ANSØGNING TIL BY- & LANDSKABSSTYRELSEN OM UDLÆG AF AREALER TIL 200 NYE SOMMERHUSE VED GEDESBY

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANSØGNING TIL BY- & LANDSKABSSTYRELSEN OM UDLÆG AF AREALER TIL 200 NYE SOMMERHUSE VED GEDESBY"

Transkript

1 NYE SOMMER- HUSE ANSØGNING TIL BY- & LANDSKABSSTYRELSEN OM UDLÆG AF AREALER TIL 200 NYE SOMMERHUSE VED GEDESBY GULDBORGSUND KOMMUNE JANUAR 2008 (REVIDERET JULI 2008)

2 Indledning... 3 Lokalområdet...4 Beskrivelse og afgrænsning... 6 Bebyggelsen Kystlandskabet Restrummelighed og potentiale...16 Lokaløkonomisk effekt...18 Bilag: 1. Områdeafgrænsning på matrikelkort. 2. Natura Fotostandpunkter. 4. Beregning af lokaløkonomisk effekt. 5. Sommerhusområder i Guldborgsund.

3 SIDE 3 INDLEDNING Lolland-Falster er kendetegnet ved attraktive naturområder, der omfatter skove, mange kilometer kystlinie med gode badestrande og kystmiljøer. Der er god plads, hyggelige landsbymiljøer og et varieret landskabsbillede. Området rummer mange af de kvaliteter, som fastboende såvel som turister og potentielle tilflyttere efterspørger, nemlig udover attraktive naturområder også et stort udbud af historiske og kulturelle seværdigheder. Områdets stærke sider og muligheder er: o o o o o o Højt til himlen Strande, vand og natur Attraktive bosætnings- og turismeområde Mange historiske og kulturelle seværdigheder God plads Hyggelige landsbymiljøer Området har et stort potentiale for turismebranchen. Turismeerhvervet er et væsentligt erhverv og arbejdspladser indenfor hotel- og restaurationsvirksomheder mv. udgør en større andel af beskæftigelsen på Lolland-Falster end på landsplan. Inden for turismebranchen er familieturisme, rekreativ turisme, blå turisme, erhvervsturisme og kulturturisme oplagte turismeformer. Guldborgsund er som udkantsområde præget af strukturelle problemer og barrierer som blandt andet giver sig til udtryk i en forholdsmæssig stor andel traditionelle underleverandørvirksomheder med et relativt lavt teknologiindhold og udviklingsaktiviteter. I det seneste landsplandirektiv er Guldborgsund udpeget som landkommune med dertil hørende udfordringer (lav befolkningstæthed, vigende indbyggertal, skæv aldersfordeling med overvægt af ældre, arbejdsløshed over landsgennemsnittet, faldende antal jobs i landdistrikterne og centralisering af basale servicefunktioner). De typiske udfordringer er dog væsentligt forstærket, når der ses på sydspidsen af Falster. Området ved Gedesby og Gedser har således været præget af en udviklingsmæssig deroute, eksempelvis er andelen af ældre over 60 år 38% i Gedserområdet, 27% i Guldborgsund Kommune og 22% på landsplan. Der har de seneste 6 år været en væsentlig befolkningstilbagegang i området på lige ved 10%, så der er tale om et område der trænger til en fornyet indsats. En vurdering af udviklingspotentialet af området lyder For at få gang i udviklingen i Gedser området er det nødvendigt at sætte ind med en helhed af virkemidler, og der er behov for en udefrakommende saltvandsindsprøjtning som hjælp for at vende udviklingen. En udvidelse af sommerhusområdet ved Gedesby vil være en saltvandsindsprøjtning for hele området, som kan styrke turismen, erhvervs- og levevilkårene i området.

4 SIDE 4 LOKALOMRÅDET Guldborgsund Kommune består af Falster og den østlige del af Lolland. Området fik i forbindelse med landsplandirektivet i 2005 tildelt næsten grunde, hvor hovedparten 850 blev udlagt ved Marielyst, mere herom i bilag I eksisterende sommerhusområder. Gedesby Strand ligger på Danmarks sydspids ca. 10 km syd for sommerhusområdet Marielyst og ca. 20 km syd for Nykøbing Falster, som med sine ca indbyggere er den eneste større by inden for en afstand af 50 km fra området. Gedser Gedser kan opfattes som Danmarks port til Østeuropa, hvor færgeruten Gedser- Rostock er i fortsat vækst, både for passager- og godstransport. Gedser har som by imidlertid ikke formået at lukrere på denne status som havneby, hvorfor byen i dag lider under mangel på aktivitet. Guldborgsund Kommune vil aktivt forholde sig til denne udfordring og forsøge at skabe vækst i området.

5 SIDE 5 Gedesby Gedesby landsby med ca. 200 indbyggere er i Regionplanen udpeget som et bevaringsværdigt kulturmiljø, og landsbyen fremstår også som et flot og velfungerende lokalområde med kirke, forsamlingshus, købmand og et par lokale håndværksvirksomheder. Gedesby Strand Det eksisterende sommerhusområde med ca. 950 sommerhuse ligger ud til en fantastisk badestrand, som strækker sig fra Falsters sydspids og ca. 25 km op ad kysten. Området fungerer som et stille og roligt sommerhusområde, og kan ses som modsætningen til sommerhusområdet Marielyst, hvor der er stor aktivitet i oplevelsesøkonomien (natteliv, fritidsaktiviteter mv.). Gedesby Strands status som et roligt rekreativt område skal fastholdes, for at sikre at de nye sommerhusgrunde henvender sig til en anden målgruppe, end de seneste udlæg af sommerhusgrunde ved Marielyst. Ønske til nye sommerhuse Byrådet besluttede i august 2007 at prioritere sin indsats for nye sommerhuse ved Gedesby, hvor der blev peget på et større jordbrugsområde bag det eksisterende sommerhusområde. Området er siden blevet undersøgt i forhold til en fornuftig disponering af arealet, hvilket har resulteret i ønske om et samlet udlæg på 200 sommerhusgrunde, se nedenstående kort, samt bilag 1 Områdeafgrænsning på matrikelkort.

6 SIDE 6 BESKRIVELSE OG AFGRÆNSNING Der er ved afgrænsning af arealet taget udgangspunkt i at de eksisterende strukturer og bevaringsværdier i landskabet skal bevares. Historie Området ved Sydspidsen af Falster indeholder store inddæmmede arealer, som i dag anvendes til jordbrug, men også den eksisterende sommerhusbebyggelse ved Gedesby er i vid udstrækning placeret på den tidligere fjordbund. På nedenstående kort fra 1776 ses området, hvor hele arealet øst for Gedesby er fjord, som i dag er inddæmmet. Kort over området fra 1776 Kulturmiljø Gedesby er et registreret kulturmiljø, som er udpeget på baggrund af byens alder (fra 1100 tallet) og de mange levn, som stadig viser byens gamle struktur. Byen har frem til 1700-tallet fungeret som færgested for sejlads til Tyskland. Gedesby er i kulturmiljøregistreringen vurderet at være sårbart over for bebyggelse og beplantning og andre væsentlige ændringer af byens omgivelser. Gårdtomten efter Gedesby Kro er sårbar over for bebyggelse og dybdepløjning jf. registrant for kulturmiljøer i Sydfalster Kommune. Sårbarheden i forhold til bebyggelse og beplantning er væsentligt for afgrænsningen af udlægget.

7 SIDE 7 Beskyttede diger Der er registreret flere beskyttede diger i området, hvilket er et naturligt levn fra før inddæmningen af fjorden. Disse diger må forventes at angive placeringen af den tidligere bred af fjorden. De beskyttede diger holdes uden for arealet til sommerhuse. 3 registreringer Kanalen langs det eksisterende sommerhusområde er registreret efter naturbeskyttelseslovens 3. Der skal ved placering af ny bebyggelse tages hensyn til kanalen. Der vil af hensyn til vedligeholdelsen af kanalen ikke kunne bygges ned til selve vandløbet, hvorfor der ved placeringen af en fremtidig bebyggelse vil blive et naturligt rum mellem det eksisterende sommerhusområde og det nye pga. kanal og dertil hørende arbejdsområde (for oprensning af kanalen). Overordnede beskyttelsesinteresser Området omfatter landbrugsjord som i regionplanen er registreret som områder med jordbrugsinteresser. En del af det nordlige areal samt arealet umiddelbart bag det eksisterende sommerhusområde er registreret som områder med jordbrug og beskyttelsesinteresser, hvorfor arealforbruget til bebyggelse i dette område skal begrænses. Beskyttelsesinteresser i området

8 SIDE 8 Lavbundsarealer Store dele af det eksisterende sommerhusområde er registreret som et potentielt lavbundsareal, hvilket også omfatter den nordlige del af afgrænsningen. Den resterende del af området ligger umiddelbart op til det registrerede potentielle lavbundsareal. Betragtes områdets topografi ses det at størstedelen af det eksisterende sommerhusområde og hele den nordlige del af den ønskede ramme er arealer under 0 altså inddæmmede arealer, mens de øvrige arealer ligger på kanten af det, der kan opfattes som den gamle kystlinie. Højdemodel for området Afgrænsning Nord Mod nord afgrænses området af hovedvejen Kobbersøvej til det eksisterende sommerhusområde. Denne vej vil være adgangsvej til det nye sommerhusområde. En mindre del af området ligger inden for det registrerede kulturmiljø, men afgrænsningen af området bevirker, at der fortsat vil være en åbning mellem de nye sommerhuse og landsbyen. Der ændres således ikke med bebyggelse eller beplantning ved landsbyens struktur.

9 SIDE 9 Syd Området strækker sig ned til en lille skov, som virker som en naturlig afgrænsning i det syd/østlige hjørne af området. Øst Områdets afgrænsning følger en naturlig afgrænsning i landskabet bestående af et beplantningsbælte og gamle diger. For hovedparten af arealet følger afgrænsningen eksisterende beplantning, hvori de beskyttede diger også er placeret. Den nordlige del ligger helt op til det eksisterende sommerhusområde, kun adskilt af en bred afvandingskanal. Afstanden for fremtidig bebyggelse vil være større pga. behov for arbejdsarealer til oprensning af kanalen. Vest Mod vest afgrænses området af den offentlige vej Salimorvej og den nordlige del ligger bag en tidligere militær lyttestation, som i dag anvendes til beboelse. Afgrænsning af området, samt optegning af væsentlige grønne interesser i området beplantning og afvandingskanal.

10 SIDE 10 BEBYGGELSEN Ved bebyggelse på arealet vil der blive lagt vægt på følgende 3 principper: - Eksisterende beplantning og vandløb bevares - Grundstørrelse på minimum 1200 m² - Friarealer skal minimum udgøre 30 % (beplantningsbælter, søer, græsarealer, stier og andre fællesarealer) Eksempel på disponering af arealet Området tilsluttes det eksisterende vejnet i nord ved vejen til det eksisterende sommerhusområde, herudover kan området blive tilgængeligt enten ud til Salimorvej eller gennem det eksisterende sommerhusområde (disse adgange er markeret som grå veje på ovenstående skitse). For gående og cyklister skabes der forbindelse til kysten gennem det eksisterende sommerhusområde, hvor der allerede er et par overgange over kanalen. Disse overgange anvendes i dag af

11 SIDE 11 sommerhusområdets beboere som adgang for gående og cyklister fra sommerhusområdet ud til Salimorvej. Der er ingen eksisterende grønne kiler fra kysten og ind til arealet, som kan videreføres ind i området, der er derfor lagt vægt på bevaring og udbygning af den eksisterende grønne struktur mellem det eksisterende og det nye område.

12 SIDE 12 KYSTLANDSKABET & VISUALISERING Området ved Falsters sydspids er meget fladt, og betragtes sommerhusområdet fra vandet ses det ikke umiddelbart, at der er tale om et sommerhusområde. Diget og beplantning, som er meget skovagtig langs kysten skjuler den eksisterende bebyggelse. Denne struktur vil der ikke blive ændret på ved udlægget af nye sommerhuse 700 meter fra kysten bag de eksisterende sommerhuse (en visualisering fra kystsiden har således ikke været mulig). Det eksisterende sommerhusområde betragtet fra kysten (Fotostandpunkt 1 - bilag 4) Sommerhusområdet set fra diget (Fotostandpunkt 2 - bilag 4)

13 SIDE 13 Betragtes det eksisterende sommerhusområde fra landsiden ses flere sommerhuse, som er bygget ud til kanalen, og hvor der af hensyn til udsigten over de dyrkede marker ikke er beplantet. Eksisterende sommerhusområde betragtet fra landsiden i forgrunden en gammel lyttestation, som påtænkes anvendt til beboelse. (Fotostandpunkt 3 - bilag 4) Det eksisterende sommerhusområde fremstår dog samlet som et tæt beplantet område, denne struktur skal også føres videre i et nyt område, hvor krav om afskærmende beplantning rundt om området vil blive en del af projektet. Dette vil sikre at et nyt sommerhusområde med tiden vil fremstå tættere beplantet end det eksisterende område, som flere steder er åbent mod det åbne land. Det eksisterende område ligger lavt i terrænet, og den ny bebyggelse skal placeres i det svagt skrånende landskab fra Salimorvej ned til kanalen. Dette vil bevirke, at de nye sommerhuse umiddelbart vil virke synlige, specielt i den sydlige ende, hvor der bygger helt op til Salimorvej. På denne baggrund er det valgt at visualisere det nye sommerhusområde betragtet fra sydsiden.

14 SIDE 14 Området betragtet fra syd på Salimorvej (Fotostandpunkt 4). (Gennem beplantningen i baggrunden skimtes det gamle sommerhusområde) Udbygget område med 3-4 årig beplantningsbælte om bebyggelsen (Fotostandpunkt 5). Påvirkningen af landskabet ses af ovenstående visualisering, hvor de nye sommerhuse vil betyde at de bare marker bebygges. Strukturen i landskabet ændres ikke betydeligt, idet den eksisterende høje beplantning stadig vil være synlig i horisonten. Beplantningen rundt om de nye sommerhuse vil også med tiden give området en tættere afgrænsning af ud mod det åbne land. Sommerhusområdet flyttes tættere på Gedesby end tidligere med en placering bag Lytteposten vil det dog ikke ændre landskabet væsentligt, men nærmere bidrage til, at Lytteposten bliver en samlet del af sommerhusområdet.

15 SIDE 15 Området betragtet fra Kobbelsøvej, hvor Lytteposten er et markant landskabselement (Fotostandpunkt 5) Udbygget område, hvor Lytteposten stadig er det mest markante landskabselement (Fotostandpunkt 5)

16 SIDE 16 RESTRUMMELIGHED OG POTENTIALE Restrummelighed Sommerhusområdet ved Gedesby er ikke helt udbygget, der er således i dag 121 ubebyggede grunde af de i alt 1116 grunde i området (svarende til 11%), denne restrummelighed ligger lidt over restrummeligheden 7% i resten af kommunen, se bilag 5 samt 5e. Som i de fleste områder er de ubebyggede grunde ikke på markedet, enten fordi de er købt til senere bebyggelse eller forbi de er købt som have til en nabogrund. I den nordlige del af Gedesbyområdet er dele af sommerhusområdet først udstykket de seneste år, hvorfor grundene stadig er ubebyggede. Salgspriser Der har de senere år været godt salg i de ubebyggede grunde i området og salgsprisen på de grunde, som har været handlet har varieret meget afhængig af placeringen. Grundene har de seneste to år været solgt til priser fra til kr. Blandt de ubebyggede grunde har ca. 25 % været handlet i de seneste 2 år, så det må forventes, at disse bliver bebygget inden for den nærmeste fremtid. Der er pt. 9 nyere udstykkede grunde til salg for priser fra kr. til kr. Disse grunde ligger ikke meget tættere på kysten end de nye ønskede områder, så salgspriserne på de nye større grunde burde kunne holde samme niveau. Byggemulighederne De grunde, der har været i handel i det eksisterende sommerhusområde de senere år, er blevet bebygget inden for et par år efter salget. Der har været en tendens til, at de opførte sommerhuse bliver større og rummer bedre faciliteter. Det er således ikke længere ualmindeligt at husene udnytter hele byggemuligheden på 10% af grundstørrelsen og indeholder faciliteter som spa o.lign. Grundstørrelserne og bestemmelser om en maksimal bebyggelsesprocent på 10 i det eksisterende sommerhusområde begrænser dog muligheden for opførelse af større sommerhuse. Udbud/efterspørgsel Det kan ikke forventes, at alle 200 grunde vil blive udstykket og solgt med det samme erfaringerne fra udlægget ved Marielyst i 2005 har vist at ca. 75% af arealerne er blevet handlet og lokalplanlagt, heraf er 44% udstykket efter 2 år, mens de resterende 25% afventer lokalplanlægningen. Hele processen fra udlæg til salg har taget længere end forventet, mens salget af grundene er forløbet som forventes, når det tages i betragtning at der kommer så mange nye grunde på markedet på en gang. Udlægget ved Gedesby forventes ikke at skulle konkurrere direkte med de nye grunde ved Marielyst, idet Marielyst som nævnt er præget af aktivitet og oplevelsesferie, mens Gedesby mere henvender sig til sommerhusgæster, der ønsker rolige omgivelser. Ud fra den aktivitet der har været omkring grundene i området de senere år vurderes det, at der på det nuværende marked vil kunne sælges og bebygges ca.

17 SIDE sommerhuse inden for en kort årrække, mens det må forventes at de sidste 100 vil blive solgt som investeringsobjekter - samme mønster som i seneste udlæg. Omkostningerne Udgifterne forbundet med en udstykning og byggemodning ved Gedesby vurderes at svare til beregningerne for Lolland i Oxford Research s rapport Potentielle regionaløkonomiske effekter ved etablering af sommerhuse i yderområder fra som følge af presset på byggeriet de senere år lægges ca. 30% oven i de beregnede omkostninger. Omkostningerne forbundet med byggemodning, tilslutningsafgifter og grundsalget er ca kr. på Lolland ( kr. i 2008 priser). Med en forventet salgspris på omkring kr. vil en udstykning være yderst rentabel. Offentlige investeringer Ud over omkostningerne til selve byggemodningen mv. skal der ses på de offentlige investeringer ved udlægget af de 200 sommerhusgrunde. Umiddelbart vil der ikke være uoverskuelige investeringer i den eksisterende infrastruktur (vej, kloak, vandforsyning og afvanding). Vej Området ligger op til Kobbelvej mod nord, som kan virke som adgangsvej til området. Salimorvej eller vejforbindelse gennem det eksisterende sommerhusområde kunne evt. også være en løsning. Alle nye veje må betegnes som interne i området, og må anses for en del af byggemodningen. Kloakering Kapaciteten på rensningsanlægget i Gedesby er ved at være opbrugt, der vil eventuelt skulle investeres i forbedringer af anlægget. Tilslutningsbidragene til kloakforsyningen vil kunne bidrage til eventuelle omkostninger til forbedring af anlægget. Vand Vandforbruget fra Sydfalster Vandværk har været stigende de senere år, som følge af den kraftige udbygning af sommerhusområderne ved Marielyst. Men værket har fortsat en kapacitet der tillader flere forbrugere. Afvanding Kanalen umiddelbart øst for området anvendes til afvanding af det inddæmmede areal Bøtø nor. Et udlæg til sommerhuse vil, som følge af flere befæstede arealer, medvirke til en hurtigere afstrømning til kanalen. Dette vil føre til øget pres på kanalen i forbindelse med regnvejr, dette vil kunne modvirkes med krav om vådområder/forsinkelsesbassiner inden for sommerhusområdet.

18 SIDE 18 LOKALØKONOMISK EFFEKT De økonomiske effekter kan opdeles i 3 faser: - Forberedelse af arealerne (planlægning, byggemodning & salg; ca. 3-4 år) - Byggeri (Opførelse af sommerhuse; ca. 6-7 år) - Anvendelse (Brugen af sommerhusene og heraf afledte økonomi i detailhandel, vedligehold, udlejningsbranchen mv.; varig effekt) Forberedelse af arealerne Der vil i forbindelse med byggemodning af sommerhusene være en projekteringsfase og en anlægsaktivitet. Der vil formodentlig være tale om entreprenører udefra, hvorfor aktiviteten kun i ringe omfang giver en afsmitning lokalt. Det skaber dog aktivitet hos landinspektører, forsyningsselskaber og ejendomsmæglere. Erfaringerne fra 2005 udlægget har vist at den samlede proces vil forløbe over en 3 til 4 årig periode fra udlæg til endt salg. Byggeri Ved selve byggeriet er effekten større, idet lokale håndværkere dels forestår opførelsen af en del nye sommerhuse og dels fungerer som underentrepriser til typehusfirmaerne. Fordelingen mellem andelen der opføres af lokale og andelen der opføres af udefrakommende firmaer forventes erfaringsmæssigt at være 35% over for 65%. Der er ikke lavet konkrete beregninger på den forventede effekt af selve byggeriet. Men det vil med sikkerhed have betydning for den lokale beskæftigelse i byggeperioden. Erfaringerne viser at sommerhusgrunde ikke bebygges umiddelbart efter overtagelsen, så aktiviteten vil finde sted i 6 til 7 år. En af årsagerne til den lange byggeperiode skal pt. findes med overophedningen i byggebranchen. Anvendelsen Den mest interessante effekt - set med lokale øjne i forhold til Gedserområdet - er den varige effekt af benyttelsen af sommerhusene. Østdansk Turisme har på vegne af Kommunen udarbejdet et skøn for effekten af ny sommerhusbebyggelse ved Gedesby, se bilag 4 & 4a. Beregningen viser, at 200 nye sommerhuse ved Gedesby vil kunne generere ca. 68 varige jobs indenfor detailhandel, håndværk og turismeerhvervet. Med en forventning til at 100 af sommerhusgrundene bliver bebygget i første omgang er der foretaget en beregning der viser en effekt på 34 varige jobs ved 100 sommerhuse. Forudsætningerne i beregningerne er: - 60% af husene bliver til udlejning - 1½ varige jobs pr. omsat million - et døgnforbrug på 516 kr. turist - samt en række standard forudsætninger for udgifter til håndværkere mv. Håndværk

19 SIDE 19 Reparation og vedligehold af eksisterende sommerhuse foretages af lokale håndværkere, dette vil også være tilfældet for det nye sommerhusområde. De gængse håndværk vil således styrkes i Gedserområdet. Mens mere specialiserede håndværk vil blive udført af øvrige håndværkere inden for Guldborgsund Kommune. Detailhandel Med en placering på sydspidsen af Falster, hvor den eneste større by i nærheden er Nykøbing (15 km), må det forventes at hovedparten af dagligvare omsætningen lægges inden for kommunen og i særdeleshed i Gedesby og Gedser. Udvalgsvarehandlen må forventes at foregå i Nykøbing. Turismeerhvervet Turisterhvervet er generelt i udvikling i Guldborgsund, hvilket går godt i tråd med de kommunale og regionale strategier. Flere overnatningsmuligheder i form af flere sommerhuse er således med til at styrke områdets aktiviteter. Større attraktioner som København, Bonbonland og Knuthenborg ligger i en afstand fra området så de kan nås på en dagstur.

20 Bilag 1: Ønsker til nyt sommerhusområde 200 sommerhuse på 49,2 ha. 49,2 ha. 200 grunde For området gælder at op til 60% kan anvendes til grunde, 10% til vej/stiareal og mindst 30% til fri- og fællesarealer meter

21 Bilag 2: Natura 2000 områder meter

22 Fotopunkt 5 (Visualisering) Bilag 3: Fotostandpunkter Fotopunkt 3 Fotopunkt 1 Fotopunkt 2 Fotopunkt 4 (Visualisering) meter

23 Bilag 4: Lokaløkonomisk effekt af 200 sommerhuse

24 Bilag 4: 4a: 1: Ønsker Lokaløkonomisk til nye sommerhusområder effekt af 100 sommerhuse Model til beregning af lokaløkonomisk effekt af sommerhusbebyggelse Model udarbejdet af Østdansk Turisme Beregningsfaktorer: Samlet forbrug pr. sommerhus pr. år kr ,00 kr ,00 - årsforbrug dagligvarer kr ,00 - årsforbrug udvalgsvarer kr 6.169,00 - årsforbrug håndværks- og andre services kr ,00 - kilde: Landliggerundersøgelsen, Odsherred Erhvervsråd og Odsherred Turistråd, 2002 Turismeomsætning Udlejningsfrekvens eksisterende huse (individuelt skøn, Odsherred skøn 5%) Udlejningsfrekvens nye huse (individuelt skøn) Antal uger udlejet (individuelt skøn, Danmarks Statistik uger pa.) Antal personer pr. udlejning (Danmarks Statistik 4,5 person) Døgnforbrug iht VisitDenmark TØBBE gns 2006 kr 516,00 0% indtast parameter 60% indtast parameter 20 indtast parameter 4,5 indtast parameter indtast parameter 2006pris Beskæftigelseseffekt Beskæftigelsesmultiplikator TØBBE (antal helårsjob pr. mio.kr. omsætning) Antal eksisterende sommerhuse (fritidshuse) Antal nye sommerhuse der ansøges om 1,50 indtast parameter 0 indtast parameter 100 indtast parameter EFFEKTBEREGNING Ejernes forbrug antal eksisterende huse x samlet forbrug pr. hus kr - Ejernes forbrug antal nye huse x samlet forbrug pr. hus kr Turismeomsætning eksisterende huse kr - Turismeomsætning nye huse kr Estimeret omsætning eksisterende huse kr - Estimeret omsætning nye huse kr Beskæftigelseseffekt eksisterende huse (antal helårsjob) 0,0 Beskæftigelseseffekt nye huse (antal helårsjob) 34,7 Modellen tager ikke hensyn til effekterne af byggemodning og opførelse af nye huse. Modellen omfatter ikke effekten af ejendomskatter og udgifter til forsyning (el, vand, renovation o.l.)

25 Bilag 5: Sommerhusområder i Guldborgsund Kommune Sortsø Sortsø Grunde Grunde Ubebyggede Ubebyggede Stubbekøbing Stubbekøbing Grunde Grunde fra fra Ubebyggede Ubebyggede fra fra Marielyst Marielyst fra fra fra fra Nysted Nysted 2005 fra fra Grunde Grunde ++ ra 44 fra fra fra 2005 fra 2005 fra Ubebyggede Ubebyggede Gamle områder sommerhusgrunde Nye områder sommerhusgrunde (udlagt 2005) Ubebyggede 520 sommerhusgrunde + (1002 fra 2005) meter meter Gedesby Gedesby Grunde Grunde Ubebyggede Ubebyggede ++ ønske ønske om om nye nye

26 Bilag 5a: Nysted 219 sommerhusgrunde heraf 53 ubebyggede. Fik i 2005 tildelt 44 nye sommerhusgrund, arealet er lokalplanlagt (2006) for 44 sommerhuse og 36 grunde udstykket - endnu ikke bebygget meter

27 Bilag 5b: Sortsø 125 sommerhusgrunde heraf 24 ubebyggede meter

28 Bilag 5c: Stubbekøbing 306 sommerhusgrunde heraf 42 ubebyggede. Fik i 2005 tildelt 100 sommerhusgrunde, området blev lokalplanlagt i området er udstykket og de første par huse opført meter

29 Bilag 5d1: Marielyst syd 5830 sommerhusgrunde heraf 280 ubebyggede. Fik i 2005 tildelt 858 sommerhusgrunde, det sydlige område blev lokalplanlagt i området er udstykket og mange huse er opført - kun få grunde er stadig til salg meter

30 Bilag 5d2: Marielyst nord 5830 sommerhusgrunde heraf 280 ubebyggede. Fik i 2005 tildelt 858 sommerhusgrunde. Af de nordlige arealer er kun det sydligste område udstykket og bebygget. 2 af de resterende 3 er lokalplanlagt i meter

31 Bilag 5e: Gedesby 1116 sommerhusgrunde heraf 121 ubebyggede. 9 grunde til salg (markeret med!) Ønske om 150 nye sommerhusgrunde i meter

Tillæg til Planstrategi Nordfyn

Tillæg til Planstrategi Nordfyn Tillæg til Planstrategi 2015 Nordfyn Juli 2017 1 2 Bårdesø Indhold Indledning 5 En samlet turismestrategi 7 Strandgyden, Skåstrup 8 Det nye område Strandgyden 9 Nordstrandsvej, Tørresø 10 Det nye område

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger 13. Nymindegab 13.01 Nymindegab 13.02 Houstrup 13.03 Lønne 13.10 Åbent land Nymindegab Bevaringsværdige bygninger Rammer 13.01 Nymindegab Status Nymindegab er en kystby med udviklingspotentiale indenfor

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger 22. Tofterup 22.01 Starup-Tofterup By Bevaringsværdige bygninger Rammer 22.01 Starup-Tofterup By Status Starup-Tofterup er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning og turisme. Byen ligger

Læs mere

KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR HORNE

KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR HORNE KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR HORNE Kommune 1 09. Horne 09.01 Horne By Bevaringsværdige bygninger Rammer Kort materialet i dette planhæfte indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering,

Læs mere

Faaborg Kommune. Horne Sommerland.

Faaborg Kommune. Horne Sommerland. Faaborg Kommune Horne Sommerland. 1 Horne Sommerland Udvidelsesområdet ligger i Faaborg Kommune på den sydlige side af halvøen Horne Land umiddelbart bag ved det nuværende Horne Sommerland. Horne Sommerland

Læs mere

Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand

Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Silkeborg, den 6. juni 2007 Vedr.: Ansøgning om udvidelse af overnatningskapacitet i et kommende feriecenter ved Fjellerup

Læs mere

Notat. 3. fase om udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen

Notat. 3. fase om udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen Notat Landsplanområdet J.nr. SNS-145-00140/ SNS- 145-00139 Ref. JKA/TAH Den 6. juni 2007 3. fase om udlæg af nye sommerhusområder i kystnærhedszonen Folketinget vedtog i 2004 en ændring af planloven, der

Læs mere

Tillæg til Planstrategi UDLÆG AF AREALER T I L SOMMERHUSOMRÅDER OG UDVIKLINGSOMRÅDER

Tillæg til Planstrategi UDLÆG AF AREALER T I L SOMMERHUSOMRÅDER OG UDVIKLINGSOMRÅDER Tillæg til Planstrategi UDLÆG AF AREALER T I L SOMMERHUSOMRÅDER OG UDVIKLINGSOMRÅDER GULDBORGSUND KOMMUNE 2019 NYE MULIGHEDER Guldborgsund Kommune har modtaget en invitation fra erhvervsministeren om at

Læs mere

19. Skovlund Skovlund By Åbent land Skovlund. Rammer

19. Skovlund Skovlund By Åbent land Skovlund. Rammer 19. Skovlund 19.01 Skovlund By 19.10 Åbent land Skovlund Rammer 19.01 Skovlund By Status Skovlund er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning og erhverv. Byen ligger i det nordøstlige hjørne

Læs mere

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse Karakterområdets placering. 28 Karakterområdets grænse Nøglekarakter: Åbent, fladt og drænet kystnært område med strandvolde og vindmøller. I området findes der også sommerhusområde og badestrand. Det

Læs mere

04. Billum Billum By. Bevaringsværdige bygninger. Rammer

04. Billum Billum By. Bevaringsværdige bygninger. Rammer 04. Billum 04.01 Billum By Bevaringsværdige bygninger Rammer 04.01 Billum By Status Billum er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning og turisme. Billum ligger ca. 10 km vest for Varde

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger 03. Ansager 03.01 Ansager By 03.02 Kvie Sø 03.03 Kærbæk 03.10 Åbent land Ansager Bevaringsværdige bygninger Rammer 03.01 Ansager By Status Ansager er en områdeby med udviklingspotentiale inden for bosætning,

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

Lokalplan nr. 7.25 Område til sommerhuse v. Skovsgårdsvej/ Sydvestvej

Lokalplan nr. 7.25 Område til sommerhuse v. Skovsgårdsvej/ Sydvestvej Lokalplan nr. 7.25 Område til sommerhuse v. Skovsgårdsvej/ Sydvestvej SKOVSGÅRSVEJ BRENELSIG Fremlagt fra den 10.11.2004 til den 05.01.2005 Endelig vedtaget den 02.02.2005 Hals Kommune :: 7.25 http://www.halskom.dk/dk/planer_visioner/find_planen/lokalplaner/725.htm?mode=...

Læs mere

Dispositionsplan Hjallerup Øst

Dispositionsplan Hjallerup Øst Dispositionsplan Hjallerup Øst Indledning Brønderslev Kommune oplever god interesse for at bosætte sig i Hjallerup - særligt i Hjallerup Øst, hvor der er gode og sikre forbindelser til skole og institutioner.

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger 18. Sig 18.01 Sig By 18.10 Åbent land Sig Bevaringsværdige bygninger Rammer 18.01 Sig By Status Sig er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning og turisme. Byen ligger ca. 8 km nord for

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Starup - Tofterup 22. TOFTERUP KOMMUNEPLAN 2013

Starup - Tofterup 22. TOFTERUP KOMMUNEPLAN 2013 Starup - Tofterup 22. TOFTERUP KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der

Læs mere

Turismeområde. Stillinge Strand - nyt område til etablering af hotel. Planlægning

Turismeområde. Stillinge Strand - nyt område til etablering af hotel. Planlægning Turismeområde Stillinge Strand - nyt område til etablering af hotel Planlægning Januar 2013 Indledning Slagelse Kommune har i forbindelse med Kommuneplan 2013 udarbejdet Turismepolitiske overvejelser,

Læs mere

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 5 Tuse Næs Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Koglevej i Uggelhuse. Salgsvilkår

Koglevej i Uggelhuse. Salgsvilkår Koglevej i Uggelhuse Salgsvilkår Udstykningen omfatter 12 parceller i Uggelhuse. De udbudte parceller er alle beliggende i den sydøstlige del af Uggelhuse, på et nordligt skrånende terræn, der giver særdeles

Læs mere

Stouby Ringvej matriklerne 39-aæ, 39-az m.fl. Indsigelse til kommuneplanramme

Stouby Ringvej matriklerne 39-aæ, 39-az m.fl. Indsigelse til kommuneplanramme Stouby Ringvej matriklerne 39-aæ, 39-az m.fl. Indsigelse til kommuneplanramme Vedr. område til detailhandels lokalcenter, matr.nr. 39-aæ, 39-az m.fl. Bøtø Nor, Væggerløse, beliggende Stouby Ringvej 5B,

Læs mere

08. HO VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013

08. HO VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Ho 08. HO KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der angiver de overordnede

Læs mere

17 eksklusive grunde i fremtidens landsby

17 eksklusive grunde i fremtidens landsby Byg drømmehuset i Vindinge ved Roskilde Valgfrihed mellem alle byggefirmaer eller stå selv som bygherre Naturskøn beliggenhed i Stålmosen Priser fra kr. 1.195.000,- Salg og information: danbolig holbæk

Læs mere

STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD

STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN 2002-2012 RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD Vedtaget af byrådet den. 28. april 2004 Indholdsfortegnelse: Indledning... 2 Udbygningen af Stenløse Syd...

Læs mere

Skovlund 19. SKOVLUND KOMMUNEPLAN 2013

Skovlund 19. SKOVLUND KOMMUNEPLAN 2013 Skovlund 19. SKOVLUND KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der angiver

Læs mere

PLANHÆFTE FOR NÆSBJERG

PLANHÆFTE FOR NÆSBJERG KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR NÆSBJERG Kommune 1 14. Næsbjerg 14.01 Næsbjerg by Bevaringsværdige bygninger Rammer Kort materialet i dette planhæfte indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering,

Læs mere

Skovby Landsby. Skovby Landsby

Skovby Landsby. Skovby Landsby KARAKTEROMRÅDER Skovby Landsby Skovby ligger på Syd Als i det gamle Lysabild sogn. Syd Als er bl.a. kendetegnet ved, at de lavt liggende områder langs kysten er ubeboede, de yderste landsbyer ligger nemlig

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger 15. Nørre Nebel 15.01 Nørre Nebel By 15.10 Åbent land Nørre Nebel Bevaringsværdige bygninger Rammer 15.01 Nørre Nebel By Status Nørre Nebel er en områdeby med udviklingspotentialer inden for bosætning,

Læs mere

Muligheder, fordele og ulemper

Muligheder, fordele og ulemper Februar 2019 Sag.nr. 01.01.01-P19-4-01 Jørgen Krog Muligheder, fordele og ulemper Erhvervsstyrelsen har indkaldt til anden runde for at søge om udlæg af udviklingsområder i kystnærhedszonen, udlæg og om

Læs mere

Nymindegab. Lønne. Hejbøl Houstrup 13. NYMINDEGAB KOMMUNEPLAN 2013

Nymindegab. Lønne. Hejbøl Houstrup 13. NYMINDEGAB KOMMUNEPLAN 2013 Nymindegab Lønne Hejbøl Houstrup 13. NYMINDEGAB KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af:

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger 25. Årre 25.01 Årre By 25.02 Roust 25.03 Rousthøje 25.04 Hjortkær 25.10 Åbent land Årre Bevaringsværdige bygninger Rammer 25.01 Årre By Status Årre er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning.

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

306 - Snogebæk - Balka

306 - Snogebæk - Balka 306 - Snogebæk - Balka Mindre handels- og serviceby Fuglereservat Balkalyngen Balka havn Jollehavn Sandstrand Sommerhusområde i fyrreskov Hunsemyre Havnemiljø Byzone Afgrænset byområde Sandstrand Sommerhusområde

Læs mere

Solcelleprojekt Nylandsmose - syd for Vejlø

Solcelleprojekt Nylandsmose - syd for Vejlø Ansøgning og projektbeskrivelse Solcelleprojekt Nylandsmose - syd for Vejlø Næstved Kommune Februar 2019 1 Projektansøger: GAVNØ GODS Gavnø Godskontor 4700 Næstved Telefon: 55 70 02 00 (hovednr.) E-mail:

Læs mere

17 eksklusive grunde i fremt tidens landsby

17 eksklusive grunde i fremt tidens landsby Byg drømmehuset i Vindinge ved Roskilde Valgfrihed mellem alle byggefirmaer eller stå selv som bygherre Naturskøn beliggenhed i Stålmosen Priser fra kr. 1.350.000,- 17 eksklusive grunde i fremt tidens

Læs mere

Proces for udlæg og omplacering af sommerhusgrunde. 1. Kontaktinfo. Break Break Ansøgningsvejledning. Omplacering og udlæg af sommerhusområder

Proces for udlæg og omplacering af sommerhusgrunde. 1. Kontaktinfo. Break Break Ansøgningsvejledning. Omplacering og udlæg af sommerhusområder Omplacering og udlæg af sommerhusområder Vedhæftede filer Konsekvenskort 1 - Særlige landskabsinteresser.pdf Konsekvenskort 2 - Særlige landskabsinteresser.pdf Konsekvenskort 3 - Særlige natur- og miljøinteresser.pdf

Læs mere

Alslev 02. ALSLEV KOMMUNEPLAN 2013

Alslev 02. ALSLEV KOMMUNEPLAN 2013 Alslev 02. ALSLEV KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der angiver de

Læs mere

KOMMUNEPLAN 1998-2008 Gl. Blåvandshuk Kommune Tillæg 17

KOMMUNEPLAN 1998-2008 Gl. Blåvandshuk Kommune Tillæg 17 KOMMUNEPLAN 1998-2008 Gl. Blåvandshuk Kommune Tillæg 17 Varde Kommune Juni 2008 Tillæg nr. 17 til Kommuneplan 1998-2008, Gl. Blåvandshuk Kommune Baggrund Baggrunden for kommuneplantillægget er et ønske

Læs mere

til Kommuneplan , for et område til boligformål ved Ånumvej, Skjern

til Kommuneplan , for et område til boligformål ved Ånumvej, Skjern Forslag til til, for et område til boligformål ved Ånumvej, Skjern Geodatastyrelsen og Ringkøbing-Skjern Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune Maj 2018 Forord Kommuneplantillægget fastlægger muligheden for

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

m. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Karakterområdets grænse ikke endeligt fastlagt.

m. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Karakterområdets grænse ikke endeligt fastlagt. Højtliggende dyrket flade Højtliggende dyrket flade 12 Højtliggende dyrket flade ikke endeligt fastlagt Grænse Nøglekarakter Store dyrkede flader inddelt af levende hegn. I landskabet ses også enkelte

Læs mere

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner.

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. I medfør af 5 b, stk. 6, jf. 3, stk. 1, i lov om planlægning,

Læs mere

FORUDGÅENDE HØRING FERIEHUSE VED NORDSTRAND

FORUDGÅENDE HØRING FERIEHUSE VED NORDSTRAND Miljø og Teknik FORUDGÅENDE HØRING FERIEHUSE VED NORDSTRAND HAR DU BEMÆRKNINGER? Odsherred Kommune hører gerne dine synspunkter og idéer vedrørende den foreslåede ændrede anvendelse af området. Høringsperioden

Læs mere

Regionplan TILLÆG 8. Anlægsområde øst for Nykøbing Havn, Nykøbing-Rørvig Kommune og. BYOMRÅDE øst for Havnebyen, Trundholm Kommune

Regionplan TILLÆG 8. Anlægsområde øst for Nykøbing Havn, Nykøbing-Rørvig Kommune og. BYOMRÅDE øst for Havnebyen, Trundholm Kommune Regionplan 2001-2012 TILLÆG 8 Anlægsområde øst for Nykøbing Havn, Nykøbing-Rørvig Kommune og BYOMRÅDE øst for Havnebyen, Trundholm Kommune August 2003 1 Regionplan 2001-2012 TILLÆG LÆG 8 Anlægsområde øst

Læs mere

TEMATILLÆG Udviklingsstrategi KYSTTURISME OG NYE SOMMERHUSOMRÅDER

TEMATILLÆG Udviklingsstrategi KYSTTURISME OG NYE SOMMERHUSOMRÅDER TEMATILLÆG Udviklingsstrategi KYSTTURISME OG NYE SOMMERHUSOMRÅDER 1 Indhold BAGGRUND Baggrunden for denne temaplanstrategi for emnerne kystturisme og nye sommerhusområder, er en fornyet henvendelse fra

Læs mere

KP Havneomdannelse - Hvalpsund Havn

KP Havneomdannelse - Hvalpsund Havn KP09-15-037 Havneomdannelse - Hvalpsund Havn Plannavn Titel Undertitel Dato for offentliggørelse af forslag KP09-15-037 Havneomdannelse - Hvalpsund Havn Havneomdannelse - Hvalpsund Havn 6. november 2013

Læs mere

Kommuneplantillæg nr Centerområde, Støvring Ådale

Kommuneplantillæg nr Centerområde, Støvring Ådale Kommuneplantillæg nr. 16 - Centerområde, Støvring Ådale Indholdsfortegnelse Redegørelse 3 Rammer 6 Kommuneplanramme 09.C7 - Centerområde 7 2 Redegørelse Baggrund Støvring har de seneste år oplevet stor

Læs mere

Lydum. Kvong. Lunde 11. LUNDE KOMMUNEPLAN 2013

Lydum. Kvong. Lunde 11. LUNDE KOMMUNEPLAN 2013 Lydum Lunde Kvong 11. LUNDE KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der

Læs mere

Tillæg nr. 8 Til Kommuneplan 2002-2013

Tillæg nr. 8 Til Kommuneplan 2002-2013 RINGE KOMMUNE Forslag til Tillæg nr. 8 Til Kommuneplan 2002-2013 For et område til boligformål nord for Hestehavevej i Ringe side 2 For et område til boligformål nord for Hestehavevej i Ringe Formål Formålet

Læs mere

Horne 09. HORNE KOMMUNEPLAN 2013

Horne 09. HORNE KOMMUNEPLAN 2013 Horne 09. HORNE KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der angiver de overordnede

Læs mere

Outrup 17. OUTRUP KOMMUNEPLAN 2013

Outrup 17. OUTRUP KOMMUNEPLAN 2013 Outrup 17. OUTRUP KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der angiver de

Læs mere

N O T A T. Ansøgning om nyt boligområde i det østlige Skjern. Det ansøgte projekt

N O T A T. Ansøgning om nyt boligområde i det østlige Skjern. Det ansøgte projekt N O T A T Afdeling Plan Telefon 99741115 E-post juliane.l.jensen@rksk.dk Dato 22. marts 2017 Sagsnummer 17-006411 Ansøgning om nyt boligområde i det østlige Skjern Det ansøgte projekt Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Kelleris, Espergærde. Espergærde SV mellem Kelleris Hegn og Grydemoseområdet.

Kelleris, Espergærde. Espergærde SV mellem Kelleris Hegn og Grydemoseområdet. Indhold Kelleris, Espergærde...2 Hornebyvej 71, Hornbæk...4 Harboesvej, Hornbæk...6 Ørsholtvej 25, Gurre...8 Birkehegnet, Ålsgårde...10 RIKA Plast, Saunte Bygade...12 1 Kelleris, Espergærde Lokalitet Espergærde

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune Tillæg nr. 41

Kommuneplan for Odense Kommune Tillæg nr. 41 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 41 Boliger i Åsum Ændring af kommuneplanområde 3 Åsum, Seden, Bullerup, Agedrup Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal der for

Læs mere

KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR HORNE

KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR HORNE KOMMUNEPLAN 207 PLANHÆFTE FOR HORNE Kommune 09. Horne 09.0 Horne By Bevaringsværdige bygninger Rammer Kort materialet i dette planhæfte indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering,

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger 25. Årre 25.01 Årre By 25.02 Roust 25.03 Rousthøje 25.04 Hjortkær 25.10 Åbent land Årre Bevaringsværdige bygninger Rammer 25.01 Årre By Status Årre er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning.

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

LOKALPLAN 355 OG TILLÆG NR. 17 TIL KOMMUNEPLAN

LOKALPLAN 355 OG TILLÆG NR. 17 TIL KOMMUNEPLAN LOKALPLAN 355 OG TILLÆG NR. 17 TIL KOMMUNEPLAN 2013-2025 Fredericia Kommune og volumenstudie November 2017 LIFA PLAN Odense T: 6313 6800 Fredericia T: 7591 1200 Kolding T: 7552 0577 Vejle T: 7641 7100

Læs mere

FORSLAG. Tillæg 32. Silkeborg Kommuneplan

FORSLAG. Tillæg 32. Silkeborg Kommuneplan FORSLAG Tillæg 32 Silkeborg Kommuneplan 2013-2025 Vedtaget af Plan- Miljø- og Klimaudvalget 13. juni 2016 Offentliggjort 15. juni 2016 Silkeborg Kommune offentliggør hermed Tillæg 32 Kommuneplan 2013-2025.

Læs mere

FORSLAG TIL INDHOLD I EN LOKALPLAN REGISTRERING OG ANALYSE AARHUS KOMMUNE, Bilag 3 MULIG ÆNDRING AF SKÆRING STRAND FRA SOMMERHUSOMRÅDE TIL BYZONE

FORSLAG TIL INDHOLD I EN LOKALPLAN REGISTRERING OG ANALYSE AARHUS KOMMUNE, Bilag 3 MULIG ÆNDRING AF SKÆRING STRAND FRA SOMMERHUSOMRÅDE TIL BYZONE FORSLAG TIL INDHOLD I EN LOKALPLAN Bilag 3 REGISTRERING OG ANALYSE MULIG ÆNDRING AF SKÆRING STRAND FRA SOMMERHUSOMRÅDE TIL BYZONE AARHUS KOMMUNE, Center for Byudvikling og Mobilitet i samarbejde med OPDRAG

Læs mere

Byg drømmehuset i Vindinge ved Roskilde

Byg drømmehuset i Vindinge ved Roskilde Byg drømmehuset i Vindinge ved Roskilde Valgfrihed mellem alle byggefirmaer eller stå selv som bygherre Naturskøn beliggenhed i Stålmosen Priser fra kr. 1.295.000,- Side 1 Vindinge Byg din drømmebolig

Læs mere

Plan for turismevækst Anne-Mette Hjalager Syddansk Universitet November 2016

Plan for turismevækst Anne-Mette Hjalager Syddansk Universitet November 2016 Plan for turismevækst Anne-Mette Hjalager Syddansk Universitet November 2016 Udviklingen i antal overnatninger fordelt på turismeformer. Index, 2008=100 190 170 150 130 110 90 Kyst- og naturturisme Storbyturisme

Læs mere

14 nye sommerhuse i Assens Kommune. - Opsamling på møde med Erhvervsstyrelsen den 4. januar 2019

14 nye sommerhuse i Assens Kommune. - Opsamling på møde med Erhvervsstyrelsen den 4. januar 2019 14 nye sommerhuse i Assens Kommune - Opsamling på møde med Erhvervsstyrelsen den 4. januar 2019 De ansøgte områder fra Tillæg til planstrategi 2015 2,6 ha nord for / bag de eksisterende sommerhuse på Åvangen

Læs mere

KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR BILLUM

KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR BILLUM KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR BILLUM Kommune 1 04. Billum 04.01 Billum By 04.10 Billum, Åbent land Bevaringsværdige bygninger Rammer Kort materialet i dette planhæfte indeholder data fra Styrelsen for

Læs mere

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. september 2008 NKN-33-01466 sni Afgørelse i sagen om lokalplan

Læs mere

Telcon A/S Att. Camilla Klingenberg Terp 16. juni 2017

Telcon A/S Att. Camilla Klingenberg Terp 16. juni 2017 Telcon A/S Att. Camilla Klingenberg Terp ck@telcon.dk 16. juni 2017 Landzonetilladelse og dispensation fra lokalplan til etablering af antennemast med tilhørende udstyr på ejendommen beliggende Kønsborgvej

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Formålet med planen er at udvide bymidteafgrænsningen for Mørkøv, således at der kan etableres dagligvarebutik på den ønskede lokation.

Formålet med planen er at udvide bymidteafgrænsningen for Mørkøv, således at der kan etableres dagligvarebutik på den ønskede lokation. REDEGØRELSE Formål og baggrund Nærværende kommuneplantillæg nr. 29 er udarbejdet på baggrund af byrådets ønske om at muliggøre etablering af en dagligvarebutik ved Skovvejen i Mørkøv. Formålet med planen

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 44

Kommuneplan for Odense Kommune. Tillæg nr. 44 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 44 Erhvervsområde i Højme Ændring af kommuneplanområde 6 Bellinge Dyrup - Højme Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal der for

Læs mere

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid Samlet vurdering Jordbrugserhvervet prioriteres lavt i området, da området er kystnært med store turist- og naturinteresser. Den vestlige del af området fra Thorup Strand til kommunegrænsen til Thisted

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Turismeområde. Omø - udvidelse af campingmulighederne. Planlægning

Turismeområde. Omø - udvidelse af campingmulighederne. Planlægning Turismeområde Omø - udvidelse af campingmulighederne Planlægning Januar 2013 Indledning Slagelse Kommune har i forbindelse med Kommuneplan 2013 udarbejdet Turismepolitiske overvejelser, og på baggrund

Læs mere

KAPITEL 6 RETNINGSLINJER FOR AREALRESERVATIONER I DET ÅBNE LAND

KAPITEL 6 RETNINGSLINJER FOR AREALRESERVATIONER I DET ÅBNE LAND KAPITEL 6 RETNINGSLINJER FOR AREALRESERVATIONER I DET ÅBNE LAND 419 Oversigtskort Motortrafikvej Ødsted - Ny Højen Billundvej Kastanievej 2,0 F 3,0 Hærvejen 4,0 0,0 Gøddinghusevej Rodalvej 5,0 MTV 6,0

Læs mere

Notat Landskabelige konsekvenser ved opstilling af vindmøller syd for Estrup Skov. 4. juni 2012

Notat Landskabelige konsekvenser ved opstilling af vindmøller syd for Estrup Skov. 4. juni 2012 Notat Landskabelige konsekvenser ved opstilling af vindmøller syd for Estrup Skov 4. juni 2012 1 Landskabelige konsekvenser ved opstilling af vindmøller syd for Estrup Skov PlanEnergi har som konsulent

Læs mere

Landsplandirektiv for sommerhusgrunde i kystnærhedszonen i Syddjurs Kommune, Egsmark. November 2010

Landsplandirektiv for sommerhusgrunde i kystnærhedszonen i Syddjurs Kommune, Egsmark. November 2010 Landsplandirektiv for sommerhusgrunde i kystnærhedszonen i Syddjurs Kommune, Egsmark November 2010 Indhold 1 Indledning... 2 2 Generelle retningslinjer... 4 3 Syddjurs Kommune, Egsmark... 6 1. Indledning

Læs mere

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid Samlet vurdering Jordbrugserhvervet er væsentligt i området. Der er gode udviklingsmuligheder med en relativt høj frihedsgrad for jordanvendelse. Der er lav frihedsgrad for muligheden for at bygge, da

Læs mere

PLANHÆFTE FOR TINGHØJ

PLANHÆFTE FOR TINGHØJ KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR TINGHØJ Kommune 1 20. Tinghøj 20.01 Tinghøj By 20.02 Orten 20.03 Mejls 20.10 Åbent land Tinghøj Bevaringsværdige bygninger Rammer Kort materialet i dette planhæfte indeholder

Læs mere

Nyt erhvervsområde ved Industriområde Nord

Nyt erhvervsområde ved Industriområde Nord Nyt erhvervsområde ved Industriområde Nord Udlæg af nye arealer til byzone, Industriområde Nord redegørelse for forholdet til beskyttelsesinteresser Halsnæs Kommune ønsker i forbindelse med Kommuneplan

Læs mere

Lokalplan nr. 70 og kommuneplantillæg nr. 4. for en campingplads og ferielejligheder i Gedser

Lokalplan nr. 70 og kommuneplantillæg nr. 4. for en campingplads og ferielejligheder i Gedser Lokalplan nr. 70 og kommuneplantillæg nr. 4 for en campingplads og ferielejligheder i Gedser 1 Gedser Indledning... 3 Beskrivelse af lokalplanområdet... 3 Baggrunden for lokalplanens tilvejebringelse...

Læs mere

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid Samlet vurdering Jordbrugserhvervet skal prioriteres højt i området. Der er gode udviklingsmuligheder med en relativt høj frihedsgrad for såvel jordanvendelse som for muligheden for at bygge. Dog er der

Læs mere

Tillæg 20: Hjortespringet, Virklund

Tillæg 20: Hjortespringet, Virklund Tillæg 20: Hjortespringet, Virklund Silkeborg Byråd har 29. april 2019 besluttet at sende forslag til tillæg 20 til Silkeborg Kommuneplan 2017-2028 i offentlig høring. Kommuneplantillægget er i forslag

Læs mere

Tillæg til Plan- og udviklingsstrategi - Holbæk i Fællesskab. Nyt byudviklingsområde i Holbæk Vest

Tillæg til Plan- og udviklingsstrategi - Holbæk i Fællesskab. Nyt byudviklingsområde i Holbæk Vest Tillæg til Plan- og udviklingsstrategi - Holbæk i Fællesskab Nyt byudviklingsområde i Holbæk Vest Forord Formål Erhvervsministeren har med brev af den 10. februar 2017 inviteret kommunerne til at forberede

Læs mere

12. Nordenskov Nordenskov By Åbent land Nordenskov. Rammer

12. Nordenskov Nordenskov By Åbent land Nordenskov. Rammer 12. Nordenskov 12.01 Nordenskov By 12.10 Åbent land Nordenskov Rammer 12.01 Nordenskov By Status Nordenskov er en lokalby med udviklingspotentiale inden for bosætning. Byen er placeret ca. 13 km øst/nordøst

Læs mere

Tillæg 30 til Kommuneplan Landsbyafgrænsning i Tjærby. Status: Vedtaget

Tillæg 30 til Kommuneplan Landsbyafgrænsning i Tjærby. Status: Vedtaget Tillæg 30 til Kommuneplan 2017 - Landsbyafgrænsning i Tjærby Status: Vedtaget Offentliggørelse af forslag start: 1. april 2019 Høringsperiode start: 1. april 2019 Høringsperiode slut: 29. april 2019 Vedtagelsesdato:

Læs mere

KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR

KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR HO Kommune 1 08. Ho 08.01 Ho By Bevaringsværdige bygninger Rammer Kort materialet i dette planhæfte indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, Geodatastyrelsen,

Læs mere

Screeningsresultat. Miljøscreening af plan efter Miljøvurderingsloven

Screeningsresultat. Miljøscreening af plan efter Miljøvurderingsloven Miljøscreening af plan efter Miljøvurderingsloven Plantitel Planforslag 060 Myndighed Lovgrundlag Bornholms Regionskommune Lov om Miljøvurdering af planer og programmer [LBK nr. 936 af 24. september 2009]

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Kalundborg Kommuneplan 2009-2021

Tillæg nr. 4 til Kalundborg Kommuneplan 2009-2021 PLAN, BYG OG MILJØ Tillæg nr. 4 til Kalundborg Kommuneplan 2009-2021 For et nyt sommerhusområde øst for Bjerge Nordstrand KALUNDBORG KOMMUNE Plan, Byg & Miljø Tillæg nr. 4 til Kalundborg Kommuneplan 2009-2021

Læs mere

Forvaltningen har gennem det seneste halve år modtaget otte ansøgninger om udstykninger med henblik på at opføre helårsboliger.

Forvaltningen har gennem det seneste halve år modtaget otte ansøgninger om udstykninger med henblik på at opføre helårsboliger. NOTAT Teknik- og Miljøforvaltningen Dato Planafdelingen Ansøgninger om udstykning i landzone forår 2017 Forvaltningen har gennem det seneste halve år modtaget otte ansøgninger om udstykninger med henblik

Læs mere

KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR LUNDE

KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR LUNDE KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR LUNDE Kommune 1 11. Lunde 11.01 Lunde By 11.02 Kvong 11.03 Lydum 11.10 Åbent land Lunde Bevaringsværdige bygninger Rammer 1/12 Kort materialet i dette planhæfte indeholder

Læs mere

Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder

Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen Tillæg til Planstrategi 2016 Den moderniserede planlov giver nye muligheder for udpegning af udviklingsområder

Læs mere

Tillæg nr. 18 til Kommuneplan for et boligområde ved Kallundmose i Gødvad

Tillæg nr. 18 til Kommuneplan for et boligområde ved Kallundmose i Gødvad Tillæg nr. 18 til Kommuneplan 2017-2028 for et boligområde ved Kallundmose i Gødvad Silkeborg Kommune FORSLAG Tillæg nr. 18 til Kommuneplan 2017-2028 er i offentlig høring i perioden fra 3. juni 2019 til

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Fotopunkt 4 - Grøngårdvej (nærzone) - projektforslag (venstre del) VINDMØLLER VED VINDTVED

Fotopunkt 4 - Grøngårdvej (nærzone) - projektforslag (venstre del) VINDMØLLER VED VINDTVED Fotopunkt 4 - Grøngårdvej (nærzone) - projektforslag (venstre del) Mølle 6 Mølle 5 Mølle 4 Mølle 3 VINDMØLLER VED VINDTVED 64 Fotopunkt 4 - Grøngårdvej (nærzone) - projektforslag (højre del) Mølle 2 Mølle

Læs mere

Vi er bekymrede for at den nye udstykning kommer til at fylde meget i landskabet

Vi er bekymrede for at den nye udstykning kommer til at fylde meget i landskabet Skanderborg Kommune Miljø- og Planudvalget Kresten & Helene Thorup Stjærvej 70 8464 Galten kresten@krab.dk helene@simoni.dk Høringssvar vedr. forslag til lokalplan 1120, Udstykning ved Stjær. Stjær er

Læs mere

Mogens B. Andersen Kirkegårdskonsulent Vibevej 6 9000 Aalborg

Mogens B. Andersen Kirkegårdskonsulent Vibevej 6 9000 Aalborg Mogens B. Andersen Kirkegårdskonsulent Vibevej 6 9000 Aalborg Tlf. 9816 5964 Træffes bedst efter kl. 17 E-mail: Arkitekt@MBAndersen.dk 26. oktober 2009 Viborg Stiftsøvrighed Ref. løbe nr. 620902/09 Stiftsøvrigheden

Læs mere

FORSLAG TIL PLACERING AF NYT PLEJECENTER/PLEJEBOLIGER

FORSLAG TIL PLACERING AF NYT PLEJECENTER/PLEJEBOLIGER FORSLAG TIL PLACERING AF NYT PLEJECENTER/PLEJEBOLIGER Nordbyen Nordlige Østerbro Cementen Sundby Nykøbing Syd-øst Nordbyen Placering: Nyt byområde, hvor et plejecenter let kan placeres ind i området uanset

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 23. oktober 2014 J.nr.: NMK-33-02560 Ref.: NYNAP-NMKN AFGØRELSE i sag om Aabenraa Kommunes vedtagelse af Lokalplan nr. 70

Læs mere