Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Relaterede dokumenter
Vold og trusler i psykiatrien

Vold og trusler i psykiatrien

Retfærdig løn i faggruppen

Julegaver fra arbejdsgiveren

Syge børn i pasningstilbud

Årsager til jobskifte

Skænderier og konflikter

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Årsager til jobskifte

Muligheder for pleje og omsorg

Mobning. 30. november 2017

Samarbejde med pårørende

Arbejdstid. 2. januar 2018

Vold og trusler på arbejdspladsen

Helbred og sygefravær

Faglig udvikling og uddannelse

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Førstehjælp og brandslukning

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Arbejde i julen og nytåret

Forhold til kolleger og ledelse

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Temaer op til OK december 2014

Procedurer for arbejde i glatføre

Normeringer og kommunalvalg

Rygning på arbejdspladserne

Overvågning. 18. juni 2018

Arbejdsmiljøet generelt

Arbejdstempo, bemanding og stress

Sygefravær og sygenærvær

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Uniformer i ældreplejen

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Underretninger om børn, der mistrives

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Fratagelse af opgaver

Middagslur i dagtilbud

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Arbejdsliv og privatliv

Arbejde i weekender og på helligdage

Stress og tabu. 5. november 2018

Faglig kritik og sparring

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje

Vejtid i hjemmeplejen

Bekymring for at miste arbejdet

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Tekniske hjælpemidler

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Ensomhed i ældreplejen

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Vold og arbejdet med demente

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

Vold og trusler på arbejdspladsen

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Ligestilling. 29. april 2015

Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

Børns vilde og farlige lege

Erfaring med selvmordstruede borgere

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser.

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Omtrent halvdelen af de medlemmer, der er blevet tilbudt gaver fra borgere fra deres arbejdsplads, tager også imod gaverne.

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Krænkende adfærd overfor borgere

Kvaliteten af rengøring på folkeskoler

Det siger medlemmerne af FOA om registrering og faglig dokumentation

Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Frivilligt arbejde på plejehjem

Demente i ældreplejen

Forebyggelseskultur på arbejdspladser

Det siger FOAs medlemmer om brug af velfærdsteknologi

Metoder på det specialiserede socialområde

Transkript:

31. januar 2017 Ulønnet overarbejde Næsten 4 ud af 10 medlemmer i FOA arbejder mere, end de får betaling for, mindst én gang om ugen. Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført via sit medlemspanel. Undersøgelsen viser også, at de, som hyppigt har overarbejde, også er dem, der arbejder over i længst tid. Desuden ses det, at overarbejde er mere udbredt i dag end for fem år siden. Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt 4.820 medlemmer svarede. Hovedkonklusioner 38 procent af FOAs medlemmer arbejder over uden betaling mindst en gang om ugen. 8 procent gør det stort set hver dag, 16 procent gør det flere gange om ugen, mens 14 procent gør det hver uge. I Social- og Sundhedssektoren oplever flest medlemmer at arbejde over sammenlignet med de øvrige sektorer. Når medlemmerne arbejder uden betaling, foregår det hyppigst ved, at de bliver længere på arbejdet. Dette gør sig gældende for 55 procent. Der er 36 procent, som møder tidligere, 37 procent, som skriver eller læser mails m.v. i fritiden, mens 34 procent forbereder sig på arbejdsopgaver i fritiden. Det mest hyppige er at arbejde 10-14 eller 15-29 minutter mere, hvilket sker for 59 procent. For 20 procent drejer det sig dog om mindst 30 minutter. Jo oftere man arbejder mere, jo længere tid drejer det sig om. For 32 procent af medlemmerne, som arbejder mere stort set hver dag, drejer det sig om mindst 30 minutter, mens tilsvarende gør sig gældende for 12 procent af dem, som arbejder sjældnere end hver måned. I dag arbejder medlemmerne oftere uden betaling, end de gjorde for fem år siden. 48 procent oplever, at det sker hyppigere i dag sammenlignet med for fem år siden. KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Presse/Fagbladet: Politisk ansvarlig: Katrine Bonde Nielsen Tlf. 46 97 23 85 Tanja Aaby Toftlund Tlf. 46 97 23 16

Ulønnet overarbejde 2 38 procent arbejder over uden betaling mindst en gang om ugen 8 procent af FOAs medlemmer oplever stort set hver dag, at de må arbejde mere, end de får betaling for, for at kunne nå deres arbejdsopgaver. 16 procent oplever det flere gange om ugen og 14 procent hver uge. I alt 38 procent oplever det altså mindst en gang om ugen. I Social- og Sundhedssektoren oplever 41 procent af medlemmerne det mindst hver uge. Det er flere end i Kost- og Servicesektoren (25 procent), Teknik- og Servicesektoren (31 procent) og Pædagogisk Sektor (35 procent). Forskellene til Social- og Sundhedssektoren er statistisk signifikante. Figur 1. Hvor ofte sker det, at du arbejder mere, end du får betaling for, for at kunne nå dine arbejdsopgaver? Fordelt på sektor. I alt 16% 11% 22% 24% 5% Kost- og Servicesektoren 6% 11% 24% 37% 5% Pædagogisk Sektor 7% 21% 24% 6% Social- og Sundhedssektoren 17% 22% 23% 4% Teknik- og Servicesektoren 7% 11% 13% 12% 27% 27% 3% 0% 10% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Stort set hver dag Flere gange om ugen Hver uge Hver måned Sjældnere Aldrig Husker ikke/ikke relevant Note: Antal svar: 4.820. Ved ikke er ikke medtaget. Desuden er 20 personer uden sektor ikke medtaget.

Ulønnet overarbejde 3 Den hyppigste årsag til arbejde uden betaling er, at medarbejderne bliver længere Godt halvdelen (55 %) arbejder mere, end de får betaling for, fordi de må blive længere på arbejdet, mens 36 procent møder tidligere. Derudover er der 37 procent, som skriver eller læser mails, foretager telefonopkald m.v. i deres fritid, mens 34 procent forbereder sig på arbejdsopgaver i fritiden. Figur 1. Hvad drejer det sig typisk om, når du arbejder mere, end du får betaling for? 60% 55% 50% 40% 36% 37% 34% 30% 11% 10% 0% Møder tidligere Bliver længere Skriver eller læser mails, foretager telefonopkald m.v. i min fritid Forbereder mig på arbejdsopgaver i min fritid Andet Note: Antal svar: 3.443. Ved ikke er ikke medtaget. Spørgsmålet lød: Hvad drejer det sig typisk om, når du arbejder mere, end du får betaling for, for kunne nå dine opgaver? Medlemmerne kunne sætte flere krydser, hvorfor procenterne ikke summerer til 100 procent. Medlemmerne havde mulighed for at komme med uddybende kommentarer til de situationer, hvor de arbejder uden betaling. De følgende kommentarer er eksempler på dette: Vi skal dokumentere mere i dag, og det er det, man sidder længere efter arbejde for at gøre. Social- og sundhedshjælper på plejecenter

Ulønnet overarbejde 4 Det sker i forbindelse med overlevering af information om et barn til forældrene, når jeg er på vej ud af døren. Eller fordi mine kolleger er presset på grund af personalemangel. Pædagogmedhjælper på skole Jeg møder ind før tid, og bliver ofte sat i arbejde med det samme. Jeg må blive længere for at videregive vagten ordentligt. Og jeg må besvare mails og bruge min fritid på at forberede mig på møder. Social- og sundhedsassistent på plejecenter Man bliver lidt stresset, hvis man ikke bruger lidt fritid på at arbejde. Er bange for ikke at nå det i arbejdstiden. Pædagogmedhjælper i daginstitution

Ulønnet overarbejde 5 For 20 procent af medlemmerne, der har ulønnet overarbejde, drejer det sig om minimum 30 minutter For 8 procent af medlemmerne, som har ulønnet overarbejde, drejer det sig om 1 time eller mere, mens 12 procent arbejder 30-59 minutter uden betaling. Sammenlagt oplever 20 procent altså, at den ekstra arbejdstid er minimum 30 minutter. Det mest hyppige er at arbejde uden betaling i 10-14 minutter eller 15-29 minutter, hvilket gør sig gældende for hhv. 30 procent og 29 procent. For 17 procent drejer det sig om mindre end 10 minutter. Figur 2. Hvor mange minutter drejer det sig typisk om, når du arbejder mere, end du får betaling for? 35% 30% 30% 2 25% 12% 10% 5% 2% 0% Mindre end 5 minutter 5 til 9 minutter 10 til 14 minutter 15-29 minutter 30-59 minutter 1 time eller mere Note: Antal svar: 3.443. Ved ikke er ikke medtaget. Spørgsmålet er kun stillet til medlemmer, der har svaret, at de arbejder mere end de får betaling for.

Ulønnet overarbejde 6 Jo oftere man arbejder mere, jo længere tid drejer det sig om Ud fra figur 4 ser det ud til, at jo hyppigere medlemmerne arbejder mere uden at få betaling for det, jo længere tid drejer det sig om. Eksempelvis oplever 32 procent af dem, som arbejder mere stort set hver dag, at det drejer sig om mindst 30 minutter, mens det tilsvarende gør sig gældende for 12 procent af dem, som arbejder over sjældnere end hver måned. Det skal bemærkes, at medlemmer, der arbejder uden betaling hver måned, afviger fra denne tendens. Figur 3. Hvor mange minutter drejer det sig typisk om, når du arbejder mere, end du får betaling for? Krydset med hvor ofte, det sker, at medlemmerne arbejder mere end de får betaling for. Stort set hver dag 7% 40% 17% Flere gange om ugen 32% 35% 13% Hver uge 33% 2 13% 7% Hver måned 1 27% 2 Sjældnere 2 31% 4% 0% 10% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Mindre end 10 minutter 10 til 14 minutter 15-29 minutter 30-59 minutter 1 time eller mere Note: Antal svar: 3.443. Ved ikke er ikke medtaget

Ulønnet overarbejde 7 Det sker oftere i dag, at medlemmerne arbejder uden betaling sammenlignet med for fem år siden Knap halvdelen (48 %) oplever, at de i dag hyppigere arbejder mere, end for fem år siden. Omkring hver fjerde oplever, at det forekommer lige så ofte i dag som for fem år siden, mens kun 8 procent svarer, at det sker sjældnere. Figur 5. Hvor ofte sker det i dag - sammenlignet med for fem år siden - at du må arbejde mere, end du får betaling for, for at nå dine opgaver? 60% 50% 4 40% 30% 26% 1 10% 0% Det sker oftere i dag end for fem år siden Det er ca. det samme i dag som for fem år siden Det sker sjældnere i dag end for fem år siden Ved ikke/ikke relevant Note: Antal svar: 4585. Medlemmerne kunne også svare, at de ikke arbejdede på samme område for fem år siden. Det svarede 11 procent af medlemmerne, og de er derfor ikke taget med i beregningen. Dette spørgsmål er stillet til alle i undersøgelsen, og dermed også til dem, som ikke arbejder uden betaling. Ser man kun på medlemmer, der arbejder uden betaling stort set hver dag eller flere gange om ugen, oplever 70 procent, at de hyppigere arbejder uden betaling i dag sammenlignet med for fem år siden.

Ulønnet overarbejde 8 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen af gennemført i perioden 25. november til 6. december 2016. Indsamlingsmetode Data er indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der er blevet udsendt én påmindelse til deltagerne. Undersøgelsen vedrørte også andre emner end arbejde uden betaling. Målgruppen Målgruppen for denne undersøgelse er medlemmer i job fra FOAs medlemspanel. Antal besvarelser og svarprocent 11.913 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen. Det viste sig, at 78 e-mailadresser var uvirksomme. Det reelle antal inviterede var således 11.835. Af disse medlemmer gennemførte 5.104 undersøgelsen fuldt ud, og 159 afgav nogen svar. Den samlede svarprocent var 44. 4.820 medlemmer besvarede ét eller flere spørgsmål om arbejde uden betaling. Repræsentativitet Stikprøven er undersøgt for repræsentativitet på sektor, tillidshverv og medlemmernes alder. Repræsentativitetsanalysen viste, at Kost- og Servicesektoren og Pædagogisk Sektor er lidt underrepræsenterede, mens Social- og Sundhedssektoren og Teknik- og Servicesektoren er lidt overrepræsenterede. Vægtning af data På baggrund af repræsentativitetsanalysen er data vægtet for sektor. Vægtningen gør, at svarene fra underrepræsenterede grupper får en større vægt i stikprøven, mens svarene fra overrepræsenterede grupper får en mindre vægt. På denne måde sikres, at stikprøven svarer til FOAs erhvervsaktive medlemmer fordelt på sektorerne.