Helbred og sygefravær

Relaterede dokumenter
Vold og trusler på arbejdspladsen

Arbejdstid. 2. januar 2018

Skænderier og konflikter

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Mobning. 30. november 2017

Faglig udvikling og uddannelse

Vold og trusler i psykiatrien

Vold og trusler i psykiatrien

Årsager til jobskifte

Årsager til jobskifte

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Arbejdstempo, bemanding og stress

Arbejdsmiljøet generelt

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Muligheder for pleje og omsorg

Sygefravær og sygenærvær

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Rygning på arbejdspladserne

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Samarbejde med pårørende

Vold og trusler på arbejdspladsen

Retfærdig løn i faggruppen

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Syge børn i pasningstilbud

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Arbejde i weekender og på helligdage

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Førstehjælp og brandslukning

Forhold til kolleger og ledelse

Fratagelse af opgaver

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Procedurer for arbejde i glatføre

Erfaring med selvmordstruede borgere

Overvågning. 18. juni 2018

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Normeringer og kommunalvalg

Stress og tabu. 5. november 2018

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Arbejdsliv og privatliv

Underretninger om børn, der mistrives

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Tekniske hjælpemidler

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Uniformer i ældreplejen

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer.

Julegaver fra arbejdsgiveren

Helbred og sygefravær

Faglig kritik og sparring

Arbejde i julen og nytåret

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

Ligestilling. 29. april 2015

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Middagslur i dagtilbud

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid

Bekymring for at miste arbejdet

Arbejdstempo og stress

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Ensomhed i ældreplejen

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

Omtrent halvdelen af de medlemmer, der er blevet tilbudt gaver fra borgere fra deres arbejdsplads, tager også imod gaverne.

Temaer op til OK december 2014

Forebyggelseskultur på arbejdspladser

Vold og arbejdet med demente

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Vejtid i hjemmeplejen

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Det siger sikkerhedsrepræsentanter fra FOA om det lokale arbejdsmiljøarbejde

Børns vilde og farlige lege

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Det siger FOAs medlemmer om vold på arbejdspladsen

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Det siger FOAs medlemmer om sladder

FOA har gennemført en undersøgelse om konflikter på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel i perioden 29. maj 10. juni 2013.

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser.

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Det siger FOAs medlemmer om stress

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Metoder på det specialiserede socialområde

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

Transkript:

3. maj 2018 Helbred og sygefravær 2 ud af 3 FOA-medlemmer vurderer, at deres helbred er godt eller meget godt. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt sine medlemmer. Undersøgelsen viser desuden, at medlemmernes helbred påvirker forventningen om at kunne arbejde til folkepensionsalderen og overvejelserne om jobskifte. Desuden er der sammenhæng mellem det selvvurderede helbred og sygefravær, hvor særligt stress og fysisk belastning i jobbet giver anledning til sygemeldinger. Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 19. januar til 31. januar 2017, hvor i alt 4.645 medlemmer svarede på spørgsmålene om helbred og sygefravær. Hovedkonklusioner Størstedelen har et godt helbred: 67 procent vurderer, at deres helbred er godt, 28 procent mener, at helbredet er nogenlunde godt, mens 5 procent synes, det er dårligt eller meget dårligt. Mænd vurderer deres helbred bedre end kvinder. Dagplejere har det bedste selvvurderede helbred: 74 procent af medlemmerne ansat i dagplejen vurderer, at deres helbred er godt eller meget godt. Den tilsvarende andel for medlemmer ansat på plejecentre er 63 procent. Mere end hver fjerde forventer ikke at kunne arbejde til folkepensionsalderen: 27 procent er helt uenige i, at de kan arbejde, til de når folkepensionsalderen. 19 procent er delvist uenige, 26 procent er delvist enige, mens 22 procent er helt enige i, at de kan arbejde til folkepensionsalderen. Mænd mener i højere grad end kvinder, at de kan arbejde, til de når folkepensionsalderen. Sammenhæng mellem helbred og forventningen om at kunne arbejde til folkepensionsalderen: Blandt dem, der vurderer deres helbred til at være godt, er 21 procent helt uenige i, at de kan arbejde, til de når folkepensionsalderen. For dem, der har et dårligt helbred, er den tilsvarende andel hele 59 procent. Større overvejelser om jobskifte blandt dem, der har dårligt helbred: 10 procent af dem med godt selvvurderet helbred er helt enige i, at de overvejer at søge væk fra deres nuværende arbejdsplads. Den tilsvarende andel for dem med dårligt selvvurderet helbred er 32 procent. KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Politik og Analyse Inge Frölich Tlf. 46 97 24 17 Tanja Aaby Toftlund Tlf. 46 97 23 16

Helbred og sygefravær 2 Knap hver femte havde ingen sygedage i 2016: 18 procent havde ingen sygedage i 2016, 43 procent havde 1-7 sygedage, 17 procent havde 8-14 sygedage, 10 procent havde 15-30 sygedage, mens 9 procent havde 31 sygedage eller mere. 3 procent husker det ikke. Tydelig sammenhæng mellem helbred og sygedage: 23 procent af dem med godt selvvurderet helbred havde ingen sygedage i 2016. Den tilsvarende andel for dem med dårligt selvvurderet helbred er 3 procent. Stress og fysisk belastning giver anledning til sygemeldinger: 14 procent angiver, at de inden for det seneste år har været sygemeldt som følge af fysisk belastning i jobbet. 12 procent angiver, at de inden for det seneste år har været sygemeldt grundet stress. 2 procent har været sygemeldt på grund af mobning, ligesom 2 procent har været sygemeldt på grund af vold eller trusler om vold. Særligt ansatte i hjemmeplejen sygemeldes på grund af stress: 16 procent af medlemmerne ansat i hjemmeplejen har været sygemeldt inden for det seneste år grundet stress. Til sammenligning er den tilsvarende andel for ansatte på skoler eller lignende 6 procent. Særligt ansatte på hospitaler sygemeldes grundet fysisk belastning: 18 procent af medlemmerne ansat på hospitaler eller i genoptræningstilbud har inden for det seneste år været sygemeldt på grund af fysisk belastning i jobbet. Den tilsvarende andel blandt ansatte på special- og handicapområdet samt i psykiatrien er 9 procent. Dem med et godt arbejdsmiljø vurderer deres helbred bedre: 22 procent af dem, der er helt eller delvist enige i, at de har et godt arbejdsmiljø, vurderer også at deres helbred er meget godt. Den tilsvarende andel er 15 procent blandt dem, der er helt eller delvist uenige i, at deres arbejdsmiljø er godt. Forebyggelse har indflydelse på helbredet: Blandt dem, som angiver, at deres arbejdsplads i høj grad prioriterer forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer, vurderer 26 procent, at deres helbred er meget godt. Den tilsvarende andel er 14 procent for dem, der mener, at deres arbejdsplads kun i lav grad prioriterer forebyggelse.

Helbred og sygefravær 3 2 ud af 3 medlemmer har et godt eller meget godt helbred Svarpersonerne blev bedt om at vurdere, hvor godt deres eget helbred er. 2 ud af 3 (67 %) vurderer, at deres helbred er godt eller meget godt, 28 procent mener, at deres helbred er nogenlunde godt, mens 5 procent svarer, at det er dårligt eller meget dårligt. Det fremgår af figur 1 nedenfor. Figur 1 viser desuden, at mænd vurderer deres helbred bedre end kvinder. 75 procent af mændene vurderer, at deres helbred er godt eller meget godt, mens det tilsvarende gælder for 65 procent af kvinderne. I 2015 angav 63 procent, at deres helbred var godt eller meget godt. Forskellen fra 2015 til 2017 er ikke statistisk sikker. Det er også blevet undersøgt, om der er forskelle på tværs af alder og sektorer, men disse forskelle er heller ikke statistisk sikre, og er derfor ikke vist. Figur 1. Hvordan vil du alt i alt vurdere dit helbred? Fordelt på køn. I alt (4.645) 21% 4 28% 4% 1% Kvinde (4.031) 21% 44% 29% 4% 1% Mand (614) 17% 58% 4% 1% 0% 40% 60% 80% 100% Meget godt Godt Nogenlunde godt Dårligt Meget dårligt Antal svar: 4.645

Helbred og sygefravær 4 Dagplejere har det bedste selvvurderede helbred Når man ser på det selvvurderede helbred i forhold til arbejdssteder, fremgår det, at helbredet varierer. De ansatte i dagplejen er dem, der har det bedste selvvurderede helbred. Det kommer til udtryk ved, at 74 procent samlet set angiver, at deres helbred er godt eller meget godt. Ansatte på plejecentre er derimod dem, som i lavest grad har et godt helbred. Blandt disse personer vurderer 63 procent samlet set, at deres helbred er godt eller meget godt. Det ses i figur 2. Figur 2. Hvordan vil du alt i alt vurdere dit helbred? Fordelt på arbejdssted 1 Dagplejen (401) 24% 50% 24% 2% Psykiatrien (372) 51% 2 2% 1% Hospital eller genoptræningstilbud (472) 24% 47% 24% 5% Daginstitution (479) 47% 28% 4% 1% Special- og handicapområdet (205) 1 49% 28% 5% 1% Hjemmeplejen (875) 21% 44% 28% Skoler eller lign. (192) 44% 30% 4% 1% Øvrige områder (255) 43% 25% 7% 4% Plejecenter (1.395) 19% 44% 32% 4% 0% 10% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Meget godt Godt Nogenlunde godt Dårligt Meget dårligt Antal svar: 4.646 1 Kategorien Hjemmeplejen dækker også over medlemmer, der arbejder hos et vikarbureau. Psykiatrien dækker over medlemmer, der arbejder i behandlings- eller distriktspsykiatrien og i socialpsykiatrien, bostøtte, botilbud og lignende.

Helbred og sygefravær 5 Hver fjerde forventer ikke at kunne arbejde til folkepensionsalderen Som det ses i figur 3, er 27 procent helt uenige i, at de kan arbejde, til de når folkepensionsalderen. 19 procent er delvist uenige, 26 procent er delvist enige, mens 22 procent er helt enige. Mændene er mere enige end kvinderne i, at de kan arbejde, til de når folkepensionsalderen. Blandt mændene er 60 procent helt eller delvist enige i, at de kan arbejde, til de når folkepensionsalderen. Blandt kvinder er andelen 47 procent. Det er vist i figur 3. Figur 3. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? Jeg forventer at kunne arbejde, til jeg når folkepensionsalderen. Fordelt på køn. I alt (4.596) 22% 2 19% 27% Kvinde (3.988) 21% 2 28% Mand (608) 30% 30% 17% 19% 4% 0% 40% 60% 80% 100% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Antal svar: 4.596 Medlemmer på 60 år eller derover er mere enige i, at de kan arbejde, til de når folkepensionsalderen, end dem i de øvrige aldersgrupper. Det fremgår af figur 4 på næste side. 61 procent af dem på 60 år eller derover er helt eller delvist enige i, at de kan arbejde, til de når folkepensionsalderen. Til sammenligning er den tilsvarende andel eksempelvis 45 procent for dem under 40 år.

Helbred og sygefravær 6 Figur 4. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? Jeg forventer at kunne arbejde, til jeg når folkepensionsalderen. Fordelt på aldersgrupper. Under 40 år (531) 18% 27% 22% 28% 5% 40-44 år (443) 18% 28% 19% 30% 5% 45-49 år (633) 1 29% 23% 27% 50-54 år (995) 19% 29% 21% 24% 7% 55-59 år (1.224) 23% 25% 1 29% Over 60 år (770) 41% 12% 23% 5% 0% 10% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Antal svar: 4.596

Hvordan vil du alt i alt vurdere dit helbred? Helbred og sygefravær 7 Særligt dem med dårligt selvvurderet helbred forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionsalderen Sammenhængen mellem det selvvurderede helbred og forventningen om at kunne arbejde til folkepensionsalderen, er blevet undersøgt. Resultaterne er vist i figur 5 nedenfor. Blandt de personer, der har et godt helbred, er 38 procent helt eller delvist uenige i, at de forventer at kunne arbejde, til de når folkepensionsalderen. Den tilsvarende andel blandt dem med et nogenlunde helbred er 58 procent, mens andelen for dem med dårligt helbred er 78 procent. Det vil sige, at jo dårligere helbred medlemmerne har, jo mindre forventer de at kunne arbejde, til de når folkepensionsalderen. Figur 5. Jeg forventer at kunne arbejde, til jeg når folkepensionsalderen. Fordelt på selvvurderet helbred. Godt (3.043) 27% 29% 17% 21% 5% Nogenlunde (1.307) 14% 22% 23% 35% 5% Dårligt (232) 11% 19% 59% 0% 10% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Jeg forventer at kunne arbejde, til jeg når folkepensionsalderen Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Antal svar: 4.597. Heraf svarede 15 Ved ikke. De er ikke vist i figuren. Til spørgsmålet om helbred er kategorien Godt konstrueret ud fra svarmulighederne Meget godt og Godt, ligesom kategorien Dårligt er konstrueret ud fra svarmulighederne Dårligt og Meget dårligt. Grundet afrundinger summerer procenterne ikke nødvendigvis til 100.

Hvordan vil du alt i alt vurderer dit helbred? Helbred og sygefravær 8 Medlemmer med dårligt selvvurderet helbred overvejer i høj grad et jobskifte I figur 6 fremgår det, at jo dårligere medlemmerne vurderer deres helbred, jo mere overvejer de at søge væk fra deres nuværende arbejdsplads. Blandt dem med et godt selvvurderet helbred er 32 procent helt eller delvist enige i, at de overvejer at søge væk fra deres nuværende arbejdsplads. For dem med et nogenlunde helbred er den tilsvarende andel 43 procent, mens andelen for dem med et dårligt selvvurderet helbred er hele 55 procent. Figur 6. Jeg overvejer at søge væk fra min nuværende arbejdsplads. Fordelt på selvvurderet helbred. Godt (3.043) 10% 22% 13% 45% 9% Nogenlunde (1.307) 17% 2 13% 34% 10% Dårligt (232) 32% 23% 11% 24% 10% 0% 10% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Jeg overvejer at søge væk fra min nuværende arbejdsplads Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Antal svar: 4.597. Heraf svarede 15 Ved ikke. De er ikke vist i figuren. Til spørgsmålet om helbred er kategorien Godt konstrueret ud fra svarmulighederne Meget godt og Godt, ligesom kategorien Dårligt er konstrueret ud fra svarmulighederne Dårligt og Meget dårligt. Grundet afrundinger summerer procenterne ikke nødvendigvis til 100.

Helbred og sygefravær 9 Hvert femte havde ingen sygedage i 2016 Det er blevet undersøgt, hvor mange dage medlemmerne var sygemeldt i løbet af 2016. Det ses i figur 7, at 18 procent ingen sygedage havde, 43 procent havde 1-7 sygedage, 17 procent havde 8-14 sygedage, mens 10 procent havde 15-30 sygedage, og 9 procent havde 31 sygedage eller flere. Figur 7. Tænk tilbage på hele 2016. Hvor mange arbejdsdage var du da sygemeldt? 45% 43% 40% 35% 30% 25% 15% 18% 17% 10% 10% 9% 5% 3% 0% Jeg havde ingen sygedage 1 til 7 dage 8 til 14 dage 15 til 30 dage 31 dage eller mere Husker ikke/ikke relevant Antal svar: 4.622 I figur 8 på næste side ses sammenhængen mellem medlemmernes selvvurderede helbred og antallet af sygedage. Det fremgår, at jo bedre helbred medlemmerne har, jo færre sygedage har de. Blandt dem med et godt selvvurderet helbred havde 23 procent ingen sygedage i 2016. Det samme gjaldt kun 3 procent af dem med dårligt selvvurderet helbred. Det ses desuden, at 6 procent af dem med godt selvvurderet helbred havde 31 sygedage eller flere. Den tilsvarende andel er hele 34 procent for dem med dårligt helbred. Det fremgår af figur 8.

Helbred og sygefravær 10 Figur 8. Tænk tilbage på hele 2016. Hvor mange arbejdsdage var du da sygemeldt? Fordelt på selvvurderet helbred. Godt (3.068) 23% 4 15% 7% 3% Nogenlunde (1.306) 9% 38% 21% 14% 13% 3% Dårligt (233) 3% 24% 19% 17% 34% 4% 0% 10% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Jeg havde ingen sygedage 1 til 7 dage 8 til 14 dage 15 til 30 dage 31 dage eller mere Husker ikke/ikke relevant Antal svar: 4.622. Heraf svarede 15 Ved ikke. De er ikke vist i figuren. Til spørgsmålet om helbred er kategorien Godt konstrueret ud fra svarmulighederne Meget godt og Godt, ligesom kategorien Dårligt er konstrueret ud fra svarmulighederne Dårligt og Meget dårligt. Grundet afrundinger summerer procenterne ikke nødvendigvis til 100.

Helbred og sygefravær 11 Mere end hver tiende har inden for det seneste år været sygemeldt grundet stress eller fysisk belastning i jobbet 14 procent angiver, at de inden for det seneste år har været sygemeldt grundet fysisk belastning i jobbet. 12 procent har været sygemeldt på grund af stress. 2 procent har været sygemeldt som følge af vold eller trusler om vold, ligesom 2 procent har været sygemeldt på grund af mobning. 73 procent har ikke været sygemeldt som følge af årsagerne vist i figur 9 nedenfor. Figur 9. Har du inden for det seneste år været sygemeldt af nogle af følgende årsager? Ja, pga. stress 12% Ja, pga. vold eller trusler om vold 2% Ja, pga. mobning 2% Ja, pga. fysisk belastning i jobbet (fx løft) 14% Nej 73% 0% 10% 30% 40% 50% 60% 70% 80% Antal svar: 4.648 2 procent har svaret Ved ikke/husker ikke. Disse besvarelser er ikke vist i figuren men indgår i beregningerne. Procenterne summerer ikke til 100, da det har været muligt at sætte flere krydser. Andelen af kvinder, som har været sygemeldt på grund af stress, er større end andelen for mænd. 14 procent af kvinderne har inden for det seneste år været sygemeldt grundet stress, mens det er 10 procent af mændene. Ser man på de øvrige årsager til sygemeldinger, er forskellen mellem mænd og kvinder ikke statistisk sikker (figur ikke vist).

Helbred og sygefravær 12 Særligt ansatte i hjemmeplejen sygemeldes på grund af stress Det fremgår af figur 10 nedenfor, at 16 procent af medlemmerne ansat i hjemmeplejen har været sygemeldt inden for det seneste år grundet stress. Til sammenligning er den tilsvarende andel for ansatte på skoler eller lignende 6 procent. Figur 10. Andel, der inden for det seneste år har været sygemeldt på grund af stress. Fordelt på arbejdssted. 18% 1 14% 1 15% 14% 13% 13% 13% 12% 10% 8% 10% 7% 4% 2% 0% Antal svar: 4.648 Da der er store forskelle i andelen af mænd og kvinder på de enkelte arbejdssteder, er der også kontrolleret for køn i forhold til sygemeldinger på grund af stress. Forskellene var ikke statistisk sikre.

Helbred og sygefravær 13 Knap hver femte ansat på hospital eller i genoptræningstilbud har været sygemeldt på grund af fysisk belastning Blandt ansatte på hospitaler eller i genoptræningstilbud angiver 18 procent, at de har været sygemeldt inden for det seneste år på grund af fysisk belastning i jobbet. Til sammenligning er andelen 9 procent blandt ansatte på special- og handicapområdet og i psykiatrien. Det fremgår af figur 11 nedenfor. Figur 11. Andel, der inden for det seneste år har været sygemeldt på grund af fysisk belastning i jobbet. Fordelt på arbejdssted. 18% 1 14% 12% 10% 18% 17% 1 13% 12% 11% 10% 9% 9% 8% 4% 2% 0% Antal svar: 4.648 På grund af de store forskelle i andelen af mænd og kvinder på de enkelte arbejdssteder, er der også kontrolleret for køn i forhold til sygemeldinger på grund af fysisk belastning i jobbet. Der er signifikante forskelle på social- og handicapområdet. På social- og handicapområdet angiver 11 procent af kvinderne, at de har været sygemeldt grundet fysisk belastning i jobbet, mens andelen for mænd er 2 procent. Der er også kontrolleret for alder i forhold til sygemeldinger på grund af fysisk belastning i jobbet. Der er ingen signifikante forskelle, når man sammenligner personer under og over 40 år.

Jeg synes generelt, at arbejdsmiljøet er godt på min arbejdsplads Helbred og sygefravær 14 Sammenhæng mellem arbejdsmiljøet og det selvvurderede helbred Det er blevet undersøgt, om der er sammenhæng mellem, hvordan medlemmerne vurderer deres arbejdsmiljø, og hvordan de vurderer deres helbred. Det viser sig, at dem med et godt arbejdsmiljø i højere grad vurderer, at deres helbred er godt. Således angiver 22 procent af dem, som er helt eller delvist enige i, at deres arbejdsmiljø er godt, at deres helbred er meget godt. Den tilsvarende andel er 15 procent blandt dem, der er helt eller delvist uenige i, at deres arbejdsmiljø er godt. Det fremgår af figur 12 nedenfor. Figur 12. Hvordan vil du alt i alt vurder dit helbred? Fordelt på arbejdsmiljø. Helt eller delvist enig (3.496) 22% 48% 2 3% Helt eller delvist uenig (1.131) 15% 41% 35% 9% 1% 0% 10% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Hvordan vil du alt i alt vurdere dit helbred? Meget godt Godt Nogenlunde godt Dårligt Meget dårligt Antal svar: 4.646. Heraf svarede 19 Ved ikke. De er ikke vist i figuren. Grundet afrundinger summerer procenterne ikke nødvendigvis til 100.

I hvilken grad prioriterer din arbejdsplads forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer? Helbred og sygefravær 15 Jo mere arbejdspladsen forebygger arbejdsmiljøproblemer, jo bedre er medlemmernes helbred Det fremgår af figur 13, at 26 procent af dem, som angiver, at deres arbejdsplads i høj grad prioriterer forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer, også vurderer, at deres helbred er meget godt. For dem, der mener, at arbejdspladsen i nogen grad prioriterer forebyggelse, angiver 17 procent, at helbredet er meget godt. For dem, hvor forebyggelse kun prioriteres i lav grad, har 14 procent et meget godt helbred. Figur 135. Hvordan vil du alt i alt vurderer dit helbred? Fordelt på forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer. I høj grad (2.123) 2 47% 25% 2% I nogen grad (1.635) 17% 4 31% 5% I lav grad (620) 14% 43% 30% 10% 2% 0% 10% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Hvordan vil du alt i alt vurdere dit helbred? Meget godt Godt Nogenlunde godt Dårligt Meget dårligt Antal svar: 4.646. Heraf svarede 268 Ved ikke. De er ikke vist i figuren. Til spørgsmålet I hvilken grad prioriterer din arbejdsplads forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer? er kategorien I høj grad konstrueret af svarmulighederne I meget høj grad og I høj grad. Tilsvarende er kategorien I lav grad konstrueret af svarmulighederne I ringe grad og Slet ikke. Grundet afrundinger summerer procenterne ikke nødvendigvis til 100.

Helbred og sygefravær 16 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden 19.-31. januar 2017. Indsamlingsmetode Data er indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der blev udsendt én påmindelse til deltagerne. Undersøgelsen vedrørte også andre emner end helbred og sygefravær. Målgruppen Målgruppen for denne undersøgelse er medlemmer i job fra FOAs medlemspanel. Antal besvarelser og svarprocent 11.396 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen. Det viste sig, at 106 e-mailadresser var uvirksomme. Det reelle antal inviterede var således 11.290. 5.021 medlemmer, svarende til 44 procent, gennemførte undersøgelsen fuldt ud eller delvist. 41 procent svarede på alle spørgsmål, mens 3 procent afgav nogle svar. I alt svarede 4.645 medlemmer på spørgsmålene om helbred og sygefravær. Repræsentativitet Stikprøven er undersøgt for repræsentativitet på parametrene sektor, tillidshverv og alder. Repræsentativitetsanalysen viste, at Kost- og Servicesektoren og Pædagogisk Sektor er lidt underrepræsenterede, mens Social- og Sundhedssektoren og Teknik- og Servicesektoren er lidt overrepræsenterede. Analysen viste desuden, at unge under 30 og medlemmer i alderen 30-39 er underrepræsenterede, mens medlemmer i aldersgrupperne 50-59 år og 60 år og deriver er overrepræsenterede. Stikprøven er repræsentativ på medlemmer i alderen 40-49 år. Medlemmer med tillidshverv (dvs. tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljø-repræsentanter) er overrepræsenterede i stikprøven, mens medlemmer uden tillidshverv er underrepræsenterede. Vægtning af data På baggrund af repræsentativitetsundersøgelsen er data vægtet for sektor og alder. Vægtningen gør, at svarene fra underrepræsenterede grupper får en større vægt i stikprøven, mens svarene fra overrepræsenterede grupper får en mindre vægt. På denne mådes sikres, at stikprøven svarer til FOAs erhvervsaktive medlemmer fordelt på sektorer og alder.