Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Relaterede dokumenter
Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Retfærdig løn i faggruppen

Vold og trusler i psykiatrien

Julegaver fra arbejdsgiveren

Førstehjælp og brandslukning

Syge børn i pasningstilbud

Middagslur i dagtilbud

Vold og trusler i psykiatrien

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Samarbejde med pårørende

Helbred og sygefravær

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Årsager til jobskifte

Uniformer i ældreplejen

Arbejdstid. 2. januar 2018

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Årsager til jobskifte

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Rygning på arbejdspladserne

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Vold og trusler på arbejdspladsen

Faglig udvikling og uddannelse

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Arbejde i julen og nytåret

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Muligheder for pleje og omsorg

Skænderier og konflikter

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Arbejdstempo, bemanding og stress

Stress og tabu. 5. november 2018

Normeringer og kommunalvalg

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Mobning. 30. november 2017

Procedurer for arbejde i glatføre

Arbejdsliv og privatliv

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Underretninger om børn, der mistrives

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Forhold til kolleger og ledelse

Fratagelse af opgaver

Bekymring for at miste arbejdet

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Arbejde i weekender og på helligdage

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Vold og trusler på arbejdspladsen

Temaer op til OK december 2014

Tekniske hjælpemidler

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Faglig kritik og sparring

Vejtid i hjemmeplejen

Arbejdsmiljøet generelt

Overvågning. 18. juni 2018

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

Erfaring med selvmordstruede borgere

Sygefravær og sygenærvær

Det siger FOAs medlemmer om sladder

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Det siger FOAs medlemmer om brug af velfærdsteknologi

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Ligestilling. 29. april 2015

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Det siger FOAs medlemmer om skat

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen

Omtrent halvdelen af de medlemmer, der er blevet tilbudt gaver fra borgere fra deres arbejdsplads, tager også imod gaverne.

Børns vilde og farlige lege

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

Det siger medlemmer af FOA om jobsikkerhed mv. i en undersøgelse fra DR Nyheder

Ledsagerordningen på landets bosteder

Det siger medlemmerne af FOA om registrering og faglig dokumentation

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder

Frivilligt arbejde på plejehjem

Drømme og opsparing medlemmernes økonomi

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Krænkende adfærd overfor borgere

Det siger medlemmer af FOA om job i udlandet

2 ud af 10 oplever desuden, at der er flere børn med alle på fire nævnte kendetegn end for 2 år siden.

Transkript:

21. marts 2017 Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet Næsten 2 ud af 3 FOA-medlemmer regner ikke med, at de kan blive på arbejdsmarkedet, til de går på folkepension, hvis folkepensionsalderen hæves med et halvt år. Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført via forbundets medlemspanel i oktober 2016. 5.428 medlemmer medvirkede, svarprocenten var 49. Hovedkonklusioner: 62 procent af medlemmerne i undersøgelsen regner ikke med, at de hvis folkepensionsalderen forhøjes med ½ år - kan blive på arbejdsmarkedet, til de går på folkepension. 24 procent anser det for helt sikkert, at de ikke kan blive så længe, og andre 38 procent har svaret, at de sandsynligvis ikke kan blive til en forhøjet folkepensionsalder. Kvinderne anser det for mindre sandsynligt, at de kan blive til folkepensionen end mændene. 65 procent af kvinderne i undersøgelsen anser det for helt sikkert eller usandsynligt, at de kan blive på arbejdsmarkedet, til de når en evt. forhøjet folkepensionsalder. Det samme gælder 51 procent af de mandlige medlemmer. De ældre medlemmer anser det for mere sandsynligt, at de kan blive, til de når folkepensionsalderen (efter en evt. forhøjelse af denne med ½ år). Der er ikke forskel på medlemmer i og uden for efterlønsordningen. De medlemmer, der betaler til efterlønsordningen eller allerede er berettiget til efterløn, ser ikke anderledes på deres muligheder for at blive til folkepensionen end de medlemmer, der ikke betaler til ordningen. KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Presse/Fagbladet: Politisk ansvarlig: Inge Frölich Tlf. 46 97 2417

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet 2 Det ses af figur 1 nedenfor, at kun 6 procent af medlemmerne i undersøgelsen helt sikkert regner med, at de kan blive på arbejdsmarkedet, til de går på folkepension, hvis folkepensionsalderen hæves med ½ år. En sådan forhøjelse var en del af den 2025-plan, som regeringen fremlagde i august 2016. En femtedel (20 %) anser det for sandsynligt, at de ville kunne blive til en forhøjet folkepensionsalder. Over en tredjedel (38 %) anser derimod ikke dette for sandsynligt, og en fjerdedel (24 %) har svaret, at de helt sikkert ikke regner med at kunne blive til folkepensionsalderen, hvis denne alder hæves med ½ år. Det skal understreges, at spørgsmålet ikke belyser, hvor vidt medlemmerne regner med at kunne blive på arbejdsmarkedet, til de når den folkepensionsalder, der gælder for dem i dag. Figur 1. Hvis folkepensionsalderen hæves med ½ år, regner du så med, at du kan blive på arbejdsmarkedet, til du går på folkepension? 45% 40% 35% 30% 15% 10% 5% 0% Ja, sandsynligvis Nej, sandsynligvis ikke Nej, helt sikkert ikke Antal svar: 5.426 Medlemmerne er i undersøgelsen blevet spurgt, om de i dag betaler til efterlønsordningen. 47 procent betaler til ordningen eller er allerede berettigede til efterløn. 46 procent betaler ikke til ordningen. De resterende medlemmer har sat deres betaling i ro, er i fleksjob eller har svaret til spørgsmålet. Der er ikke forskel på, hvordan medlemmer i efterlønsordningen og medlemmer uden for efterlønsordningen har svaret på spørgsmålet om, hvor vidt de hvis folkepensionalderen hæves med ½ år - regner med at kunne blive på arbejdsmarkedet, til de går på folkepension (figur ikke vist).

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet 3 Figur 2. Hvis folkepensionsalderen hæves med ½ år, regner du så med, at du kan blive på arbejdsmarkedet, til du går på folkepension? Svar opdelt på køn. 5% Ja, sandsynligvis Nej, sandsynligvis ikke Nej, helt sikkert ikke 19% 2 31% 40% Kvinde Mand I alt 11% Antal svar: 5.426, heraf 720 mænd. 0% 10% 30% 40% 50% Figur 2 ovenfor viser, at de mandlige medlemmer i undersøgelsen anser det for mere sandsynligt, at de hvis folkepensionsalderen forhøjes med ½ år - kan blive på arbejdsmarkedet, til de går på folkepension. Der er således 12 procent af mændene i undersøgelsen, der helt sikkert regner med, at de kan blive på arbejdsmarkedet, til de går på folkepension, mod kun 5 procent af kvinderne. Hertil kommer at 26 procent af mændene har svaret, at de sandsynligvis kan blive under disse omstændigheder den tilsvarende andel blandt kvinderne er 19 procent. Også hvad angår de forskellige aldersgrupper, er der forskel på svarene i undersøgelsen. Figur 3 på næste side viser, at de ældre medlemmer anser det for mere sandsynligt end de yngre medlemmer, at de hvis folkepensionsalderen hæves med ½ år - kan blive på arbejdsmarkedet, til de går på folkepension.

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet 4 Figur 3. Hvis folkepensionsalderen hæves med ½ år, regner du så med, at du kan blive på arbejdsmarkedet, til du går på folkepension? Svar opdelt på aldersgrupper. 4% 2% 4% 19% Ja, sandsynligvis 1 1 23% 22% Under 40 år Nej, sandsynligvis ikke Nej, helt sikkert ikke 28% 21% 39% 45% 40-49 år 50-59 år 60 år og derover I alt 13% 11% 13% 10% 0% 10% 30% 40% 50% Antal svar: 5.426, heraf 682 under 40 år, 1.331 i alderen 40-49 år, 2.580 i alderen 50-59 år og 833 på 60 år eller mere. Det ses af figur 3, at der blandt de medlemmer, der er fyldt 60 år, og som dermed er relativt tæt på den alder, hvor de opnår ret til folkepension, er 19 procent, som helt sikkert regner med, at de kan blive på arbejdsmarkedet, til de går på folkepension også selv om folkepensionsalderen måtte blive hævet med ½ år. Herved adskiller svarene fra disse medlemmer sig klart fra svarene fra de øvrige aldersgrupper i undersøgelsen. Blandt de medvirkende i undersøgelsen, der er fyldt 50 år, er der 23 procent, der anser det for sandsynligt, at de vil kunne blive til folkepensionen. Det samme gælder kun 16 procent af dem, der er under 50 år.

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet 5 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden 4.-12. oktober 2016. Indsamlingsmetode Data er indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der blev udsendt én påmindelse til deltagerne. Målgruppen Målgruppen for denne undersøgelse er erhvervsaktive medlemmer i FOAs medlemspanel, der er i arbejde (ikke elever). Antal besvarelser og svarprocent 12.096 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen. Det viste sig, at 61 e-mailadresser var uvirksomme. Det reelle antal inviterede var således 12.035. 5.733 medlemmer gennemførte undersøgelsen fuldt ud, og 195 afgav nogen svar. Den samlede svarprocent var 49. 5.428 medlemmer besvarede ét eller flere af spørgsmålene om tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Repræsentativitet Stikprøven er undersøgt for repræsentativitet på parametrene sektor, tillidshverv og medlemmernes alder. Repræsentativitetsanalysen viste, at Kost- og Servicesektoren og Pædagogisk Sektor er lidt underrepræsenterede, mens Social- og Sundhedssektoren og Teknik- og Servicesektoren er lidt overrepræsenterede. Analysen viste også, at unge under 30 år og medlemmer i alderen 30-39 år er underrepræsenteret, mens medlemmer i aldersgrupperne 50-59 år og 60 år og derover er overrepræsenteret. Stikprøven er repræsentativ på medlemmer i alderen 40-49 år. Medlemmer med tillidshverv (dvs. tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter) er overrepræsenteret i stikprøven, mens medlemmer uden tillidshverv er underrepræsenteret. Vægtning af data Svardata er vægtet for sektor og alder.