Fremtiden er et mindset ikke et produkt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fremtiden er et mindset ikke et produkt"

Transkript

1 Carsten Corneliussen www. strategix.dk 21. marts 2018 Business As Usual Fremtiden er et mindset ikke et produkt Dette er en reklame, idet jeg omtrent er færdig med redigeringen af mit nye manuskript: Fremtiden er et mindset ikke et produkt. Jeg publicerer det i løbet af sommeren 2018 enten som e-bog eller i et klassisk bogformat. Hvis du vil have et advis, så send mig en mail. Faktisk var jeg klar med en tekst allerede i efteråret sidste år men blev hele tiden indhentet af nyere teknologiske produkter. Pointen er, at jeg prøvede at skrive en bog om den aktuelle teknologiske udvikling. Det kan man ikke i en bog. Udviklingen går simpelthen for stærkt. Min overvejelse var derfor, at gøre det til en blog med mindre og kortere nyhedsflash om forskellige udviklinger indenfor f.eks. bio- og nanoteknologi, genetik, robotter og kunstig intelligens mv. Men en blog med det formål består mest af research og redigering samt oversættelse af store mængder af artikler og publiceret videnskabs- og nyhedsstof fra alle andre blogs. Med det nuværende digitale medieparadigme, er der heller ikke en fornuftig økonomisk forretningsmodel i det. Jeg lod manuskriptet og bloggen hvile. Sidste år havde jeg også et par opgaver om tilrettelæggelse af et antal Master Classes om digitaliseringen og det slog mig, at det måske var modellen, idet en Master Class vel alt andet lige, blot er et fancy ord for formidling [af viden] eller et foredrag om man vil. I hvert fald var mit allerede indsamlede materiale og min fortsat løbende research til stede som en videnbase. Og det er ordet viden som er kodeordet, så jeg prøvede dette af med et koncept om måder at tænke om fremtiden på. Det blev til et indlæg med en mængde billeder, der varede 3-4 timer med spændende og gode debatter.

2 2 Der er dog forbavsende stor forskel på hvor meget og/eller hvor kort og lidt tid mennesker vil bruge på at blive klogere og mere vidende. Det afhænger af flere faktorer, som f.eks. tiden det tager, om det er aktuelt, om det er nødvendigt, om det er dyrt dvs. hvem der betaler for det, er det business eller privat osv. Og hvordan er det nu med at blive klogere? Hvis det er efteruddannelse for egen faglighed og fastholdelse af f.eks. jobbet, så er det en investering. Hvis det er interesse for et bestemt emne, så er det en hobby måske endog en passion. Det handler om motivation. Og den bedste one-liner om, hvordan vi mennesker lærer lyder: vi lærer ved at huske det, der interesser os. Hvis du vil vide noget om den aktuelle digitale udvikling, er der hundredvis af kilder. De leveres af producenterne og mainstreammedierne. Hvis du vil vide mere om fremtiden, skal du via de mange faglige researchorganisationer, som gerne deler de mange videnskabelige landvindinger. Det sidste repræsenterer en slags DIY-uddannelse, som tillige kan erhverves via åbne uddannelser. Hvad kommer efter digitaliseringen? I redigeringen af mit nye manuskript, har jeg således taget udgangspunkt i at gøre indholdet mindre dagsaktuel på de nyeste og allersidste teknologiske landvindinger og i stedet fokuseret på megatrends og forskellige måder at tænke om fremtiden på dvs. måder at spå på. Manuskriptet kan dermed læses som en fortsættelse af min e-bog Digital Dekonstruktion signalement af et paradigme fra 2015, hvor jeg havde lyst til at give det et personligt tvist med de historiske forklaringer på de mange medie-, it- og tele-teknologier og nogle filosofiske betragtninger om psykologi og adfærd. Fremtiden er et mindset ikke et produkt er mere rettet mod fremtidens teknologier, som bl.a. følger af bioteknologien, genetik, nano-materialer og ikke mindst om de nye supercomputere, kunstig intelligens og robotternes indtog i dagligdagen (som mere end bare automatiske maskiner). Det handler altså mindre om de i dag kendte digitale produkter, som f.eks. smartphones, apps og de såkaldte digitale assistenter og mere om de bagvedliggende infrastrukturer til nye sociale konstruktioner i det større billede af fremtidens samfundsmodeller. Men naturligvis handler det også om de nyere produkter, som medfører forandringer for vores opfattelse af os selv som menneskehed og civilisation. Hvis et nyt paradigme også medfører en såkaldt biologisk singularitet altså hvad der sker, når og hvis maskiner bliver klogere end vi mennesker er i dag hvordan vil vi så leve, bo og arbejde? Og manuskriptet er dermed ikke mindre filosoferende end Digital Dekonstruktion men måske mere politisk, hvor jeg så lufter mine personlige holdninger.

3 3 Post-digitalt Ordet er ikke alment brugt og man kan finde forskellige definitioner på det via nettet. Jeg bruger det som overskift for en typisk reaktion, der har fulgt de Master Classes jeg har afholdt, hvor et typisk spørgsmål har været: Hvor man kan finde mere litteratur og information om digitaliseringen og fremtiden? Det er min erfaring, at de fleste ikke skelner mellem digital og it, hvorved digital bliver til et teknologisk fagområde og ikke et mindset. Faktisk findes der ikke hverken lærebøger eller kompendier, der behandler digitaliseringen som et hele. Til gengæld findes der rigtig megen litteratur om datalogi, idet universiteternes uddannelser selvfølgelig er struktureret viden omkring den teknologiske udvikling. Og så er der selvfølgelig sci fi litteraturen. Politik udspringer af kultur og mine foredrag indeholder mange andre elementer af udviklingen end teknologien. Jeg bruger faktisk en hel del sider på at perspektivere fremtiden med udgangspunkt i den særlige måde vi er danskere på om dannelsesbegreber og uddannelsessystemer, som på mange måder er ganske unikke. Danmark har dog tidligt grebet digitaliseringen, men risikerer nu at tabe momentum og vi skal være meget mere opmærksomme på, at den såkaldte digitale disruption ikke alene handler om flere nye smarte it-systemer. Dette uagtet, at en tidlig it-anvendelse og implementering af mange digitale tjenester har givet os mange førstepladser. Manuskriptet handler ikke eksplicit om Danmark men jeg bruger også Danmark som et eksempel på, hvordan et demokratisk velfærdssamfund kan komme i problemer med for meget udsalg på infrastrukturer til internationale netværkskonglomerater, så dét der står tilbage, hverken er demokratisk eller et velfærdssamfund, men en regulær konkurrencestat, hvor gamle værdinormer og kulturelle særkender så forsvinder. Fremtidens kommunikationsformer Og så blev det alligevel dagsaktuelt, idet den nylige afsløring af Cambridge Analytica s udnyttelse og manipulation med politiske budskaber, netop har givet Facebook en eklatant forsmag på en shit storm, der rammer dem selv. Jeg brugte bl.a. Cambrige Analytica, som et eksempel på en konspirationsteori om Brexit og Trump s valgkampagne, for et års tid siden i et keynote oplæg til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og skriver i mit manuskript at virkeligheden ofte overgår fantasien. Og det gør den så.

4 4 Overfor beskrivelsen af demokratiets og mediernes fremtid, forsøger jeg at give et billede af geopolitik og verdensøkonomien herunder udviklingen af megabyerne hvor kontrasten dels er Afrikas levevilkår og dels USA s dominerende levevis. Kina har længe stået på spring til at overtage rollen som økonomisk og militær verdensleder om ikke af den fri verden så i hvert fald med en fortsættelse af et industrielt og økonomisk mindset. Der er endnu ingen politisk dagsorden om et post-digitalt samfund altså om, hvorvidt verdens lande og ledere vil se længere end den aktuelle globale økonomiske sammenhæng. De fleste politikere og erhvervsledere kalder den digitale disruption for Den 4.industrireovolution og de maner til ro og besindighed selv om en de facto ny global og intelligent infrastruktur med flere og flere robotter allerede indikerer, at mange jobs bliver automatiseret og forsvinder. De mener, at det industrielle mindset (også efter digitaliseringen) vil sikre en teknologisk udvikling, der vedbliver med at frembringe nye typer af jobs, som vil fortsætte med at skabe vækst til at opretholde velfærden og ultimativt endog kunne ændre på verdens uligheder mellem rig og fattig. En sådan dagsorden vil således også skulle se på planetens tilstand, forureningen, miljøkatastroferne og overbefolkningen. Disclaimer Min fortælling om fremtiden bliver primært, at levere fakta, trends og input til en debat om et valg [af fremtid]. Og min personlige holdning er den, at vi endnu ikke adresserer fremtiden i det rigtige mindset. Det kan skyldes mange forskellige særinteresser og sikkert også mange bevidste udeladelser i debatten. Det kan vi også kalde for manipulation, magtmisbrug, fordrejelser eller ligefrem løgn. Vi kan også pege på, at det simpelthen er blevet for komplekst og at ingen politikere, institutioner, sektorer, brancher og/eller virksomheder kan overskue det hele. Og der er næppe heller nogle enkeltstående modeller, der repræsenterer den rigtige måde at gøre det på. Men hvis scenarierne holder stik, hvad skal vi mennesker så beskæftige os med? Jeg genbesøger derfor også psykologien med den mere og mere udbredte brug af psykometriske test i HR-funktionernes virke. Det handler om fremtidens mindset for at lære og jeg bruger derfor også plads i manuskriptet på at forklare, hvad kreativitet er for en størrelse. Vi skal i højere grad fokusere på evnen til kompleks og kreativ tænkning snarere end status på dagens aktuelle it-færdigheder. De kommende ekspertsystemers kunstige intelligenser kræver jo netop ikke at nogen programmerer dem. Det gør de selv og vi skal lære at samarbejde med dem på nye måder.

5 5 Vi ved at datakraften øges eksponentielt også i tidens supercomputere og de kommende kvantecomputere og vi kan konstatere, at de nuværende såkaldte personlige digitale assistenter udvikler sig hastigt og er på vej til at blive hhv. Augmented Reality og Virtual Reality, som vil kunne supplere vores virkelighed med nye indtryk, der også vil ændre vores måder at tænke om virkeligheden på. Fremtidens dagsorden handler altså både om nye typer af jobs, uddannelse og læring og det handler om den stigende levealder og voksende population i visse regioner og om den faldende befolkningstilvækst i andre regioner. Det kan vi fremskrive til, at det meste af verden vil være fuldt forbundet via en intelligent infrastruktur om år det vi kalder et Internet of Things. Vi kan forudsige, at 60 % af verdens befolkning vil bo i automatiserede storbyer og megabyer i samme periode og at dette tal stiger til 75 % over de næste år, samtidig med, at vi bliver omkring 10 mia. mennesker på planeten. Hvad vi ikke ved, er om udviklingen kan fortsætte uden kontrol dvs. en samlet global regulering af ressourcer med udligning mellem dem der har, og dem der ikke har. Sagt på en anden og mere direkte måde: Vil civilisationernes fællesskab fortsætte med globaliseringen eller væger vi at rejse nye mure og bruge teknologierne til at styrke en ny nationalisme? Femtiden er et mindset ikke et produkt er altså et input til mere debat og handler primært om, at tænke over fremtiden efter digitaliseringen på en anden måde end Business as usual. PS: Hvis du er interesseret i at læse manuskriptet, så sender jeg gerne et advis om udgivelsestidspunktet. Bare send mig en mail.

Grib Fremtiden teknologi, kommuner og bedre velfærd

Grib Fremtiden teknologi, kommuner og bedre velfærd Rasmus Bie-Olsen og Anders Hvid Grib Fremtiden teknologi, kommuner og bedre velfærd People spress Grib fremtiden.indd 3 17/09/18 13.09 Forord ved Lars Frelle-Petersen Tør vi? Anders Hvid og Rasmus Bie-Olsen

Læs mere

A C ADE M Y. målrettet uddannelse til branchen. KONPA Academy 2018

A C ADE M Y. målrettet uddannelse til branchen. KONPA Academy 2018 A C ADE M Y målrettet uddannelse til branchen KONPA Academy 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 GRUNDLÆGGENDE KURSER 4 Grundlæggende Excel Udvidet Excel Grundlæggende PowerPoint Præsentationsteknik KOMMUNIKATION

Læs mere

Erhvervsminister Brian Mikkelsen

Erhvervsminister Brian Mikkelsen Erhvervsminister Brian Mikkelsen Branchers succes og fald - den brændende platform Birger Hauge Zibra A/S 09/01-2017 Lyden af eksponentialitet Læren om den accelererende eksponentialitet Her omkring drømmer

Læs mere

Fremtidens job KONTAKT FORFATTERE NOTAT. CITAT Frank Skov, analysechef. Frank Skov, analysechef. Tema: Arbejdsmarked Publiceret d. 30.01.

Fremtidens job KONTAKT FORFATTERE NOTAT. CITAT Frank Skov, analysechef. Frank Skov, analysechef. Tema: Arbejdsmarked Publiceret d. 30.01. 1 Fremtidens job Følgende notat belyser, på baggrund af data fra World Economic Forum, hvilke udviklingstendenser der i særlig grad forventes at præge fremtidens arbejdsmarked og hvor mange job der, som

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Introduktion til PropTech

Ejendomsforeningen Danmark Introduktion til PropTech Introduktion til PropTech PwC s Financial Services Revision. Skat. Rådgivning. Agenda 01 MARKEDSTRENDS OG DEFINITION AF PROPTECH Smartbuildings, shared economy & Real Estate FinTech 02 TEKNOLOGIER Introduktion

Læs mere

INTERNETDAGEN & DANSK IGF 2016 DISRU OPTION EN DAG MED DIGITAL OMVÆLTNING

INTERNETDAGEN & DANSK IGF 2016 DISRU OPTION EN DAG MED DIGITAL OMVÆLTNING INTERNETDAGEN & DANSK IGF 2016 DISRU OPTION EN DAG MED DIGITAL OMVÆLTNING OVER 500 DELTAGERE 48 OPLÆGSHOLDERE 18 TALER OG DEBATTER 4 SPOR Den digitale omvæltning har budt på talrige disruptions og mange

Læs mere

Læseplaner for grundforløbet:

Læseplaner for grundforløbet: Læseplaner for grundforløbet: Version 1.1 Tema: I gang som elev på grundforløbet 2 uger Formål: Introduktionsforløbet har til formål at give en generel indføring i grundforløbet, herunder dets indhold

Læs mere

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer MAJ 2017 Digitalisering og ny teknologi giver virksomhederne nye muligheder for at effektivisere produktion og arbejdsprocesser og skaber samtidig grobund for nye forretningsmodeller, innovation og nye

Læs mere

Strategi for digitalisering og teknologi. Lemvig Kommune

Strategi for digitalisering og teknologi. Lemvig Kommune Strategi for digitalisering og teknologi Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

PROGNOSE 2020 ITEK-branchens behov for itog elektronikkandidater i 2020

PROGNOSE 2020 ITEK-branchens behov for itog elektronikkandidater i 2020 PROGNOSE 2020 ITEK-branchens behov for itog elektronikkandidater i 2020 DI ITEK 1787 København V. 3377 3377 itek.di.dk itek@di.dk DI ITEK et branchefællesskab i Dansk Industri for virksomheder inden for

Læs mere

Hvad nu hvis? Socialrådgiver praksis og digitalisering? Hanne Shapiro

Hvad nu hvis? Socialrådgiver praksis og digitalisering? Hanne Shapiro Hvad nu hvis? Socialrådgiver praksis og digitalisering? Hanne Shapiro hsh@teknologisk.dk Mit oplæg Baggrund for oplægget- Mulige anvendelsesområder Eksempler fra socialrådgiver praksis internationalt Det

Læs mere

Gåsetårnskolen. Oprettes linjen i skoleåret 2015/16? Hvor mange elever er tilmeldt linjen? Evt. øvrige bemærkninger fra skolen! elever!

Gåsetårnskolen. Oprettes linjen i skoleåret 2015/16? Hvor mange elever er tilmeldt linjen? Evt. øvrige bemærkninger fra skolen! elever! Gåsetårnskolen Krop og bevægelse Vil du vide mere om kroppen og dens funktioner? På linjen arbejder eleverne med at øge deres viden om kroppen og dens funktioner, med fokus på at vi bruger denne viden

Læs mere

Indhold. Forord til 2. udgave Introduktion: Maskinerne kommer Digitaliseringens naturlove

Indhold. Forord til 2. udgave Introduktion: Maskinerne kommer Digitaliseringens naturlove Indhold Forord til 2. udgave... 7 Introduktion: Maskinerne kommer... 11 Digitaliseringens naturlove En æra af kreativ destruktion... 31 Digitale forretningsmodeller Det digitale ægteskab... 53 Netværksøkonomi

Læs mere

Disruptionrådet Disruption, teknologisk udvikling og arbejdsmarkedet Kontorchef Lasse Bank Analyseenheden - Beskæftigelsesministeriet

Disruptionrådet Disruption, teknologisk udvikling og arbejdsmarkedet Kontorchef Lasse Bank Analyseenheden - Beskæftigelsesministeriet Disruptionrådet Disruption, teknologisk udvikling og arbejdsmarkedet Kontorchef Lasse Bank Analyseenheden - Beskæftigelsesministeriet Hvad er disruption? Modeord, mange (uklare) definitioner af disruption

Læs mere

Forstå de vigtige tech-trends. Forstå de vigtige teknologier og tendenser

Forstå de vigtige tech-trends. Forstå de vigtige teknologier og tendenser Forstå de vigtige tech-trends Forstå de vigtige teknologier og tendenser - og- og hvordan forretning hvordande depåvirker påvirker din din forretning Bemærk: Dette er en forkortet udgave af præsentationen.

Læs mere

MAGIEN KOMMER, NÅR VI MIXER EN NY DAGSORDEN I SAMFUNDET OM DIGITALISERING OG DEN FJERDE INDUSTRIELLE REVOLUTION MAJ 2017

MAGIEN KOMMER, NÅR VI MIXER EN NY DAGSORDEN I SAMFUNDET OM DIGITALISERING OG DEN FJERDE INDUSTRIELLE REVOLUTION MAJ 2017 MAGIEN KOMMER, NÅR VI MIXER Derfor kombinerer altid faglig indsigt i kundernes verden med skarpe kommunikationskompetencer. Det kalder vi dobbeltkompetencer. EN NY DAGSORDEN I SAMFUNDET OM DIGITALISERING

Læs mere

THE INTERNET OF THINGS

THE INTERNET OF THINGS GAMIFICATION Voksede du op med film eller computerspil? Seere opfatter sig selv som passive observanter. Spillere ser sig selv, som cocreators af deres egen virkelighed. Spil og virkelighed flyder sammen

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Overordnede temaer til drøftelse i partnerskabet Nye teknologier og forretningsmodeller Fremtidens kompetencer

Læs mere

DATA. Hvad bruges de til? En måde at tale om data på. Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oktober 2019

DATA. Hvad bruges de til? En måde at tale om data på. Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oktober 2019 DATA Hvad bruges de til? En måde at tale om data på Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oktober 2019 Udgangspunkt I: Hvad er data og datastrømme? Hvordan forstå, anvende og kommunikere data?

Læs mere

Folkebiblioteket i folkeskolen Nedslag i gode eksempler..

Folkebiblioteket i folkeskolen Nedslag i gode eksempler.. Et vist pres? Folkebiblioteket i folkeskolen Nedslag i gode eksempler.. Danmarks Biblioteksforening har igangsat et projekt for at afdække alle de muligheder, der opstår når skole og biblioteker bruger

Læs mere

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter Indsigt går i dybden med et aktuelt tema. Denne gang om digitalisering. Du kan abonnere særskilt på Indsigt som nyhedsbrev på di.dk/indsigt Af Christian Hannibal, chhn@di.dk Fagleder Anja Skadkær Møller,

Læs mere

Vækstbarometer. Automatisering og digitalisering. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Automatisering og digitalisering. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Automatisering og digitalisering Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region

Læs mere

Smart Greater Copenhagen

Smart Greater Copenhagen Smart Greater Copenhagen Vision for fremtidens "Smart Greater Copenhagen" Greater Copenhagen er en grøn og innovativ metropol, hvor ny teknologi og data anvendes i partnerskaber på en sikker og etisk måde

Læs mere

Kun få virksomheder anvender mange nye digitale teknologier

Kun få virksomheder anvender mange nye digitale teknologier Thomas Qvortrup Christensen, seniorchefkonsulent, TQCH@DI.DK, 3377 3316 Anders Michael Tetens Hoff, chefkonsulent, AHOF@DI.DK, 3377 3899 NOVEMBER 2018 Kun få virksomheder anvender mange nye digitale teknologier

Læs mere

DRs VIRKSOMHEDSSTRATEGI 2015 2018

DRs VIRKSOMHEDSSTRATEGI 2015 2018 VÆRD AT DELE STADIG ORIGINAL. MERE DIGITAL DR er sat i verden for at skabe og formidle kultur og journalistik til hele befolkningen. Public service-opgaven har været den samme siden DRs første udsendelser

Læs mere

EU venter flere i beskæftigelse frem mod 2030

EU venter flere i beskæftigelse frem mod 2030 2. marts 218 EU venter 3. flere i beskæftigelse frem mod 23 Ifølge en ny fremskrivning fra EU-kommissionen står dansk økonomi over for en fremgang i beskæftigelsen på næsten 3. personer frem mod 23. Det

Læs mere

DIGITALISERING. Aktuelle indsatser på AU og i Økonomi og Bygninger AARHUS NIELS JØRGEN RASMUSSEN UNIVERSITET 24. JANUAR 2018 VICEDIREKTØR

DIGITALISERING. Aktuelle indsatser på AU og i Økonomi og Bygninger AARHUS NIELS JØRGEN RASMUSSEN UNIVERSITET 24. JANUAR 2018 VICEDIREKTØR DIGITALISERING Aktuelle indsatser på AU og i Økonomi og Bygninger STØRRE PROJEKTER PÅ AU Workzone/ESDH Bedre blanket-løsninger Nyt system til eksamens- og undervisningsplanlægning Nyt studieadministrativt

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG,

KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG, KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG, EM@RAMBOLL.COM 19.06.2017 INTRODUKTION TIL RAMBØLL Rambøll Uafhængigt ingeniør-, design- og rådgivervirksomhed Rambøll

Læs mere

Vildledning er mere end bare er løgn

Vildledning er mere end bare er løgn Vildledning er mere end bare er løgn Fake News, alternative fakta, det postfaktuelle samfund. Vildledning, snyd og bedrag fylder mere og mere i nyhedsbilledet. Både i form af decideret falske nyhedshistorier

Læs mere

Danmark taber videnkapløbet

Danmark taber videnkapløbet Organisation for erhvervslivet 10. december 2008 Danmark taber videnkapløbet AF CHEFKONSULENT CLAUS THOMSEN, CLT@DI.DK OG KONSULENT MADS ERIKSEN, MAER@DI.DK Danske virksomheder flytter mere og mere forskning

Læs mere

Strategi for teknologi og digitalisering. Lemvig Kommune

Strategi for teknologi og digitalisering. Lemvig Kommune Strategi for teknologi og digitalisering Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

TEKNOLOGI OG INNOVATION I RØDOVRES SKOLER - Hvad betyder det for dit barn?

TEKNOLOGI OG INNOVATION I RØDOVRES SKOLER - Hvad betyder det for dit barn? TEKNOLOGI OG INNOVATION I RØDOVRES SKOLER - Hvad betyder det for dit barn? INDHOLD 3 Forord 5 Ambitioner 7 Hvordan kommer dit barns skolegang til at se ud med Teknologi og Innovation? 9 Teknologi og Innovation

Læs mere

Industrialisering Hvad betyder det for din virksomhed?

Industrialisering Hvad betyder det for din virksomhed? Business & Technology Innovation Industrialisering 4.0 - Hvad betyder det for din virksomhed? Tom Togsverd, Ph.D., partner Indesmatech ApS Hvem er Tom Togsverd? Civilingeniør og Ph.D. fra DTU Compute 18

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen 21.3.2019 A8-0156/153 153 Betragtning 5 (5) Fremme af den europæiske kulturelle mangfoldighed afhænger af, at der eksisterer blomstrende og modstandsdygtige kulturelle og kreative sektorer, som er i stand

Læs mere

DATA. Datastrømme og datadannelse. En måde at tale om det på. Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Data workshop 1, november 2018

DATA. Datastrømme og datadannelse. En måde at tale om det på. Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Data workshop 1, november 2018 DATA Datastrømme og datadannelse En måde at tale om det på Lars Kabel Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Data workshop 1, november 2018 Udgangspunkt I: Hvad er data og datastrømme? Hvordan forstå, anvende

Læs mere

Virksomhedsudvikling

Virksomhedsudvikling Facts om Redmark Redmark er Danmarks 7. største revisionsfirma Redmark er repræsenteret i 3 byer i Danmark: Aalborg, Aarhus og København Vi er mere end 230 ansatte heraf 38 statsautoriserede revisorer

Læs mere

Nye teknologier - kunstig intelligens i det offentlige

Nye teknologier - kunstig intelligens i det offentlige Nye teknologier - kunstig intelligens i det offentlige Christian Plaschke Digitaliseringsmessen, 2019 Dagsorden Udfordringsbilledet Dansk tilgang til Kunstig intelligens Udvalgte centrale indsatser Konkrete

Læs mere

Future Mobility. Vesthimmerlands Kommune. 12. oktober Xxx forvaltning Adresse Postnr. og by. Vesthimmerlands Kommune

Future Mobility. Vesthimmerlands Kommune. 12. oktober Xxx forvaltning Adresse Postnr. og by. Vesthimmerlands Kommune 1 Future Mobility Side 1 2 FACTS OM VESTHIMMERLAND Antal indbyggere ca. 37.300 Areal 750 km2. 1.250 km offentligt vejnet Frikommune I kommunen køres der årlig 6,5 mio. km. i tjeneste kørsel. Made In Denmark

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

Samfundsfag. Formål for faget samfundsfag. Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag. Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati

Samfundsfag. Formål for faget samfundsfag. Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag. Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati Formål for faget samfundsfag Samfundsfag Formålet med undervisningen i samfundsfag er, at eleverne opnår viden om samfundet og dets historiske forandringer. Undervisningen skal forberede eleverne til aktiv

Læs mere

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved En national vision for folkeoplysningen i Danmark Af kulturminister Marianne Jelved En national vision for folkeoplysningen i Danmark Udgivet november 2014 Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København

Læs mere

Sæt strøm på dit kvarter

Sæt strøm på dit kvarter Sæt strøm på dit kvarter Tværgående erfaringer Denne artikel går på tværs af de mange cases, der er blevet indsamlet under projektet: Sæt strøm på dit kvarter. Læs om borgernes og planlæggernes nye roller

Læs mere

HER ER FORLØBET, DER ACCELERERER DINE DIGITALE FORRETNINGSMODELLER OG GIVER VÆKST PÅ BUNDLINJEN

HER ER FORLØBET, DER ACCELERERER DINE DIGITALE FORRETNINGSMODELLER OG GIVER VÆKST PÅ BUNDLINJEN HER ER FORLØBET, DER ACCELERERER DINE DIGITALE FORRETNINGSMODELLER OG GIVER VÆKST PÅ BUNDLINJEN Er du leder i en offentlig eller privat virksomhed? Kom med i et digitalt forretningsudviklingsforløb i et

Læs mere

Brug af netværksstyring i arbejdet med vandplanerne

Brug af netværksstyring i arbejdet med vandplanerne Brug af netværksstyring i arbejdet med vandplanerne - En netværksstyringsstrategi 2 3 Hvorfor netværksstyringsstrategi Vi lever i dag i et meget mere komplekst samfund end nogensinde før. Dette skyldes

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

Hvis meningen er, at skabe en bedre verden

Hvis meningen er, at skabe en bedre verden Hvis meningen er, at skabe en bedre verden Af Henrik Valeur, 2012 Når vi (danskere) skal beskrive resultaterne af den udviklingsbistand vi giver, kalder vi det Verdens bedste nyheder. 1 Flere uafhængige

Læs mere

Denmark s politically independent think tank

Denmark s politically independent think tank Industrien til debat Peter Mogensen, direktør Denmark s politically independent think tank Danmarks uafhængige tænketank 1 2 Krakas konferenceoplæg Kraka er blevet bedt om at udarbejde et konferenceoplæg

Læs mere

It didaktik i filosofi

It didaktik i filosofi It didaktik i filosofi Fagdidaktisk kursus i filosofi, tirsdag den 26. november 2013 Plan for oplægget: Generelle it-didaktiske betragtninger IT og filosofi Film om videnskabsteori Hjemmeside om politisk

Læs mere

DRs VIRKSOMHEDSSTRATEGI

DRs VIRKSOMHEDSSTRATEGI 017-20 VÆRD AT DELE. STADIG ORIGINAL. MERE DIGITAL. MISSION DRs mission er, at DR samler, udfordrer og oplyser Danmark. VISION Det er DRs vision at tilbyde indhold, der er værd at dele originalt kvalitetsindhold

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2014 2018 DI ITEKs strategiplan 2014 2018 3 Ny retning for DI ITEK Vision og mission DI ITEK er et branchefællesskab, der repræsenterer virksomheder inden for it, tele, elektronik og kommunikation.

Læs mere

NY TEKNOLOGI STJÆLER IKKE VORES JOB

NY TEKNOLOGI STJÆLER IKKE VORES JOB NY TEKNOLOGI STJÆLER IKKE VORES JOB ØKONOMISK ANALYSE 10. juli 2017 Ny teknologi stjæler ikke vores job Mere end halvdelen af de virksomheder, der arbejder målrettet med implementering af ny teknologi,

Læs mere

Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab

Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab Digitalisering er et vilkår i dag Digitale medier er med til at definere virkeligheden omkring os og dermed er de med til at definere os (Jostein

Læs mere

OECD: Under job er i høj risiko for at blive automatiseret

OECD: Under job er i høj risiko for at blive automatiseret OECD: Under. job er i høj risiko for at blive automatiseret Gennem de senere år er det næsten blevet en sandhed, at der i løbet af de næste 1- år vil forsvinde 8. job fra det danske arbejdsmarked som følge

Læs mere

Topledernes forventninger til 2018

Topledernes forventninger til 2018 Topledernes forventninger til 20 Januar 20 Resume Topledernes forventningerne til 20 er positive. 72 pct. forventer øget salg mod kun 4 pct., der forventer reduceret salg. To tredjedele forventer medarbejdervækst,

Læs mere

Nye samarbejder på tværs

Nye samarbejder på tværs Nye samarbejder på tværs Kristian Møller Moltke Martiny Post. Doc, Center for Subjektivitetsforskning Københavns Universitet Afdelingsleder, Psyko-Social Forskning, Elsass Instituttet Børn & Unge: Usikkerhed

Læs mere

Digitalisering og Forandringsledelse

Digitalisering og Forandringsledelse Digitalisering og Forandringsledelse PETER KALUM SCHOU AARHUS UNIVERSITET Hvem er jeg: Ph.d. fra Copenhagen Business School Forsker i entreprenørskab, innovation og digitalisering. Postdoc ved Aarhus Universitet,

Læs mere

Håndværksmestre hægtes af den digitale fremtid

Håndværksmestre hægtes af den digitale fremtid Håndværksmestre hægtes af den digitale fremtid Lektor: - Små og mindre virksomheder risikerer at blive sat tilbage, hvis de ikke rider med på den digitale bølge I Danmark har vi i årevis bildt os selv

Læs mere

Digitalt salg skaber flere arbejdspladser

Digitalt salg skaber flere arbejdspladser Januar 2013 Digitalt salg skaber flere arbejdspladser AF KONSULENT JES LERCHE RATZER, JELR@DI.DK Mindre og mellemstore virksomheder, der anvender digitale salgskanaler skaber flere job. Alligevel udnytter

Læs mere

Læseplan for faget samfundsfag

Læseplan for faget samfundsfag Læseplan for faget samfundsfag Indledning Faget samfundsfag er et obligatorisk fag i Folkeskolen i 8. og 9. klasse. Undervisningen strækker sig over ét trinforløb. Samfundsfagets formål er at udvikle elevernes

Læs mere

Fra store systemer til mobil dataregistrering og datafangst Hvad bringer fremtiden?

Fra store systemer til mobil dataregistrering og datafangst Hvad bringer fremtiden? Fra store systemer til mobil dataregistrering og datafangst Hvad bringer fremtiden? Key Note på Digitalisering2020 9. november 2017 Per Gulløv Lundh Eeg, Senior Partner, Devoteam Devoteam og HerbertNathan

Læs mere

RATIONALET FOR PUBLIC SERVICE I DET 21. ÅRHUNDREDE

RATIONALET FOR PUBLIC SERVICE I DET 21. ÅRHUNDREDE RATIONALET FOR PUBLIC SERVICE I DET 21. ÅRHUNDREDE Debatoplæg til Public service-udvalgets temamøde den 10. september 2015 S I D E 2 AF 6 R A T I O N A L E T F O R P U B L I C S E R V I C E I D E T 2 1.

Læs mere

Fremtidens mennesker og deres adfærd Morten Grønborg Vejle Bibliotek 20/1 2015

Fremtidens mennesker og deres adfærd Morten Grønborg Vejle Bibliotek 20/1 2015 Fremtidens mennesker og deres adfærd Morten Grønborg Vejle Bibliotek 20/1 2015 Syv centrale udviklingstræk med relevans for bibliotekerne i Danmark i fremtiden Morten Grønborg Chefredaktør, SCENARIO Magazine,

Læs mere

CoLab Denmark. Oplæg Kenneth Mikkelsen / Programchef @ CoLab Denmark. Sund Vækst hus, København 2015-24-02

CoLab Denmark. Oplæg Kenneth Mikkelsen / Programchef @ CoLab Denmark. Sund Vækst hus, København 2015-24-02 Oplæg Kenneth Mikkelsen / Programchef @ CoLab Denmark Sund Vækst hus, København 2015-24-02 Hvad er velfærdsteknologi? - vi har vel alle en idé om det Er det Tendenser og trends - Internet of things! Øget

Læs mere

DRØMMEN OM NEOLIBERALISMEN OG MARKEDSSTATEN.

DRØMMEN OM NEOLIBERALISMEN OG MARKEDSSTATEN. 1 KRITISKE ANALYSER Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, kendt fra Den Alternative Velfærdskommission www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk DRØMMEN OM NEOLIBERALISMEN OG MARKEDSSTATEN.

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

smart cities rnetdrevet innovation ital demokrati global interne overnanceoutlook rens digitale forretningsmodel Dansk IGF 2013

smart cities rnetdrevet innovation ital demokrati global interne overnanceoutlook rens digitale forretningsmodel Dansk IGF 2013 rnetdrevet innovation ital demokrati global interne overnanceoutlook smart cities rens digitale forretningsmodel Program 9.00 Registrering og morgenkaffe 9.30 Velkomst ved Erhvervsstyrelsens direktør,

Læs mere

Disrupt eller Dø! Forstå mønstrene i disruption

Disrupt eller Dø! Forstå mønstrene i disruption Disrupt eller Dø! Forstå mønstrene i disruption Tune Hein www. heinp.dk www.tunehein.dk 1 HEIN HVEM? Tune Hein DTU, CBS, IMD Hein & Partnere consulting strategi-ledelse-org Globalt i Accenture og Right

Læs mere

SPØGELSET I MASKINEN - OM ALGORITMER PÅ DE SOCIALE MEDIER. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad er en algoritme?

SPØGELSET I MASKINEN - OM ALGORITMER PÅ DE SOCIALE MEDIER. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad er en algoritme? SPØGELSET I MASKINEN - OM ALGORITMER PÅ DE SOCIALE MEDIER Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om, hvordan algoritmer er med til at afgøre, hvad vi læser og ser. Vi kommer omkring - algoritmer

Læs mere

I HAR ALDRIG VÆRET VIGTIGERE! TILHØR FORMÅL AKTIV FORNYELSE HVAD DRØMTE DU OM AT BLIVE DA DU VAR BARN? NYE MÅDER AT PASSE JOBBET PÅ

I HAR ALDRIG VÆRET VIGTIGERE! TILHØR FORMÅL AKTIV FORNYELSE HVAD DRØMTE DU OM AT BLIVE DA DU VAR BARN? NYE MÅDER AT PASSE JOBBET PÅ Spot fremtiden - træn din velfærdsledermuskel nu! Alt hvad vi hidtil har lavet, prioriteret og ment er til revision og nye vaner og ritualer vil blive skabt i en økonomi i hastig forvandling. Det gælder

Læs mere

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse Elevnøgler - inspiration til elevindragelse Kompetencerne i elevsprog At arbejde med det 21. århundredes kompetencer med eleverne er ikke en nødvendighed. Man kan sagtens planlægge undervisning og læringsaktiviter

Læs mere

Eleverne skal på en faglig baggrund og på baggrund af deres selv- og omverdensforståelse kunne navigere i en foranderlig og globaliseret verden.

Eleverne skal på en faglig baggrund og på baggrund af deres selv- og omverdensforståelse kunne navigere i en foranderlig og globaliseret verden. Psykologi C 1. Fagets rolle Psykologi handler om, hvordan mennesker sanser, tænker, lærer, føler, handler og udvikler sig universelt under givne livsomstændigheder. Den videnskabelige psykologi bruger

Læs mere

Digital omstilling og vækst

Digital omstilling og vækst Digital omstilling og vækst Lead It & Use It - 26. oktober 2017 Digitaliseringen er den største forandringskraft siden industrialiseringen We cannot solve our problems with the same thinking we used when

Læs mere

Fremtidens medarbejder og arbejdsliv

Fremtidens medarbejder og arbejdsliv SPOT FREMTIDENS MEDARBEJDER - TRÆN NU! Fremtidens medarbejder og arbejdsliv 11.00-12.00 Hvorfor & Hvornår 12.00-13.15 Frokost 13.15-14.00 Hvordan - Trendmapping & Gamechanger 14.00-14.30 Fremtidens arbejdsliv

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

McKinsey-rapport: A Future that Works: the Impact of Automation in Denmark Maj 2017

McKinsey-rapport: A Future that Works: the Impact of Automation in Denmark Maj 2017 McKinsey-rapport: A Future that Works: the Impact of Automation in Denmark Maj 2017 Sammenfatning McKinsey vurderer, at ca. 40 procent af arbejdstiden i Danmark potentielt kan automatiseres ud fra den

Læs mere

Digitale redskaber i dagtilbud. Carsten Jessen, emeritus, ph.d. Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier Aarhus Universitet

Digitale redskaber i dagtilbud. Carsten Jessen, emeritus, ph.d. Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier Aarhus Universitet Digitale redskaber i dagtilbud Carsten Jessen, emeritus, ph.d. Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier Aarhus Universitet Børns læring og dannelse i fremtidsperspektiv Hvad er læring til fremtiden?

Læs mere

Udvikling af digital kultur

Udvikling af digital kultur Udvikling af digital kultur Digitalisering er et vilkår i dag Digitale medier er med til at definere virkeligheden omkring os og dermed er de med til at definere os (Jostein Gripsrud 2005) Det er vigtigt

Læs mere

Vi møder borgerne med anerkendelse

Vi møder borgerne med anerkendelse Vi møder borgerne med anerkendelse Strategi for ledere og medarbejdere Center for Politik og Strategi september 2015 Forord Fredensborg Kommune er en organisation i udvikling, hvor kravene til service,

Læs mere

Tak for ordet og tak til Riksforbundet Sveriges Museer, Norges Museumsforbund, Organisationen Danske Museer og alle øvrige partnere.

Tak for ordet og tak til Riksforbundet Sveriges Museer, Norges Museumsforbund, Organisationen Danske Museer og alle øvrige partnere. 1 Borgmester Pia Allerslevs oplæg ved Nordisk Museumskonference i Malmø onsdag den 1. april 2009 Emnet er: Museernes rolle i samfundet Tak for ordet og tak til Riksforbundet Sveriges Museer, Norges Museumsforbund,

Læs mere

Udfordringer og disruption - hvad er det, og hvad sker der? Arbejdsliv den 19. juni 2017 Thomas Bjerre, konst. kommunikationschef

Udfordringer og disruption - hvad er det, og hvad sker der? Arbejdsliv den 19. juni 2017 Thomas Bjerre, konst. kommunikationschef Udfordringer og disruption - hvad er det, og hvad sker der? Arbejdsliv den 19. juni 2017 Thomas Bjerre, konst. kommunikationschef Dagsorden Går det ikke meget godt eller hvad? Hvad er disruption? Hvordan

Læs mere

PÅ FORKANT MED FREMTIDENS VELFÆRD

PÅ FORKANT MED FREMTIDENS VELFÆRD DIGITALISERING, NY TEKNOLOGI OG DATA MARTS 2019 STRATEGI PÅ FORKANT MED FREMTIDENS VELFÆRD STRATEGI FOR KL S ARBEJDE MED DIGITALISERING, NY TEKNOLOGI OG DATA 2 Forord Hvad kan jeg hjælpe dig med? Den digitale

Læs mere

Af Emilie Agner Damm Analytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Af Emilie Agner Damm Analytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ANALYSE OECD: Robotterne koster ikke så mange job som frygtet Fredag den 3. november 2017 Gang på gang er det blevet skrevet, at robotter og anden automatisering kan koste 800.000 job i Danmark. Men organisationen

Læs mere

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K 197 1974 1978 1982 1986 199 1994 1998 22 26 21 214 CEPOS Notat: Frygt for robotter er ubegrundet : Flere maskiner og automatisering er ledsaget af flere i job siden 1966 19-5-217 Af Mads Lundby Hansen

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

DIGITALISERINGS- STRATEGI IBA ERHVERVSAKADEMI KOLDING

DIGITALISERINGS- STRATEGI IBA ERHVERVSAKADEMI KOLDING DIGITALISERINGS- STRATEGI IBA ERHVERVSAKADEMI KOLDING 2019-2021 STATUS Produktet Denne digitaliseringsstrategi skal ses i forlængelse af IBA s overordnede strategi, Tændt af at lære, og skal således mål-

Læs mere

Er du klar til at møde fremtiden? Megatrends og forandringer af betydning for det offentlige

Er du klar til at møde fremtiden? Megatrends og forandringer af betydning for det offentlige Er du klar til at møde fremtiden? Megatrends og forandringer af betydning for det offentlige Privat forbrug (Gennemsnitlig stigning 2,6% p.a.) Mængdeindeks 9000 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000

Læs mere

Hvordan ser fremtiden ud for byggebranchen? Vision og nye teknologier. Thomas Juul Andersen, Teknologisk Institut, Taastrup 31.

Hvordan ser fremtiden ud for byggebranchen? Vision og nye teknologier. Thomas Juul Andersen, Teknologisk Institut, Taastrup 31. Hvordan ser fremtiden ud for byggebranchen? Vision og nye teknologier Thomas Juul Andersen, Teknologisk Institut, Taastrup 31. maj 2018 Indhold Fokuspunkter for fremtidens byggebranche Hvilke digitaliseringsteknologier?

Læs mere

DIGITAL KÆRLIGHED ELLER MASKINITIS?

DIGITAL KÆRLIGHED ELLER MASKINITIS? DIGITAL KÆRLIGHED ELLER MASKINITIS? EN UNDERSØGELSE AF HVORDAN VI OPLEVER DIGITALISERING PÅ VORES ARBEJDSPLADSER 1 Det kan du blive klogere på: DIG OG DIGITALISERING Fortid, fremtidsønske eller skrækscenarie?

Læs mere

Sæt damp på digitaliseringen GTS-nettets årsmøde d. 29 september 2016 Søren Stjernqvist, Formand GTS

Sæt damp på digitaliseringen GTS-nettets årsmøde d. 29 september 2016 Søren Stjernqvist, Formand GTS Sæt damp på digitaliseringen GTS-nettets årsmøde d. 29 september 2016 Søren Stjernqvist, Formand GTS GTS og digitalisering Digitalisering i internationale virksomheder Digitalisering i danske fremstillingsvirksomheder

Læs mere

FIP i samfundsfag marts 2018

FIP i samfundsfag marts 2018 FIP i samfundsfag marts 2018 Mundtlig prøve på C-niveau fra 2018 Eksamensbekendtgørelsen om netadgang Nye punkter i læreplaner og vejledninger med eksempler på udfoldelse Studieområdet Produktudvikling

Læs mere

BYGGERIET 2035 EN FORESIGHT-ANALYSE FRI ÅRSMØDE /03/2018

BYGGERIET 2035 EN FORESIGHT-ANALYSE FRI ÅRSMØDE /03/2018 BYGGERIET 2035 EN FORESIGHT-ANALYSE FRI ÅRSMØDE 01.03.2018 AGENDA 1. Formål og tilgang til analysen 2. Overordnede megatrends 3. Vigtige sikre drivkræfter 4. Vigtige usikre drivkræfter og mulige udfaldsrum

Læs mere

Social kapital og mediernes indflydelse på deltagerdemokratiet

Social kapital og mediernes indflydelse på deltagerdemokratiet Social kapital og mediernes indflydelse på deltagerdemokratiet Jeg vil i denne synopsis tegne et billede af forholdet mellem social kapital som et vigtigt aspekt for et velfungerende demokrati, og forholde

Læs mere

OPGAVEN MED AT GØRE LOVGIVNING DIGITALISERINGSKLAR TORSTEN SCHACK PEDERSEN VENSTRES ERHVERVSORDFØRER

OPGAVEN MED AT GØRE LOVGIVNING DIGITALISERINGSKLAR TORSTEN SCHACK PEDERSEN VENSTRES ERHVERVSORDFØRER OPGAVEN MED AT GØRE LOVGIVNING DIGITALISERINGSKLAR TORSTEN SCHACK PEDERSEN VENSTRES ERHVERVSORDFØRER TILLIDEN TRYKKER - VI ER I SAMME BÅD Radius troværdighedsundersø gelse 2017: Danskernes syn på faggruppers

Læs mere

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved Kulturministeriet: National vision for folkeoplysningen http://kum.dk/kulturpolitik/uddannelse-folkeoplysning-og-hoejskoler/folkeoplysning/... Side 1 af 1 05-03-2015 National vision for folkeoplysningen

Læs mere

Strategisk brug af Sociale Medier. 9. maj 2011 Trine-Maria Kristensen

Strategisk brug af Sociale Medier. 9. maj 2011 Trine-Maria Kristensen Strategisk brug af Sociale Medier 9. maj 2011 Trine-Maria Kristensen Trine-Maria Kristensen Cand. scient. soc (PR) Marketing & Kommunikation Hovedet på bloggen siden 2004 Rådgivning og undervisning om

Læs mere

Lokal og digital et sammenhængende Danmark

Lokal og digital et sammenhængende Danmark 1 of 15 Lokal og digital et sammenhængende Danmark Oplæg til høringssvar på Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi 2016-2020 2 of 15 Proces Forslag til den fælleskommunale digitaliseringsstrategi

Læs mere

INDUSTRI 4.0 MULIGHEDER NYE UDFORDRINGER FOR DANSK VIRKSOMHEDER

INDUSTRI 4.0 MULIGHEDER NYE UDFORDRINGER FOR DANSK VIRKSOMHEDER INDUSTRI 4.0 MULIGHEDER NYE UDFORDRINGER FOR DANSK VIRKSOMHEDER 26-04-2017 1 MADE styrker økosystemet omkring dansk produktion MADE skaber og deler viden baseret på industriel forskning MADE tilbyder et

Læs mere