Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt"

Transkript

1 L 227 endeligt svar på spørgsmål 26 Dato: 12. juni 2013 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 26 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)). Spørgsmål nr. 26: Såfremt en privat aktør eller en region driver en klinik med flere læger, er det efter lovforslaget nok, at én af disse har en almenmedicinsk speciallægeanerkendelse. Hvad er årsagen til, at der ikke stilles de samme uddannelsesmæssige krav til læger, som er ansat hos private aktører, i regionsklinikker eller i et af regionen midlertidigt etableret alment medicinsk lægetilbud, som i de almene praksisklinikker, der drives efter overenskomst om almen praksis? Med hensyn til kvaliteten i de klinikker, der drives på baggrund af udbud i henhold til lovforslagets 227, stk. 3, eller praksis, som regionsrådet selv etablerer i henhold til 227, stk. 5, fremgår det af bemærkningerne, at: Regionsrådet skal sikre både ved udbud af drift af praksis og ved etablering af et midlertidigt tilbud at den sundhedsfaglige virksomhed er i overensstemmelse med god almenmedicinsk praksis, og at der sikres bemanding med en læge med speciallægeuddannelsen i almen medicin. Regionsrådet kan sikre den rette bemanding ved i udbudsmaterialet at betinge sig dette og på midlertidige tilbud, som regionsrådet selv driver, ved at ansætte speciallæger i almen medicin. Det forudsættes således også, at regionen sikrer sig (i udbudsmaterialet og i de klinikker, som regionen selv driver), at den uddannelsesmæssige baggrund af det personale, som bemander klinikkerne, er sammenlignelig med den standard, som findes i de klinikker, der drives efter overenskomst, jf. 227,stk. 1. Det skal i den forbindelse bemærkes, at der inden for den gældende ordning er mulighed for, at de enkelte praksis kan have en forskellig ratio i forholdet læge/antal tilmeldte patienter.

2 L 227 endeligt svar på spørgsmål 27 Dato: 14. juni 2013 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 27 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)). Spørgsmål nr. 27: Hvilke betingelser skal der være til stede for, at en region efter lovforslagets 227, stk. 3, kan benytte sig af muligheden for udbud til private aktører? En region kan i henhold til bestemmelserne i 227, stk. 3, foretage udbud i følgende situationer: 1) Regionen kan udbyde drift af praksis, som hidtil har leveret almen medicinske ydelser til gruppe 1-sikrede personer, jf. stk. 1, 1. pkt., jf. 60, stk. 1, og hvor regionsrådet af lægen har fået overdraget ydernummeret. 2) Regionen kan desuden udbyde drift af praksis vedrørende nye ydernumre, som regionsrådet har oprettet. 3) Endelige kan regionen som led i praksisplanlægningen opkøbe eksisterende ydernumre fra læger, der har ønsket at sælge, og udbyde driften af disse praksis.

3 L 227 endeligt svar på spørgsmål 28 Dato: 14. juni 2013 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 28 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)). Spørgsmål nr. 28: Vil det kunne forekomme, at et regionsråd kan benytte sig af muligheden i 227, stk. 3, uden der foreligger lægemangel? Efter de gældende regler i sundhedsloven er den altovervejende hovedregel, at regionernes myndighedsansvar for at stille vederlagsfri lægehjælp i almen praksis til rådighed for borgerne i regionen, løftes via aftalen med organisationer af sundhedspersoner, jf. 227, stk. 1 (i praksis PLO). Der vil ikke med lovforslaget blive ændret ved dette. Muligheden i henhold til 227, stk. 3, er ikke begrænset til en lægemangelssituation, men vil i disse tilfælde kunne medvirke til at sikre lægedækningen til alle borgere i en region.

4 L 227 endeligt svar på spørgsmål 29 Dato: 14. juni 2013 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 29 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)). Spørgsmål nr. 29: Ministeren har udtalt, at private aktører kun vil kunne få tildelt ret til at drive almen praksis i en afgrænset periode. Er der tale om samme periode som for en regionsklinik, dvs. 4 år, eller er der tale om en anden tidsperiode? Regionsrådet kan alene foretage udbud af driften af praksis. Der er således ikke tale om, at regionsrådet i denne forbindelse kan sælge et ydernummer til en leverandør, der virker uden for overenskomsten, og som på denne måde får ret til videresalg. Udstrækningen af den periode, hvor en privat leverandør, via udbud, kan forestå driften af praksis, er ikke nærmere afgrænset i lovforslaget.

5 L 227 endeligt svar på spørgsmål 30 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 30 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)). Spørgsmål nr. 30: Hvornår forventer ministeren at iværksætte det i 204, stk. 2, omtalte praksisplanudvalg? Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at de elementer, som er nødvendige med henblik på at forberede, at en ny overenskomst kan virke inden for de nye reguleringsmæssige rammer, f.eks. etableringen af praksisplanudvalgene, jf. 204, stk. 2, forudsættes sat i kraft forud for ovenstående elementer. Jeg forventer, at reglerne vedrørende etablering af praksisplanudvalgene, jf. lovforslagets 204, stk. 2, og fastsættelsen af de nærmere regler herom, jf. bemyndigelsen i lovforslagets 204, stk. 4, sættes i kraft i dette efterår med henblik på, at planlægningsarbejdet kan påbegyndes i nærværende kommunale og regionale valgperiode, og videreføres, når de nye regionsråd og kommunalbestyrelser er tiltrådt den 1. januar 2014.

6 L 227 endeligt svar på spørgsmål 31 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 31 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)). Spørgsmål nr. 31: I følge lovforslaget videreføres det økonomiprotokollat, der udløb den 31. marts 2013, fra den 1. september 2013 til den 1. september Kan ministeren bekræfte, at det indebærer, at den økonomiske ramme for almen praksis i perioden 1. september 2013 til den 31. august 2014 svarer til den økonomiske ramme for perioden 1. april 2012 til den 31. marts 2013? I bekræftende fald: Indebærer lovforslaget, at opgaveflytninger fra sygehusene til almen praksis og flere gruppe 1-sikrede i perioden frem til den 1. september 2014 skal løses af de praktiserende læger uden, at der følger nye ressourcer med til at ansætte mere klinikpersonale? Den økonomiske ramme, der var fastsat i økonomiprotokollatet til Overenskomst om almen praksis, udløb den 30. marts 2013, og var begrænset til en fikseret tidsperiode på 2 år. Den økonomiske ramme, der vil være gældende i den periode, hvor den økonomiske ramme fastlægges i loven, skal svare til en forholdsmæssig del af den ramme, som var fastsat i økonomiprotokollatet i henhold til overenskomsten, svarende til den tidsperiode, hvor økonomiprotokollatet skal være gældende efter loven. Det skal bemærkes, at der var aftalt en reguleringsmekanisme i det økonomiprotokollat, der var enighed om mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og PLO, og som med lovforslaget skal være gældende, indtil der er indgået en ny aftale. Det fremgår således, at der i helt særlige tilfælde mellem de centrale parter kan aftales en korrektion af rammen. Det kan eksempelvis skyldes ekstraordinær sygelighed og større strukturelle ændringer samt ændringer som følge af lovgivning.

7 L 227 endeligt svar på spørgsmål 32 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 32 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)). Spørgsmål nr. 32: Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at samarbejdsudvalgene forventes fastholdt som en del af den nye overenskomst. Det indebærer i følge lovforslaget, "... at overenskomstens system for håndtering af sager vedrørende enkeltlæger skal håndteres inden for rammerne af det system, som overenskomsten foreskriver på de punkter, der er omfattet af overenskomsten." Skal lovforslaget forstås således, at 93 og 94 i nugældende overenskomst om almen praksis opretholdes? Skal eksempelvis tilbagetalingssager og sager vedrørende sanktioner fortsat behandles og afgøres i samarbejdsudvalgene og landssamarbejdsudvalget? Det fremgår af bemærkningerne, at samarbejdsudvalgene fortsat vil være forum for drøftelser og dialog vedrørende almen praksis og udviklingen i almen praksis, ligesom samarbejdsudvalget fortsat vil være et forum vedrørende de spørgsmål, som er reguleret i overenskomsten. Dette indebærer f.eks. også, at sager vedrørende enkeltlæger skal håndteres indenfor rammerne af det system, som overenskomsten foreskriver på de punkter, der er omfattet af overenskomsten. Den endelige beslutningskompetence vedrørende spørgsmål, der er reguleret i loven, tilfalder således den myndighedsansvarlige region, hvorimod afgørelser i relation til spørgsmål, der er reguleret indenfor det aftalebaserede system, afgøres inden for dette system (samarbejdsudvalg, landssamarbejdsudvalg og opmand). Med lovforslaget etableres de overordnede reguleringsmæssige rammer for fremtidens almen praksis, og det vil være op til parterne at indgå en ny aftale inden for disse rammer, herunder for så vidt angår spørgsmålet om håndtering af de sager vedrørende enkelt-læger, der skal håndteres inden for de overenskomstmæssige rammer. Det skal afslutningsvist bemærkes, at regeringen nedsætter et udvalg, hvor de relevante myndigheder, eksterne parter og faglige miljøer, herunder repræsentanter for de alment praktiserende læger, arbejder videre med modeller, der

8 Side 2 sikrer, at almen praksis også fremover udvikler sig i takt med det øvrige sundhedsvæsen og ikke mindst inden for nogle rammer, hvor den enkelte læge fortsat føler ejerskab og engagement i forhold til den fortsatte udvikling af sektoren. De praktiserende læger vil blive repræsenteret ved både Praktiserende Lægers Organisation og Dansk Selskab of Almen Medicin. Udvalget skal bl.a. se på, hvorvidt den nuværende samarbejdsorganisation, hvor samarbejdsudvalgene har afgørelseskompetencen i forhold til lægers overholdelse af overenskomsten, bedst muligt understøtter ønsket om effektiv ressourceanvendelse og -styring.

9 L 227 endeligt svar på spørgsmål 33 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 33 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)). Spørgsmål nr. 33: Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at samarbejdsudvalget ikke har beslutningskompetence i relation til de "elementer, der er overgået til praksisplanudvalget eller i øvrigt reguleret i loven". Ministeren bedes konkretisere hvilke forhold, som fremover vil være omfattet af regionens beslutningskompetence og hvilke områder, hvor samarbejdsudvalget således ikke længere vil have beslutningskompetence. Jeg kan henvise til min besvarelse af spørgsmål 32, og supplerende oplyse, at det eksplicit fremgår ved en tilføjelse til sundhedslovens 227, stk. 1 (som affattet ved lovforslagets 1, nr. 11), at vilkår, der er fastsat eller udstedt i medfør af en række af de bestemmelser, som foreslås indført med lovforslaget som bindende vilkår, ikke kan fraviges ved en overenskomst indgået mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og organisationer af sundhedspersoner, repræsenterende almen praksis. Det drejer sig efter den foreslåede bestemmelse om vilkår, der er fastsat eller udstedt i medfør af 57 a, 57 b, 57 c, stk. 1 eller 2, 195, stk. 2, 204, stk. 2 eller 3, eller 206 a eller regler udstedt i medfør af 57 c, stk. 3, 59, stk. 3,eller 60, stk. 3.

10 L 227 endeligt svar på spørgsmål 34 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 34 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)). Spørgsmål nr. 34: Kan et regionsråd etablere en midlertidig praksis i henhold til 227, stk. 6, uden bemanding af speciallæge i almen medicin eller gælder der de samme forhold, som ved udbud dvs. at der skal sikres bemanding med en læge med speciallægeuddannelse, som det fremgår af bemærkningerne? Lovforslagets 227, stk. 6, giver hjemmel til, at et regionsråd i tilfælde af pludselig opstået lægemangel i en kort periode kan etablere en midlertidig praksis. Muligheden kan eksempelvis være relevant, hvis en praktiserende læge bliver ramt af sygdom eller af andre årsager må lukke eller nedbringe antallet af tilmeldte patienter til praksis, og lægen ikke har været i stand til at rekruttere en kvalificeret vikar med kort varsel. Muligheden for at etablere et midlertidigt tilbud efter stk. 6 kan først bringes i anvendelse, hvis det ikke inden for det korte varsel på anden vis har været muligt for regionen at sikre lægedækning i det pågældende lokalområde, herunder ved at benytte evt. overkapacitet i andre praksis i det pågældende område. Regionsrådet skal også ved etablering af et midlertidigt tilbud efter 227, stk. 6, sikre, at den sundhedsfaglige virksomhed er i overensstemmelse med god almenmedicinsk praksis. Der skal endvidere som udgangspunkt sikres bemanding med en læge med speciallægeuddannelsen i almen medicin. Da de situationer, som 227, stk. 6, sigter på, imidlertid kan opstå meget akut, vil det undtagelsesvist være muligt i en kortere periode og under iagttagelse af betingelsen om, at den sundhedsfaglige virksomhed er i overensstemmelse med god almen medicinsk praksis, at fravige kravet om, at tilbuddet skal være bemandet med en læge med speciallægeuddannelsen i almen medicin.

11 Side 2

12 L 227 endeligt svar på spørgsmål 35 Dok nr.: har den 6.juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 35 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)). Spørgsmål nr. 35: Hvordan udpeges og hvem udpeger de 3 læger til praksisplanudvalget? Det fremgår af lovforslagets 206 a stk. 2, at de 3 læger til praksisplanudvalget skal udpeges blandt læger, der behandler gruppe 1- sikrede personer, jf. 227, stk. 1, jf. 60, stk. 1. Det vil med andre ord sige, at lægerne til praksisplanudvalget udpeges blandt de privat praktiserende læger, som virker efter overenskomst, jf. 227, stk. 1, hvorimod læger, der virker på en klinik, der drives på baggrund af udbud, jf. 227,stk. 3, eller i en praksis, som regionen selv etablerer, jf. 227,stk. 5, ikke vil kunne udpeges i henhold til denne bestemmelse. I praksis vil udpegningen af de praktiserende læger til praksisplanudvalget skulle ske efter indstilling fra organisationer af sundhedspersoner (jf. 227, stk. 1), det vil i praksis sige blandt læger udpeget af Praktiserende Lægers Organisation lokalt.

13 L 227 endeligt svar på spørgsmål 36 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 36 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)). Spørgsmål nr. 36: I henhold til nuværende overenskomst kan kommunerne indgå decentrale aftaler med de praktiserende læger. Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at praksisplanen vil være den ramme, som sikrer kommunerne indflydelse på decentrale aftaler. Ligger der heri nogen realitetsændring i forhold til nuværende aftalemulighed mellem kommunerne og almen praksis? Jeg kan bekræfte, at der i henhold til den gældende Overenskomst om almen praksis bl.a. skal nedsættes såkaldte kommunalt-lægelige udvalg i hver kommune bestående af lokale praktiserende læger og repræsentanter for kommunen, som bl.a. kan udarbejde udkast til lokale aftaler, som efter overenskomstens regler kan sende aftaleudkast til det regionale samarbejdsudvalg med henblik på at få aftale formaliseret som en såkaldt 2-aftale. Med lovforslagets vedtagelse bliver der et lovfastsat krav om, at der i alle regioner skal nedsættes praksisplanudvalg vedrørende almen praksis, hvor både almen praksis, kommuner og regionen bliver repræsenteret. Praksisplanen vedrørende almen praksis, som skal udarbejdes af praksisplanudvalget, bliver et centralt og efter min vurdering- mere gennemgribende og sammenhængende samarbejds- og planlægningsværktøj imellem region, kommune og almen praksis, end det, der findes i den gældende overenskomst. Praksisplanen skal beskrive, hvilke opgaver almen praksis skal varetage, snitflader til det øvrige sundhedsvæsen samt overvejelser om kapacitet og fysisk placering af ydernumre. Praksisplanen vedrører således både den fysiske planlægning, herunder spørgsmålet om sikring af lægedækning i alle egne af regionen, og den indholdsmæssige del i relation til f.eks. sundhedsaftaler om udskrivningsforløb for ældre medicinske patienter. For så vidt angår den fysiske planlægning, skal der beskrives en plan for sikring af den nødvendige lægedækning i alle egne af regionen, herunder for så vidt angår kapacitet og tilgængelighed.

14 Side 2 Planen skal endvidere bl.a. forholde sig til den strukturelle udvikling og opgavevaretagelse i almen praksis under hensyntagen til udviklingen i det samlede sundhedsvæsen. Det kommunalt-lægelige udvalg kan såfremt det videreføres i den aftale, parterne forventes at indgå inden 1. september fortsat udarbejde udkast til lokale aftaler og sende dem til praksisplanudvalget. Kommunerne vil få større indflydelse på planlægningen af almen praksis, hvilket vil medvirke til at sikre sammenhæng til den kommunale indsats for f.eks. kronisk syge og ældre medicinske patienter, og det vil samtidig understøtte nødvendige faglige synergier, når almen praksis tænkes sammen med kommunale og regionale sundhedstilbud, f.eks. ved placering i sundhedshuse. Den konkrete udmøntning af denne ramme forudsætter fortsat, at der indgås en underliggende aftale med de praktiserende læger. I den forbindelse skal bemærkes, at dette må antages at forudsætte, at den centralt forhandlede landsoverenskomst om almen praksis i højere grad end i dag suppleres af decentrale aftaler indgået efter forhandlinger imellem regionen/kommuner og almen praksis. Dette forudsætter, at en større andel af den samlede økonomiske ramme for sektoren kan udmøntes decentralt.

15 L 227 endeligt svar på spørgsmål 37 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 37 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)) Spørgsmål nr. 37: I følge lovforslaget skal private aktører fremover kunne drive almene praksisklinikker. Ministeren bedes beskrive de hidtidige erfaringer med private aktører i almen praksis og private aktørers drift af almen praksis i Danmark? Jeg skal bemærke, at almen praksis igennem mange år har været drevet af private aktører de privatpraktiserende læger - som virker efter overenskomst med det offentlige. Med lovforslaget etableres som noget nyt mulighed for at regionerne kan udbyde drift af en almen praksis som et ekstra redskab til på kort og lang sigt og som supplement til den eksisterende ordning med privatpraktiserende læger at sikre lægedækning i hele landet. Da der er tale om en ny mulighed, som etableres med lovforslagets vedtagelse, er der ikke hidtidige erfaringer hermed.

16 L 227 endeligt svar på spørgsmål 38 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 38 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)) Spørgsmål nr. 38: Ifølge bemærkningerne til lovforslaget omtales, at det dog helt grundlæggende forudsættes, at der skal være tale om en vis ensartethed i borgernes adgang til og kvaliteten i almen medicinsk lægehjælp, uanset leverandør. Hvis en privat aktør eller en region driver en klinik med flere læger, er det imidlertid efter lovforslaget nok, at en af disse har en almenmedicinsk speciallægeanerkendelse. Hvad mener ministeren ved en vis ensartethed og hvordan vil ministeren sikre, at private aktører leverer den samme kvalitet som alment praktiserende læger? Jeg kan som svar på spørgsmålet henvise til mine besvarelser af spørgsmål 10, 17 og 26 (L 227).

17 L 227 endeligt svar på spørgsmål 39 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 39 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)). Spørgsmål nr. 39: Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at regionsrådet alene kan etablere et midlertidigt tilbud, hvis praksis ikke kan afsættes til praktiserende læger eller regionsrådet har kasseret bud fra privat aktør. Det fremgår ligeledes, at det er en fakultativ adgang for regionsrådet at foretage udbud eller selv etablere et midlertidigt tilbud. Hvad menes med en fakultativ adgang, og hvordan stemmer en fakultativ adgang overens med andre bemærkninger om, at regionsrådet alene kan etablere et midlertidigt tilbud, hvis praksis ikke kan afsættes til praktiserende læger eller regionsrådet har kasseret bud fra privat aktør? Det skal præciseres, at den fakultative adgang, dvs. den valgfrihed for regionerne, der refereres til på side 23 i de specielle bemærkninger til lovforslagets 227, stk. 2 6, er en valgfrihed til enten at overdrage til læger, der ønsker at praktisere inden for de overenskomstmæssige rammer, jf. 227, stk. 1, 1. pkt. eller at gå udbudsvejen, jf. 227, stk. 3, og derefter, at regionen evt. selv etablerer en klinik, hvis kriterierne herfor i 227,stk. 6, er opfyldt, og ikke en valgfrihed til at vælge imellem enten udbudsmuligheden, jf. 227, stk. 3, eller selv at etablere klinikker, jf. 227, stk. 5.

18 L 227 endeligt svar på spørgsmål 40 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 40 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)) Spørgsmål nr. 40: Efter det foreslåede 227, stk. 2 kan regionen fremover drive forretning med salg af ydernumre til læger, der ønsker at praktisere i henhold til overenskomst om almen praksis. Det fremgår dog også af bemærkningerne (side 23, 2. spalte) at ledigblevne ydernumre som hidtil vil og i uændret omfang af regionen kunne overdrages til læger, der ønsker at praktisere inden for de overenskomstmæssige rammer. Er der nogen kriterier for, hvornår en region skal vælge salg af ydernummer, henholdsvis sædvanlig vederlagsfri tildeling af ydernummer til læger, der ønsker at praktisere efter overenskomsten? Er det kun ledigblevne ydernumre, der fortsat kan tildeles vederlagsfrit? Eller gælder det også nye ydernumre og ydernumre fra eksisterende praksis, som regionsrådet har opkøbt? Spørgsmålet om evt. salg eller evt. vederlagsfri overdragelse af ydernumre, vil det uanset, om der er tale om ledigblevne, nye ydernumre eller opkøbte ydernumre - være op til den enkelte region at afgøre, bl.a. på baggrund af vurdering af markedsværdien, og under iagttagelse af offentligretlige lighedsgrundsætninger m.v.

19 L 227 endeligt svar på spørgsmål 41 Dato: 14. juni 2013 Dok nr.: har den 6.juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 41 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)) Spørgsmål nr. 41: Ministeren argumenterer med behovet for sammenhængende patientforløb, når ministeren ønsker at give regionerne adgang til individuelle patientdata fra almen praksis. Er ministeren opmærksom på det forhold, at almen praksis siden begyndelsen af 2013 har leveret informationer om ydelser, diagnoser, prøvesvar og medicinordinationer på individniveau til sundhedsvæsenets fælles sundhedsfaglige e-journal? Er det ministerens opfattelse, at en yderligere adgang til sådanne helbredsoplysninger for administratorer, er nødvendig for at skabe bedre patientforløb? Jeg kan henvise til min besvarelse af spørgsmål 48 (L 227), og i øvrigt oplyse, at lovforslaget ikke regulerer udvekslingen af data mellem sundhedspersoner i behandlingsøjemed, men alene data til regionsrådene til brug for planlægning, kvalitetssikring og kontrol af udbetalte tilskud og honorarer, dog ikke oplysninger, der identificerer eller gør det muligt at identificere patienten, jf. lovforslagets 195, stk. 2.

20 L 227 endeligt svar på spørgsmål 42 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 42 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)). Spørgsmål nr. 42: I notatet Samlet opsummering vedrørende de nye reguleringsmæssige rammer for almen praksis (notat fra 18. marts 2013) fremgår det på side 2, at den paritetiske styring af almen praksis har vist sig at udgøre en hindring for, at regionen kan løfte sin myndighedsforpligtelse til at sikre almen lægehjælp til alle. Kan ministeren fremlægge konkrete eksempler på, at PLO skulle have sagt nej til at løse problemer med lægedækning? Jeg kan som svar på spørgsmålet henvise til min besvarelse af SUU 12 (L 227).

21 L 227 endeligt svar på spørgsmål 43 Dok nr.: har den 6.juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 43 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)) Spørgsmål nr. 43: I notatet Samlet opsummering vedrørende de nye reguleringsmæssige rammer for almen praksis (notat fra 18. marts 2013) fremgår det på side 8-9: RLTN har ønsket at få indsigt i disse data, bl.a. med henblik på kvalitetsudvikling m.v., men lægerne har ikke ønsket at give det offentlige denne adgang, og pga. det paritetiske system har det ikke været muligt at gennemføre dette ønske. Hvad er ministerens kommentar til, at PLO i en skrivelse til RLTN af den 4. december 2012 har meddelt, at PLO var indstillet på at imødekomme RLTN s ønske om flere data vedrørende almen praksis? Jeg har forstået, at PLO s bemærkninger vedrørende data i det brev af 4. december 2013, der refereres til i spørgsmålet, var ret ukonkrete, og kan under alle omstændigheder konstatere, at det ikke er lykkedes parterne at indgå en samlet aftale, herunder om dataspørgsmålet, hvorfor regeringen har fundet det nødvendigt at inkludere dette spørgsmålet i lovgivningen vedrørende rammerne for fremtidens almen praksis.

22 L 227 endeligt svar på spørgsmål 44 Dok nr.: har den 6.juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 44 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)) Spørgsmål nr. 44: I notatet Samlet opsummering vedrørende de nye reguleringsmæssige rammer for almen praksis (notat fra 18. marts 2013) fremgår det i afsnit 10, at det paritetisk sammensatte samarbejdssystem er skyld i, at processen med at behandle kontrolsager er tidskrævende. I PLO s Hvidbog om Rigsrevisionens beretning om praksissektoren fremgår det, at alle 13 omtalte kontrolsager mod almen praktiserende er behandlet i enighed mellem regionen og PLO- Regionalt. Har ministeren kendskab til konkrete kontrolsager vedrørende praktiserende læger, hvor tilstedeværelsen af praktiserende læger i samarbejdsudvalgene har medført, at sagsbehandlingen er trukket i langdrag? Jeg har bedt Danske Regioner om bidrag til besvarelsen af spørgsmålet. Danske Regioner har oplyst følgende: Samarbejdsudvalgene og Landssamarbejdsudvalget har efter Overenskomst om almen praksis en stribe opfølgnings- og sanktionsmuligheder, og de anvendes regelmæssigt eksempelvis højestegrænser, krav om tilbagebetaling og ikendelse af bod. Alle redskaber forudsætter enighed i samarbejdsudvalget efter forudgående forhandling med PLO. Der går ofte flere år fra en praktiserende læge første gang overskrider udsvingsbåndene i kontrolstatistikken, til vedkommende modtager en egentlig sanktion. Dette gælder også, selvom praksis har haft endog meget store overskridelser. Generelt anvendes sanktionsmulighederne kun i tilfælde af helt oplagt og veldokumenteret misligholdelse af overenskomsten, hvor der er tale om klar overtrædelse af et præcist krav til de praktiserende læger. Region Midtjylland har bidraget med et konkret eksempel på, at det paritetiske system ofte begrænser muligheden for at iværksætte sanktioner overfor lægerne. Regionen har eksempler på læger, der er udtrukket til nærmere undersøgelse flere år i træk uden at der kan opnås enighed om en konsekvens. Læge X er eksempelvis udtrukket 3 gange siden 2009 og XX Lægehus er udtrukket 4 gange siden 2007.

23 Side 2 Ved mødet i samarbejdsudvalget i juni 2012 var Region Midtjylland og PLO- Midtjylland uenige om to sager. YY Lægehus, hvor der kunne registreres en førstegangsoverskridelse på 43,1 % på de dagstidsrelaterede ydelser, hvilket var det højeste for regionen, og det førnævnte XX Lægehus, hvor regionen indstillede til højestegrænse, mens PLO-Midtjylland indstillede til skærpet henstilling. Samarbejdsudvalget vedtog at tildele begge praksis en skærpet henstilling. De pågældende lægehuse blev dermed ikke underlagt en højestegrænse, der kunne lægge loft over afregningen pr. patient. Efterfølgende fremgår det af den nye årsopgørelse for 2012, at både YY Lægehus og XX Lægehus har videreført det høje udgiftsniveau trods henstillingen, idet begge også i 2012 har overskredet grænsen på 25 % for de dagstidsrelaterede ydelser. Regionerne har også oplevet eksempler på, at der har været uenighed mellem region og læger om hvilke ydelser, der skulle indgå i kontrolstatistikken, og hvilken dokumentation lægen kunne forpligtes til at fremlægge, f.eks. indikation for samtaleterapi i tilfælde, hvor lægens ydelsesafregning for denne ydelse er markant højere end gennemsnittet i sammenlignelige praksis. Manglende adgang til dokumentation for afregnede ydelser kan ligeledes føre til, at sagsbehandlingen trækker i langdrag, fordi der ikke kan drages en konsekvens af det afvigende ydelsesforbrug.

24 L 227 endeligt svar på spørgsmål 45 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 45 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)) Spørgsmål nr. 45: Vil ministeren oplyse, hvorfor notatet Samlet opsummering vedrørende de nye reguleringsmæssige rammer for almen praksis anvender betegnelsen "lægernes vetoret" om den nuværende paritetiske styreform i almen praksis? Kan man ikke lige såvel tale om "regionernes vetoret?" Bemærkningerne om lægernes vetoret skal ses i sammenhæng med det forhold, at det efter sundhedsloven er regionerne, der har myndighedsansvaret for at tilvejebringe tilbud om behandling hos alment praktiserende læger.

25 L 227 endeligt svar på spørgsmål 46 Dok nr.: har den 6.juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 46 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)) Spørgsmål nr. 46: I notatet Samlet opsummering vedrørende de nye reguleringsmæssige rammer for almen praksis fremgår det, at "det skal undersøges, om der ud fra forbrugerbeskyttelseshensyn kan fastsættes regler, der regulerer/sætter loft over egenbetalingen". Vil ministeren oplyse om resultatet af denne undersøgelse? Der er ikke foretaget en nærmere undersøgelse af ovenstående spørgsmål, som alene refererer til nogle overvejelser, som man som ansvarlig myndighed evt. kan blive tvunget til at gøre sig, hvis lægerne i et større antal som et kampskridt vælger at opgive deres ydernumre. Det skal i den forbindelse bemærkes, at de praktiserende lægers formand på tidspunktet for udarbejdelsen af ovennævnte opsummering havde truet med, at lægerne kollektivt ville opsige ydernumrene.

26 L 227 endeligt svar på spørgsmål 47 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 47 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)) Spørgsmål nr. 47: I notatet Samlet opsummering vedrørende de nye reguleringsmæssige rammer for almen praksis fremgår det, at "I det øjeblik, det signaleres, at PLO ikke længere betragtes som forhandlingspart, vil Konkurrencelovgivningen som udgangspunkt sætte grænser for PLO's virke og lægernes mulighed for at handle kollektivt." Vil ministeren uddybe sine synspunkter, herunder fremlægge uddybende redegørelse for Konkurrencelovgivningens muligheder for at fjerne PLO's forhandlingsret? Ovenstående bemærkninger refererer til en potentiel meget alvorlig situation, hvor der f.eks. har været iværksat dramatiske konfliktskridt, som når et niveau, hvor de truer sundhedsvæsnets bæredygtighed og stabilitet i betydeligt omfang, og hvor det af hensyn til befolkningens sikkerhed for behandling kunne blive nødvendigt at iværksætte alternative behandlingstilbud. Det skal i den forbindelse bemærkes, at PLO s formand på tidspunktet for den samlede opsummerings udarbejdelse ved flere lejligheder havde truet med, at et større antal læger som et kampskridt ville opsige deres ydernumre.. /. Med hensyn til eventuelle konkurrenceretlige aspekter i forbindelse med eventuel opsigelse af ydernumre, og dermed ophør med at virke efter overenskomst, jf. sundhedslovens 227, stk. 1, er jeg bekendt med, at Konkurrenceog Forbrugerstyrelsen i brev af 31. maj 2013 til formanden for Praktiserende Lægers Organisation (kopi vedlægges til udvalgets orientering) har redegjort for de overordnede konkurrenceretlige forhold, som PLO og de praktiserende læger skal være opmærksomme på, hvis en sådan situation måtte opstå. I brevet, hvis indhold jeg går ud fra, at alle PLO s medlemmer på nuværende tidspunkt er bekendt med, da Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opfordrer formanden for PLO til at gøre medlemmerne bekendt med indholdet i brevet, anføres bl.a., at de praktiserende læger i konkurrenceretlig henseende vil være selvstændigt erhvervsdrivende på lige fod med andre virksomheder, hvis de ikke længere er tilknyttet sygesikringsordningen.

27 Side 2 Det anføres, at konkurrencelovens 6 indeholder et forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler og samordnet praksis mellem virksomheder. Det anføres bl.a., at forbuddet skal forstås bredt, og at det således også omfatter den blotte udveksling af oplysninger mellem eksempelvis læger, der driver selvstændig virksomhed, hvis oplysningerne (fx om priser, omkostninger eller planlagt afsætning) er egnet til at mindske den usikkerhed, der ellers ville være om centrale konkurrenceparametre mellem konkurrenter. Det anføres, at det vil være en meget alvorlig overtrædelse af dette forbud, hvis de praktiserende læger indbyrdes fx indgår aftaler om priser på deres ydelser. Dette gælder også, hvis en branche- eller fagforening kommer med udmeldinger eller opfordringer til medlemmerne i forhold til priser, herunder fx anbefaling om fortsættelse eller justering af det hidtidige prisniveau. Det anføres, at der er indført mulighed for fængselsstraf i op til 1 år og 6 måneder for såkaldte kartelaftaler, hvis forholdet er af grov beskaffenhed og i særligt grove tilfælde op til 6 års fængsel. Ved en kartelaftale forstås bl.a. aftaler mellem virksomheder i samme omsætningsled, der direkte eller indirekte fastlægger den endelige pris på en vare eller tjenesteydelse, som virksomhederne ellers burde konkurrere om. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bemærker, at erfaringerne fra andre retsområder viser, at der i retspraksis normalt ikke stilles strenge krav til, hvornår et forhold kan karakteriseres som værende af grov beskaffenhed. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen understreger, at en eventuel samordning af priser m.v., der finder sted inden de praktiserende lægers tilknytning til sygesikringsordningen ophører, men som tager sigte på en situation efter, også er omfattet af forbuddet og de tilknyttede sanktioner.

28 L 227 endeligt svar på spørgsmål 48 Dato: 14. juni 2013 Dok nr.: har den 6. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 48 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)) Spørgsmål nr. 48: Hvordan forbedres regionernes mulighed for at opdage og gribe ind over for tilfælde, hvor der sker misbrug af det afregningssystem som bruges i dag? Den foreslåede bestemmelse i 195, stk. 2, pålægger de alment praktiserende læger at give oplysninger om deres virksomhed til regionsrådene til brug for planlægning, kvalitetssikring og kontrol af udbetalte tilskud og honorarer. Forpligtelsen som ifølge lovforslaget vedrører kodning og datafangst vedrørende diagnoserne KOL, astma, kroniske muskel-skeletlidelse, knogleskørhed, osteoporose, hjerte-karsygdomme, cancer, diabets og ikke-psykotiske lidelser - gælder ifølge bestemmelsen ikke oplysninger, der identificerer eller gør det muligt at identificere den enkelte patient, men vil omvendt kunne identificere den enkelte læge eller praksis. Det vil således ikke være muligt på baggrund af de oplysninger, som de alment praktiserende læger skal give til regionsrådet at kontrollere, om en ydelse til en konkret identificeret eller identificerbar patient er afregnet korrekt. Derimod vil oplysninger som noget nyt godt kunne anvendes til at kontrollere afregninger foretaget af en bestemt lægepraksis på et aggregeret niveau. Astrid Krag / Mette Touborg Heydenreich

29 L 227 endeligt svar på spørgsmål 49 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 49 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)) Spørgsmål nr. 49: Ministeren bedes kommentere henvendelse af 5. juni 2013 fra Frantz Vogel, København, jf. L bilag 14. Borgeren anfører bl.a. i henvendelsen, at Region Hovedstaden vil organisere lægevagtsordningen uden inddragelse af PLO, hvilket borgeren bl.a. mener vil føre til uensartet kvalitet. Borgeren opfordrer derfor til, at lægevagten inddrages i den ny lovgivning med PLO som aftalepart. Det kan hertil oplyses, at lovforslaget ikke regulerer lægevagtsordningen. Derfor er det også fortsat regionernes ansvar at sikre lægehjælp uden for dagtimerne sådan som det allerede er det i dag.

30 L 227 endeligt svar på spørgsmål 50 Dok nr.: har den 7. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 50 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)) Spørgsmål nr. 50: PLO har udgivet en hvidbog ( visionens%20beretning%20om%20praksissektoren%20version% %20do K pdf) med en kritisk analyse af Rigsrevisionens beretning. Hvad er ministeren kommentarer til kritikpunkterne i hvidbogen, herunder, at PLO var enig med regionen i de 13 kontrolsager? Jeg kan bemærke, som jeg også tidligere har gjort, at jeg ikke har en holdning til PLO s hvidbog, ligesom jeg ikke har indflydelse på Rigsrevisionens arbejde. Herudover kan jeg tilføje, at Danske Regioner til brug for mit svar på spørgsmål nr. 44 (L 227) har redegjort for eksempler på kontrolsager, hvor tilstedeværelsen af praktiserende læger i samarbejdsudvalgene har medført, at sagsbehandlingen er trukket i langdrag. Jeg kan derfor supplere mit svar med at henvise til besvarelsen af spørgsmål nr. 44 (L 227).

L L

L L L 227 Bilag 17 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 L 227 endeligt svar på spørgsmål 81 Dok nr.: 1236363 har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 81 (L 227 forslag til lov om ændring

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 L 227 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets Sundheds-

Læs mere

Forslag. Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis

Forslag. Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis Lovforslag nr. L 209 Folketinget 2016-17 Fremsat den 3. maj 2017 af sundhedsministeren (Karen Ellemann, fg.) Forslag til Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis 1. Økonomiprotokollat

Læs mere

Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger.

Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger. N O T A T 10-05-2013 Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger. Regionernes Lønnings- og Takstnævn har den 3. maj 2013 opsagt aftalen med

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 51 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 51 Offentligt L 227 endeligt svar på spørgsmål 51 Dato: 13. juni 2013 Dok nr.: 1234326 har den 7.juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 51 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven Spørgsmål nr. 51: Hvorledes

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 80 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 80 Offentligt L 227 endeligt svar på spørgsmål 80 Dato: 14. juni 2013 Dok nr.: 1236361 har den 10. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 80 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven kvalitet, systematisk

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Til lovforslag nr. L 227 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Til lovforslag nr. L 227 Folketinget Til lovforslag nr. L 227 Folketinget 2012-13 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. juni 2013 Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet

Læs mere

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI/DEPTR Sags nr.: 1205091 Dok. Nr.: 1160795 Dato: 11. marts 2013 Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse

Læs mere

Lov om ændring af sundhedsloven vedr. almen praksis - med centrale lovbemærkninger og ministersvar

Lov om ændring af sundhedsloven vedr. almen praksis - med centrale lovbemærkninger og ministersvar Lov om ændring af sundhedsloven vedr. almen praksis - med centrale lovbemærkninger og ministersvar Praktiserende Lægers Organisation November 2013 Indhold Del 1 Kommenteret udgave af Lov om almen praksis

Læs mere

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Sundhedsområdet Dato 26. marts 2014 Sagsnr. 14/4401 Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Lørdag den 1. marts 2014 lykkes

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget L 209 Bilag 2 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget L 209 Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 L 209 Bilag 2 Offentligt mio. kr. til forskel mellem RLTN og PLO s forslag, hvillet ikke står mål med at foretage et lovindgreb. PLO bemærker, at lovforslaget vil stille

Læs mere

Høring om ændring af sundhedsloven m.v. indgreb i konflikt mellem RLTN & PLO

Høring om ændring af sundhedsloven m.v. indgreb i konflikt mellem RLTN & PLO Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K. Høring om ændring af sundhedsloven m.v. indgreb i konflikt mellem RLTN & PLO Usikkerhed for patienterne og bekymring for de vilkår

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget L 227 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt L 227 endeligt svar på spørgsmål 1 Dato: 10. juni 2013 Dok nr.: 1232470 har den 30. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 1 (L 227 forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang

Læs mere

Notat til forretningsudvalget om generisk udbudsmateriale vedr. drift af almen lægepraksis udbudsform mv.

Notat til forretningsudvalget om generisk udbudsmateriale vedr. drift af almen lægepraksis udbudsform mv. Center for Sundhed Vicedirektør Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38 66 52 06 Mail csu@regionh.dk Dato: 24. februar 2017 Notat til forretningsudvalget om generisk udbudsmateriale

Læs mere

Sundheds- og ældreministeren. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby

Sundheds- og ældreministeren. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Holbergsgade 6 DK-1057 København K Sundheds- og ældreministeren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Dato: 24. oktober

Læs mere

Forhandlingsnotat/Oplæg fra RLTN: Præmisser for genoptagelse af forhandlinger om at forny Aftalen om Almen Praksis

Forhandlingsnotat/Oplæg fra RLTN: Præmisser for genoptagelse af forhandlinger om at forny Aftalen om Almen Praksis c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø 30-04-2013 Sag.nr. RLTN5510-12/40 Dokumentnr. 19996/13 UDKAST Forhandlingsnotat/Oplæg fra RLTN: Præmisser for genoptagelse af forhandlinger

Læs mere

nye regler i sundhedsloven

nye regler i sundhedsloven Sundhedsloven Nye regler i sundhedsloven nye regler i sundhedsloven Syddansk Universitet Patientmobilitetsdirektivet: Sundhedslovens 60 sikringsordninger og 89 behandling i udlandet Behandling i udlandet

Læs mere

Aalborg Kommunes høringssvar til Praksisplan

Aalborg Kommunes høringssvar til Praksisplan Punkt 6. Aalborg Kommunes høringssvar til Praksisplan 2014-2017. 2014-876. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturforvaltningen godkender høringssvar for Høring af de nordjyske

Læs mere

Det er et kendt princip, at ejerskab er afgørende for en succesfuld implementering af ændringer/reformer.

Det er et kendt princip, at ejerskab er afgørende for en succesfuld implementering af ændringer/reformer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K København, den 24. maj 2013 Om baggrunden for lovforslaget er det oplyst, at regeringen ønsker en fornyelse af det samlede sundhedsvæsen,

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. til. Lov om ændring af sundhedsloven Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven (Udvidelse af perioden for regioners drift af alment medicinske klinikker samt forenklet overdragelse af ydernumre mellem læger) I sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK Nyt Praksis nr. 032 2017 Vejledning om brug af sanktioner samt oversigt over

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Lovforslag nr. L 227 Folketinget 2012-13

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Lovforslag nr. L 227 Folketinget 2012-13 Lovforslag nr. L 227 Folketinget 2012-13 Fremsat den 28. maj 2013 af ministeren for sundhed og forebyggelse (Astrid Krag) Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang

Læs mere

Forhandlingsoplæg til overenskomstforhandling med Dansk Psykolog

Forhandlingsoplæg til overenskomstforhandling med Dansk Psykolog REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Forhandlingsoplæg til overenskomstforhandling med Dansk Psykolog Forening 05-10-2015

Læs mere

Denne bemyndigelse har Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse anvendt til at udstede 3 bekendtgørelser med ikrafttrædelse den 2.

Denne bemyndigelse har Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse anvendt til at udstede 3 bekendtgørelser med ikrafttrædelse den 2. PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 04-09-2014 Sagsnr. / Dok.nr. 2012-4536 / 987375 Bekendtgørelser i forhold til PLO s høringssvar Folketinget vedtog - som bekendt - i foråret 2013 en ændring af sundhedsloven.

Læs mere

Høringsnotat - L48 vedr. Øfeldt Centret

Høringsnotat - L48 vedr. Øfeldt Centret Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 L 48 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI Sags nr.: 1113573 Dok. Nr.: 743286 Dato: 6. december 2011

Læs mere

Notat vedr. Ny Overenskomst for Fysioterapien

Notat vedr. Ny Overenskomst for Fysioterapien Område: Overenskomst Fysioterapi Afdeling: Praksisafdelingen Journal nr.: 14/28031 Dato: 2. september 2014 Udarbejdet af: Susanne Krysiak E mail: susanne.krysiak@rsyd.dk Telefon: Notat vedr. Ny Overenskomst

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Oplæg til strategi for sikring af bæredygtige praksis på almenlægeområdet i Region Syddanmark.

Oplæg til strategi for sikring af bæredygtige praksis på almenlægeområdet i Region Syddanmark. Oplæg til strategi for sikring af bæredygtige praksis på almenlægeområdet i Region Syddanmark. Praksisplanlægning og bæredygtige lægepraksis I Landsoverenskomsten mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg

Læs mere

Forlig med PLO og betydningen for praksisplanerne. Oplæg for KKR

Forlig med PLO og betydningen for praksisplanerne. Oplæg for KKR Forlig med PLO og betydningen for praksisplanerne Oplæg for KKR Fortællingen om det nære sundhedsvæsen Det nære sundhedsvæsen - Kommunernes fælles sundhedspolitik Forebyggelse er fundamentet og løsningen,

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Praksisplan for almen praksis er et centralt samarbejds- og planlægningsværktøj mellem region, kommune og almen praksis, som beskriver:

Praksisplan for almen praksis er et centralt samarbejds- og planlægningsværktøj mellem region, kommune og almen praksis, som beskriver: N O T A T Til Social- og Sundhedsudvalget Kopi Klik her for at angive tekst. Fra Sundhed og Omsorg Emne Lægedækning Afdeling Sundhed og Omsorg Telefon 99741554 E-post natascha.damgaard@rksk.dk Dato 23.

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Økonomi og styring i praksissektoren

Økonomi og styring i praksissektoren Kapitel 10 102 Økonomi og styring i praksissektoren Praksissektoren omfatter alment praktiserende læger, speciallæger (blandt andet øjenlæger og ørelæger), tandlæger, fysioterapeuter, kiropraktorer, psykologer

Læs mere

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave)

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Center Sundhed 27.02.14 Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Baggrund Ifølge lov nr. 904 af 4. juli 2013 om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet,

Læs mere

Høring af praksisplanen for almen praksis i Region Midtjylland. September - november 2016

Høring af praksisplanen for almen praksis i Region Midtjylland. September - november 2016 Høring af praksisplanen for almen praksis i Region Midtjylland September - november 2016 Baggrund Praksisplanudvalget i Region Midtjylland har sendt udkast til praksisplan i høring frem til den 8. november

Læs mere

RLTN s behov og interesser i forbindelse med de kommende overenskomstforhandlinger

RLTN s behov og interesser i forbindelse med de kommende overenskomstforhandlinger REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN RLTN s behov og interesser i forbindelse med de kommende overenskomstforhandlinger

Læs mere

Udkast. Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang. til. Fredag den 3. maj 2013

Udkast. Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang. til. Fredag den 3. maj 2013 Fredag den 3. maj 2013 Udkast Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (Ændring af rammerne for almen medicinske ydelser i praksissektoren,

Læs mere

PLO-HOVEDSTADEN. Region Hovedstaden Kongens Vænge Hillerød. Høring af udbudsmateriale om drift af almen lægepraksis

PLO-HOVEDSTADEN. Region Hovedstaden Kongens Vænge Hillerød. Høring af udbudsmateriale om drift af almen lægepraksis PLO-HOVEDSTADEN Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Stockholmsgade 55 2100 København Ø Telefon 35 26 67 00 Fax 35 44 10 99 post.hpl@dadl.dk Den 15-12-2016 Sagsnr: 2016-8088/349669 Init: MaH

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om aktiviteter og udgifter i praksissektoren. Februar 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om aktiviteter og udgifter i praksissektoren. Februar 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om aktiviteter og udgifter i praksissektoren Februar 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om aktiviteter og udgifter i praksissektoren (beretning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om aktiviteter og udgifter i praksissektoren. Februar 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om aktiviteter og udgifter i praksissektoren. Februar 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om aktiviteter og udgifter i praksissektoren Februar 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Det undrer mig, på hvilket grundlag man har besluttet at udarbejde et tilbud der udelukkende er møntet på en offentlig løsning?

Det undrer mig, på hvilket grundlag man har besluttet at udarbejde et tilbud der udelukkende er møntet på en offentlig løsning? Center for Sundhed POLITIKERSPØRGSMÅL Direkte 38665381 Dato: 27. september 2018 Spørgsmål nr.: RR-147-18 Dato: 30. august 2018 Stillet af: Line Ervolder (C) Besvarelse udsendt den: 27. september 2018 Spørgsmål:

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet 1)

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet 1) 2013/1 LSV 33 (Gældende) Udskriftsdato: 25. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1107823 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20.

Læs mere

LANDSSAMARBEJDSUDVALGET VEDRØRENDE FYSIOTERAPI. 20-09-2012 Revideret 10-12-2013

LANDSSAMARBEJDSUDVALGET VEDRØRENDE FYSIOTERAPI. 20-09-2012 Revideret 10-12-2013 LANDSSAMARBEJDSUDVALGET VEDRØRENDE FYSIOTERAPI 20-09-2012 Revideret 10-12-2013 Fortolkning vedrørende 17 i overenskomsten om Fysioterapi og 23 i overenskomsten om Vederlagsfri Fysioterapi og relaterede

Læs mere

Annonceringsmateriale Annoncering af ydernummer i Grenå by med klinikopstart 1. februar 2016

Annonceringsmateriale Annoncering af ydernummer i Grenå by med klinikopstart 1. februar 2016 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Annonceringsmateriale Annoncering af ydernummer i Grenå by med klinikopstart

Læs mere

Status notat vedr. Praksisplan for Almen Praksis

Status notat vedr. Praksisplan for Almen Praksis Status notat vedr. Praksisplan for Almen Praksis Dette notat skitserer baggrund og rammerne for arbejdet med praksisplanen 2015-2018. Samtidig konkretiseres elementerne i en kommende underliggende aftale

Læs mere

Udgifterne i den midtjyske region til vederlagsfri fysioterapi ved praktiserende fysioterapeut har gennem en årrække været stigende.

Udgifterne i den midtjyske region til vederlagsfri fysioterapi ved praktiserende fysioterapeut har gennem en årrække været stigende. Styrings- og handlemuligheder i forhold til vederlagsfri fysioterapi 1. Baggrund Udgifterne i den midtjyske region til vederlagsfri fysioterapi ved praktiserende fysioterapeut har gennem en årrække været

Læs mere

Punkt nr. 1 - Bemærkninger til udkast til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og. erstatningsadgang indenfor sundhedsvæsenet

Punkt nr. 1 - Bemærkninger til udkast til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og. erstatningsadgang indenfor sundhedsvæsenet Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Direkte 38 66 50 24 Web www.regionh.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K 17. maj 2013 Region Hovedstadens høringssvar

Læs mere

DANSKE FYSIOTERAPEUTER

DANSKE FYSIOTERAPEUTER DANSKE FYSIOTERAPEUTER Holdningspapir Faglig og organisatorisk kvalitet i primærsektor Som vedtaget af hovedbestyrelsen april 2008 Baggrund Dette er en revideret udgave af notatet om faglig og organisatorisk

Læs mere

3. Drøftelse af udkast til Praksisplan for Kiropraktik med henblik på bemærkninger

3. Drøftelse af udkast til Praksisplan for Kiropraktik med henblik på bemærkninger Møde i Samarbejdsudvalget for Kiropraktik Torsdag den 26. marts 2015 kl. 16:00 Regionshuset Journalnummer: 14-000411 3. Drøftelse af udkast til Praksisplan for Kiropraktik med henblik på bemærkninger Resume

Læs mere

Lægerne Store Torv 6 Store Torv 6 8000 Aarhus C

Lægerne Store Torv 6 Store Torv 6 8000 Aarhus C Lægerne Store Torv 6 Store Torv 6 8000 Aarhus C Center for Primær Sundhed og Forebyggelse Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K Aarhus, den 22. maj 2013. Høringssvar angående

Læs mere

Spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions- og udbudsklinikker, jf. politisk aftale om bedre lægedækning januar 2017

Spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions- og udbudsklinikker, jf. politisk aftale om bedre lægedækning januar 2017 NOTAT 25-01-2018 EMN-2018-00111 1118526 Jane Holm Spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions- og udbudsklinikker, jf. politisk aftale om bedre lægedækning januar 2017 Erfaringer med udbudsklinikker,

Læs mere

Notat. Gennemgang af forhandlingsresultat OK Danske Fysioterapeuter. Aftalens økonomi. Reguleringsordningen (P/L) (side 3)

Notat. Gennemgang af forhandlingsresultat OK Danske Fysioterapeuter. Aftalens økonomi. Reguleringsordningen (P/L) (side 3) Notat Danske Fysioterapeuter Gennemgang af forhandlingsresultat OK 2014 Danske Fysioterapeuter og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) indgik den 19. juni 2014 en aftale om fornyelse af overenskomsterne

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb Marts 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

NOTAT STYRING AF VEDERLAGSFRI FYSIOTERAPI EFTER DEN 1. AUGUST 2008.

NOTAT STYRING AF VEDERLAGSFRI FYSIOTERAPI EFTER DEN 1. AUGUST 2008. NOTAT STYRING AF VEDERLAGSFRI FYSIOTERAPI EFTER DEN 1. AUGUST 2008. Dato 12.11.2008 Med ændring i Sundhedsloven er der behov for et overblik over den nye opgave, som kommunerne har fået. Der har ikke været

Læs mere

Gennemgang af forhandlingsresultatet OK ridefysioterapi

Gennemgang af forhandlingsresultatet OK ridefysioterapi Notat Danske Fysioterapeuter Gennemgang af forhandlingsresultatet OK 2018 - ridefysioterapi Danske Fysioterapeuter og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) indgik den 7. september 2018 en aftale om

Læs mere

Forslag. lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. lov om ændring af sundhedsloven 2008/1 LSF 179 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0900247 Fremsat den 26. marts

Læs mere

Annonceringsmateriale for lægepraksis. Tre separate klinikker. Balling, Lemvig og Sunds. Klinikopstart 1. januar 2018

Annonceringsmateriale for lægepraksis. Tre separate klinikker. Balling, Lemvig og Sunds. Klinikopstart 1. januar 2018 Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Strategis Styring & analyse Lægedækning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Annonceringsmateriale for lægepraksis. Tre

Læs mere

Kontraktbilag 1 NY Afvigelser fra og krav udover overenskomsten

Kontraktbilag 1 NY Afvigelser fra og krav udover overenskomsten NY Afvigelser fra og krav udover Udbuddet vedrører drift af lægepraksis på overenskomstmæssige vilkår med tilføjelser og ændringer. Den til enhver tid gældende overenskomst vil være gældende for udførelsen

Læs mere

Emner til drøftelse Praksisplanudvalget

Emner til drøftelse Praksisplanudvalget NOTAT KKR MIDTJYLLAND Emner til drøftelse Praksisplanudvalget Formålet med denne henvendelse er at indlede en drøftelse i kommunerne om hvilke emner, kommunerne ønsker drøftet i Praksisplanudvalget. Praksisplanudvalgene

Læs mere

Erfaringer med udbudsklinikker, jf. Sundhedslovens 227, stk. 3-4

Erfaringer med udbudsklinikker, jf. Sundhedslovens 227, stk. 3-4 Til: Danske Regioner Fra: Dato: 5. marts 2018 Erfaringer med udbudsklinikker, jf. Sundhedslovens 227, stk. 3-4 Denne besvarelsen følger Danske Regioners spørgeramme til opsamling af erfaringer med regions-

Læs mere

Vedr. udkast til praksisplan for fodterapi i Region Nordjylland

Vedr. udkast til praksisplan for fodterapi i Region Nordjylland Høringsnotat Vedr. udkast til praksisplan for fodterapi i Region Nordjylland 2013-2016 Udkast til Praksisplan har været i høring i perioden 21. november 2012 til 12. februar 2013. Der er indkommet 5 høringssvar.

Læs mere

Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren

Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren Sundheds- og Ældreministeriet 07-03-2018 EMN-2018-00545 1130798 Anette Ernst Seehusen Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren Danske

Læs mere

KKR SJÆLLAND. Status på sundhedsaftale og praksisplan samt sammenhængen mellem disse

KKR SJÆLLAND. Status på sundhedsaftale og praksisplan samt sammenhængen mellem disse KKR SJÆLLAND Status på sundhedsaftale og praksisplan samt sammenhængen mellem disse Det nære sundhedsvæsen - Kommunernes fælles sundhedspolitik Forebyggelse er fundamentet og løsningen, hvis vi skal undgå,

Læs mere

Kontraktbilag 1 Afvigelser fra og krav udover overenskomsten

Kontraktbilag 1 Afvigelser fra og krav udover overenskomsten Afvigelser fra og krav udover overenskomsten Udbuddet vedrører drift af lægepraksis på overenskomstmæssige vilkår med tilføjelser og ændringer. Den til enhver tid gældende overenskomst vil være gældende

Læs mere

KONTRAKTBILAG 1. Kravspecifikation

KONTRAKTBILAG 1. Kravspecifikation KONTRAKTBILAG 1 Kravspecifikation Sagsnummer.: 18/14010 Region Syddanmark Side 1 af 7 Kravspecifikation 1 Udbudsmaterialets terminologi 1.1 Mindstekrav Mindstekrav er krav, der skal opfyldes. Såfremt et

Læs mere

Praksisplan på fysioterapiområdet

Praksisplan på fysioterapiområdet Område: Sundhedsområdet Udarbejdet af: Tine Canvin Afdeling: Praksisafdelingen E-mail: Tine.Canvin@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 07/17608 Telefon: 76631409 Dato: 11. august 2009 Notat Praksisplan på

Læs mere

I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner.

I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner. Dato: 6. december 2017 Brevid: 3439158 Orientering om ny overenskomst for almen praksis I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner. Program

Læs mere

Annonceringsmateriale for lægekapacitet i Ringkøbing by med klinikopstart 1. januar 2017

Annonceringsmateriale for lægekapacitet i Ringkøbing by med klinikopstart 1. januar 2017 Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Økonomi & Analyse Lægedækning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Annonceringsmateriale for lægekapacitet i Ringkøbing

Læs mere

Indledning. 3. SEPTEMBER 2015 Status vedr. praksisplan for almen praksis

Indledning. 3. SEPTEMBER 2015 Status vedr. praksisplan for almen praksis 3. SEPTEMBER 2015 Status vedr. praksisplan for almen praksis Indledning Forslag til praksisplan for almen praksis 2015-2018 er nu i høring med frist d. 18. oktober 2015. Det forventes at en endelig praksisplan

Læs mere

Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen. Prof. Jakob Kjellberg

Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen. Prof. Jakob Kjellberg Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen Prof. Jakob Kjellberg Aalborg 17. august 2017 2 Kommissorium Afsæt i borgerens behov og ressourcer + LEON-princip Give forslag til Bedre

Læs mere

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven?

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? N O TAT Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? April 2011 Side 1/6 Dette notat handler om, hvorvidt og i givet fald på hvilken måde en kommune i et udbud

Læs mere

RLTN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Krav til genforhandling af aftalen for Almen Praksis

RLTN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Krav til genforhandling af aftalen for Almen Praksis REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Til Praktiserende Lægers Organisation Att.: Formand Henrik Dibbern 29-06-2012

Læs mere

Høringsvar til praksisplanen

Høringsvar til praksisplanen Dato: 6. september 2016 Brevid: 3045629 Primær Sundhed Høringsvar til praksisplanen Praksisplanen for Almen praksis har været sendt til rådgivning og vejledning hos Sundhedsstyrelsen samt til høring hos

Læs mere

Vejledning til tillægsaftale til praksisoverenskomsten om udvidelse af alderskategorierne for let til moderat angst og depression

Vejledning til tillægsaftale til praksisoverenskomsten om udvidelse af alderskategorierne for let til moderat angst og depression Vejledning til tillægsaftale til praksisoverenskomsten om udvidelse af alderskategorierne for let til moderat angst og depression Fra 1. juli bliver det muligt for langt flere at få en henvisning til psykologbehandling

Læs mere

Lokalaftale om opfølgning og koordination efter indlæggelse

Lokalaftale om opfølgning og koordination efter indlæggelse UDKAST 18-12-2018 Lokalaftale om opfølgning og koordination efter indlæggelse 1 Grundlag og tema for aftalen Denne aftale er indgået i Praksisplanudvalget i Region Syddanmark og indgår som en del af den

Læs mere

Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser

Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser NOTAT Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser De praktiserende lægers sygebesøg hos borgeren er som led i den nye overenskomst

Læs mere

PLO s medlemsundersøgelse om overenskomstsituationen december

PLO s medlemsundersøgelse om overenskomstsituationen december PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 5.12.2012 Sagsnr. / Dok.nr. 2012-6874 PLO s medlemsundersøgelse om overenskomstsituationen december 2012 1. Sammenfatning. PLO's sekretariat har i november/december

Læs mere

Aftale om decentral økonomi for overenskomsten mellem RLTN og PLO version 2.0

Aftale om decentral økonomi for overenskomsten mellem RLTN og PLO version 2.0 NOTAT Aftale om decentral økonomi for overenskomsten mellem RLTN og PLO version 2.0 Overenskomsten indgået mellem PLO og RLTN giver mulighed for decentralisering af sygebesøg og samtaleterapi svarende

Læs mere

Annonceringsmateriale for lægepraksis med to ydernumre/lægekapaciteter i sundhedshus i Skjern by. Klinikopstart 1. maj 2017

Annonceringsmateriale for lægepraksis med to ydernumre/lægekapaciteter i sundhedshus i Skjern by. Klinikopstart 1. maj 2017 Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Økonomi & Analyse Lægedækning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Annonceringsmateriale for lægepraksis med to ydernumre/lægekapaciteter

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget L 235 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget L 235 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 L 235 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Tandlægeforeningen Amaliegade 17

Læs mere

Kendelse i Opmandssag. Praktiserende Lægers Organisation. mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn

Kendelse i Opmandssag. Praktiserende Lægers Organisation. mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn Kendelse i Opmandssag (FV 2013.0113) Praktiserende Lægers Organisation (advokat Helene Amsinck) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (advokat Morten Ulrich) afsagt den 4. februar 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

Sundhedsministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 3/2016 om hospitalslægers bibeskæftigelse af den 9.

Sundhedsministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 3/2016 om hospitalslægers bibeskæftigelse af den 9. Holbergsgade 6 DK-1057 København K Sundhedsministeren Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Dato: 17. marts 2017

Læs mere

Vejledende retningslinjer om kontrolstatistik (Godkendt af Landssamarbejdsudvalget den 24. november 2015 )

Vejledende retningslinjer om kontrolstatistik (Godkendt af Landssamarbejdsudvalget den 24. november 2015 ) REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN TANDLÆGEFORENINGEN Vejledende retningslinjer om kontrolstatistik (Godkendt af Landssamarbejdsudvalget den 24. november 2015 ) Formål med kontrolbestemmelserne Kontrolbestemmelserne

Læs mere

9. Notat om forskellige praksistyper

9. Notat om forskellige praksistyper BUDGET 2020 9. Notat om forskellige praksistyper Regionsrådets budgetkonference den 17. og 18. september, 2019 Patientforløb og Økonomi Christoffer Rommedal Bidstrup Direkte +4523322895 c.bidstrup@rn.dk

Læs mere

Der er den indgået aftale om en ny to-årig overenskomst for de praktiserende læger 1.

Der er den indgået aftale om en ny to-årig overenskomst for de praktiserende læger 1. N O T A T Notat om aftalen med PLO Der er den 21-12-2010 indgået aftale om en ny to-årig overenskomst for de praktiserende læger 1. 10-01-2011 Sag nr. 10/220 Dokumentnr. 1216/11 PMO/MBL/ABP/MBH Tel. 35

Læs mere

Lovtidende A 2009 Udgivet den 15. august 2009

Lovtidende A 2009 Udgivet den 15. august 2009 Lovtidende A 2009 Udgivet den 15. august 2009 13. august 2009. Nr. 778. Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler I medfør af 204, stk. 2, og 205, stk. 2, i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om virksomhedsansvarlige læger

Forslag. Lov om ændring af lov om virksomhedsansvarlige læger Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 479 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: JURMED Sagsbeh.: SUMMSB Sags nr.: 1206415 Dok. nr.: 1007533 Dato: 20. august

Læs mere

Sagsnr Spørgsmål og svar Kontraktbilag 5 Udbud af drift af lægepraksis

Sagsnr Spørgsmål og svar Kontraktbilag 5 Udbud af drift af lægepraksis Senest besvaret: 18/1 2018. Nye svar er markeret med gult 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3 1.1 Hvad er opsigelsesvarsel på personalet som bliver virksomhedsoverdraget? 1.2 Hvordan foregår

Læs mere

Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Bekendtgørelse nr. 0 Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler I medfør af 204, stk. 2, og 205, stk. 2, i sundhedsloven, jf. lov nr. 546 af 24. juni 2005, fastsættes: 1. Regionsrådet

Læs mere

UDKAST 2 aftale vedrørende rekruttering og fastholdelse af alment praktiserende læger

UDKAST 2 aftale vedrørende rekruttering og fastholdelse af alment praktiserende læger UDKAST 2 aftale vedrørende rekruttering og fastholdelse af alment praktiserende læger 1 Aftalens parter Denne aftale er indgået mellem Region Syddanmark og Praksisudvalget i Region Syddanmark. 2 Formål

Læs mere

Aftalen omfatter alene patienter med kroniske sår, der bliver behandlet i et samarbejde mellem den kommunale hjemmepleje og almen praksis.

Aftalen omfatter alene patienter med kroniske sår, der bliver behandlet i et samarbejde mellem den kommunale hjemmepleje og almen praksis. Oversigt over generelle 2-aftaler i Region Sjælland juli 2015 Aftalens titel, gyldighedsperiode mv. Regional aftale om telemedicinsk sårvurdering PLO-Sjælland og omfatter alle alment praktiserende læger

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi notat maj 2015

Vederlagsfri fysioterapi notat maj 2015 Vederlagsfri fysioterapi notat maj 2015 NOTAT 16. maj 2015 Journal nr. Indhold Indledning... 2 Styring af området... 3 Udviklingen i Frederikssund Kommune... 5 Status i forhold til øvrige kommuner... 6

Læs mere

Sagsnr Spørgsmål og svar Kontraktbilag 5 Udbud af drift af lægepraksis

Sagsnr Spørgsmål og svar Kontraktbilag 5 Udbud af drift af lægepraksis Senest besvaret: 23/1 2018. Nye svar er markeret med gult 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3 1.1 Hvad er opsigelsesvarsel på personalet som bliver virksomhedsoverdraget? 1.2 Hvordan foregår

Læs mere

Delaftale om implementering af initiativ om faste læger tilknyttet plejecentre

Delaftale om implementering af initiativ om faste læger tilknyttet plejecentre 10. november 2016 Delaftale om implementering af initiativ om faste læger tilknyttet plejecentre 1 Baggrund Pilotprojekter har vist, at en ordning med fast tilknyttede læger til plejecentre kan forbedre

Læs mere

Forretningsorden for samarbejdsudvalget vedr. almen praksis i Region Hovedstaden

Forretningsorden for samarbejdsudvalget vedr. almen praksis i Region Hovedstaden Forretningsorden for samarbejdsudvalget vedr. almen praksis i Region Hovedstaden 2. december 2014 1 Samarbejdsudvalgets nedsættelse Side 2 Samarbejdsudvalget er nedsat i henhold til Overenskomst om almen

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. SAMARBEJDSUDVALGET vedrørende almen praksis i Region Hovedstaden

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. SAMARBEJDSUDVALGET vedrørende almen praksis i Region Hovedstaden BESLUTNINGER Samarbejdsudvalget vedrørende almen praksis i Region Hovedstaden SAMARBEJDSUDVALGET vedrørende almen praksis i Region Hovedstaden * Der afholdes formøde for politikere kl. 16.00-17.00 i mødelokale

Læs mere

Aftalen omfatter alene patienter med kroniske sår, der bliver behandlet i et samarbejde mellem den kommunale hjemmepleje og almen praksis.

Aftalen omfatter alene patienter med kroniske sår, der bliver behandlet i et samarbejde mellem den kommunale hjemmepleje og almen praksis. Oversigt over regionale aftaler og generelle 2-aftaler i Region Sjælland Juni 2018 Aftalens titel, gyldighedsperiode mv. Regional aftale om telemedicinsk sårvurdering PLO-Sjælland og omfatter alle alment

Læs mere

Praksisplan på kiropraktorområdet

Praksisplan på kiropraktorområdet Område: Sundhedsområdet Afdeling: Praksisafdelingen Journal nr.: 08/4014 Dato: 8. oktober 2009 Udarbejdet af: Christine Lund Momme E-mail: Christine.Lund.Momme@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631679 Notat

Læs mere