Hjælperytternes håndbog i kørsel på landevej

Relaterede dokumenter
Får man uheld eller skal stoppe: ADVAR typisk ved at råbe defekt - træk langsomt ud af rækken og stop herefter (ræk evt. en arm i vejret).

Til nye medlemmer. Vel mødt og god fornøjelse. Med venlig hilsen CK DJURS. CVR-nr: Bilag

Kør sikkert I KCK. Kørsel i felt Tegngivning Køreregler

Sådan cykler vi i Korinth Cykel Motion

Hjerterytterne ønsker at skabe et koncept inden for cykelsporten, der giver motionscyklisten lyst til at kombinere motion og fællesskab med ønsket om

ER TRIKEN DER ER BAGERST HVIS DEN ER MED!

Grænseegnens Touring Club

Mejrup Cykel Club. 1. Overhold færdselsreglerne Vis ansvar, og følg færdselsreglerne. De er lavet for at beskytte dig og andre i trafikken.

1. KØR I TO RÆKKER ( SKIFT:

Styrker og Svagheder SMT Cykeltræning

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion

Ryttere i god form kører 6 x 3/2 (3 min aktiv, 2 min pause) Ryttere i mindre god form kører 4 x 3/2 (3 min aktiv, 2 min pause)

Sådan cykler vi ikke i ACK

Hvad gør du, når du møder en lastbil? Både når du går, og når du cykler? Hvordan skal din cykelhjelm sidde? Er din cykel nu også helt lovlig?

Kørsel på vej. Øvelseshæfte

Typiske ulykker med ældre bilister

Håndbog til motionsryttere i ØCK

KNALLERT - SIKKERT AF STED

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Skoledagen starter allerede. På vej til skole. Gode råd. En god tommelfingerregel. at børn først kan overskue trafikken omkring årsalderen

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon.

Velkommen i Hammerum Gjellerup Cykelklub

Føreren gør holdt ca. ½ meter fra skiltet. Hunden sætter sig i udgangsstillingen (ved førerens venstre side). Dette kan

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon.

Instruktørvejledning

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019

Rally Øvelsesbeskrivelser 1. august I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line.

A11 A16 A17 A18. Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn

DKK Rally-lydighed, Begynderklasse.

Instruktørvejledning. Køreteknik kat. C + D + C/E. Køreteknikken på TUC Fyn: Ansvarlig: Ole Tlf ob@tucfyn.dk

Sæt ikke det hele over styr

DE GODE RÅD FØR TEORIPRØVEN

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Rette gear til rette sted. Gearskifte i modbakke GEAR OG BREMSE GEAR OG BREMSE

En forårsdag i Thy 2018

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019

Når man kører på skateboard i trafikken, skal man køre på - Vejen - Cykelstien - Fortovet - Det er ikke tilladt at køre på skateboard i trafikken

Karen Marie Lei, Sektionsleder og civilingeniør, COWI A/S

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Myldretid. Skyggen BALANCE OG KONTROL BALANCE OG KONTROL

Sikker Skolevej til Favrdal-afdelingen - Forældreinformation

FEJLKATALOG Praktisk prøve

HMI Sikkerhedsinstruks! Cykling

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN

Baby i trafikken. Baby i trafikken Side 3

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

På vej til skole På vej til skole Side 1

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

- - - Teoriprøve - - -

DANMARKS CYKLE UNION

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP

Foden på egen pedal Foden på egen pedal Side 1

27/ Aalborg MTB Marathon Athlete Guide

CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN. i børnehusene

Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt

Inderste cirkel diameter: 10 meter. Yderste cirkel diameter: 20 meter. 3. Styring/balance. Lille -slalom:

Vores lille teoribog

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken

Køresikkerhed for godschauffører. Navn på underviser

10 gode råd om færdsel

FÆRDSELSPRØVEBESKRIVELSE

8-UGERS TRÆNINGSPROGRAM

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal

En forårsdag i Thy 2017

Trafikpolitik Dueholmskolen

Hvor hurtigt kan du køre?

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: Fax.: : Web.:

Velkommen til DCU s Kaptajnuddannelse Kaptajnuddannelse

CYKELGLADE BØRN GODE RÅD TIL SJOV OG LÆRERIG CYKELTRÆNING FOR HELE FAMILIEN. i børnehusene

MCM træning forårssæson 2017

Rettelser Øvelsesoversigten

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation.

Driveteam s lille teoribog

Jens Erik Thinggaard 1

CBR-club Denmark. De grundliggende principper. Den blå pil illustrerer i det følgende vores kørselsretning. Den røde prik illustrerer vejviseren

Svømme position i floden

Klubbesøg Oksbøl Cykel Team

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange.

Trafikpolitik for Haldum-Hinnerup Skolen

Sikker bilist. så længe som muligt

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Forsøgsprojekter med variable tavler og lyssøm. Michael Bloksgaard, Århus Kommune. Karen Marie Lei, COWI A/S. Indlægsholdere:

DK..... Light Assist

Kommunens vurdering: Rute 26/Brovej strækningen mellem Nautrup og Harre: IKKE TRAFIKFARLIG

De Officielle Le Mans Regler 2015

Hvor hurtigt kan du køre?

Træningsmateriale Sprint

Intervaltræning Hinnerup løberne torsdag kl. 18.

City køreskolens lille teoribog

Udvalgte færdselstavler

Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister

DELTAGER INFORMATION

Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Dialogkort 28 dialogkort Penge, Hjerne, Statistik Venner Gruppedialog om alle kort Tema-baseret Penge Venner

Inspirationshæfte om trafik

Øvelser i Begynderklassen.

Transkript:

Hjælperytternes håndbog i kørsel på landevej Håndbogen er en hjælp til alle Hjælperyttere, og sætter en fælles ramme for kørsel på landevej, hvad enten det er under træning, ved deltagelse i cykelløb eller på turen Danmark rundt. Er du iført Hjælperyttertøjet og eller ude at cykle i regi af Hjælperytterne gælder de nedenfor anførte instrukser. Helt overordnet gælder det, at Hjælperytterne af sikkerhedsmæssige hensyn følger færdselsreglerne og sætter en ære i at opføre sig ordentligt, når vi færdes i trafikken. Vi kører på cykelsti, hvis tilgængeligt og holder os ellers pænt i siden af vejene. Vi hilser pænt, giver tydelige signaler og så efterlader vi aldrig skrald i naturen, men tager det med til nærmeste skraldespand! Det gør vi naturligvis fordi vi er ambassadører for den gode sag og repræsenterer Gigtforeningen og de mange bidragydere, der støtter op om vores indsamling. Grundlæggende er der også den regel, at når vi kører ud som gruppe, kommer vi også hjem som gruppe, medmindre andet aftales. Og, så holder vi altid en positiv tone og taler pænt til hinanden en glad Hjælperytter er en god Hjælperytter DIN CYKEL & DIT UDSTYR Din cykel bør til enhver tid være i forsvarlig stand, og det er dit ansvar at sørge for at den er klar. Bremser skal være velfungerende og diverse udstyr som flaskeholdere, pumper skal være fastmonteret og ikke udgøre risiko for andre. Det er ikke tilladt at køre med tristyr på cyklen, da man ikke har samme kontrol over cykler ved bratte opbremsninger eller undvigemanøvrer. Hjælperytterne bruger ALTID cykelhjelm, og man kommer ikke med på tur, hvis den mangler. Sørg altid for at medbringe ekstra slange, dækjern, multiværktøj og pumpe. Derudover anbefales rigeligt med vand og energidrik samt et par barer, gels eller frugt i lommerne. Husk altid at være synlig, når du begiver dig ud på cyklen, og sørg for at lygter og reflekser er i orden. Bemærk, INGEN blinkende lygter, når du kører i felt, da det generer de andre ryttere. KAPTAJNEN Kaptajnens ord er gældende i gruppen! Han sætter rute, hastighed og makkerpar inden turen går ud på landevejene kort fortalt, lyt til kaptajnen!

KØRSEL I FELT GENERELT Det er vigtigt, at man kører lige ved siden af sin makker. Dette gælder fra de førende og hele vejen ned igennem feltet. Ligeledes bør man af sikkerhedshensyn forsøge at køre forholdsvis tæt ved siden af hinanden, for ikke at fylde så meget på vejen, dvs. skulder mod skulder. Der køres på hjul for at mindske luftmodstanden og igen fylde mindst muligt på vejen. Trygheden ved at ligge tæt oparbejdes i løbet af de første træningspas med holdet. Det er ikke tilladt at forlade sin plads for at søge læ el.lign., og vil der være behov for eventuelle ændringer i rækkerne meldes dette tydeligt ud, så alle kan nå at forberede sig. Der bør ikke umiddelbart være behov for at kigge bagud, men bliver det nødvendigt, gøres det sikrest ved at lægge den ene arm på naboens skulder, så unødig slinger undgås. Køres der på én række, kan det hjælpe at lægge den hånden på hoften til den side, du ønsker at kigge. SKIFT FRA SIDDENDE TIL STÅENDE POSITION Undgå så vidt muligt at skubbe cyklen bagud når du går fra siddende til stående position, og sørg for at holde farten, så den bagvedkørende ikke generes. Har du svært ved at undgå ryk i cyklen, så giv en melding bagud om du vil stå, så de kan give lidt ekstra plads. MARKERING: Råb kommandoen rejser mig! inden du rent faktisk rejser dig HASTIGHED / 1 OP - 1 NED Kaptajnen sætter hastigheden og skal tilpasses gruppen, så alle kan være med. Dog skal tempoet stige støt henover sæsonen, og man vil opleve at føle sig udfordret til træning. Der vil også være indlagte intervaller og bakkespurter, hvor tempoet øges betragteligt. Opsamling efter alle udfordringer og øvelser. Hjælperytternes mål er at gennemføre turen Danmark rundt 800 km. på 5 dage med et snit på ca. 26 km/t, og det vil være nødvendigt at presse lidt på med hastighed af og til. Dog, skal man også melde ud, hvis det går for stærkt, og man ikke kan følge med. Det kan også være makkeren, der kalder en ned, hvis han/hun kan se, at den anden har udfordringer det er god stil at have et øje på sin makker. MARKERING: Råb kommandoen en ned! Der kan også benyttes den modsatte kommando en op!, hvis det går for langsomt (denne benyttes dog sjældent, da kaptajnen sætter farten) PARADEKØRSEL / 2-OG-2 Paradekørsel er den ønskede formation ved kørsel på landevej eller cykelsti, hvor der er god plads. Såfremt der ikke er fuldt optrukne linjer, vil det også være at foretrække. Der køres skulder-modskulder og på hjul af den forankørende. Vigtigt at holde nogenlunde konstant tempo. Ved skift fra række- til paradekørsel, vil det være rytter nummer 2, 4, 6 mv. der trækker til venstre og lægger sig ved siden af rytter nummer 1, 3, 5 mv.

MARKERING: To fingre i vejret (pegefinger og langemand) i vejret og kommandoen to og to! PÅ RÆKKE / 1-OG-1 Foretages, hvor der er fuldt optrukne linjer eller begrænset plads til at forbipasserende kan komme sikkert forbi. Yderste rytter til venstre trækker ind bag sin makker, der øger tråddet en smule, så der bliver plads. Det er vigtigt, at de forreste forsøger at accelerere en smule, således at de bagerste ikke tvinges til at bremse unødigt, hvilket kan resultere i klumper og gør det umuligt for de bageste at komme på række. MARKERING: Pegefinger i vejret og kommandoen én og én! HØJRESVING/VENSTRESVING De forreste melder ud i god tid, ca. 50 m før, inden et sving. Undgå så vidt muligt at skære" et sving, men hold den bane du har inden svinget. Det giver ro i rækkerne, og bedre plads til de, der kører ved siden af og bagved. MARKERING: Højre eller venstre arm i vejret, der falder mod højre eller venstre og kommandoen højresving! eller venstresving!. Ved venstresving vil der oftest være et stop inden. HASTIGHED SÆNKES UVENTET Af og til kan der være behov for at give en melding om at farten går ned pga kommende forhindringer, lyskryds, bøvl med cykel el.lign., og man vil advare de andre ryttere. MARKERING: Råb kommandoen farten går ned! STOP De forreste melder ud i god tid, hvis muligt, inden der stoppes. Husk at forblive i geledderne og hold så til højre, så andre kan passere. MARKERING: En arm lige i vejret med flad hånd og kommandoen stop!, evt. kombineret med påmindelsen klik ud! BAKKEKØRSEL Det er de førende, der bestemmer hastigheden op ad bakken, naturligvis under hensyntagen til gruppens generelle niveau. Ved samlet kørsel op ad bakke, er det forbudt at overhale, medmindre der er aftalt bakkespurt. Hvis man ved at den kommende stigning kræver at man ændrer klinge, for at komme igennem, kan dette meldes til rytterne. MARKERING: Råb kommandoen lille klinge! SKILTE- & BAKKESPURTER Kan kun meldes af kaptajnen! En skiltespurt annonceres i god tid, så nødvendige forholdsregler kan tages, og eventuelle oversiddere kan trække ned i feltet og lade sprinterne komme op foran. Husk altid at holde til højre, og lade de hurtigere kørende passere på venstre side. Man overhaler ALDRIG

indenom. Der vil altid være opsamling af gruppen, når skiltet er nået eller toppen passeret, og ruten igen flader ud, så oversigtsforholdene er fine. PUNKTERING Er du uheldig at punktere, så husk som det første at give melding før du bremser ned, så de andre når at reagere. Punkteringer klares på stedet, og det er ens eget ansvar at medbringe det nødvendige udstyr til at kunne skifte slange. Man skal selv kunne skifte slange, men minimum en af de andre ryttere hjælper. Resten af feltet kan enten vente eller eventuelt fortsætte i samlet felt og forholdsvis lavt tempo, hvis vejret ikke indbyder til pause. Der vendes efter ca. halvdelen af den tid, det forventes, at reparationen tager, hvorefter man kører tilbage og samler de tilbageværende op. MARKERING: Arm i vejret og kommandoen defekt FORHINDRINGER & UDFORDRINGER UNDERVEJS En kommando vedr. forhindringer kan tydeliggøres ved lige at klappe sig selv på bagdelen og derefter pege på forhindringen, samtidig med at kommandoen gives. Er der meget støj fra trafik eller vejr, fanger man let den bagvedliggende rytters opmærksomhed med klappet ADVARSEL - GRUS / HULLER / ANDEN FARE Farer eller forhindringer, der kan være til skade for cykler eller ryttere meldes af de førende, så det kan videregives ned i rækkerne. Man råber faren og markerer ved at pege på den. Til eksempel meldes en rist, der vender den gale vej, med kaldet rist! og der peges ned på den eller en lavthængende gren med kommandoen gren! og der peges op. Undgå unødig råben. MARKERING: Peg på den pågældende fare og brug kommandoen grus!, hul!, bom! mv. Der kan også give en generel advarsel med kommandoen se op! Er den pågældende forhindring placeret midt på cykelstien, og køres der 2-og2, råbes kommandoen split op!, så forhindringen kan passeres med en rytter på hver side. Kommer der modkørende, som trækker over midterlinjen eller bilister, der overhaler, råbes forfra! eller bagfra!. Dog er det kun forreste eller bageste rytter, der giver meldingen, og kun hvis det har betydning for feltet. VÅDE BROSTEN OG VEJAFMÆRKNINGER Hvis brosten eller vejafmærkninger er våde kan de være meget glatte! Bliv så vidt muligt siddende i sadlen og skub vægten længst muligt bagud, så dækkene får bedre vejgreb. I tørvejr kan biler sprøjte vand fra vandpytter på brosten. Det kan være ekstremt farligt i sving, fordi du ikke forventer vådt føre, så hold øje med overfladerne generelt.

PASSERING AF HESTE Når vi passerer heste bagfra, skal det annonceres i rigtig god tid og meget højt og tydeligt. Der råbes særligt for at give hestenes ryttere besked. Dette er primært af hensyn til hestene, der hører dårligt og kan blive forskrækkede, når der kommer cykelryttere bagfra. Når hestene passeres holdes god afstand, og man overhaler stille og roligt, uden høje lyd. MARKERING: Der kaldes f.eks.; 10 cykelryttere bagfra til hestenes ejere og kommandoen heste! PASSERING AF STORE KØRETØJER Især lastbiler og traktorer kan have blinde vinkler og svinge/dreje pludseligt, hvilket kan skabe farlige situationer. Vær opmærksom på det forhold og hav en passende afstand, således at chaufføren kan registrere, at der er cykelryttere på vejen. Hvis du ikke kan se chaufføren i sidespejlene, så kan chaufføren sikkert heller ikke se dig. FRIT LEJDE Det er ALTID vores eget ansvar som rytter at holde øje med trafikken og omgivelserne, men vi hjælper gerne hinanden, hvor vi kan. Ved kørsel gennem tunneller, kryds af veje eller ved skarpe sving, kan man hjælpe de bagvedliggende ryttere ved at give en melding, hvis der frit forude. Dog, skal man være helt sikker på, at der er reelt er frit, da vi som ryttere har en tendens til at følge kommandoer blindt. MARKERING: Råb kommandoen fri, evt. kombineret med højre eller venstre, hvis retningen har betydning for situationen. GENERELT VED CYKLING UHELD - SKADE Følg førstehjælpens fire hovedpunkter. 1 Stands ulykken (overblik og sikring) 2) Giv livreddende førstehjælp ved f.eks. at stoppe kraftig blødning, lægge i aflåst sideleje, afhjælpe blokering af luftveje eller hjertemassage 3) Ring alarm 1-1-2 hvis situationen kræver det 4) Giv almindelig førstehjælp mens du eventuelt venter på ambulancen, f.eks. ved at tale med den tilskadekomne, beskytte mod vejret, lægge forbinding eller berolige vedkommende En god idé er at hente app en 112 til mobilen. I tilfælde af uheld, kan der sendes GPS direkte til udrykningskøretøjet, så de hurtigt kan finde frem til lokationen. Husk at give app en tilladelse til at bruge din lokalitet og at indtaste dit mobilnummer, så den er aktiveret DELTAGELSE I MOTIONSLØB Hjælperytterne opfordres til at stille op i forskellige motionsløb, enten som del af en gruppe, eller på individuel basis. Man aftaler inden løbets start, hvorvidt man kører alene eller holder sammen som gruppe under hele løbet. Husk ekstra opmærksomhed ved deltagelse i motionsløb, da erfaringen deltagerne imellem varierer meget kraftigt, og der kan opstå uheldige situationer.