Vurdering af omfanget af fiskedød efter udslip af novoslam i Møllerenden, Kobbel Å og Tuse Å

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vurdering af omfanget af fiskedød efter udslip af novoslam i Møllerenden, Kobbel Å og Tuse Å"

Transkript

1 NOTAT Vurdering af omfanget af fiskedød efter udslip af novoslam i Møllerenden, Kobbel Å og Tuse Å Baggrund Holbæk Kommune har den bedt Limno Consult (LC) om en foreløbig vurdering af skaderne på fiskebestanden i de berørte vandløb efter udslip af biogasslam fra Novo til Møllerenden i dagene den Limno Consult v. biolog Peter W. Henriksen er i forvejen ansat af Holbæk Kommune til at udføre bl.a. fiskeundersøgelser i et overvågningsprogram for kommunens vandløb. Vurderingen kan foretages på baggrund af dels baggrundsdata om fiskebestandene i en lang årsserie før forureningen samt aktuelle målinger i dagene efter forureningen. Ørredbestanden i Tuse Å systemet er veldokumenteret og nedenstående data er tilvejebragt for vurderingen. Ikke alle referencer er anvendt i dette notat, men præsenteres til brug i en evt. senere mere detaljeret redegørelse. Der lægges i notatet vægt på en vurdering af skadens akutte omfang i form af døde fisk i vandløbenes udstrækning samt det totale antal. Dertil kommer en skitsemæssig vurdering af prognosen for smådyrenes og fiskebestandens restitution. Oversigt over relevante data: Aktuelle data: LC overvågede forurenings udbredelse i vandløbene den pågældende weekend og organiserede den en indsamling af alle døde ørreder i alle størrelser på 3 delstrækninger i Tuse Å med frivillige fra Tuse Å s ørredsammenslutning. Ørrederne blev målt og vejet og der blev taget skælprøver. Med kendskab til vandløbets zonering med foretrukne opholdssteder for havørreder og juvenile ørreder, kan der på baggrund af optællingen laves et estimat for det totale tab. Den ledte Fiskerikontrollen efter døde fisk på åens nedre del fra ca. jernbanebroen til Slusen med båd. LC elektrofiskede den 7.9. og og den på stationer i Kobbel Å og Tuse Å for at undersøge om fiskedøden var total. Befiskningsskemaerne findes hos Holbæk Kommune. Bagrundsdata: Der findes lange årsserier med el-fiskerdata for hele åsystemet jævnfør /1/. Smoltproduktionen blev undersøgt i 2008 jævnfør /2/.

2 Havørredopgangens tidsmæssige forløb over sommeren er undersøgt ved 2 lejligheder Jævnfør /3/ og /4/. Tuse Å s Ørredsammenslutning har med hjælp fra LC indsamlet data fra avlsarbejdet med opfiskning af lokale havørreder til avl. Her foreligger bl.a. data med lange årsserier om tætheder af havørreder på de el-fiskede strækninger i Tuse Å jævnfør /5/. LC er tillige rådgiver for Fishing Zealand (en paraplyorganisation for lystfisketurisme og miljøforbedringer), som Holbæk Kommune er medlem af. Her udfører LC bl.a. et overvågningsprogram, hvor Tuse Å s havørredbestand jævnligt undersøges mht. havoverlevelse og antallet af havørreder, der gyder flere gange (antal gengangere) jævnfør /6/ og /8/. Årsagen til at smådyr og fisk døde Koncentrationen af biogasslam var, visuelt bedømt, meget stor selv efter mange km s forløb ned igennem åsystemet. Det skyldtes naturligvis den store tilledning, men også den meget tørre forudgående periode med lille vandføring i vandløbene og dermed lille fortynding. Samtidig var strømhastigheden i sær i Tuse Å lille, hvilket reducerede turbulent strømning og dermed geniltning ved kontakt med atmosfærens ilt. Særligt strækningen nedstrøms Jernbanebroen nær fjorden er dyb og mangler fald, hvorfor vandet i perioder står næsten stille. Her vil selv et mindre iltforbrug vanskeligt kunne kompenseres ved geniltning. Når de fleste smådyr og alle fisk døde så skyldes det antageligt, at både koncentrationen af fri ammoniak var høj og at iltindholdet blev kritisk lavt pga. slammets iltforbrug i det ret varme vand. Ved lavt iltindhold øges giftigheden af bl.a. ammoniak, idet fiskenes øgede arbejde med respiration sender mere vand (og dermed giftige stoffer) igennem gællerne. Omfanget af fiskedød På baggrund af LC s besigtigelser og elektrofiskeri i Tuse Å den og Kobbel Å den kan det konkluderes, at alle fisk var døde ned til mindst Jernbanebroen. Vurderingen i Kobbel Å baseres på besigtigelser samt el-fiskeri kort før udløbet i Tuse Å (Ved Lodskovvej den ). Her blev ikke fundet levende fisk, kun døde ål. På baggrund af slammets store koncentration opstrøms mod skadestedet vurderes det, at alle fisk i Kobbel Å og Møllerenden var døde. Der blev ned til nedstrøms Tuse By (i de nye sving) ikke set en eneste levende fisk ved elfiskeri, på trods af, at disse stationer i alle tidligere undersøgelser har indeholdt skaller, aborre, gedde, ål og ørred jævnfør bl.a. /1/. Dog observerede fiskerikontrollen den blandt mange døde fisk i åens nedre løb nær udløbet i fjorden også enkelte levende karpefisk nær Slusen. Det tyder på, at enkelte tolerante fisk kan have klaret forureningen. Det kan dog ikke afvises, at de kan være vandret ud i åen fra de to store sidekanaler ved Slusen efter forureningen. Fiskerikontrollen fandt

3 også 4 døde havørreder og konkluderede mundtligt, at der næppe helt til udløbet af Holbæk Fjord var overlevne ørreder. Antal døde ørreder Tuse Å LC organiserede den frivillige fra TØS til at opsamle alle døde ørreder og større fisk på 3 udvalgte delstrækninger på m s længde i alt 450 m. Det var vigtigt at foretage registreringen hurtigt, da det er velkendt, at døde fisk i løbet af få dage fjernes af måger, skarv, ræve mm. Delstrækningerne blev grundigt gennemsøgt, men det var nogle steder behæftet med en vis usikkerhed, idet fisk kunne være svære at finde i den stedvis tætte vegetation. Delstrækningerne blev gennemgået igen ved el-fiskeriet den og her blev der på delstrækningen i de nye sving fundet yderligere 4 havørreder og 7 stk. 1½ års ørreder som da var kommet til overfalden pga. gasdannelse. Det bekræfter antagelsen, at fisk kunne overses, hvis de var gemte i vegetationen. De ekstra fund blev lagt til fundene den Det fremgår af tabel 1, at der blev opsamlet i alt 33 havørreder. Tætheden på de enkelte delstrækninger blev beregnet i antal pr. løbende meter. Tabel 1. Antal og tæthed af havørreder opsamlet på 3 delstrækninger den Delstrækning undersøgt Delstrækn Antal fundet Antal pr. m længde m Havørred ½ års ørred 1½ års ørred Havørred ½ års ørred 1½ års ørred Nybro (Trønninge Alle) ,04 0,02 0,05 Tuse Broer opstrøms ,12 0,00 0,07 Nye sving 200 m ns Tuse Broer ,06 0,00 0,06 Total/middel ,07 0,00 0,08 Tæthederne i tabel 1 anvendes til et estimat af det totale antal døde unge ørreder og havørreder i Tuse Å fra startpunktet til ca. Jernbanebroen. De sidste 1,6 km til udløbet i fjorden er for dybe til en effektiv vurdering, men Fiskerikontrollens gennemsejling af strækningen den viste, at der var døde havørreder i strækningen. Det fremgår af tabel 2, at det estimerede tab af ørred er anslået 438 stk. havørreder og 333 stk. 1½ års ørreder og nogle få stykker årsyngel (½ år gamle). Alderssammensætningen er ikke overraskende, da hovedløbet generelt er for dybt til at rumme egnede habitater for ørredyngel. Havørredernes størrelse kan bedømmes ud fra de 33, der blev opsamlet og målt og præsenteres i tabel 3. De opfiskede havørreder vejede i alt 55 kg. Og målte gennemsnitligt 53,4 cm. Gennemsnitsvægten var 1,9 kg. Omkring 1/3 stammede fra de årlige mundingsudsætninger af stk. smolt (de senere år dog ca stk.).

4 Tabel 2. Beregning af antal døde unge ørreder og havørreder i Tuse Å. Delstrækn Antal ørred fundet pr. m Total estimat i delstrækninger Strækning Længde Hav ½ års 1½ års Hav ½ års 1½ års Møllerende til slut Kobbel Å 7000 Start Tuse Å til Hesselvad Bro ,04 0,02 0, Hesselvad Bro til Tuse ,12 0,00 0, Tuse(nye sving) til Jernbanebro ,06 0,00 0, Jernbanebro til udløb i fjord 1600 Ikke undersøgt Middel/Total ,07 0 0, Det vurderes, at stort set alle havørreder opholdt sig i Tuse Å under forureningen, fordi de ikke endnu var vandret op på gydeområderne i biåerne inklusive Kobbel Å. Det skyldes dels, at der er erfaring for, at opgangen hertil sædvanligvis først finder sted ret tæt på gydetidspunktet i november december, dels at den usædvanligt lille vandføring har afskåret dem fra at vandre videre. Det betyder, at der næppe var havørreder af betydning i Kobbel Å, men samtidig også, at alle ret tidlige opgængere var døde. Antallet i nedre Tuse Å kendes ikke, men kan have været betydeligt, idet der var gode lystfiskerfangster i delstrækningen i ugerne op til forureningen. Hvis det antages at tætheden her var den samme som umiddelbart opstrøms i de nye sving, så skal estimatet øges med 96 stk. havørreder til i alt 534 stk. Estimatet på ca. 438 havørreder skal derfor betragtes som et minimum. Gydebestanden er tidligere blevet beregnet til (med 95 % Konfidensgrænser) ( ) stk. (jævnfør /4/). Hvis den også i sæsonen 2018/19 har været i det niveau må det antages, at mindst halvdelen er blevet udslettet. Hvor stor en del af årets gydebestand, som endnu ikke var vandret op i åen fra fjorden, kan ikke bedømmes før efter gydeperioden ved årsskiftet. Estimatet på 1½ års ørreder er et absolut mindste estimat, da det er umuligt at finde alle mindre ørreder på cm i den stedvis tætte vegetation. Af andre arter blev der fundet anslået en mindre aborre og skalle (5 15 cm) pr. løbende meter samt mange ål i forskellige størrelser. På de undersøgte strækninger blev der desuden opsamlet 2 gedder (40 og 50 cm) og 2 suder (50 og 55 cm/1,6 og 2 kg) Fiskerikontrollen fandt i nedre Tuse Å også store sudere og gedder. Møllerenden og Kobbel Å Her blev ikke talt døde fisk. En beregning kan laves på baggrund af de tidligere års elfiskeundersøgelser som præsenteres i tabel 4. Som det ses, så har tæthederne af ørreder varieret meget i Møllerenden og Kobbel Å ved Toftholm og Lodskovvej. Med arealer i Møllerenden på ca. 600 m 2 og m 2 i Kobbel Å kan de præsenterede tætheder anvendes til et overslag over det sandsynlige tab.

5 DFFVa Forureningens effekt på fiskeindeks DFFVø og DFFVa Det siger sig selv, at med fravær af fisk umiddelbart efter forureningen blev værdier af fiskeindeks på alle stationer 0. Fiskebestanden i Møllerenden og Kobbel Å ved Toftholm har været stærkt svingende i årene med ganske små tætheder af ørredyngel undtagen i 2013, hvor der i de to åer var bestande svarende til DFFVø på henholdsvis EQR på 0,85 og 0,24 (EQR på 0,5 svarer til en god økologisk tilstand). I Tuse Ved Nybro, Tuse Bro og Morsø Enge (de nye sving) bedømmes fiskebestanden med DFFVa, hvor en værdi på mindst 0,72 svarer til en god økologisk tilstand. Det fremgår af figur 1, at værdierne ved både Tuse Bro og Morsø Enge var tilfredsstillende i 2016 med en god økologisk tilstand, mens de ved Nybro lå omkring det halve. Der findes ikke data fra ,90 0,80 0, ,74 0,78 0,72 0,60 0,57 0,50 0,40 0,30 0,20 0,10 0,00 0,41 0,32 0,0 0,0 0,0 Nybro Tuse Bro Morsø Enge Krav Figur 1. Værdier for DFFVa i Tuse Å på 3 stationer. Til højre ses kravet på mindst DVFFa på 0,72 svarende til en god økologisk tilstand. Ved Tuse Bro kunne DFFVa ikke beregnes i 2015 grundet få fiskearter. Data fra Holbæk Kommunes overvågningsrapporter. Prognose for dyrelivet Ørredbestanden Tabel af unge ørreder i især Møllerenden og Kobbel Å betyder en reduceret udvandring af unge havørreder (smolt) til Isefjorden i foråret Som nævnt ovenfor er der ret stor usikkerhed på tabet, men det kan være ret betydeligt.

6 Gydebestanden i 2018 blev mindst halveret til maksimalt (med 95 % konfidensgrænser) 500 ( ) stk. Det kan få betydning for tæthederne af yngel i 2019 og dermed udvandringen af unge havørreder (smolt) til fjorden i foråret Undersøgelser har vist, at der som en tommelfingerregel skal være en tæthed af gydegravninger (der hvor en havørredhun har nedgravet sine æg) på 0,5-1 stk. pr. 100 m 2 opvækstareal for at opnå tilfredsstillende yngeltætheder jævnfør /6/. Det samlede areal af opvækstområder i Tuse Å systemet er ca m 2, hvorfor der forudsættes et antal gydegravninger på i alt ca stk. Forholdet mellem antal havørred og gydegravninger er sådan, at der er ca. 2 havørreder om hver gydegravning (jævnfør /6/), hvorfor der forudsættes et antal havørreder på omkring stk. for at lægge tilstrækkeligt med æg. Det betyder, at størrelsen af den resterende gydebestand i bedste fald er i underkanten af det nødvendige. I gydebestanden er ca. 66 % unge havørreder, som vender tilbage for at gyde første gang jævnfør tabel 5. Disse blev ikke berørt af forureningen, idet de befandt sig i havet som ikke kønsmodne. De vender tilbage på deres første gydevandring i De resterende 33 % af gydebestanden er gengangere, som har været på gydevandring året (årene) før, og som vender tilbage for at gyde endnu engang. Hvis mindst halvdelen af gydebestanden døde i 2018, så vil der i gydesæsonen 2019 mangle mindst halvdelen af de 33 % gengangere altså (16,5 % af stk.): 160 havørreder. Som det fremgår at tabel 5, så er gengangerne generelt betydeligt større end de unge førstegangsgydere og lægger dermed flere æg. Betydningen af de mindst 160 stk. havørreder vil derfor være større i form af færre gydte æg end det rene antal giver indtryk af. Yderligere vil der i de kommende år mangle nogle procenter store og gamle gengangere, men betydningen vil især kunne ses i Det centrale spørgsmål i forhold til prognosen for bestanden er, hvorvidt den reducerede gydebestand lægger tilstrækkeligt med æg i 2018 til at der kan opnås en god yngelbestand i 2019 og dermed en god smoltudvandring i Gydebestanden i Tuse Å består af 5 årgange pga. god havoverlevelse i Isefjorden. Det betyder, alt andet lige, at bestanden er mindre følsom for et dårligt smolt år sammenlignet med en bestand, hvor færre årgange indgår i gydebestanden. I Tuse Å s gydebestand dominerer havørreder med 1½ of 2½ havår (jævnfør tabel 5). Såfremt der i 2018 viser sig at være en sen opgang af gydefisk i den gode ende af estimatet og klækningsbetingelser og yngeloverlevelsen er god i 2018/19, så kan der opnås en god smoltudvandring i Effekterne på gydebestanden vil da være en reduceret gydebestand i 2019 på grund af manglende gengangere med ca. 160 stk. I 2020 vil der fortsat mangle et mindre antal gengangere og en del unge førstegangsgydere (1½ havår) pga. smolttabet fra Møllerenden/Kobbel Å og øvre Tuse Å. I 2021 vil gydebestanden i bedste fald kun vil være mindre påvirket. I et mere pessimistisk scenarie er den resterende gydebestand i 2018 i den lave ende af estimatet og produktionen af smolt bliver derfor reduceret i foråret Det betyder igen en betydeligt reduceret gydebestand i 2020 med risiko for endnu en reduceret produktion af

7 smolt i det kommende år. I det scenarie kan der gå mange år før bestanden igen kommer op på niveauet i Prognosen påvirkes af meteorologiske forhold så som tørke eller flom samt forvaltning af vandløbene, som alt sammen kan påvirke yngeloverlevelsen. Prognose for andre fiskearter Karpefiskene i Tuse Å: skalle, rudskalle, suder, brasen, regnløje og rovfiskene: Aborre og gedde findes i små og store søer i oplandet med forbindelse til Tuse Å systemet (Løve Sø, Løvenborg Voldgrav, Torbenfeldt Sø, Tørvegravene ved Søndersted, Trønninge Mose, sidekanalerne ved havdiget m.fl. Det er herfra bestandene skal genskabes. I hvilket tempo det vi ske er usikkert og afhænger antageligt af nedbørsforhold, som giver tilstrækkelig vandføring i afløbene. Det vurderes, at der vil ske en ret hurtig udvandring af ungfisk fra søerne, men der vil antageligt gå 3 4 år før bestandene har den samme tæthed og især størrelsessammensætning som før forureningen. Ål vil vende tilbage dels ved nedvandring fra søerne og dels ved indvandring fra fjorden. Bestanden i Tuse Å består hovedsageligt af mindre ål, hvorfor det antages, at bestanden i løbet af 2 3 år vil have nogenlunde den samme tæthed og størrelsessammensætning som tidligere. Noteret den Peter W. Henriksen, biolog

8 Referencer /1/: Henriksen, P. W Fiskeundersøgelser i Holbæk Kommune 2016.Fiskebestanden i Tuse Å. Fysiske forhold, bestandstætheder, Opfyldelse af fiskemål, effekter af ådalsprojekter på fisk, udvikling. Projekt udført af Limno Consult for Holbæk Kommune. /2/: Overvågning af effekter på fiskebestanden i Tuse Å systemet af 2 vådområdeprojekter. Referenceundersøgelser 2008: Smoltudvandring. Fiskebestandens sammensætning /3/: Henriksen, P. W Screening for tidlig havørredopgang i 4 udvalgte sjællandske vandløb. Pilotprojekt Projekt udført for Dansk Laksefond. /4/. Henriksen, P. W Fiskeundersøgelser i Holbæk Kommune 2012.Fiskebestanden i Tuse Å. Eeffekter af ådalsprojekter på fisk, fysiske forhold, antal gydende havørreder, ørreders gydning, yngeltætheder, bestandsudvikling., udvikling. Projekt udført af Limno Consult for Holbæk Kommune. /5/: Henriksen, P. W: Rapport om elfiskning og afstrygning af moderfisk i Tuse Å og Elverdams Å. /6/: Henriksen. P.W Status for havørredbestande på Sjælland, del 2. Studier af udvalgte havørredbestande: Vækst, antal gydninger, hyppighed af gengangere, overlevelse i havet, forslag til overvågningsprogram. Projekt udført for Fishing Zealand af Limno Consult. /7/: Holm, K. M Plan for fiskepleje i tilløb til Isefjorden. Distrikt 03, vandsystem DTU Aqua, institut for aquatiske ressourcer. /8/: Henriksen. P.W Teknisk rapport. Overvågning af udvalgte havørredbestande på Sjælland Afprøvning af overvågningsprogram. Vækst, antal gydninger, hyppighed af gengangere, gydetype, overlevelse i havet. Projekt udført for Fishing Zealand af Limno Consult.

9 Bilag Tabel 3. De opfiskede havørreder den havørreder fundet ved el-fiskeriet den og blev ikke vejet og kønsbestemt. Nr. Længde Vægt Køn Udsat Vild Bem Nybro (Trønninge Alle) ,9 hun ,6 hun ,9 hun ,8? Opstrøms Tuse Broer ,7 han ,4 hun ,7 hun ,4 han ,4 han Sår fra skarv ,9 hun ,4 han han ,7 hun hun ,7 hun? hun hun ,8 hun ,5 han ,5 hun ,9 hun ,4 hun Nedstrøms Tuse Broer i restaurerede sving ,7 hun 1 Fedtfinneklippet ,5 hun hun ,3 han ,9 hun ,5 han ,7 hun Middel 55,4 1,9 Sum 55,2 kg 10 23

10 Tabel 4. Ørredtætheder i Kobbel Å og Møllerenden af ørred i 3 aldersklasser i perioden Data fra Holbæk Kommuens overvågning undtagen i 2013, hvor DTU Aqua stod for el-fiskningen jævnfør /7/. DTU Aqua fiskede tidligere i efteråret sammenlignet med de andre undersøgelser. Gl. Skovvej Friheden Askov Toftholm Møllerende Lodskovve j Middel ,7 7,5 2 1,8 2,9 5,3 5, ,5 0,1 0,2 Ældre ,9 0,2 0, ,8 1,7 1,9 16 2,2 2 17,8 32, ,0 0,0 Ældre ,0 0,0 0+ Forurening 0,7 1,3 14,7 5,6 7, ,0 0,0 Ældre ,0 0, ,8 40 4,4 8,8 7,3 39,1 63, ,9 0,3 0,8 Ældre ,0 0, , ,4 6, ,5 46, , ,1 0 2,3 5,2 Ældre ,0 0,0 0+ 8,2 12,4 64,3 0 3,7 3,2 15,3 24, ,3 0 3,3 0 3,7 0,9 1,5 1,6 Ældre 1,3 1, ,4 0, ,1 19, ,3 33, ,5 2,7 Ældre ,0 0, , ,2 27,4 52, ,0 0,0 Ældre ,0 0, , ,7 0 48,9 79, ,0 0,0 Ældre ,0 0,0 0+ 9,6 17,6 2,7 1,6 7,9 7, ,2 0, ,5 0,6 Ældre ,0 0, ,5 14,1 20,3 8, ,0 0,0 Ældre 0 0 0,0 0,0 SD

11 Tabel 5. Aflæsning af skælprøver fra havørred fra Tuse Å Med grå overliner betyder, at fisken havde gydt. 0+ havår= ½ havår, 1+ = 1½ osv. Med gul overliner: Det er usikkert om fisken havde gydt. For de enkelte fisk er angivet tilbageberegnet længde i cm. Alder i ferskvand er ret usikker. Tabel fra /8/. År i ferskvand Havår Gyde- Antal Antal Nr Længde Køn type gydninger havår 1 32 han 18, , han 8,4 22, , han 20, , hun 21,2 35, , hun 15,9 41, , hun 13,1 28,7 40, , han 14,7 33, , han 16,6 35, , han 9, , , hun 10,5 16,6 31, , hun 18,7 33, , hun 10,6 21,1 33,8 45,7 51 2, hun 12,2 32, , han 9,9 15,9 31,5 47, , hun 8,5 17,8 33,6 42, , han 14,1 28,5 42, , hun 17,1 24,9 40, , han 22,8 40, , han 16,8 25,9 44, , hun 13,6 25,9 38,2 46, , hun 19,1 31,4 47, , han 20,4 43, , hun 14,3 28,8 42, , han 18,4 36,6 48, , hun 14,9 33,2 49, , han 16,6 30,2 47, , han 9,3 17,5 30,6 45, , hun 8,5 15,6 35,8 50, , han 15,9 31,7 46, , han 14,1 35,3 51, , han 18,6 34,6 56, , han 13,6 35,1 50, , hun , hun 14,7 36,8 52, , hun 23,8 38,8 46,7 57, , hun 16,2 36,4 57, , hun 18, , , hun 8,9 15, ,8 49,8 60, , han 20,5 37,9 53,7 59,4 63, , hun 9,6 15,6 27,5 40,8 61, ,5

12 41 71 hun 14,1 20,9 44,4 61, , hun 19,8 35,6 49,1 66, , hun 15,4 38,9 58,9 65,5 73, , hun 13,2 20,9 35,6 51,6 62,5 72, , hun 16 28,1 48,1 69, , han 19,8 34,6 44,7 66, , hun 19,8 41,9 61,7 70,9 77, , han 14,2 32,4 47,3 68,5 78,7 86 4,5 Middel 57,9 13,2 19,4 34,4 48,8 58,7 69,6 76,0 2,4 0,6 2,5 STDAF 12,3 2,9 2,5 4,5 5,5 6,8 8,5 8,0 0,8 1,0 1,1 95 % CL 2,7 0,8 0,7 1,3 1,6 1,9 2,4 2,3 0,2 0,3 0,3 Antal fisk i alt % hver aldersgruppe af total N= Antal gydere i aldersgruppe(sikre) Hyppighed af gydere i aldersgruppe % 8,3 51,1 85, Vækst år til år 14,4 9,9 10,9 6,4 År til år overlevelse efter 1½ år % Procent gengangere 32,6

Forslag til restaurering af to strækninger i Regstrup Å

Forslag til restaurering af to strækninger i Regstrup Å Forslag til restaurering af to strækninger i Regstrup Å Formål Projektet omhandler to strækninger i øvre Regstrup Å ved henholdsvis Præstevænget (Ådals Bæk til grøft fra boldbaner) samt fra Nr. Jernløse

Læs mere

Udkast. Sammendrag af projekt vedr. havørreden i Gudenå. Redigeret af Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua, Silkeborg 15.

Udkast. Sammendrag af projekt vedr. havørreden i Gudenå. Redigeret af Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua, Silkeborg 15. Udkast Sammendrag af projekt vedr. havørreden i Gudenå Redigeret af Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua, Silkeborg 15. oktober 2018 Danmarks Tekniske Universitet Vejlsøvej 39 Tlf. 35 88 33 00 janie@aqua.dtu.dk

Læs mere

Fisk i forskellige typer vandløb fysiske forhold og fiskeindex

Fisk i forskellige typer vandløb fysiske forhold og fiskeindex Fisk i forskellige typer vandløb fysiske forhold og fiskeindex Jan Nielsen, DTU Aqua, Silkeborg Fiskebestandene har været undersøgt i 100 år Elektrofiskeri har været anvendt siden 1950 erne DTU Aqua forsker

Læs mere

Dansk Fiskeindeks For Vandløb - DFFV To typer - fordele og ulemper

Dansk Fiskeindeks For Vandløb - DFFV To typer - fordele og ulemper Dansk Fiskeindeks For Vandløb - DFFV To typer - fordele og ulemper 3 miljømål for økologisk tilstand i vandløb i de kommende vandområdeplaner 2015-2021 Smådyr Fisk Vandplanter Miljømål fastsat BEK nr 1071

Læs mere

STATUS FOR ØRRED OG LAKS I KONGEÅEN

STATUS FOR ØRRED OG LAKS I KONGEÅEN 2018 STATUS FOR ØRRED OG LAKS I KONGEÅEN Michael Deacon, V.O.S.F. Lars Hammer-Bek, S.S.F. Forside billed: Gydegravning i tilløbet Gamst Møllebæk. Opsummering Dette notat viser fordeling af gydegravninger,

Læs mere

Effektundersøgelse i øvre Holtum Å

Effektundersøgelse i øvre Holtum Å 2016 Effektundersøgelse i øvre Holtum Å Kim Iversen Danmarks Center for Vildlaks 05-12-2016 For Ikast-Brande Kommune Indhold Indledning... 2 Formål... 2 Fiskeundersøgelsen... 2 Effektvurdering... 5 Kommentarer...

Læs mere

Dansk Fiskeindeks For Vandløb - DFFV To typer - fordele og ulemper. Jan Nielsen, DTU Aqua, Silkeborg

Dansk Fiskeindeks For Vandløb - DFFV To typer - fordele og ulemper. Jan Nielsen, DTU Aqua, Silkeborg Dansk Fiskeindeks For Vandløb - DFFV To typer - fordele og ulemper Jan Nielsen, DTU Aqua, Silkeborg 3 miljømål for økologisk tilstand i vandløb i vandområdeplanerne for 2015-2021 Smådyr Fisk Vandplanter

Læs mere

Smoltudvandringen fra Køge Å systemet Andre fiskearter Flodlampret

Smoltudvandringen fra Køge Å systemet Andre fiskearter Flodlampret Smoltudvandringen fra Køge Å systemet 2016 Andre fiskearter Flodlampret Limno Consult Køge Kommune Smoltudvandringen fra Køge Å systemet 2016 Titel Smoltudvandringen fra Køge Å systemet 2016 Rekvirent

Læs mere

Tuse Å s Ørredsammenslutning.

Tuse Å s Ørredsammenslutning. Årsberetning. 2010. Tuse Å s Ørredsammenslutning. Leder. Af Rune Hylby. Vi står aldrig stille i Tuse Å s Ørredsammenslutning. Vi læner os ikke tilbage i selvtilfredshed over de resultater, vi har opnået.

Læs mere

Fiskeundersøgelser i Gribskov Kommune 2017

Fiskeundersøgelser i Gribskov Kommune 2017 Fiskeundersøgelser i Gribskov Kommune 2017 Esrum Å systemet Pandehave Å Fiskearter Fiskeindeks Udvikling Limno Consult Gribskov kommune Fiskeundersøgelser i Gribskov Kommune 2017. Esrum Å systemet og Pandehave

Læs mere

Ørredbestande, gydeaktivitet og fysiske forhold i Orup Bæk, Faxe Å/Lilleå, Vivede Mølleå og Kildeå 2012/13

Ørredbestande, gydeaktivitet og fysiske forhold i Orup Bæk, Faxe Å/Lilleå, Vivede Mølleå og Kildeå 2012/13 Ørredbestande, gydeaktivitet og fysiske forhold i Orup Bæk, Faxe Å/Lilleå, Vivede Mølleå og Kildeå 01/13 Historie og vurdering af status 1900-01 Screening af begrænsende forhold samt indsatsmuligheder

Læs mere

Notat. Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 2015

Notat. Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 2015 Notat Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 20 Indledning Der har igennem mange år været udført restaurering i Tryggevælde Å med gydegrus og sten samt genslyngning ved Tinghusvej (Fluestykket) for at forbedrede

Læs mere

Årsberetning Tuse Å s Ørredsammenslutning. Info til TØS er. Leder. Af Rune Hylby. Af Rune Hylby.

Årsberetning Tuse Å s Ørredsammenslutning. Info til TØS er. Leder. Af Rune Hylby. Af Rune Hylby. Årsberetning. 2009. Tuse Å s Ørredsammenslutning. Leder. Info til TØS er Af Rune Hylby. Der var stor fremdrift i TØS i 2009. På medlemsområdet var ikke mindst de guidede fisketure med Poul, medlemsmødet

Læs mere

NOTAT. Odense Kommune. og fiskeriet på Fyn. Finn Sivebæk, Jan Nielsen, Kim Aarestrup og Anders Koed Sektion for Ferskvandsfiskeri og -Økologi

NOTAT. Odense Kommune. og fiskeriet på Fyn. Finn Sivebæk, Jan Nielsen, Kim Aarestrup og Anders Koed Sektion for Ferskvandsfiskeri og -Økologi NOTAT Til Odense Kommune Vedr. Betydningen af opstemningerne i hovedløbet af Odense Å for fiskebestandene og fiskeriet på Fyn. Fra Finn Sivebæk, Jan Nielsen, Kim Aarestrup og Anders Koed Sektion for Ferskvandsfiskeri

Læs mere

Havørredbestandene på Sjælland, Møn og Lolland-Falster Status og udviklingspotentiale del 1

Havørredbestandene på Sjælland, Møn og Lolland-Falster Status og udviklingspotentiale del 1 Havørredbestandene på Sjælland, Møn og Lolland-Falster Status og udviklingspotentiale del 1 Gydeegnet bund Gydetæthed Gydebestande Behov for gydeegnet bund Datablad Titel Havørredbestandene på Sjælland,

Læs mere

Elektrofiskeri i Binderup Å

Elektrofiskeri i Binderup Å Elektrofiskeri i Binderup Å 20.09.2017 Deltagere: Niels Jepsen og Andreas Svarer, DTU Aqua samt Uffe Westerberg, LBAa Strækning: Pandum Bro (Jordemodervej) Klæstrup (til stuvezonen opstrøms møllen) en

Læs mere

Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser

Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent DTU Aqua startede som Dansk Biologisk Station i

Læs mere

Introduktion til danske vandløb og deres økosystem

Introduktion til danske vandløb og deres økosystem Introduktion til danske vandløb og deres økosystem Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643 Bemærk: En del aktive links Hvad kendetegner naturlige vandløb?

Læs mere

Opgangen af havørred til Aarhus Å systemet 2012

Opgangen af havørred til Aarhus Å systemet 2012 Opgangen af havørred til Aarhus Å systemet 2012 13-03-2013 Aarhus Kommune, Natur og Miljø Bjarke Dehli Indhold Side Baggrund... 1 Ørredudsætninger... 5 Forventet havørredopgang... 6 Metode... 7 Resultater...

Læs mere

Overvågning af effekter på fiskebestanden i Tuse Å systemet af 2 vådområdeprojekter

Overvågning af effekter på fiskebestanden i Tuse Å systemet af 2 vådområdeprojekter Overvågning af effekter på fiskebestanden i Tuse Å systemet af 2 vådområdeprojekter Referenceundersøgelser 2008: Smoltudvandring Fiskebestandens sammensætning Skov og Naturstyrelsen Overvågning af effekter

Læs mere

NOTAT. Varde Kommune Att: Flemming Sørensen. Ref: SBE/ J.nr. 09/00241

NOTAT. Varde Kommune Att: Flemming Sørensen. Ref: SBE/ J.nr. 09/00241 NOTAT Til Varde Kommune Att: Flemming Sørensen Vedr. Fiskebestanden i Møllekanalen ved Nørholm Mølle sommeren 217 Fra Søren Berg, DTU Aqua 26. marts 218 Ref: SBE/ J.nr. 9/241 Møllekanalen ved Nørholm Vandmølle

Læs mere

Status for havørredbestande på Sjælland, del 2

Status for havørredbestande på Sjælland, del 2 Status for havørredbestande på Sjælland, del 2 Studier af udvalgte havørredbestande Vækst Antal gydninger Hyppighed af gengangere Overlevelse i havet Forslag til overvågningsprogram Status for havørredbestande

Læs mere

Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker?

Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker? Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker? Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua Naturlige vandløbsprojekter skaber de mest naturlige forhold for fisk, dyr og planter! Men hvad er naturligt nok,

Læs mere

HØRINGSSVAR. Slagelse Kommune. (Projekt Tude Ådal i offentlig høring frem til 28. november 2014)

HØRINGSSVAR. Slagelse Kommune. (Projekt Tude Ådal i offentlig høring frem til 28. november 2014) HØRINGSSVAR Til Slagelse Kommune Vedr. Fiskebiologisk vurdering af vådområdeprojekt ved Tude Å (Projekt Tude Ådal i offentlig høring frem til 28. november 2014) Fra Jan Nielsen og Anders Koed 27. november

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug

INDHOLDSFORTEGNELSE. Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug under vandområdeplan 2015 2021. // december 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vandområdeplanindsats... 3 2. Status før restaurering... 4 3. Gennemført indsats...

Læs mere

Ørredbestande, gydeaktivitet og fysiske forhold i udvalgte vandløb i Odsherred Kommune 2012/13

Ørredbestande, gydeaktivitet og fysiske forhold i udvalgte vandløb i Odsherred Kommune 2012/13 Ørredbestande, gydeaktivitet og fysiske forhold i udvalgte vandløb i Odsherred Kommune 01/13 Historie og vurdering af status 1900-01 Screening af begrænsende forhold samt indsatsmuligheder Odsherred Kommune

Læs mere

Smoltudvandringen fra Faxe Å systemet 2015

Smoltudvandringen fra Faxe Å systemet 2015 Smoltudvandringen fra Faxe Å systemet 2015 Andre fiskearter Flodlampret Faxe Kommune Smoltudvandringen fra Faxe Å systemet 2015 Titel Smoltudvandringen fra Faxe Å systemet 2015 Rekvirent Faxe Kommune Redaktion

Læs mere

Vandløbsrestaurering der både forbedre natur og vandføring

Vandløbsrestaurering der både forbedre natur og vandføring Vandløbsrestaurering der både forbedre natur og vandføring 4 eksempler fra Næstved Kommune 1. Miniådale - (Åsidebækken 2010) 2. Å med diger - (Jydebækken 2011) 3. Klimasøer - (Stenskoven 2015) 4. Fjernelse

Læs mere

FISK I UNGFISKESLUSEN

FISK I UNGFISKESLUSEN W A T E R F R A M E R Å D G I V N I N G S F I R M A I V A N D M I L J Ø R Y E S G A D E 9 A 8 6 8 0 R Y W W W. W A T E R F R A M E. D K FISK I UNGFISKESLUSEN TANGE, FORÅR 2007 NOTAT JUNI 2007 BAGGRUND

Læs mere

Fiskeundersøgelser i Funder Å 24.-25. feb. 2014

Fiskeundersøgelser i Funder Å 24.-25. feb. 2014 Fiskeundersøgelser i Funder Å 4.-5. feb. 04 Danmarks Center for Vildlaks (DCV) udførte d. 4.-5. februar fiskeundersøgelser i Funder Å fra Moselundvej til Ørnsø. Der blev elfisket kvantitativt ved vadefiskeri

Læs mere

Smoltudvandringen fra Herredsbæk 2014

Smoltudvandringen fra Herredsbæk 2014 Smoltudvandringen fra Herredsbæk 2014 Næstved Kommune Faxe Kommune Smoltudvandringen fra Herredsbæk 2014 Titel Smoltudvandringen fra Herredsbæk 2014 Rekvirent Næstved Kommune, Center for Natur og Miljø,

Læs mere

UDSÆTNINGSFORENINGEN VESTSJÆLLAND

UDSÆTNINGSFORENINGEN VESTSJÆLLAND UDSÆTNINGSFORENINGEN VESTSJÆLLAND 95 V/ Formand Kurt Jørgensen Bødkervænget 5, Sæby 4270 Høng Tlf. 20898182 kj@ufv95.dk ÅRSBERETNING 2014 Udsætningerne 2014 Den 31. marts 2014 blev der udsat 30.700 stk.

Læs mere

Laksen i Ribe Å. Undersøgelse af bestanden af ungfisk i DTU Aqua National Institute of Aquatic Resources

Laksen i Ribe Å. Undersøgelse af bestanden af ungfisk i DTU Aqua National Institute of Aquatic Resources Laksen i Ribe Å Undersøgelse af bestanden af ungfisk i 2014 Sammenfatning v. Bent Jensen http://www.ribefisker.dk/?page_id=3720 Vestjyske laksevandløb med oprindelige bestande Opgang af Vestjyske laksebestande

Læs mere

Smoltudvandringen fra Fladså 2010

Smoltudvandringen fra Fladså 2010 Smoltudvandringen fra Fladså 2010 Næstved Kommune Natur & Vand Smoltudvandringen fra Fladså 2010 Titel Smoltudvandring fra Fladså 2010 Rekvirent Næstved Kommune, Natur & Vand. Rådmandshaven 20, 4700 Næstved

Læs mere

TEMA: VÆRDIEN, OVERVÅGNING OG RESTAURERING AF ØRREDVANDLØB

TEMA: VÆRDIEN, OVERVÅGNING OG RESTAURERING AF ØRREDVANDLØB TEMA: VÆRDIEN, OVERVÅGNING OG RESTAURERING AF ØRREDVANDLØB MILJØ- & VANDPLEJE :: NR. 41 :: DANMARKS SPORTSFISKERFORBUND :: MARTS 2018 ØRREDER MED STOR VÆRDI OG ARBEJDET MED AT GENSKABE STØRRE ØRREDBESTANDE

Læs mere

Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø

Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø September 2004 Notat udarbejdet af Fiskeøkologisk Laboratorium august 2004 Konsulent : Helle Jerl Jensen Baggrund Vesterled Sø er en ca. 2 ha stor sø beliggende

Læs mere

/Anders Koed, juni 2016

/Anders Koed, juni 2016 Fiskebiologisk vurdering af fem modeller for den fremtidige faunapassage af Gudenåen ved Tange Sø (beskrevet af Rambøll 2016) med fokus på laks og havørred. /Anders Koed, juni 2016 Opgavebeskrivelse Viborg,

Læs mere

Projekt hvor bliver havørrederne af?

Projekt hvor bliver havørrederne af? Projekt hvor bliver havørrederne af? Møde med DTU Aqua BSF holdt 9.januar møde med eksperter fra DTU Aqua: Jan Nielsen, Finn Sivebæk og Gorm Rasmussen. Fra BSF deltog Jon Rose, Jesper Knudsen, Erik Søndergaard,

Læs mere

Feltrapport elektro iskeri i Ovnstrup Bæk, Vendsyssel.

Feltrapport elektro iskeri i Ovnstrup Bæk, Vendsyssel. Feltrapport elektro iskeri i Ovnstrup Bæk, Vendsyssel. Artsdiversitet og bestandsestimater for ørred. Feltrapport 03-2015 d Denne feltrapport omfatter en beskrivelse af elektrofiskeri udført den 4. marts

Læs mere

Projektforslag i høring Udlægning af gydesubstrat og skjulesten i Højbro Å st

Projektforslag i høring Udlægning af gydesubstrat og skjulesten i Højbro Å st Jan Ove Hornum Åmosevejen 18 A 3210 Vejby Sag: 06.02.10-P19-2-18 23. marts 2018 Projektforslag i høring Udlægning af gydesubstrat og skjulesten i Højbro Å st. 1239-1500 Vandløbsmyndigheden i Gribskov Kommune

Læs mere

NOTAT. Naturstyrelsen, Himmerland Att. Jørgen Bidstrup

NOTAT. Naturstyrelsen, Himmerland Att. Jørgen Bidstrup NOTAT Til Naturstyrelsen, Himmerland Att. Jørgen Bidstrup Vedr. Fiskebiologisk vurdering af forslag til vådområdeprojekt ved Flade Sø Fra Jan Nielsen 24. november 2015 Naturstyrelsen planlægger at udføre

Læs mere

Havørredbestanden i Køge Å systemet 2014/15

Havørredbestanden i Køge Å systemet 2014/15 Notat Havørredbestanden i Køge Å systemet 2014/15 Registreringer med hjælp fra frivillige Fysiske forhold Gydeegnet bund Gydetæthed Gydebestand Indsatser Køge Kommune 1 Indledning Der var en stor naturlig

Læs mere

Indhold. Ringsted Kommune Forundersøgelse, Skjoldenæsholm Gårdsø Fiskeundersøgelse, august Baggrund 2. 2 Metode 2

Indhold. Ringsted Kommune Forundersøgelse, Skjoldenæsholm Gårdsø Fiskeundersøgelse, august Baggrund 2. 2 Metode 2 20. september 2018 Notat Ringsted Kommune Forundersøgelse, Skjoldenæsholm Gårdsø Fiskeundersøgelse, august 2018 Projekt nr.: 230219 Dokument nr.: 1229564266 Version 1 Revision Udarbejdet af CAB Kontrolleret

Læs mere

Ørredbestande og fysiske forhold i udvalgte vandløb i Næstved Kommune 2009

Ørredbestande og fysiske forhold i udvalgte vandløb i Næstved Kommune 2009 Ørredbestande og fysiske forhold i udvalgte vandløb i Næstved Kommune 2009 Historie og vurdering af status Screening af begrænsende forhold og indsatsmuligheder Næstved Kommune 2009 Titel Ørredbestande

Læs mere

Tuse Å s Ørredsammenslutning

Tuse Å s Ørredsammenslutning Tuse Å s Ørredsammenslutning Nyhedsbrev. Januar 2009. Arbejdsgruppen består af: (formand), Poul Johansen (kasserer), Lars J. Hansen, Jan Bonnichsen, Årsberetningen bliver elektronisk Det har jævnligt været

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Restaurering af Herborg og Sundsig Bæk

INDHOLDSFORTEGNELSE. Restaurering af Herborg og Sundsig Bæk Restaurering af Herborg Bæk og Sundsig Bæk // Maj 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Baggrund... 3 1. Status før restaurering... 4 2. Gennemført indsats.... 5 3. Forventet effekt... 5 // maj 2018 2 1. Baggrund

Læs mere

De naturlige bestande af ørreder i danske ørredvandløb målt i forhold til ørredindekset DFFVø

De naturlige bestande af ørreder i danske ørredvandløb målt i forhold til ørredindekset DFFVø Downloaded from orbit.dtu.dk on: Sep 04, 2016 De naturlige bestande af ørreder i danske ørredvandløb målt i forhold til ørredindekset DFFVø Nielsen, Jan; Koed, Anders; Baktoft, Henrik Publication date:

Læs mere

Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne af Vejle Sportsfiskerforening (VSF):

Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne af Vejle Sportsfiskerforening (VSF): Vejle Sportsfiskerforening Buldalen 13 7100 Vejle Vejle, d. 13. april 2013 Havørredbestanden i Vejle Å. 1 Indledning Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne

Læs mere

UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ANLAGTE GYDESTRYG OG 3 URØRTE VANDLØBSSTRÆKNINGER I GRYDE Å - ET TILLØB TIL STORÅ

UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ANLAGTE GYDESTRYG OG 3 URØRTE VANDLØBSSTRÆKNINGER I GRYDE Å - ET TILLØB TIL STORÅ UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ANLAGTE GYDESTRYG OG 3 URØRTE VANDLØBSSTRÆKNINGER I GRYDE Å - ET TILLØB TIL STORÅ Holstebro Kommune 2013 Michael Deacon Jakob Larsen Indledning Gryde Å der har sit

Læs mere

Ansøgning om udlægning af skjulesten/brinksikring i Elverdamsåen station

Ansøgning om udlægning af skjulesten/brinksikring i Elverdamsåen station Ansøgning om udlægning af skjulesten/brinksikring i Elverdamsåen station 10450-11350. Undertegnede skal hermed på vegne af Tuse Å s Ørredsammenslutning og Den sjællandske Grusbande, ansøge om tilladelse

Læs mere

Hvor bliver havørrederne af i Gudenåen nedstrøms Tangeværket?

Hvor bliver havørrederne af i Gudenåen nedstrøms Tangeværket? Antal Hvor bliver havørrederne af i Gudenåen nedstrøms Tangeværket? 400 350 300 250 Fangster Havørred BSF Gudenå BSF 1993-16 0 150 100 50 0 1990 1995 00 05 10 15 ørred Poly. (ørred) Bjerringbro og Omegns

Læs mere

Laksen i Danmark Udvikling og strategi for genopbygning af danske laksebestande!

Laksen i Danmark Udvikling og strategi for genopbygning af danske laksebestande! Laksen i Danmark Udvikling og strategi for genopbygning af danske laksebestande! Søren Larsen, Danmarks Center for Vildlaks, (Arbejde) Skjern Å Sammenslutningen og Dansk Laksefond, (Fritid) Laksefangster!

Læs mere

Fiskeundersøgelser i Karstoft Å og tilløb

Fiskeundersøgelser i Karstoft Å og tilløb Fiskeundersøgelser i Karstoft Å og tilløb 2009 ---------------------------------------------- - Forundersøgelser til Naturprojekt ved Blåhøj Danmarks Center for Vildlaks Vandløbsrådgivning 1 Fiskeundersøgelser

Læs mere

UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ETABLEREDE GYDESTRYG I RÅSTED LILLEÅ, ET TILLØB TIL STORÅ

UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ETABLEREDE GYDESTRYG I RÅSTED LILLEÅ, ET TILLØB TIL STORÅ UNDERSØGELSE AF FISKEBESTANDEN PÅ 13 ETABLEREDE GYDESTRYG I RÅSTED LILLEÅ, ET TILLØB TIL STORÅ Holstebro Kommune 2012 Michael Deacon, Jakob Larsen Indledning: Råsted Lilleå, der har sit udspring øst for

Læs mere

Fiskebestanden og miljøtilstanden i Århus Å-systemet 2009

Fiskebestanden og miljøtilstanden i Århus Å-systemet 2009 Fiskebestanden og miljøtilstanden i Århus Å-systemet 2009 Udgivelsesdato: 15. maj 2009 (Udkast) Projekt: 30.8145.01 og 30.8145.04 Udarbejdet af: Jan Nielsen Kvalitetssikring: Peter Holm og Keld Mortensen

Læs mere

Dette notat vedrører DVFI-prøvetagning i Tuse Å-systemet, i henhold til Holbæk Kommunes ønsker til overvågning.

Dette notat vedrører DVFI-prøvetagning i Tuse Å-systemet, i henhold til Holbæk Kommunes ønsker til overvågning. NOTAT Projekt DVFI i Tuse Å, 2018 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Holbæk Kommune DVFI overvågning i Tuse-systemet ifm. forurening Holbæk Kommune, Stig Per Andersen Flemming Nygaard

Læs mere

Fiskenes krav til vandløbene

Fiskenes krav til vandløbene Fiskenes krav til vandløbene Naturlige vandløbsprojekter skaber god natur med gode fiskebestande Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua www.fiskepleje.dk Vandløbene er naturens blodårer Fiskene lever

Læs mere

Klik for at redigere titeltypografi i masteren

Klik for at redigere titeltypografi i masteren Envina Fagmøde Skarrild, den 1. november 2016 Samfundsøkonomiske gevinster ved større fiskebestande titeltypografi i undertiteltypografien i 06-11-2016 Kaare Manniche Ebert, biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund

Læs mere

Hvorfor er brakvandet så vigtigt?

Hvorfor er brakvandet så vigtigt? Hvorfor er brakvandet så vigtigt? Hvad er problemet?! Bestandene kan blive slået ud i situationer med stor indtrængen af saltvand! De er udsatte for overfiskeri af garn og ruseredskaber! Anden predation

Læs mere

Hvor bliver havørrederne af i Gudenå?

Hvor bliver havørrederne af i Gudenå? Antal Hvor bliver havørrederne af i Gudenå? Analyse af Fangst af havørred på BSF s del af Gudenå sammenholdt med udsætning af yngel og smolt i Gudenå nedstrøms Tangeværket til Lilleåens udløb i Gudenå

Læs mere

udkast til afgørelse, hvorefter der som følge af lækagen af udbringningsslangen foreligger en miljøskade i miljøskadelovens forstand.

udkast til afgørelse, hvorefter der som følge af lækagen af udbringningsslangen foreligger en miljøskade i miljøskadelovens forstand. Ejvind Larsen Vognsegård Høedvej 51 Høed 4450 Jyderup CVR nr: 78597615 BORGER OG ERHVERV Dato: 10. januar 2019 Sagsb.: Frej Faurschou Hastrup Sagsnr.: 18/38296 Dir.tlf.: 72361506 E-mail: freha@holb.dk

Læs mere

Ansøgning om ventilering af gydebanker, samt udlægning af sten til brinksikring og skjul i Højbro Å, st

Ansøgning om ventilering af gydebanker, samt udlægning af sten til brinksikring og skjul i Højbro Å, st Ansøgning om ventilering af gydebanker, samt udlægning af sten til brinksikring og skjul i Højbro Å, st. 2730-3500 Undertegnede skal hermed på vegne af Helsinge og Omegns Sportsfiskerforening og Den sjællandske

Læs mere

Ørredbestande, gydeaktivitet og fysiske forhold i 4 udvalgte vandløb i Næstved Kommune 2011/12

Ørredbestande, gydeaktivitet og fysiske forhold i 4 udvalgte vandløb i Næstved Kommune 2011/12 Ørredbestande, gydeaktivitet og fysiske forhold i 4 udvalgte vandløb i Næstved Kommune 2011/12 Historie og vurdering af status 1900-2012 Screening af begrænsende forhold samt indsatsmuligheder Næstved

Læs mere

Fiskebestanden i Gurre Sø

Fiskebestanden i Gurre Sø Fiskebestanden i Gurre Sø August 26 Notat udarbejdet af CB Vand & Miljø, september 26. Konsulenter: Carsten Bjørn & Morten Wiuf Indholdsfortegnelse RESUMÉ... 2 METODER... 3 RESULTATER... 5 DE ENKELTE ARTER...

Læs mere

Projektområde: Lindenborg Å hovedløb fra vejbroen mellem Nysum og Ravnkilde fra station 1 i FFI-rapport og ca. 320 meter nedstrøms.

Projektområde: Lindenborg Å hovedløb fra vejbroen mellem Nysum og Ravnkilde fra station 1 i FFI-rapport og ca. 320 meter nedstrøms. Projektforslag gydebanker i Lindenborg Å-hovedløb Sammenslutningen af Sports- og Lystfiskerforeninger ved Lindenborg å (SSL) Åplejeudvalget v/ Karsten Jensen og Bjarne Christensen Rapport udarbejdet på

Læs mere

Projekt: Hvor bliver havørrederne af i Gudenå?

Projekt: Hvor bliver havørrederne af i Gudenå? Antal Projekt: Hvor bliver havørrederne af i Gudenå? Delrapport: Opsummering på de opstillede 14 hypoteser med de umiddelbare kommentarer fra DTU Aqua på baggrund af møde 9.januar 2018 400 350 300 250

Læs mere

Plan for fiskepleje i Binderup Å

Plan for fiskepleje i Binderup Å Plan for fiskepleje i Binderup Å Distrikt 18, vandsystem 09 Plan nr. 24-2013 Af Michael Kaczor Holm Datablad Faglig rapport fra DTU Aqua, Institut for Akvatiske Ressourcer, Sektion for Ferskvandsfiskeri

Læs mere

Smoltudvandring fra Saltø Å systemet i 2011

Smoltudvandring fra Saltø Å systemet i 2011 Smoltudvandring fra Saltø Å systemet i 2011 Titel Smoltudvandring fra Saltø Å systemet i 2011 Rekvirent Næstved Kommune, Teknik og Miljø, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Palle Myssen tlf. 55 88 61 71 Redaktion

Læs mere

Vandløbsprojekter. Vandløbsindstasten

Vandløbsprojekter. Vandløbsindstasten Vandløbsprojekter 2015 Vandløbsindstasten 2. Vandløb og søer Udviklingsmål Der udarbejdes en vandløbsplan, som skal indeholde en prioriteret liste over projekter, der skaber synergi med bl.a. Vand- og

Læs mere

ABC i vandløbsrestaurering

ABC i vandløbsrestaurering ABC i vandløbsrestaurering Naturlige vandløbsprojekter skaber naturlige forhold for fisk, dyr og planter Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua Vandløbene er naturens blodårer Genskab naturlige forhold

Læs mere

Fiskeribiologisk vurdering af effekterne på ørredbestandene og havørredfiskeriet ved en forventet vandløbsindsats og etablering af vådområder

Fiskeribiologisk vurdering af effekterne på ørredbestandene og havørredfiskeriet ved en forventet vandløbsindsats og etablering af vådområder Fiskeribiologisk vurdering af effekterne på ørredbestandene og havørredfiskeriet ved en forventet vandløbsindsats og etablering af vådområder DTU Aqua-rapport nr. 310-2016 Af Jan Nielsen og Anders Koed

Læs mere

Projektforslag i høring Tilladelse til restaurering af Sideløb til Saltruprenden

Projektforslag i høring Tilladelse til restaurering af Sideløb til Saltruprenden TORERO HOLDING ApS Rued Langgaards Vej 6 2300 København S 22. marts 2018 Sag: 06.02.10-P19-1-18 Projektforslag i høring Tilladelse til restaurering af Sideløb til Saltruprenden Vandløbsmyndigheden i Gribskov

Læs mere

Vandrådet for Randers Fjord har ikke udsendt en udtalelse til kommunernes forslag inden den kommunalpolitiske

Vandrådet for Randers Fjord har ikke udsendt en udtalelse til kommunernes forslag inden den kommunalpolitiske Bemærkning fra Vandrådet for Randers Fjord vedrørende forslag til indsatsprogram for vandløbenes fysiske tilstand for vandplanperioden 2015-2021, Hovedvandopland 1.5 Randers Fjord. Vandrådet for Randers

Læs mere

Fiskeribiologisk vurdering af havørredbestanden i Gudenåen med tilløb

Fiskeribiologisk vurdering af havørredbestanden i Gudenåen med tilløb Til Arbejdsgruppen Havørreden tilbage til Gudenåen m.fl. Vedr. Fiskeribiologisk vurdering af havørredbestanden i Gudenåen med tilløb Fra Jan Nielsen 25. juni 2019 janie De seneste ca. 20 år har lystfiskerne

Læs mere

Forslag til udlægning af sten og gydegrus ved restaurering af Ellebæk i Næstved Kommune

Forslag til udlægning af sten og gydegrus ved restaurering af Ellebæk i Næstved Kommune Forslag til udlægning af sten og gydegrus ved restaurering af Ellebæk i Næstved Kommune Havørred Rapport til Næstved Kommune Udarbejdet 9. oktober 2003 af Biotop v/rådgivende biolog Jan Nielsen Ønsbækvej

Læs mere

Kompenserende foranstaltninger og overvågning af vandløb i Ringsted Kommune

Kompenserende foranstaltninger og overvågning af vandløb i Ringsted Kommune Notat Dato: 22.11.2017 Opgave: Vandindvindingstilladelser i Ringsted Kommune Afsender: Modtager: Ringsted kommune Vandressourcer & Miljø Jens Rasmussen Direkte tlf. 2795 4675 E-mail jera@hofor.dk Kompenserende

Læs mere

Vandløbskvalitet og vurdering til hverdag og fest (De store indeks og den daglige skønsmæssige vurdering)

Vandløbskvalitet og vurdering til hverdag og fest (De store indeks og den daglige skønsmæssige vurdering) Vandløbskvalitet og vurdering til hverdag og fest (De store indeks og den daglige skønsmæssige vurdering) Klimaforandringer indvarsler hårde tider, som set i sommeren 2018..og vær derude, når ekstremerne

Læs mere

Fisk og vandløb i Villestrup Å-systemet

Fisk og vandløb i Villestrup Å-systemet Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst Tlf. 96 35 10 00 Fisk og vandløb i Villestrup Å-systemet Status og udvikling i perioden 1979-1999 N A T U R O G M I L J Ø Fisk og vandløb i Villestrup Å-systemet Status

Læs mere

Gudenåens Ørredfond Beretning 2010/2011

Gudenåens Ørredfond Beretning 2010/2011 Gudenåens Ørredfond Beretning 2010/2011 2010 har været et år mærket af sygdomsproblemerne tilbage i 2009. I 2010 har vi således ikke været i stand til at opfylde udsætningsplanen mht. 1-års, smolt og type

Læs mere

Tange Sø Gudenåen. - set fra en biologisk synsvinkel

Tange Sø Gudenåen. - set fra en biologisk synsvinkel Tange Sø Gudenåen - set fra en biologisk synsvinkel Kurt Nielsen Forskningschef Danmarks Miljøundersøgelser Indhold Tange Sø s nuværende tilstand udgangspunkt for vurdering Løsningsforslag: Tange Sø fjernes

Læs mere

Notat om iltsvind i Alling Å

Notat om iltsvind i Alling Å Notat om iltsvind i Alling Å Byg og Miljø Dato: 7. oktober 2014 Reference: Peter Holm Direkte telefon: 8959 4044 E-mail: peth@norddjurs.dk Journalnr.: 14/16264 Dette notat er udarbejdet på baggrund af

Læs mere

Afdeling for Ferskvandsfiskeri

Afdeling for Ferskvandsfiskeri Spærringer Vandløbenes svøbe? Afdeling for Ferskvandsfiskeri Kim Aarestrup & Anders Koed, Danmarks Fiskeriundersøgelser Aftenens program Hvad kræver fisk? Hvor er problemerne i vandløb? Nedstrøms vandring

Læs mere

Plan for fiskepleje i Århus Å

Plan for fiskepleje i Århus Å Plan for fiskepleje i Århus Å Distrikt 13, vandsystem 20 Plan nr. 19-2012 Af Jørgen Skole Mikkelsen Datablad Faglig rapport fra DTU Aqua, Institut for Akvatiske Ressourcer, Sektion for Ferskvandsfiskeri

Læs mere

Fisk i Mølleåen 2014 FISKEØKOLOGISK LABORATORIUM

Fisk i Mølleåen 2014 FISKEØKOLOGISK LABORATORIUM Fisk i Mølleåen 2014 Notat udarbejdet for Lyngby Tårbæk Kommune af Fiskeøkologisk Laboratorium, december 2014. Konsulenter: Jens Peter Müller, Stig Rostgaard og Per Gørtz. FISKEØKOLOGISK LABORATORIUM Indholdsfortegnelse

Læs mere

Fiskeriet og fangsten af havørreder i Nørrestrand ved Horsens.

Fiskeriet og fangsten af havørreder i Nørrestrand ved Horsens. Fiskeriet og fangsten af havørreder i Nørrestrand ved Horsens. - Et samarbejdsprojekt om udviklingen af et bæredygtigt fiskeri. Af Stuart James Curran og Jan Nielsen Vejle Amt 2002 Udgiver Vejle Amt, Forvaltningen

Læs mere

Oktober-opdatering om ørredernes vandring i Roskilde Fjord:

Oktober-opdatering om ørredernes vandring i Roskilde Fjord: Oktober-opdatering om ørredernes vandring i Roskilde Fjord: Der blev mærket ørreder midt i december 2017 og midt i januar 2018. Alle ørreder blev fanget i Langvad Å, mærket med en transmitter og genudsat

Læs mere

Opgang af undslupne regnbueørreder (Oncorhynchus mykiss) i udvalgte sjællandske vandløb 2005

Opgang af undslupne regnbueørreder (Oncorhynchus mykiss) i udvalgte sjællandske vandløb 2005 Pilotundersøgelse Opgang af undslupne regnbueørreder (Oncorhynchus mykiss) i udvalgte sjællandske vandløb 2005 En foreløbig vurdering af omfanget af Opgang på ørreders gydeområder Forstyrrelse af ørreders

Læs mere

Projektforslag Anlæggelse af gydeområder i Agerbæk (høringsudgave)

Projektforslag Anlæggelse af gydeområder i Agerbæk (høringsudgave) Projektforslag Anlæggelse af gydeområder i Agerbæk (høringsudgave) NOVEMBER 2018 Etablering af 6 gydeområder for laks og havørred ved Agerbæk stadion Baggrund og formål har i foråret 2018, sammen med Varde

Læs mere

Vedskølle Å mellem Vedskøllevej og Egøjevej. Høring af restaureringsprojekt jf. Vandløbsloven

Vedskølle Å mellem Vedskøllevej og Egøjevej. Høring af restaureringsprojekt jf. Vandløbsloven Returadresse: Køge Kommune, Miljøafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Vedskølle Å mellem Vedskøllevej og Egøjevej. Høring af restaureringsprojekt jf. Vandløbsloven

Læs mere

Ansøgning om udlægning af gydesubstrat og skjulesten/brinksikring i Døllefjelde Å (4D) st

Ansøgning om udlægning af gydesubstrat og skjulesten/brinksikring i Døllefjelde Å (4D) st Ansøgning om udlægning af gydesubstrat og skjulesten/brinksikring i Døllefjelde Å (4D) st. 5110-5616. Undertegnede skal hermed på vegne af Lystfiskeriforeningen for Nykøbing F. og Omegn (LNF1920) og Den

Læs mere

Vandløbsprojekter. Vandløbsindstasten

Vandløbsprojekter. Vandløbsindstasten Vandløbsprojekter 2016 Vandløbsindstasten 2. Vandløb og søer Udviklingsmål Der udarbejdes en vandløbsplan, som skal indeholde en prioriteret liste over projekter, der skaber synergi med bl.a. Vand- og

Læs mere

Fiskebestanden i Frederiksborg Slotssø

Fiskebestanden i Frederiksborg Slotssø Fiskebestanden i Frederiksborg Slotssø August 2005 Notat udarbejdet af CB Vand & Miljø, september 2005. Konsulent: Carsten Bjørn Indholdsfortegnelse RESUMÉ...2 MATERIALER OG METODER...3 RESULTATER...5

Læs mere

Gode erfaringer. Af Jan Nielsen, og Anders Koed, DTU Aqua Institut for Akvatiske Ressourcer, Danmarks Tekniske Universitet

Gode erfaringer. Af Jan Nielsen, og Anders Koed, DTU Aqua Institut for Akvatiske Ressourcer, Danmarks Tekniske Universitet Fiskeriet efter havørred er meget populært langs de danske kyster og i de større vandløb. MILJØINDSATSER I ØRREDVANDLØB SKABER OVERSKUD FOR SAMFUNDET Vandløb med sunde fiskebestande er en god forretning.

Læs mere

Bilag 1 til den sammenfattende redegørelse Indeholdende samtlige høringssvar til VVM-redegørelsen for Hjeds Sø vådområdeprojekt i Rebild Kommune

Bilag 1 til den sammenfattende redegørelse Indeholdende samtlige høringssvar til VVM-redegørelsen for Hjeds Sø vådområdeprojekt i Rebild Kommune Bilag 1 til den sammenfattende redegørelse Indeholdende samtlige høringssvar til VVM-redegørelsen for Hjeds Sø vådområdeprojekt i Rebild Kommune Høringssvar fra Friluftsrådet Aalborg-Himmerland: Høringssvar

Læs mere

AFRAPPORTERING FOR SIGNALKREBSEBEKÆMPELSE I ALLING Å-SYSTEMET FOR PERIODEN 2. MAJ 28. JULI 2011

AFRAPPORTERING FOR SIGNALKREBSEBEKÆMPELSE I ALLING Å-SYSTEMET FOR PERIODEN 2. MAJ 28. JULI 2011 ebekæmpelse i Alling Å 211 AFRAPPORTERING FOR SIGNALKREBSEBEKÆMPELSE I ALLING Å-SYSTEMET FOR PERIODEN 2. MAJ 28. JULI 211 INDLEDNING: ebekæmpelsen i 211 blev udført af Danmarks Center for Vildlaks samt

Læs mere

Plan for fiskepleje i mindre tilløb til Kolding Fjord

Plan for fiskepleje i mindre tilløb til Kolding Fjord Plan for fiskepleje i mindre tilløb til Kolding Fjord Distrikt 12, vandsystem 01a, 01b, 02, 04, 05a, 05b, 07 og 08 Plan nr. 26-2013 Af Michael Kaczor Holm Datablad Faglig rapport fra DTU Aqua, Institut

Læs mere

Plan for fiskepleje i sjællandske vandløb til sydlige Kattegat og Storebælt

Plan for fiskepleje i sjællandske vandløb til sydlige Kattegat og Storebælt Plan for fiskepleje i sjællandske vandløb til sydlige Kattegat og Storebælt Distrikt 04, vandsystem 01-19 Distrikt 06, vandsystem 01-12 Plan nr. 37-2014 Af Hans-Jørn A. Christensen og Michael Kaczor Holm

Læs mere

Demonstrationsprojekt Minirenseanlæg til fjernelse af N og P fra drænvand og vandløbsvand

Demonstrationsprojekt Minirenseanlæg til fjernelse af N og P fra drænvand og vandløbsvand EU LIFE projekt AGWAPLAN Demonstrationsprojekt Minirenseanlæg til fjernelse af N og P fra drænvand og vandløbsvand Foto fra af minirenseanlægget foråret 2008. Indløbsrenden med V-overfald ses i baggrunden,

Læs mere

Registrering af gydegravninger i Halleby/Åmose å for gydeperiode 2010/2011.

Registrering af gydegravninger i Halleby/Åmose å for gydeperiode 2010/2011. Halleby-aa.dk Registrering af gydegravninger i Halleby/Åmose å for gydeperiode 2010/2011. udført af medlemmer af Halleby å Sammenslutningen. Kontaktpersoner: Knud Nielsen tlf. 20461760 Anders Werth tlf.

Læs mere

NOTAT. Varde Kommune Att.: Flemming Sørensen. af vandet 21. juni Ref: SBE/tik J.nr. 09/00241

NOTAT. Varde Kommune Att.: Flemming Sørensen. af vandet 21. juni Ref: SBE/tik J.nr. 09/00241 NOTAT Til Varde Kommune Att.: Flemming Sørensen Vedr. Fiskebestanden i kanalen ved Nørholm Mølle før og efter opstemning af vandet 21. juni 2015 Fra DTU Aqua 17. februar 2016 Ref: SBE/tik J.nr. 09/00241

Læs mere