ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE"

Transkript

1 2018 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE

2 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 2/20 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Sundhedsstyrelsen, Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen Islands Brygge København S Elektronisk ISBN: Sprog: Dansk Version: 1. udgave Versionsdato: 8. oktober 2018 Format: pdf Udgivet af Sundhedsstyrelsen, Oktober 2018

3 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 3/20 Indholdsfortegnelse 1. Indledning Målgruppe Arenaer Indsats Kompetencer Opfølgning Samarbejde Referenceliste Bilagsfortegnelse... 15

4 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 4/20 1. Indledning Formålet med anbefalingerne for målrettet opsporing af type 2-diabetes er at styrke og systematisere indsatsen for målrettet opsporing af type 2-diabetes i kommunerne. En styrket kommunal indsats forventes at kunne bidrage til, at flere mennesker med høj risiko for at udvikle eller have type 2-diabetes kan blive diagnosticeret rettidigt, og dermed reducere risikoen for at udvikle følgesygdomme. Anbefalingerne er målrettet kommunerne og kan anvendes i arbejdet med type 2-diabetes. Indsatsen er en del af satspuljeaftalen for , hvor der blev afsat midler til en national diabeteshandlingsplan (1). Handlingsplanen indeholder tolv initiativer, der skal styrke indsatsen på diabetesområdet, og et af initiativerne har til formål at styrke den kommunale indsats i forhold til at opdage type 2-diabetes i relevante risikogrupper tidligere. Som en del af dette initiativ er der afsat midler til, at Sundhedsstyrelsen udarbejder anbefalinger for indsatsen i kommunerne. Anbefalingerne skal afprøves i udvalgte kommuner og efterfølgende evalueres. Der tilknyttes i regi af Sundhedsstyrelsen en national, ekstern evaluator til evaluering af den afprøvede målrettede opsporing. Anbefalingerne er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen med rådgivning fra en bredt sammensat arbejdsgruppe. Arbejdsgruppens kommissorium og medlemmer af arbejdsgruppen fremgår af bilag 1 og 2. Anbefalingerne er baseret på den aktuelt bedste viden i forhold til at skabe kvalitet i den målrettede opsporing af type 2-diabetes i kommunerne. Som en del af grundlaget for anbefalingerne er der udarbejdet en vidensopsamling af Forskningsenheden for Almen Praksis, Odense, af validerede spørgeskemaer til brug for identifikation af type 2-diabetes (2). Endelig skal anbefalingerne skal ses i sammenhæng med og som uddybning til en del af Sundhedsstyrelsens Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med type 2- diabetes, som er målrettet tidlig kommunal indsats og rettidig diagnostik (3).

5 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 5/20 2. Målgruppe Anbefalinger Målgruppen for målrettet opsporing er voksne borgere med høj risiko for at udvikle eller have type 2-diabetes. Det estimeres, at der i Danmark i dag er mennesker, som har diabetes uden at vide det. Uopdaget diabetes og deraf manglende behandling medfører øget risiko for udvikling af senkomplikationer og tidlig død (4). Det er derfor vigtigt at diagnosticere mennesker med type 2-diabetes rettidigt for at mindske risikoen for følgesygdomme. Indsatsen i kommunen bør være baseret på en højrisikostrategi, det vil sige, at det er borgere i høj risiko for at udvikle eller have type 2-diabetes, der er målgruppen. Dette er som udgangspunkt nedenstående grupper, hvor der er en kendt øget forekomst af type 2-diabetes. Mennesker med ingen eller kort uddannelse Der er en social gradient ved type 2-diabetes i forhold til forekomst, sygdomsudvikling og død, fx er forekomsten af diabetes tre gange højere blandt mennesker med en kort uddannelse end blandt mennesker med en lang uddannelse, ligesom mennesker med kort uddannelse i gennemsnit diagnosticeres fem år senere end de, der har en lang uddannelse. Yderligere har mennesker med en høj uddannelse en lavere risiko for at udvikle senkomplikationer og for tidlig død (5). Mennesker med anden etnisk baggrund end dansk Visse etniske grupper har en øget risiko for at udvikle type 2-diabetes som følge af genetiske og kulturelle faktorer. Det er fx velkendt, at forekomsten og risikoen for type 2-diabetes er højere blandt borgere med anden etnisk baggrund end dansk, sammenlignet med borgere med dansk baggrund (6). Mennesker med psykiske lidelser Mennesker med psykiske lidelser har også en øget risiko for udvikling af en række somatiske sygdomme, herunder diabetes. Dette skyldes dels, at nogle typer af psykofarmaka kan medføre vægtøgning, og dels en ophobning af risikofaktorer på baggrund af sundhedsadfærd, der øger risikoen for udvikling af type-2 diabetes (7).

6 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 6/20 Sårbare grupper som hjemløse Hos sårbare grupper som hjemløse er forekomsten af mennesker med diabetes 1 højere end blandt den øvrige befolkning, hvilket skyldes hjemløses dårlige ernæringstilstand (8). Mennesker med forekomst af diabetes i familien Mennesker med forekomst af diabetes i familien har en betydelig højere risiko for at udvikle diabetes. Hvis den ene af borgerens forældre har type 2-diabetes er risikoen for at udvikle denne sygdom høj og har begge forældre type 2-diabetes er risikoen dobbelt så høj for at udvikle sygdommen (9). 1 SFI s rapport fra 2013 ser samlet på diabetes (type 1- diabetes og type 2 diabetes)

7 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 7/20 3. Arenaer Anbefalinger Indsatsen iværksættes i de arenaer, hvor forekomsten af type 2-diabetes er høj, fx boligsociale områder. Arenaer udvælges på baggrund af en analyse af tilgængeligt data om målgruppen samt kendskab til målgruppen fra øvrige indsatser. Arenaer for indsatsen vil være der, hvor borgere, som er i høj risiko for at udvikle eller have type 2-diabetes har deres daglige gang. Det kan fx være på bosteder, i udsatte boligområder, på arbejdspladser, hvor målgruppen færdes mv. Det kan desuden være hensigtsmæssigt at iværksætte tiltag i arenaer, hvor de kommunale medarbejdere i forvejen har skabt kontakt til målgruppen og dermed har lettere adgang til at iværksætte en opsøgende indsats og eventuelt allerede har kendskab til, hvilke borgere der er i høj risiko for eller har tegn på type 2-diabetes. I boligområder kan dette fx ske gennem sundhedscentre og i eget hjem med bostøtte. Det anbefales, at arenaerne konkret udvælges på baggrund af en analyse af, hvilke arenaer der er fagligt meningsfulde at opsøge målgruppen i. I analysen inddrages kendskab til målgruppen fra øvrige sundheds- og rehabiliteringstilbud samt tilgængelige data om målgruppen, fx på baggrund af sundhedsprofilen.

8 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 8/20 4. Indsats Anbefalinger Der anvendes et valideret spørgeskema i indsatsen med at identificere borgere i risiko for type 2-diabetes. De sundhedsprofessionelle afholder indledende samtaler med borgere i høj risiko for at udvikle eller have type 2-diabetes. Kommunen skal have etableret et sundhedstilbud både for borgere i risiko for at udvikle diabetes og for de borgere som bliver diagnosticeret med type 2-diabetes. Det anbefales, at der tages udgangspunkt i et valideret spørgeskema i en indledende samtale eller ved en senere samtale, fx ved den afklarende samtale 2, hvis borgeren er henvist til en sådan i forbindelse med andre behov. Har borgeren inden samtalen udfyldt et spørgeskema om risikoen for type 2-diabetes, tages der udgangspunkt i dette. Borgere, som tilbydes at besvare spørgeskemaet, bør altid have grundig information om, hvilke muligheder der er i forhold til fx udredning og opfølgning. Det er væsentligt, at der foretages en helhedsvurdering af borgeren ved denne samtale, herunder at der er fokus på borgerens individuelle situation samt parathed i forhold til at have en dialog om risikofaktorer, forebyggelse mv. Den sundhedsprofessionelle kan i samarbejde med borgeren vælge at udfylde spørgeskemaet på stedet eller lave en aftale med henblik på udfyldelse af skemaet. Forud for eventuelle arrangementer er det væsentligt at inddrage og samarbejde med de medarbejdere, der arbejder i nærområdet 3, og som i forvejen er i kontakt med målgruppen, herunder i forhold til at etablere kontakt til målgruppen, fx i forbindelse med særlige arrangementer. Der findes flere spørgeskemaer, som kan benyttes til at identificere risiko for at udvikle eller have type 2-diabetes. En afdækning af eksisterende spørgeskemaers validitet viser, at de forskellige spørgeskemaer ser ud til at have omtrent samme effekt i forhold til at 2 Læs mere om den afklarende samtale i Anbefalinger for forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom, Sundhedsstyrelsen 2016 og initiativ 8 i Den Nationale Diabetes Handleplan Mere individuelle behandlingsforløb 3 Fx frontpersonale/fagpersoner(kommunalt ansatte), der har kontakt til målgruppen i hverdagen. Fx er der i nogle boligområder ansat en ejendomsmester/vicevært(nøgleperson). Det kan også være frivillige, som sundhedsformidlere, bydelsmødre(peer to peer) o.l.

9 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 9/20 identificere mennesker i risiko for at udvikle og/eller have type 2-diabetes 4 (2). Der er således flere anvendelige spørgeskemaer, men det anbefales at anvende Leicester Diabetes Risk Assessment Tool (LRA), da det er oversat og afprøvet i en dansk sammenhæng og benytter de nye diagnostiske kriterier for type 2-diabetes (langtidsblodsukker (HbA1) 5. Det er vigtigt at fremhæve at brug af spørgeskema ikke kan stå alene. Brug af spørgeskema skal således altid suppleres med andre tiltag, herunder særligt en samtale og kontakt med borgeren. Såfremt borgeren vurderes at være i høj risiko for at udvikle eller have type 2-diabetes opfordres borgeren til at gå til sin praktiserende læge. Det er den praktiserende læge, der stiller en eventuel diagnose. Derudover bør den praktiserende læge henvise til forebyggelsestilbud i kommunen (den afklarende samtale). En forudsætning ved brug af disse anbefalinger er at kommunen har etableret et sundhedstilbud. Det gælder for både for borgere, som er i risiko for at udvikle diabetes, samt for de borgere som bliver diagnosticeret med type 2-diabetes. Vurderes borgeren til at være i høj risiko for hjertekarsygdom uden type 2-diabetes, bør der også være et kommunalt sundhedstilbud til denne målgruppe. 4 Opsummering af videnskabelig publiceret viden om spørgeskemaer, tabel 3, s. 19 i Spørgeskemaer til tidlig opsporing af type 2-diabetes vidensopsamling, SDU, august 2018 (se refenceliste) 5 Link til spørgeskema:

10 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 10/20 5. Kompetencer Anbefalinger Fagpersoner i kontakt med målgruppen ved, hvor de skal henvende sig, hvis de ser tidlige tegn på for type-2 diabetes hos borgere. Målrettet opsporing af type 2-diabetes foretages som udgangspunkt af sundhedsprofessionelle med specialviden om diabetes samt teoretisk og praktisk viden/erfaring med sundhedspædagogiske værktøjer. Den sundhedsprofessionelle, der er ansvarlig for indsatsen, herunder udfylder spørgeskema sammen med borgeren, kontakter relevante samarbejdspartnere mv. bør som udgangspunkt være sygeplejerske. Derudover bør denne have specialviden om diabetes samt have teoretisk og praktisk viden/erfaring med sundhedspædagogiske værktøjer. Meget frontpersonale på social-, beskæftigelses- og sundhedsområdet er i kontakt med målgruppen, som eksempelvis socialpædagoger på bosteder, som arbejder med psykosociale indsatser, og sundheds- og socialhjælpere i borgerens hjem, beskæftigelseskonsulenter i jobcentre. Det er vigtigt, at relevante medarbejdere, der er i kontakt med målgruppen, har viden om tidlige tegn og risikofaktorer for type 2-diabetes 6, samt ved hvor de skal henvende sig, hvis de har ser tidlige tegn på type 2-diabetes 6 hos borgeren mv. 7 Ved behov forestår sundhedsprofessionelle indledningsvist kompetenceudvikling af frontpersonalet i forhold til viden om tegn på og risikofaktorer for diabetes 8. Fælles kompetenceudvikling kan eventuelt etableres i forhold til den viden, som går på tværs af faggrupperne, fx viden der kan understøtte et fælles sprog eller viden om organisering og ansvarsfordeling på tværs af faggrupper og sektorer. 6 Risikofaktorer: Fx høj alder, overvægt, diabetes i familien, etnicitet, tidligere diabetes i graviditeten, højt blodtryk og/eller lav fysisk aktivitet. Symptomer: Træthed, infektion i hud og slimhinder, synsforstyrrelser, føleforstyrrelser, øget tørst, vanskelig heling af sår, hyppig vandladning, kløe, kvalme, forringelse af den almene helbredstilstand 7 Den Nationale Diabetes Handleplan s initiativ 2 omhandler Tidligere opsporing af personer med type 2-diabetes, hvor der udvikles og gennemføres en informationsindsats målrettet personale på tværs af relevante velfærdsområder, som er i kontakt med borgere i høj risiko for at udvikle eller have type 2-diabetes. 8 I 2019 gennemfører Sundhedsstyrelsen en informationsindsats med henblik på at styrke viden om diabetes, herunder symptomer, til relevante faggrupper, som er i kontakt med borgere i høj risiko for at udvikle type 2-diabetes. Produkter i denne informationsindsats kan inddrages i kompetenceudviklingen

11 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 11/20 6. Opfølgning Anbefalinger Borgere i risiko for at udvikle eller have type 2-diabetes motiveres til at kontakte praktiserende læge. Der aftales en opfølgende kontakt med borgeren, hvis borgeren ønsker det. Borgeren henvises efter behov til en afklarende samtale i kommunen. Vurderer den sundhedsprofessionelle, at borgeren er i høj risiko for at udvikle eller have type 2-diabetes, skal borgeren altid anbefales og motiveres til at rette henvendelse til egen læge. Borgerens praktiserende læge forestår den lægefaglige udredning med henblik på eventuel diagnosticering 9 (10). Det udfyldte spørgeskema medbringes til egen læge. Hvis borgeren har fået diagnosticeret type 2-diabetes eller vurderes at være i høj risiko for type 2-diabetes eller høj risiko for hjertekarsygdom uden type 2-diabetes, bør den praktiserende læge henvise borgeren til en afklarende samtale i kommunalt regi med henblik på at modtage relevante kommunale forebyggelses- og rehabiliteringstilbud. 10 Den sundhedsprofessionelle aftaler endvidere efter behov en opfølgende kontakt med borgeren, hvis borgeren ønsker dette, særligt hvis borgeren vurderes at være i høj risiko 9 Dansk Selskab for Almen Medicin har udviklet en algoritme til udredning af patienter, der henviser sig i eller henvises til den praktiserende læge. 10 Sundhedsstyrelsens Anbefalinger for forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom, 2016 beskriver indsatser i til borgere med kronisk sygdom, som ud fra en sundhedsfaglig vurdering af funktionsevne og helbredsforhold kan have gavn af et forebyggelses-/rehabiliteringstilbud. Visse af anbefalingerne er endvidere relevante for borgere, der ikke har men er i risiko for at få en kronisk sygdom. Anbefalinger omfatter kommunale tilbud vedrørende sygdomsmestring, rygeafvænning, fysisk træning, ernæring og alkoholrådgivning.

12 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 12/20 for at udvikle eller have type 2-diabetes. Opfølgningen kan eksempelvis foregå ved en samtale - ansigt til ansigt eller telefonisk. Formålet med denne kontakt er at følge op på, hvorvidt borgeren har kontaktet sin egen læge. Det aftales med borgeren, om og i givet fald hvordan og hvornår, den opfølgende kontakt skal foregå. Det er her vigtigt, at forløbet tænkes igennem på forhånd. Det kan eksempelvis aftales, om den sundhedsprofessionelle efter samtykke fra borgeren må tage kontakt til borgerens støttekontaktperson, mentor eller andre, der allerede har etableret kontakt til borgeren. Med borgerens sammentykke kan den sundhedsprofessionelle også tilbyde at kontakte borgerens praktiserende læge. Derefter kan den praktiserende læge henvende sig til borgeren med henblik på en konsultation. Ved de opfølgende kontakter med borgeren bør der også være opmærksomhed på andre udfordringer, fx særlige individuelle hensyn, herunder sprogbarrierer mv., der kan være i forhold til videregivelse af information.

13 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 13/20 7. Samarbejde Anbefalinger Indsatsen iværksættes i samarbejde med den praktiserende læge. Der indgås tværkommunale samarbejder ved behov. Kommunen bør tænke relevante samarbejdspartnere ind i arbejdet med og omkring borgere, der er i høj risiko for at udvikle eller have type 2-diabetes. Det gælder såvel interne samarbejdspartnere i kommunen som eksterne samarbejdspartnere. Eksterne samarbejdspartnere kan eksempelvis være sundhedsprofessionelle på sygehuse, praktiserende læger, speciallæger, fodterapeuter, privatpraktiserende fysioterapeuter, apoteker samt patientforeninger. Særligt er de praktiserende læger en central samarbejdspart for den samlede indsats, dels i forhold til at modtage de borgere, der henvender sig med henblik på eventuel udredning og diagnostik samt en eventuel henvisning til en afklarende samtale. Det er derfor centralt, at der indgås et samarbejde med de praktiserende læger (og praksissygeplejersker), når indsatsen planlægges og igangsættes. Samarbejdet kan eksempelvis indledes i Kommunalt Lægeligt Udvalg, hvor implementeringen af anbefalingerne med fordel kan drøftes. Derudover bør indsatsen tilrettelægges således, at borgergrundlaget er tilstrækkeligt, herunder at relevante kommunale forebyggelsesindsatser er til stede. Her kan flere kommuner med fordel indgå i tværkommunalt samarbejde, fx i forbindelse med indsatser på arbejdspladser mv.

14 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 14/20 Referenceliste 1. Sundheds- og Ældreministeriet 2017 Den Nationale Diabetes Handleplan 2. Syddansk Universitet 2018 Spørgeskemaer til tidlig opsporing af type 2-diabetes Vidensopsamling, august Sundhedsstyrelsen 2017 Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med type 2-diabetes 4. US.National Health Library of Medicine National Institutes of Health Effect of screening for type 2 diabetes on risk of cardiovascular disease and mortality: a controlled trial among 139,075 individuals diagnosed with diabetes in Denmark between 2001 and Vidensråd for Forebyggelse. 8. SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 2013 Hjemløse borgeres sygdom og sundhedsydelser 9. Meigs, J. B, Cupples L. A and Wilson P. W Parental transmission of type 2 diabetes: the Framingham Offspring Study. Diabetes 2000 Dec; 49(12): Dansk Selskab for Almen Medicin 2012 Type 2-diabetes et metabolisk syndrom 11. Sundhedsstyrelsen 2016 Anbefalinger for forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom 5. Sortsoe et al Societal costs of Diabetes Mellitus in Denmark according to gender, age and complication state in 2011 a register based study of all central available diabetes data (Diabetes Impact Study) 6. Scläger D, Rasmussen NK, Kjøller M Sundhedsforhold blandt etniske minoriteter en litteraturgennemgang. Statens Institut for Folkesundhed. København 7. Nordentoft, M., Krogh, J., Lange, P. & Moltke, A Psykisk sygdom og ændringer i livsstil.

15 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 15/20 Bilagsfortegnelse Bilag 1: Bilag 2: Arbejdsgruppens kommissorium Medlemmer af arbejdsgruppen

16 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 16/20 Bilag 1 Kommissorium KOMMISSORIUM Kommissorium for Arbejdsgruppe for udarbejdelse af model for rettidig opsporing af mennesker med type 2-diabetes og model for behovsvurdering i den afklarende samtale i kommunen Baggrund Regeringen og satspuljepartierne har med satspuljen for afsat 65,0 mio. kr. til en national diabeteshandlingsplan indeholdende 12 initiativer, der skal styrke indsatsen på diabetesområdet. Ét af initiativerne har til formål at målrette opsporing af type 2- diabetes i relevante grupper (initiativ 3). Et andet initiativ har til formål at understøtte mere individuelle behandlingsforløb (initiativ 8) 11. Initiativ 3: Model for rettidig opsporing af mennesker med type 2-diabetes Det estimeres, at der i Danmark i dag er mennesker, som har type 2-diabetes uden at vide det. Uopdaget diabetes og deraf manglende behandling medfører øget risiko for udvikling af senkomplikationer og tidlig død. Der mangler imidlertid viden om, hvordan en optimal opsporingsindsats skal tilrettelægges for at finde dem, som har eller er i høj risiko for at have type 2-diabetes 12. Som en del af den nationale diabeteshandlingsplan udarbejder Sundhedsstyrelsen derfor en model for rettidig og systematisk opsporing i kommunerne. Modellen skal understøtte kommunerne i deres opsporingsarbejde til at identificere de borgere, der er i høj risiko for at udvikle eller have type 2-diabetes. Modellen forventes at indeholde forslag til validerede spørgeskema(er) til at identificere borgere, der er i høj risiko for at udvikle eller have type 2-diabetes samt anbefalinger til opsporingsstrategier til højrisikogrupper, hvori det validerede spørgeskema skal anvendes. Endelig vil modellen pege på interventioner/aktiviteter, der har til formål at understøtte, at borgeren henvender sig hos den praktiserende læge, hvis den enkelte vurderes at være i høj risiko for at have type 2-diabetes. 11 Se mere her: 12 Se Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til diabeteshandlingsplanen:

17 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 17/20 Initiativ 8: Model for behovsvurdering i den afklarende samtale i kommunen Når en patient får konstateret type 2-diabetes vil langt de fleste have behov for et eller flere rehabiliteringstilbud og bør derfor henvises til en afklarende samtale i kommunen 13. I den afklarende samtale tilrettelægges rehabiliteringsforløbet, så det passer til den enkelte. Der eksisterer dog ikke i dag en ensartet tilgang i kommunerne til at individualisere rehabiliteringsforløbet. Sundhedsstyrelsen vil derfor som en del af diabeteshandlingsplanen udarbejde en model med anbefalinger til behovsvurderingen med henblik på en individuel tilrettelæggelse af rehabiliteringsforløbet. Proces og organisering Sundhedsstyrelsen varetager udviklingen af de to modeller og nedsætter på den baggrund en arbejdsgruppe. Som en del af arbejdet er der igangsat: en vidensopsamling af metoder og værktøjer til rettidig og systematisk opsporing (initiativ 3) en erfaringsopsamling af metoder og værktøjer til behovsvurdering (initiativ 8). Vidensopsamlingen og erfaringsopsamlingen inddrages i udviklingen af de to modeller. Til afprøvning af de færdigudviklede modeller opslår Sundhedsstyrelsen, også som led i diabeteshandlingsplanen, to puljer i efteråret Med henblik på national udbredelse af gode erfaringer evalueres puljeprojekterne i to selvstændige evalueringer ved eksterne evaluatorer. Evalueringsrapporterne foreligger ultimo Læs mere om den afklarende samtale og anbefalinger til indhold og kompetencer i de enkelte tilbud i Sundhedsstyrelsen publikation Anbefalinger for forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom

18 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 18/20 Arbejdsgruppens opgaver Arbejdsgruppen skal rådgive Sundhedsstyrelsen i forhold til udarbejdelsen af de to modeller for henholdsvis opsporing af mennesker med type 2-diabetes og vurdering af rehabiliteringsbehov. Arbejdsgruppen skal herunder drøfte og kommentere på udkast til modellerne. Arbejdsgruppens sammensætning Arbejdsgruppen er repræsenteret ved følgende parter: Dansk Endokrinologisk Selskab (1) Dansk Selskab for Almen Medicin (1) Dansk Sygepleje Selskab (2) Danske Patienter (1) Danske Regioner/region (1+1) Diabetesforeningen (1) KL/kommuner (1 + 3) Sundheds- og Ældreministeriet (1) Sundhedsstyrelsen varetager formandskab og sekretariatsfunktion. Sundhedsstyrelsen kan indhente yderligere sagkyndig ekspertise ved behov. Danske Regioner og KL anmodes om at udpege de kommunale og regionale repræsentanter. Arbejdsgruppens møder Der forventes afholdt i tre til fire møder i arbejdsgruppen i perioden fra april til september Mødedatoerne fremgår af udpegningsbrevet. Sundhedsstyrelsen udarbejder oplæg til møderne, som arbejdsgruppen drøfter og kvalificerer. Sundhedsstyrelsen udarbejder dagsorden og beslutningsreferat, der udsendes henholdsvis cirka én uge før og efter mødets afholdelse.

19 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 19/20 Bilag 2 Arbejdsgruppens sammensætning Dansk Selskab for Almen Medicin Praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin Anders Beich (til juni 2018) Dansk Endokrinologisk Selskab Professor, Dr. Med. Sci. Torsten Lauritzen (Aarhus Universitet) Dansk Sygepleje Selskab Diabetes- og Hjemmesygeplejerske Hanne Hegedys (Lejre Kommune) Dansk Sygepleje Selskab Sundhedskonsulent og Sygeplejerske Lisa Holm Rasmussen (Odense Kommune) Danske Patienter Sundhedspolitisk konsulent Maria Iversen (Diabetesforeningen) Danske Regioner Stabschef Charlotte Albeck (Steno Diabetes Center Region Nordjylland) Seniorkonsulent Helene Skude Jensen (til juli 2018) Konsulent Kathrine Vogn (fra august 2018) KL Specialkonsulent Lene Dørfler Kommunal repræsentant Københavns Kommune: Centerchef Center for Diabetes Charlotte Glümer Kommunal repræsentant Mariagerfjord Kommune: Projektleder og sundhedsvejleder Anders Ring Kommunal repræsentant Svendborg Kommune Afdelingsleder Jesper Eilsø Sundheds- og Ældreministeriet Fuldmægtig Laura Thordahl Sundhedsstyrelsen Sektionsleder Kirsten Hansen (formand) Chefkonsulent Mette Vestergaard (til august 2018) Specialkonsulent Cecilie Iuul Specialkonsulent Elsa Martha Eriksen Fuldmægtig Lene Sønderup Olesen (til juni 2018) Fuldmægtig Maj Back Nielsen

20 ANBEFALINGER FOR MÅLRETTET OPSPORING AF TYPE 2-DIABETES I KOMMUNERNE Side 20/20 Sundhedsstyrelsen Islands Brygge København S

Anbefalinger for behovsvurdering i den afklarende samtale

Anbefalinger for behovsvurdering i den afklarende samtale 2019 Anbefalinger for behovsvurdering i den afklarende samtale Anbefalinger for behovsvurdering i den afklarende samtale Side 2/21 Anbefalinger for behovsvurdering i den afklarende samtale Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom

Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom Baggrund Med finansloven for 2015 tilføres sundhedsområdet i alt ca. 6,5 mia. kr. over de næste fire år til en styrket

Læs mere

Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes

Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes Satspuljeopslag: Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes Ansøgningsfrist den 22. november 2018 kl. 12.00 Sundhedsstyrelsen inviterer hermed kommuner til

Læs mere

Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb

Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb Dato 12-06-2018 Sagsnr. 4-1611-128/5 Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb Hermed inviteres kommuner, regioner

Læs mere

Forebyggelse og sundhedsfremme Diabetes. Adm. direktør Henrik Nedergaard

Forebyggelse og sundhedsfremme Diabetes. Adm. direktør Henrik Nedergaard Forebyggelse og sundhedsfremme Diabetes Adm. direktør Henrik Nedergaard Diabetesforeningen En af Danmarks største patientforeninger: Ca. 90.000 medlemmer Ca. 1.200/5.000 frivillige Både type 1, type 1½

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabiliterende sundhedsindsatser til patienter med type 2- diabetes

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabiliterende sundhedsindsatser til patienter med type 2- diabetes KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for rehabiliterende sundhedsindsatser til patienter med type 2- diabetes Baggrund og formål I Danmark udgør type 2-diabetes 80-85 % af de

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus Til lederne på sygehuset Indhold DU HAR SOM LEDER EN VIGTIG OPGAVE Hvem tager sig af hvad i forebyggelsesforløbet Lederens opgaver Lederens

Læs mere

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Indledning Med baggrund i kræftplan III og Sundhedsstyrelsens forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse

Læs mere

Region Hovedstadens erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens

Region Hovedstadens erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens s erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens Line Sønderby Christensen, chefkonsulent, Enhed for Det Nære Sundhedsvæsen, Demensdage 23/5-2019 1 Grethes case det optimale forløb

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af borgere med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af borgere med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af borgere med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) Baggrund og formål Kronisk Obstruktiv Lungesygdom

Læs mere

Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815

Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815 Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815 bem Kommissorier for Sundhedsstyrelsens følgegruppe og arbejdsgrupper vedrørende øget faglighed i genoptrænings- og rehabiliteringsindsatsen jf. opfølgningen

Læs mere

Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af de socialt mest udsatte

Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af de socialt mest udsatte Til de kommunale sundheds- og socialforvaltninger samt kommunale og kommunalt støttede væresteder Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af

Læs mere

Sundhedssamtaler på tværs

Sundhedssamtaler på tværs Sundhedssamtaler på tværs Alt for mange danskere lever med en eller flere kroniske sygdomme, og mangler den nødvendige viden, støtte og de rette redskaber til at mestre egen sygdom - også i Rudersdal Kommune.

Læs mere

SUNDHEDSTJEK: STYRKET REKRUTTERING TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD

SUNDHEDSTJEK: STYRKET REKRUTTERING TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD SUNDHEDSTJEK: STYRKET REKRUTTERING TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD I forbindelse med aftalen om satspuljen på sundheds- og ældreområdet for 2016-2019, er det besluttet at udbyde en ansøgningspulje til gennemførelse

Læs mere

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppens sammensætning Delt formandsskab og sekretariatsfunktion mellem region og kommuner:

Læs mere

TEMADAG OM REKRUTTERING TIL FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM. Rødovre den 19. Februar 2018

TEMADAG OM REKRUTTERING TIL FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM. Rødovre den 19. Februar 2018 . TEMADAG OM REKRUTTERING TIL FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM Rødovre den 19. Februar 2018 Formål med temadagen Formålet med temadagen er at dele viden og erfaringer om rekruttering

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen 2019-2022 Den 24. april 2018 afholdte Sundhedskoordinationsudvalget et politisk opstartsmøde

Læs mere

Bilag 1: Fakta om diabetes

Bilag 1: Fakta om diabetes Bilag 1: Fakta om diabetes Den globale diabetesudfordring På verdensplan var der i 2013 ca. 382 mio. personer med diabetes (både type 1 og type 2). Omkring halvdelen af disse har sygdommen uden at vide

Læs mere

Erfaringsopsamling - fra 11 kommunale kræftrehabiliteringsprojekter. Karen la Cour, SDU, HMS 1

Erfaringsopsamling - fra 11 kommunale kræftrehabiliteringsprojekter. Karen la Cour, SDU, HMS 1 Erfaringsopsamling - fra 11 kommunale kræftrehabiliteringsprojekter Karen la Cour, SDU, HMS 1 11 projekter i 15 kommuner Karen la Cour, SDU, HMS 2 TILLYKKE! Karen la Cour, SDU, HMS 3 Disposition Rammer

Læs mere

Vi skal sætte ind nu. Diabetes som strategisk indsatsområde i Svendborg Kommune

Vi skal sætte ind nu. Diabetes som strategisk indsatsområde i Svendborg Kommune Vi skal sætte ind nu Diabetes som strategisk indsatsområde i Svendborg Kommune Indledning Borgere med kronisk sygdom er en særlig udfordring på sundhedsområdet, og herunder udgør diabetes en stor og stigende

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Udfyldningsaftale for Diabetes type 2

Udfyldningsaftale for Diabetes type 2 Udfyldningsaftale for Diabetes type 2 Patienter med type 2-diabetes er oftest karakteriserede ved diabetesdebut efter 30 års alderen. Årsagen til type 2-diabetes er i princippet for lidt insulindannelse

Læs mere

Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg

Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg 2017-2020 2017 Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg 2017-2020 Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE 25-11-2015 CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE Baggrundsnotat til Sundhedskoordinationsudvalgets temadrøftelse om forebyggelse den 9. december 2015 Baggrund Et afgørende aspekt

Læs mere

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed.

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. Punkt 16. Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. 2013-47476. Forvaltningerne indstiller, at Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling og Ældre- og Handicapudvalget godkender fordeling af rammen for

Læs mere

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er:

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: 4. Forebyggelse Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: at alle borgere med behov herfor tilbydes en sammenhængende forebyggelsesindsats

Læs mere

Puljeopslag: Iværksættelse af initiativer til støtte og rådgivning til familier med et barn med diabetes

Puljeopslag: Iværksættelse af initiativer til støtte og rådgivning til familier med et barn med diabetes Dato 07-03-2018 Sagsnr. 4-1611-128/9 Puljeopslag: Iværksættelse af initiativer til støtte og rådgivning til familier med et barn med diabetes Hermed inviteres patientforeninger og andre organisationer

Læs mere

Forebyggelsespakke Overvægt

Forebyggelsespakke Overvægt Forebyggelsespakke Overvægt Oplæg for Sund By Netværket 12. september 2013 Sundhedsstyrelsen Forebyggelse og Borgernære Sundhedstilbud Tatjana Hejgaard thv@sst.dk Baggrund hvorfor skal overvægt forebygges?

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

5. februar 2019 oplæg v. Anders Meinert. På vej mod ny psykiatriplan Ulighed i sundhed, kvalitet, udvikling, og forskning

5. februar 2019 oplæg v. Anders Meinert. På vej mod ny psykiatriplan Ulighed i sundhed, kvalitet, udvikling, og forskning 5. februar 2019 oplæg v. Anders Meinert På vej mod ny psykiatriplan Ulighed i sundhed, kvalitet, udvikling, og forskning Status på processen Drøftelse i udvalg den 8. januar 2019 ift. indledende behandling

Læs mere

Kommissorium for arbejdsgruppe om udredning og behandling af patienter med funktionelle lidelser i Region Syddanmark

Kommissorium for arbejdsgruppe om udredning og behandling af patienter med funktionelle lidelser i Region Syddanmark - Revideret den 19. november 2018 Kommissorium for arbejdsgruppe om udredning og behandling af patienter med funktionelle lidelser i Region Syddanmark Baggrund Sundhedsstyrelsen udgav i juni 2018 nye anbefalinger

Læs mere

Sundhedscenter Haderslev

Sundhedscenter Haderslev Sundhedscenter Haderslev Planen fra kl. 14.00 14.45 Kl. 14.00-14.15 Kl. 14.15-14.25 Kl. 14.25-14.40 Kl. 14.40 14.45 Rundvisning Præsentation Spørgsmål i grupper Opsamling Tankerne bag samarbejdet om Sundhedscenter

Læs mere

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato Dato 16-06-2014 Sagsnr. 1-1010-147/6 MAHA maha@sst.dk Bilag 2 - Kravspecifikation 1. Indledning Sundhedsstyrelsen inviterer hermed alle interesserede aktører til at afgive tilbud på evaluering af satspuljen

Læs mere

Sundhedsstyrelsens arbejde med etniske minoriteters sundhed

Sundhedsstyrelsens arbejde med etniske minoriteters sundhed Sundhedsstyrelsens arbejde med etniske minoriteters sundhed Akademisk medarbejder Anne Rygaard Bennedsen, Center for Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen Odense 8. september 2009 Sundhedsstyrelsens vision for

Læs mere

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det konservative Folkeparti prioriterer 1,2 mia.kr. fra 2016 2019 og herefter 300 mio. kr.

Læs mere

Shared Care på Vestegnen Et samarbejdsprojekt mellem Socialpsykiatri, Distriktspsykiatri og Almen praksis. Projektbeskrivelse

Shared Care på Vestegnen Et samarbejdsprojekt mellem Socialpsykiatri, Distriktspsykiatri og Almen praksis. Projektbeskrivelse HR&Kvalitet Til: Region Hovedstadens 50 mio. kr. pulje til udsatte borgere Ndr Ringvej 57 2600 Glostrup Opgang 8 Telefon 38633890 Direkte 38633027 Mail GLO-HR-og- Kvalitet@regionh.dk Web www.glostruphospital.dk

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for diagnostisk og behandling af astma hos børn og unge

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for diagnostisk og behandling af astma hos børn og unge KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for diagnostisk og behandling af astma hos børn og unge Baggrund og formål Astma er den hyppigst forekommende kroniske sygdom hos børn og

Læs mere

Opsamling på Sundhedsstyrelsens to workshops om diabetes

Opsamling på Sundhedsstyrelsens to workshops om diabetes Dato 28-06-2017 lsol Sagsnr. 4-1611-128/1 7222 7810 Opsamling på Sundhedsstyrelsens to workshops om diabetes Med satspuljen for 2017-2020 afsættes 65,0 mio. kr. til en national diabeteshandlingsplan. Handlingsplanen

Læs mere

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune NOTAT 9. oktober 2018 Sundhedssekretariatet Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune Indhold Indledning...2 Nyt koncept for forebyggende hjemmebesøg...2 Individuelle hjemmebesøg...3

Læs mere

Forebyggelsespakker Mental Sundhed Lene Dørfler Udvikling og Forebyggelse Silkeborg Kommune

Forebyggelsespakker Mental Sundhed Lene Dørfler Udvikling og Forebyggelse Silkeborg Kommune Forebyggelsespakker Mental Sundhed Lene Dørfler Udvikling og Forebyggelse Silkeborg Kommune 1 Hvad sker der på forebyggelsesområdet? Regeringen har stigende fokus på forebyggelse Regeringsgrundlaget nationale

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

En moderne, åben og inddragende ramme for sundhedsfremmende indsatser i socialpsykiatrien

En moderne, åben og inddragende ramme for sundhedsfremmende indsatser i socialpsykiatrien En moderne, åben og inddragende ramme for sundhedsfremmende indsatser i socialpsykiatrien Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen Lene S. Olesen, Sundhedsstyrelsen Regeringens psykiatriudvalg Vigtigt at borgere

Læs mere

Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom

Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom ISKÆMISK HJERTESYGDOM HJERTERYTMEFORSTYRRELSE HJERTEKLAPSYGDOM HJERTESVIGT RESUMÉ 2018 Resumé I dag lever ca. en halv million voksne

Læs mere

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland 1. Indledning Cirka 50 procent af de borgere, som rammes af kræft (herefter kræftpatienter eller patienter), bliver i dag helbredt

Læs mere

Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft

Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft Sundhedsaftalen skal ses som et supplement til forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse kræft og som en tillægsaftale

Læs mere

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med KOL Indledning Region Syddanmark og de 22 kommuner har primo 2017 vedtaget et nyt forløbsprogram for mennesker med kronisk obstruktiv

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af den nationale kliniske retningslinje for behandling af anoreksi

Kommissorium for udarbejdelse af den nationale kliniske retningslinje for behandling af anoreksi KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af den nationale kliniske retningslinje for behandling af anoreksi Baggrund og formål Anoreksi (anorexia nervosa) er en sygdom, som især rammer unge piger/kvinder.

Læs mere

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Dato 06-02-2017 N Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Indledning Der skal gennemføres et servicetjek af genoptrænings- og

Læs mere

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Satspuljeopslag: Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Ansøgningsfrist den 5. april 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundheds- og ældreområdet

Læs mere

Godkendelse af satspuljeansøgning om styrket rekruttering til kommunale sundhedstilbud

Godkendelse af satspuljeansøgning om styrket rekruttering til kommunale sundhedstilbud Punkt 12. Godkendelse af satspuljeansøgning om styrket rekruttering til kommunale sundhedstilbud 2017-012717 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender, at der

Læs mere

Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det?

Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det? 25. oktober 2016 Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det? Manglende tilknytning til uddannelse og arbejdsmarked er forbundet

Læs mere

Forslag til 2 modeller for fremtidig drift af rehabiliteringsforløb til borgere med KOL, iskæmisk hjertesygdom og diabetes type 2.

Forslag til 2 modeller for fremtidig drift af rehabiliteringsforløb til borgere med KOL, iskæmisk hjertesygdom og diabetes type 2. Forslag til 2 modeller for fremtidig drift af rehabiliteringsforløb til borgere med KOL, iskæmisk hjertesygdom og diabetes type 2. En tredjedel af den danske befolkning lider af en eller flere kroniske

Læs mere

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune NOTAT 2. august 2019 Sundhed og HRCenter for Politik, Sundhed og Personale Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune Indhold Indledning...2 Nyt koncept for forebyggende hjemmebesøg...2

Læs mere

Bilag 1 Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan til Inklusionspolitikken

Bilag 1 Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan til Inklusionspolitikken KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København NOTAT Bilag 1 Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan til Inklusionspolitikken 2011-2014 I denne handleplan redegøres for hvordan

Læs mere

Kommunale rehabiliteringstilbud til kronisk syge borgere - en status

Kommunale rehabiliteringstilbud til kronisk syge borgere - en status Kommunale rehabiliteringstilbud til kronisk syge borgere - en status KLs sundhedskonference 2012, Hotel Nyborg Strand Centret er støttet af TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse Den 17. januar 2012 Astrid

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet?

Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet? Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet? KONFERENCE OM SUNDHEDSPROFIL 2013 Region Nordjylland og de nordjyske kommuner, 17. marts 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk

Læs mere

Monitorering af strategi for forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme for mennesker med en sindslidelse i Region Syddanmark

Monitorering af strategi for forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme for mennesker med en sindslidelse i Region Syddanmark Område: Psykiatri- og Socialstaben Afdeling: Psykiatri- og Socialstaben Journal nr.: 13/7334 Dato: 15. august 2013 Udarbejdet af: Kirsten Frost Lorenzen E-mail: Kirsten.Frost.Lorenzen@rsyd.dk Telefon:

Læs mere

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 19. november 2013 bedt Danske Regioner om en redegørelse vedr. håndtering af henvendelser

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 19. november 2013 bedt Danske Regioner om en redegørelse vedr. håndtering af henvendelser N O T A T Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Regionernes svar på ministerens spørgsmål vedr. håndtering af henvendelser fra patienter med alvorlige formodede bivirkninger ved HPV-vaccination. 16-12-2013

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af patienter med prostatakræft

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af patienter med prostatakræft KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for rehabilitering af patienter med prostatakræft Baggrund og formål Prostatakræft er den næst hyppigste kræftform blandt mænd i Danmark.

Læs mere

NOTAT. Sundhed på dit sprog på Vestegnen

NOTAT. Sundhed på dit sprog på Vestegnen Sundhed på dit sprog på Vestegnen 2014-2017 Notat til kommunernes Sundhedsafdelinger i forbindelse med evalueringen af Sundhed på dit sprog på Vestegnen ultimo 2016 NOTAT SUNDHEDSCENTRET Børn & Velfærd

Læs mere

Oplæg til Sund By Netværket

Oplæg til Sund By Netværket Oplæg til Sund By Netværket Pulje til familieorienteret alkoholbehandling Odense 22. oktober Maria Herlev Ahrenfeldt Sundhedsstyrelsen Baggrund 140.000 mennesker med alkoholafhængighed - 15.000 i behandling

Læs mere

Generel forløbsbeskrivelse

Generel forløbsbeskrivelse Generel forløbsbeskrivelse Udarbejdet af Godkendt af/dato Arbejdsgruppen for det tværsektorielle samarbejde om rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft Styregruppe/15.03.2015 Revisionsdato

Læs mere

Model for tværsektorielle teams til nedbringelse af tvang

Model for tværsektorielle teams til nedbringelse af tvang 2018 Model for tværsektorielle teams til nedbringelse af tvang Model for tværsektorielle teams til nedbringelse af tvang Side 2/19 Model for tværsektorielle teams til nedbringelse af tvang Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism)

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) PREVIEW fællesmøde 12 maj 2015 Diabetes er et voksende globalt problem 2014 2035 WORLD

Læs mere

Sundhedsaftale Tillægsaftale for samarbejde om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af familieambulatoriet

Sundhedsaftale Tillægsaftale for samarbejde om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af familieambulatoriet Sundhedsaftale Tillægsaftale for samarbejde om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af familieambulatoriet Sundhedsfaglig del Formålet med tillægsaftalen er at sikre en sammenhængende,

Læs mere

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Sundhedsudvikling og Folkesundhed Aarhus (FSAa) har i samarbejde med Institut for Folkesundhed

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Satspuljeopslag: Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Ansøgningsfrist den 18. maj 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2018-2021 er der

Læs mere

Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune

Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune Hvem er jeg? Else Deichmann Nielsen Sygeplejerske ved Borgersundhed, Sundhedscenter Hjørring. 67.816 indbyggere Hjørring Sundhedscenter Træningsenheden

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Housing First som grundpræmis i arbejdet med Hjemløsestrategien og metoden Udredning og Plan Metoden Udredning og Plan afprøves i en række kommuner,

Læs mere

Introduktion til Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker

Introduktion til Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Introduktion til Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Region Syddanmark 23. april 2013 Barbara Hjalsted bah@sst.dk Sundhedsstyrelsen, Forebyggelse og Borgernære Sundhedstilbud Disposition Baggrund og

Læs mere

N OTAT. Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing. Baggrund

N OTAT. Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing. Baggrund N OTAT Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing Den 28. juni 2013 Sags ID: SAG-2013-02396 Dok.ID: 1719497 Baggrund KMM@kl.dk Direkte 3370 3489 Mobil 5360 1459 I udmøntningsplanen for den

Læs mere

Målrettet sundhedspædagogik i behandling af sårbare diabetespatienter - videreudvikling og afprøvning af sundhedspædagogiske metoder og redskaber

Målrettet sundhedspædagogik i behandling af sårbare diabetespatienter - videreudvikling og afprøvning af sundhedspædagogiske metoder og redskaber Bilag 2 - Baggrund Målrettet sundhedspædagogik i behandling af sårbare diabetespatienter - videreudvikling og afprøvning af sundhedspædagogiske metoder og redskaber Formål med projektet Litteraturen nationalt

Læs mere

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014)

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Implementeringen af indsatserne i sundhedsaftalen vil ske løbende i hele aftaleperioden. Indsatserne i sundhedsaftalen har forskellig karakter.

Læs mere

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter)

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 19. august 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Eksisterende forløbsprogrammer På nuværende

Læs mere

Sundhedsstyrelsen ønsker derfor, at den første redegørelse, både med hensyn til det sundhedsfaglige indhold og organisation, opdateres og revideres.

Sundhedsstyrelsen ønsker derfor, at den første redegørelse, både med hensyn til det sundhedsfaglige indhold og organisation, opdateres og revideres. OPGAVEBESKRIVELSE OG KOMMISSORIUM j.nr. 7-203-02-293/1/SIMT FORLØBSPROGRAMMER FOR PERSONER MED TRAU- MATISKE HJERNESKADER OG TILGRÆNSENDE LIDEL- SER SAMT APOPLEKSI Baggrund nedsatte i 1995 et udvalg, som

Læs mere

Tidlig opsporing af borgere med kronisk sygdom

Tidlig opsporing af borgere med kronisk sygdom Drejebog Tidlig opsporing af borgere med kronisk sygdom Dorthe Jay Andersen Anne-Mette Sørensen Frederik Blinkenberg Pedersen Forebyggelsesenheden, Allerød Kommune Den 4. juni 2014 Baggrund Allerød Kommune

Læs mere

Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP)

Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP) Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP) 1. Baggrund og indledning Som led i satspuljeaftalen for 2012-2015

Læs mere

Udredning og behandling af ADHD hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE

Udredning og behandling af ADHD hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE Udredning og behandling af ADHD hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE 2016 Udredning og behandling af ADHD hos voksne faglig visitationsretningslinje Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen kan frit

Læs mere

Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE

Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE 2016 Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne faglig visitationsretningslinje Sundhedsstyrelsen, 2016.

Læs mere

Temadag om forebyggelse på ældreområdet. Nicoline Lykkegaard Leisner, Fuldmægtig, Sundhedsstyrelsen Aalborg, 28. september 2017

Temadag om forebyggelse på ældreområdet. Nicoline Lykkegaard Leisner, Fuldmægtig, Sundhedsstyrelsen Aalborg, 28. september 2017 Temadag om forebyggelse på ældreområdet Nicoline Lykkegaard Leisner, Fuldmægtig, Sundhedsstyrelsen Aalborg, 28. september 2017 Velkommen Formålet med temadagen At bringe ledere og medarbejdere sammen på

Læs mere

Sundhedsstyrelsens arbejde med etniske minoriteters sundhed

Sundhedsstyrelsens arbejde med etniske minoriteters sundhed Sundhedsstyrelsens arbejde med etniske minoriteters sundhed Akademisk medarbejder Anne Rygaard Bennedsen, Center for Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen Odense 8. september 2009 Sundhedsstyrelsens vision for

Læs mere

Revideret: Udmøntning af puljen: Familieorienteret alkoholbehandling

Revideret: Udmøntning af puljen: Familieorienteret alkoholbehandling Revideret: Udmøntning af puljen: Familieorienteret alkoholbehandling Som led i det sundhedspolitiske udspil Mere borger, mindre patient et stærkt fælles sundhedsvæsen blev der med finansloven 2014 afsat

Læs mere

Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering

Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering 21.03.2018 Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering Titel Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe Hjerterehabilitering Dato og version D. 21. marts 2018 version 1.2

Læs mere

om hjælp til rygestop hos

om hjælp til rygestop hos Hvordan honorere ønsket om hjælp til rygestop hos rygere med psykisk lidelse? Projekt Forstærket indsats over for storrygere i Vestklyngen Projektleder Mia Lundquist milj@struer.dk, 40 87 91 17 Projekt

Læs mere

Somatiske sygehusafdelinger

Somatiske sygehusafdelinger Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 med fokus på patienter med diagnosen KOL Juni 2018 Kolofon Titel på udgivelsen: Somatiske sygehusafdelinger - Erfaringsopsamling fra det risikobaserede

Læs mere

Generel forløbsbeskrivelse

Generel forløbsbeskrivelse Generel forløbsbeskrivelse Udarbejdet af Godkendt af/dato Arbejdsgruppen for det tværsektorielle samarbejde om rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft Styregruppe/15.03.2015 Revisionsdato

Læs mere

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni. Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.2015 Lisbeth Holm Olsen og Eva Michelle Burchard Center for Forebyggelse

Læs mere

Lighed i håndteringen af børn og unge med en kronisk somatisk sygdom

Lighed i håndteringen af børn og unge med en kronisk somatisk sygdom Lighed i håndteringen af børn og unge med en kronisk somatisk sygdom ERFARINGER FRA TRE SATSPULJEPROJEKTER INDHOLD INDLEDNING FAMILIERNE OG DERES BEHOV OPSPORING OG REKRUTTERING AF MÅLGRUPPEN INDSATSENS

Læs mere

Lighed i håndteringen af børn og unge med en kronisk somatisk sygdom

Lighed i håndteringen af børn og unge med en kronisk somatisk sygdom Lighed i håndteringen af børn og unge med en kronisk somatisk sygdom ERFARINGER FRA TRE SATSPULJEPROJEKTER 1 INDHOLD INDLEDNING INDLEDNING FAMILIERNE OG DERES BEHOV OPSPORING OG REKRUTTERING AF MÅLGRUPPEN

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse (Borderline)

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse (Borderline) KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse (Borderline) Baggrund og formål Mellem 6 og 10% af befolkningen opfylder diagnosekriterierne

Læs mere

Ligestillingsudvalget d. 2. maj Projekt Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF)

Ligestillingsudvalget d. 2. maj Projekt Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF) Ligestillingsudvalget d. 2. maj 2017 Projekt Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF) 1 Det nationale forebyggelsesråd Forebyggelsestilbud til borgere med usund levevis, borgere i risiko for udvikling af

Læs mere

Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016

Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016 Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen indgår ikke i dialogværktøjet,

Læs mere

Ansøgningerne skal være Sundhedsstyrelsen i hænde senest 28. april 2016 kl 12.00.

Ansøgningerne skal være Sundhedsstyrelsen i hænde senest 28. april 2016 kl 12.00. Udmøntning af satspuljen Styrket indsats for børn og unge som pårørende Regioner, kommuner og private organisationer inviteres hermed til at indsende ansøgninger om deltagelse i udvikling af styrkede indsatser

Læs mere