Inspektion af Pensionen Skejby den 25. marts 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Inspektion af Pensionen Skejby den 25. marts 2011"

Transkript

1 2. august 2011 Inspektion af Pensionen Skejby den 25. marts 2011 ENDELIG J.nr /CBR

2 1/28 Indholdsfortegnelse 1. Indledning Generelt Pensionen Skejby Optagelse af beboere på Pensionen Skejby Generelt om de bygningsmæssige forhold Ændringer siden sidst Belægning og klientel Beskæftigelse, undervisning og fritid Beskæftigelse og undervisning Fritidsaktiviteter Medarbejdere Andre forhold Opholdsbetaling og forplejning Besøg Aviser Beboer- og gruppemøder beboerrepræsentanter/talsmand Udgang Euforiserende stoffer og alkohol Husordenen Brug af eventuelle disciplinære reaktioner Bortvisning og tilbageførsel Retsgrundlaget Bortvisningsgrunde Sagsbehandling Opfølgning Underretning... 28

3 2/28 1. Indledning Som led i Folketingets Ombudsmands almindelige inspektionsvirksomhed (jf. 18 i lov nr. 473 af 12. juni 1996 om Folketingets Ombudsmand, som senere ændret ved lov nr. 502 af 12. juni 2009) foretog Folketingets Ombudsmand den 1. marts 1999 inspektion af Pensionen Skejby. Den 9. marts 2000 blev der afgivet en endelig rapport om denne inspektion, og inspektionen blev afsluttet med en opfølgningsrapport af 29. december Den 25. marts 2011 foretog jeg og to af embedets øvrige medarbejdere en fornyet inspektion af Pensionen Skejby. Inspektionen tog udgangspunkt i rapporten af 1. marts 1999 og opfølgningen herpå. Inspektionen den 25. marts 2011 omfattede imidlertid ikke samtlige de forhold der indgik i den tidligere inspektion i Jeg bad om at få oplyst om eventuelle ændringer i de bygningsmæssige forhold og andre forhold siden inspektionen i Jeg henviser til pkt. 3. Den 11. marts 2011 modtog jeg materiale fra pensionen. Jeg modtog materiale om organisationskulturen på pensionen. Heri er der oplysninger om beboermøder mv. og introduktionsforløb for nye medarbejdere på pensionen. Jeg modtog endvidere en husorden der var blevet opdateret den 10. marts 2011 ( Beskrivelse af Pensionen Skejby, dens principper, mål, midler og opholdsbetingelser/husorden ). Husordenen er udarbejdet i samarbejde med pensionens medarbejdere og beboere. Husordenen blev i 2007 fremsendt til godkendelse i Direktoratet for Kriminalforsorgen. Endelig fik jeg yderligere materiale om de ansattes forhold. Beboerne på pensionen var ved opslag forud for inspektionen blevet gjort bekendt med inspektionen og muligheden for at få en samtale med mig og mine medarbejdere om generelle forhold vedrørende institutionen eller den enkelte beboers egne forhold. Jeg havde en samtale med en beboer der netop var flyttet væk fra pensionen til sin egen lejlighed, men opholdt sig på pensionen i forbindelse med beskæftigelse.

4 3/28 Inspektionen blev indledt med en samtale med pensionens forstander, viceforstander og en ansat. Endvidere var der to såkaldte minusbeboere (personer med ren straffeattest) til stede under samtalen. Efter den indledende samtale var der en rundgang i det meste af pensionen. Herefter var der en afsluttende samtale med ledelsen om de forhold som kom frem under inspektionen. Jeg har i forbindelse med tidligere inspektioner af pensioner bedt om at få rapportmateriale vedrørende et antal sager om bortvisning. I forbindelse med denne inspektion bad jeg ikke om sådanne rapporter. Jeg henviser dog til pkt. 8 med mine generelle bemærkninger om sådanne sager og reglerne på området der er blevet ændret med virkning fra den 15. november Denne rapport har i en foreløbig udgave været sendt til Pensionen Skejby og Direktoratet for Kriminalforsorgen for at de kunne få lejlighed til at komme med eventuelle yderligere bemærkninger om faktiske forhold som rapporten måtte give anledning til. Jeg har den 23. juni 2011 modtaget sådanne bemærkninger fra direktoratet i et brev af 21. juni 2011 og fra pensionen i et brev af 22. juni Bemærkningerne er indarbejdet i denne rapport. 2. Generelt 2.1. Pensionen Skejby Pensionen Skejby er en pension under kriminalforsorgen med plads til 25 beboere. Om pensionens historie og overordnede pædagogik samt værdigrundlag fremgår følgende af Folketingets Ombudsmands rapport om inspektionen af Pensionen Skejby i 1999: Om pensionens historie fremgår følgende af en folder, som jeg fik udleveret i forbindelse med inspektionen: Institutionen blev indviet i 1969 under navnet Ungdomspension Skejby. Bygherren var Dansk Forsorgsselskab, som i 1973 blev lagt sammen med Dansk Fængselsvæsen til det, vi i dag kender som Kriminalforsorgen.

5 4/28 Ungdomspensionen Skejby var et led i en planlagt kæde af institutioner tænkt til narkobehandling. Indretningen og strukturen var traditionel, dvs. morgenvækning, fastsatte spise- og mødetider og smurte madpakker. Alt praktisk omkring spisning og rengøring blev ordnet af personalet. Skejby havde dog fra starten adskilt sig fra de andre pensioner ved, at beboerne havde indflydelse på udformningen af regler for samvær og adfærd på pensionen. Man havde beboermøder og samarbejdsudvalg med repræsentanter fra beboerne. For at tilvejebringe større indflydelse på - og ansvar for sin egen hverdag, blev en strukturændring i 1973 godkendt i Direktoratet for Kriminalforsorgen efter stort pres fra beboere og medarbejdere. Således blev strukturen ændret til, at beboerne overtog ansvaret for madlavning og indkøb. I 1973 blev det samtidig tilladt at lade minusbeboere flytte ind på Skejby. Inspirationen til denne udtynding kom fra militærpsykologen Bent Rieneck. Han havde i en større undersøgelse af danske værnepligtige dokumenteret, at positiv påvirkning/normoptagelse af eksempelvis kriminelle, var bedre i en kammeratskabsgruppe, end i en gruppe, der kun var udsat for et systems påvirkning gennem de ansatte. Disse grundlæggende pædagogiske principper omkring beboerindflydelse, plus/minus modellen og udtynding, samt strukturen omkring basisgrupper har overlevet 70 erne og 80 erne, og står endnu som grundpiller i pensionens pædagogik. Udmøntningen af principperne har dog med tiden gennemgået en udvikling og haft forskellige udformninger i samspil med udviklingen i det øvrige samfund. Udviklingsprocessen fortsætter og Skejby bliver som andre levende organismer ikke færdig. I samme periode gled Ungdomspensionen Skejby ligeledes over til at være Pension Skejby, på grund af en større aldersspredning. Beboere, der hidrører fra Direktoratet for Kriminalforsorgens område, benævnes plus-beboere.

6 5/28 Siden 1973 har pensionen, som det fremgår af det, der er anført ovenfor, haft tilladelse til at optage 10 beboere. Af disse beboere, der ikke er klienter i kriminalforsorgen og som benævnes minus-beboere, kræves en ren straffeattest. Spørgsmålet om optagelse er behandlet i den nævnte folder. Der er heri bl.a. anført følgende: Alle skal gennem samme optagelsesprocedure. Denne indledes med et forbesøg, hvor man bliver vist rundt, og får en snak med en medarbejder og en beboer, for at kunne danne sig et indtryk af pensionen. Dernæst bliver man indkaldt til en samtale med den gruppe, man skal tilhøre. I samtalen deltager gruppemedlemmerne og den medarbejder som er tilknyttet gruppen (kontaktperson). Når man af gruppen er indstillet til optagelse, skal beboermødet godkende indstillingen, og man kan herefter flytte ind, når der er plads eller anden godkendelse foreligger (f.eks. Direktoratet, anstalten m.fl.). Gruppen kan i visse tilfælde henstille til afvisning. I forlængelse heraf fremgår følgende af pensionens husorden af 10. marts 2011 om resultaterne af Skejby-modellen: I januar 2006 blev der offentliggjort en kvalitativ og kvantitativ evaluering af Pension Skejby, kaldet Skejby-modellen et socialt eksperiment om udtynding af kriminelle. Kort fortalt afslørede undersøgelsen, at sammenlignet med flere andre af kriminalforsorgens pensioner var tilbagefaldsprocenten for helt sammenlignelige grupper af klienter undersøgt over 5 år op til 21 % lavere på Pensionen i Skejby. Samtidig var det bevist, at gik 100 i gang med uddannelse efter ophold på en af de andre pensioner, gik 190 i gang med uddannelse efter ophold på Pensionen i Skejby. I pensionens virksomhed lægges der stor vægt på, at beboerne tager ansvaret for og får bedre indflydelse på deres egen tilværelse. Derfor har beboerne på Pension Skejby indenfor Kriminalforsorgens rammer medindflydelse på pensionens daglige liv, herunder især regler for de daglige forhold de lever under, såsom regler for TV, rygning, alkohol og brug af mobiltelefon.

7 6/28 Medindflydelse, tagen ansvar, den særlige pædagogik baseret på plus/minus princippet og respekten for beboerne er den væsentligste del af det humanistiske syn, der er grundlaget for pensionens virke. På mange måder er dette en ændring af den dagligdag, som beboere, der kommer fra fængsler, vil opleve som noget nyt. Der er ved overgangen indbygget frustration og konflikter for beboerne, som kræver, at medarbejdernes arbejdsindsats er præget af stor menneskelig rummelighed og personlig motivation. Disse 2 forudsætninger er vigtige, for at medarbejderne kan trives og fungere efter konceptet på pensionen Optagelse af beboere på Pensionen Skejby Optagelse af beboere sker efter cirkulære nr. 90 af 3. november 2010 om anvendelse af kriminalforsorgens pensioner (herefter cirkulæret ), der trådte i kraft den 15. november Se hertil også vejledning nr. 91 af 3. november Efter 1 i cirkulæret kan der i kriminalforsorgens pensioner optages: 1) Personer, der er under tilsyn af kriminalforsorgen, 2) indsatte under udgang (udstationering m.v.), 3) dømte, der anbringes efter straffuldbyrdelseslovens 78, stk. 1 eller 2, 4) sigtede, der anbringes efter retsplejelovens 765, stk. 2, og 5) undtagelsesvis andre personer. Efter den tilhørende vejlednings pkt. 1 er det overladt til den enkelte pension at foretage en blanding af de ovennævnte persongrupper. Af 78, stk. 1, i straffuldbyrdelsesloven (lovbekendtgørelse nr af 5. oktober 2010) fremgår følgende: 78. Justitsministeren eller den, der bemyndiges dertil, kan bestemme, at den dømte midlertidigt eller for hele eller resten af straffetiden anbringes på hospital, i familiepleje, i egnet hjem eller institution, når 1) den dømte har behov for særlig behandling eller pleje, som i væsentlig grad kan tilgodeses i den pågældende institution m.v.,

8 7/28 2) der på grund af den dømtes alder, helbredstilstand eller andre særlige omstændigheder er særlige grunde til ikke at anbringe eller beholde den dømte i fængsel eller arresthus og 3) afgørende hensyn til retshåndhævelsen ikke taler imod anbringelse uden for fængsel og arresthus. Stk. 2. Dømte, der er under 18 år, anbringes i institution m.v. som omhandlet i stk. 1, medmindre afgørende hensyn til retshåndhævelsen taler imod anbringelse uden for fængsel og arresthus. Stk. 3. Anbringelse betinges af, at den dømte ikke begår strafbart forhold. Anbringelse kan endvidere betinges af, at den dømte i øvrigt overholder fastsatte vilkår, herunder undergiver sig tilsyn af kriminalforsorgen. Stk. 4. Såfremt den dømte ikke overholder de vilkår, der er fastsat for anbringelsen, eller nye oplysninger tilvejebringes, hvorefter den dømte, før tilladelsen blev givet, havde begået strafbart forhold, kan den pågældende tilbageføres eller overføres til fængsel eller arresthus. Stk. 5. Justitsministeren fastsætter regler om anbringelse af dømte i institution m.v. uden for fængsel eller arresthus. Af 765, stk. 1 og 2, i retsplejeloven (lovbekendtgørelse nr af 26. oktober 2010) fremgår følgende: 765. Er betingelserne for anvendelse af varetægtsfængsling til stede, men kan varetægtsfængslingens øjemed opnås ved mindre indgribende foranstaltninger, træffer retten, hvis sigtede samtykker heri, i stedet for varetægtsfængsling bestemmelse derom. Stk. 2. Retten kan således bestemme, at sigtede skal 3) tage ophold i egnet hjem eller institution, Efter cirkulærets 2 er det normalt pensionen selv der træffer afgørelse om optagelse af de ovennævnte personer. Hvis pensionen mener at optagelse ikke bør ske, kan klienten eller det henvisende tjenestested forelægge sagen for Direktoratet for Kriminalforsorgen til afgørelse. Der er ikke særlige bestemmelser om opholdets varighed, medmindre der er tale om akutte situationer hvor opholdet er på 14 dage. Således fremgår det bl.a. af vejledningens pkt. 3 at optagelse på akutplads som absolut hovedregel er forbeholdt tilsynsklienter som pludselig står uden opholdssted. Formålet med disse pladser er at give

9 8/28 henvisende tjenestested et tidsrum på 14 dage til tilvejebringelse af mere varigt opholdssted. Ophold på pensionen kan ikke gennemføres med tvang. Ifølge husordenen skal der før en beboer flytter ind, laves en handleplan, og der underskrives en kontrakt. Endvidere får nye beboere udleveret en brochure om pensionen og husordenen. Pensionen oplyste at man fortsat ikke ønsker at optage beboere der er medlem af rockergrupperinger. Der er både mænd og kvinder på Pensionen Skejby, og det blev under inspektionen oplyst at brugen af fælles bad på gangen ikke gav anledning til problemer. Ifølge husordenen af 10. marts 2011 består beboergruppen af klienter under tilsyn, udstationerede indsatte, domfældte der er overført efter 78 i straffuldbyrdelsesloven, og varetægtsarrestanter der kan anbringes i varetægtssurrogat. Endvidere bor der som nævnt i pkt. 1 såkaldte minus-klienter (med ren straffeattest) på Pensionen Skejby. Det fremgår af pkt. 2 i ovennævnte vejledning. 10 af pensionens pladser er til rådighed for sådanne personer. Som nævnt ovenfor var der to sådanne personer til stede under inspektionen. Beboerne er opdelt i fire grupper der sørger for madlavning mv. og aktiviteter. Se hertil pkt. 7.2 om beboermøder. 3. Generelt om de bygningsmæssige forhold De bygningsmæssige forhold er ikke nærmere beskrevet i denne rapport. Der henvises til den endelige rapport af 9. marts 2000 om inspektionen den 1. marts 1999 af Pensionen Skejby. Se dog pkt Under min rundgang besigtigede jeg også denne gang det meste af pensionen Ændringer siden sidst Som nævnt under pkt. 1 bad jeg om at få oplyst om eventuelle ændringer i de bygningsmæssige forhold og andre forhold siden inspektionen i 1999.

10 9/28 Det blev under inspektionen oplyst at kapaciteten er blevet reduceret fra 26 pladser til nu (som nævnt) 25 pladser; to af pensionens små værelser er blevet slået sammen til ét større værelse (til brug for forsørgere med børn). Således består boligerne nu af en toværelses-lejlighed til børnefamilier, tre større værelser med eget bad og toilet, ét større værelse og 20 mindre værelser på ca. 9,4 m 2. På inspektionstidspunktet stod et af de små værelser tomt. Det var ved at blive malet med henblik på at modtage en ny beboer. Der er nu internetdækning overalt på pensionen. I stueetagens fælles opholdsareal er der bl.a. en sofagruppe ved siden af et stort akvarium med fisk, som passes af beboerne. Der er også bordfodbold, bordtennis, dartskive og en reol med mange bræt- og quizspil. I den fjerne ende af stueetagen, efter de fire køkkensektioner, er et lyst lokale blevet indrettet med en sofagruppe, et keyboard og et flygel. Kælderen indeholder stadig (foruden diverse opbevarings- og depotrum med alt fra møbler til fiskegrej) en sauna, et træværksted, et pedelrum med en ekstra arbejdsplads, rum med vaskefaciliteter og endelig et større fitness-lokale med mange forskellige konditions- og styrketræningsredskaber. Udendørs er der blevet opstillet to pavilloner, længst væk til højre for bygningen, og der er blevet indrettet en flisebelagt grillplads på området mellem de to pavilloner. Den ene pavillon rummer et keramikværksted, et computerrum med 4 pc er og et glasværksted. Her fremstilles f.eks. vaser, fade og væglamper. I en stor montre i pensionens indgangsparti er der udstillet diverse værker fra glasværkstedet, ligesom væglamperne flere steder pryder og oplyser beboergangene. Den anden pavillon er indrettet som musiklokale med bl.a. mikrofoner, trommesæt, elbas, guitarer og klaver. Udendørs er der diverse stenudsmykninger fra et stenkursus som beboere og medarbejdere kunne deltage i. De bygningsmæssige rammer i pensionen giver mig ikke anledning til bemærkninger.

11 10/28 4. Belægning og klientel Som nævnt er der plads til 25 beboere på pensionen. På tidspunktet for inspektionen var der fuld belægning og to personer på venteliste. Disse to personer var såkaldte minus-beboere (personer med ren straffeattest). Ifølge husordenen af 10. marts 2011 består beboergruppen (som nævnt i pkt. 2) af klienter under tilsyn, udstationerede indsatte, domfældte der er overført efter 78 i straffuldbyrdelsesloven, og varetægtsarrestanter der kan anbringes i varetægtssurrogat. Endvidere er der som nævnt minus-beboere på pensionen. Jeg gør til brug for en senere revision af husordenen opmærksom på at udgangsbekendtgørelsen er ændret og nu findes i bekendtgørelse nr. 793 af 25. juni Endvidere er 78-bekendtgørelsen fra 2002 og ikke, som anført, fra Som nævnt er der både mænd og kvinder på pensionen. Efter husordenen kan der optages forsørgere med børn hos sig på Pensionen Skejby. Under inspektionen blev det som nævnt i pkt. 3.1 oplyst at to enkeltværelser er blevet slået sammen til ét værelse til ophold for forsørgere med børn hos sig. Beboerne kan efter aftale med pensionen modtage gæster til overnatning. Efter husordenen er der ikke aldersgrænser for ophold på pensionen, men efter det oplyste under inspektionen vil beboerne typisk være mellem 18 og 30 år. Beboerne er opdelt i fire grupper. Ifølge husordenen og det oplyste under inspektionen sørger hver gruppe for indkøb, madlavning og oprydning efter at de har spist. Grupperne kan aftale fælles aktiviteter og i øvrigt støtte hinanden i bestræbelserne på at leve en tilværelse uden kriminalitet. Beboerne har pligt til at være medlem af en sådan gruppe og til at deltage i møderne. Efter husordenen skal beboerne på pensionen være indstillet på at indgå i et fællesskab der har til formål at bremse kriminel adfærd, misbrug af narkotika og alkohol og stimulere en positiv udvikling.

12 11/28 Beboerne skal ifølge husordenen være tilbage på pensionen efter dagens aktiviteter klokken Andet kan aftales. Ved sygdom skal beboeren blive på pensionen. Under inspektionen gav pensionen udtryk for en række problemer man oplevede i forhold til gældende lovgivning og praksis. Se nærmere nedenfor. Pensionen gav under inspektionen udtryk for at man gerne vil have udstationerede i mere end de sidste tre måneder af afsoningen. Der blev henvist til at tre måneder er for kort tid i forhold til de pædagogiske og sociale opgaver over for den indsatte; tre måneder er en kort periode til at ændre adfærd i. Pensionen har i længere tid ønsket at indsatte kunne tilbringe mindst seks måneder af afsoningen på pensionen. Pensionen oplyste at man oplevede det som problematisk at man i forhold til de personer der i retten er idømt en tidsubestemt foranstaltning, opererer med forløb der er tidsbestemte, f.eks. to års ophold som udstationeret på pension og to års ophold som udstationeret i eget hjem, som betingelser før myndighederne vil udarbejde indstilling om prøveudskrivning til retten. Pensionen oplyste at retten altid følger indstillingerne fra Anstalten ved Herstedvester (som skal godkendes af Rigsadvokaten og Direktoratet for Kriminalforsorgen). De dømte forstår ikke at de hvis de har forbedret sig på flere områder, alligevel altid uden at der foretages en konkret og individuel vurdering af deres personlige forhold skal afvente en fast periode med f.eks. to års ophold på en pension, før de kan udstationeres til eget hjem. Direktoratet for Kriminalforsorgen har hertil i brev af 21. juni 2011 oplyst at det ikke er korrekt at direktoratet altid og uden at foretage en konkret og individuel vurdering af de dømtes forhold træffer afgørelse om at den dømte skal være udstationeret i eget hjem, idet udstationeringens længde afhænger af flere forhold, herunder hvordan udstationeringen forløber, vurderingen af den forvaredes farlighed mv. Under inspektionen gjorde jeg ledelsen på Pensionen Skejby opmærksom på at ombudsmanden ikke kan behandle klager over domstolene. Dette følger af 7, stk. 2, i lov nr. 473 af 12. juni 1996 om Folketingets Ombudsmand. Jeg gjorde endvidere opmærksom på at ombudsmanden heller ikke kan behandle klager over indholdet af de love som Folketinget har vedtaget, eller i øvrigt beskæftige sig med lovgivningspolitiske spørgsmål. Jeg beder dog, idet de rejste spørgsmål og ønsker har sammenhæng med administrative forskrifter og praksis mv., Direktoratet for Kriminalforsorgen om bemærkninger til det ovenfor anførte fra Pensionen Skejby

13 12/28 5. Beskæftigelse, undervisning og fritid 5.1. Beskæftigelse og undervisning Det fremgår af pkt. 8 i vejledningen at pensioner er omfattet af de til enhver tid gældende regler om beskæftigelse. Det fremgår af husordenen at det forudsættes at beboere kan påtage sig normalt arbejde på arbejdsmarkedet eller være elever på uddannelsesinstitutioner. Pensionen oplyste at de fleste beboere er beskæftiget uden for pensionen hvor de enten følger uddannelse eller går på arbejde. Pensionen oplyste endvidere at der også er intern undervisning (f.eks. kulturundervisning) på pensionen. I den forbindelse inviterer pensionen også folk som ikke er ansat på pensionen til daglig. Deltidsbeskæftigede skal også deltage i f.eks. såkaldt husmandsarbejde. Dette indebærer forskellige opgaver med bl.a. vedligeholdelse og rengøring af fællesarealer. Efter aftale med Århus Kommune er disse opgaver godkendt som aktivering efter lovgivningen herom. I rapporten om inspektionen i 1999 blev det under pkt. 6 antaget at husmandsarbejdet af Direktoratet for Kriminalforsorgen udgør et selvstændigt udstationeringsgrundlag. Beboerne skal selv gøre rent på deres eget værelse. Madlavning og efterfølgende oprydning mv. påhviler som nævnt de fire grupper. Pensionen oplyste under inspektionen at pensionen udbetaler dusør efter kriminalforsorgens takster i bekendtgørelse nr af 9. november 2010 om satser for vederlag m.v. til indsatte i kriminalforsorgens institutioner (2011) til beboere der ikke får ydelser fra det offentlige. Pensionen oplyste at man havde et større forbrug på denne konto da nogle beboere ikke kunne få ydelser efter serviceloven eller SU. Jeg antager at mange beboere får løn for det arbejde som de udfører uden for pensionen, eller sociale ydelser. Jeg har i øvrigt noteret mig det oplyste om dusør efter kriminalforsorgens takster i bekendtgørelse nr af 9. november 2010 om satser for vederlag m.v. til indsatte i kriminalforsorgens institutioner (2011).

14 13/ Fritidsaktiviteter Pensionen har som det fremgår af pkt. 3 ovenfor flere lokaler til fritidsaktiviteter. Beboerne har mulighed for at være i computerrum, kondirum og forskellige værksteder hvor der arbejdes med metal, træ og glas. Der er også mulighed for at spille musik i et øvelokale, og pensionen har desuden som tidligere nævnt et flygel og et keyboard i et fælleslokale ved siden af køkkenet. I forlængelse af køkkenet er der som nævnt bl.a. sofasiddepladser foran et stort akvarium. Ved siden af er der bl.a. bordfodbold og en reol med mange spil som beboerne kan bruge i fællesskab. Udendørs er der mulighed for at deltage i havearbejde med f.eks. på inspektionstidspunktet nyanlagte højbede. Endvidere er der drivhus. Pensionen Skejby har fortsat en fiskekutter i Århus Havn, og der arrangeres fisketure. Endvidere har pensionen en minibus til bl.a. udflugter. Under inspektionen blev det oplyst at der indimellem holdes fester (f.eks. en julefrokost). I den forbindelse indtages der inden for aftalte rammer f.eks. øl, men ikke store mængder stærk spiritus. Dette er nærmere reguleret i husordenen. Personalet tager med beboerne til diverse sportsaktiviteter og kulturelle arrangementer uden for pensionen. Under inspektionen blev det oplyst at pensionen f.eks. lejer en hal til badminton. Der har tidligere været arrangeret skitur, men det sker efter det oplyste fra pensionen ikke længere på grund af reglerne om udgang, herunder udflugter som det er omtalt andetsteds i denne rapport. Pensionen oplyste under inspektionen at pensionen var utilfreds med den måde hvorpå Direktoratet for Kriminalforsorgen fortolkede begrebet udflugt i reglerne om udgang. Pensionen forklarede at man oplevede det som besværligt at en beboers ønske om at løbe en tur i nærheden af pensionen blev betragtet som en udflugt der skulle behandles efter reglerne om udgang. Pensionen uddybede dette med en beskrivelse af de møder hvor langtidsindsattes afsoningsforløb drøftes. Hvis der skal ske ændringer i beslutningerne, skal de involvere-

15 14/28 de parter høres igen. Pensionen oplyste at en indsat der er langtidsudstationeret med fængselsvilkår, skal søge tilladelse til udflugt først ved fængslet (afdelingsrådsmøde), derefter inspektionen i fængslet, inden direktoratet behandler spørgsmålet og eventuelt hører politi eller Rigsadvokat. Denne procedure er uforståelig for de indsatte. I forlængelse heraf henviste pensionen til at pensionen ikke er sikret med hegn, de indsatte har nøgle til eget værelse og yderdør, og indsatte kan få tilladelse til indkøb et vist antal timer om ugen. Pensionen har ikke oplevet misbrug af disse særlige udgange og der er kun sjældent misbrug og overtrædelse af vilkår i det hele taget. De relevante regler i udgangsbekendtgørelsen om bl.a. udflugter har følgende indhold: 55. Der kan lejlighedsvis gives indsatte, der i åben institution udstår fængselsstraf i 30 dage eller derover, kortvarig udgang til udflugter eller til arrangementer, hvortil der er offentlig adgang eller til deltagelse i klubvirksomhed. Stk. 2. Indsatte, der udstår fængselsstraf i under 30 dage, kan deltage i udgang efter stk. 1, hvis der er tale om arrangementer, der er led i det almindelige fællesskab i institutionen eller har tilknytning til fælles aktiviteter i institutionen, f.eks. deltagelse i sportskampe eller studieture i tilslutning til undervisning og studiekredsarbejde i institutionen. Stk. 3. Afholdes der ikke gudstjeneste i institutionen, bør der regelmæssigt være mulighed for deltagelse i gudstjeneste uden for institutionen. Stk. 4. Institutionens leder kan fastsætte regler om, at tilladelse til udgang efter stk. 1-3 først kan gives efter ophold i et bestemt tidsrum i institutionen. 56. Der kan lejlighedsvis gives indsatte, der i lukket institution har tilladelse til uledsaget udgang, kortvarig udgang med henblik på at overvære gudstjenester, koncerter, teaterforestillinger, foredrag og lignende arrangementer, foretage studie- og museumsbesøg eller deltage i sports- og fritidsaktiviteter uden for institutionens område. Jeg beder direktoratet om bemærkninger til det som Pensionen Skejby har anført (gengivet ovenfor). Det oplyste om beskæftigelsen for beboerne på Pensionen Skejby giver mig ikke i øvrigt anledning til at foretage mig noget.

16 15/28 6. Medarbejdere Af det materiale som jeg modtog forud for inspektionen om organisationskulturen på Pensionen Skejby, fremgår det at pensionens ledelse består af forstanderen, viceforstanderen, en projektkoordinator og en kontorfuldmægtig. Forstanderen har været på pensionen siden den blev grundlagt. Materialet indeholder som nævnt i pkt. 1 en gennemgang af mødestrukturen på pensionen. Endvidere beskriver materialet bl.a. oplæring af nye medarbejdere på pensionen. Herudover fremgår det af materialet at der den 6. september 2006 blev fastlagt principper for kompetencefordelingen i sager om disciplinære reaktioner. Følgende fremgår bl.a.: ( ) alle ønsker fra medarbejderside om disciplinære reaktioner (advarsler, mundtlige indskærpelser af vilkår og lignende) over for pensionens beboere skal forelægges [forstanderen] ( ). Det ovennævnte har givet mig anledning til under pkt. 7.8 at stille spørgsmål til eventuel brug af disciplinærstraf på Pensionen Skejby. På inspektionstidspunktet var der efter det oplyste i alt 19 medarbejdere på pensionen. De er uddannede som bl.a. socialrådgivere og pædagoger. Pensionen Skejby er døgnbemandet, og det ovennævnte materiale beskriver opgaverne for personalegrupperne. Materialet om de organisatoriske forhold er detaljeret og fremstår meget grundigt i forhold til forskellige opgaver mv. på pensionen. Det der er oplyst om personaleforholdene, giver mig ikke anledning til bemærkninger. 7. Andre forhold 7.1. Opholdsbetaling og forplejning Af pkt. 13 i vejledningen fremgår følgende:

17 16/28 Dømte, der under ophold på pensionen har arbejdsindtægt eller modtager offentlig ydelse, betaler for opholdet, jf. straffuldbyrdelseslovens 110, stk. 2. Betaling sker efter reglerne i bekendtgørelse nr. 396 af 17. maj 2001 om betaling for ophold i kriminalforsorgens institutioner. Det følger af bekendtgørelsens 3, stk. 2, at det er pensionsforstanderen, der fastsætter opholdsprisen på den enkelte pension efter godkendelse af direktoratet. Aktuelle priser kan fås ved henvendelse til de enkelte pensioner. Det fremgår af pensionens husorden at kostprisen aftales i de enkelte grupper hvor der købes ind og laves mad, jf. ovenfor under pkt. 4. Det fremgår endvidere at huslejeprisen fastsættes af forstanderen efter godkendelse i Direktoratet for Kriminalforsorgen. Beboere som har indtægter, skal selv betale for opholdet. Pensionen oplyste at der er forskellige størrelser og priser for værelser og lejligheder. Priserne er kr., kr. og kr. Under inspektionen blev det endvidere oplyst at der efter en konkret og individuel vurdering kan ske nedsættelse af opholdsbetalingen. Således følger det af den ovennævnte bekendtgørelses 3, stk. 5, at institutionen efter en konkret vurdering kan nedsætte betalingen for opholdet hvis den indsatte eller dømte betaler husleje for egen bolig under opholdet. Tilsvarende kan betalingen nedsættes, så den pågældende får mulighed for at opretholde sine tidligere forpligtelser og samtidig har et rimeligt beløb til rådighed. Spørgsmålet om nedsættelse af opholdsbetalingen ud fra en økonomisk beregning med afsæt i den enkelte beboers rådighedsbeløb indgik også i pkt. 8 i rapporten om inspektionen i 1999 og opfølgningen herpå. Pensionen er under samtaler i forbindelse med indflytning opmærksom på om de enkelte beboeres indtægtsgrundlag stemmer overens med opholdsbetalingen, således at der ikke er beboere der pådrager sig gæld i den forbindelse med opkrævning af opholdsbetaling. Af 3, stk. 1, nr. 1, i cirkulæret fremgår det at husordenen bl.a. skal indeholde regler om opholdsbetaling.

18 17/28 I forlængelse af det ovennævnte beder jeg om en stillingtagen til hvorvidt husordenen er i overensstemmelse med de ovennævnte regler om opholdsbetaling. Jeg har noteret mig at pensionen er opmærksom på om de enkelte beboeres indtægtsgrundlag stemmer overens med opholdsbetalingen, således at der ikke er beboere der pådrager sig gæld i den forbindelse. Pensionen oplyste under inspektionen at unge under 18 år der opholder sig på pensionen, kan komme i en urimelig økonomisk situation. F.eks. vil en 17-årig person ikke kunne få Statens Uddannelsesstøtte (SU), og personen vil heller ikke være berettiget til kontanthjælp da forældrene har forsørgelsespligten. Pensionen oplyste at Folketingets Retsudvalg havde givet udtryk for at regionen eller kommunen burde betale for den pågældende, og pensionen havde håbet på en bedre lovgivningsmæssig løsning. Pensionen forklarede i forlængelse heraf at den lovgivning der kom, indeholder en bestemmelse om at kommunerne skal betale for hele opholdsbetalingen/de samlede udgifter (drift, løn mv.) på pensionen. Og pensionen bemærkede hertil at disse ydelser ikke vedrører den unges betaling for opholdet. Pensionen mener i den forbindelse at det i et resocialiseringsforløb er vigtigt at den unge af sine egne midler betaler for de daglige udgifter til mad, tøj, husleje, cigaretter mv. Det er i forhold til de unges egne midler der mangler lovgivning. Som nævnt ovenfor, til sidst i pkt. 4, gjorde jeg under inspektionen ledelsen på Pensionen Skejby opmærksom på at ombudsmanden ikke kan behandle klager over indholdet af de love som Folketinget har vedtaget, eller i øvrigt beskæftige sig med lovgivningspolitiske spørgsmål. Jeg beder dog, i det omfang de rejste spørgsmål og ønsker har sammenhæng med administrative forskrifter og praksis mv., Direktoratet for Kriminalforsorgen om eventuelle bemærkninger til det ovenfor anførte. Jeg beder også direktoratet inddrage eventuelle andre relevante myndigheder, f.eks. Socialministeriet i forhold til serviceloven og/eller eventuelle andre regler Besøg Beboerne må have besøg, herunder også til overnatning, på pensionen efter nærmere aftale med pensionen.

19 18/28 Spørgsmålet blev ikke drøftet nærmere under inspektionen Aviser Efter straffuldbyrdelseslovens 58, stk. 1, skal en indsat have mulighed for at holde sig orienteret bl.a. ved avislæsning. Efter lovens 58, stk. 3, bør udenlandske indsatte så vidt muligt have adgang til aviser, tidsskrifter, bøger mv. på deres eget sprog. Pensionen holder Politiken, Information Jyllandsposten, Århus Stiftstidende, Weekendavisen, Ekstrabladet og Kristelig Dagblad og diverse magasiner Beboer- og gruppemøder beboerrepræsentanter/talsmand I materialet som jeg modtog forud for inspektionen om organisationskulturen på Pensionen Skejby, er beboermøder og gruppemøder beskrevet. Følgende fremgår: Beboermøder Beboermøder afholdes hver 14. dag, hvori deltager alle beboerne, døgnmedarbejderne (på arbejde), ad hoc indkaldte, andre medarbejdere og som hovedregel en fra ledelsen. Der drøftes alle mulige emner. Der er en fast dagsorden plus mulighed for at sætte flere på ved mødets start og undervejs. Gruppemøder Gruppemøder afholdes en gang om ugen i hver gruppe (Beboergrupper). Der deltager en medarbejder. Det tilstræbes, at det er en af kontaktpersonerne. Der er fast dagsorden på møderne, som berører de problemer, der kan være i en gruppe. Herudover muligheder for andre emner og/eller akutte problemer. Pensionen oplyste at der laves referat af møderne for at sikre kontinuitet i forbindelse med møderne, og for at resultatet af drøftelserne ikke bliver glemt i forbindelse med udskiftninger blandt beboerne. Medarbejdermøder refereres og hænges på opslagstavlen til orientering. Jeg har noteret mig det oplyste.

20 19/28 De ovennævnte beboer- og gruppemøder er ikke omtalt i husordenen. Jeg foreslår at husordenen justeres således at den er i bedre overensstemmelse med det ovenfor angivne om beboer- og gruppemøder. Under inspektionen blev spørgsmålet om talsmandsordning og regler herom drøftet. Pensionen oplyste at der er for tiden ikke er en valgt talsmand, og således er der ikke ud over de ovennævnte beboer- og gruppemøder en egentlig yderligere formaliseret talsmandsordning. Pensionen oplyste endvidere at man opfordrer beboerne til at vælge en talsmand. Pensionen oplyste endelig at man ikke på pensionen havde fastsat nærmere regler om valg til talsmand mv. Talsmandsbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 735 af 25. juni 2007) fastsætter regler om gennemførelsen af medindflydelse for indsatte i kriminalforsorgens institutioner. Efter 1, stk. 1, skal de indsatte skal have mulighed for at øve indflydelse på deres tilværelse i institutionen gennem valgte talsmænd, jf. straffuldbyrdelseslovens 34, stk. 1. Bekendtgørelsen omfatter pensionerne, jf. herved skrivelse nr. 34 af 25. juni 2007 om bekendtgørelsen om gennemførelsen af medindflydelse for indsatte i kriminalforsorgens institutioner. Bekendtgørelsens 8 pålægger institutionens leder at fastsætte nærmere regler om medindflydelse. Følgende fremgår af bestemmelsen: 8. Institutionens leder fastsætter nærmere regler om gennemførelsen af de indsattes medindflydelse, herunder om 1) antallet af talsmænd, 2) hvor ofte der afholdes valg af talsmænd, 3) om en eventuel fælles talsmand vælges af alle de indsatte eller af talsmændene, 4) proceduren for valg af talsmænd og eventuelt fælles talsmand samt om kontrollen med disse valg, 5) hvor ofte der normalt skal ske drøftelser mellem institutionen og talsmændene, og

21 20/28 6) talsmændenes drøftelser skal foregå med institutionens ledelse eller med de medarbejdere, der har ansvaret for de indsattes forhold på afdelinger (afdelingsafsnit), værksteder og undervisningshold. Stk. 2. Institutionens leder kan fastsætte regler om, at talsmænd, herunder en fælles talsmand, ikke skal have adgang til andre afdelinger i fængslet end den, hvor den pågældende er placeret. Stk. 3. De i stk. 1 og 2 nævnte bestemmelser fastsættes efter forhandling med personalets samarbejdsrepræsentation (samarbejdsudvalg) og på grundlag af drøftelser med talsmændene eller, hvis der ikke er valgt talsmænd, med de indsatte. F.eks. i rapporten om ombudsmandens inspektion den 12. marts 2003 af Pensionen Lysholmgård indgik i pkt. 14 spørgsmålet om pensionens månedlige fællesmøder med mødepligt i forhold til de ovennævnte regler i talsmandsbekendtgørelsen. I forbindelse med opfølgningen på inspektionen oplyste direktoratet bl.a. at man ville anmode pensionen om at fastsætte regler i henhold til talsmandsbekendtgørelsens 8. Jeg henviser i øvrigt til skrivelse nr. 34 af 25. juni 2007 om bekendtgørelse om gennemførelsen af medindflydelse for indsatte i kriminalforsorgens institutioner. Pensionen Skejby har ikke fastsat bestemmelser om en talsmandsordning. På baggrund af 8 i talsmandsbekendtgørelsen, der også gælder for kriminalforsorgens pensioner, henstiller jeg til pensionen at fastsætte nærmere regler om en talsmandsordning uanset at der for tiden ikke er valgt en talsmand Udgang Beboernes ret til udgang afhænger af hvilke vilkår den enkelte beboer afsoner under. I husordenen er der henvist til kriminalforsorgens regler om udgang Euforiserende stoffer og alkohol I rapporten fra inspektionen i 1999 indgik det at der dengang havde været en episode med hårde stoffer.

22 21/28 Pensionen oplyste under inspektionen den 25. marts 2011 at der havde været to episoder med stoffer inden for to år. Pensionen oplyste at det er tilladt at nyde alkohol inden for visse grænser. Af husordenen fremgår følgende: Alkohol Alkoholindtagelse er accepteret på pensionen under forhold, som aftales mellem personale og beboerne. Det er således ikke tilladt at nyde alkohol på fællesarealerne medmindre det i konkrete tilfælde er blevet godkendt af personalet. Alkoholindtagelse på værelser er accepteret, såfremt alkoholindtagelsen ikke går imod vilkårene fastsat ved dom eller administrativ myndighed i hver enkelt beboers tilfælde eller giver anledning til problemer i dagligdagen på pensionen. Er dette sidste tilfældet, drøftes situationen og reaktionen derpå snarest mellem beboeren og personalet. Beboere, der i medfør af opholdsvilkår ( ) ikke ( ) [må] indtage alkohol, kan af personalet blive anmodet om at blæse i alkometer til dokumentation af at være alkoholfri. Pensionen oplyste endvidere at der i overensstemmelse med kontrakten med Direktoratet for Kriminalforsorgen tages omkring 100 urinprøver om året. Under ombudsmandens inspektion af Pensionen Kastanienborg den 26. april 2005 indgik spørgsmålet om stikprøvevise urinprøver. Det fremgår af den endelige rapport af 10. august 2005 at indførelsen af muligheden for stikprøvevis urinprøvekontrol (uden en konkret mistanke om indtagelse af euforiserende stoffer mv.) var sket efter beslutning i Folketinget ved indsættelse af en hjemmel hertil i straffuldbyrdelseslovens 60 a der trådte i kraft den 1. juli De overordnede regler herfor blev udmøntet i bekendtgørelse nr. 826 af 26. juni 2004 om undersøgelse af indsattes person og opholdsrum i kriminalforsorgens institutioner (undersøgelsesbekendtgørelsen) og Direktoratet for Kriminalforsorgens vejledning nr. 68 af 19. juli 2004 (undersøgelsesvejledningen). Disse regler findes nu i bekendtgørelse nr af 13. december 2006 og i vejledning nr. 119 af 13. december Af pkt. 1 i den nugældende undersøgelsesvejledning fra 2006 fremgår bl.a. at reglerne principielt også gælder for kriminalforsorgens pensioner, men det understreges at undersøgelse af indsattes person efter lovens 60, stk. 2, ikke bør finde sted på pensionerne. Derimod kan der i pensionerne

23 22/28 gennemføres undersøgelse af den indsattes opholdsrum og undersøgelse af den indsattes person efter 60, stk Husordenen Af 3 i Direktoratet for Kriminalforsorgens cirkulære om pensioner fremgår følgende: 3. Hver pension skal have en husorden, der indeholder regler om 1) betingelserne for opholdet, herunder opholdsbetaling, familiebesøg, hold af husdyr mv., 2) optagelsesproceduren, 3) hvilke overtrædelser, der kan medføre bortvisning, og 4) beboernes adgang til at klage til Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen, over pensionens afgørelser. Stk. 2. Husordenen skal godkendes af Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen. Stk. 3. Inden optagelse skal den pågældende gøres bekendt med pensionens husorden og eventuelle supplerende regler for opholdet. Jeg har ikke foretaget en detaljeret gennemgang af husordenen i forhold til denne bestemmelse, men det er mit umiddelbare indtryk at husordenen lever op til cirkulærets krav Brug af eventuelle disciplinære reaktioner Af det materiale som jeg modtog forud for inspektionen om organisationskulturen på Pensionen Skejby, fremgår bl.a.: ( ) alle ønsker fra medarbejderside om disciplinære reaktioner (advarsler, mundtlige indskærpelser af vilkår og lignende) over for pensionens beboere skal forelægges [forstanderen] ( ). Pensionen har i brev af 22. juni 2011 oplyst at disciplinære reaktioner i beskrivelsen udelukkende er anvendt i forbindelse med hvorledes pædagogiske principper skal iværksættes og drøftes med overordnede myndigheder, der kan anvende regler om disciplinærstraf. I forbindelse med min inspektion af Pensionen Fanø i 2002 blev der taget stilling til en konkret advarsel til en beboer. Spørgsmålet om brugen af disciplinærstraf blev heref-

24 23/28 ter drøftet. Af inspektionsrapportens pkt fremgår det bl.a. at bekendtgørelsen om udståelse af strafcelle, anvendelse af forhørscelle og behandlingen af disciplinærsager i fængsler og arresthuse (disciplinærstrafbekendtgørelsen) ikke finder anvendelse i kriminalforsorgens pensioner. Ombudsmanden udtalte herefter i opfølgningsrapporten: Jeg er på den baggrund enig med direktoratet i at hjemmelen for advarslen ( ) ikke kan søges i de administrativt fastsatte regler om disciplinærstraf, og at det derfor er en fejl at henvise til disse regler i den forbindelse. Jeg udleder imidlertid ( ) at der (også) efter direktoratets opfattelse som alternativ til bortvisning/overførsel kan være behov for at beboere i kriminalforsorgens pensioner i forbindelse med konstaterede uregelmæssigheder kan tildeles en advarsel om at han/hun i gentagelsestilfælde må forvente at blive bortvist/ overført til moderinstitutionen. Direktoratet har om en sådan advarsel anført at denne ikke er en disciplinærstraf i form af en advarsel. ( ) På den baggrund blev der indhentet en udtalelse fra direktoratet som indgik i opfølgningsrapport nr. 2 vedrørende inspektionen af Pensionen Fanø. Rapporterne og opfølgningerne herpå findes på under menuen Sager og inspektioner hvortil der henvises. Det anførte om disciplinære reaktioner indgår i ovennævnte sammenhæng i materiale (om organisationskulturen) der er sendt fra forstanderen til de ansatte. Jeg har noteret mig det som pensionen efterfølgende har oplyst om at der med formuleringen ikke sigtes til afgørelser fra pensionen om disciplinærstraf, men (som oplyst) til pædagogiske reaktioner. 8. Bortvisning og tilbageførsel Som nævnt under pkt. 1 har jeg i forbindelse med tidligere inspektioner af pensioner anmodet om at få rapportmateriale vedrørende et antal sager om bortvisning. I forbindelse med denne inspektion bad jeg ikke om sådanne rapporter.

25 24/28 Nedenfor følger dog en gengivelse af nogle af de nye regler på området der trådte i kraft den 15. november Retsgrundlaget For pensionernes sagsbehandling gælder forvaltningsloven og de almindelige forvaltningsretlige grundsætninger. Herudover gælder cirkulære nr. 90 af 3. november 2010, der trådte i kraft den 15. november Hertil kommer den tilhørende vejledning nr. 91 af 3. november 2010, der i pkt indeholder regler om bortvisning Bortvisningsgrunde Efter cirkulærets 6 kan pensionens forstander eller den der bemyndiges dertil, bortvise en beboer der overtræder vilkår for opholdet, eller gør sig skyldig i grov eller gentagen overtrædelse af husordenen. Som nævnt under pkt. 7.7 fremgår det af 3, stk. 1, nr. 3, at en pensions husorden skal indeholde regler om bl.a. hvilke overtrædelser der kan medføre bortvisning. Følgende fremgår af husordenen om bortvisning: Bortvisningsgrunde Da formålet med beboerens ophold på pensionen er at hjælpe vedkommende til et liv uden kriminalitet og da kontrakten er en gensidig bindende aftale kan overtrædelse af kontrakten medføre bortvisning. Overholdelse af husorden/ opholdsbetingelserne på Pensionen i Skejby og handleplanen er en del af den indgåede kontrakt. Tilsidesættelse af reglen om ikke at måtte indtage/medtage euforiserende stoffer, vold eller trussel om vold overfor andre beboere, gæster eller personale, grov eller gentagen overtrædelse af betingelserne for ophold/husorden, grov eller gentagen tilsidesættelse af handleplanens indhold, positiv urinprøve, nægtelse af at aflægge urinprøve eller at puste i alkometer og i øvrigt nægtelse af at efterkomme personalets henvisninger kan medføre øjeblikkelig bortvisning.

26 25/28 Det er en metode på Pensionen i Skejby, at bortvisning og/eller konsekvens i videst muligt omfang inden endelig afgørelse drøftes med beboeren og medbeboerne Sagsbehandling Cirkulæret indeholder i 7 og 8 regler om sagsbehandlingen, afhængig af om der er tale om beboere der er anbragt på pension efter straffuldbyrdelseslovens 78, eller på andet grundlag. Cirkulærets 7 finder anvendelse i forhold til personer der er anbragt efter 78 i straffuldbyrdelsesloven, mens 8 finder anvendelse i sager om bortvisning af øvrige beboere. En forskel i de to regelsæt i cirkulærets 7 og 8 er at forvaltningslovens 9, stk. 4, om begrænset begrundelse mv. ikke finder anvendelse i sager efter 8. De almindelige regler om begrundelse (samt partshøring og aktindsigt) finder anvendelse i disse sager efter 8, jf. hertil pkt. 16 i vejledningen. 7 indeholder følgende regler om bl.a. retten til repræsentation, partshøring, notatpligt, herunder begrundelse og klagevejledning. Følgende fremgår af bestemmelsen: 7. Beboere, der er anbragt i medfør af straffuldbyrdelseslovens 78, skal, forinden der træffes afgørelse om bortvisning, gøres bekendt med adgangen til at lade sig bistå og have lejlighed til at udtale sig. Stk. 2. Afgørelsen træffes på grundlag af de foreliggende oplysninger. Pensionens forstander eller den, der bemyndiges dertil, afgør, om det af hensyn til klarlæggelse af sagens omstændigheder er påkrævet at indhente yderligere oplysninger, herunder fra personale eller andre beboere. Stk. 3. Den, der har afgivet forklaring, skal have lejlighed til at godkende referatet af sin forklaring, og det skal fremgå af referatet, om godkendelse er sket. Ved afgivelsen af forklaring skal der, udover den ansatte, der leder samtalen, være yderligere en af pensionens ansatte til stede som vidne. Stk. 4. Der skal gøres notat om den trufne afgørelse. Notatet skal indeholde en begrundelse for afgørelsen. Begrundelsen skal indeholde en henvisning til de retsregler, afgørelsen er truffet efter, og angive, hvilke hovedhensyn der har været bestemmende for skønnet, ligesom de faktiske omstændigheder, som er tillagt væsentlig betydning for afgørelsen, skal fremgå. Stk. 5. Notatet skal endvidere indeholde oplysninger om,

27 26/28 1) hvornår afgørelsen er meddelt beboeren, 2) at beboeren er orienteret om, hvilke retsregler afgørelsen er truffet i henhold til, jf. forvaltningslovens 24, stk. 3, 1. pkt., jf. 24, stk. 1, 1. pkt., 3) hvornår fristen for at indgive klage til justitsministeren udløber, jf. straffuldbyrdelseslovens 111, stk. 2, og 4) at beboeren er vejledt om muligheden for at klage til justitsministeren og om fristen for at indgive klage. Stk. 6. Beboeren har i medfør af forvaltningslovens 9, stk. 4, ikke adgang til aktindsigt i den del af notatet, der udfærdiges efter stk. 4, medmindre pensionens forstander eller den, der bemyndiges dertil, træffer afgørelse om meroffentlighed. 8 i cirkulæret indeholder følgende bestemmelser: 8. Øvrige beboere skal, forinden der træffes afgørelse om bortvisning, gøres bekendt med de foreliggende oplysninger og have lejlighed til at udtale sig, medmindre der foreligger særlige omstændigheder, jf. forvaltningslovens 19, stk. 2. Beboeren skal endvidere gøres bekendt med adgangen til at lade sig bistå af andre og få aktindsigt. Stk. 2. Pensionens forstander eller den, der bemyndiges dertil, afgør, om det af hensyn til klarlæggelse af sagens omstændigheder er påkrævet at indhente yderligere oplysninger, herunder fra personale eller andre beboere. Stk. 3. Den, der har afgivet forklaring, skal have lejlighed til at godkende referatet af sin forklaring, og det skal fremgå af referatet, om godkendelse er sket. Ved afgivelsen af forklaring skal der, udover den ansatte der leder samtalen, være yderligere en af pensionens ansatte til stede som vidne. Stk. 4. Der skal gøres notat om den trufne afgørelse. Notatet skal indeholde en begrundelse for afgørelsen. Begrundelsen skal indeholde en henvisning til de retsregler, afgørelsen er truffet efter, og angive hvilke hovedhensyn, der har været bestemmende for skønnet, ligesom de faktiske omstændigheder, som er tillagt væsentlig betydning for afgørelsen, skal fremgå. Stk. 5. Notatet skal endvidere indeholde oplysning om, 1) hvornår afgørelsen er meddelt beboeren, 2) at beboeren er orienteret om begrundelsen for afgørelsen, jf. forvaltningslovens 24, 3) hvornår fristen for at indgive klage til justitsministeren udløber, jf. straffuldbyrdelseslovens 111, stk. 2, og 4) at beboeren er vejledt om muligheden for at klage til justitsministeren og om fristen for at indgive klage.

Bekendtgørelse om anbringelse og overførsel af personer, som skal udstå fængselsstraf eller forvaring (anbringelses- og overførselsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om anbringelse og overførsel af personer, som skal udstå fængselsstraf eller forvaring (anbringelses- og overførselsbekendtgørelsen) BEK nr 591 af 30/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 31. december 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. JUR 15-61-0008 Senere ændringer

Læs mere

I Pensionen Brøndbyhus husorden er følgende fastsat om hjemkomsttidspunkt:

I Pensionen Brøndbyhus husorden er følgende fastsat om hjemkomsttidspunkt: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 11. oktober 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 14. december 2000 af Pensionen Brøndbyhus. I rapporten bad jeg pensionen og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015 BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 12-122-0005 Senere ændringer til

Læs mere

Pensionen har oplyst at det er korrekt at pensionen ikke modtager aktive narkomaner. Pensionen optager dog beboere som er i metadonbehandling.

Pensionen har oplyst at det er korrekt at pensionen ikke modtager aktive narkomaner. Pensionen optager dog beboere som er i metadonbehandling. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. maj 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 19. august 2002 af Pensionen på Fanø. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne

Læs mere

Pensionen har oplyst at skriftlig instruktion i brugen af de enkelte motionsredskaber er udarbejdet og hængt op hvilket jeg tager til efterretning.

Pensionen har oplyst at skriftlig instruktion i brugen af de enkelte motionsredskaber er udarbejdet og hængt op hvilket jeg tager til efterretning. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 20. august 2004 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 24. marts 2004 af Kontraktpensionen Fyn, og den 18. april 2005 afgav jeg den første opfølgningsrapport.

Læs mere

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0024 Senere ændringer til

Læs mere

Direktoratet har i udtalelsen af 31. oktober 2000 herom anført følgende:

Direktoratet har i udtalelsen af 31. oktober 2000 herom anført følgende: Folketingets Ombudsmand 1 Den 9. marts 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 1. marts 1999 af Pensionen Skejby. I rapporten bad jeg pensionen om udtalelser mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Inspektion af Pension Engelsborg den 15. april 2008

Inspektion af Pension Engelsborg den 15. april 2008 Den 4. november 2010 Inspektion af Pension Engelsborg den 15. april 2008 OPFØLGNING J.nr. 2008-0686-629/KV/PH 1/7 Den 4. august 2009 afgav jeg rapport om inspektionen den 15. april 2008 af Pension Engelsborg.

Læs mere

Bekendtgørelse om kriminalforsorgens reaktioner ved overtrædelse af vilkår fastsat ved prøveløsladelse, betinget dom m.v.

Bekendtgørelse om kriminalforsorgens reaktioner ved overtrædelse af vilkår fastsat ved prøveløsladelse, betinget dom m.v. BEK nr 590 af 30/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 6. september 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0076 Senere ændringer til

Læs mere

UDKAST. Kapitel 1. Indledende bestemmelser. Bekendtgørelsens anvendelsesområde. Definitioner

UDKAST. Kapitel 1. Indledende bestemmelser. Bekendtgørelsens anvendelsesområde. Definitioner UDKAST Bekendtgørelse om anbringelse på bopælen i indkvarteringsstedet under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om varetægtsfængsling i fodlænke i indkvarteringsstedet) I medfør af 35 b, stk.

Læs mere

Bekendtgørelse om anbringelse på bopælen i indkvarteringsstedet under intensiv overvågning og kontrol

Bekendtgørelse om anbringelse på bopælen i indkvarteringsstedet under intensiv overvågning og kontrol BEK nr 1198 af 02/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 4. oktober 2019 Ministerium: Udlændinge- og Integrationsministeriet Journalnummer: Udlændinge- og Integrationsmin., j.nr. 2017-10650 Senere ændringer

Læs mere

Elektronisk fodlænke

Elektronisk fodlænke Elektronisk fodlænke Afsoning på bopælen med elektronisk fodlænke Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen, november 2011 Hvad er elektronisk fodlænke? I 2005 blev der indført en ny afsoningsform

Læs mere

Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen)

Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen) BEK nr 431 af 09/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 6. december 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0032 Senere ændringer til

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen)

UDKAST Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen) Dato: 7. juni 2018 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Nanna Flindt Sagsnr.: 2017-0094-0611 Dok.: 765372 UDKAST Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og

Læs mere

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen) BEK nr 755 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 24. maj 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. JUR 13-122-0005 Senere ændringer til

Læs mere

Jeg anmodede i den endelige rapport om nærmere oplysning om planerne for kondirummet (ombygning af vindue og etablering af ventilation).

Jeg anmodede i den endelige rapport om nærmere oplysning om planerne for kondirummet (ombygning af vindue og etablering af ventilation). Den 8. august 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 10. august 2001 af Arresthuset i Tórshavn. I rapporten bad jeg om Direktoratet for Kriminalforsorgens bemærkninger vedrørende et

Læs mere

BEK nr 1035 af 23/06/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 30. juni Senere ændringer til forskriften BEK nr 178 af 09/02/2017

BEK nr 1035 af 23/06/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 30. juni Senere ændringer til forskriften BEK nr 178 af 09/02/2017 BEK nr 1035 af 23/06/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 30. juni 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 16-61-0036 Senere ændringer til

Læs mere

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 24. maj 2011 Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 OPFØLGNING NR. 4 J.nr. 2005-3035-628/PK3 1/7 Den 8. september 2010 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 3 om inspektionen

Læs mere

Bekendtgørelse om løsladelse af dømte, der udstår fængselsstraf (løsladelsesbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om løsladelse af dømte, der udstår fængselsstraf (løsladelsesbekendtgørelsen) BEK nr 773 af 26/06/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 8. januar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. JUR 14-122-0002 Senere ændringer

Læs mere

Arresthuset har oplyst at malerarbejdet i celle 17 (den ene af dobbeltcellerne) er udført i august 2002, og at cellen nu fremtræder i pæn stand.

Arresthuset har oplyst at malerarbejdet i celle 17 (den ene af dobbeltcellerne) er udført i august 2002, og at cellen nu fremtræder i pæn stand. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. august 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 6. juni 2001 af Arresthuset i Haderslev. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede underretning

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal 16 1220 København K Lovafdelingen Dato: Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Carsten Madsen Sagsnr.: 2006-730-0435

Læs mere

Bekendtgørelse om løsladelse af dømte, der udstår fængselsstraf (løsladelsesbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om løsladelse af dømte, der udstår fængselsstraf (løsladelsesbekendtgørelsen) BEK nr 756 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 28. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. JUR 13-122-0006 Senere ændringer

Læs mere

I medfør af 11, 90, stk. 3, og 111, stk. 4, i lov om fuldbyrdelse af straf m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 207 af 18. marts 2005, fastsættes:

I medfør af 11, 90, stk. 3, og 111, stk. 4, i lov om fuldbyrdelse af straf m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 207 af 18. marts 2005, fastsættes: Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Bilag 393 Offentligt BEK nr 505 af 17/06/2005 Bekendtgørelse om udsættelse med fuldbyrdelse af fængselsstraf og den administrative behandling af sager om benådning

Læs mere

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen) 3. For dømte, som i anledning af straffesagen har været varetægtsfængslet så længe, at der er mulighed for prøveløsladelse allerede ved ophøret af varetægtsfængslingen, skal der kun træffes afgørelse om

Læs mere

Direktoratet har ikke omtalt dette spørgsmål i sin udtalelse af 4. februar 2003.

Direktoratet har ikke omtalt dette spørgsmål i sin udtalelse af 4. februar 2003. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. november 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 24. oktober 2001 af Arresthuset i Slagelse. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

BEK nr 757 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar Senere ændringer til forskriften BEK nr 407 af 09/04/2015

BEK nr 757 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar Senere ændringer til forskriften BEK nr 407 af 09/04/2015 BEK nr 757 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr.13-122-0008 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om løsladelse af dømte, der udstår fængselsstraf (løsladelsesbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om løsladelse af dømte, der udstår fængselsstraf (løsladelsesbekendtgørelsen) BEK nr 354 af 12/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 17. maj 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0167 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Jeg har endvidere modtaget et brev af 27. februar 2003 fra direktoratet vedrørende bygningsmæssige

Jeg har endvidere modtaget et brev af 27. februar 2003 fra direktoratet vedrørende bygningsmæssige FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. november 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 29. oktober 2001 af Arresthuset i Hillerød. I rapporten bad jeg arresthuset og direktoratet om oplysninger

Læs mere

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke Den indledende sagsbehandling i sager om udsættelse af straf mv. Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke En advokat klagede for en borger over at Direktoratet

Læs mere

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen) BEK nr 1101 af 10/08/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 16-61-0055 Senere ændringer til

Læs mere

Inspektion af Ungdomspensionen I Sisimiut den 3. juni 2011

Inspektion af Ungdomspensionen I Sisimiut den 3. juni 2011 Inspektion af Ungdomspensionen I Sisimiut den 3. juni 2011 ENDELIG Dok.nr. 12/00243-7/MV 2/10 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Generelt... 4 3. Retsgrundlaget for anbringelse i pension... 5 4.

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. juni 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 11. juni 2002 af Arresthuset i Maribo. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne

Læs mere

Ad punkt 2.3.3. Køkkenfaciliteter

Ad punkt 2.3.3. Køkkenfaciliteter FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 29. marts 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 11. december 2002 af Arresthuset i Helsingør. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Direktoratet har oplyst at fængselsafdelingen i 2003 selv har bekostet og opført en lagerhal.

Direktoratet har oplyst at fængselsafdelingen i 2003 selv har bekostet og opført en lagerhal. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. oktober 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 18. april 2002 af Fængselsafdelingen Kærshovedgård. I rapporten anmodede jeg om oplysninger

Læs mere

Den 4. juli 2001 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg stillede nogle spørgsmål mv.

Den 4. juli 2001 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg stillede nogle spørgsmål mv. Den 7. juli 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 8. februar 2000 af Arresthuset i Esbjerg. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen om udtalelser mv. om

Læs mere

Ad pkt. 1. Jeg skal herefter meddele følgende:

Ad pkt. 1. Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 5. september 2001 afgav jeg rapport om min opfølgningsinspektion den 24. august 2001 af detentionen i Nuuk. I rapporten anmodede jeg Politimesteren i Grønland, Justitsministeriet

Læs mere

Bekendtgørelse om udgang til indsatte i kriminalforsorgens institutioner (udgangsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om udgang til indsatte i kriminalforsorgens institutioner (udgangsbekendtgørelsen) BEK nr 1157 af 07/12/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 10. januar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Kriminalforsorgen i Grønland, j.nr. 09-1321-181 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. marts 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 29. oktober 2001 af Arresthuset i Hillerød. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede underretning

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 28. marts og 21. juli 2003 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Jeg modtog herefter udtalelser af 28. marts og 21. juli 2003 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 14. oktober 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 10. august 2001 af Arresthuset i Tórshavn. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede underretning

Læs mere

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen) BEK nr 872 af 25/06/2018 Udskriftsdato: 20. juli 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j. nr. 18-61-0042 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Jeg noterede mig i opfølgningsrapporten det oplyste og anførte at jeg afventede direktoratets tilbagemelding.

Jeg noterede mig i opfølgningsrapporten det oplyste og anførte at jeg afventede direktoratets tilbagemelding. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. maj 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 8. februar 2001 af Statsfængslet Renbæk. I rapporten bad jeg om underretning mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Elektronisk fodlænke

Elektronisk fodlænke Elektronisk fodlænke Afsoning på bopælen med elektronisk fodlænke Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen, september 2013 Hvad er elektronisk fodlænke? I 2005 blev der indført en ny afsoningsform

Læs mere

FOB Afgørelse om genindsættelse til afsoning efter prøveløsladelse ikke forelagt domstolene uden unødigt ophold

FOB Afgørelse om genindsættelse til afsoning efter prøveløsladelse ikke forelagt domstolene uden unødigt ophold FOB 2018-35 Afgørelse om genindsættelse til afsoning efter prøveløsladelse ikke forelagt domstolene uden unødigt ophold Resumé Direktoratet for Kriminalforsorgen traf på grund af overtrædelse af vilkårene

Læs mere

Anstalten har den 16. september 2004 oplyst at opslagstavler til samtlige celler er bestilt.

Anstalten har den 16. september 2004 oplyst at opslagstavler til samtlige celler er bestilt. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 25. august 2004 afgav jeg en endelig rapport vedrørende inspektionen af Anstalten for domfældte i Aasiaat den 19. maj 2003. I rapporten anmodede jeg den ledende anstaltsleder,

Læs mere

Inspektion af statsfængslet i Ringe

Inspektion af statsfængslet i Ringe Inspektion af statsfængslet i Ringe Efter en inspektion af statsfængslet i Ringe henstillede jeg til justitsministeriet (direktoratet for kriminalforsorgen) og statsfængslet i Ringe, at der gennemførtes

Læs mere

Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012

Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012 Inspektion af Statsfængslet ved Horserød den 6. marts 2012 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00636-16/PH 2/11 Indholdsfortegnelse Ad 4.5. Kvindeafdelingen... 3 Ad 4.6. Projekt Menneske (afdeling 18)... 4 Ad 4.7. Besøgsafdelingen...

Læs mere

15-17-åriges anbringelse og fællesskab med voksne indsatte i lukkede fængsler, ministeriets sagsnr.:

15-17-åriges anbringelse og fællesskab med voksne indsatte i lukkede fængsler, ministeriets sagsnr.: Justitsministeriet Straffuldbyrdelseskontoret Slotsholmsgade 10 1216 København K 15-17-åriges anbringelse og fællesskab med voksne indsatte i lukkede fængsler, ministeriets sagsnr.: 2018-0092-0674 20-03-2019

Læs mere

I den anledning har jeg modtaget breve af 27. marts, 5. april, 5. maj og 9. maj 2006 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen.

I den anledning har jeg modtaget breve af 27. marts, 5. april, 5. maj og 9. maj 2006 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. marts 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 2 vedrørende min inspektion den 9. og 10. juni 2004 af Københavns Fængsler, Vestre Fængsel. I rapporten meddelte jeg at

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 6. september 2005 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 19. maj 2005 af Fængselsafdelingen på Holsbjergvej. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv.

Læs mere

Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv.

Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv. Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv. Finansministeriets vejledning om en række forvaltningsretlige regler af betydning i forbindelse med afsked o.lign. Vejedningen

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. september 2001 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 26. september 2000 af Arresthuset i Nykøbing Mors. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet

Læs mere

Bekendtgørelse om bistandsværger

Bekendtgørelse om bistandsværger BEK nr 947 af 24/09/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 28. september 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2008-220-0088 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2009-10 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 1411 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 15. september 2010 Kontor: Lovafdelingen Sagsnr.: 2010-792-1407

Læs mere

I rapporten bad jeg arresthuset om at oplyse mig nærmere om tidshorisonten for etablering af varmt vand i alle celler i arresthuset.

I rapporten bad jeg arresthuset om at oplyse mig nærmere om tidshorisonten for etablering af varmt vand i alle celler i arresthuset. Folketingets Ombudsmand 1 Den 15. november 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 21. marts 2000 af Arresthuset i Roskilde. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Den 24. juni 2002 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg bad om nogle oplysninger mv.

Den 24. juni 2002 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg bad om nogle oplysninger mv. 1 Den 14. december 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 2. april 2001 af Arresthuset i Ringsted. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen om udtalelser mv.

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 9. august 2000 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af Statsfængslet på Søbysøgård den 9. februar 2000. I rapporten bad jeg statsfængslet om udtalelser mv. om nærmere

Læs mere

Af politimesterens udtalelse fremgår følgende herom:

Af politimesterens udtalelse fremgår følgende herom: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 20. maj 2003 af arresten/detentionen i Aasiaat. I rapporten bad jeg politiet i Aasiaat, Politimesteren i

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 11. juli og 3. oktober 2003 fra Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Jeg modtog herefter udtalelser af 11. juli og 3. oktober 2003 fra Direktoratet for Kriminalforsorgen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. maj 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 3) om min inspektion den 29. oktober 2001 af Arresthuset i Hillerød. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede (fortsat)

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Vejle den 24. februar 2010

Inspektion af Arresthuset i Vejle den 24. februar 2010 Inspektion af Arresthuset i Vejle den 24. februar 2010 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00085-2/PH 2/7 Den 20. december 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en opfølgningsrapport om inspektion den 24. februar

Læs mere

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 4/2006 Frederiksholms Kanal 16 Den 18. september 2006 1220 Kbh. K. J.nr. RA-2005-609-0051

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 4/2006 Frederiksholms Kanal 16 Den 18. september 2006 1220 Kbh. K. J.nr. RA-2005-609-0051 RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 4/2006 Frederiksholms Kanal 16 Den 18. september 2006 1220 Kbh. K. J.nr. RA-2005-609-0051 Sagsbehandlingstiden i straffesager. Klager fra sigtede over lang sagsbehandlingstid

Læs mere

Jeg bad arresthuset om at oplyse om de indsatte kan få opsat gardiner hvis de ønsker det/har et særligt behov for det.

Jeg bad arresthuset om at oplyse om de indsatte kan få opsat gardiner hvis de ønsker det/har et særligt behov for det. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. august 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) vedrørende min inspektion den 11. juni 2002 af Arresthuset i Maribo. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede oplysninger

Læs mere

Elektronisk fodlænke. Baggrundsinformation om afsoning med elektronisk fodlænke

Elektronisk fodlænke. Baggrundsinformation om afsoning med elektronisk fodlænke Elektronisk fodlænke Baggrundsinformation om afsoning med elektronisk fodlænke Kriminalforsorgen, juli 2018 Baggrundsinformation om afsoning med fodlænke Det er muligt at udstå fængselsstraf på bopælen

Læs mere

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 2011 5-4. Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 Talsmanden for en gruppe indsatte i et statsfængsel klagede til Direktoratet for Kriminalforsorgen over en fast

Læs mere

Ad punkt 2.2. Cellerne

Ad punkt 2.2. Cellerne Folketingets Ombudsmand 1 Den 23. januar 2001 sendte jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 2. marts 1999 af Arresthuset i Århus. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Inspektion af detentionen i Paamiut den 21. august 2006

Inspektion af detentionen i Paamiut den 21. august 2006 Inspektion af detentionen i Paamiut den 21. august 2006 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00009-4/PH 2/13 Indholdsfortegnelse Ad 5.2.1. Tilbageholdte og domfældte (regelgrundlag)... 3 Ad 5.3. Belægning... 4

Læs mere

KOMMUNERNES OG KRIMINALFORSORGENS OPGAVER VED AFGØRELSE AF STRAFFESAGER MOD UNGE

KOMMUNERNES OG KRIMINALFORSORGENS OPGAVER VED AFGØRELSE AF STRAFFESAGER MOD UNGE Vejledning fra Ungesamrådet i Nordjylland ANKLAGEMYNDIGHEDEN December 2011 (ajourført jan. 2013) KOMMUNERNES OG KRIMINALFORSORGENS OPGAVER VED AFGØRELSE AF STRAFFESAGER MOD UNGE I. Hvilken afgørelse kan

Læs mere

Arrestforvareren har vedlagt en kopi af den reviderede husorden (der er dateret 10. maj 2008).

Arrestforvareren har vedlagt en kopi af den reviderede husorden (der er dateret 10. maj 2008). 1/5 Den 11. januar 2008 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. september 2006 af Arresthuset i Viborg. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede oplysninger om et enkelt forhold og underretning

Læs mere

Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade København K

Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade København K Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade 100 1401 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Direktoratet for Kriminalforsorgen Juridisk Kontor Strandgade København K

Direktoratet for Kriminalforsorgen Juridisk Kontor Strandgade København K Direktoratet for Kriminalforsorgen Juridisk Kontor Strandgade 100 1401 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1.

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2003 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 7. december 2001 af den sikrede institution Koglen. Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr.

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. november 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 14. januar 2004 af Arrestafdelingen i Horsens. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. april 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 7. marts 2002 af Arresthuset i Sønderborg. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Ad pkt Individuel møblering

Ad pkt Individuel møblering FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 20. juni 2003 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 12. marts 2003 af Pensionen Lysholmgård. I rapporten bad jeg pensionen og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Beskrivelse af PENSIONEN I SKEJBY, dens principper, mål, midler og opholdsbetingelser/husorden PENSIONEN I SKEJBY P.O. PEDERSENSVEJ 1 8200 ÅRHUS N

Beskrivelse af PENSIONEN I SKEJBY, dens principper, mål, midler og opholdsbetingelser/husorden PENSIONEN I SKEJBY P.O. PEDERSENSVEJ 1 8200 ÅRHUS N Beskrivelse af PENSIONEN I SKEJBY, dens principper, mål, midler og opholdsbetingelser/husorden PENSIONEN I SKEJBY P.O. PEDERSENSVEJ 1 8200 ÅRHUS N Telefon kontor: 7255 7860 Telefon beboere: 8678 4036 Telefon

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010

Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010 Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 499 Offentligt Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00123-1/LBI 2/11 Den 23. juni 2011 afgav Folketingets Ombudsmand

Læs mere

I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn

I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn Statsforvaltningens udtalelse til borger: Henvendelse vedrørende oplysning om navn på

Læs mere

Kriminalforsorgen Pensionen Kastanienborg. Storegade 10 2650 Hvidovre. Telefon 72 55 77 00 Fax nr. 72 55 77 15

Kriminalforsorgen Pensionen Kastanienborg. Storegade 10 2650 Hvidovre. Telefon 72 55 77 00 Fax nr. 72 55 77 15 Kriminalforsorgen Pensionen Kastanienborg Storegade 10 2650 Hvidovre Telefon 72 55 77 00 Fax nr. 72 55 77 15 Pensionen.Kastanienborg@kriminalforsorgen.dk Indledning Pensionen Kastanienborg er en stor gammel

Læs mere

Jeg anmodede anstalten om at oplyse nærmere om praksis for anbringelse af beskæftigelsesvægrende på afdeling D.

Jeg anmodede anstalten om at oplyse nærmere om praksis for anbringelse af beskæftigelsesvægrende på afdeling D. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 25 med denne forsøgsordning. Anstalten har oplyst at ordningen anvendes meget sjældent, og at anstalten derfor ikke har ret mange erfaringer med ordningen. Anstalten har videre

Læs mere

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion 2-x. Forvaltningsret 1113.1 114.3 115.1 123.1. Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion En friskole glemte at søge Økonomistyrelsen om fleksjobrefusion inden ansøgningsfristen udløb.

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 31. marts og 21. maj 2003 med bilag fra arrestinspektøren og Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Jeg modtog herefter udtalelser af 31. marts og 21. maj 2003 med bilag fra arrestinspektøren og Direktoratet for Kriminalforsorgen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 13. marts 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 11. december 2001 af Arresthuset i Kolding. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af kriminallov og retsplejelov for Grønland

Forslag. Lov om ændring af kriminallov og retsplejelov for Grønland Lovforslag nr. L 19 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen) Forslag til Lov om ændring af kriminallov og retsplejelov for Grønland (Anbringelse af forvaringsdømte

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: 12-06- 2007 Ved brev af 20. august 2006 har De forespurgt om Tilsynets stilling til, at en kommunal forvaltning stiller krav om at foretage en lydoptagelse

Læs mere

+ bilag. Vedrørende Miljøministeriets afslag på aktindsigt

+ bilag. Vedrørende Miljøministeriets afslag på aktindsigt FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammel Torv 22. 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Ritzaus Bureau I/S Store Kongensgade 14 1264 København K Att.: Christian Lindhardt

Læs mere

Fristfastsættelse ved»karantæne«i forbindelse med udgangsforbud

Fristfastsættelse ved»karantæne«i forbindelse med udgangsforbud Fristfastsættelse ved»karantæne«i forbindelse med udgangsforbud Udtalt overfor Direktoratet for Kriminalforsorgen, at det ikke burde komme en indsat til skade, at en visitationsrapport ikke indgik i anstaltens

Læs mere

UDKAST. Forslag. Lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

UDKAST. Forslag. Lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Bilag 159 Offentligt Lovafdelingen UDKAST Dato: 31. januar 2008 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2007-733-0040 Dok.: LSJ40375 Forslag til Lov om ændring af

Læs mere

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. august 1999 af Anstalten for domfældte i Aasiaat.

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. august 1999 af Anstalten for domfældte i Aasiaat. Folketingets Ombudsmand 1 Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. august 1999 af Anstalten for domfældte i Aasiaat. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra anstalten,

Læs mere

Information om anholdelse og varetægtsfængsling

Information om anholdelse og varetægtsfængsling Information om anholdelse og varetægtsfængsling I denne folder kan du læse om de vigtigste regler, der gælder for anholdte og varetægtsfængslede. Hvis du vil vide mere, kan du låne regler og love hos personalet.

Læs mere

Indsattes adgang til at udtale sig ved lukning af fængselsafdeling

Indsattes adgang til at udtale sig ved lukning af fængselsafdeling Indsattes adgang til at udtale sig ved lukning af fængselsafdeling Udtalt, at principperne for gennemførelsen af en beslutning om nedlæggelse/lukning af en afdeling i et fængsel er et spørgsmål, som de

Læs mere

Barnet var flyttet ind på botilbuddet, før bestemmelsen om udlevering af handleplaner

Barnet var flyttet ind på botilbuddet, før bestemmelsen om udlevering af handleplaner 2016-44 Udlevering af relevante dele af handleplan til anbringelsesstedet Når en handleplan indebærer, at et barn eller en ung anbringes på et anbringelsessted efter servicelovens 66, skal relevante dele

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 2016-32751 Dato: 14-02-2017 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 5. april 2016 meddelt Region Midtjylland, at du ønsker at klage over

Læs mere

Ad pkt Bygning og gangarealer m.m. Jeg bad pensionen om at oplyse om ovnen i værkstedsbygningen til brænding af glas er taget i brug.

Ad pkt Bygning og gangarealer m.m. Jeg bad pensionen om at oplyse om ovnen i værkstedsbygningen til brænding af glas er taget i brug. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 6. november 2002 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 19. august 2002 af Pensionen på Fanø. I rapporten bad jeg pensionen og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Sæt dig godt ind i husordenen. Overtræder du den, kan du bortvises.

Sæt dig godt ind i husordenen. Overtræder du den, kan du bortvises. PENSIONEN LYSHOLMGÅRD HUSORDEN 01. august 2004 Det er nødvendigt at have en række spilleregler, så vi alle sammen kan være her og have det godt. Husordenen er derfor sat sammen af regler, som Lysholmgård

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

Uddrag af bekendtgørelse af forvaltningsloven

Uddrag af bekendtgørelse af forvaltningsloven Myndighed: Justitsministeriet Udskriftsdato: 19. september 2016 (Gældende) Uddrag af bekendtgørelse af forvaltningsloven 1-8. (Udelades) Kapitel 4 Partens aktindsigt Retten til aktindsigt 9. Den, der er

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 689 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 689 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 689 Offentligt Spørgsmål nr. 689 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg: Ministeren bedes redegøre for, hvilken hjælp der tilbydes varetægtsfængslede,

Læs mere

Bekendtgørelse om tilsyn og samfundstjeneste

Bekendtgørelse om tilsyn og samfundstjeneste BEK nr 1149 af 07/12/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 12. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Kriminalforsorgen i Grønland, j.nr. 09-121-195 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om indsattes adgang til fællesskab m.v. med andre indsatte i kriminalforsorgens institutioner (fællesskabsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om indsattes adgang til fællesskab m.v. med andre indsatte i kriminalforsorgens institutioner (fællesskabsbekendtgørelsen) 3. Direktoratet for Kriminalforsorgen kan bestemme, at fællesskabet i en fængselsafdeling eller et arresthus, som er udpeget til anbringelse af ind- Dato: 7. juni 2018 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 344 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 344 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 344 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 6. marts 2017 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret

Læs mere

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018 2018-11 Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger En borger klagede til ombudsmanden over det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Ombudsmanden udtalte, at en sagsbehandlingstid

Læs mere

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges.

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges. 2012-2. Aktindsigt i sag om udlevering til udenlandsk myndighed afgøres efter retsplejelovens regler En journalist klagede til ombudsmanden over Justitsministeriets afslag på aktindsigt i ministeriets

Læs mere