Middagslur i dagtilbud

Relaterede dokumenter
Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Syge børn i pasningstilbud

Uniformer i ældreplejen

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Retfærdig løn i faggruppen

Førstehjælp og brandslukning

Vold og trusler i psykiatrien

Vold og trusler i psykiatrien

Julegaver fra arbejdsgiveren

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Samarbejde med pårørende

Rygning på arbejdspladserne

Muligheder for pleje og omsorg

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Underretninger om børn, der mistrives

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Helbred og sygefravær

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Faglig udvikling og uddannelse

Årsager til jobskifte

Arbejde i julen og nytåret

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Årsager til jobskifte

Arbejdstid. 2. januar 2018

Vold og trusler på arbejdspladsen

Børns vilde og farlige lege

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Skænderier og konflikter

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

Procedurer for arbejde i glatføre

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Normeringer og kommunalvalg

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Arbejdstempo, bemanding og stress

Arbejde i weekender og på helligdage

Fratagelse af opgaver

Bekymring for at miste arbejdet

Mobning. 30. november 2017

Faglig kritik og sparring

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Sygefravær og sygenærvær

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Arbejdsliv og privatliv

Vejtid i hjemmeplejen

Stress og tabu. 5. november 2018

Forhold til kolleger og ledelse

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

Drømme og opsparing medlemmernes økonomi

Arbejdsmiljøet generelt

Det siger FOAs medlemmer om mad og børns madvaner i dagtilbud

Omtrent halvdelen af de medlemmer, der er blevet tilbudt gaver fra borgere fra deres arbejdsplads, tager også imod gaverne.

Overvågning. 18. juni 2018

Temaer op til OK december 2014

2 ud af 10 oplever desuden, at der er flere børn med alle på fire nævnte kendetegn end for 2 år siden.

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid

Vold og trusler på arbejdspladsen

Inklusion i dagtilbud

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Erfaring med selvmordstruede borgere

Jobsikkerhed for pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Tekniske hjælpemidler

Tosprogede børn i dagtilbud

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med.

Seksuel chikane. 10. marts 2016

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Metoder på det specialiserede socialområde

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Krænkende adfærd overfor borgere

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Forældresamarbejde. 4. november 2014

Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen

Ensomhed i ældreplejen

Det siger medlemmerne af FOA om besparelser og fyringer

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser.

Det siger FOAs medlemmer om brug af velfærdsteknologi

Det siger dagplejerne og pædagogmedhjælperne om førstehjælp

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

Det siger medlemmerne af FOA om registrering og faglig dokumentation

Transkript:

3. november 2016 Middagslur i dagtilbud FOA har i perioden 22.-30. august 2016 gennemført en undersøgelse om børns middagslur i daginstitutioner og dagpleje via sit medlemspanel. Medlemmer, som arbejder med børn i alderen 0-2 år, blev spurgt om deres muligheder for at putte børnene. 623 medlemmer har svaret på spørgsmålene. Hovedkonklusioner: Flertallet (66 %) af deltagerne i undersøgelsen har altid/ofte mulighed for at putte nogle børn senere eller tidligere end det tidspunkt, hvor de normalt putter. Dette gør sig i højere grad gældende i daginstitutioner end i dagplejen. 8 ud af 10 medlemmer oplever, at forældre stiller krav til deres barns middagslur. Medlemmer i daginstitutioner oplever i højere grad end medlemmer i dagplejen, at forældrene stiller krav til deres børns middagslur. Det krav, flest oplever, er, at barnet kun må sove en given tid, selv om medarbejderne vurderer, at barnet har brug for at sove længere. Af de medlemmer, der ikke altid eller ofte har mulighed for at putte senere eller tidligere end normalt, svarer 37 procent, at årsagen er, at der ikke altid er tid til at putte på andet tidspunkt. 33 procent svarer, at de ellers ikke ville have mulighed for at holde pause, og 22 procent svarer, at der er for meget larm til, at børnene kan sove uden for hovedluren. I daginstitutioner peger flest på, at det at putte senere eller tidligere ikke kan lade sig gøre, fordi de ikke har tid nok. Andelen, der peger på deres muligheder for at holde pause som en årsag, er højere i dagplejen end blandt de medlemmer, der arbejder i daginstitutioner. Medlemmerne har haft mulighed for, at uddybe, hvorvidt det kan have konsekvenser for børnene, at alle skal sove på samme tidspunkt. Flertallet (51 ud af 79) svarer, at det ikke har nogen konsekvenser. Flere nævner tværtimod, at det har konsekvenser, hvis børnene ikke sover på samme tidspunkt, såsom at børnene så ikke har samme mulighed for at lege sammen, og at de ellers vækker hinanden. KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Jeppe H. Krusager Tlf. 46 97 26 79 Inge Frölich Tlf. 46 97 24 17

Middagslur i dagtilbud 2 Figur 1. Har du mulighed for at putte nogle børn senere eller tidligere end det tidspunkt, hvor du normalt putter? Ja, altid/ofte 66% Ja, nogle gange 24% Ja, sjældent 8% Nej, aldrig 1% Ved ikke 1% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Antal svar: 623 Spørgsmålet er kun stillet til medlemmer i FOAs pædagogiske sektor, der arbejder med 0-2-årige børn i dagplejen eller en daginstitution. Det fremgår af figur 1, at to tredjedele (66 %) af deltagerne i undersøgelsen har mulighed for at putte børnene uden for det tidspunkt, hvor de ellers normalt putter. Omkring en fjerdedel (24 %) har kun nogle gange mulighed for at putte på andre tidspunkter, mens det for 8 procent sjældent er muligt. For en lille andel (1 %) er det aldrig muligt at putte på andre tidspunkter end det normale.

Middagslur i dagtilbud 3 I figur 2 ses, at de medlemmer, der ikke altid eller ofte kan putte på forskellige tidspunkter, især peger på tre grunde til dette. 37 procent svarer, at de ikke altid har tid nok til at putte børnene på et andet tidspunkt. Dette oplever de medlemmer, der er ansat i daginstitutioner, i højere grad end dagplejerne. 33 procent svarer, at de ellers ikke ville have mulighed for at holde pause, hvis de skulle putte på forskellige tidspunkter. Der er flere fra dagplejen end fra daginstitutionerne, der svarer dette. 22 procent peger på, at der er for meget larm til, at børnene kan få ro til at sove uden for hovedluren. Her er der ikke forskel på svarene fra dagplejen og daginstitutionerne. Figur 2. Hvad er årsagen til, at du ikke altid/ofte kan putte på forskellige tidspunkter? Jeg har ikke altid tid nok til at putte på et andet tidspunkt 36% Der er for meget larm til, at børnene kan få ro til at sove uden for hovedluren 22% Jeg har ikke de fysiske rammer til, at jeg kan putte børnene på forskellige tidspunkter Ellers vil jeg ikke have mulighed for at holde pause i løbet af dagen 33% Andet, uddyb gerne: Ved ikke 9% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% Antal svar: 203 Spørgsmålet er kun stillet til de medlemmer, der ikke har svaret Ja, altid/ofte, til spørgsmålet Har du mulighed for at putte nogle børn senere eller tidligere end det tidspunkt, hvor du normalt putter?. Der har været mulighed for at vælge flere svar.

Middagslur i dagtilbud 4 8 ud af 10 medlemmer oplever, at forældre stiller krav af forskellig art til deres barns middagslur. Det fremgår af figur 3. Figur 3 viser også, at der er relativt flere blandt de ansatte i daginstitutionerne end blandt dagplejerne, der oplever krav fra forældrene. Det krav, som medlemmerne oftest oplever, er, at barnet kun må sove en given tid, selv om medarbejderen vurderer, at barnet har brug for at sove længere. Figur 3 Oplever du for tiden, at forældre stiller nogle af de følgende krav til deres barns lur? At barnet kun må sove en given tid, selvom min vurdering er, at barnet har brug for at sove længere At barnet ikke må sove middagslur, selvom jeg vurderer, at de har behov for det At barnet skal sove på bestemte tidspunkter At barnet skal puttes på en helt bestemt måde (fx med en sut i hånden eller en stofble over øjnene) Nej, jeg oplever ikke noget af ovenstående Andet Ved ikke 4% 3% 3% 3% 1% 0% 2% 42% 35% 13% 26% 36% 33% 43% 26% 53% 72% 63% 87% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% I alt I dagplejen I daginstitution Antal svar: 623 Det har været muligt at afgive flere svar. Det har været muligt for medlemmerne at uddybe, hvilke eventuelle konsekvenser de mener, det har for børnene, at de skal sove samtidig. Mange medlemmer (51 ud af 79 kommentarer) mener ikke, der er noget problem i, at børnene sover på samme tidspunkt. Flere peger på, at netop det ens søvnmønster er gavnligt, da børnene således får mere tid til at lege sammen og være sociale. Hvis børnene sover på forskellige tidspunkter, går de glip af aktiviteter, og de får ikke den samme glæde af hinanden. Det bliver svært at komme på tur. Dagplejer

Middagslur i dagtilbud 5 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden 22.-30. august 2016. Indsamlingsmetode Data er indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der blev udsendt én påmindelse til deltagerne. Målgruppen Målgruppen for undersøgelsen er dagplejere, pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter samt pædagoger i Københavns Kommune i FOAs medlemspanel, der i undersøgelsen har oplyst, at de primært arbejder med vuggestue-/dagplejebørn (0-2-årige børn). Antal besvarelser og svarprocent 12.296 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen. Det viste sig, at 47 e-mailadresser var uvirksomme. Det reelle antal inviterede var således 12.249. Af disse medlemmer var der 5.379 medlemmer, der gennemførte undersøgelsen fuldt ud, og 351, der afgav nogle svar. Den samlede svarprocent var 47. 623 medlemmer besvarede ét eller flere af spørgsmålene om børns middagslur. Repræsentativitet Stikprøven er undersøgt for repræsentativitet på parametrene tillidshverv og medlemmernes alder. Analysen viste, at unge under 30 år og medlemmer i alderen 30-39 år er underrepræsenteret, mens medlemmer i aldersgrupperne 50-59 år og 60 år og derover er overrepræsenteret. Stikprøven er repræsentativ på medlemmer i alderen 40-49 år. Medlemmer med tillidshverv (dvs. tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter) er overrepræsenteret i stikprøven. Vægtning af svar Svardata er ikke vægtet.

Middagslur i dagtilbud 6 Eksempler på andre undersøgelser af dagplejen og daginstitutioner: Tosprogede børn i dagtilbud (2016): https://www.foa.dk/~/media/faelles/pdf/rapporterundersoegelser/2016/tosprogede%20børn%20i%20dagtilbud%20pdf.ashx Kvalitet og tilsyn i dagplejen (2015): https://www.foa.dk/~/media/faelles/pdf/rapporterundersoegelser/2015/dagpleje%20tilsyn%20pdf.ashx Udstyr til dagplejere (2014): https://www.foa.dk/~/media/faelles/pdf/rapporterundersoegelser/koa%20udstyr%20til%20dagplejerepdf.ashx Inklusion i dagtilbud (2014): https://www.foa.dk/~/media/faelles/pdf/rapporterundersoegelser/2014/inklusionidagtilbudpdf.ashx