Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika VIDEO 3 KOMPOSITION LAV DIN EGEN MELODI

Relaterede dokumenter
Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika LÆRERVEJLEDNING VIDEO 1 INSTRUMENTERNE Musikstafetten, Video 1: Instrumenterne Kære

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika VIDEO 2 WOLFGANG, JEPPE OG CARL

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008

Tegnehæfte til sommerferien

Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til!

Tegnehæfte til sommerferien

På rejse med musikken

Én for Alle Alle for Én

Musikskole

Frivillig musikundervisning

Frivillig musikundervisning

Hold%Øje%uge%35.% Jubilæum% %30%år % Det%skal%fejres!%%?%fredag%d.%6/9%kl.%14?16.30!% Kære!alle.!

Kom i dybden med arbejdsglæden

Leg i spil Musik for alle

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009

Anderledes Uge på Musikskolen

Music Mind Games i Børnehaven

Komponer mønstre i nøglerytmer ud fra Dm og C Et kompositions og arrangements oplæg

Frivillig musikundervisning

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING

Sæson 2013/2014 Nyhedsbrev 5. Der afholdes ÅBENT HUS i Favrskov Musikskole. i Kulturhus Sløjfen i Hadsten. Alle er velkomne!

VINDBLÆS FRISKOLE MUSIKSKOLEN 2010/2011

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010

Ressourcen: Projektstyring

Le Sacre du Printemps

Det Klingende Museum. på besøg i musikkens verden

Roms fontæner og pinjer

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

Musiktilbud Sct. Ibs Skole 2009/2010

Overordnet målsætning for instrumentalundervisning. Harmonika. Modullinje (4. klasse - ) Værkstedslinje (2.-3. klasse) Sololinje

Sigurd og Danmarkshistorien

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018

Mikkel skal bedøves TIL MOR OG FAR. Personalet på Privathospitalet Mølholm har lavet patientinformationen: "Mikkel skal bedøves".

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent

Sønderjyllands Symfoniorkester

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2019/2020

[ April-Avisen] APRILFESTIVAL 2012 AALBORG FRISKOLE

Musikundervisningen på Ringsted Lilleskole

Jeg gi r dig ære. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet.

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Jeg vil ligne Jesus -1

Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Musik. Ugeplan - dag Emne/tema/projekt Mål & Arbejdsformer

Workshopkatalog til Temauge i uge 6.

Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Den tragiske Schuberts 4. symfoni

Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert.

SMTTE modellen I Norddjurs bruger alle dagtilbud den samme model, når der skal laves handlingsplaner. Denne model hedder SMTTE-modellen.

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse

Musikforløb for 4. klasse

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

Fredagsbrev 16. december 2011 (

[ MØRKLÆGNING ] Introduktion til denne aften. Formålet med aftenen. !ce breaker Sort er det nye sort. 5 minutter. Materialer. Forberedelse.

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia.

Vindblæs. Musikskole. Program

Undervisningsplan musik.4 klasse 16/17.

De Pædagogiske Pejlemærker. et projektarbejde for 8. klassetrin

Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

Indholdsfortegnelse. Del 1 Introduktion til Spil Smart. Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06. Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07

I Jesus fodspor - 3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Beethovens 9. symfoni

Undervisningsplan musik 6.klasse 16/17

Spil efter mønstre i kendte numre

LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N Å R

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

Spil Dansk Dagens Sangskriverkonkurrence : Fødselsdagssangen for voksne (= Årets danske sang 2010) 2: Årets danske børnesang 2010 (Lukket!

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

Læseudviklingens 12 trin

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Klaver. Modullinje (4. klasse - ) Sololinje. Værkstedslinje (2.-3. klasse) Tjek siddestilling bænkens højde, afstand til klaveret m.v.

fra DR Julekalenderen 2014

MUSIKSKOLENS TEMAUGE TEMA: NORDISK MUSIK

Feedback værktøjer. Skab arbejdsglæde. - en drejebog til mødelederen

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april Endnu en skøn dag

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS

Vejledning til Mozart Viewer 12

Dagpleje med fokus på. rytmik og bevægelse

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

Musikundervisning i den nye skolereform.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

DESIGN DIT EGET CD-COVER!

TIL FORÆLDRE MED BØRN DER SKAL BEGYNDE I SKOLE OG FRITIDSINSTITUTION. En god skolestart

Kære lærere. Rigtig go arbejdslyst!

Klassisk musik og eventyr

Workshop-tilbud 31/10 & 1/11

Skovens Børn. Undervisningsprogram 2019/2020

Transkript:

Musikstafetten, Video 3: Komposition lav din egen melodi! Kære musiklærer! Video 3 er et oplæg til at børnene kommer i gang med at komponere små melodier eller rytmer selv. Vi introducerer farvekoder til tonerne, hver tone i en C-dur skala har sin egen farve. Det er de samme farvekoder, som der f.eks bliver brugt i Music Mind Games, hvis I benytter jer af det. Videoen er lidt Jørgen Clevin-agtig og før I efterfølgende går i gang med at komponere med børnene, vil jeg anbefale nogle retningslinjer. Jeg har afprøvet det igennem de sidste 5 år med 0.-3. klasser. Det er en fordel at være to lærere på men ikke et must Værket, I skal skabe kompositioner til, er helt nyt og skrevet til lejligheden. Musikken er skrevet af Anders Koppel efter en historie af mig. Og det er aldrig blevet opført før! Det bliver SÅ spændende!!! Formålet med Video 3: Formålet er at give børnene lyst til at skabe melodi og rytme selv. Og at give dem et notations-redskab, der ikke behøver at være noder. Farverne er toner og de sorte streger er rytmer (se vedhæftede pdf med tonekort og rytmeskema). Hele videoen lægger op til, at børnene finder på en lille melodi eller rytme selv, som de skal spille eller synge i værket Hermans melodi, som vi opfører sammen til koncerten. På mit musikbesøg på jeres skole - inden koncerten - øver vi i fællesskab børnenes melodier og vi indstuderer forskellige aftaler på forhånd, så vi ved, hvordan vi skal gøre det til koncerten. Print selv: 1 stk Tonekort og 1 stk Rytmekort (hvor børnene selv kan tegne bjælker på, så det bliver til 8-dele). Uddel gerne begge dele til hvert barn. 1) Inden I ser video 3 et lille forord, som evt. kan læses højt: Kære børn. Nu er I nået til den tredje og sidste video fra Musikstafetten. Hvor har det været hyggeligt at få lov til at være jeres musiktante. Nu skal I høre lidt om, hvordan man selv kan komme i gang med at lave en melodi. Og så har vi brug for jeres hjælp til noget helt særligt! LYT GODT EFTER, for måske får I en opgave, som I skal løse, når I er færdige med videoen. Men vent med at gå i gang, til I har fået klar besked fra jeres lærer om, hvad I skal! Både jeg og Danmarks Underholdningsorkester glæder os helt vildt meget til at møde jer i virkeligheden! God fornøjelse med at komponere jeres egne melodier! Mange musik-hilsner fra Tante Musika

2) Se Video 3 om Komposition sammen i klassen den varer små 10 minutter. 3) Efter video kort snak om opgaven: Hvad var det, Tante Musika bad om? Hvad skal vi bruge til at komme i gang? Hvilke farver måtte vi bruge? (se Musikalfabet tonekort) Hvad viser de sorte streger? (rytmer) Hvad viser de runde farvede cirkler? (toner) Hvis du havde en melodi inden i dig hvordan ville den så lyde? Glad (dur), sørgelig (mol), hurtig, langsom, frisk? Tænk over det 4) Materialer uddeles og melodierne/rytmerne komponeres: Det er selvfølgelig dig som lærer, der bestemmer hvilke redskaber og materialer, børnene må bruge til at skabe deres komposition. Det er dog rart, hvis de har lidt valgmuligheder, men lad dem beslutte sig, inden de starter. Når I har valgt, så er det bare om at komme i gang med at male, tegne, skrive, klippe jeres værker. I lærere skal selvfølgelig også være med vi har brug for alles hjælp! Det skal helst kunne være på et papir eller karton i A4-størrelse. Liggende sideretning er godt men ikke et must. Lad alle børn arbejde med både en tone-komposition og en rytme-komposition. Måske kan de allerede sætte det sammen, men ellers giv dem de to forskellige discipliner på skift. Selvom de fleste nok spiller rytmer til koncerten, er det godt, at de har prøvet begge dele. Børnene kan arbejde sammen to og to eller alene. Lad dem komme op til dig på skift og få spillet deres melodi ved klaveret eller vha klokkespil eller hvad du nu vil bruge. Måske er der noget, de vil gøre anderledes eller rette til? Det er fint, at du starter med at spille det for dem men de skal helst skabe en melodi, de nogenlunde kan lære at spille selv og lære udenad. Nogle børn vil måske tegne en hel masse cirkler på papiret som jeg gjorde i videoen. Det gør ikke noget måske betyder det, at de så spiller eller synger en masse noder meget hurtigt. Spørg barnet, hvordan de vil udføre det og så må I se, om det giver mening. Rytmerne kan børnene enten male eller tegne med sort farve eller tusher. Eller de kan benytte rytmekortet begræns jer til 4-dele og 8-dele. På rytmekortet kan de skrive bjælker ind efter behov vis dem hvordan, hvis de aldrig har set en rytmenode før. Og så spil det for dem på en tamburin eller tromme. Når I er færdige: bed børnene om at skrive tydeligt navn, skole og klasse på og hvis der er tid, så prøv at spille kompositionerne for hinanden på skift. Jeg bliver glad, hvis I laver en kopi eller tager et billede af hver lille komposition til mig. MEN jeg ved, det tager tid, så hvis I ikke når det, så er det

HELT OK. Vi vil gerne kunne bruge nogle af dem i vores dias, der løber under koncerten. Og vi inkorporerer også dele af det i det, orkesteret spiller. Inden timen slutter, så husk at indsamle alle værkerne, så I opbevarer dem indtil koncerten er overstået. Så kan de spille dem til koncerten og få dem med hjem bagefter. 5) Forberedelse til mit musikbesøg jeres instrumenter I skal inden mit besøg vælge, hvad børnene skal spille på hver i sær. Husk at vælge et instrument, de selv kan bære. Det skal kunne ligge under deres stol under koncerten, så de selv kan tage det frem, når de skal spille. Brug det I har. Det kan være: guiro ( franskbrød ), claves (rytmestikker), shakere (rasleæg eller maracas), klokkespil i C-dur uden de sorte toner, blokfløjte, håndtrommer, sangstemmer, fløjtelyde, bodyperc, hjemmelavede instrumenter etc. Mangler I, så kontakt os så skaffer vi ekstra shakere m.m Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at sende mig en mail på:musikstafetten@gmail.com Så svarer jeg hurtigst muligt. Og husk, at jeg har oprettet en lukket Facebook-gruppe for de lærere, der er med i Musikstafetten, så vi kan dele information, erfaring, spørgsmål og billeder. Søg efter: Musikstafetten med Tante Musika... Jeg glæder mig så meget til at besøge jer og til vores fælles koncert! Det bliver så sjovt! Kærlig hilsen Tante Musika (alias Christine Skou)

A C la D E F G A H C D E F G do re mi fa so la ti do re mi fa so

RYTMEKORT FYLD SELV UD!