Årsberetning lederen. Indhold. Skuden skal vendes. Fangst og fiskeri.. Udsætning og opdræt.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsberetning lederen. Indhold. Skuden skal vendes. Fangst og fiskeri.. Udsætning og opdræt."

Transkript

1 Årsberetning 2005 lederen 2005 har på mange måder været et skelsættende år for TØS. Det blev året hvor vi i samarbejde med DFU med sikkerhed kunne konstatere at den naturlige reproduktion af Tuse Å ørreder er stor nok til at klare sig selv. Læs om de gode resultater af bestandsundersøgelserne. Restaureringsprojekter og miljøarbejdet blev i 2005 fokuseret omkring Kobbel Å som i årene har været Tuse Å-systemets smertensbarn, og indsatsen fra de frivillige vil give Kobbel Å et tiltrængt løft hvad angår gydeaktivitet og efterfølgende yngeloverlevelse, som lover godt for fremtiden. Skuden skal vendes 2005 blev også det år hvor TØS s arbejdsgruppe indførte en kontingentforhøjelse for medlemskabet af TØS. Året har samtidig været kendetegnet ved et katastrofalt lavt antal indsendte fangstrapporter, men med det nye tiltag, hvor TØS refunderer 100 kr. når fangstrapporten er indsendt rettidigt, ser vi frem til at modtage fangstrapporter fra alle vores medlemmer i sæsonen Dette og meget mere kan du læse om i årsberetningen. Indhold Fangst og fiskeri.. Vinder af fiskestang.. Fangstrapporter. Nyt kontingent og nye regler for fangstrapporter. Tuse Å s havørreder... Udsætning og opdræt. Årets fiskeri efter moderfisk og udsætninger.. Der er masser af naturlig yngel i Tuse Å systemet... Ørredbestande og ørestenundersøgelse i Isefjorden.

2 Miljøarbejdet... Et skridt frem og så to tilbage To gange vandsyn med amtet Vejdirektoratet politianmeldt Stort projekt for restaurering af øvre Kalvemose Å i Fangst og fiskeri Vinder af fiskestangen 2005 Kurt Nielsen Igen i år har TØS trukket lod mellem de fangster der er skrevet på tavlen ved Nykøbingvej/Åkalvebro. Konkurrencen startede for at motivere alle medlemmer til at skrive deres fangster op. Stangen er sponseret af Lystfiskeren, Ahlgade 8 i Holbæk, og den heldige vinder af dette års Berkley Series One, 10 fod med kastevægt på 8-32 gr. og til en værdi af 1599,- blev Jan Larsen, Knudsvej 20, Ejby 4070 Kr. Hyllinge. På en travl juleindkøbsdag mødtes vi i Lystfiskeren til overrækkelsen af præmien og lidt snak om fiskeriet i åen. Jan fortæller: Jeg starter som regel mit fiskeri i åen til premieren d. 1. februar og fisker jævnligt hele året igennem indtil fredningen sætter ind i uge 42. Hen over sommeren dyrker jeg især aftenfiskeriet. Jeg er inkarneret fluefisker og i den kolde periode hvor vandføringen er rimelig stor, bruger jeg en klasse 6, med skydehoved og et forfang så jeg kan nå ned omkring bunden med fluen. Jeg bruger helst fluer som Red Tag-Palmeflue- Butcher- og Black Zulo, som er fødeimitationer. Min største fisk fra åen stammer fra oktober 2004, hvor jeg besluttede mig for at prøve det første sving nedstrøms Nykøbingvej tæt på fangststanderen. Efter 20 minutters intens og nervepirrende fight kunne jeg lande en flot havørred på 5,6 kg. Desuden fanger jeg som regel 1-2 regnbuer hvert år, med den største på 3,8 kg. Med et glimt i øjet fortsætter Jan: Det er egentlig sjovt at jeg som fluefisker vinder en spinnestang, men den kan erstatte den jeg fik i konfirmationsgave, og jeg glæder mig til at prøve den af ved åen.

3 Fangstrapporter Peter W. Henriksen Medlemmerne har igennem årene vist varierende ildhu med hensyn til at få indsendt rapporter over årets fiskeri i åen. I en årrække var vi næsten oppe på at få rapporter fra halvdelen, mens der i andre år har været betydeligt færre. Indsatsen med rapportering nåede i 2005 et foreløbigt og helt uantageligt lavt niveau med 20 (Tyve!!!!) rapporter i skrivende stund (ultimo december). Det vil sige ca. 10 %. En del skrev på standen ved P-pladsen, men også her var aktiviteten tydeligt meget lille. Nogle undlader bevidst at skrive fangster på, hvilket også er helt uacceptabelt. De få indkomne rapporter viser pænt med fangster. Der blev rapporteret om i alt 80 havørreder, hvor der som vanligt blev fanget godt med grønlændere og overspringere især i februar. Der blev rapporteret om flere "overspringere" på 60 cm. En del nedfaldsfisk blev det også til. De blev pænt genudsat, som reglerne foreskriver. Også blanke sommerhavørreder udgjorde en pæn del af rapporterne. Her må vi konstatere, at et bekymrende stort antal var rapporteret slagtet(40 %). En enkelt fisker tegnede sig for en stor del af de slagtede fisk, hvilket også er blevet påtalt. Vi må, som i årsskriftet fra sidste år, kraftigt henstille til at genudsætte de fleste tidlige havørreder, da de er ret fåtallige og sandsynligvis bærer vigtige arvelige egenskaber for tidlig opgang. Hvis man er "madfisker", er TØS ikke det rette sted at være medlem. Bækørredfiskeriet har, efter rapporterne at dømme, været sløjt. Der blev rapporteret om 31 stk. over 25 cm, hvor den største var 55 cm. Vi fornemmer at bækørredbestanden er nede i en bølgedal, men kan ikke sige noget sikkert grundet de få rapporter. Af mere spektakulære fangster var skrubber og strandkrabber på åens nedre del. Strandkrabberne er et tydeligt fingerpeg om en tør sensommer med indstrømning af saltvand.

4 Dog overgås intet en beretning fra Bent Nielsen. Han kastede først på sommeren sin spinner umiddelbart nedstrøms slusen og fik et resolut hug af en god fisk. Noget blankt glimtede i vandet og Bents puls tog til. Det var da også en "blank fisk", men meget lang og med næb. Jo, det var minsandten en pæn hornfisk 500 m oppe i Tuse Å - så har vi set det med. Nyt kontingent og nye regler for fangstrapporter TØS s aktivitetsniveau med bl.a. vandløbsrestaurering er støt stigende, som det fremgår af årsskrifterne. Vi mener, at det er den bedste vej mod et godt miljø og en stor og stærk bestand af Tuse Å ørreder. Det kræver penge, og flere end vi får i tilskud fra bl.a. Fisketegnsmidlerne. Vi har desuden drøftet problemerne med de beskæmmende få indsendte fangstrapporter. Da rapporterne er en vigtig og uundværlig del af overvågningen af bestandsudviklingen og et værktøj i fiskeriforvaltning, er vi blevet enige om at stramme reglerne. Kontingentforhøjelse med 100 kr. Derfor har vi besluttet at hæve kontingentet med 100 kr. til 400 kr., hvilket stadig er billigt sammenlignet med andre foreninger og udbydere af fiskevand i Tuse Å s klasse. Det koster fremover 100 kr. ikke at indsende rapport Da utallige opfordringer ikke har hjulpet, har vi derfor besluttet at øge motivationen for at indsende fangstrapport. Der opkræves fremover 100 kr. i forbindelse med det årlige kontingent. Når fangstrapporten indsendes rettidigt tilbagebetales de 100 kr. elektronisk til medlemmets bankkonto. Det vil sige at der for sæsonen 2006 opkræves i alt kr.500,- for et seniormedlemskab og 275 for junior medlemskab og at de 100 kr. tilbagebetales, når fangstrapporten er indsendt rettidigt.

5 Tuse Å s havørreder Peter W. Henriksen Fangstrapporterne bliver brugt til noget. De er uundværlige, når fisketrykket skal vurderes og de mange detaljer kan bruges til at opnå stor viden om fiskebestandens udvikling. Særlig stor interesse samler sig om beskrivelsen af Tuse Å havørredernes adfærd. Jeg startede sidste år med en se fangstrapporterne igennem, og skrev her en artikel om fangsternes fordeling over året. I år har jeg set på størrelsesfordelingen af de rapporterede havørreder fordelt på grønlændere, opgangsfisk og nedfaldsfisk i hver af de måneder, hvor de er i åen. Der var flere ret store overraskelser i materialet, som stammer fra årene Når der slås 5 år sammen så skyldes det, at der kræves ret mange fisk for at kunne behandle tallene statistisk og opnå troværdige resultater. Grønlændere Disse blanke og ikke kønsmodne fisk ses her og der i vintermånederne frem til sidst i april måned jævnfør figur 1. Der fanges flest i februar (82 rapporterede), mens fangsterne i marts og april er noget mindre med henholdsvis 17 og 21 rapporterede. Fiskenes størrelse var fra omkring 30 cm til 55 cm, hvor langt hovedparten var mellem 38 og 42 cm.. Figur 1. Grønlændernes middellængde og SD (Standardafvigelsen). Sum af fangstrapporteringer for årene Antal i månederne henholdsvis: 82, 17 og 21 stk.

6 Det fremgår af figur 1, at middellængden er forbløffende ens i de tre måneder med omkring 40 cm plus/minus afvigelsen på 6,6 7,0 cm. Grønlændernes median-længde var mellem 40 og 41 cm i de tre måneder, hvilket betyder, at halvdelen var over og halvdelen mindre end mindstemålet. Herved adskiller fiskene i Tuse Å sig fra dem i Grenå Å og Ribe Å, som DFU jævnfør /1/ fandt havde en middellængde, som ved forskellige indsamlinger varierede mellem 31 og 36 cm (fork-længde) i februar. I Ribe Å var 82 % under mindstemålet. Her skal dog nævnes, at DFU målte fiskenes såkaldte "fork-længde", hvilket vil sige længden fra snuden til "bunden" af halens kløft. TØS medlemmerne har målt fiskene som totallængde fra snude til halespids. Skønsmæssigt vil fiskene i DFU undersøgelsen så være 1-2 cm længere, hvis de var målt som totallængde. Trods det ser det ud til at forskellen er reel. En mulig fejlkilde er endvidere, at fiskerne måske ikke rapporterer så flittigt, når fangsten er mindre end 40 cm, men det fornemmer vi nu ikke er tilfældet. Det er et interessant spørgsmål, hvorfor ikke kønsmodne havørreder i Isefjorden vandrer op i vandløb om vinteren? Nogle steder i landet gør de det, fordi de har svært ved at regulere kroppens saltholdighed ved lave temperaturer og høje saltholdigheder i havvandet. I Isefjorden kan det næppe skyldes sådan et fysiologisk stress. Det skyldes at fjordvandet ikke er særligt salt med omkring promille midt i fjorden mod omkring 33 promille i Nordsøen og Skagerak. Tilmed kan fiskene nemt finde områder i fjorden nær vandløbene, hvor saltholdigheden er betydeligt mindre. Altså områder, hvor saltholdigheden svarer til den, der er i fiskenes blod. At opholde sig her burde være optimalt for fiskens overlevelse. Der synes da heller ikke at være nogen tydelig sammenhæng mellem koldt vejr og opgang i Tuse Å. Mange er de gange, i forbindelse med hård frost og længerevarende islæg på fjorden, hvor alle har været enige om, at nu var der garanteret masser af grønlændere i åen. Ofte er vi blevet overraskede over totalt fravær af grønlændere i sådanne perioder, og har måttet erkende, at der ikke er nogen sammenhæng ingen tydelig i hvert fald. Fangsternes fordeling over vintermånederne indikerer da også, at mange fisk forlader åen igen allerede i februar/marts, hvor fjorden ofte er isdækket og meget kold. Pudsigt nok er der derimod mange observationer af markante indtræk i forbindelse med stigende temperatur i april. Her er formentlig tale om, at "grønlændere" følger i halen på de massive stimer af hundestejler, som søger op i åen for at yngle på det tidspunkt. Det har andre steder været diskuteret, hvorvidt der overhovedet bør fiskes på grønlænderne. Dels fordi langt størstedelen er undermålere, dels fordi de åbenbart optræder med stor tæthed sine steder i særligt de vestjyske åer. Her kan hårdt fiskepres udtynde kraftigt i dem over målet og til dels i undermålerne, hvis de dør efter genudsætning. I Tuse Å er situationen noget anderledes. Dels er tætheden kun i sjældne tilfælde stor, og ca. halvdelen af fiskene er over mindstemålet.

7 Nogle mener desuden, at grønlændere burde fredes, fordi de endnu ikke har reproduceret sig. Her er TØS s holdning, at vi hellere vil frede de tidlige opgangsfisk, som har overlevet alle farer og nu nærmer sig gydeområderne. Opgangs havørreder Opgangen af havørreder på gydetræk starter i maj måned, hvor der er enkelte rapporter. I juni måned og frem til fiskesæsonens slutning sidst i oktober er der rapporteret om et stigende antal. I de store danske klassiske havørred-åer er det erfaringen, at opgangsfisk i forår og forsommer er de største, mens middellængden er aftagende mod slutningen af sæsonen, hvor små fisk (ofte hanner) begynder at præge opgangen.

8 Figur 2. Opgangs havørreder i Tuse Å middellængde og SD (Standardafvigelsen). Sum af fangstrapporteringer for årene Antal i månederne henholdsvis: 18, 15, 12, 21 og 27 stk. Det billede ser vi ikke i Tuse Å overhovedet jævnfør figur 2. Middellængden ligger lige omkring 50 cm i hele perioden og der er ikke signifikant forskel (t-test). Nu er antallet af målte fisk pr. måned ikke stort, hvorfor en enkelt meget stor fisk kan påvirke middeltallet en del. Men selv om en meget stor fisk fra oktober 2005 tages ud, så falder middellængden kun med få cm, og forskellen er stadig ikke signifikant. Årsagen til det noget overraskende billede kan være, at Tuse Å har en beskeden størrelse med lille sommervandføring. Kun de nedre ca. 3 km af åen har en ret stor dybde. Det betyder muligvis, at de helt store havørreder omkring 10 kg kun trækker ind i åens nedre del eller vandrer som "elevatorfisk" frem og tilbage mellem fjord og Å indtil kort før gydningen skal finde sted. Hvis det er tilfældet og kun mindre fisk under ca. 5 kg fortsætter op i den øvre del, så vil fiskeriets fordeling langs åen kunne give et skævt billede af opgangsfiskenes størrelse over året. Hvis fiskeriet tilmed foregår mest intensivt på den øvre del, så er det måske ikke så mærkeligt, at mange rapporterede sommerfisk er ret små. Faktisk ser det ud som om, at det netop er fiskeriets fordeling, som giver det billede, som fremgår af figur 2. Fangstrapporterne og observationer af meget store fisk i juni - juli omkring Slusen sandsynliggør, at der er noget om snakken. Desværre er antallet af rapporter ikke stort nok til at afklare dette forhold entydigt.

9 Nedfalds havørreder Nedfalds havørreder forlader åen sidst på vinteren efter gydningen, og er ofte i en ret elendig forfatning. Disse meget slanke, men til tider helt blanke, havørreder indgår i fiskeriet i februar til sidst i april. De er totalt fredede og medlemmerne er gode til at overholde denne logiske særfredning. For det første er de magre fisk intet værd kulinarisk og for det andet forudsætter en bestand af rigtigt store opgangsfisk, at de får mulighed for at overleve flere gydninger. Figur 3. Nedfaldsfiskenes middellængde og SD (Standardafvigelsen).. Sum af fangstrapporteringer for årene Antal målt i månederne henholdsvis: 106, 25 og 7 stk. Der fanges ind i mellem uhyggeligt store nedfaldsfisk på over 90 cm og middelstørrelsen for alle 138 fisk er da også omkring 60 cm jævnfør figur 3. Det ser ud til, at middelstørrelsen stiger igennem månederne, men det er kun en tendens. Forskellen er ikke statistisk holdbar (t-test). Nedfaldsfiskene har omtrent samme middelstørrelse som de el-fiskede moderfisk (se artikel herom), hvilket vel dybest set ikke kan undre.

10 Ref /1/: Koed, A. & Thomsen, D.S Undersøgelse af umodne havørreders (grønlændere) optræk i ferskvand om vinteren. DFU-rapport nr Udsætning og opdræt Årets fiskeri efter moderfisk og udsætninger Peter W. Henriksen Moderfisk Årets el-fiskeri efter moderfisk er altid en meget vigtig og spændende begivenhed. Der skal sendes 5-6 liter æg til opdræt på Elsesminde ved Odense, og samtidig får vi vigtig viden om gydebestanden af hav- og bækørred. Herunder viden om antal og størrelse af moderfiskene. Sensommeren og efteråret havde været meget tør, hvilket betød, at vandføringen havde været meget lille helt frem til el-fiskningen den 6. november. Der havde ikke været stor flom, hvilket tidligere har bevirket, at koncentrationen af ventende fisk i den øvre del af hovedløbet har været stor. Der var dog samtidig en vis bekymring på grund af tørken, idet den meget lille vandføring kunne betyde ringe opgang. Der var dog ikke grund til bekymring. Havørrederne stod meget tæt. Det var derfor ikke noget problem at fange de nødvendige moderfisk på bare ca. 1 kilometer vandløb.

11 Tabel 1. El-fiskeresultater efter moderfisk i de sidste 14 år. Antal Antal havørred pr. km Længdeintervaller, cm Opgangssæson Middellængde, < >90 cm , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,8 En tæthed på 66 stk. pr km vandløb er ny rekord og tilsyneladende en fordobling i forhold til de bedste foregående år. Her skal nok spises brød til for at undgå en overfortolkning. Efterhånden har vi jo lært hvor fiskene står ved en given årstid/vandføring, og efteråret 2005 var netop så tørt, at det var sandsynligt, at fiskene ville klumpe sig sammen i hovedløbet for her at vente på stigende vandføring før det sidste raid mod gydeområderne i de små gydebække. Det fik vi ret i. Dog havde vi svært ved at få armene ned, når man tænker på, at vi inden fredningen for garnfiskeri i inderfjorden i 1998 kun kunne opfiske 3 10 havørreder pr. km jævnfør tabel 1. Dengang i de "ikke særligt gode gamle dage" måtte der arbejdes hårdt for at skaffe de moderfisk, som er nødvendige for at sikre den genetiske variation. Størrelsen på fiskene var moderat i år med en middellængde på 55,8 cm. Dog var der 4 gode fisk over 80 cm på 8 9 kg. Årsagen til den faldende middellængde kan være, at vi startede de ret store mundingsudsætninger af 1 års smolts for 2 år siden. Faktisk var der

12 en hidtil uset stor andel små og mellemstore fisk med deformerede (krøllede) finner, som er et tegn på, at de er opdrættet i dambrug. Deres størrelse passer fint med opstart af disse udsætninger. Antallet af kønsmodne bækørreder var ret lille på den fiskede strækning, men vi hjemtog alle modne til afstrygning. Desuden fangede vi en laks. Det er efterhånden fast tradition med et par laks eller tre. I år havde vi flere gæster med. Der deltog et hold fra Køge Lystfiskerforening. De arbejder med udsætningsarbejdet i Køge Bugt (bl.a. Køge Å og Tryggevælde Å), og overvejer at gå i gang med egne moderfisk. De var med for at få noget praktisk erfaring med opfiskning, transport og strygning. Desuden var 2 elever fra Elsesminde Produktionsskole ved Odense med til strygningen for at hilse på og se, hvordan vi griber tingene an her hos os. De dampede senere af sted med en portion æg i en køletaske. Æggene ligger nu og hygger sig i deres produktionsanlæg i Odense, og her skal de unge ørreder bo, indtil foråret På det tidspunkt er der blevet stk. smolts ud af det, som udsættes i mundingen af Tuse Å. Det skal afslutningsvis nævnes, at folkene fra Vestsjælland, der deltog som "føl" sidste år, nu er startet med moderfisk fra Tude Å og Halleby Å. De fik opfisket en god portion rigtigt flotte fisk fra deres vandløb, og har allerede sendt 8,5 liter æg i pleje hos Hvilsted Dambrug ved Kolding. Om få år er alle fisk i Halleby og Tude Å af lokal afstamning, hvilket er en forudsætning for at en lokal tilpasning for alvor kan finde sted. Tillykke med det. Udsætninger Der blev lagt æg af egne fisk ind hos Elsesminde i efteråret Disse bliver til 1 års smolts i foråret 2006, hvor vi får stk. tilbage. De betales af Fisketegnsmidlerne og indgår som en del af den samlede pulje på ca stk. til Isefjorden. Fiskene udsættes i mundingen af åen i marts/april, og opholder sig her nogle uger indtil flertallet udvandrer til Isefjorden. De bidrager her til fiskeriet, og nogle forventes at vende tilbage og styrke gydebestanden i åen. Der er masser af naturlig yngel i Tuse Å systemet Peter W. Henriksen Danmarks Fiskeriundersøgelser (DFU) var på besøg i efteråret for at revidere udsætnings-planen. I den forbindelse bliver der el-fisket på en del lokaliteter. Samtidig var jeg rundt som konsulent for Holbæk, Jernløse og Tornved Kommuner

13 for at lave bestandsundersøgelser. På den måde blev alle grene af å-systemet dækket godt ind med undersøgelser på i alt 29 stationer. Det var særligt spændende i år, idet TØS forsøgsmæssigt stoppede udsætningerne af ungfisk for 6 år siden i Kalvemose Å og for 2 år siden i Kobbel Å og Regstrup Å. Det betyder, at bestandene af ½ års ørreder og 1½ års ørreder overalt ville være af naturlig herkomst, mens ældre bækørreder kunne stamme fra såvel udsætninger som naturlig reproduktion. Vi vidste fra optælling af gydegravninger i vinteren forud, at der havde været gydt pænt i alle tilløb. Og der var da også ørreder på stort set alle stationer, og på en del af stationerne var der helt usædvanligt store tætheder. Resultatet var faktisk så overvældende godt, at det overgik de foregående års undersøgelser. Figur 1. Antallet af stationer (ud af 29) i efteråret 2005 med mellem "ingen ørreder" (0 % af tilfredsstillende) og op til mere end 100 % tilfredsstillende ørredbestande. Efter /1/, /2/ og /3/. Vi regner med, at tætheden er tilfredsstillende, hvis der er 45 stk. halvårs ørred (ofte 8 14 cm) pr. 100 m 2 eller kombinationer af yngel og 1½ års eller ældre ørreder, der svarer hertil.

14 Det fremgår af figur 1, at der ikke var ørreder på 7 stationer, mens der på 18 var fuldt tilfredsstillende tætheder eller endog ualmindeligt tilfredsstillende tætheder (> 100 %). I alt 21 stationer havde mere end 50 % tilfredsstillende bestande svarende til 72 %. Faktisk nåede vi op på næsten 200 stk. halvårsørred på enkelte stationer, hvilket vidner om, at projektet i den grad er ved at lykkes. De ringe tætheder fandt vi dels i Kobbel Å, hvor denne var blevet hårdhændet vedligeholdt (se artikel herom), dels i øvre Kalvemose Å, hvor der mangler gydemuligheder, og hvor der desuden muligvis havde været en lokal forurening. Undersøgelsen bekræftede de tidligere undersøgelser, som har vist at der ikke længere er et udsætningsbehov i Tuse Å systemet. Vi arbejder i de kommende år videre med de sidste problemsteder. Data er fra: /1/: Henriksen, P. W Ørredbestanden i Kalvemose Å. Gydning, yngelfremkomst, sommeroverlevelse og bestandsudvikling. Projekt udført af Limno Consult for Holbæk Kommune. /2/: Henriksen, P. W Ørredbestanden i Regstrup Å. Notat. Gydning, yngelfremkomst, og bestandsudvikling. Projekt udført af Limno Consult for Jernløse Kommune. /3/: Henriksen, P. W Ørredbestanden i Kobbel Å. Notat. Gydning, yngelfremkomst og bestandsudvikling. Projekt udført af Limno Consult for Tornved Kommune. Ørredbestande og ørestensundersøgelse i Isefjorden Ulrik Harring Boll Fiskeribiolog TØS har indledt et samarbejde med Ulrik Harring Boll (fiskeribiolog uddannet hos Danmarks Fiskeriundersøgelser) omkring udvikling af metoder til identificering af vækstforhold og vandringsmønster hos havørrederne i Isefjorden. Det er målet, at arbejdet vil bidrage med nye metoder til bestemmelse af vandringsmønstret hos gydebestanden i bl.a.tuse Å.

15 Arbejdet er et pilotprojekt, som vil fokusere på analyser af øresten. Det vil tage udgangspunkt i en serie undersøgelser af vækstmønstre og analyser af ørestenenes form. Øresten er en kalkrig dagbog I hovedet på alle fisk er placeret 6 små øresten, der udgør fiskens høre- og balancecenter. Ørestenene dannes ved en proces, hvor lag af kalk aflejres i vækstlag eller ringmønstre. Aflejringen er parallel til de vækstprocesser, der ellers foregår i fisken. Aflejringsprocessen minder om årringsdannelsen i skæl, men foregår både på årlig, sæson og daglig basis i ørestenene. Afhængig af hvilken optik og opløsning man anvender i undersøgelserne af øresten, kan årsvæksten i ørestenene opløses i sæsonvækst, og videre i dagvækst. Vækstlagene bliver derved en afspejling af fiskens livshistorie, og fortæller hvilke livsbetingelser fisken har gennemgået i løbet af sit liv. Sideløbende med vækstlagene, aflejres der markante mærker i vækstlagene, når fisken gennemgår radikale ændringer i sin udvikling fra æg til moden fisk. Da ørestenen er relativt små kalklegemer, siger det sig selv, at analyser af vækstlag på dagsbasis kræver lidt kendskab til mikroskopering, en hel del fingerfærdighed og et godt mikroskop. Rent praktisk foregår det ved at man sliber ørestenene for at blotlægge deres vækstlag, og derefter opmåler vækstlagene under et mikroskop. Det skal nævnes, at jeg tidligere har arbejdet med ørestensanalyser af yngel fra danske ørreder, og at de virkede velegnede til undersøgelser af vækstlag. Udover vækst og livshistorie kan øresten også anvendes til at identificere hvilken gydebestand den enkelte fisk tilhører. De seneste års forskning på torsk og sild, har vist at formen på hele øresten er specifik for de enkelte gydebestande, og ørestenene er derfor blevet anvendt til at identificere enkelte fisks tilhørsforhold til deres gydebestand. I Danmark er dette arbejde udelukkende udført på marine fiskearter, og altså ikke på danske ørreder, men amerikanske studier har anvendt teknikken på laksestammer fra Stillehavet. Selve formanalysen er relativt kompleks og indeholder en serie af komplicerede matematiske og statistiske analyser. Det vil være uden for målet af denne introduktion, at

16 beskrive metoden til formanalysen nærmere. Jeg kan dog nævne at jeg tidligere har arbejdet med formanalyser på øresten fra 7 nordøstatlantiske torskebestande, og fandt at de for nogle bestande var glimrende til at identificere bestandene, mens andre bestande kun havde svage prægninger af deres ørestensform. De fleste vil med rette indvende at flere af de informationer, som vi søger i de beskrevne undersøgelser af øresten, kan findes ved at undersøge skæl, og ved at lave biokemiske analyser af de genetiske forskelligheder i bestandene. Hertil vil jeg påpege at undersøgelse af de genetiske forskelle i ørredbestandene er en god metode, der giver gode og pålidelige resultater. Desværre er den også relativt kompliceret og kræver et moderne laboratorium, samt et uddannet personale. I forhold til dette er ørestenene lettere at arbejde med, da de egentlig blot kræver lidt håndelag, en hurtig PC er og et godt mikroskop. I forhold til skælanalyser, kan ørestenene giver en række detaljerede oplysninger fra de tidligste ægstadier og frem igennem fiskens liv. Dette skyldes at ørestenene dannes tidligt i ægstadiet mens skællene først dannes på et senere tidspunkt, omkring slutningen på blommesækstadiet. Det betyder, at ørestenene indeholder vigtige detaljer og informationer som skæl ikke kan give os. Opgavens forløb Da der ikke er udført detaljerede undersøgelser af øresten fra danske ørreder, vil vi først undersøge, hvor egnede ørestenene er til vores formål. Det vil vi gøre på et materiale af vilde smolts fra Tuse Å og fra de damopdrættede smolts, som udsættes i stort tal i Isefjorden. Disse forundersøgelser vil give os et godt indtryk af, hvorvidt ørestenene er egnede til at bestemme gydebestande og vækstforløb. Disse undersøgelser planlægges at gå i gang i forbindelse med smoltudsætninger i april Såfremt undersøgelserne af smolt-øresten er succesfulde, er det vores plan at indsamle et materiale af øresten fra fisk fanget i Isefjorden eller på de Nordvestsjællandske kyster. Dette arbejde vil kræve et godt samarbejde med de lokale lystfiskerklubber, og vi håber at TØS medlemmer vil bidrage med øresten fra deres fangster. Vi vil vende tilbage med mere information omkring dette indsamlingsarbejde i løbet af Jeg ser frem til samarbejdet med TØS i det kommende år. Hvis du har et spørgsmål til ørestensanalyserne kan du kontakte mig på mail:uhb@dfu.min.dk

17 Miljøarbejdet Ét skridt frem, - og så to tilbage..!!!!! Rune Hylby Tuse Å s Ørredsammenslutning har gennemført endnu et restaureringsprojekt på en strækning i den øvre del af Kobbel Å for at optimere gydeaktiviteten og yngeloverlevelsen. Strækningen på knapt 750 meter blev "broderet" med store sten og der blev anlagt en mindre gydebanke. Gudskelov. Det viste sig nemlig siden, at Tornved Kommune hærgede resten af vandløbet ved sidste grødeskæring og "barberede" vegetationen på bedste Gillette-facon. Kobbel Å har længe været Tuse Å-systemets smertensbarn. Arbejdsgruppen har derfor, igennem de senere år, rettet blikket mod dette gyde- og opvækstvandløb for at optimere både gydeaktiviteten og yngel-overlevelsen. Således er der igennem de sidste par år, blevet gravet et par sandfang og udlagt adskillige kubikmeter gydegrus. Én af de strækninger, der har potentiale til større gydesucces, er strækningen opstrøms Nykøbingvejen ved Askov. Her er der tidligere blevet etableret et sandfang og en ca. 30 meter lang gydebanke nedenfor dette. Men for at få den fulde effekt af sandfanget og gydebanken, var det nødvendigt at restaurere strækningen yderligere. Størstedelen af strækningen er nemlig beskygget af træer, og der er derfor kun ganske lidt grøde, som fungerede som fiskeskjul. Strækningen manglede i høj grad varige, stabile fiskeskjul. Dette var årsagen til, at der var meget få ørreder over 10 cm. Løsningen var at udlægge større sten i vandløbet. Tuse Å s Ørredsammenslutning sørgede for indkøb og levering af sten og gydegrus med støtte fra Fisketegnsmidlerne. Tornved Kommune lagde sten og gydegrus i vandløbet på den omtalte strækning, i alt knapt 750 meter.

18 Sidste del af projektet blev gennemført i midten af september 2005, hvor en halv snes medlemmer tog hånd om, dels 22 tons gydegrus til en 20 meter lang gydebanke, som blev tilrettelagt med rive og skovl, samt 105 tons større sten, der blev strategisk lagt med håndkraft i et varieret forløb for at skabe varige skjul på strækningen nedstrøms for gydestrækningerne. Dagsværket blev forrettet med et smil på læben, lystfisker-historier i ærmet og efterfølgende lange arme med god samvittighed. Hyggeligt var det, og i den forbindelse takker arbejdsgruppen de frivillige medlemmer for en god indsats. Holbæk Amts Venstreblad sørgede i øvrigt for mediedækningen i en tid, hvor miljøstoffet sjældent tager sig positivt ud. Det gjorde det gudskelov i september Men, just som vi knapt kunne få armene ned, fik vi et gedigent chok. Under Tornved Kommunes vedligeholdelse af Kobbel Å ved sidste grødeskæring, blev vandløbet skændet i en grad, vi ikke har set magen til i mange, mange år. Ikke alene var grøden skåret fra bred til bred i hele bundprofilet i det lille vandløb, men også bredderne var barberet tæt. Den eneste strækning, der havde undgået denne ekstremt hårdhændede vedligeholdelse, var det nyrestaurerede stykke ovenfor Askov. En skandaløs vedligeholdelse fra Tornved Kommunes entreprenørs side, der ikke levnede Kobbel Å s ørredbestand mange standpladser. Vi rettede selvfølgelig øjeblikkeligt kontakt til Tornved Kommune, der desværre ikke havde instrueret deres nye entreprenør ordentligt. Entreprenøren viste sig at være et gartnerfirma fra Skælskør.!!! Under den efterfølgende undersøgelse af udsætningsbehovet i Kobbel Å, foretaget af DFU, blev det mere end antydet, at udsætningsplanerne i Kobbel Å i de kommende år, ville blive stærkt reduceret alene på den baggrund, at vandløbet var uegnet for ørreder på grund af manglende skjul. I henvendelsen til Tornved Kommune søgte vi at få en kommentar fra Kommunen for, hvorledes de havde tænkt sig at sikre og forbedre de miljømæssige forhold i fremtiden for Kobbel Å, der er målsat som gyde- og opvækstvandløb for laksefisk. Tornved Kommune foreslog, vi skulle deltage under instruktionen af entreprenøren for vedligeholdelsen i den kommende vedligeholdelses-sæson. Det gør vi gerne, men må i samme åndedrag undre os over, at den slags "konsulentvirksomhed" skulle være nødvendig i 2006, med den viden og erfaring, Tornved Kommune burde være i besiddelse af.!!!!! Desuden ville det unægtelig pynte på Tornved Kommunes renommé, hvis kommunen tog initiativ til miljøforbedringer. Det må være i kommunens interesse at få et miljømæssigt afkast af de mange penge, der er brugt på eksempelvis spildevandsrensning etc.

19 To gange vandsyn med Amtet Rune Hylby I det forløbne år har Tuse Å s Ørredsammenslutning haft to vandsyn med Vestsjællands Amt. Begge vandsyn forløb meget positivt, med drøftelse af fremtidige projekter og fuld forståelse for TØS visioner om at gøre Tuse Å endnu bedre. Vi vil gerne være et skridt foran og derfor har dette år også været præget af de strukturændringer, der vil ske i fremtiden. Kommunalreformen og Amtets "nedlæggelse" er blot nogle af de ubekendte faktorer, vi har drøftet. Det har derfor været os meget magtpåliggende at lade restaureringsprojekterne komme i første række. Det er disse projekter, der skal vise vejen for et samlet "visionært" vandløbssystem i Ny Holbæk Kommune. Det har længe været et ønske fra Tuse Å s Ørredsammenslutnings side, at forbedre strækningen mellem Nybro og Tuse-broerne. Derfor indbød vi Vestsjællands Amt og lodsejerrepræsentanten til vandsyn i sommerferien for at drøfte, om der var "plads" til at foretage forbedringer for miljøet. Med "plads" menes, at vedligeholde anderledes eller restaurere strækningen indenfor det gældende regulativ. Det kunne være en mosaikskæring af grøden i stedet for at fastholde en fast strømrende, eller i bedste fald at få mulighed for at lave et restaureringsprojekt. Det viste sig, at vandføringsevnen var særdeles god og der var et råderum på 6-20 cm ifølge Q/H-kurven. Det vil sige, at vandstanden kan hæves 6-20 cm og stadig være acceptabel ifølge regulativet. Dermed fik vandsynet et helt uventet forløb, idet vi pludselig havde mulighed for "at gøre noget". Derfor fattede vi pennen i arbejdsgruppen og formulerede et restaureringsprojekt, som indeholder udlægning af store sten i en lind strøm opstrøms for Tuse-broerne på en 1000 meter lang strækning. Projektet er storstilet og særdeles visionært, og vil i givet fald gøre strækningen yderst interessant for lystfiskere, natur-elskere og ikke mindst for bækørredbestanden, der vil få mange stabile og varige skjul at gemme sig ved. Vi håber på, Vestsjællands Amt endelig vil prioritere Tuse Å i det kommende års budget, således at erfaringerne fra projektet kan indgå i en større sammenhæng, når Kommunalreformen endelig træder i kraft i I løbet af efteråret havde vi jævnligt kontakt med Vestsjællands Amt og kunne med glæde konstatere, at det sidste tilbageværende styrt i Tuse Å-systemet, i Kobbel Å, var prioriteret til at blive fjernet. Vi støttede ihærdigt op om det planlagte projekt, at erstatte styrtet med et

20 stryg og dermed sikre en alsidig faunapassage. Ved årets afslutning er arbejdet påbegyndt, men ventes først færdigt i begyndelsen af det nye år. Dermed var det efterfølgende vandsyn i november måned en kærkommen lejlighed til at animere Amtet yderligere til at foretage de forbedringer, der er så vigtige for visionerne for Tuse Å-systemet. Under dette vandsyn var der stor enighed om, at strækningen ved den nye bro ved omfartsvejen omkring Tuse, kunne gøres bedre ved at udlægge store sten, idet brinkerne skrider i det alt for store profil. Dermed vil brinkerne blive mere stabile og strømrenden smallere, hvilket selvfølgelig var sket under alle omstændigheder på langt sigt. Men vi, både lodsejerrepræsentant, Amt og TØS vil gerne speede processen lidt op og der er dermed taget initiativ til, at vi skal komme med et udkast til restaureringen af denne, lidt kedelige strækning. Dette forslag er i skrivende stund ved at blive udfærdiget og vi forventer, det gennemføres i det kommende år. Dermed er der for alvor kommet skred i miljøforbedringerne i de nedre dele af Tuse Å- systemet og med tanke på strukturændringerne i Amt og Kommune, vil disse tiltage givetvis danne yderligere præcedens for det fremtidige arbejde. Vejdirektoratet politianmeldt. Rune Hylby Tuse Å s Ørredsammenslutning anmeldte i juni måned, Vejdirektoratets entreprenør til politiet for overtrædelse af vandløbsloven ved motorvejsbyggeriet syd for Holbæk. Det skete som følge af to på hinanden følgende udledninger af overfladevand med store mængder af slam og sand fra anlægsarbejdet, hvilket var klart i strid med de skærpede krav til byggeriet, Vestsjællands Amt havde afstukket i tilladelsen til Vejdirektoratet. Mandag den 13. juni 2005 blev det konstateret, at der ved Strade Bro, var et udløb fra motorvejsbyggeriet til Kalvemose Å med overfladevand indeholdende ekstreme mængder sand og jord fra motorvejsbyggeriet. Mængden af opstemmet ler, sand og jord var ganske enorm og det sædvanligvis klare ørredvandløb var omdannet til en mudret afløbskanal. Dagen efter, den 14. juni 2005, skete nøjagtig det samme, men denne gang var det via en rørledning ca. 300 meter nedstrøms for Butterup Bro.

21 Tuse Å s Ørredsammenslutning var bekendt med, at Vestsjællands Amt havde indføjet skærpede regler for afledning af overfladevand i tilladelsen til Vejdirektoratet under byggeriet. Skærpede regler, der ikke tillod nogen form for tilførsel af sand og jord til det højt målsatte gyde- og opvækstvandløb, Kalvemose Å. Sikring imod dette skulle derfor være sket inden anlægsarbejdet blev påbegyndt, hvilket ikke var sket. I en artikel i Holbæk Amts Venstreblad, torsdag den 16. juni 2005, udtalte Henrik Jensen fra Vejdirektoratet: "Vi ved godt, at de ting skulle være lavet, før byggeriet gik i gang. Men det har regnet meget, og derfor har der været så meget vand der, hvor regnvandsbassinerne skulle ligge. Og vi kan ikke udskyde hele projektet for at vente på, at det forsvinder". Vi var målløse over udtalelsen, for det var jo netop for at undgå sedimenttransport under regnskyl, at Vestsjællands Amt havde pålagt Vejdirektoratet at sikre afledningen af overfladevand med regnvandsbassiner. Derfor reagerede vi øjeblikkeligt med en politianmeldelse af Vejdirektoratet. Den 19. september fik vi svar fra politimesteren i Holbæk. Politimesteren mente ikke i sin afgørelse, at der var begået noget strafbart. Senere i svaret anføres det dog, "at amtet betragter hændelsen som en overskridelse af vilkår 2.10" (i lov om miljøbeskyttelse og bekendtgørelse for spildevand). Tuse Å s Ørredsammenslutning klagede derefter til Statsadvokaten over afgørelsen under henvisning til, at der rent faktisk, hvilket Politimesteren selv har anført, var sket en overskridelse af de vilkår, der var afstukket for byggeriet. Den 16. december modtog vi svar fra Statsadvokaten, der tiltræder Politimesterens afgørelse, blandt andet under henvisning til, " at der ses at have været en meget begrænset indvirkning på miljøet som følge af udledningen" og "at tilsynsmyndighederne har anset de administrative tiltag for tilstrækkelige" -efter udledningen var sket..!!!!!!!! Afgørelsen fra Statsadvokaten er endelig og kan ikke påklages. Vi må derfor affinde os med, at selvom Vejdirektoratet har overtrådt loven om miljøbeskyttelse og bekendtgørelsen for spildevand, så bliver de ikke retsforfulgt, for de har sagt undskyld, - og i øvrigt træder loven først i kraft, når indvirkningen af udledningen er mere end begrænset..!!!!!!!!!!!! Kort sagt: næste gang jeg bliver stoppet af politiet for at køre for stærkt, skal jeg bare sige undskyld og i øvrigt henvise til, at der jo ikke skete noget..!

22 Stort projekt for restaurering af øvre Kalvemose Å i 2006 Lars Juel Hansen I løbet efteråret 2005 har TØS udarbejdet et projektforslag til restaurering af øvre Kalvemose Å på trækningen fra omkring Holbækmotorvejen til Ågården. Den øvre del af Kalvemose Å har i dag ikke den forventede yngel fremkomst og overlevelse af ørredyngel som andre dele af åen kan fremvise. Der ses hvert år mange gydebanker i området, men desværre viser elbefiskninger, at der ikke er store yngeltætheder undtagen på korte elstrækninger. Disse delstrækninger er netop kendetegnet ved at have lidt sten og gydegrus, hvilket tydeligt viser hvad det er der mangler. På denne baggrund vil TØS gerne initierer nogle forslag til restaurering af 3 delstrækninger på den øvre del af Kalvemose Å. Restaureringsprojekterne er sammensat sådan at der vil kunne skabes grundlag for en større naturlig yngel fremkomst samt en forbedring af opvækstforholdene for ørreder i form af gydebanker og sten, som giver skjul langs åens kanter. Projektforslaget er udarbejdet i samarbejde med Holbæk Kommune via ROVESTA. Projektet forventes at "rulle ud" i august/september 2006.

Tuse Å s Ørredsammenslutning.

Tuse Å s Ørredsammenslutning. Årsberetning. 2010. Tuse Å s Ørredsammenslutning. Leder. Af Rune Hylby. Vi står aldrig stille i Tuse Å s Ørredsammenslutning. Vi læner os ikke tilbage i selvtilfredshed over de resultater, vi har opnået.

Læs mere

Forslag til restaurering af to strækninger i Regstrup Å

Forslag til restaurering af to strækninger i Regstrup Å Forslag til restaurering af to strækninger i Regstrup Å Formål Projektet omhandler to strækninger i øvre Regstrup Å ved henholdsvis Præstevænget (Ådals Bæk til grøft fra boldbaner) samt fra Nr. Jernløse

Læs mere

Forslag til udlægning af sten og gydegrus ved restaurering af Ellebæk i Næstved Kommune

Forslag til udlægning af sten og gydegrus ved restaurering af Ellebæk i Næstved Kommune Forslag til udlægning af sten og gydegrus ved restaurering af Ellebæk i Næstved Kommune Havørred Rapport til Næstved Kommune Udarbejdet 9. oktober 2003 af Biotop v/rådgivende biolog Jan Nielsen Ønsbækvej

Læs mere

Ansøgning om ventilering af gydebanker, samt udlægning af sten til brinksikring og skjul i Højbro Å, st

Ansøgning om ventilering af gydebanker, samt udlægning af sten til brinksikring og skjul i Højbro Å, st Ansøgning om ventilering af gydebanker, samt udlægning af sten til brinksikring og skjul i Højbro Å, st. 2730-3500 Undertegnede skal hermed på vegne af Helsinge og Omegns Sportsfiskerforening og Den sjællandske

Læs mere

STATUS FOR ØRRED OG LAKS I KONGEÅEN

STATUS FOR ØRRED OG LAKS I KONGEÅEN 2018 STATUS FOR ØRRED OG LAKS I KONGEÅEN Michael Deacon, V.O.S.F. Lars Hammer-Bek, S.S.F. Forside billed: Gydegravning i tilløbet Gamst Møllebæk. Opsummering Dette notat viser fordeling af gydegravninger,

Læs mere

Tuse Å s Ørredsammenslutning

Tuse Å s Ørredsammenslutning Tuse Å s Ørredsammenslutning Nyhedsbrev. Januar 2009. Arbejdsgruppen består af: (formand), Poul Johansen (kasserer), Lars J. Hansen, Jan Bonnichsen, Årsberetningen bliver elektronisk Det har jævnligt været

Læs mere

Årsberetning Tuse Å s Ørredsammenslutning. Info til TØS er. Leder. Af Rune Hylby. Af Rune Hylby.

Årsberetning Tuse Å s Ørredsammenslutning. Info til TØS er. Leder. Af Rune Hylby. Af Rune Hylby. Årsberetning. 2009. Tuse Å s Ørredsammenslutning. Leder. Info til TØS er Af Rune Hylby. Der var stor fremdrift i TØS i 2009. På medlemsområdet var ikke mindst de guidede fisketure med Poul, medlemsmødet

Læs mere

Projektforslag i høring Udlægning af gydesubstrat og skjulesten i Højbro Å st

Projektforslag i høring Udlægning af gydesubstrat og skjulesten i Højbro Å st Jan Ove Hornum Åmosevejen 18 A 3210 Vejby Sag: 06.02.10-P19-2-18 23. marts 2018 Projektforslag i høring Udlægning af gydesubstrat og skjulesten i Højbro Å st. 1239-1500 Vandløbsmyndigheden i Gribskov Kommune

Læs mere

Ansøgning om udlægning af gydesubstrat og skjulesten/brinksikring i Døllefjelde Å (4D) st

Ansøgning om udlægning af gydesubstrat og skjulesten/brinksikring i Døllefjelde Å (4D) st Ansøgning om udlægning af gydesubstrat og skjulesten/brinksikring i Døllefjelde Å (4D) st. 5110-5616. Undertegnede skal hermed på vegne af Lystfiskeriforeningen for Nykøbing F. og Omegn (LNF1920) og Den

Læs mere

Projektområde: Lindenborg Å hovedløb fra vejbroen mellem Nysum og Ravnkilde fra station 1 i FFI-rapport og ca. 320 meter nedstrøms.

Projektområde: Lindenborg Å hovedløb fra vejbroen mellem Nysum og Ravnkilde fra station 1 i FFI-rapport og ca. 320 meter nedstrøms. Projektforslag gydebanker i Lindenborg Å-hovedløb Sammenslutningen af Sports- og Lystfiskerforeninger ved Lindenborg å (SSL) Åplejeudvalget v/ Karsten Jensen og Bjarne Christensen Rapport udarbejdet på

Læs mere

UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ANLAGTE GYDESTRYG OG 3 URØRTE VANDLØBSSTRÆKNINGER I GRYDE Å - ET TILLØB TIL STORÅ

UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ANLAGTE GYDESTRYG OG 3 URØRTE VANDLØBSSTRÆKNINGER I GRYDE Å - ET TILLØB TIL STORÅ UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ANLAGTE GYDESTRYG OG 3 URØRTE VANDLØBSSTRÆKNINGER I GRYDE Å - ET TILLØB TIL STORÅ Holstebro Kommune 2013 Michael Deacon Jakob Larsen Indledning Gryde Å der har sit

Læs mere

Effektundersøgelse i øvre Holtum Å

Effektundersøgelse i øvre Holtum Å 2016 Effektundersøgelse i øvre Holtum Å Kim Iversen Danmarks Center for Vildlaks 05-12-2016 For Ikast-Brande Kommune Indhold Indledning... 2 Formål... 2 Fiskeundersøgelsen... 2 Effektvurdering... 5 Kommentarer...

Læs mere

Vedskølle Å mellem Vedskøllevej og Egøjevej. Høring af restaureringsprojekt jf. Vandløbsloven

Vedskølle Å mellem Vedskøllevej og Egøjevej. Høring af restaureringsprojekt jf. Vandløbsloven Returadresse: Køge Kommune, Miljøafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Vedskølle Å mellem Vedskøllevej og Egøjevej. Høring af restaureringsprojekt jf. Vandløbsloven

Læs mere

UDSÆTNINGSFORENINGEN VESTSJÆLLAND

UDSÆTNINGSFORENINGEN VESTSJÆLLAND UDSÆTNINGSFORENINGEN VESTSJÆLLAND 95 V/ Formand Kurt Jørgensen Bødkervænget 5, Sæby 4270 Høng Tlf. 20898182 kj@ufv95.dk ÅRSBERETNING 2014 Udsætningerne 2014 Den 31. marts 2014 blev der udsat 30.700 stk.

Læs mere

Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne af Vejle Sportsfiskerforening (VSF):

Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne af Vejle Sportsfiskerforening (VSF): Vejle Sportsfiskerforening Buldalen 13 7100 Vejle Vejle, d. 13. april 2013 Havørredbestanden i Vejle Å. 1 Indledning Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne

Læs mere

Lederen. Indhold. Konsulent: Peter W. Henriksen. Redaktion: Kurt Nielsen. Forfattere: Peter W. Henriksen Rune Hylby Lars Juel Hansen

Lederen. Indhold. Konsulent: Peter W. Henriksen. Redaktion: Kurt Nielsen. Forfattere: Peter W. Henriksen Rune Hylby Lars Juel Hansen Årsberetning 2006 Tuse Å s Ørredsammenslutning Kasserer, medlemsadministrator og Web-master Kurt Nielsen Møllestensparken 31 4300 Holbæk tuse.aa@holbaek.mail.telia.com Arbejdsgruppen: Gunnar Berndorf Jan

Læs mere

Tuse Å s Ørredsammenslutning har igennem 30 års frivilligt arbejde, været den direkte årsag til, at Tuse Å i dag er Sjællands bedste ørredvandløb.

Tuse Å s Ørredsammenslutning har igennem 30 års frivilligt arbejde, været den direkte årsag til, at Tuse Å i dag er Sjællands bedste ørredvandløb. Tølløse den 12. marts 2012. Til Borgmester, Søren Kjærsgaard Vedrørende Klima- og Miljøudvalgsformand, John Harpøth s beslutning om oprensning af Tuse Å på en 300 meter lang strækning af hovedløbet fra

Læs mere

Ansøgning om udlægning af skjulesten/brinksikring i Elverdamsåen station

Ansøgning om udlægning af skjulesten/brinksikring i Elverdamsåen station Ansøgning om udlægning af skjulesten/brinksikring i Elverdamsåen station 10450-11350. Undertegnede skal hermed på vegne af Tuse Å s Ørredsammenslutning og Den sjællandske Grusbande, ansøge om tilladelse

Læs mere

Udkast. Sammendrag af projekt vedr. havørreden i Gudenå. Redigeret af Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua, Silkeborg 15.

Udkast. Sammendrag af projekt vedr. havørreden i Gudenå. Redigeret af Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua, Silkeborg 15. Udkast Sammendrag af projekt vedr. havørreden i Gudenå Redigeret af Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua, Silkeborg 15. oktober 2018 Danmarks Tekniske Universitet Vejlsøvej 39 Tlf. 35 88 33 00 janie@aqua.dtu.dk

Læs mere

Restaurering af Lindes Å, Mindelunden

Restaurering af Lindes Å, Mindelunden Teknik og Miljø Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf.: 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Restaurering af Lindes Å, Mindelunden Lindes Å, som løber gennem Mindelunden, er en del af Tude Å systemet. Tude

Læs mere

Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk

Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk Foto: Kastkær Bæk nedstrøms for omløbsstryget. Indholdsfortegnelse Formål 3 Baggrund og fysiske forhold 3 Planlagte typer

Læs mere

VSF Fangstrapport for 2010

VSF Fangstrapport for 2010 15. december 2010 VSF Fangstrapport for 2010 1 Generelt... 1 2 Havørred... 3 2.1 Vejle Å... 3 2.2 Rohden Å... 6 2.3 Øvrige åer... 7 3 Laks... 7 4 Regnbue... 8 5 Bækørred... 8 6 Gedde... 8 7 Ål... 8 8 Andet...

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug

INDHOLDSFORTEGNELSE. Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug under vandområdeplan 2015 2021. // december 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vandområdeplanindsats... 3 2. Status før restaurering... 4 3. Gennemført indsats...

Læs mere

Vurdering af omfanget af fiskedød efter udslip af novoslam i Møllerenden, Kobbel Å og Tuse Å

Vurdering af omfanget af fiskedød efter udslip af novoslam i Møllerenden, Kobbel Å og Tuse Å NOTAT Vurdering af omfanget af fiskedød efter udslip af novoslam i Møllerenden, Kobbel Å og Tuse Å Baggrund Holbæk Kommune har den 14.9.2018 bedt Limno Consult (LC) om en foreløbig vurdering af skaderne

Læs mere

Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser

Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent DTU Aqua startede som Dansk Biologisk Station i

Læs mere

VSF Fangstrapport for 2013

VSF Fangstrapport for 2013 Vejle, d. 22. nov. 2013 VSF Fangstrapport for 2013 1 Generelt... 1 2 Oversigt... 1 3 Havørred... 2 3.1 Vejle Å... 3 3.2 Rohden Å... 5 3.3 Øvrige åer... 6 3.4 Genudsætninger... 6 3.5 Udsætninger & fangster...

Læs mere

UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ETABLEREDE GYDESTRYG I RÅSTED LILLEÅ, ET TILLØB TIL STORÅ

UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ETABLEREDE GYDESTRYG I RÅSTED LILLEÅ, ET TILLØB TIL STORÅ UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ETABLEREDE GYDESTRYG I RÅSTED LILLEÅ, ET TILLØB TIL STORÅ Holstebro Kommune 2012 Michael Deacon, Jakob Larsen Indledning: Råsted Lilleå, der har sit udspring øst for

Læs mere

Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker?

Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker? Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker? Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua Naturlige vandløbsprojekter skaber de mest naturlige forhold for fisk, dyr og planter! Men hvad er naturligt nok,

Læs mere

Rapport for hovedvandoplandet: 2.4 Køge Bugt

Rapport for hovedvandoplandet: 2.4 Køge Bugt Side 1 af 5 Forslag til indsatsprogram 2015-2021 Rapport for hovedvandoplandet: 2.4 Køge Bugt 02-07-2014 Samlet økonomisk opgørelse af valgte virkemidler for hele hovedvandopland 2.4 Køge Bugt : 2.4 Genslyngning

Læs mere

Lederen. Indhold FANGST OG FISKERI... 3 UDSÆTNING OG OPDRÆT... 8

Lederen. Indhold FANGST OG FISKERI... 3 UDSÆTNING OG OPDRÆT... 8 Årsberetning 2007 Tuse Ås Ørredsammenslutning Kasserer, medlemsadministrator og web-master Kurt Nielsen Møllestensparken 31 4300 Holbæk Arbejdsgruppen: Gunnar Berndorf Jan Bonnichsen Flemming Hummer Rune

Læs mere

Hvor bliver havørrederne af i Gudenå?

Hvor bliver havørrederne af i Gudenå? Antal havørreder [stk] Hvor bliver havørrederne af i Gudenå? Delrapport: Analyse af BSF havørredfangst fordelt på måneder. Er fiskeriet i ydermånederne januar, februar og november kritisk med hensyn til

Læs mere

Ansøgning om tilskud til restaurering af Bjerge Å

Ansøgning om tilskud til restaurering af Bjerge Å Ansøgning om tilskud til restaurering af Bjerge Å Indledning Slagelse Kommune er gennem Regionplanen forpligtet til at forbedre vandløbskvaliteten i kommunens vandløb med henblik på at leve op til de fastlagte

Læs mere

Projektforslag i høring Tilladelse til restaurering af Sideløb til Saltruprenden

Projektforslag i høring Tilladelse til restaurering af Sideløb til Saltruprenden TORERO HOLDING ApS Rued Langgaards Vej 6 2300 København S 22. marts 2018 Sag: 06.02.10-P19-1-18 Projektforslag i høring Tilladelse til restaurering af Sideløb til Saltruprenden Vandløbsmyndigheden i Gribskov

Læs mere

Projektforslag til forbedring af gyde- og opvækstområder i Haulund Bæk

Projektforslag til forbedring af gyde- og opvækstområder i Haulund Bæk Esbjerg Kommune Att.: Tomas Jensen Teknik & Miljø, Vej & Park Torvegade 74 6700 Esbjerg Ribe, den 7. maj 2013 Projektforslag til forbedring af gyde- og opvækstområder i Haulund Bæk Haulund Bæk (Havlund

Læs mere

Center for Plan & Miljø

Center for Plan & Miljø Center for Plan & Miljø Postadresse: Frederiksgade 9-4690 Haslev Telefon 56203000 www.faxekommune.dk Kontoradresse: Frederiksgade 9 4690 Haslev Direkte 56203039 aplan@faxekommune.dk Dato 26. juli 2018

Læs mere

Restaureringsprojekt af Holev Bæk 2013

Restaureringsprojekt af Holev Bæk 2013 Tlf. 65 15 14 67 Fax sby@kerteminde.dk Restaureringsprojekt af Holev Bæk 2013 Kerteminde Kommune undersøger i øjeblikket mulighederne for at forbedre Holev Bæk på to strækninger gennem vandløbsrestaurering.

Læs mere

UDKAST til tilladelse til restaureringsprojekt i Landeby Bæk

UDKAST til tilladelse til restaureringsprojekt i Landeby Bæk Lystfiskerforeningen Brede Å Mølleparken 251 6240 Løgumkloster Miljø og Natur Direkte tlf.: +4574929237 Mail: cws@toender.dk Sags id.: 06.02.03-P19-2-16 Ks: xx. august 2016 UDKAST til tilladelse til restaureringsprojekt

Læs mere

Registrering af gydegravninger i Halleby/Åmose å for gydeperiode 2010/2011.

Registrering af gydegravninger i Halleby/Åmose å for gydeperiode 2010/2011. Halleby-aa.dk Registrering af gydegravninger i Halleby/Åmose å for gydeperiode 2010/2011. udført af medlemmer af Halleby å Sammenslutningen. Kontaktpersoner: Knud Nielsen tlf. 20461760 Anders Werth tlf.

Læs mere

Laksen i Danmark Udvikling og strategi for genopbygning af danske laksebestande!

Laksen i Danmark Udvikling og strategi for genopbygning af danske laksebestande! Laksen i Danmark Udvikling og strategi for genopbygning af danske laksebestande! Søren Larsen, Danmarks Center for Vildlaks, (Arbejde) Skjern Å Sammenslutningen og Dansk Laksefond, (Fritid) Laksefangster!

Læs mere

Notat. Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 2015

Notat. Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 2015 Notat Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 20 Indledning Der har igennem mange år været udført restaurering i Tryggevælde Å med gydegrus og sten samt genslyngning ved Tinghusvej (Fluestykket) for at forbedrede

Læs mere

Ansøgning om fiskeplejemidler til Lungrenden og Øllemoserenden, Skælskør Kommune

Ansøgning om fiskeplejemidler til Lungrenden og Øllemoserenden, Skælskør Kommune NOTAT Til: Danmarks Fiskeriundersøgelser, Fiskeplejemidlerne Fra: Skælskør Kommune v. Hedeselskabet Miljø og Energi as Dato: 21.02.06 Emne: Ansøgning om fiskeplejemidler til Lungrenden og Øllemoserenden,

Læs mere

Trend Dambrug Fjernelse af spærring

Trend Dambrug Fjernelse af spærring Trend Dambrug Fjernelse af spærring Slutrapport December 2017 1 Indhold Slutrapport... 1 1. BAGGRUND... 3 1.1 Indhold i slutrapport... 3 1.2 Projektlokaliteten... 3 1.2 Vandløbet og den fysiske spærring...

Læs mere

Gl Hastrupvej Køge

Gl Hastrupvej Køge Returadresse: Køge Kommune, Miljøafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Køge Golf Klub Gl Hastrupvej 12 4600 Køge Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Restaurering af Tangmosebækken opstrøms Egøjevej

Læs mere

Indtjeningen vil relativt let kunne fordobles hvis en række tiltag gennemføres:

Indtjeningen vil relativt let kunne fordobles hvis en række tiltag gennemføres: Fisk og fiskeri i Randers Fjord Potentialet er vurderet højt, og der er en meget høj diversitet i fiskearter, bl.a. pga. den konstant skiftende ændring i saltindholdet. Mange af fiskearterne er populære

Læs mere

Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund I Thorup-Skallerup bæk er der i udpeget tre vandløbsindsatser (kort 1). de udpegede indsatser, omhandler restaurering

Læs mere

ABC i vandløbsrestaurering

ABC i vandløbsrestaurering ABC i vandløbsrestaurering Naturlige vandløbsprojekter skaber naturlige forhold for fisk, dyr og planter Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua Vandløbene er naturens blodårer Genskab naturlige forhold

Læs mere

Red laksen i Varde Å!

Red laksen i Varde Å! Red laksen i Varde Å! Af Einar Eg Nielsen og Anders Koed Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Ferskvandsfiskeri (Ferskvandsfiskeribladet 98(12), 267-270, 2000) Sportsfiskere og bi-erhvervsfiskere

Læs mere

Naturlig og dårlig restaurering grundkursus. Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643

Naturlig og dårlig restaurering grundkursus. Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643 Naturlig og dårlig restaurering grundkursus Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643 Arbejd aktivt med vandløbets fald, så det udnyttes Det skal ikke udlignes.

Læs mere

Restaurering af vandløb nedstrøms Halkevad Mølle.

Restaurering af vandløb nedstrøms Halkevad Mølle. Miljø og Natur Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf.: 58 57 36 00 thhil@slagelse.dk www.slagelse.dk Restaurering af vandløb nedstrøms Halkevad Mølle. Baggrund for projektet Slagelse Kommune er gennem regionplanen

Læs mere

Gudenåens Ørredfond Beretning 2010/2011

Gudenåens Ørredfond Beretning 2010/2011 Gudenåens Ørredfond Beretning 2010/2011 2010 har været et år mærket af sygdomsproblemerne tilbage i 2009. I 2010 har vi således ikke været i stand til at opfylde udsætningsplanen mht. 1-års, smolt og type

Læs mere

Fiskenes krav til vandløbene

Fiskenes krav til vandløbene Fiskenes krav til vandløbene Naturlige vandløbsprojekter skaber god natur med gode fiskebestande Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua www.fiskepleje.dk Vandløbene er naturens blodårer Fiskene lever

Læs mere

Gennemførelse af vandløbsrestaurering i Stenvadrenden (Ajstrup Bæk) og Vidkær Å, Vidkær Å s vandløbssystem.2014/2015.

Gennemførelse af vandløbsrestaurering i Stenvadrenden (Ajstrup Bæk) og Vidkær Å, Vidkær Å s vandløbssystem.2014/2015. Gennemførelse af vandløbsrestaurering i Stenvadrenden (Ajstrup Bæk) og Vidkær Å, Vidkær Å s vandløbssystem.2014/2015. 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. GENNEMFØRTE INDSATSER... 4 2.1 Indsats

Læs mere

SLUTRAPPORT. Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune. NaturErhvervstyrelsen j. nr.

SLUTRAPPORT. Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune. NaturErhvervstyrelsen j. nr. SLUTRAPPORT Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune NaturErhvervstyrelsen j. nr.: 15-0282378 Naturstyrelsens j. nr.: NST-4265-00298 Projektet er sammensat

Læs mere

Klub 60 + arrangement med Tom Donbæk!

Klub 60 + arrangement med Tom Donbæk! Klub 60 + arrangement med Tom Donbæk! D. 8/01 2007 havde klub 60 + besøg af Tom Donbæk, miljøkoordinator for Ribe å systemet s samarbejdsudvalg. Udvalget repræsenterer alle lystfiskerforeninger, (16 stk.)

Læs mere

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Endnu større Efter fjeldørredturen til Grønland i 2009 en tur der havde været på ønskelisten i lang tid gik der ikke lang tid efter hjemkomsten, før

Læs mere

Fra de gamle protokoller 1966 til 1970

Fra de gamle protokoller 1966 til 1970 Fra de gamle protokoller 1966 til 1970 Den fortsatte opsummering af foreningens opståen og virke gælder de næste 4 år. Opsummeringen er sket ved gennemlæsning af protokollen det går fra omtale af bestyrelsesmøde

Læs mere

Sådan laver man gydebanker for laksefisk

Sådan laver man gydebanker for laksefisk Sådan laver man gydebanker for laksefisk Af DTU Aquas fiskeplejekonsulenter Jan Nielsen og Finn Sivebæk. Danmarks Tekniske Universitet Vejlsøvej 39 Tlf. 35 88 31 00 janie@aqua.dtu.dk Institut for 8600

Læs mere

Vandløbsprojekter. Vandløbsindstasten

Vandløbsprojekter. Vandløbsindstasten Vandløbsprojekter 2015 Vandløbsindstasten 2. Vandløb og søer Udviklingsmål Der udarbejdes en vandløbsplan, som skal indeholde en prioriteret liste over projekter, der skaber synergi med bl.a. Vand- og

Læs mere

Projektforslag Anlæggelse af gydeområder i Agerbæk (høringsudgave)

Projektforslag Anlæggelse af gydeområder i Agerbæk (høringsudgave) Projektforslag Anlæggelse af gydeområder i Agerbæk (høringsudgave) NOVEMBER 2018 Etablering af 6 gydeområder for laks og havørred ved Agerbæk stadion Baggrund og formål har i foråret 2018, sammen med Varde

Læs mere

Gudenåens Ørredfond Formandsberetning 2006

Gudenåens Ørredfond Formandsberetning 2006 Gudenåens Ørredfond Formandsberetning 2006 2006 har været endnu et godt år for Gudenåens Ørredfond. Vi har opfyldt udsætningsplanen for vores område leveret fisk til Tangeværkets pligtudsætning, leveret

Læs mere

Århus Å. Etablering af gydebanker. Detailprojektering A A R H U S K O M M U N E

Århus Å. Etablering af gydebanker. Detailprojektering A A R H U S K O M M U N E A A R H U S K O M M U N E Århus Å Etablering af gydebanker Detailprojektering 2014-05-28 Version: 1 Udarbejdet af: EAKR Kvalitetssikring: KARA Sags. nr.: 105731 Skanderborgvej 190 8260 Viby J Danmark Tlf.:

Læs mere

Limfjordens havørreder - Status og fremtid

Limfjordens havørreder - Status og fremtid Limfjordens havørreder - Status og fremtid Resultater fra Limfjorden Ved at geare fisketegnsmidler med EU-midler, lavede vi et overordnet studie af adfærd og overlevelse i Limfjorden hos både smolt og

Læs mere

Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke. Restaureringsprojekt - Damvad Å.

Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke. Restaureringsprojekt - Damvad Å. Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke Restaureringsprojekt - Damvad Å. Station 5695 6383 INDLEDNING... 3 BAGGRUND... 3 NUVÆRENDE OG FREMTIDIG SKIKKELSE.... 3

Læs mere

NOTAT. Odense Kommune. og fiskeriet på Fyn. Finn Sivebæk, Jan Nielsen, Kim Aarestrup og Anders Koed Sektion for Ferskvandsfiskeri og -Økologi

NOTAT. Odense Kommune. og fiskeriet på Fyn. Finn Sivebæk, Jan Nielsen, Kim Aarestrup og Anders Koed Sektion for Ferskvandsfiskeri og -Økologi NOTAT Til Odense Kommune Vedr. Betydningen af opstemningerne i hovedløbet af Odense Å for fiskebestandene og fiskeriet på Fyn. Fra Finn Sivebæk, Jan Nielsen, Kim Aarestrup og Anders Koed Sektion for Ferskvandsfiskeri

Læs mere

Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug

Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. GENNEMFØRTE INDSATSER... 4 2.1 Nedbrydning af opstemning og oprensning af sand... 4 2.2 Lukning af omløbsstryg

Læs mere

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Limfjord Nord

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Limfjord Nord FORUNDERSØGELSE Vandløbsrestaurering Limfjord Nord Vandopland: 1.2 Limfjorden Indsatser ref. nr.: Februar 2016 Revideret juni 2016 Spærringer: RIN-00288, RIN-00291, RIN-00293, RIN-00298, RIN-00308, RIN-00309,

Læs mere

Naturgenopretning i Gudenåen. - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune -

Naturgenopretning i Gudenåen. - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune - Naturgenopretning i Gudenåen - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune - Naturgenopretning i Gudenåen - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune 2011,

Læs mere

Skovning i Pulverbæk skoven ved Gammelgaard, med ødelæggende konsekvenser for det beskyttede vandløb Pulverbækken.

Skovning i Pulverbæk skoven ved Gammelgaard, med ødelæggende konsekvenser for det beskyttede vandløb Pulverbækken. DN Afd. for Sønderborg Kommune Formand: Andreas Andersen, Midtkobbel 73, 6440 Augustenborg Telefon: 74 472234, 61341931, 29404452, e-mail: a-andersen@mail.dk Danmarks Naturfredningsforening Masnedøgade

Læs mere

Ansøgning om udlægning af Gydegrus og skjulesten i Annebjerg Sørende:

Ansøgning om udlægning af Gydegrus og skjulesten i Annebjerg Sørende: Side 1. Ansøgning om udlægning af Gydegrus og skjulesten i Annebjerg Sørende: skal hermed ansøge om tilladelse til udlægning af gydegrus samt skjule sten i Annebjerg Sørende (AS). (OSF) ønsker en forbedring

Læs mere

VISION & MÅLSÆTNING For fremtiden

VISION & MÅLSÆTNING For fremtiden VISION & MÅLSÆTNING For fremtiden OVERORDNET VISION & MÅLSÆTNING FOR Det er Køge Sportsfiskerforenings overordnede VISION & MÅLSÆTNING at: For at kunne opfylde den overordnede VISION & MÅLSÆTNING vil Køge

Læs mere

Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug

Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug Jernbanevej 7 7900 Nykøbing Mors Telefon 9970 7000 e-mail: naturogmiljo@morsoe.dk 2 1. Formål....s.3 2. Eksisterende forhold s.4 3. Beskrivelse

Læs mere

FORUNDERSØGELSE VANDLØBSRESTAURERING: EJBY Å, FJERNELSE AF FAUNASPÆRRING

FORUNDERSØGELSE VANDLØBSRESTAURERING: EJBY Å, FJERNELSE AF FAUNASPÆRRING EU og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af dette projekt Lejre Kommune Maj 201 4 FORUNDERSØGELSE VANDLØBSRESTAURERING: EJBY Å, FJERNELSE AF FAUNASPÆRRING PROJEKT

Læs mere

Elektrofiskeri i Binderup Å

Elektrofiskeri i Binderup Å Elektrofiskeri i Binderup Å 20.09.2017 Deltagere: Niels Jepsen og Andreas Svarer, DTU Aqua samt Uffe Westerberg, LBAa Strækning: Pandum Bro (Jordemodervej) Klæstrup (til stuvezonen opstrøms møllen) en

Læs mere

SLUTRAPPORT. Realisering: Vandløbsrestaurering i Simested Å, Viborg Kommune. Vandområdeplan-projekt: NaturErhvervstyrelsen j. nr.

SLUTRAPPORT. Realisering: Vandløbsrestaurering i Simested Å, Viborg Kommune. Vandområdeplan-projekt: NaturErhvervstyrelsen j. nr. SLUTRAPPORT Vandområdeplan-projekt: Realisering: Vandløbsrestaurering i Simested Å, Viborg Kommune NaturErhvervstyrelsen j. nr.: 16-0150295 Naturstyrelsens j. nr.: NST-4265-00343 Projektet består af: Ref.

Læs mere

Gennemførelse af vandløbsrestaurering i Gundestrupgrøften, vandplan 1 projekt, august 2018.

Gennemførelse af vandløbsrestaurering i Gundestrupgrøften, vandplan 1 projekt, august 2018. Gennemførelse af vandløbsrestaurering i Gundestrupgrøften, vandplan 1 projekt, august 2018. Projektet har fået tilskud fra Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Miljø og Fødevareministeriet. 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Projektbeskrivelse for reguleringsprojekt i vandløbet Tudserenden

Projektbeskrivelse for reguleringsprojekt i vandløbet Tudserenden Projektbeskrivelse for reguleringsprojekt i vandløbet Tudserenden Vandløb: Tudserenden Projekt: Etablering af sandfang, udlægning af gydegrus og sten i Tudserenden. Sted: Tudserenden st. 1906-4045 m, Langeland

Læs mere

RESTAURERINGSPROJEKT restaureringstiltag i Skovsø-Gudum Å

RESTAURERINGSPROJEKT restaureringstiltag i Skovsø-Gudum Å RESTAURERINGSPROJEKT restaureringstiltag i Skovsø-Gudum Å Formål Målsætning Spildevand Dårlige fysiske forhold Hedeselskabets forundersøgelser Amtets forundersøgelse Skovsø-Gudum Å er i dag Slagelse Kommunes

Læs mere

Restaurering i Simested Å ved Ålestrup

Restaurering i Simested Å ved Ålestrup Restaurering i Simested Å ved Ålestrup 1 Indhold Restaurering i Simested Å ved Ålestrup... 1 Indledning... 3 Udførelsen... 4 Bilag 1... 11 Detailprojekt for restaurering af Simested Å ved Ålestrup... 11

Læs mere

Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt

Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt Politik Dansk Akvakultur arbejder proaktivt for at sikre et bæredygtigt Dansk opdræt af ål. Det kræver tiltag på en række centrale områder,

Læs mere

Karup Å Restaureringsprojekt Etablering af to gydebanker ved Munklinde Juli 2015

Karup Å Restaureringsprojekt Etablering af to gydebanker ved Munklinde Juli 2015 Karup Å Restaureringsprojekt Etablering af to gydebanker ved Munklinde Juli 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 2 EKSISTERENDE FORHOLD... 2 PROJEKTFORSLAG... 3 KONSEKVENSER... 4 ØKONOMI...

Læs mere

Udsætningsplan for Giber Å Distrikt vandsystem 17. I. Indledning

Udsætningsplan for Giber Å Distrikt vandsystem 17. I. Indledning Udsætningsplan for Distrikt 13. - vandsystem 17 I. Indledning Denne udsætningsplan er udarbejdet på baggrund af undersøgelser over den fiskeribiologiske tilstand i. Undersøgelsen er foretaget i perioden

Læs mere

Hvor bliver havørrederne af i Gudenå?

Hvor bliver havørrederne af i Gudenå? Antal Hvor bliver havørrederne af i Gudenå? Analyse af Fangst af havørred på BSF s del af Gudenå sammenholdt med udsætning af yngel og smolt i Gudenå nedstrøms Tangeværket til Lilleåens udløb i Gudenå

Læs mere

FISK I UNGFISKESLUSEN

FISK I UNGFISKESLUSEN W A T E R F R A M E R Å D G I V N I N G S F I R M A I V A N D M I L J Ø R Y E S G A D E 9 A 8 6 8 0 R Y W W W. W A T E R F R A M E. D K FISK I UNGFISKESLUSEN TANGE, FORÅR 2007 NOTAT JUNI 2007 BAGGRUND

Læs mere

Udsætningsplan for mindre tilløb til Kolding Fjord

Udsætningsplan for mindre tilløb til Kolding Fjord Udsætningsplan for mindre tilløb til Kolding Fjord Distrikt 12 Vandsystem 01a Odderbæk Vandsystem 01b Grønsbæk Vandsystem 02 Binderup Mølleå Vandsystem 04 Dalby Mølleå Vandsystem 05a Marielundsbækken Vandsystem

Læs mere

Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej Ølstykke. Dato 31. oktober 2016 J.nr. 15/17636

Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej Ølstykke. Dato 31. oktober 2016 J.nr. 15/17636 Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke Dato 31. oktober 2016 J.nr. 15/17636 Restaureringsprojekt Damvad Å. Station 5.458-6.383 BAGGRUND... 3 MÅLSÆTNING FOR DAMVAD

Læs mere

VSF Fangstrapport for 2011

VSF Fangstrapport for 2011 Rev 15. december 2011 VSF Fangstrapport for 2011 1 Generelt... 1 1.1 Rapportering... 1 1.2 Årsvariation... 2 1.3 Oversigt... 2 2 Havørred... 3 2.1 Vejle Å... 4 2.2 Rohden Å... 6 2.3 Øvrige åer... 7 3 Laks...

Læs mere

NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej Hvalsø T H

NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej Hvalsø T H NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 H www.lejre.dk Anne-Marie Kristensen Natur & Miljø D 4646 4952 E ankr@lejre.dk Dato: 13. marts 2018 FORSLAG Ændret grødeskæring i

Læs mere

Stallingen en spændende laksefisk

Stallingen en spændende laksefisk Stallingen en spændende laksefisk Jan Nielsen, biolog/cand. scient Fiskeplejekonsulent Mobiltlf. 21 68 56 43 Mail: janie@aqua.dtu.dk Vor es rådgivning: http://www.fiskepleje.dk/raadgivning.aspx Hvad er

Læs mere

Forslag til projekt vedr. udlægning af gydegrus og forbedring af de fysiske forhold i Rønbæk

Forslag til projekt vedr. udlægning af gydegrus og forbedring af de fysiske forhold i Rønbæk Hadsten Lystfiskerforening Søndergade 61 8370 Hadsten c/o John Eistrøm Favrskov Kommune Natur og Miljø Skovvej 20 8382 Hinnerup Hadsten, den 10. juni 2016 Forslag til projekt vedr. udlægning af gydegrus

Læs mere

Forundersøgelse projekt. Sten i Gudenåen i Randers Kommune. Af Danmarks Center for Vildlaks Vandløbsrådgivning for Randers Kommune

Forundersøgelse projekt. Sten i Gudenåen i Randers Kommune. Af Danmarks Center for Vildlaks Vandløbsrådgivning for Randers Kommune Forundersøgelse projekt Sten i Gudenåen i Randers Kommune Af Danmarks Center for Vildlaks Vandløbsrådgivning for Randers Kommune 1 Idé og formål Med ambitionen om at skabe mere fysisk variation i Gudenåen,

Læs mere

VEGEN Å, ET TILLØB TIL STORÅ

VEGEN Å, ET TILLØB TIL STORÅ VEGEN Å, ET TILLØB TIL STORÅ UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ANLAGTE GYDESTRYG, 1 NATURLIGT GYDESTRYG OG 2 VANDLØBSSTRÆKNINGER Holstebro Kommune og Herning Kommune 2014 Michael Deacon Jakob Larsen

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Vandmiljø og Landbrug Grøndalsvej 1C, 8260 Viby J Se udsendelsesliste side 6 Høring af projekt til regulering af Fiskbæk på matrikel nr. 4ae, Malling by, Malling Hermed sendes projekt til regulering af

Læs mere

Projektbeskrivelse til vandløbsrestaurering I Puge Mølle Å ved Langstedgyden.

Projektbeskrivelse til vandløbsrestaurering I Puge Mølle Å ved Langstedgyden. Hårslev d. 27/12 2016 Projektbeskrivelse til vandløbsrestaurering I Puge Mølle Å ved Langstedgyden. Indledning: Vandpleje Fyn og Assens og Omegns Sportsfiskerforening ønsker at forbedre de fysiske forhold

Læs mere

Forslag til restaureringsprojekt Et forslag til et restaureringsprojekt skal jævnfør vandløbsloven indeholde følgende:

Forslag til restaureringsprojekt Et forslag til et restaureringsprojekt skal jævnfør vandløbsloven indeholde følgende: Alle lodsejere og interessenter 26-06-2015 Sags id.: 13/181 Sagsbehandler: Jørgen Grundvad Nielsen Høring af forslag til vandløbsrestaurering, Studsdal Bæk Fredericia Kommune ønsker at gennemføre restaureringstiltag

Læs mere

Gudenåens Ørredfond Beretning 2011/12

Gudenåens Ørredfond Beretning 2011/12 Gudenåens Ørredfond Beretning 2011/12 2011 var året hvor vi rejste os efter de massive sygdomsproblemer tilbage i 2009. I 2011 har vi stort set opfyldt udsætningsplanen bortset fra ½-årsfisk til Allingå

Læs mere

Skovsø Å øvre del projekt 2014

Skovsø Å øvre del projekt 2014 Skovsø Å øvre del projekt 2014 Slagelse Kommune har sammen med en lang række lodsejere restaureret mere end 50 km vandløb de sidste ti år. Det har medført en klar forbedring af vandløbstilstanden generelt

Læs mere

Århus, Viborg og Vejle Amtskommune Gudenåkomiteen Rapport nr. 7

Århus, Viborg og Vejle Amtskommune Gudenåkomiteen Rapport nr. 7 Århus, Viborg og Vejle Amtskommune Gudenåkomiteen Rapport nr. 7 a VANDLØB OG FISK I TILLØBENE TIL SKANDERBORG SØERNE OG MOSSØ VANDLØB OG FISK I TILLØBENE TIL SKANDERBORG SØERNE OG MOSSØ Gudenåkomiteen.

Læs mere

Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi

Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi Offentlig høring af restaureringsprojekt i Gammelby Mølleå Fredericia Kommune ønsker at gennemføre restaureringstiltag

Læs mere

RESTAURERINGSPROJEKT 2005 Skovsø-Gudum Å, Vestermose Å og Maglemose Å

RESTAURERINGSPROJEKT 2005 Skovsø-Gudum Å, Vestermose Å og Maglemose Å RESTAURERINGSPROJEKT 2005 Skovsø-Gudum Å, Vestermose Å og Maglemose Å Fokus på fysiske forhold Restaurering 2003 Restaurering 2004 Restaurering 2005 Skovsø-Gudum Å Slagelse Kommune har sat fokus på vandløbenes

Læs mere

Fisk i forskellige typer vandløb fysiske forhold og fiskeindex

Fisk i forskellige typer vandløb fysiske forhold og fiskeindex Fisk i forskellige typer vandløb fysiske forhold og fiskeindex Jan Nielsen, DTU Aqua, Silkeborg Fiskebestandene har været undersøgt i 100 år Elektrofiskeri har været anvendt siden 1950 erne DTU Aqua forsker

Læs mere