Muligheder for pleje og omsorg

Relaterede dokumenter
Vold og trusler i psykiatrien

Vold og trusler i psykiatrien

Faglig udvikling og uddannelse

Syge børn i pasningstilbud

Skænderier og konflikter

Vold og trusler på arbejdspladsen

Helbred og sygefravær

Samarbejde med pårørende

Mobning. 30. november 2017

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Retfærdig løn i faggruppen

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Rygning på arbejdspladserne

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Arbejdstid. 2. januar 2018

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Arbejdstempo, bemanding og stress

Årsager til jobskifte

Årsager til jobskifte

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Julegaver fra arbejdsgiveren

Førstehjælp og brandslukning

Uniformer i ældreplejen

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Forhold til kolleger og ledelse

Normeringer og kommunalvalg

Fratagelse af opgaver

Arbejdsliv og privatliv

Arbejdsmiljøet generelt

Vold og trusler på arbejdspladsen

Procedurer for arbejde i glatføre

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Arbejde i julen og nytåret

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Overvågning. 18. juni 2018

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Sygefravær og sygenærvær

Erfaring med selvmordstruede borgere

Underretninger om børn, der mistrives

Middagslur i dagtilbud

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Faglig kritik og sparring

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Stress og tabu. 5. november 2018

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Arbejde i weekender og på helligdage

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Tekniske hjælpemidler

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

Temaer op til OK december 2014

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Vejtid i hjemmeplejen

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer.

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Forebyggelseskultur på arbejdspladser

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Bekymring for at miste arbejdet

Omtrent halvdelen af de medlemmer, der er blevet tilbudt gaver fra borgere fra deres arbejdsplads, tager også imod gaverne.

Ensomhed i ældreplejen

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser.

Nye sundhedsopgaver i kommunerne

Ligestilling. 29. april 2015

Metoder på det specialiserede socialområde

Krænkende adfærd overfor borgere

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje

Vold og arbejdet med demente

Børns vilde og farlige lege

2 ud af 3 medlemmer har et fast antal timer næsten hver dag og 2 ud af 3 medlemmer har overvejende dagsarbejde.

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

2 ud af 10 oplever desuden, at der er flere børn med alle på fire nævnte kendetegn end for 2 år siden.

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om stress

Transkript:

3. november 2017 Muligheder for pleje og omsorg Mere end hver fjerde ansatte i ældreplejen oplever mindst én ugen, at en borger går for længe med ble, fordi der ikke er tid til at skifte den. Det viser en undersøgelse, som FOA har udført blandt sine medlemmer. Desuden oplever en tilsvarende andel af ansatte i daginstitutionerne, at der dagligt er tilfælde, hvor de ikke kan nå at trøste et barn. Undersøgelsen viser også, at de ansatte ikke altid selv kan finde tid til toiletbesøg. Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 2.-13. juni 2017, hvor i alt 2.073 medlemmer i ældreplejen og 731 medlemmer i dagplejen eller daginstitution svarede på et eller flere spørgsmål om bleskift, toiletbesøg, trøst og støtte. Hovedkonklusioner Mere end hver fjerde ansat i ældreplejen oplever mindst én ugen eller oftere, at en beboer eller borger går for længe med ble: Dette er en stigning siden 2013, hvor hver femte oplevede det. Mere end 4 ud af 10 i ældreplejen oplever mindst én ugen eller oftere, at de ikke kan nå at støtte eller trøste en borger, der har brug for det: 20 procent oplever det hver dag eller flere gange om ugen, 23 procent oplever det mindst én ugen, 17 procent oplever det mindst én, 16 procent oplever det sjældnere, mens 20 procent næsten aldrig eller aldrig oplever det. Hver fjerde ansat i daginstitution oplever dagligt, at de ikke kan nå at trøste et barn: 25 procent oplever det dagligt, 33 procent oplever det ugentligt, 7 procent oplever det flere gange om, mens 32 procent oplever det sjældnere eller aldrig. Mere end hver fjerde ansat i daginstitution oplever dagligt, at de ikke kan nå at tage sig at en konflikt mellem børn: For 28 procent sker det dagligt, for 32 procent sker det ugentligt, 9 procent oplever det flere gange om, og 30 procent oplever det sjældnere eller aldrig. Mere end hver fjerde ansat i hjemmeplejen oplever dagligt eller flere ugen, at de ikke når på toilettet i løbet af en hel arbejdsdag. Det tilsvarende sker for hver sjette (15 %) af de ansatte på plejecentre. Desuden udsætter 53 procent af de ansatte i hjemmeplejen dagligt eller flere gange om ugen toiletbesøg længere, end de bør af hensyn til deres sundhed. Den tilsvarende andel for ansatte på plejecentre er 39 procent. KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Politik og Analyse Lars Ole Preisler Hansen Tlf. 46 97 25 12 Tanja Aaby Toftlund Tlf. 46 97 23 16

Muligheder for pleje og omsorg 2 Hver femte ansat i ældreplejen har sjældent eller aldrig tid nok til at udføre sit arbejde tilfredsstillende: 33 procent har sommetider tid nok, 40 procent har ofte tid nok, mens 5 procent altid har tid nok.

Muligheder for pleje og omsorg 3 Mere end hver fjerde ansat i ældreplejen oplever mindst én ugen eller oftere, at en beboer eller borger går for længe med ble Medlemmer, der arbejder i ældreplejen 1, er blevet spurgt, hvor ofte de oplever, at en beboer/borger må gå for længe med ble, fordi der ikke er tid til at skifte den. 11 procent oplever det hver dag eller flere gange om ugen, og 17 procent oplever det mindst én ugen. For 10 procent opleves det mindst én, 18 procent oplever det sjældnere, mens 36 procent næsten aldrig eller aldrig oplever, at en beboer/borger må gå for længe med ble. 8 procent har svaret Ved ikke/ikke relevant. Det fremgår af figur 1 nedenfor. Figur 1. Hvor ofte oplever du i dit arbejde, at en beboer/borger må gå for længe med ble, fordi der ikke er tid til at skifte dem? 40% 35% 36% 30% 25% 17% 18% 15% 11% 8% 5% 0% Hver dag eller flere gange om ugen Mindst én ugen Mindst én Sjældnere end én Næsten aldrig/aldrig Ved ikke/ikke relevant Antal svar: 2.073. Spørgsmålene er kun stillet til medlemmer i Social- og Sundhedssektoren, der har angivet, at de arbejder i hjemmeplejen eller på plejecenter/plejehjem. I 2013 angav 21 procent, at de mindst én ugen eller oftere oplevede, at en beboer/borger måtte gå for længe med ble, fordi der ikke var tid til at skifte dem. Da andelen i 2017 er 28 procent, er der sket en stigning siden 2013. 1 Ansatte i ældreplejen dækker over dem, der arbejder i hjemmeplejen eller på et plejecenter/plejehjem.

Muligheder for pleje og omsorg 4 Mere end 4 ud af 10 i ældreplejen oplever mindst én ugen eller oftere, at de ikke kan nå at støtte eller trøste en borger, der har brug for det Blandt ansatte i ældreplejen angiver 20 procent, at de hver dag eller flere gange om ugen oplever, at de ikke kan nå at støtte eller trøste en borger, der har brug for det. 23 procent oplever det mindst én ugen, 17 procent oplever det mindst én, for 16 procent opleves det sjældnere, mens 20 procent næsten aldrig eller aldrig oplever det. 3 procent har svaret Ved ikke/ikke relevant. Det ses i figur 2 nedenfor. Figur 2. Hvor ofte oplever du i dit arbejde, at du ikke kan nå at støtte eller trøste en borger, der har brug for det? 25% 23% 17% 16% 15% 5% 3% 0% Hver dag eller flere gange om ugen Mindst én ugen Mindst én Sjældnere end én Næsten aldrig/aldrig Ved ikke/ikke relevant Antal svar: 2.067 Procenterne summerer ikke til 100 grundet afrundinger. Spørgsmålet er kun stillet til medlemmer i Social- og Sundhedssektoren, der har angivet, at de arbejder i hjemmeplejen, på plejecenter/plejehjem, på et hospital, i behandlingseller socialpsykiatrien. Kun besvarelser for ansatte i hjemmeplejen og på plejecenter/plejehjem er vist i figuren.

Muligheder for pleje og omsorg 5 Hver fjerde ansat i daginstitutioner oplever dagligt, at de ikke kan nå at trøste et barn Medlemmer, der har angivet, at de arbejder i en daginstitution eller i dagplejen, er blevet spurgt, hvor ofte de ikke kan nå at give et barn trøst. Blandt de ansatte i daginstitutioner er der 25 procent, som oplever det dagligt, for 33 procent sker det ugentligt, 7 procent oplever det flere gange om, mens det for 32 procent sker sjældnere eller aldrig. Det er vist i figur 3 nedenfor. Af figur 3 fremgår det desuden, at der blandt de ansatte i dagplejen er 3 procent, som oplever det dagligt, 8 procent oplever det ugentligt, for 2 procent sker det flere gange om, mens 83 procent oplever det sjældnere eller aldrig. Figur 3. Hvor ofte sker det, at du ikke kan nå at give et barn trøst? Daginstitution 25% 33% 7% 32% 3% Dagplejen 3% 8% 2% 83% 3% 0% 40% 60% 80% 100% Dagligt Flere Ugentligt Sjældnere eller aldrig Ved ikke Antal svar: 731. Procenterne summerer ikke til 100 grundet afrundinger. Spørgsmålet er kun stillet til medlemmer i Pædagogisk Sektor, der har angivet, at de arbejder i dagplejen eller i daginstitution eller SFO. Svarkategorien Dagligt er konstrueret af svarmulighederne Flere gange dagligt og Dagligt. Kategorien Ugentligt er konstrueret af svarmulighederne Flere gange om ugen og Ugentligt.

Muligheder for pleje og omsorg 6 Mere end hver fjerde ansat i daginstitutioner oplever dagligt, at de ikke kan nå at tage sig af en konflikt mellem børn Ansatte i daginstitution eller dagplejen er desuden blevet spurgt, hvor ofte det sker, at de ikke kan nå at tage sig af en konflikt mellem børn. Blandt ansatte i daginstitutioner svarer 28 procent, at det sker dagligt, for 32 procent sker det ugentligt, 9 procent oplever det flere gange om, mens 30 procent oplever det sjældnere eller aldrig. Det fremgår af figur 4 nedenfor. 3 procent af de ansatte i dagplejen angiver, at der dagligt er en konflikt mellem børn, som de ikke kan nå at tage sig af. 8 procent oplever det ugentligt, 6 procent flere gange om, mens 80 procent oplever det sjældnere eller aldrig. Figur 4. Hvor ofte sker det, at du ikke kan nå at tage dig at en konflikt mellem børn? Daginstitution 28% 32% 9% 30% 2% Dagplejen 3% 8% 6% 80% 3% 0% 40% 60% 80% 100% Dagligt Flere Ugentligt Sjældnere eller aldrig Ved ikke Antal svar: 729. Procenterne summerer ikke til 100 grundet afrundinger. Spørgsmålet er kun stillet til medlemmer i Pædagogisk Sektor, der har angivet, at de arbejder i dagplejen eller i daginstitution eller SFO. Svarkategorien Dagligt er konstrueret af svarmulighederne Flere gange dagligt og Dagligt. Kategorien Ugentligt er konstrueret af svarmulighederne Flere gange om ugen og Ugentligt.

Muligheder for pleje og omsorg 7 Mere end hver fjerde ansat i hjemmeplejen oplever dagligt eller flere gange om ugen, at de ikke når på toilettet i løbet af en hel arbejdsdag Blandt ansatte i hjemmeplejen oplever 10 procent dagligt, at de ikke kan nå et eneste toiletbesøg i løbet af en hel arbejdsdag/vagt. For 17 procent sker det flere ugen, 8 procent oplever det ugentligt, ligesom 8 procent oplever det flere gange om. 27 procent oplever det sjældnere, og for 29 procent sker det aldrig. Det fremgår af figur 5 nedenfor. Tilsvarende sker det dagligt for 4 procent af de ansatte på plejecentre, 11 procent oplever det flere gange om ugen, 8 procent oplever det ugentligt, mens det for 7 procent sker flere gange om. 23 procent oplever det sjældnere, mens det for 46 procent aldrig sker.

Muligheder for pleje og omsorg 8 Figur 5. Hvor ofte sker det, at du slet ikke kan nå et eneste toiletbesøg i løbet af en hel arbejdsdag/en hel vagt? Vi tænker på arbejdsdage/vagter af mindst 6 timers varighed. Hjemmeplejen 35% 30% 25% 27% 29% 15% 17% 8% 8% 5% 0% Dagligt 1% Flere gange om ugen Ugentligt Flere gange om Sjældnere Aldrig Ved ikke Plejecentre 50% 45% 40% 35% 30% 25% 15% 5% 0% 4% Dagligt 11% 8% 7% 23% 46% Flere Ugentligt Flere Sjældnere Aldrig Ved ikke gange om gange om ugen 1% Antal svar: 800 og 1.327. Spørgsmålet er stillet til alle medlemmer, men kun svarene fra medlemmer ansat i hjemmeplejen og på plejecentre er vist i figuren.

Muligheder for pleje og omsorg 9 Desuden er der 53 procent af de ansatte i hjemmeplejen, som dagligt eller flere gange om ugen udsætter toiletbesøg længere end de bør af hensyn til egen sundhed. Den tilsvarende andel er 39 procent for ansatte på plejecentre. Det er vist i figur 6 nedenfor. Figur 6. Andel, der dagligt eller flere gange om ugen udsætter et toiletbesøg længere, end de bør af hensyn til egen sundhed. Hjemmeplejen 53% Plejecenter 39% 0% 40% 60% Antal svar: 800 og 1.327. Spørgsmålet lød: Hvor ofte sker det, at du mens du er på arbejde udsætter et toiletbesøg længere, end du bør af hensyn til din egen sundhed? Dagligt, Flere gange om ugen, Ugentligt, Flere gange om, Sjældnere, Aldrig, Ved ikke. Andelene vist i figuren er sammenlagt af svarkategorierne Dagligt og Flere gange om ugen.

Muligheder for pleje og omsorg 10 Hver femte ansat i ældreplejen har sjældent eller aldrig tid nok til at udføre sit arbejde tilfredsstillende Det fremgår af figur 7 nedenfor, at 21 procent af de ansatte i ældreplejen sjældent eller aldrig har tid nok til at udføre deres arbejde tilfredsstillende. 33 procent har sommetider tid nok, 40 procent har ofte tid nok, mens 5 procent altid har tid nok. Blandt ansatte i hjemmeplejen har 21 procent sjældent eller aldrig tid nok til at udføre sit arbejde tilfredsstillende. Den tilsvarende andel er 22 procent blandt ansatte på plejecentre. Der er ikke statistik sikker forskel på besvarelserne mellem ansatte i hjemmeplejen og på plejecentre. Figur 7. Hvor ofte har du tid nok til at udføre dit arbejde tilfredsstillende? Hjemmeplejen (813) 4% 41% 35% 19% 2% Plejecenter (1.351) 6% 39% 32% 19% 3% 1% Ældreplejen i alt (2.164) 5% 40% 33% 19% 2% 0% 40% 60% 80% 100% Altid Ofte Sommetider Sjældent Aldrig Ved ikke Antal svar: 2.164. Procenterne summerer ikke til 100 grundet afrundinger. Spørgsmålet er stillet til alle medlemmer, men kun svarene fra ansatte i ældreplejen er vist i figuren.

Muligheder for pleje og omsorg 11 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen blev gennemført i perioden 2.-13. juni 2017. Indsamlingsmetode Data blev indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der blev i forbindelse med undersøgelsen udsendt én påmindelse til deltagerne. Spørgsmålene om bleskift, toiletbesøg, støtte og trøst var en del af en større undersøgelse med flere andre emner. Medlemspanelet er sammensat af medlemmer, der har meldt sig til panelet via FOAs hjemmeside og medlemmer, der er rekrutteret til panelet i andre medlemsundersøgelser. Målgruppen Målgruppen for denne undersøgelse er medlemmer ansat i ældreplejen, dagplejen eller daginstitution/sfo. 2.073 medlemmer ansat i ældreplejen svarede på et eller flere spørgsmål, mens 731 ansatte i dagplejen eller daginstitution besvarede ét eller flere spørgsmål. Antal besvarelser og svarprocent 11.073 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen. Det viste sig, at 168 e-mailadresser uvirksomme. Det reelle antal inviterede var således 10.905. Af disse medlemmer var der 4.353 medlemmer, der gennemførte undersøgelsen fuldt ud, og 189 afgav nogen svar. Det giver en samlet svarprocent på 42. Repræsentativitet Stikprøven er undersøgt for repræsentativitet på parametrene sektor og alder. Repræsentativitetsanalysen viser, at Kost- og Servicesektoren samt Pædagogisk Sektor er underrepræsenterede, mens Social- og Sundhedssektoren er overrepræsenteret. Unge under 30 år er stærkt underrepræsenterede. Medlemmer i alderen 30-39 og 40-49 er underrepræsenterede, mens medlemmer i aldersgruppen 50-59 og medlemmer over 60 år er overrepræsenterede. Medlemmer med tillidshverv (dvs. tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljø-repræsentanter) er stærkt overrepræsenterede, mens medlemmer uden tillidshverv er underrepræsenterede. Vægtning af data Data er vægtet for sektor og alder.