De Nye Seniorer rykker i vægtene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De Nye Seniorer rykker i vægtene"

Transkript

1 De Nye Seniorer rykker i vægtene Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det: En stor del af de over danskere, der dyrker fitnesstræning, har for længst passeret de 50 år. Naturligt nok eftersom aldersgruppen årige er den største i Danmark 2017; de kommende års nye seniorer. Folketallet i Danmark har rundet de 5,75 millioner. Heraf udgør de 0-19 årige 22,8 %, de årige 52,2 % og de 60+ årige 25,0 %. Antallet af ældre over 65 år i Danmark har allerede rundet en million, og denne gruppe vil i de kommende år være en af de hurtigst voksende befolkningsgrupper. I 2040 vil 25 % af Danmarks være over 65 år. Mange vil være at finde i fitnesscentre. En femtedel af fitnesskunderne er ældre, det vil sige over betalende ældre. En kundegruppe, der repræsenterer omkring 33 pct. af befolkningen, men sidder på omkring 75 pct. af den private formue. En interessant målgruppe for udbydere i fitness og wellness industrien. Alligevel gør fitnesscentre og trænere stadigvæk for lidt for at imødekomme disse kunder. En kop kaffe, en avis og et standard ældrehold er ikke længere nok. Størstedelen af forbrugere over 50 år føler ikke, at virksomhedernes produkter eller kommunikation er rettet mod dem (pej gruppen). Skal fitnesscentre og trænere gøre det bedre, skal der skrues ned for den generelle ungdomsfokusering og op for bedre service og individualiseret træning. Den klassiske model med samme (senior) tilbud for alle over 50 er passé.

2 Alder er et vidt begreb Ifølge Verdenssundhedsorganisation WHO, er man ældre, når man er 65 år, og gammel, når man er 80 år og der over. I Danmark betegnes de årige som unge ældre og de over 75-årige som ældre ældre. Senior dækker ældre over 60 år, mens nu regnes som middelaldrende før gjaldt den betegnelse for årige. Alderen 80 år er sat som en statistisk skillelinje, fordi kroppens reserver ved 80 årsalderen typisk er mere end halveret, samtidig med at risikoen for aldersbetinget sygdom øges ekstra hurtigt. Der er dog stigende evidens for, at ældre, der har været livslangt aktive, har væsentligt bedre reserver end det. Uanset om fitnesskunderne, aktive eller potentielle, er unge eller ældre, bør centerledere og trænere tilbyde træning og services rettet mod den funktionelle eller biologiske alder i højere grad end den kronologiske alder. Opfattet alder; egen oplevet alder, måske den kronologiske Kronologisk alder er alderen ifølge dåbsattesten Biologisk, fysisk, alder; hvor godt kroppen har det kan hænge sammen med: Træningsalder; antal år med træning regelmæssigt 2-3 x/uge Psykologisk, mental, alder, hvor gammel den enkelte føler sig Social alder; hænger sammen hvor gammel ens omgangskreds er Et faktum er, at især yngre ældre takker nej til hold med etiketten ældre eller senior, så ved navngivning af holdtræning til det modne publikum skal det måske i stedet tillægsord som soft, sundhed, for alle eller lignende? Flere steder har problemet løst sig selv; seniorer deltager på de bestående hold fx spinning på lige fod med unge og yngre voksne.

3 Årets trends og ældretræning Årets internationale trendliste fra American College of Sports Medicine, ACSM Top 20 Fitness Træningstendenser 2017, har igen Fitnessprogrammer for ældre på listen. I år på plads nr. 11., de to seneste år på plads nr. 8. At træning for det segment ikke ligger højere i år skyldes primært, at der skulle være plads til andre nye aktiviteter, der også aktuelle for målgruppen: Årets nyhed, Exercise is Medicine (motion som medicin), på 7. pladsen, er særligt relevant. Efterhånden som man kommer op i årene, rammes kroppen ofte af slid og en eller flere af de store folkesygdomme, bl.a. muskel-skelet problemer, osteoporose (knogleskørhed), diabetes type 2 og KOL. Det betyder, at det er relevant for trænende og trænere at kende lidt til folkesygdommene og overordnede retningslinjer i forbindelse med motion. Årets eneste anden nyhed, på 6. pladsen, holdtræning reelt en gammel nyhed er også aktuel, fordi holdtræning generelt øger vedholdenhed. Og senior hold er meget populære, når træningen designes rigtigt: Med den rigtige musik og de rigtige øvelser og pædagogiske metoder. På 5. pladsen finder man styrketræning, der ligger stabilt på listen og som har vist sig at være et af de mest effektive midler til anti-aging eller rettere well-aging. Forskningen dokumenterer igen og igen den tunge trænings positive effekter. Alligevel har budskaberne ikke helt fæstnet sig i bevidstheden hos alle kunder og slet ikke hos ikke-kunderne: Der ligger en opgave i at sprede de gode nyheder.

4 På 8. pladsen finder man yoga, der ligesom styrketræning er et hit for både mænd og kvinde. Der er mange forskellige former, også blidere former, der er velegnet for ældre. Komplet træning for seniorer bør indeholde en eller anden form for aktiviteter som forbedrer eller vedligeholder bevægeligheden ud over yoga er strækhold også en mulighed smidighed og foam rollers er på listen (20.). Faktisk er de fleste af listens øvrige trends relevante i seniorprogrammer: Udendørs aktiviteter, nu på 13. pladsen, er en voksende trend. Ifølge rapporten Fremtidens senioridræt Mellem ironman og stolemotion (Idan, 2013), dyrker seniorer gerne udendørs aktivitet i naturområder og på veje, fortove, gang- og løbestier. Det er klart anbefalet: Frisk luft, varierede sanseoplevelser, der løfter humøret, og grønne omgivelser fungerer alt sammen som natur på recept. Andre trends er wearables, fittrackere seniorer kan også være gadget freaks og apps (1. og 17.), kropsvægttræning (2.), personlig træning en-til-en og for små hold (9. og 14.), circuit træning (19.) samt træning og vægttab (10.). Det sidste er særligt aktuelt: En ny forskningsrapport fra DTU (2017) Kostvaner, sundhedsadfærd og vægtstatus blandt årige og årige danskere konkluderer, at den mest omfattende problematik blandt årige er forebyggelse af overvægt fremfor behandling af undervægt især blandt mænd med en kortere uddannelse, der bor alene. Det indikerer, at der kan være behov for Rigtige Mænd grupper og bootcamp forløb for ældre M/K: træning, øvelser og foredrag med information om livsstil og sund kost på nemme måder.

5 En værdifuld målgruppe ACSM anbefaler i deres trendanalyse, at professionelle i fitness og wellness sektoren udnytter det voksende marked af ældre, pensionerede voksne, ved at tilbyde aldersrelateret træning for dette tidligere ignorerede segment af befolkningen, som syner sundere end andre generationer. Forsker cand.scient. Lis Puggaard, ekspert i seniortræning, mener at man kan inddele senioridræt ud fra følgende forudsætninger: Inaktive eller stillesiddende, motionist eller elite. De to sidstnævnte grupper, de meget aktive ældre, kan tilbydes mere intensiv træning inklusive holdidræt, tungere styrketræning og endda, når det er passende, HIIT, høj-intensiv intervaltræning, som er nummer 3 på ACSM trendlisten. Selv de svage, næsten inaktive ældre, kan forbedre balancen og evnen til at udføre dagligdags aktiviteter med den rigtige træning; funktionel fitness er aktuelt nummer 12 på trendlisten og betegnes af ACSM som aktiviteter især for ældre. ACSM specificerer, at Sundheds- og fitnessprofessionelle bør overveje at udvikle fitnessprogrammer for personer i pensionsalderen og udfylde de tidspunkter på dagen, hvor fitnesscentrene bruges for lidt, typisk fra 9-11 og Det gælder i USA, men er også relevant i Danmark, hvor tidspunktet ligeledes er meget stille, fordi man ikke som i USA fokuserer på frokost fitness. Ifølge ACSM gælder det ydermere, at fitnesscentrene bør satse mere på de ældre, fordi mange pensionerede har ikke alene flere penge til rådighed, de har også

6 tendens til at bruge dem fornuftigt [underforstået på motion] og har måske også mere tid til at deltage i et træningsprogram. At ældre har mere tid til træning bekræftes af Idrættens Analyseinstituts seneste undersøgelse af motionsvaner, Danskernes Motions- og Sportsvaner I rapporten konstateres det, at der fortsat er tendens til fremgang i de ældste aldersgrupper. Samlet set er de årige blandt de mest aktive og mere aktive end de årige. Sansemarketing for seniorer Op i alderen ændrer alle fem sanser sig, både duftesans, smagssans, syn, hørelse, og følesans; de sidste tre har udtalt betydning i forbindelse med fitnesstræning; salgsog serviceorienterede ledere og trænere forstår at tage højde for de problemer, der kan være og tilpasse ydelserne til behovet. Syn Synet forringes med alderen og hos mange allerede i års alderen. Øjets linse stivner, så evnen til at fokusere på genstande tæt på aftager, ligesom øjets lysfølsomhed også aftager med alderen. Når synet bliver dårligere påvirkes balancen og at orientere sig bliver vanskeligere; det resulterer i usikkerhed og måske ulyst til at bevæge sig ud (og ind i fitnesscentre). Tilstrækkelig belysning og tydelig skiltning inde og ude skaber tryghed. Programmer og informationsark bør være med stor og tydelig skrift som kan læses også hvis læsebrillerne momentant er lagt på hylden, hvilket de jævnligt er i træningscenteret.

7 Hørelse Med alderen oplever mange forringet hørelse på grund af (aldersbetinget) slitage på sansehårene i det indre øre (sneglen) eller støjskader. Næsten halvdelen af sansehårcellerne i øret er tabt omkring pensionsalderen. Høretab er et relativt stort handicap: Med nedsat hørelse bliver det sværere at høre høje lyde og identificere og skelne lyde og lokalisere lydkilder. Desuden rammes samspillet mellem øret og nervesystemet, så det bliver vanskeligere at høre og forstå, når der er baggrundsstøj som eksempelvis i et fitnesscenter. Ledere og trænere bør undgå eller reducere unødig støj (og sikre en fornuftig musikvolumen) og sørge for direkte, tydelig tale, der letter kommunikation. Følesansen Følesansen opfattes gennem huden på hele kroppen. I huden findes en række forskellige receptorer, der reagerer på påvirkninger som temperatur, tryk og berøring, smerte samt opfattelsen af kroppen og kropsdelenes placering i rummet. Følesansen nedsættes med alderen og ældre kan opleve føleproblemer i hænder og fingre, hvilket i kombination med ledsygdomme kan gøre det sværere at udføre finmotoriske aktiviteter i hverdagen. Når man bliver ved med at udføre mangfoldige bevægelser, træner man både følesansen og motoriske evner og sanserne skal hele tiden bruges og stimuleres for at fungere optimalt. Heldigvis er kropslig aktivitet som motion i sig selv gavnligt for sanseapparatet. Trænere kan udvide sanseoplevelserne med 1) redskaber som luftpuder, bolde, ruller og sække i forskellige former og materialer, skum, gummi, plastik, 2) makkerøvelser med klap, hold eller støtte og 3) anbefaling af kolde og varme bade (sauna og dampbad) og massage.

8 Balance og stabilitet Ud over de fem exteroceptive sanser, som registrerer tilstande i omverdenen, er der de interoceptive sanser som registrerer ændringer inde i kroppen selv: Balance- eller ligevægtssansen, den vestibulære sans, og stillings- og bevægelsessansen, den kinæstetiske sans. Sammen med syn, hørelse og følesans er de sanser afgørende for kroppens evne til at bevæge sig og til at stå stille og holde balancen. Aldringsprocessen påvirker bevægelsessanserne og følesansen (taktilsansen), som mister en del af evnen til at modtage og sende impulser. Derved reagerer kroppen langsommere og det bliver sværere at holde balancen. Eftersom fald kan have alvorlige konsekvenser som knoglebrud og indlæggelse, er det væsentligt at forebygge fald via daglig fysisk aktivitet og målrettet træning som styrker muskler, knogler og balance for eksempel squat, step op, trappegang og forskelligartede balanceøvelser på et og to ben. CITAT Selvom de fysiske kapaciteter reduceres en anelse, så skyldes ingen sygdomme alderen i sig selv, men at man igennem et langt liv udsættes for flere og flere skadelige påvirkninger. Henning Kirk, dr. med., forfatter (Når kroppen ældes) Senior fitness før og nu Ved udformningen af seniortræning kan man som udgangspunkt gå ud fra de internationale og de danske anbefalinger: Tage afsæt i det man ved; den tilgængelige forskning på området. Dernæst efter afprøvning eller formel testning

9 tilpasses programmerne og øvelserne til individuelle behov og ønsker. Over tid kan træningen progredieres i takt med at helbred og form forbedres. We do not stop exercising because we grow old, we grow old because we stop exercising. Dr. Kenneth Cooper, Cooper Institute. Ligesom for yngre bør (grund)træningen være allround og sigte mod funktion; forbedret præstationsevne i hverdag og idræt via forbedring af kondition, motorik og bevægelighed samt muskelstyrke og knoglestyrke. Det sidste er vigtigt. Tidligere omfattede megen ældremotion skånsom motion bl.a. hyggesvømning, motionscykling og maskintræning. Selvom det giver en vis motion, bliver knoglerne ikke styrket (særligt). Knoglerne styrkes bedst med gang, stavgang, løb, dans, sjipning samt tungere træning med frie vægte. Effektiv knoglemotion efter optræning er dynamisk, kort, hårdt og uvant og omfatter hop fx 3 x 10 hop tre gange om ugen; det kan øge knogletætheden. BOX Knoglerne er levende væv og livet igennem opbygges og nedbrydes knoglevævet. I års alderen har man den maksimale knoglemasse. Fra års alderen sker der et knogletab på 0,5-1 % om året. Når kalkindholdet mindskes, falder skelettet lidt sammen, hvilket resulterer i at kropshøjden bliver lidt mindre med alderen. Mindre kalkindhold betyder, at knoglerne bliver skøre, osteoporose, hvorved risikoen for knoglebrud i forbindelse med fald stiger. Osteoporose forekommer i Danmark hos ca. 40 % af alle kvinder og ca. 20% af alle mænd over 50 år. For kvinder stiger tallet fra ca. 10 % i alderen år til ca. 90 % i

10 alderen over 95 år. De tilsvarende tal for mænd er 7% og 64%. Ryghvirvler, håndled, lårhalsben og overarme er de hyppigst udsatte knogler. Kondition for hjerne og hjerte En tilstrækkelig iltoptagelse, kondition, er afgørende for udholdenhed og funktionsevne i hverdagen. Desto bedre kondition, desto mere kan man klare uden at blive forpustet. Hos ældre, der ikke træner regelmæssigt, ses typisk et fald i konditionen på omkring 30 % fra års alderen, og helt op til 50 % ved 80-års alderen. Faldet i kondition skyldes ændringer både i lunger, hjerte og kredsløb med stigende alder; iltoptagelsen falder grundet af mindre elasticitet i vævene og forkalkning. Forskningen tyder på, at det især er ændringer i det perifere kredsløb, der er ansvarlig for, at konditionen forringes med alderen. Flere studier viser, at ældre kan opnå effekt af konditionstræning, og med stort set samme effekt som hos yngre, % øgning af maksimal iltoptagelse. Konditionen kan forbedres med alle former for kredsløbstræning inde og ude, individuelt eller på hold og jo lavere udgangspunkt, jo større effekt kan der opnås ved træning. Træningen tilpasses udgangsniveauet, hvilket betyder, at ældre måske skal starte med kortere tid end de typisk anbefalede minutter og med lavere intensitet end de normale 60 % af maksimalpuls moderat anstrengende. Træningsintensitet har stor betydning for effekten: Der opnås betydelig mindre effekt af kredsløbstræning med lav intensitet sammenlignet med træning med højere intensitet. Det betyder, at også ældre efter grundtræning bør træne

11 intensivt fx intervaltræning mindst et par gange om ugen. Naturligvis ud over minimumsanbefalingerne på 30 minutters moderat fysisk aktivitet om dagen. Styrke for senior power Muskeltræning kan sigte på udholdende styrke, maksimal styrke eller almen styrke, lidt af begge dele, et middel antal gentagelser, 8-12 gentagelser, gerne tungt. I de senere år har det vist sig, at eksplosiv muskelstyrke er vigtigt også for ældre i forbindelse med udførelse af daglige aktiviteter og hvis man er ved at falde og hurtigt skal genvinde balancen. Eksplosiv skal forstås som tungt og så hurtigt som muligt for målgruppen. I praksis bør træningen gradvist over tid blive tungere. Anbefalet træningsmængde er 8-10 øvelser, 1 sæt for ældre eller 2-4 for sæt for voksne [og ældre] a repetitioner, 2-3 gange om ugen. Men selv en enkelt gang om ugen hjælper og kan vedligeholde styrken. Forskning inden for styrketræning har vist, at en 70-årig styrketrænet mand kan bevare større muskelstyrke end en 35-årig inaktiv mand! Musklernes styrke falder med ca. 1,5 % pr. år mellem 30 og 80 år. Muskel power (kraft og hastighed) falder i samme periode med 3,5 % pr. år, hvilket dels skyldes sarkopeni, aldersrelateret fald i muskelmasse og forringet ledningsevne på grund af færre motoriske enheder. Nedgangen ses især fra 60-års alderen, med et hurtigere fald fra omkring 85-års alderen. For raske årige er den maksimale muskelstyrke faldet med % i forhold til yngre. Efter 80-års alderen kan faldet være på 50 % eller mere. Der er dog tiltagende evidens for, at livslangt aktive ældre har bedre reserver end

12 det, har større fysisk kapital end førhen, og oplever derfor kun mindre begrænsning i fysisk funktionsevne. Koordination for sjov og for alvor Med alderen øges reaktionstiden og balancen bliver dårligere blandt andet på grund af ændringer i centralnervesystemet og det perifere nervesystem. Det betyder, at der er en øget risiko for fald. Derfor er faldforebyggelse er essentielt i seniortræning. Anbefalingerne for koordinationstræning (inklusive balancer) er stadig vage: Over 2-3 dage per uge og over minutter kan være nødvendigt (ACSM, 2011). Selv kortvarig motoriktræning har dog en effekt. Foruden styrketræning kan træningen omfatte balanceøvelser på et og to ben, på alle fire eller tre på fast og senere også ustabilt underlag, dynamiske balancer som i drejninger dans er en eminent motionsform som både træner kondition, koordination, rytme, timing og balance og for øvede eventuelt pertubationsøvelser; balancer med udefrakommende forstyrrelser som eksempelvis en makker der puffer eller prikker. Strækøvelser ikke kun for hyggens skyld Leddenes bevægelighed afhænger af, hvor meget muskler, sener og led kan bevæges og strækkes. I musklerne og omkring sener og led er der bindevæv, som påvirker kraftoverførelsen fra muskelfibre til sener og dermed musklens funktion. Med alderen reduceres bevægeligheden, bl.a. på grund af forandringer i bindevævet, som bliver stivere og mindre elastisk. Samtidig stiger mængden af bindevæv, hvilket resulterer i yderligere stivhed. Bevægeligheden er dog afhængig af, hvor meget kroppen bruges, hvor ofte og

13 hvordan muskler, sener og led udstrækkes. Use it or lose it : Bruges et led ikke fuldt ud og regelmæssigt, mindskes bevægeligheden. Inaktivitet og ensidige bevægelser forværrer aldersbetinget stivhed. Heldigvis kan man bevare en normal bevægelighed hele livet via fx strækøvelser, eller mobility træning, 2 gange om ugen a 10 minutter ad gangen for de store muskelgrupper sekunder for hver. Og mere er bedre. Hjernefitness hitter For ældre er det at bevare de kognitive funktioner en topprioritet: Mange frygter hukommelsestab, demens og andre alderssygdomme, der påvirker øverste etage. Derfor bør senior fitness fokusere på hjernen og gode fysiologiske betingelser for den: Hjerte og kredsløb er afgørende for hjernens kapacitet og kognitive funktioner sammen med styrketræning. Ved at stimulere hjernen med varierede og nye aktiviteter og ved at forebygge sygdomme, der kan påvirke hjernen, desto bedre kan hjernens kapacitet og funktion bevares. Alsidig fysisk og psykisk aktivitet fremmer udvikling og forbedring af de netværk, der blandt andet er vigtige for de kognitive funktioner, dvs. opmærksomhed, indlæring og hukommelse, tænkning samt udførelse af bevægelse. I starten er det fordelagtigt med repetition og genkendelige aktiviteter, men over tid anbefales nye øvelser. DGI har udviklet Smart træning, hvor man fx samtidig med (bold) øvelser skal huske holdkammeraters navne eller den lille tabel. Hvis man bare to gange 5-10 minutter hver dag gør noget helt andet, end det man plejer, er det sundt for din hjerne ( ). Det kan være at meditere, som påvirker dit ubevidste nervesystem i hjernen, eller at cykle en anden vej hjem fra arbejde, sætte dig ind i et mødelokale og lukke øjnene og smække benene på bordet, eller beslutte

14 dig for at i dag vil jeg tale med nogle af de mennesker, jeg kører i bus med til og fra arbejde, og som jeg ellers aldrig taler med. ( ). Det handler om at se lidt anderledes på tingene og skubbe sig selv ud af den komfortzone, som de fleste har det bedst med. Hvem siger, at man skal løbe den samme tur hver dag hvorfor ikke løbe den anden vej. Eller læse en bog bagfra osv. Hjerneforsker Troels Wesenbjerg Kjær, forfatter til Hjernestarter (DR Lev Nu) Barrierer og motivationsfaktorer Senior motivationsfaktorer? Ligesom yngre motiveres ældre af forskellige ting: Viden, sanseoplevelser eller at producere, udføre eller opnå noget. Træneren må lytte sig frem til det, der generelt motiverer og overføre det til træningen. Og træningens utallige kvaliteter skal sælges. Det er ikke nok at træneren ved det; der skal sættes slagord på: Blandt andet styrketræningens potentiale i forbindelse med forbedring af hjernen, funktionsevne i hverdagen, forebyggelse af fald og forbedring af præstationen i idræt som tennis, badminton, golf med mere. Senior barrierer? De mest aktive har få barrierer og er klar til nye udfordringer, mens de knapt så aktive og nye i fitnessmiljøet kan føle sig usikre. Derfor handler begyndertræning for ældre i første omgang om at informere og motivere. Træningsmiljøet skal opleves som trygt, lettilgængeligt og sikkert. Ældres motionsbarrierer omfatter: Manglende tid, manglende lyst til motion, frygt for ikke at kunne lave øvelserne eller at træningen er for hård, frygt for at være i for dårlig form eller at træningen gør ondt, skader eller forværrer sygdom. Trænere bør derfor især i starten holde igen med komplicerede træningsmetoder, avancerede redskaber og den store programpakke og i stedet lancere nem, kortvarig træning og rigelig positive psykologi.

15 Senior fitness der sælger Fitness for seniorer bør baseres på at forbedre sundheden fysisk såvel som mentalt med sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende øvelser, der på samme tid fremmer kognitiv funktion, succesoplevelser og motivation. Ligeledes er sociale fællesskaber og muligheden for nye netværker af stor betydning og bør i videst mulige omfang aktivt promoveres og støttes. Sidst men ikke mindst: Man bliver aldrig for gammel til at lege. Eller rettere, fordi ikke alle ældre er lige klar til regulær leg, de fleste både de individualistiske og de fællesskabsorienterede seniorkunder glædes og motiveres af interessante, legende og overraskende elementer ikke bare med inspiration fra gamle lege og idræt, men også fra film-, underholdnings- og gaming-verdenen. Tænk seniortræning anderledes. WHO anbefalinger for Fysisk Aktivitet for Voksne over 65 år Bør udføre mindst 150 minutters moderat intensiv fysisk aktivitet i løbet af ugen, eller mindst 75 minutters høj-intensiv fysisk aktivitet i løbet af ugen eller en tilsvarende kombination af moderat- og høj-intensiv aktivitet. For yderligere sundhedseffekter, bør man øge moderat-intensiv fysisk aktivitet til 300 minutter per uge, eller tilsvarende. De med dårlig mobilitet, bevægelighed, bør udføre fysisk aktivitet der forbedrer balancen og forebygger fald, tre eller flere dage om ugen. Muskel-styrkende aktiviteter for de store muskelgrupper bør udføres to eller flere dage om ugen.

16 Intensiteten for forskellige former for fysisk aktivitet varierer blandt mennesker. For at have en positiv effekt på kardiorespiratorisk (hjerte-åndedræt) sundhed, bør al aktivitet udføres i mindst 10 minutter ad gangen. Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet til ældre over 65 år (2016) Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdags aktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter. Almindelige kortvarige dagligdags aktiviteter er de aktiviteter man hyppigt udfører i dagligdagen af kort varighed (under 10 minutter) uanset intensitet. Mindst 2 gange om ugen skal der indgå aktiviteter af mindst 20 minutters varighed, som vedligeholder eller øger konditionen og muskel- og knoglestyrken. Lav udstrækningsøvelser mindst 2 gange om ugen af mindst 10 minutters varighed for at vedligeholde eller øge kroppens bevægelighed. Udfør desuden regelmæssigt øvelser for at vedligeholde eller øge balanceevnen. Fysisk aktivitet ud over det anbefalede medfører yderligere sundhedsfordele. Sundhedsstyrelsen uddyber hvorfor man bør lave smidigheds- og balanceøvelser: Øvelser, der vedligeholder eller øger kroppens smidighed og balanceevne er for at opretholde evnen til at klare dagligdagsfunktioner og for at reducere risikoen for fald eller andre skader i hverdagen. Har den ældre en diagnose, hvor fysisk aktivitet er en del af behandlingen, bør vedkommende være fysisk aktiv på en måde og i et omfang, der er effektivt i forhold til diagnosen og samtidig tager hensyn til éns mobilitet. Almindelige kortvarige dagligdags aktiviteter defineres i denne sammenhæng som de aktiviteter, man hyppigt udfører i dagligdagen af kort varighed (under ti minutter) uanset deres intensitet.

DET GRÅ GULD EN GYLDEN MULIGHED?

DET GRÅ GULD EN GYLDEN MULIGHED? DET GRÅ GULD EN GYLDEN MULIGHED? Hvert år citerer fitnessmedier over hele verden årets fitness trend Top 20 liste fra ACSM; en liste over populære og samtidig stabile tendenser, som fitnesssektoren bør

Læs mere

Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen.

Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen. Referat PolioCafé den 8. september 2014 Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen. Fra januar bliver poliocaféen afholdt den 1. mandag i måneden

Læs mere

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Hvad er pensionistidræt? Er du pensionist eller efterlønsmodtager i Struer Kommune kan du deltage i vores træningstilbud.

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Hvad er pensionistidræt? Er du pensionist eller efterlønsmodtager i Struer Kommune kan du deltage i vores træningstilbud. AKTIVITET PENSIONIST IDRÆT 2014/2015 HVORFOR DYRKE IDRÆT? FORDI REGELMÆSSIG FYSISK AKTIVITET OG IDRÆTSUDØVELSE FORBEDRER DIN KONDITION, MUSKELSTYRKE, LEDBEVÆGELIGHED, KOORDINATION OG PSYKISKE VELVÆRE,

Læs mere

Vi kan ikke stoppe toget, men vi kan sænke farten

Vi kan ikke stoppe toget, men vi kan sænke farten Din krop ændrer sig livet igennem. Men vi har en tendens til først rigtigt at lægge mere mærke til forandringerne, når vi bliver ældre. Styrken, kredsløbets formåen, stofskiftet, smidigheden, og reaktionstiden

Læs mere

Fysisk aktivitets positive indflydelse på ældres hverdagsliv

Fysisk aktivitets positive indflydelse på ældres hverdagsliv Fysisk aktivitets positive indflydelse på ældres hverdagsliv Horsens 8. marts 2010 Lis Puggaard, chefkonsulent Fremtidens ældre! Det forudses, at der i den kommende ældrebefolkning vil være en stor gruppe

Læs mere

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Hvor foregår det? I Drengesalen i Aktivitetscenter Struer, Skolegade 5. 7600 Struer

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Hvor foregår det? I Drengesalen i Aktivitetscenter Struer, Skolegade 5. 7600 Struer AKTIVITET PENSIONIST IDRÆT 2015/2016 HVORFOR DYRKE IDRÆT? FORDI REGELMÆSSIG FYSISK AKTIVITET OG IDRÆTSUDØVELSE FORBEDRER DIN KONDITION, MUSKELSTYRKE, LEDBEVÆGELIGHED, KOORDINATION OG PSYKISKE VELVÆRE,

Læs mere

Varierer du din træning?

Varierer du din træning? Varierer du din træning? Af Fitnews.dk - onsdag 19. december, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/varierer-du-din-traening/ Når du ved, at du træner de muskler, du ønsker, og samtidig kan få en øget effekt

Læs mere

Grundtræning. Hvad er grundtræning?

Grundtræning. Hvad er grundtræning? Grundtræning Hvad er grundtræning? Træning der går ud på at forbedre en persons fysiske tilstand (præstationsevne), fx: Konditionstræning Aerob (når der er ilt nok) Anaerob (når der ikke er ilt nok) Muskeltræning

Læs mere

FODBOLD FITNESS DIN SUNDE OG FLEKSIBLE MULIGHED MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD SPIL NÅR DU HAR TID OG LYST SUNDT, SJOVT OG SOCIALT DBU.

FODBOLD FITNESS DIN SUNDE OG FLEKSIBLE MULIGHED MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD SPIL NÅR DU HAR TID OG LYST SUNDT, SJOVT OG SOCIALT DBU. DIN SUNDE OG FLEKSIBLE MULIGHED MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD SPIL NÅR DU HAR TID OG LYST SUNDT, SJOVT OG SOCIALT DBU.DK/ KOLOFON: Udgiver: Dansk Boldspil-Union DBU Allé 1, 2605 Brøndby Tekst: DBU Kommunkation

Læs mere

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Betaling

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Betaling AKTIVITET PENSIONIST IDRÆT 2018/2019 HVORFOR DYRKE IDRÆT? FORDI REGELMÆSSIG FYSISK AKTIVITET OG IDRÆTSUDØVELSE FORBEDRER DIN KONDITION, MUSKELSTYRKE, LEDBEVÆGELIGHED, KOORDINATION OG PSYKISKE VELVÆRE,

Læs mere

Detræning - hvor hurtig bliver du i dårlig form

Detræning - hvor hurtig bliver du i dårlig form Detræning - hvor hurtig bliver du i dårlig form Af Fitnews.dk - torsdag 05. juli, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/detraening-hvor-hurtig-bliver-du-i-darlig-form-2/ Dette kunne også ske for mindre seriøst

Læs mere

Motion. Fordele og motionsformer. Oplæg af Merete Andreasen

Motion. Fordele og motionsformer. Oplæg af Merete Andreasen Motion Fordele og motionsformer Oplæg af Merete Andreasen 1 Motion / fysisk aktivitet Hvorfor motion / fysisk aktivitet? Forbedrer velværet Er nødvendigt for at vores krop fungerer ordentligt Der er både

Læs mere

Sådan får du stærke knogler hele livet

Sådan får du stærke knogler hele livet Sådan får du stærke knogler hele livet Knoglerne er sværere at træne end musklerne, men det kan godt lade sig gøre. Her følger en guide til, hvad du bør gøre. Af Julie Bach - redigering: Philip Dam - September

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

Motion. for polioramte

Motion. for polioramte Motion for polioramte 2 Motion for polioramte Motion for polioramte Som polioramt kan man opleve, at kræfterne svinder, når man bliver ældre, og det er vigtigt at overveje, om den nedsatte styrke skyldes,

Læs mere

Golf Fitness - stærkere fysik og bedre golf

Golf Fitness - stærkere fysik og bedre golf Golf Fitness Marina Aagaard Golf Fitness - stærkere fysik og bedre golf aagaard GOLF FITNESS stærkere fysik og bedre golf Marina Aagaard og Forlaget Hovedland Fotos: Claus Petersen, CPhotography, med

Læs mere

Bevægelse hele livet vil du med?

Bevægelse hele livet vil du med? Bevægelse hele livet vil du med? Inspiration til øvelser Hvorfor motionere? Og hvor meget? Hvis du ikke har tid til at motionere nu, skal du huske at afsætte tid til sygdom senere, siger professor og overlæge

Læs mere

Træning med demensramte

Træning med demensramte Træning med demensramte Effekter ved træning med demensramte Hvilken træning anbefales Sundheds- og idrætskonsulent Karin Schultz, Ældre Sagen Om ADEX forskningsprojektet Ergoterapiafdelingen på Bispebjerg

Læs mere

LIVET MED EN USYNLIG SKADE: HVAD ER USYNLIGE SKADER? Temadag om usynlige skader, 26. sep 2018 Fysioterapeut Lise Jarnbye og Karin Thye Jørgensen

LIVET MED EN USYNLIG SKADE: HVAD ER USYNLIGE SKADER? Temadag om usynlige skader, 26. sep 2018 Fysioterapeut Lise Jarnbye og Karin Thye Jørgensen LIVET MED EN USYNLIG SKADE: HVAD ER USYNLIGE SKADER? Temadag om usynlige skader, 26. sep 2018 Fysioterapeut Lise Jarnbye og Karin Thye Jørgensen Emner i oplæg Hvor ser vi usynlige skader? eksempler Hvad

Læs mere

Hvordan får man raske ældre til at træne

Hvordan får man raske ældre til at træne Hvordan får man raske ældre til at træne Horsens 12. marts 2012 Lis Puggaard Hvorfor træne? Aktive leveår Fysisk aktivitet, håndbog om forebyggelse og behandling, SST, 2011 Den onde cirkel? Inaktivitet

Læs mere

Bevæg dig bevar dig. Lis Puggaard Frederikssund 2012. lpuggaard@gmail.com

Bevæg dig bevar dig. Lis Puggaard Frederikssund 2012. lpuggaard@gmail.com Bevæg dig bevar dig Lis Puggaard Frederikssund 2012 Fremtidens ældre! Det forudses, at der i den kommende ældrebefolkning vil være en stor gruppe sunde og raske, mens en tilsvarende stor gruppe vil være

Læs mere

Slidgigt Værd at vide om slidgigt

Slidgigt Værd at vide om slidgigt Patientinformation Slidgigt Værd at vide om slidgigt Ortopædkirurgisk Ambulatorium Forord Vi får alle slidgigt. Slidgigt er den hyppigste ledsygdom. Symptomer på slidgigt er smerter, hævede og/eller stive

Læs mere

Det er aldrig for sent at begynde at træne. - vi kan gøre det bedre!

Det er aldrig for sent at begynde at træne. - vi kan gøre det bedre! Hold dig aktiv hver dag Det er aldrig for sent at begynde at træne - vi kan gøre det bedre! Vejledning Når du bliver ældre og skridtene lidt kortere, kan det være fristende at give lidt efter og gøre mindre

Læs mere

Det er aldrig for sent at begynde at træne. - vi kan gøre det bedre!

Det er aldrig for sent at begynde at træne. - vi kan gøre det bedre! Hold dig aktiv hver dag Det er aldrig for sent at begynde at træne - vi kan gøre det bedre! Når du bliver ældre og skridtene lidt kortere, kan det være fristende at give lidt efter og gøre mindre for holde

Læs mere

FODBOLD FITNESS. Din sunde og fleksible mulighed

FODBOLD FITNESS. Din sunde og fleksible mulighed FODBOLD FITNESS Din sunde og fleksible mulighed FORORD 2 Dette hæfte er til dig, der er på udkig efter en motionsform, som er både sund, sjov og social og som kan tilpasses din travle hverdag. Dansk Boldspil-Union

Læs mere

Sammensæt dit eget styrketræningsprogram

Sammensæt dit eget styrketræningsprogram Sammensæt dit eget styrketræningsprogram Af Fitnews.dk - tirsdag 08. januar, 2013 http://www.fitnews.dk/artikler/sammensaet-dit-eget-styrketraeningsprogram/ Et af de spørgsmål, vi oftest får stillet her

Læs mere

Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere. Praksis hæfte. Udarbejdet af Lars Dalhoff

Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere. Praksis hæfte. Udarbejdet af Lars Dalhoff Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere Praksis hæfte Udarbejdet af Lars Dalhoff Træningsøvelser inspiration til fysisk træning af børn Opvarmning og koordinationstræning: (handler

Læs mere

Intro til CrossGymLøb

Intro til CrossGymLøb Intro til CrossGymLøb CrossGym er funktionel træning der bl.a. er bygget på olympiske vægtløft, redskabsgymnastik, styrketræning, frie kropsøvelser øvelser og kredsløbstræning. Træningsformen er bl.a.

Læs mere

Livet med kræft - hvad kan jeg selv gøre? - hvor får jeg hjælp?

Livet med kræft - hvad kan jeg selv gøre? - hvor får jeg hjælp? Livet med kræft - hvad kan jeg selv gøre? - hvor får jeg hjælp? Maja Schick Sommer Fysioterapeut, cand.scient.san., Ph.d stud. Carina Nees Fysioterapeut, Master i Idræt og Velfærd Center for Kræft og Sundhed,

Læs mere

Det kan være en fordel at lave nogle strækøvelser hjemme og man behøver ikke bruge lang tid på det for at opnå positive resultater.

Det kan være en fordel at lave nogle strækøvelser hjemme og man behøver ikke bruge lang tid på det for at opnå positive resultater. Smidighed er vigtig for at kroppen kan fungere og præstere optimalt. Og der er en vis range of motion (ROM) i leddene, som er optimal for forskellige sportsgrene og aktiviteter. Men smidighed alene er

Læs mere

Nej tak! Sund hele livet. helse: tema

Nej tak! Sund hele livet. helse: tema Tema Sund hele livet Nej tak! Vidste du, at din styrke og kondition bliver nedsat med alderen? Lær at teste dig selv og se, hvor god din fysiske form er og få samtidig viden om anerkendte træningsmetoder.

Læs mere

Powerfull Running. Program:

Powerfull Running. Program: Powerfull Running Program: Dato: Mødested kl. 18:00 15. aug Dagnæs stadion 22. aug Caroline Lunden v/kunstmuseet. 29. aug Husodde Strand v/campingpladsen 5. sept Bygholm sø. v/campingpladsen Lovbyvej 19.

Læs mere

Kapitel 6 Motion. Kapitel 6. Motion

Kapitel 6 Motion. Kapitel 6. Motion Kapitel 6 Motion Kapitel 6. Motion 59 Der er procentvis flere mænd end kvinder, der dyrker hård eller moderat fysisk aktivitet i fritiden Andelen, der er stillesiddende i fritiden, er lige stor blandt

Læs mere

BAM træningsmetoder Kort og Godt

BAM træningsmetoder Kort og Godt BAM træningsmetoder Kort og Godt BAM træningsmetoder Kort og Godt... 1 Kilder:... 1 BAM træning kort og godt... 2 Indledning... 2 Dit mål med træningen... 2 Tre trin... 2 Motivationstrekanten... 2 Valg

Læs mere

Fysisk træning. Energiforbrug 252

Fysisk træning. Energiforbrug 252 Fysisk træning Træning er sundt og det anbefales af sundhedsstyrelsen at voksne er fysisk aktive mindst 30 min. om dagen ved moderat intensitet 1 og børn minimum 60 min. dagligt. Det er desuden vigtigt

Læs mere

Sundhed og fysisk aktivitet

Sundhed og fysisk aktivitet Sundhed og fysisk aktivitet Sund levevis indebærer passende fysisk aktivitet og gode kostvaner Sundhed og fysisk aktivitet Ilinniarfissuaq 25. juni 2008. HBH. 1 Alle dele af kroppen, som er skabt til at

Læs mere

INDRE MOTIVATION ER NØGLEN TIL SUCCES

INDRE MOTIVATION ER NØGLEN TIL SUCCES INDRE MOTIVATION ER NØGLEN TIL SUCCES Af Fitnews.dk - onsdag 05. marts, 2014 http://www.fitnews.dk/artikler/indre-motivation-er-noeglen-til-succes/ ER NØGLEN TIL SUCCES INDRE MOTIVATION Træning giver øget

Læs mere

Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet for børn og unge (5-17 år)

Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet for børn og unge (5-17 år) Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet for børn og unge (5-17 år) 1) Vær fysisk aktiv mindst 60 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige

Læs mere

INDHOLD. Øvelse 5. saven 66

INDHOLD. Øvelse 5. saven 66 INDHOLD INDLEDNING 7 FALDULYKKER OG BALANCE 11 TÆNK SUNDHED OG BALANCE IND I DIN HVERDAG 19 Gener og gode vaner 21 Fødderne 22 Benene 25 Maven og fordøjelsen 28 Knoglerne 33 Ryggen 35 Brystkassen 38 Nakken

Læs mere

Velkommen til kræftrehabilitering. Information om fysisk aktivitet under og efter behandling

Velkommen til kræftrehabilitering. Information om fysisk aktivitet under og efter behandling Velkommen til kræftrehabilitering Information om fysisk aktivitet under og efter behandling Velkommen til kræftrehabilitering i Guldborgsund Rehabilitering Guldborgsund Kommune tilbyder kræftrehabilitering

Læs mere

Tilbud om motion og socialt samvær- Vinter og forår 2014

Tilbud om motion og socialt samvær- Vinter og forår 2014 Kontakt: Lokalcenter Kristiansminde Margrethekær 2 4000 Roskilde. Kontakt for tilmelding. Mitra ergoterapeut i Dagcenter Tlf.: 46 31 66 74 Vi mødes over en kop kaffe og taler om alt mellem himmel og jord.

Læs mere

Velkommen. www.aqua-academy.dk

Velkommen. www.aqua-academy.dk Velkommen Rikke Hjorth 15 års erfaring med at undervise aquafitness Raske og syge / varmt og koldt vand 2012 grundlagde AquAcademy Udanner Aquafitness instruktører og afholder inspirationskurser for instruktører

Læs mere

Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne?

Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne? Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne? Grundlæggende 2 slags træning Vedholdenhed eller lav / medium intensivt træning Forbrænder procentuelt

Læs mere

Springerknæ Informations- og træningsprogram

Springerknæ Informations- og træningsprogram Springerknæ Informations- og træningsprogram Information Springerknæ også kaldet Jumpers Knee er en meget almindelig overbelastningsskade hos idrætsfolk - både motionister og atleter. Tilstanden er karakteriseret

Læs mere

Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt

Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt Mødetidspunkt 16-09-2019 17:00 Mødeafholdelse Restaurant Sejlklubberne, Skovshoved Havn 9, 2920 Charlottenlund Indholdsfortegnelse

Læs mere

SPECIALHOSPITALET.DK. MOTION for polioramte

SPECIALHOSPITALET.DK. MOTION for polioramte SPECIALHOSPITALET.DK MOTION for polioramte 2 MOTION FOR POLIORAMTE Som polioramt kan man opleve, at kræfterne svinder, når man bliver ældre, og det er vigtigt at overveje, om den nedsatte styrke skyldes,

Læs mere

1 COPYRIGHT MADS TÖMÖRKÈNYI PERFORMANCE DOKUMENTET MÅ IKKE KOPIERES ELLER VIDERESÆLGES UDEN TILLADELSE

1 COPYRIGHT MADS TÖMÖRKÈNYI PERFORMANCE DOKUMENTET MÅ IKKE KOPIERES ELLER VIDERESÆLGES UDEN TILLADELSE 1 MOBILITET & SMIDIGHED AF MADS TÖMÖRKÈNYI 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 4 FORORD 5 INFO & INDHOLD 6 HVORFOR SMIDIGHEDSTRÆNING? 8 HVORDAN OG HVOR OFTE? 9 v LANGE, STATISKE STRÆK 10 v SPÆND-SLAP AF-STRÆK-METODEN

Læs mere

2.1 20-30 % bevæger sig så lidt, at det går ud over deres sundhed 4. 2.2 Gør hvad du vil, hvornår du vil bare gør noget! 4

2.1 20-30 % bevæger sig så lidt, at det går ud over deres sundhed 4. 2.2 Gør hvad du vil, hvornår du vil bare gør noget! 4 Sundhedsstyrelsens baggrundsnotat om fysisk aktivitet 2004 1 Indledning 3 2 Baggrunden for kampagnen 3 2.1 20-30 % bevæger sig så lidt, at det går ud over deres sundhed 4 2.2 Gør hvad du vil, hvornår du

Læs mere

Opgavekort til Stjerneløb

Opgavekort til Stjerneløb Opgavekort til Stjerneløb Her finder du otte opgavekort, som kan bruges til et stjerneløb enten i forløbet Fit for fight eller Træk vejret. Til en klasse på 25-30 elever er det en god ide at lave et løb

Læs mere

Foredrag 2015. Mindbooster. Foreningen hjernesund Færøvej 51 2800 Lyngby Telefon +45 4162 4887 E-mail: info@hjernesund.dk

Foredrag 2015. Mindbooster. Foreningen hjernesund Færøvej 51 2800 Lyngby Telefon +45 4162 4887 E-mail: info@hjernesund.dk Foredrag 2015 Mindbooster STYRK DET MODNE LIV - få inspiration og viden med foredrag fra Mindbooster Det bedste jeg kan gøre for mig selv, min familie og venner er at holde mig frisk og i live - Charlotte,

Læs mere

Mejdal Gymnastik- og Idrætsklub

Mejdal Gymnastik- og Idrætsklub Mejdal Gymnastik- og Idrætsklub Amatørteater Badminton Gymnastik Fodbold Håndbold Motion Onsdagsklub Petanque Tennis Move 1665 Aktivitetsmedlemmer Hjemsted: Mejdal-Hallen, 7500 Holstebro Mejdal G.I.K.

Læs mere

Guide: Hvil dig... og kom i form

Guide: Hvil dig... og kom i form Guide: Hvil dig... og kom i form Vi fokuserer på sved, puls og præstation. Men det er i pauserne, hvor du ikke træner, at du bliver hurtigere og stærkere. Af Line Feltholt, januar 2012 03 Hvil dig... og

Læs mere

Kapitel 2. Periodisering og progression

Kapitel 2. Periodisering og progression Kapitel 2 Hvad og hvordan man skal træne for at få et optimalt udbytte af sin styrketræning, afhænger først og fremmest af træningserfaring og træningsniveau. Der skal også tages stilling til, hvad man

Læs mere

28. februar Aqua Fitness Workshop Inspiration, ideer og ny viden. Lavet i samarbejde med Them Svømmeklub

28. februar Aqua Fitness Workshop Inspiration, ideer og ny viden. Lavet i samarbejde med Them Svømmeklub 28. februar 2015 Aqua Fitness Workshop 2015 Inspiration, ideer og ny viden Lavet i samarbejde med Them Svømmeklub Kom og få indspark til din undervisning Deltag i Aqua Fitness Workshop 2015 og få inspiration,

Læs mere

Motion og Kost i dit SundhedsHus. Et gratis tilbud til dig, der har diabetes 2 eller forstadier hertil, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol

Motion og Kost i dit SundhedsHus. Et gratis tilbud til dig, der har diabetes 2 eller forstadier hertil, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol www.ballerup.dk/sundhedshuset Information til borgeren Motion og Kost i dit SundhedsHus Et gratis tilbud til dig, der har diabetes 2 eller forstadier hertil, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol

Læs mere

Skrald, andebrød og fejekost

Skrald, andebrød og fejekost inspirationshæfte Skrald, andebrød og fejekost Dagligdags gøremål er god træning Skrald, andebrød og fejekost Dagligdags gøremål er god træning Når du bliver ældre og begynder at føle, at du kan mindre

Læs mere

fysisk aktivitet, motion, træning Har du ikke tid til at dyrke motion nu, må du sætte tid af til sygdom senere.

fysisk aktivitet, motion, træning Har du ikke tid til at dyrke motion nu, må du sætte tid af til sygdom senere. 10 nemme øvelser 40 råd om fitness FITNESS fysisk aktivitet, motion, træning Har du ikke tid til at dyrke motion nu, må du sætte tid af til sygdom senere. Fitness = allround motion og træning giver: VELVÆRE,

Læs mere

ALT OM NEDSAT MOBILITET. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM NEDSAT MOBILITET. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM NEDSAT MOBILITET www.almirall.com Solutions with you in mind HVAD ER DET? Hos patienter med MS defineres nedsat bevægelighed som enhver begrænsning af bevægelse forårsaget af summen af forskellige

Læs mere

Sundhed og livsstil. Fysioterapeut Janni Langelund

Sundhed og livsstil. Fysioterapeut Janni Langelund Sundhed og livsstil Fysioterapeut Janni Langelund Hvad er sundhed for jer? Generel Sundhed "Sundhed er en tilstand af fuldstændig fysisk, mental og social velbefindende og ikke blot fravær af sygdom eller

Læs mere

Fald og faldforebyggelse. Poliocafe 7. nov 2016 Marc Hemmingsen, Ellen Madsen og Merete Bertelsen, Fysioterapeuter

Fald og faldforebyggelse. Poliocafe 7. nov 2016 Marc Hemmingsen, Ellen Madsen og Merete Bertelsen, Fysioterapeuter Fald og faldforebyggelse Poliocafe 7. nov 2016 Marc Hemmingsen, Ellen Madsen og Merete Bertelsen, Fysioterapeuter Faldhyppighed -Danmark Omkring 1/3 af alle over 65 år falder mindst en gang om året, og

Læs mere

Instruktør i stolemotion. En guide til dig, som vil gøre en indsats for mindre mobile ældre

Instruktør i stolemotion. En guide til dig, som vil gøre en indsats for mindre mobile ældre Instruktør i stolemotion En guide til dig, som vil gøre en indsats for mindre mobile ældre 1 INDHOLD Fakta om stolemotion 4 Din opgave som instruktør 6 Sådan får du hjælp 9 Praktisk om træningen 10 Jeg

Læs mere

Velkommen til hjertegenoptræning og undervisning på Roskilde Sygehus

Velkommen til hjertegenoptræning og undervisning på Roskilde Sygehus Velkommen til hjertegenoptræning og undervisning på Roskilde Sygehus Hjertebogen tilhører Fra d. / 20 til d. / 20 dag og dag kl. til Denne bog skal fungere som et træningsredskab for dig, der træner på

Læs mere

MINI-MOTORIK. Kursus i motorik og leg for 5-6 årige

MINI-MOTORIK. Kursus i motorik og leg for 5-6 årige MINI-MOTORIK Kursus i motorik og leg for 5-6 årige Program 30 min 75 min 15 min Introduktion og teori Praktiske øvelser Gode råd og refleksioner Tak for i dag FORMÅL OG PRAKSIS FØLGES AD Praksis det gør

Læs mere

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture.

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture. TRÆNINGSPROGRAMMET CARDIO skal udføres 2 gange/ugen STYRKE skal udføres 3 gange/ugen Konditionstræning er godt for dit blodomløb, det kan udskille endorfiner, så du bliver gladere, give frisk luft og D-vitamin

Læs mere

Videnskabens anbefalinger til styrketræning

Videnskabens anbefalinger til styrketræning Videnskabens anbefalinger til styrketræning Af Fitnews.dk - tirsdag 26. november, 2013 http://www.fitnews.dk/artikler/videnskabens-anbefalinger-til-styrketraening/ I løbet af de sidste 20 år er antallet

Læs mere

CMT intro september 2016 Behandling og træning. Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm

CMT intro september 2016 Behandling og træning. Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm CMT intro 16-18 september 2016 Behandling og træning Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm Fysiske symptomer ved CMT Nedsat kraft Nedsat balance Ændret følesans Nedsat ledbevægelighed Smerter Træthed Hvorfor

Læs mere

Hashøj IF Gymnastik * Skælskør Landevej 28 * 4200 Slagelse * Tlf.:

Hashøj IF Gymnastik * Skælskør Landevej 28 * 4200 Slagelse * Tlf.: Puls og styrke Dag: Mandag Kl.: 18.30-20.00 i bevægelseshuset. Holdet er både for mænd og kvinder. Her er drøn på. Vi giver den gas, laver aerobicserier, går på steppen med høj puls, hopper og laver effektive

Læs mere

Genoptræningsprincipper.

Genoptræningsprincipper. Genoptræningsprincipper. Genoptræning hvad gør jeg? Når skaden er sket, og den rigtige diagnose er stillet, er det vigtigt at få etableret det rigtige genoptræningsforløb. Akutte skader og overbelastningsskader

Læs mere

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler.

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler. KØREPLAN TIL DIALOG OM GOD FYSISK TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN Forberedelse 1. Vælg på forhånd, hvilket af de fem temaer der skal danne udgangspunkt for mødet. Vælg, om du vil holde et kort møde i plenum

Læs mere

Holdbeskrivelser. Styrketræning Kondtionstræning Sundhed & Velvære Vægttab

Holdbeskrivelser. Styrketræning Kondtionstræning Sundhed & Velvære Vægttab Holdbeskrivelser Styrketræning Kondtionstræning Sundhed & Velvære Vægttab Holdbeskrivelser Hos Dansk Fitness kan du gå til mange forskellige hold. Det er ikke alle centre som tilbyder alle hold, men alle

Læs mere

Mandag 16.30-17.30 Hal 2 Instruktører: Ann Louise og Claus (start uge 36)

Mandag 16.30-17.30 Hal 2 Instruktører: Ann Louise og Claus (start uge 36) Piger 3-5. Klasse: Elsker du at vende på hovedet? Har du lyst til at stå på hænder, slå flik-flak, lave saltoer og en masse vejrmøller? Så er dette holdet for dig. Holdet er for friske piger, som har lyst

Læs mere

Guide: Sådan får du mere aktivitet ind i hverdagen

Guide: Sådan får du mere aktivitet ind i hverdagen Guide: Sådan får du mere aktivitet ind i hverdagen Stillesiddende arbejde øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme og tidlig død Af Lisbeth Kjær Larsen, 29. oktober 2012 03 Stolen er den store dræber 05 Fem

Læs mere

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Notat Danske Fysioterapeuter Til: Hovedbestyrelsen Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Resume Fysioterapeuter har en lang tradition for at beskæftige sig

Læs mere

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Indholdsfortegnelse Hvad er Hej skal vi tumle? Hvem står bag Hej skal vi tumle? Hvorfor skal vi tumle? Hej skal vi tumle? Følesansen Muskelledsansen Vestibulærsansen

Læs mere

Hvad har du stjålet fra dit barn i dag?

Hvad har du stjålet fra dit barn i dag? Hvad har du stjålet fra dit barn i dag? Idræt, leg og bevægelse Fie Illum & Anette Bundgaard Hvad stiller vi skarpt på? Leg & Bevægelse Hvorfor? Forudsætning for Livsduelighed & Trivsel Forudsætning for

Læs mere

Thomas Feld Samfundsfag 05-12-2007

Thomas Feld Samfundsfag 05-12-2007 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...1 Indledning...2 Hvad er sundhed?...2 Tegn på sundhed...2 Sundhed i forhold til livsstil....4 Bilag...7 1 Indledning Der skal gøres rede for hvad der forstås ved

Læs mere

En aktiv og sund skoledag

En aktiv og sund skoledag En aktiv og sund skoledag Procesdel 1 Viden om forandringer ved bevægelse Procesdel 2 Hvad gør vi og hvorfor? Procesdel 3 Hvad gør andre og kan de lære af os? Procesdel 4 Succes og potentialer Ønsket udbytte:

Læs mere

Pulstræning BLIV BEDRE TIL AT LØBE

Pulstræning BLIV BEDRE TIL AT LØBE Pulstræning BLIV BEDRE TIL AT LØBE Hvorfor løbe? Hvad driver en løber? Iltoptagelse (VO2 max) Evne til at optage ilt som sendes til musklerne Antal røde blodlegemer Hjertets pumpekapacitet Aerob kapacitet

Læs mere

Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås?

Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås? Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås? Af Kenneth Marloth Henze, cand. mag., idrætskonsulent ved Politiskolen, Fysisk Afsnit. Der er flere undersøgelser, der tyder på, at

Læs mere

Cube System WHAT IS FITNESS? FITNESS IS NOT ABOUT BEING BETTER THAN SOMEONE ELSE... IT S ABOUT BEING BETTER THAN YOU USED TO BE

Cube System WHAT IS FITNESS? FITNESS IS NOT ABOUT BEING BETTER THAN SOMEONE ELSE... IT S ABOUT BEING BETTER THAN YOU USED TO BE Cube System WHAT IS FITNESS? FITNESS IS NOT ABOUT BEING BETTER THAN SOMEONE ELSE... IT S ABOUT BEING BETTER THAN YOU USED TO BE Fitness Fitness er en træningsform, som vinder mere og mere frem både via

Læs mere

Styrke og energi som 55+ er. Kost og bevægelse

Styrke og energi som 55+ er. Kost og bevægelse er Kost og bevægelse Det er aldrig for sent.. Det er aldrig for sent at begynde at spise sundere og motionere uanset alder. Kropssammensætning Sundt og varieret mad Sundt og varieret mad Tænk på proteinerne!

Læs mere

Sæt fokus på det aktive liv Vi sætter fokus på det aktive liv for at:

Sæt fokus på det aktive liv Vi sætter fokus på det aktive liv for at: Sæt fokus på det aktive liv At bevæge sig både fysisk og mentalt er vigtigt igennem hele livet. I Favrskov Kommune sætter vi derfor fokus på dagligdagens små aktiviteter til at styrke krop og sind. Når

Læs mere

Lændesmerter - lave rygsmerter

Lændesmerter - lave rygsmerter Lændesmerter - lave rygsmerter Hvad er lave rygsmerter? Lave rygsmerter er smerter i nedre del af ryggen (lænderyggen), hvor der ikke findes nogen sikker forklaring på smerterne i form af sygdomme eller

Læs mere

Primært fokus: nakke, knæ og ankler. Skadesforebyggelse - Katrine Boel Gjerum

Primært fokus: nakke, knæ og ankler. Skadesforebyggelse - Katrine Boel Gjerum Primært fokus: nakke, knæ og ankler Skadesforebyggelse - Katrine Boel Gjerum 1 Hvad er idrætsskader? Alle skader der opstår i forbindelse med idræt I gymnastik typisk fibersprængning, forstuvning af ankel

Læs mere

Løb og styrk din mentale sundhed

Løb og styrk din mentale sundhed Løb og styrk din mentale sundhed Af Fitnews.dk - torsdag 25. oktober, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/lob-og-styrk-din-mentale-sundhed/ Vi kender det alle sammen. At have en rigtig dårlig dag, hvor

Læs mere

De oversete idrætsudøvere kombinerer fællesskab og fleksibilitet

De oversete idrætsudøvere kombinerer fællesskab og fleksibilitet De oversete idrætsudøvere kombinerer fællesskab og fleksibilitet Det er en udbredt opfattelse, at nyere individuelle motionsformer som løb og fitness, der har vundet kraftigt frem, står i modsætning til

Læs mere

BLIV STÆRK. guide. Tag et hvil - og. sider. Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

BLIV STÆRK. guide. Tag et hvil - og. sider. Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Iris guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Tag et hvil - og 8 sider BLIV STÆRK Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Træningsprogram: Hele kroppen på 35 min. Restitution INDHOLD

Læs mere

DNK/NOR A DNK HURTIG INTRODUKTION TIL MOTION

DNK/NOR A DNK HURTIG INTRODUKTION TIL MOTION 19627429.00 DNK/NOR A DNK HURTIG INTRODUKTION TIL MOTION INDHOLD 1. Lad din puls vejlede dig!... 3 2. Et væld af muligheder... 4 3. Pulszone... 6 4. Det perfekte træningspas... 8 1. LAD DIN PULS VEJLEDE

Læs mere

Motion - fysisk aktivitet

Motion - fysisk aktivitet Motion - fysisk aktivitet under din tilknytning til Sygehus Himmerland Velkommen til Sygehus Himmerland Fysisk aktivitet giver velvære og glæde - ved at bevæge dig, medvirker du til at bevare dit humør,

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne!

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Motorik Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Hvis grundmotorikken er dårlig, vil barnets følgende udviklingstrin visne! (Anne Brodersen og Bente Pedersen) Børn og motorik

Læs mere

Antal borgere over 16 år i Region Sjællands kommuner afrundet til nærmeste 100

Antal borgere over 16 år i Region Sjællands kommuner afrundet til nærmeste 100 Sundhedsprofil 2017 Antal borgere over 16 år i Region Sjællands kommuner afrundet til nærmeste 100 Baggrund Sundhedsprofilen, 2017 viser, hvordan det går med trivsel, sundhed og sygdom blandt unge og voksne

Læs mere

Knogleskørhed Vi er mange

Knogleskørhed Vi er mange Knogleskørhed Vi er mange Knogleskørhed vi er mange Hver tredje danske kvinde over 50 år har knogleskørhed, mens det samme gælder for hver ottende mand. Knogleskørhed opstår når der over en længere periode

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Værktøjer til systematisk identifikation af nedsat fysisk funktionsniveau hos ældre borgere

Værktøjer til systematisk identifikation af nedsat fysisk funktionsniveau hos ældre borgere Værktøjer til systematisk identifikation af nedsat fysisk hos ældre borgere Nina Beyer, ekstern lektor,, PhD Forskningsenhed for Musculoskeletal Rehabilitering & Institut for Idrætsmedicin tsmedicin, Bispebjerg

Læs mere

Træningsprincipper Generelle guidelines. Træning og Dystrofia myotonica Marts 2015 Bente Kristensen

Træningsprincipper Generelle guidelines. Træning og Dystrofia myotonica Marts 2015 Bente Kristensen Træningsprincipper Generelle guidelines Træning og Dystrofia myotonica Marts 2015 Bente Kristensen Formålet med træning: At forbedre eller vedligeholde funktioner At forebygge senfølger Konditions-forbedrende

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken...

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken... INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET Ondt i nakken... Det er meget almindeligt at have ondt i nakken... Nakkesmerter skal behandles aktivt Det er meget almindeligt at have ondt i nakken, og det kan give meget

Læs mere

AKON Arbejdsmiljøkonsulenterne AS - Tlf.: 96 44 40 08 - www.akon.dk

AKON Arbejdsmiljøkonsulenterne AS - Tlf.: 96 44 40 08 - www.akon.dk Gør det ondt? -- kan vi undgå muskel- og skeletbesvær? -v. Pia Jakobsen Program Forebyggelse af MSB i tre led Den bio-psyko-sociale model Egenindsats Virksomhedens indsats Drøftelser undervejs Ondt i kroppen

Læs mere

Sct. Knuds Skole. Fredag den 10.10.08. Er kondi en sodavand...?

Sct. Knuds Skole. Fredag den 10.10.08. Er kondi en sodavand...? Sct. Knuds Skole Fredag den 10.10.08 Er kondi en sodavand...? KONDITION STYRKE SMIDIGHED Program for Skolernes Motionsdag Program: 08.15 09.30 Lektioner jf. skema 09.30 09.45 Morgensang/Andagt v/ Thomas

Læs mere