Metoder på det specialiserede socialområde

Relaterede dokumenter
Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Vold og trusler i psykiatrien

Fratagelse af opgaver

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Normeringer og kommunalvalg

Vold og trusler i psykiatrien

Skænderier og konflikter

Samarbejde med pårørende

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Syge børn i pasningstilbud

Faglig udvikling og uddannelse

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Julegaver fra arbejdsgiveren

Vold og trusler på arbejdspladsen

Muligheder for pleje og omsorg

Retfærdig løn i faggruppen

Helbred og sygefravær

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Årsager til jobskifte

Uniformer i ældreplejen

Årsager til jobskifte

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Rygning på arbejdspladserne

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Erfaring med selvmordstruede borgere

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Førstehjælp og brandslukning

Arbejdstid. 2. januar 2018

Tekniske hjælpemidler

Sygefravær og sygenærvær

Overvågning. 18. juni 2018

Faglig kritik og sparring

Arbejdstempo, bemanding og stress

Arbejdsmiljøet generelt

Mobning. 30. november 2017

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Stress og tabu. 5. november 2018

Arbejde i weekender og på helligdage

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Underretninger om børn, der mistrives

Forhold til kolleger og ledelse

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

Middagslur i dagtilbud

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Vold og trusler på arbejdspladsen

Procedurer for arbejde i glatføre

Arbejde i julen og nytåret

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Vold og arbejdet med demente

Ensomhed i ældreplejen

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Ligestilling. 29. april 2015

Arbejdsliv og privatliv

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Det siger FOAs medlemmer om faglig stolthed

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

Forebyggelseskultur på arbejdspladser

Temaer op til OK december 2014

Vejtid i hjemmeplejen

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser.

Tre ud af fire svarer, at deres kolleger i høj grad eller i meget høj grad er villige til at lytte til deres problemer med arbejdet.

Ledsagerordningen på landets bosteder

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer.

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge

Det siger sikkerhedsrepræsentanter fra FOA om det lokale arbejdsmiljøarbejde

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen, socialpsykiatrien og på specialområdet om at arbejde med borgere, der ryger

Bekymring for at miste arbejdet

Hvert femte medlem (22 %) anvender ingen af velfærdsteknologierne i undersøgelsen

Børns vilde og farlige lege

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med.

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje

Transkript:

12. februar 2018 Metoder på det specialiserede socialområde Manglende tid og krav til dokumentation er det vanskeligste at håndtere for de FOA-medlemmer, der arbejder på det specialiserede socialområde. Det viser en undersøgelse, som FOA udførte i august 2017. Målgruppen for spørgsmålene om metoder på det specialiserede socialområde er FOA-medlemmer, som til dagligt arbejder med unge eller voksne over 18 år, der har nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, særlige sociale problemer, misbrugsproblemer, spiseforstyrrelser, er hjemløse eller på en anden måde er udsatte. 409 svarede på ét eller flere spørgsmål om metoder på det specialiserede socialområde. Hovedkonklusioner Vanskelige aspekter ved arbejdet: 44 procent svarer, at det vanskeligste aspekt ved deres arbejde er den tid, de har til deres opgaver. 36 procent svarer, at det er kravene til dokumentation, mens 21 procent svarer, at det er de fysiske rammer (herunder borgernes boliger). Problematikker, som medlemmerne møder i det daglige arbejde: De adspurgte arbejder primært med psykisk sygdom (80 %), adfærdsforstyrrelser (70 %), angst (70 %), dobbeltdiagnoser, fx misbrug og psykisk sygdom (65 %) samt misbrugsproblemer (61 %). Behov for metoder og faglig viden: Flest af de adspurgte savner metoder og faglig viden om dobbeltdiagnoser, fx misbrug og psykisk sygdom (26 %), misbrugsproblemer (25 %) og adfærdsforstyrrelser (24 %). Samtidig svarer 27 procent, at de ikke savner metoder og viden. Mulige områder for kompetenceudvikling: Flest kunne tænke sig at udvikle kompetencer inden for kognitive terapiteknikker og lignende (36 %), konfliktreducerende metoder (31 %), socialpædagogiske metoder (27 %) eller samtaleteknikker (25 %). Svarene på de enkelte spørgsmål gennemgås nedenfor. KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Politik og Analyse Lars Ole Preisler Hansen Tlf. 46 97 25 12 Alexander Teilmann Larsen Tlf. 46 97 27 07

Metoder på det specialiserede socialområde 2 Vanskelige aspekter ved arbejdet Figur 1 viser, hvilke aspekter ved arbejdet de adspurgte finder vanskeligst at håndtere. De tre hyppigste svar er Den tid, jeg har til mine opgaver (44 %), Kravene til dokumentation (36 %) og De fysiske rammer (herunder borgernes boliger) (21 %). De øvrige svarmuligheder er blevet angivet af mellem 6 og 16 procent. 14 procent svarer Ved ikke/ikke relevant. Figur 1. Hvilke af de følgende aspekter af dit arbejde er det vanskeligst for dig at håndtere? - (Du kan højst sætte tre krydser) Den tid, jeg har til mine opgaver 44% Kravene til mig om dokumentation 3 De fysiske rammer (herunder borgernes boliger) 21% Borgernes nedsatte funktionsevne/handicap/sygdom Mit samarbejde med ledelsen Borgernes relationer til familie, venner og medbeboere Kollegial sparring/feedback 12% Borgernes relation til personalet 11% Mit samarbejde med kollegerne 8% Ved ikke/ikke relevant 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% Antal svar: 409. Tallene summerer ikke til 100, da medlemmerne har kunnet sætte flere krydser. I forbindelse med Andet -kategorien kunne deltagerne skrive andre aspekter ved arbejdet, som de finder vanskelige. Det har 43 benyttet sig af. Især seks emner bliver nævnt: 8 personer nævner nedsat normering, mangel på personale og manglende tid; 8 personer nævner samarbejde, særligt med andre sektorer; 6 personer nævner misbrug; 5 personer nævner udadreagerede adfærd, trusler, sikkerhed, alenevagter og lignende; 2 personer nævner problemer med ledelsen; 2 personer siger, at der hele tiden iværksættes nye projekter, hvilket medfører manglende ro.

Metoder på det specialiserede socialområde 3 Problematikker, som medlemmerne møder i det daglige arbejde Figur 2 viser, hvilke problematikker deltagerne møder i deres arbejde. Det store flertal møder psykisk sygdom (80 %), adfærdsforstyrrelser (70 %) og angst (70 %). Flere end halvdelen møder dobbeltdiagnoser, fx misbrug og psykisk sygdom (65 %), misbrugsproblemer (61 %) og fysiske handicap (53 %). Lidt færre møder udviklingshæmning (44 %), autisme-spektrum-forstyrrelser (ASF) (40 %), spiseforstyrrelser (33 %) og marginaliserede borgere på kanten af samfundet, herunder hjemløse (27 %). Figur 2. Hvilke af de følgende problematikker møder du i dit daglige arbejde? - (Du kan sætte flere krydser) Psykisk sygdom 80% Adfærdsforstyrrelser Angst Dobbeltdiagnoser (fx misbrug og psykisk sygdom) Misbrugsproblemer 70% 70% 65% 61% Fysiske handicap 5 Udviklingshæmning Autisme-spektrum-forstyrrelser (ASF) 40% 44% Spiseforstyrrelser Marginaliserede borgere på kanten af samfundet (herunder hjemløse) 27% 3 Jeg møder ingen af de nævnte problematikker Ved ikke/ikke relevant 0% 0% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% Antal svar: 409. Tallene summerer ikke til 100, da medlemmerne har kunnet sætte flere krydser. I forbindelse med Andet -kategorien havde deltagerne mulighed for at angive andre problematikker, som de møder i deres arbejde. Det har 17 gjort. Der nævnes bl.a. senhjerneskade og følgerne af dette (herunder demens), demens pga. alkohol, dobbeltdiagnoser med fx udviklingshæmning og psykisk sygdom samt patienter med dom til behandling.

Metoder på det specialiserede socialområde 4 Behov for metoder og faglig viden Figur 3 viser, hvilke problematikker deltagerne savner metoder og faglig viden til at arbejde med. 26 procent svarer Dobbeltdiagnoser (fx misbrug og psykisk sygdom), 25 procent svarer Misbrugsproblemer, og 24 procent svarer Adfærdsforstyrrelser. Mellem 16 og 18 procent svarer Psykisk sygdom, Autisme-spektrum-forstyrrelser (AFS), Angst og Udviklingshæmning. Mellem 7 og 12 procent svarer Spiseforstyrrelser, Fysiske handicap og Marginaliserede borgere på kanten af samfundet (herunder hjemløse). 27 procent svarer, at de ikke savner metoder og faglig viden, mens 9 procent svarer Ved ikke. Figur 3. Savner du metoder og faglig viden, der kan støtte dit arbejde med én eller flere af de følgende problematikker? - (Du kan sætte flere krydser) Dobbeltdiagnoser (fx misbrug og psykisk sygdom) Misbrugsproblemer Adfærdsforstyrrelser 24% 2 25% Psykisk sygdom Autisme-spektrum-forstyrrelser (ASF) Angst Udviklingshæmning 18% 18% Spiseforstyrrelser 12% Fysiske handicap Marginaliserede borgere på kanten af samfundet (herunder hjemløse) 7% 9% 4% Jeg savner ikke metoder og viden om noget af ovennævnte 27% Ved ikke 9% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% Antal svar: 406. Tallene summerer ikke til 100, da medlemmerne har kunnet sætte flere krydser. I et åbent svarfelt skriver et medlem følgende om efteruddannelse: Der bliver brugt mange penge på efteruddannelse. Der er bare ingen, der sætter system i de ressourcer, der bliver brugt, så borgerne får glæde af det. Langt de fleste efteruddannelser bliver givet så spredt og vilkårligt, så der er ingen, der efter noget tid husker at bruge, hvad de har lært. Social- og sundhedsassistent i socialpsykiatrien, bostøtte, botilbud eller lignende

Metoder på det specialiserede socialområde 5 Mulige områder for kompetenceudvikling Deltagerne blev også spurgt, på hvilke områder de bedst kunne tænke sig at udvikle deres kompetencer (figur 4). 36 procent svarer Kognitive terapiteknikker og lignende, 31 procent svarer Konfliktreducerende metoder, 27 procent svarer Socialpædagogiske metoder, mens 25 procent svarer Samtaleteknikker. Henholdsvis 21 og 20 procent svarer Kollegial sparring/supervision og Sundhedsfaglig viden (viden om psykisk og somatisk sygdom). Mellem 14 og 17 procent svarer Relationsarbejde, Forsvarsteknikker og Tværfagligt samarbejde. 7 procent svarer Forflytningsteknikker. 6 procent svarer, at de ikke har behov for at udvikle deres kompetenter for tiden, mens 2 procent svarer Ved ikke. Figur 4. På hvilke af følgende områder kunne du bedst tænke dig at udvikle dine kompetencer? - (Du kan højst sætte tre krydser) Kognitive terapiteknikker og lignende 3 Konfliktreducerende metoder 31% Socialpædagogiske metoder 27% Samtaleteknikker 25% Kollegial sparring/supervision Sundhedsfaglig viden (viden om psykisk og somatisk sygdom) 21% 20% Relationsarbejde 17% Forsvarsteknikker 15% Tværfagligt samarbejde Forflytningsteknikker 7% Jeg har ikke behov for at udvikle mine kompetencer for tiden Ved ikke/ikke relevant 2% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% Antal svar: 405. Tallene summerer ikke til 100, da medlemmerne har kunnet sætte flere krydser.

Metoder på det specialiserede socialområde 6 Deltagerne fik mulighed for at angive andre områder, hvor de godt kunne tænke sig at udvikle deres kompetencer. Det har 18 benyttet sig af. De nævner bl.a. dialektisk adfærdsterapi, epilepsi og sygdomme ved multihandicap, NADA (øreakupunktur, der siges at kunne være virksom ved angst, søvnløshed samt fysisk og psyksisk uro m.v.), Åben Dialog (en inkluderende arbejdsform baseret på netværksmøder), personlighedsforstyrrelser, borderline, splitting og projektioner. I figur 5 sammenlignes svarene fra tre grupper: Personer, der arbejder med psykisk sygdom, adfærdsforstyrrelser, dobbeltdiagnoser og/eller misbrugsproblemer; personer, der arbejder med fysiske handicap; personer, der arbejder med udviklingshæmning. Grupperne er dannet ud fra svarene i figur 2. Der er en tendens til, at personer, der arbejder med fysisk handicap ønsker at lære/træne forflytningsteknikker i højere grad end personer, der arbejder med psykisk sygdom, adfærdsforstyrrelser, dobbeltdiagnoser og/eller misbrugsproblemer. Der er også en tendens til, at personer, der arbejder med psykisk sygdom, adfærdsforstyrrelser, dobbeltdiagnoser og/eller misbrugsproblemer ønsker at lære kognitive terapiteknikker og lignende i højere grad end personer, der arbejder med udviklingshæmning. Figuren viser også andre tendenser til forskelle mellem de tre grupper. Disse forskelle er dog statistisk mere usikre. Andelene, som svarer, at de ikke har behov for at udvikle deres kompetencer, er lige stor for de tre grupper.

På hvilke af følgende områder kunne du bedst tænke dig at udvikle dine kompetencer? - (Du kan højst sætte tre krydser) Metoder på det specialiserede socialområde 7 Figur 5. På hvilke af følgende områder kunne du bedst tænke dig at udvikle dine kompetencer? - (Du kan højst sætte tre krydser). Krydset med Hvilke af de følgende problematikker møder du i dit daglige arbejde? - (Du kan sætte flere krydser) Forflytningsteknikker 12% 10% Kognitive terapiteknikker og lignende 3 30% 39% Samtaleteknikker Relationsarbejde 21% 19% 17% 2 Sundhedsfaglig viden (viden om psykisk og somatisk sygdom) Socialpædagogiske metoder Konfliktreducerende metoder 20% 25% 21% 2 32% 34% 32% 31% 3 Tværfagligt samarbejde Forsvarsteknikker 1 15% 1 15% Kollegial sparring/supervision 19% 20% 24% Jeg har ikke behov for at udvikle mine kompetencer for tiden Ved ikke/ikke relevant 5% 5% 2% 2% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% Hvilke af de følgende problematikker møder du i dit daglige arbejde? - (Du kan sætte flere krydser) Psykisk sygdom, adfærdsforstyrrelser, dobbeltdiagnoser og/eller misbrugsproblemer Fysiske handicap Udviklingshæmning Antal svar: 399. Gruppen Psykisk sygdom, adfærdsforstyrrelser, dobbeltdiagnoser og/eller misbrugsproblemer er en sammenlægning af fire svarkategorier fra spørgsmålet i figur 2. Tallene summerer ikke til 100, da medlemmerne har kunnet sætte flere krydser.

Metoder på det specialiserede socialområde 8 Gode erfaringer med metoder og arbejdstilgange Til sidst i undersøgelsen havde deltagerne mulighed for at komme med gode erfaringer med metoder og arbejdstilgange, som andre kunne have gavn af at kende. Det benyttede 47 personer sig af. De peger bl.a. på følgende metoder og arbejdstilgange: Neuropædagogik, tværfaglig neuropædagogisk uddannelse Den motiverende samtale Åben Dialog (en inkluderende samarbejdsform baseret på netværksmøder) Social færdighedstræning (pædagogisk metode til udvikling og fastholdelse af sociale færdigheder for svært psykisk syge) KRAP-metoden (Kognitiv Ressourcefokuseret & Anerkendende Pædagogik) Supervision, coaching Low arousal (forebygge og nedtrappe konflikter ved at skabe hensynsfulde rammer, holde sin affekt lav og tilpasse krav) Durewall-metoden i nænsom nødværge og konflikthåndtering Kognitiv adfærdstræning Stemmehørergrupper FIT (Feedback Informed Treatment et redskab, der tager udgangspunkt i borgerens stemme og personalets udvikling) 'Marte Meo'-terapi (feedback på baggrund af filmoptagelser) Narrativ tilgang Recovery Konfliktløsning på Center for Konfliktløsning

Metoder på det specialiserede socialområde 9 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden 21.-31. august 2017. Indsamlingsmetode Svarene er indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der blev udsendt to påmindelser til deltagerne. Undersøgelsen vedrørte også andre emner end metoder på det specialiserede socialområde. Målgruppe Målgruppen for spørgsmålene om metoder på det specialiserede socialområde er ansatte i Pædagogisk Sektor eller Social- og Sundhedssektoren, som arbejder i behandlingspsykiatrien eller distriktpsykiatrien (67 besvarelser), i socialpsykiatrien, bostøtte, botilbud eller lignende (220 besvarelser), som handicaphjælper/handicapledsager eller lignende (12 besvarelser) eller på specialområdet (handicapinstitution, døgninstitution, specialskole eller lignende) (110 besvarelser), som har svaret, at de til dagligt arbejder med unge eller voksne over 18 år, der har nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, særlige sociale problemer, misbrugsproblemer, spiseforstyrrelser, er hjemløse eller på en anden måde udsatte. 409 medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om metoder på det specialiserede socialområde. Antal besvarelser og svarprocent I alt blev 11.033 medlemmer inviteret til undersøgelsen. 164 emailadresser viste sig at være uvirksomme. Det reelle antal inviterede var således 10.869. Af disse medlemmer gennemførte 4.080 medlemmer undersøgelsen fuldt ud, og 263 afgav nogen svar. Det giver en samlet svarprocent på 40. Repræsentativitet Stikprøven er undersøgt for repræsentativitet på parametrene alder og tillidshverv. Det viser sig, at medlemmer i alderen 50-59 samt medlemmer over 60 år er overrepræsenterede, mens medlemmer i alderen 30-39 og 40-49 er underrepræsenterede. Medlemmer under 30 år er stærkt underrepræsenterede. Analysen viser desuden, at medlemmer med tillidshverv (dvs. tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljø-repræsentanter) er stærkt overrepræsenterede i stikprøven, mens medlemmer uden tillidshverv er underrepræsenterede. Vægtning af data Der er ikke foretaget en vægtning af data.