Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 51 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 51 Offentligt"

Transkript

1 L 227 endeligt svar på spørgsmål 51 Dato: 13. juni 2013 Dok nr.: har den 7.juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 51 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 51: Hvorledes vil ministeren sikre, at borgere der har fravalgt en læge i deres nærområde, kan få lægebesøg når borgeren bliver gammel og får brug for at lægen kan komme på hjemmebesøg? Jeg kan oplyse, at det fremgår af de gældende regler i bekendtgørelse om behandling hos læge i praksissektoren, at gruppe 1-sikrede personer kan skifte læge ved henvendelse til bopælskommunen med virkning senest 14 dage efter, bopælskommunen har modtaget skriftlig anmodning herom, og at lovforslaget ikke ændrer herved. Det indebærer bl.a., at en ældre borger, der måske tidligere, mens vedkommende var erhvervsaktiv, har valgt en læge tæt på arbejdspladsen, vil have mulighed for, efter at vedkommende er stoppet på arbejdsmarkedet, at vælge en læge tæt på bopælen.

2 L 227 endeligt svar på spørgsmål 52 Dato: 13. juni 2013 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 52 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven. Spørgsmål nr. 52: Hvad er begrundelsen for at ministeren foreslår de paritetiske udvalg afskaffet? De praktiserende læger er også efter regeringens forslag til ændring af sundhedsloven i meget høj grad inddraget i regioners og kommuners planlægning af sundhedsområdet. Efter lovforslaget skal der i hver region nedsættes et praksisplanudvalg, der skal forestå udarbejdelsen af den regionale praksisplan. Udvalget består af repræsentanter fra henholdsvis regionsrådet og kommunalbestyrelserne samt de praktiserende læger. Det fremgår, at der skal tilstræbes enighed i udvalget om den endelige udformning af praksisplanen. Er det ikke muligt at opnå enighed, tilfalder den endelige beslutning vedrørende praksisplanens udformning Regionsrådet, der jo bærer myndigheds- og finansieringsansvaret for praksisområdet. De praktiserende læger sikres indflydelse på praksisplanen, der udarbejdes en gang i hver valgperiode, ved deres pladser i udvalget. Inden praksisplanudvalget udarbejder en praksisplan skal der ske en høring af alle lægepraksis i regionen. Og med henblik på at sikre sammenhæng til sundhedsaftalerne, den samlede regionale sundhedsplan og det øvrige koordinerende arbejde, skal praksisplanen forelægges sundhedskoordinationsudvalget, hvor de praktiserende læger er repræsenteret. Det forudsættes endvidere, at der også fremover i hver kommune er et kommunalt-lægeligt udvalg, bestående af kommunale repræsentanter og de praktiserende læger i kommunen. De kommunalt-lægelige udvalg udarbejder udkast til lokale aftaler, som fremover sendes til praksisplanudvalget med henblik på indarbejdelse i praksisplanen. Herudover kan også nævnes, at der på landsplan er mere end 300 praktiserende læger, der med nogle timers ugentlig ansættelse i kommune eller på sygehusafdelinger bidrager til samarbejde og sammenhæng om patienternes for-

3 Side 2 løb. Som praksiskonsulent på det kommunale ældreområde eller på en medicinsk afdeling, spiller disse læger en vigtig rolle som bindeled i indsatsen for de ældre, medicinske patienter. Og endelig forventes samarbejdsudvalget, som er en del af den eksisterende Overenskomst om almen praksis, bestående af region, kommuner og repræsentanter for almen praksis, fastholdt som en del af en ny overenskomst. Samarbejdsudvalgene vil således fortsat være forum for drøftelser og dialog vedrørende almen praksis og udviklingen i almen praksis, ligesom samarbejdsudvalget fortsat vil være et forum vedrørende de spørgsmål, som er reguleret i overenskomsten og ikke i lovgivningen. Dette indebærer f.eks. også, at overenskomstens system for håndtering af sager vedrørende enkeltlæger, skal håndteres indenfor rammerne af det system, som overenskomsten foreskriver på de punkter, der er omfattet af overenskomsten. Det fremgår også af lovforslaget, at der skal nedsættes et udvalg, der bl.a.skal se på, hvorvidt den nuværende samarbejdsorganisation, hvor samarbejdsudvalgene har afgørelseskompetencen i forhold til lægers overholdelse af overenskomsten, bedst muligt understøtter ønsket om effektiv ressourceanvendelse og -styring.

4 L 227 endeligt svar på spørgsmål 53 Dato: 13. juni 2013 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 53 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 53: I følge lovforslaget skal blot en af lægerne i en klinik, der er drevet af en privat aktør, eller en regionsklinik have en almenmedicinsk speciallægeanerkendelse. Ministeren forklarede under førstebehandlingen, at der derved er sikret parallelitet i forhold til de nuværende almene praksisklinikker, hvor klinikpersonalet også arbejder på delegation af en læge med almenmedicinsk speciallægeanerkendelse. Bortset fra uddannelseslæger (som ikke kan besætte en lægekapacitet) har alle læger i almen praksis imidlertid i dag en almenmedicinsk speciallægeuddannelse, hvilket er et krav i overenskomsten for såvel ejere som fastansatte læger. Fastholder ministeren, at blot en af lægerne i en klinik med flere læger, som er drevet af en privat aktør, eller en regionsklinik med flere læger, skal have en almenmedicinsk speciallægeanerkendelse? Eller vil ministeren ændre lovforslaget, så der sikres reel parallelitet og dermed samme kvalitet? Jeg kan som svar på spørgsmålet henvise til mine besvarelser af spørgsmål 10, 17 og 26 (L 227), og kan på den baggrund oplyse, at jeg ikke har til hensigt at fremsætte ændringsforslag vedrørende bemandingen i klinikkerne.

5 L 227 endeligt svar på spørgsmål 54 Dato: 13. juni 2013 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 54 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 54: Under førstebehandlingen fremhævede ministeren, at hun tror på, at regioner, kommuner og læger vil kunne nå til enighed i langt de fleste tilfælde, men det er klart, at i sidste ende er det regionerne, der har myndighedsansvaret for at sikre alle danskere en læge og i øvrigt at finansiere det. Derfor fastholder vi altså, at kan man i sidste ende ikke blive enige, er det regionerne, der har det endelige ansvar og dermed også den endelige myndighedsbestemmelse. Henviser ministeren her udelukkede til regionernes ansvar for at sikre lægedækning til alle danskere, eller dækker ministerens bemærkninger flere ting, herunder også hvilke opgaver de praktiserende læger skal udføre? Henvisningen til det endelige myndighedsansvar henviser til arbejdet i praksisplanudvalgene som etableres med lovforslagets vedtagelse, og som skal udarbejde praksisplanerne for almen praksis. Praksisplanudvalget bliver et centralt samarbejds- og planlægningsudvalg, hvor region, kommune og almen praksis skal samarbejde om udarbejdelsen af praksisplanen, der skal beskrive, hvilke opgaver almen praksis skal varetage, snitflader til det øvrige sundhedsvæsen samt overvejelser om kapacitet og fysisk placering af ydernumre. Udvalget bliver sammensat, så der er ligelig repræsentation mellem region og de praktiserende læger, som hver får 3 sæder i udvalget. Kommunerne i regionen bliver repræsenteret med 5 medlemmer. Det fremgår tydeligt af bestemmelsen i 204, stk. 2, at der skal tilstræbes enighed i udvalget om den endelige udformning af praksisplanen, og jeg har stor tiltro til, at alle parter vil gå ind i dette arbejde i den ånd, og at der i langt de fleste tilfælde vil være enighed om, hvordan den almen medicinske lægebetjening lokalt skal tilrettelægges. Da det imidlertid er regionen, der i sundhedsloven er tillagt myndighedsansvaret og finansierer sektoren, fremgår det af bestemmelsen, at den endelige beslutning vedrørende udformningen af praksisplanen tilfalder regionsrådet, hvis det ikke er muligt at opnå enighed i praksisplanudvalget.

6 Side 2 Det skal understreges, at formuleringen hvis det ikke er muligt indebærer, at parterne, i de situationer, hvor det undtagelsesvist måtte vise sig, at der ikke kan opnås umiddelbar enighed om den endelige udformning af praksisplanen, skal udfolde store og vedvarende bestræbelser på at nå frem til et kompromis, som parterne hver især kan stå inde for.

7 L 227 endeligt svar på spørgsmål 55 Dato: 13. juni 2013 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 55 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 55: I lovforslaget peges på behovet for bedre sundhedsplanlægning som begrundelse for at give regionerne adgang til kvalitetsdata om patientbehandlingen i almen praksis (bemærkninger til 195, stk. 2 og 3, side 21). Aktuelt leveres data på regions- og kommuneniveau til alle regioner for: Rygning med rygestatus, BMI, prævalens af diabetes, medianværdi af diabetesregulering, medianværdi af LDL kolesterol samt medianværdi af blodtryk. Hvorfor mener ministeren, at en adgang til data, der identificerer den enkelte praktiserende læge, giver regionerne bedre mulighed for sundhedsplanlægning end de data, der leveres i dag? Den foreslåede bestemmelse i 195, stk. 2, pålægger de alment praktiserende læger at give oplysninger om deres virksomhed til regionsrådene til brug for planlægning, kvalitetssikring og kontrol af udbetalte tilskud og honorarer. Når det efter min opfattelse er nødvendigt med lovgivning at sikre regionernes adgang til data, der kan henføres til den enkelte læge eller praksis, er det for bl.a. at sikre, at regionerne som myndighedsansvarlige for sammenhæng i patientforløb, økonomi og kvalitet af hensyn til patienterne - gennem støtte og vejledning kan være med til at løfte kvaliteten i de praksis, der afviger kvalitetsmæssigt fra gennemsnittet. Astrid Krag / Mette Touborg Heydenreich

8 L 227 endeligt svar på spørgsmål 56 Dato: 13. juni 2013 Dok nr.: har den stillet følgende spørgsmål nr. 56 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven af rammerne for almene medicinske ydelser m.v. i praksissektoren, herunder kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)). Spørgsmål nr. 56: Hvis alment praktiserende læger får nye opgaver beskrevet af enten praksisplanudvalg, i sundhedsaftaler, i lovgivningen eller andre steder, har lægerne så i alle situationer mulighed for at indgå aftaler om, hvordan opgaven skal udføres samt økonomi? Hvad sker der i tilfælde af at der ikke kan indgås en aftale? Lovforslaget etablerer den overordnede reguleringsmæssige ramme for fremtidens almen praksis. Den konkrete udmøntning af denne ramme forudsætter forsat, at der indgås en aftale imellem det offentlige og de privatpraktiserende læger, som udfylder denne ramme. Jeg har en klar forventning om, at parterne, nu hvor der er skabt klarhed om de overordnede rammer, vil kunne nå frem til en hensigtsmæssig forhandlet løsning, til gavn for patienterne. Hvis det imidlertid mod forventning ikke lykkes, og vi havner i en situation, hvor der opstår en overenskomstløs periode, vil den til enhver tid siddende sundhedsminister kunne anvende hjemlen i sundhedslovens 229 til at fastsætte nærmere regler om vilkårene for borgernes ydelser hos de praktiserende læger.

9 L 227 endeligt svar på spørgsmål 57 Dato: 13. juni 2013 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 57 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 57: Ministeren bedes redegøre for om der med lovforslaget ændres ved hvilken uddannelse en læge, som arbejder i eller driver en almen praksis skal have. Stilles der samme krav til uddannelse af læger til privatpraktiserende lægeklinikker som til klinikker, som drives af andre private aktører eller af regionerne? Jeg kan som svar på spørgsmålet henvise til mine besvarelser af spørgsmål 10, 17 og 26 (L 227).

10 L 227 endeligt svar på spørgsmål 58 Dato: 13. juni 2013 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 58 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven. Spørgsmål nr. 58: Hvordan afviger lovforslaget vedrørende udbud fra gældende ret er det muligt i dag for regionerne at udbyde drift af almen praksis og i så fald under hvilke rammer? Med lovforslaget etableres som noget nyt mulighed for, at regionen kan udbyde drift af en praksis, som hidtil har leveret almen medicinske ydelser til gruppe 1-sikrede personer, og hvor regionsrådet har fået overdraget praksis ydernummer. Regionsrådet kan desuden efter lovforslaget udbyde drift af praksis vedrørende nye ydernumre, som regionsrådet har oprettet. Regionsrådet kan endvidere som led i praksisplanlægningen opkøbe eksisterende ydernumre fra læger, der har ønsket at sælge, og udbyde driften af disse praksis. Efter den gældende ordning er den altovervejende hovedregel, at regionerne opfylder myndighedsforpligtelsen i henhold til sundhedslovens 60, jf. 57, om at tilvejebringe tilbud om behandling hos alment praktiserende læger via de overenskomster, som er indgået imellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Praktiserende Lægers Organisation om vilkårene for ydelser i praksissektoren. Med en ændring af sundhedsloven i 2012 (lov nr. 164 af 28. februar 2012) blev der etableret hjemmel til (i 57, stk. 2), at regionerne, hvis det ikke er muligt at opfylde forpligtelsen til at tilvejebringe tilbud om behandling hos læger i almen praksis, jf. 60, selv kan etablere og drive klinikker. Der er tale om en undta gelsesbestemmelse, idet hjemlen for regionerne til selv at etablere og drive klinikker alene kan anvendes, hvis det ikke er muligt ved anvendelsen af øvrige bestemmelser i overenskomsten, på en for regionen tilfredsstillende herunder økonomisk tilfredsstillende måde, at etablere tilstrækkelig kapacitet hos f.eks. de praktiserende læger til at sikre lægedækning til alle patienter. Der findes ikke herudover i sundhedsloven hjemmel for regionerne til at etablere og drive klinikker.

11 Side 2

12 L 227 endeligt svar på spørgsmål 59 Dato: 13. juni 2013 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 59 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 59: Betyder lovforslaget, at det bliver obligatorisk for regioner, som ikke kan sikre lægedækning med privat praktiserende læger, at udbyde driften, før regionen kan vælge selv at etablere en klinik? Ja, det bliver obligatorisk for regionerne at udbyde drift af almen praksis, før end regionen selv kan vælge at etablere en midlertidig regionsklinik, jf. også lovforslagets 227, stk. 5, hvoraf følgende fremgår: Stk. 5. Hvis der ikke er private leverandører, der deltager i udbud af drift af praksis, foretaget i henhold til stk. 3, eller regionsrådet har forkastet bud i henhold til stk. 4, 2. pkt., kan regionsrådet selv etablere en praksis i en periode på op til 4 år. Et regionsråd, der ønsker at fortsætte driften af praksis efter udløbet af 4-årsperioden, kan alene gøre dette, hvis det ikke er muligt at sælge ydernummeret til en læge efter stk. 2 eller afsætte driften via udbud efter stk. 3 og 4.

13 L 227 endeligt svar på spørgsmål 60 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 60 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 60: I lovforslaget anføres, at regionerne kan udbyde driften af ydernumre, som ikke kan afsættes, samt nye ydernumre og ydernumre, som regionerne har opkøbt. Betyder det at privat praktiserende læger ikke nødvendigvis har fortrinsret til nye ydrenumre samt ydrenumre, som regionerne har opkøbt, eller begrænser lovforslaget muligheden for udbud til de tilfælde, hvor det ikke er muligt at afsætte driften til en alment praktiserende læger? En praktiserende læge, som ønsker at afhænde sit ydernummer, vil med lovforslaget som i dag kunne sælge ydernummeret til en læge, der ønsker at praktisere inden for overenskomsten. Den enkelte læge, der ønsker at sælge sin praksis, kan således også fremover helt frit vælge, om vedkommende ønsker at sælge sit ydernummer til en anden læge, der ønsker at overtage dette. Men lægen kan også som i dag - vælge at overdrage ydernummeret til regionen. De ydernumre, som regionen råder over (overdragne, nye eller opkøbte), kan regionen vælge enten at afsætte til læger, der ønsker at praktisere på baggrund af ydernummeret inden for overenskomsten, jf. 227, stk. 2, eller sende i udbud, jf. 227, stk. 3. Regionsrådet kan alene foretage udbud af driften af praksis. Der er således ikke tale om, at regionsrådet kan sælge et ydernummer til en leverandør, der virker uden for overenskomsten.

14 L 227 endeligt svar på spørgsmål 61 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 61 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 61: Kan ministeren garantere, at alment praktiserende læger ikke pålægges registreringer og kodning af data, som ikke allerede i dag foretages i den almindelige praksis? Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget at det på sigt og efter indstilling fra det faglige selskab kan blive aktuelt at udvide forpligtelsen til at kode henvendelser til almen praksis til at omfatte andre diagnoser end de i overenskomsten aftalte 8 diagnoser (KOL, astma, kroniske muskel- og skeletlidelser, knogleskørhed, hjerte-kar-sygdomme, cancer, diabetes og ikke-psykotiske psykiske lidelser). En eventuel udvidelse af kodningsforpligtelsen, der binder læger, som arbejder efter overenskomsten, forudsætter imidlertid 1) at der skal være en indstilling fra det faglige selskab, og 2) der skal indgås en efterfølgende aftale med lægerne om implementering. Jeg hæfter mig ved, at parterne bag den gældende Overenskomst om almen praksis har tilkendegivet, at man er enige om, at resultaterne af dataindsamling for kodede henvendelser skal danne grundlag for en senere aftale om udvidelse af kodningsforpligtelsen. Astrid Krag / Mette Touborg Heydenreich

15 L 227 endeligt svar på spørgsmål 62 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 62 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 62: Med lovforslaget bliver det obligatorisk at foretage kodning af henvendelser til almen praksis og anvende datafangst. Vil regionerne have mulighed for at benytte kvalitetsdata til kontrolformål og evt. honorering af den enkelte læge? Og hvordan tages højde for forskellig patientsammensætning, konkrete lægefaglige vurderinger om at afvige fra forløbsprogrammer m.v.? De omhandlede data kan ifølge den foreslåede bestemmelse i 195, stk. 2, anvendes til brug for planlægning, kvalitetssikring og kontrol af udbetalte tilskud og honorarer. Oplysningerne skal således bl.a. anvendes til at sikre, at regionerne som myndighedsansvarlige gennem støtte og vejledning og af hensyn til patienterne - kan være med til at løfte kvaliteten i de praksis, der afviger kvalitetsmæssigt fra gennemsnittet. Lovforslaget indeholder ingen bestemmelser, der gør det muligt at stille krav om honorering på baggrund af kvalitetsdata, som jeg forstår, det er tilfældet bl.a. i England. Spørgsmålet om honorering vil således også fremover være et anliggende for overenskomstens parter. Jeg har tillid til, at regionernes fortolkning og anvendelse af de data, de får fra praktiserende læger fortsat sker under hensyntagen til variationer i patientsammensætning, lægefaglige vurderinger m.v. Astrid Krag / Mette Touborg Heydenreich

16 L 227 endeligt svar på spørgsmål 63 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 63 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 63: Har ministeren konkrete planer for refusion af det beløb, som borgerne skal betale for at gå til deres hidtidige praktiserende læger? Og i så fald hvilket udgiftsbeløb ministeren vil dække? Som tidligere oplyst, forventer jeg ikke, at der opstår en situation, hvor et større anal læger opsiger deres ydernumre. Hvis en sådan situation alligevel skulle opstå, vil regioner stille et vederlagsfrit tilbud til rådighed for borgerne. Det skal bemærkes, at reglerne i sundhedslovens 229, der bemyndiger den til enhver tid siddende sundhedsminister til at fastsætte nærmere regler for vilkårene for praksissektorydelser (både i den gældende affattelse og i den justerede affattelse i henhold til lovforslaget) alene finder anvendelse i en situation, hvor der ikke foreligger en overenskomst om vilkårene for ydelser i praksissektoren (en overenskomstløs periode). Med lovforslaget forlænges overenskomsten imidlertid, indtil der er indgået en ny overenskomst mellem parterne inden for de nye reguleringsmæssige rammer, dog senest til den 1. september 2014.

17 L 227 endeligt svar på spørgsmål 64 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 64 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 64: Påtænker ministeren at lave specielle ordninger for de borgere, der ikke måtte have økonomisk råderum til at betale en evt. difference mellem, hvad det offentlige måtte dække og det beløb, der skal betales hos lægen? Jeg kan henvise til min besvarelse af spørgsmål 63.

18 L 227 endeligt svar på spørgsmål 65 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 65 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 65: Hvordan sikres uddannelse af nye speciallæger i almen medicin, såfremt et meget stort antal læger vælger at aflevere deres ydernumre? Jeg forventer som nævnt i flere besvarelser af spørgsmål i forbindelse med dette lovforslag ikke, at et meget stort antal læger vælger at opgive deres ydernummer. Hvis det alligevel skulle ske, vil der selvfølgelig afhængig af omfanget og udstrækningen m.v. af en sådan ekstraordinær situation - skulle tages stilling til situationen for de læger, som allerede er i et uddannelsesforløb samt for de læger, der påtænker at uddanne sig inden for det almen medicinske speciale.

19 L 227 endeligt svar på spørgsmål 66 Dok nr.: har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 66 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 66: Ministeren bedes jf i bemærkningerne til lovforslaget redegøre nærmere for begrebet "underliggende aftale", herunder præcis angivelse af det potentielt materielle indhold og omfang af aftalen, samt hvem denne "underliggende aftale" tænkes indgået imellem? Den underliggende aftale tænkes indgået imellem aftaleparterne, dvs. Regionernes Lønnings- og Takstnævn og organisationer af sundhedspersoner (jf. sundhedslovens 227, stk. 1), repræsenterende de privat praktiserende læger (i praksis PLO). For så vidt angår sundhedsaftalerne, jf. sundhedslovens 205, er der jo tale om aftaler, som indgås lokalt, hvorfor de underliggende aftaler med de privat praktiserende læger om vilkårene for at følge disse aftaler, også forventes indgået lokalt. I den forbindelse skal bemærkes, at det må antages at forudsætte, at den centralt forhandlede overenskomst om almen praksis i højere grad end i dag skal suppleres af decentrale aftaler indgået efter forhandling imellem regionen/kommuner og almen praksis. Det konkrete materielle indhold og omfang af de underliggende aftaler vil det være op til aftaleparterne at afgøre.

20 L 227 endeligt svar på spørgsmål 67 Dok nr.: har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 67 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 67: Ministeren bedes jf i bemærkningerne til lovforslaget redegøre for, om opgaver i sundhedsaftaler indgået mellem regioner og kommuner forud for implementering skal forhandles med PLO (pva. de alment praktiserende læger), herunder om organisationen (pva. de alment praktiserende læger) af økonomiske eller andre årsager kan sige nej til at løse de definerede opgaver? De opgaver, der beskrives i f.eks. en sundhedsaftale, og som dermed i medfør af lovforslagets 57 b, stk. 2, er rammen om de praktiserende lægers forpligtelse i henhold til sundhedsaftalerne, vil for de læger, som virker inden for overenskomsten, jf. 227, stk. 1, skulle følges op af en underliggende aftale om vilkårene for at følge denne forpligtelse. Bestemmelsen i 57 b, stk. 2, træder i henhold til ikrafttrædelsesbestemmelsen i lovforslagets 4, først i kraft, når der er indgået en ny aftale, jf. 227, stk. 1, inden for de nye reguleringsmæssige rammer, dog senest den 1. september Eventuelle opgaver, som måtte følge af sundhedsaftaler, indgået før bestemmelserne i 57 b, stk. 2, træder i kraft, reguleres ikke af 57 b, stk. 2, medmindre parterne er enige om, at dette er tilfældet, og dermed indgår en underliggende aftale om at følge eventuelle forpligtelser.

21 L 227 endeligt svar på spørgsmål 68 Dok nr.: har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 68 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 68: Ministeren bedes redegøre for de registrerings- og konkurrencemæssige konsekvenser, såfremt de praktiserende læger indleverer deres ydernumre og derfor i princippet fungerer på lige fod med privathospitalerne, herunder om de praktiserende læger f.eks. med PLO som "tovholder" må indgå aftaler om fælles fastsættelse af priser for ydelser? Jeg kan, for så vidt angår den del af spørgsmålet, der vedrører konkurrencemæssige konsekvenser henvise til min besvarelse af spørgsmål 47 (L 227) samt vedlagte bilag til spørgsmål 47 (L 227), hvor der redegøres for de konkurrencemæssige konsekvenser for de praktiserende læger, såfremt de indleverer deres ydernumre og praktiserer uden for overenskomst. Det kan oplyses, at det af svaret på spørgsmål 47 (L 227) også fremgår, at der ikke må indgås aftaler om fælles fastsættelse af priser, hvis der praktiseres uden for overenskomst. Vedrørende registreringskonsekvenser, så kan jeg oplyse, at praktiserende læger uden for overenskomst er forpligtede til at registrere efter andre regler, end praktiserende læger med overenskomst. Det fremgår bl.a. af bekendtgørelse nr af 06/09/2007 om lægers anmeldelse til Sundhedsstyrelsens Landspatientregister af patienter behandlet på private sygehuse eller klinikker, at lægerne pålægges krav om indberetning til Landspatientregisteret (LPR), som i dag er forankret i Statens Seruminstitut (SSI) af patienter behandlet på private sygehuse og klinikker. Det fremgår af bekendtgørelsen, at al lægelig behandling på private sygehuse og klinikker skal indberettes, dog undtaget behandling omfattet af overenskomst på praksisområdet: 1. Oplysninger om lægelig behandling af patienter på private sygehuse eller klinikker skal anmeldes til Sundhedsstyrelsens Landspatientregister efter reglerne i denne bekendtgørelse. 2. Ved private sygehuse eller klinikker forstås i denne bekendtgørelse private sygehuse eller klinikker, hvor der foretages lægelig patientbehandling under indlæggelse og/eller ambulant lægelig patientbehandling. 3. Pligten til at foretage anmeldelse påhviler den for patientbehandlingen ansvarlige læge.

22 Side 2 Stk. 2. Det er ejeren af sygehuset eller klinikken, der har det overordnede ansvar for, at anmeldelse foretages i overensstemmelse med reglerne i bekendtgørelsen. 4. Anmeldelse skal foretages for såvel lægelig patientbehandling under indlæggelse som ambulant lægelig patientbehandling på sygehuset eller klinikken, jf. dog stk. 2 og 3. Stk. 2. Der skal ikke foretages anmeldelse af lægelig patientbehandling, der er omfattet af overenskomster på praksisområdet. Stk. 3. Anmeldelsen skal være i overensstemmelse med det dataindhold, der er beskrevet i den til enhver tid gældende beskrivelse af»fællesindhold for basisregistrering af sygehuspatienter«, som udfærdiges af Sundhedsstyrelsen. Som det fremgår af 4 stk. 3, skal indberetning ske i henhold til den gældende beskrivelse af Fællesindhold for basisregistrering af sygehuspatienter. Indholdet af denne beskrivelse er relativt omfattende og kan ikke gengives i dette svar, men jeg kan henvise til linket: Herudover kan det bemærkes, at bekendtgørelsens bestemmelser er fastsat efter Autorisationsloven, nr. 877 af 4. august 2011, hvor af det fremgår af 19 at: En autoriseret sundhedsperson er forpligtet til at afgive de indberetninger og anmeldelser, som af hensyn til den offentlige sundhed afkræves vedkommende af sundhedsmyndighederne, og til at opfylde den oplysnings- og indberetningspligt, der i øvrigt påhviler vedkommende efter lovgivningen. Af sundhedslovens 195 fremgår det desuden, at: Det påhviler regionsråd, kommunalbestyrelser, praktiserende sundhedspersoner og de private personer eller institutioner, der driver sygehuse m.v., at give oplysning om virksomheden til de centrale sundhedsmyndigheder m.fl. efter nærmere af indenrigs- og sundhedsministeren fastsatte regler. I henhold til Autorisationslovens 82 straffes en autoriseret sundhedsperson, i dette tilfælde en læge, med bøde, hvis der ikke indberettes: 82. En autoriseret sundhedsperson, der tilsidesætter en oplysnings- eller indberetningspligt efter 19, 20, stk. 2, 26, stk. 2, og 43 straffes med bøde. Aktiviteten på private sygehuse og klinikker indberettes til LPR via SEI (Statens Serum Instituts Elektroniske indberetningssystem). For at kunne indberette skal sygehuset/klinikken tildeles et nummer (sygehuskode) i sygehusklassifikationen. Ud over de ovennævnte registreringsforpligtelser er der desuden tale om, at praktiserende læger uden overenskomst, der arbejder sammen på en klinik eller i et klinikfælleskab, skal anmelde en virksomhedsansvarlig læge for klinikken/klinikfælleskabet, før patientbehandling påbegyndes. Den virksomhedsansvarlige læge er forpligtet til at påse, at den sundhedsfaglige virksomhed, som udøves på sygehuset, klinikken m.v., udføres i overensstemmelse med god faglig praksis og med de pligter, der i øvrigt er fastsat i lovgivningen for sundhedsfaglig virksomhed, herunder for lægers og andet sundhedspersonales virksomhed. Anmeldelse af virksomhedsansvarlig læge sker til Sundhedsstyrelsens Enhed for Tilsyn og Patientsikkerhed. Hertil kommer, at praktiserende

23 Side 3 læger, uanset om de er tilknyttet overenskomst eller ej, er omfattet af lov om markedsføring af sundhedsydelser. Der kan desuden henvises til lovforslagets 57b, stk. 1, der pålægger alle praktiserende læger uanset om de arbejder efter overenskomst eller ej at udøve deres virksomhed i overensstemmelse med nationale faglige retningslinjer m.v. Endeligt kan henvises til lovforslagets 2 og 3 vedr. klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, som fastsætter, at de privatpraktiserende speciallægepraksisser med speciale i almen medicin, som ikke virker efter overenskomsten, jf. sundhedslovens 227, stk. 1, jf. 60, stk. 1, er forpligtet til at betale erstatning til de patienter, som måtte få en skade, som er opstået i forbindelse med undersøgelse, behandling el.lign. betalt direkte, uden om det offentlige sundhedsvæsen. Med erstatningspligten følger en forsikringspligt på lige fod med de private sygehuse, klinikker og speciallægepraksisser.

24 L 227 endeligt svar på spørgsmål 69 Dok nr.: har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 69 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 69: Vil ministeren oplyse, hvorvidt de praktiserende vil skulle registrere og datakode mere i en situation, hvor de i betydeligt omfang har indleveret deres ydernumre? Jeg kan oplyse, at læger uden for overenskomst er forpligtede til at registrere mere, end læger under overenskomst. Dette fremgår også af min besvarelse af spørgsmål 68 (L 227) som bl.a. berører de registreringsmæssige konsekvenser for læger, der fortsætter deres lægevirke som private uden for overenskomst.

25 L 227 endeligt svar på spørgsmål 70 Dok nr.: har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 70 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 70: Vil ministeren redegøre for de nærmere konsekvenser for henholdsvis patienter og de praktiserende læger, såfremt de praktiserende læger i stort omfang indleverer deres ydernumre? I forhold til spørgsmålet om konsekvenserne for patienter i tilfælde af, at de praktiserende læger i stort omfang ophører med at praktisere efter overenskomst med det offentlige, kan jeg henvise til min besvarelse af spørgsmål 63 (L 227), som redegør for dette. Hvad angår konsekvenserne for de praktiserende læger, så må jeg antage, at der med spørgsmålet menes de læger, som eventuelt måtte indlevere deres ydernumre, for efterfølgende at fortsætte deres lægevirke som private uden for overenskomst. Til en besvarelse af dette kan jeg henvise til min besvarelse af spørgsmål 68 (L 227).

26 L 227 endeligt svar på spørgsmål 71 Dok nr.: har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 71 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 71: Vil ministeren oplyse, hvorvidt de praktiserende læger i dag er forpligtet til at registrere og datakode mere end de private hospitaler, der har aftaler med det offentlige? Praktiserende læger, der i dag har et ydernummer og virker under overenskomsten, er forpligtede til at registrere og datakode mindre, end de private hospitaler, der har aftaler med det offentlige Det fremgår også af mit svar på spørgsmål 68 (L 227), som bl.a. berører de registreringsmæssige konsekvenser for praktiserende læger, der udøver deres lægevirke uden ydernummer og udenfor overenskomst.

27 L 227 endeligt svar på spørgsmål 72 Dok nr.: har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 72 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 72: Ministeren bedes jf i bemærkningerne til lovforslaget redegøre for, om de definerede rammer i praksisplaner aftalt mellem regioner og kommuner forud for implementering skal forhandles med PLO (pva. de alment praktiserende læger), herunder om organisationen (pva. de alment praktiserende læger) af økonomiske eller andre årsager kan sige nej til at arbejde inden for de definerede rammer? Jeg kan henvise til mine besvarelser af spørgsmål 10 og 77, og vil gentage, at den konkrete udmøntning af den ramme, som fastlægges i praksisplanen, forudsætter, at der indgås en underliggende aftale med de praktiserende læger, der virker efter overenskomst, jf. 227, stk. 1.

28 L 227 endeligt svar på spørgsmål 73 Dok nr.: har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 73 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 73: Kan ministeren bekræfte, at praksisplanudvalget ikke kan tvinge de praktiserende læger til specifikke opgaver som f.eks. opfølgende hjemmebesøg i forbindelse med udskrivning fra sygehus? Praksisplanen vil fremover være den ramme, der sikrer kommunernes indflydelse på decentrale aftaler med de praktiserende læger samt sikrer grundlaget for sundhedsaftalers (om f.eks. indlæggelse/udskrivning og forløbsprogrammer) gennemførelse og dermed beskriver behovet for samarbejde med almen praksis på konkrete områder. I praksisplanen defineres således rammen for de opgaver, som skal løses af almen praksis. Den konkrete udmøntning af denne ramme forudsætter fortsat, at der indgås en underliggende aftale med de praktiserende læger.

29 L 227 endeligt svar på spørgsmål 74 Dok nr.: har den 10.juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 74 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 74: Kan ministeren bekræfte, at såfremt en opgave via sundhedsaftaler indebærer en opgave for de praktiserende læger, at det så vil kræve implementering i en aftale med lægerne herunder i forhold til spørgsmålet om eventuelle økonomiske ressourcer til opgaven? De opgaver, som beskrives i sundhedsaftaler, og som dermed er rammen om de praktiserende lægers forpligtelse, vil for de læger, som virker inden for overenskomsten, jf. 227, stk. 1, skulle følges op af en underliggende aftale om vilkårene for at følge denne forpligtelse. Jeg kan i øvrigt henvise til mine besvarelser af spørgsmål 10 og 21 (L 227).

30 L 227 endeligt svar på spørgsmål 75 Dok nr.: har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 75 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 75: Kan ministeren bekræfte, at de eneste private aktører der kan eje et ydernummer, er de praktiserende læger selv, og dermed at øvrige private aktører ikke kan eje et ydernummer? Jeg kan bekræfte, at de eneste private aktører, der kan eje ydernumre, er praktiserende læger, der virker efter overenskomst, jf. 227, stk. 1.

31 L 227 endeligt svar på spørgsmål 76 Dok nr.: har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 76 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 76: Inden for hvilke områder er privathospitalerne i dag pålagt merbyrder, sammenlignet med de praktiserende læger som private erhvervsdrivende? Som svar på spørgsmålet vil jeg henvise til min besvarelse af spørgsmål 68 (L 227), hvor forpligtelser for privathospitaler og klinikker er beskrevet, bl.a. registreringsforpligtelsen, krav om virksomhedsansvarlige læger, forsikringsforhold og konkurrence- og prisforhold.

32 L 227 endeligt svar på spørgsmål 77 Dok nr.: har den 10.juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 77 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 77: Vil ministeren oplyse, om de praktiserende læger har aftaleret i relation til de opgaveflytninger, der løbende sker i forhold til almen praksis, og herunder om der kan ske en omfattende opgaveudflytning til almen praksis, som ikke vil være dækket af de praktiserende lægers aftaleret? Det fremgår af lovforslaget, at praksisplanen skal revideres i valgperioden, hvis der sker væsentlige ændringer i dens forudsætninger. Det vil bero på en konkret vurdering, hvornår der er sket så væsentlige ændringer, at en eventuel revision er påkrævet. Det kan f.eks. være ændringer i praksissektoren, det øvrige sundhedsvæsen, ændringer i befolkningssammensætning og demografi i områder inden for den enkelte region eller kommuner beliggende i regionen, f.eks. etablering af nye bydele m.v. Den konkrete udmøntning af den ramme, som fastlægges i praksisplanen forudsætter også i forhold til evt. reviderede udgaver af praksisplanen at der indgås en underliggende aftale med de praktiserende læger, der virker efter overenskomst, jf. 227, stk. 1. Det skal afslutningsvist bemærkes, at den samlede økonomiske ramme, der skal dække opgaveløsningen i almen praksis, fortsat fastlægges i forhandlingerne om en overenskomst mellem regionerne og lægerne.

33 L 227 endeligt svar på spørgsmål 78 Dok nr.: har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 78 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 78: Af bemærkningerne til lovforslaget fremgår det i afsnit 3.4.2, at de opgaver som beskrives f.eks. i et forløbsprogram, og som dermed er rammen om de praktiserende lægers forpligtelse, vil for de læger, som virker inden for overenskomsten, jf. 227, stk. 1, skulle følges op af en underliggende aftale om vilkårene for at følge denne forpligtelse. I den forbindelse bedes ministeren redegøre udtømmende for, hvad betegnelsen f.eks. dækker over, og herunder om f.eks. også omfatter sundhedsaftalerne? Jeg kan som svar på spørgsmålet henvise til min besvarelse af spørgsmål 10 (L 227), hvoraf det bl.a. (nr. 3) fremgår at: Den foreslåede bestemmelse i 57 b, stk. 2, vedrørende lægernes pligt til at følge sundhedsaftaler, har følgende ordlyd: Stk. 2. Alment praktiserende læger, der behandler gruppe 1-sikrede personer, jf. 60, stk. 1, er forpligtede til at udøve deres virksomhed i overensstemmelse med de sundhedsaftaler, der er indgået imellem regionsrådet og kommunalbestyrelserne i regionen, jf. 205, herunder følge forløbsprogrammer m.v. I bemærkningerne til bestemmelsen anføres bl.a.: De opgaver, som beskrives f.eks. i et forløbsprogram, og som dermed er rammen om de praktiserende lægers forpligtelse, vil for de læger, som virker inden for overenskomsten, jf. 227, stk. 1, skulle følges op af en underliggende aftale om vilkårene for at følge denne forpligtelse. Bemærkningerne om, at der for de læger, som virker inden for overenskomsten, vil skulle følges op med en underliggende aftale om vilkårene for at følge denne forpligtelse, er ikke begrænset til de opgaver, som beskrives i et forløbsprogram, men vil gælde for alle de opgaver, som følger af sundhedsaftaler.

34 L 227 endeligt svar på spørgsmål 79 Dok nr.: har den 10.juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 79 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven. Spørgsmål nr.79: Vil ministeren oplyse, hvorvidt de praktiserende læger har aftaleret i relation til de opgaver, der i sundhedsaftalerne beskrives som en opgave for de praktiserende læger, herunder i forhold til spørgsmålet om eventuelle økonomiske ressourcer? Jeg kan som svar på spørgsmålet henvise til min besvarelse af spørgsmål 77 (L 227).

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Til lovforslag nr. L 227 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Til lovforslag nr. L 227 Folketinget Til lovforslag nr. L 227 Folketinget 2012-13 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. juni 2013 Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet

Læs mere

L L

L L L 227 Bilag 17 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 L 227 endeligt svar på spørgsmål 81 Dok nr.: 1236363 har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 81 (L 227 forslag til lov om ændring

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 L 227 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets Sundheds-

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 80 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 80 Offentligt L 227 endeligt svar på spørgsmål 80 Dato: 14. juni 2013 Dok nr.: 1236361 har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 80 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk

Læs mere

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI/DEPTR Sags nr.: 1205091 Dok. Nr.: 1160795 Dato: 11. marts 2013 Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse

Læs mere

Lov om ændring af sundhedsloven vedr. almen praksis - med centrale lovbemærkninger og ministersvar

Lov om ændring af sundhedsloven vedr. almen praksis - med centrale lovbemærkninger og ministersvar Lov om ændring af sundhedsloven vedr. almen praksis - med centrale lovbemærkninger og ministersvar Praktiserende Lægers Organisation November 2013 Indhold Del 1 Kommenteret udgave af Lov om almen praksis

Læs mere

Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger.

Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger. N O T A T 10-05-2013 Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger. Regionernes Lønnings- og Takstnævn har den 3. maj 2013 opsagt aftalen med

Læs mere

Aalborg Kommunes høringssvar til Praksisplan

Aalborg Kommunes høringssvar til Praksisplan Punkt 6. Aalborg Kommunes høringssvar til Praksisplan 2014-2017. 2014-876. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturforvaltningen godkender høringssvar for Høring af de nordjyske

Læs mere

Forlig med PLO og betydningen for praksisplanerne. Oplæg for KKR

Forlig med PLO og betydningen for praksisplanerne. Oplæg for KKR Forlig med PLO og betydningen for praksisplanerne Oplæg for KKR Fortællingen om det nære sundhedsvæsen Det nære sundhedsvæsen - Kommunernes fælles sundhedspolitik Forebyggelse er fundamentet og løsningen,

Læs mere

Forslag. Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis

Forslag. Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis Lovforslag nr. L 209 Folketinget 2016-17 Fremsat den 3. maj 2017 af sundhedsministeren (Karen Ellemann, fg.) Forslag til Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis 1. Økonomiprotokollat

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt L 227 endeligt svar på spørgsmål 26 Dato: 12. juni 2013 Dok nr.: 1235634 har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 26 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt L 227 endeligt svar på spørgsmål 1 Dato: 10. juni 2013 Dok nr.: 1232470 har den 30. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 1 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. til. Lov om ændring af sundhedsloven Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven (Udvidelse af perioden for regioners drift af alment medicinske klinikker samt forenklet overdragelse af ydernumre mellem læger) I sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Lovforslag nr. L 227 Folketinget 2012-13

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Lovforslag nr. L 227 Folketinget 2012-13 Lovforslag nr. L 227 Folketinget 2012-13 Fremsat den 28. maj 2013 af ministeren for sundhed og forebyggelse (Astrid Krag) Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang

Læs mere

Høring om ændring af sundhedsloven m.v. indgreb i konflikt mellem RLTN & PLO

Høring om ændring af sundhedsloven m.v. indgreb i konflikt mellem RLTN & PLO Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K. Høring om ændring af sundhedsloven m.v. indgreb i konflikt mellem RLTN & PLO Usikkerhed for patienterne og bekymring for de vilkår

Læs mere

nye regler i sundhedsloven

nye regler i sundhedsloven Sundhedsloven Nye regler i sundhedsloven nye regler i sundhedsloven Syddansk Universitet Patientmobilitetsdirektivet: Sundhedslovens 60 sikringsordninger og 89 behandling i udlandet Behandling i udlandet

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Sundhedsområdet Dato 26. marts 2014 Sagsnr. 14/4401 Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Lørdag den 1. marts 2014 lykkes

Læs mere

Lægerne Store Torv 6 Store Torv 6 8000 Aarhus C

Lægerne Store Torv 6 Store Torv 6 8000 Aarhus C Lægerne Store Torv 6 Store Torv 6 8000 Aarhus C Center for Primær Sundhed og Forebyggelse Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K Aarhus, den 22. maj 2013. Høringssvar angående

Læs mere

Det er et kendt princip, at ejerskab er afgørende for en succesfuld implementering af ændringer/reformer.

Det er et kendt princip, at ejerskab er afgørende for en succesfuld implementering af ændringer/reformer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K København, den 24. maj 2013 Om baggrunden for lovforslaget er det oplyst, at regeringen ønsker en fornyelse af det samlede sundhedsvæsen,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet 1)

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet 1) 2013/1 LSV 33 (Gældende) Udskriftsdato: 25. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1107823 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20.

Læs mere

KKR SJÆLLAND. Status på sundhedsaftale og praksisplan samt sammenhængen mellem disse

KKR SJÆLLAND. Status på sundhedsaftale og praksisplan samt sammenhængen mellem disse KKR SJÆLLAND Status på sundhedsaftale og praksisplan samt sammenhængen mellem disse Det nære sundhedsvæsen - Kommunernes fælles sundhedspolitik Forebyggelse er fundamentet og løsningen, hvis vi skal undgå,

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Udkast. Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang. til. Fredag den 3. maj 2013

Udkast. Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang. til. Fredag den 3. maj 2013 Fredag den 3. maj 2013 Udkast Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (Ændring af rammerne for almen medicinske ydelser i praksissektoren,

Læs mere

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave)

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Center Sundhed 27.02.14 Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Baggrund Ifølge lov nr. 904 af 4. juli 2013 om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet,

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk amkh@sum.dk Høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet takker for muligheden for at

Læs mere

Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Bekendtgørelse nr. 0 Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler I medfør af 204, stk. 2, og 205, stk. 2, i sundhedsloven, jf. lov nr. 546 af 24. juni 2005, fastsættes: 1. Regionsrådet

Læs mere

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 23-02-2018 Sagsnr. 4-1010-336/1 PLAN plan@sst.dk Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler 1 Indledning Rammerne for sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler er fastlagt i

Læs mere

Høringspart Øvrige bemærkninger herunder input til den praksisplan Forslag til ændringer i planen

Høringspart Øvrige bemærkninger herunder input til den praksisplan Forslag til ændringer i planen Høringspart Øvrige bemærkninger herunder input til den praksisplan Forslag til ændringer i planen Sundhedsstyrelsen Praksisplanudvalget har kompetencen til at beslutte, om der bør foretages yderligere

Læs mere

Forslag. lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. lov om ændring af sundhedsloven 2008/1 LSF 179 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0900247 Fremsat den 26. marts

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven 2011/1 LSF 48 (Gældende) Udskriftsdato: 15. juni 2019 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Fremsat den 6. december 2011 af ministeren

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om virksomhedsansvarlige læger

Forslag. Lov om ændring af lov om virksomhedsansvarlige læger Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 479 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: JURMED Sagsbeh.: SUMMSB Sags nr.: 1206415 Dok. nr.: 1007533 Dato: 20. august

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget L 209 Bilag 2 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget L 209 Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 L 209 Bilag 2 Offentligt mio. kr. til forskel mellem RLTN og PLO s forslag, hvillet ikke står mål med at foretage et lovindgreb. PLO bemærker, at lovforslaget vil stille

Læs mere

Lovtidende A 2009 Udgivet den 15. august 2009

Lovtidende A 2009 Udgivet den 15. august 2009 Lovtidende A 2009 Udgivet den 15. august 2009 13. august 2009. Nr. 778. Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler I medfør af 204, stk. 2, og 205, stk. 2, i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler VEJ nr 9406 af 04/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2018 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 4-1010-336/1 Senere ændringer

Læs mere

KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut

KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut Færdigbehandlede patienter Genoptræning SUNDHEDSLOVEN 140 Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri genoptræning

Læs mere

3. Drøftelse af udkast til Praksisplan for Kiropraktik med henblik på bemærkninger

3. Drøftelse af udkast til Praksisplan for Kiropraktik med henblik på bemærkninger Møde i Samarbejdsudvalget for Kiropraktik Torsdag den 26. marts 2015 kl. 16:00 Regionshuset Journalnummer: 14-000411 3. Drøftelse af udkast til Praksisplan for Kiropraktik med henblik på bemærkninger Resume

Læs mere

Punkt nr. 1 - Bemærkninger til udkast til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og. erstatningsadgang indenfor sundhedsvæsenet

Punkt nr. 1 - Bemærkninger til udkast til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og. erstatningsadgang indenfor sundhedsvæsenet Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Direkte 38 66 50 24 Web www.regionh.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K 17. maj 2013 Region Hovedstadens høringssvar

Læs mere

Høring af praksisplanen for almen praksis i Region Midtjylland. September - november 2016

Høring af praksisplanen for almen praksis i Region Midtjylland. September - november 2016 Høring af praksisplanen for almen praksis i Region Midtjylland September - november 2016 Baggrund Praksisplanudvalget i Region Midtjylland har sendt udkast til praksisplan i høring frem til den 8. november

Læs mere

Notat til forretningsudvalget om generisk udbudsmateriale vedr. drift af almen lægepraksis udbudsform mv.

Notat til forretningsudvalget om generisk udbudsmateriale vedr. drift af almen lægepraksis udbudsform mv. Center for Sundhed Vicedirektør Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38 66 52 06 Mail csu@regionh.dk Dato: 24. februar 2017 Notat til forretningsudvalget om generisk udbudsmateriale

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb Marts 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Høringsnotat - L48 vedr. Øfeldt Centret

Høringsnotat - L48 vedr. Øfeldt Centret Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 L 48 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI Sags nr.: 1113573 Dok. Nr.: 743286 Dato: 6. december 2011

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning til udkast til praksisplan for almen praksis Region Sjælland

Sundhedsstyrelsens rådgivning til udkast til praksisplan for almen praksis Region Sjælland Primær Sundhed i Region Sjælland Att.: Praksisplanudvalget i Region Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Sundhedsstyrelsens rådgivning til udkast til praksisplan for almen praksis Region Sjælland

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Emner til drøftelse Praksisplanudvalget

Emner til drøftelse Praksisplanudvalget NOTAT KKR MIDTJYLLAND Emner til drøftelse Praksisplanudvalget Formålet med denne henvendelse er at indlede en drøftelse i kommunerne om hvilke emner, kommunerne ønsker drøftet i Praksisplanudvalget. Praksisplanudvalgene

Læs mere

Jeg vil sige noget om. Strukturreformen - Neurorehabilitering. Den nye struktur på sundhedsområdet. Målet er et smidigt sundhedsvæsen.

Jeg vil sige noget om. Strukturreformen - Neurorehabilitering. Den nye struktur på sundhedsområdet. Målet er et smidigt sundhedsvæsen. Jeg vil sige noget om Strukturreformen - Neurorehabilitering Konference Kurhus 13.-14 Marts 2008 Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsstyrelsen Sundhedsplanlægning 1. Den nye struktur på sundhedsområdet

Læs mere

Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fysioterapeutisk behandling 140a tilbud fra Lunden og Træning & Rehabilitering i Varde Kommune

Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fysioterapeutisk behandling 140a tilbud fra Lunden og Træning & Rehabilitering i Varde Kommune Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fysioterapeutisk behandling 140a tilbud fra Lunden og Træning & Rehabilitering i Varde Kommune Revision af kvalitetsstandarden Standardens indhold Ved ændring

Læs mere

Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK, vil gerne takke for muligheden for at komme med bemærkninger til ovennævnte lovforslag.

Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK, vil gerne takke for muligheden for at komme med bemærkninger til ovennævnte lovforslag. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk sbpe@sum.dk 1. november 2013 Høringssvar over udkast til forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klageog erstatningsadgang inden for sundhedsvæsnet

Læs mere

Vedr. udkast til praksisplan for fodterapi i Region Nordjylland

Vedr. udkast til praksisplan for fodterapi i Region Nordjylland Høringsnotat Vedr. udkast til praksisplan for fodterapi i Region Nordjylland 2013-2016 Udkast til Praksisplan har været i høring i perioden 21. november 2012 til 12. februar 2013. Der er indkommet 5 høringssvar.

Læs mere

Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren

Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren Sundheds- og Ældreministeriet 07-03-2018 EMN-2018-00545 1130798 Anette Ernst Seehusen Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren Danske

Læs mere

BILAG 1. Lovgivning om de generelle sundhedsfremmende. forebyggende sundhedsydelser til børn og unge

BILAG 1. Lovgivning om de generelle sundhedsfremmende. forebyggende sundhedsydelser til børn og unge BILAG 1 Lovgivning om de generelle sundhedsfremmende og forebyggende sundhedsydelser til børn og unge BILAG 1: LOVGIVNING OM DE GENERELLE SUNDHEDSFREMMENDE OG FORE- BYGGENDE SUNDHEDSYDELSER TIL BØRN OG

Læs mere

Sundhedsloven. Kortfattet redegørelse for. Relevante web-adresser. Sundhedsloven: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?

Sundhedsloven. Kortfattet redegørelse for. Relevante web-adresser. Sundhedsloven: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx? Relevante web-adresser Sundhedsloven: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?i d=130455#k1 Sundhedsstyrelsen: http://www.sst.dk/ Embedslægerne: http://sundhedsstyrelsen.dk/da/uddannelseautorisation/autorisation/autorisation-ogpligter/journalfoering-ogopbevaring/journalopbevaring/rekvirering-afjournaler/embedslaegerne-nordjylland

Læs mere

I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner.

I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner. Dato: 6. december 2017 Brevid: 3439158 Orientering om ny overenskomst for almen praksis I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner. Program

Læs mere

Forhandlingsoplæg til overenskomstforhandling med Dansk Psykolog

Forhandlingsoplæg til overenskomstforhandling med Dansk Psykolog REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Forhandlingsoplæg til overenskomstforhandling med Dansk Psykolog Forening 05-10-2015

Læs mere

Rammer for lægedækning - lovgivning og overenskomst på området. Status på lægedækningssituationen. Konklusioner fra lægedækningsberegning

Rammer for lægedækning - lovgivning og overenskomst på området. Status på lægedækningssituationen. Konklusioner fra lægedækningsberegning SUNDHEDSPOLITISK DIALOGFORUM 9. MARTS 2017 TEAMLEDER HEIDI TRAP OVERSKRIFTER LÆGEDÆKNING ALMEN PRAKSIS Rammer for lægedækning - lovgivning og overenskomst på området Status på lægedækningssituationen Konklusioner

Læs mere

KONTRAKTBILAG 1. Kravspecifikation

KONTRAKTBILAG 1. Kravspecifikation KONTRAKTBILAG 1 Kravspecifikation Sagsnummer.: 18/14010 Region Syddanmark Side 1 af 7 Kravspecifikation 1 Udbudsmaterialets terminologi 1.1 Mindstekrav Mindstekrav er krav, der skal opfyldes. Såfremt et

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB

PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB BILAG 8 PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB December 2015 Indhold SIDE 1. OPGAVER 3 1.1 Lovgivning 3 1.2 Opgaver 3 1.3 Den kørende lægevagt 4 2. LEDELSE 4 3. ORGANISATION 4 3.1 Snitflader

Læs mere

Regionsældrerådet savner klare indikatorer for inddragelse både på det generelle og individuelle plan.

Regionsældrerådet savner klare indikatorer for inddragelse både på det generelle og individuelle plan. Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Til Praksisplanudvalget Region Hovedstaden Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen

Læs mere

Lokalaftale om opfølgning og koordination efter indlæggelse

Lokalaftale om opfølgning og koordination efter indlæggelse UDKAST 18-12-2018 Lokalaftale om opfølgning og koordination efter indlæggelse 1 Grundlag og tema for aftalen Denne aftale er indgået i Praksisplanudvalget i Region Syddanmark og indgår som en del af den

Læs mere

Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning

Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning Sundheds- og ældreministeriet Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning Danske Fysioterapeuter har med stor interesse læst udkast til lovforslag om frit valg til genoptræning. Danske Fysioterapeuter

Læs mere

RLTN. OK-Nyt Praksis nr REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Principper og skabelon for 66-aftaler i speciallægepraksis

RLTN. OK-Nyt Praksis nr REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Principper og skabelon for 66-aftaler i speciallægepraksis REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Praksis nr. 002-14 Principper og skabelon for 66-aftaler i speciallægepraksis

Læs mere

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013.

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. København, den 25. november 2013 Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Læs mere

Lokalaftale om indsats for patienter med uhelbredelig livstruende sygdom og forventet kort levetid (palliation)

Lokalaftale om indsats for patienter med uhelbredelig livstruende sygdom og forventet kort levetid (palliation) Lokalaftale om indsats for patienter med uhelbredelig livstruende sygdom og forventet kort levetid (palliation) 1 Grundlag og tema for aftalen Denne aftale er indgået i Praksisplanudvalget i Region Syddanmark

Læs mere

Hvor enig eller uenig er du i følgende påstande: - Jeg har stor forståelse for lægernes utilfredshed

Hvor enig eller uenig er du i følgende påstande: - Jeg har stor forståelse for lægernes utilfredshed Rundspørge til landets medlemmer af regionsrådene i de fem regioner 121 ud af 204 har gennemført hele rundspørgen Hvor positiv eller negativ er du over for lovforslaget? Meget positiv 51,1% Delvist positiv

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål nr. 26 (L 74), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren

Besvarelse af spørgsmål nr. 26 (L 74), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren Sundhedsudvalget L 74 - O Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 12. april 2005 Kontor: 2.s.kt. J.nr. 2400-1200-59 Sagsbeh.:JVB Fil-navn: Sp. 26.doc Besvarelse af spørgsmål nr. 26 (L 74), som Folketingets

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

Samarbejdsaftale om personlig hjælp, hjælp til kommunikation samt ledsagelse i forbindelse med hospitalsbehandling

Samarbejdsaftale om personlig hjælp, hjælp til kommunikation samt ledsagelse i forbindelse med hospitalsbehandling Revideret marts 2018 Samarbejdsaftale om personlig hjælp, hjælp til kommunikation samt ledsagelse i forbindelse med hospitalsbehandling Indhold Samarbejdsaftalens hovedelementer... 2 Målgruppe... 2 Generelle

Læs mere

Sundheds- og ældreministeren. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby

Sundheds- og ældreministeren. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Holbergsgade 6 DK-1057 København K Sundheds- og ældreministeren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Dato: 24. oktober

Læs mere

Lokalaftale om indsats for patienter med uhelbredelig livstruende sygdom og forventet kort levetid (palliation)

Lokalaftale om indsats for patienter med uhelbredelig livstruende sygdom og forventet kort levetid (palliation) UDKAST 18-12-2018 Lokalaftale om indsats for patienter med uhelbredelig livstruende sygdom og forventet kort levetid (palliation) 1 Grundlag og tema for aftalen Denne aftale er indgået i Praksisplanudvalget

Læs mere

Denne bemyndigelse har Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse anvendt til at udstede 3 bekendtgørelser med ikrafttrædelse den 2.

Denne bemyndigelse har Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse anvendt til at udstede 3 bekendtgørelser med ikrafttrædelse den 2. PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 04-09-2014 Sagsnr. / Dok.nr. 2012-4536 / 987375 Bekendtgørelser i forhold til PLO s høringssvar Folketinget vedtog - som bekendt - i foråret 2013 en ændring af sundhedsloven.

Læs mere

Sagsnr.: 16/31069 Kontraktbilag 1 KONTRAKTBILAG 1 KUNDENS KRAVSPECIFIKATION

Sagsnr.: 16/31069 Kontraktbilag 1 KONTRAKTBILAG 1 KUNDENS KRAVSPECIFIKATION KONTRAKTBILAG 1 KUNDENS KRAVSPECIFIKATION Nærværende dokument indeholder Kundens krav i forhold til Leverandørens levering af Drift af almen lægepraksis i Hjerting, Esbjerg. Følgende bedes bemærket, herunder

Læs mere

Egenbetaling til kommunale akutpladser

Egenbetaling til kommunale akutpladser Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 B 13 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Egenbetaling til kommunale akutpladser Baggrund Kammeradvokaten har i notat af 16. november 2018 vurderet de lovgivningsmæssige

Læs mere

Aktivitetsbeskrivelse, budget

Aktivitetsbeskrivelse, budget Titel Vederlagsfri fysioterapi Nr.: 621-01 Kommunen overtog den 1. august 2008 myndighedsansvaret for vederlagsfri fysioterapi til personer med svært fysisk handikap. Den vederlagsfri fysioterapi tilbydes

Læs mere

Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen lægepraksis

Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen lægepraksis Udkast - bilag 2, version 2 Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen lægepraksis Minimumskrav: Minimumsbetingelser, der skal være opfyldt i hele kontraktperioden inkl. svarkolonne. Generelt

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade København K

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade København K Danmarks Apotekerforening Kanonbådsvej 10 Postboks 2181 1017 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Ministeriet for Sundhed og

Læs mere

Høringsvar til praksisplanen

Høringsvar til praksisplanen Dato: 6. september 2016 Brevid: 3045629 Primær Sundhed Høringsvar til praksisplanen Praksisplanen for Almen praksis har været sendt til rådgivning og vejledning hos Sundhedsstyrelsen samt til høring hos

Læs mere

Notat vedr. Ny Overenskomst for Fysioterapien

Notat vedr. Ny Overenskomst for Fysioterapien Område: Overenskomst Fysioterapi Afdeling: Praksisafdelingen Journal nr.: 14/28031 Dato: 2. september 2014 Udarbejdet af: Susanne Krysiak E mail: susanne.krysiak@rsyd.dk Telefon: Notat vedr. Ny Overenskomst

Læs mere

Rammeaftale om implementering af initiativ om faste læger tilknyttet plejecentre

Rammeaftale om implementering af initiativ om faste læger tilknyttet plejecentre , Rammeaftale om implementering af initiativ om faste læger tilknyttet plejecentre Baggrund for aftalen 1 Erfaringer fra et pilotstudie med fasttilknyttede læger på plejecentre viser, at det er muligt

Læs mere

Oplæg til drøftelse af modeller for kapacitetsrokade indenfor almen praksis i Region Nordjylland

Oplæg til drøftelse af modeller for kapacitetsrokade indenfor almen praksis i Region Nordjylland Notat Oplæg til drøftelse af modeller for kapacitetsrokade indenfor almen praksis i Region Nordjylland Primær Sundhed Almen praksis På mødet i Samarbejdsudvalget for almen praksis den 16. december 2013

Læs mere

Praktiserende Fysioterapeuter i Danmark. Byder velkommen til sekretærkursus maj 2010...Velkommen..

Praktiserende Fysioterapeuter i Danmark. Byder velkommen til sekretærkursus maj 2010...Velkommen.. Praktiserende Fysioterapeuter i Danmark Byder velkommen til sekretærkursus maj 2010..Velkommen.. Alle power-points kan efter i dag hentes på: www.praktiserendefysioterapeuter.dk Sundhedssektorens strukturering.

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne)

Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne) NOTAT Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne) 1 I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

AFTALE. vedr. konsulentordningen for almen praksis i Region Hovedstaden

AFTALE. vedr. konsulentordningen for almen praksis i Region Hovedstaden PLO Hovedstaden 26. okt. 2012 AFTALE vedr. konsulentordningen for almen praksis i Region Hovedstaden 1 1 Aftalens parter Denne aftale er indgået mellem PLO-Hovedstaden og Region Hovedstaden. Aftalen vedrører

Læs mere

Aftale vedrørende fælles hjælperordninger til Respiratorpatienter i eget hjem indgået mellem. Region Nordjylland Og De nordjyske kommuner

Aftale vedrørende fælles hjælperordninger til Respiratorpatienter i eget hjem indgået mellem. Region Nordjylland Og De nordjyske kommuner Patientforløb Sundhed på Tværs Sundhedsfremmekonsulent Karin Bang Andersen Direkte 41181525 kba@rn.dk 5. december 2016 Aftale vedrørende fælles hjælperordninger til Respiratorpatienter i eget hjem indgået

Læs mere

Spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions- og udbudsklinikker, jf. politisk aftale om bedre lægedækning januar 2017

Spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions- og udbudsklinikker, jf. politisk aftale om bedre lægedækning januar 2017 NOTAT 25-01-2018 EMN-2018-00111 1118526 Jane Holm Spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions- og udbudsklinikker, jf. politisk aftale om bedre lægedækning januar 2017 Erfaringer med udbudsklinikker,

Læs mere

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen.

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen. N O TAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne

Læs mere

Samarbejdsaftale om personlig hjælp, hjælp til kommunikation samt ledsagelse i forbindelse med hospitalsbehandling

Samarbejdsaftale om personlig hjælp, hjælp til kommunikation samt ledsagelse i forbindelse med hospitalsbehandling Juni 2017 Samarbejdsaftale om personlig hjælp, hjælp til kommunikation samt ledsagelse i forbindelse med hospitalsbehandling Indhold Samarbejdsaftalens hovedelementer... 2 Målgruppe... 2 Generelle forpligtelser...

Læs mere

Vejledning om virksomhedsansvarlige læger og tandlæger

Vejledning om virksomhedsansvarlige læger og tandlæger Vejledning om virksomhedsansvarlige læger og tandlæger Vejledningen knytter sig til lov nr. 219 af 14. april 1999 om virksomhedsansvarlige læger med de senere ændringer, der er foretaget ved lov nr. 362

Læs mere

Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen

Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen Udkast - Bilag 2 Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen Minimumskravkrav: Minimumsbetingelser, der skal være opfyldt i hele kontraktperioden inkl. svarkolonne. Generelt Krav til tilbudsgiveren

Læs mere

Status notat vedr. Praksisplan for Almen Praksis

Status notat vedr. Praksisplan for Almen Praksis Status notat vedr. Praksisplan for Almen Praksis Dette notat skitserer baggrund og rammerne for arbejdet med praksisplanen 2015-2018. Samtidig konkretiseres elementerne i en kommende underliggende aftale

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk ankh@sum.dk. Privatisering af patientforsikring for private sygehuse og klinikker

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk ankh@sum.dk. Privatisering af patientforsikring for private sygehuse og klinikker Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk ankh@sum.dk Privatisering af patientforsikring for private sygehuse og klinikker 11.06.2012 takker for muligheden for at afgive bemærkninger til udkast

Læs mere

Tårnby Kommune erhvervelse af fast ejendom med henblik på senere anvendelse

Tårnby Kommune erhvervelse af fast ejendom med henblik på senere anvendelse Tårnby Kommune erhvervelse af fast ejendom med henblik på senere anvendelse Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Tårnby Kommune lovligt kan købe en ejendom med baggrund i overvejelser om

Læs mere

Bilag til punkt 5 SU fysioterapi d. 18. december 2014

Bilag til punkt 5 SU fysioterapi d. 18. december 2014 Bilag til punkt 5 SU fysioterapi d. 18. december 2014 Konkrete ændringsforslag til høringsudkast Praksisplan 2015-2018 Høringspart: Indkommet ændringsforslag: Administrationens indstilling: Danske fysioterapeuter

Læs mere