At undersøge hvilke positive og negative effekter en Nationalpark kan have for området.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "At undersøge hvilke positive og negative effekter en Nationalpark kan have for området."

Transkript

1 Lokalgruppe på Tåsinge. Tema: Skal Tåsinge med i Nationalparken? Gruppens formål: At undersøge hvilke positive og negative effekter en Nationalpark kan have for området. (Herunder hvor stor en påvirkning på miljøet, naturen, fugle og vildt, samt de kulturhistoriske værdier. Ligeledes hvordan det vil påvirke de lokale beboers råderet.) At undersøge interessen blandt borgere, lodsejer og handlende på Tåsinge. Gruppen vil tage udgangspunkt i det analysemateriale der stilles til rådighed for de enkelte hovedarbejdsområder Natur; Kultur; Friluftsliv og Erhverv. Derpå vil Gruppen fokusere på de indsatsområder og anbefalinger der specifikt fremhæves i relation til Tåsinge. Endelig vil gruppen komme med en vurdering af om anbefalingerne kan gennemføres og om en nationalparkudpegning bidrager positivt eller negativt i hvert enkelt tilfælde. Gruppen deltager også i arbejdet i hovedarbejdsgrupperne og medtager de emner vedrørende Tåsinge der behandles her i sit arbejde.

2 Lokalgruppe på Tåsinge. Undersøgelsesproces Nationalpark Sydfyn Lokalt forslag fra Tåsinge Indhold: Kort beskrivelse af området Kulturhistoriske værdier på Tåsinge Naturen på og omkring Tåsinge Friluftsliv tilknyttet Tåsinge Erhvervsudvikling på Tåsinge Skal Tåsinge være en del af en evt. Nationalpark? - Hvad siger Lodsejerne og beboere? - Forslag til afgrænsning. Bilag: - Forslag til udpegningsområde - Privatejet ejendom hvor udpegning er uønsket Kort Beskrivelse af området. Tåsinge rejser sig af det sydfynske øhav og afviger noget fra de ørige øer og især holme i øhavet. To betragtelige højdedrag ved hhv. Bregninge og Bjerreby, øens størrelse på 70 kvadratkilometer og den faste forbindelse til øen gør, at mange tilrejsende og de fastboende i dag ikke har den traditionelle oplevelse af, at man opholder sig på eller bor på en Ø. Gennem generationer har øens naturskabte potentiale været livsgrundlaget for de mennesker der har været bosat her. Den frodige og kystnære jord har fået nogle til at give øen prædikatet paradisets have.

3 Stenalderens jægersamfund var de første der opdagede mulighederne på Tåsinge. Overjordens store indhold af flint har sikkert været afgørende for at man valgte at bosætte sig her i de tidligste tider. - Materialegrundlaget til de tidligst kendte arbejdsredskaber var til stede. Der kan fremvises enorme mængder af redskaber fra de tidligste tider, ved besøg i private hjem og på museer på øen. Tåsinge er et kultursamfund der har udviklet sig gennem årtusinder og der er levn fra flere tidsaldre af specielt kulturhistorisk værdi. Mange er bevaret i kraft af lokalbefolkningens vilje og interesse for at sikre kulturarven og et museumsbesøg vidner om dette engagement. Den samfundsmæssige udvikling har også haft stor betydning, især efter at øen blev landfast med Fyn og Langeland midt i tresserne i det forrige århundrede. Sognerådenes nedlægning ved kommunalreformen og øens efterfølgende tilhørsforhold til Svendborg kommune medførte at Tåsinge er blevet et bynært område. Dette afspejler sig ved både bosætning men især ved de serviceydelser og handelsmuligheder som øen i dag kan tilbyde på godt og ondt. Lovgivningens begrænsninger ift. erhvervsudvikling i landdistrikter og de kommunale incitamenter til at koncentrere erhvervslivet omkring Svendborg har betydet at, der i dag kun er meget lidt industri tilbage på øen. Tilbage er stort set kun traditionel håndværks- og landbrugsvirksomhed. Den kystnære beliggenhed og den nemme adgang til naturen gør at øen i dag er et yndet udflugtsmål og et bosætningsområde med stort potentiale, især den nye motorvej mellem Odense og Svendborg bliver afgørende for hvilket omfang udviklingen får på øen. Bosætningen er i dag især koncentreret på øens nordlige del nær Svendborg, og indbyggertallet på øen ligger lidt over 6000 En udbygning af vejnettet med henblik på at skaffe en bedre forbindelse mellem landsdelene via Langeland til Lolland- Falster og dermed til internationale trafikknudepunkter vil få stor indflydelse og påvirkning af kulturhistoriske og naturmæssige værdier. Der ligger en stor udfordring i at forene befolkningens og erhvervslivets interesser i denne sammenhæng og holdt op mod de formål der er indeholdt i og er grundstenen for en evt. nationalparkudpegning af Øen. Der findes en del litteratur om øen og øens museer har på forbilledlig vis formået at samle og bevare lokalhistorien for eftertiden.

4 Kulturhistoriske værdier på Tåsinge. Landskabsmæssigt er der flere ting af kulturhistorisk interesse, nogle er kort omtalt i det analysemateriale som har været tilgængeligt ved SYDFYN OG ØHAVET - Herregårdsslandskab og Kystkultur. For Tåsinge er det dog kun Kystkulturen der har opnået nogen bevågenhed af betydning og dette er også forbundet med enkelte fejl Bl.a. analysens fremhævelse af Vemmenæs Færgemoler, hvor de faktuelle forhold er af en ganske anden karakter i dag. Analysen nævner flere mindre fiskerlejer, der vidner om tidligere fiskerihistorie. Det er kun et fåtal der er nævnt i analysen, der er mange flere, faktisk har der være forankring af fartøjer for enden af hver eneste vej eller sti der fører til kysten. Alle steder med hver sin helt egen og specielle historie. For enden af Vårø Isvej på Sydtåsinge ligger et eksempel på sådant et lille stykke kulturhistorie. Alene vejens navn vidner om et af fortidens nødvendige tiltag. Et trafikknudepunkt hvor transport til og fra Strynø blev praktiseret i vinterperioder, hvor sejlads var umulig pga. isdannelse i øhavet. Sådan kunne man blive ved, men fakta i dag er, at den beskedne aktivitet der foregår på disse steder er underlagt lokalbefolknings behov og interesse for stedet. Trods forfald er det lokalbefolkningen der samles om sociale aktiviteter og holder liv disse steder. Dermed skabes på trods af sparsomme faciliteter en mulighed som også turisten i området gratis kan benytte. Kulturhistorisk kan man ikke genskabe miljøet fra forgangne tider, men ved grundige undersøgelser kan der sikkert skabes et bedre informationsværktøj for den interesserede, hvor man evt. vha. lyd og billeder fra gamle arkiver, samt overlevering af fortællinger sikre historien for eftertiden. Det meste findes nok allerede i lokalarkiverne, men den gode skildring fortalt af de lokale er nok ved at forsvinde. Landskabsmæssigt og i forhold til landsbyudvikling er der også en del af kulturhistorisk værdi, der ikke er nævnt specifikt ift. Tåsinge. i de analyser som er stillet til rådighed. Udskiftningen af landbrugsejendomme ses endnu meget tydelig i landskabet, hvis man vel at mærke ved hvad man kigger efter. F.eks. findes et fantastisk eksempel på stjerne udskiftning omkring Bjerreby. Fra kirketårnet er det visuelt meget tydeligt og fuldt på højde med, det eksempel Kulturanalysen har medtaget fra Lille Snøde på Nordlangeland. Det vil være forbundet med store udgifter at etablere off. adgang til kirketårnet pga. sikkerhed, ligesom tårnet ikke egner sig til mange personer af gangen. Det bedste billede fås ved luftfoto og kan findes via internetportal. eks. Google Maps.

5 Landejendommene på Tåsinge var nogle af de sidste i landet der blev købt fri i forbindelse med ophævelse af Stavnsbåndet. Det skete først umiddelbart før 1. Verdenskrig. Alt land og Skovbrug har været underlagt Baroniet Valdemars Slot. Det kan være interessant at fremhæve udstykningen af statshusmandsbrug fra omkring 1920 langs hovedvejen mellem Bregninge mod Nord og Galgebanke mod syd ved Lundby. Flere rektangulære parceller på ca. 9 Tdr. land eller knapt 5 ha ligger på begge sidder af vejen. Flere af ejendommene samdrives i dag og da der ikke er egentlige hegn eller diger mellem parcellerne, kan det være vanskelligt at få øje på historien. Omvendt forholder det sig med resten af kulturlandskabet. Det er beskyttet af naturbeskyttelsesloven og som sådan sikret for eftertiden. Noget er forsvundet sammen med generelle ændringer af landbrugsdriften, hvor hele landbrugsejendomme dyrkes med samme afgrøde, i modsætning til tidligere tiders 7-marks drift. Indenfor den enkelte ejendom og langs vejnettet er der frem til naturbeskyttelsesloven ikrafttræden 1992 fjernet mange hegn og diger. Et krav om genskabning og reetablering af hegn og diger fra før 1992 vil ikke være forenelig med et moderne landbrugserhverv. At ekstensivere driften af de høje arealer for at genskabe et kulturlandskab der tidsmæssigt kun rækker 50 til 100 år, betyder totalt ophør af landbrugsdrift på Øen. Der er mange oldtidsfund på øen og til enkelte oldtidsminder er der off. adgang af stisystem. Oldtidsminder er i lighed med hegn og diger beskyttet af naturbeskyttelsesloven. Der kan i det åbne land findes bygninger, lokaliteter og stednavne der vidner om tidligere industri, som har knyttet sig til hovedsageligt landbrugserhvervet, herunder mejeri, mølledrift. Frugtavl har været væsentlig på øen og mere udbredt end i dag, derfor findes der endnu rester af lagerfaciliteter i bygningsmassen på øen. Kulturhistorisk vil interessen på Tåsinge først og fremmest samle sig om skipperbyen Troense og Herregårdslandskabet ved Valdemars Slot. Troense er i første omgang ikke tiltænkt at indgå i nationalparkudpegningen, hvilket flere har udtrykt bekymring over. Med hensyn til bevaringen af bygningsmassen og sikring af kyststrækningen er området sikret ved fredning af bygninger mv. og særlige klausuler i forhold til byggeri generelt. Mange besøger området både fra søsiden og landsiden, området er velbeskrevet og formidlingen af området vurderes at være på et forholdsvist højt niveau. En yderligere eksponering af Troense og det specielle miljø kan være ødelæggende, da det vurderes at området trafikalt og turistmæssigt er tæt på tålegrænsen, hvis der skal vises nødvendigt hensyn til lokalbefolkningen.

6 Naturen på og omkring Tåsinge. Vandets nærhed gør at naturen på øen men især omkring øen enestående men også essentiel for et rigt dyre og især fugleliv. Vand er dragende ikke kun på små børn, men på mennesker generelt. Vandet er livsnerven for liv ikke blot menneskets. Tidligere var vandets nærhed med til at give brød på bordet hos øens beboere. I dag har vandet fået en anden status. Det er lyset, de store blå blinkende flader som sammen med den grønne del af naturen er blevet et åndeligt levebrød for mennesker der færdes og bor på Øen. Det vil vi gerne dele med andre, men benyttelsen kan udvikle sig til et problem. Området er sårbart og det skal vi værne om og beskytte. Det gælder med hensyn til udledning af næringsstoffer fra by og land, men også i forhold til aktivitet af mere fritidsmæssig karakter. Alle områder har betydning og det kan være problematisk at fastlægge en grænse for acceptabelt niveau. Skal al aktivitet være på naturens præmisser, kan det meget hurtigt blive nødvendigt at føre området tilbage til jægersamfundet. Det er vel ikke realistisk eller i overensstemmelse med befolkningens interesser. Vi må altså finde en middelvej hvor der er plads til menneskelig aktivitet, herunder også erhvervsliv og bosætning. Tåsinge byder på natur af international betydning det forpligter, men vi vil godt have lov til at være her som befolkning også. Lave landområder ved kysten samt vandene omkring øen er også stor i udstrækning udpeget som internationalt naturinteresseområde. ( Natura 2000 eller Fuglehabitat) På land er det først og fremmest de fredede arealer Monnet der omfatter 126 Ha strandeng og Vejlen Et stort vådområde ved Vornæs Skov på Vesttåsinge. Nogle arealer i bakkelandskabet ved Bregninge Kirke og det pudsigt navngivne naturområde Casanovabakkerne er underlagt en fredning. På Monnet og ved Vejlen er der offentlig adgang og gode muligheder for at iagttage fuglelivet på betrykkende vis. Ved sidstnævnte er opsat fugleudkigstårn. Den samlede miljøpåvirkning af de kystnære landområder og selve øhavet reguleres af den lovgivning, der politisk kan samle sig et flertal for.

7 Den for fuglelivet forstyrrende aktivitet afhænger af, hvilket omfang mennesket færdes og hvordan man færdes i området. Set fra fuglenes synspunkt, var de nok helst fri for mennesker, men en ræv mindre kunne jægere og fugle sikkert blive enige om. Med hensyn til naturen, ser det ud til at beskyttelse bør have højere prioritet end benyttelse. Fra flere sider er der et ønske om eller krav om en bedre beskyttelse af de kystnære og lave landområder samt selve Øhavet. Det er forståeligt nok, men samfundet må nå til enighed om hvad man stiller op i forhold til den private ejendomsret og kompensere ejerne i de landområder der bliver berørt. Der er i nogen udstrækning tale om indskrænkelser i forhold til dyrkningen af agerjord, det må man forholde sig til og gå i dialog med de berørte parter. Man kan ikke bare gøre som med indianerne og jage dem væk fra deres levested. Samfundet må tilbyde et alternativ. Det synes klart at kulturhistoriske landskaber, skabt af menneskelig aktivitet vil blive tilintetgjort i forbindelse med naturgenopretning. Mere natur i form af for eksempel skovrejsning kunne være aktuel i forhold til en bedre beskyttelse af grundvand, som udvindes til drikkevand. Ved Bjerreby er et stort indvindingsområde, som kunne være aktuelt, fordi området er i dag er dyrket intensivt med planteavl. Magasinet er imidlertid beskyttet af gode lerlag. Indvindingen og vandkvaliteten har endnu ikke givet anledning til, at indgå aftaler med lodsejere om ændring af driftsformen. Den nye Grøn Vækst Plan som netop er i høring hos landets kommuner foreslår nogle beskyttende tiltag ift. grundvand/drikkevand. Skovrejsning i netop dette område vil på sigt skabe en anden ruhed i landskab og betyde at udpegningsområdet for vindmølleenergi ved Vårø på sigt vil miste sin værdi Det lavtliggende opland til naturområdet ved monnet er foreslået ændret til ekstensiv landbrugsdrift som sikring og erstatning naturværdierne på monnet i forbindelse med evt. vandstandsstigning i Øhavet. Det betyder at et kulturlandskab ændrer karakter, fjernes og gives tilbage til Naturen. Økonomisk skal der skaffes finansiering til at udbetale kompensation og erstatning til de berørte lodsejere. Det kan blive nødvendigt at erhverve arealerne og anvise nye erstatningsarealer, for at lodsejerne kan opretholde den nuværende produktion. Samtidig må det forventes at habitatsgrænsen forrykkes mod nord, hvilket betyder at udpegningsområdet for vindmøller inddrages og en fremtidig udbygning i området ikke er mulig. De store støjgener fra vindmøller af den størrelse som det nye lokalplanforslag indeholder, må alt andet lige være problematisk i forhold til det fugleliv, som man fra international side vil sikre gennem udpegning af habitatsområder/natura 2000 områder ved Tåsinges sydkyst. Udover de støjmæssige gener for fugle, dyr og mennesker. Er vindmøller store bygningsværker og derfor meget i øjnefaldne ift. oplevelsen af det kulturhistoriske landskab.

8 Friluftsliv tilknyttet Tåsinge. Tåsinge er et enestående udgangspunkt for en tur i det fri. Om det er skov, strand, vand eller fugle der er målet, så er mulighederne oplagte og let tilgængelige. I forlængelse af Svendborgmotorvejen skærer hovedvejen sig vej ned over øen og gør det nemt at stoppe op og tage en afstikker i landskabet. Langs med hovedvejen er der anlagt cykelsti hele vejen over øen og på øens Østlige side er Øhavsstien anlagt i kystnære omgivelser gennem skov og åbne landområder. Der er altså gode muligheder for at stoppe op, gøre holdt og tage på en afstikker rundt i området. En kort biltur, en cykeltur eller bare til fods. Små stille biveje, stier mv. indbyder til en afstikker, hvor både den fastboende og turisten kan opleve og gå på opdagelse i naturen og kulturen i et langsommere tempo og på egen hånd. Vejnettet er opbygget som et edderkoppespind og få drej eller sving til samme side vil bringe en tilbage til udgangspunktet. Nyanlæg af stier på Tåsinge eller sløjfer i forbindelse med eksisterende sti og vejsystem synes umiddelbart unødvendig, set i lyset af de talrige muligheder der allerede findes. Nogle oversigtskort på udvalgte steder og foldere med beskrivelse af sti og vejnet på Tåsinge, bør kunne tilgodese ønskerne på dette område. Udover at veje og stier på enkelte strækninger løber tæt langs kysten, giver en optælling nemt steder med direkte adgang til kysten. Omkring en 1/3 af disse er i forbindelse med mindre havneanlæg, slæbesteder og opankringspladser, hvor adgangsvejen er asfalteret eller befæstet og færdsel til kysten kan lovligt ske med bil. De resterende steder sker adgangen på befæstede markveje eller stier og færdslen er reguleret af Naturbeskyttelsesloven. Af hensyn til fugle og dyreliv er det vigtigt at færdslen på stier, veje og kyststrækninger overholder naturbeskyttelsesloven. Menneskets trang til at udforske og lege opdagelsesrejsende kan ende med, at færdsel ikke sker i overensstemmelse med lovgivningen og derfor bliver forstyrrende og ødelæggende for naturen. En stærkt øget færdsel kan være uheldig og regulering kan blive nødvendig. Sejlads i farvandet omkring Tåsinge er en oplagt fritidsaktivitet der appellerer til en udbygning.

9 Men især de lavvandede områder syd for øen er sårbare i naturmæssig sammenhæng og det kan ikke anbefales at udbygge adgangsforholdene og etablere eksempelvis slæbesteder langs øens sydlige kyster. Sejlads i Øhavet og især de lavvandede områder Syd for øen og mellem de mindre øer og holme lader sig kun praktisere med fladbundede fartøjer eller helt små joller med lille dybdegang. Dertil kræver de mange sten på enkelte steder stort lokalkendskab, og selv med dette kendskab er grundstødning absolut ikke udelukket. En udbygning af faciliteter der tilgodeser sejlerturisme, bør ske i forbindelse med de lidt større havneanlæg og ud til de noget dybere farvande omkring Svendborgsund. Nye anlæg langs Tåsinges kyster er stort set ikke muligt. Der vil blive tale om at der skal dispenseres for kystbyggelinie og naturbeskyttelseslov, straks der er tale om parkerings anlæg toiletbygning og eller faciliteter hvor fisk og fiskegrej ordnes. I forbindelse med mennesket trang til at opleve færdes i naturen både til vand og til lands efterlyses også primitive overnatningsfaciliteter. Begrundelsen er, at man ønsker mulighed for overnatning tæt ved, eller i forbindelse med den aktivitet der udøves. Etablering af eksempelvis shelters er i lighed med andre bygningsanlæg ikke mulig tæt ved kysterne. Mere tilbagetrukket i landskabet, kan man måske kunne opnå en byggetilladelse. Det vil imidlertid være i konkurrence med virksomheder der udbyder overnatning f.eks. Bed and Brakfast og Campingpladser. Virksomheder som også skal tilbyde ordnede og godkendte toiletforhold. Set ud fra et erhvervsmæssigt synspunkt virker det konkurrenceforvridende. Et opstået behov kunne måske tilgodeses ved udnyttelse af eksisterende bygninger på udvalgte destinationer. evt. via formidling og eller udlejning gennem eksisterende udbydere af overnatning i området, som samtidig sikre en forsvarlig miljømæssig drift og modtager betaling for ydelsen.

10 Erhvervsliv og udvikling på Tåsinge. Der er kun lidt industri tilbage på Øen. Med få undtagelser er Landbruget og håndværksvirksomheder de største erhvervsmæssige aktører i området. Hertil findes der handels og servicevirksomheder der knytter sig til bosætningen i området. Håndværksvirksomhedernes eksistens er i nogen grad knyttet til den bygningsmasse der allerede findes på øen. Men fri konkurrence gør at flere virksomheder også er aktører udenøs. Et potentiale i forbindelse med nye opgaver indenfor bygge og anlæg er oplagte, men kan være tunge at løfte for en lille virksomhed og sker i skarp konkurrence med udefrakommende firmaer. Over halvdelen af øens arealer er dyrket intensivt med planteavl. Der er kun få landbrugsvirksomheder med husdyr Flest med svineproduktion og på endnu færre ejendomme er der kvæg. Ejendomme med malkekvæg er der kun to tilbage. I forhold til en evt. ekstensivering af det dyrkede areal og /eller en naturgenopretning hvor afgræsning af arealer med kreaturer er en forudsætning må, man antageligt hente kreaturer i andre landsdele til afgræsningsformålet. Miljøbelastningen påvirkes negativt, hvis ikke den eksisterende produktion tilpasses tilsvarende. En 0-løsning er vel det mindste det øvrige samfund kan acceptere En omlægning af husdyrproduktionen på øen fra svineproduktion til kvægavl synes meget lidt sandsynlig. Alene afsætningen af produkter fra produktionen bliver vanskellig. Selv branding af området vil have en begrænset effekt da tilsvarende må forventes at ske fra andre lokaliteter. Det segment som en given produktion henvender sig til, kan ende med at blive begrænset til det fynske område og nogle få turister, som kun en kort periode har præference for de egnsspecifikke produkter. Produkterne skal omsættes på en god historie, kvaliteten vil næppe skille sig væsentligt ud fra det der kan produceres andre steder. Omfanget eller størrelsen på en evt. nationalpark omkring det sydfynske øhav, er afgørende for mængden af varer der produceres med et sydfynsk islæt. Intensivt landbrug på Tåsinge vil også fremadrettet være nødvendigt for at opretholde aktivitetsniveauet i landområderne. At lade noget af den frodigste og mest dyrkningssikre jord i Danmark ligge urørt er hen kan næppe forsvares. Om nogle af de mest sårbare arealer skal ændre status fra intensivt til ekstensivt dyrkede arealer eller helt gives tilbage til naturen bør ske ud fra en faglig vurdering og samfundets evt. krav om en sådan en ændring, bør tilgodese en rimelig kompensation til berørte lodsejere.

11 Flere turister/eller gæster i området som følge af nationalparkudpegning er en mulighed. Tåsinges nærhed til Svendborg og det store vejnet gør det vanskelligt at holde på turisten/eller det aktive friluftsmenneske i længere tid og det må antages at en stor del af omsætningspotentialet ligger umiddelbart udenfor øen. Dertil har området ikke meget at byde på i vinterhalvåret. Helårsturisme med sommerhusudlejning til fisketurister har langt større potentiale i sund og Bælthavet ved Langeland, samt de fynske kyster, og ikke aktuelle ift. de lavvandede områder ved Tåsinge. At en evt. nationalparkudpegning kan have en afledt effekt på bosætningen i eller i oplandet til selve nationalparken er fremhævet flere gange som en vigtig faktor og en umiddelbar fordel. Nationalparkens nærhed bliver et aktiv. Tåsinge vil næppe opleve dette aktiv. Motorvejens nærhed vil påvirke bosætningen under alle omstændigheder og giver Tåsinge nogle helt andre forudsætninger sammenlignet med ikke landfaste øer i øhavet og ift. yderområderne på Langeland. En trafikkorridor over Tåsinge-Siø- Langeland til Lolland-Falster er sikkert et aktiv i forhold til områdets udviklingsmuligheder generelt. Det vil gribe meget ind i kulturlandskabet og en negativ påvirkning af naturværdierne vil afhænge af omfanget af ændringer på vejanlægget. Det kan ikke udelukkes at det blive nødvendigt at anlægge nye strækninger ind over øen på bekostning af natur og landbrugsarealer. En Nationalparkudpegning af Tåsinge, som har til formål at styrke og bevare naturen og kulturhistorien som efterfølges af store vejanlæg giver nærmest ikke nogen mening. Skal Tåsinge være en del af en kommende nationalpark? - Hvad siger lodsejerne? Lokalgruppen har lavet en undersøgelse blandt lodsejerne på øen Over hundrede adspurgte er skeptiske og er utryg ved den lovgivning der gælder for nationalparker i Danmark og ønsker derfor ikke sin ejendom inddraget i en evt. nationalpark, hvor den omfattes af endnu et regelsæt. Med tilladelse fra ejerne har gruppen ved lodsejernes underskrift fået lov til at vise hvilke arealer udpegningen er uønsket. Pr. 1. februar udgør dette areal i ca Ha privatejet land og skovbrug. Et foreløbigt kort ses her bagerst i lokalgruppens rapport

12 Det er langt overhalvdelen af øens samlede areal og da de store byområder nær Svendborg på det nordlige Tåsinge oprindeligt ikke var en del af undersøgelsesområdet, er der tale om et betragteligt areal hvor nationalparkudpegning umiddelbart er uønsket. Lokalgruppen har fået flere tilkendegivelser fra private beboere, altså ikke er lodsejere men borgere der deler lodsejernes skepsis eller ligefrem giver udtryk for at man ikke vil have Nationalpark på Tåsinge. Lokalgruppen har tilbudt ikke lodsejere muligheden for at give sig til kende og underskrive på en liste med budskabet og ønsket om at øen ikke påføres nationalparkudpegningen. - Lokalgruppens forslag til afgrænsning. Kulturhistorisk synes en udpegning af store dele af øens landområder ikke at have en væsentlig betydning for bevaringen af kulturhistoriske landskabselementer, fordi disse i forvejen er beskyttet af Naturbeskyttelsesloven. Den kulturhistoriske bygningsmasse er koncentreret omkring søfartsbyen Troense, hvor fredninger i en lang udstrækning tilgodeser beskyttelsen. Herregårdslandskabet og bygningsmassen ved Valdemars Slot er velbevaret udnyttes kommercielt og er ligeledes sikret ved fredning og anden lovgivning. En registrering af historiske værdier i området kan bistå øens lokalhistoriske museer med at bevare kulturhistoriske elementer. Formidlingen af kulturhistorien er tilfredsstillende til god. Naturområderne især de lavest liggende kystnære vådområder er interessante i international sammenhæng og derfor allerede udpeget og underlagt en mere restriktiv miljølovgivning Det vil være naturligt om disse områder kom med i en evt. nationalpark, hvis der derigennem kan rejses nogle ekstra økonomiske midler, med henblik på en særlig beskyttende indsats. Øget finansieringspotential eksempelvis ifm. genskabning af naturområder, er grundlaget for at gå i dialog og kunne tilbyde kompensation til lodsejere, der skal ændre eller indstille dyrkning eller afhænde jord til indsatsområdet. Ved eventuel inddragelse af lokale lodsejere skal det ske af frivillighedens vej, og med en kompensation som uden tvistigheder er acceptable for samme Friluftslivet har så gode vilkår på Tåsinge, at det i sig selv ikke kan berettige en udpegning. Mulighederne og adgangsforholdene vurderes at være noget over gennemsnittet. Mulighederne for at erhvervslivets udviklingsmuligheder styrkes ved en udpegning vurderes heller ikke at få nævneværdig effekt på Tåsinge som lokalområde i en evt. Nationalpark.

13 Landbrugets udviklingsmuligheder vil snarere blive begrænset og uanset udpegning være underlagt en stærkt regulerende lovgivning. Der vil i meget ringe omfang kunne ske en omlægning til mere ekstensiv drift indenfor de finansieringsmuligheder, som en nationalparkudpegning evt. kunne bidrage ekstraordinært med og ift. de muligheder, der tilbydes til erhvervet udenfor området.. Lokalgruppen vurderer at inddragelse af store landområder på Tåsinge ikke kan anbefales på grund af især modstand blandt private lodsejere. Kravet til at nationalparkudpegning skal udgøre et sammenhængende område med nogle særligt bevaringsværdige værdier af kultur og naturhistorisk karakter og som kan samle lokal opbakning i befolkningen betyder at lokalgruppen som har arbejdet på Tåsinge foreslår at hovedgrupperne koncentrerer indsatsen omkring havområderne med de små ikke landfaste øer og holme. Med baggrund i ovennævnte forhold har gruppen udarbejdet et kort, som visuelt anskueliggører gruppens forslag til afgrænsning. Som det ses på kortet omfatter forslaget udover den del af øhavet med de mange ikke landfaste småøer og holme også kystnære område ved Tåsinges sydkyst ved Monnet og ud for det fredede område Vejlen ved Tåsinges vestlige kyst ud mod Svendborgsund. En udvidelse af det foreslåede udpegningsområde i forhold landområder langs kystlinierne mod Fyn, Ærø og Langeland ligger udenfor det formål som gruppen har haft. Lokalgruppen anbefaler at arbejde videre med nogle af de indsatsområder som er anbefalet, men at det kan og bør ske udenfor nationalparkregi på Tåsinge. Nationalparklovgivningen vil ikke være attraktiv for Tåsinge. Aktiviteter og indsatsområder som har været bragt frem i arbejdsgrupperne kræver en langt bedre dialog med lokalbefolkningen og først og fremmest må man i kontakt med de lodsejere der skal afgive eller lægge jord til de foreslåede indsatsområder. På vegne af Lokalgruppen på Tåsinge Kontaktperson Ole Jørgensen

14 Forslag fra lokalgruppe på Tåsinge til afgrænsning af en evt.nationalpark i det sydfynske øhav.

15

Lokalgruppe skovbrug c/o Skovdyrkerforeningen Fyn Lombjergevej 1 6262 4747 5750 Ringe ffn@skovdyrkerne.dk

Lokalgruppe skovbrug c/o Skovdyrkerforeningen Fyn Lombjergevej 1 6262 4747 5750 Ringe ffn@skovdyrkerne.dk En gruppe skovbrugere har dannet en lokalgruppe i regi af Nationalpark i Det Sydfynske øhav. Indbudte er medlemmer af Dansk Skovforening, Skovdyrkerforeningen Fyn, Hede Danmark FYN samt private skovrådgivere.

Læs mere

Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav.

Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Kort/billede Beskrivelse af forslaget hvad går det ud på? Det særlige ved at vandre i undersøgelsesområdet Nationalpark

Læs mere

Faaborg - tættere på hav og natur

Faaborg - tættere på hav og natur Faaborg - tættere på hav og natur Faaborg Faaborg er omgivet af større naturområder og sammen med byens kystnære beliggenhed giver det et særdeles godt udgangspunkt for mange rekreative aktiviteter. Faaborgs

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere

Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009

Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009 Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009 Furesø Kommunes landområder omfatter alle arealer, der ikke er udlagt til byzone eller planlagt til fremtidig byudvikling. I landområderne

Læs mere

IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen

IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen Nationalparkundersøgelsens sekretariat har modtaget mange reaktioner på spørgsmålet om nationalparkens afgrænsning,

Læs mere

Naturpark Åmosen. Informations- og debatpjece til lodsejere i Naturpark Åmosen. Sorø Kommune. Holbæk Kommune

Naturpark Åmosen. Informations- og debatpjece til lodsejere i Naturpark Åmosen. Sorø Kommune. Holbæk Kommune Naturpark Åmosen Informations- og debatpjece til lodsejere i Naturpark Åmosen Holbæk Kommune Sorø Kommune Foto: Jacob Eskekjær KOM FREM MED DIN MENING OG DINE IDEER Med denne pjece til samtlige lodsejere

Læs mere

Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale

Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale Kort/billede Beskrivelse af forslaget - hvad går det ud på? Hvad er formålet med indsatsen? Hvornår kan forslaget realiseres?

Læs mere

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land BEK nr 521 af 27/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. maj 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen j.nr. NST-909-00037 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Referat af det femte møde i friluftsgruppen Nationalpark-undersøgelsen Det Sydfynske Øhav

Referat af det femte møde i friluftsgruppen Nationalpark-undersøgelsen Det Sydfynske Øhav Referat af det femte møde i friluftsgruppen Nationalpark-undersøgelsen Det Sydfynske Øhav TID: Lørdag 20. marts kl. 10-16 Abildvej 5A, 2. sal, Svendborg MØDELEDELSE: Mette Marie Hansen, formand for gruppen

Læs mere

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne Uddybende projektbeskrivelse Ridestier på Sydfyn og Øerne Indledningsvis præsenteres partnerskabet Naturturisme I/S, og den udvikling som partnerskabet har besluttet at igangsætte på Sydfyn og Øerne. Dette

Læs mere

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision 2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen Rammer og vision Der er i Guldborgsund Kommune en stor udfordring med den ændrede demografi. Der bliver færre borgere

Læs mere

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG December 2018 Fjordskrænterne langs Limfjordskysten indgår i Grønt Danmarkskort som særlige naturområder Baggrund for Projektet Thisted Kommune har som en del

Læs mere

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst Landsplanredegørelse 2012 Ministerens velkomst Velkommen til debat om den kommende landsplanredegørelse. Efter nyvalg til Folketinget er det Miljøministerens opgave at udarbejde en ny landsplanredegørelse.

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen... 7 Strategisporene... 8 Naturen skal benyttes og beskyttes... 10 Planer og programmer

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg 47 Kommuneplan Revision af kapitel 12.9 Naturparker

Forslag til Kommuneplantillæg 47 Kommuneplan Revision af kapitel 12.9 Naturparker Bilag 1 Forslag til Kommuneplantillæg 47 Kommuneplan 2010-2022 - Revision af kapitel 12.9 Naturparker September 2015 Her indsættes annonce for offentliggørelse af forslag til kommuneplantillæg i HVAD ER

Læs mere

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser UDKAST Strategi for øget adgang til naturoplevelser Baggrund for strategien Adgang til natur og til gode naturoplevelser, har en stor værdi for både bosætning, sundhed, læringsmiljøer og friluftsliv. Det

Læs mere

Uddybende notat til ansøgning om Nationalpark Det Sydfynske Øhav.

Uddybende notat til ansøgning om Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Bilag 2 Marts 2012 Uddybende notat til ansøgning om Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Med udpegningen af de hidtidige fem danske nationalparker er der skabt fokus på nogle af de største og mest karakteristiske

Læs mere

Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan Æbelø, havet syd for og Nærå Strand

Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan Æbelø, havet syd for og Nærå Strand Hvidbog vedr. offentlig høring af Forslag til Natura 2000-handleplan for 110 Odense Fjord Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan

Læs mere

Skovby Landsby. Skovby Landsby

Skovby Landsby. Skovby Landsby KARAKTEROMRÅDER Skovby Landsby Skovby ligger på Syd Als i det gamle Lysabild sogn. Syd Als er bl.a. kendetegnet ved, at de lavt liggende områder langs kysten er ubeboede, de yderste landsbyer ligger nemlig

Læs mere

Turismestrategi frem mod 2021

Turismestrategi frem mod 2021 Turismestrategi frem mod 2021 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Overordnet om turistpolitiske overvejelser... 4 1.1 Regionale samarbejder... 5 1.1.1. Destination Fyn... 5 1.1.2 Naturturisme I/S... 6 2.

Læs mere

Faaborg Kommune. Horne Sommerland.

Faaborg Kommune. Horne Sommerland. Faaborg Kommune Horne Sommerland. 1 Horne Sommerland Udvidelsesområdet ligger i Faaborg Kommune på den sydlige side af halvøen Horne Land umiddelbart bag ved det nuværende Horne Sommerland. Horne Sommerland

Læs mere

Kulturmiljøet i landdistrikterne. Morten Stenak Konsulent, Ph.D.

Kulturmiljøet i landdistrikterne. Morten Stenak Konsulent, Ph.D. Kulturmiljøet i landdistrikterne Morten Stenak Konsulent, Ph.D. 19. juni 2013 SIDE 1 De stedbundne ressourcer Lokalt engagement Kyster Kulturarv Natur 19. juni 2013 side 2 Beliggenhed Lokale produkter

Læs mere

AFDELING FOR PLAN OG BY INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG. vordingborg.dk. Høringfrist 28. september 2018

AFDELING FOR PLAN OG BY INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG. vordingborg.dk. Høringfrist 28. september 2018 AFDELING FOR PLAN OG BY Høringfrist 28. september 2018 vordingborg.dk INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG Solcelleanlæg som klimaindsats Indledning Produktion af vedvarende energi er

Læs mere

Thurø Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 31

Thurø Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 31 Thurø Moræneflade Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 31 LANDSKABSKARAKTERBESKRIVELSE Registreringspunkt. Sammensat jordbrugslandskab, med skrånende terræn, og rransparente hegn med varierende

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 (Omtryk - 02/02/2012 - Redigeret svar fra miljøministeren) ULØ alm. del, endeligt svar på spørgsmål 56 Offentligt J.nr. NST- 101-00584 Den 9.1.2012 Miljøministerens

Læs mere

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 MILJØVURDERING Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 Faxe Graveområde, mindre udvidelse mod sydvest Faxe Kommune Side 1 Beskrivelse af området Det foreslåede nye råstofgraveområde omfatter

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 06 NAKKEBØLLE FJORDOMRÅDE Nakkebølle Fjordområde er et tidligere kunstigt tørlagt fjordområde, som nu er naturgenoprettet. Området ligger ved den sydøstlige grænse af Faaborg-Midtfyn

Læs mere

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse ... MILJØMINISTERIET.... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse Regeringens forslag til: Ny skovlov og Ændringer i naturbeskyttelsesloven.......... Vi skal beskytte

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse Karakterområdets placering. 28 Karakterområdets grænse Nøglekarakter: Åbent, fladt og drænet kystnært område med strandvolde og vindmøller. I området findes der også sommerhusområde og badestrand. Det

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat

Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat Lokalplan/kommuneplantillæg nr.: Lokalplan nr. 900.3160 L09 og kommuneplantillæg nr. 15 Kontor/team: Sagsbehandler: Team Plan og Erhvervsudvikling

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen.......................................................... 7 Strategisporene....................................................

Læs mere

Fælles løsninger - for natur og landbrug. René Lund Chetronoch, formand for DN Svendborg

Fælles løsninger - for natur og landbrug. René Lund Chetronoch, formand for DN Svendborg Fælles løsninger - for natur og landbrug René Lund Chetronoch, formand for DN Svendborg Om collective Impact - en metode udviklet af RealDania Nogle samfundsproblemer er for komplekse til, at én organisation

Læs mere

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans.

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Friluftspolitik Inspiration fra 3 kommuner Herning kommune Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Den nationale friluftspolitik har sat fokus på at styrke vores sundhed og livskvalitet.

Læs mere

Afklaring omkring eventuel nationalpark i Det Sydfynske Øhav

Afklaring omkring eventuel nationalpark i Det Sydfynske Øhav Naturturisme I/S 8. februar 2008 Afklaring omkring eventuel nationalpark i Det Sydfynske Øhav Bestyrelsen for Sydfyns Udviklingssamarbejde I/S (SUS I/S) har diskuteret, hvorvidt de sydfynske kommuner bør

Læs mere

Turismeområde. Omø - udvidelse af campingmulighederne. Planlægning

Turismeområde. Omø - udvidelse af campingmulighederne. Planlægning Turismeområde Omø - udvidelse af campingmulighederne Planlægning Januar 2013 Indledning Slagelse Kommune har i forbindelse med Kommuneplan 2013 udarbejdet Turismepolitiske overvejelser, og på baggrund

Læs mere

Afsnittet Turisme med underemnet Hvordan.

Afsnittet Turisme med underemnet Hvordan. Formand: Rudi Rusfort Kragh. Krovej 15, 5762 Vester Skerninge. Telefon 62 24 48 98. Rudi.kragh@mail.dk Høringssvar vedr. Planstrategi 19 Det er generelt et godt grundlag Planstrategien bygger på, med gode

Læs mere

Fakta om Tøndermarsk Initiativet

Fakta om Tøndermarsk Initiativet Fakta om Tøndermarsk Initiativet Budget: Samlet budget: 210,9 millioner kr. Heraf kommer 111,3 millioner kr. fra Tønder kommune. Realdania har bevilget 65 millioner kr., og A.P. Møller og Hustru Chastine

Læs mere

Radikal Politik i Skive Kommune

Radikal Politik i Skive Kommune Radikal Politik i Skive Kommune En gevinst for landskaberne i Salling, for fjordmiljøet ved vore kyster, for forebyggelse og sundhed for den enkelte, for et aktivt kultur og fritidsliv og for uddannelsesniveauet

Læs mere

Bilag - Bemærkninger og lovgivning

Bilag - Bemærkninger og lovgivning Bilag - Bemærkninger og lovgivning (Jf. Kulturstyrelsens vejledning om beskyttede sten og jorddiger og Natur- og Miljøklagenævnets afgørelser) Sten- og jorddiger er kulturarv og fortæller historie. Sten-

Læs mere

Nationalpark Det Sydfynske Øhav..?

Nationalpark Det Sydfynske Øhav..? Nationalpark Det Sydfynske Øhav..? Sekretariatschef Rico Boye Jensen Ærø, Februar 2009 Meget kort om os! Program Nationalpark Det Sydfynske Øhav.? Hvad er en dansk nationalpark. Hvad skal der ske Hvorfor

Læs mere

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 5 Tuse Næs Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan hovedspørgsmål

Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan hovedspørgsmål Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan 2020 - hovedspørgsmål Region Syddanmark Klima og Ressourcer Januar 2019 Forord Råstoffer er nødvendige til store byggeprojekter som nye motorveje, jernbaner

Læs mere

IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/naturgruppen

IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/naturgruppen IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/naturgruppen Nationalparkundersøgelsens sekretariat har modtaget mange reaktioner på spørgsmålet om nationalparkens afgrænsning, altså

Læs mere

Landsbyer i Faaborg-Midtfyn Kommune

Landsbyer i Faaborg-Midtfyn Kommune Landsbyer i Faaborg-Midtfyn Kommune 72 byer og landsbyer at tage vare på Faaborg-Midtfyn Kommune er Fyns største rent geografisk. 51.735 indbyggere ca. 75 % af dem bor i kommunens mindre byer og landsbyer

Læs mere

Kuperet skovnært landskab

Kuperet skovnært landskab Nøglekarakter Nørreskov Skovnært bakkeland med afvekslende terræn og bebyggelse som spredte punkter i landskabet. 1. Landskabskarakterbeskrivelse Østerholm Beliggenhed og afgrænsning Området er beliggende

Læs mere

Kommuneplan 2017 Tillæg nr Rekreativt område Gammelbrovej Øst

Kommuneplan 2017 Tillæg nr Rekreativt område Gammelbrovej Øst Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 4-2017 Rekreativt område Gammelbrovej Øst Status Plannavn Vedtaget Rekreativt område Gammelbrovej Øst Plannummmer 4-2017 Dato for offentliggørelse af forslag 11. september 2018

Læs mere

Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand

Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Silkeborg, den 6. juni 2007 Vedr.: Ansøgning om udvidelse af overnatningskapacitet i et kommende feriecenter ved Fjellerup

Læs mere

Notat. Mulighederne for at ophæve/ændre en fredning

Notat. Mulighederne for at ophæve/ændre en fredning Notat Til: Vedrørende: Miljø- og Planlægningsudvalget Bilag 3, Juridisk vurdering af mulighederne for at ændre/ophæve en fredning Mulighederne for at ophæve/ændre en fredning I forbindelse med den påbegyndte

Læs mere

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS Landskabskarakterbeskrivelse Landskabsvurdering Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS Sydvest Mors Landskabskarakterbeskrivelse Beliggenhed og afgrænsning Landskabskarakterområdet Sydvestmors omfatter

Læs mere

Tillæg nr. 7 til Kommuneplan for Lemvig Kommune

Tillæg nr. 7 til Kommuneplan for Lemvig Kommune Tillæg nr. 7 til Kommuneplan 2017-29 Lemvig kommunalbestyrelse har den DATO vedtaget forslag til tillæg nr. 7 til Kommuneplan 2017-29 for Lemvig Kommune for Naturpark Nissum Fjord. Kommuneplantillægget

Læs mere

Sti over Bagges Dæmning

Sti over Bagges Dæmning Sti over Bagges Dæmning Projektbeskrivelse 17. september 2010 En sti over Bagges Dæmning vil skabe en enestående mulighed for at færdes tæt på Ringkøbing Fjord og opleve landskabet og naturen uden at forstyrre

Læs mere

Hvidbog over høringssvar til Natura 2000-handleplan

Hvidbog over høringssvar til Natura 2000-handleplan 1 Hvidbog over høringssvar til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Sydfynske Øhav (Natura 2000-område nr. 127) Høringsperiode fra 20. oktober til 15. december 2016. Der er kommet i alt 7 høringssvar, der

Læs mere

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Vejledning og ansøgningsskema Har du en god idé? I 2016 er det igen muligt af få tilskud til naturpleje, naturgenopretning og friluftsprojekter i Hedensted Kommune.

Læs mere

Indsatsområdets navn:

Indsatsområdets navn: Indsatsområdets navn: Søfart -samspillet mellem vand og land Kort/billede Beskrivelse af forslaget - hvad går det ud på? Hvad er formålet med indsatsen? Revkrogen, Korshavn, Avernakø Søfart -samspillet

Læs mere

Kortfattet Analyse. Udbygning af sommerhusområderne omkring Liseleje. og de trafikale konsekvenser

Kortfattet Analyse. Udbygning af sommerhusområderne omkring Liseleje. og de trafikale konsekvenser Kortfattet Analyse Udbygning af sommerhusområderne omkring Liseleje og de trafikale konsekvenser Hyllingebjergvej Vejlaug 2009 Hyllingebjerg 1809 med vejforløb syd om Bjerget i området omkring Markskellet.

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger Grøn Strukturplan - En rekreativ plan for Hillerød Kommune - 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Det åbne land og de rekreative værdier 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger 4. Grøn Strukturplan

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til lokalplanforslag nr. 627 Side 1 af 7 Planens indhold Lokalplanen giver erstatter lokalplan 2.27 2E1 Udvidelse

Læs mere

Særligt værdifulde landbrugsområder. Indledning. I følge planloven skal kommunerne udpege og sikre særligt værdifulde landbrugsområder (SVL).

Særligt værdifulde landbrugsområder. Indledning. I følge planloven skal kommunerne udpege og sikre særligt værdifulde landbrugsområder (SVL). Særligt værdifulde landbrugsområder Indledning I følge planloven skal kommunerne udpege og sikre særligt værdifulde landbrugsområder (SVL). Trekantområdets kommuner har i fællesskab udarbejdet kommuneplan

Læs mere

Turismeområde. Agersø - ændring af campingmulighederne. Planlægning

Turismeområde. Agersø - ændring af campingmulighederne. Planlægning Turismeområde Agersø - ændring af campingmulighederne Planlægning Januar 2013 Indledning Slagelse Kommune har i forbindelse med Kommuneplan 2013 udarbejdet Turismepolitiske overvejelser, og på baggrund

Læs mere

Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde

Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde Lokalplanens indvirkning på miljøområdet er vurderet i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer,

Læs mere

Bølget landbrugsflade med tunneldal og dalstrøg

Bølget landbrugsflade med tunneldal og dalstrøg KARAKTEROMRÅDER Ullerup Landsby Ullerup Skov Blans Slagteri Avnbøl Sned Ullerup Ullerup ligger nordvest for Sønderborg. Landskabet omkring Ullerup kan betegnes som det bløde og bakkede landskab på fastlandet,

Læs mere

Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Roskilde Kommune Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til kommuneplantillæg nr. 14 til kommuneplan 2013 Planens indhold Kommuneplantillæg giver

Læs mere

BYFOs bidrag til en ny arkitekturpolitik

BYFOs bidrag til en ny arkitekturpolitik Bygnings Frednings Foreningen Sammenslutningen af ejere, administratorer og brugere af fredede ejendomme Association of Owners of Historic Houses in Denmark BYFOs bidrag til en ny Bygnings Frednings Foreningen,

Læs mere

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015 Vejledning til ansøgning Vejle Kommune afsætter igen i 2015 en pulje, hvor private, organisationer og interessegrupper

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ

SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Til berørte myndigheder Den 3. marts 2017 Ref. srlr Miljøscreening af Høring I henhold til 3 i Lov om miljøvurdering af planer og programmer (LBK nr. 1533 af 10. december

Læs mere

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen AGERØ

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen AGERØ Landskabskarakterbeskrivelse Landskabsvurdering Anbefalinger til planlægningen AGERØ Agerø Landskabskarakterbeskrivelse Beliggenhed og afgrænsning Agerø ligger ud for sydkysten af Mors og forbindes til

Læs mere

Vejledning om Skovloven 10 Undtagelser fra kravet om træbevoksning

Vejledning om Skovloven 10 Undtagelser fra kravet om træbevoksning Dette notat er senest ændret den 9. april 2014. Vejledning om Skovloven 10 Undtagelser fra kravet om træbevoksning Indhold: 1. Nødvendigt for skovdriften 2. Fredning 3. Marker og klitter 4. Åbne naturarealer

Læs mere

Søgård Mark og Kværs Løkke. Søgård Mark og Kværs Løkke. 1. Landskabskarakterbeskrivelse

Søgård Mark og Kværs Løkke. Søgård Mark og Kværs Løkke. 1. Landskabskarakterbeskrivelse Nøglekarakter Åbent fladt dyrket landskab med udflyttergårde, enkelte linjeformede levende hegn samt mindre bevoksninger. 1. Landskabskarakterbeskrivelse Beliggenhed og afgrænsning Området er beliggende

Læs mere

Screening af naturhistorien med henblik på de gode historier. Fortælle om hvorfor Espe skov er lavet og hvorfor der skal laves mere skov i Danmark.

Screening af naturhistorien med henblik på de gode historier. Fortælle om hvorfor Espe skov er lavet og hvorfor der skal laves mere skov i Danmark. Ideer og ønsker til naturstien fra borgerne ved offentlig møde 6. oktober Lokalitet Friluftsliv og motion (herunder faciliteter, som understøtter benyttelsen, samt adgangsforhold) Koordinering med Masterplan

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan hovedspørgsmål

Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan hovedspørgsmål Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan 2020 - hovedspørgsmål Region Syddanmark Klima og Ressourcer Januar 2019 Forord Råstoffer er nødvendige til store byggeprojekter som nye motorveje, jernbaner

Læs mere

Evaluering af Geopark Konferencen d.3. marts 2014

Evaluering af Geopark Konferencen d.3. marts 2014 Evaluering af Geopark Konferencen d.3. marts 2014 Udarbejdet af Signe Sejbjerg Jensen, Lemvig Kommune. Evalueringsskemaerne blev udleveret i forbindelse med velkomstmaterialet på Geopark konferencen d.3.

Læs mere

Dato: 16. februar qweqwe

Dato: 16. februar qweqwe Dato: 16. februar 2017 qweqwe Skov har mange funktioner. Den er vigtigt som en rekreativ ressource. Den giver gode levevilkår for det vilde plante og dyreliv. Den er med til at begrænse drivhusgas og CO2,

Læs mere

begrænsninger Fakta om friluftslivet 9

begrænsninger Fakta om friluftslivet 9 1. Friluftslivets muligheder og begrænsninger Hvert år er rigtig mange danskere i skoven, på stranden eller ude i det åbne land for at udøve forskellige former for friluftsaktiviteter. Interessen for friluftsliv

Læs mere

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan 2012-2026. Tillægget til spildevandsplanens indvirkning på miljøområdet er vurderet i henhold til Lov om miljøvurdering

Læs mere

Solcelleparker i Faxe Kommune

Solcelleparker i Faxe Kommune Indkaldelse af idéer og forslag forud for planlægningen for solcelleparker i Faxe Kommune. Idefase Solcelleparker i Faxe Kommune - fremlagt i offentlig høring i perioden 12.06 til 07.08.2018 Idéfase -

Læs mere

Forsøgsordning for kyst- og naturturisme Projektforslag fra Hotel Christiansminde. 2. Juni 2015

Forsøgsordning for kyst- og naturturisme Projektforslag fra Hotel Christiansminde. 2. Juni 2015 Forsøgsordning for kyst- og naturturisme Projektforslag fra Hotel Christiansminde 2. Juni 2015 STATENS FORSØGSORDNING FOR KYST-OG NATURTURISME Vækstplan for dansk turisme: Styrke dansk kyst- og naturturisme

Læs mere

Natur- og Stipuljen 2019

Natur- og Stipuljen 2019 Vejledning til ansøgning Natur- og Stipuljen 2019 Støtteordning til naturgenopretning, naturpleje og friluftslivsprojekter i Vejle Kommune Nu kan du igen søge om støtte til at genoprette og pleje naturen

Læs mere

Danmark er et dejligt land

Danmark er et dejligt land Danmark er et dejligt land En radikal handlingsplan for Danmarks natur Danmarks natur skal bevares og forbedres. Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed skal stoppes. Planter og dyr skal have bedre

Læs mere

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune Friluftsliv i sø-landskabet Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune 1 Antal Spørgeskema om friluftsliv Respondenter 43 personer, 29 mænd,

Læs mere

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 Teknik- & Miljøudvalgets ambitioner for natur er: Skabe mulighed for rekreativ anvendelse af naturen og at skaffe bedre adgang til natur Bevare, udvikle og pleje

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 103 Avernakø Avernakø er en del af det Sydfynske Øhav og dækker et areal på omkring 5km 2. Øen ligger med en afstand til kysten af Fyn på 4-4,5km. Mod nord/nordvest ligger Bjørnø,

Læs mere

Referat fra møde i Det grønne Råd tirsdag den 15. april 2008.

Referat fra møde i Det grønne Råd tirsdag den 15. april 2008. Referat fra møde i Det grønne Råd tirsdag den 15. april 2008. Deltagere: Annita Svendsen, Skov- og Naturstyrelsen Fyn Carl Peter Greve, Danmarks Jægerforbund Christian Ahlefeldt, Dansk Skovforening Flemming

Læs mere

AH G o l f. -en landskabelig golfbane ved Binderup Strand. AH Golf Schønherr Landskab & Per Gundtoft

AH G o l f. -en landskabelig golfbane ved Binderup Strand. AH Golf Schønherr Landskab & Per Gundtoft AH G o l f -en landskabelig golfbane ved Binderup Strand 1 GOLF! En lille hvid bold bold der trækker en rundt i timevis og undervejs får man kæmpet, grinet, dummet sig, jublet og snakket om alt muligt

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV nmkn@nmkn.dk

Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV nmkn@nmkn.dk Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV nmkn@nmkn.dk Dato Klage over fredning ved Gl. Lejre og Ledreborg Allé FS 32/2012 Region Sjælland ønsker at indbringe Fredningsnævnet for Østsjællands

Læs mere

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen har i de sidste

Læs mere

Ved lignende anlæg skal forstås andre arealkrævende anlæg, som ikke kræver meget byggeri fx skydebaner eller ridebaner.

Ved lignende anlæg skal forstås andre arealkrævende anlæg, som ikke kræver meget byggeri fx skydebaner eller ridebaner. N O T A T SKOV- OG NATURSTYRELSEN Naturområdet J.nr. SN 2001-320-0012 Ref. ELA Praksis for tilladelse til anlæg af golfbaner i fredskov Den 28. november 2005 Der har efter den tidligere skovlov været en

Læs mere

DU ER MED TIL AT BESTEMME

DU ER MED TIL AT BESTEMME DU ER MED TIL AT BESTEMME Nationalpark Mols Bjerge forventes indviet tidligst i sommeren 2009. Du har allerede nu mulighed for at gøre din indflydelse gældende. Formålet med en nationalpark er at bevare,

Læs mere

Kommuneplan 2009-2021 Det Grønne Råd Kommuneplan generelt Udgør kommunens overordnede plan for de næste 12 år Koordinere mange politikker og give retning (vision, værdier og fokusområder) Skabe sammenhæng

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale

Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale Lønborg Hede Tæt på Ringkøbing Fjord og Skjern åens enge Projektafgrænsning Natura 2000-områder: Skjern Å Ringkøbing Fjord Lønborg Hede Trusler

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot for dansk lav- og mellemaktivt affald

Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot for dansk lav- og mellemaktivt affald Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K. Att. Tove Kjeldsen Nykøbing F. den 28.11.2014 J.nr.: MLF01254 AJN, KQ Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot

Læs mere

Fakta og myter om stier

Fakta og myter om stier Fakta og myter om stier set med lodsejernes øjne Søren Præstholm Emil Moreau Braunstein www.landskab.nu Fakta og myter om stier set med lodsejernes øjne Den grimme ælling baggrund for projekt Fakta og

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat. Rammeplan for indsatsplanlægning. Indsatsplan for Løkken Vandværk

Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat. Rammeplan for indsatsplanlægning. Indsatsplan for Løkken Vandværk Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat Rammeplan for indsatsplanlægning og Indsatsplan for Løkken Vandværk Kontor/team: Vand og Jord Sagsbehandler: BPJ, JCRR Sags.nr.: 09.08.24-P16-1-14

Læs mere

4 visioner én natur: Landbrug. Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer

4 visioner én natur: Landbrug. Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer 4 visioner én natur: Landbrug Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer Disposition Landbrug og natur i dag udfordringer og muligheder

Læs mere

Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord

Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord INDHOLD LOKALPLANENS... 1 Lokalplanens baggrund... 1 Offentlig fremlæggelse... 1 Lokalplanområdet... 2 Lokalplanens formål og

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kommunenr. 481 Kommune Sydlangeland Kategori 2 Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk Lokalitet Kystområdet Emne Landvinding Registreringsdato forår 2002 Registrator

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Horsens Fjord, havet øst for og Endelave, Natura 2000-område nr. 56, habitatområde H52 og Fuglebeskyttelsesområde F36 Screening i henhold

Læs mere