsseddel: Information til brugeren Aciclovir Hexal, 200 mg 400 mg og 800 mg, tabletter Aciclovir Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen. - Gem indlægssedlen. Du kan

Læs mere

Fagligt ansvarlig Kjeld Hasselstrøm/KJEHAS/RegionMidtjylland Version 8

Fagligt ansvarlig Kjeld Hasselstrøm/KJEHAS/RegionMidtjylland Version 8 3.2.1.3. Diabetisk ketoacidose Udgiver Hospitalsenheden Vest > Medicinsk afdeling Fagligt ansvarlig Kjeld Hasselstrøm/KJEHAS/RegionMidtjylland Version 8 Kvalitetsansvarlig Tina Færge Holmgaard/TIHOLM/RegionMidtjylland

Læs mere

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason Patientinformation Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Opgave 1: a. 0,05 g = mg b. 12 mg = g c. 75 µg = mg d. 250 mg = g e. 8 % = mg/ml f. 75 mg/ml = % g. 240 dråber = ml

Opgave 1: a. 0,05 g = mg b. 12 mg = g c. 75 µg = mg d. 250 mg = g e. 8 % = mg/ml f. 75 mg/ml = % g. 240 dråber = ml Opgave 1: a. 0,05 g = mg b. 12 mg = g c. 75 µg = mg d. 250 mg = g e. 8 % = mg/ml f. 75 mg/ml = % g. 240 dråber = ml Opgave 2: Hvor mange mg/ml indeholder en 0,7 % opløsning af adrenalin? Svar: mg/ml Opgave

Læs mere

Du kan tage Pinex mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine, muskel- og ledsmerter samt for at nedsætte feber.

Du kan tage Pinex mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine, muskel- og ledsmerter samt for at nedsætte feber. Indlægsseddel: Information til brugeren Pinex 500 mg filmovertrukne tabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Pinex uden recept. For at opnå

Læs mere

Medicin uden skade. Lone Winther Jensen, lægefaglig direktør, PhD, BBA, Regionshospitalet Randers. 1 Regionshospitalet Randers

Medicin uden skade. Lone Winther Jensen, lægefaglig direktør, PhD, BBA, Regionshospitalet Randers. 1 Regionshospitalet Randers Medicin uden skade Lone Winther Jensen, lægefaglig direktør, PhD, BBA, Regionshospitalet Randers 1 Regionshospitalet Randers Regionshospitalet Randers 2 Regionshospitalet Randers Regionshospitalet Randers

Læs mere

Receptfornyelse og genbestilling af medicin via FMK m.m.

Receptfornyelse og genbestilling af medicin via FMK m.m. Receptfornyelse og genbestilling af medicin via FMK m.m. MedCom - version 2 Beskrivelse af mulige arbejdsgange ved genbestilling og receptfornyelse af medicin og andre udfordringer i forbindelse med Fælles

Læs mere

Regionale sygehusdokumenter - Lægemiddelgivning, ver. 5

Regionale sygehusdokumenter - Lægemiddelgivning, ver. 5 Side 1 af 6 Sygehusvæsen - Regionale sygehusdokumenter - Generelle/tværgående patientforløbstemaer - Medicinering Regionale sygehusdokumenter Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret. Dokumentbrugere:

Læs mere

Medicineringsfejl 2010

Medicineringsfejl 2010 H:S Enhed for Patientsikkerhed og H:S Klinisk Farmakologisk Enhed Medicineringsfejl 2010, Risikomanager, Hvidovre Hospital Det danske Sundhedsvæsen er generelt sikkert i al fald lige så sikkert som alle

Læs mere

DIABETES OG DEMENS Omsorgs og behandlingsmæssige tiltag hos personer med demens og diabetes

DIABETES OG DEMENS Omsorgs og behandlingsmæssige tiltag hos personer med demens og diabetes DIABETES OG DEMENS Omsorgs og behandlingsmæssige tiltag hos personer med demens og diabetes V. Diabetessygeplejerske Susanne Myrup Houe ERFARINGER MØDET MED PERSONEN Indlagte patienter med demens/hukommelsesbesvær

Læs mere

Opgave 4: En patient skal have tablet Digoxin 0,250 mg dagligt: Tablet Digoxin findes i styrken 62,5 µg. Hvor mange tabletter skal patienten have?

Opgave 4: En patient skal have tablet Digoxin 0,250 mg dagligt: Tablet Digoxin findes i styrken 62,5 µg. Hvor mange tabletter skal patienten have? Opgave 1: a. 0,05 g = 0,05 g x 1000 mg/g = 50 mg b. 12 mg = 12 mg : 1000 mg/g = 0,012 g c. 75 µg = 75 µg : 1000 µg/mg = 0,075 mg d. 250 mg = 250 mg : 1000 mg/g = 0,25 g e. 8 % = 8% x 10 mg/ml/% = 80 mg/ml

Læs mere

Organkirurgisk Afdeling Velkommen til Organkirurgisk Sengeafsnit

Organkirurgisk Afdeling Velkommen til Organkirurgisk Sengeafsnit Organkirurgisk Afdeling Velkommen til Organkirurgisk Sengeafsnit Patientinformation www.koldingsygehus.dk Kontaktpersoner Organkirurgisk Ambulatorium Visitkort Organkirurgisk Afdeling Visitkort Visitkort

Læs mere

Brystfjernelse hos mænd

Brystfjernelse hos mænd Patientinformation Brystfjernelse hos mænd www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystfjernelse hos mænd.

Læs mere

Information om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi)

Information om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) Information om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) Undersøgelsen Til undersøgelsen anvendes en bøjelig kikkert (slange) på tykkelse med en finger. Kikkerten er udstyret med et lille kamera, så

Læs mere

Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2019

Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2019 Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2019 Hvad er hjemmesygepleje: Hjemmesygepleje er for eksempel Fokus på sundhedsfremme og forebyggelse med henblik på at bevare og styrke borgernes sundhed. Undersøgelse

Læs mere

Tilsyn og Sundheds-it. Overlæge Lena Graversen Sundhedsstyrelsen Nordisk Tilsynskonference, Tromsø 2011

Tilsyn og Sundheds-it. Overlæge Lena Graversen Sundhedsstyrelsen Nordisk Tilsynskonference, Tromsø 2011 Tilsyn og Sundheds-it Overlæge Lena Graversen Sundhedsstyrelsen Nordisk Tilsynskonference, Tromsø 2011 Sundheds-it Medicineringssystemer fx EPM FMK- fælles medicinkort EPJ-elektronisk patientjournal Prøve-svarssystemer,

Læs mere

Center for Ældre og Handicap IT Implement. Medicin (FMK) Vejledning. (inkl. vejledning til digital signatur)

Center for Ældre og Handicap IT Implement. Medicin (FMK) Vejledning. (inkl. vejledning til digital signatur) Medicin (FMK) Vejledning (inkl. vejledning til digital signatur) INDHOLDSFORTEGNELSE TILGANG TIL FÆLLES MEDICINKORT (FMK)... 2 MEDICIN ADMINISTRATION SKER MED DATA FRA FMK... 2 OPRETTELSE AF MEDICINSKEMA

Læs mere

Du kan tage Panodil mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine, muskelog ledsmerter samt for at nedsætte feber.

Du kan tage Panodil mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine, muskelog ledsmerter samt for at nedsætte feber. Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil 500 mg filmovertrukne tabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Panodil uden recept. For at

Læs mere

FORBEREDELSE TIL OPERATION

FORBEREDELSE TIL OPERATION FORBEREDELSE TIL OPERATION Hvis du planlægger at få en operation, er der nogle grundlæggende ting, du skal vide. Hver slags operation ligesom hver patient - adskiller sig fra hinanden. Forskellighederne

Læs mere

Patientvejledning. Diabetes og operation for overvægt

Patientvejledning. Diabetes og operation for overvægt Patientvejledning Diabetes og operation for overvægt Diabetes og operation for overvægt Da du har sukkersyge/diabetes, vil der i perioden op til og efter din operation for overvægt hyppigt komme nogle

Læs mere