Introduktion. Find øvelser og motion der passer til dig

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Introduktion. Find øvelser og motion der passer til dig"

Transkript

1 Indhold Introduktion Baggrund Fysisk aktivitet og fysisk træning når man er syg Det kræver et godt helbred at ligge på hospitalet Det fysisk aktive sygehus Man bliver 30 år ældre af 3 uger i sengen Hvad betyder det at være lidt doven i et par uger? Kan man få en motionspille? Motion for hjernen Vær aktiv og bryd skrøbelighedens cirkel Gammel og træt Motion modvirker træthed, kvalme og angst Find øvelser og motion der passer til dig Aktiv når du er sengeliggende Gode råd til den sengeliggende Sengeprogram meget let Sengeprogram let Aktiv når du er oppegående Gode råd til den oppegående Tag trappen Gangprogram meget let Gangprogram let Styrkeprogram meget let Styrkeprogram let Aktiv når du er udskrevet Hverdagsmotion når du kommer hjem igen Når du skal fra et sted til et andet Gå, gå, gå, gå Styrkeprogram hjemmetræning Styrkeprogram fitnesscenter Gangprogram 4 uger Intervalgang 4 uger

2 INTRODUKTION 5 Syg men aktiv Sund og rask er ikke det samme. Man kan være rask uden at være sund og sund uden at være rask. Og man kan være sund og aktiv, selv om man har en diagnose, også en alvorlig en af slagsen. Men der kan være brug for inspiration, ikke mindst når man er indlagt. Denne bog henvender sig især til den person, der er indlagt. For det er særligt vigtigt at holde sig i gang, når man er på hospitalet. Det kan i nogle tilfælde bedre sygdomstilstanden og forebygge forværring. Og selv nogle få skridt om dagen er bedre end ingen. Men hvordan finder man inspiration til at være aktiv, når man er syg? Vi bliver selv motiveret af den megen viden, der findes om betydningen af at være fysisk aktiv. Men det er også nemmere at komme i gang, hvis man bliver taget ved hånden. Denne bog gør dig klogere på motion og bevægelse. Den inspirerer til mere aktivitet i dagligdagen. Og så får du hjælp til at træne din krop igennem. De fleste gennemgår under og efter indlæggelsen forskellige faser, hvor de er mere eller mindre svage eller stærke. Ideen med denne bog er, at du kan vælge de træningsformer, der passer til din tilstand. Der er træningsinstruktioner til: Den sengeliggende (blå farve), Den oppegående (fersken-farve), Den, der er udskrevet (grøn farve). Vi håber, du finder inspiration til at stå og gå på egne ben, både under indlæggelsen, og når du kommer hjem igen. Bente Klarlund Pedersen & Morten Zacho

3 Baggrund 7 Fysisk aktivitet og fysisk træning når man er syg "What you do today can improve all your tomorrows" Det er vigtigt at holde sig i gang, gå omkring, tage trappen, bevæge sig i sengen. Men det er også vigtigt med målrettet træning af kroppen. Musklerne skal styrkes; det er godt for funktion og stofskifte. Kredsløbet skal trænes; det er godt for hjertet og udholdenhed. Det hele er vigtigt. Men hvis man kombinerer den fysiske aktivitet, hvor man simpelthen bevæger sig rundt, med egentlig træning, så får man den bedste effekt.

4 8 Baggrund 9 Det kræver et godt helbred at ligge på hospitalet Engang imellem bliver en person indlagt, for at vi kan sikre os, at han eller hun er helt rask. Det gælder f.eks. personer, der skal være knoglemarvs-donorer, eller som skal donere den ene nyre til transplantation. Selvom en sådan person efter grundig undersøgelse viser sig at være ved særdeles godt helbred, så er det ikke ualmindeligt, at den raske person kommer til at føle sig småsyg under indlæggelsen. Det kan der naturligvis være mere end én grund til. Men en oplagt forklaring er, at man ofte bliver meget inaktiv, når man er indlagt på et hospital, og med inaktivitet følger dårligt humør og alment ubehag. Det fysisk aktive sygehus Vi har en sygehuskultur, der signalerer, at man skal ligge i sengen, når man er syg. Som patient bliver man ofte klædt i hospitalets hvide tøj og placeret i en seng med fjernsyn foran. Fjernsynet styres med en fjernbetjener. Der tilsluttes en klokkesnor til sengen. Ved begrænset anstrengelse, et lille ryk i snoren, kan personalet tilkaldes. Livet i hospitalssengen er et passivt liv. Det er oplagt, at man kan være så syg, at der ikke er et alternativ til det at være sengeliggende. Men for mange patienter er det godt for både krop og psyke at få lidt bevægelse ind i dagene på sygehuset. Så lad os opfinde det fysisk aktive sygehus. Det kan være trist at ligge på hospitalet, men fysisk aktivitet giver velvære og glæde og dæmper angst og stress.

5 Baggrund 11 Man bliver 30 år ældre af 3 uger i sengen Kan det ikke være lige meget, om man slapper af et par uger i sengen? "It does not matter how slowly you go as long as you do not stop" Nej, det er i sig selv ikke helt ufarligt at være sengeliggende. I 1966 blev der udført et forsøg. Fem unge mænd blev lagt i sengen i 3 uger. Der var ikke tale om meget strengt sengeleje. De unge mænd måtte bevæge sig i sengen og gå på toilettet. Forskningsprojektet konkluderede: Når man ligger i sengen i 3 uger, taber man det samme i fysisk form, som når man bliver 30 år ældre!

6 12 13 Hvad betyder det at være lidt doven i et par uger? Den samme opgave kan ofte udføres aktivt frem for passivt: Trappen frem for elevatoren; gang eller cykling frem for bilkørsel; gå tur med hunden frem for at lukke den ud i haven. Hvis man konsekvent vælger den dovne måde, kan man nøjes med at tage blot til skridt. I et forsøg skulle unge mænd ændre deres aktive livsstil til passiv livsstil. I 14 dage skulle de kun gå skridt daglig. De gik på arbejde og passede deres studier, men var altså dovne. "Well done is better than well said" På bare 14 dage skete der følgende: - Deres kondition faldt med 7 %. - De tabte 1,2 kg muskelmasse. - De fik mere af det farlige fedt omkring organerne (æblefacon). Når de fik et fedtholdig måltid, havde de højere koncentrationer af fedt i blodet og i længere tid. Når de fik et kulhydratrigt måltid, skulle de producere betydeligt mere insulin som udtryk for at de var blevet insulinresistente, dvs. havde udviklet en forløber for type 2 diabetes.disse voldsomme ændringer indtrådte altså ved en livsstil, der svarer til en daseferie på stranden, og viser, at en passiv livsstil i sig selv kan være årsag til kroniske livsstilssygdomme, f.eks. hjertesygdom og type 2 diabetes.

7 14 Baggrund 15 Kan man få en motionspille? Tænk, hvis man kunne narre musklerne til at tro, at de har motioneret. Tænk, hvis man kunne ligge i sengen, henslænge sig foran fjernsynet og blive både slank, smidig og stærk! Tanken om en motionspille dukker fra tid til anden op i medierne. Men der er grund til at have en vis portion skepsis over for begrebet motionspille. Det er svært at forestille sig, at en enkelt pille bare tilnærmelsesvis kan erstatte den fulde effekt af motion. Ved fysisk aktivitet aktiveres talrige gener, ikke samtidig og ikke lige kraftigt, men i et uhyre fint reguleret samspil, som er optimeret gennem årtusinders evolution. Det er vanskeligt at forestille sig en pille, der efterligner denne symfoni af processer, hvor musklerne dirigerer og interagerer med resten af kroppen med mulighed for vidtforgrenede effekter på fysisk præstation, udholdenhed, styrke, indlæringsevne, koncentrationsevne og humør og i tilgift forebygger diabetes, knogleskørhed, cancer, hjerte-karsygdomme og demens. Tilmed kan fysisk træning anvendes som behandling af de samme sygdomme. Motion som lægemiddel er kommet for at blive, men motionspillen er ikke lige om hjørnet. Lidt bevægelse er meget bedre end ingenting. Motion for hjernen Luk øjnene og forestil dig et øjeblik, at du løber en tur. Du mærker, at hjertet slår hurtigere. Du bliver forpustet. Du begynder at svede. Hvad du ikke mærker, er, at musklerne optager sukker fra blodbanen som energi. Samtidig går der et signal til leveren om, at den skal sende sukker ud i blodbanen. Hvis det ikke skete, ville du hurtigt gå sukkerkold, dvs. blodsukkeret ville falde, og du ville blive dårlig. Når du bruger musklerne, går der også signaler til fedtvævet, som frigiver fedt, der bliver forbrændt i musklerne. Men der sker også noget med hjernen. Når du er fysisk aktiv, påvirker det dit stemningsleje, din koncentrationsevne og følelsen af angst og stress. Man har længe været klar over, at der måtte findes en såkaldt motionsfaktor, der blev produceret af arbejdende muskler og derefter frigivet til blodbanen, hvor den kunne påvirke funktionen af andre organer på samme måde som et hormon. I dag ved vi, at musklen producerer ikke bare én, men flere hundrede hormonlignende motionsfaktorer. Denne opdagelse har givet et nyt syn på muskulaturen. Musklen er en kirtel, som producerer stoffer, der er helt centrale, for at musklerne kan kommunikere med andre organer, f.eks. knogler, hjerte, fedt, lever og hjerne. Fysisk aktivitet påvirker følelsen af velvære og glæde, angst, stress og koncentrationsevne i positiv retning. Motionerer man mindst to gange om ugen, halverer man risikoen for demens. Og fysisk aktivitet ser ud til at have en plads i behandlingen af depression.

8 Baggrund 17 Vær aktiv og bryd skrøbelighedens cirkel "Success is the sum of small efforts, repeated day in and day out" Mange patienter lider af åndenød. Andre har problemer med balancen. I begge tilfælde bliver man ofte bange for at bevæge sig, enten af angst for at blive mere forpustet eller af angst for at falde. Resultatet er en meget stillesiddende livsform. Når man ikke bevæger sig, falder konditionen. Med faldende kondition bliver det betydeligt hårdere at gennemføre den samme mængde arbejde på den samme tid. Hvis man er bange for at røre sig, får man dårligere og dårligere kondition og færre kræfter. Det bliver sværere og sværere at lave selv det allermindste. Mange patienter havner i skrøbelighedens cirkel. Man forsøger at undgå fysisk aktivitet, der trætter eller giver åndenød. Det fører gradvis til større og større inaktivitet. Funktionsniveauet falder yderligere, og man undgår fysisk krævende opgaver, hvilket fører til yderligere inaktivitet. Man kan ikke eller tør ikke gå på gaden, og man bliver efterhånden isoleret og ensom. Man kan bryde skrøbelighedens cirkel ved at komme i gang med et træningsprogram.

9 18 19 Gammel og træt Når vi bliver gamle, bliver vi trætte, kræfterne aftager, og vi kan ikke klare det samme, som vi kunne tidligere. Videnskabeligt set er der imidlertid meget ringe beviser for, at dette er naturgivent. Mange menneskers færden er præget af økonomisering med tiden. Der er ingen grund til at gå længere end højst nødvendigt. Man parkerer tæt på arbejde og nær supermarkedet, så man lige kan skovle varer ind i bilen. Man har dårlig samvittighed over at være for lidt hjemme, og når man endelig er hjemme, kan man jo ikke tage ud og løbe, når man skal tage sig af familien. Når man så bliver ældre og får mere tid, er der en masse vaner, der er groet fast. Nu har man jo faktisk råd til bilen, så pokker tage, om man skulle afskaffe den. "Success is going from failure to failure with no loss of enthusiasm" Bedre tid afspejler sig i en langsommere og mere adstadig gang. Jo mindre man bevæger sig, desto mindre bevægelig bliver man. Hvis vi ser på befolkningen over én kam, så bliver vores fysiske formåen reduceret med alderen. Det gælder både konditionen, muskelstyrken og koordinationen. Men det er muligt at bevare formen langt op i årene. Det generelle billede af, at alder er lig med dårlig form, kan tilskrives livsstil mere end et ubønhørligt tikkende biologisk ur.

10 Baggrund 21 Motion modvirker træthed, kvalme og angst "Motivation is what gets you started. Habit is what keeps you going" Regelmæssig fysisk aktivitet forebygger brystkræft og tarmkræft samt formentlig kræft i blærehalskirtel (prostata) og livmoder. Personer, der er behandlet for kræft, har det bedre, både fysisk og psykisk, hvis de er regelmæssigt fysisk aktive. Patienter med kræft oplever ofte ulidelig træthed, kvalme og angst. Hvis du har kræft, kan fysisk aktivitet have en positiv effekt på kondition, muskelstyrke, psykisk velbefindende, depression og livskvalitet i videste forstand. Hvis man er aktiv, føler man også mindre træthed, mindre kvalme og mindre angst. Man mener i dag, at fysisk aktivitet kan forebygge tilbagefald af visse kræftsygdomme.

11 23 Find øvelser og motion der passer til dig I denne bog kan du finde motion, der passer til dig, uanset om du er meget svækket, eller du er frisk og på vej hjem fra hospitalet. Når man er sengeliggende, så hjælper det rigtig meget, hvis blot man får bevæget kroppen en lille smule. Derfor går det letteste program faktisk bare ud på, at man bevæger leddene ganske let, mens man ligger ned. Er man oppegående, er der anvisninger på nogle enkle øvelser, man kan lave ved sengegærdet, og når man er udskrevet, kan man opbygge formen igen med et gå-program. Ved at følge farvekoderne kan du finde øvelser og motion, der passer lige til dig: Den sengeliggende blå farve Den oppegående fersken-farve Den, der er udskrevet grøn farve

12 Aktiv når du er sengeliggende 25

13 26 Aktiv når du er sengeliggende 27 Gode råd til den sengeliggende Her er forslag til, hvad du selv kan gøre, når du er indlagt. The journey of a thousand miles starts with one step Sørg for ofte at skifte stilling, når du ligger ned. Brug gerne sengens forskellige funktioner. På den måde får du bevæget musklerne. Sørg for at stå ud af sengen, hvis du kan. Det kan være for at gå på toilettet, hente drikkevarer osv. Har du problemer med selv at komme ud af sengen eller hen til opholdsstuen, så bed personalet på afdelingen om at hjælpe dig. Det er en god idé at begrænse den tid, hvor du ligger ned. Når du sidder op, får du nemlig brugt musklerne mere aktivt end i liggende stilling. Sid op i sengen eller i en stol på stuen, på gangen eller i opholdsstuen.

14 28 29 Sengeliggende meget let I dette program får du bevæget leddene og aktiveret musklerne en lille smule. Du skal bevæge anklerne, benene, skuldrene og armene. Lav f.eks. 12 gentagelser i hver øvelse og gentag 3 gange. Du må gerne supplere med andre bevægelser, du selv finder på. Ben Bøj skiftevis det ene og det andet ben ved at trække foden op mod ballen. Ankler Bevæg fødderne op og ned eller rundt i cirkler. Skuldre Træk skuldrene op mod ørene, eller før skuldrene rundt i cirkler. Arme Lig med armene ned langs siden. Bøj albuerne og stræk armene lodret op i luften.

15 30 31 Sengeliggende let Når du ligger i sengen, får du ikke aktiveret dine benmuskler. I dette program skal du lave 3 enkle øvelser, de får fat i dine knæ- og hoftemuskler. Du skal lave knæstræk, bækkenløft og pudeklem med rotation. Lav f.eks. 12 gentagelser i hver øvelse og gentag 3 gange. Hofteløft Placer fødderne fladt i madrassen. Løft bagdelen fra madrassen. Hvis ikke du kan løfte bagdelen, skal du blot forsøge på at gøre det. Knæ- stræk Skub dynen ind under knæene eller indstil sengen, så dine knæ er bøjet. Stræk skiftevis det ene og det andet knæ og hold spændingen 1 sekund, når benet er strakt. Pudeklem Klem knæene sammen om en pude. Drej puden ned til den ene side, mens du kigger til den anden side.

16 32 Aktiv når du er oppegående 33

17 34 Aktiv når du er oppegående 35 Gode råd til den oppegående Her er forslag til, hvad du selv kan gøre, når du er indlagt. Gå en tur. Du kan gå rundt på stuen. Du kan gå en tur til kiosken, også selv om du ikke skal købe noget. Gå ned i opholdsstuen. En tur på trapperne giver meget motion. Hvis du føler dig usikker på benene, så brug et gangredskab, f.eks. en rolator. Don t quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion Når du har besøg, så spørg, om dine gæster ikke har lyst til, at I går en tur og snakker sammen. Personalet har tidspunkterne for stuegang, behandling og undersøgelser. Tal eventuelt med dem om, hvornår det passer bedst, at du går en tur. Få stillet sko frem og sørg for, at du har en badekåbe i nærheden. Det er små ting, men hvis de ikke er i nærheden, kan det jo netop være det, der forhindrer dig i at komme ud af sengen.

18 36 Aktiv når du er oppegående 37 Tag trappen! På engelsk bruger man udtrykket walk up, dvs gå op. Man kan gå op ad trappen, men ikke gå op ad elevatoren. Hvis man bare går et trin op ad trappen, så når man nærmere sit mål. Når man står ved trappens fod, giver det mening at gå ét trin op og så ét til og ét til. Vi går ikke op ad elevatoren, det giver ingen mening, selv om vi i daglig dagen går op og ned ad elevatoren. Af dårlig vane trykker vi på knappen. Så står vi stille og venter på elevatoren. Kigger på uret. Stresser lidt. Elevatoren kører ned i kælderen. Ikke nødvendigvis, fordi der er nogen, der har trykket på den nede i kælderen, men sådan er den indstillet. Elevatoren er indstillet på, at den skal ned i kælderen og vente der, indtil det er tid at tage en tur op. Man kan vente på, at der bliver bygget nogle flere elevatorer, eller man kan gøre op med alt det venteri én gang for alle. Lav din egen regel: Tag kun elevatoren, hvis du skal mindst 3, 4, 5 eller? etager op. Den har sit eget liv. Mens vi venter, er der flere og flere, der samles foran elevatorerne. Vi venter længe. Så kommer der en elevator. Som en masse bevæger vi os hen mod den elevator, der er på vej. Vi vælter ind i elevatoren og trykker vor destination ind. Nogle patienter går dårligt. Det er jo for deres skyld, at der er en elevator elevatoren er for de handikappede. Hvis du er i stand til at gå en etage eller to eller flere, så går du mod mere sundhed.

19 38 39 Gangprogram meget let Dette program hjælper dig med at komme i gang med at gå, efter at du har været sengeliggende i et stykke tid. Du starter med at gå på stedet ved fodenden af din seng, mens du støtter med en hånd. Når dette føles let, går du videre til næste udfordring. Lav gerne gåturene flere gange hver dag, hvis du kan. Når alle fire opgaver er afprøvet og føles overskuelige, går du videre til Gangprogram Let. Gå halvt ned ad gangen. Det kan f.eks. være til buffeten eller til en stol, der står der. Hold en lille pause og gå tilbage igen. Gå 2 gange op og ned ad gangen. Gå på stedet ved fodenden. Støt med den ene eller begge hænder på sengegærdet. Gå f.eks. 20 skridt, hold en lille pause og gentag det 3 gange. Gå en 5 minutters gåtur på egen hånd. Spørg evt. personalet om råd til, hvor du kan gå hen.

20 40 41 Gangprogram let Dette er et gangprogram for dig, der er oppegående og godt vil have en plan for, hvordan du gradvis kommer til at gå længere og hurtigere. Når opgave 1 føles let og overskuelig går du videre til opgave 2 osv. Lav gerne gåturene flere gange hver dag, hvis du kan. Gå til et mål uden for afdelingen. Det kan f.eks. være kiosken, cafeen eller haven. Prøv en tur med intervalgang: Gå 1 minut hurtigt derefter 1 min langsomt. Gentag dette 4 gange, så du i alt får gået 8 minutter. Gå 1-3 ture op og ned ad gangen. Gå en tur udendørs. Spørg gerne personalet om ideer til, hvor du kan gå hen.

21 42 43 Styrkeprogram meget let Dette er et meget let styrkeprogram, som du kan lave ved enden af sengen sammen med en stol. Første gang du prøver, skal du lave 6 gentagelser i hver øvelse. Hold en lille pause og lav 6 mere. Derefter gør du det samme med næste øvelse. Når du begynder at føle dig stærkere, kan du gå helt op til 15 gentagelser, som gentages 3 gange i hver øvelse. Lav gerne programmet 1-2 gange hver dag, hvis du kan. Armstrækninger ved fodenden Stil dig, så du læner dig lidt skråt mod sengegærdet. Bøj armene halvvejs og ret ud igen. Maveøvelse på stol Sid på en stol med armene på brystet. Læn dig så langt tilbage, du kan, og ret dig op igen ved at bruge mavemusklerne. Knæbøjninger Hold fast i sengegærdet med begge hænder. Bøj langsomt ned og op i knæene som vist på tegningen. Rygøvelse på stol Sid på en stol og læn dig så langt frem, du kan, så du runder i ryggen. Ret dig op til lodret igen.

22 44 45 Styrkeprogram let Dette er et lidt mere udfordrende styrkeprogram, som du kan lave ved fodenden af din seng. Du skal forsøge at lave 12 gentagelser i hver øvelse. Hold en lille pause og lav 12 mere. Derefter gør du det samme med næste øvelse. Hvis du ikke kan lave 12 i hver øvelse, laver du bare lidt færre. Lav gerne programmet 1-2 gange hver dag, hvis du kan. Træd baglæns ved fodende Stå ved siden af sengen og støt med det ene hånd på sengegærdet. Træd et langt skridt baglæns med det ene ben og træd straks frem igen. Lav 6 med hvert ben. Armstrækninger ved fodenden Stil dig, så du læner dig lidt skråt mod sengegærdet. Bøj armene, til brystet rører sengegærdet, og stræk armene igen. Rejse-sætte sig mod stol Støt med en eller to hænder på sengegærdet. Bøj langsom ned og op i knæene som vist på tegningen. Diagonalryg ved fodende Støt ved sengegærdet. Løft højre arm og venstre ben bagud. Derefter modsatte arm og ben.

23 Aktiv når du er UDSKREVET 47

24 48 Hverdagsmotion 49 når du kommer hjem igen Med hverdagsmotion forstår vi, at man skifter fra passiv til aktiv livsstil i dagligdagens små gøremål. Ved at øge hverdagsmotionen, kan man opnå megen sundhed. Det gælder om at tænke de daglige rutiner igennem derhjemme og på arbejde og finde de forsvundne skridt. De ekstra skridt på jobbet Overvej, om følgende spørgsmål kan få dig til at lægge mere hverdagsmotion ind i dit arbejdsliv: kunne du helt droppe elevatoren og tage trappen hver eneste gang? kunne du få nogle kolleger med på ideen, så du ikke gik glip af det sociale samvær? er det muligt, at nogle af de samtaler, du har i løbet af dagen, kunne foregå som en walk and talk seance? I don t have time is the grown up version of The dog ate my homework kunne du af og til rejse dig og gå hen til en kollega og give en besked frem for at sende en ? kunne du indføre en frokostrutine, hvor du gik en tur til en café eller forretning for at købe en sandwich i stedet for at gå i kantinen? kunne du/i tage maden med og gå over i en park og spise der? kunne du udskifte din stationære telefon med en transportabel telefon og tage nogle af samtalerne, mens du går ned ad gangen, rundt i bygningen eller rundt på kontoret? kunne du have en cykel stående på arbejdspladsen, så du kan klare møder ude i byen på cykel frem for at tage bilen eller en taxa?

25 50 Aktiv når du er UDSKREVET 51 "Kropppen som transportmiddel" Overvej om følgende spørgsmål kan få dig til at lægge mere hverdagsmotion ind i dit dagligliv: 1. Kan jeg helt undvære bilen? 2. Kan familien nøjes med én bil? 3. Kan jeg helt undlade at bruge bilen til og fra arbejde? Når du skal fra et sted til et andet Megen fysisk aktivitet kan forekomme ejendommelig ja ligefrem kunstig. Hvis man tager sin bil og kører til fitnesscenteret, tager elevatoren et par etager op for derefter at cykle på en ergometercykel eller løbe på et bånd, ja, så har man brugt en masse tid og penge på aktiviteter, som man kunne have fået gratis i dagligdagen. At gå eller cykle til og fra arbejde forekommer på mange måder mere meningsfuldt. Man skal jo alligevel transporteres. 4. Kan jeg stille bilen i behørig afstand fra arbejdspladsen og gå eller cykle resten af vejen? 5. Kan jeg tage med de offentlige transportmidler og gå eller cykle fra hjemmet til og fra stoppestedet eller stationen? 6. Kan jeg stoppe bilen på vejen hjem fra arbejde og tage en pause, hvor jeg løber en tur i skoven, inden jeg kører hjem og tager et bad? 7. Kan jeg gå eller cykle hele vejen? 8. Kan jeg gå eller cykle en omvej? Der er indlysende fordele ved at bruge sin krop aktivt i den daglige transport. De fleste mennesker tilbagelægger præcis den samme rute til og fra arbejde daglig. Det gælder om at tænke denne distance igennem, kan hele eller dele af den erstattes af cykel eller gang?

26 52 Aktiv når du er UDSKREVET 53 Gå, gå, gå, gå For mange år siden lancerede Hjerteforeningen et helt vidunderligt slogan gå tur med hunden, også selv om du ikke har nogen. Dette slogan bliver revitaliseret, når jeg viser et billede af en hund, der bliver luftet. Hundens ejer sidder bag rattet i sin bil, mens han kører langsomt, vinduet er rullet ned, armen er strakt ud, i hånden holder han hundesnoren, for enden af den løber hunden med halsen ud af munden. Det positive, der er at sige om denne situation, er, at hunden i hvert fald bliver motioneret. Det er en god idé at lægge en eller flere gå-ture ind i det daglige liv. Her kommer nogle gode råd: 1. Du kunne beslutte dig for at gå tur hver eneste dag. 2. Du kunne finde nogle gode gå-ruter. Nogle steder, hvor der er pænt, hvor du måske alligevel skal hen, eller hvor du kan lægge vejen forbi nogle venner eller noget familie. 5. Du kunne gå intervalgang, hvor du skiftevis går 3 min langsomt og 3 min så hurtigt, du kan. Hvordan finder du tid til gå-turene? 1. Du kører måske mange småture i bil. Også nogle ture på bare 1, 2 eller 3 km. Kunne du erstatte disse med gå-ture? 2. Danskerne ser i gennemsnit fjernsyn 4 timer per dag. Kunne du erstatte en times fjernsyn med en gå-tur? Du kunne evt. få følgeskab af din partner, dine børn, en ven eller veninde. 3. Hvis du er grebet af video-spil eller spil på nettet: Drop det måske bare 30 min kast dig over boldspil eller lignende udendørs aktivitet. 4. Sidder du i virkeligheden og surfer en del på nettet? Køber du ind på nettet? Henter information på nettet? Er det nødvendigt? Eller kunne du erstatte 15 min på nettet med én eller anden fysisk aktivitet. 3. Du kan finde flere ruteopmålere på nettet. Med en ruteopmåler kan du beregne distancen på ruter i dit eget område. 4. Skriv dine gå-ture ned hver dag, hvor mange skridt blev det til?

27 54 55 Styrkeprogram hjemmetræning Dette program er beregnet til, at man kan lave det hjemme kun med hjælp fra et tæppe og en stol. I hver øvelse skal du lave 12 gentagelser holde en kort pause og gøre dette i alt 3 gange, inden du går videre til næste øvelse. Lav programmet hver anden dag. Armstrækninger Støt på knæene, sæt hænderne ud for skuldrene. Stræk og bøj armene i et roligt tempo. Maveøvelse Lig på ryggen med fodsålerne i gulvet og hænderne ned langs siden. Løft skuldrene, til du rører knæene med fingrene. Træd tilbage Støt med den ene hånd på en stol eller en bordkant. Træd et langt skridt tilbage med det ene ben. Derefter det andet ben. Rygøvelse Lig på gulvet med hænderne under panden. Løft langsomt hoved og skuldre fra gulvet.

28 56 57 Styrkeprogram fitnesscenter Det kan være en rigtig god idé at melde sig ind i et fitnesscenter. Her kan du træne under sikre forhold og med belastninger, der kan tilpasses lige til dig. Et godt træningsprogram kan f.eks. se således ud: Opvarmning 5 minutter på en cykel 5 forskellige styrkeøvelser (mave, ryg, benpres, pres med arme, træk med arme) 10 minutters afslutning på cykel. I styrkeøvelserne laver du 12 gentagelser hver gang med en belastning, der gør, at du føler dig anstrengt på den sidste. Øvelserne, der er vist her, vil man kunne udføre i næsten alle fitnesscentre, men udstyret kan variere fra center til center, så få hjælp til, hvordan udstyret bruges i lige dit center. Maveøvelse Brug en maskine eller en særlig træningsbænk, hvor dine mavemuskler trænes. Benøvelse Brug en maskine, hvor du presser med benene, så du får trænet knæ- og hoftemuskler. Rygøvelse Brug en maskine eller en særligtræningsbænk, hvor dine rygmuskler trænes. Træk med armene Brug en maskine, hvor du trækker håndtagene ind mod brystet. Bevægelsen kan være vandret eller lodret. Opvarmning Start med 5 minutter på en cykel. Når du har lavet alle styrkeøvelserne, så afslut med yderligere 10 minutter på cyklen. Pres med armene Brug en maskine, hvor du skubber håndtagene frem foran dig, så du bruger dine arm- og brystmuskler.

29 58 59 Gangprogram 4 uger Det er altid godt at gå hver eneste dag, men det kan være en god idé at have et fast program for nogle planlagte gåture, hvor man gradvis øger hastighed og distance. Dette program starter meget let med 3 korte gåture pr. uge. I fjerde uge kommer du op på at gå en halv time 4 gange om ugen. mandag tirsdag onsdag Torsdag fredag lørdag Søndag uge 1 10 min Gå i normalt tempo 10 min Gå i normalt tempo 10 min Gå sidste 5 minutter i et hurtigt tempo uge 2 15 min Gå i normalt tempo 15 min Gå i normalt tempo 15 min Gå sidste 5 minutter i et hurtigt tempo uge 3 20 min Gå i normalt tempo 20 min Gå sidste 10 minutter i et hurtigt tempo 20 min Gå i normalt tempo 20 min Gå sidste 10 minutter i et hurtigt tempo uge 4 30 min Gå i normalt tempo 30 min Gå sidste 10 minutter i et hurtigt tempo 30 min Gå i normalt tempo 30 min Gå sidste 10 minutter i et hurtigt tempo

30 60 61 Intervalgang 4 uger Hvis du vil gøre dine gåture endnu mere effektive, så skal du prøve med intervalgang. Intervalgang går ud på, at man veksler mellem 3 minutters langsom gang og 3 minutters hurtig gang. Den første uge går du 3 ture på 12 minutter. På denne tur når du at gå 2 langsomme og 2 hurtige intervaller. I fjerde uge går du 30 minutter, som giver 5 langsomme og 5 hurtige intervaller. mandag tirsdag onsdag Torsdag fredag lørdag Søndag uge 1 12 min 12 min 12 min uge 2 18 min 18 min 18 min uge 3 24 min 24 min 24 min 24 min uge 4 30 min 30 min 30 min 30 min

31 Bente Klarlund Pedersen & Morten Zacho Syg - men sund og aktiv ISBN-nr: Forlaget Bianco Luno Grafisk design / All the way to Paris Illustration / All the way to Paris Tryk / Narayana Press Om TrygFondens Center for Aktiv Sundhed TrygFondens Center for Aktiv Sundhed arbejder for at sætte fysisk aktivitet og sundhed på den nationale og internationale dagsorden. Vores forskning og formidling vedrører både raske og syge mennesker. Tak Særlig tak til fysioterapeut Sofie G. Ladefoged og fysioterapeut Betty Crone for hjælp til udarbejdelse af aktivitetsprogrammer.

32

Motion - fysisk aktivitet

Motion - fysisk aktivitet Motion - fysisk aktivitet under din tilknytning til Sygehus Himmerland Velkommen til Sygehus Himmerland Fysisk aktivitet giver velvære og glæde - ved at bevæge dig, medvirker du til at bevare dit humør,

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

Fysisk træning også mens du er syg

Fysisk træning også mens du er syg Fysisk træning også mens du er syg TIL OPPEGÅENDE PATIENTER OG PÅRØRENDE I Speciale for blodsygdomme betragter vi aktivitet og fysisk træning, som den del af din behandling. Selvom du er syg, er det vigtigt,

Læs mere

Fysisk aktivitet - også når du er indlagt

Fysisk aktivitet - også når du er indlagt K R A Motion Fysisk aktivitet - også når du er indlagt Sund Info Hvorfor motion og fysisk aktivitet? Motion og fysisk aktivitet er af stor betydning for din generelle sundhed. I dag er det videnskabeligt

Læs mere

K R A Motion. Fysisk aktivitet. - også når du er indlagt. Sund Info

K R A Motion. Fysisk aktivitet. - også når du er indlagt. Sund Info K R A Motion Fysisk aktivitet - også når du er indlagt Sund Info Hvorfor motion og fysisk aktivitet? Motion og fysisk aktivitet er af stor betydning for din generelle sundhed. I dag er det videnskabeligt

Læs mere

En uges træningsprogram til Gravide

En uges træningsprogram til Gravide Mandag: Hjemmeworkout: Varm op i 5 min. med lidt forskellige stræk øvelser, bøj og stræk i benene, sving armene, og læn dig fra side til side, så kroppen lige løsnes op først. 10 x Langsom squat Stå i

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Aktivitet og fysisk træning, mens du er indlagt (niveau 3)

Aktivitet og fysisk træning, mens du er indlagt (niveau 3) Aktivitet og fysisk træning, mens du er indlagt I Speciale for blodsygdomme betragter vi aktivitet og fysisk træning som den del af din behandling. Selvom du er syg, er det vigtigt, at du træner for at

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

Bente Klarlund Pedersen. WALK-UP -så går det bedre

Bente Klarlund Pedersen. WALK-UP -så går det bedre Bente Klarlund Pedersen WALK-UP -så går det bedre Walk-up - så går det bedre Tab for alt ikke lysten til at gå. Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom. Jeg har gået

Læs mere

Sådan laver du rygøvelser

Sådan laver du rygøvelser Lav de øvelser, som terapeuten har markeret, og lav det antal gentagelser, der står ved hver enkelt øvelse. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og

Læs mere

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig SKOVFITNESS SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig oplagt at bruge naturen til at trænede muskler, der ikke bliver brugt, når du løbetræner. Der mange gode grunde til at træne

Læs mere

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale TRÆNING I EGET HJEM *Bonusmateriale MED TRÆNINGSPROGRAM Sammen med din ketodiæt kan du øge dit vægttab (og velvære!) med lidt træning. Denne e-bog er en kort bog om træning hjemmet, som er en god og nem

Læs mere

Rigshospitalet. Træningsprogram når du ligger i sengen

Rigshospitalet. Træningsprogram når du ligger i sengen Rigshospitalet Træningsprogram når du ligger i sengen 2 Træningsprogram når du ligger i sengen Dette program er udarbejdet til dig, som er sengeliggende. Det består af otte øvelser, der træner de store

Læs mere

Planken Knæbøjninger

Planken Knæbøjninger Du behøver faktisk hverken fitnesscenter eller redskaber for at træne. Ikke engang styrketræning kræver et fitnesskort. Ved kun at bruge kroppen og din egen kropsvægt kan du udføre en lang række øvelser,

Læs mere

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER Husk hviledage! Alle tre træningsprogrammer udfordrer din styrke og kondition. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at holde en hviledag efter hvert træningspas. 28 I FORM 4/2016 3 seje programmer til

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT

TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 2210 (i tidsrummet kl. 8-15) TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen,

Læs mere

TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER

TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 2210 (i tidsrummet kl. 8-15) TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-0216

Læs mere

ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1

ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1 ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stoleøvelser. Det eneste du skal bruge, er en stol uden armlæn. Folderen er udarbejdet

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

Motion. for polioramte

Motion. for polioramte Motion for polioramte 2 Motion for polioramte Motion for polioramte Som polioramt kan man opleve, at kræfterne svinder, når man bliver ældre, og det er vigtigt at overveje, om den nedsatte styrke skyldes,

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Øvelser efter hofteartroskopi uge 6-12 Dette program indeholder progression af tidligere øvelser, som forberedelse til at kunne vende tilbage til fysisk krævende

Læs mere

Guide: Sådan får du mere aktivitet ind i hverdagen

Guide: Sådan får du mere aktivitet ind i hverdagen Guide: Sådan får du mere aktivitet ind i hverdagen Stillesiddende arbejde øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme og tidlig død Af Lisbeth Kjær Larsen, 29. oktober 2012 03 Stolen er den store dræber 05 Fem

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese Patientvejledning Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

SPECIALHOSPITALET.DK. MOTION for polioramte

SPECIALHOSPITALET.DK. MOTION for polioramte SPECIALHOSPITALET.DK MOTION for polioramte 2 MOTION FOR POLIORAMTE Som polioramt kan man opleve, at kræfterne svinder, når man bliver ældre, og det er vigtigt at overveje, om den nedsatte styrke skyldes,

Læs mere

Aktivitet og fysisk træning til dig, som kommer ud. ud af sengen med hjælp og hjælpemidler (niveau 3. oktober 2) 20171

Aktivitet og fysisk træning til dig, som kommer ud. ud af sengen med hjælp og hjælpemidler (niveau 3. oktober 2) 20171 Aktivitet og fysisk træning til dig, som kommer ud af sengen med hjælp og hjælpemidler (niveau ) I Speciale for blodsygdomme betragter vi fysisk aktivitet som en vigtig del af din behandling. Under din

Læs mere

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stepøvelser, hvor du bruger en stepbænk eller et trappetrin. Folderen er udarbejdet

Læs mere

Træningsdagbog. Hjerterehabilitering. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostik Center Fysioterapien/MT

Træningsdagbog. Hjerterehabilitering. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostik Center Fysioterapien/MT Træningsdagbog Hjerterehabilitering Regionshospitalet Silkeborg Diagnostik Center Fysioterapien/MT Indhold Hjertet Gode råd i forbindelse med træningen Træning Træning efter hjerteholdets afslutning Træningsdagbog

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Træningsprogram efter hoftealloplastik

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Træningsprogram efter hoftealloplastik Generel information Det er vigtigt, at du hele tiden tager hensyn til smerter i forbindelse med træning og dagligdags aktiviteter. Dvs. du må gerne mærke ømhed og let smerte under træningen, men ikke opleve

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

Knogleskørhed Vi er mange

Knogleskørhed Vi er mange Knogleskørhed Vi er mange Knogleskørhed vi er mange Hver tredje danske kvinde over 50 år har knogleskørhed, mens det samme gælder for hver ottende mand. Knogleskørhed opstår når der over en længere periode

Læs mere

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud T R Æ N I N G S G U I D E til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud Træningsguide til patienter med hoftebrud Det er vigtigt, at du så hurtigt som muligt kommer i gang med

Læs mere

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning Terapiafdelingen Patienter med KOL Patientvejledning Hvad er KOL? KOL betyder Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Symptomerne er åndenød, hoste, øget slimproduktion og nedsat aktivitetsniveau. Når man har

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 HOFTEALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig mobilisering

Læs mere

Bevægelse hele livet vil du med?

Bevægelse hele livet vil du med? Bevægelse hele livet vil du med? Inspiration til øvelser Hvorfor motionere? Og hvor meget? Hvis du ikke har tid til at motionere nu, skal du huske at afsætte tid til sygdom senere, siger professor og overlæge

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

HUSK I FORM LØBET 2016 DAG 1 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6. 1 km langsomt. Pause: 1 min x 4. Pause: 2 min x 4. Pause: 2 min. 2 km fart.

HUSK I FORM LØBET 2016 DAG 1 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6. 1 km langsomt. Pause: 1 min x 4. Pause: 2 min x 4. Pause: 2 min. 2 km fart. 3 kvinder blev flere minutter hurtigere sådan gjorde de! HUSK I FORM LØBET 2016 På kun 30 dage kan du forbedre din løbetid, hvis du følger I FORMs løbeprogram. Alle kan være med, for programmet tager udgangspunkt

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Information til patienter med stabilt brud i ryggen.

Information til patienter med stabilt brud i ryggen. Information til patienter med stabilt brud i ryggen. Ved spørgsmål rettes henvendelse til: Ergoterapien tlf. 96 17 61 35 Fysioterapien tlf. 96 17 61 45 Efter et stabilt brud på rygsøjlen, tilpasser bandagisten

Læs mere

Kvit knæsmerterne ÅRSAG TIL KNÆSMERTER TILBAGEVENDEN TIL SPORT

Kvit knæsmerterne ÅRSAG TIL KNÆSMERTER TILBAGEVENDEN TIL SPORT Da du var til undersøgelse i Artroskopisk Center, fik du en forklaring på, hvorfor vi tror, at du har ondt i knæet, og du fik råd og vejledning til, hvad du skal gøre for, at det bliver bedre. Denne pjece

Læs mere

Træn sammen med glæde!

Træn sammen med glæde! Træn sammen med glæde! Disse øvelser hjælper dig til at holde dig i form og dermed lette hverdagen. Samtidig er de tænkt som et fornøjeligt samvær med besøgende familie og venner, fordi alle øvelser kræver,

Læs mere

Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled (regime)

Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled (regime) Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled (regime) EFTER OPERATIONEN Efter operationen hjælper plejepersonalet dig op at sidde på sengekanten, samt op og stå og gå, hvis

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET SIDELEDBÅND (LCL+PLC) (LCL) PLC) (MCL)

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET SIDELEDBÅND (LCL+PLC) (LCL) PLC) (MCL) Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) KONTAKT FYSIOTERAPEUT: Udarbejdet af fysioterapeuterne på Århus Sygehus, 2009. Tlf. 89 49 73 50, Revideret marts 2009. Ophavsretten tilhører

Læs mere

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin Step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler i ben og balder. Effekten fra

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd Dette program er inspireret af german volume training, som er kendt som en af de hurtigste

Læs mere

Velkommen til kræftrehabilitering. Information om fysisk aktivitet under og efter behandling

Velkommen til kræftrehabilitering. Information om fysisk aktivitet under og efter behandling Velkommen til kræftrehabilitering Information om fysisk aktivitet under og efter behandling Velkommen til kræftrehabilitering i Guldborgsund Rehabilitering Guldborgsund Kommune tilbyder kræftrehabilitering

Læs mere

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - hofte. Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese

Patientvejledning. Træningsprogram - hofte. Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese Patientvejledning Træningsprogram - hofte Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese For at du hurtigst muligt kan vende tilbage til din normale hverdag, er det vigtigt, at du laver

Læs mere

Træning med Redondobold

Træning med Redondobold Øvelse 1 Rygstræk Læn forover med strakte arme og bolden mellem hænderne. Spænd i maven. Løft armene så langt op du kan uden at bukke armene. Øvelsen kan mærkes på skuldre og øvre ryg. Øvelse 2 Squat med

Læs mere

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde SMERTER OG NEDSLIDNING Øvelser tungt fysisk arbejde Arbejdsmiljø København (AMK) er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv. Vi arbejder på tværs af kommunens syv forvaltninger, hvor

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I KNÆET

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I KNÆET ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Knæprotese. Øvelsesprogram. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Knæprotese. Øvelsesprogram. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Knæprotese Øvelsesprogram Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Øvelser for patienter med knæprotese Generel information Smertestillende medicin bør tages ca. en halv time

Læs mere

VAS Skala. Ikke OK. Da du var til informationsmøde hos fysioterapeuten, fik du en forklaring på, hvorfor

VAS Skala. Ikke OK. Da du var til informationsmøde hos fysioterapeuten, fik du en forklaring på, hvorfor Kvit knæsmerterne Hvornår kan du roligt vende tilbage til sport Efter de første 8 uger med nedsat belastning, er det vigtigt at du starter langsomt op. Du skal følge nedenstående fremgangsmåde, og du må

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen.

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen. OFF SEASON 2012 På de følgende sider følger de træningsprogrammer, som alle spillere skal arbejde med i løbet af sommerperioden (fra start juni til slut august). Styrketræning med fokus på kropstamme Programmet

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter Stabiliserende operation i lænden

Patientvejledning. Træningsprogram efter Stabiliserende operation i lænden Patientvejledning Træningsprogram efter Stabiliserende operation i lænden Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Mange, der

Læs mere

Træningsdagbog. Hjerteinsufficiens/HIK. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien/MT

Træningsdagbog. Hjerteinsufficiens/HIK. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien/MT Træningsdagbog Hjerteinsufficiens/HIK Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien/MT Indhold Hjerteinsufficiens Træning Gode råd i forbindelse med træningen Hjemmeøvelser Andre

Læs mere

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Du har fået et kunstigt knæled. Efter operationen skal du i gang med at træne benet ved hjælp af øvelserne i denne pjece. UNDER INDLÆGGELSEN Genoptræning

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

Introduktion til step

Introduktion til step Øvelser til step Introduktion til step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler

Læs mere

xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive øvelser 4 ekstra øvelser

xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive øvelser 4 ekstra øvelser xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive r 4 ekstra r Foto: Scanpix Forebyg løbeskader med 5 effektive r Af Mai Libach Hansen

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

Træning med lille elastik

Træning med lille elastik Til patienter og pårørende Træning med lille elastik Vælg farve Vælg billede Fysioterapien Øvelsesprogram med lille elastikbånd Ved træning med elastik kan du styrketræne dine muskler. Elastikken er let

Læs mere

Træningsprogram. Stabilitetsøvelser for hofte og knæ

Træningsprogram. Stabilitetsøvelser for hofte og knæ Træningsprogram Program titel: Stabilitetsøvelser for hofte og knæ Lavet af: Hospitalenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej 30 8700 Horsens Tlf: 7847800 www.terapiafdelingen.dk

Læs mere

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Tekst: Maj Bruun Wahl, fysioterapeut Foto: Lars Bahl 2 TRÆN DERHJEMME Øvelser til whiplashskadede I dette hæfte præsenteres du for en række lette øvelser, du

Læs mere

KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE.

KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE. KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE. KOM GODT I GANG MED AT LØBE Formålet med denne guide er at hjælpe dig til at løbe med fornøjelse, forbedre din form og undgå

Læs mere

Sådan træner du, når du er opereret i knæet

Sådan træner du, når du er opereret i knæet Sådan træner du, når du er opereret i knæet Du skal træne efter din knæoperation for at styrke musklerne omkring knæet. Det er nødvendigt for at du kan opnå normal bevægelighed i knæleddet, og for at du

Læs mere

AquaMama. Vandtræning for gravide

AquaMama. Vandtræning for gravide AquaMama Vandtræning for gravide AquaMama AquaMama er seks effektive øvelser, der holder dig i form, mens maven vokser. Øvelserne er udviklet af Gigtforeningen i samarbejde med Rigshospitalets specialister.

Læs mere

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture.

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture. TRÆNINGSPROGRAMMET CARDIO skal udføres 2 gange/ugen STYRKE skal udføres 3 gange/ugen Konditionstræning er godt for dit blodomløb, det kan udskille endorfiner, så du bliver gladere, give frisk luft og D-vitamin

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører lastbil.

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører lastbil. Gode øvelser til dig, der kører lastbil. Bevæg dig selv om du har stillesiddende arbejde Når du kører lastbil er der ofte mange stillesiddende timer bag rattet. Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog Gode øvelser til dig, der arbejder i tog - det virker! Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed i muskler og led. Derfor har vi samlet en række gode øvelser, som du kan foretage i løbet af din arbejdsdag

Læs mere

Træning med elastik. Foto og tekst: Claus Venlov Go-motion.dk På billederne: Susie Siewert. Side 1/6. Copyright www.go-motion.dk.

Træning med elastik. Foto og tekst: Claus Venlov Go-motion.dk På billederne: Susie Siewert. Side 1/6. Copyright www.go-motion.dk. Side 1/6 Et enkelt lille program Træning med elastik er godt til at starte med - for dig som måske ikke har trænet styrketræning før eller skal igang efter lang tids pause. Vi vil foreslå at du vælger

Læs mere

VÆR OPMÆRKSOM PÅ KONTAKT OG MERE VIDEN GODE RÅD

VÆR OPMÆRKSOM PÅ KONTAKT OG MERE VIDEN GODE RÅD Du er gravid og skal være sengeliggende. Alligevel er det vigtigt for din krop og psyke at være fysisk aktiv, også selvom det bliver i reduceret omfang. Når du er fysisk aktiv forebygger du: tab af muskel-

Læs mere

!////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

!//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// HIK U1 Pige Sommerprogram //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Minimum træninger om ugen Ugentligt: 1 x løb (eller anden

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL)

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL) ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL) Ophavsretten

Læs mere

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Dette er et selvtræningsprogram beregnet til træning med henblik på at mindske dine smerter foran på knæet og under knæskallen. Desuden har øvelserne en

Læs mere

Udtrykket tynd-fed er et slangudtryk for personer med normal vægt, men med en relativt høj fedtprocent.

Udtrykket tynd-fed er et slangudtryk for personer med normal vægt, men med en relativt høj fedtprocent. FYSISK SUNDHED JUNI 2011 DE TYNDFEDE AF PROFESSOR BENTE KLARLUND PEDERSEN Udtrykket tynd-fed er et slangudtryk for personer med normal vægt, men med en relativt høj fedtprocent. Jeg er ikke af den opfattelse,

Læs mere

ERGOTERAPI OG FYSIOTERAPI

ERGOTERAPI OG FYSIOTERAPI ERGOTERAPI OG FYSIOTERAPI Ergoterapi og fysioterapi, august 2012 Psykiatrisk Center Hvidovre Brøndbyøstervej 160 2605 Brøndby Psykiatrisk Center Hvidovre Psykiatrisk Center Hvidovre 2 Indledning På Psykiatrisk

Læs mere

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Tidsgruppe 0 10 minutter: Hofteløft En god øvelse der træner både baglår, baller og det nederste af ryggen. Øvelsen bruges til at træne forskellige

Læs mere

Øvelser til patienter der har fået en ny hofte

Øvelser til patienter der har fået en ny hofte Patientinformation Øvelser til patienter der har fået en ny hofte Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 2 Rev. aug. 2010 Øvelser til patienter der har fået en ny hofte Det er vigtigt at du medbringer

Læs mere

guide Fra tyndfed til fit for fight sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide Fra tyndfed til fit for fight sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Guide: Sådan bliver du stærk Fra tyndfed til fit for fight Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Krisztina Maria INDHOLD

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud

Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud Du har fået indsat et halvt kunstigt hofteled. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med total knæprotese

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med total knæprotese Patientvejledning Træningsprogram efter operation med total knæprotese Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Genoptræningen

Læs mere

Øvelser til patienter der har fået et nyt knæ

Øvelser til patienter der har fået et nyt knæ Patientinformation Øvelser til patienter der har fået et nyt knæ Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 2 Rev. aug. 2010 Øvelser til patienter der har fået et nyt knæ Det er vigtigt at du medbringer

Læs mere

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre 18 smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre Smerter i ryg og bækken er den hyppigste årsag til sygefravær blandt gravide kvinder og bækkenløsning i graviditeten koster det danske samfund 300.000 sygedage

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled

Indsættelse af nyt hofteled Information og øvelsesprogram Indsættelse af nyt hofteled uden restriktioner Fysioterapien SVS Indholdsfortegnelse Information side 2 Bilkørsel side 3 Øvelsesprogram side 4 Liggende øvelser side 5 Stående

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere