I fase 2 fokuseres på at arbejde med at folde principperne ud og konkretisere forslag til justeringer af praksis frem mod endelige beslutningsoplæg.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I fase 2 fokuseres på at arbejde med at folde principperne ud og konkretisere forslag til justeringer af praksis frem mod endelige beslutningsoplæg."

Transkript

1 1 Baggrund Med afsæt i Kommissorier - Spor for analyser af sundhedsområdet fokuseres der hermed på udvikling af strategi og nye løsninger for demensområdet i Holstebro Kommune. Med henblik på udarbejdelse af en bæredygtig strategi for området pågår et forløb med to faser, hvor der i fase 1 er fokus på at afdække eksisterende status, praksiserfaring og viden på området og at indhente ny viden og inspiration med henblik på at beskrive principper for relevante tiltag på demensområdet i Holstebro kommune. Hovedproblemstillingen for så vidt angår den del af demensområdet, der går på demente borgere med udadreagerende/udgående adfærd, enten skal i en form for skærmet afdeling, eller om man skal søge at integrerede disse borgere i de eksisterende plejetilbud. I fase 2 fokuseres på at arbejde med at folde principperne ud og konkretisere forslag til justeringer af praksis frem mod endelige beslutningsoplæg. Der er udarbejdet notat med organisation, faseplan samt tids- og procesforløb med henblik på udarbejdelse af en bæredygtig strategi for demensområdet i Holstebro Kommune. Mennesker med demens Demens er en sygdom, der ikke kun rammer den enkelte men hele familien. Det er en sygdom, der vender op og ned på det liv, man kender, og det er en sygdom, som der desværre ikke findes en helbredende behandling for. At få en demensdiagnose betyder ikke, at der ikke er hjælp at hente. Mange mennesker lever et langt og godt liv på trods af demens. En grundlæggende forudsætning for at kunne leve et godt liv med en demenssygdom er, at mennesket med demens mødes med forståelse og ses som et helt menneske med egne ønsker og behov også selvom det ikke altid er muligt at udtrykke disse. For selvom hukommelsen svigter og minderne og med tiden også sproget forsvinder, så betyder det ikke, at mennesket bag sygdommen er forsvundet. Med dette afsæt har regeringen i Demenshandlingsplan 2025 formuleret følgende værdier i samarbejdet med mennesker med demens: Værdighed Tryghed Indflydelse på eget liv Respekt for forskellighed og det levede liv En individuel, helhedsorienteret tilgang i behandling, pleje og omsorg med udgangspunkt i mennesket bag sygdommen Meningsfulde aktiviteter og gode oplevelser i hverdagen. Forekomst I dag lever godt danskere over 65 år med demens, men vi ved også, at mange flere har en demenssygdom uden at have fået stillet diagnosen. Det reelle antal skønnes at være omkring mennesker. I takt med, at vi bliver flere ældre og lever længere, forventes flere også at blive ramt af demens i de kommende år. Demenssygdom bliver ofte forbundet med ældre mennesker, men demens kan ramme voksne i alle aldre. I forbindelse med demenssygdom anvendes betegnelsen yngre sædvanligvis om mennesker op til 65 år. Det skønnes med betydelig usikkerhed, at der er ca danskere under 65 år med en demensdiagnose. Kilde: Demenshandlingsplan 2025, Sundheds- og Ældreministeriet, 2017.

2 2 Prognosen for antallet af mennesker med demens i DK beregnet af Nationalt Videnscenter for demens tegner dette billede: Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens, 2017 Af bilag 3, Forekomst af demens i Danmark, fremgår dels prognosen for hele landet dels prognosen fordelt på regionalt niveau. Diagnose og sværhedsgrad Demens er en fællesbetegnelse for en række sygdomstilstande karakteriseret ved vedvarende svækkelse af mentale funktioner. Demens er således ikke en specifik sygdom, idet mange forskellige sygdomme kan medføre demens. Omkring 200 forskellige sygdomme kan ledsages af demens eller kognitive forstyrrelser. Alzheimers sygdom er langt den hyppigste demenssygdom, men mange andre sygdomme kan være årsag til demens. Sygdomme forbundet med demens kan opdeles i tre overordnede grupper: 1. Neurodegenerative sygdomme Ved neurodegenerative sygdomme forstås sygdomme, hvor der sker en gradvis, oftest langsom nedbrydning af hjernen og dens funktioner. Fx Alzheimers sygdom, Frontotemporal demens eller Lewy body demens.

3 3 2. Vaskulær demens Ved vaskulær demens forstås demens forårsaget af forstyrrelser i hjernens blodforsyning eller blodkar. Forstyrrelserne kan fx skyldes blodpropper, blødninger eller forsnævring af hjernens blodkar. 3. Andre sygdomme En lang række andre sygdomme med direkte eller indirekte påvirkning af hjernens funktion kan medføre kognitiv svækkelse. Det kan fx være stofskiftesygdomme, kronisk mangel på B-vitaminer eller forgiftningstilstande. Den specialiserede udredning foregår på regionale demensklinikker eller i ældrepsykiatriske og geriatriske teams. Demensdiagnostik er et område præget af hastig faglig udvikling og der findes flere klassifikationssystemer inden for området, hvoraf det ene system forventes at udkomme i en opdateret udgave i løbet af 2018 (ICD-11). Selv om demens i mange tilfælde er jævnt fremadskridende, er der tradition for at opdele forløbet i tre grader af demens. Opdelingen er rent beskrivende, og i praksis er det vanskeligt at skelne præcist mellem de tre faser. Let demens Moderat demens Svær demens Den kognitive svækkelse medfører kun let forringelse af funktionsevnen i hverdagen. Rutineprægede dagligdags- og fritidsaktiviteter kan stadig gennemføres og muliggør en stort set uafhængig tilværelse. Komplekse opgaver som brug af offentlig transport eller internet volder ofte problemer. Den kognitive svækkelse medfører en betydelig forringelse af funktionsevnen. Den demensramte kan ikke længere klare sig i hverdagen uden hjælp fra f.eks. en rask ægtefælle og/eller kommunale støtteforanstaltninger - bl.a. hjemmehjælp, dagcenter, hjemmesygeplejerske og madudbringning. Personen kan sjældent lades alene. Den kognitive svækkelse betyder, at den demensramte er helt afhængig af hjælp fra andre. Flytning til plejebolig vil ofte være nødvendig. Regelmæssig overvågning nødvendig. Den relative fordeling af let, moderat og svær demens varierer med alderen. I de 'yngre' aldersgrupper er der relativt mange med let demens og i de ældre aldersgrupper ses en højere andel af svært demente. Et internationalt ekspertpanel (Dementia UK, 2007) har anslået, at let demens på tværs af aldersgrupperne udgør ca. 55 % af alle demenstilfælde, moderat demens udgør ca. 32 % og svær demens udgør ca %. Kilde: Diagnose og adfærd Med henblik på at sikre relevant behandling og indsats til en demensramt borger er udredning og diagnosticering af stor betydning. Den specialiserede udredning foregår på regionale demensklinikker eller i ældrepsykiatriske og geriatriske teams i tæt samarbejde med borgers praktiserende læge. De enkelte demensdiagnoser er karakteriseret af at påvirke den berørte persons prognose, livsvilkår og adfærd på forskellig vis. I det daglige samarbejde med den demensramte, pårørende og netværk er det imidlertid adfærden, der er i fokus, ikke diagnosen. Forskellige faktorer som f.eks. andre sygdomme, fysiske rammer, social kontekst mv. kan have indflydelse på den enkeltes adfærd og handlemønstre.

4 4 Samarbejdet med mennesker med demens er ofte særligt udfordret i forhold til demensramte borgere med en udadreagerende adfærd. I de tilfælde vil der oftest være tale om borgere med Frontotemporal demens. De adfærdsmæssige problemstillinger kan også forekomme ved Alzheimers sygdom, vaskulær demens mv. Desuden kan somatiske faktorer som delir, infektioner mv. evt. kombineret med demens give lignende problemstillinger. Den udadreagerende adfærd, der fører til problemer og konflikter med andre, er oftest udtryk for forhold som: manglende overblik nedsat evne til planlægning personlighedsændringer svækket dømmekraft manglende evne til empati nedsat impulskontrol nedsat tærskel for stimuli asocial adfærd styret af egne behov. Styrelsen for Social Service under Socialministeriet har i tilknytning til ODA-projektet (Organisering af Dag- og Aflastningsindsatsen) udformet et redskab til afdækning af demensadfærd, hvori demensramtes adfærd beskrives opdelt på fire trin. De fire grader er: problemfri, ubehag, svær ulempe og fare. Karakteristika for adfærd hos en demensramt svarende til grad fire og omgivelsernes oplevelse heraf: Personen Præget af aggressivitet med udadreagerende adfærd - risiko for skade i forbindelse med fald, slag eller lignende. Råbende messende. Udgange uden overtøj / mangler trafikforståelsen. Husvild kan ikke finde egen bolig. Hjælpeløshed i personlige gøremål pleje, måltider m.v. Indre uro rastløs hvileløs vandrende. Pillende / rodende. Omgivelsernes oplevelse Voldsom adfærd; slår, truer, sparker, niver, spytter, kradser m.v. Udgange fra bolig uden nødvendig ledsagelse med risiko for omgivelserne til følge. Risiko for medpatienter overskrider grænser og udløser voldsreaktion. Lugt- og støjgener. Manglende mulighed for at vejlede, korrigere, støtte og hjælpe klienten på gr. af dennes tilstand. Deraf følgende afmagt eventuel magtanvendelse. Tiltagende træthed / sløvhed. Kilde: Styrelsen for Social Service, Socialministeriet: Redskab. Afdækning af demensadfærd (U. årstal). Forud for udredning og eventuel diagnosticering af en demenssygdom pågår ofte et længerevarende forløb med talrige udfordringer for såvel den berørte borger som pårørende, arbejdsplads og netværk omkring borger.

5 5 Status, udfordringsbillede og mulighedsrum Demensområdet har stor bevågenhed i Sundhed, Holstebro Kommune i forhold til sikring af kontinuerlig udvikling indsatser og kvalitet. Der er således igangsat et arbejde i 2016 med henblik på at udarbejde en demensstrategi, der understøtter sundhedspolitik, værdighedspolitik, nationale og lokale udviklingsspor og som skal sikre en høj faglig kvalitet i indsatserne og en maksimal udnyttelse af de tilstedeværende ressourcer på området. Historik Der har i 2016 været en særlig bevågenhed på forhold omkring sikring af borgere med demens, der går fra hjemmet og er ude af stand til at finde hjem igen. Det til trods skønnes det ikke fagligt muligt, eller ønskeligt, at garantere en 100 % sikring mod at borgere med demens forlader deres hjem og ikke er i stand til at finde hjem igen. Ligeledes skønnes det ikke muligt, at garantere en 100 % sikring af at pårørende eller personale omkring borgeren bliver adviseret, når borgeren med demens forlader sin bopæl eller sit opholdssted. Der er i 2016 søgt og bevilget midler til etablering af sikringsudstyr i enkelte af kommunens plejeboliger, der ikke tidligere har haft sikringsudstyr. Kommunens plejecentre fremstår således i dag med varierende grad af sikringsudstyr. Aktuelt forholder ledelsen i Sundhed sig til følgende spørgsmål i forhold til den daglige drift på demensområdet: 1. Har vi som kommune de relevante tilbud og indsatser til mennesker med demens? - Hvad kan og skal vi gøre anderledes? 2. Har personalet relevant uddannelse og kompetencer i forhold til mennesker med demens? - Prioritering og sikring af fortsat kompetenceudvikling på demensområdet Aktuelle indsatser på demensområdet Holstebro Kommunes aktuelle tilbud på demensområdet er illustreret her.

6 6 I den tidlige fase af et forløb for en borgere med demens i nogle tilfælde før diagnosen er stillet - tilbydes borger og den berørte familie vejledning og støtte med henblik på eventuel sygdomsudredning og på at sikre en tryg og meningsfuld hverdag for alle parter. Heri indgår individuelle samtaler, dagtilbud, tilbud i cafe drevet af frivillige, undervisning og vejledning, følgevenneordning, samarbejde med andre relevante aktører på området samt evt. mulighed for at søge om hjælp til personlig pleje og praktisk bistand alt afhængig af den enkelte borgers situation. Berørte familier stifter bekendtskab med kommunens demensvejledere og demenskonsulenter og der aftales forskellige former for opfølgende tiltag i det omfang borger og pårørende ønsker det og det skønnes fagligt relevant. Der er i 2016 søgt og bevilget satspuljemidler til at understøtte og udbygge de forebyggende indsatser med henblik på at imødegå det forventede øgede pres på plejeboligbehov i takt med den forventede stigning i forekomst af mennesker med demens og med henblik på at inddrage og aktivere ressourcer på området i civilsamfundet. Hos købmanden, frisøren, buschauffører og i foreningsregi for blot at nævne nogle. I takt med udviklingen i det enkelte demenssygdomsforløb når den demensramte borger har svær grad af demens og ikke kan være alene i hjemmet kan MTO-ophold eller afløsning i hjemmet være et relevant tilbud. Senere i sygdomsforløbet er der risiko for, at den demensramte borger ikke længere har mulighed for at bo trygt i privat hjem. Det kan blive aktuelt med et plejeboligtilbud med fokus på prioritering af behovsspecifikke indsatser for den enkelte borger og pårørende. Alle plejeboligenheder i Holstebro Kommune har mulighed for at tilbyde bolig til mennesker med demens dog er de fysiske rammer i nogle plejeboligenheder mere velegnede end andre. Dette handler om sikringsforhold (hegn), størrelse og overskuelighed i forhold til ind-og udgange, egnede nicher og udefaciliteter i forhold til borgers behov, plejepersonalets specifikke kompetencer, fremmødeprofiler mv. De største udfordringer Mulighed for at sikre tilbud til mennesker med demens og deres pårørende af høj faglig kvalitet herunder at sikre rette kompetence til rette opgave - udgør aktuelt den største udfordring på demensområdet. Mere specifikt drøftes muligheder og perspektiver i etablering af specialtilbud til mennesker med demens i Holstebro Kommunes plejeboligområde, der har integrerede tilbud i forhold til botilbud, midlertidige opholdstilbud til udadreagerende borgere med demens, dagtilbud mv. Det er tidligere besluttet at nedlægge decentrale, skærmede boenheder til borgere med demens i Holstebro Kommune. Erfaringer viste, at boliger i skærmede enheder ikke løste udfordringer med det rette botilbud til borgere med særlige udfordringer som følge af en demenssygdom netop på det tidspunkt, hvor behovet var aktuelt og nogle gange akut, idet der sjældent var ledig kapacitet i de skærmede enheder i den konkrete situation. Denne udfordring ses i dag løst på forskellig vis i landets kommuner og en del kommuner har demenscentre, der rummer dels botilbud til borgere med svær grad af demens og dels akutte midlertidige opholdstilbud til borgere med udadreagerende adfærd. I demenscenter tankegangen ligger også en særlig forventning til etablering af et fagligt miljø, der både er en forudsætning for den konkrete opgaveløsning og for en kontinuerlig kompetenceudvikling til medarbejdere i demenscenter regi og i øvrige kommunale sundhedstilbud. I Holstebro Kommune har alle plejeboligenheder i dag mulighed for at tilbyde bolig til mennesker med demens. I de tilfælde, hvor borgers adfærd får karakter af at være udadreagerende og til fare for sig selv og andre hjælpes den enkelte borger i sin nuværende (ple-

7 7 je)bolig i form af en socialpædagogisk indsats, før evt. flytning til et mere velegnet tilbud kommer på tale. En flytning medfører nye rammer, manglende genkendelighed og øget stressniveau, hvilket kan give yderligere forvirring og udadreagerende adfærd. Der er situationer, hvor der er behov for særlig faglig indsats og/eller en-til-en bemanding til en udadreagerende eller på anden vis særlig urolig borger med demens. I Holstebro kommune finansieres denne særlige indsats via demenspuljen, som aktuelt er budgetteret til 0,5 mio. kr. Behovet for denne finansiering har imidlertid de senere år ligget på 2 2,5 mio. kr. I tilfælde af behov for planlagte eller akutte ophold på akutpladser og/ eller midlertidige pladser for en borger med demens får borger et tilbud på lige fod med andre borgere, som er visiteret til midlertidigt ophold, f.eks. borgere til fysisk genoptræning, alvorligt syge og døende borgere. Det kan være en særlig udfordring at sikre faglige indsatser af høj kvalitet for alle borgere i både botilbud og midlertidige opholdstilbud, idet de særlige karakteristika for adfærd og behov for mennesker med demens kan kollidere med almindeligt hensyn til øvrige borgere og beboeres integritet, forløb og velbefindende på den pågældende lokalitet. Kompetencer At varetage pleje og omsorg for personer med demens stiller særlige krav til personalets faglige og personlige kompetencer ligesom indretningen af de fysiske omgivelser har stor betydning for indsatsmuligheder og effekt heraf. Sikringen af faglige kompetencer på demensområdet har været et fokusområde gennem flere år. I 2010/2011 deltog de medarbejdere, der dengang var ansat i kommunens plejeboligtilbud i demenskurserne under en jobrotationsordning. Da der fortløbende sker en udskiftning af medarbejdere er der afviklet interne kursusforløb for nye medarbejdere i efteråret Derudover har der været afholdt et uddannelsesforløb for demenskorpset (1-2 udvalgte medarbejdere fra hver plejeboligenhed) i Det overvejes om dette forløb skal tilbydes til alle medarbejdere, der tidligere har deltaget i demenskurserne 1, 2 og 3. Endelig benytter flere plejeboligenheder sig af tilbuddet om undervisning og vejledning via VISO på demensområdet. Dette med afsæt i konkrete borgersager eller som generelle forløb f.eks. om temaet Den socialpædagogiske tilgang i arbejdet med mennesker med demens. Senest er der netop afsendt ansøgning til satspuljemidler i forlængelse af Demenshandlingsplan 2025 med henblik på en storstilet satsning på kompetenceudvikling over flere år ( ) se bilag 4. Der er fokus på at supplere og omsætte det nuværende teoretiske vidensniveau om demens hos SOSU medarbejdere, som over de seneste år er erhvervet via grunduddannelserne, AMU-kurserne, Demens 1 og 2 og interne kurser. Frem for alt er der fokus på at sikre transfer af den indhentede viden til et anvendelsesniveau i praksis sammen med borger og samarbejdsparter herunder pårørende og netværk omkring borger. Ansøgningen skitserer decentrale kompetenceudviklingsforløb med 6 x 1 uges intensivt aktionslæringsforløb (video observationer/følge observationer og feedback, faglige refleksionsseancer, 1 1 supervision, Marte Meo metode mv.) på hver lokation (plejeboligenheder og hjemmeplejedistrikter). Hvert forløb vil tage afsæt i daglig praksis omkring konkrete borgere. For sygeplejerskernes vedkommende er der behov for tilførsel af viden på specialniveau i form af relevante diplom moduler. På ledelsesniveau vil fokus være på understøttelse af fortløbende kompetenceudvikling og organisatorisk understøttelse af praksislæring som metode som en integreret del af daglig praksis. Forløbet for ledergruppen planlægges som et fælles intro- midtvejs- og sluteva-

8 8 lueringsforløb samt relevant deltagelse i aktionslæringsforløb i den enkelte leders eget ledelsesområde. Det storstilede projektforløb med en kombination af undervisning (tilførsel af viden), aktionslæringsforløb, organisatoriske udviklingsforløb vil give et massivt kompetenceløft på tværs af den sundhedsfaglige organisation i Holstebro kommune, der netop har fokus på omsætning af faglig kompetence til tværfaglig praksishandling omkring og sammen med mennesker med demens og deres pårørende og netværk. Der kan forventes svar på denne puljeansøgning primo september Specialtilbud Aktuel drøftes muligheder og perspektiver i forhold til etablering af integrerede specialtilbud til mennesker med svær grad af demens i Holstebro Kommunes plejeboligområde. Etablering heraf vil udgøre et væsentligt kvalitetsløft for målgruppen i form af: Sikring af et attraktivt tilbud af relevant, høj faglig kvalitet (herunder også godt omdømme) Sikring af relevante fysiske rammer på den konkrete lokation Sikring af en faglig ekspertise, der danner grundlag for fortløbende kompetenceudvikling på tværs af hele sundhedsområdet i Holstebro Kommune Forventning om frigørelse af økonomiske ressourcer som følge af: o Færre ophold udenfor Holstebro Kommune o Færre flytninger til andre kommuner o Udskydelse af tidspunkt for behov for plejebolig o o Færre hospitalsindlæggelser Mulighed for eventuel medfinansiering fra Socialområdet ved målgruppesammenfald. Målgruppe Målgruppen for specialtilbud på demensområdet i Holstebro Kommune kan beskrives således: Borgere med svær grad af demens, der bevirker at, de ikke kan rummes i nuværende bolig uden at være til fare for sig selv og/eller andre - herunder også medarbejdere Målgruppen til specialtilbud kan i forhold til de berørte borgeres adfærd afgrænses på grundlag af klassificeringen af Styrelsen for Social Service grad fire fare se beskrivelsen side 3. Målgruppen for et specialtilbud kan eventuelt suppleres med nedenstående grupper, når kapaciteten tillader det: Udredningsforløb for borgere med demenslignende adfærd Borgere med svær demens, der skal på planlagt ferieophold, for at ægtefælle aflastes Borgere med svær demens, som har brug for akut MTO, men hvor der ikke er udadreagerende adfærd Borgere med svær demens, der er i risikogruppe for genindlæggelser eller gentagne MTO tilbud Borgere, der i forhold til den konkrete situation har behov for indsats i ovennævnte MTO regi, men som ellers hører under socialområdets opgaveportefølje Borgere med hjerneskade med lignende adfærd. Indhold og faglige standarder Den faglige standard for et specialtilbud til borgere med svær grad af demens tager afsæt i fagligt anerkendte anbefalinger (Tom Kitwoods demensligning). I denne optik kan demenssygdommen ikke anskues alene, men er afhængig af den dementramtes personlighed før sygdommen brød ud, personens livshistorie, personens hel-

9 9 bredsmæssige tilstand og det hjernemæssige forfald og socialpsykologi. Med socialpsykologi menes samspillet mellem personen med demens og omgivelserne. Overordnet set skal det faglige tilbud tilgodese de midlertidige behov hos borgerne. Indsatserne skal kompensere for og forebygge den uhensigtsmæssige adfærd, som kan opstå, som følge af demenssygdommen eller den demenslignede sygdom. Tilbuddet skal således imødekomme uhensigtsmæssigt samspil i miljøet samtidig med at indsatserne rettes mod de øvrige, konkrete sundhedsfaglige udfordringer, der specifikt kan være hos den enkelte borger. Det betyder bl.a. At der skabes faste rammer/struktur, så hverdagen er forudsigelig At miljøet er anerkendende og respektfuldt At der er mulighed for skærmning At der er mulighed for afledning At stimulering minimeres således, at uhensigtsmæssige impulshandlinger forebygges At miljøet stimulerer til en bedre hverdag, end den borger selv skaber At der er mulighed for meningsfuld aktivitet, ud fra borgerens behov og livshistorie At samarbejdspartnere nytænkes med bl.a. massør, psyko-motorisk terapeut, musikterapeut, diætist mv. Der arbejdes med handleplaner for borgers fysiske, psykiske og sociale udfordringer og behov herunder også socialpædagogisk handleplan, livshistorie, uroskemaer mv. Endvidere arbejdes der med sansevurdering for at undgå over- og understimulering. Medarbejderne uddannes med henblik på at kunne dæmpe optræk til konflikt og for at kunne passe på sig selv. Hver borger tilknyttes en lokal forløbsansvarlig medarbejder og demenskonsulenter indgår som samarbejdspartner i forhold til den enkelte borgers forløb og behov. Forventninger til de fysiske rammer De fysiske rammer har afgørende betydning for muligheden for at i mødekomme den enkelte borgers konkrete udfordringer i en tilspidset situation, hvor borger også er udadreagerende. Det stiller særlige krav til omgivelser, miljø og fysiske rammer i form af: Fleksibel, enkel og overskuelig indretning En vis grad af mobil indretning, så denne kan tilpasses de borgere der aktuelt opholder sig i tilbuddet Mulighed for at dæmpe støj og regulere synsindtryk Flere opholdsrum/ fællesarealer, så der er gode muligheder for at skærme Antal rum i lejlighed ikke afgørende Udgang til lukket have med mulighed for meningsfuld beskæftigelse evt. to adskilte haver Lejlighederne kan evt. ligge spredt i givet fald med fællesrum eller små gangpassager imellem Gode oversigtsforhold for personalet og mulighed for at personalet altid er synligt Mulighed for husdyrhold f.eks. kaniner, høns, hund Adgang til køkken Gode muligheder for gå- og cykelture i natur eller rolige steder Adgang til motionscykel el. lign samt dobbeltcykel Evt. sanserum. Medarbejderkompetencer Det forventes, at alle medarbejdere i et specialtilbud for mennesker med svær grad af demens har basal faglig uddannelse inden for demensområdet. Dertil kommer behov for at nøglemedarbejdere har specialuddannelse og erfaring inden for fagområdet.

10 10 Der vil være behov for at definere forskellige grader af kompetenceniveauer inden for de enkelte faggrupper. De faglige kompetencer skal gå hånd i hånd med den enkelte medarbejders personlige kompetencer og følgende faktorer er særligt vigtige elementer i rekrutteringen af en tværfaglig stab af medarbejdere til et midlertidigt opholdstilbud til udadreagerende borgere med demens: Erfaring, viden og evne til, at inddrage socialpædagogik i det daglige arbejde Lyst til løbende udvikling og supervision Evne til at kunne reflektere over egne handlinger og observationer Evne og lyst til tværfagligt teamsamarbejde SSA, sygeplejersker, pædagoger, musikterapeut, psykomotorisk terapeut, fysioterapeut, ergoterapeut, diætist m. fl. Et særligt tæt samarbejde med demenskonsulenterne forventes at være en given forudsætning Evne til at håndtere konflikter og svære problemstillinger Fleksibelt fremmøde afhængigt af de aktuelle borgeres behov Evne og lyst til at samarbejde med eksterne ressourcer fra demenskorps, VISO rådgivning og andre relevante samarbejdsparter. Endelig må det understreges at fremmødet i et tilbud, der også rummer udadreagerende borgere med demens nødvendigvis må være større end i såkaldte almindelige plejeboligtilbud. Den særlige opgavekarakter og situationer med behov for tæt bemanding i forhold til en enkelt borger indikerer dette særlige behov. Økonomiske betragtninger Holstebro Kommunes specialtilbud til borgere med svær grad af demens kan samles på et sted eller integreres i de eksisterende plejeboligtilbud. Overvejelser i forhold til kapacitet, typer af pladser, den enkelte enheds placering og funktionalitet, daglige driftsgrundlag og sikring af, at de rette medarbejderkompetencer altid er til stede, bør indgå i beslutning herom og i beregningen af de økonomiske konsekvenser af tilbuddet. Endvidere er der fortsat en udfordring i den økonomiske håndtering af bevilling af en midlertidig opholdsplads til en demensramt borger med udadreagerende adfærd, idet der kan være tale om længere midlertidige ophold en vi sædvanligvis ser - uger, måneder, ½ og hele år. Der er behov for yderligere definition af midlertidighed evt. med en øvre grænse ligesom der er behov for drøftelse af, hvordan huslejespørgsmålet håndteres i en længerevarende midlertidig periode. I nogle kommuner har man i enkelte og meget specielle tilfælde konverteret en MTO plads til permanent plads, således at den pågældende borger egentlig bor permanent i en afdeling med MTO, og dermed betaler husleje. Der vil være behov for finansiering af en række konkrete udgifter til etablering af bygningsintegreret sikringsudstyr og overvågningsteknologi, hvilket udgør en engangsinvestering. Fremmødeprofilerne i et specialtilbud fordrer yderligere afklaring af forventninger til antal og sammensætninger af specialpladser for at kunne fortage en beregning. Her kan evt. hentes inspiration i andre kommuners tilbud. Endelig vil der blive tale om behov for egentlig kompetenceudvikling af medarbejdergruppen både kortsigtet og langsigtet. Beregning heraf afventer svar på tidligere omtalte puljeansøgning primo september Ved etablering af et specialtilbud forventes den eksisterende demenspulje på 0,5 mio. kr. pr. år at kunne inddrages.

Bilag 3: Beskrivelse af MTO-tilbud til udadreagerende borgere med demens Baggrund

Bilag 3: Beskrivelse af MTO-tilbud til udadreagerende borgere med demens Baggrund Bilag 3: Beskrivelse af MTO-tilbud til udadreagerende borgere med demens Med udgangspunkt i politiske drøftelser og tilkendegivelser i Social- og sundhedsudvalget hen over sommeren 2016 udarbejdes hermed

Læs mere

Demensstrategi Holstebro Kommune efterår 2017

Demensstrategi Holstebro Kommune efterår 2017 Demensstrategi Holstebro Kommune efterår 2017 Holstebro Kommunes målsætning på demensområdet er at bidrage til for den demensramte og for pårørende og netværk omkring den demensramte 15 02 2018 2 Hvorfor?

Læs mere

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011.

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011. Demenspolitik Hedensted Kommune Senior Service Marts 2011. Overordnede mål for demensindsatsen: Den overordnede målsætning for hjælpen og støtten til demensramte borgere i Hedensted Kommune: at understøtte

Læs mere

DEMENS POLITIK

DEMENS POLITIK DEMENS POLITIK 2017-2020 1 DEMENSPOLITIKKEN Politikken omhandler 5 fokusområder med tilhørende mål og indsatser: Bedre sygdomsforløb for mennesker med demens Bedre støtte til pårørende Flere demensindrettede

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008

Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008 Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008 Demenspolitikkens indhold Indledning Forekomst Vision Overordnet mål i Faxe Kommune Indsatsområder: Information Tidlig indsats / udredning Tilbud til

Læs mere

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017 Einer, demensramt: Da jeg fik at vide, at jeg havde demens, gik alt ned i et sort hul, men der er ikke noget at gøre, andet end at komme op på hesten igen og ud Demenspolitik Lolland Kommune 2017 Godkendt

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

DEMENSSTRATEGI I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende leve et værdigt og aktivt liv VISION.

DEMENSSTRATEGI I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende leve et værdigt og aktivt liv VISION. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE DEMENSSTRATEGI 2019 2019-2024 VISION I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende leve et værdigt og aktivt liv sundhed & omsorg INDLEDNING Stevns Kommune

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2017-2025 Baggrund Demenssygdom er en hastigt voksende folkesygdom. Nationalt Videnscenter for Demens har estimeret, at der vil ske en fordobling af antallet af demente frem mod 2040 1.

Læs mere

Demensstrategi Det gode, værdige og aktive hverdagsliv med demens

Demensstrategi Det gode, værdige og aktive hverdagsliv med demens Demensstrategi 2018-2025 Det gode, værdige og aktive hverdagsliv med demens Udgiver: Social & Sundhed Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.dk Maj 2018 Ældre & Handicap INDLEDNING En

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS

KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS Sundhed og Omsorg KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS Norddjurs Kommune Østergade 36 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk 1 Indhold Indledning... 3 Kvalitetsstandard.

Læs mere

KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018

KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018 KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018 l i v s k v a l i t et a fl a stn i n g a f på r ø r e n d e d e m e n s fa g l i g s p e c i a l e n h e d ko o r d i n e r et i n d s ats u n d e r s t ø tt

Læs mere

Et værdigt liv med demens

Et værdigt liv med demens Et værdigt liv med demens DEMENSSTRATEGIEN 2015-2018 Demensstrategien - Et værdigt liv med demens 2015 2018 I 2010 blev en national handlingsplan for demensindsatsen offentliggjort. Handlingsplanen peger

Læs mere

Demenspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 31. januar 2008 1

Demenspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 31. januar 2008 1 Demenspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 31. januar 28 1 Vision, Målsætning og Handlinger Vision I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende have et værdigt liv. Målsætning

Læs mere

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune Demensvenlig Vejen Demensstrategi Vejen Kommune Indledning Demens er betegnelsen for en gruppe sygdomme, der udvikler sig i en række faser med forskellige symptomer og forskellige behov. Demens er en sygdom,

Læs mere

Demenspolitik Jammerbugt Kommune

Demenspolitik Jammerbugt Kommune Demenspolitik Jammerbugt Kommune Udredning og diagnosticering - Der skal findes let tilgængelige informationer for alle borgere om demens og tidlige symptomer. - Alle borgere med demenssymptomer har ret

Læs mere

DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE SAMMEN OM DEMENS

DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE SAMMEN OM DEMENS DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE 2019-2023 SAMMEN OM DEMENS 2 Forord Den strategi, som du sidder med i hænderne her, er resultatet af et grundigt arbejde. Strategien tager sit udgangspunkt i Holbæk Kommunes

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2016 2020 Baggrund Odder Kommune ønsker med demensstrategien at imødegå de udfordringer, der følger med et stigende antal borgere med demenssygdomme. Samtidig ønsker vi at gøre det med stor

Læs mere

Varde kommune. Demensstrategi 2013-2017

Varde kommune. Demensstrategi 2013-2017 Varde kommune Demensstrategi 2013-2017 13/749 5686/13 Indholdsfortegnelse Demensstrategi 2013-2017... 2 Baggrund:... 2 Vision for demensstrategien i Varde Kommune... 3 Målgruppen:... 3 Vision:... 3 Demensstrategien

Læs mere

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Forslag til: J.nr. 27.00.00.G01-49-12 Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune har længe haft fokus på demensområdet. Med visioner og pejlemærker for demensområdet

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

DEMENSDAGENE 2019 FOR DIG DER ER NY PÅ DEMENSOMRÅDET

DEMENSDAGENE 2019 FOR DIG DER ER NY PÅ DEMENSOMRÅDET DEMENSDAGENE 2019 FOR DIG DER ER NY PÅ DEMENSOMRÅDET Tidlige tegn på demens opsporing og udredning Geriatrisk Afdeling G OUH Svendborg Sygehus Soeren.Jakobsen@rsyd.dk Søren Jakobsen 16-04-2019 National

Læs mere

Demenspolitik Lejre Kommune.

Demenspolitik Lejre Kommune. Demenspolitik 2014 Demenspolitik Lejre Kommune. Forord Mellem 80-100.000 danskere er ramt af demens -- og tallet er stigende. Den samme udvikling ser vi i Lejre Kommune, hvor vi forventer en stigning af

Læs mere

Kildebakken Plejecenter. Demensindsatser Retningsgivende for udviklingen af tilbud til demensramte borgere i Haderslev Kommune

Kildebakken Plejecenter. Demensindsatser Retningsgivende for udviklingen af tilbud til demensramte borgere i Haderslev Kommune Kildebakken Plejecenter Demensindsatser Retningsgivende for udviklingen af tilbud til demensramte borgere i Haderslev Kommune Demensindsatser i Haderslev Kommune Formål: Mellem 80 100.000 danskere rammes

Læs mere

Egebjerg Kommune Hjemmeplejen. Demens

Egebjerg Kommune Hjemmeplejen. Demens Pårørendegruppe Gennem samtaler og samvær med andre i samme situation kan pårørende støtte hinanden, og pårørendegruppen arrangerer temaaftener med relevante emner. Pårørendegruppen er etableret af pårørende

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

Demenspolitik i Vesthimmerlands Kommune

Demenspolitik i Vesthimmerlands Kommune Demenspolitik i Vesthimmerlands Kommune Godkendt af Byrådet februar 2008 Indholdsfortegnelse Forord 3 Værdigrundlag 4 Målsætning 4 Demens 4 Udredning og diagnosticering 5 Personalets uddannelse 6 Socialpædagogisk

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2025 Indhold Forord 3 Solrød Kommune - en demensvenlig kommune 3 Indledning 5 En strategi bygget på involvering 5 Fokusområder 6 1. Støtte til mennesker med demens 7 2. Støtte til pårørende

Læs mere

Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse

Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse Demenspolitik 2012 Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Generel information omkring demens... 2 Vision... 3 Fokusområder... 5 Udredning og afklaring... 5 Pleje- og omsorgstilbud...

Læs mere

Demensenheden. Hukommelsesproblemer?

Demensenheden. Hukommelsesproblemer? Demensenheden Hukommelsesproblemer? Hukommelsesproblemer? I denne folder finder du informationer om hukommelsesproblemer og demenssygdomme. De tilbud, der findes i Greve Kommune på demensområdet er beskrevet,

Læs mere

Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1

Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1 Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1 Dette er Kolding Kommunes informationspjece om demens. Pjecen er et supplement til pjecen Rehabilitering, hjælp og pleje i Kolding Kommune. Pjecen er

Læs mere

Et godt liv med demens

Et godt liv med demens Et godt liv med demens Som borgere møder vi medborgere med demens og deres pårørende alle steder i Roskilde Kommune. Som os andre kommer de på biblioteket, i butikkerne og i bussen. Derfor skal vi som

Læs mere

Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune. Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november

Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune. Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november Program 1 Introduktion til Marselisborg og dagens program 2 Udvikling af en demensstrategi hvorfor og

Læs mere

Et godt liv med demens

Et godt liv med demens Et godt liv med demens Demensstrategi 2019-2023 Den 18. januar 2018 Som borgere møder vi medborgere med demens og deres pårørende alle steder i Roskilde Kommune. Som os andre kommer de på biblioteket,

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2018-2022 Ingen står alene med Demens Indledning Demens er en sygdom, der rammer mange mennesker, og som forandre os og vores adfærd rigtigt meget. Derfor påvirker det ikke kun den demente,

Læs mere

Værdighedspolitik for Fanø Kommune

Værdighedspolitik for Fanø Kommune Værdighedspolitik for Fanø Kommune Vedtaget i Social- og sundhedsudvalget den 30.10.2018 Værdighedspolitik Fanø Kommune I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker

Læs mere

DEMENSPOLITIK 2016-17

DEMENSPOLITIK 2016-17 DEMENSPOLITIK 2016-17 DEMENSPOLITIK THISTED KOMMUNE 2016-2017 Indledning... 2 Generel information omkring demens... 2 Vision... 4 Fokusområder... 6 Tidlig opsporing, udredning og afklaring... 6 Pleje-

Læs mere

Demenspolitik. Hvad gør Furesø Kommune 2009-2016. Ældrepleje og aktiviteter. Ældrepleje og aktiviteter. Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse

Demenspolitik. Hvad gør Furesø Kommune 2009-2016. Ældrepleje og aktiviteter. Ældrepleje og aktiviteter. Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse Ældrepleje og aktiviteter Ældrepleje og aktiviteter Demenspolitik Hvad gør Furesø Kommune 2009-2016 Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse Oplag: 200 Udgivet: Januar 2009 Redaktion: Susanne Jensen Billeder:

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den 1 Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Botilbud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens

Læs mere

2015-2018 Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg

2015-2018 Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg Handleplan for demensområdet 2015-2018???? Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg Lyngby-Taarbæk Kommune ønsker med afsæt i et stærkt borgerperspektiv at være på forkant med de bedst mulige

Læs mere

Forebyg udfordrende adfærd - mennesker med demenssygdom

Forebyg udfordrende adfærd - mennesker med demenssygdom Forebyg udfordrende adfærd - mennesker med demenssygdom Fagligt Træf 2019 Branche Fællesskab Arbejdsmiljø Hanne Friberg Uddannelseskonsulent Nationalt Videnscenter for Demens Nationalt Videnscenter for

Læs mere

Borgere på plejecentre med demens og udadreagerende adfærd

Borgere på plejecentre med demens og udadreagerende adfærd SOCIAL OG SUNDHED Dato: 19. april 2018 Tlf. dir.: 4477 2748 E-mail: lorn@balk.dk Kontakt: Louise Rønnov Borgere på plejecentre med demens og udadreagerende adfærd Ballerup Kommunes demensfundament samt

Læs mere

Handleplanen indeholder fire overordnede fokusområder:

Handleplanen indeholder fire overordnede fokusområder: BUDGETNOTAT - UDKAST Demenspakke Baggrund Sundheds- og Omsorgsudvalget har i januar 2015 besluttet, at der skal udarbejdes en handleplan for demensindsatsen under den nye ældrepolitik. Dette budgetnotat

Læs mere

Værdighedspolitik Fanø Kommune.

Værdighedspolitik Fanø Kommune. Værdighedspolitik Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker at understøtte den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker at leve. Samtidigt

Læs mere

DEMENS. Fagdage for fodterapeuter 1. og 2. november 2012. Lone Vasegaard kliniksygeplejerske Demensklinikken OUH

DEMENS. Fagdage for fodterapeuter 1. og 2. november 2012. Lone Vasegaard kliniksygeplejerske Demensklinikken OUH DEMENS Fagdage for fodterapeuter 1. og 2. november 2012 Lone Vasegaard kliniksygeplejerske Demensklinikken OUH telefon: 6541 4163. mail: lone.vasegaard@ouh.regionsyddanmark.dk Verden opleves med hjernen,

Læs mere

8. maj 2012. Lena Baungård, demenskonsulent

8. maj 2012. Lena Baungård, demenskonsulent Introduktion o til demens e Den socialfaglige li opfølgning 8. maj 2012 Lena Baungård, demenskonsulent Program Kommunernes opgaver er defineret i forløbsprogrammer sundhedsaftaler d mellem Regioner og

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

Strategi Voksne borgere med erhvervet hjerneskade

Strategi Voksne borgere med erhvervet hjerneskade Strategi Voksne borgere med erhvervet hjerneskade Strategi under Handicappolitikken 1 Indledning Strategi for voksne borgere med erhvervet hjerneskade er Varde Kommunes sigtelinje for arbejdet med denne

Læs mere

Demensområdet Når hukommelsen svigter

Demensområdet Når hukommelsen svigter Demensområdet Når hukommelsen svigter Pjece 2018 Formål med pjecen: Allerød Kommune vil gerne udbrede information om kommunes tilbud for at give dig den bedste rådgivning, information, støtte og vejledning,

Læs mere

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper BILAG 1 Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper Almindelige somatiske plejeboliger Tryghedsboliger Ældreboliger Specialiserede pladser målrettet

Læs mere

DEMENSSTRATEGI. Gribskov Kommune Februar Rapportnavn måned år 1

DEMENSSTRATEGI. Gribskov Kommune Februar Rapportnavn måned år 1 DEMENSSTRATEGI Gribskov Kommune 2019-2022 Februar 2019 Rapportnavn måned år 1 Indholdsfortegnelse DEMENSSTRATEGI... 1 Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Formål... 4 Hvorfor en demensstrategi?... 4 Værdier...

Læs mere

Plejeboliger. Visitator udfylder sammen med borgeren og/eller pårørende et ansøgningsskema. Borgeren modtager et skriftligt tilbud om boligen.

Plejeboliger. Visitator udfylder sammen med borgeren og/eller pårørende et ansøgningsskema. Borgeren modtager et skriftligt tilbud om boligen. Plejeboliger n er borgere, som har et varigt behov for omsorg, pleje og tæt kontakt og ikke længere kan få tilgodeset dette i nuværende bolig. Målet er at give borgeren: fysisk, psykisk, social omsorg

Læs mere

KVALITETSSTANDARDER FOR DAGHJEM, KORTTIDSPLADSER OG UDREDNINGSPLADSER. - Indsatskatalog

KVALITETSSTANDARDER FOR DAGHJEM, KORTTIDSPLADSER OG UDREDNINGSPLADSER. - Indsatskatalog KVALITETSSTANDARDER FOR DAGHJEM, KORTTIDSPLADSER OG UDREDNINGSPLADSER - Indsatskatalog Godkendt i Velfærds- og Sundhedsudvalget den 16.01 2019 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsnr. 27.35.00-P23-1-18

Læs mere

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 SAMMEN MED DIG INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 13 SIDE 15 SIDE 16 SIDE 17 SIDE 18 SIDE 20 SIDE 23 Indledning Derfor en værdighedspolitik Værdier Vi

Læs mere

Forsidebillede: Andreas Bro

Forsidebillede: Andreas Bro Forsidebillede: Andreas Bro Forord Skrives af formand for Social- og Sundhedsudvalget Vicky Holst Rasmussen (A), når politikken er endelig godkendt. Indledning Alle kommuner har siden 2016 været forpligtet

Læs mere

Forsidebillede: Andreas Bro

Forsidebillede: Andreas Bro Forsidebillede: Andreas Bro Forord Værdighed er vigtig for alle mennesker i alle aldre. Denne politiks formål er at sætte rammer for, hvordan Egedal Kommune kan støtte sine borgere i at opnå eller fastholde

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem

Dialogbaseret aftale mellem Dialogbaseret aftale mellem (Sundhed og Omsorg) og (Plejecentrene) 2015 1.1 Fokusområder i aftaleperioden Der tages udgangspunkt i fokusområder og effektmål i budgetstyringsdokumentet Mål og Midler for

Læs mere

Strategi: Organisering, ledelse og kommunikation

Strategi: Organisering, ledelse og kommunikation Strategi: Organisering, ledelse og kommunikation Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018 Indledning Rebild Kommune skal fremadrettet løfte flere og mere komplekse opgaver end i dag. Dette bl.a.

Læs mere

DEMENSPOLITIK NORDDJURS KOMMUNE 2013

DEMENSPOLITIK NORDDJURS KOMMUNE 2013 Sundhed og Omsorg DEMENSPOLITIK NORDDJURS KOMMUNE 2013 Redigeret: 09-10-2013 Norddjurs Kommune Østergade 36 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk D E M E N S P O L I T I K I N O R D D J U R S K

Læs mere

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 1 Vallensbæk Kommunes værdighedspolitik beskriver de overordnede værdier for de kommunale indsatser og prioriteringer for seniorer og ældre med behov for kommunal

Læs mere

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE /2 Vi vil samarbejdet med de socialt udsatte Den første politik for socialt udsatte borgere udkom i 2009. Den politik var og er vi stadig stolte over.

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Fredericia Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding

Læs mere

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende Ballerup Kommune har en række tilbud til demensramte borgere og deres pårørende. Her i pjecen kan

Læs mere

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende Vil du vide mere? Kommunens hjemmeside: www.ballerup.dk Demenslinien - telefonrådgivning: 5850 5850 Alzheimerforeningen: 3940 0488, www.alzheimer.dk www.videnscenterfordemens.dk Når hukommelsen svigter

Læs mere

Opsummering af fokusområder for demensindsatsen i Gladsaxe Kommune 2015 og 2016:

Opsummering af fokusområder for demensindsatsen i Gladsaxe Kommune 2015 og 2016: GLADSAXE KOMMUNE Trænings- og Plejeafdelingen Demensindsatsen til kvalitetsstandarderne NOTAT Dato: 25. marts 2015 Af: Charlotte Holm Opsummering af fokusområder for demensindsatsen i Gladsaxe Kommune

Læs mere

Udkast til. Demensstrategi for Ringsted Kommune

Udkast til. Demensstrategi for Ringsted Kommune Udkast til Demensstrategi for Ringsted Kommune 1 Indhold Indledning... 3 Nationalt fokus på demens... 3 Demensstrategiens formål og målgruppe... 3 Vision... 4 Temaer... 4 1 Tidlig opsporing og kvalitet

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 30. maj 2018 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 30. maj 208 godkendt Syddjurs Kommunes værdighedspolitik 2016-2020. Værdighed er en forudsætning

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 bobudene Godkendt af Byrådet den Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Bobud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens

Læs mere

Etablering af 5 midlertidige døgnpladser på Rosen, plejecentret Løvdalen. Birte Carøe leder af sundhedsservice. Birgit Gundorph-Malling - sundhedschef

Etablering af 5 midlertidige døgnpladser på Rosen, plejecentret Løvdalen. Birte Carøe leder af sundhedsservice. Birgit Gundorph-Malling - sundhedschef Forebyggelse og Sundhed Notat Til: Udvalget for Voksne og Sundhed Sagsnr.: 2009/13354 Dato: 09-02-2010 Sag: Sagsbehandler: Etablering af 5 midlertidige døgnpladser på Rosen, plejecentret Løvdalen Birte

Læs mere

Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015

Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015 Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015 Praktiske oplysninger K.H. Kofoedsvej 16, 4970 Rødby Tlf. 24 82 68 82 Forstander: Kjeld Saul Hjemmeside: bnsydlolland.blogspot.com E-mail: bnsydlolland@regionsjaelland.dk

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje

Politik for værdig ældrepleje , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd September 2018 Godkendt af Ældreomsorgsudvalget 7. november 2018 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Brønderslev Kommunes Politik for Værdig Ældrepleje

Læs mere

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Befolkningsprognosen viser, at der på landsplan bliver flere ældre. I takt med en stigende andel af ældre i

Læs mere

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi.

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. Punkt 5. Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. 2014-14229. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til At procesplan for revidering af demensstrategi drøftes Sagsbeskrivelse Ældre

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Aabybro plejecenter, Jammerbugt Kommune. Torsdag den 22. december 2011 fra kl

Uanmeldt tilsyn på Aabybro plejecenter, Jammerbugt Kommune. Torsdag den 22. december 2011 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Aabybro plejecenter, Jammerbugt Kommune Torsdag den 22. december 2011 fra kl. 12.00 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Aabybro Plejecenter.

Læs mere

K V A L I T E T S P O L I T I K

K V A L I T E T S P O L I T I K POLITIK K V A L I T E T S P O L I T I K Vi arbejder med kvalitet i pleje og omsorg på flere niveauer. - Beboer perspektiv - Personaleudvikling og undervisning Louise Mariehjemmet arbejder med mennesket

Læs mere

Holbæk Kommunes. turismepolitik. Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov

Holbæk Kommunes. turismepolitik. Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov Holbæk Kommunes erhvervs- ældrepolitik og turismepolitik Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov Indhold side 4 side 6 side 8 Forord Fremtidens muligheder og udfordringer på ældreområdet Ældrepolitikken

Læs mere

Som følge af erfaringerne med specialiserede demenspladser og lukningen af Rosenvænget er dette forslag til ny aktivitetstildelingsmodel udarbejdet.

Som følge af erfaringerne med specialiserede demenspladser og lukningen af Rosenvænget er dette forslag til ny aktivitetstildelingsmodel udarbejdet. Ny aktivitetstildelingsmodel for plejecentrene Baggrund Den nuværende aktivitetstildelingsmodel blev godkendt d. 5. marts 2012 i forlængelse af vedtagelse af en ny struktur på plejecenterområdet. I forbindelse

Læs mere

Tallene er baseret på prævalensrater fra Nationalt Videnscenter for Demens og Danmarks Statistik

Tallene er baseret på prævalensrater fra Nationalt Videnscenter for Demens og Danmarks Statistik KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Innovation og Digitalisering NOTAT Status på demensområdet i Københavns Kommune 2018 Demens er en kronisk fremadskridende hjernesygdom, som

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

DYNAMIK HJERTERUM PÅLIDELIGHED Demensstrategi [1]

DYNAMIK HJERTERUM PÅLIDELIGHED Demensstrategi [1] DYNAMIK HJERTERUM PÅLIDELIGHED Demensstrategi 2017-2021 [1] INDHOLDSFORTEGNELSE Baggrund 3 Vision 5 Strategi 5 Fokusområder 6 1. Forebyggelse og tidlig opsporing 6 2. Information samt nedbrydelse af tabu

Læs mere

Anbefalinger til udbygning af og specialisering i plejeboliger

Anbefalinger til udbygning af og specialisering i plejeboliger Anbefalinger til udbygning af og specialisering i plejeboliger NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Center for Sundhed og Ældre Center for Psykiatri og Handicap Sagsnr.: 16/5378 Dato: 04-06-2018 Indhold Sammenfatning...2

Læs mere

Uhensigtsmæssig adfærd og udadreageren ved demens. Fag og læringskonsulent Maria Pedersen SOPU København & Nordsjælland

Uhensigtsmæssig adfærd og udadreageren ved demens. Fag og læringskonsulent Maria Pedersen SOPU København & Nordsjælland farvedesign opmenuen edesign fra PU-designs højreklik på farvenet og vælg algte slides Uhensigtsmæssig adfærd og udadreageren ved demens Fag og læringskonsulent Maria Pedersen SOPU København & Nordsjælland

Læs mere

Januar 2008 Revideret Dec. 2011 Redaktionel ændring Nov. 2012. Demenspolitik

Januar 2008 Revideret Dec. 2011 Redaktionel ændring Nov. 2012. Demenspolitik Januar 2008 Revideret Dec. 2011 Redaktionel ændring Nov. 2012 Demenspolitik Demenspolitik for Kerteminde Kommune Indholdsfortegnelse Fakta om demens...1 Demens - vi har alle et ansvar...1 Hvad er demens?...1

Læs mere

Oplæg til Demensstrategi Indhold

Oplæg til Demensstrategi Indhold Oplæg til Demensstrategi Indhold Oplæg til Demensstrategi... 0 FORORD... 1 INDLEDNING... 2 I LEMVIG KOMMUNE OPFATTES DEMENS SÅLEDES... 3 LEMVIG KOMMUNES VISION... 3 LEMVIG KOMMUNE FOKUSERER DERFOR PÅ...

Læs mere

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 107 Lovgrundlag Hvem kan modtage ydelsen (målgruppe)? Hillerød Kommune tilbyder

Læs mere

Tilsynsrapport vedrørende kommunalt tilsyn med Lærkegaard Center 2016

Tilsynsrapport vedrørende kommunalt tilsyn med Lærkegaard Center 2016 Tilsynsrapport vedrørende kommunalt tilsyn med Lærkegaard Center 2016 Center for Omsorg og Sundhed Januar 2017 1 Generelt om tilsynet Tilsynet består af to besøg. Et besøg, hvor der foretages et generelt

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder:

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Socialudvalget Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Sundhedspolitikken Socialpolitik og værdighedspolitik for ældreområdet Tilsynspolitikken

Læs mere

Tilsynsrapport vedrørende kommunalt tilsyn med Lille Birkholm Center 2016

Tilsynsrapport vedrørende kommunalt tilsyn med Lille Birkholm Center 2016 Tilsynsrapport vedrørende kommunalt tilsyn med Lille Birkholm Center 2016 Center for Omsorg og Sundhed Februar 2017 1 Generelt om tilsynet Tilsynet består af to besøg. Et besøg, hvor der foretages et generelt

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem deres j.nr. 2012 1178

Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem deres j.nr. 2012 1178 Indenrigs og Socialministeriet, Holmens Kanal 22 1060 København K Att. Søren Svane Kristensen København, den 11. april 2012 Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet 8.198.000 kr. Indsatser Ansøgt 2014 Forventet forbrug 2014 Ressourcebehov

Læs mere

At støtte borger/pårørende i at få rådgivning og vejledning.

At støtte borger/pårørende i at få rådgivning og vejledning. Indsatsområde: 1.1.2.2. Udredning og støtte til borgere med demens eller mistanke herom. Afdække behovet for udviklende, støttende og kompenserende indsatser således borgere med demens og borgere med en

Læs mere

Indsatspakker 2015-16 vedrørende personlig pleje og praktisk hjælp til borgere i plejebolig, 107 eller aflastningsophold.

Indsatspakker 2015-16 vedrørende personlig pleje og praktisk hjælp til borgere i plejebolig, 107 eller aflastningsophold. Indsatspakker 2015-16 vedrørende personlig pleje og praktisk hjælp til borgere i plejebolig, 107 eller aflastningsophold. Indsatsens navn Personlig pleje og praktisk hjælp til borgere i plejebolig, 107

Læs mere

- et værdigt liv med demens

- et værdigt liv med demens DEMENSSTRATEGIEN 2019-2022 Sund hele vejen - et værdigt liv med demens Indholdsfortegnelse Demensstrategien "Sund hele vejen et værdigt liv med demens" 2019-2022... 4 Personen kommer i første række...

Læs mere

Demensstrategien er overordnet og må opfølges af mere konkrete handleplaner

Demensstrategien er overordnet og må opfølges af mere konkrete handleplaner Sundhed og Omsorg Sagsnr. 298156 Brevid. 3111968 Ref. BETI Dir. tlf. 3084 1391 betinaa@roskilde.dk NOTAT: Opsamling på høringssvar til demensstrategien 15. marts 2019 I høringsprocessen er der indkommet

Læs mere

Demens Muligheder for hjælp, støtte og aktiviteter i Gladsaxe Kommune for demensramte og deres pårørende

Demens Muligheder for hjælp, støtte og aktiviteter i Gladsaxe Kommune for demensramte og deres pårørende gladsaxe.dk Relevante telefonnumre: Visitationen Telefon 39 57 55 53 Akutpladserne Træningcenter Gladsaxe Kildebakkegårds Allé 165 2860 Søborg Telefon 39 57 40 31 Egeklubben Telefon 39 57 46 86 gladsaxe.dk/seniorcenteregegaarden

Læs mere