Gagendran Srisurendran CALISTHENICS. en livsstil

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gagendran Srisurendran CALISTHENICS. en livsstil"

Transkript

1 Gagendran Srisurendran CALISTHENICS en livsstil

2 Gagendran Srisurendran CALISTHENICS en livsstil

3 Calisthenics en livsstil Copyright 2015 Gagendran Srisurendran All rights reserved Udgivet 2015 af forlaget INDBLIK, København Bogen er sat med Cambria 1. e-bogs-udgave ISBN Fotograf: Mathias Foley (side 31 og 153 dog Simon Clausen) Gengivelse af denne bog eller dele af den er ikke tilladt ifølge gældende dansk lov om ophavsret. Dog er det tilladt at bringe korte uddrag i omtale eller anmeldelser.

4 Calisthenics en livsstil er dedikeret til alle, som interesserer sig for Calisthenics, en naturlig form for træning.

5

6 Indholdsfortegnelse Introduktion...8 Oprindelse Filosofiske tanker Kropsidealer gennem tiden Træning lyst og livsglæde Narcissisme Forfængelighed Idealdyrkelse Calisthenics-træning mental og fysisk Grundbevægelser Tilpasning af træningen Varm op Forbrænding i kroppen Afkøling af kroppen Bad i isvand Træningsformer Koncentrisk træning Excentrisk træning Isometrisk træning Plyometrisk træning Øvelser Personlig udvikling og fællesskab Kost og sundhed Protein Kulhydrat Fedttyper Antioxidanter Næringsstoffernes vigtige betydning Glykæmisk indeks Afslutning Referencer Litteratur Tak til de personer, der har støttet mig i at udarbejde Calisthenics en livsstil. Jeg vil gerne sige tak til forlaget og redaktøren for deres arbejde med udgivelsen, fotograferne, som har taget billederne, og udøverne, som har stillet op til fotografering og interviews.

7 7

8 8 Introduktion Calisthenics er en træningsform med fokus på idealdyrkelse af kroppen, narcissisme og forfængelighed. Jeg stiftede første gang bekendtskab med Calisthenics for nogle år tilbage, og siden har jeg kombineret Calisthenics med mine andre træningsmetoder som for eksempel Parkour og styrketræning. Calisthenics kan udøves af alle. Det er en træningsform, som ikke koster noget eller kræver specifikt træningsudstyr, fordi du bruger din egen kropsvægt til at træne kroppens muskler med, og du kan træne Calisthenics alle steder i det fri. Du skal bare gå ud ad døren og finde den nærmeste bænk, stativ, skov, gelænder, strand eller din egen have, så er du i gang. Parkerne rundt omkring er også oplagte, for de har både bænke og træningsområder, hvor du kan træne Calisthenics. Det er fantastisk at opleve, hvordan den ydre forandring, kroppen gennemgår, og den mentale udvikling smelter sammen, når du udøver Calisthenics, for der er ingen tvivl om, at du vil opleve forandringer. Når du er i både fysisk og psykisk balance, så har du det godt med dig selv, og du har derfor overskud til at hjælpe andre og være der for andre. Din træning er derfor ikke kun god for dig, men også for dine omgivelser. Jeg gør opmærksom på, at oplysningerne fra bogen er åbne for fortolkning. Udtalelser om de øvelsesmæssige vanskeligheder, krav og sikkerhed er subjektive og kan afvige fra din eller andres mening. Du skal derfor tage vare på din egen sikkerhed og tage ansvar for dine egne handlinger, når du udfører øvelserne. Bogens forfatter, forlaget og andre bidragsydere til udgivelsen eller videredistribueringen af bogen kan ikke stilles til ansvar for tab eller skader ved anvendelse eller misbrug af bogens indhold og instruktioner.

9 9

10 10 Oprindelse Calisthenics er en træningsform, som gavner menneskets styrke, sundhed og bevægelse. I 1890 erne anvendte man i Australien Calisthenics for at styrke borgernes sundhed og helbred, men Calisthenics har sin oprindelse i det antikke Grækenland. Calisthenics er et sammensat begreb, hvor kalos betyder smuk, og sthenos betyder styrke. I det antikke Grækenland var Calisthenics med til at sætte kropslige skønhedsidealer på dagsordenen, og derfor blev Calisthenics brugt som træningsform i den græsk-romerske idræt og bevægelse, når kroppen skulle formes og trænes på et højt niveau. Metoderne i Calisthenics er meget simple, fordi du udelukkende anvender din egen krop som træningsredskab til at øge din styrke, så du bliver i stand til at løfte din egen kropsvægt på forskellige måder. Calisthenics er en form for motion, der består af en række enkle, ofte rytmiske, bevægelser, generelt uden brug af udstyr eller apparater. Formålet er at øge kroppens styrke og smidighed med bevægelser som bøjning, hop, sving, vrid, spark og løft, hvor du udelukkende anvender din kropsvægt. Calisthenics gavner både din muskeltræning og din kondition, og derudover forbedrer træningen også dine psykomotoriske færdigheder og din balance, smidighed og koordination.

11 11

12 12 Filosofiske tanker Skønhed handler om mere end det ydre. Det handler også om harmoni og balance i krop og sind og om moral. I det antikke Grækenland brugte de betegnelsen Kalokagathia om idealmennesket. Kalokagathia står for det smukke og gode. Filosoffen Xenophon sagde, at en ting er god og smuk, hvis den udfører sin funktion, og med det mener han, at skønhed er funktionel. Kroppen er for eksempel smuk, når den er i bevægelse. Men skønhed kan også være moralsk, i den forstand at din indre skønhed: Venlighed, ærlighed, gode opførsel med videre har betydning for din ydre skønhed og din udstråling.

13 13

14 14 Kropsidealer gennem tiden Menneskekroppen har været igennem mange udfordringer både fysisk og mentalt gennem tiden, men skønhed har altid spillet en meget vigtig rolle. I den forbindelse har selvopfattelsen og selvværdet også haft stor betydning. Hvad skønhed er, og hvad der smukt og tiltrækkende, har ændret sig gennem tiden og er altid afhængig af den kulturelle kontekst, vi befinder os i. I den vestlige del af verden har definitionen af skønhed rod i det gamle Grækenland, hvor det var en del af treklangens grundlæggende værdier: Det gode, det sande og det smukke. For at forstå menneskets trang til at træne kroppen vil jeg forklare lidt om baggrunden for at dyrke det kropsideal, som mange af os både bevidst og ubevidst stræber efter at opnå. Træning lyst og livsglæde Gymnasion var en skole for fysisk træning, hvor grækerne trænede. Det var et kæmpe stort område med træningsfaciliteter, omklædningsrum, bad og undervisningslokaler. Selve begrebet stammer fra det græske ord gymnos, som betyder nøgen. Grækernes træning var baseret på lighed, og derfor trænede de nøgne og konkurrerede nøgne, for så var de lige som mennesker, og de havde alle de samme vilkår. De unges træning bestod ikke af tvang eller et ensidigt program eller en plan, men byggede mere på frivillighed, fordi træningen var en del af deres dannelse. Trænere var specialister inden for forskellige træningsområder, og de byggede deres træningsfilosofi op omkring grækernes naturlige lyst og livsglæde. Bagsiden af medaljen var, at det muligvis kun var de velhavende, der kunne give deres sønner en intellektuel uddannelse og sende dem til fysisk træning i Gymnasion, hvorimod de unge mennesker, der havde begrænsede midler til rådighed og dermed ikke de samme muligheder, måtte gå andre steder hen.

15 15 Narcissisme Selve begrebet narcissisme stammer fra den græske myte om Narkissos. Narkissos så sit spejlbillede og blev forelsket i det. Han var smuk og fik henvendelser både fra mænd og kvinder, men afviste dem på grund af forelskelsen i sig selv. Det er i orden at være glad for sig selv og sin krop, men at fremhæve sig selv frem for alle andre mennesker er ikke hensigtsmæssigt. Vi skal respektere andre, på samme måde som vi respekterer os selv, uanset udseendet. I vores moderne samfund er der mange unge, som er meget selvoptagne. For at de kan få et sundere forhold til deres krop og deres sind, skal de lære at lytte til deres hjerte og deres intuition og ikke til andres dogmer. Det kræver, at de forstår kroppen, som den er, og ikke som de tror, at andre gerne vil have, den skal være. Forfængelighed Forfængelighed handler om at være optaget af sig selv og sit personlige omdømme. Min forfængelighed kan være grunden til, at jeg for eksempel gerne vil have et rent hus, min bil skal være pæn og vedligeholdt, og at det er vigtigt for mig, at jeg altid har nyvasket tøj på. Mennesker er flokdyr, og for de fleste af os betyder det meget, hvad andre mener om os. Vi gør derfor meget for at leve op til de forventninger, vi tror, andre har til os, i stedet for at mærke efter og lytte til, hvad vi selv har lyst til. Vi er bange for at stå alene eller blive udstødt af flokken, og derfor forsøger vi hele tiden at leve op til et samfundsskabt ideal. Men beslutningen om, hvorvidt du ønsker at stræbe efter et uopnåeligt kollektivt ideal eller leve i overensstemmelse med det, som du inderst inde brænder for, er helt op til dig selv. Idealdyrkelse De fleste kan træne sig naturligt op, så de får en stærk og sund krop, der kommer tæt på de ønskede mål, som en person, du ser op til, har, medmindre vedkommende har snydt sig til sit udseende

16 16 med hjælp fra kirurgien. Det er dog lidt pudsigt, at vi ofte lægger mest mærke til det ideal, der ikke ligner os selv. Og hvorfor gør vi det? I det antikke Grækenland var der også idealer, som befolkningen ikke kunne opnå, og det er bestemt ikke blevet bedre i vores moderne samfund i dag. Vi stræber efter at holde fast i ungdommens styrke, skønhed og følelsen af at være udødelig og uovervindelig. Vi underkaster os derfor kirurgiens magt for at bevare et ungdommeligt udseende, men vi tænker ikke over både de korte og de langsigtede konsekvenser, der følger med i vores jagt på et ungt udseende. I dag bliver vi bombaderet med diverse billeder og videoer, både i de trykte og online medier, hvor vi skal forholde os til halvnøgne, tynde og nogle gange udsultede kroppe. Det bliver ikke bedre, når der bliver talt om at måle symmetri i ansigtet, måden vi bevæger os på, og om der er skævheder i skelettet, hvilket giver almindelige mennesker mindreværd over deres eget udseende. Den påvirkning, vi bliver udsat for hver eneste dag, sætter umiddelbart en stopper for vores egen kropsforståelse, fordi vi får en negativ tilgang til, hvordan en flot anatomisk opbygget krop, som stråler af sundhed, bør se ud. Vi glemmer, at skønhedsidealer altid har været uopnåelige, for idealer er netop idealer, fordi de er uopnåelige.

17 17

18 18 Calisthenics-træning mental og fysisk Der er ikke den store forskel på den træningsform, som grækerne i det antikke Grækenland trænede, og den, Calisthenics-udøvere træner i dag. Grundbevægelser Calisthenics består af de grundbevægelser, som er en del af vores naturlige bevægelseskompetencer: Løfte Hæve Bøje Trække Strække Rulle Hoppe Svinge Rotere Ligge Dreje Du skal træne dig selv langsomt op, og et træningspas i Calisthenics bør ikke være mere end 45 intensive minutter, fordi du belaster kroppen, når du bruger din egen kropsvægt som træningsredskab. Det skal din krop vænne sig til, før du kan udnytte dens fulde potentiale.

19 19 Tilpasning af træningen For at undgå overbelastning, skader og ømheder skal din krop langsomt vænnes til øvelserne, før du skruer op for blusset til træningen det gælder ved enhver form for aktivitet. Det tager gennemsnitligt to uger og for andre lidt længere tid, før kroppen har vænnet sig til de nye sunde vaner. Når det så er sagt, skal du træne regelmæssigt for at holde træningen ved lige, ellers vil du i løbet af meget kort tid falde tilbage til udgangspunktet igen, og du skal starte forfra. Husk, at du ikke må udsætte kroppen for mere belastning, end den umiddelbart kan holde til, selvom det til tider er fristende. Varm op Hvis du befinder dig i et område med kølige vejrforhold, skal du varme grundigt op, fordi din krop er så nedkølet, at dine led og muskler har nemt ved at blive ramt af skader, belastninger eller ømheder både under og efter din træning. Hvis du derimod befinder dig et sted, hvor det er varmt udenfor, kan du nøjes med en meget let opvarmning, fordi du allerede har det varmt på grund af vejrforholdene. Det er individuelt, hvorvidt opvarmningen skal være let eller hård. Den optimale temperatur for fysisk træning for kroppen er 39 grader celsius, og du kan mærke på dig selv, om du føler dig klar eller ej. Forbrænding i kroppen Der sker en naturlig forbrænding af energi i kroppen, når du træner Calisthenics, fordi du øger din muskelmasse ved denne form for træning, og du forbrænder derfor mange kalorier. Derudover belaster du både kredsløbet og muskulaturen, når du løfter din egen kropsvægt og laver øvelserne, som også er meget energikrævende for kroppen.

20 20 Afkøling af kroppen Du kan skrue ned for ydelsesblusset i den sidste del af træningen, så du undgår at få ømme muskler dagen efter på grund af affaldsstoffer, men igen er det individuelt, hvor meget du eller jeg kan holde til. Bad i isvand Hvis du bader i koldt vand fra 15 grader eller koldere, kan det være med til at hindre, at betændelsestilstanden i dine muskler udvikler sig, hvis du nu er så uheldig, at du har fået det. Derudover er det kolde vand også med til at sørge for, at betændelsen ikke udvikler sig. Vinterbadning er nok det allerbedste for at forhindre betændelse i musklerne.

21 21 Træningsformer Muskeltræning Muskelstyrke og muskeludholdenhed Dynamisk (maksimal og eksplosiv styrke) Statisk træning Figur 1: Kilde: Egen tilvirkning Når en muskel arbejder, kan den kontraheres (trække sig sammen) på tre forskellige måder: Koncentrisk (musklen forkortes, kaldes også for positiv træning), isometrisk (statisk uden bevægelse) og excentrisk (musklen arbejder her under forlængelse, også kaldt negativ træning). Excentrisk muskeltræning kan give DOMS, der står for delayed onset muscle soreness og betyder muskelømhed. I modsætning til andre ømheder ved træning generelt kan ømheden vare helt op til en uge. Min erfaring er, at når jeg hviler og lader kroppen restituere, så fortager ømheden sig hurtigere. Det handler hele tiden om at have kropsfornemmelse. Du skal lytte til din krops signaler om, hvordan du har det og mærke efter, hvis du har behov for en ekstra fridag fra din træning, hvor du forkæler og hviler kroppen.

22 22 Koncentrisk træning Hvis du hænger på en bar, hvor du har fødderne fri fra jorden og løfter din kropsvægt op enten til hagen eller brystkassen, udfører du en koncentrisk muskelkontraktion musklen forkorter sig under udvikling af den kraft, der skal til for at løfte din kropsvægt.

23 23 Excentrisk træning Du udvikler en kraft under forlængelsen, når du laver en armstrækningsøvelse, og du er på vej ned i øvelsen. Det vil sige, når du sænker hele kroppen for at nå ned til jorden fra udgangsstillingen.

24 24 Isometrisk træning Her holder du en fast stilling uden bevægelse samtidig med, du træner din styrke. Du kan for eksempel hænge frit på et stativ. En anden øvelse kan være front lever, hvor du hænger frit på en bar, og hele kroppen hænger vandret, på nær armene. En stilling, der kræver utrolig meget statisk udholdenhed.

25 25 Plyometrisk træning Under plyometisk træning på engelsk Stretch-shortening-execises træner du kroppen til at aktivere så mange muskelfibre som muligt, men du skal være forsigtig, fordi du nemt kan få skader, hvis du ikke tager hensyn til, hvad din krop umiddelbart kan holde til. Det er en af de mest effektive træningsmetoder til at øge eksplosiviteten (hastigheden i musklerne) og spændstigheden i musklerne, fordi du udsætter din krop for øvelser, hvor du skal ændre retning meget hurtigt. Du laver konkret en forspænding, hvilket betyder, at du strækker en muskel, inden den skal forkorte sig, og derved får den mere kraft. Når du træner plyometrisk, bliver du for det første i stand til at lave den form for spænding, og for det andet bliver du i stand til at udnytte den. Det er derfor vigtigt, at du finder ud af, hvad du helt konkret skal anvende din plyometriske træning til og ud fra det sætte dig et mål.

26 26 Gode råd Formålet med muskeltræning er at udvikle musklerne, skeletstrukturen og senerne til at blive stærkere, fleksible og udholdende. Desuden er træningen også med til at forebygge skader. Arme, ben, mave og ryg tilhører hovedmuskelgrupperne, og dem skal du styrke, hvis du vil have en sund og stabil krop, og du får mest muligt ud af din træning, når du arbejder med alle fire træningsformer: Koncentrisk, excentrisk, isometrisk og plyometrisk.

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale TRÆNING I EGET HJEM *Bonusmateriale MED TRÆNINGSPROGRAM Sammen med din ketodiæt kan du øge dit vægttab (og velvære!) med lidt træning. Denne e-bog er en kort bog om træning hjemmet, som er en god og nem

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen.

Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen. Referat PolioCafé den 8. september 2014 Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen. Fra januar bliver poliocaféen afholdt den 1. mandag i måneden

Læs mere

Styrketræning for rullere

Styrketræning for rullere Styrketræning for rullere Kopieret fra: www.go motionshop.dk. Se også dette link, hvor øvelserne vises live: http://www.gomotion.dk/peasp?p_id=250&page=1 Når man løber på rulleskøjter oplever man, specielt

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd Dette program er inspireret af german volume training, som er kendt som en af de hurtigste

Læs mere

Det kan være en fordel at lave nogle strækøvelser hjemme og man behøver ikke bruge lang tid på det for at opnå positive resultater.

Det kan være en fordel at lave nogle strækøvelser hjemme og man behøver ikke bruge lang tid på det for at opnå positive resultater. Smidighed er vigtig for at kroppen kan fungere og præstere optimalt. Og der er en vis range of motion (ROM) i leddene, som er optimal for forskellige sportsgrene og aktiviteter. Men smidighed alene er

Læs mere

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig SKOVFITNESS SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig oplagt at bruge naturen til at trænede muskler, der ikke bliver brugt, når du løbetræner. Der mange gode grunde til at træne

Læs mere

KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE.

KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE. KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE. KOM GODT I GANG MED AT LØBE Formålet med denne guide er at hjælpe dig til at løbe med fornøjelse, forbedre din form og undgå

Læs mere

Grundtræning. Hvad er grundtræning?

Grundtræning. Hvad er grundtræning? Grundtræning Hvad er grundtræning? Træning der går ud på at forbedre en persons fysiske tilstand (præstationsevne), fx: Konditionstræning Aerob (når der er ilt nok) Anaerob (når der ikke er ilt nok) Muskeltræning

Læs mere

ved pludselige skader på knogler, muskler, sener, ledbånd eller hud. Hold den skadede legemsdel i ro Afkøl legemsdelen med koldt vand, is e.lign.

ved pludselige skader på knogler, muskler, sener, ledbånd eller hud. Hold den skadede legemsdel i ro Afkøl legemsdelen med koldt vand, is e.lign. Muskelskader Førstehjælp ved pludselige skader på knogler, muskler, sener, ledbånd eller hud. Har du været udsat for et traume (slag, forstrækning, forstuvning) mod knogle, muskel, sene, ledbånd eller

Læs mere

Få den jagtkammerat du fortjener

Få den jagtkammerat du fortjener Få den jagtkammerat du fortjener ROLF ANDERSEN 1 forlaget INDBLIK FÅ DEN JAGTKAMMERAT DU FORTJENER FÅ DEN JAGTKAMMERAT DU FORTJENER Copyright 2012 Rolf Andersen All rights reserved Udgivet 2012 af forlaget

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

Powerfull Running. Program:

Powerfull Running. Program: Powerfull Running Program: Dato: Mødested kl. 18:00 15. aug Dagnæs stadion 22. aug Caroline Lunden v/kunstmuseet. 29. aug Husodde Strand v/campingpladsen 5. sept Bygholm sø. v/campingpladsen Lovbyvej 19.

Læs mere

Introduktion til step

Introduktion til step Øvelser til step Introduktion til step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin Step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler i ben og balder. Effekten fra

Læs mere

Guide: Hvil dig... og kom i form

Guide: Hvil dig... og kom i form Guide: Hvil dig... og kom i form Vi fokuserer på sved, puls og præstation. Men det er i pauserne, hvor du ikke træner, at du bliver hurtigere og stærkere. Af Line Feltholt, januar 2012 03 Hvil dig... og

Læs mere

Præstationsforbedrende Træning

Præstationsforbedrende Træning Præstationsforbedrende Træning FLO ORBALL SPILLEREN Forfattere: Rikke Petersen og Michael Kock Foto: IFF INDHOLD Introduktion 4 Sæson trappe 5 Definition af begreber 7 Øvelsebeskrivelse 8 - Skulderpres

Læs mere

Sådan bliver du klar til at starte påp

Sådan bliver du klar til at starte påp Sådan bliver du klar til at starte påp Skadesforebyggende øvelser og træning Oplæg g ved Fysioterapeut Lotte Krebs Skader på Eliteskolen 2010/2011 Overbelastningsskader: Skinnebensbetændelse, irritation

Læs mere

BLIV STÆRK. guide. Tag et hvil - og. sider. Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

BLIV STÆRK. guide. Tag et hvil - og. sider. Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Iris guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Tag et hvil - og 8 sider BLIV STÆRK Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Træningsprogram: Hele kroppen på 35 min. Restitution INDHOLD

Læs mere

Det er aldrig for sent at begynde at træne. - vi kan gøre det bedre!

Det er aldrig for sent at begynde at træne. - vi kan gøre det bedre! Hold dig aktiv hver dag Det er aldrig for sent at begynde at træne - vi kan gøre det bedre! Vejledning Når du bliver ældre og skridtene lidt kortere, kan det være fristende at give lidt efter og gøre mindre

Læs mere

Det er aldrig for sent at begynde at træne. - vi kan gøre det bedre!

Det er aldrig for sent at begynde at træne. - vi kan gøre det bedre! Hold dig aktiv hver dag Det er aldrig for sent at begynde at træne - vi kan gøre det bedre! Når du bliver ældre og skridtene lidt kortere, kan det være fristende at give lidt efter og gøre mindre for holde

Læs mere

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde SMERTER OG NEDSLIDNING Øvelser tungt fysisk arbejde Arbejdsmiljø København (AMK) er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv. Vi arbejder på tværs af kommunens syv forvaltninger, hvor

Læs mere

Sæt fokus på det aktive liv Vi sætter fokus på det aktive liv for at:

Sæt fokus på det aktive liv Vi sætter fokus på det aktive liv for at: Sæt fokus på det aktive liv At bevæge sig både fysisk og mentalt er vigtigt igennem hele livet. I Favrskov Kommune sætter vi derfor fokus på dagligdagens små aktiviteter til at styrke krop og sind. Når

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Fysioterapeut Sisse Berner

Fysioterapeut Sisse Berner Fredericia 25 sep. 2010 Wegeners Granulomatose Fysioterapeut Sisse Berner Hvad skal vi nå i dag Præsentation Træning Øvelser Afslutning Sisse Berner Sisse Berner Fysioterapeut Efteruddannelse BAT Pilates

Læs mere

Motion. for polioramte

Motion. for polioramte Motion for polioramte 2 Motion for polioramte Motion for polioramte Som polioramt kan man opleve, at kræfterne svinder, når man bliver ældre, og det er vigtigt at overveje, om den nedsatte styrke skyldes,

Læs mere

intelligent Guide Træn hårdt og Guide: Træn dig fit for fight Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

intelligent Guide Træn hårdt og Guide: Træn dig fit for fight Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Træn hårdt og intelligent Guide: Træn dig fit for fight Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Træn hårdt og intelligent INDHOLD

Læs mere

Varierer du din træning?

Varierer du din træning? Varierer du din træning? Af Fitnews.dk - onsdag 19. december, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/varierer-du-din-traening/ Når du ved, at du træner de muskler, du ønsker, og samtidig kan få en øget effekt

Læs mere

DOMS - Delayed onset muscle soreness

DOMS - Delayed onset muscle soreness DOMS - Delayed onset muscle soreness Vi kender det alle. Man vågner om morgenen efter en omgang hård arm træning, og ens arme føles som om de er blevet kørt over af en damptromle. Fænomenet kaldes DOMS,

Læs mere

Sammensæt dit eget styrketræningsprogram

Sammensæt dit eget styrketræningsprogram Sammensæt dit eget styrketræningsprogram Af Fitnews.dk - tirsdag 08. januar, 2013 http://www.fitnews.dk/artikler/sammensaet-dit-eget-styrketraeningsprogram/ Et af de spørgsmål, vi oftest får stillet her

Læs mere

Hardcore - få den fulde effekt, når du træner! Du har fortjent det bedste også når du træner

Hardcore - få den fulde effekt, når du træner! Du har fortjent det bedste også når du træner Hardcore - få den fulde effekt, når du træner! Du har fortjent det bedste også når du træner Af: Bettina Borg, foto: Peter Nørby Den nye træningsform HardCORE løfter styrketræning op på næste niveau. Der

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

HUSK PAUSEN, når du træner. Guide. sider. August Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

HUSK PAUSEN, når du træner. Guide. sider. August Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider HUSK PAUSEN, når du træner Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Husk pausen, når du træner INDHOLD: Husk pausen,

Læs mere

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Hvor foregår det? I Drengesalen i Aktivitetscenter Struer, Skolegade 5. 7600 Struer

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Hvor foregår det? I Drengesalen i Aktivitetscenter Struer, Skolegade 5. 7600 Struer AKTIVITET PENSIONIST IDRÆT 2015/2016 HVORFOR DYRKE IDRÆT? FORDI REGELMÆSSIG FYSISK AKTIVITET OG IDRÆTSUDØVELSE FORBEDRER DIN KONDITION, MUSKELSTYRKE, LEDBEVÆGELIGHED, KOORDINATION OG PSYKISKE VELVÆRE,

Læs mere

SPECIALHOSPITALET.DK. MOTION for polioramte

SPECIALHOSPITALET.DK. MOTION for polioramte SPECIALHOSPITALET.DK MOTION for polioramte 2 MOTION FOR POLIORAMTE Som polioramt kan man opleve, at kræfterne svinder, når man bliver ældre, og det er vigtigt at overveje, om den nedsatte styrke skyldes,

Læs mere

DEN INTELLIGENTE KROP

DEN INTELLIGENTE KROP DEN INTELLIGENTE KROP Ha det godt programmet Du behøver ikke nødvendigvis at melde dig ind i et fitnesscenter for at komme i form. Du kan også styrke- træne derhjemme. Det kræver kun ganske få redskaber

Læs mere

Brøndby Cykel Motion TRÆNING 2013-10-04

Brøndby Cykel Motion TRÆNING 2013-10-04 Indledning Et af formålene med at cykle er at holde sig i god fysisk form, så hverdagen bliver lettere. Arbejdet kommer nemmere fra hånden, når man har fysisk overskud. Dette fysiske overskud er nemmere

Læs mere

HUSK I FORM LØBET 2016 DAG 1 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6. 1 km langsomt. Pause: 1 min x 4. Pause: 2 min x 4. Pause: 2 min. 2 km fart.

HUSK I FORM LØBET 2016 DAG 1 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6. 1 km langsomt. Pause: 1 min x 4. Pause: 2 min x 4. Pause: 2 min. 2 km fart. 3 kvinder blev flere minutter hurtigere sådan gjorde de! HUSK I FORM LØBET 2016 På kun 30 dage kan du forbedre din løbetid, hvis du følger I FORMs løbeprogram. Alle kan være med, for programmet tager udgangspunkt

Læs mere

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores Indhold 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt 14 Balance balancegang 15 Din balance 19 Den gode balance i par -og familielivet 20 Der er forskellige slags stress i vores liv 21 Nogle af par-

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

TRÆN DIG SLANK. - Eller hva?????

TRÆN DIG SLANK. - Eller hva????? TRÆN DIG SLANK - Eller hva????? Dagens Program Vægttab Energiunderskud, træning, kost Træning Vægttab/ vægtøgning Hvorfor træne i forbindelse med vægttab? Kredsløb eller styrketræning Vægttab Overvægt

Læs mere

Guide: Frygt ikke styrketræning

Guide: Frygt ikke styrketræning Guide: Frygt ikke styrketræning Kvinder i alle former har gavn af styrketræning. Og nej, kvinder får ikke store muskler af at styrketræne. Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Frygt ikke styrketræning 05

Læs mere

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø gode resultater

Læs mere

Gagendran Srisurendran PARKOUR. -- en livsstil

Gagendran Srisurendran PARKOUR. -- en livsstil Gagendran Srisurendran PARKOUR -- en livsstil Gagendran Srisurendran PARKOUR -- en livsstil PARKOUR en livsstil Copyright 2012 Gagendran Srisurendran All rights reserved Udgivet 2012 af forlaget INDBLIK,

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING FYSISK TRÆNING FOR BRAND- OG AMBULANCEFOLK

BRANCHEVEJLEDNING FYSISK TRÆNING FOR BRAND- OG AMBULANCEFOLK BRANCHEVEJLEDNING FYSISK TRÆNING FOR BRAND- OG AMBULANCEFOLK Du skal give dig tid til at motionere, ellers skal du give dig tid til sygdom på et senere tidspunkt Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Hvad er pensionistidræt? Er du pensionist eller efterlønsmodtager i Struer Kommune kan du deltage i vores træningstilbud.

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Hvad er pensionistidræt? Er du pensionist eller efterlønsmodtager i Struer Kommune kan du deltage i vores træningstilbud. AKTIVITET PENSIONIST IDRÆT 2014/2015 HVORFOR DYRKE IDRÆT? FORDI REGELMÆSSIG FYSISK AKTIVITET OG IDRÆTSUDØVELSE FORBEDRER DIN KONDITION, MUSKELSTYRKE, LEDBEVÆGELIGHED, KOORDINATION OG PSYKISKE VELVÆRE,

Læs mere

10-11-2015. DAF/DGI/SDU løberseminar

10-11-2015. DAF/DGI/SDU løberseminar DAF/DGI/SDU løberseminar Løbeanalyse Hvorfor funktionel styrketræning? Hvorfor overhovedet styrketræning? Coretræning Muskeludholdenhedstræning og plyometrisk træning Cirkeltræning Tak for i dag 1 Lægmuskulatur

Læs mere

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture.

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture. TRÆNINGSPROGRAMMET CARDIO skal udføres 2 gange/ugen STYRKE skal udføres 3 gange/ugen Konditionstræning er godt for dit blodomløb, det kan udskille endorfiner, så du bliver gladere, give frisk luft og D-vitamin

Læs mere

Motionsguide: Derfor skal du træne i det fri

Motionsguide: Derfor skal du træne i det fri Motionsguide: Derfor skal du træne i det fri Det er koldt og mørkt og du har svært ved at motivere dig til at træne udendørs. Læs her, hvordan du kan få pulsen op i kulden og hvorfor det er sundt for dig

Læs mere

Træning med elastik. Foto og tekst: Claus Venlov Go-motion.dk På billederne: Susie Siewert. Side 1/6. Copyright www.go-motion.dk.

Træning med elastik. Foto og tekst: Claus Venlov Go-motion.dk På billederne: Susie Siewert. Side 1/6. Copyright www.go-motion.dk. Side 1/6 Et enkelt lille program Træning med elastik er godt til at starte med - for dig som måske ikke har trænet styrketræning før eller skal igang efter lang tids pause. Vi vil foreslå at du vælger

Læs mere

EKSPERTEN Henrik Johansen er uddannet fysioterapeut og underviser Instruktørskolen.

EKSPERTEN Henrik Johansen er uddannet fysioterapeut og underviser Instruktørskolen. EKSPERTEN Henrik Johansen er uddannet fysioterapeut og underviser på nstruktørskolen. Han er personlig træner i fitness dk Frisko i Aarhus og Kettlebell-instruktør fitness. dk Viby. i FOKUS - ARME Drømmer

Læs mere

din guide til hurtigt resultat

din guide til hurtigt resultat din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Jeg har glædet mig så meget til at præsentere dette program. Det er første gang at EF- FEKT flow er på DVD, så det er første gang at

Læs mere

Guide. Sådan træner og tænker du dig yngre. sider. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. Sådan træner og tænker du dig yngre. sider. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan træner og tænker du dig yngre 10 sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria INDHOLD I DETTE HÆFTE: Træn og tænk dig

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere. Praksis hæfte. Udarbejdet af Lars Dalhoff

Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere. Praksis hæfte. Udarbejdet af Lars Dalhoff Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere Praksis hæfte Udarbejdet af Lars Dalhoff Træningsøvelser inspiration til fysisk træning af børn Opvarmning og koordinationstræning: (handler

Læs mere

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler.

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler. KØREPLAN TIL DIALOG OM GOD FYSISK TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN Forberedelse 1. Vælg på forhånd, hvilket af de fem temaer der skal danne udgangspunkt for mødet. Vælg, om du vil holde et kort møde i plenum

Læs mere

Skrald, andebrød og fejekost

Skrald, andebrød og fejekost inspirationshæfte Skrald, andebrød og fejekost Dagligdags gøremål er god træning Skrald, andebrød og fejekost Dagligdags gøremål er god træning Når du bliver ældre og begynder at føle, at du kan mindre

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

KOM I GANG MED AT SVØMME EN GUIDE TIL DIG, DER VIL FORBEDRE DIN STYRKE OG UDHOLDENHED, SÅ DU KAN SVØMME EN LÆNGERE DISTANCE.

KOM I GANG MED AT SVØMME EN GUIDE TIL DIG, DER VIL FORBEDRE DIN STYRKE OG UDHOLDENHED, SÅ DU KAN SVØMME EN LÆNGERE DISTANCE. KOM I GANG MED AT SVØMME EN GUIDE TIL DIG, DER VIL FORBEDRE DIN STYRKE OG UDHOLDENHED, SÅ DU KAN SVØMME EN LÆNGERE DISTANCE. KOM GODT I GANG MED AT SVØMME Formålet med denne guide er at hjælpe dig til

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Betaling

HVORFOR DYRKE IDRÆT? Betaling AKTIVITET PENSIONIST IDRÆT 2018/2019 HVORFOR DYRKE IDRÆT? FORDI REGELMÆSSIG FYSISK AKTIVITET OG IDRÆTSUDØVELSE FORBEDRER DIN KONDITION, MUSKELSTYRKE, LEDBEVÆGELIGHED, KOORDINATION OG PSYKISKE VELVÆRE,

Læs mere

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Genoptræning Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Din skulder har været gået af led, og er nu sat på plads.

Læs mere

Øg din trænings intensitet og få bedre resultater

Øg din trænings intensitet og få bedre resultater Øg din trænings intensitet og få bedre resultater Af Fitnews.dk - fredag 16. november, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/og-din-traenings-intensitet-og-fa-bedre-resultater/ Det kan lyde provokerende,

Læs mere

din guide til hurtigt resultat

din guide til hurtigt resultat din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Det er snart 20 år siden jeg startede med at arbejde med EF- FEKT. I den periode er der kommet og gået mange forskellige træningsformer og

Læs mere

Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer.

Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer. Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer. For at nå frem til det, der for dig er det gode liv uden stress og i stedet med gode

Læs mere

Med sjælen som coach. vejen til dit drømmeliv

Med sjælen som coach. vejen til dit drømmeliv Susan Nielsen Med sjælen som coach vejen til dit drømmeliv Tænker du nogle gange: Der må være noget mere? Længes du indimellem efter noget større? Prøver du at fastholde de glimt af jubel og lykke, som

Læs mere

SPORTSSKADE KURSUS DEL 2 1 OVERBELASTNINGSSKADER OG TRÆNING OVERBELASTNINGSSKADER BELASTNING

SPORTSSKADE KURSUS DEL 2 1 OVERBELASTNINGSSKADER OG TRÆNING OVERBELASTNINGSSKADER BELASTNING OVERBELASTNINGSSKADER OG TRÆNING OVERBELASTNINGSSKADER Håndled Skulderled Albueled Nakke smerter Ryg smerter Hofte og lyske Træthedsbrud Forreste knæsmerter Løberknæ Knæskalssene Skinneben Achillessene

Læs mere

Bootylicious på 3 måneder

Bootylicious på 3 måneder Boot yl i ci ous på3måneder Fot o: JanTel l er Bootylicious på 3 måneder En trilogi af 3 træningsprogrammer, der fuldender din booty-træning med det mest effektive og optimale resultat. 3 måneders strukturerede,

Læs mere

Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne?

Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne? Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne? Grundlæggende 2 slags træning Vedholdenhed eller lav / medium intensivt træning Forbrænder procentuelt

Læs mere

KOMPETENCESTIGEN DIN UDVIKLINGSVEJ

KOMPETENCESTIGEN DIN UDVIKLINGSVEJ KOMPETENCESTIGEN DIN UDVIKLINGSVEJ Lad mig starte med en forventningsafstemning Når du går i gang med at arbejde med dig selv, vil der før balance komme ubalance, selv om det ikke er sådan, de sælger det

Læs mere

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret.

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Af Lars L. Andersen Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Læs mere

- VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 2-3-DAGES PROGRAM

- VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 2-3-DAGES PROGRAM TRÆNINGSPROGRAM - VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 2-3-DAGES PROGRAM INTRODUKTION Dette er 2-3 dages fullbody hjemmetræningsprogram, for dem som ikke ønsker, eller har mulighed for regelmæssigt at komme i et træningscenter.

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER Husk hviledage! Alle tre træningsprogrammer udfordrer din styrke og kondition. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at holde en hviledag efter hvert træningspas. 28 I FORM 4/2016 3 seje programmer til

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN

UKLASSIFICERET FAGPLAN UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Idræt, LPU 1, 1006 Lovpligtig uddannelse, modul 1, 1000 Udgivelse Marts 2014 Kort navn IDRÆT LPU 1. 2. FAGETS MÅL Faget introducerer og optimerer kursistens viden, færdigheder

Læs mere

guide Fra tyndfed til fit for fight sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide Fra tyndfed til fit for fight sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Guide: Sådan bliver du stærk Fra tyndfed til fit for fight Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Krisztina Maria INDHOLD

Læs mere

til at reparere din forbrænding, din figur og dit forhold til mad

til at reparere din forbrænding, din figur og dit forhold til mad MINI-KURSUS: REPARER DIN KROP til at reparere din forbrænding, din figur og dit forhold til mad Arbejdsark til video 2: 5 træningsprincipper KORT REPETITION FRA VIDEO 1: Giver dig bedre forståelse for

Læs mere

Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås?

Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås? Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås? Af Kenneth Marloth Henze, cand. mag., idrætskonsulent ved Politiskolen, Fysisk Afsnit. Der er flere undersøgelser, der tyder på, at

Læs mere

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange).

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange). Vandrende pind & Ugle Her får du grundtræning af hele kroppen. Du får trænet dit kredsløb og din balance og styrket arme, ben, mave og ryg. Dertil trænes en bedre bevægelighed i corpus (mave/ryg regionen).

Læs mere

Bootylicious på 3 måneder

Bootylicious på 3 måneder Boot yl i ci ous på3måneder Fot o: JanTel l er på 3 måneder En trilogi af 3 træningsprogrammer, der fuldender din booty-træning med det mest effektive og optimale resultat. 3 måneders strukturerede, kapitel-inddelte

Læs mere

NYT SUPERPAS gør dig stærk og bedre til at løbe på en gang!

NYT SUPERPAS gør dig stærk og bedre til at løbe på en gang! NYT SUPERPAS gør dig stærk og bedre til at løbe på en gang! IFO_DK_05_EB_150389_Loeb_med_udfordringer 42 Bliv bomstærk på din løbetur Her er et nyt super-træningspas til dig, der godt kan lide at give

Læs mere

Fysisk træning. Energiforbrug 252

Fysisk træning. Energiforbrug 252 Fysisk træning Træning er sundt og det anbefales af sundhedsstyrelsen at voksne er fysisk aktive mindst 30 min. om dagen ved moderat intensitet 1 og børn minimum 60 min. dagligt. Det er desuden vigtigt

Læs mere

Unique Bodybalance4All Motion og sport Tema Sport og Motion

Unique Bodybalance4All Motion og sport Tema Sport og Motion Tema Sport og Motion Gør som de professionelle Behandl din krop professionel Sportsernæring drejer sig om 4 hovedpunkter: Påfyldning af brændstof - Efterfyldning - Reparation - Restituering Alt hvad du

Læs mere

Nyhedsbrev. Tema: Kropsterapi. Velkommen til foråret og nye læsere og kunder. www.christinaekmann.dk F O R Å R 2 0 1 4

Nyhedsbrev. Tema: Kropsterapi. Velkommen til foråret og nye læsere og kunder. www.christinaekmann.dk F O R Å R 2 0 1 4 F O R Å R 2 0 1 4 Nyhedsbrev Krop- og psykoterapeut Christina Ekmann Tema: Velkommen til foråret og nye læsere og kunder Så er de første forårstegn kommet, og solen har de sidste par dage skinnet fra en

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

PRES. dig selv. og skyd genvej til din drømmekrop. hvad sker der i kroppen. myter om kvinder og træning, som du skal glemme alt om!

PRES. dig selv. og skyd genvej til din drømmekrop. hvad sker der i kroppen. myter om kvinder og træning, som du skal glemme alt om! hvad sker der i kroppen PRES dig selv og skyd genvej til din drømmekrop De fleste kvinder kender dilemmaet: De vil gerne være veltrænede, slanke og faste i kødet, men ikke ligne bredskuldrede amazoner.

Læs mere

Autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Gode løft. ARBEJDSMILJØHUSET, Krondalvej 8, 2610 Rødovre Telefon 44 85 02 20 E-mail: Info@am-huset.

Autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Gode løft. ARBEJDSMILJØHUSET, Krondalvej 8, 2610 Rødovre Telefon 44 85 02 20 E-mail: Info@am-huset. Gode løft - 1 - Planlægning I det daglige arbejde, bliver kroppen udsat for store udfordringer. Det er derfor vigtigt at du passer på dig selv. Det er en god idé at du allerede i opstartsfasen indretter

Læs mere

Sådan træner du i bassin efter fitboneoperation

Sådan træner du i bassin efter fitboneoperation Bassintræning i varmtvandsbassin: har smertedæmpende effekt gør svære bevægelser lettere har en afslappende effekt udnytter vandmodstanden reducerer din kropsvægt på grund af opdriften giver dig en øget

Læs mere

Fit living en vejledning til træning og kost

Fit living en vejledning til træning og kost Produkt Før træning (senest 2 timer før) Umiddelbart før træning Under træning Efter træning (restitution) Sund livsstil i hverdagen Inden 30 min. Op til 3 timer efter Økologisk kokosfibermel x x En kilde

Læs mere

Planken Knæbøjninger

Planken Knæbøjninger Du behøver faktisk hverken fitnesscenter eller redskaber for at træne. Ikke engang styrketræning kræver et fitnesskort. Ved kun at bruge kroppen og din egen kropsvægt kan du udføre en lang række øvelser,

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

Nederste del af ryggen Stræk

Nederste del af ryggen Stræk Stretching fitnessfaq.info Nederste del af ryggen Stræk Denne øvelse er designet til at forbedre fleksibilitet og fremme afslapning. Lig på ryggen med benene udvidet og dine arme på dine sider. Træk vejret

Læs mere

Fik du den jagtkammerat du fortjente?

Fik du den jagtkammerat du fortjente? ROLF ANDERSEN Fik du den jagtkammerat du fortjente? en genopretningsbog forlaget INDBLIK Af samme forfatter: Få den hund, du fortjener (People s Press 2009) Få den jagtkammerat du fortjener (forlaget INDBLIK

Læs mere

NÅR DU ER BLEVET OPERERET. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation.

NÅR DU ER BLEVET OPERERET. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. I den side, hvor du er blevet opereret, har muskler og sener i operationsområdet, omkring skulderleddet

Læs mere

Styrketræning. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen.

Styrketræning. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen. Sekundære muskelgrupper : Indad-/udadførere, armstrækkere og bøjere, nakke og skuldermuskler, brystmuskler.

Læs mere