Årsager til jobskifte

Relaterede dokumenter
Årsager til jobskifte

Vold og trusler i psykiatrien

Vold og trusler i psykiatrien

Arbejdsmiljøet generelt

Skænderier og konflikter

Helbred og sygefravær

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Faglig udvikling og uddannelse

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Vold og trusler på arbejdspladsen

Mobning. 30. november 2017

Arbejdstid. 2. januar 2018

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Retfærdig løn i faggruppen

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Samarbejde med pårørende

Førstehjælp og brandslukning

Syge børn i pasningstilbud

Arbejdstempo, bemanding og stress

Muligheder for pleje og omsorg

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Forhold til kolleger og ledelse

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Stress og tabu. 5. november 2018

Julegaver fra arbejdsgiveren

Arbejdsliv og privatliv

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Uniformer i ældreplejen

Rygning på arbejdspladserne

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Arbejde i weekender og på helligdage

Sygefravær og sygenærvær

Vold og trusler på arbejdspladsen

Overvågning. 18. juni 2018

Fratagelse af opgaver

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Normeringer og kommunalvalg

Arbejde i julen og nytåret

Underretninger om børn, der mistrives

Faglig kritik og sparring

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Tekniske hjælpemidler

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Erfaring med selvmordstruede borgere

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Procedurer for arbejde i glatføre

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Middagslur i dagtilbud

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Temaer op til OK december 2014

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Bekymring for at miste arbejdet

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Det siger FOAs medlemmer om sladder

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

Ligestilling. 29. april 2015

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

FOA har gennemført en undersøgelse om konflikter på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel i perioden 29. maj 10. juni 2013.

Vold og arbejdet med demente

Ensomhed i ældreplejen

Vejtid i hjemmeplejen

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer.

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid

Metoder på det specialiserede socialområde

Børns vilde og farlige lege

4 procent af FOAs medlemmer er ledere med personaleansvar. Blandt lederne er 13 procent leder for andre ledere.

Det siger medlemmerne af FOA om registrering og faglig dokumentation

Det siger FOAs medlemmer om det fysiske arbejdsmiljø

Helbred og sygefravær

Det siger sikkerhedsrepræsentanter fra FOA om det lokale arbejdsmiljøarbejde

Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017

Det siger FOAs medlemmer om sundhedstilbud på arbejdspladsen

2 ud af 3 medlemmer har et fast antal timer næsten hver dag og 2 ud af 3 medlemmer har overvejende dagsarbejde.

Frivilligt arbejde på plejehjem

Det siger FOAs medlemmer om stress

2 ud af 10 oplever desuden, at der er flere børn med alle på fire nævnte kendetegn end for 2 år siden.

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

Omtrent halvdelen af de medlemmer, der er blevet tilbudt gaver fra borgere fra deres arbejdsplads, tager også imod gaverne.

Forebyggelseskultur på arbejdspladser

Arbejdstempo og stress

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Transkript:

27. november 2017 Årsager til jobskifte Mere end hvert tredje medlem overvejer at søge væk fra deres nuværende arbejdsplads. Det er derfor blevet undersøgt, hvilke faktorer i arbejdsmiljøet, der har størst indflydelse på overvejelserne om jobskifte. Stress har størst indflydelse, og desuden spiller det en stor rolle, om den nærmeste leder er god til at lede sine medarbejdere, samt hvor ofte medlemmerne oplever skænderier og konflikter. Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 19. januar til 31. januar 2017, hvor i alt 4.597 medlemmer svarede på spørgsmålene om overvejelser omkring jobskifte. Hovedkonklusioner Hver tredje overvejer jobskifte: 36 procent overvejer at søge væk fra deres nuværende arbejdsplads. Heraf er 13 procent helt enige i, at de overvejer at søge væk, mens 23 procent er delvist enige. Stress har størst indflydelse på overvelserne om jobskifte: Jo mere stresset medlemmerne er, jo mere overvejer de at søge væk fra deres nuværende arbejdsplads. Lederens evner samt oplevelser med skænderier og konflikter har også stor indflydelse på overvejelserne om jobskifte. KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Politik og Analyse Katrine Bonde Nielsen Tlf. 46 97 23 85 Tanja Aaby Toftlund Tlf. 46 97 23 16

Årsager til jobskifte 2 Mere end hver tredje overvejer at søge væk fra arbejdspladsen Det er blevet undersøgt, hvor stor en andel, der overvejer et jobskifte. Det viser sig, at 36 procent er helt eller delvist enige i, at de overvejer at søge væk fra deres nuværende arbejdsplads. 13 procent er delvist uenige, mens 41 procent er helt uenige. Det fremgår af figur 1 nedenfor. Figur 1. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? Jeg overvejer at søge væk fra min nuværende arbejdsplads. 45% 40% 41% 35% 30% 25% 23% 20% 5% 0% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Antal svar: 4.597

Årsager til jobskifte 3 Overvejelser om jobskifte er mest udbredt i Social- og Sundhedssektoren Der er små forskelle i andelen, der overvejer jobskifte, når man sammenligner de forskellige sektorer. I Social- og Sundhedssektoren er 40 procent helt eller delvist enige i, at de overvejer jobskifte. I Pædagogisk Sektor er den tilsvarende andel 34 procent, i Teknik- og Servicesektoren er den ligeledes 34 procent, mens den i Kost- og Servicesektoren er 29 procent. Det ses i figur 2. Der skal dog tages højde for, at forskellene mellem de enkelte sektorer, ikke er statistisk sikre. Figur 2. Jeg overvejer at søge væk fra min nuværende arbejdsplads. Fordelt på sektor. Kost- og Servicesektoren (227) 9% 20% 14% 44% Pædagogisk Sektor (1.062) 22% 14% 44% 9% Social- og Sundhedssektoren (3.053) 25% 38% Teknik- og Servicesektoren (253) 22% 48% 6% I alt (4.595) 23% 41% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Antal svar: 4.595

Årsager til jobskifte 4 Stress er den væsentligste årsag til overvejelserne om at søge væk fra arbejdspladsen For at undersøge, hvilke faktorer i arbejdsmiljøet, der særligt har indflydelse på overvejelserne om jobskifte, er der gennemført en regressionsanalyse. Regressionsanalysen undersøger sammenhængen mellem ønsket om jobskiftet og forskellige faktorer, der knytter sig til arbejdsmiljøet. Dermed bliver det muligt at vurdere, hvilke faktorer, som bidrager med størst forklaringskraft til ønsket om jobskifte. I figuren nedenfor præsenteres de faktorer i arbejdsmiljøet, der har statistisk signifikant betydning for medlemmernes overvejelser om jobskifte. De faktorer, der har den største talværdi og derfor den længste søjle, har størst betydning for om medlemmerne overvejer et jobskifte. De 8 faktorer forklarer i alt 24 procent af forskellene (variationen) i overvejelser om jobskifte. Figur 3. Faktorer, der har betydning for overvejelserne om jobskifte Stress ** 0,19 Lederen er dårlig til at lede ** 0,15 Skænderier og konflikter på arbejdspladsen ** 0,10 Utilstrækkelig bemanding ** 0,08 Mangel på afvekslende arbejde ** 0,07 Mobning på arbejdspladsen ** 0,06 Konflikter løses på en uretfærdig måde ** 0,05 Manglende tilbud af uddannelser og kurser * 0,03 *p<0,05, **p<0,01 Multipel lineær regression hvor spørgsmålet Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? Jeg overvejer at søge væk fra min nuværende arbejdsplads er afhængig variabel. Der er kontrolleret for køn og alder. Modellens forklaringskraft er R 2 = 0,24. Dvs. at de viste faktorer i arbejdsmiljøet forklarer 24 procent af variationen i ønsket om jobskifte. Af analysen fremgår det, at stress er den faktor, som har størst betydning for, om medlemmerne overvejer jobskifte. Figur 4 går tættere på sammenhængen og viser, at jo højere medlemmernes stressniveau er, jo mere overvejer de et jobskifte. Det ses eksempelvis, at 65 procent af dem, der i høj grad føler sig stressede, er helt eller delvist enige i, at de overvejer et jobskifte. Til sammenligning er den tilsvarende andel 19 procent blandt dem, der kun i ringe grad føler sig stressede.

I hvilken grad føler ud dig stresset? Årsager til jobskifte 5 Figur 4. Jeg overvejer at søge væk fra min nuværende arbejdsplads. Fordelt på graden af stress. I høj grad (860) 33% 32% 7% I nogen grad (1.843) 28% 34% 11% I ringe grad (1.804) 5% 14% 60% 8% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Jeg overvejer at søge væk fra min nuværende arbejdsplads Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Antal svar: 4.597. Heraf svarede 90 Ved ikke. De er ikke vist i figuren. Kategorien I høj grad er konstrueret ud fra svarmulighederne I meget høj grad og I høj grad. Mens kategorien I ringe grad er konstrueret ud fra svarmulighederne I ringe grad og I meget ringe grad. Grundet afrundinger summerer procenterne ikke nødvendigvis til 100. Figur 3 viser også, at medlemmernes oplevelse af, om deres leder er god til at lede sine medarbejdere, er den næstvigtigste faktor for overvejelser om jobskifte. Sammenhængen er her 0,15. Jo lavere vurdering af lederen, jo mere overvejer de altså at skifte job. Også oplevelser med skænderier og konflikter på arbejdspladsen har indflydelse. Det vil sige, at jo oftere medlemmerne oplever skænderier eller konflikter, jo mere overvejer de at søge væk fra arbejdspladsen. Ud over faktorerne, der fremgår i figur 3, er det også blevet undersøgt, om blandt andet fysisk hårdt arbejde, trusler om vold, fysisk vold og manglende forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer påvirker overvejelserne om jobskifte. Det har vist sig, at effekten fra disse faktorer ikke er statistisk sikre, og de er derfor ikke vist i figuren.

Årsager til jobskifte 6 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden 19.-31. januar 2017. Indsamlingsmetode Data er indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der blev udsendt én påmindelse til deltagerne. Undersøgelsen vedrørte også andre emner end overvejelser om jobskifte. Målgruppen Målgruppen for denne undersøgelse er medlemmer i job fra FOAs medlemspanel. Antal besvarelser og svarprocent 11.396 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen. Det viste sig, at 106 e-mailadresser var uvirksomme. Det reelle antal inviterede var således 11.290. 5.021 medlemmer, svarende til 44 procent, gennemførte undersøgelsen fuldt ud eller delvist. 41 procent svarede på alle spørgsmål, mens 3 procent afgav nogle svar. I alt svarede 4.597 medlemmer på spørgsmålene om overvejelser i forhold til jobskifte. Repræsentativitet Stikprøven er undersøgt for repræsentativitet på parametrene sektor, tillidshverv og alder. Repræsentativitetsanalysen viste, at Kost- og Servicesektoren og Pædagogisk Sektor er lidt underrepræsenterede, mens Social- og Sundhedssektoren og Teknik- og Servicesektoren er lidt overrepræsenterede. Analysen viste desuden, at unge under 30 og medlemmer i alderen 30-39 er underrepræsenterede, mens medlemmer i aldersgrupperne 50-59 år og 60 år og deriver er overrepræsenterede. Stikprøven er repræsentativ på medlemmer i alderen 40-49 år. Medlemmer med tillidshverv (dvs. tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljø-repræsentanter) er overrepræsenterede i stikprøven, mens medlemmer uden tillidshverv er underrepræsenterede. Vægtning af data På baggrund af repræsentativitetsundersøgelsen er data vægtet for sektor og alder. Vægtningen gør, at svarene fra underrepræsenterede grupper får en større vægt i stikprøven, mens svarene fra overrepræsenterede grupper får en mindre vægt. På denne mådes sikres, at stikprøven svarer til FOAs erhvervsaktive medlemmer fordelt på sektorer og alder.