Forhold til kolleger og ledelse

Relaterede dokumenter
FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Arbejdsliv og privatliv

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Vold og trusler på arbejdspladsen

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Faglig udvikling og uddannelse

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Helbred og sygefravær

Arbejdstempo, bemanding og stress

Samarbejde med pårørende

Arbejdstid. 2. januar 2018

Årsager til jobskifte

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Årsager til jobskifte

Sygefravær og sygenærvær

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Skænderier og konflikter

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Vold og trusler i psykiatrien

Muligheder for pleje og omsorg

Vold og trusler på arbejdspladsen

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Rygning på arbejdspladserne

Fratagelse af opgaver

Vold og trusler i psykiatrien

Erfaring med selvmordstruede borgere

Faglig kritik og sparring

Mobning. 30. november 2017

Retfærdig løn i faggruppen

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Førstehjælp og brandslukning

Underretninger om børn, der mistrives

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Helbred og sygefravær

Stress og tabu. 5. november 2018

Arbejdstempo og stress

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Syge børn i pasningstilbud

Normeringer og kommunalvalg

Overvågning. 18. juni 2018

Arbejde i weekender og på helligdage

Julegaver fra arbejdsgiveren

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Procedurer for arbejde i glatføre

Arbejdsmiljøet generelt

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

Ensomhed i ældreplejen

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Temaer op til OK december 2014

Arbejde i julen og nytåret

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Tekniske hjælpemidler

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer.

Uniformer i ældreplejen

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Ligestilling. 29. april 2015

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

Vejtid i hjemmeplejen

Forebyggelseskultur på arbejdspladser

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

4 procent af FOAs medlemmer er ledere med personaleansvar. Blandt lederne er 13 procent leder for andre ledere.

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Bekymring for at miste arbejdet

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Vold og arbejdet med demente

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser.

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid

2 ud af 3 medlemmer har et fast antal timer næsten hver dag og 2 ud af 3 medlemmer har overvejende dagsarbejde.

Omtrent halvdelen af de medlemmer, der er blevet tilbudt gaver fra borgere fra deres arbejdsplads, tager også imod gaverne.

Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Det siger medlemmerne af FOA om registrering og faglig dokumentation

Det siger FOAs medlemmer om det fysiske arbejdsmiljø

Det siger FOAs medlemmer om sundhedstilbud på arbejdspladsen

Middagslur i dagtilbud

Transkript:

16. marts 2016 Forhold til kolleger og ledelse Mere end 9 ud af 10 FOA-medlemmer har et godt forhold til deres kolleger, og næsten 2 ud af 3 medlemmer oplever, at de får støtte og hjælp fra deres kolleger. Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført blandt sine medlemmer. Undersøgelsen er gennemført i april 2015 via FOAs elektroniske medlemspanel, og i alt 2.408 medlemmer deltog i undersøgelsen. Hovedkonklusioner 94 procent af FOAs medlemmer i undersøgelsen angiver, at de er helt eller delvist enige i, at de har et godt forhold til deres kolleger. Medlemmer over 50 år ser ud til at have et lidt bedre forhold til deres kolleger end yngre aldersgrupper. 65 procent af FOA s medlemmer oplever i høj eller meget høj grad, at de får støtte og hjælp fra deres kolleger. Kun 6 procent oplever, at deres kolleger i ringe eller meget ringe grad giver dem hjælp og støtte. Medlemmer, der oftere arbejder alene, får i mindre grad hjælp og støtte af deres kolleger, end medlemmer, der aldrig arbejder alene. 65 procent oplever i høj eller meget høj grad, at deres kolleger er villige til at lytte til deres problemer. Medlemmer i Pædagogisk Sektor oplever i lidt højere grad end andre sektorer, at deres kolleger lytter til deres problemer. 25 procent af medlemmerne i undersøgelsen er helt enige i, at deres nærmeste leder er god til at lede sine medarbejdere, mens 40 procent er delvist enige. 39 procent er helt enige i, at de har tillid til deres nærmeste leder. 20 procent af medlemmerne angiver, at de i ringe eller meget ringe grad får støtte fra deres nærmeste leder. Blandt medlemmer, der hele tiden arbejder alene, får 34 procent ikke hjælp og søtte fra deres nærmeste leder. 32 procent oplever sjældent eller aldrig at få den nødvendige feedback fra deres leder. Kun 5 procent af FOAs medlemmer angiver, at de altid får den nødvendige feedback for deres arbejde. KONTAKT Rapport udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Fagbladet: Cæcilie Saul Finn Danielsen Tlf. 46 97 23 85 Tlf. 46 97 23 33 Amalie Dam-Hansen Tlf. 46 97 26 81

Forhold til kolleger og ledelse 2 94 procent er helt eller delvist enige i, at de har et godt forhold til deres kolleger 6 ud af 10 (59 %) af FOAs medlemmer i undersøgelsen angiver, at de er helt enige i, at de har et godt forhold til deres kolleger. Hver tredje (35 %) angiver, at de er delvist enige, mens 4 procent angiver, at de er delvist uenige. 1 procent angiver, at de er helt uenige. Dette fremgår af figur 1 nedenfor. I figuren ses også fordelingen i forhold til forskellige arbejdssteder. Figur 1. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Jeg har et godt forhold til mine kolleger. I hjemmeplejen 63% 33% 3% På et plejehjem/plejecenter 56% 38% På en skole/ rådhus/forvaltningen 68% 4% I en daginstitution/sfo 60% 34% I dagplejen 56% 40% 4% På et hospital/sygehus 67% I psykiatrien 62% 3 3% På specialområdet 57% 43% 0% I alt 59% 3 4% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke/ikke relevant Antal svar: 2.303. I figuren vises kun arbejdssteder med flere end 70 respondenter i undersøgelsen. 0-2 % har svaret Ved ikke og er fjernet fra figuren. På grund af afrundinger summerer procenterne ikke nødvendigvis til 100 %. Figur 1 viser, at medlemmer ansat på skoler, rådhuse og i forvaltningen er blandt de arbejdssteder, hvor flest svarer, at de har et godt forhold til deres kolleger. Her svarer næsten 7 ud af 10 (68 %), at de er helt enige i, at de har et godt forhold til deres kolleger. Blandt medlemmer på plejehjem eller plejecenter er den tilsvarende andel 56 procent.

Forhold til kolleger og ledelse 3 2 ud af 3 oplever i høj grad, at deres kolleger er villige til at lytte til deres problemer 23 procent oplever i meget høj grad, at deres kolleger er villige til at lytte til deres problemer, mens 42 procent oplever det i høj grad. I alt er det således knap 2 ud af 3 (65 %), som oplever, at deres kolleger i høj eller meget høj grad er villige til at lytte til dere problemer. Kun 5 procent angiver, at deres kolleger i ringe eller meget ringe grad er villige til at lytte til deres problemer med arbejdet. Ligeledes oplever 2 ud af 3 af FOAs medlemmer (65 %), at de i høj eller meget høj grad får støtte fra deres (nærmeste) kolleger. Hver fjerde (25 %) oplever det i meget høj grad, mens 40 procent oplever det i høj grad. Kun 6 procent oplever, at deres kolleger i ringe eller meget ringe grad giver dem hjælp og støtte. Figur 2. Medlemmernes oplevelse af, om deres kolleger er villige til at lytte og give støtte. I hvilken grad er dine kolleger villige til at lytte til dine problemer med arbejdet? I meget høj grad 23% I høj grad 42% I nogen grad I ringe grad 4% I meget ringe grad 1% Ved ikke 2% 0% 10% 20% 30% 40% 50% I hvilken grad får du hjælp og støtte fra dine (nærmeste) kolleger? I meget høj grad 2 I høj grad 40% I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad 1% Ved ikke 2% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal svar: 2.295.

Forhold til kolleger og ledelse 4 Medlemmer, der oftere arbejder alene, får i mindre grad kollegial hjælp og støtte Af figur 3 fremgår det, at hvert tiende medlem (11 %), der hele tiden arbejder alene ikke får støtte eller hjælp af deres kolleger. Blandt medlemmer, der aldrig arbejder alene gælder det 5 procent. Omvendt oplever 71 procent af medlemmerne, der aldrig arbejder alene, at de får hjælp og støtte af deres nærmeste kolleger, mens det kun gælder 53 procent af medlemmerne, der hele tiden arbejder alene. Figur 3. I hvilken grad får du hjælp og støtte fra dine (nærmeste) kolleger? Fordelt på Hvor stor en del af din arbejdstid arbejder du alene med en eller flere borgere? Hele tiden alene 53% 3 11% En stor del af tiden alene 61% 34% Ca. halvdelen af tiden alene 64% 9% En mindre del af tiden alene 68% 27% Aldrig alene 71% 24% I alt 66% 29% 6% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Får støtte Får i nogen grad støtte Får ikke støtte Antal svar: 1.642. Ved ikke -kategorien fremgår ikke af figuren, men er medregnet i I alt. Kategorien Får støtte er sammensat af svarkategorierne I meget høj grad og I høj grad. Kategorien Får ikke støtte er sammensat af kategorierne I ringe grad og I meget ringe grad.

Forhold til kolleger og ledelse 5 Medlemmer over 50 år har et lidt bedre forhold til kolleger end medlemmer under 50 år Lidt over halvdelen (53 %) af medlemmerne under 40 år er helt enige i, at de har et godt forhold til deres kolleger, mens det samme gælder for 64-65 procent af medlemmerne over 50 år. Andelene fremgår af figur 4 nedenfor. Figur 4. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Jeg har et godt forhold til mine kolleger. Fordelt på alder. Under 40 år 53% 39% 6% 40-49 år 58% 37% 50-59 år 64% 32% 3% 60 år eller mere 6 32% 2% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Antal svar: 2.305. Der er statistisk sikker sammenhæng mellem alder og forhold til kolleger. Vi har også set på, om der er forskel på aldersgrupperne i forhold til, om de oplever, at deres kolleger er villige til at lytte og give støtte og hjælp, men fandt ingen statistisk sikre forskelle.

Forhold til kolleger og ledelse 6 Medlemmer i Pædagogisk Sektor oplever i højere grad, at deres kolleger lytter til deres problemer Næsten 3 ud af 10 (28 %) i Pædagogisk Sektor oplever i meget høj grad, at deres kolleger er villige til at lytte til deres problemer. Denne andel er højere end for de andre sektorer. I Social- og Sundhedssektoren gælder det for 22 procent, i Kost- og Servicesektoren 19 procent og i Teknik- og Servicesektoren for 13 procent. Dette fremgår af figur 5 nedenfor. Figur 5. I hvilken grad er dine kolleger villige til at lytte til dine problemer med arbejdet? Fordelt på sektor. Teknik- og Servicesektoren 13% 51% 26% Social- og Sundhedssektoren 22% 43% 27% Pædagogisk Sektor 41% 2% Kost- og Servicesektoren 19% 38% 36% 4% 0% 20% 40% 60% 80% 100% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad Antal svar: 2.293. Der er statistisk sikker forskel mellem Pædagogisk Sektor og de andre sektorer. Vi har også undersøgt om køn havde en betydning for oplevelsen af deres kolleger, men fandt ingen statistisk sikker sammenhæng.

Forhold til kolleger og ledelse 7 Næsten 8 ud af 10 er enige i, at de har tillid til deres nærmeste leder I undersøgelsen har vi stillet spørgsmål til, om medlemmerne har tillid til deres leder, og om lederen er god til at lede sine medarbejdere. Medlemmernes svar på spørgsmålene kan ses i figur 6 nedenfor. Figur 6. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? Jeg har tillid til min nærmeste leder 4 40% 3 30% 2 20% 1 10% 0% 39% 38% 14% 8% 2% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke/ikke relevant Min nærmeste leder er god til at lede sine medarbejdere 4 40% 3 30% 2 20% 1 10% 0% 2 40% 19% 13% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke/ikke relevant 3% Antal svar: 2.303 Som det fremgår af figur 6, er 4 ud af 10 (39 %) helt enige i, at de har tillid til deres nærmeste leder. 38 procent er delvist enige, mens 14 procent er delvist uenige. 8 procent er helt uenige i, at de har tillid til deres nærmeste leder. Hver fjerde (25 %) er helt enig i, at deres nærmeste leder er god til at lede sine medarbejdere, mens 4 ud af 10 (40 %) er delvist enige. Hver femte (19 %) er delvist uenige, og 13 procent er helt uenige i, at deres nærmeste leder er god til at lede sine medarbejdere.

Forhold til kolleger og ledelse 8 Hver femte får kun i ringe grad støtte fra deres nærmeste leder 14 procent angiver, at de i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste leder, mens knap hver tredje (31 %) angiver, at det sker i høj grad. I den anden ende af skalaen angiver hver femte (20 %), at de i ringe eller meget ringe grad får støtte fra deres nærmeste leder. Dette fremgår af figur 7.1. Figur 7. I hvilken grad får du hjælp og støtte fra din nærmeste leder? Figur 7.1 I meget høj grad 14% I høj grad 31% I nogen grad 32% I ringe grad 14% I meget ringe grad 6% 0% 10% 1 20% 2 30% 3 Figur 7.2 Hvor stor en del af din arbejdstid arbejder du alene med en eller flere borgere? Hele tiden alene 34% 31% 34% En stor del af tiden alene 41% 33% 26% Ca. halvdelen af tiden alene 46% 33% 20% En mindre del af tiden alene 47% 36% 17% Aldrig alene 50% 34% 16% I alt 46% 33% 21% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Får støtte Får i nogen grad støtte Får ikke støtte Antal svar figur 7.1: 2.297, figur 7.2: 1.616. Ved ikke -kategorierne er ikke medregnet i figurerne. Kategorien Får støtte er sammensat af svarkategorierne I meget høj grad og I høj grad. Kategorien Får ikke støtte er sammensat af kategorierne I ringe grad og I meget ringe grad.

Forhold til kolleger og ledelse 9 Som det fremgår af figur 7.2 er der desuden fundet en sammenhæng mellem, hvorvidt medlemmerne arbejder alene, og om de får hjælp og støtte af deres nærmeste leder. Blandt medlemmer, der svarer, at de hele tiden arbejder alene med en eller flere borgere uden kontakt til kolleger, angiver 34 procent, at de ikke får støtte eller hjælp af deres nærmeste leder. Blandt medlemmer, der svarer, at de aldrig arbejder alene, svarer 16 procent, at de aldrig får støtte eller hjælp, mens 50 procent svarer, at de får støtte og hjælp. Således får de medlemmer, der arbejder mindre alene, oftere støtte og hjælp fra deres nærmeste leder. Hver tredje oplever sjældent eller aldrig at få den nødvendige feedback fra deres leder Kun 5 procent af FOAs medlemmer angiver, at de altid får den nødvendige feedback fra deres nærmeste leder. 27 procent angiver, at det sker ofte, og 32 procent at det sker sommetider. For hvert tredje (34 %) medlem sker det kun sjældent eller aldrig, at de får den nødvendige feedback for deres arbejde. Figur 8. Hvor ofte giver din nærmeste leder dig den nødvendige feedback (ris og ros) for dit arbejde? Altid Ofte 27% Sommetider 32% Sjældent 2 Aldrig 9% Ved ikke 3% 0% 10% 1 20% 2 30% 3 Antal svar: 2.292. Der er en lille forskel på sektorerne, hvor medlemmerne i Social- og Sundhedssektoren i lidt lavere grad har tillid til deres nærmeste leder og i lidt lavere grad oplever, at deres nærmeste leder er god til at lede sine nærmeste medarbejdere. Forskellen er dog forholdsvis lille.

Forhold til kolleger og ledelse 10 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført fra 15.-27. april 2015. Indsamlingsmetode Data er indsamlet via en spørgeskemaundersøgelse udsendt til alle 4.524 erhvervsaktive medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel. Spørgsmålene er stillet til medlemmer fra alle sektorer. Der blev udsendt én påmindelse i dataindsamlingsperioden. Målgruppen Målgruppen for undersøgelsen er FOAs erhvervsaktive medlemmer (populationen). Da det kun er et udsnit af FOAs erhvervsaktive medlemmer, der har deltaget i undersøgelsen, er alle analyser af data forbundet med en statistisk usikkerhed. Alle sammenhænge og forskelle, der trækkes frem i notaterne om arbejdsmiljø er testet statistisk signifikante på et signifikansniveau på minimum 95 %. Hermed kan vi med minimum 95 % sikkerhed sige, at der er tale om statistisk sikre sammenhænge og forskelle og ikke blot tilfældigheder. I tilfælde, hvor det kun er specifikke sammenhænge og forskelle i figurer, der er statistisk sikre, er det angivet i figurnoter og tekst. Antal besvarelser og svarprocent I alt blev alle 4.524 erhvervsaktive medlemmer i FOAs medlemspanel inviteret til at deltage i undersøgelsen. Blandt disse viste 122 e-mailadresser sig at være uvirksomme, så det reelle antal inviterede var 4.402. 2.408 medlemmer, svarende til 55 procent, gennemførte undersøgelsen fuldt ud eller delvist. 52 procent svarede på alle spørgsmål, mens 3 procent afgav nogle svar. Repræsentativitet og vægtning af data Medlemspanelet er ikke fuldstændigt repræsentativt for FOAs medlemsgruppe, og dertil er der ikke de samme svarprocenter blandt alle medlemsgrupper. I forhold til alder er især de yngre aldersgrupper i undersøgelsen underrepræsenteret i forhold til FOAs erhvervsaktive medlemmer, og det samme gælder for medlemmer i Kost- og Servicesektoren og Teknik- og Servicesektoren. Det har vi forsøgt at tage højde for ved at vægte data for sektor og alder, så fordelingen i stikprøven svarer til fordelingen blandt FOAs erhvervsaktive medlemmer. Aldersvægtningen er lavet ud fra følgende aldersgrupper: under 40 år, 40-44 år, 45-49 år, 50-54 år, 55-59 år og over 60 år. I beregningen af sektorvægte er der set bort fra medlemmer uden sektor. De få medlemmer i stikprøven uden sektor har blot vægten 1.